Mercedes-Benz rijdt 1000km op enkele acculading met concept-EV

Mercedes-Benz is er in geslaagd om 1000km op een enkele acculading te rijden met zijn concept-EV Vision EQXX. Volgens de Duitse autofabrikant reed de conceptauto met een gemiddeld verbruik van 8,7kWh per 100km.

Mercedes-Benz heeft een testrit gemaakt met zijn conceptauto Vision EQXX. Het is het automerk gelukt om 1000km op een enkele lading te rijden. De rit ging van Sindelfingen in Duitsland naar het plaatsje Cassis aan de Côte d'Azur. Bij aankomst had de auto nog 15 procent acculading over volgens Mercedes-Benz.

De Vision EQXX werd door Mercedes-Benz onthuld tijdens de techbeurs CES eerder dit jaar. Toen claimde de fabrikant al dat de auto een energieverbruik van minder dan 10kWh per 100km heeft. Deze claim blijkt nu te kloppen, want de auto reed de rit van 1000km met een gemiddeld verbruik van 8,7kWh per 100km. De reis duurde in totaal 11 uur en 32 minuten. De maximale snelheid was 140km per uur en werd bereikt tijdens het eerste deel van de reis over de Duitse autobahn.

Het dak van de auto is uitgerust met zonnecellen, om de actieradius van de auto nog iets te vergroten. Deze technologie zagen we eerder ook al bij de Nederlandse fabrikant Lightyear, dat een auto met zonnecellen ontwikkelt. De Lightyear One slaagde er afgelopen zomer in om 710 kilometer te rijden op een enkele acculading. Dit record is nu verbroken door Mercedes-Benz.

Aangezien het om een conceptauto gaat, hoef je voorlopig niet te verwachten dat je in een keer kunt doorrijden naar Zuid-Frankrijk met een EV van Mercedes-Benz. Wel wil de fabrikant de technologie uit deze auto gebruiken om zijn productie-EV's efficiënter te maken en een grotere actieradius te geven.

Mercedes Vision EQXX

Door Robert Zomers

Redacteur

17-04-2022 • 12:39

473

Reacties (473)

473
467
213
9
0
168
Wijzig sortering
Anoniem: 767041 17 april 2022 12:42
Maar dan komen we weer bij de prijs, dit is niet te betalen net zoals een tesla voor een fatsoenlijke actieradius wat je nu met benzine haal, ik weet bijna zeker dat veel mensen een elektrische auto willen voor woon-werkverkeer maar dat het niet betaalbaar is
De huidige EV's, die over het algemeen ook 350-400+ km halen, zoijn voor woon-werkverkeer prima geschikt. De gemiddelde woon-werk-afstand is 15-30 km (aldus het CBS), dus met auto's kan je al een volle week van wonen naar werken komen zonder bij te laden.

Je zit dus zeker niet aan een Mercedes of een Tesla vast.

Daarnaast is dit een concept-auto. In andere woorden, om technieken te testen en als proof-of-concept. De meeste van dit soort zaken komen uiteindelijk ook in de produktie-auto's terecht.
De huidige EV's, die over het algemeen ook 350-400+ km halen, zoijn voor woon-werkverkeer prima geschikt. De gemiddelde woon-werk-afstand is 15-30 km (aldus het CBS), dus met auto's kan je al een volle week van wonen naar werken komen zonder bij te laden.

Je zit dus zeker niet aan een Mercedes of een Tesla vast.
Een auto is voor de meeste veel meer dan een woon-werkverkeer auto. Daarnaast haal je de 350-400+ km alleen maar door keurig 100 te rijden op de rechterbaan, amper airco of verwarming gebruikt, en bij minimaal 10+ graden.

Ik bezit een 64 KWH Kona electric, die onder goede omstandigheden maximaal 350km haalt, maar dan moet ik geen 120 willen rijden, geen airco gebruiken etc, want dan blijft er ongeveer 280km over.

Die 280km is voor de meeste ritjes zat, maar wil je een keer Amsterdam --> Roermond op en neer dan ga je het niet halen. Vrijwel altijd heb je ook geen snellader op locatie, dus kan je na 3 uur shoppen net aan terug.

Nee, geef mij maar een hybride.
Hier ga ik toch even inbreken. Ik rij de Kia E-niro en rij zonder problemen meer dan 400 km in de zomer. Met worst case condities, te weten wind regen en kou, zet er zeker nog 350 km in het vat. Dit is dezelfde aandrijflijn als in een Kona. Enkel is de Kona kleiner en daarmee efficiënter. Die zou dus verder moeten komen.

Natuurlijk hangt alles samen met je snelheid en je rijstijl. Ga je met 140 op de cruise control over de snelweg dan gaat hij een stuk rapper leeg dan als je dat doet met 100 of 120. Niet anders dan in een benzine of diesel auto. Echter, je hoeft echt niet te bezuinigen op warmte in de auto. Tenzij je natuurlijk bij aanschaf al bespaart hebt op een warmtepomp?

In de winter kom ik in ieder geval van mijn huis bij Arnhem tot aan mijn zwager net boven Leeuwarden en weer terug. Enkele reis is dat 182 km. Een rit vergelijkbaar met Amsterdam naar Roermond en weer terug.
ik weet niet of het klopt maar een kia e-niro lijkt 40000+ euro te kosten? Dat is dus niet te betalen. Of in ieder geval zal ik dat never nooit niet aan een auto uitgeven. Daar moet ik juliank toch echt gelijk in geven
Dat is dus niet te betalen.
Als het niet te betalen is, dan zouden die auto's toch nooit verkocht worden? Toch zie je ze rijden, dus kennelijk zijn ze toch wel betaalbaar voor die mensen.
natuurlijk zijn er mensen die het kunnen betalen. Maar een gezin met een modaal inkomen zal toch echt moeten kiezen of ze dit doen. Ik reageerde op de eerste post van Juliank. Het is een prachtige ontwikkeling maar buiten bereik van de meesten.
natuurlijk zijn er mensen die het kunnen betalen.
En dat was dus ook mijn hele punt. Niet altijd alles hoeft maar ook meteen voor de allerarmste beschikbaar te komen toch? Als we alleen die groep als uitgangspunt nemen is bijna niets betaalbaar, maar dat is niet zo.
dat is zeker waar. Ik heb zelf een watergekoelde rekenbak als PC en een ander snapt totaal niet dat ik daar geld aan uitgeef. Ik vind dit soort ontwikkelingen prima en ze gaan ongetijfeld beschikbaar worden voor een breder publiek, zoals met alle techniek.
Hahaha, in leasing via het bedrijf.... niet iedereen heeft die optie. Particulier zullen de verkopen erg beperkt zijn.

Edit: Ook hier spreek ik van België, met de Nederlandse subsidies vermoed ik dat de verkopen aan particulier ietwat hoger uitvallen.

[Reactie gewijzigd door Deralte op 22 juli 2024 14:22]

...en met mijn 5000 euro benzine auto rijd ik gewoon 900 kilometer met airco verwarming de hele mikmak op een tank. 8)7
Als je begint te vergelijken met een goedkope tweedehands is elke nieuwe auto duur.
Dat is het werkelijke probleem dat zichzelf vanzelf oplost: er zijn te weinig occasions. Wat veel mensen tegen de borst stuit is dat er zo vaak beweerd wordt dat er genoeg betaalbare EV's zijn met goede range, waarbij verwezen wordt naar het Koreaanse duo dat jullie hierboven bespraken. 40k euro is voor de meeste Nederlanders niet zomaar op te brengen. Ik denk dat het vooral lease-rijders zijn die hier echt te makkelijk over denken.

Maar feit blijft dat het heel erg afhankelijk is van hoe het laadpaalnetwerk zich ontwikkelt en hoe snel EV's kunnen laden, hoe snel de EV geaccepteerd wordt door het grote publiek.

Ik zou zelf dolgraag elektrisch rijden, maar ik vind ze veel te duur als je een beetje range wil en er ook mee op vakantie wil een incidenteel je aanhanger of caravan wel meesleuren... Voor nu zie ik me eerder onze 2e auto voor een EV inruilen dan onze grote gezinsauto/alleskunner. Die zullen we een keer vervangen voor een hybride...

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 14:22]

De vraag is ook of de markt voor gebruikte EV's ooit goed van de grond komt. Een gebruikte EV met een half versleten accu zal ik iig nooit kopen. Dan nog liever een nieuwe elektrische Dacia Spring.
Een gebruikte EV met een half versleten accu zal ik iig nooit kopen.
Mensen kopen nu ook half versleten benzinewagens, die kunnen ook nog prima jaren mee, dat gaat bij een half versleten EV niet anders zijn.
Maar je hebt wel een bepaald aanbod nodig natuurlijk, met de markt die nu pas optrekt zal dat nog een paar jaar duren.
Het vervangen van (desnoods) de complete motor in een kleine middenklasser is goedkoper dan het vervangen van de accu in een EV.
Dat weet je helemaal niet. Wie weet wat over 15 jaar de prijs is van een accupakket voor een Tesla Model S P85D? Er zullen allerlei bedrijfjes oppoppen die zo'n pakket van je overnemen, reviseren (de goede cellen uit twee paketten samenvoegen) en weer inbouwen. Bovendien staat de batterijtechniek ook niet stil: de prijs per kWh daalt al jaren zeer fors (van 1000 dollar per kWh naar <100 dollar per kWh in 6 jaar tijd!), dus over 10-15 jaar is dat allemaal zo eng niet meer. *

Consumenten zullen bovendien merken dat goede accu's helemaal niet zo hard slijten. Een benzine-auto met 200k km op de teller heeft ook versleten zuigerveren, nokkenassen, klepzetels, tandwielen, wiellagers, etc. Daar hoor je de consument ook niet over: dit zit gewoon verdisconteerd in de prijs. En we weten dat dat niet ineens catastrofaal kapot gaat, omdat we honderdduizenden auto's met zo'n km-stand om ons heen zien rijden.

Jouw angst om de accu komt vanwege laptops en andere mobiele apparatuur die goedkope accu's hebben die hard slijten. Auto-accu's gebruiken andere (duurdere) techniek die het veel langer volhoudt. Maar we houden onze auto dan ook niet continu aan de laadpaal "tijdens het rijden" en er zit complexe batterij management software bij die de batterij zo goed mogelijk houdt en de laadsnelheid beperkt als de accu te warm of juist te koud is. Bovendien hebben de meeste autofabrikanten een bepaalde reserve ingebouwd, waardoor 100% opladen in het begin betekent dat je bijvoorbeeld maar 90% bent opgeladen. Die 10% is de reserve-capaciteit die gedurende de levensduur van de auto ervoor zorgt dat de cellen wat mogen degraderen, zonder dat de actieradius vermindert.

* Om even over die P85D te spreken: dat accupakket zou in 2013 dus 85k dollar hebben gekost (!). 6 jaar later kon Tesla hem voor 8500 dollar maken. Als die trend doorzet, kost zo'n pakket in 2025 850 dollar. Laat dat eens 2.5k incl, montage zijn... Zelfs als de prijsdaling afvlakt en het pakket in 2025 3500 dollar zou kosten, kun je hem nog laten vervangen voor 5k dollar ofzo. Dat zijn geen heel enge bedragen en verder slijt er niet zo heel veel aan een EV, dus dat is die auto gewoon nog waard.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 14:22]

Er is natuurlijk een wezenlijk verschil tussen een een benzineauto kopen met ~150k op de teller, waarvan je weten dat alle echt kostbare componenten gewoon 300k makkelijk halen in de praktijk - en iets wat met ouderdom/gebruik een invloed heeft op je actieradius. Als jij een 5 jaar oude Tesla koopt en je batterij geeft de geest, is die hele auto waardeloos.
het nadeel van half versleten benzinewagens is dat je zo nu en dan eens een slijtonderdeel moet vervangen - je actieradius blijft hetzelfde

het nadeel van half versleten EV's is dat je steeds minder actieradius hebt
Als ik het internet mag geloven zijn we op een punt dat je 500k-800k km uit een accu moet kunnen halen. Tegen die tijd is je auto zelf ook wel versleten.
Er zijn mensen die het internet geloven en dat niet overleven. ;)

Het zal best dat je dat kilometrage uit een accu kunt halen, maar dan is je bereik op het laatst misschien 50 km.
Inderdaad, daarom geloof ik jou redenatie ook niet.

Ja, inderdaad bereik zal iets afnemen. Naar 50km is zwaar overtrokken.
Laat het eens 20% zijn. Dan is dat al best een slok op een borrel. Een wltp van 420 zakt dan al rap naar de 340 of zo, en dan zit je op of tegen het niveau van de op dit moment als 'te weinig range' -ervaren auto's zoals een BMW i3. En dat is nog niet alles. Want de accu zal ook wel wat trager willen laden. Hij zal misschien zelfs niet eens meer helemaal vol willen gaan en je wil hem ook niet leegrijden want risico en ook slecht voor accu. Dus je rijdt het liefst tussen de 20>80% charge rond. Dat wordt dan aardig afmeten... Kortom, ik durf te stellen dat de markt voor tweedehands pas echt van de grond gaat komen als er auto's met een range van (ruim) boven de 500km goed in vertegenwoordigd zijn. Dan hebben we nog wel even te gaan.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:22]

Sorry, ik zie enkel aannames...
Zo gebruiken we allemaal onze glazen bol, maar je hebt als het goed is ook ervaring opgebouwd met eventueel een EV met accu en/of andere apparaten zoals je telefoon. Het eerste wat daar sneuvelt is misschien je scherm, maar op de lange termijn word je gedwongen tot een nieuwe omdat de accu voor het eind van de dag leeg is, of je iig merkbaar minder lang met een lading doet.
De slijtage van de accu is nu al verwaarloosbaar. Dus dat zou het probleem niet moeten zijn.
Met mijn nieuwe skoda octavia van 23k (benzine, tank 45l) rijd ik meer dan 800km met airco/verwarming op… bovendien ben ik op een minuutje of drie weer helemaal klaar om weer eens die afstand te doen (maar goed, dat doe ik zelden, meestal ga ik dan nog maximum 400km verder).
Een volledig uitontwikkelde auto vergelijken met relatief jonge techniek is natuurlijk geen vergelijking.

Dit is meer iets in de trant van ‘mensen willen geen auto maar een sneller paard’.

Met jouw manier van vergelijken kom je nooit ergens.
Je hebt helemaal gelijk, het staat nog in zijn kinderschoenen… het verplichten van zo’n technologie (door regeringen) is dus helemaal krankzinnig, zeker als je bedenkt hoe het gesteld is met de infrastructuur.
Mijn nieuwe leaseauto wordt ook een Skoda Octavia, wel de PHEV want dat kwam gunstiger uit met het leasebudget, woon-werk kan bijna helemaal elektrisch en wat extra vermogen is ook niet verkeerd. Helemaal elektrisch is leuk als de situatie het toelaat maar het kan bijvoorbeeld al lastig worden als familie/vrienden ver weg wonen.
Buiten wat kleine foutjes is het "entertainment" systeem is het echt een fantastische wagen! Er komen wel regelmatig updates.
Een "nieuwe" Octavia van 23K? Dat is dan toch zeker niet de Octavia IV?
Toch wel. Ik heb een stockwagen (1.0 benzine) gekocht, die heeft me 23k lichter gemaakt, geen euro meer. Aankoop was in oktober 2020 bij een Belgische Skoda dealer.

edit: Nog even toevoegen, het is een combi.

[Reactie gewijzigd door Deralte op 22 juli 2024 14:22]

Sterker nog, elke auto is duur, want tussen de 70% en 75% van de Nederlanders leent geld voor nieuwe of gebruikte auto. De rest heeft waarschijnlijk een auto van de baas.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar bronnen hiervoor. Ik heb mijn auto's altijd aangeschaft met eigen geld (ik spaar iedere maand een klein bedrag voor een auto. Als de auto is afgeschreven heb ik dan weer geld voor een nieuwe auto), dus de 70-75% klinkt voor mij echt als bizar veel in de oren.

Heb je hier cijfers of bronnen voor?
Ik wilde net dezelfde reactie plaatsen. Voor nieuwe auto's vind ik 75% veel, maar misschien is het wel zo. Maar ik geloof het bij tweede hands auto's echt niet. Letterlijk iedereen die ik ken koopt een tweede hands zodat ze niet hoeven te lenen voor een nieuwe auto... Uiteraard kan ik in een bubbel zitten, maar dan zijn er vast wel bronnen die hier wat meer licht op schijnen.
Ik wilde net dezelfde reactie plaatsen. Voor nieuwe auto's vind ik 75% veel, maar misschien is het wel zo. Maar ik geloof het bij tweede hands auto's echt niet. Letterlijk iedereen die ik ken koopt een tweede hands zodat ze niet hoeven te lenen voor een nieuwe auto... Uiteraard kan ik in een bubbel zitten, maar dan zijn er vast wel bronnen die hier wat meer licht op schijnen.
58% van alle NL'ers heeft minder dan 1000 euro op de spaarrekening staan. Succes met daarmee een auto kopen; https://blog.vikingdirect.nl/nederland-spaart-niet-genoeg/

Een degelijke Aygo tweedehands is al snel ~3-5k en de Venn diagram van mensen die geen Aygo willen rijden maar een 'fatsoenlijke auto' en een spaarrekening van <10k hebben zal ook aardig overlappen.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 22 juli 2024 14:22]

De auto is met stip #1 wat persoonlijke leningen betreft, dat is makkelijk na te gaan. Harde cijfers over het percentage (gebruikte en nieuwe) auto's dat gefinancierd is, zijn moeilijker te vinden door de aard van de lening. Het geld kan overal aan besteed worden. Maar mijn vrouw heeft jarenlang voor een grote verzekeraar gewerkt en 70/75% was het percentage dat daar jaar in, jaar uit standaard gehanteerd werd. Waar ze het vandaan hadden, weet ik niet. Niet erg sterk, geef ik toe. Was wel zo.

Waar het me meer om ging was dat ik het gevoel heb dat er onder de tweakers relatief veel Tesla en Polestar leaserijders zijn, die inderdaad in een hele kleine bubbel leven. "Begin 2021 was 3,1 procent van alle personenauto's in Nederland een stekkerauto" (CBS).

Jan Modaal heeft al moeite met de aanschaf van een nieuwe wasmachine als de oude het begeeft. Laat staan met een auto.
Jan Modaal heeft al moeite met de aanschaf van een nieuwe wasmachine als de oude het begeeft. Laat staan met een auto.
Als je 36k per jaar verdient en niet eens 200 euro kan uitgezen, dan is dat echt je eigen schuld hoor.
Beste, ik bedoel dit niet vervelend hè maar wat noem jij een klein bedrag sparen voor een nieuwe auto en over welk type auto heb jij het dan die je bij elkaar spaart? Wanneer ik naar mijzelf kijk heb ik mijn vorige auto bijna 17 jaar gereden en dat was een eenvoudige 307. 😉
Beste, ik bedoel dit niet vervelend hè maar wat noem jij een klein bedrag sparen voor een nieuwe auto en over ywelk type auto heb jij het dan die je bij elkaar spaart? Wanneer ik naar mijzelf kijk heb ik mijn vorige auto bijna 17 jaar gereden en dat was een eenvoudige 307. 😉
Dat is echter wel de realiteit voor de meeste mensen. Ik zou heel graag een PHEV rijden, want ik hoef op een dag maar 2x 20KM, dus een actieradius van 60KM elektrisch zou voor mij al prima zijn, maar ook die auto's kan ík in ieder geval niet zomaar betalen.
Nee klopt, de prijzen zijn echt krankzinnig. Als particulier met een gewone wedde een EV/PHEV kopen is (bijna) niet meer haalbaar.
900km op een benzine tank?! Dat is mij nog nooit gelukt, zelfs met de diesels afgelopen jaren niet.
1:12 met een 75 liter tank :)
Tja mijn laatste diesel met 308pk had zelfs maar een 40 liter tankje.
Was blij als ik 350km ver kwam op de autobahn.

Maar ook de Evi diesel Thea die ik ooit gereden hebt, 600-700km op een tank en het was klaar.

900km ooit wel een keer gered door 100km/h te jakkeren met een 1.2TDI Fabia. Leuk was anders 🤣
400 staat hier wel vaak op de teller als die vol is. Maar gemiddeld zal ik eerder zo’n 325-350 kilometer halen. Mijne is dan al wel weer ruim 3 jaar oud. Maar heb inderdaad collega’s die veel binnendoor rijden en zuinig rijden en zelfs 500+ op de teller hebben gehad.
Alles 300+ is voor mij al meer dan genoeg. Alleen het probleem is dat die 300+ auto's verschrikkelijk duur zijn.
Het probleem is dat merken nogal verschillende ratings gebruiken.

Ik rijd nu Tesla (Model 3 LR) en die haalt zijn rating echt never nooit. Zelfs in de zomer zou ik heel erg veel moeite moeten doen om de 450km te halen, terwijl de auto op 500km geleverd is.

Daar komt nog eens bij dat dit op basis van 100% accu is gebaseerd. Maar als ik 3 keer achter elkaar tot 100% laad, geeft de auto aan dat dit niet verstandig is en dat ik tot maximaal 90% zou moeten laden. Mijn mening: dan moet je de auto verkopen op getallen die bij die 90% lading horen!

Daarnaast zie je dat andere merken een lagere rating hanteren, maar deze makkelijker halen, E-Niro en de Mach-E zijn hier voorbeelden van. Die hebben lagere waardes, maar die halen die waardes makkelijker.

Dan heb je nog auto’s als de Taycan die overpresteren. Een Taycan haalt met gemak zijn rating en gaat daar in de praktijk nogal een stuk bovenuit.

Dat maakt het op papier vergelijken van elektrische auto’s zo lastig.
Dit is nu wat in het Engels "moving the goal post" wordt genoemd. @Anoniem: 767041 heeft het over een elektrische auto voor woon-werk verkeer, jij wilt ineens met 120 km/h van Roermond naar Amsterdam voor een middag shoppen. Ten eerste mag je overdag nergens meer 120 km/h rijden en als je je aan de maximumsnelheid van 100 km/h houdt rij je echt een stuk zuiniger. Ten tweede is dat gewoon een heel andere manier van gebruik.

Overigens zijn er in Amsterdam snelladers genoeg op de P&R terreinen om de stad heen die door de meeste mensen worden gebruikt om te parkeren waarna ze met het OV de binnenstad in gaan. Want in de binnenstad parkeren kan ik echt iedereen afraden.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 22 juli 2024 14:22]

Tja en als jezelf dan 100 rijd dan vliegt er toch een langs met 120 die te kort invoegd en jij mag remmen om daarna weer op te trekken als die toch net zijn afslag heeft gehaald
Och nee toch. Hele accu leeg... 8)7
Remmen is voor een EV juist goed om de accu op te laden :+
Wat is regeneratief remmen?

Bij een auto met een verbrandingsmotor gaat de kinetische energie van de auto 'verloren' wanneer je afremt: de remmen zetten deze energie om in warmte. Een elektrische auto kan veel van die kinetische energie weer terugwinnen middels dit regeneratief of recuperatief remmen (beide termen worden door elkaar gebruikt).
|:(

[Reactie gewijzigd door V1RT op 22 juli 2024 14:22]

In het door jezelf dik gemaakte stuk staat duidelijk het woord 'overdag'. Ook logisch dat dat expliciet benoemd wordt want dat is wanneer je rijdt wanneer je gaat shoppen.
Goed lezen is ook een kunst V1RT.
Dan moet wellicht een opfriscursus autorijden gaan doen, ik heb ook een Kona 64kwh en ik red met gemak zonder te hypermilen de 450 km en in de winter 400.

Heb vorig jaar september toen we er daadwerkelijk een keertje op gingen rijden de 500+ gehaald.

Mijn vriendin is dit weekend naar Zeeland, 200km enkele reis en kan nu nog bijna 300km dus ze red terug ook nog zonder bang te hoeven zijn.

En we hebben gewoon de climate control op auto staan en 20 graden.
https://ev-database.nl/au...ndai-Kona-Electric-64-kWh

Ik heb toevallig recentelijk naar Kona's lopen kijken en los van het feit dat je nu een auto opnoemt die meer dan 40k kost, onderschrijven de meeste testen jouw uitzonderlijk hoge actieradius niet.
Je hebt langs alle snelwegen wegen oversl snellaadstations, hup even 20 minuten aan de lader en je kunt weer verder. Je denkt nu in onmogelijkheden ipv nieuwe oplossingen.
Inderdaad zonder eigen oprit of garage ben je thuis en op locatie aangewezen op laadpalen en anders moet je naar laadstations.
Dat vind ik toch vrij beperkend(nog).

Aan de andere kant doe ik 100km woon werk per dag dus eigenlijk waar maak ik me druk om.
Beetje de megapixel race ook

[Reactie gewijzigd door maxxer29 op 22 juli 2024 14:22]

Troll
ook na een uur winkelen kan je alweer makkelijk terugrijden met je eigen onzin verhaal.
Wie rijdt ook 120+ als je ergens gaat winkelen? heb je dan haast ofzo, want denk niet dat je voor 7uur al weggaat.
Anoniem: 63072 @wildhagen17 april 2022 13:34
Helaas worden er nog steed nieuwe modellen met een belabberde range gemaakt, ik kijk naar Mazda, en mensen kopen die.

Dat is vragen om ellende, zeker nu je steeds vaker op bestemming alle laadpalen vol aantreft.

Ik ben inmiddels van electrisch terug naar benzine, omdat het simpelweg nog niet geschikt is voor meer dan een boodschappen autotje tenzij je een dure auto koopt. De prijs van auito's m,et range daalt wel, maar nog steeds buiten bereik van vele mensen die nu tweede hands en/of kleine auto's als een pPolo of Mazda 2 rijden.
Mensen kunnen toch een prima use case hebben voor die auto's? Lang niet iedereen heeft die grote actieradius nodig, zeker als je de auto elke dag aan de lader kan doen. Beetje inefficiënt om dat extra gewicht van de accu's de hele tijd rond te rijden, als je die toch niet gebruikt.
Anoniem: 63072 @PetersNL17 april 2022 14:05
Dat valt best tegen als je erover nadenkt:

Met een kleine actieradius moet je thuis kunnen laden. Vooral in stedelijke gebieden hebben de meeste mensen geen eigen oprit en wordt dat dus een openbare paal.

5 jaar geleden kon je nog in alle steden een vrije paal vinden als je aankwam. Vorig jaar waren overal waar ik kwam, tenzij ik heel vroeg was alle palen vol. Dat is niet alleen een probleem voor iemand die daar heen is gereden, dat betekent ook dat bewoners niet (allemaal) kunnen laden.

Zo had ik het probleem thuis ook dat als ik wat later van het werk kwam alle palen bezet waren en ik de volgende dag langs de snellader kon. 40 minuten in the middle of nowhere wachten tot je weer kan rijden is geen reaslistische use case voor een auto.

In de spits had ik 5 jaar geleden altijd een snellader, een jaar geleden heb ik het verschillende keren gehad bij de kleinere snelladers (2 aansluitingen) dat ik moest wachten op de auto voor mij. Dan komt er dus nog een wachttijd - die onvergelijkbaar met benzine is - bij de laadtijd!

Woon-werk was 55km enkele reis, de range van de auto officieel 210km. Twee dagen heen en weer op een lading? Vergeet het maar, in de winter kelderde de range naar onder de 150km! dat is 1 keer heen en weer nar het werk en dan al niet meer voldoende voor een enkele reis. Dus moet je elke dag laden. Op het werk steeds meer elektrische auto's en het aantal laadpunten bleef gelijk. Aan het eind had ik dagen dat ik zowel thuis als op het werk alle laadpunten vol trof.

5 jaar geleden als ik naar een klant ging hadden die 2-4 laadpunten en daar was er altijd wel 1 van vrij. Tegenwoordig bij de meeste klanten is het aantal laadpunten verdubbelt, maar tenzij je 's ochtends vroeg hebt afgesproken zijn die vrijwel altijd allemaal bezet. Bedrijven terreinen hebben ook vaak nog eens geen openbare palen aan de straat omdat ze niet in woonwijken zijn, dus dat was ook alweer een gegarandeerd ritje en vervelend wachten bij de laadpaal. En let wel in theorie had ik niet hoeven laden als ik thuis had kunnen laden. Vrijwel al mijn klanten lagen binen de helft van de beloofde 210km range. Echtrer zoals gezegd de gemeente plaats thuis veel te weinig palen en 's winters haalt geen enkele BEV de beloofde range. Het verschil is schokkend.

Dan hebben we het nog niet gehad over het aantal keren dat ik 's ochtends bij de laadpaal kom en er een storing was geweest en mijn auto maar deels geladen was. Na een paar keer te laat of zelfs niet bij een afspraak met een klant te zijn geweest omdat er weer eens een storing was geweest was de maat echt wel vol.

Elektrisch rijden is is onvolwassen en onbetrouwbaar en geen serieuze optie als je niet een auto met grote range en een eigen oprit om te laden hebt. Tenzij het voor jou acceptabel is dat je soms simpelweg niet weg kunnen of 40 minuten extra reis tijd hebt vanwege 'snelladen'.

Anekdotisch, maar circa n=15: Bijna niemand heeft een use case voor voor die 'boodschappen' range. Iedereen hier in mijn buurt en op het werk die zo'n ding had heeft spijt van de keuze en vrijwel allemaal rijden nu weer benzine. De enigen die nog elektrisch rijdsen waren degenen met 400+km range en eigen opritten.
veel frustraties heb je gehad. Dat boodschappenwagenusecase is er wel, maar dan als 2de wagen in een gezin, en dan vervalt je geheel verhaal ongeveer.
Voor op/af naar school en boodschappen, ideaal. Met 100km heb je genoeg range.

Idd, voor professioneel gebruik, kan ik begrijpen dat je er terug van komt. Net zoals je geen verkoper dat continu de baan op moet, een EV moet geven. Zoals je aangeeft, daar is grotere range een must. Onlangs nog het verhaal moeten horen van een zonnepanelenverkoper dat niet rondgeraakte met een ID4.

Als PHEV rijder, merk ik ook dat de laadpalen (alvast in Vlaanderen) steeds vaker volzet zijn. Zeker waar ze gratis zijn (IKEA, Lidl, Delhaize, ...). Hier komen op termijn wel maatregelen zodat mensen dat vol zijn, van de paal afmoeten. En zoals je aangeeft, op industrieterreinen weinig palen (hoewel ik er toch al 2 weet met laders in de buurt).

Het blijft een keuze. En zeker bij mensen met een oprit/garage/eigen laadmogelijkheid (of op werk) is dat een werkbare oplossing.

Heb je een speed-pedelec overwogen gezien je kleine afstanden?

[Reactie gewijzigd door ouhaha op 22 juli 2024 14:22]

Anoniem: 63072 @ouhaha17 april 2022 14:52
Waar ik dan wel economisch vraagtekens zet bij het kopen van een electrisch boodschappenwagentje als tweede auto.

Zakelijk zou ik dan aan een Model 3 LR of Model S/X moeten voor de range. Dat is echter onbetaalbaar, net als dat benzine leasen niet te betalen meer is. Ik krijg nu dus geld en heb zelf een auto gekocht. Dat was uiteindelijk goedkoper dan leasen, muv een te kleine BEV, weat geen optie was na de slechte ervaringen.

Als je die echt zo gebruikt, kan je voor het verschil in aanschaf iets van 10 jaar boodschappen doen in een benzine auto...

Heb je een speed-pedelec overwogen gezien je kleine afstanden?

In een pak met een laptop en dossier op een speed-pedelec, nee dank je vriendelijk.

NOg los van het feit dat ik af en toe wel verder moet, Almere - Rotterdam op een speed-pedelec ... brrrrr.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 22 juli 2024 14:22]

Er is in dat scenario 'bootschappen wagen' nog een concurrent: laten bezorgen.

Zelfs bij een tarief van €7,50 voor de week boodschappen lijkt het op 10 jaar gebruik goedkoper dan een nieuwe electrische bakfiets.
ja maar de kinderen ophalen/afzetten kan je niet "laten bezorgen" :)

maar wel goed om weten dat er alternatieven zijn, met nog extra voordelen (tijdwinst bijvoorbeeld).
Ik heb de luxe dat m'n kinderen altijd al wilde fietsen, van voorzitje tot met zijwieltjes en zonder sinds de kleuterklas. En dat school en opvang op fietsafstand is zonder gevaarlijke oversteek.
de leasemarkt is spijtig genoeg nog niet helemaal mee met BEV. Die dingen zou je op >6 jaar moeten afschrijven, en niet zoals ze nu doen...

Recent nog een belachelijk voorbeeld gezien: je *moest* een laadpaal thuis laten installeren om een BEV te leasen... inclusief dus 40eur/maand van je leasebudget af (professionele installatie), en je *kon* de laadpaal op het einde overkopen...

Dat je een M3 LR nodig hebt klopt niet met je verhaal hierboven. Als je LR weghaalt, valt er wel veel te doen. Wat je graag *wil* (inclusief comfort) != wat je nodig hebt. Maar goed, ik vrees dat er weinig te zeggen valt, je hebt het zo voor ogen. Ieder zijn mening uiteindelijk.

Laptop en dossiers: yup dat past op de SP. Dat pak iets minder als je lange afstanden moet doen.
Toch lijkt me die 100km range erg lastig als je kinderen hebt.. die ophalen.. die wegbrengen, boodschappen doen.. onverhoopt nog eens ff weg.. oeps accu leeg! staat je zoontje van 5 een uur te wachten na de voetbal..
De 100 km range gaat goed hoor, nooit last gehad van wat jij beschrijft. Zelfs met mijn werk in Woerden (Amersfoort - Woerden v.v.) ging goed. Ik kon fijn opladen op het werk. De usecase van een auto met 100 km is wat beperkter dan die van een van 400 km. Al ruim 7 jaar rijnik er mee rond. Ik hen tot nu toe 2x gehad dat ik niet ergens kon komen vanwege te weinig energie over (lees ik kwam niet terug als ik doorgereden was).
Zo lang je een eigen oprit hebt is het al een stuk beter te doen.
In de praktijk heb ik zelfs af en toe met de Model 3 Long Range niet genoeg range.

In de winter over meerdere dagen zit ik vaak genoeg op 300km range.

Dan hebben we geen eigen oprit en zijn bij thuiskomst de laadpalen bezet. Als dat meerdere dagen achter elkaar het geval is, moet ik sporadisch een supercharger opzoeken.

Dat kost gewoon extra tijd, die ik liever niet eraan besteed.
Ik ben het eens dat elektrisch rijden voornamelijk praktisch is bij een private laadplaats. Maar dat zijn toch nog steeds een heel aantal mensen…? Dus het zijn een heel aantal use cases, zoals @PetersNL schreef.
Ik denk dan alleen maar aan de EU en NL overheid die willen dat er in 2035 alleen nog maar elekrische auto's worden verkocht.

En veel mensen met een eigen oprit wonen ook juist weer ver van hun werk, waardoor de kleine range daar weer een probleem wordt. En voor boodschappen wagen? Dan doe je het puur voor het milieu, want economisch haal je de meerprijs van een electrische auto er met 'boodschappen' kilometers per jaar echt niet uit.
Ik denk dan alleen maar aan de EU en NL overheid die willen dat er in 2035 alleen nog maar elekrische auto's worden verkocht.
Dit houdt in dat je tot ~2050 infrastructuur hebt voor brandstofauto's. Het is niet alsof in 2035 plots alle brandstofauto's ophouden te bestaan, zeker niet als de infrastructuurproblemen nog niet opgelost zijn.

Een maatregel die elektrisch rijden aan kan zwengelen: maak het fiscaal onaantrekkelijk om (gesubsidieerde!) elektrische auto's te exporteren. Exporteren? (Fiscaal gecorrigeerde) subsidie inleveren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:22]

Ik doel meer op het feit dat de laad infrastructuur nu al niet afdoende is en mensen niet voor 2035 opeens maghisch een oprit krijgen...
Schrijf een bedankbrief naar onze overheid met die visionaire autoluwe wijken, zonder oprit en bewust te weinig parkeerplaatsen.

Blij dat ik in de middle of nowhere woon in Groningen. Relatief goedkope woningen en de koopwoningen hebben allemaal een oprit. Zeker de oudere. Kan mijn EV straks gewoon dagelijks laden terwijl hier in de gemeente laadplekken bijna niet bestaan. Stuk of 10 op 25k mensen.
De gemeentes heb je het dan over, en om precies te zijn de grotere steden (ook Groningen trouwens). Daar wil men uit oogpunt van leefbaarheid minder auto's en mensen meer op de fiets hebben. Daardoor verbetert de luchtkwaliteit, gebeuren er minder ernstige ongevallen (daar is meestal een auto bij betrokken) en is er meer ruimte door minder rijstroken en minder parkeerplaatsen.
Op het platteland speelt dit amper, daar ben je juist afhankelijk van de auto. Maar daar is onvoldoende werk voor iedereen....
Dat plan van minder parkeerplaatsen is erg hardnekkig en ik begrijp niet waarom ze dat elke keer weer proberen. Er zijn zoveel wijken waar je nergens kunt parkeren. En als die mensen dan op de fiets hun dagelijkse boodschapjes halen, dan verdwijnt niet spontaan hun auto, die heeft gewoon nog een parkeerplaats nodig...
Maar ze proberen dat doel op de verkeerde manier te bereiken! Minder auto's krijg je niet door woonwijken te bouwen met minder parkeerruimte. Dan ontstaan er parkeerproblemen, want die auto willen mensen toch. Dat worden er ook alleen maar meer, want er zijn bijna altijd 2 werkenden per gezin (en meestal dus ook 2 auto's) en als de huizen zo duur blijven, dan kopen straks ook al die thuiswonende kinderen een auto, waardoor je niet gek moet opkijken als straks 3 of 4 auto's per huis normaal wordt.

Ze moeten het makkelijker maken om die auto te laten staan. Als je de stad in wilt bijvoorbeeld. Iets waar ik me altijd over verbaasd heb, is dat overal in de binnenstad nog steeds kruisingen met stoplichten zijn, waar fietsers moeten wachten op auto's. Als je fietsers een voordeel wilt geven, dan geef je ze voorrang. De fietspaden zijn verder wel goed, maar als fietser moet je zo vaak wachten dat het helemaal niet handig is.

Ik denk overigens dat binnensteden een verouderd concept zijn, mensen winkelen liever vanuit hun luie stoel. Maar zolang er nog mensen naar het centrum komen om te winkelen, zorg dan ook dat er (elektrische) bussen rijden vanuit ELKE stadswijk naar het centrum. En ook om de 10 minuten. DAN laten (de meeste) mensen die auto wel thuis.
Hoogfrequent openbaar vervoer kost handenvol geld. Ik zie bij de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag dat er lang niet genoeg geld is om alle OV-wensen te vervullen.

Met meer thuis werken en vanuit thuis winkelen zou de verplaatsingsbehoefte inderdaad kunnen afnemen. Gezien het feit dat we naar 20 miljoen inwoners groeien in 2040 is dat ook wel gewenst, ruimte voor extra infrastructuur is er rond de grote steden in de de randstad maar beperkt
Tja. Een bus die *hopelijk* 1x per uur (met een marge van 10min ervoor en 10min erna) rijdt, ziet niemand die het enigszins kan betalen als alternatief.
Dat is opzich nog niet zo erg. Onze overheid gaf fikse korting op iets wat duur was. Super schone benzines zijn. Dus ingeruild voor electrisch. Dezeensen hebben vaak een koopwoning. Kunnen zelf zonnepanelen plaatsen enz.

Terwijl de meest oude auto's en dus super vervuilende diesels in de arbeiderswijken staan enz. Die geen zonnepanelen kunnen plaatsen. Meest overige verkeer is de bouw veelal. Dat zijn busjes en die zijn er nog niet electrische (niet rendabel in ieder geval zover ik weet)

Al met al. Het gewone volk moet verduurzamen en krijgt nu de hoge lasten want kunnen het niet betalen. Terwijl de multinationals enz. Met hoge kortingen Tesla's kassa hebben lopen spekken. En wij moeten van het gas af en Duitsland gaat juist op het gas.

Dus dit is opzich een mooie ontwikkeling. Maar zonnepanelen op het dak is leuk, maar een busje heeft vaak een imperial met een ladder.
Anoniem: 63072 @arbraxas18 april 2022 09:51
Dat is leuk als we 'straks' allemaal aan de elektrische auto moeten en de visite op een verjaardag o.i.d. allemaal op jouw oprit moet opladen. :9

Even bij de buren aanbellen of je hun oprit en paal mag gebruiken?
Tja, nog altijd beter als bezette palen en zelf helemaal geen oprit en laadmogelijkheid hebben.
Anoniem: 63072 @arbraxas18 april 2022 14:30
:'( Ja, daar kan ik helaas veel verhalen over vertellen
In Groningen hebben ze weer andere problemen meen ik…
Waar niet.
En waar jij op doelt, ik zit buiten het bevingsgebied.
Maar meer openbare palen is natuurlijk geen probleem.
Anoniem: 63072 @Arfman17 april 2022 22:27
Ik zie het niet gebeuren, heb 4 jaar lang naar loze belofte kunnen luisteren. Het is nu aan de overheid om te laten zien dat ze serieus zijn en die laadpalen aan te leggen. Doen ze dat niet dan kunnen ze hun CO2 beleid en alle nieuwe auto's elektrisch in 2035 ook op hun buik schrijven.

Ik was voor Corona nog in Noorwegen en daar stikt het van de laadpalen en heel veel elektrische auto's die netjes weggehaald worden, waardoor er altijd wel een paal vrij is.

Nederland niet, veel minder palen per BEV en niemand die de volle auto verplaatst, regelmatig in de steden ook omdat er überhaupt te weinig parkeerplek is, dus als je de auto bij de paal weghaalt dan rij je vervolgens een half uur rondjes op zoek naar een parkeerplek. Dus dan maar aan de paal blijven staan, eventueel nu met die recente uitspraak in de auto de max laadsnelheid begrenzen zodat je normaal je vergadering af kan maken.

Nog zo'n ding waar je als zakelijke rijder nu mee te maken hebt: een bon als je je wel een plekje vond, maar de auto vol is en je vergadering nog niet afgelopen.

Echt ... volwaardige vervanging hoor zo'n elektrisch onding.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 22 juli 2024 14:22]

Oh, eens. Ik denk ook niet dat dan het net klaar zal zijn om zoveel wagens van zoveel energie te kunnen voorzien.
Dit is gewoon een belangrijk punt, gemeentes moeten eigen laadpalen in de voortuin met kabelgoten in de stoep verwerkt gaan stimuleren. Dan kost het geen openbare parkeergelegenheid, het stimuleert mensen om zonnepanelen te nemen, minder geld aan dure infrastructuur en ieder jaar nieuwe belijningen aanbrengen.

Het is in alle opzichten slim.

Dan blijft er een veel kleinere groep met woningen over waar geen parkeerplek in de buurt zit of een appartementencomplex.

Daar moet je nog wel oplossingen voor verzinnen.
Wel rekening houden met lage emissie zones. Bv in 2030 mag zelfs geen Euro6D meer Brussel stad in.
Ja en dan krijg je dat veel bouwbedrijven niet meer naar Brussel gaan om werken uit te voeren. Half Limburg reist dagelijks naar Brussel om daar te werken aan werven. Heb ondertussen al paar aannemers hier over vloer gehad die nog weigeren om Antwerpen in LEZ zone te gaan. Of ze maken offerte die het dubbel is in prijs als ze het werk niet willen of als ze het alsnog mogen uitvoeren er absurd veel aan verdienen

[Reactie gewijzigd door WickedStealthy op 22 juli 2024 14:22]

Hoe lang voordat daar een opstand over komt als er geen fatsoenlijk alternatief is?
Ik denk dat de EU eerder wil dat iedereen zijn/haar auto inlevert en er géén meer voor terug koopt. Dat is de doelstelling, de EV is een tussenoplossing om iedereen aan dit idee te laten wennen. Zie ook het verminderen van vliegen, reizen ect.
Ik denk dat de EU eerder wil dat iedereen zijn/haar auto inlevert en er géén meer voor terug koopt.
Dat zou inderdaad heel mooi zijn. We moeten veel meer vanuit huis werken en recreeeren zodat we geen onnodige reizen meer maken voor werk, concerten, studie, boodschappen, musea, sportevenementen e.d. We kunnen al deze dingen streaming en/of in VR aanbieden.

De besparing op infrastructuur zal enorm zijn. Minder wegen en minder spoor. Minder voertuigen die geproduceert hoeven te worden: grote millieuwinst.
Dat zal dan wel en mensen die hun levenlang gewerkt hebben en eindelijk eens willen genieten die zullen we dan maar vergeten. Het leven is volgens u alleen nog voor mensen die werken. Ik ben ook gepensioneerd maar zie geen mogelijkheid om mijn campertje te vervangen door een electrische onding. Trouwens een electrische camper zie ik nog niet. Maarja we kunnen de ouderen ook gewoon verbieden om nog beter te leven want die hebben gedaan wat ze moesten doen en zijn nu niet meer nodig. Ik heb wel zonnepanelen en een warmtepomp voor het milieu dus heb als overbodige wel mijn best gedaan.

[Reactie gewijzigd door onkeltje op 22 juli 2024 14:22]

Manman, wij in europa gaan weer een voortrekkersrol spelen. In de rest van de wereld doet niemand mee. Wij zijn een druppel op een hete plaat… en bespaar me aub concerten in VR…
Zal ik dan maar direct stoppen met werken? Ik werk om te leven, ik betaal daar best veel belasting voor.

Als dit daadwerkelijk het doel is, ga ik wel met een uitkering thuis zitten. Als ik toch niet meer mag recreëren, zit ik toch thuis.

Dan is de samenleving mijn belastingcenten ook niet waard.
Tja dan kun je van veel gewone autos ook zeggen. Economisch aanhalen als argument... Wat je in ieder geval weet is dat als je 10 jaar elektrisch rijdt. Je 10 jaar ons milieu minder naar de kloten helpt... En dat laatste vertalen we nog niet in economische cijfertjes. Behalve de verzekeringsmaatschappijen die alle 'weer' ongelukken moeten verzekeren. Die zien dat wel...
In welk gat woon jij dat zowel de palen in je woonplaats als die op het werk én de snelladers onderweg soms vol staan?

Ik heb hier echt nog nooit problemen mee gehad en ik heb ook geen eigen oprit. Ik stap soms wat eerder in de auto om ff een snellader te pakken, maar dat is bet dan ook wel.
Almere, slechts 200k inwoners. Het verschilt hier overigens per wijk en het lijkt het afgelopen jaar beter geworden, nioet doo rmeer palen, maar ik zie minder electrische auto's in de buurt!
Toch knap dan. Almere heeft met ~770 plekken met laadpalen echt een behoorlijke hoeveelheid palen staan in verhouding veel meer per 1000 inwoners dan hier het geval is: 150 plekken op 70K inwoners.
Die staan helaas heel ongelijk verdeeld over de stad, sommige wijken zijn prima, sommige wijken hebben een zwaar tekort. Zo zijn er plekken in Almere waar de dichtstbijzijnde straatpaal meer dan een kilometer weg is!

Daarnaast staat een groot aantal staat in betaald parkeren gebied, wat laden duurder dan benzine maakt als het buiten het gebied is waar je als bewoner een parkeervergunning voor hebt.


En vooral niet vergeten, het lijken soms veel palen, maar in het Centrum bijvoorbeeld zie je 's nachts (om het tot de bewoners te beperken) ruim 3 keer zoveel elektrische auto's als dat er laadpalen staan! Dus los van het vergunningen probleem kan sleechts een derde van de auto's hier 's nachts laden.

Heb zeker twee jaar lang races naar de laadpaal gehouden met medebewoners. Als in de app een paal vrij kwam, dan kwamen er soms wel drie auto's aan rijden, waarvan er dan twee pech hadden.

(En in ieder geval in het centrum, heel vaak storingen en defecte palen.)
Hier in een randstad dorp, Hier in de wijk, 2010 nieuwbouw, 100woningen, 100appartementen, geschat nu ongeveer 15EVs en 10PHEV op 3 x 2 laadplekken. Er is een speciale appgroep om laden en parkeren te reguleren met regelmatig ruigere woorden.
Meerdere bewoners die een (ph)ev overwegen, maar het niet doen. Niemand kan een eigen laadplek maken.
Gemeente geeft voorlopig nog slechts 1 extra paal in het vooruitzicht.
Als je een phev overweegt is het een no brainer, gewoon doen, dat inprikken is niet heel relevant voor de best wel enorme besparing die je sws maakt op brandstofkosten.

De gemeente moet je dan eens echt heel snel mee om rafel gaan en de situatie uit leggen. Zeker in de randstad moet de gemeente ook snappen dat ze een beetje mee moeten werken willen we de klimaatdoelstellingen halen.

En als je maar met genoeg mensen komt aangeven dat je de volgende keer wel op iemand ander stemt komt het wel goed denk ik ;)
Maakt dus niet uit. Raadslid CDA / pro laadpalen woont zelfs in de wijk. En CDA is gegroeid hier in gemeente…
Ik denk dat je problemen opgelost zijn met een range van 350 km of meer. Bv een Nissan Leaf 60 kWh zou al werken. Dan hoef je niet elke dag een paal te vinden.
Anoniem: 63072 @qazwsx17 april 2022 22:00
Voor veel mensen 's zomers wel waarschijnlijk. 's winters als het vriest blijft ook daar weinig van over.

Voor mij lost het niets op, omdat ik nog steeds zowel thuis als op het werk te vaak niet kan laden omdat alles bezet is en dan alsnog aan de snellader sta. Dan is 100kW laden maar een kleine plijster op de wond. Geen baas die je gaat betalen als je door zakelijke ritten 's avonds als je naar huis rijdt aan de snellader moet dus het gaat allemaal van je privé tijd af. Sorry, maar ik heb een auto omdat vaak het openbaar vervoer te veel tijd kost en ten koste van mijn privé leven zou gaan. Dan ga ik niet een auto met het zelfde euvel nemen.
Ik heb met mijn leaf in de zomer 350-400 km bereik in de winter 300. Dus dat verlies in de winter valt erg mee, voor zover we nog winters hebben in Nederland
Anoniem: 63072 @qazwsx17 april 2022 23:20
Netjes, heb je dan accu verwarming als je aan de laadpaal staat? Of is dat met een koude accu?

Ik kon range verlies met mijn auto ook flink beperken door accuverwarming aan te zetten. Maar als ik niet aan een laapaal stond (meestal dus) dan koste verwarmen me meer range dan ik won door verwarmen...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 22 juli 2024 14:22]

Accu temperatuur heeft weinig te maken met verbruik. Verbruik in winter neemt voor groot deel toe door de luchtdruk / luchtweerstand. En de AC (vooral als je geen warmtepomp hebt).

[Reactie gewijzigd door mohf op 22 juli 2024 14:22]

Anoniem: 63072 @mohf18 april 2022 10:10
Ik had een warmte pomp en accu verwarmen scheelde 10% in range, je hebt gelijk dat het verbruik er niet door veranderd, maar de capaciteit die de accu kan leveren neemt wel af als het vriest.

https://radio2.be/de-insp...0en%20auto's%20neemt%20af.

Wat me herinnert aan nog een issue: accu slijtage. IN de vier jaar dat ik elektrisch reed hadden de collega's die net als ik vaak bij de snellader stonden een duidelijke achteruitgang in accucapaciteit en range, de collega's met een eige oprit hadden na 4 jaar nog 98% van hun oorspronkelijke capaciteit. Fijn zo'n auto waar je na 4 jaar al minder ver mee kan rijden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 22 juli 2024 14:22]

Als je kijkt naar degradatie van batterijen, dan verliezen zij vaak snel de eerste 5 tot 10%, daarna gaat de degradatie veel langzamer. Ik heb toen ik mijn auto nieuw kocht de eerste jaar 40.000 km gereden, waarvan 99% met superchargen. Na die jaar was mijn range gedaald van 500km naar ongeveer 475km. Zo'n 5%. Volgens Teslafi zit ik qua degradatie met mijn range ongeveer in het midden, in vergelijking met de 1000en andere Teslas.
Dus volgens mij valt het hartstikke mee dat fastchargen. Uiteraard zal AC-chargen altijd beter zijn, maar dat soms fastchargen je accu helemaal kapot maakt, daar geloof ik niks van. Je ziet het ook bij de Chinese smartphones die met 50~100W opladen, die accus doen het na 2 jaar ook nog gewoon prima. Belangrijkste is dat je accu niet gedurende lange periodes op hoge temperatuur blijft staan.

[Reactie gewijzigd door mohf op 22 juli 2024 14:22]

Anoniem: 63072 @mohf18 april 2022 16:00
Als je range om te beginnen al 210 km is, dan is 5% (bij mij was het 8% na 4 jaar) heel vervelend.

Ik was vandaag voor pasen weg op de bestemming was geen laadpaal, op de terugweg kwam ik langs de Fastned aan de A27 waar ik vorig jaar nog moest laden om thuis te komen, daar waren alle laadpunten in gebruik en stond een auto te wachten op de eerste vrije plek. Prettige manier om je pasen door te brengen...

Met de oorspronkelijke 210km range en gegarandeerd thuis kunnen laden had ik die Fastned voorbij kunnen rijden, maar de afgelopen jaren heb ik daar ook gestaan.

En dat 50kW fastchargen... als het vroor mocht ik blij zijn met 40kW, als het zomers heet was rond de 30 graden tussen de 40 en 45kW, en alleen temperaturen daar tussenin laadde ik van ca 5% naar 70% met 50kW voor het tempo inkakte.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 22 juli 2024 14:22]

Ik zou persoonlijk niemand een auto aanraden met WLTP 210km, die:
- uitgaat dat je oplaad tot 100% en rijdt tot de auto stil gaat staan
- zomerse condities en zonder AC
- optimale rijgedrag en 50% binnen de stad
- degradatie van 0%

Als je:
- uitgaat van 20% ongebruikte capaciteit (rijden van 90% tot 10%)
- uitgaat van 20% verlies door winter
- uitgaat van 10% hoger verbruik door rijgedrag
- uitgaat van 10% degradatie na 3-5 jaar

Dan kom je er al snel uit dat elke auto met minder dan 400 km WLTP bij voorbaat dead-on-arrival is. Heck, een Tesla met 500 EPA / 600 WLTP vind ik al minimaal, ik kan me niet voorstellen hoe je het met 210 km WLTP doet.
Anoniem: 63072 @mohf18 april 2022 16:43
Ev database geeft een cold weather highway range van nog geen 120km, een stadsrit in goed weer van 250km (ik wil wel weten wie dat gehaald heeft) een goed weer snelweg range van 140km en combined range van 190km.

De tests van de autobladen voor ik hem uitkoos hadden het over een realistische range van ca 190-200km met 160km in wintersweer indertijd. Die lees ik dus niet meer is een zooitje bagger reviews waar niets van klopt.

Dan ga je er zelf mee rijden en dan loop je inderdaad tegen storingen aan, waardoor je naar de lader gaat als je nog voldoende resterende range hebt om de volgende te halen voor het geval de paal storing heeft of er een rij staat. En je gooit hem maar 80% vol want de laatste 20% laadt hij ontzettend traag. Dus effectief houd je 70% over en na 4 jaar was ik 8% capaciteit kwijt.

Dat vertelt geen enkele review je, de fabrikant uiteraard ook niet, maar zeker indertijd niemand op internet forums die daar over schreef. Dus ben ik dat zelf maar gaan doen omdat ik had gewild dat iemand dat voor mij had gedaan indertijd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 22 juli 2024 14:22]

Even een vuistregel tip: WLTP * 0.5 is wat je in de praktijk altijd makkelijk moet kunnen halen, en wat je max wil rijden op 1 dag. In jouw geval dus 105 km. Als je meer wil rijden op 1 dag dan heb je de verkeerde auto.

Trouwens, tot hoeveel % rijd je je auto? Ik heb mijn auto vaak tot 0% gereden, onder de 0% heb je vaak ook nog wat marge. Bij Tesla is die marge 4%, ongeveer 20km dus.

[Reactie gewijzigd door mohf op 22 juli 2024 14:22]

Anoniem: 63072 @mohf18 april 2022 17:49
Yup, dat is me de afgelopen jaren pijnlijk duidelijk geworden. Alleen 5 jaar geleden op de forums over elektrisch rijden, in de autobladen etc... repte niemand daarover.

En omdat zowel thuis, bij klanten als op het werk een laadpaal vinden geen garantie was en je vaak dus twee dagen op een lading moest doen kan je daar gerust nog eens de helft vanaf halen.
Feitelijk was mijn auto pijnloos in gebruik als ik ritjes van niet meer dan 50-60km per dag maakte.

De gemiddelde range van de beschikbare BEVs in 2017 was iets van 180km en in dat gemiddelde zaten ook de tesla's, lijkt mij duidelijk wat dat voor de rest betekent. In 2021 was het al beter: 310km, maar daar zitten ook de Tesla's en Kona's en Niro's tussen, dus nog steeds veel auto's met een feitelijk te beperkte range.


Wel overigens dat WLTP te optimistisch was, maar de 'eigen' range cijfers waren nog steeds veel te optimistisch. De dealers verwezen grag naar de autoweeks van deze wereld, WLTP moet je niet naar kijken, kijk naar de reviews.

Niemand die realistische range cijfers publiceerde in reviews en dan tuin je erin.

Feitelijk was toen ik die auto bestelde het enige verkrijgbare op de markt dat wel voldeed de Model X/S, beide ver buiten budget. Als de 'journalisten' van de autobladen hun werk gedaan hadden en mensen op het internet wat eerlijker waren geweest over hun ervaringen en range - ik kwam vooral posts tegen met flinke ritten, nu met wat meer ervaring haal ik de hyper-milers er wel uit - had ik toen al geconcludeerd dat elektrisch geen acceptabel alternatief was en er nooit 1 genomen.

Het vervelende is dat als je nu gaat zoeken naar informatie negatieve ervaringen met elektrisch overal als onzin en 'bijzonder' worden afgedaan. Terwijl ik inmiddels uit eigen ervaring weet dat het juist degenen zijn die in de bijzondere situatie zitten die een goede ervaring hebben.

Zo is een eigen oprit nog steeds iets wat een minderheid van Nederland heeft. De meeste wijken waar ik kom - en dat zijn er veel - hebben een tekort aan laadpalen. Degene die posten dat ze altijd een openbare paal hebben komen blijkbaar niet veel in de grote steden, zowel binnenstad als buitenwijken is het vaker tekort als palen vrij.

Nadelen als de planning die het kost als je langere ritten moet maken en de extra tijd die het kost als je langs de snellader moet worden afgedaan als 'je bent er nog niet klaar voor' en 'dat hoort erbij, moet je aan wennen'. 'Je bent er nog niet klaar voor' is echter de politiek correcte manier om te zeggen dat de autos en infrastructuur er nog niet klaar voor zijn, maar als we dat eerlijk zeggen dan komt de transitie in gevaar.

'Dat hoort erbij' is een andere manier om te zeggen 'hey mogelijk gaat je hele werk privé balans aan gort, maar het is goed voor het milieu dus daar mag je niet over klagen. Dat door het gezoek elke dag naar een laadplek en snelladers meerdere werkdagen bijna een uur (soms zelfs meer) van je privé tijd kwijtraakt wordt voor het gemak even aan voorbij gegaan. Dat was voor mij en een aantal buurtgenoten namelijk de praktijk. En ik zie niet waarom dat anders zou zijn voor de mensen die op de bestemming waar ik heen ging met een groot tekort aan laadpalen anders zou zijn.

Een elektrische auto is voor sommige mensen, die aan een aantal specifieke geografische en persoonlijke voorwaarden voldoen een acceptabel alternatief, maar iedereen doet concessies aan gebruiksgemak van een ICE. Voor heel veel mensen vooral in de grote steden of die daar veel moeten zijn is het totaal geen of een heel duur alternatief.

Suggereren dat een BEV een volwaardige vervanging is van een ICE is domweg niet waar en misleidend.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 22 juli 2024 14:22]

Ik zou in jouw situatie je auto gewoon verkopen en kiezen:
- doorsparen voor een EV die voor jou wel genoeg range heeft; en dat is minimaal 2x-3x je huidige range;
- of gewoon een brandstofauto rijden.

Range tests zijn altijd van 100% tot 0%, en dan nog doorrijden tot de auto stil staat. Dat is feitelijk wat de auto kan rijden.

Overigens, ik heb met mijn EV veel tests gedaan;
- bij 130 km/u haalde ik ongeveer 220 Wh/km,
- bij 90 km/u achter een vrachtwagen rijden haalde ik 110-120 Wh/km (!!!) in slecht weer (<10 graden)
Verschil in verbruik is VEEL groter dan ik had verwacht.
Toen ik 1.5 jaar geleden veel in afgelegen plekken in Duitsland moest rijden waar weinig laadpalen waren, en ik maar 1x per week wou opladen ging ik veel hypermilen; ik kon toen 20-30% bovenop de WLTP range rijden (zo'n 700 km). Om 1x per week laden te redden laadde ik toen op tot 90-95% en reed ik tot 0-5%.
Maar ik weet niet tot hoeveel % jij doorrijd, en hoe hard je rijd. Maar de EV range is erg flexibel.
Anoniem: 63072 @mohf19 april 2022 17:06
Ik heb inmiddels weer benzine gekocht, maar met de BEV reed ik maximaal 100km/uur en inderdaad vaak achter vrachtwagens hangen, hopend dat ik de snellader kon halen.

Aan de snellader maximaal tot 80% daarna kon ik beter gaan rijden en een tweede keer naar de snellader als wachten op 100% als die 80% onvoldoende zou zijn.

Ik reed door tot 5% accu als ik naar huis ging en de volgende dag geen afspraken had en flexibeler was om s avonds of s nachts laat nog een paal te zoeken en 10% anders omdat ik dan als ik geen vrije laadpaal had ik de volgende ochtend nog de snellader kon halen.

Dat is 1 keer heel mis gegaan toen ik met 1% over bij de snellader aan de A1 kwam en er storing was. God zij dank was men bij het tankstation zo sociaal dat ik een stopcontact mocht gebruiken en na 4 uur werken in het tankstation en wat consumpties als bedankjes, kon ik ondanks de voortdurende storing toch mijn huis weer halen. Goedkoper dan de sleepdienst bellen, maar ook niet waar ik een auto voor heb...

Wat die benzine auto betreft geeft de fabrikant aan dat je 1 op 18 rijdt, op internet rijden de meesten rond 1 op 15 en omdat ik nog steeds de rijstijl heb die de bagger BEV afdwong haal ik consistent 1 op 20!

Is het in ieder geval ergens goed voor geweest, ik haal nu 900km+ op een tank en zelfs naar de wintersport in duitsland reed ik beter dan 1 op 18 op de autobahn!
Ik verlies met de Model 3 LR anders aan dit bereik in de winter. Iedere keer parkeren en stilstaan weer een paar % en als je wegrijdt de verwarming is enorm.

Sommige keren haal ik maar 250km van 90% naar 10%
Het elektrisch rijden begint wel volwassen te worden als het om de auto's gaat. De overheid zal er echter flink werk van moeten maken om de infrastructuur aan laadpalen op orde te brengen. Dat het kan wordt in Noorwegen wel bewezen. In Oslo worden nauwelijks niet EV's verkocht en is bijna 20% van de parkeervakken van een laadaansluiting voorzien. Volgens Noorse berekeningen zal dat in een stad als Oslo naar 30% moeten als iedereen een EV rijdt. Nu is ongeveer 60% van alle afgelegde kilometers in Oslo en omgeving elektrisch.
Als je hetzelfde model op Nederland loslaat zou je 37% van de parkeervakken van een oplaadpunt moeten voorzien. Dat is niet helemaal gelijk verdeeld, maar het toont wel aan dat Nederland nog lang niet klaar is voor een overschakeling naar elektrisch rijden.
Ik ben zelf wel blij dat de gemeente mij heeft toegezegd dat er voor de deur een laadpaal komt (al is de wachttijd vermoedelijk een vol jaar). Als alles goed is ga ik van de zomer toch over van een oude diesel naar een EV, maar wel een met een bereik van ca 400 km. Dan kan ik net één keer naar kantoor (normaal werk ik thuis), of mijn vrouw 3 keer naar het werk.
Anoniem: 63072 @WillySis17 april 2022 17:48
Maar als je dat doet krijg je - al verschillende keren meegemaakt - klachten van benzine rijders (niet ik overigens) dat ze ergens komen en geen plek kunnen vinden omdat er alleen laadplekken vrij zijn die van hun parkeerruimte afsnoepen.

Het is nooit goed ;-)

Voordat ze dit echter kunnen doen moet eerst het elektriciteits net een flinke upgrade krijgen. EN mogen er wel wat centrales bij, of wil je nog meer Russisch gas kopen? Kom maar op met twee nieuwe kerncentrales, dan is het pas realistisch om alles te elektrificeren.

Overigens had de gemeente hier mij voor ik de auto uitkoos ook verzekerd dat er een palen bij zouden worden geplaatst. Dan hoor ik later via officieuze kanalen van de betroffen afdeling dat ik wel kan stoppen met mijn verzoeken, het elektriciteitsnet is in deze wijk maximaal belast en er kunnen geen laadpalen bij.

Ondertussen op de website van de gemeente nog steeds mooie sprookjes over hun geweldige laadpalen beleid.

De auto's met range zijn ivm benzine auto's nog te duur en alleen met gunstige bijtelling voor lease of mensen die het geld hebben en over hebben voor groen zijn een optie. De goedkopere modellen hebben te langzaam 'snelladen en/of te weinig range om een volwardige vervanging van een benzine auto te zijn. Wellicht te overzien als je de auto alleen prive gebruikt, maar zakelijk onacceptabel. Het laadnetwerk in Nederland kent gaten, storingen en te weinig palen en het elektriciteitsnet in verschillende regio's is ook niet geschikt voor het benodigde aantal palen.

Maar laten we onszelf vooral in de maling blijven nemen en doen alsof we klaar zijn voor de transitie en er in 2035 alleen nog BEV verkocht wordt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 22 juli 2024 14:22]

Bij ons op het hofje zijn parkeerplekken voldoende (34 plekken voor 22 woningen, waarvan de helft met een eigen garage). Parkeren is nooit een probleem. Als er een laadpaal wordt geplaatst wil de gemeente er zelfs twee laten plaatsen, maar tegenwoordig worden de laadpalen via de provincie geplaatst.

De beperkte range van de auto's is voor een deel van de mensen een probleem Veel mensen rijden nog geen 100 km per dag. Dan is één keer laden voldoende voor twee dagen. Vaak kan dat op het werk en anders kan je nog bij een snellader terecht.

Nederland is zeker nog niet klaar om de benzine en diesel auto's uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Als de politiek in 2035 echt alleen nog maar EV's wil laten verkopen, dan zal men daar nu snel beleid op moeten maken om ook de infrastructuur klaar te hebben. Helaas wil de VVD dat uiteraard aan de markt overlaten en die gaat daar niet aan beginnen zolang er geen beleid is en het verkrijgen van vergunningen nog een drama is.
Anoniem: 63072 @WillySis17 april 2022 21:49
Er mooi, waar ik woon is parkeren ook geen probleem, maar er komt geen laadpaal bij en er zijn er veel te weinig.

Waar mijn moeder woont is parkeren geen probleem, ook nooit een paal beschikbaar en er komt geen paal bij.

Op mijn werk was parkeren wel een probleem. Toen ze er laadpalen bijmaakten werd het parkeer probleem groter en waren er nog steeds niet voldoende palen.

Waar mijn broer woont is parkeren enigzins een probleem, maar waren 's avonds voldoende palen beschikbaar, omdat een aantal kantoren 's avonds hun palen vrijgaven. Anderhalf jaar terug kwam ik met een BEV en kon je 's avonds bij geen enkele van die palen meer laden, laadpas werd niet meer geaccepteerd en een bordje alleen voor medewerkers geplaatst. Sindsdien als je er komt zijn alle palen bezet en kan vaak je niet meer laden, of zit je de hele avond naar een app te turen voor een plek, relaxed hoor dat elektrisch rijden.

In Rotterdam waar ik een cursus volgde aan de nieuwe maas moest ik 's ochtends anderhalf uur voor de cursus begon aanwezig zijn, anders waren alle laadplekken bezet.

Utrecht waar ik klanten had, plekken bij de klant altijd bezet, op straat geen openbare paal te bekennen want bedrijven terrein. Leuk dat er dan vrije palen zijn volgens de app, maar dat is op het terrein van een ander bedrijf waar ik geen bezoeker van ben en niet bij kan.

Vakantiepark op de Veluwe: vier laadpunten voor een heel vakantie park, continu bezet. Met de grannycharger voor de deur van het huisje ... de ene keer klappen alle stoppen eruit de andere keer komt het park met de mededeling dat laden bij het huisje verboden is en dat je dat bij de, altijd bezette, palen moet doen.

Bij vrienden in Almere in de buurt heeft blijkbaar niemand een elektrische auto want daar is de dichtstbijzijnde paal 7km omrijden met de auto en 1,4km lopen om er te komen. Als je daar vauit een andere stad op visite komt heb je geen eens een paal die bezet kan zijn.

Bij vrienden in Den Bosch zelfde verhaal, verplicht aan de snellader staan, met 50kW 20 minuten om bij de snellader aan de A27 bij huis te komen en daar weer 20 minuten om de volgende dag ergens te komen waar ik kan laden voor het geval er weer eens geen paal beschikbaar is.

Verschillende plekken in Amsterdam, Utrecht, Nieuwegein, Gooi waar ik voor werk kwam zelfde verhaal. En iedereen die daar heen gaat loopt tegen dat probleem aan. De palen staan er gewoon niet. Maar blijf vooral het sprooklje verspreiden dat BEV een volwaardige vervanger voor ICE is. Dat vertelde ze mij ook, en ik heb er voor geleden. Het enige wat je bereikt is nog meer mensen die BEVs uitkotsen.


Je kan het anecdotisch noemen, maar ik ben op te veel plekken geweest waar ik gewoon domweg niet kon laden en dat geld voor iedereen die daar heen moet. Dus je kan mij vertellen dat je nooit problemen met laden hebt, maar het enige wat dat mij zegt is dat je niet veel verschillende plekken in Nederland aan doet.
Als de regering de verkoop van brandstof auto's per 2035 wil verbieden en de verkoop van EV's nu al wil bevorderen zal ze daar ook beleid op moeten voeren. De regering zal eigenlijk snel een roadmap op moeten stellen waarin wordt vastgelegd hoeveel laadpalen er moeten komen. Dat mag gewoon in percentages van het aantal parkeerplaatsen. Met als doel om tegen 2040 minimaal 30% van alle parkeervakken van een laadmogelijkheid te voorzien. Dat moet dan niet alleen voor openbare parkeerplekken gelden, maar ook op parkeerplaatsen en garages die niet publiekelijk toegankelijk zijn.
Tegelijkertijd zou het nuttig zijn om auto's met een grotere range te bevorderen. De auto's met een kleine range zijn namelijk veel afhankelijker van laadpalen dan de long-range modellen.

Lullige is da Nederland na Noorwegen) nog een gunstige uitzondering is in Europa. Bijna de helft van alle openbare laadpalen binnen de EU staat immers in Nederland.
Anoniem: 63072 @WillySis18 april 2022 09:55
Lullige is da Nederland na Noorwegen) nog een gunstige uitzondering is in Europa. Bijna de helft van alle openbare laadpalen binnen de EU staat immers in Nederland.

Klopt, ik heb wel eens gekeken om elektrisch naar Duitsland te rijden. Alleen zijn er daar stukken autobahn waar de snelladers zo ver uit elkaar liggen dat ik tot 100% (langzaam dus) moest laden om de volgende lader te halen en dan waren het ooko nog eens twee aansluitingen.

Gelukkig had ik met een huur benzine auto eerst de boel een keer verkend en geconstateerd dat elke parkeerplaats en raststatte die ik voorbij kwam met snelladers volledig bezet waren en een rij van BEVs stond te wachten om te laden.

Nog zo'n ding waardoor een BEV geen vervanging is. Ik had een auto en moest nog met enige regelmaat een auto huren of lenen voor de zomer en winter vakanties.
In Duitsland staan meer laadpalen langs de snelweg dan op de kaart aangegeven. Bijna elke parkeerplaats langs de snelweg heeft één of twee palen staan, ook als er geen Raststatte aanwezig is. Elke Lidl met eigen parkeerplaats heeft twee of meer laders (traag, maar wel gratis). Die staan niet op kaarten omdat het geen openbare oplaadpunten zijn.
Het is niet omdat iets niet voor iedereen geschikt is, dat het daarom slecht is. Dat er nog veel werk is aan onze laad infrastructuur bijvoorbeeld klopt. En dat heeft weinig te maken met het bereik van een wagen imho. Zelfs wagens met een groot bereik hebben nood aan laadmogelijkheden, zeker voor mensen die niet thuis kunnen laden.

Grote probleem aan je anekdotische verhaal is dat je n=15 niet uit een willekeurige poel komt, maar allemaal mensen zijn met een gelijkaardig profiel. Mijn eigen EV heeft een veel kleiner bereik dan die 400km die jij noemt, ik rij er al 3 jaar in, zal er dit jaar minstens 30k km mee doen en kon niet gelukkiger zijn met mijn keuze. Maar ja, ook dat is maar een n=1 verhaal.
Mijn vorige werkgever wilde / kon geen laadpalen plaatsen want de kabel naar het terrein kon amper de gevraagde energie voor het bedrijf zelf aan, laad staan (pun intended) voor de leasebak van de managers.
Dit is exact waarom ik nog niet elektrisch rijd: ik kan de auto niet voor de deur kwijt, de dichtstbijzijnde laadpaal is honderden meters van de deur en die is vaak al in gebruik ook. De enige hoop die ik nog heb is dat mijn werkgever sinds kort wat elektrische palen heeft staan, maar om het elektrisch rijden nou aan mijn werkgever te verbinden...

Met een eigen oprit had ik aan 200km range genoeg gehad. Ik wil ook graag verhuizen. Maar elektrische auto's zijn niet het enige wat duur is. Waar elektrische auto's met range met de tijd goedkoper worden, zijn huizen met oprit hier in de buurt 2x zo duur geworden in een jaar of 7.

Jaren terug had ik het helemaal uitgedacht. In 2023 verhuizen en een jaar later een 2e hands elektrische auto voor de deur. Het gaat hem niet worden.
Maak er dan maar n=10 van. Ik en 4 andere collega’s rijden zonder problemen elektrisch. Ik herken je ervaring totaal niet.

Ja, het kan voorkomen dat er even geen paal beschikbaar is. Gebeurd bij mij echt zelden, dan is er vaak verderop nog wel een paal beschikbaar. En als dat allemaal niet kan, dan is er nog snelladen. Wat overigens geen 40 minuten hoeft te duren.

Overigens heb ik het in 8 maanden of nooit hoeven te gebruiken.
eindelijk eens iemand die eerlijk zegt hoe het electrisch rijden is. ik zit in een vergelijkbare situatie, met 60km woon-werk en op de zaak inderdaad altijd volle laadpalen en thuis geen oprit maar de auto langs de weg. blij dat ik er niet aan begonnen ben. dank! _/-\o_
Mag ik dit even samenvatten: ik heb een en al ellende gehad met mijn EV omdat mijn gemeente weigert laadpalen te plaatsen.
Anoniem: 63072 @Pierz18 april 2022 09:48
Te simpel, op minstens de helft van de bestemmingen waar ik heen ga is er ook een tekort aan laadpalen.
Ja ok, maar het probleem dat aangepakt moet worden is dus de onwil of onwetendheid van plaatselijke ambtenaren.
Anoniem: 63072 @Pierz18 april 2022 14:29
Eens, maar ik denk dat paas en pinksteren eerder op 1 dag vallen dan dat daar iets in verandert. En tot die tijd, ondanks dat het een externe oorzaak is, heb je met een BEV in die wijken een probleem.
Aangezien we net uit een lockdown komen , hoe lang geleden speelde dit? En n=15 betekent dit dat je de auto 3 weken gebruikt hebt?

Bij ons bedrijf wisselt een medewerker de oplader tussen verschillende auto's gedurende de dag. We hebben kentekenherkenning bij de slagboom, handig voor inrijden, maar ook om te weten hoeveel electrische auto's er op welk moment zijn.
De agenda geeft informatie wanneer welke auto weer beschikbaar moet zijn.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 14:22]

Anoniem: 63072 @djwice18 april 2022 16:22
Ik heb 4 jaar lang dagelijks elektrisch gereden. Ik ken via werk en de laadpaal in de buurt 15 mensen die een BEV met beperkte range hebben gekocht/geleased en allemaal hadden ze problemen met laden en vertragingen.

Terwijl ze allemaal in theorie vooraf voorgerekend kregen dat ze hun ritten makkelijk konden maken met die kleinere accus. Degenen hier in de buurt allemaal van de gemeente te horen kregen dat ze op verzoek een paal erbij kregen per ca. 3 elektrische autos. Dat werkt dus al niet als iedereen s avonds leeg van zijn werk komt, laden is niet netjes verdeelt en wij hebben geen autos om na 12 uur s nachts nog even de straat op te gaan om je autoaan de lader te hangen als je de volgende dag weer vroeg naar het werk moet.

Die autos zie ik nu binna allemaal niet meer staan bij de laadpaal, ik weet dat twee bij hun werkgever extra budget hebben bedongen voor een Tesla met meer range, omdat de werkgever alleen elektrisch accepteert, nog drie rijden nu ook in tesla en 2x kona, maar geen idee of zij daarvoor compensatie krijgen of netto inkomen hebben ingeleverd, buiten mij zie ik nu in de buurt nog vijf regelmatig rijden in benzine autos.

De rest weet ik niet, ik zie alleen hun autos niet meer bij de laadpaal als ik er langs loop.

Ik heb veel gesprekken gehad bij de laadpaal, dat krijg je als je met drie man naar een vrij gekomen laadpaal racet, dan kom je elkaar veel tegen. Erg sociaal zon BEV :o
En in al die tijd heb je nooit je baas kunnen overtuigen een laadpaal op het werk te installeren?
Anoniem: 63072 @killercow19 april 2022 10:36
Dat was het eerste wat hij deed, maar we moesten verhuizen en de nieuwe locatie stond geen eigen palen van huurders toe, alleen de publieke palen. Eerste jaar kon ik thuis vaak nog wel vrije palen vinden. Later zowel thuis als op het werk niet meer! Dat is ook iets om rekening mee te houden met een BEV, een verhuizing prive of van het werk kan grote invloed op je mobiliteit hebben. Nog iets waar je met een ICE geen last van hebt.

Inmiddels heb ik nieuwe auto en nieuwe baan, maar ik heb begrepen dat er daar nu ruim voldoende laadpalen zijn, maar dat je nu je auto niet meer kwijt kan als hij vol is en je een kwartier lopen van kantoor pas vrije plekken vindt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 22 juli 2024 14:22]

Wij hebben 2 EV's voor woon-werk verkeer. Beide met een range van 200 km. Prima te doen, ook als we langere ritten moeten maken. Dan gaan we iets eerder weg en laden we ergens onderweg (Fastned werkt prima, ook de Testa superchargers zijn beschikbaar!).

Het is gewoon een mindset. Wil je 1x tanken, doorscheuren en aan het einde van de week weer opnieuw tanken: top. Jouw keuze. Maar vertel geen verhaal EV "nog niet geschikt is". Ik vrees dat sommige mensen nog niet geschikt zijn voor EV ;)
heb je een eigen laad paal ?
Dát, en een tweetal laadpalen op 100 m afstand die vrijwel altijd vrij zijn.

Toegegeven: dat is wel handig.
En nog erger: we laden op via onze zonnepanelen. Met dagen zoals vandaag is het gratis rijden. In 3 uur zijn ze opgeladen (6 kW op alleen al zonnestroom). :9 :D
Ook mooi: de Lidl's die gratis (fast!)laden aanbieden. Als je er toch langs komt, koop je daar even je boodschappen en 15 minuten later zit je op 90%.

Maar let wel: de eerste 2 maanden hadden we geen laadpaal en gewoon bij thuiskomen, als de SOC < 50% is of de volgende dag een langere rot gepland staat, aan laadpaal hangen en tegen 24:00 ofzo (koud buiten!) ophalen. Ook een keer niet gelukt en bij Fastned opgeladen in 20 min.
Maar let wel: de eerste 2 maanden hadden we geen laadpaal en gewoon bij thuiskomen, als de SOC < 50% is of de volgende dag een langere rot gepland staat, aan laadpaal hangen en tegen 24:00 ofzo (koud buiten!) ophalen. Ook een keer niet gelukt en bij Fastned opgeladen in 20 min.
Dat klinkt als een serieus privilege-probleem... 8)7 :+
Ik vrees dat sommige mensen nog niet geschikt zijn voor EV ;)
Ik vrees dat sommige mensen het gewoon kunnen betalen en anderen niet.
Jij behoort tot de gelukkigen die een infrastructuur heeft die een EV kan dragen. In België zijn dat diegenen die zwaar gesubsidieerd zonnepanelen hebben gelegd en nu klagen dat ze niet meer mogen terugleveren aan het net.

Iemand die in de stad woont in een rijtjeshuis heeft minder geluk.

[Reactie gewijzigd door Timoo.vanEsch op 22 juli 2024 14:22]

Zeker. Of het privilege een "probleem" is en "serieus" is maar net de vraag.

We betalen het wel. En bewust gekozen voor een niet interessant durpje in plaats van de grote stad :/ . Juist omdat ik zonnepanelen wilde. En een eigen oprit. Nu is dat ook niet meer te doen in dit durpje, maar 14 jaar geleden verklaarden ze ons voor gek (midden in een huizendip).

Maar met een rijtjeshuis zou ik er ook 10x over moeten nadenken. En dan hangt het zeker sterk af van de lokale infratructuur mbt laadpalen. Zonder dat, geen EV
Veel partijen binnen de gemeenteraden van de Nederlandse steden willen dat mensen in de stad hun auto laten staan (liever nog doe wegdoen en soms alleen een deelauto gebruiken). Ze willen minder auto's in de stad en dat het resterende autopark snel emissieloos wordt. Dat vergroot de leefbaarheid.
Voor hen die afhankelijk zijn van de auto vanwege werk of lichamelijke beperkingen is het lastig. Bij dit beleid zijn er, zoals altijd, winnaars en verliezers
Precies dit !
Maar ik noem dat geen vooruitgang. De regering investeert nauwelijks en rekent op particulieren initiatieven. Net het omgekeerde van wat zou moeten gebeuren en al helemaal als je kijkt naar de hoge belastingsdruk.

Regeringen zouden visionair moeten zijn, steden volledig moderniseren, oude wijken platgooien en nieuwe wijken bouwen op maat van de huidige en de toekomstige bevolking.

Maar onze regeringen zijn alles behalve visionair, het zijn een stel slapende zombies aan het infuus van ons belastingsgeld.

Kijk naar china, de emiraten, caïro …

Hier betalen we 500k voor een rijhuis van net na de eerste wereldoorlog

Zucht .. ;(

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2024 14:22]

Nou noem je net allemaal landen met een oligarchie, met veel grotere verschillen tussen arm en rijk en met corruptie 😁. Dan liever een wat minder slagvaardige democratie
Het één sluit het ander toch niet uit. Ik kan me niet inbeelden dat er in onze democratische landen mensen tegen betaalbare moderne steden / woningen zijn.
Dat verhaal van jou noem ik dus geen vooruitgang maar achteruitgang. Als je mensen hun gedrag wil asnpassen moet het “voordreliger” zijn.
Wat is de achteruitgang? dat je 100 meter moet lopen?

Ik had ook ervoor kunnen kiezen de auto in de ochtend op te halen (hele nacht aan laadpaal) maar dat vind ik zelf asociaal. Als de auto zegt dat 'ie vol is haal je m op. Is dat achteruitgang?
Ik ben erg benieuwd wat jij "vooruitgang" vindt. Op zoek naar het goedkoopste tankstation (3 km verderop of verder), volgooien en weer terugrijden? Dan is 100 m toch simpeler...

Mindset dames en heren. Mindset.
1. Laadpaal op 100m = luxe
2. Vrije paarkeerplaats = nog meer luxe.
3. Eigen parkeerplek, met eigen zonnepanelen en eigen laadinfrastructuur = ongeloofelijk veel luxe.

Vooruitgang zou kunnen zijn : auto die sneller laadt , overal kunnen laden niet enkel voor de happy few, iedere parkeerplek een laadpaal of een andere technologie ontwikkelen die net zoals tanken decentraal werkt en milieuvriendelijk en “goedkoop” is.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2024 14:22]

Zeker luxe. Maar doe nou niet alsof mij dit "in de schoot geworpen wordt" :+
Binnen 100 meter een laadpaal: bij ons in de wijk is 100 m ver. En vrijwel iedereen heeft zonnepanelen.
Maar goed. Ik woon dan ook niet in de stad.

Innovatie :Y)
- De auto laadt in 20 min naar 80%
- ik kan overal laden. Dat wil zeggen: elke beschikbare laadpaal :?
- Iedere parkeerplek een laadpaal. Daar gaat de gemeente over. Wat heb ik daar mee te maken? Als dat je eis is voordat je een EV neemt: succes!
- dat ligt aan de acceptatiegraad. Waterstof is enorm duur en nog niet efficient.
Mensen lijken zich niet te beseffen dat hele grote groepen mensen in rijtjes woningen of hoogbouw wonen waar een eigen laadplek gewoon geen optie is. Sterker nog in deze wijken is voor je deur parkeren of zelfs in je eigen straat kunnen parkeren vaak niet eens vanzelfsprekend. Dan kun je het wel hardnekkig over mindset hebben maar je kunt ook gewoon accepteren dat deze mensen daar niet mee geholpen zijn. Het is fijn dat een elektrische auto op dit moment voor jouw werkt maar als we willen dat heel Nederland elektrificeert dan zullen er toch oplossingen bedacht moeten worden voor de mensen voor wie elektrisch rijden nu geen optie is.
Het is toch niet zo simpel. Ik heb een laadplek voor 2 auto's op 250 meter. Die zijn altijd bezet. Je moet er eerst heen lopen kijken of ze vrij zijn. Dan je auto gaan halen en hopen dat hij nog steeds vrij is als je aankomt.

Dan weer weghalen na 2 uur en tegen die tijd ben ik m'n plek voor de deur ook kwijt.

Met een EV al irritant, met mijn plugin hybride met 30 km elektrische radius vrijwel ondoenbaar. Gevolg is dat ik altijd op de dieselmotor rij. Mijn volgende wordt een hybride zonder stekker.

Leuk mensen met zonnepanelen, thuislaadpalen voor twee EV's die iemand in een rijtjeshuis even gaan vertellen hoe het moet :') zzzz
Ik vertel je niet hoe het moet he? ;)
Als ik een eigen verhaal vertel hoe het ook kan, is dat niet meteen zendingsdrang hoe anderen het moeten doen.

Jullie doen maar!
Anoniem: 63072 @oltk17 april 2022 22:07
Tanken van benzine kost je 5 minuten, betalen met pin aan de pomp.

Voor Benzine tanken hoef je helemaal niet apart de deur uit, want het kost je nauwelijks tijd dus dat doe je als je onderweg bent. Het goedkoopste tankstation aan de route weet je op gegeven moment echt wel. OF zoals in mijn geval één die niet te duur is maar waar ik letterlijk 20m voor omrij en aan de pomp kan pinnen dus net een pitstop.

Dat kan met geen enkele elektrische auto, daarom was en is het een probleem als er een laadpalen tekort is. Maar dat mag jke niet zeggen want elektrisch rijden is hip en goed en de nadelen zijn natuurlijk niet echt nadelen, die praten we goed want anders zouden we toe moeten geven dat elektrisch benzine nog niet volledig kan vervangen en voor veel mensen een slechte optie is.
Anoniem: 63072 @oltk17 april 2022 17:03
Wat ik dus steeds zei, alleen een fatsoenlijk alternatief als je thuis een prive paal hebt en genoeg range voor heen en terug rijden.

In de wijk hier met een paar duizend mensen is dat een utopie. En het electriciteitsnet kan geeneens extra palen aan, dus hoe ze dat willen doen met het EV beleid van de overheid is mij een raadsel als ik vorig jaar al niet eens mijn auto kon laden als ik thuis kwam van mijn werk.
Veel werkgevers hebben tegenwoordig een aantal laadpunten ter beschikking voor personeel. Bij mijn vrouw op het werk zijn dat er acht, terwijl nog niemand een EV heeft. Mijn vrouw heeft het straks dus gemakkelijk en opladen is (voorlopig) nog gratis ook.
Ik krijg ook een openbare laadpaal voor de deur, maar dat kan nog wel een jaar duren. Hoe vaak we die gaan gebruiken is nog maar de vraag. Mijn vrouw kan strak op één lading twee keer heen en weer en nog een keer enkele reis. Alleen als ik een keer weg moet zijn dat altijd lange stukken die ik zonder onderweg bijladen toch niet ga halen.
Anoniem: 63072 @WillySis17 april 2022 21:53
Dat had mijn werkgever ook toen ik de auto uitzocht. Totdat het bedrijf gedwongen moet verhuizen en je op de nieuwe locatie geen eigen ladpalen mag plaatsen en er veel te weinig openbare laadpalen zijn. Dan sta je mooi voor lul; dat zal je met een benzine auto nooit overkomen.

En zoals ik al aangaf, veel klanten waar ik heen ga hebben ook palen en daar kon je 5 jaar terug nog laden. Nu staan daar de auto's van de eigen medewerkers al aan en mag je bij je vergadering afhankelijk van de afstand 20 tot 40 minuten laden optellen. Tenzij je een auto met 150kW+ laden of een grote accu hebt, maar die zijn nog steeds veel te duur ivm benzine auto's, terwijl de bijtelling voor leaserijders rap afgebouwd wordt en over de top van de prijs al gelijk aan benzine is.
Ik heb geen eigen laadpaal, een ev met 350km range en moet eens in de week 400km op een dag doen (zeeland/Schiphol) plus al het andere tussendoor. Hier op het dorp (3k inwoners) moet Ik 300m naar een laadpaal lopen (2 palen, sinds vorige week 3) of op het werk laden. Ja een laadpaal thuis is makkelijker, maar echt geen issue zoals sommige mensen het hier doen voorkomen.
Anoniem: 63072 @oltk17 april 2022 17:00
Gefeliciteerd dat het voor jou werkt. Dat jij het acceptabel vindt om langs de snelweg in the middle of nwhere je tijd te verdoen moet jezelf weten. Maar dat is geen alternatief voor een (benzine) auto die gewoon moet rijden als je hem nodig hebt.

Als ik verschillende keren te laat bij klanten ben of zelf af moet zeggen, omdat er weer eens een storing bij de laadpaal is geweest of geen laadpaal vrij was, dan is er voor mij maar 1 conclusie mogelijk. Het is geen volwaardig alternatief voor een brandstofmotor.

Dat jij kan leven met een handicap wil niet zeggen dat er geen handicap is.
Je conclusie klopt niet. Uit je vorige stukjes haal ik dat het voor JOU niet werkt. Daarmee wil het niet zeggen dat het voor anderen ook zo is. Ik lees vooral in je berichten dat je niet wil aanpassen, het moet gaan zoals jij wil. In jou geval werkt misschien een brandstof auto. Systematisch te laat komen bij klanten kan ook betekenen dat je je werk niet goed plant. Of te opportunistisch bent.

De tijd bij het snellader kan je ook gebruiken om klanten na te bellen, email te beantwoorden of gespreksrapporten te verwerken, je binnendienst bij te praten....
Nu ga jij me vast vertellen dat dat bij jou natuurlijk niet kan.

Maar goed even mijn blik op de situatie
Anoniem: 63072 @JeroenK18 april 2022 10:08
Als ik op circa de helft van mijn bestemmingen in en rond de randstad te weinig laadpalen aantreft die allemaal bezet zijn, dan is dat voor andere elektrisch rijders echt niet anders.

Ik heb het niet over systematisch te laat komen bij klanten, waar haal je dat vandaan.

Ik heb het over te vaak (maar niet systematisch) optreden van storingen bij de laadpaal waardoor je 's ochtends een volle auto verwacht en je bij de auto aankomt en concludeert dat je een half uur bij de snellader moet gaan staan. Als je met aanpassen bedoelt dat ik standaard een half uur eerder op sta omdat de laders niet betrouwbaar zijn, dan pas ik daar inderdaad voor.

Ik heb het over niet meer meerdere afspraken op een dag kunnen plannen, wat voor het werk soms gewoon moet, omdat je niet weet of je bij de eerste afspraak voor de lunch kan laden, waardoor je mogelijk 30-40 minuten aan de lader hangt om bij de volgende afspraak te komen. En die wordt direct na de lunch geplant als je aankomt met kan het 40 minuten later anders red ik het mogelijk niet met de acculading, dan wordt er gewoon gezegd dan huur je maar een auto. Gek genoeg delen mesnen hun werk niet in rond jouw auto problemen...

Klanten bellen bij de lader klinkt leuk, alleen bij mijn werk is het andersom ... ik wordt gebeld door klanten en die moeten dan maar net bellen als je bij de lader staat.

En nu ga jij mij natuurlijk vertellen dat ik een bijzondere baan heb, alleen weet ik dat mijn baan vrij standaard is en hoor ik collega's en concurrenten die de stap naar elektrisch hebben genomen over hetzelfde klagen. Allemaal inmiddels of terug naar benzine of duurder naar een model 3 LR.

Je kan fijn blijven ontkennen, maar feit is dat er allerlei beperkingen aan het gebruik van een elektrische auto zitten die buiten de macht van de bestuurder liggen om op te lossen. Het is objectief geen volledige vcervanging van een benzine auto en ongeschikt voor heel veel verschillende situaties. Heel leuk dat er dan wat mensen roepen dat het niet waar is omdat zij nooit in die situatie zitten, maar dat veranderd de conclusie over elektrische auto's niet. Het blijven auto's waarmee je extra moet plannen, extra tijd kwijt bent en niet alles kan wat je met een ICE kan.
Even een andere situatie schetsen:
Gewoon iedere dagnacht thuis opladen, nooit meer hoeven tanken... Wat een vrijheid!
Parkeren, stekker, slapen, stekker, rijden.
Anoniem: 63072 @onetime28 april 2022 14:17
Nutteloos, wat je moet zeggen tegen iemand die een BEV wil is:
  • Kan je thuis op de eigen oprit laden?
  • Zo niet, kijk of er al voldoende openbare palen zijn en die ook vrij zijn en of je gemeente niet alleen 'groen lult' maar ook echt palen bij plaatst. Ga na of het elektriciteitsnet dit wel toelaat, veel wijken waar dit al overbelast is in NL
  • Kijk of op plekken waar je veel komt voldoende laad capaciteit is wanneer deze aan de grens van je range liggen, zodat je niet te vaak bij de 'snellader' staat tijd te verspillen.
  • Kijk of op je werk laadpalen zijn als je een baan hebt waarbij je voor je werk onverwachts naar klanten moet reizen van en naar kantoor, zodat je nog normaal naar huis kan.
En eigenlijk moet je als het antwoord op dat allereerste punt nee is, jezelf al goed afvragen of je het wel moet doen, want al die andere punten liggen buiten jouw macht en kunnen zonder dat je er invloed op hebt veranderen!

Bij mij was namelijk punt 2 (voldoende palen) en punt 4 (laden op werk) op orde toen ik de auto nam. Twee jaar later was er geen paal thuis bijgekomen, maar wel veel BEVs waardoor ik vaak niet kon laden en was mijn werkgever noodgedwongen verhuisd en kon ik op het werk niet meer laden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 22 juli 2024 14:22]

Dat jij het ervaart als een handicap moet jij weten. Je bericht zit vol rancune.
"handicap". Hoezo is een andere manier van omgaan met mobiliteit een handicap? zeg jij dat ook tegen mensen die met de trein gaan of met de fiets? alles anders dan een ICE is een "handicap"?
"middle of nowhere" (midden in de Randstad. haha) :z
Jij tankt nooit langs de snelweg (dat is maar onhandig?, je rijdt liever de dorpjes in bij een lokale benzineboer :? )

Kijk, jij hebt klanten en wil ergens aankomen. En geen gedoe met storingen. Ik snap dat. Nu weet ik dat vrijwel alle EV's in het duurdere segment leasebakken zijn. Ik ben wel benieuwd naar de mening van die leaser (die dit dus ook zakelijk gebruikt). Onhandig? Ondoenbaar met klanten? Even feiten graag :O

Mij bekruipt weer het gevoel dat ik had aan het begin van Corona: de antivaxxers en corona ontkenners die allerlei gelegenheidsargumenten erbij haalden om vooral niet buiten hun comfortzone te geraken. Prima hoor. Maar het is echt niet zo dat wij dat niet dóór hebben, en het is alleen maar irritant als dat gaat leiden tot anti-EV gedram. Noem valide argumenten en geen rare emotionele uitbarstingen.

[Reactie gewijzigd door oltk op 22 juli 2024 14:22]

Anoniem: 63072 @oltk17 april 2022 17:14
Ik woon zelf in Almere, maar voor de snelladers moet ik toch echt de snelweg op en het enige wat er in de buurt zit is dan een tankstation shop. Dan kan je nog zo leuk in de randstad zitten, maar het blijft middle of nowhere met nul voorzieningen en tijdverspilling.

Ik gebruikte het zelf zakelijk trouwens. Maar meeste van mijn klanten zaten binnen de range van de auto heen en terug in de zomer. Not so much in de winter. Bij klanten zijn de laadpalen tegenwoordig ook vrijwel altijd vol als je er komt en is het vechten voor een paal. Dus twee afspraken na elkaar plannen kan al niet meer, omdat je niet weet of je bij de klant kan laden of naar FastNed moet.

Storiungen bij palen is gewoon een gigantisch robleem, ik kan mij voorstellen dat het van de aanbieder en locatie afhangt, maar zowel hier in Almere als in Amsterdam had ik helaas regelmatig te maken met storingen. In Amsterdam ook nog eens met GroenLinks idioterie, die bepaald hadden dat palen overdag wel extra langzaam kunnen laden, want dat is goed voor het milieu. Waardoor je na twee uur van je afspraak terug komt en je ipv vol te zitten 60% accu hebt.

Ik kon het gewoon niet meer verkopen aan klanten, het was op gegeven moment zelf zo erg dat ik benzine auto's leende als ik heel belangrijke afspraken had die ik echt niet kon missen en de avond ervoor weer eens alle palen bezet waren.

Onhandig? Zeg jij het maar, voor mij was het duidelijk. Ik ben door de dealer en de gemeente sprookjes verkocht.
Zeker onhandig. En laadpalen die een storing hebben zijn herkenbaar. Ik ga nooit een laadpaal uitzoeken zonder een alternatief in de buurt (minstens 2 alternatieven). Teveel kans dat een laadpaal het niet doet.

Nog niet gehoord van het argument dat laadpalen op een lagere snelheid worden gezet. Gek verhaal. Of heb je gewoon een hekel aan groen links en bedenk je maar wat?? Heb je een linkje??

[Reactie gewijzigd door oltk op 22 juli 2024 14:22]

Anoniem: 63072 @oltk17 april 2022 17:39
Tja ze noemen het slim laden in Amsterdam op de paal stond een sticker dat het vanwege het goed voor het milieu was, op de website van de gemeente staat dat het is om het net optimaler te benutten en GroenLinks zit er in de coalitie en levert de burgermeester.

Er zijn twee snellaadpalen in Almere zelf, 30 minuten lopen van mijn huis. Dus effectief moet je er dan bij blijven. Daarnaast zijn die palen vaak bezet en notoire storingpalen. De overige (FastNed) zitten op de A6 richting Lelystad, A27 en aan de A1. Allemaal alleen geschikt als je de reistijd langer maakt, niet om even heen en weer te gaan omdat je er veel voor moet (om) rijden als je alleen even gaat laden omdat je de volgende dag weg moet.

En nog veel vervelender, je rijdt er eerst als je naar huis gaat voorbij, omdat je toch hoopt/wil dat je de auto aan een paal bij je huis kan zetten. Is alles bezet moet je 10 minuten rijden naar de FastNed, met een 50kW lader 40 minuten laden en weer 10 minuten terug. Of je moet voor de afspraak de volgende ochtend 40 minuten eerder je bed uit. Sorry, maar gedwongen vroeger opstaan om mijn auto te kunnen gebruik noem ik nog steeds niet klaar voor algemeen gebruik.

Zolang er benzine pompen staan blijf ik benzine rijden, het gemak van 5 minuten tanken en 900km range is gewoon onbetaalbaar.
Ik zou een baan gaan zoeken met wat meer vrijheid en niet volcontinu achter klantjes aan moet rennen.

Maar prima dat een EV voor jou niet werkt blijkbaar zit het je nogal hoog, maar ik zou zeggen blijf vooral brandstof rijden het is je gegund.

Ik heb gelukkig mijn leven dusdanig ingericht dat ik niet zo afhankelijk ben van een auto. En de Kona EV bevalt dan ook prrrrima. :)
Anoniem: 63072 @Flagg17 april 2022 17:43
Ik lees je bericht en hoor 'Gooi je studie en carriere overboord en ga ergens voor een fractie van je huidige salaris werken'. Die studie en dat werk heb ik gekozen omdat ik het leuk vond en ik heb inmiddels ook vaste lasten die ik moet voldoen. Neem me dus niet kwalijk als ik hard lach om de naiviteit van de suggestie.

Prima dat jij leeft zoals je wil, ik leef zoals ik wil. En daarmee worden de beperkingen van een BEV pijnlijk duidelijk. Bij mijn laatste twee werkgevers is de trend inmiddels dat junioren geen leaseautos meer nemen maar geld, omdat benzine leasen ongunstig is en bruikbare BEVs te duur. Ze kopen allemaal privé kleine benzine autos.
yep, same here. ik heb er ook voor bedankt. de bijtelling is hoger dan de kosten van mijn eigen auto. dus nee, doe mij maar een vergoeding. :)
Het zal vast afgezaagd en misschien zelfs belerend klinken, maar als je werkt in een tak waarvoor je hebt gestudeerd, dan zou het niet zo'n probleem moeten zijn om dichter bij je werk te gaan wonen.

Wil je dat niet (vanwege sociale kringen, familie en/of vrienden), dan is dat jouw keuze en je goed recht natuurlijk. Maar zoals bij elke keuze, daar horen consequenties bij. In jouw compromis past dus geen EV. Daar ben jij op de harde manier achter gekomen en dat is op zich spijtig.

Andere mensen zijn wel bereid om dicht bij hun werk te wonen. Dat zij dan dus een andere mening kunnen hebben, dat is hun goed recht natuurlijk. En als zij daardoor vrije en blije EV rijders kunnen zijn, goed voor hen.

Zelf leef ik in Paraguay. Ook hier zijn de benzine prijzen flink verhoogt. Van zo'n beetje een halve euro per liter naar net iets boven 1 Euro. Belasting betaal je hier 1 keer per jaar en dat is voor het overgrote deel van het wagenpark in de hoofdstad zo'n 100 USD per jaar per auto. In randgemeenten is dat al gauw 50 to 60 USD per jaar. Verzekering en APK? Hahahhaah.

Voor iemand die werkt met een NL salaris als beloning, leeft hier zo'n beetje als een koning. En als je de parkeerplaats hebt, dan staan er al gauw 2 of 3 autos op je terrein. Nou ja, meestal staat er 1 bij de automonteur, want het wegennet is hier behoorlijk veel slechter dan in NL. Schokbrekers, stuurinrichtingen, de "pan" van de ICE en versleten airco's, dat zijn behoorlijke "pijnpunten" hier.

Met al die lage vaste lasten voor ICE voertuigen, zie je ook hier steeds meer electrische auto's rondrijden. Zo'n beetje elke shopping heeft een of meerdere laadpalen (trage variant). Nou is het electrische grid hier behoorlijk knudde want alles is gemanaged door 1 staatsbedrijf (Ande) en toch zie je hier steeds meer EV's.

's Zomers gaat het kwik al gauw naar 45 graden celsius of meer. Zonnepanelen op het dak worden dus bloed en bloedheet. En toch zie je ook steeds meer zonnepanelen. Nou is het grid knudde, maar omdat er een enorme hydro centrale stroom opwekt voor heel Paraguay, een groot deel van Argentinie en een deel van Brazilie, kost electriciteit amper een knoop.

Paraguay is dus een land wat 3 keer groter is dan Nederland en zo'n beetje 1/3e van de bevolking heeft. Je rijdt al gauw flinke afstanden hier. En toch zie je steeds meer EVs hier rondrijden.

Anderen hebben al aangedragen dat overstappen naar EV vooral een mentaliteitsverandering vergt. Voor jouw zakelijke doen was de EV dus geen optie. Maar als zelfs in land waar de onkosten van ICE auto's zo laag zijn, in combinate met een goedkoop, maar slecht electriciteitsnet, zie je toch meer EVsop de weg.

De meeste EVs zijn Nissan Leaf's. Heb hier echter ook al een i3 van BMW rond zien rijden. Ik werk voornamelijk thuis en wandel naar het centrum voor de wekelijkse boodschappen en eventueel wat entertainment. Zie dus maar een relatief klein deel van de hoofdstad en zeker niet de drukste delen qua verkeer. En zelfs dan zie ik alsmaar meer EV's op de weg.

Een hele hoop tekst met voorbeelden uit het buitenland, om uit te leggen dat jij jouw EV situatie projecteert op iedereen. Dat is je goed recht natuurlijk, maar als anderen met een veel positievere EV ervaring door jou een beetje worden afgekamd, dat klopt dan weer niet.
Anoniem: 63072 @GeroldM19 april 2022 10:46
Grappige suggestie, als ik dichter bij mijn werk was gaan wonen was ik juist verder van mijn klanten. Van de regen in de drup noemen ze dat, maar dat kan jij natuurlijk niet weten.

Daarnaast woon ik in een afbetaald huis en heb ik geen enkele behoefte om mij weer in de (hypotheek) schuld te steken om een huis in Amsterdam te kopen.

Verder is het niet alleen mijn situatie, maar ook die van mede bewoners in mijn wijk, collegas en medewerkers met BEV van andere huurders in hetzelfde kantoorpand.

Plus dat als ik in wijken kom waar geen laadplek te vinden is, danhebben anderen daar ook problemen om een laadplek te vinden. Het is niet zo dat de laadplekken opeens vol zijn alleen als ik daar kom...
Beetje onzinnig . Sorry maar niet iedereen moet ritten van 300km maken. Als voor jou 150km range genoeg is dan is een wagen van 1000km range gewoon veel te zwaar en duur voor jouw gebruik.
Ideaal zou 400 km zijn. 95% van de tijd doen we ritjes van 20 - 50 km. Dus 100 km totaal. Daarna weer aan de lader en de auto is klaar voor de volgende dag. Of je doet er 2 dagen of 3 dagen over.

Maar soms wil je verder. Cursus, dagje uit. En dan wil je niet vlak bij aankomst erachter komen dan alle laadpalen kapot zijn, bezet of niet meer aanwezig. De "iets verder" range is al snel 180 tot 200 km. De maximale afstand in NL zeg maar. 200 km (effectief 180 als je wat wil overhouden) is dan net wat aan de krappe kant.

Voor buitenlandse ritten ga je gewoon vooraf even puzzelen waar je wil stoppen en laden.
Maar dat zou vooruitgang net moeten kunnen oplossen.
Waarom zouden electrische motoren met zware accu’s het eindstation moeten zijn. Nieuwe dieselmotoren zijn toch ook vele malen zuiniger dan de motoren van pakweg 30j geleden.
Ik zeg niet dat het altijd 400km moet zijn, maar nu is de kost van 1000km gewoon zo absurd hoog dat het absoluut niet de moeite is tenzij je dit absoluut wil hebben.
Je ziet ook dat de ontwikkeling bij EV's niet steeds grotere accupakketten zijn. Maar zoals nu ook bij deze Mercedes minder verbruik per km. Ook zijn er goede ontwikkelingen met snelladen.
Ik verwacht dus voor de toekomst steeds kleinere accu's, grote voordeel is dat de kosten dan lager blijven?
Hangt ervanaf hoe ze dat gewicht beperken, super dure materialen zoals deze zullen de kosten weinig beperken.

Maar idd snelladen bijvoorbeeld is veel belangrijker dan range imho.
Rijdt een diesel van nu 1 op 100?

Een diesel van nu rijdt praktisch net zo sportief als een benzinewagen, maar dan met het verbruik (1 op xx) van een 30 jaar oude diesel motor.

Zuiniger zou ik het dus niet noemen. Effectiever? Dat klopt mijns inziens een stuk beter.
Was daar maar iets voor. Een soort vloeistof die je dan binnen 2 minuten via een slang in een tank ik je auto giet en dat je dan weer 500Km kunt rijden ;-)
yes de laadpalen zijn vaak bezet en opladen is dus een probleem... Er moeten meer oplaadpalen komen of een andere oplossing voor gevonden worden. Ik dacht zelf aan een verwisselbare accu maar dat systeem is niet doorgebroken.
Nog even geduld. De echte innovatie komt straks vanuit Z-Oost Azië op dit gebied. Een actieradius van 3000 km is binnen 10 jaar te koop voor hetzelfde geld als een bezineauto nu.
Anoniem: 63072 @bursche17 april 2022 17:07
Eerst zien dan geloven. Dat zou betekenen eens in de twee weken laden in die tijd moet het wel mogelijk zijn een nachtje een laadpaal te vinden.

De techniek is simpelweg nog niet klaar voor massa gebruik en de infrastructuur ook niet. Fijn voor de mensen waarvoor het werkt, maar ik hoor hier in de buurt en op het werk en bij klanten alleen maar mensen klagen dat het steeds slechter te doen is met een BEV. Hier in de buurt zijn naast mij al een flink aantal andere BEV vervangen door benzine toen de lease termijn over was. En op het werk ruilt men de BEVs ook langzaam weer in voor ICE.

De enige plek waar ik mensen tegenkom die positief zijn over BEV is op Tweakers.
Niet geschikt voor de massa? Ik noem mezelf behoorlijk standaard, woon-werk is 80 heen en terug. Bereik in de winter is magertjes met 250 km, in de zomer 325. En daarmee red ik het prima.

Er moeten wel meer laadpalen bij als er meer auto’s komen.
Anoniem: 63072 @kw_nl17 april 2022 21:29
Prijs je dan gelukkig dat je thuis of op je werk betrouwbaar kan laden, want ik kon zowel thuis (Almere) als op werk (Amsterdam) niet betrouwbaar laden. Het zelfde probleem had ik als ik naar het Centrum van Rotterdam moest, geen palen vrij en verschillende keren dat je bij een paal komt en deze defect blijkt, ondanks dat apps zeiden dat hij beschikbaar was. Op de dagelijkse ritjes weet je misschien de situatie, maar verder kan je nooit ergens heen zonder te moeten plannen en rekening te houden met allemaal dingen die tegen kunnen zitten.

Ik heb er vier jaar ervaring mee, het is niet geschikt voor de massa, daarvoor zijn de problemen veel te wijd verbreid.

En dan hebben ik het dus over drie grote steden, niet Eemshaven...

Je kan met die range niet betrouwbaar willekeurig in Nederland reizen zonder tijdverspilling bij de snellader te accepteren..
Zo kan ik het ook. Leasen, met tanken op kosten van de zaak.
Eerst een EV genomen omdat de bijtelling zo goed als niets was. Dan klagen dat je niet in een ruk naar je wintersportoord kan karren. En vervolgens (nu de bijtelling omhoog gaan voor nieuwere EV's) maar weer naar de ICE (want wintersport).

Ik heb geen leasebak en koop een EV uit overtuiging, en geheel op eigen kosten. En maar klagen dat ik dan ook nog "luxe" heb met zonnepanelen. Ook dat is overtuigen en allemaal op eigen kosten. Niets geleased.
Anoniem: 63072 @oltk18 april 2022 16:38
Ik leaste benzine met tanken op kosten baas. Maar de baas moest zonodig milieubewust en modern doen, dus het werd BEV leasen of zelf iets kopen.

Mijn reactie was ik koop zelf wel iets. Vervolgens mij door lezen hier op het forum, beloften van de gemeente en veel te positieve reviews over range en laadtijden helaas toch voor de lease BEV gekozen, waarbij ik van de baas een compensatie kreeg waarvan ik in de winter een auto voor de rit naar oostenrijk kon huren.

De nadelen worden aan alle kanten onderbelicht en gebagitaliseerd.

Inmiddels heb ik prive een benzine auto gekocht en geniet er nog elke dag van. Geen stress meer of ik de volgende ochtend weg kan, of ik na mijn vergadering of cursus gewoon naar huis kan of in de spits aan kan sluiten in de rij bij een snellader. Geen auto die na 5 jaar opeens 10% minder ver komt op een tank. Een gigantische ontzorging.
Dat zie ik zeker niet gebeuren. EV's worden wel iets goedkoper dan nu maar een trend is dat auto's algemeen duurder worden. Waar je 10 jaar geleden voor 20k nog een middenklasser kon kopen is dat nu al 30k geworden. Waarom zou je überhaupt 3000km willen rijden op 1 lading? Accu's zijn duur,zwaar en vervuilend.

Ik denk eerder dat de laadinfrastructuur beter moet worden. Als je op iedere hoek van de straat kan (snel)laden dan hoef je geen grote range te hebben. Je kan kan dan relatief een kleine lichte accu hebben en je laadt je auto gewoon op zodra je klaar bent met rijden. Met voldoende snelladers langs de snelweg( opladen in max 10 min ) kan je ook eenvoudig grote afstanden afleggen.

Eventueel aangevuld met waterstof voor trucks die grote afstanden afleggen en je kan in theorie van benzine/diesel af.
dat is uiteraard fake, want die techniek is nog lang niet geschikt. komt er uiteindelijk wel, maar dat duurt nog tientallen jaren. mischien wel eeuwen.
Dat is mooi dat gemiddelde. Mijn vriendin rijdt inderdaad 14km (heen en terug), dat is dus prima. Maar ik leg gewoon 700 - 1000km in een week af. Dat is met 350 tot 400km, net iets te krap. Je moet in een winter, rekening houdend met file, veel snelweg, etc met gemak 350 kunnen rijden zonder laden en dat ook na 4 a 5 jaar.

Dan heb je het liefst een elektrische auto die nu actieradius heeft van 450 a 500km daadwerkelijk.. dat is via WLTP dus wel 500 a 550km.
Echt geen probleem hoor. Ik deed vlak voor Corona die afstanden ook met een Tesla model 3, was totaal geen probleem. elke 2 a 3 dagen laden en sporadisch een snellader, kwam overal zonder problemen.

En nee, kan niet op eigen terrein laden, ben afhankelijk van publieke laders.
Met een Tesla Model 3 (LR) is dat inderdaad goed te doen, maar daar gaat het hier niet over. Door de voorheen gunstige bijtelling van slechts 4%, reden er veel knaapjes met een VW Polo (20K) salaris in een dikke Tesla (50K+). Dat gung ik ze natuurlijk van harte, maar als ze zelf privé een auto aan moeten schaffen, komen ze niet verder dan een acht jaar oude VW Golf. Waar overigens ook niets mis mee is, maar daar gaat het hier niet over. Waar het wél over gaat, is dat een EV met een fatsoenlijke actieradius voor Jan Modaal (zonder oneerlijk bijtellingsvoordeel) niet is weggelegd.
Als je de model 3 niet van je baas had gekregen had je hem dan gekocht ?
Voor de 60k niet nee, simpel omdat dat me teveel is voor elke auto. Zou ik hem omruilen voor een benzine auto ( Mercedes , Audi A4, ect), nee nooit. Vond het een fantastische auto om in te rijden. Werk helaas nu voor een andere baas 😀
Voor de 60k niet nee, simpel omdat dat me teveel is voor elke auto. Zou ik hem omruilen voor een benzine auto ( Mercedes , Audi A4, ect), nee nooit. Vond het een fantastische auto om in te rijden. Werk helaas nu voor een andere baas.
misschien moet ik erbij vertellen dat ik ook nog een gezin mee te slepen heb. Dus heb niet zoveel aan een "sportwagen/sedan".
De winter range is tegenwoordig een stuk beter ivm integratie van warmtepomp ed.

En in jouw geval zou het je wel flink wat geld kunnen schelen (of je baas) gezien hoeveel je rijdt.
In het algemeen is dat bereik enkel in de zomer haalbaar in ons vlakke landje. Je moet dat niet in de winter proberen te halen, of in Frankrijk. Dan mag je blij zijn als je 60-70% van dat bereik weet te halen.

Om deze reden is dit prototype best interessant, omdat het op verschillende vlakken het verbruik tracht terug te dringen. Helaas zijn NERGENS absolute getallen genoemd, dus het profijt in bereik valt niet te controleren helaas:
  • Gewichtsbesparend chassis uit de F1 (carbon dus)
  • Compact batterij pack van 495kg van 200x126x11 cm die dus ook in compacte auto's moet passen
  • Een lage CW waarde door een taps aflopend chassis (achter smaller dan voor) en diffuser (F1)
  • Optimalisatie van de hele aandrijflijn (44% zuiniger, maar het effect op bereik dus onbekend)
  • Speciale banden met zeer lage rolweerstand
En verder hebben ze niet al te snel gereden, iets dat natuurlijk ook zwaar meetelt in een EV. Ga in de avond maar eens 130 km/u rijde ipv 100 km/h :D

Qua prijs zal het als dit in productie komt eerst wel enkel voor de wat rijkere mensen zijn, maar in het algemeen komt het daarna beschikbaar voor de gewone man. Dus ik ben benieuwd wanneer we deze technologie kunnen kopen!
gemiddeld amper 87 zelfs en als je 140 hebt gereden, dan zal dat het gemiddelde ook nog eens serieus naar boven hebben getrokken afhankelijk van hoe lang dat was. Daarbij zullen ze dat half uurtje gebruikt hebben om van chauffeur te wisselen (die waarschijnlijk niet meereed in de concept en zonder bagage).
Ter vergelijking: dat is trager dan wat vrachtwagens halen, alleen zal je voor dit voertuig waarschijnlijk even veel als een vrachtwagen betalen :/
Gemiddeld trager dan wat een vrachtwagen maximum mag rijden, dat is appelen en peren vergelijken.
87 is nog niet eens zo gek, als je bochtige bergwegen in acht neemt. Daar rijd je soms met 30km/u, omdat het anders gewoonweg gevaarlijk wordt. Terwijl het energieverbruik (of het nu benzine of elektrisch is) toch wel blijft aantikken, berg-op.

Voordeel van EV's: Berg-af is regenerating. Een fossil blijft verbranden, ook al loopt de motor op stationair.
Een fossil blijft verbranden, ook al loopt de motor op stationair.
Lijkt me sterk. Je remt af op de motor, je distributieriem of -ketting houdt alles draaiende en je verbruikt dus geen druppel brandstof omdat daar ook helemaal geen nood aan is. Toch?
Mijn ex-twingo diesel deed 0,7ltr volgens display per 100km als de auto uitrolt in neutraal.

Hoe t met benzine is weet ik niet. Als de motor draait, ontsteekt ie volgens mij.
Je moet hem ook laten uitrollen terwijl deze in de versnelling staat. Kost het je niks aangezien de aandrijflijn de motor draaiende houdt. Al snap ik dat je met een diesel het liefst in z'n vrij zet vanwege het hogere koppel (dus krachtiger op motor remmen).
Was dat een oude mechanische diesel?

Enigszins moderne brandstofmotoren verbruiken niets bergafwaarts met de versnellingsbak in een versnelling...

[Reactie gewijzigd door dabronsg op 22 juli 2024 14:22]

2013model 1.5dci.

Zoals Niek al aangeeft, vanwege weerstand in vrij, dan rol je verder :P
Met elke slag die de zuigers in je ICE motor maken, word brandstof verbruikt.

Kijk eens het docu-drama 'The Long Way Up'. 2 acteurs uit de UK vertrekken vanaf het zuidelijkste punt van Zuid Amerika (relatief dicht bij Antartica) naar Los Angeles in de VS, elk op een Harley Davidson electrische motor.

Er zijn 2 volgwagens, beide zijn experimentele modellen van de electrische Rivian pickup trucks. En er rijdt 1 camera man op een 'klotenklapper' mee.

In het begin is steen en been klagen vanwege de onbekendheid met electrisch rijden met de trucks als de motoren. Electriciteit was wel een probleem in Paganie (Argentinie) waar amper mensen wonen, maar de woestijn in Chili en het Andes gebergte een flink stuk minder. In de woestijn wonen ook weinig mensen maar kon men zich toch goed behelpen met traag laden. En in de bergen kwam men al gauw veel verder want regeneratief remmen over een afstand van enkele kilometers leverde echt veel extra bereik op. In de bergen had de 'klottenklapper' grote moeite met het zuurstofgehalte op die hoogtes. Zelfs sommige mensen van de volgploeg kregen last van 'hoogte-ziekte'. De electrische Harleys hadden nergens last van.

Tegen die tijd was iedereen wel gewend aan het rijden met een EV. De meesten waren zelfs lovend. Ware het niet door een stupiditeit van een bestuurder van 1 van de trucks, dan hadden de trucks van 23.000 kilometer zonder enkele schade volbracht. Een van de Harleys vertoonde kuren toen men bij Panama aankwam en dat kon Harly Davidson wel repareren in een ander Midden-Amerikaans land dan waar zij op dat moment waren dus moest een van de motoren naar dat land worden overgevlogen. Hou er rekening mee dat deze electrische Harleys op hun best als beta versie gezien moesten worden destijds.

Nadat men in Los Angeles aankwam was het wel duidelijk dat de hele ploeg een heel positieve blik hadden gekregen op EV's in verschillende vormen.

Mentaliteitsverandering was wel nodig. Dezelfde ploeg maakte 2 eerdere docu-drama's 'The Long Way Round' en 'The Long Way Down'. En dat was allemaal met ICE voertuigen.
Heb je ooit naar je eigen gemiddelde snelheid gekeken op je boordcomputer? Bij mij is die echt nog nooit boven de 90km/u geweest over de afstand van een volle tank en meestal dik daaronder. En ik rijd vooral snelwegkilometers en heb het nu ook over de tijd dat je nog 130 mocht overdag.

Ook van mensen uit de leasewereld heb ik hier op Tweakers begrepen dat vrijwel niemand op lange termijn een hogere gemiddelde snelheid dan die 87km/u rijdt.
hoe vaak trek je 1000km door met amper een half uurtje pauze? Stoppen en optrekken is nefast voor je gemiddelde, maar dit is een PR-stunt om te kunnen opscheppen met range (anders hadden we hier op tweakers geen clickbait gehad), op dat stukje Alpen spreken ze erover dat elke gram telt, maar wees er maar zeker van dat ze alles er uit hebben proberen te knijpen. Met supercars kan je ook heel economisch rijden, maar het aantal eigenaars die ze daarom kopen kan een melaatse op 1 hand tellen.
Als ik een paar uur onderweg ben van Antwerpen langs Luik en dan naar Luxemburg, dan zit mijn gemiddelde rond de 106 terwijl de maximumsnelheid bij ons maar 120 is en er stukken zijn waar je ook maar 90 mag (cruise-control telkens exact op de maximumsnelheid), we spreken dan niet over een concept-EV, maar over een VW Caddy, maar zoiets zal waarschijnlijk niet relevant genoeg zijn.
Natuurlijk is dit een stunt in een concept car, dat zal denk ik niemand ontkennen.

Maar men doet hierboven alsof die gemiddelde 87km/u een onrealistisch slakkengangetje is, terwijl het juist in de praktijk een normaal tot hoge gemiddelde snelheid is voor zo'n rit.
Dat wordt alleen maar beweerd door mensen die het verschil tussen gemiddelde snelheid en kruissnelheid niet kennen.
Ik rij al jaren gemiddeld tussen de 50 en 60 km/uur, en daar zit meer dan 50% lange afstanden bij. Hierbij ben ik min of meer gewoon de gemiddelde Nederlander. Als je een zinnige opmerking zou willen maken, dan dat het gemiddelde veel hoger is dan je in de stad mag rijden en in die zin de test dus niet representatief is.
het gaat hier over een PR-tocht van 1000km autosnelweg. Geen idee wat je dan denkt dat dit met stad of gemengd rijden te maken zou hebben :?
Omdat je op de snelweg ook niet constant plankgas rijdt. Uit wederom mij eigen ervaring (vakantie) moet je continue 120/130 km/u rijden, met korte pauzes, om gemiddeld aan een 100 km/uur te komen. En dus is 87 km/u helemaal geen slechte score. Het gaat er om of het kan om een dergelijke afstand te rijden over snelwegen, op één accu. Ja, dat kan dus.
die pauze is er al afgetrokken, dit was de effectieve rijtijd
In het algemeen is dat bereik enkel in de zomer haalbaar in ons vlakke landje. Je moet dat niet in de winter proberen te halen, of in Frankrijk. Dan mag je blij zijn als je 60-70% van dat bereik weet te halen.
Dat maakt niet-erg-dure EV's niet minder geschikt voor het merendeel van het woon-werkverkeer (niet eens het gemiddelde, maar tot 100km oid).
gemiddelde woon-werk-afstand is 15-30 km
Dus dan zou je zeggen dat... mensen in principe in een ander voertuig kunnen rijden, dan een auto.
En de gemiddelde vrouw is een week per jaar zwanger. Gemiddelden heb je weinig aan. Maar zelfs als je deze dan even pakt dan betekent dat dat de helft van de mensen een grotere woon-werk-afstand heeft, dat al die mensen hun auto blijkbaar alleen maar voor hun werk gebruiken en niet voor boodschappen, sport, familiebezoek, etc, en vakanties uit den boze zijn. En dat allemaal voor slechts 10k meer dan een vergelijkbaar ICE-model. Daarnaast heeft de gemiddelde persoon geen oprit om thuis te laden, heeft de gemiddelde persoon zijn auto tweedehands gekocht, is met de caravan naar zuid-frankrijk een gemiddelde vakantie. EV's zijn top en de toekomst, maar met zulke argumenten lijkt het haast alsof je suggereert dat iedereen die geen EV rijdt dat doet vanwege eigen keuze en niet vanwege financiële of doelmatige beperkingen.
Bij mij is woon-werk 150-350km per dag , dus elektrisch rijden gaat hem niet worden aangezien ik rond rijd met nog paar honderd kg onderdelen
Zat auto’s die dat prima halen hoor.
400+ km is echt niet zeldzaam meer, 500+ ook niet maar dan wordt het idd wel wat duurder ja.

Maar de prijzen blijven dalen.
En anders gewoon nog even wachten.
Theoretisch , ik rijd een tesla 3 Officieel bereik 560 , in de praktijk haal je tussen de 350/400

/edit 3

[Reactie gewijzigd door xxxMaverick op 22 juli 2024 14:22]

Ik neem aan dat je tesla 3 bedoelt, gezien er geen tesla 4 is.

En een groot deel is ook rijstijl.
Ik haal 115-120% van de advertised range in mijn EV gemiddeld, omdat ik niet te snel accelereer, en rode lichten anticipeer en iets vroeger rem zodat de accu bijgeladen kan worden.

En hangt er ook af welke versie wanneer, als je de versie hebt zonder warmtepomp in de winter, ja dan doet het wat meer pijn ja.

[Reactie gewijzigd door freaq op 22 juli 2024 14:22]

Goed om te lezen dat slim rijden ook bij een EV je boven het opgegeven bereik kan brengen.
Mijn vorige Astra stond voor 1:12 of 1:14 in de boekjes, maar ik reed er in de winter 1:16 mee en in de zomer 1:18. Ooit eens tijdens een nachtelijke snelweg rit 3,7L/100km... 1:27!
Maar zuinig met EV zal wel op een ander principe gebaseerd zijn.
Maar zo te lezen wel op de zelfde manier van rijden.
Absoluut. De gemeten wltp range is bijv ook veel hoger dan de EPA range.

Waar men zegt dat de EPA range meer is zoals “echt rijden in de echte wereld”

Maargoed zoals ik al zij het verschilt enorm met rijstijl.

Als je wil kan je een tesla vast leegtrekken in de helft van de range als je echt je best doet.
Of 10% verder dan geadverteerd.
Als je echt voorzichtig doet.

En al helemaal als er weinig snelweg rijden inzit. Dan kan je makkelijk 20-30% verder komen dan geadverteerd of zelfd nog verder https://www.theverge.com/...permilling-driving-record
al is dit natuurlijk niet normaal gebruik meer.
Iedere situatie is inderdaad anders, denk dat jou situatie niet representatief is voor de gemiddelde weggebruiker. In de nabije toekomst komt er echt wel een alternatief voor jouw situatie, ect meer laders of iets wat waterstof.
Het concept auto, een EV, is nu vaak met een hoge cw waarde omdat fabrikanten willen voldoen aan die verwachtingen. Een SUV hoge auto veel laadruimte. Een strak model met ranke neus valt dan onder sportief en dito prijskaart.

Mogelijk komt er een vertaling naar een gunstige cw waarde redelijke kofferbak of laadruimte en om er veel kilometers mee te rijden. De komende 10 jaar zal dat op de weg van EV’s komen, lijkt mij.
Ja, gemiddelde is leuk, maar als je in de uitersten zit, mijn retourtje naar werk is 232 km kortste weg, rij ik om files heen loopt het op richting 250.
Rij nu hybride en tank elke 3 dagen. Mis mijn diesel wel een beetje, die ging 4 dagen mee.
Maar goed, elektrisch rijden, dan moet ik dagelijks laden, dus dit soort ontwikkeling ben ik blij mee, 1000 km in de praktijk betekent 3-4 dagen mee kunnen voor die aan de snellader hoeft.
Op straat is ook een dubbel laadpunt bij mij in de buurt waar nu al 8 verschillende auto's gebruik van maken (en over het algemeen bezet als ik thuis kom na 19:00), de beloofde uitbreiding vorig jaar is er nog niet.
De gemiddelde woon-werk-afstand is 15-30 km, maar daar valt het merendeel van de mensen met een budget van 50K+ (om een fatsoenlijke EV aan te schaffen) niet onder; daar is recent nog onderzoek naar gedaan. Daarbij halen de goedkopere EV's bij lange na niet de geadverteerde actieradius.

Met een Nissan Leaf kun je nog niet eens 1.5x tussen Tilburg naar Rotterdam heen en weer reizen. Tussendoor de boodschappen doen kun je dan wel vergeten. Als je ook nog eens geen eigen oprit hebt en je werkgever geen laadpaal, wordt het een behoorlijke uitdaging. Met een Tesla wordt het een ander verhaal; die laden belachelijk snel en komen ook nog eens in de buurt van de opgegeven actieradius.
Anoniem: 1248692 @wildhagen17 april 2022 20:51
Straf verleden week naar een vw id4 gaan kijken en een skoda enyaq de eerste met 77kw batterij de andere met een 60kw..bij vw zei de verkoper. Tja die 560km..die daar al direkt 100-150km af en in de winter is dat nog 80kw extra zodat je mr aan 300km komt.. En bij skode hetzelfde verhaal alleen bleef er daar maar 200 over.. Nu ik weet niet jij maar als ik 50.000euro moet uitgeven voor een auto dan wil ik die wel een heel jaar door gebruiken, om op weekend te gaan of op vakantie naar Spanje zonder dat ik 8-10keer moet stoppen om snel te laden en o ja op de autostrade in Frankrijk aan 130.. En helaas pindakaas maar vandaag de dag bestaan die nog echt niet.. Een hybride met een batterij van 20k lijkt me momenteel echt een goede tussenstap die we nodig hebben om de mensen over de brug te krijgen en de technologie verder te laten groeien tot een volwaardig alternatief..
Rare verkoper die duidelijk niet weet waar ie het over heeft.
Ik heb een Ampera-E (niet bepaald de zuinigste) en hij haalt in de winter +/- 280 ~ 320KM (afhankelijk hoe koud) op een volle accu en in de zomer de geadverteerde 400. Als ik vooral 80-wegen rij ga ik nog over die 400 heen.
Anoniem: 1248692 @hackerhater19 april 2022 18:40
Verkopers dan, want het gaat over 2 verschillende merken en toonzalen... ze hadden dus met elkaar niets te maken...
Daarnaast haal je het zelf ook aan , als je 80kmh wegen rijdt je gaat die 380 zeker nooit halen als je meer dan 100 gaat rijden, in nl is dat tegenwoordig een uitzondering natuurlijk.
Nu het is algemeen geweten dat een ev mss zijn aktieradius wel haalt als een bompa gaat rijden rond de kerk maar zodra je de autostrade op gaat zijn bereik stevig daalt. daarnaast is het ook algemeen geweten dat het bereik stevig daalt als je in de winter er mee rond rijdt.
Nu ik fantaseer niets, hier kan je nog wat meer info vinden..

Straf toch dat die verkoper zowat net dezelfde afstand aangeeft als ze daar aanhalen.
https://www.hln.be/drive/...p-vakantie-gaat~ad3683ca/
Als je hard gaat rijden, gaat het bereik van een EV inderdaad flink omlaag.
Net als een ICE gaat zuipen als je ermee gaat scheuren op de Autobahn.
En als mensen het hebben over vaak moeten laden op de Autobahn hebben ze het niet over 130 ;) Eerder 160+

Er is een verschil tussen dat je in de winter minder bereik hebt (true) of dat je maar de helft over houd (bullshit). Ik zit in het diepste van de winter, met winterbanden (ook slecht voor het bereik) op grofweg 75~80% van het zomer-bereik. En dat was afgelopen winter met vriestemperaturen.
Mijn auto heeft geen warmtepomp waardoor ie relatief zuipt met verwarmen. Als je wel een warmtepomp hebt hou je een stuk meer over.

Mijn auto heeft grofweg 400KM bereik op 100-wegen. Op 80-wegen (afhankelijk hoeveel stoplichten/rotondes) grofweg 430~450KM bereik.
120 350KM I guess? Ik rij te weinig na 7 uur om het zeker te weten.

En dan rij ik zeker niet als een slak. Alleen hou ik me in tegenstelling tot velen me netjes aan de maximumsnelheid. Met 102 op de teller (100 GPS) gaat de cruisecontrol erop en rijden maar.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 14:22]

En toch is er nog wel winst te behalen met de infra.

Vandaag heb ik letterlijk een vrouw van m’n terrein af moeten sturen.

Ze was voor de 2e keer m’n terrein op gelopen/gefietst om te zeuren dat er een auto al 3 maanden aan de straat geparkeerd staat vlak bij een laadpaal (als E-parkeerders zich netjes gedragen, kunnen er 2 auto’s aan de paal parkeren, echter parkeren er veel lui zodanig aso dat het dan niet past en komt die muts bij mij zeuren dat die auto daar staat terwijl hij niet eens van mij is en ook niet op een kruis staat waar alleen E-auto’s mogen parkeren).

Hoewel ik die vrouw dus verafschuw en inmiddels ook aangegeven heb dat er een aangifte voor haar klaar ligt als ze weer met haar fiets met 2 kinders m’n terrein op fietst, er zijn gewoon te weinig laadpalen.

Zodra er meer laadpalendekking is, hoeft er dus ook niet meer zo moeilijk gedaan te worden over actieradius.

Ik kan me herinneren dat er laatst een Plus artikel was waarin uitgelegd werd dat door een wirwar aan regels en vergunningen, de uitrol ervan haast stil ligt (chip tekort helpt ook niet mee).

Zodra er dus meer laadcapaciteit komt als in laadpunten, hoeven dit soort marketingstunts ook niet meer. Je kunt dan immers bijna overal bijladen.

Dit soort actieradius is alleen interessant dan voor plekken als de USA waar grote afstanden overbrugd kunnen worden.
Anoniem: 1248692 @1nsane19 april 2022 18:45
Euh, sorry maar ik koop een wagen om ook mee op vakantie te kunnen gaan, dwz in 1 trek wil ik toch minstens 500km kunnen rijden op een autostrade tegen 120kmh zonder dat ik ergens een half uur ga moeten laden. En dan geef ik al toe want met mijn passat deed ik er 1200-1300 met 1 tank diesel.
De laadpalen die ze op de autoroute gaan moeten zetten zal niet normaal zijn, reken maar even uit, het duurt minstens 4 keer zo lang om te laden dan om te tanken, je bereik is 1/2 en minder dat wilt zeggen dat je al minstens 8 keer zoveel snelladers moet staan hebben dan pompen om hetzelfde volume autos op dezelfde tijd er door te krijgen...Een caravan ga je helemaal kunnen vergeten...

Maar goed, ev rijders beschouwen dit als een non issue dus dat blijft een eeuwige discussie.*50K uitgeven voor een kreng waar je minder mee bent dan voordien en dan durven er bij zijn die dit toppie vinden..
Daarnaast is dit een concept-auto. In andere woorden, om technieken te testen en als proof-of-concept. De meeste van dit soort zaken komen uiteindelijk ook in de produktie-auto's terecht.
het zou een eerlijke vergelijking zijn om er ook een ICE in te leggen met hetzelfde volume brandstoftank als de batterij of totdat het start- of zelfs eindgewicht gelijk is. De 2015 Skoda superb greenline deed theoretisch bijna 1800km op een tank en die kost waarschijnlijk een van deze moest hij ooit in productie komen
Weet niet of ik op de blauwe oogjes van CBS moet geloven (gem woon-werk 15-30km). Op onze autobanen is het elke ochtend raak.
Eigenlijk wel triest dat je bij 15km al de auto pakt. Dat is prima te fietsen. Met e-bike of speedelec kun je de actieradius nog behoorlijk vergroten.

Daarnaast is het ook nog goed voor de gezondheid.
tof lekker uitgeregend ergens toekomen. en over het asso gedrag van speedelecs zullen we ook maar even zwijgen..
Allemaal leuk als je er 20 bent maar als je met kinderen zit of je wordt wat ouder...
Met gemiddelde woon-werkafstand van 15-30km ga je met fiets/brommer/OV, voor zo'n afstand is een auto überhaupt overkill.
Uitzonderingen daar gelaten, 1000 km is geen dagelijks woon werk verkeer. Dit(oude) nieuws is vooral interessant omdat het toont dat men de batterij verder blijft ontwikkelen. Met de helft van deze batterij rij je 500 km.

En de prijs… Mercedes is nooit goedkoop geweest.
Het is niet de batterij, maar het verbruik waar de innovatie op heeft plaatsgevonden.

Een normale fabrieks EV (bijv. Enyaq) rijdt nu zo'n 160 - 210 Wh/km. Dat hebben ze zo'n beetje gehalveerd....
Precies. Zoals de aerodynamische vorm. Heel goed te zien in de achterkant.

In perspectief: een met ook met lichte materialen en goede aerodynamica hebbende Velomobiel heeft in vergelijking met een Speed Pedelec bij 40 gemiddeld een 2 tot 3x zo grote accu range!! Nota bene met een gewone 250 Watt ebike assist.

Dat is wat Mercedes hier laat zien.
Het is zeer waarschijnlijk ook de batterij. Bijna 100kWh in een auto van 1750kg is een behoorlijke prestatie.
De rest van de auto telt ook flink mee natuurlijk. Een 42kWh BMW i3 weegt ongeveer 1320kg. En dat komt juist niet door de accu.
Anoniem: 63072 @MN-Power17 april 2022 14:06
Auto van Carbon en aluminium, accu is grootste gewicht in dat ding.

edit: ah, dan begreep ik je verkeerd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 22 juli 2024 14:22]

Dat bedoel ik, dat die auto zo licht is ligt aan alles behalve de accu.
Ik denk dat het gewicht van de batterij vergelijkbaar is met wat er op de huidige markt te vinden is, maar dat de materialen voor het chassis van de auto lichtgewicht zijn (en behoorlijk prijzig voor een consumenten auto).
Ze claimen de batterij 30% lichter en veel kleiner gemaakt te hebben. De auto is tevens ook erg klein voor het formaat accu dus ze hebben er zeer waarschijnlijk wel wat innovatiefs in liggen.
In het artikel worden gewichtsbesparingen op zo'n beetje alle onderdelen gemeld, inclusief inderdaad de batterij (30% gewichtsbesparing)...
30% is gigantisch veel. Dat icm de claim dat de batterij 400Wh/L haalt doet mij vermoeden dat ze er toch echt iets innovatiefs in hebben liggen.
Een enyaq is wel een van de droevigste voorbeelden he, die heeft een bijzonder lage efficiëntie voor z'n leeftijd. Een eniro van heel wat jaartjes ouder is efficiënter. Pak de volgende keer een beter voorbeeld.
Frontaal oppervlak is een flink stuk kleiner dan van de gemiddelde elektrische hele of halve SUV.
Met deze afstanden speelt luchtweerstand een grote rol, daar merk je in de stad weinig van want dan is het juiste de regeneratie bij het remmen waar je wat mee terugwint, 1000km anticiperend hypermilen dan heb je meer aan een lage CW waarde waarde en dus een optimale stroomlijn dan dat de accu snel en veel teruglaadt bij een incidentele remactie.
En de prijs… Mercedes is nooit goedkoop geweest.
Wellicht deaanschaf niet maar de tco is een ander verhaal.

Waarom wordt een merc vaak als taxi gebruikt? Omdat hij makkelijk 500.000km meegaat? Of omdat hij onder aan de streep duur is?
Omdat je van een dure taxi als klant bepaalde luxe verwacht?
Dat is echt een nederlands dingetje…
In amerika zijn het meestal priussen, want goedkoop om te rijden.

Imho veel verstandiger.
Anoniem: 454358 @freaq17 april 2022 17:29
Nederland en Duitsland inderdaad.
Hier in spanje zie je tegenwoordig heel veel priussen, maar ook veel skoda's (octavia en superb)
Vooral voor het comfort voor de taxi-chauffeur die de hele dag in die auto zit.
Met tco berekening gaat Mercedes echt niet goedkoop worden, onderhoud van Mercedes is megaduur. 500.000km is overigens helemaal niet bijzonder. Auto's die dat niet halen komt vooral omdat ze direct verpats worden op marktplaats zodra er een grote onderhoud aankomt en de volgende eigenaar die daar niks van afweet en zijn laatste centen aan uitgeeft het met handen in zijn haar aan de lokale beunhaas net genoeg laat repareren om het weer door te kunnen verkopen op marktplaats enz.

De Taxi's zijn Mercedes'en omdat zoals hieronder dat al aangekaard wordt de taxi in Nederland een luxe is en niet te vergeten je het vrij goedkoop kan aanschaffen zonder BPM. Je moet dan bijna gek zijn om geen Mercedes te kopen is de gedachte.
De meeste EV zijn van die lompe SUV achtige ontwerpen met slechte CW waarde.
Tesla zijn ontwikkeld met lage CW waarde en die mercedes prototypes ook. Dan ben je zuinig op de autoweg ook als soms laat uitleven op duitse autobaan.
140km/u vlammen is voor EV minst ideaal. Want hoe harder je gaat hoe groter de lucht weerstand. Benz/diesel hebben in hoogste versnelling een sweet spot waar die het zuinigst is per km. Dus binnen de bebouwde kom zijn de meeste motoren overkill.
En komen ze beter tot hun recht op de autoweg waar ook CW waarde meespeeld.
De meeste EV zijn van die lompe SUV achtige ontwerpen met slechte CW waarde.
Alle nieuwe iets duurdere auto's zijn tegenwoordig SUV's, ook de brandstofauto's. Het is een ontwerp-trend die we met z'n allen hebben ingezet en nu in stand houden.
Nou ja praat voor jezelf, ik wil niet dood gevonden in zo’n ding. Ik snap het nut totaal niet van die uit de kluiten gewassen bakstenen. Mijn auto past denk ik twee keer in de gemiddelde SUV.
Anoniem: 1248692 @Yalopa19 april 2022 18:50
koop jij een wagen om alleen woon werk verkeer te doen?
Hoeveel mensen kopen alleen een auto voor woon werk verkeer...
en ja je gaat mss maar 3 keer op een jaar met de auto op vakantie maar sorry hoor als ik 50K uit geef zou ik toch graag iets comfort hebben...
Hoe onrealistisch bepaalde mensen zijn als het over vakantie gaat en we zullen onderweg wel even snel laden...
Dit gaat nu omdat er amper ev's rondrijden. Als morgen 50% ev ropndrijden hebben we mss wel 20-50 keer meer snelladers nodig..
1 pompstation alleen al op de autoroute heeft 8 keer zoveel snelladers ndoig dan er nu pompen zijn of je zal uren mogen aanschuiven...
Gelukkig is de gemiddelde woon-werk afstand in Nederland maar 19km.
De gemiddelde woon-werkafstand is niet relevant als je niet weet hoe de spreiding is.
Ik durf wel een gok te doen dat die voor minstens 99% van Nederland onder de 300km ligt
Oh, ik ook wel. Mijn punt is echter dat er regelmatig gestrooid wordt met die 19 km terwijl dat voor een significant deel van de gebruikers veel en veel meer is en daarom niet relevant.
Ik vind het wel degelijk relevant, het geeft een idee van hoe veel we rijden op jaarbasis. Iemand die vaak met de wagen rijdt zal dus gemiddeld kortere afstanden afleggen dan iemand die enkel af en toe met de wagen rijdt.

Je schrijft ook dat het voor een significant deel van gebruikers veel meer zal zijn, maar mag ik dan aanstippen dat het voor nog veel meer gebruikers minder zal zijn dan die 19km?

En zelfs al rij je dagelijks gemiddeld 100km, maakt dat nu zo een groot verschil? En hoeveel mensen zouden er nog overschieten wanneer we dagelijks over de 200km gaan, wat pas een bereik is waarbij de eerste EVs beginnen stil te vallen zonder bijladen onderweg.
Op yt een amerikaan gevonden met oude Focus 2010 EV met 75km of was het mijl berijk en dat was voor zijn use case ruim voldoende.

Voor mijn geval zou dat ook voldoende zijn alleen heb geen oprit. Dus ev gaat het hem niet worden. Hybride is voor mij de max.
Nog gewone ICE.

Nou heb je voor 300km bereik ook in de winter al veel keus en is 400km ook niet zo een probleem. Probleem zit hem meer in die vakantie ritten.

Voor mij is bereik al helemaal geen isue. EV is juist ideaal gezien ICE niet zo goed tegen korte ritten kan en start accu’s ook niet tegen langer stilstaan.
Als we van de diesel af willen met een bestelbus dan zal een ev toch een redelijke afstand moeten gaan afleggen. Zeker als je gemiddelde afstand 500 km is, laden is dan mogelijk maar je wilt ook de optie hebben om door te kunnen rijden.
Die mensen kunnen dan misschien best even wachten met het kopen van een EV. Ik denk in dit geval aan een vertegenwoordiger.

Maar met een gemiddelde van 100km/u wat eigenlijk onmogelijk is, ben je nog altijd 3u - 4u aan het rijden met de huidige EVs.

Met dat gemiddelde van 19km komt 80% van de bevolking toe met de huidige EVs.
Dat is net als de gemiddelde Nederlander van Rutte die erop vooruitgaan, welke niet bestaan. Het zijn de rijken die zoveel rijker worden dat het gemiddelde omhoog trekt, maar er bestaat niemand in dat middelpunt (Arjen Lubach had een leuke aflevering hierover, kan het alleen niet vinden). Mensen zijn geen makkelijke rekensommen.

Om die rekensom eerlijker te maken moet je in ieder geval iedereen die slechts op loopafstand werken eruit halen, want die boeien in dit geval niet, maar halen wel de gemiddelde omlaag. Iedereen die gezegend is met een OV voor zijn deur en die stopt voor de deur van zijn werkplek kan je ook eruit filtreren. Zo zullen er nog enkele gevallen zijn die we mogen filtreren. Dáárna kan je tussen de overige mensen misschien een gemiddelde berekenen en erover discussiëren welke vervoersmiddel hun het beste kunnen gebruiken. Dat zal in ieder geval wel inmiddels een stuk boven de 19KM liggen. Ook dan moet je je niet blindstaren op een gemiddelde, want je hebt geen ene moer aan een statische gemiddelde als je met een lege accu in de winter stilstaat midden op de snelweg, omdat je paar kilometer boven het gemiddelde zit, maar het "eigenlijk wel ongeveer klopt".
De afstand geeft genoeg indicatie van voor hoeveel mensen een bereik van 100 km meer dan genoeg is. Kom maar eens met rekenvoorbeelden waarom dat niet zo zou zijn.
50km maximaal van je huis is enorm beperkt.
.... wat een elektische fiets met het grootste gemak haalt ;)
Inderdaad. Nu nog de automobilist uit zijn auto zien te krijgen. Het grappige is dat elektrische fietsen nu zelf bijdragen aan extra CO2 uitstoot omdat jonge mensen, zelfs tieners, de gewone fiets inruilen voor een elektrische. De automobilist blijft gewoon in zijn ICE rondrijden, ook dit soort afstanden.
Niets zegt dat die elektrische fiets niet wordt opgeladen met groene stroom of dat die elektrische fiets geen brandstofwagen vervangt voor de dagelijkse verplaatsing. Zomaar stellen dat er door de elektrische fiets meer CO2 uitstoot is, is dan ook zeer kort door de bocht. Ik ken zelf wel mensen die hun ICE laten staan voor een elektrische fiets, tenzij het weer te slecht is.
Zolang er geen 100% dekking is van groene stroom, zorgt elk gebruik van elektriciteit voor extra uitstoot. Dat die fiets op zich volledig opgeladen is met groene stroom, zorgt ervoor dat bv. de wasmachine van de buren niet met groene stroom gevoed wordt.

Groene stroom gaat immers gewoon het net op (tenzij echt off the grid) en wordt een mengeling van grijs en groen. Zolang die mix niet 100% groen is, is minder gebruiken gelijk aan minder CO 2 uitstoten.

Daarnaast is het inmiddels bekend dat die elektrische huurscooters die je nu op veel plekken ziet staan inderdaad zorgen voor een verschuiving vanaf de elektrische fiets naar scooter en niet vanuit de auto. Het zou me niets verbazen als dat voor het grootste deel ook geldt voor de elektrische fiets.
Dat betekend dat helemaal niet. Mijn buurman gaat zijn wasmachine niet aan mijn zonnepanelen hangen. Dat feest gaat sowieso niet door.
Dat gaat alleen op als jouw zonnepanelen niet op het net zijn aangesloten, anders voeden deze ook gewoon het net dus ook de wasmachine van de buurman.

Op papier wordt eigen opwekking en gebruik weggestreept tegen wat jezelf van het net haalt, dit is echter zogezegd alleen wat op papier staat en niet wat er feitelijk gebeurd.
Dat klopt niet helemaal, dat ligt aan je systeem.
Er zijn veel inverters die de stroom eerst naar je huis sturen en de rest dan exporteren naar het net.
Nee hoor. De panelen hangen gewoon parallel aan je voeding.

Die sturen het dus echt niet "eerst je huis in".
Ik installeer zonnepanelen....
Allebei kan, er zijn verschillende systemen zoals ik boven al zei. :)
Ik installeer systemen die je zowel off- als ongrid met en zonder batterijen kan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door birdibird op 22 juli 2024 14:22]

Zolang er geen 100% dekking is van groene stroom, zorgt elk gebruik van elektriciteit voor extra uitstoot.
Ik zie hierin geen tegenargument voor de bewering van @Blokker_1999 "Zomaar stellen dat er door de elektrische fiets meer CO2 uitstoot is, is dan ook zeer kort door de bocht. Ik ken zelf wel mensen die hun ICE laten staan voor een elektrische fiets, tenzij het weer te slecht is." Het klopt wel helemaal dat huurscooters, deelauto's, ... niet per definitie duurzamer zijn. Maar je moet wel het gehele plaatje bekijken: als die gebruikers door die zaken bv. 2 jaar een eigen ICE auto uitstellen en/of deze minder gebruiken, dan lijkt me dat wel een erg hoge, positieve impact te hebben op duurzaamheid. Een ICE auto om 80 kg over minder dan 15 km te verplaatsen is nl. verre van duurzaam.
Ik zuig dit niet uit mijn duim. Dit had ik gelezen in een artikel in de Volkskrant waarbij aangegeven werd dat de trend vooral is dat gewone fietsers naar electrisch gaan en dat dit effect bij auto’s naar electrische fiets beperkt is. Voorlopig gaan we zelfs weer de kolencentrales harder laten draaien vanwege het gas tekort, dus ik zie geen 100% dekking van groene stroom voor de fietsen.
of dat die elektrische fiets geen brandstofwagen vervangt voor de dagelijkse verplaatsing.
Het is niet alsof die tieners zonder rijbewijs anders de auto zouden nemen naar school :P
Alleen minder praktisch als het regent, of in de winter bijvoorbeeld.

Daarnaast ook minder praktisch als je lompe (lomp als in afmeting, gewicht etc) dingen moet vervoeren, of met meer mensen wil reizen (denk aan carpoolen).

Dan kan een EV dus wel een mooi alternatief zijn.
Ohh nee, stel je voor dat je nat wordt in de regen of koude handen krijgt in de winter.

Anyway, er zijn prima argumenten, zoals inderdaad spullen moeten vervoeren, maar het weer lijkt me dat in ieder geval niet.
Als we weinig comfort willen hebben dan hoeven we überhaupt niet te werken, probleem opgelost.
Van alle argumenten vind ik dit toch wel een van de zwakste. Wordt al het comfort uit je leven gezogen omdat je fietst naar het werk? Omdat je een keer blootgesteld wordt aan de elementen waar je menselijk lichaam op gemaakt is?

Maar dan wel klagen als je 60 bent dat je lichaam naar de klote is omdat je niets anders gedaan hebt dan zitten.
Oh, ik heb mijn hele leven gefietst, inclusief 15 a 16 KM heen en terug op de middelbare school, 7 jaar lang, 3 x met de bus geweest. En ik fiets nog steeds, doe ook aan buitensporten. Maar je gaat echt niet iedereen uit de auto krijgen met pokke-weer, was het maar zo.
Daar heb je longtail bikes voor. Of e-bikes.
Voor naar de winkel om de hoek oftwel 3 straten verder hoeft het niet electrisch te zijn.
Lijkt mij e-scooter voor amper 1km ook overkill.
Als je dat wilt wat weer niet iedereen wil. :)
En een nat pak, want tja het regent nog al eens in NL.
Wilde deze site ook al noemen. Ik ga altijd op de fiets naar mijn werk en dat varieert per werkgever die ik gehad heb qua afstand tussen de 10 en 34 km. Het is zó vaak droog tijdens het fietsen. Het aantal keren dat ik een regenpak aan moet in een jaar is echt klein. Het regent voor ons gevoel veel, maar dat is dan op bepaalde momenten/periodes op de dag.
Bijna 10% van de ritten nat dus in zijn geval. Veel dus
In de FAQ van https://www.hetregentbijnanooit.nl kan je lezen dat regen hoe dan ook als nat wordt aangemerkt... ook als dat maar een buitje van een paar minuten is op een rit van tientallen minuten. En we zijn niet van suiker gemaakt. Enfin, als het koud is, doe ik sowieso een goede jas aan. En als ze regen voorspellen, dan zorg ik voor een regenjas. En dan betekent 'regen' niet dat ik persoonlijk nat wordt. Dat vangt de regenjas wel op.
Maar hier maak je een kolossaal punt. Jij ziet het weer niet als probleem, maar als een gegeven.
Jij past je aan, aan het weer, waar veel mensen het idee hebben dat ze ‘voor gek’ lopen met een regenjas en kopen die dus niet eens (hebben waarschijnlijk niet eens gekeken of ze een beetje stijlvol zijn tegenwoordig), en pakken de auto voor dat pak melk van de buurtsuper 800m verderop.
Zelfs als je regen en temperaturen onder de 10gr wel als een probleem ervaart zoals ik kun je best vaak op de e-fiets naar je werk (30km enkele reis) en elke dag per fiets scheelt behoorlijk aan co2 uitstoot en reiskosten terwijl het verschil in reistijd vooral 's middags verwaarloosbaar is.
Wat een gewone fiets ook met het grootste gemak haalt.
De zetel-aardappel op de fiets daarentegen }>
Maar die fiets met stekker zorgt er wel voor dat een 4 wieler stil komt te staan die anders reed ipv die fiets ;)
Een beetje een bio-massa instelling ;)
Het probleem met die biomassa is dat de overheid geen verplichting op de oorsprong legt van de biomassa, en er een hevige subsidie bovenop gooit, ja dan kun je gewoon productiehout van over de grote sloot hierheen verschepen in een stinkend stookolie schip om het hier "groen" te verstoken en geld toe te geven
Het hele zaakje stinkt net als die vrachtschepen.
Iedereen kan ook in 90% van de gevallen zijn smartphone opladen tijdens de dag. En toch denk ik niet dat iedereen een nieuwe generatie smartphones met een batterij die maximaal een halve dag meegaat zou verdedigen of de downgrade minimaliseren.
Maar dit is juist een prima argument voor EVs?

Vijftien jaar geleden ging mijn dumb-phone zonder moeite anderhalve week mee op een acculading. Mijn moderne hippe smartphone houdt het amper twee dagen vol. En toch zal nagenoeg iedereen die "downgrade" accepteren en verdedigen, omdat twee dagen nog steeds meer dan genoeg is.
Ik heb een heleboel rommel uitgezet, vooral. Zal ik een restaurant ‘zet me uit’ voor je opzoeken? En je telefoon kan plots vijf dagen mee. Als ik lang onderweg ben neem ik een reserve telefoon mee, het liefst een die een maand ‘standby’ heeft.

Als je een EV rijdt dan ga je toch niet constant met ‘the peddle to the meddle’.

Ik wil wel graag zuinig zijn met prik.
Tuurlijk wel, mag jij mij uitleggen waarom niet? Het is nog altijd een vergelijking tussen mobiele telefoons, het is alleen een vergelijking tussen andere tijden dan diegene die jij neemt om jouw argument te bewijzen? Waarom zou het niet meer opgaan als we datzelfde argument in een ander tijdsframe steken?

Omdat je dan ineens een smartphone met een featurephone aan het vergelijken bent? Maar het zijn toch alle twee telefoons? Of moet je echt smartphone met smartphone vergelijken? Maar als je enkel smartphone met smartphone zou mogen vergelijken, waarom zou je dan een brandstofwagen met een elektrische wagen gaan vergelijken? Die zijn toch ook niet hetzelfde?
Moet ik dit nu echt uitleggen?

Mijn vergelijking gaat om een toekomstige evolutie. Terug naar een dumb phone van 25 jaar terug is dat niet.

De huidige groep gebruikers die na een iPhone 13 of Galaxy S22 overschakelen op een Nokia 3210 van 25 jaar geleden is bijzonder klein. Het aantal mensen dat momenteel denkt om terug een dumbphone te kopen versus het aantal mensen dat denkt aan een nieuwe EV is ook best verschillend.

In tegenstelling tot wat jij impliceert, verschillen een moderne ICE en een EV niet zoveel als een dumbphone van 1998 en een smartphone van 2022. Sommige ICE's hebben veel meer tech dan een EV, met uitzondering van de andere aandrijflijn.

Ik vis in de huidige vijver van moderne auto's en moderne smartphones. Jij vist helemaal terug naar een ander tijdperk om te bewijzen dat de huidige best oké zijn. Dat slaat toch helemaal nergens op.

etc....

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 22 juli 2024 14:22]

Maar je mist het punt van @FragFrog , je verbeterd iets op 1 punt, namelijk de aandrijving in de EV of de functionaliteit van je telefoon bij een smartphone, en je gaat er op achteruit op een ander punt, het bereik van je voertuig of de batterijduur van je telefoon.

Je hebt dus een positieve evolutie op 1 gebied, een negatieve op een ander gebied in beide gevallen. Waarom aanvaarden we bij een telefoon wel dat we er op bepaalde gebieden op achteruit gaan, maar zouden we dat bij een voertuig niet aanvaarden?

Hoeveel mensen zijn er niet die een featurephone gaan kopen, met een lange batterijduur, gewoon voor als ze een weekend weggaan, gewoon om zeker te zijn dat ze niet zonder batterij komen zitten op hun telefoon in het geval dat? Alsook natuurlijk dat het iets minder erg is als zo een goedkoop toestel verloren, gestolen of beschadigd geraakt. Dus stellen dat mensen nooit terug zouden gaan?
Ik mis het punt helemaal niet. Ik vind het punt niet geldig. Mijn punt was dat voor product X feature A gevoelig ligt en als dat bij een volgend model ondermaats zou zijn, zou daar zware kritiek op vallen, maar voor product Y is dit geen probleem en "moeten we maar aanpassen".

Als je op zoek bent naar een nieuwe wagen, nieuwe smartphone, nieuw huis... je vergelijkt toch altijd met het huidige aanbod en de mogelijkheden van de huidige alternatieven ipv producten van 20+ jaar terug? Of stap jij anno 2022 een autozaak binnen en vraag je naar de ruimte, veiligheid en het verbruik in vgl met een wagen van 1998 - ook al heb je zelf nog een recent wagen? Of vind je het best oké mocht de verkoper zelf de positieve vergelijking met wagens van 1998 ipv het huidige aanbod en de huidige concurrentie? "Ja, maar dit model is veiliger dan de VW Golf IV van 2002".

Dit is puur normale logica verdraaien zodat het past in een argumentatie.

Ik ken trouwens niemand die voor een uitstap of weekend hun smartphone thuislaat. De uitzonderingen blijven uitzonderingen. Een smartphone is muziek en fotografie tegenwoordig. Ze betalen er ook voor. Neen, mensen nemen een powerbank mee. En toch zouden ze nog steeds geen smartphone willen die maar een halve dag meegaat, komen we terug op mijn initiële punt.

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 22 juli 2024 14:22]

Wel een beetje ja. Als ik €300 per maand uit kon geven aan een financiering, ging ik voor een Dacia Spring. Die scoort slecht in de Euro NCAP omdat hij de moderne features die ik reteirritant vind ontbeert. Dus ten opzichte van huidige andere rijdende spelcomputers scoort hij echt slecht, maar hij zit veel beter in elkaar als mijn huidige ICE uit 2009.
Persoonlijk vind ik de vergelijking niet helemaal op gaan. De telefoon van 20 jaar geleden kon bellen en sms’en (en snake als je een luxe had :) )
Een huidige telefoon is een (entertainment/informatie) portaal naar de wereld waar je ook mee kan bellen en sms’en.

Een brandstofaangedreven auto is een machine waarmee je van A naar B rijdt (met een zekere mate van comfort/luxe). Een elektrische auto is exact dat, weinig tot niets meer.

Het feit dat de aandrijving anders is, maakt het functioneel niet anders.
Waarom niet? Ik vind de analogie wel passend. Mensen tanken nu 1x per week of 1x per 2 weken. Dus ze kunnen makkelijk met minder range af als ze vaker kunnen laden. Dat de analogie niet bij jouw argument past, maakt het niet minder valide.
Het gaat helemaal niet om het tanken, het gaat erom dat de huidige smartphones in 90% van de gevallen elk moment opgeladen kunnen worden thuis of op het werk of in de wagen. En dat slechts in een paar gevallen je smartphone leeg loopt: hevig gamen, wandelweekend in de bergen, je lader vergeten, whatever... En toch zijn die laatste uitzonderingen genoeg om te eisen dat een smartphone voldoende batterij heeft voor 1-2 dagen, in die mate dat indien een nieuw en duurder toestel (dus geen Nokia 3210 van 25 jaar geleden) gelanceerd wordt met een batterijduur van een halve dag, deze een commerciële flop zou zijn en door niemand zou verdedigd worden met zinnen als "je kan toch opladen tijdens de dag, dan kom je perfect rond tot 's avonds".

Maar voor een EV wordt wel het argument aangehaald dat de meeste mensen in de meeste gevallen geen lange afstanden moeten doen, dus het minder bereik in vgl met hun goedkopere huidige ICE wagen is "niet correct".
De meeste mensen die auto kopen voor die EV heisa was bereik meestal al iets waar gros al geen rekening mee hield. Elke auto voldoet bij toeval.
Denk dat sommigen een ICE hebben met slechtere range dan Longrange EV.
Als je ICE 500km niet haalt. En nu EV bereik hot item is. Is meeste range vrees tussen de oren. Ik tank 1x in de maand.
Ik zou dus om de 2 weken naar openbare laadpaal kunnen gaan.

Of ik zonder oprit een EV geschikt voor automatische accu wissel systeem station.
Ik weet niet hoeveel kilometer jij rijdt op 1 tank, maar ik tank eens per vijf weken en 800km. Eens per week of eens per twee weken is dan best enorm veel, behalve als je 100km van je werk af woont of zo.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 14:22]

Maar dan rij je echt weinig. Ik doe echt wel heel wat ritjes met de auto , boodschappen, kinderen naar de sport/hobbies brengen, wedstrijden tijdens het weekend, avondonderwijs …
Dus 2 keer tanken per week, zeer zeker.
Ik woon 25km van mijn werk, waar ik vier dagen in de week naar toe rijd. Ik ben zelf vrijgezel, dus hoef geen kinderen weg te brengen of te halen. Als die oud genoeg zijn kunnen die natuurlijk ook best zelf op de fiets stappen, lijkt me. ;)
Inderdaad, ik heb het geluk dat ik vrijaf woon en gewoon 3 fasen a 25A/st beschikbaar heb dus vlot kan laden.

Dan bij thuiskomst gewoon de stekker erin, zonnepaneeltjes doen hun werk nog even tot de zon onder gaat (in dat geval +1 voor de zomertijd :+ ) en dan volgende dag weer weg.

Maar voor velen die in een woonwijk wonen is het geen doen, en je wilt niet elke 2 dagen je accu vol stouwen met 250KW want dat is killing voor de accu's.
Maar aan gemiddeldes heb je weinig, meeste mensen die ik ken moeten gemiddeld 60 tot 80 km reizen naar hun werk.

En mijn partner is nog vrij dichtbij met ~39km (maar dat gaat met het OV dus dat laat ik even terzijde)

Aan de andere kant heb je mensen zoals mijn zus die tot voor kort 400 meter van de horeca woonde waar ze werkt.

Gemiddeldes zijn leuk op papier, maar als je 10 mensen hebt waarvan 3 100km naar hun werk moeten reizen, en 7 die 20km van hun werk af wonen, dan kom je neer op 44km gemiddeld, ruim de helft lager dan voor die eerste 3 mensen, en ruim het dubbele voor die andere 7.

Voor een land als Nederland is een EV sowieso wat beter te doen qua afstanden denk ik.
Maar aan gemiddeldes heb je weinig, meeste mensen die ik ken moeten gemiddeld 60 tot 80 km reizen naar hun werk.
Aan gemiddeldes heb je idd weinig. Maar dan heb je ook aan 'de meeste mensen die ik ken' niet zoveel. Toch denk ik dat héél wat mensen die nu de auto nemen, bepaalde afstanden perfect met de fiets zouden kunnen doen. Dat merk ik bij de meeste mensen die ik ken ;-).
Ik zelf heb geen auto, dus het is altijd wel 2 benen, OV of de fiets voor mij (dat laatste als de banden niet alweer met een mes doorgesneden worden).

Als ik nu een auto had, dan zou deze vrij zeker 3/4de van de tijd stil staan aangezien ik deze alleen nodig zou hebben voor in bepaalde gevallen dat ik het OV nodig heb.
63 km hier en dat is dan nog de dichtstbijzijnde kantoor.
Gelukkig kan ik ook veel vanuit huis werken, dus het is niet elke dag 63 km.
Nu nog diesel, maar ergens dit jaar ook over op elektrisch, nog geen idee welke auto.
Voor woon werk verkeer heb je hopelijk geen 1000km actieradius. Woonwerkverkeer tot 100km (50km heen, 50km terug) is prima te doen met vrijwel alle beschikbare EVs.

Maar, de prijzen zijn nog steeds hoger dan de benzine/diesel variant. Daar geef ik je volkomen gelijk in.
Correctie, aankoopprijs is hoger, maar kijk eens naar de TCO ... dan zit het voor vele mensen weer een heel stuk dichter bij elkaar. Grootste nadeel aan TCO is natuurlijk de grotere initiele investering die je moet doen.
Dat snap ik ook wel, maar dat is nou het lastige, niet iedereen heeft de ruimte voor de initiële investering. Je kan wel gaan lenen, maar dan betaal je daar weer rente op wat uiteindelijk je tco weer in de war gooit

Voor mensen met een kleinere beurs is de tweedehands markt heel belangrijk, essentieel zelfs. Die is vrijwel nihil bij EVs. Over een jaartje of 5 zal het wel een beetje op gang komen, maar dat zal langzaam aan gevuld gaan worden. Pas in 2035 (5 jaar na verbod op nieuwe ICE) zal de tweedehands markt flink gaan groeien.

Mensen die leasen of mensen die wat meer financiële middelen hebben kunnen denk ik al wel de keuze maken voor een EV. Al zie je in deze categorie ook vaak mensen die dan extra wensen hebben zoals trekgewicht/caravan, wat voor een EV nog steeds wel een dingetje is.
We weten nog niet wanneer dat verbod er zal komen. De EU richt zich nog altijd op 2035, vele landen willen het in 2030 al doen, er is een lobby van verschillende fabrikanten die het niet voor 2040 wil zien gebeuren. Onmogelijk om te zeggen dus.

En ja, die tweedehandsmarkt zal nog heel wat jaren duren voordat die op stoom komt, maar dat lijkt mij ook niet abnormaal te zijn en is altijd zo wanneer de markt verschuift naar iets nieuw.
Ik hoop zelf dat het in NL bij 2030 blijft. De infrastructuur leent zich daar best wel goed voor. De infrastructuur voor Electra moet nog wel een flinke sprong gaan maken. Maar 8 haar is best wel een lange periode. Ik zou het toejuichen als het ons lukt om die transitie al zsm te maken.
Dat van de prijs ben ik het niet helemaal mee eens, ik heb in november een Ioniq 38 premium nieuw gekocht voor €32,900.
Nog steeds heel veel geld natuurlijk maar je hebt er wel een grote auto voor met alle opties en 250-300km range wat meer dan genoeg is voor woon-werk of andere tripjes in NL.

Er zijn natuurlijk goedkopere ICE auto's maar maar voor het zelfde geld koop je net een kale golf waar je dan nog voor veel geld wat opties bij mag selecteren.
Een vw polo heb je al vanaf €22k. Een golf vanaf €33k. De goedkoopste id.3 is al meer dan €40k. Daar zit nogal wat verschil tussen.

Je hebt natuurlijk wel goedkopere merken, maar dat is niet een eerlijke vergelijking. Zo kan je van hetzelfde merk als fe ioniq voor 20 tot 30% minder een vergelijkbare ICE kopen.

Begrijp me niet verkeerd, ik wil ook zo snel mogelijk dat iedereen overstapt op een EV, maar niet iedereen heeft die financiële ruimte om dat extra bedrag neer te leggen. Het gaat nog wel wat jaren duren voordat een EV echt even duur is als een ICE (ook rekening houdend met de lagere onderhoudskosten).
Nu nog even alle opties aanvinken die bij de EV standaard zijn en dan nog even een keer de prijzen vergelijken.
Zeker, maar het probleem is dat je niet een "kale" EV kan nemen die wat aanschafprijs in de buurt komt van wat ik noemde. En niet iedereen heeft de financiële ruimte om zich die extras te permitteren en sommigen geven er ook helemaal niks om al die extras.
Maar je kan wel een Ioniq krijgen die een prijs vergelijkbaar met de golf heeft.

En dat je niet een kale EV kan kopen heeft natuurlijk alles te maken met veel te lage productiecapaciteit van o.a. Volkswagen. Ze voorkopen voorlopig elke ID3 die van de band rolt, dus VW zou wel gek zijn om ze uit te kleden.
Dan zijn we andere auto's en merken aan het vergelijken. Je kan een Hyundai kopen voor een veel lagere prijs dan van een VW Golf. We moeten wel de diepte van dezelfde fabrikant met elkaar vergelijken denk ik. Een hyundai i20 heb je namelijk al vanaf iets meer dan €19k.

De vraag is, wat is een vergelijkbare auto binnen een merk zodat je ice en ev goed met elkaar kan vergelijken.
Als je appels met appels wilt vergelijken moet je ook hetzelfde uitrustingsniveau pakken. En als je appels met peren gaat vergelijken dan kan je het natuurlijk best verder trekken dan alleen het merk.
Laatst zat ik in een Peugeot 208 op benzine welke met een volle tank een actieradius heeft van 500 kilometer... Dan mag je eerder tanken als met een flinke elektrische auto. Die ICE zijn ook niet heilig ;)
Dat zal toch echt aan de rechter voet liggen ;)
Boordcomputer gaf 6,1L/100km aan, maar dit kan misschien over een langere periode liggen. Met een Polo heb ik een week lang 4,8L/100km gereden dus daar ligt het niet zo aan. :D Met m'n elektrische auto meestal rond de 10 a 11 kW/100km. (Seat Mii electric)
Binnenstad rijden is wel een killer voor de benzine tank, maar voor snelweg rijden is dat toch wel echt weinig. Nou zal ik niet heilig zijn want ik haal ook maar amper 600KM met beide auto's (39L en 50L) maar dat is toch echt mijn rijstijl.
Het zijn leenauto's, die moeten elke keer volgetamkt terug ook al is er maar een kilometer of 20 mee gereden, het kan dus zijn dat die vlotter in de benzinetank flink van slag is :)
10 liter/100km

Stevig verbruik voor zo een koekblik.
Het lijkt me niet dat er een 50 liter tank zit in zo’n Peugeot…
Vorig model 50L, huidig model 40L
Wie zegt dat die een 50l tank heeft?
Er wordt geschreven dat 500km bereik 10L per 100km is, dus dan kom je op 50L tank. Dat lijkt me niet en hierboven heeft iemand ook aan dat het 40L is dus dan kom je op een zuiniger logischer verbruik van 8L per 100km.
Er zijn natuurlijk wel verschillen.

Na 5 minuten kan de Peugeot 208 op benzine weer 500 km rijden. 😉
Maar hoeveel betaal jij daarvoor?
Maar hoeveel betaal jij daarvoor?
Geen idee.

Moet binnenkort weer eens de grens over.

Laat ik je nog wel weten.
Dus voor woon-werkverkeer heb je > 400km actieradius nodig?
Nee, dat niet.. maar in de randstad is het alweer snel een ramp met files waardoor je veel stil komt te staan, incl airco in de zomer en telefoon opladen in de warmte, daardoor denk ik dat de accu van de auto snel leeg gaat
File rijden is ironisch genoeg vrij zuinig met een EV. Vooral als je de auto netjes uit laat rollen.
klopt .maar ook met alle ontwikkeling in F1 en de luxe brandstof auto's vinden die zich vanzelf naar een lager segment
De meeste auto's rijden anders nog steeds gewoon op E95
Je moet natuurlijk ergens beginnen. Je eerste doorbraak kan niet ook direct een betaalbare auto zijn. Hier gaat gewoon wat tijd over heen.
Je moet je perspectief veranderen, wat fatsoenlijk is is niet gelijk aan wat jij graag zou willen zien. Een accu is fundamenteel anders dan een benzine tank, dus het is niet reëel daar dezelfde verwachtingen bij te hebben.

Betaalbaarheid is een ding als je alleen naar de aanschafprijs kijkt, bij total cost of ownership is elektrisch al een paar jaar goedkoper.

Tot slot, wanneer komt woon werk verkeer in de buurt van 1000 km? Zelfs een taxichauffeur baalt dat niet eens op een hele goede dag, voor Ali en Ingrid is 100 km al meer dan genoeg.
Waarom zou een 'goedkopere' (300km bereik gemiddeld) electrische niet voldoen voor woon-werk?
De prijs zal flink hoger worden door de 'bijna 100kwh' batterij. Maar als een nieuwe auto dit ontwerp overneemt en er een kleinere (en lichtere!) batterij in stopt van 60kwh dan zou de auto al ruim de 600km halen. Ik snap niet waarom zoveel nieuwe EV's zo lomp groot zijn, terwijl dat de auto juist inefficiënter maakt.
Iedereen op de fiets en dichter bij je werk wonen 😜. Kunnen we allemaal veroorloven, 1000km is zot voor een accu auto en alleen voor vertegenwoordigers die bij klanten moeten zijn en niet kunnen video bellen.
Vervoer moet naar nul.
Ondertussen rij ik reeds 4 jaar met een EV, panelen op dak en in die 4 jaar 200 piek onderhoud per jaar (20k/j). Voelt als gratis rijden. In die 4 jaar dus alleen vette afschrijving. Als je onderhoud en afschrijving van een benzine auto vergelijkt ben je veel duurder uit.
Prototypes zijn niet voor consumenten. Net als de beste en snelste processoren niet voor een consument zijn. Dit is een showcase waarbij de technologie zijn weg gaat vinden naar de consumenten.
Uiteindelijk moet je de auto wel kunnen betalen, maar de TCO voor een EV is tegenwoordig al snel gunstiger dan voor een benzine auto, zeker gezien de huidige brandstof prijzen. Range is voor de gemiddelde Nederlander ook geen probleem meer.
Voor woon-werkverkeer hoef je geen 1000km te halen, hoop ik voor je.

Een Renault Zoë heeft voldoende sap voor een doorsnee woon-werk ritje.
Ja de eerste TV die op de markt kwamen waten ook niet te betalen door mijn grootouders, maar kijk eens nu..
Momenteel is er nog subsidie over voor het financieren van een elektrische auto. Voor nieuwe auto`s is dat om en nabij 70 euro per maand. Ik lease een Opel Mokka-E (Elegance) die ongeveer 275 kilometer kan halen. Dat is misschien iets minder dan de gemiddelde auto, gezien mijn Kia Picanto ongeveer 350 wist te halen op benzine, maar daar tegen over staat wel dat ik geen benzine meer tank, gratis kan laden op werk, en nog steeds gewoon reiskosten krijg.

Basisprijs (Voor 15.000KM) is 451 euro. Daarvan gaat ongeveer 70 euro aan subsidie af en ik ben normaliter 70 euro of meer kwijt aan benzine per maand. Puntje bij paaltje betaal ik slechts 311 euro, inclusief de verzekering etc, om in een gloednieuwe bak te mogen rijden.

Er zijn natuurlijk nog veel goedkopere elektrische auto`s, maar voor deze prijs heb je dus wel een beetje auto onder je reet.

Edit; Typo`s

[Reactie gewijzigd door Greymane op 22 juli 2024 14:22]

Bij lightyear is juist de gedachte dat een efficiënte auto goedkoper is. Het 2e model zou richting de 30k gaan.
Ik vrees er sterk voor dat er een 2e model gaat komen.
Ik denk dat de eerste stuks van de Lightyear One collector's items gaan worden omdat het daar bij zal blijven. Ik zie niet veel markt voor de tweede reeks van de Lightyear One aan 250.000€.
En dan van een auto van een kwart miljoen naar eentje van 30k gaan?
Waar staat het merk dan voor, wat is het merk imago? Voelt een koper aan 250.000€ zich dan niet bedrogen dat ze daarna een goedkoop autootje maken?

Ik gun het hen hoor en zeer knap wat ze al gepresteerd hebben. Maar de business case vind ik raar.
Ik was wel overtuigd na een recente podcast. Het grootste gevaar is dat autofabrikanten zelf de techniek al in huis hebben. Dan is het idee wel geslaagd maar het bedrijf niet. Volgens mij hebben ze ook niet als eerste doel auto’s leveren, het gaat om de techniek.
Het huidige model is bedoeld als concept, dat weet je ook als je er 1 koopt.

Vooral de werkwijze waardeer ik wel. De techniek eerst en vervolgens er een auto van maken. De huidige markt zit bijvoorbeeld vast aan SUVs en open velgen, terwijl dat technisch gezien niet de norm zou moeten zijn.

Dat maakt het echter nog niet direct een commercieel succes.
En daarna komen ze op de tweedehands markt met versleten accu's.
Kun je die vervangen voor de helft van een nieuwe auto.
Dit is niet eens te koop.

Er zijn (als ik zo om me heen kijk op de weg) meer dan genoeg mensen die een tesla of vergelijkbaar kunnen betalen.

Helemaal als je alle grotere Audi’s, Mercedessen en bmws ice’s die je ziet meetelt.
Voor woon-werk verkeer heb je geen groot actie radius nodig. Het probleem is meer dat mensen een auto willen die woon-werk verkeer en vakantie verkeer kunnen. Voor woon werk is 100km vaak al genoeg, 200km om veilig te zijn. Maar voor vakantie verkeer wil je gewoon een bereik hebben van rond de 800km voordat je verplicht 50 minuten moet stoppen. Vooral die verplichte lange stop tijd lijkt een deal breaker te zijn
dit is niet te betalen net zoals een tesla
Echter krijg je bij Mercedes wel kwalitatief werk en bij Tesla toch een stuk minder. Ja, Tesla heeft goede software, maar dingen zoals panel gaps geven genoeg aan over de bouw kwaliteit. Ik ben bij om te zien dat Tesla wel verbetering bied (zoals bijv de handvatten en de nieuwere LCD schermen die niet lekken).
idd twee problen met electrisch.

Nog veels te duur. geen redelijke electrische wagen voor 15-20k
Opladen van de auto dat niet bij huis kan. geen eigen parkeerplaats, stekker over de stoep naar de voordeur mag niet, en laadpaal moet je auto later weer weghalen(aka irritant)
Als ik kijk naar bv. een Audi A3 dan zit daar tegenwoordig meestal een 50L tank in, met een gemiddeld verbruik van 1:16,35 haal je daar geen 1000km mee. Een aantal modellen A3 van 10+ jaar geleden hadden 60L tanks en zelfs daar haal je het (net) niet mee. Pas de duurdere A6-A8 komen boven die 60-70L uit met een beter gemiddeld verbruik, sure op het kaartje staat een actieradius van 1280km, maar die haal je niet als je zelfs de meest voordelige verbruik statestieken van diezelfde fabrikant/kaartje haalt...

Dus zo common is het niet 1000km rijden met een doorsnee auto, laat staan als we het over een kleine Kia hebben... Zo een kleine Kia haalt met een volle tank trouwens wel een stuk meer dan de doorsnee EV (35L tank en een voordelig verbruik per km), maar ik vraag me zo af of je daar in 1x de tank wil leegrijden en hoe gebroken je dan bent... ;-)
Zo gaat het vaak he. Trickle down, het werkt tot op zekere hoogte. Met features in ICEs heb je dat ook gezien. Bij de EVs lijkt het in een moordtempo te gaan omdat het de ICE moet wegconcurreren, dus ik zou me over het prijspunt minder zorgen maken, geef het tijd.
Echt altijd wat met die mensen die in de benzine auto willen blijven zitten.

Eerst jaren zeuren over de range, is die eindelijk groter dan hun autotje, is er wel weer een ander argument.

Al zouden ze die auto's gratis weggeven dan hoeven ze ze nog niet.
Wat mij opvalt is dat de gemiddelde snelheid die deze concept car tijdens deze rit heeft gehaald vrij laag is, namelijk: 87 km/uur.

Dat zal niet voor niets zijn, de auto zal in die range veel zuiniger zijn, maar de meeste normale weggebruikers zullen op de autosnelwegen in Duitsland en Frankrijk echt geen 90 km/uur gaan rijden.

Het noemen van een (zeer korte) maximumsnelheid van 140 km/u is meer marketing dan nuttig naar mijn mening.

Een kleine check op Google Maps leert mij dat deze rit in 8 uur en 38 minuten kan:

<link>

Opvallend feit is dat dezelfde rit per bus, trein en bus er nagenoeg even lang over doet als deze concept Mercedes.
Wat mij opvalt is dat de gemiddelde snelheid die deze concept car tijdens deze rit heeft gehaald vrij laag is, namelijk: 87 km/uur.
Ze deden bijna 12 uur over een rit van 1000 km. Dat is helemaal niet vreemd, het ging om een "real world test" en de meeste ritten, ook die tijdens de vakantie, hebben helemaal geen gemiddelde van boven de 100. Er is een groot verschil tussen de snelheid die je rijdt als je rijdt en de gemiddelde snelheid over een hele route.
Dat is ook geen nette vergelijking, want in de vakantieperiode heb je meer te maken met files en andere opstoppingen.

Ik haal overigens meestal, ondanks tankbeurten en files, wel degelijk een gemiddelde van 100 km/h. Maar dan haal ik in Duitsland de verloren tijd met files in door een tijdje 180 te rijden.
Ik heb tijdens de vakantie in Duitsland niet vaak 180 kunnen rijden, misschien een paar minuten en dan moet je je weer aanpassen door de drukte.

Vergeet niet dat je in 12 uur tijd minimaal 2 keer lang stopt om te eten, en daarnaast nog zeker 2 keer minimaal een kwartier of half uurtje.
Dat klopt. Er zijn ook altijd plekken waar aan de weg wordt gewerkt.

Maar toch haal ik gemiddeld 100 km/u als ik van huis naar Oostenrijk rij. En dat is inclusief de stops. Ik geef wel toe dat wij meestal maar 1 lange stop maken omdat we veel eten meenemen voor in de auto. Het eten langs de snelweg is ook niet echt de moeite waard om voor te stoppen.

Maar deze testrit was dus niet in de vakantieperiode. Had je die dus met een benzineauto gedaan dan had je gemakkelijk 100 tot 110 gemiddeld kunnen rijden. Dat was mijn punt.
Ik denk dat ze in deze test zich wel aan de "rust" periodes hebben gehouden. Geen idee of ze een logboek hebben bijgehouden. Zou wel interessant zijn, want dan kun je het vergelijken met je eigen tijden als je naar één lange stop hebt.

Ik merk sinds ik een ev heb dat door de verplichte pauzes om te laden de reis wel een stuk prettiger gaat voor iedereen. Kinderen kunnen hun energie kwijt, je bent veel uitgeruster tijdens het rijden én bij aankomst ben je nog redelijk fris. Ik hield er ook niet zo van om vaak of lang te stoppen, maar voor mij een mijn gezin is deze manier van reizen wel een stuk beter. Daar lever ik zonder problemen wel wat tijd voor, dat is het mij wel waard.

Edit: ik zie dat ze over de hele rit maar 30 minuten hebben gestopt. Dat betekent inderdaad dat ze op een relatief langzaam tempo hebben gereden.

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 14:22]

Gemiddelde snelheid zegt totaal niets. Je hebt iets van verkeer, bochtige wegen, tol poortjes etc etc.

Daarbij is het nog steeds behoorlijk indrukwekkend want als je bedenkt dat de sweet spot van verbruik voor E-auto’s rond de 35-45 zit daarna heb je alleen maar slechter bereik.
Hoeveel kWh is de accu ?

Als deze 150 kWh is, is de presentatie minder spectaculair als bv een 70 of 90 kWh accu wat je nu al regelmatig in auto's tegen komt.
Gemiddeld verbruikt van iets mee dan 8.7Kwh betekent dus een batterij van zo'n 90Kw. Met marge dus een batterij van 100Kw. Als je zo'n gemiddeld verbruik in een toekomstige ID4 long range kan krijgen dan spreek he over 750-800km range in plaats van de huidige 400km.
Gaat hem nooit worden.

Heb je de vormgeving van deze auto gezien? Dat gaat nooit lukken met een SUV als de ID.4.
Was ook gewoon een voorbeeld mbt batterij volume. Denk dat er nog veel aerodymanische aanpassingen zullen komen bij auto's om nog efficiënter te kunnen rijden. Misschien niet van het niveau zoals deze Mercedes maar alle beetjes in deze R&D zullen helpen.

[Reactie gewijzigd door Elazz op 22 juli 2024 14:22]

Mercedes laat hier vooral zien dat je vooral geen oversized veel te hoge SUV moet willen rijden, maar dat een aerodynamische auto met aflopende daklijn er voor zorgt dat je wél een groot bereik kan hebben met een elektrische auto.

De aanpassingen zullen moeten komen in de vorm van een drastisch andere vorm dan de ID.4. En dat is wel R&D, maar voordat dat kan beginnen ook marketing, en mensen overtuigen dat zo'n SUV helemaal geen goed idee is. Er zijn tot nu toe niet veel merken die het nu aandurven om zo'n auto op de markt te zetten.
Nou ze laten volgens mij vooral zien wat er gebeurt als je de auto voller laadt met accus en verder niet al te veel. Moet je die kont zien.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:22]

Een laag aflopende achterkant verbetert de aerodynamica. Net zoals de achterkant van de Lightyear one en in mindere mate de model 3 en Hyundai Ioniq.

Volgens de site van Mercedes heeft deze auto 100kWh accu - dat is ongeveer wat de duurste Ford Mustang heeft, of een model X. Dat zijn echt grote accus, maar die komen echt minder ver. Het ding is gewoon laag en aerodynamisch, en daardoor efficiënt.
De GOM rapporteerde nog 180km bereik na aankomst, ga dus maar uit van 100kWh aan batterijcapaciteit.
Volgens dit artikel van Autoweek beschikt de Vision EQXX over een accu van 100 kWh.
Ze gooien het nu heel erg op verbruik maar ik zie in dit bericht nergens info over de capaciteit van de accu. Als je die info ook mee neemt dan kan je het pas echt goed in perspectief zetten.

Het gaat hier om een 100kWh accu en dat is fors groter dan die van veel andere EV's dus alleen om dat feit zal de actieradius al groter zijn.

Als ik even kort zoek dan zou je deze auto qua capaciteit met de top 9 kunnen vergelijken qua gemiddelde accucapaciteit. (gemiddeld omdat ze verkocht worden in wisselende configuraties)
https://ev-database.nl/ch...paciteit-elektrische-auto
Mercedes EQS AMG 53 4MATIC+ 107
Mercedes EQS 580 4MATIC 107
Mercedes EQS 450+ 107
BMW iX xDrive 50 10
BMW iX M60 105
Lucid Air Grand Touring 105
Tesla Model X Plaid 95.0
Tesla Model S Long Range 95.0
Tesla Model X Long Range 95.0

Daarnaast speelt gewicht ook een rol.
Geen van de auto's in deze top 9 is onder de 2000 kilo dus een 100% eerlijke vergelijking is lastig maar in dit geval voegt dit alleen maar toe aan de prestatie van deze Benz.

Vergelijk je hem dan nummer 1 Mercedes in bovenstaande lijstje de EQS AMG 53 (110kWh) dan zie je een geadverteerde range van 738km ruim 30% lager dan wat deze nieuwe Benz heeft gehaald in de praktijk. De geadverteerde range valt daarnaast altijd hoger uit dan de werkelijkheid. Wel moet hierbij vermeld worden dat de AMG bijna 1000 kilo zwaarder is.

Vergelijken wij hem met de Tesla model S plaid dan zit je met net iets over de 2000kg en een 100kWh accu in een eerlijkere vergelijking. De Plaid heeft een geadverteerde range van 560km en dan zie je pas echt dat Mercedes in dit geval gewoon een super prestatie heeft geleverd ten opzichte van zichzelf en de concurrentie.

[Reactie gewijzigd door Roharas op 22 juli 2024 14:22]

De geadverteerde range valt daarnaast altijd hoger uit dan de werkelijkheid.
Kunnen we eens ophouden met die onzin. Dat is iets wat afhankelijk is van je rechtervoet. Zelfs in de winter duikt mijn EV niet onder de WLTP range van de fabrikant zolang ik mijn rechtervoet in bedwang weet te houden, en ja, ik zet wel degelijk de verwarming aan in de winter.
Ik snap niet waarom we van verbruik overgestapt zijn naar actieradius. Waarom is het leidende niet gewoon de hoeveelheid kWh je verbruikt per 100 km zoals het aantal liters per 100 km?
Het is consistent en slaat wel ergens op vergeleken met een actieradius die vrijwel nooit behaald kan worden tenzij de wind stil ligt en de wegen vlak zijn.
Mijn benzineauto heeft ook een actieradius van 800 km als ie vol getankt is, echter krijg ik er meestal zo'n 700 uit.
Dat komt omdat een deel van de bevolking nogal paniekerig bezig is met die actieradius.
Als je over een paar jaar kijkt, dan is het verbruik weer gewoon leidend. Want dat bepaald namelijk hoeveel je betaalt aan de "pomp". En je wordt met een dikke, elektriciteit slurpende EV met de nek aangekeken omdat je verantwoordelijk wordt gehouden voor de grote aantallen windmolens en zonneparken die ons mooie landje vernaggelen. Net zoals je nu met de nek wordt aangekeken als je een dikke vette SUV met plofmotor rijdt.
Goed punt, de focus ligt nog steeds te veel op bereik (range) dat ongetwijfeld komt vanwege de kleinere range. Mensen moeten daar aan wennen.

Het idee dat je met een volle tank /accu. 800 km moet kunnen rijden , is hardnekkig.

Veel mensen vergeten dat je met een.bezine auto ook vaak maar een range hebt van ca 500 km op vakanties met een dakkoffer/caravan of hoge snelheid.
Ze gooien het nu heel erg op verbruik maar ik zie in dit bericht nergens info over de capaciteit van de accu. Als je die info ook mee neemt dan kan je het pas echt goed in perspectief zetten.
Omdat dat totaal niet belangrijk is. Het is juist dat verbruik dat zoveel zegt omdat je met dat verbruik (gemiddeld 9 kWh/100 km) met een inmiddels standaard accu van 64 kWh gewoon 700 km zou kunnen rijden. Als je terugrekent (1000 km gereden en gemiddeld ongeveer 9 kWh/100 km) kom je op een accu van 90 kWh.
Huidige Accu (batterij) techniek wordt vervangen - door nieuwe opslag techniek (nog 5 jaar geduld)
Zeker interessant dat er steeds meer geëxperimenteerd word met de actieradius van EV's maar veel blijft natuurlijk afhangen van de rijstijl. Een ander punt blijft nog steeds het grote extra gewicht van het accupack waardoor ook de actieradius nog steeds beperkt zal blijven. Ik denk dat er pas echt vooruitgang komt als accupacks veel compacter en lichter zijn.

En ook weer een punt is dat Mercedes komt met zo'n auto en je al op voorhand dan weet dat dit geen goedkope EV zal zijn. Net bij de goedkope EV's zou er veel meer ontwikkeling moeten komen wil je de EV voor iedereen bereikbaar maken. Veel mensen hebben gewoonweg het geld niet voor een EV en moeten daardoor noodgedwongen een benzine-auto blijven rijden, of dan een Hybride.
Anoniem: 454358 @Roel196617 april 2022 23:25
Wake up call. Goedkoop wordt het niet meer. Armere mensen zullen denk ik over tien jaar geen auto meer bezitten.
Was vroeger ook zo. Eigenlijk is dat het probleem dat bijna iedereen tegenwoordig een auto heeft en bij gezinnen 3 a 4 auto's op de stoep staan.

Opzich wel mooi als de hoeveelheid auto's weer iets zou krimpen.
Mee eens. Hebben er zelf ook twee, maar eigenlijk kan er een weg. Toch ook weer niet, want met de lease moet ik toch weg kunnen.

Eigenlijk is een vorm van deel auto wel een idee, echter is dit verzekeringstechnisch gewoon in nachtmerrie.
Zeker mee eens en ook precies een beetje wat mijn gedachte is want het is ook net zo belangrijk dat we het aantal voertuigen terug gaan brengen. Hier bij ons thuis doen we dat al jaren dat we gewoon 1 gezamenlijke auto gebruiken. Het heeft gewoon zoveel voordelen, onderhoud kan je delen, je hebt maar 1 parkeervergunning nodig etc....
Er zijn range tests die door Carwow gedaan worden best interessant wat bijvoorbeeld de Kia Niro het dichtst bij de beloofde range kwam. In UK bij 7 graden buiten geloof ik.

2 jaar terug:
https://youtu.be/ZH7V2tU3iFc

Recent:
https://youtu.be/xg6-Vc9CSwk
Het gaat in dit artikel om de essentie dat het mogelijk is, zeer waarschijnlijk niet rendabel voor de massa.

Echter de technieken die dit mogelijk maken zullen wel verder ontwikkelt worden en hopelijk voor een doorbraak zorgen. Electrisch rijden is goed mogelijk maar wel met haken en ogen waar je rekening mee moet houden, Bv Wind, niet constant 120 of harder kunnen rijden , kou , gebruik van Airco etc.... Ook de constructie en gebruik van materialen spelen een rol bij deze test... maar het gaat er om dat dit doorsijpelt naar een betaalbare auto.
Nu misschien niet rendabel, maar zelf verwacht ik voor de toekomst dat de techniek goedkoper wordt en stroom steeds duurder, zou mij niet verbazen als zonnepanelen in het dak en de motorkap over tientallen jaren zo ongeveer de standaard is in grote delen van de wereld. (Veegt eindelijk iedereen de sneeuw van zijn dak :P )
Hardstikke mooi natuurlijk, maar
Stond de radio aan ?
Was het zomers draaide de airco ?
Was het flink koud verwarming aan?
4 personen en bagage ?
Voor verwarmd met veel mensen en baggage reizen hebben we een ander elektrisch voertuig: de trein. Eigenlijk zou je verwachten dat met EV's de slaaptrein weer populairder word. Auto op de trein (in de lader?) en het grootste deel van je reis in een keer afleggen. Je hoeft dan ook niet precies op je bestemming aan te komen als je je EV meeneemt.
Er werd ongetwijfeld geen energie uitgegeven aan extras en er zullen 1 of 2 mensen in de auto gezeten hebben zonder bagage. Dat maakt verder niet veel uit, het gaat meer om de vergelijking. Je kan de cijfers van andere EV erbij halen op standje 'zo zuinig mogelijk' en ziet dan wss dat mercedes toch iets moois heeft geflikt. Het specifieke getal van die 1000km is niet het getal dat van belang is.
Natuurlijk niet, maar dat is natuurlijk ook totaal niet relevant.

Je begrijpt het idee van een concept-auto? Zie de laatste alinea:
Aangezien het om een conceptauto gaat, hoef je voorlopig niet te verwachten dat je in een keer kunt doorrijden naar Zuid-Frankrijk met een EV van Mercedes-Benz. Wel wil de fabrikant de technologie uit deze auto gebruiken om zijn prodcutie-EV's efficiënter te maken en een grotere actieradius te geven.
Nee zeker niet, maar als iets meer dan de helft waar is en je 600 échte kilometers met échte mensen, radio, bagage, verwarming en koplampen aan kunt halen, hebben we wel eindelijk een auto die ook geschikt voor de lange vakantiereizen zijn. Nu nog wachten tot 2030 tot zulke ranges hopelijk betaalbaar zijn voor de modale werknemer.
Radio en verlichting gaat natuurlijk op de 12V batterij, deze moet natuurlijk wel bijgeladen worden maar wat zou dat voor verschil maken op een rit van nog geen 12 uur?

Ik neem aan dat de verwarming aan heeft gestaan als ze buitentemperaturen zo laag als 3 graden Celsius hebben gehad, de maximum temperatuur was 18 graden Celsius. Over het aantal inzittenden kan ik via de link niet iets tegen komen.
Ook al is het een concept. Een verbruik van één op 100 (omgerekend naar benzine Joules) is netjes voor 1000 kilometer in 12 uur.
Wel erg mooi zeg! 1000 km rijden en 15% accu over en 140 op de autobahn voor een gedeelte. Dus niet eens in de super eco modus!

Een goede ontwikkeling! Over een jaar of 15 is dit gewoongoed voor de gemiddelde elektrische auto en dat is een goede zaak!

Nu nog zorgen dat de kosten van zo een auto's fors omlaag gaan zodat die voor iedereen betaalbaar worden.
Een belangrijk punt over het verbruik is dat dit niet een normale WLTP norm is, maar simpelweg hun verbruik tijdens deze testrit. De 8.7 kWh/100km (87Wh/km) kun je dus niet vergelijken met de specs van andere auto's.

Ook staat er in het artikel dat het record van Lightyear One verbroken is, daarbij zou het goed zijn om te vermelden dat de Lightyear One een batterij pakket heeft van grofweg 60 kWh (en daarmee 710km reed), versus 100 kWh van de EQXX (en daarmee 1000km reed). Qua efficiëntie is het record dus niet per de verbroken. Wederom geld dat dit niet dezelfde loadcases op de auto's waren, waardoor het lastig te vergelijken is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.