YouTube: Shorts heeft 1,5 miljard maandelijkse gebruikers

YouTube meldt dat zijn videofunctie Shorts 1,5 miljard maandelijkse gebruikers heeft. Als dat cijfer klopt, dan heeft YouTube zijn concurrent TikTok ingehaald. De videoapp van ByteDance had in september 2021 ongeveer 1 miljard maandelijkse actieve gebruikers.

Het videoplatform zegt tegen TechCrunch dat Shorts ervoor zorgt dat gebruikers ook langere video's gaan kijken. Kanalen die gewone video's en Shorts maken, hebben volgens het platform gemiddeld gezien meer abonnees. Die abonnees bekijken ook de langere video's op het kanaal.

"Lange content blijft de beste manier voor makers om zich te verbinden met hun publiek", zegt Tara Walpert Levy, vicepresident van YouTube in Noord- en Zuid-Amerika. "Maar Shorts is een spannende, nieuwe manier voor makers om zichzelf en hun portfolio te laten zien aan een nieuw publiek." Techcrunch wijst er echter op dat het bedrijf geen cijfers deelde over de gemiddelde kijktijd. Hierdoor is het niet duidelijk of de bewering van de vicepresident klopt.

Het is opvallend als de functie TikTok daadwerkelijk heeft ingehaald qua maandelijkse gebruikers. Shorts werd namelijk in september 2020 als bèta uitgebracht, terwijl TikTok in september 2017 beschikbaar kwam. Toch is de verwachting dat die videoapp dit jaar ook de mijlpaal van 1,5 miljard maandelijkse gebruikers gaat bereiken.

Door Loïs Franx

Redacteur

15-06-2022 • 20:03

79 Linkedin

Reacties (79)

79
79
74
6
0
2
Wijzig sortering
Shorts zijn belachelijk, vaak komen de zelfde Shorts voorbij, en ook zijn er vele "creators" (bots) die elke 10 seconden de zelfde Shorts uploaden om zo veel mogelijk views te farmen. Er zijn ook vele kanalen die een fragmentje uit een film nemen, daar boven een "respect" banner plaatsen en zo even 1bil views sinds Januari 2022 hebben, met sommige van de shorts 40+mil views en zelfs over 100m+. (een normale creator zoals bijv MKBHD heeft sinds 2008 3 Bil views)

En wat doet Youtube er aan? niks...lekker opscheppen met hun nummers van "gebruikers" yay..

Daarbij heb ik ook als ik zo'n 8 Shorts voorbij ben dat het best lang duurt voordat de volgende video afspeelt, hierdoor haak ik al vaak af.

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 16 juni 2022 00:02]

En het feit dat als je een kanaal aangeeft niet meer te tonen in je shorts na 4 keer scrollen komt ie gewoon weer voorbij, zeer frustrerend.
Ik vind de shorts geweldig!
Ik haal er heel veel plezier uit.
Het enige jammere is dat je niet terug kan spoelen.
Hier het tegenovergestelde. Shorts vind ik verslavend. Slechts 10% is leuk en dat doe ik ze nog wel liken of disliken. Ik kan er gerust een half uur in bed aan verliezen en vervolgens afsluiten zondige enige voldoening wat je meestal krijgt van gangbare content consumptie.
Bij mij is het dan weer het tegenovergestelde wat betreft verslavendheid.
Misschien ben ik van een andere generatie ofzo maar ik vind die shorts juist verschrikkelijk.. (onpraktisch/nutteloos/irritant)
Dusdanig dat ik een speciale extension heb geinstalleerd zodat ik ze nooit meer hoef te zien :P

Ik kan maar niet begrijpen wat mensen zien in filmpjes die zo kort zijn dat je er eigenlijk niks nuttigs mee kunt.
Ik heb liever gewoon een goede video van een half uur dan een short van 2 minuten waar 99% van de nuttige info moet worden weggelaten :+

Kan natuurlijk ook met tijdgebrek te maken hebben, maar als je vervolgens 15 shorts kijkt ben je diezelfde tijd ook kwijt ;)
Ik heb juist liever shorts/Tiktoks waarbij alle overbodige intro en hit-like-and-subscribe en thank-you-sponsor-X etc eruit zijn gelaten.
Daar is ook een mooie extension voor
gewoon eruit knippen die onzin ;)

Sponsorblock

Daarmee kun je precies instellen wat je wel en niet wilt zien, werkt zeer goed.
In het begin is het wel even wennen als een video ineens overslaat maar dat went snel.

Daarnaast blijf ik van mening dat een youtube short gewoon niet genoeg tijd heeft om echt nuttige informatie over te brengen.
Tiktok heb ik nog nooit gebruikt, maar dat werkt volgens hetzelfde principe volgens mij.

Ik ben meer iemand van de details, dus misschien is het concept gewoon niet zo geschikt voor mij
Ik ervaar die constante wisseling van video eerder als storend dan gewenst.

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 15 juni 2022 23:28]

great tip. installed it right away!
Ik zie bijna nooit referenties naar yt-dlp -q -i --split-chapters -f b $URL https://github.com/yt-dlp/yt-dlp. Ik sleep dan de video's naar VLC en >> als het me te saai wordt...
waarbij alle overbodige intro en hit-like-and-subscribe en thank-you-sponsor-X etc eruit zijn gelaten.
Als het alleen dat was dat weg viel maakte het mij ook niet zo veel uit (hoewel ik 1 van die rare mensen ben die WEL graag een intro heeft). Echter, bij het type content waar ik Youtube voor bezoek ga je het niet redden met video's van 1 minuut. Videos van GreatScott, EEVblog, Electroboom, Techmoan, Technology Connections, Kurzgezagt, This Old Tony, Blondihacks, etc... hebben écht meer tijd nodig om met de nodige achtergrond hun verhaal te doen. Als je dat comprimeert naar een hapje van 1 minuut gooi je gewoon het kind met het badwater weg imho.
Oeh, welke extension is dat? Ik vind shorts ook verschrikkelijk. Goede content mag wat mij betreft langer duren.
Blocktube kun je gebruiken om de shorts te blokkeren,
en met ublock origin kun je alle links en references uit de UI en zoekresultaten verwijderen :)
eigenlijk is bijna heel YouTube niet nuttig.
Precies, het neemt je mee zonder dat je het altijd wilt. En ik zie mensen die letterlijk uren aan TikTok/shorts kijken omdat ze zo verslavend zijn. Dit is gewoon digitale “drugs”
Ik doe niet aan Tik Tok, Instagram, twitch of wat dan ook.
Vroegah keek ik soms wel eens wat vine complations op Youtube en die waren dan wel eens leuk.. voornamelijk omdat dat curated 'best of' producties waren uiteraard.

Het enige multimedia/socialmedia 'platform' dat ik frequent bezoek is Youtube.
Ik vind het dan ook zéér kwalijk dat ik geen mogelijkheid heb om shorts te weren uit mijn recommendation/home pagina. Heb gezocht, schijnbaar is er wél zoiets in de mobile App (?) maar voor de reguliere website vooralsnog dus niks...

Dus ik heb ze maar via de Feedback knop verzocht zoiets te maken. :+

Ik wíl geen shorts, ik hóef die verslaving er niet bij.. pure junkfood for your mind beschouw ik dit soort content.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 15 juni 2022 22:42]

Raar, ik krijg geen enkele shorts in mijn home page.
Ik heb ze ook nog nooit gekeken en het is mij pas sinds kort opgevallen dat shorts links in het menu staan, want ik vroeg mij al af hoe ik die shorts kon terug vinden. :)

Al denk ik wel dat vooral de jongeren shorts leuk vinden en ik moet mezelf helaas al bij de oudere generatie rekenen die van langer content houdt. ;(

[Reactie gewijzigd door Droxal op 16 juni 2022 09:06]

Rechts in het menu? Ik heb hem links in de navigatie staan.
Hmmm ik weet niet, misschien heeft Droxal wel een punt.

Ik heb zojuist weer eens ff flink gescrollt door de homepagina/recommendations/hoejehetookwiltnoemen en ik kan er nu geen een meer terug vinden...

Misschien had YT even een 'oepsie woepsie' moment? Of misschien was het een soort van beta/screamtest?

Als ik naar de tab 'videos' ga op het LinusTechTips channel staan ze er wel nog gewoon doodleuk allemaal tussen.. nogal irritant. :/
Ik denk dat enerzijds men onderschat als gebruiker, hoeveel ze kijken, daarnaast hoeveel mensen daadwerkelijk kijken. Wekelijks zit ik met klanten aan tafel en douyin is uitermate populair hier. Toevallig zat ik van de week met een dame voor een koffie en vroeg ik haar hoeveel tijd ze per dag spendeerde, ze zij 1 uur. Vervolgens hoeveel volg je? 1.000 streamers, die streamen op z'n minst iedere dag dus je kunt makkelijk stellen dat ze het veelvoudige aan tijd spendeert aan streams.

Het is niet onze core business maar ik denk dat toch wel veel mensen hier voldoening uit krijgen omdat je zo'n korte attentie span als streamer hebt en binnen die tijd de follower zover moet krijgen dat ie je filmpje afkijkt en als het meezit ook nog iets koopt. De metrics hierachter zijn uitermate boeiend.
Ik kan er gerust een half uur in bed aan verliezen
Ik ken het probleem. Voor mij is een goede oplossing dat ik een aparte plek in huis reserveer voor slapen, en naar die plek geen verslavende elektrische speeltjes mee neem. Zo'n plek zou heel goed een bed kunnen zijn.
Nou dit dus, ik weiger om mijn telefoon mee de slaapkamer in te nemen.Daar staat een bed, 3 kasten/kastjes 2 stoelen en een ouderwetse wekker.
Heb zelf ook laatst instagram verwijderd en ook de youtube app op mijn telefoon. Merkte zelf inderdaad ook dat ik er al snel een uur of 2 extra in bed door blijf liggen door de reels en shorts. Ik gebruik nu newpipe op mijn telefoon met mijn subscription lijst geimporteerd. Enige wat je dan mist is dan de recommendations maar eigenlijk mis ik dat dan ook niet. Op de desktop site heb ik gelukkig niet echt last van shorts maar als ik er perongeluk op eentje klik dan zit je toch al vaak snel dat je de volgende 5 ook kijkt. Best wel eng eigenlijk hoe verslavend het is...
. Best wel eng eigenlijk hoe verslavend het is...
Vooral omdat ze best wel vaak niet de moeite van het kijken zijn. Ze zijn net vaak genoeg net leuk om door te blijven klikken in de hoop dat er achter de volgen de boom heel vele wilde bramen groeien (of hoe ons oerinstinct ook werkt). Eigenlijk hetzelfde als doomscrollen op Facebook, daar ben ik gelukkig helemaal mee gestopt (en nee, ik heb het niet vervangen door doomscrollen op Instagram).
Ik krijg shorts voorgeschoteld van de kanalen die ik volg.
Ik ben constant notes aan het maken, het gaat allemaal natuurlijk snel en dan moet ik scherp zijn(vandaar mijn opmerking over terugspoelen).
Ik volg veel kanalen met tutorials die ik interessant vind..

Ik zit uiteraard niet te wachten op mensen die in een short gaan vertellen hoe zij de dag hebben doorgebracht.
Dat had ik al met Vine. Het voelt net als de ervaring dat je krijgt bij een gokautomaat.
Precies dit. Heb daarom ook enige tijd geleden insta verwijderd en nu komt youtube met een soortgelijk iets. Zit er niet op te wachten. Waste of time.
Precies dit. Ik zou graag de mogelijkheid zien dat YT ze je niet laat zien.

YT is een belangrijke bron van informatie (channels als Linus tech tips, veritasium en smarter everyday voegen echt daadwerkelijk toe aan de collectieve kennis. Ik verlies echter uren per dag aan het kijken van nutteloze filmpjes van creators die de helft van de tijd anderen plagiëren. Kost me ook veel tijd om die dan weer te reporten, want zo ben ik dan weer wel.

Ik zou graag zien dat YT me de optie geeft om op een gezonde manier met het platform om te kunnen gaan zodat ik er kan blijven. Anders is het toch echt exit YT voor mij.
Het gekke is dat je dat wel kunt, maar niet direct in de short zelf.

Je moet naar je 'library' gaan, waar je kijkgeschiedenis zichtbaar is. Meest recente video (in dit geval de short) staat helemaal linksboven; deze kun je afspelen mét de video controls.

Dit is trouwens een van de redenen waarom ik heel vaak vroegtijdig een 'shortssessie' afbreek, geen zin om te wachten om iets nogmaals te zien; ik wil meteen kunnen terugspoelen.
Ik heb er nog nooit van gehoord. Wonderlijk hoe het dan wel 1,5 miljard gebruikers kan hebben. En ik leef echt niet in een grot of zo.
Dat is niet zo raar; shorts staan gewoon op de youtube website/in de app en zijn in de subscription feeds zelfs gemixed tussen de normale videos, dus iedereen die kijkt op youtube klikt regelmatig wel eens op zo een short zonder er specifiek naar gezocht te hebben. Eenmaal erop geklikt zit je automatisch op het shorts gedeelte van de website, dus het is goed mogelijk dat een fors deel van de "gebruikers" in het begin niet eens in de gaten hadden dat ze "een ander product" gingen gebruiken.

[Reactie gewijzigd door emphy op 15 juni 2022 20:39]

Nou, zo vanzelfsprekend is dat niet. Ik zit dagelijks op YouTube, maar in mijn suggesties staan geen filmpjes van <1 minuut. Ik dacht bij het lezen van dit artikel ook dat het om een losse app ging waar ik nog nooit van gehoord had. Niet dat ik het nu ga opzoeken, want ik heb een broertje dood aan dat soort filmpjes.
Zie ze ook niet. Misschien volg ik de juiste personen.
Ik kijk dagelijks op youtube, zowel desktop als mobiel en heb er nog nooit een gezien (gelukkig).
Niet vreemd hoor, toen ik de titel dacht ik ook heel eventjes “ja, vandaag draag ik ook een short dus dat kan kloppen” tot ik begon te vermoeden dat het over iets anders ging.

Ik ben overigens geen echte YouTube gebruiker, dus bij mij zal het daar aan liggen. De enige keren dat ik op YouTube terechtkom is als ik iets opzoek over hoe ik iets moet doen, en bij een instructievideo terechtkom.

Ik ben er nu bewust naar gaan zoeken, en tussen mijn “feed” (wat dat ook mag zijn) staan niet direct shorts, maar ik zie het nu wel in het menu staan. Bij mij start er wel degelijk eentje direct automatisch op maar na 3 seconden weet ik het al: ik kruip met alle plezier terug in mijn grot…
Je bent niet de enige:). Toen ik het bericht hier las had ik zoiets van 'oh, heeft YT ook shorts?'. Ik gebruik YT regelmatig, maar had ze tot op vandaag nog nooit gezien. Nu ik er even naar zocht zie ik inderdaad een 'short' optie in het menu aan de linkerkant.
Youtube brengt steeds meer en lange reclames in video's.
Voor een filmpje van 7 minuten 3 reclames.
Nog erger dan bij de TV omroepen.
Eigenlijk zegt Youtube 'niet zeuren' als je gratis wil zuigen (media) Dat is natuurlijk ook het hele model.

Eerst zo populair maken door enorme investeringen dat elke serieuze concurrentie er niet (meer) is - en dan langzaam steeds meer beperkingen of annoyances erin bakken die je dan kan afkopen.

Is er toch een vorm van geo-concurrentie dan zal er alles aan worden gedaan om dat letterlijk kapot te maken al dan niet mbv de politiek (TikTok) Alle geo-strategische internet&media bedrijven moet koste wat het kost in handen komen of blijven van de VS. Facebook (schuilnaam meta), Google en Amazon zijn de beste voorbeelden.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 16 juni 2022 12:15]

Ik denk dat ze graag willen dat mensen al die reclames zat zijn en dan gaan betalen om geen reclames te zien.
Het probleem bij youtube is dat 'creators' hun filmpjes vaak ook volstoppen met reclame of gesponsorde producten, die bij een 'add-free' abonnement bijv. alsnog worden getoond....bekende versies zijn: "first a word of our sponsors..." of "this channel is sponsored by..."
Je kan gewoon een adblocker installeren en je ziet nooit weer een reclame, daarbij nog een sponsor blocker en yt is perefct
Helaas werkt dan niet op Google TV op een Sony Bravia TV.

Is het mogelijk om vanaf je laptop Youtube te streamen naar mijn Sony TV?
Want dan werkt het wel.
dat zou gewoon moeten kunnen werken, maar vraag me niet hoe nooit geprobeerd
Ik ben er een van, maar 99% is gewoon een missclick. Weinig interesse in dit format.
Daarom ben ik de AI aan't trainen door elke short in m'n feed af te wijzen, werkt voorlopig nog niet helaas
Iets wat je nou echt niet interesseert, kijk dat eens af. Daar train je de AI echt de verkeerde kant mee op.
Waarom zou ik de verkeerde kant op gaan met het trainen van de AI?
Gewoon in de feed bij een short op Not Interested klikken is gewoon de beste manier
Precies dit doe ik ook. Blijkt alleen dat die AI er geen fluit van aan trekt. Want ze komen toch in m'n suggestions te staan.
Dat heb ik ook een keer geprobeerd met videos die ik al gezien had, die om de *#$(# haverklap terugkeren in mijn playlists. "Not interested - Already watched".

Helpt geen zak.

Tegenwoordig is 90% van mijn youtube gebruik gewoon achtergrond tv, zoals ik 20 jaar geleden Discovery Channel had aanstaan. De algoritmes trainen heb ik opgegeven, ze zijn veel te veel gericht op de doorsnee gebruiker.
Hier hetzelfde. Het zou geweldig zijn als je het uit zou kunnen zetten maar omdat dit gepusht moet worden, ws ijdele hoop.

Mijn kinderen zijn daarentegen enorm fan. (tiktok-)generatieverschil. :)
Even los van het feit dat er op TikTok specifiek natuurlijk ook wel e.e.a. af te dingen valt...

Toevallig net deze video zitten kijken op YouTube (:')) over de macht en invloed van de techgiganten zoals Google, Apple en Amazon. Specifiek hoe zij concurrenten stelselmatig uit de markt drukken, overal vingers in de pap hebben en feitelijk een monopolie/oligopolie creëren.
Op een fractie van de tijd en met 100x meer info , lees ik daar een artikel over. 8-) :Y)
Maar dan heb je de humor er niet bij 8)7 :Y)
Een goede schrijver kan een prima artikel schrijven doorspekt met humor. De kunst is natuurlijk zulk soort bronnen te vinden, zowel qua artikels als qua video's.
Ik vind het echt een walgelijk gedrocht vaneen idee. Net als tiktok waar deze onzin door ontstaan is natuurlijk.
Ongelofelijk veel misinformatie, fout gedrag en anderzijds slechte bezigheden allemaal voor wat snelle views. Ik snap niet dat ouders toestaan dat hun kids hieraan blootgesteld worden. Net zo slecht als Facebook watch waar de foute conent je om de oren vliegt.
Als er ergens vermeld word "voor entertainment purposes" mag het van mij al verboden worden voor kids om naar te kijken. Kinderen leren echt enorm veel slechte meuk op dit soort platformen.

Daarnaast heeft youtube met shorts echt compleet de plank misgeslagen en de gebruiks ervaring van gewone korte content serieus verslechterd. Daarnaast kan je niet meer scrollen door video's die je wel belangrijk vind maar onterecht als short gemarkeerd worden. Daardoor moet je eerst de video url kopiëren en dan plakken en pas dan krijg je het als gewone video...

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 15 juni 2022 21:55]

Het hele idee is natuurlijk ook om de concurrentie met TikTok aan te gaan.
Ik vind het probleem 'shorts' ook waardeloos, maar er zijn net zoveel 'smaken' als mensen...dus nog waardelozer is dat je shorts niet uit kan zetten.

Onderstaande schijnt (voor velen) niet bij iedereen mogelijk te zijn:

Tap your avatar on the top and choose the Settings.
Tap on the General option from the Settings menu.
Turn off the Shorts.
Restart the YouTube.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 15 juni 2022 22:11]

Die optie staat er bij mij idd niet 😒
ik klik ze altijd direct weg omdat het me niet duidelijk is dat het een short is. Vreselijk die dingen en zeker op desktop is het een ramp.
Greasemonkey heeft scripts die shorts verbergt op desktop.
Starten de Shorts niet standaard automatisch als je de youtube app opent?
Dat kan natuurlijk een vals beeld geven, zou ik zo denken.
Starten de Shorts niet standaard automatisch als je de youtube app opent?
Bij mij niet. Ik moet er echt op klikken.
Moet wel zeggen dat ik een youtube account heb, misschien gebeurt het bij mij daarom niet.
Jammer, zinloos format. Maar de cijfers betekenen geld.
Geef de overige mensen gewoon de optie om het uit te zetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee