Door Hayte Hugo

Redacteur

Mercedes deelt autodata met overheid

Betere wegen en veiliger verkeer als doel

18-04-2022 • 06:00

58

Singlepage-opmaak

Inleiding

Wie de automarkt al langer volgt, weet dat nieuwe auto's steeds meer data verzamelen en versturen. Soms gaat die data naar de bestuurder, soms naar andere auto's en soms naar de fabrikant. Het gebruik ervan kan ook verdergaan; zo wordt de data bijvoorbeeld steeds vaker gebruikt voor onderzoek en analyses. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de zwarte dozen en verkeersveiligheid, waar we onlangs nog een achtergrondartikel over schreven. Mede vanwege die verkeersveiligheid gaan Mercedes-auto's binnenkort data delen met de Nederlandse overheid. In dit artikel zoomen we daar verder op in.

We kijken naar de overeenkomst tussen Mercedes en de overheid, en hoe de data zal worden ingezet. Het plan bestaat uit drie pijlers: verkeersveiligheid, gladheid door ijs en wegonderhoud. Hiervoor gaan de Mercedes-auto's data verzamelen en delen met de fabrikant, waarvoor bestaande sensoren en systemen in de auto's worden gebruikt. Daarbij kan het bijvoorbeeld om het abs of de stabiliteitscontrole-esp gaan, of om lane-keeping-assistsystemen die zien dat de wegbelijning onduidelijk is.

Die ruwe data wordt niet continu naar de Nederlandse overheid doorgestuurd. Mercedes verzamelt deze informatie zelf en maakt er dashboards van. De autofabrikant zegt deze ruwe data bovendien te combineren met andere gegevens, zoals informatie over eerdere verkeersongevallen, of weersvoorspellingen. Nederlandse wegbeheerders wordt toegang tot deze dashboards geboden en krijgen zo volgens het ministerie van Infrastructuur een 'frequenter en completer beeld van de onderhoudstoestand en van verkeersonveilige situaties op de weg'. Naast directe toegang tot de Mercedes-dashboards, kunnen wegbeheerders de data middels een api koppelen aan eigen dashboards.

De partijen spreken over een 'gezamenlijk leertraject' van twee jaar, maar dat wil niet zeggen dat deze manier van werken compleet nieuw is voor de overheid. Eerder was er een test met 15.000 auto's waarmee gladheid 'tijdig' gedetecteerd kon worden, ook in gebieden waar geen weerstations stonden. Met welke partijen deze test werd uitgevoerd, wordt niet officieel gemeld. Mogelijk ging het om Mercedes samen met BMW en Ford, zo valt op te maken uit een persbericht van Mercedes uit 2019.

Op basis van deze eerdere 'veelbelovende' test wilde het ministerie het project uitbreiden. Een jaar geleden hoopte het ministerie dat dit uitgebreidere project in het afgelopen najaar kon worden gestart, maar dat is niet gelukt. De aanbesteding startte in augustus en daarbij wordt een budget van 2,5 miljoen euro genoemd. Uiteindelijk won Mercedes deze aanbesteding, zodat het samen met het ministerie aan de Road Monitor, of ROMO, mag werken.

Road Monitor Mercedes-auto's data delen

Bannerfoto: CalinStan / Getty Images

Lees meer