YouTube toont grafiek in videospeler die meest bekeken videosegmenten aangeeft

YouTube is begonnen met de uitrol van een grafiekoverlay onderaan de videospeler waardoor gebruikers in een oogopslag kunnen nagaan wat het meest bekeken segment uit een video is. Dat schrijft TechCrunch. De functie was voorheen enkel bestemd voor Premium-abonnees.

De grafiek is doorzichtig en bevindt zich net boven de tijdlijn van een video. Hoe hoger die grafiek op een bepaald punt reikt, hoe meer kijkers dat punt van de video hebben bekeken. Als een gebruiker het meest (her)bekeken segment van een video bereikt, wordt dat aangegeven onder de thumbnail. De hoeveelheid kijkers op een bepaald tijdstip van een video kan volgens TechCrunch informatie geven over de populariteit of de informatiewaarde van dat segment in de video. Het is niet duidelijk of de functie meteen wereldwijd wordt uitgerold. Volgens TechCrunch komt de overlay naar alle gebruikers van YouTube en voor alle platforms.

Grafiek YouTube-app
Grafiek YouTube-app

Door Jay Stout

Redacteur

19-05-2022 • 22:18

71

Reacties (71)

71
69
39
2
0
15
Wijzig sortering
Tactiek om in-stream sponsor blocks minder aantrekkelijk te maken voor Youtubers? En meer te pushen richting YouTube ads?
Het zou me niet verbazen, want Google.
Veel grote namen in de industrie verpesten de markt tegenwoordig, ik haal weinig voldoening tegenwoordig uit de digitale wereld.
Google vindt allerlei nieuwe manieren om gegevens te verzamelen, maar een fatsoenlijke updatebeleid afdwingen bij Android, dat zit er niet in. Bedenk ook dat ze tot 2016 zo'n 20 miljard dollar winst hebben gemaakt met Android. Op 31 miljard omzet is dat dus 70% winst.
Gegevens afstaan --> winst voor Google --> nog meer gegevens verzamelen --> nog meer winst --> enemy of the state?

Welke fenomenen spelen er nog meer:
  • HDMI/HDR/USB staan niet garant voor kwaliteit, het is weinig meer dan een protocol.
  • 4K is niet altijd 4K, het kan ook opgeschaald zijn. Zie fake 4K.
  • Streamingdiensten variëren in hun aanbod, en knijpen de compressie als ze het nodig achten (de klant de optie geven om te bufferen is zeker geen optie?)
  • Whatsapp is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat we over moeten op een alternatief, zoals Signal, omdat Facebook/Meta er achter zit.
  • Bij games wordt er regelmatig moord en brand geschreeuwd omdat een game te vol met bugs zit of fouten laat zitten. Ook pay2win constructies, lootboxen en DRM blijven punt van discussie.
  • De 3,5mm aansluiting wordt weggelaten, onder het mom van bluetooth zou winstgevenderbeter zijn.
  • Bij smartphones wordt niet de mogelijkheid aangeboden om opslag uit te breiden met SD-kaartjes, maar uitbreiding van de interne opslag is een factor 5~10 duurder.
  • Door middel van serienummerregistraties probeert een fabrikant bij reparaties een monopoliepositie te creëren (alleen hun materiaal, door hun diensten).
En dit is iets wat zo'n 5~10 jaar terug echt begonnen is en wat in 0~5 jaar terug in een stroomversnelling is geraakt. Gelukkig is de automobielindustrie nog redelijk terughoudend met verkapte oplichtingspraktijken, al hebben we het dieselschandaal ook gezien (wat in de VS is gaan rollen, terwijl dat in Europa ook écht wel bekend had moeten zijn). Een van de weinige takken van sport waar ik nu nog technisch van kan genieten, is fotografie. En ook daar is zeker niet alles koek en ei, niet zo heel lang geleden had de Canon R5 last van oververhitting bij 8K opnemen, maar goed, dat was vooral een technische beperking.

Maar wat ik wil meegeven: ik ben van mening dat techniek de mens dient, of moet dienen. En dat lijkt elke keer niet het geval te zijn:
  • Standaarden zeggen niks of nauwelijks iets over kwaliteit, terwijl dat wel zou kunnen.
  • Streamingdiensten kunnen bij drukte de klant de optie geven: of direct kijken bij lagere kwaliteit, of bufferen. En korting, want je levert geen kwaliteit.
  • DRM blijft zo nu en dan in het nieuws komen omdat het problemen geeft (ik vraag me af of DRM het gewenste effect heeft ... )
  • De 3,5mm aansluiting sluit niet uit dat er bluetooth gebruikt kan worden. En als die paar kubieke millimeters, de paar centen of de gedachte dat het een smartphone niet waterdicht maakt, serieus zijn, dan houdt het voor mij op.
  • Geen SD-kaart uitbreiding: prima. Maar profiteer als fabrikant niet van het minimonopolie wat je daarmee creëert.
  • Het zou verboden moeten worden dat reparaties alleen door de fabrikant zelf gedaan zouden kunnen worden. Volgens mij zijn autofabrikanten wettelijk verplicht werkplaatshandleidingen aan te bieden, zodat reparaties ook elders gedaan kunnen worden.
[/azijn] :Y)
Ik ben het grotendeels met je eens, met een kleine kanttekening over standaarden.

Je geeft aan
Standaarden zeggen niks of nauwelijks iets over kwaliteit, terwijl dat wel zou kunnen.
En dat is absoluut waar, het is alleen niet iets van de afgelopen jaren dat standaarden zo vrijblijvend en abstract kunnen zijn. Mijn favoriete voorbeeld hierbij is FTP grofweg 50 jaar oud nu. Een protocol waarvan je zou verwachten dat de details vrij helder zijn uitgewerkt. Als je er alleen wat dieper induikt kom je er achter dat het een behoorlijk vrijblijvende standaard is.
Zo is er een gestandaardiseerd commando voor het opvragen van een folder inhoud, het antwoord daarop is dan weer niet gestandaardiseerd en mag vrij worden ingevuld door degene die de server implementatie doet. Linux doet het op een bepaalde manier, windows weer op een andere manier en dat zijn eigenlijk de twee belangrijkste die zijn overgebleven. Als je in de code duikt van FTP clients die al langer meedraaien zie je dan ook dat ze implementaties hebben voor meerdere soorten responses.

Puur een voorbeeld, maar zo zijn er veel standaarden en protocollen die al langer meedraaien en behoorlijk veel details niet hebben ingevuld en overlaten aan de implementerende partij.

Het is dus zeker niet een modern fenomeen denk ik, je bent je er nu alleen wat directer bewust van.
Bij FTP kan ik me het nog wel voorstellen, dat zie ik ook als communicatieprotocol.
Maar bij HDMI, Dolby Vision of Dolby Atmos zou je verwachten dat kwaliteit gegarandeerd is.
Dolby Atmos is bijvoorbeeld een duidelijke, dat is bekend vanwege audio gebaseerd op posities en vooral de speakers boven je zijn kenmerkend. Als je dan weet dat bepaalde smartphones het ondersteunen, dan is dat vreemd (behalve als je je smartphone boven je houdt?). Het is logisch dat ze het geluid kunnen doorgeven, zodat andere apparatuur er wel iets nuttigs mee kan, maar het toestel zelf zal geen gebruik (kunnen) maken van de unieke features van Dolby Atmos.

Ik wil films kijken met praktisch de hoogst mogelijke kwaliteit. Naast dat ik gebruik zal moeten maken van bepaalde standaarden (HDMI, UHD, een HDR standaard), zal ik binnen die standaarden nog moeten finetunen.

Zo maak ik geen gebruik van streamingdiensten, omdat ik niet accepteer dat er met de compressie gerommeld gaat worden. Daarnaast moet ik opletten dat ik een "echte" 4K film neem, en niet eentje die opgeschaald is. Een aantal films uit de Harry Potter reeks zijn opgeschaald, en dat zie je. De films zijn korrelig en dat is echt zichtbaar. Qua HDR heb je volgens mij nul garantie wat je krijgt, behalve dat het een standaard toepast, waardoor het eigenlijk een communicatieprotocol is. Bij VESA hebben ze nog DisplayHDR specificaties, die iets garanderen over de kwaliteit.

Als HDMI nu een levende standaard was, zouden ze dit soort fenomenen kunnen indammen (eigenlijk zou dat ook moeten gebeuren met chroma subsampling), zodat een hogere kwaliteit gegarandeerd zou zijn. Nu blijft het tobben.
Het gaat onder de streep alleen maar over geld. In dit geval zowel voor YouTube als de oneindige berg aan inhoudsloze filmpjes van “content creators” die alles doen om maar gratis spullen en geld te ontvangen.

Het is ook naïef om te denken dat men liefdadig is, maar toen Netflix de enige was leek het daar even op. Nu ben je zoveel streamingsdiensten verder en mag je diep in de buidel tasten. Alles natuurlijk onder het mom: we hebben heeeel veeel.

En dus gaat het bij mij ook niet om liefdadigheid maar om mij: YouTube uit India, Netflix delen en een ad- en trackerblocker :Y)
Eens. Behalve dat Google het updatebeleid van Android moet sturen. Dat zijn toch echt de fabrikanten waar de bal in het kamp ligt.
Ik denk dat een kort en cynisch antwoord de essentie wel samenvat: Aandeelhouders zijn ook mensen.
Niemand dient zomaar de mens natuurlijk, techniek ook niet. In de eerste plaats os vrijwel alles wat je opnoemt om bedrijven te dienen. De aandeelhouders willen graag waarde terug voor hun investering, dus dat is waar het om gaat. Daarbij moet het zo goedkoop mogelijk aantrekkelijk genog zijn voor de meeste mensen, dan is men tevreden.

Dat het 100x beter kan is leuk en technisch veelal mogelijk, maar dat wil niet zeggen dan er dan meer winst wordt gemaakt. Af en toe stapt de. Overheid op de rem als men te ver gaat, maar dat is echt sporadisch, de markt is hier verder tevreden genoeg mee.
Zou een goede zaak zijn, YouTube Premium is wat mij betreft niet goedkoop* dus dan verwacht ik niet dat ik alsnog bij vooral de wat grotere kanalen een stortvloed aan advertenties of 'words from their sponsor' zie in de video zelf.

*Uitgaande van de officiële manier, geen VPNs naar ontwikkelingslanden om een lagere prijs te krijgen.
Uitgaande van de officiële manier, geen VPNs naar ontwikkelingslanden om een lagere prijs te krijgen.
Dat noemen we outsourcing, dat doen de grote jongens ook, dus waarom wij niet?
Hier sluit ik me helemaal bij aan. Super hinderlijk, dan betaal ik voor YouTube premium en soms ook nog patreon, maar dan krijg ik toch nog advertenties. Donder op met die zooi.
SponsorBlock plugin doet het voor wat kanalen die ik volg best ok, behalve als het materiaal té nieuw is en nog niemand de sponsor segmenten gemarkeerd heeft. Dan doe ik het zelf en heeft de volgende er geen last meer van.
nu is het dus wachten op plugins die die sluikreclame er ook uit weet te filteren, want die dingen kan je gewoon skippen en bijgevolg dus ook data analyseren en de handeling automatiseren
ik gebruik sponsorblock en Enhancer for youtube. met beide totaal geen advertenties of sponsor videos en mocht je een video nog met sponored content zien kun je zelf de tijdstippen markeren en dan opsturen naar hun database.
Kan je daarmee ook individuele kanalen uitzonderen? Het spreekt me namelijk wel aan, maar er zijn een aantal creators die hun sponsor segmenten zo goed in hun content verwerken dat ik deze wél wil zien (Internet Comment Etiquette with Erik bijvoorbeeld).
Maar voor de generieke 'RAID shadow legends' segmenten zou ik het graag gebruiken.

Anders blijf ik die wel handmatig skippen, is ook niet zo'n heel groot probleem.
Ja, dan kan. In elk geval bij Sponsorblock.
Nice dan ga ik dat eens proberen, thanks voor de tip!
Sponsor block extensie installeren ;)
https://chrome.google.com...mjocbbbhaepdhchncahnbgone

[Reactie gewijzigd door System op 22 juli 2024 23:17]

Dit lijkt me een handige feature maar ik heb het ergens eerder gezien (YouTube, Twitch?). Filmpjes en streams bevatten veel filler content, minder/niet relevante stukken die je net zo goed kunt skippen. Zoals hello and welcome if you are new hit that subscribe button. Flikker toch op, kan ik zelf ook bedenken, en ik hoef dat niet iedere keer te horen. Zelfde reclames is ook cringe.
ja PH heeft het al een tijdje, handig om de highlights te vinden als je niet al te veel tijd hebt.
Ha inderdaad die website bedoelde ik :)
Je hebt YT Vanced. Die skipt segmenten zoals: Reclame (dus betaalde promoties), de intro's, eindschermen. Dit is gratis en voor mij een toegevoegde waarde. Als Google mij voor deze features een klein bedrag vraagt wil ik dit graag aanschaffen.
YT Vanced is EOL, de stekker is er uit.
Pornhub en Redtube hebben dit al heel lang, handig om direct naar het moment suprême te skippen ;)
Dit is ook een feature van Sponsorblock (sowieso een geweldige plugin), tenminste om een highlight moment van een video te markeren.
En hoe populairder dit is, hoe meer die grafieken de sponsors, intros e.d. zal laten zien als weinig bekeken. Hierdoor zullen ook mensen zonder deze addon veel makkelijker die zooi skippen. Wel weer vervelend voor die Youtubers.
of niet gewoon platte sponsors afrakelen, maar meer inhoudsvolle overeenkomsten afsluiten die kijkers wél willen zien. Give the people what they want to pay for (al dan niet met hun tijd/interesse)
Ik kan op dat gebied wel waardering hebben voor LTT. Ze accepteren alleen sponsors waar ze ook nog een beetje in geloven, ze zeiken ze ook af wanneer hun producten niet goed zijn, en zijn zo ook al heel wat sponsors kwijt geraakt, en zij draaien geen youtube ads in hun videos. Verder is hun sponsor stukje van 10 seconden lang en kan dus makkelijk geskipt worden, en de andere zit helemaal aan het einde. Beide zijn bewuste keuzes.
Ook in de video's van de wan show worden ze gelabeled, en zijn ze ook zeer makkelijk te skippen.
Ik kan op dat gebied wel waardering hebben voor LTT
Dat vind ik dus ook, zijn reclames kijken makkelijk weg omdat hij ze op een leuke manier brengt. Overigens heb ik dat wel vaker met bepaalde YouTubers, ben jij een leukere content creator zal ik niet de moeite doen om de reclame te skippen of soms klik ik toch eventjes op de link.
Maargoed er is zoveel ruimte voor misbruik en zeker met van die vervelende reclames waarvan het zo overduidelijk is dat ze van een script luisteren zijn afgrijselijk.
Volgens mij zijn hun deals ook vaak USA/Canada. Dingen waar wij niks aan hebben. Volgens mij was er een van dat je meerdere creditcards kon hebben om op die manier voor elke service een andere te gebruiken. Dat leek mij interessant, helaas niet voor ons.
Dat is dus ook mijn punt wat ik in mijn andere post maak.
Ze hebben toch wel heel wat sponsors die over de hele wereld beschikbaar zijn. Ik bekijk even de laatste 6:
Crucial, Acronis Cyberprotect, Oracle, Ugreen, Signal RGB en AMD. Allemaal beschikbaar wereldwijd zover ik weet.
Neem daarbij ook nog andere sponsoren zoals Squarespace, iFixit, dbrand e.d., en ze hebben over het algemeen toch echt wel sponsors voor de hele wereld.

Maar natuurlijk zal je ook Noord Amerika sponsoren zien, dat is voor hen natuurlijk een enorme markt, en tja als ze betalen, waarom niet.
Het gaat beide kanten op, ik wil best soms sponsors kijken en ik heb van sommige ook daadwerkelijk gebruik gemaakt. Alleen is het bij een boel youtubers sponsors die alleen in USA beschikbaar zijn; waarom zou ik die niet skippen.
Als ik iets nodig heb waarvan ik weet dat een van de youtubers/odyseers die ik volg een sponsor heeft dan zoek ik die op en gebruik ik die.
Mijn ervaring is dat in 99% van de gevallen de sponsors er puur zijn voor het geld, niet omdat de creator werkelijk in deze zooi gelooft.

Ik vind het prima als ze zich laten betalen om een product aan te bevelen of meer in beeld te laten zien, maar laat het dan wel echt degelijke producten zijn. Ik weet 1 creator die in een paar video's gereedschap gebruikte van geloof ik Walmart, prees deze aan als super solide, fantastisch spul enz. Paar video's later en de sponsorship was voorbij, en ik heb ze nooit meer gezien, echt helemaal niets. Dan ben je wat mij betreft volstrekt ongeloofwaardig.

Dit is constant de situatie, spelletjes die ze werkelijk niet spelen en tevens bagger zijn, oordopjes die minstens 5x te duur zijn en nog steeds zeer matig en zo gaat het maar door.
En heb je nu een klein kanaal en wil je full time gaan enz, dan helemaal prima, dat begrijp ik. Maar lui die al miljoen views per video hebben, vervolgens ook nog constant youtube ads er door gooien, en ik heb echt nul interesse om hun zooi te zien.
Tomska maakt hele melige sponsorbloks (en heeft zelfs een video van hoe verbaast hij is waar hij mee weg mocht komen).

Voor de test ben ik blij dat het geskipt kan worden.
Deze grafiek gaat toch wel wat verder, SponsorBlock heeft één highlight en niet een weergave van ieder deel van de video
Nee, ook Sponsorblock maakt onderscheid in diverse soorten segmenten.
Misschien ben ik gek, maar ik zie deze feature echt al tijden af en aan komen op Youtube. Ik zal wel uitverkoren zijn door de A/B-testinggoden ofzo dat ik het zo vaak te zien gekregen heb.
Ik was ook verbaasd, ik zie dit toch al zeker een jaar? Maar ik bedacht toen dat ik YouTube Premium had, dus misschien is het vandaar. Zou dat ook voor jou kunnen gelden?
Nee, geen premium hier. Ik zie het ook alleen af en toe op bepaalde apparaten dus mijn gok is A/B-testing.
Haha, ik ken het eigenlijk alleen van pronhub :D
Admin-edit:Opmerkingen over moderaties horen thuis in Frontpagemoderatie.

[Reactie gewijzigd door Santford op 22 juli 2024 23:17]

Toch wel interessant dat pornowebsites vaak innovatiever zijn dan grote techbedrijven.
Ik weet dat je reactie enigszins lichtvaardig is, maar het bedrijf achter de desbetreffende website, Mindgeek, is echt een immens bedrijf en behoort wel degelijk tot de grote techbedrijven. Niet zo groot als YouTube natuurlijk, maar toch.
Overigens hebben ze feitelijk een monopolie binnen de industrie, maar dat is een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door J0chemG op 22 juli 2024 23:17]

In absolute zin ja, maar vergeleken met het moederbedrijf achter YouTube komt Mindgeek nog niet eens op 1% van het aantal werknemers of 0.25% van de jaarlijkse omzet. Als het iets aantoont is het maar weer hoe immens groot Alphabet Inc. en consorten geworden zijn

De term groot tech bedrijf gebruik. ik eigenlijk alleen voor de echt grote spelers zoals Google, Apple, Facebook, Amazon en Microsoft

[Reactie gewijzigd door !mark op 22 juli 2024 23:17]

Google, Apple, Facebook, Amazon en Microsoft zou ik zelf nog een stapje groter noemen.. techreuzen of techgiganten
innovatie komt niet alleen van de meest succesvolle spelers. In dit verhaal komt het van de meest succesvolle op een subsegment van de markt en wie weet waar hebben zij de mosterd gehaald.
Anoniem: 454358 @dasiro20 mei 2022 08:43
Innovatie komt meestal juist niet van de grote spelers, maar van de kleintjes. En mocht dat dan een succesvol iets zijn, koopt die reus dat kleien bedrijfje om die techniek of idee groot uit te rollen
De porno industrie staat vaak op het voorfront van technologie.
Die springen op nieuwe snufjes, en kunnen daardoor mee beslissen wat de standaard wordt.

Zie maar naar VHS, kabel subscripties, VR, streaming, 3G, ...
Logisch, zij trekken ook de meeste bezoekers :+
De meeste bezoekers trekken zichzelf :)
Buitengewoon bevredigende features die later naar 'reguliere' platformen komen.
Was ook het eerste waar ik aan dacht ;)
Ik zat me net echt af te vragen toen ik het plaatje zag waar ik het nog meer gezien heb, kon het ff niet plaatsen. Merci :+
haha mooi dat ze het nog wel uitleggen alsof niet iedereen die functie al kende :P
Snel! Screenshotten en voor altijd vast zetten in je Tweakers signature (oid) :+
Erg jammer dat Youtube de dis-likes verborgen heeft.
Ja gevolg is nu meer dat mensen niet meer disliken omdat ze het resultaat niet meer zien. Eigenlijk moeten ze de likes ook verbergen.
Weet niet, ik ga nu sneller disliken wanneer is het nodig acht om nog meer mijn stempel te drukken.
Vroeger keek ik van: er zijn al genoeg dislikes, de boodschap is gebracht.
De dislikes waren altijd handig als je wilde weten of een video de moeite waard was.
Als er na de eerste halve minuut geen goed bekeken segment is weet je dat het clickbait is.
Nou die ingelaste sponsorboodschappen ook bekend :)
En kunnen de die sponsoren ook gelijk zien dat die meldingen niet zo goed worden bekeken.
Dan weet ik niet hoe zuiver die grafieken zijn, een sponsor van 10-20 seconden skippen valt misschien niet zo snel op op een video van 5-10 minuten.

Maar bij bepaalde contentmakers, zoals LTT of streamers die hun compilatie op youtube zetten, weet ik gelukkig wel hoe vaak ik op het scherm moet tikken. Bij LTT is het veelal met 2x 10 seconden vooruit spoelen wel goed, is het 'RAID Shadow Legends' of een ander spel dat de 'sponsor' is, dan kun je gelijk 1 tot anderhalve minuut doorklikken zonder dat je wat mist.

Ik heb zo'n vermoeden dat één van de volgende functies van Youtube wordt dat je die 'skip 10 seconds' functie niet werkt als de contentmaker op bepaalde stukken in de video niet wilt dat je snel kunt skippen.

Sponserblock is leuk, en op de telefoon/tablet werkt het met YT Vanced niet altijd even goed. Gelukkig zijn mijn snelle vingers er na de woorden 'but first our sponso...' snel bij en al weer verder naar de daadwerkelijke content :)
Ik vond het best fijn, was leuk om te proberen voorheen wanneer het nog in de testfase zat. Heel chill dat het gebruikt zal worden.
Hebben ze iets geleerd van soundcloud?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.