Het zou me niet verbazen, want Google.
Veel grote namen in de industrie verpesten de markt tegenwoordig, ik haal weinig voldoening tegenwoordig uit de digitale wereld.
Google vindt allerlei nieuwe manieren om gegevens te verzamelen, maar een fatsoenlijke updatebeleid afdwingen bij Android, dat zit er niet in. Bedenk ook dat ze tot 2016 zo'n
20 miljard dollar winst hebben gemaakt met Android. Op 31 miljard omzet is dat dus 70% winst.
Gegevens afstaan --> winst voor Google --> nog meer gegevens verzamelen --> nog meer winst -->
enemy of the state?
Welke fenomenen spelen er nog meer:
- HDMI/HDR/USB staan niet garant voor kwaliteit, het is weinig meer dan een protocol.
- 4K is niet altijd 4K, het kan ook opgeschaald zijn. Zie fake 4K.
- Streamingdiensten variëren in hun aanbod, en knijpen de compressie als ze het nodig achten (de klant de optie geven om te bufferen is zeker geen optie?)
- Whatsapp is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat we over moeten op een alternatief, zoals Signal, omdat Facebook/Meta er achter zit.
- Bij games wordt er regelmatig moord en brand geschreeuwd omdat een game te vol met bugs zit of fouten laat zitten. Ook pay2win constructies, lootboxen en DRM blijven punt van discussie.
- De 3,5mm aansluiting wordt weggelaten, onder het mom van bluetooth zou winstgevenderbeter zijn.
- Bij smartphones wordt niet de mogelijkheid aangeboden om opslag uit te breiden met SD-kaartjes, maar uitbreiding van de interne opslag is een factor 5~10 duurder.
- Door middel van serienummerregistraties probeert een fabrikant bij reparaties een monopoliepositie te creëren (alleen hun materiaal, door hun diensten).
En dit is iets wat zo'n 5~10 jaar terug echt begonnen is en wat in 0~5 jaar terug in een stroomversnelling is geraakt. Gelukkig is de automobielindustrie nog redelijk terughoudend met verkapte oplichtingspraktijken, al hebben we het dieselschandaal ook gezien (wat in de VS is gaan rollen, terwijl dat in Europa ook écht wel bekend had moeten zijn). Een van de weinige takken van sport waar ik nu nog technisch van kan genieten, is fotografie. En ook daar is zeker niet alles koek en ei, niet zo heel lang geleden had de Canon R5 last van oververhitting bij 8K opnemen, maar goed, dat was vooral een technische beperking.
Maar wat ik wil meegeven: ik ben van mening dat techniek de mens dient, of moet dienen. En dat lijkt elke keer niet het geval te zijn:
- Standaarden zeggen niks of nauwelijks iets over kwaliteit, terwijl dat wel zou kunnen.
- Streamingdiensten kunnen bij drukte de klant de optie geven: of direct kijken bij lagere kwaliteit, of bufferen. En korting, want je levert geen kwaliteit.
- DRM blijft zo nu en dan in het nieuws komen omdat het problemen geeft (ik vraag me af of DRM het gewenste effect heeft ... )
- De 3,5mm aansluiting sluit niet uit dat er bluetooth gebruikt kan worden. En als die paar kubieke millimeters, de paar centen of de gedachte dat het een smartphone niet waterdicht maakt, serieus zijn, dan houdt het voor mij op.
- Geen SD-kaart uitbreiding: prima. Maar profiteer als fabrikant niet van het minimonopolie wat je daarmee creëert.
- Het zou verboden moeten worden dat reparaties alleen door de fabrikant zelf gedaan zouden kunnen worden. Volgens mij zijn autofabrikanten wettelijk verplicht werkplaatshandleidingen aan te bieden, zodat reparaties ook elders gedaan kunnen worden.
[/azijn]