Ebusco sluit contract met Deutsche Bahn voor levering van 800 elektrische bussen

De Brabantse fabrikant van elektrische bussen Ebusco heeft een deal gesloten met Deutsche Bahn voor de levering van honderden voertuigen. De verwachting is dat Ebusco in de komende jaren 800 bussen voor de Duitse vervoersmaatschappij mag bouwen.

Ebusco zegt dat het een overeenkomst heeft ondertekend met Deutsche Bahn. Daarmee wordt Ebusco 'de belangrijkste leverancier' van elektrische bussen voor het Duitse bedrijf. De overeenkomst geldt voor in ieder geval de periode 2023-2024, maar er zijn twee mogelijkheden tot verlenging in 2025 en 2026.

In beginsel heeft Ebusco een afroepcontract voor 260 bussen. Die mag het bedrijf gaan maken vanaf het moment dat Deutsche Bahn de aanbesteding doet bij regionale vervoerders. Voor de totale contractperiode geldt dat Ebusco maximaal 800 bussen kan maken.

De busmaker uit Deurne ging vorig jaar in oktober naar de beurs en haalde toen 300 miljoen euro op. Het bedrijf had toen al de ambitie om uit te groeien naar het buitenland. Dit jaar moet de fabriek van het bedrijf maximaal 500 elektrische bussen per jaar kunnen maken. Er rijden momenteel 346 van de bussen in Europa rond.

Ebusco

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

13-04-2022 • 16:56

70

Submitter: Mariuslol

Reacties (70)

70
69
34
7
0
24
Wijzig sortering
Ik heb al vaker geroepen dat Ebusco volgens mij heimelijk een Chinees bedrijf is.

Misschien iets voor "Follow the Money" om onderzoek naar te doen?
Als je naar de aandeelhouders kijkt, lijkt dat niet te kloppen. Ebusco is voor meer dan 85% eigendom van:
  • P.H.A.M. Bijvelds, oprichter en CEO (35%)
  • Van der Valk Investments B.V. (24%
  • Teslin Participaties Coöperatief U.A. (24%)
  • ING Groep N.V. (21%)
Ik weet niet hoeveel dit zegt. Je kan zeggenschap en eigenaarschap op vele manieren verbergen.

Elektrische aandrijving en accu's lijkt mij typisch een gebied waar de Chinezen een sterke positie hebben. En ze verhullen vaak dat zij de eigenaar zijn om niet te boek te staan als een Chinees bedrijf.

[Reactie gewijzigd door Godson-2 op 25 juli 2024 04:16]

Ik weet niet hoeveel dit zegt. Je kan zeggenschap en eigenaarschap op vele manieren verbergen.
Ok, is P.H.A.M. Bijvelds een Chinees? Is Van Der Valk een Chinees (nee niet die)?

Je kan wel iets suggeren maar vertel er dan iets meer over.
Er moet snel Europese wetgeving komen die bedrijven op de Europese markt dwingt om transparantie te geven. Niet alleen over de uiteindelijke eigenaars (dus los van tussenpartijen op postbussen buiten de EU), maar ook over de schuldstructuur. Veel jonge bedrijven met ambitieus management gaan maar al te graag wurgcontracten aan met hun (Chinese) leveranciers. Gezien Chinese bedrijven per definitie gestuurd worden door de overheid (er zitten mensen van de overheid in de raad van bestuur en daar ga je niet tegen in als je graag blijft bestaan) heeft dit altijd strategische gevolgen.
Ik weet niet hoeveel dit zegt.
De rest van de lezers zegt het wel iets.
Je kan zeggenschap en eigenaarschap op vele manieren verbergen.
Dit is een uitspraak die altijd waar is en daardoor op zichzelf geen enkele waarde meer heeft. Wanneer je iets suggereert, zul je ook met bewijs en argumenten moeten komen.

Dit is een Nederlands bedrijf waarvan ook de aandeelhouders voornamelijk Nederlands zijn. Al is dat imho niet zo relevant.
Zo eenvoudig is het niet om dat te verhullen. Heel veel informatie is gewoon openbaar op te vragen. Dus tenzij jij kunt aantonen dat 2 van die 4 grootaandeelhouders onder Chinese controle vallen is het heel moeilijk om te claimen dat het bedrijf onder invloed van China staat.
Nederlands bedrijf maar kocht de bussen voornamelijk in China en rebrande ze naar Ebusco.
De 3.0 bus is een volledig Nederlandse ontwikkeling. Ik ga daar volgende maand beginnen als HV electrical Engineer :)
Ah zit het zo ik dacht dat de productie tijdelijk daar was, tot dat dit in Nederland helemaal op de rit was.
Kun jij dan volgende maand eens naar u-oV gaan, in Utrecht rijden ze als stads bussen op lijn 1 en heb idee dingen regelmaat storingen hebben 😈.

Ik woon op de route van deze bus, en fiets er ook flink stuk langs dagelijks na het werk.
Ik kom echt afgelopen jaar met regelmaat weer een dieselbus tegen op deze buslijn 😂.
Klopt, vooral in de winter schieten ze vaak in de storting. Als ik het mij goed herinner rijden de elektrische bussen gemiddeld over het jaar tussen de 90% en %95 van de ritten van rij één. In de winter halen ze in sommige werken maar 15% van de ritten.
15% pff zo dat wel erg weinig
Dat beseffen de "mileufreaks" zeker wel, alleen zien die inmiddels ook dat diezelfde diesel en de andere fossiele brandstoffen de wereld op termijn ook kapot gaat maken.
Los van wat voor schade het aan zou richten raakt het ook gewoon een keer op en het zou heel dom zijn om niet te investeren in bronnen die niet op raken. Voordat de olie op is en dus onze economie. Want werkelijk alles is gebasseerd op olie.
Maar onbetrouwbare elektrische bussen zorgen er weer voor dat mensen sneller de auto pakken, en mensen die vaak met de bus gaan zijn meestal ook mensen die geen elektrische auto kunnen betalen maar in een oudere benzine of dieselauto rijden.

Ik vraag me dan toch af of het nut heeft om in dit stadium al elektrische bussen in te zetten, want als er nu voor iedere bus die niet rijdt weer 20 auto's de weg op gaan en er inderdaad bussen zijn die er 85% uit liggen dan kan ik me niet voorstellen dat de totale uitstoot omlaag is gegaan t.o.v. een dieselbus die wel gewoon rijdt.

Neemt niet weg dat de overstap naar elektrisch goed voor het milieu en nodig is, maar dat moet dan wel gebeuren zonder verdere schade. We hebben net zo'n mooi openbaar vervoer in ons land, zou zonde zijn als het vertrouwen daarin zakt door een poging om het beter te maken.
ok, mijn ervaring is totaal anders. Regionet heeft 2 lijnen elektrobussen van Amsterdam Bijlmer tot Haarlem station en ik heb nog nooit langer dan 10 minuten hoeven wachten ener kant op. Kan mij ook niet voorstellen dat er voor elke uitgevallen bus, 20 auto's de weg op gaan. Als je diep in de periferie van de provincie woont met 1 bus per uur en die valt ook nog uit, prima dat is vervelend. Maar die vervoert dan ook maar enkele mensen. Als je onder de rook van Amsterdam woont met 8 bussen per uur met 100en passagiers heb je gewoon niet te klagen(op de huizenprijzen na dan).
Je hebt zeker een punt, het effect van het uitvallen van een bus zal heel erg afhangen van de regio. Hier in het zuiden is het inderdaad zodat er ieder uur een bus rijdt en bij uitval je beter met de auto naar het treinstation kan rijden omdat het op de fiets even lang duurt als wachten op de volgende bus. In de grote stad zal dat effect minder erg zijn omdat er meerdere bussen tegelijkertijd op dezelfde lijn rijden en de volgende meestal al om de hoek is op het moment dat de vorige vertrekt.
Daarbij zal de grootste impact qua uitstoot dus ook in die gebieden zijn, want de uitstoot van 20 bussen tegelijkertijd zal een stuk hoger liggen dan die ene bus die over het platte land rijdt, of zelfs de 20 auto's die daar voor in de plaats de weg op zouden gaan.

Maar toch hoor ik wel vaker dat elektrische bussen erg onbetrouwbaar zijn, en dat is jammer. Zoals ik al zei, we hebben zo'n mooi OV-systeem in ons land, iets waar we echt trots op mogen zijn als je het vergelijkt met veel andere landen. Je kan bijna overal wel komen zonder auto, en buiten sneeuw en andere vertragingen om is het allemaal heel betrouwbaar. Als elektrische bussen nog niet in dat plaatje passen dan zou ik zeggen wacht er nog een jaar of 5 mee.
ok, ik denk dat de vervoersbedrijven goed kunnen bepalen of zij de contracten kunnen vervullen met elektro bussen die zij met de regio hebben afgesproken. Aangezien de bussen al rijden is het antwoord dus ja en hoeft er niet 5 jaar gewacht te worden. .
Onze hele wereld is praktisch gebouwd op diesel, al willen veel milieufreaks dat niet toegeven.
Huh? Volgens mij zijn zij juist de eerste die dat toegeven! Dat is namelijk hét argument om zsm van die diesels af te komen, ze vervuilen nogal. Want als er niet zoveel diesels zouden zijn, zou het niet zo'n noodzaak zijn om ze te vervangen.
Valt erg mee met de huidige dieselmotoren.
Ik ken iemand die aan de randweg Rotterdam woont. Huurhuizen voor paupers uiteraard rijke mensen willen daar niet wonen. Hoe eerder elektrisch hoe beter.
Bron graag, ik als iemand die om het millue geef heb heus wel de logica dat benzine en diesel voertuigen het voordeel hebben van elle lange R&D budgetten en tijd. Maar het is echter een feit dat olie ooit opraakt en dat de uitstoot van benzine en dieselmotoren gewoon slecht is voor de volksgezondheid. Daarnaast zijn wij vaak afhankelijk van olie etc van andere niet altijd hele lieve landen, zou fijn zijn om niet meer van dit soort landen afhankelijk te zijn voor je infrastructuur.
Probleem is dat je met batterijen net zo afhankelijk bent. Je verplaatst het probleem echt van het midden-oosten naar China.
Een ander probleem is een gebrek aan mijnen waar je de benodigde grondstoffen vandaan haalt. Er gaan gigantische tekorten aankomen voor o.a. koper, nikkel, kobalt, lithium en uranium. Wereldwijd gaan we allemaal electrisch rijden, komen er overal windmolens en zonnepanelen, en worden er honderden kerncentrales bijgebouwd. De vraag naar deze (en andere) grondstoffen gaat dus enorm stijgen.

Bestaande mijnen zijn vaak al over hun piek heen en produceren jaar na jaar minder. Het is daarnaast kostbaar en risicovol voor een bedrijf om aan exploratie te doen; dit doen ze pas als de grondstofprijzen hoog genoeg zijn (zijn ze nu nog niet). Als de exploratie gedaan is zal er een mijn ontwikkeld moeten worden. Met vergunningen en bezwaren en de bouw zelf kom je makkelijk op zo'n 16 jaar vanaf het begin van de exploratie...

Klimaatproblemen komen uitgebreid aan bod in alle media, maar over bovengenoemd probleem wordt vrijwel nergens geschreven.
Er zijn geen tekorten aan koper, nikkel, kobalt, lithium en uranium. Het is in veel gevallen nog te kostbaar om het te delven. In Servië, Roemenië, Bulgarije en Griekenland zitten enorme hoeveelheden koper in de grond.
De scandinavische landen zijn nu bezig om kobalt te gaan mijnen, daar blijkt ook veel in de grond te zitten. Ook is Australië heel hard bezig hun productie op te schalen.
Lithium zit de zee behoorlijk vol mee.
Uranium kunnen we mooi uit Roemenië en Tjechië halen. Het land met de op 1 na grootste voorraad uranium, is Canada.

Het is binnen het westen prima op te lossen. We zijn afhankelijk van anderen, want goedkoper en dit zorgt voor grotere winsten.
Dat is het probleem: het zit in de grond... een mijn bouwen duurt een jaar of 10, give or take.
Klimaatproblemen komen uitgebreid aan bod in alle media, maar over bovengenoemd probleem wordt vrijwel nergens geschreven.
Er wordt heel vaak over geschreven eigenlijk. Zeker in de wetenschap, vandaar dat men ook heel duidelijk onderzoek doet naar alternatieven voor de grondstoffen. Maar het ligt er meer aan wat voor media je consumeert.
Vandaar dat er hard gewerkt wordt aan alternatieven. Zoals accu's op basis van Natrium. Dit is mogelijk een heel goed alternatief en de energie dichtheid van deze energiedragers neemt ook al gigantisch toe. Grote voordeel is dat natrium veel beter beschikbaar is voor ons dan lithium. We kunnen het gewoon uit zeewater halen.
de betrouwbaarheid wordt toch ok niet betwist van diesels?

men wil gewoon over naar elektrisch xD
Dat wil niet zeggen dat elektrische bussen slecht zijn, in ieder geval deze Ebusco reeks die gedeeltelijk uit China schijnbaar komt heeft ik de haverklap problemen lijkt wel wel.

Ik weet verder niet hoe het met VDL, heuliez bijv echt gaat, die 2de rijd ook in Groningen dacht ik maar ook Utrecht die zie ik vaker rijden dan Ebusco(dus lijkt beter in elkaar te zitten).
Met een klein beetje meer inlezen dan weet je al snel dat dat niet het geval is. Diverse Nederlandse partijen zijn als investeerders ingestapt om de ontwikkeling en eerste groei van de productiecapaciteit te bekostigen. De beursgang is gedaan om een volgende ronde van geld op te halen om zo de verdere groei van de productiecapaciteit te kunnen realiseren. De komende jaren wordt er daarom ook nog geen dividend uitgekeerd, mocht dat wel mogelijk zijn, omdat ze ook die winst eerst willen herinvesteren in de groei van het bedrijf. Ondertussen zijn ze ook voor 40% ingestapt in Zero Emission Services (elektrische binnenvaart) aangezien dat veel raakvlakken kent qua technologie en met de infrastructuur.

Ebusco heeft, bij mijn weten, nog nooit bussen in China gekocht en die vervolgens gerebrand. Wel vind voor het 2.2 model de assemblage in China plaats. Wellicht dat dat, in combinatie met vrijwel gelijktijdige berichtgeving van negatieve verhalen over bussen van het Chinese BYD, geresulteerd tot het idee bij je dat Ebusco bussen uit China haalt en vervolgens onder eigen naam in de markt zet.

Zie ook dit interview met Ebusco innovatiemanager Patrick Heuts: https://www.biind.nl/arti...van-de-elektrische-bussen

[Reactie gewijzigd door gooos op 25 juli 2024 04:16]

Het is geen Chinees bedrijf de productie was een tijd in China aan het begin, omdat ze in Nederland nog niet zover waren ermee dat ze het hier konden doen.
Het grootste deel werd er gefabriceerd, de assemblage vond vervolgens plaats in Nederland waarbij vervolgens de door Heavac gebouwde klimaatunits werden ingebouwd.

Juist en vooral die klimaatunits in combinatie met de rammelzooi van Ebusco resulteerde erin dat je noch in de zomer noch in de winter gebruik wilde maken van het Openbaar Vervoer in gebieden in- / rondom DMG gebied waar ze met die elektrische troep reden. Reason?

In de winter bevroor je zowat omdat het systeem de boel niet warm kon houden en als het dan eindelijk eens wel lukte besloegen je ramen waardoor de bussen hun routes moesten afbreken. In de zomer kon datzelfde systeem de boel niet koelen.

Niet voor niets is er toen een heel onderzoek en verhoor geweest bij PZH, niet voor niets dreigden de chauffeurs/chauffeuses met stakingen, niet voor niets was er een extreem te kort aan personeel (merendeel meldde zich gewoon ziek).

Ook in GD gebied (Groningen en Drenthe) zijn de nodige problemen geconstateerd en stonden op willekeurige momenten bussen aan de kant van de weg en dan is de ellende in U-OV gebied nog niet beschreven.

Genoeg maatschappijen in Nederland hebben hier hun les uit getrokken en verkiezen hierom dan dus ook VDL boven Ebusco.

Oh en had ik al gezegd dat het merendeel van de chauffeurs in alle drie de regio's sarcastische grappen maakte dat ze hun gereedschapskist achter in de bus hebben staan omdat er altijd wel boutjes, moertjes, schroefjes los zitten omdat het gewoon ellendige troep is ?

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 25 juli 2024 04:16]

Gekozen voor VDL??? Nou dan ben je wijs. Ik heb het genoegen als buschauffeur om in beide merk bussen te mogen rijden, naast Iveco en Mercedes, en ik kan je één ding vertellen, VDL is ook allesbehalve zaligmakend. Hebben exact dezelfde (aanloop) problemen als o.a. Ebusco. Rammelen dat je er gek van wordt, vaak uitvallen met hele vage storingen, diesel kachels die niet werken, airco die niet werkt, matig rijbereik en ga zo maar door.

Nee het is leuk dit soort innovaties maar we zijn er nog niet.
Fijn dat er ook iemand reageerd die werkelijk ervaring heeft met zo'n bus (en meerdere bussen) :) :)
Maar ik wist niet dat het zo slecht gesteld is met deze nieuwe innovaties....
Nog veel werk aan de winkel dus ;)
Wacht even.. Die elektrische bussen hebben diesel kachels?
De VDL's die bij ons rijden wel. Is een systeem van Webasto en dient als bijverwarming maar omdat het warmtepomp systeem ook in de VDL's niet voldoet draait de bijverwarming altijd mee.

Btw, in de Ebusco's in DMG zitten nu andere klimaatsystemen van Thermo king en die werken meer dan prima. Lekker warm in de winter en koel in de zomer. Het kan dus wel.
Over de kachel naar mijn weten nooit wat te zeuren gehad, ik heb afgelopen 2 jaar dagelijks op kantoor gewerkt en met slecht weer de bus gepakt lijn1(u-ov)Ebusco zo ver die dus elektrisch reed.
Ik het wel een week of 2 geleden toen mooie zaterdag was een hele koele bus gehad, toen stond airco op standje diepvries leek het wel haha.

Verder merk ik ook dat die dingen vaak niet rijden, ik woon dus langs de route van lijn 1 en fiets er ook heel end langs tijdens het fietsen na het werk dagelijks.

Ik zag nu toevallig met rondje wandelen weer een diesel bus, en merk de afgelopen jaar of 1,5 of misschien wel 2 gelegenheid dieselbussen in plaats van ebusco op lijn 1 rijden.

Hoe het in andere consessies gaat met ebusco geen idee, maar ik heb toch idee ze niet heel geweldig zijn.
Hoewel ik nooit fan ben geweest van Franse slag met auto’s, heb ik toch het idee dat die elektrische Franse stokbroden(heuliez )het in Utrecht beter doen dan Ebusco(al zullen die ook vast wat probleempjes hebben gehad).

Ik hoop dus dat die nieuwe Ebusco reeks 3.0 ofzo en nieuwe betere kwaliteit is, dan wat er op dit moment rond rijd.
Hadden ze van die mooie Solaris Urbano's genomen waren er minder problemen geweest denk ik zo
Op basis waarvan vermoed je zoiets?
Dat het heel snel groeide en snel een product op de markt kon zetten. Om een fabriek neer te zetten en een product te ontwikkelen kost je tientallen zo niet honderden miljoenen euro's.

k denk dat je dat soort bedragen in NL niet uit de markt kan halen.
k denk dat je dat soort bedragen in NL niet uit de markt kan halen.
Toch vreemd dan dat er 300 miljoen is opgehaald op de beurs. Los daarvan, waarom zou dit niet kunnen? Banken zitten al jaren met negatieve rentes te kijken dus die zijn maar al te blij om leningen hiervoor uit te schrijven zodat ze het niet bij de ECB hoeven te stallen.
Nee hoor, ik kan vandaag een bedrijf oprichten en morgen producten beginnen te verkopen met mijn naam op. Gewoon in China gekocht en gemaakt.
In Utrecht rijden ze inderdaad ook! https://www.ebusco.com/nl/concessie/utrecht/
Lekker groen doen voor de buhne...

[Reactie gewijzigd door AvWijk op 25 juli 2024 04:16]

Hiermee was Qbuzz de eerste vervoerder in Europa die een complete dieselbuslijn verving door elektrische bussen; buslijn 1 in Utrecht stad. De 10 bussen van Ebusco rijden ongeveer 700.000 km per jaar. De tien Ebusco 2.1-bussen vervangen tien dieselbussen die in 2017 met pensioen zijn gegaan

Wat een grappig verhaal compleet dieselijn verving, er rijden meer dieselbussen dan Ebusco 😂.
En volgens mij is dat vanaf het begin al geweest, aan begin wellicht effe goed en snel erna reden er al weer diesel bussen.
Dat vrolijke bordje langs de route van lijn 1 deze buslijn rijd volledig elektrisch kunnen ze ook beter weghalen 😂.
De bussen worden opgebouwd in China door FTBCI.
vanuit China gaan ze naar Deurne en daar worden ze helemaal nagekeken en de Laatste aanpassingen gedaan.

Ze zijn nu bezig om de hal klaar te maken voor de Ebusco 3.0.
Deze wordt helemaal opgebouwd in Deurne.

Ik kom regelmatig in bij Ebusco over de vloer.
Ik dacht dat de volledige productie voor de Ebusco 3.0 in Nederland plaats had. Althans, dat wordt al tijden geroepen...

Wat betreft de eerdere Ebusco's, werden die inderdaad in China geproduceerd...
Een grote busexploitant hier in Nederland - Arriva - Is een DB bedrijf. Ik ben benieuwd of we die gaan terug zien op de Nederlandse wegen :).
Ik verwacht het niet, want Arriva koopt heel vaak bussen bij VDL.
Ebusco rijd al in Nederland waaronder in Utrecht, de stadsbus lijn 1 en een streekbus 73 ofzo van Utrecht makkelijk gezegd naar Zeist.
En ik dacht ook nog wel op een andere rit.

Ik woon toevallig op de route van lijn 1, en zie de afgelopen jaar toch steeds vaker diesel bussen rijden weer.
Ik heb het idee die dingen vrij vaak storingen hebben.
In Groningen - onder hetzelfde busbedrijf als Utrecht (Qbuzz) - rijdt een mix van Ebusco en VDL electrische bussen. Niet het idee dat ik de een vaker zie rijden dan de ander, al rijden de Ebuscos op minder routes.

[Reactie gewijzigd door B_Swinkels op 25 juli 2024 04:16]

Reed er in Groningen juist niet de zelfde mix als in Utrecht, zowel Ebusco als heuliez?.

https://m.youtube.com/watch?v=hl5sTNU-D9k
Alle drie! Heuliez op de hoog-capaciteit stad doorkruisen routes, VDL op de meeste stadslijnen en de Ebusco op de streeklijnen. Er rijden ook nog wat waterstofbussen dacht ik - en alle oude diesels rijden op oud (frituur)vet.

Toevoeging: linkje van het OV bureau Groningen-Drenthe en krantenartikel van rond de introductie

[Reactie gewijzigd door B_Swinkels op 25 juli 2024 04:16]

Ah oké Nice ja die ouwe frituurvet bussen van Groningen rijden hier in Utrecht ook, rijden een aantal uit Groningen dacht ik voor onder andere vervangend vervoer als ze weer aan de tram bezig zijn.

Maar goed kunnen ze nu beetje ervaringen met al die merken doen, zodat ze straks met de nieuwe aanbestedingen van Utrecht hopelijk goed kunnen inschrijven.
Volgens mij rijden ze op de 34 Westraven - Zeist, op de 73 zitten meestal nog normale geledes.
Ja die bedoelde ik idd de 34 :)
Arriva (Heerenveen) en VDL bussen (o.a. Heerenveen) hebben al zó lang een ijzersterk huwelijk dat ik dat niet snel zie gebeuren.
Dat denk ik niet, het gaat hier om DB in Duitsland waar ze streekvervoer gaan doen.
En ook kan het zijn dat ze worden ingezet als treinvervangend vervoer bij bijvoorbeeld werkzaamheden bij DB Regio en diverse S-Bahn lijnen.
En wat zijn de technische capabiliteiten van deze elektrische bussen? Rijbereik? Snelheid? Oplaadsnelheid?

Allemaal leuke weetjes voor een Tweaker die ontbreken in deze artikel. (staat uitgelegd bij relevante artikelen)

[Reactie gewijzigd door Mayonaise op 25 juli 2024 04:16]

Zeker!
@TijsZonderH Tweakers.net wellicht eens leuk om Ebusco te bezoeken voor een diepte-interview?
Lijkt me zeker leuk om eens wat meer over deze firma te weten te komen en hun competenties en wellicht dat Ebusco nog goed technisch personeel zoekt bij uitbreiding in productie / R&D?

[Reactie gewijzigd door mapa2011 op 25 juli 2024 04:16]

Oeps. Je hebt gelijk, dat heb ik niet gezien.
Ik wens onze oosterburen veel sterkte toe. De bussen van Ebusco worden bij ons niet voor niks "Eprutsco" of Ali-express troep genoemd.
Ik krijg een beetje Judge Dredd vibes bij het zien van deze bus.... :9
Batterijbussen zijn onzinnig in de meeste gevallen. Hoewel het er minder mooi uit ziet, trolleybussen zijn een veel betere oplossing. Voor buitengebieden werkt het op zich prima, maar in de binnenstad kan er beter worden geinvesteerd in leidingen boven de weg. Bussen rijden constant dezelfde routes, het laten rijden van bussen op een accu zorgt enkel dat er minder accus over zijn voor andere voertuigen/toepassingen, daarnaast nemen al die bussen dat extra gewicht mee. De enige reden voor batterijbussen is een relatief goedkope manier (tov het aanleggen van trolleyleidingen) om een groene checkbox aan te vinken.

Werk aan permanente oplossingen ipv pleisters.
Een trolleybus vergt extra infrastructuur die extra onderhoudskosten met zich mee brengt.
Het is ook minder flexibel, omdat je niet makkelijk een route kan wijzigen wanneer een deel nog niet bedraad is. Hetzelfde geldt voor tijdelijke omleidingen via een route waar normaal gesproken nooit een bus zal rijden.
En daarom zijn batterijbussen soms de oplossing, zeker in buiten gebied.
Echter, onderhoud en aanleg van trolleylijnen zijn niet afhankelijk van schaarse resources en tevens energie zuiniger dan batterijbussen.

Batterijbussen zijn niet nutteloos, maar het wordt nu vooral gebruikt om investeringen in meer permanente oplossingen te voorkomen.
Een trolleybus kan alsnog een kleine accu hebben zodat er een stuk afgeweken kan worden van een route.

Maar busroutes wijzigen niet zo vaak, en de locatie van bushaltes zeker niet. Naar mijn mening is een batterijbus niet de juiste universele oplossing
Dan hoop ik dat de bouwkwaliteit beter gaat zijn dan de Ebusco-bussen die QBuzz ingekocht heeft voor hun concessie in Dordrecht. Allemaal heel mooi ingericht enzo, maar rammelden al aan alle kanten toen ze net in dienst gingen, en ik heb chauffeurs steen en been horen klagen over hoe vaak er dingen kapot gingen.
Toch interessant. VDL heeft al een hele tijd elektrische bussen in Eindhoven rondrijden die het goed lijken te doen. Waarom hebben die zo'n tender niet gewonnen? Zou ebusco Ver onder de prijs zitten tov concurrentie? Als dat zo is kan het bijna niet goed gaan. Zo'n bus moet duizenden kilometers goed werken. Één verkeerd ontworpen onderdeel gaat veel ellende veroorzaken over langere periode. Ik zou als DB meer geld uitgeven ipv aan een startup..

[Reactie gewijzigd door ppotter10 op 25 juli 2024 04:16]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.