YouTube Shorts krijgen eigen tabblad op desktop en tablet

De Youtube Shorts krijgen een prominentere plek in de browserversie van het platform op tablet en pc. De korte filmpjes zijn geïnspireerd op TikTok-filmpjes en werden vorig jaar toegevoegd aan het videoplatform in de mobiele app.

Google kondigt het Shorts-tabblad aan in een blog en is al begonnen om het nieuwe tabblad beschikbaar te maken voor gebruikers. YouTube toont op basis van je interesses en kijkgeschiedenis Shorts in portrait-modus. Video's in deze sectie mogen maximaal 60 seconden duren.

Naast de uitrol naar tablets en desktops maakt YouTube ook bekend dat het makkelijker wordt voor makers om Shorts te maken op basis van andere video's. Dit lijkt sterk op de stitch-functie van TikTok, waarbij je een kort segment uit een andere video kunt knippen en er vervolgens een eigen reactie op kunt geven. Deze functie is op dit moment alleen nog beschikbaar voor iOS en komt later naar Android.

De YouTube Shorts zijn sinds juli vorig jaar ook beschikbaar op mobiele apparaten in Nederland. Het videoplatform wil hiermee de concurrentie met TikTok van Bytedance aangaan.

YouTube Shorts Sticht

Door Robert Zomers

Redacteur

17-04-2022 • 13:02

114 Linkedin

Reacties (114)

114
112
53
1
0
39
Wijzig sortering
Nu nog een aparte App maken voor YouTube Shorts zodat ik die niet kan installeren…
met wat googlen kwam ik een oplossing in ublock tegen.

Helaas is mijn ervaring dat dit soort oplossingen vroeg of laat breken.
Youtube Vanced bevalt me erg goed. Kan je al die rommel uitzetten en meer.
Alleen een beetje jammer dat het project is stop gezet door Google en dus geen updates meer zal ontvangen
Er is een nieuwe op komst, namelijk ReVanced (nog geen release van beschikbaar).

Voor de mensen die het niet weten, Vanced is niet stopgezet door de functionaliteit die ze bieden (zoals background playback, adblocker, etc.) dat Google "zou verbieden", of het hele NFT verhaal, het ging om het copyright infringement op het logo dat gebruikt werd.

Voor AndroidTV kun je SmartTubeNext gebruiken.

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 18 april 2022 18:47]

Newpipe is wel zijn eigen categorie, omdat het geen modificatie is van de originele YouTube app, zoals Vanced (en ReVanced) is.
Newpipe doet namelijk ook niet aan tracking voor het algoritme, dus je krijgt neutrale video resultaten te zien, althans dat is wat me ooit verteld werd. Ik heb het zelf nog nooit gebruikt.
Je kan ook newpipe gebruiken. Je hebt daar ook een fork van met sponsorblock erin.
Of niet kan verwijderen omdat ie pre-installed staat op je nieuwe telefoon of met de eerstvolgende Android upgrade...
Precies dit… wat een onzin. Voorals als enkele kanalen die ik volg van elke normale video ook een short maken 8)7
Maar sowieso is YouTube overspoeld met #howcanimakethisaboutme types die niets toevoegen. Als je vroeger nog eens zicht op een stad waar je heen wilde kreeg je mooie beelden. Nu krijg je allemaal vlogsters die het vooral over zicht zelf hebben maar dan dan in die stad… |:(
Helemaal mee eens. Ik vind Shorts wel leuk van degenen die ik volg. En ik hoef helemaal niet naar shorts te kijken, ik kan er ook zo voorbij scrollen. Daarnaast hou ik mijn feed van abonnementen schoon met alleen kanalen die ik echt actief volg.
Kan je ook zonder ad hominems reageren of is dat te moeilijk?
Snap niet dat je gedownmod word. |:(
Waarschijnlijk omdat hij laat zien geen manieren te hebben? Een persoonlijke aanval is een logische valkuil die alleen wordt gebruikt door mensen zonder argumenten.
Dus in eerste instantie een hele groep afbranden en belachelijk maken moet worden geupvote, en als die persoon dan even een reality-check krijgt voorgeschoteld moet dat worden gedownvote.

Weet je hoe dat heet? Snowflake generatie.

Als je iets kut vindt, zeg dan dat je het kut vindt ipv iets algemeens te verkondigen als waarheid waardoor alle gebruikers/creators kut zijn.

[Reactie gewijzigd door Supreme op 20 april 2022 08:05]

Weet je hoe dat heet? Snowflake generatie.
Dat lijkt hier meer op u te slaan dan op andere. Helemaal heet gebakend en triggered omdat iemand wat zegt over content creators.
Ik snap je wel, je hebt al eerder bij modjes gehuild om een mismoderatie zie ik. En nu probeer je anderen de les te lezen. I know your kind :)
Weer een reden om YouTube minder te gebruiken, tot een paar jaar geleden keek ik veel YouTube omdat er leuke dingen op stonden een het makkelijk was. Tegenwoordig met al die reclame en extras als shorts is het echt onoverzichtelijk geworden.

Helaas is er nog geen goed alternatief.
Reclame zie ik nooit, maar de nieuwe layout is geen verbetering.....
Niet? Je wordt er helemaal gek van. Is het geen relcame vanuit YT, dan zijn het wel sponsorberichten in de filmpjes.

Persoonlijk heb in uBlock Origin en SponsorBlock op m’n computer staan. Maar als je een keer kijkt op een toestel zonder die extensies.. wauw.
Je kan ook, als je er veel gebruik van maakt, premium nemen. Ben je van veel reclame af.
Ik heb premium om van de reclame af te komen, maar dan heb je nog steeds reclame die in de videos verwerkt zijn. Daarnaast erger ik me aan de waardeloze app op androidtv en in mi dere mate de telefoon app. Het belangrijkste voor mij is "Subscriptions", maar deze staat op punt 7 in de zijbalk in androidtv. Als ik deze dan open krijg ik een A tot Z lijst met al mijn subscriptions en moet je heel de lijst doorscrollen. Zou fijn zijn als je de volgorde daarvan kan aanpassen om mee te beginnen.
Lang leve adblock en sponserblock _/-\o_
Hoe zet je die op een android telefoon?
Firefox installeren en daar de addons aan toevoegen.
Bestaat er ook een optie voor iPhone?
Op mac en Windows al jaren adblock, maar gezien ik steeds meer YouTube condumeer via smartphone...
Of Youtube Vanced (ja hij bestaat nog, alleen iets verder zoeken, is uit de spotlights)
Gewoon youtube vanced installeren :9
Er is een versie van Newpipe met sponsorblock in één. Gemakkelijk te installeren als je IzzyOnDroid als repo toevoegt in F-droid.
Edit: Ik denk dat jullie het wel snappen maar als je sponsorblock gebruikt, zorg dan dat je jouw favoriete content creators op je eigen manier steunt. Via Patreon of door het kopen van merchandise. Als je krap bij kas zit helpt betrokkenheid met het kanaal en de video's ook.

[Reactie gewijzigd door martijn86 op 19 april 2022 07:47]

Waarom zou ik sponsorblock moeten activeren bij een favoriete content creator ? Hoeveel ze ook proberen, nee ik wil geen waterfles of merch 8)7 Ik wil gewoon de content bekijken. Patreon of links naar merchandise moeten ze maar in de omschrijving van de video plaatsen.
Je moet niks maar als je vindt dat alle onderbrekingen voor sponsors, zelfpromotie, like and subscribe etc je afleiden van de content, dan kun je dat in veel gevallen eruit filteren.
Nonderju. Als je in het wilde westen van monitization een klein beetje voor je privacy en geestelijke gezondheid wilt zorgen, zijn ze essentieel geworden.
Zeker als je een mondiaal persoon bent, hoeft het niet duur te zijn }>
Waarom nou de portemonnees van miljardairs vol blijven spekken als je er addons en apps voor kan gebruiken?
Waarom zou je inderdaad betalen voor iets wat je gebruikt..
Ik heb ook al sinds Sint Jutemes een adblocker, alleen al omdat het anders niet leefbaar is. Moet je voor de gein eens met een smartphone met de standaard youtube een filmpje proberen te kijken :o
Daarom kijk ik dan ook nooit meer naar youtube op mijn tv. Er zijn gewoon reclames die meer dan een minuut duren! Als je een yt video bekijkt dat minstens 15 minuten lang of langer, wauw, meerdere reclames!!! Dus alleen Vanced app op mijn tablet en telefoon en op mijn PC uBlock. Je kan ab-so-luut NIET zonder die shit in rust!
Dan gebruik je toch newpipe?
Niet iedereen heeft Android ;)
Ach, dan weet je van te voren dat je er zeer weinig aan kan doen om reclame te voorkomen.
Idd ga je scrollen naar beneden verschiet het beeld ineens omdat de lay-out veranderd...
En alsof dat niet irriterend genoeg is is het op een 1440p scherm niet eens schalend naar grootte...
Daarnaast is het ook steeds trager.
Ik vind de shorts juist prima geïmplementeerd. Platforms hebben nog weleens de neiging om dit soort dingen er keihard door te drukken maar je kunt dit gewoon makkelijk negeren.
Totdat je een simpele zoekopdracht uitvoert en overladen wordt met die schijtfragmentjes. Negeren is makkelijker gezegd dan gedaan.
Je hoeft geen youtube te gebruiken he.
Ken jij een alternatief waar dezelfde content geplaatst wordt waar ik naar op zoek ben? Ik hoor het graag.
Ik heb eigenlijk geen idee welke content je van youtube zou willen halen.

Maar je hebt dingen als bitchute, Vimeo, DTube, Internet Archives Video Section, Metacafe, 9GAG TV, Dailymotion, Vevo, Twitch, dailymotion, vevo, patreon en nog meer.

Keuze zat dus.
Géén van die platforms hebben de content (of content creators) waar ik naar op zoek ben. En daarmee dus mijn punt aangetoond: dat er alternatieve platforms bestaan, betekent dat niet dat deze geschikt zijn voor iemand.

Mijn daadwerkelijke keuze is als volgt: YouTube gebruiken en proberen om baggerzooi eruit te filteren met uBlock Origin rules, of überhaupt geen content meer opzoeken. "Keuze zat dus."
Géén van die platforms hebben de content (of content creators) waar ik naar op zoek ben.
Dan komen we een beetje in het gebied van waarom niemand telegram / signal gebruikt.
Vind ik ook jammer. Vroeger was het ook makkelijker om nieuwe video's te vinden en daarbij nieuwe interesse/hobby bij jezelf opwekken. Dit is een paar jaar geleden verwijderd sinds een nieuwe UI en sindsdien ben ik youtube minder, sterk minder gaan gebruiken. Vorige jaar heb ik in totaal 35 uur gespendeerd op youtube, dit jaar nog geen 5 uur.

een alternatief? Nee helaas (of gelukkig)? ligt er net aan hoe je het bekijkt. :P.
Ik krijg nu veel meer taken en klusjes klaar dan voorheen.
Volgens mij is dit al een tijdje beschikbaar op de web versie van YouTube. Ik klik er namelijk vaak per ongeluk op omdat het recht onder de abonnementen knop zit :P
Met uBlock Element blokkeren weg te halen.

Edit: voor invididuele objecten op de zijbar lijkt het toch wel lastiger te gaan dan ik dacht...

[Reactie gewijzigd door Dragony op 17 april 2022 13:23]

Ja ik probeerde dit maanden terug ook al met Trending (dat nu ontdekken heet...) maar dan gaan inderdaad alle knoppen weg... En nu staat shorts er bij... Word er best gestoord van en zie ook dat ik niet de enige ben die er per ongeluk op klikt.

Abonnementen als bladwijzer is een optie, maar ik zou toch een betere oplossing willen....
Je gaat zo blij worden dat ik hier het internet voor meer dan 1 uur afging om een oplossing te vinden!

Bij Mijn filters:
youtube.com###endpoint~[role=tablist]~[title=Shorts]

:)

EDIT: en als je je sidebar hide (icoontjes zonder tekst erbij en abonnementen en zo)

youtube.com##.ytd-mini-guide-entry-renderer.style-scope.yt-simple-endpoint[title=Shorts]

[Reactie gewijzigd door Dragony op 17 april 2022 13:52]

Ik weet niet waarom maar dit werkte voor mij niet met uBlock Origin (samen met een paar andere die ik heb gevonden).

Deze werkte uiteindelijk wel:
youtube.com##+js(json-prune, items.0.guideSectionRenderer.items.2.guideEntryRenderer)
Wat probeerde je precies weg te halen? Voor mij was het alleen de knop in de zijbar, meer niet.
Ja ik probeerde precies hetzelfde.
De devs van die grote bedrijven maken het steeds lastiger omdat al die knoppen naar producten leiden en die leveren geld op
Geld als in engagement? Ik merk dat het vine/tiktok model - korte filmpjes - behoorlijk verslavend werkt. Het irritante is dat elke site er inmiddels aan lijkt mee te doen, met voor mijn gevoel een soort race naar de laagste gemene deler qua content. Instagram staat inmiddels vol met talloze filmpjes van mensen die hetzelfde “grapje” of muziekje naspelen, met de usermade videoformat advertentie hier en daar ertussen. Youtube valt nog enigzinda mee naar mijn idee, maar het gaat ook die kant op. Ik klik iets informatiefs aan en voor je het weet ben je 20 filmpjes verder, waardoor ik inmiddels het ook gewoon ontwijk. /oldpersonrant
YouTube is al een lange tijd die kant op aan het gaan door het algoritme van hun. Waar je 5 jaar geleden nog viral kon gaan met een 20 minuten filmpje kan dat nu niet meer als hij langer is dan 10 minuten
Klopt inderdaad, ik had de knop zelf ook al een tijdje in de webversie. Het was alleen nog niet officieel aangekondigd en waarschijnlijk dus ook nog niet op deze manier beschikbaar voor alle gebruikers.
voeg deze link toe aan je bladwijzerwerkbalk
https://www.youtube.com/feed/subscriptions
Voor de keyboard gebruikers: keyword in de adresbalk voor de YouTube subscriptions pagina.
https://i.imgur.com/1pgT9u3.png
Nadeel daarvan is dat je weer moet subscriben. Ik heb een aantal die ik wel 'volg' maar niet subscribe omdat ik het A. niet erg belangrijk vind en B. maar een relatief klein deel van de videos boeiend vind. Ik krijg al genoeg spam binnen waar ik dagelijks doorheen moet browsen.
de link is ook alleen bedoelt voor subscribties(abonnementen)
niet voor degene die je handmatigt volgt

[Reactie gewijzigd door Leon-B op 17 april 2022 18:20]

Tja dat was te verwachten. Overal kom je die shorts tegen. Het zal wel hip zijn en veel opleveren. Mensen hebben tegenwoordig de aandachtsspanne van een goudvis en dit helpt daar niet bij. Zelfs bij de NOS heb je tegenwoordig korte filmpjes. Het heeft nog amper wat met nieuws te maken. Het moet vooral schokkend zijn en zoveel mogelijk je aandacht claimen. Zelfs bij de NOS hebben ze daar autoplay aan toegevoegd. Hoppa, gelijk door naar de volgende video!

Maargoed het moet ook wel steeds korter, want anders haakt de helft al af. Simpelweg omdat je dan de tijd hebt te realiseren dat hetgeen je ziet helemaal niet boeiend is. Zeker als je kijkt naar sites als 9gag waar je videos in een soort halve GIF format te zien krijgt en je geforceerd wordt alles te zien en dan blijkt de clue helemaal niet boeiend te zijn omdat het weer de zoveelste roep om aandacht is. Voor mij de reden er niet meer terug te komen.

Kansloze social media. Ik begin er niet meer aan. Mocht Youtube het teveel gaan forceren stop ik daar ook mee. Ik heb geen zin om geforceerd naar iets te kijken omdat een bedrijf dat bepaald. Goed, genoeg azijn voor vandaag.
Zelfs bij de NOS heb je tegenwoordig korte filmpjes. Het heeft nog amper wat met nieuws te maken.
De NOS heeft zelfs zo'n slechte implementatie dat ze vaak van landscape filmpjes gewoon een portrait uitsnede als short laten zien (de zijkanten eraf dus), met als resultaat dat het onderwerp half of niet in beeld is. Nog afgezien van de zeer karige informatie die ze over het onderewerp geven.. Gisteren bijvoorbeeld: 'pianist op berg'. Niet eens de naam van de beroemde pianist (Lang Lang)!
YT is hier zachtjes aan al secundair via een proxied frontend(elke sessie een schone bubbel zonder reclames), en wordt voornamelijk gebruikt voor url's die anderen posten, of ongemirrorde content*

*Ik bouw zelf dan ook rustig verder aan het gefedereerde open source Peertube video platform waar de community(s) zelf het content beleid bepalen, waar de content(of woord keuze in de content) en thumbnails niet hoeven te voldoen aan de debiele eisen van één of ander toxisch algoritme om gezien te worden, maar slechts te voldoen hebben aan de humane 'huisregels' van de instantie die je zelf hebt uitgekozen, met zo nu en dan een donatie aan gewaardeerde content of instantie, te verkennen met sepiasearch.

Ben je een beetje handig met Linux/terminal, slinger je voor een paar euro een minimale Peertube instantie aan op een VPS, en heb je volle controle over je eigen video platform(de content/plugins/open of gesloten voor registratie), met enkel je eigen content en/of die gelinkt uit de instanties met een soortgelijke visie op type content om mee te federeren, bij voorkeur met één of meerdere redundancy strategieën om de content/instantie die je graag ziet actief te ondersteunen.

Zo heeft bijvoorbeeld het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ook een deel van het archief(publiek domein) op haar eigen Peertube beeldengeluid nl instantie beschikbaar gesteld, en deze content is waar te nemen via meerdere Peertube instanties.
Heel herkenbaar, helaas
Van wat ik begrepen heb levert het juist bijna niets op maar als je niet mee gaat met het algoritme....
Nu nog zorgen dat je fatsoendelijk kunt pauzeren en scrubben bij die shorts. Ongeloofelijk dat die functie er niet in zit voor een video platform notabene.
Ik vind het schandalig dat zomaar ongevraagd video's tot shorts gebombadeerd zijn, ook 2 van mij omdat ze toevallig rechtop gefilmd zijn. Zwaar irritant dat ze dan nit meer gemaximaliseerd kunnen worden (in een browser) en je truken moet uithalen om ze als een gewone youtube video weer te laten geven. Laat de gebruiker zelf bepalen of het een short moet worden.
Voortaan verticaal filmen dan, ogen zitten naast elkaar. }>
Is dat een korte video of een lange? ik dacht altijd dat dit gebeurde omdat het een korte filmpje betreft.
Firefox: Klik op het PiP icoontje en daarna dubbelklik op je nieuwe PiP schermpje om naar volledig scherm te gaan. Is wel zonder zichtbare controls, maar pijltjestoetsen doen hun werk.
Ja ik heb met regelmaat dat ik denk wacht even ga eens terug en dat kan niet en er volgdt dan een ALT+F4 uit irritatie.
Youtube heeft zich blijkbaar overgegeven aan Vertical Video Syndrome. Ik weet nog goed dat deze video populair was. Gelukkig kan ik mij nog een weg vinden naar de kwaliteit video's op Youtube.
Een trend...hopelijk

Youtube biedt nog steeds een schat aan informatie, vooral op het gebied van educatie en informatie
Mensen gebruiken voor internet als ontspanning steeds meer enkel een mobieltje en geen laptop of pc meer, welke ze verticaal gebruiken, dus hun boeit het niet, altijd fullscreen. Ben bang dat het geen trend zal zijn, zolang er niet iets radicaals veranderd aan mobieltjes waardoor ze breder worden. Tot nu toe worden ze alleen maar langer.
Shorts zijn voor mij alleen maar clutter dus zelf filter ik ze met wat custom regels in mijn adblocker allemaal weg. Maakt Youtube heel wat rustiger en mijn video feeds overzichtelijker.
heb je hier een kleine handleiding voor want dit zou echt een verbetering zijn
Een handleiding vind je bij Letsblockit.
Niet te klein, anders wordt het automatisch een short :)
Jammer, ik had nog hoop dat ze het helemaal zouden schrappen en was blij dat het op de tablet minder prominent was dan op de telefoon.

"Vooruitgang" zullen we maar zeggen.
Mooi, als het nu een tabblad is om te negeren. Zo'n hekel aan die klote shorts in m'n normale feed.

[Reactie gewijzigd door Terranova op 17 april 2022 13:27]

Gewone 'oude' shorts vond ik niet altijd zo'n probleem, soms wat korte uitleg, of samenvatting van een groter filmpje, maar ze gaan nu allemaal onder het VVS principe gooien.. zit je dan met je 32:9 monitor :/

Als er gewoon een optie was om die dingen helemaal uit te zetten.. :/
Simpel: monitor 90 graden draaien ;-)
simpeler: camera goedom gebruiken; Wie is er nou de "content"-creator?
Tegenwoordig iedereen die maar wil. En als die de keuze maken om verticale video te maken dan is dat hun goed recht. Net zoals wij er voor mogen kiezen dat te negeren. De markt zal wel uitmaken wie er gelijk heeft. Heel veel kunst die we tegenwoordig fantastisch vinden werd verguist toen het gemaakt werd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee