YouTube toont in Nederland grafiek in videospeler met best bekeken momenten

YouTube heeft de grafiek waarop de meest bekeken momenten van een video getoond worden, geïntroduceerd in Nederland. Een week geleden kondigde het bedrijf de functie aan, maar zonder een indicatie te geven van wanneer welke regio aan de beurt is.

De functie lijkt ergens op vrijdag of zaterdag geïntroduceerd te zijn. Een test van Tweakers wijst uit dat de grafiek aanwezig is, schijnbaar zonder platformafhankelijk te zijn: zowel in de YouTube-app voor Android als in Firefox, Edge en Chrome voor Windows 10 is hij te zien. Ook tweaker David Lans maakt melding van de komst van de grafiek.

De grafiek laat de best bekeken momenten van een video zien, op basis van het kijkgedrag van gebruikers. Het best bekeken moment wordt ook aangewezen bij het seeken in de video. De functie zal in het bijzonder behulpzaam zijn om 'de krenten uit de pap te vissen' bij video's die geen of slechte hoofdstukverdelingen aangebracht hebben gekregen door hun uploaders. Ook lijkt hij een aardige indicatie te geven van waar de reclamesegmenten zich bevinden; daar vertoont de grafiek een dipje.

De functie was al langer aanwezig in YouTube, maar was exclusief voor abonnees van YouTube Premium. Ten tijde van de originele aankondiging schreef TechCrunch dat er ook een loop-functie geïntroduceerd zou worden op YouTube. Die is momenteel ook te vinden vanuit Nederland. Tegelijkertijd zou ook ondersteuning voor videohoofdstukken naar smart-tv's en gameconsoles komen.

Beeld: David Lans

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

28-05-2022 • 14:05

110 Linkedin

Submitter: David Lans

Reacties (110)

Wijzig sortering
Ben benieuwd of dit niet tot een zichzelf versterkend effect gaat leiden op onbedoelde momenten. Een volkomen normaal stukje van de video - niet iets wat bijzonder de interesse wekt - vertoont een klein piekje bijvoorbeeld. Puur door toeval door vooruit klikkende vroege kijkers van een nieuwe video. Latere kijkers zien dat piekje en spoelen ernaar door. De piek wordt hoger. Trekt nog meer kijkers. Enzovoorts.
Ik heb het nog niet getest, maar wellicht wordt de grafiek pas weergegeven als er voldoende data beschikbaar is. Dus pas na >5.000 views of zo.
tijdens het betatesten kwam ik het niet tegen, maar nu iedereen het kan gebruiken gaan we het meemaken idd!
Ik heb deze functie al een kleine week ofzo. Zie er de meerwaarde niet van in. (Maar wellicht is dat persoonlijk)
De meerwaarde zit er vooral in dat je de gesponsorde segmenten in video's kunt herkennen en je kunt tegelijkertijd zien of video clickbait achtige video's zijn door bijvoorbeeld de snelle afname van kijkers in de eerste paar minuten. Overigens was deze informatie al zichtbaar voor de makers zelf in YouTube Studio, dus op zich een fijne toevoeging ook voor video's van anderen.
Als het je gaat om het skippen van sponsorgedeelten kan ik je ook Sponsorblock aanraden. Mensen kunnen inzenden wanneer er gesponsorde fragmenten zijn en de extensie skipt hem automatisch. Daarbij kun je ook andere segmenten insturen (zoals de like, subscribe and ring the bell momenten, of juist highlights) en daar ook passend op laten reageren
Ja. Maar dat werkt dus niet op mobile ;).

Ik hoop dat deze grafiek ook in de app komt. Daar is nauwkeurige navigatie soms net ff wat lastiger.
Als je m.youtube.com bekijkt in een mobiele browser met advertentieblokkering (gebruik zelf Brave) dan heb je de volledige YouTube Premium ervaring. Nul advertenties en andere flauwekul. Je kan zelfs video's op de achtergrond laten doorspelen als je dat in de browser aanzet!
Ja, maar hier gaat het meer om de 'content creators' die zelf een stuk inspreken op hun video. Dat gaat een adblocker niet voorkomen.
Newpipe is helaas wel zonder account, maar een heel fijn alternatief.
Je hebt een fork waarin sponsorblock zit.
Vanced heeft sponsorblock ook: https://youtubevanced.com/ ^^

[Reactie gewijzigd door MrTeamMate op 28 mei 2022 17:12]

Vanced is alleen helaas gestopt. Het is wachten totdat het niet meer werkt
Een nieuw team is al opgestaan om Vanced voort te zetten, ze noemen zich ReVanced en zijn bezig met een patcher. Daarnaast is het project volledig open source en zal het geen broncode van Google nodig hebben. :D
Het project is nog niet volledig gereed, maar ze zijn al redelijk ver naar wat ik zie op hun Discord.
Oh super dat wist ik nog niet!
Thx voor de tip.
Ow dat is goed om te horen, heb je misschien een linkje? Wil het graag volgen.

Edit: nevermind, was vrij makkelijk https://github.com/revanced

[Reactie gewijzigd door Gohan040 op 29 mei 2022 09:30]

Niet te vinden op F-Droid wat gek is gezien het FOSS zou zijn. En waarom patcher nodig?
Misschien heb je mijn reactie niet geheel begrepen. Deze groep is nog bezig met een patcher, deze is dus nog niet af. Nog even geduld hebben ;)

De reden dat Vanced uit de lucht is gehaald was dat het een volledige YouTube app was met wat code er bovenop geschreven. Google heeft gewoon een Cease and Desist gestuurd omdat Vanced dus code leverde die officieel van Google is. Door een patcher te maken scheept dit nieuwe project geen proprietary code mee. Dit is ook de reden dat het project open source kan zijn.
De officiële website is https://vancedapp.com/

Nu dat Vanced er mee stopt gaan andere het gat vullen.
https://github.com/revanced
YT Vanced op Android, SponsorBlock for YouTube op ios
Op mijn iphone gebruik ik uYouPlus. Daar zit het in ingebouwd.
Helaas heb je de boot net gemist, maar als je nog een APK van de MicroGManager en YouTube Vanced kan vinden. Daar zit dit namelijk ingebouwd. Net als de user based dislike button. Hoe lang dit nog ondersteund blijft weet ik niet, aangezien Vanced preventief gestopt is ivm een eventuele rechtzaak..
Ios ;) dus dat gaat niet helpen.
Thanks heel handig
Wow. Net getest. Ik kijk nooit meer YouTube zonder. Wat een verademing. Heb je YouTube Premium en krijg je nog steeds al dat sponsorgezeik in videos.

Briljante extension dit _/-\o_
Gekke plugin.. Dan zit je toch vrij direct al je favoriete youtube-kanalen in de wielen te rijden?
gesponsorde segmenten in video's kunt herkennen
Herstel, dat je beter kunt zien hoe vaak het sponsor gedeelte is bekeken en of het interessant is voor de sponsor om het zo aan te pakken 😃
met het gebruiken van een goeie browser als brave heb je dat probleem uberhaubt niet
Is afgekeken van enkele adult websites.
Daar heeft het wel nut om de hoogtepunten van een video sneller te vinden.

Voor youtube wellicht iets minder, maar hangt alsnog af van de soort video.
Goh, als je een korte walkthrough nodig hebt over iets dat letterlijk op 10 sec uitgelegd kan worden en je komt dan weer een video met 10min aan gebrabbel tegen, kan dit best wel handig zijn.
Inderdaad een fijne verbetering. Maar alsnog jammer dat je het aantal dislikes niet meer kunt zien om te beoordelen of de uitleg van kwaliteit is.
Ik kan van harte de youtube dislike extensie aanbevelen. Het is net alsof de dislikes nooit zijn weggehaald, zo goed werkt het.
Daar heeft het wel nut om de hoogtepunten van een video sneller te vinden.
Ja, dan kan je het domme gewip overslaan en direct door naar het ijzersterke verhaal!
Ha, hoogtepunten.
Zijn het dan ook niet echte hoogtepunten? :o
Je kunt er erg goed mee inschatten waar sponsorspots zitten als je sponsorblock niet geïnstalleerd hebt. Ook is het heel handig voor video's van een nieuwswaardige gebeurtenis van drie minuten waar je eigenlijk maar dertig seconden van wilt zien.

Ik vind de pornhub-voortgangsbalk weinig nut hebben voor veel YouTube-inhoud, maar het is fijn dat de feature erin zit voor de paar keer per week dat het wel handig is om te hebben.
Altijd dat blabla sponsers blabla ads. Boeit me persoonlijk sowieso niet veel, sponsorgedeelte kan ik zelf ook prima doorspoelen. En er bestaan al tools voor.

Deze functie hebben adult sites dus ook, waar vaak geskipt wordt naar 'interessante' delen van scenes. Op YouTube zoek ik wel eens naar informatie en dan krijg ik me toch een bak gelul erbij. Dan moet ik dus gaan skippen en gaan zoeken naar het meest interessante deel. Met zo'n grafiek heb je een grotere kans om dat deel te vinden, want het deel dat door de meeste mensen bekeken is zal toch wel het meest interessant zijn... dat is voor mij de meerwaarde, en volgens mij ook gewoon waar het voor bedoeld is. Niet om gesponsorde delen eruit te halen. In ieder geval voor gebruikers. En als het bedoeld was om uploaders/sponsors informatie te verschaffen, dan zou ik het als YouTube niet via een publieke functie op de openbare site doen.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 28 mei 2022 21:19]

Zeker de adds voor het begin van een filmpje vindt de grote meerderheid een verschrikking. Zeker als het een kort filmpje van minder dan 30 seconden is en je hebt de pech dat je eerst twee filmpjes van 7 tot 10 seconden voorgeschoteld krijgt is dat bloed irritant.
Ik gebruik de app daarom ook nooit en kijk liever via een browser met ingebouwde add-blocker.
Die ads zijn inderdaad irritant (ook de onderbrekingen in het midden van de video), maar dan is de grafiek niet zichtbaar. De reacties hierboven gaan over het doorspoelen van een 'ad' door de YouTuber in de video zelf in opdracht van een sponsor, dat is voor mij niet de meerwaarde en dat is ook niet het doel van deze functie.
Die ingebakken ads zijn inderdaad gemakkelijk door te spoelen. Voor wie daar een hekel aan heeft bestaan er nog add-ons als Sponserblock.
ik vind het extreem waardevol. soms zoek ik op hoe ik iets moet repareren, met die balk zie ik precies waar het daadwerkelijke uitleggen en repareren gebeurt. van een 10 minuten durende video hoef ik er nu maar 1 minuut van te kijken. ik was deel van de youtube pilot en miste het ook toen het weer weg was.

[Reactie gewijzigd door t link op 28 mei 2022 18:41]

Precies, en dan eerst tien min uitslagen wat het onderdeel is wat kapot gaat, en dan repareren in 30sec om dan weer tien minuten vol te kletsen over de rest van hun visies en dat je vooral moet komen en subscriben.
Voor de gewone kanalen die ik volg zal ik dit toch niet gebruiken,
Dit is precies de reden waarom ik youtube oversla bij vragen.

Als ik een half uur geklets aan wil horen voor een antwoord van twee zinnen ga ik wel terug naar de middelbare school.
Het is eigenlijk ook zeer twijfelachtig als je zoekresultaten enorm gebaseerd worden op je locatie. Zowel in Youtube als op Google. Zoek je bijv. op Poke Bowle recipe (Engelse spelling), dan krijg je vooral Nederlandse content. Zet je je VPN aan op de VS, krijg opeens erg interessante resultaten uit de VS (Engelstalige recepten).
Ik kwam hem ook al een paar dagen geleden tegen. Werkt ook in de web-browser op Android, maar (nog) niet in de YouToube app.
Hopelijk komt dit ook snel naar de mobiele apps van Youtube. Ik zie vooral nut in het opsporen van de sponsor segmenten, maar daar hebben we op de desktop SponsorBlock wel voor. Maar op de mobiele clients werkt dat natuurlijk niet (iOS gebruiker, dus geen alternatieve apps beschikbaar).
Ondanks betaald gebruiker van youtube premium (praktisch gedwongen) gebruik ik vaak nog Youtube Vanced om over deze segmenten te springen. Dat werk 90 procent voor mij erg goed, wel laat het de steek vallen bij shorts maar dat is maar goed ook.
ik zie niet helemaal voor me hoe dat dan handig is, je ziet toch vanzelf als je aan het kijken bent? Dan kun je op iOS toch ook gewoon dubbeltikken op het scherm om vooruit te skippen?
Voor iOS heb je Vinegar en Baking Soda. Fixt niet het sponsorblock gedeelte, maar wel de enorme hoeveelheid aan reclame en troep. Youtube app de deur uit, baking soda als videospeler en geniet van de rust.

Dat in combinatie met bijvoorbeeld NextDNS en heel je telefoon en alle apps zijn advertentie vrij.
Hier op Android heb ik dat gewoon op mobiel, dus dat zal langzaam wel worden uitgerold
Edit, net gekeken, en vandaag nonsens niet meer, raar

[Reactie gewijzigd door Automark op 28 mei 2022 18:32]

Als je ook een Mac hebt Kijk dan eens naar altstore en uYou. Pip, background playback, geen reclame en auto sponsor skip op iOS. Zonder jailbreak je moet alleen wel de apps iedere 7 dagen met je Mac vernieuwen/ refreshen.
Jongeren kunnen door al die korte TikTok, Instagram en Snapchat filmpjes de aandacht al niet vast houden bij een langere video. Nu kunnen ze dus ook nog zoveel mogelijk content van een video overslaan omdat andere mensen het mogelijk als niet interessant “beoordelen” door het te skippen.. Lijkt mij alleen maar een neerwaardse spiraal en geen bevordering van hun aandachtsboog.

Als je van een filmpje 90% skipped, dan neem ik aan dat een content creator er ook niks meer aan verdiend en het ook voor hun steeds minder interessant wordt?
Sowieso is content op Youtube hard achteruit gegaan.

Ik kijk liever filmpjes van mensen die Hobby X hebben en daar filmpjes van maken.
Maar tegenwoordig vind je veel meer filmpjes van mensen die 'content createn over hobby x' als doel hebben.

Als ik een filmpje zoek over 'hoe blaas ik een fietsband op?'
Dan wil ik een filmpje van 20 seconden met oa hoe plaats je de pomp op de fiets en hoe blaas je dan de band op.
Maar nu krijg je dan een filpmje van 10 minuten met hoofdstukken als:
'Straks leer ik je hoe je een fietsband opblaast'
'De voordelen van het zelf opblazen van je fietsband'
'Als je de besparing van het opblazen van je eigen fietsband in crypto steekds bij onze sponsor xxx dan kun je over 2 jaar misschien wel in je Ferrari ipv met de fiets'
'Via deze link kun je kijken hoe je een fietsband opblaast'
'Like & subscribe'

Ach als mensen 90% van een filmpje skippen is het gewoon geen goed filmpje.
Er is nog zat goede content van mensen die met passie over hun hobby vertellen, maar het is wel steeds moeilijker om dit te vinden.
was er maar een manier om te zien of een filmpje goed of slecht is.
Ja een duimpje omlaag zou een goede toevoeging zijn.
Klopt helemaal wat je zegt, maar je kan je ook afvragen waarom een simpele how-to video vandaag zo lang moet duren op Youtube? Vroeger (5+ jaar geleden) was de originele video (hoe pomp ik een fietsband op' ook maar 1 minuut lang.

Volgens mij weet Google weer niet wat ze willen. Ze betalen content creators per minuut dat er gekeken wordt, maar nu de video's te lang worden gaan ze mensen begeleiden naar de belangrijkste 10 seconden...
90% van de video skippen maakt niet uit, zolang mensen de advertentie maar zien.
Al zullen de inkomsten uit de sponsorsegmenten vermoedelijk wel dalen.
Deze functie kan wel nuttig zijn. Heeft zeker een handje geholpen op P*rnhub :+
ik wou net zeggen. Deze functie is er al een tijdje op verschillende "natuurfilm" websites.
Deze functie kan wel nuttig zijn. Heeft zeker een handje geholpen op P*rnhub :+
Zo ben je wel snel op je ''Hoogtepunt'' ;)
een handje... jaja... :9
Gebruik ook regelmatig de toets L tijdens video's waarin die vervelende gesponsorde content voorbij komt.
Prima toevoeging, handig om bij tutorials door te kunnen klikken naar de belangrijkste punten.

Blijf het wel echt bizar vinden dat de dislike counter weg is. Dat is altijd het eerste waar ik naar kijk bij een tutorial. Als iets meer dislikes dan likes heeft, was dat altijd een goede incidatie van de kwaliteit van de video (en vice versa). Bijzonder irritant dat het weg is :(
Ik heb deze functie al maanden..?

Volgensmij doet youtube random sommige functies aan sommige gebruikers al geven ( laatst was er ook een bericht over iets nieuws, wat ik ook al langer had )
Ik heb deze functie al maanden..?
De functie was al langer aanwezig in YouTube, maar was exclusief voor abonnees van YouTube Premium.
Ik heb geen premium though?
In dat geval weet ik het ook niet hmm, ze gebruikten juist Premium gebruikers als hun testing pool :?
Ik beschik ook al enkele maanden over deze functie en ik heb ook géén premium. Wellicht doen ze toch wat tests bij non-premium gebruikers. Je zou dan wel een survey verwachten om te peilen, ik neem niet aan dat ze het gebruik/succes van deze functie uit data kunnen halen.
heb deze feature al een week (op sommige videos) ik dacht dat het liet zien op welke timestamp de geluid harder was
Het is mij even niet helemaal duidelijk of die grafiek alleen door de content creator zelf te zien is of gewoon openbaar te zien is. Voor een content creator kan ik mij voorstellend dat het handig kan zijn om te kijken wat mensen het meest interesseert. Maar het ligt denk ik ook helemaal aan het soort Youtubekanaal in hoeverre bepaalde stukken meer bekeken zijn dan anderen.

Persoonlijk heb ik in elk geval een hekel aan die korte video's net ook als dingen als Tik Tok etc... Ik kijk veel liever naar die hobby kanalen waar mensen puur vanuit hun hobby video's online zetten. Dan is het allemaal wat 'minder commercieel' gericht zoals vaak het geval is bij die giga grote Youtube kanalen. In die zin doet eigenljik Tweakers het wel goed met hun Youtube reviews.

Maar ja, vind ook wel dat de kwaliteit van Youtube de laatste jaren echt teruggegaan is en het hele hobbymatige gebeuren er steeds meer af gaat. En juist dat vond ik leuk dat je naar niet zo professioneel opgezette video's kon kijken die niet volledig in scene gezet waren. Er zijn er nog wel maar meer en meer vooral de Amerikaanse kanalen worden allemaal te zeer commercieel, jammer.

Snap zeker dat content creators op die manier wel een leuke cent kunnen bijverdienen en een redelijk aantal zelfs hun brood ervan gemaakt hebben. Maar ja, waar blijft dan de hobby kant nog en in hoeverre kan zo'n content creator dan nog neutraal blijven. Hij/zij zal dan toch hun promotor moeten blijven steunen willen ze hun inkomsten niet op het spel zetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee