Bosch koopt automotivestart-up Five voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto's

Bosch heeft de automotivestart-up Five AI overgenomen. Met de overname wil het bedrijf een grotere speler worden op de markt voor zelfrijdende auto's. Five AI wordt onderdeel van de cross-domain computing solutions-divisie van Bosch.

Dat schrijft Bosch in een persbericht. Hoeveel Bosch voor de start-up heeft betaald, is niet bekendgemaakt. Five AI ontwikkelt een platform voor autonoom rijden en veiligheid tot level 4-autonomie. Het is onder meer gespecialiseerd in software waarmee zelfrijdende auto's beter functioneren in files, met Traffic Jam Chauffeur. Alle 140 medewerkers van Five komen in dienst van Bosch.

Five AI werd in 2016 opgericht in het Verenigd Koninkrijk en het bedrijf heeft al verschillende publieke tests met autonoom rijdende auto's mogen doen, onder meer in Londen. Tegenwoordig richt het bedrijf zich voornamelijk op de ontwikkeling van een cloudplatform voor zelfrijdende auto's en een testplatform voor software dat in zelfrijdende auto's wordt gebruikt.

Het is de tweede overname in de automotive-industrie van Bosch in korte tijd. Begin maart nam het bedrijf softwareontwikkelaar Atlatec over, een bedrijf dat hogeresolutiekaarten ontwikkelt voor autonoom rijden. Dat bedrijf kwam tot stand als spin-off van het Karlsruhe Institute of Technology.

Bosch is al veel langer actief in de zelfrijdendeautomarkt. In 2015 testte Bosch samen met TomTom al kaarten voor zelfrijdende auto's en in 2016 toonden ze een auto die zelfstandig op het circuit kon rijden. In 2018 kondigde Bosch aan dat het samen met Daimler aan autonome taxi's werkte. Daarvan moesten er tegen 2021 zo'n 10.000 autonoom ingezet worden. Dat plan is niet verwezenlijkt, al was er in 2019 wel een pilot in de VS.

Tegenwoordig ontwikkelt Bosch vooral sensoren voor zelfrijdende auto's, zoals een 'betaalbare' lidar, die in 2020 werd aangekondigd, en het is een belangrijke leverancier van apparatuur en software voor autonoom rijden aan autofabrikanten. Behalve met Mercedes-Benz Group werkt Bosch sinds begin 2022 ook samen met een dochterbedrijf van Volkswagen, Cariad, aan de ontwikkeling van een platform voor autonoom rijden.

Five AI BoschFive AI Bosch

Door Stephan Vegelien

Redacteur

13-04-2022 • 13:18

46

Reacties (46)

46
46
13
0
0
30
Wijzig sortering
Ik denk niet dat het ooit, of zeker niet de komende 20 jaar gaat gebeuren. Echt zelfrijdende auto's die bij alle soorten wegen, verkeerssituaties en weersomstandigheden goed weten wat ze moeten doen. En natuurlijk, menselijke bestuurders doen het ook niet altijd goed..

Volgens mij neemt de complexiteit voor de laatste 10% zo enorm toe dat je niet de capaciteit hebt met sensoren, processoren en code om dit allemaal 99.9% goed te doen. En ik geloof ook niet dat het 'binnenkort' allemaal wel kan. De complexiteit loopt volgens mij compleet uit de hand.

De huidige systemen voor adaptive cruise control of lane assist of 'self driving' gaan allemaal wel eens de mist (hoe doen ze het in de mist eigenlijk) in, je moet er als bestuurder echt altijd nog bij blijven. We zijn nu gevoelsmatig nog echt aan het begin van het realiseren van ECHT zelfrijdende auto's.
In zekere zin is de mens ook een beperkende factor: het is een stuk gemakkelijker om zelfrijdende auto's te hebben als álle auto's zelfrijdend zouden zijn. Het wordt een stuk lastiger op het moment dat een zelfrijdend systeem rekening moet houden met allerlei ongeschreven regels en nonverbale communicatie, nog los van onvoorspelbare situaties die zich voordoen met mensen.

En zelfs met alleen zelfrijdende auto's zou je natuurlijk alsnog de menselijke factor hebben bij fietsers en voetgangers, bijvoorbeeld. Daarnaast is er natuurlijk de welbekende morele discussie wat een zelfrijdende auto zou moeten prioriteren in het geval van een dreigend ongeval.
Je noemt zelf al een hoop factoren, en die gaan waarschijnlijk niet snel weg. In de VS is het vrij makkelijk om een auto te laten rijden, maar in Europa is het als snel een stuk complexer.

Veel smalle wegen, vrij complexe situaties die vaak aan de hand van borden en tekeningen op de weg worden aangegeven en als klap op de vuurpijl zijn de regels in elk land weer anders.
Andere borden, andere kleuren, andere situaties etc.

In NL hebben we veel aparte situaties waarbij fietsers meer rechten hebben dan auto's, zoals wegen waar een auto te gast is, en hier in de buurt zelfs een vreemde situatie waarbij 60% van het wegdek fietsstroken zijn en er minder dan een auto breed weg over is. En dat is een gewone weg, geen fietsstraat of zo.

@Niels007007 heeft denk ik gelijk dat 20 jaar in Europa slecht haalbaar gaat zijn. Tenzij je infrastructuur gaat aanpassen zie ik niet snel een situatie waarbij een bestuurder niet verantwoordelijk gaat zijn voor ingrijpen in de laatste seconden. En als er steeds minder voor de bestuurder te doen gaat zijn word dat steeds lastiger.
het hoeft natuurlijk ook niet een big bang implementatie te zijn.

Ik zie het wel voor me dat we over een aantal jaar bijvoorbeeld eerst op de snelwegen dit toelaten. Op de snelweg zelfstandig zie ik wel voor me maa dat je dan in de stad en andere complexe situaties nog wel zelf moet rijden.

Naast snelwegen zijn auto wegen ook prima te doen of misschien nog makkelijker omdat dit vaak minder banen naast elkaar zijn maar wel vaak gescheiden weghelften, weinig vreemde constructies.

Als ik mijn woon werk situatie bekijk is het 90% snelweg en 10% niet. als ik aan het begin/einde even zelf wat moet doen maar de rest van de rit voor me gedaan wordt lijkt me prima begin.
Anoniem: 551631 @Crysania13 april 2022 14:09
Ik Denk zelf dat wij in het westen van nederland nog wel eens heel snel naar de 100% kunnen.

De uitzonderingssituaties die veel mensen altijd schetsen hebben we niet of nauwelijks.
Onze wegen hebben altijd een bepaalde norm (breedte inrichting etc.)
Alleen als je wat meer uit de randstad gaat krijg je situaties die lastiger zullen zijn voor computers.
Ik noem onverharde wegen, landweggetjes zonder belijning etc.

In de stad waar het verkeer welliswaar vaak hectisch is zal een computer sneller alles overzien en het juiste besluit (of juist het uitstellen daarvan) maken ten opzichte van de 1/3 van de menselijke bestuurders.

Dit alles zijn natuurlijk mijn eigen onderbuik gevoelens, en geenszins gestoeld op feiten.
ik weet niet hoe vaak je uit de randstad weg gaat maar buiten de randstad zijn ook genoeg verharde wegen 🙈

Ik woon niet in de randstad maar hoe vaak in zandweggetjes nodig heb om ergens te komen is echt nihil.. daarnaast zouden wegen zonder belijning niet het probleem moeten zijn. met camera zou je prima moeten kunnen bepalen waar de weg is (Tesla zet vooral in op camera ipv lidar) op zo'n platteland weggetjes gebeurd verder juist heel weinig en in de stad zijn juist heel veel situaties waarbij inschatting nodig is.

voorbeelden:
- stel een vrachtwagen staat te lossen op de rechter rijbaan. ga je er om heen. wacht je af? hoe bepaal je dat als zelfrijdende auto
- fietsers op de rijbaan rondom je auto. ene keer rijden ze voor je dan weer naast je. ze vliegen alle kanten om je heen. Als mens heb je vaak een beter beeld bij de bedoeling van zo'n persoon wat me lastig lijkt voor een AI
Anoniem: 551631 @Crysania13 april 2022 14:41
ik kom ook weleens buiten de randstad ja😁.

ik doelde alleen op het punt 100% autonoom rijden.

die rijsystemen worden getrained/geprogrammeerd om met gangbare stadssituaties om te gaan.
dat soort situaties gebeuren namelijk redelijk vaak.

de vraag is wat doet zo'n auto met een put in de weg vol met water. die is niet in te schatten.
wat doet zo'n systeem met een boom op de rijbaan naast je etc.

die fietsers daar kun je prima mee omgaan, namelijk geen risico nemen.
het zal dus vaak gebeuren dat een autonome auto zal wachten omdat hij geen risico hoort te nemen.

waar jij en ik misschien wel bedenken dat een stoot gas de oplossing kan zijn om net voor die fietser whatsoever langs te komen.

mensen geloven naar mijn mening nog te veel in "magie".
tuurlijk is het verdomd lastig om dat allemaal (goed te programmeren) maar al die situaties die vaak geschetst worden zoals laden lossende auto's, fietsers spelende kinderen zijn peanuts en allang voorgeprogrammeerd in die software. het zijn de echt uitzonderlijke situaties waar een programmeur geen rekening mee houd.
daarom was mijn punt ook begin met de simpele situaties: bijvoorbeeld snelwegen en autowegen. dat je op zo'n weg ala cruisecontrol nu autonoom rijden inschakelt en zodra hij de afslag neemt naar een stuk waar autonoom niet is toegestaan dat hij dan een piepje geeft (of een paar piepjes tot je het stuur weer pakt ;) ) en vanaf daar rijd je het laatste stukje weer zelf.

lijkt me een prima oplossing die over een jaar of 5/10 te fixen is.

dan kun je de jaren daarna dit steeds verder uitbreiden maar hoeven we niet 20 jaar te wachten om dan te kiezen 100% wel of niet autonoom toelaten.
Anoniem: 551631 @Crysania13 april 2022 15:18
je weet dat ik het met je eens ben he?
ik onderken je standpunt. sterker nog er zijn al een aantal merken die dergelijke rijhulpen gemuilkorft heeft op grond van de achterblijvende wetgeving.

ik doelde alleen op het punt dat je het nu in de randstad en eigenlijk al in elke metropolen regio kan uitrollen.
de bedrijven zijn namelijk al zover.

de enige spreekwoordelijke hobbel in de weg zijn de echte uitzonderings situatie. maar die zijn er praktisch niet in dichtbevolkte gebieden.
Had je hierbij ook b.v. het centrum van Amsterdam in gedachten?

Als fietser is er nauwelijks door te komen op diverse plekken. Als auto is het totaal onmogelijk, als je 'geen risico neemt', dwz. ruim afstand houdt van fietsers en voetgangers, en je netjes aan alle verkeersregels houdt, inclusief wachten totdat er niemand in de buurt van een zebrapad staat e.d.

Misschien is daar een modus vehendi voor te programmeren, maar volgens mij is die er totaal nog niet, omdat al die Amerikaanse bedrijven bezig zijn met Amerikaanse steden, die heel simpel ingericht zijn, en waar overal veel ruimte is voor auto's en de rest van de weggebruikers weinig prominent zijn in het verkeer en weinig rechten hebben.

Ik denk dat dit nog extreem moeilijk zou kunnen worden, ook omdat één foutje een publicitaire catastrofe zou zijn: "Zelfrijdende auto van Tesla rijdt meerdere voetgangers dood op zebrapad Kalverstraat".

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 06:15]

De uitzonderingssituaties die veel mensen altijd schetsen hebben we niet of nauwelijks.
Plost afslaande fietsers, overstekende voetgangers, spelende kinderen.... juist in het relatief drukke westen van het land zijn er veel mede-weggebruikers.
Anoniem: 551631 @Zer013 april 2022 14:45
en die zien die 5 tot 7 xamera's en lidars sneller dan jij en ik met 2 ogen.

mensen zijn goed in focussen niet in gelijktijdig overzicht houden.

ik ben er van overtuigd dat zo'n auto betere beslissingen maakt dan menig weggebruiker.
lees wel doordat die auto's 0 risico behoren te nemen kan het in de toekomst wel eens wat langer gaan duren allemaal.
die computer vind 't namelijk prima om 10 minuten te wachten op dar kruispunt totdat er een veilige situatie is.
en die zien die 5 tot 7 xamera's en lidars sneller dan jij en ik met 2 ogen.
Zien en kunnen voorspellen wat ze gaan doen zijn twee heel verschillende zaken.
die computer vind 't namelijk prima om 10 minuten te wachten op dar kruispunt totdat er een veilige situatie is.
Kan niet wachten op de files die dat gaat veroorzaken, want elke voetganger of fietser in de omgeving is een risico...
Anoniem: 551631 @Zer013 april 2022 18:20
je hoeft niks te voorspellen. is namelijk gewoon wiskunde.

reken een traject-snelheid berekening uit van elk object in je omgeving en je kan een aardige "voorspelling" maken of iets je gaat raken en of je daar zelf doormiddel van versnellen of afremmen iets aan kan doen

https://9gag.com/gag/angxwGb
hier een voorbeeld van zo'n situatie. (source: dude trust me)
Mensen voorspellen is pure wiskunde? Je weet dat psychohistorie een fictieve wetenschap is, Hari Seldon bestaat niet :P
Je kunt de trajecten van relatieve minder wendbare en grote voertuigen enigszins voorspellen, maar een voetganger of fietser kan opeens rare dingen doen, zijn verrassend wendbaar en is veel minder zichtbaar voor sensoren.
Als ik mijn woon werk situatie bekijk is het 90% snelweg en 10% niet. als ik aan het begin/einde even zelf wat moet doen maar de rest van de rit voor me gedaan wordt lijkt me prima begin.
in afstand of in tijd ;) ?
vooral naar rust is dat belangrijke factor.
zelf is het ook zo iets, 90% van de afstand is snelweg, echter is de snelweg ook maar goed voor 10% van de tijd.
In afstand denk ik voor mij zelfs 95% snelweg.

Tijd misschien wat minder maar nog steeds zeker wel 80% gemiddeld (heb niet altijd zelfde locatie). Ik woon redelijk dicht bij snelweg dus dat scheelt al aan 1 van de 2 kanten
Heel veel vreemde situaties zijn helemaal geen probleem. Die zijn namelijk allang in de digitale kaarten opgenomen. Van alle borden in Europa is ook bekend waar die staan. De navigatieapparatuur weet daardoor hoe die moet handelen. Smalle wegen zijn geen probleem. Een auto hoeft daar pas rekening mee te houden op het moment dat er een tegenligger aankomt. Wanneer de smalle weg wordt veroorzaakt door fietsstroken moet de auto anticiperen op de fietsers.

Wat wel complex kan zijn is dat het verkeer van allerhande kanten kan komen. Een straat die schuin van achter komt, maar wel voorrang heeft is bijvoorbeeld lastig, zeker als die ook nog eens van boven of beneden komt.

Het meest complex zijn gewoon de mensen. Als die zich allemaal perfect aan de regels houden en zich daardoor redelijk voorspelbaar gedragen zou autonoom rijden ook in Europa al meer toegepast kunnen worden. Helaas letten mensen niet altijd op en remmen plotseling, of steken zonder enig voorteken de weg over. Op drukke punten waar verschillende soorten verkeer samen komen moet de computer van de auto zoveel mogelijke paden berekenen dat de rekenkracht te beperkt wordt om beslissingen te nemen.
In noodsituaties verwachten we ook nog eens dat een zelfrijdende auto zich ethisch gedraagt en bij een onvermijdelijk ongeluk liever dieren aanrijdt, vervolgens bejaarden en kinderen zo veel mogelijk ontziet. Wanneer het op groepen aankomt worden dat soort beslissingen helemaal lastig.

Op snelwegen is de menselijke factor het kleinst. Daar zou autonoom rijden onder goede weersomstandigheden nu al mogelijk moeten zijn. Voor autonoom rijden in de steden zal het nog wel een tijdje duren voordat men voldoende rekenkracht kan inzetten om ook in complexe situaties ethisch te kunnen reageren.
Voordat het autonoom rijden toegelaten wordt moet de acceptatie bij het publiek voldoende zijn en moeten er zaken rond de verantwoordelijkheden worden opgelost.
alle borden zijn niet opgenomen in databases. vergeet dat maar. Je *moet* op camera's rekenen, minstens.
Er komen dagelijks borden bij. Om dan nog niet over werkzaamheden te spreken. Ja zelf bij een ongeval worden er borden bijgezet voor de tijdelijke situatie.

De complexiteit komt idd wel van de diversiteit aan situaties, en ook wat er allemaal op de baan gebeurt en rondrijdt. Wat doe je achter een vuilkar? Of een schoolbus dat stopt? Genoeg rare situaties te bedenken. Hoe ga je dat allemaal programmeren? Voor alle landen, voor alle huidige en toekomstige situaties?

Dat ze met sensoren veel meer van de omgeving kunnen meten ben ik eens. Maar meer data lost het niet altijd gemakkelijker op. Dat computers sneller kunnen rekenen, daar ben ik ook mee eens.

Uiteindelijk doet een mens het ook met een paar ogen, en wat spiegels. Vreemd dat wij dat zo goed kunnen blijkbaar?

Het is ook geen "must have" feature, eerder een "nice to have". Dus zal het trager gaan. Het moet ook economisch zinvol zijn dan, je moet het betaalbaar maken.

Wat er aan het gebeuren is, is dat huidige wagens veel van die situaties aan het verzamelen zijn. Grote datasets aan het maken. Dan kan je stilaan wel iets gaan programmeren dat hiermee allemaal rekening kan houden. En pas wanneer deze berekeningen gemiddeld gezien veel beter dan de gemiddelde mens zal uitkomen, zal dit stilaan een realiteit worden.

Binnen de 20 jaar? ja, daar geloof ik in.
Binnen de 5 jaar? ik vrees ervoor, ik denk het eigenlijk niet.
Van alle vaste borden is de locatie echt op de centimeter nauwkeurig in databases opgenomen. Een centrale verkeersbordendatabase ontbreekt echter. Elke grond/weg eigenaar heeft zijn eigen database (rijk, provincie, gemeentes). Als het moet is daar wel gemakkelijk een centrale database van te maken die ook up to date gehouden wordt.
Tijdelijke borden zijn nog een probleem, maar daar is Europese regelgeving voor in de maak.
je mag nooit uitgaan dat iedereen zich aan de regels houdt.
je hebt hopelijk altijd spelende kinderen, huis en andere dieren ;) niet overal natuurlijk.
verwacht het onverwachte is een goede regel :P
Zelf rij ik graag met mijn voor-mistlampen aan in de stad/woonwijken. al een paar keer een spelend kind gezien daardoor en kan mij daar dan beter op aanpassen.
Ik denk zelf dat het wel kan binnenkort, maar met de kanttekening dat het heel secuur en langzaam zal werken. Daar waar een persoon op een rotonde even snel invoegt en het net past (of net niet) zal een zelfrijdende auto heel lang staan wachten tot het echt helemaal veilig is.

In een drukke stad worden nogal wat risicos genomen door automobilisten. 99% van de keren gaat het goed waardoor het verkeer "vlot" doorrijdt. Een zelfsturende auto zal veel langer wachten waardoor je wel minder ongelukken krijgt, maar het verkeer met veel oponthoud te maken zal hebben.

Bijvoorbeeld achter een wat oudere bestuurder rijden die bij een drukke rotonde of kruising aankomt. Ik denk dat veel mensen wel het gevoel herkennen en jeuk krijgen aan de vingers om te toeteren ;) . Zo zal het ook wel met zelfsturende auto's gaan, zeker als je ook met menselijke rijders te maken hebt. Als alles op de weg zelfsturend is wordt het een heel ander verhaal.
nou, voor elke vlotte doorrijder in het verkeer is er volgens mij ook wel een langzame rijder. Denk aan ouderen, onzekere bestuurders, vrouwen (grapje!)

Ik denk dat een zelfrijdende auto er tussenin zal zitten, niet teveel risico nemend maar ook niet te voorzichtig, en dan gaan we er niet per se op achteruit.
Bijvoorbeeld achter een wat oudere bestuurder rijden die bij een drukke rotonde of kruising aankomt. Ik denk dat veel mensen wel het gevoel herkennen en jeuk krijgen aan de vingers om te toeteren ;) .
Het klinkt voor mij alsof jij het soort probleem bent dat we met zelfrijdende auto's proberen op te lossen... 8-)
:D ik zei dat ik er jeuk van krijg, niet dat ik er op los toeter. Maar in de basis heb je gelijk. Met zelfrijdende auto's zal het allemaal (veel) langzamer én veiliger zijn.
ik weet niet of het veel langzamer gaat. Dat zit denk ik in je hoofd.
Mijn oude moeder wordt stuctureel ingehaald op een snelwegoprit. In 9 v.d. 10 gevallen rijden die mensen vervolgens gewoon vlak voor haar op de snelweg. Netto halen ze een fractie van een seconde winst terwijl ze wel op die oprit woest optrekkend aan mijn moeder laten weten dat ze veeul te langzaam gaat. Nonsens dus.
Daar heb je ook wel een punt. Het zal gevoelsmatig veel langzamer gaan terwijl het bij de meeste mensen om luttele minuten zal gaan. Niet echt noemenswaardig.
Als elke wagen sensors heeft en het zijn rechte stukken, dan kan dat werken. Maar wel met regelgeving. Hier in Belziek heb je bijvoorbeeld "voorrang van rechts". Dit is iets dat je niet hebt in vele landen, links rijden is nog zo eentje. En dan heb je dus Brussel, daar geleden andere regels dan in heel België zoals "toerteren heb je voorrang", "een oude mercedes of bmw of witte bestelwagen heeft altijd voorrang", anders heb je gewoon een ongeval. Note: dit zijn geen echte regels, maar hou je je hier niet aan in Brussel, dan heb je dus gewoon een ongeval. Er zijn gewoon veel te veel factoren. En dan is er nog wie is er aansprakelijk bij een ongeval ... Verzekeringen zullen een schuldige moeten kiezen. Maar ik vind als klant, dat dit de constructeur dan is ? Want wat is anders het nut ervan ? Maar welke constructeur gaat dit op hun willen nemen. Dus wat heeft het nut dan om zelf te rijden, als ik toch verantwoordelijk ben ? Iemand moet verantwoordelijk zijn voor dat ongeval, maar ik als klant vind niet dat ik dit moet zijn. De constructeur zal zijn handen er af houden. Enja dit kan wel via een of andere regelgeving vastgelegd worden. Maar als ik verantwoordelijk ben voor een zelfrijdende wagen, hoeft het voor mij ook niet.
Op 20 jaar kan veel gebeuren, maar denk dat dit nog veel meer zal zijn. Zelf zie ik de voordelen wel in hoor ... na het café stap je in de wagen "genoeg op ? " Nee -> ander café :) Dat zal er wel nooit komen uiteraard
Ik verwacht dat het in fases zal gaan. Sommige landen staan meer risico’s toe (de VS bijvoorbeeld) dan andere landen en ook binnen landen zal het verschillen.

Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat het in Nederland veel eerder op de snelweg zal worden toegestaan dan in de binnenstad van Amsterdam.
Als je 100% zelfrijdend wilt zul je een AI moeten hebben die vrijwel hetzelfde kan als een mens, en zo'n algemene intelligente AI is inderdaad nog wel ver weg. Op snelwegen zul je een heel eind komen, maar er zijn erg veel situaties die ik tegenkom in het verkeer die een AI nog lang niet gaat begrijpen.

Paar voorbeelden hier in de buurt: dode hoeken bij gebouwen die met van die gebogen spiegels werken, waarbij sommige stukken nog berg opgaan. Als mens is dat lastig om goed in te schatten, laat staan dat een auto de camera kwaliteit en het begrip heeft dat die spiegel hem kan helpen. En zonder die spiegel lukt het je echt niet veilig te rijden, ook niet als je een camera/sensoren helemaal in de neus van de auto zou hebben.

Omdat we zelf ook als fietser, voetganger, skeeleraar, hardloper deelnemen aan het verkeer snappen we het gedrag van mensen en hun intenties, iets wat een AI nog lang niet gaat begrijpen. Wij snappen als een bellende wandelaar of fietser even niet oplet maar we wel doorhebben welke kant die opgaat. Of een groepje sporters wat graag samen de weg oversteekt, en dus alvast wat extra afstand aanhoud. Of een vermoeide wielrenner die naar het doorsteekje van het terras wil. Allemaal situaties die wij zonder problemen begrijpen, en daar goed op anticiperen, iets wat een AI de komende decennia niet vlekkeloos zal gaan kunnen.
Als je 100% zelfrijdend wilt zul je een AI moeten hebben die vrijwel hetzelfde kan als een mens, en zo'n algemene intelligente AI is inderdaad nog wel ver weg.
Nou, nee. Als we 100% autonoom zouden willen dan gaat de complexiteit juist omlaag omdat je bij alle andere autonome voertuigen die je tegenkomt dan minder last hebt van de onvoorspelbaarheid van de mens. De voertuigen kunnen dan ook zelf overleggen wie voorrang krijgt en dat al op grote afstand.

Verder denk ik niet dat je voor autonome auto's een algemene intelligentie nodig hebt (nog naast de vraag of een mens uberhaupt werkelijk een algemene intelligentie bezit). Een algemene intelligentie omhelst ontzettend veel meer dan veilig autorijden. Sterker nog, de mensen die wij de grootste algemene intelligentie toeschrijven zijn niet persee de beste autorijders. Zo hoef je helemaal niet het motief te begrijpen van iemands gedrag, je moet alleen weten dat het kan voorkomen, hoe je het moet herkennen en hoe je op dat gedrag moet reageren.
Er is meer verkeer op de straat dan alleen auto's, mensen lopen, fietsen, sporten, kinderen spelen met allerlei dingen, we snappen wegwerkzaamheden, we weten wat een hark is en dat je daar niet overheen moet rijden als de buurman zijn tuin aan het doen is e.d.

Motief maakt inderdaad niet uit, maar doordat we als mens zelf verkeersdeelnemer zijn, weten we (ook bij de meest gekke situaties) goed wat we moeten doen, omdat we juist begrijpen wat andere mensen aan het doen zijn ook al heeft dat niks met verkeer opzich te maken. Om veilig te kunnen autorijden, denk ik wel dat je voor 100% autonome autos, wel een heel eind richting algemene intelligentie moet.

Mooi voorbeeld was een youtuber die de laatste versie van autopilot test. De auto snapt heel veel dingen gewoon simpelweg niet. Die snapt niet dat soms een stuk straat als parkeerplekken wordt gebruikt, maar verderop niet meer. Die snapt niet wat een drempel is, of dat die langzamer moet rijden als ze weg in slechte staat is. Op een kort stukje al zo ontzettend veel dingen waarop de auto gewoon niet goed en vaak gevaarlijk reageert, dat ik niet overtuig ben dat dat binnen enkele jaren opgelost word.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 23 juli 2024 06:15]

Mooi voorbeeld was een youtuber die de laatste versie van autopilot test. De auto snapt heel veel dingen gewoon simpelweg niet.
Ja, en ik denk ook dat we dat voorlopig nog niet gaan oplossen. Maar volgens mij ligt dat vooral aan de rekenkracht en niet zozeer aan het creeren van een algemene intelligentie. Ik denk dat er tussen wat we nu hebben en echte algemene intelligentie nog een hele wereld zit. Ik denk ook dat we vaak in onszelf specifieke intelligentie verwarren met algemene intelligentie omdat er voor ons mensen vanuit de evolutie een hele hoop dingen makkelijk en 'natuurlijk' aanvoelen terwijl ze eigenlijk zeer specifiek zijn voor mensen, of voor zoogdieren, etc. We zien onszelf (mijnsziens onterecht) als het schoolvoorbeeld van algemene intelligentie.
Moest bij het lezen van je reactie en de discussie aan de presentatie van Jeff Booth denken. Waarin hij beschrijft dat wij als mens exponentiële veranderingen niet kunnen bevatten. Ik denk daarom dat wij veel sneller autonoom rijden dan jij denkt. Het kijken waard: https://youtu.be/1nw7lHXuzKo
Als verschillende bedrijven het voor elkaar krijgen alle wegen in een land te filmen, dan zal het ook wel mogelijk zijn om iets soortgelijks te gaan doen en die informatie te gebruiken voor het besturen van de auto.

Er zijn veel mogelijkheden om autonoom rijden voor elkaar te krijgen, lang niet alleen maar puur op de ingebouwde sensors.
Auto's misschien niet, maar bussen wel. In Rotterdam zijn ze nu bezig met het gereedmaken van de openbare weg voor de zelfrijdende ParkShuttle 3.0: https://www.hijm.info/489018_parkshuttle-3-0-in-rivium
Het kan nu, en het werkt behoorlijk goed. Mensen worden moe en gaan dan fouten maken.

Als 50% van het wagenpark level 3 gaat rijden, dan gaat het een stuk veiliger op de weg worden. Het wegdek zal wel voorzien kunnen worden van duidelijke belijning of markeringen in het asfalt. ‘All weather proof’.

Nu is het vooral goed blijven testen hoe de verschillende types autonoom rijdende wagens afzonderlijk presteren. Welke ‘gear’ is het meest betrouwbaar, dat is nu volop gaande tussen verschillende merken.

Een bestuurder zal toch altijd redelijkerwijs op z’n plek moeten zitten voor het geval het nodig is. AI in een auto snapt niet altijd hoe spontaan te reageren op onlogische menselijke keuzes. Wat als iemand opzettelijk gaat snijden of plotseling keihard gaat remmen omdat iemand handsfree rijdt? Dat is bij wet strafbaar trouwens.

Treinen kunnen ook autonoom rijden en dat wordt ook dagelijks gedaan. De wet is niet klaar maar de praktijk brengt, nu al, dat autorijden dichterbij zelfstandig voortbewegen.
Dat lijkt mij juist heel irritant. Zelfrijdende auto maar je moet wel opletten.. Dan heb ik meer stress dan wanneer ik zelf aan het rijden ben! :)
Valt best wel mee, want dan kun je nu al heel even je aandacht verminderen. In slaap vallen is geen optie.
Het gaat wel druk worden op de markt voor autonoom rijden.
Er gaat hier ook wel (veel) geld aan verloren. Er zijn nu tussen de 10 en 20 grote bedrijven een eigen platform aan het ontwikkelen. Wat meer samenwerking zou voor minder geld tot betere standaarden en snellere ontwikkeling leiden.
Bosch is natuurlijk wel een ongekend grote speler in automotive die zo’n beetje iedere autofabrikant als klant heeft.

Als, pak ‘m beet, Honda straks hun self driving technologie in de praktijk niet goed van de grond krijgt zullen ze gewoon bij Bosch aan kunnen kloppen en een volledig self driving systeem van de plank kunnen kopen.

Bosch weet dat ook dus die zullen dit onderdeel blijven doorontwikkelen. Ze zullen waarschijnlijk ook nog wel meer vergelijkbare bedrijven opkopen in de toekomst.
Klopt en door het snelle stoppen van de brandstof wagens moet je toch wat, ik werk toevallig voor dit bedrijf(niet auto industrie).
Ik ben dus ook wel benieuwd ik wat voor vorm de automotive markt van Bosch blijft bestaan, want het zal heel anders worden wegens alles omgaat snel naar elektrisch/ waterstof.
Je bedoelt dat er een aantal grote bedrijven er veel geld tegenaan hebben gegooid met verwachtingen die toendertijd verre van werkelijkheid bleken?


Er zijn steeds meer bedrijven die een compleet andere weg inslaan.
Zo heb je TuSimple die zich richt op transport.

Een vrachtwagen is een heel stuk hoger zijn en daardoor ook veel verder vooruit kunnen kijken. Daarnaast maken ze geen gekke claims. Het is bedoeld voor hoofdzakelijk stukken snelweg en de chauffeurs moet ook in de stoel blijven zitten. Het is verder een montage-kit ipv dat ze complete wagens gaan ontwerpen met allerlei mitsen en maren waar sensoren ed moeten komen.


Voor sommige is er dan al geen voordeel meer alleen de chauffeur is de zwakste schakel. Als je een aantal zaken automatiseert kun je zuiniger rijden en minder slijtage. Daarnaast heeft de chauffeur enige vorm van rust
We weten niet hoever dit bedrijf met zelfrijdende auto's is. En wat hun planning is.
Ik zal je zeggen ik werk voor dit bedrijf, niet voor de automotive markt maar hoor en lees natuurlijk op intranet wel eens wat(indien ik er tijd voor vind en dit bericht dus wellicht gemist haha).
Ik weet het ook nog niet dus ben wel benieuwd, sowieso is het hele automotive industrie aan veranderen door wegvallen van de brandstof wagens snel(binnen Europa dan).

Dus sowieso benieuwd hoe die markt zich gaat ontwikkelen daar, de tijd zal het leren :).
Ik ben niet voor monopoly posities.

Maar wat als al die losse bedrijven hun resources nou eens bundelen? Zouden we dan niet veel meer bereiken?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.