ANWB laat Wegenwacht-klanten via OBD-dongle vroegtijdig autoproblemen opsporen

De ANWB gaat leden met Wegenwachtservice een connector verkopen waarmee de voertuiggegevens geanalyseerd en tips over onderhoud gegeven kunnen worden. Daarmee kunnen abonnees al voor ze panne krijgen een waarschuwing krijgen, bijvoorbeeld als een accu zwak wordt.

Het Smart Driver-pakket is vanaf donderdag beschikbaar voor ANWB-leden die ook een Wegenwacht-pakket hebben. Het pakket kost 2,50 euro per maand bovenop het reguliere lidmaatschap. Dat bestaat uit een OBD-dongle die klanten zelf in hun auto kunnen zetten. Die bevat een simkaart en gps. Gebruikers installeren daarnaast ook een app op hun telefoon waarmee ze de dongle kunnen uitlezen.

De dongle leest informatie uit over de auto, zoals de staat van filters en sensoren. Als daar onderhoud aan nodig is kan de app dat vroegtijdig aangeven. Volgens de autobond is dat handig omdat autorijders dan onderhoud kunnen plegen voordat hun auto stil komt te staan. "Problemen met de accu worden volgens onderzoek als meest vervelend ervaren", schrijft de autobond. "Smart Driver signaleert mogelijke accuproblemen voordat deze zich daadwerkelijk voordoen en informeert de bestuurder zodra er een waarschuwingslampje op het dashboard gaat branden."

Klanten kunnen de gps-functionaliteit in de app gebruiken om hun auto op te sporen en om de Wegenwacht op te roepen als er toch pechhulp nodig is. Ook kan de ANWB 112 inschakelen als er mogelijk hulpverlening nodig is. In de voorwaarden staat dat de ANWB de verzamelde data ook mag gebruiken 'voor het doen van onderzoek'.

De ANWB schrijft niet welke auto's precies geschikt zijn, maar zegt wel dat dat auto's van ná 2004 moeten zijn. De bond heeft een kentekencheck om te controleren of voertuigen gebruik kunnen maken van de dongle. De app werkt op smartphones met Android 7 en hoger, en iOS 13 en hoger.

Update: in dit bericht stond aanvankelijk dat de ANWB een 'ecoscore' kon berekenen op basis van het rijgedrag van bestuurders. Dat klopt niet. De ANWB zegt dat die functionaliteit alleen in een soortgelijk programma genaamd Connected Car zit, maar niet in Smart Driver.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

01-10-2020 • 16:44

264 Linkedin

Reacties (264)

264
252
100
22
3
110
Wijzig sortering
Dus ze laten je 2,50 per maand betalen voor een dongle van een tientje om de kans dat je de wegenwacht nodig hebt te verkleinen. Slim verdienmodel!
ANWB had al een connected car dongle, kennelijk heeft geen hond die aangeschaft dus dan maar iets anders bedenken.
Als je regulier onderhoud laat doen dan is zo'n dongle ook tamelijk onzinnig, een accu vervang je toch gewoon elke 5 jaar.
Versleten schokbrekers, banden etc gaat zon ding niet vinden en als je dongle een melding geeft dan gaat het lampje op je dashboard ook branden.
De enige zinnige innovaties van de laatste jaren vind ik persoonlijk bandenspannings sensoren en botsings radar, de rest mag wat mij betreft, hoe technisch interessant het ook is, allemaal de prullenbak in.
Al langer kon je vrijwillig zo'n dongle installeren om korting te krijgen op je autoverzekering als je 'netjes' rijdt (niet te hard op trekken etc). Met korting betaal je nog altijd veel te veel voor je autoverzekering. Daarbij wil jij meedoen aan netjes rijgedrag? is toch jouw auto,
Wat verbruikt zn ding aan data qua GPS? Zal het niet gewoon kosten dekkend zijn?
GPS kost helemaal geen data, het is een passief systeem.

Satellieten zenden radiosignalen uit, die jouw ontvanger ontvangt. Door heel precieze bepaling van het tijdsverschil tussen signalen ontvangen van verschillende satellieten, en door kennis van de locatie van de satelliet, kan je toestel dan berekenen waar het zich bevindt.

Er is daarvoor helemaal geen datacommunicatie nodig.

Meer info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Global_positioning_system

[Reactie gewijzigd door Fietsventje op 1 oktober 2020 19:28]

Data kan helpen met GPS, normaal gesproken gebruikt GPS hoewel het inderdaad technisch gezien geheel passief is toch data. Wellicht bedoelde de persoon waarop je reageerde dan ook de data en niet specifiek 'gps verbruik'.

Maar nog belangrijker: Niet al te best als je GPS logs en of andere data via de simkaart richting ANWB en partners gaat. Een duidelijke privacy statement over wat het apparaat precies doet zou niet misstaan maar ben bang dat dat neer komt op : 'we willen je naaien'.

Jammer want een leuke connected oplossing met lichte privacy bezwaren (gezamelijke data maakt tenslotte goede data bij dingen als dit) zonder de zware schendingen zou wel een redelijk product zijn.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 2 oktober 2020 00:18]

Dat ding komt iig niet in mijn auto's
Artikel 9) Privacy
9.1 De middels de Connector te ontvangen gegevens van de Klant worden zorgvuldig behandeld. ANWB houdt zich in dat verband aan de eisen die de wet (thans Algemene Verordening Gegevensbescherming) stelt. De verantwoordelijke voor de gegevensverwerking is ANWB B.V., Wassenaarseweg 220, 2596 EC Den Haag.
9.2 Ten aanzien van ANWB Smart Driver verwerkt ANWB de Data die gegeneerd worden door de Connector als ook naam, adres, woonplaats, emailadres, telefoonnummer en kenteken van het Voertuig van de Klant teneinde de overeengekomen ANWB Smart Driver dienst te kunnen leveren.
9.3 ANWB zal de in het vorige lid genoemde (Persoons)gegevens ten behoeve van de uitvoering van de overeenkomst met de Klant gebruiken voor de volgende doeleinden:
 • het informeren van de Klant over de staat van het Voertuig;
 • het leveren van locatie gebonden services
 • het indien nodig bieden van hulpverlening, waarvoor Data wordt doorgestuurd naar de ANWB Alarmcentrale;
 • het informeren van 112 hulpdiensten ten behoeve van (mogelijke) hulpverlening.
9.4 ANWB zal conform artikel 6 sub f AVG ter behartiging van haar gerechtvaardigde belang de in lid 2 genoemde (Persoons) gegevens ook kunnen gebruiken ten behoeve van:
 • het verbeteren van ANWB Smart Driver en ontwikkelen van huidige en toekomstige functionaliteiten.,
 • analyse doeleinden of het doen van onderzoek.
9.5 De in artikel 9.2 genoemde verwerkingen zullen twee maanden na het beëindigen van de Overeenkomst geanonimiseerd worden, door deze los te koppelen van de identificerende elementen.
9.6 Betrokken partijen bij ANWB Smart Driver:
 • ANWB: De ANWB verwerkt de gegevens genoemd in artikel 9.2;
 • Leverancier Connector: deze partij levert de Connector en ontvangt geen persoonsgegevens van de Klant;
 • Provider van de SIM-kaart in de Connector: deze partij zorgt ervoor dat versleutelde Data via de SIM kaart uit de Connector naar Leverancier Platform worden verstuurd;
 • Leverancier Platform: zij ontvangt de gegevens van de Connector en verwerkt en retourneert deze gegevens aan ANWB op een wijze dat ANWB deze gegevens kan tonen op de Smartphone van de Klant. De Leverancier Platform ontvangt niet de naam, adres, woonplaats van de Klant maar alleen de gegevens omtrent het Voertuig en het gebruik daarvan. De Leverancier Platform kan hierop (i.o.v. ANWB) analyses en rapportages uitvoeren;
 • Logistiek partner: deze partij draagt in opdracht van ANWB zorg voor het verzenden van de Connector aan de Klant. Zij verkrijgt in dat verband naam en adres van de Klant;
 • 112 Hulpdiensten: deze ontvangen de locatie, naam, telefoonnummer en kenteken van de klant wanneer een ongeval gedecteerd is.
9.7 De Klant mag zijn/haar persoonsgegevens inzien, corrigeren, laten wissen of de verwerking ervan laten beperken. Ook heeft de Klant het recht bezwaar te maken tegen verwerking en de gegevens te laten overdragen. Hiervoor kan een verzoek worden gedaan via het volgende emailadres: smartdriver@anwb.nl. Tevens heeft de Klant het recht een klacht in te dienen bij een toezichthoudende autoriteit.
9.8 Wanneer de Klant wenst dat ANWB de Data die gegenereerd worden door de Connector tijdelijk niet verzamelt, kan hij/zij de Connector uit zijn/haar Voertuig halen. Op dat moment zal de Klant geen gebruik kunnen maken van de diensten als vermeld in artikel 1.5 die ANWB op basis van de Data levert.

[Reactie gewijzigd door rleever op 2 oktober 2020 10:23]

Alles conform the AVG en gegevens moeten toch op een manier verwerkt worden om er iets zinnigs over te zeggen. met welk deel van Artikel 9 heb jij persoonlijk moeite of wat is jouw onderbouwing hiervan?
De AVG zegt dat je geen persoonsgegevens mag verwerken als ze niet noodzakelijk zijn voor het doel. De dienst die je levert.

ANWB zegt dat ze de volgende dienst leveren:
1 het informeren van de Klant over de staat van het Voertuig;
2 het leveren van locatie gebonden services
3 het indien nodig bieden van hulpverlening, waarvoor Data wordt doorgestuurd naar de ANWB Alarmcentrale;
4 het informeren van 112 hulpdiensten ten behoeve van (mogelijke) hulpverlening.

Voor 1 hebben ze je persoonsgegevens niet nodig en hoeven ze die zeker niet centraal te verwerken. De app leest de OBD dongle uit en kan je ook meteen vertellen wat de status is, zonder dat eerst centraal aan ANWB te vertellen
Voor 2 hebben ze dat ook niet nodig.
Voor 3 is het niet nodig, want de app zou de persoon een knop kunnen geven om data door te sturen naar de ANWB alarmcentrale ipv continue data te versturen
4 Ook dat kan de app zelf doen zonder continue je data naar de ANWB te versturen.
Dat is al dubieus.
Daar kunnen ze onderuit komen door de definitie van de dienst anders te maken zodat die centrale registratie noodzakelijk onderdeel is van de dienst.

Verder gaan ze je gegevens gebruiken voor:
het verbeteren van ANWB Smart Driver en ontwikkelen van huidige en toekomstige functionaliteiten.,
analyse doeleinden of het doen van onderzoek.
Daar kan vrijwel alles onder vallen. Dus je geeft ze carte blanche.

En wat Macro076 hieronder al aangeeft. ANWB geeft niet aan wat de data is die gegenereerd word door de Connector. De AVG verplicht je transparant te zijn over de data die je verwerkt. Het mag helemaal geen vraag zijn over welke data die connector verwerkt, dat moeten ze netjes van te voren vermelden.
Ziet er op het eerste gezicht goed uit, ja. Alleen is de ANWB (wellicht bewust?) in 9.2 wel heel vaag over "de Data die gegeneerd worden door de Connector"... Want hoe ver gaat dat? Sowieso locatiegegevens (want anders kunnen ze geen locatiediensten aanbieden), maar ook info over snelheid, hoe hard gereden wordt, hoe lang, hard en vaak geremd wordt, etc? En ook het doel in 9.3 "het leveren van locatie gebonden services" is natuurlijk nogal vaag... Het kan dus beter, ANWB.
9.3 een prachtige opsomming van datagebruik. Mooi beperkt tot een kleine subset. Als klant lees je dat. Prima, klinkt goed, best redelijk. Elk punt is mooi ingekaderd en perfect afgestemd op de functionaliteit voor de klant.

9.4 sub b: Analyse doeleinden of het doen van onderzoek als gerechtvaardigde belang van de ANWB.

Dit is te vaag/generiek geformuleerd. Je geeft ze met deze simpele regel het recht om de data te bewaren en elk onderzoek uit te voeren die ze zelf verzinnen. Alleen al de zin "ANWB zal conform artikel 6 sub f AVG ter behartiging van haar gerechtvaardigde belang de in lid 2 genoemde (Persoons) gegevens ook kunnen gebruiken ten behoeve van" is een juridische braak aan woorden waar de meeste mensen overheen lezen.

Verder 9.5: gegevens worden 2 maanden na het beindigen van het contract geanonimiseerd. Dus gedurende het contract zijn alle historische gegevens beschikbaar. Dat is nogal waardevolle informatie als je klant jaren lang gebruik maakt. Gecombineerd met een "onderzoek" over meerdere jaren?

Juridische contracten als deze behoren leesbaar te zijn. Dit is een prachtig voorbeeld hoe het niet moet. 9.3 en 9.4 hadden prima gecombineerd kunnen worden in een enkele opsomming zonder die juridische braak aan woorden.

En waarom GPS? Welke functie heeft dat? Wat is de toegevoegde waarde? Wel handig voor het "onderzoek" naar te hoge snelheden in het klantenbestand. Ja alles is netjes conform de AVG beschreven, maar dat maakt het niet acceptabel. Des te meer, deze AVG beschrijving geeft juist grond tot twijfel.
Als je geen data wilt gebruiken mag je wel even wachten op de fix als hij een tijdje uit geweest of bij de eerste fix. Kan wel enkele minuten duren in het slechtste geval. Herschilt per chip maar de meeste claimen cold fix van < 10 minuten.
Het zijn waarschijnlijk A-GPS apparaten. Die gebruiken wel degelijk data om de cold fix tijd te versnellen. De hoeveelheid is echter zeer beperkt.

Dus ja, het klopt maar in de praktijk niet.
Volgens mij is een ODBII poort altijd gevoed, ook als de auto uit staat. Je kunt dus gewoon die GPS in leven houden (in low power mode) en dan heb je geen last van een TTFF.
In dat geval hoef je ook alleen maar te zenden, niet te ontvangen. Technieken als LoRa, Sigfox en NBIoT zijn dan ook toepasbaar.
Ja de OBD port zit direct op de accu, anders zouden softwareupdates aan de module die het contact aan en uit zet wel heel lastig worden. Bovendien is het verplicht volgens de EOBD spec.
Deze dongle helpt dus mee aan het leegmaken van je accu. Als hij stuk gaat weet je zeker dat je de volgende dag niet kan starten :)

[Reactie gewijzigd door tomvleeuwen op 2 oktober 2020 08:14]

Ik heb (al jaren) een OBD dongle aan mijn auto hangen zonder accu problemen. Zelfs na drie weken stilstand (vakantie) is er nog altijd geen problematische spanningsdaling. Zelf zou ik de dongle niet bij stilstand langer dan een maand laten zitten. Bovendien kan hij in low-power mode wel met regelmaat de spanning controleren en waarschijnlijk (afhankelijk van het model) bij een bepaalde spanning even uit deze modus raken om een bericht te sturen naar de eigenaar. Lijkt me handig.
De winter komt er weer aan, hopelijk stuurt dit kastje ook een berichtje als de accu bijna dood is :+
staat in het bericht, dat doet ie inderdaad
Of je schakelt je start/stop systeem uit!
Een ss systeem heeft minimaal een accu nodig die 80% van de nieuwe capaciteit heeft.
Daaronder wordt je dashboard verlicht als een kerstboom. Maar starten van een auto lukt prima tot 50% capaciteit, alleen verdient de garage daar niets aan... Dus laat lekker je ss systeem uitschakelen en er zijn een stuk minder accu problemen!
Cold fix is alleen nodig als je een aantal dagen de GPS niet hebt gebruikt. Dus bij regelmatig gebruik van de auto heb je er geen last van want dan laadt de GPS gewoon de almanak als ie aan staat.
Als al jouw ritjes slechts enkele minuutjes duren zou ik redelijk eenvoudig kunnen adviseren om de fiets te pakken ;)
Lijkt me dat 5-10 min geen gps niet direct een groot probleem hoeft op te leveren voor het doel dat ze hier willen bereiken
Nochtans hebben mijn Garmin-apparaten vaak binnen enkele seconden een fix, en die hebben geen internetverbinding. Dan gaat het om een heel oude Forerunner sporthorloge, een Edge 800 fiets-GPS en een (modernere) VivoActive 3.

Natuurlijk passen die slimmigheden toe om sneller een fix te vinden, voornamelijk de laatste gekende positie gebruiken als uitgangspunt. Verklaart ook waardoor die spullen het bij thuiskomst even 'lastig' hebben na een fietsvakantie in Italië.

En tenslotte denk ik dat het dataverbruik voor slimme positiebepalingsassistentie (GSM-mast, WiFi-signalen in de buurt) maar erg weinig data gebruiken, en dus is de bezorgdheid van @0xygen500 over de kosten van data weinig relevant, toch voor het GPS-gedeelte.
Helaas heb je niet alleen de kosten van data, maar ook kosten per aansluiting. De 2,50 klinkt zo gek nog niet, een vehicle tracking dienst is doorgaans duurder vziw.

Alleen vertrouw ik dit product niet, mij te privacy gevoelig. Google geeft me tenminste nog gratis stuff voor het opgeven van de privacy en mijn data. *zucht*
Met een sim erbij hoeft het nooit een coldfix te zijn. Dan weet jij iig dat de auto niet in Adelaide staat. Sterker nog, een locatie van binnen 10km gaat zeker lukken in West Europa
er zit een simkaart in met GPRS (= data) die je GPS en info over de toestand van je auto naar ANWB stuurt, daar wordt verwerkt en in je mobiele app komt te staan. Dat gaat niet over GPS. GPS is alléén ontvangen, nooit versturen. die sim kost geld en ook de data. Dit zal bij een provider worden afgekocht. Veel goedkoper van € 2,50 is dat niet. dus is kosten dekkend. De besparing is inderdaad dat de ANWB minder vaak voor je hoeft te rijden, maar jij staat dan ook minder vaak in de regen aan de kant van de snelweg.
Kost geen €2,50, maar minder. Je hebt Sims voor IoT apparaten die minder dan 6MB per maand mogen versturen en dat soort abonnementen zijn heel goedkoop . Niet vergelijken met een abonnement zoals jij dat hebt. Kijk maar eens bvb op https://www.oliviawireless.nl/, bieden abonnementen aan voor M2M/IoT voor 1 euro per maand.
Vermoed dat je je afvraagt wat de sim-kaart/GSM verbruikt aan data. De opties 'sim kaart' en 'GPS' zoals benoemd in het artikel zijn twee losse 'onderdelen': zoals @Fietsventje al aangeeft: GPS gebruikt helemaal geen data en heeft (dus) geen SIM kaart nodig al is het zeer wel mogelijk dat de GPS electronica en de GSM module die de sim kaart nodig heeft in dezelfde SOC/chip gebruiken .
Inderdaad, al zou het zomaar kunnen dat deze klanten misschien op termijn korting krijgen op het reguliere tarief. Vergelijk het met een verzekering die uiteindelijk goedkoper wordt in de premie door preventie.
Dat is natuurlijk een stom idee. Het effect van collectiviteit verdwijnt dan. Daarom is het nu allemaal betaalbaar, omdat je weet dat 95% (of hoeveel het ook precies is) de betreffende zorg/dienst nooit nodig heeft. Met z'n alle dek je kosten voor diegene die het wel nodig hebben. Als je 1 groep minder laat betalen, kan het niet anders dat de prijs voor de andere omhoog gaat. Of, commercieel goed bekeken, de prijs van de ander gaat alleen omhoog, terwijl die voor de gebruikers van die dongle niet zal wijzigingen.
Het idee is dat de ANWB minder kosten maakt aan reparaties aan de weg doordat mensen sneller naar de garage gaan, daardoor kunnen de kosten voor de groep die hier gebruik van maakt omlaag, bijkomend voordeel is dat de enorme piek aan hulpvragen bij bijvoorbeeld de eerste winterdagen wegens zwakke accu's afneemt waardoor de hulpverlening stabieler is.
Bij een beetje logisch nadenken kan je ook ruim van te voren, vaak gratis of goede korting, een wintercheck the laten doen en dan kijken ze meer na dan wat uitgelezen kan worden. Bv profiel diepte en soort banden.etc
Zo'n check zit in het pakket en kun je via de app aanvragen, las ik. Dat doen ze aan huis, waarbij de auto op 15 punten wordt gecontroleerd. Best netjes vind ik en dat heeft natuurlijk ook enige waarde, al wordt er natuurlijk altijd iets gevonden wat buiten de service valt. En inderdaad, dat zit vaak al ingebakken in een autoverzekering. In mijn geval kan ik daarvoor, via de autoverzekering van Allianz, in de zomer en winter terecht bij Kwik-Fit.
al wordt er natuurlijk altijd iets gevonden wat buiten de service valt.
Is bij de ANWB geen punt, als ze bijv. constateren dat je accu naar de maan is vinden ze het totaal geen probleem als jij niet kiest voor hun vervanging maar liever de volgende ochtend voor driekwart van de prijs een anderhalf keer zo grote merkaccu laat bezorgen die je er zelf ff in schroeft :)
Dat kun je zowel als een voordeel als een nadeel beschouwen. Ik kies liever voor gemak en laat zo'n accu of iets anders liever direct vervangen of repareren. Als de ANWB wat constateert, moet je alsnog naar de garage of een leverancier gaan om het op te (laten) lossen. Een dealer rekent daar inderdaad vaak de hoofdprijs voor, maar bij bijvoorbeeld Kwik-Fit vind ik dat wel meevallen. Ik heb daar al jaren, tot volle tevredenheid, twee auto's in onderhoud. Maar er zullen ingetwijfeld nog lieden zijn die een onwetende consument een poot zullen proberen uit te draaien, als ze de kans krijgen.
Ik zie geen nadeel, je hebt toch de keuze? ANWB heeft ook prima prijs en kwaliteit en regelt het direct voor je, als je dat wilt.
Waarom zou je autoverzekering dit in zijn polisvoorwaarden hebben opgenomen denk je? De kleine meerkosten halen ze er makkelijk uit door te besparen op grotere schades (door slecht onderhoud aan remmen en banden bijvoorbeeld) op de lange termijn.
Zo'n check zit in het pakket en kun je via de app aanvragen, las ik. Dat doen ze aan huis, waarbij de auto op 15 punten wordt gecontroleerd.
Waar heb je dat gelezen? Ik heb een wegenwacht pakket, en ik heb nog nooit van die optie gehoord.

Ze bieden wel een jaarlijkse vakantiecheck waar je dan zelf met je auto naartoe moet, maar daar hoef je niet eens ANWB lid voor te zijn.
In het standaard Wegenwacht pakket zit dat inderdaad niet. Het is onderdeel van dit "nieuwe" Smart Driver pakket, waar in het artikel naar wordt verwezen.
Ach, jij en ik weten allebei dat veel mensen niet logisch nadenken als het aankomt op auto's. Ik had laatst een discussie met iemand die reed op LingLong banden en beweerde dat ze net zo goed waren als Michelin's. Een simpele google actie leerde me dat een auto met LingLong banden bij een snelheid van 100kmpu 3 autolengtes langer nodig heeft om bij een noodstop tot stilstand te komen. Laat staan dat ze dan hun auto wegbrengen voor een winter controle. Ja als de winter controle gratis is, dan staan ze wel ineens bij de garage.

Conclusie, mensen zijn onwetend en vooral Nederlanders geven liever geen geld uit aan onderhoud van hun automobiel. Uiteraard zijn er uitzonderingen hoor, maar loop voor de grap maar eens door je eigen straat hen en kijk maar eens naar de auto's in de straat, en dan vooral de auto's die dan een jaartje of 5 (of ouder zijn) Ze staan bijna allemaal op knaken banden, en zo weet je dus ook dat er op de rest van het onderhoud ook beknibbeld wordt.
Dus een tip voor als je een auto gaat kopen, staat de auto op goedkope banden weet je ook bijna zeker dat de auto met een klein budget onderhouden is.
Dus eigenlijk zeg je dat je €2,50 korting zou moeten krijgen als je hier gebruik van maakt, in plaats van € 2,50 extra...
Ik ken het totale kostenplaatje niet voor de ANWB. Maar uiteindelijk zal het daar wel op neerkomen lijkt mij.
Als je de ANWB via deze manier laat meekijken met het rijgedrag, krijg je korting op de autoverzekering van de ANWB. Hoewel via het Smart Driver pakket, als aanvulling op de Wegenwacht, ook de nodige data bij elkaar wordt gesprokkeld, heeft hier het weggedrag van de eindgebruiker geen consequenties voor het abonnement op de Wegenwacht. Als dat wel zo zou zijn, zou een korting op het Wegenwacht abonnement inderdaad op zijn plaats zijn, vind ik.
Lees je even in voordat je reageert... Smart Driver heeft niets met verzekeringen te maken, en niets met meten van rijgedrag.

Volgens mij reageer ik op iemand die stelt dat de ANWB-Wegenwacht door deze dongel minder kosten maakt omdat mankementen aan het licht komen voordat ze tot een storing (en dus WW-inzet) leiden; vandaar mijn opmerking dat je dan korting zou verwachten in plaats van een toeslag.

Dat heeft helemaal NIETS met rijgedrag en korting op autoverzekeringen te maken.
Dat was ook precies mijn punt, wat ik had opgemaakt van de informatie van de ANWB. Beide systemen kunnen technisch wel worden gecombineerd, waar ik mij voor kan stellen dat er op termijn een gecombineerde oplossing vanuit de ANWB op de markt wordt gebracht.
Als "gecertificeerde" autotechneut, was in 2004 alop de hoogte van dit, heb in de VS een OBD2 dongle besteld.

Functionaliteit en software waren rudimentair.

ANWB oplossing is goedkoop, niet echt snel, en minder functioneel.


Deze Amerikaanse "automotive engineer" reviewed een moderne OBD2 dongle.

Niet goedkoop, maar komt ook met goede software (Iphone en Android)

Deze software:

- Bekijken van alle service bulletins
- VIN check en verificatie
- Omgaan met de 6 OBD2 modes.
- Integratie met bepaalde video camera's

https://www.youtube.com/watch?v=CQCMvHJLnZY

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 1 oktober 2020 19:25]

Ik heb voor 3 tientjes een OBD2 - wifi adapter gekocht bij Bol.com en een app voor mijn telefoon (Car Scanner ELM OBD2). Kan ik gewoon de gegevens overhalen via wifi. Uiteraard zit daar ook een live-data functie op, maar die gebruik ik niet.

Aangezien de connecter op kniehoogte naast de bestuurder zit (izoals in het filmpje), weggewerkt achter een klepje, die open moet blijven als de adapter erin zit, lijkt me een always-on-monitor-functie niet de beste oplossing. Dat gaat heel hard vervelen.

Zo'n ANWB abonnement is na 1 1/2 jaar al duurder. En veel beter voor mijn privacy.
De kosten zullen zijn vanwege de SIM-kaart (en dus iets van een mobiel abonnementje).
Kan ook via Bluetooth of wifi van je mobiel connecten. Waarom dan een sim abonnement nemen
Alles kan. Maar ga jij Henk en Ingrid uitleggen dat ze elke keer als ze de auto instappen een accesspoint op hun telefoon moeten starten?

Niet heel gebruiksvriendelijk wel?
Ik vraag me af wie dat betaald als je een nieuwe auto koopt die tegenwoordig zogenaamd connected zou moeten zijn met internet. Ik heb niet zoveel trek om te betalen voor een dataverbinding die "handig" is voor mij vanwege telemetrie...sterker ik wil helemaal geen verbinding of wat dan ook...ik wil een auto die ook rijdt zonder internet. Of is dat raar?
Er is geen auto op de markt die niet rijd zonder Internet.

Bij Tesla is de basis connectivity gratis, zal wel bij de verkoopprijs in zitten voor bv. 30 jaar.
Bij de Jaguar iPace kun je vziw zelf een SIM plaatsen.

Maar elke auto anno vandaag de dag bevat telemetrie in verband met de verplichting voor eCall. Dus je ontkomt er niet aan. Zonder eCall komt ie straks ook niet meer door de APK.
Een goede app bouwen, die netjes in het Nederlands vertelt wat de problemen in je auto zijn kost flink wat geld. Een documentje met rijtips is zo gemaakt, maar als ze dit netjes doen, en per tip evalueren of je te hard optrekt of onnodig remt voor de bochten(?) dan kan ook dit prijzig zijn om te ontwikkelen. En hoe moet de dongle communiceren met je telefoon? -> Dataverkeer en server zijn ook niet gratis. Helpdesk omscholen zodat zij kunnen vertellen waar je dit ding in moet pluggen, en dat deze dongle data niet van je belbundel afgaat, etc.

Ik vind €2.50 niet duur (al zou ik er meer zeker niet voor over hebben), maar verwacht geen winst in het eerste jaar vanwege de ontwikkelkosten. Het besparen van autopech is wel een mogelijk verdienmodel, en past bij de ANWB. De data gebruiken om meer informatie te krijgen over auto types past ook bij de ANWB.
Als je die dongle erin laat (als het al past, ik moet een gat zagen in de afdekklep) heb je grote kans dat je accu sneller leeg loopt, en wie moet je dan bellen?
even een plat verloopstekkertje/snoertje kopen, heb ik ook
Mja. Ik denk alleen dat de meeste mensen geen flauw idee hebben hoe ze hun auto moeren uitlezen. Of überhaupt de moeite zouden nemen. Als ik zie hoeveel mensen vrolijk blijven rondrijden met een storingslampje omdat "de auto het gewoon doet", zou dit sommige mensen wel voor grote defecten/onderhoudskosten kunnen behoeden.

Zelf heb ik een dongle in de auto liggen en een app op de (android) autoradio waarmee ik alles kan uitlezen
Er zijn ook fouten die af en toe optreden die wel worden vastgesteld maar waar geen storingslampje van gaat branden. Deze verschijnen wel bij het uitlezen van de auto.
Dus ze laten je 2,50 per maand betalen voor een dongle van een tientje om de kans dat je de wegenwacht nodig hebt te verkleinen. Slim verdienmodel!
Je zou toch inderdaad verwachten dat ze de wegenwacht-prijs volgend jaar met 2 euro verhogen en deze dongle dan gratis aanbieden.

Een echt controversiele vervolgstap zou kunnen zijn om elk lid dat hem installeert 20 euro korting te geven, mits de ANWB mee mag kijken met de data en je bindend advies mag geven ;)

[Reactie gewijzigd door Zynth op 2 oktober 2020 08:21]

Een versie van een eenmalig €10 zonder SIMkaart en informatie doorsturen, met een app om die gegevens zelf uit te lezen zou prima zijn.
Torque leest bijv. niet de status van filters, olieniveau of andere zaken uit.
Ach, voor 2,50 koop je zo'n dongle zelf op aliexpress...
Yep, been there, done that. En het werkt niet. Imitatie-chip. Kan zijn dat er wel goede tussen zitten maar dat is de gok.

Voor 3 tientjes had ik een werkend exemplaar bij Bol. Nog steeds geen geld.
De meeste (vrijwel alle) goedkope dongles zij gebaseerd op een ELM327.
Er worden verschillende versies verkocht.

Als je er bij de aanschaf op je dat je een versie <= 1.5 koopt zit je normaliter goed.

De ELM v2.1 wordt ook veel verkocht maar geeft nogal eens problemen.
N=1.

Ik heb tig jaar geleden zo'n ding bij DX besteld. Is eveneensimitatie, werkt al vele jaren probleemloos. Zegt verder niet zoveel.

Vaak wordt op Bol.com dezelfde Chinese meuk aangeboden maar gaat de prijs een paar keer over de kop. Het blijft een beetje een gok, al kom je al aardig ver me reviews doorlezen en een beetje gezond verstand.

Maarja, zelfs 3 tientjes verdien je al terug na 1 storing.
Nou, ik heb er wel 1 voor 3 euro (inc verzendkosten) jaren geleden gekocht, en die werkte gewoon.. En zoals @StefanTs zegt, veel van die zooi die op Bol.com verkocht wordt is dezelfde als op aliexpress, maar dan voor een veel hogere prijs. Veel dropshippers doen het op die manier.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 3 oktober 2020 19:03]

Het meest storende aan het marketingverhaal is dat het weer als 'slimme' oplossing wordt weggezet.

Je maakt de auto er helemaal niet slimmer mee. Je maakt hooguit de ANWB slimmer, omdat ze meer verantwoordelijkheid bij de klant lijken te leggen én er meer werk uit kunnen genereren met dingen als een 'eco score'.
Het is best handig om die info op je telefoon gepusht te krijgen. Zoals wel met meer van deze slimme toepassingen.. idem bijvoorbeeld met een slimme energiemeter. alleen is er voor de consument 0,0 reden dat het standaard via de cloud van de aanbieder moet lopen.

Overigens heeft de ANWB een ronduit bizarre voorwaarde in hun aanbieding, tenminste als je het combineert met een autoverzekering: het kan reden zijn je verzekering op te zeggen. En dat is vervelender dan het in eerste instantie lijkt. Ken je dat vakje 'is u ooit eerder een verzekering geweigerd of opgezegd?' als je een nieuwe verzekering afsluit? Ik kan er zelfs als je netjes rijdt met m'n verstand niet bij dat iemand z'n nek in ruil voor een kleine korting vrijwillig in zo'n strop legt.

https://www.consumentenbo...%20ANWB%20je%20polis%20op.

[Reactie gewijzigd door Yucon op 1 oktober 2020 17:25]

Bron?
Verhalen zijn geen feiten
Sorry, ik vind dit een grove inbraak op privacy, volgens mij is dit niet eens toegestaan!
Is onderdeel van de voorwaarden. Je krijgt korting als je de anwb laat monitoren.
"ANWB laten monitoren", ik vind het eng dat een verzekeraar mee kan kijken met je rijgedrag, zelfs als je ermee instemt, het blijft M.I.een enge ontwikkeling.
Het gaat hier niet om de ANWB autoverzekering
En met jouw post is er nu een extra verhaaltje bij, maar zolang we ons blijven focussen op verhalen kunnen we ons slechter focussen op de feiten.
Precies. Dit is een veredelde black box, maar dan in de cloud. Het ging me ook echt om het marketingverhaal. Heb al jaren een OBD-dongle om de auto uit te lezen, dus ik zie het nut van de techniek echt wel. Maar dat kan prima lokaal.
Er zijn inderdaad mooie connected oplossingen te verkrijgen waarmee je inzicht kunt krijgen in de data van je auto.

Wat we met Smart Driver proberen te bereiken is om een stapje verder te gaan dan alleen inzicht geven in deze ruwe data.

Smart Driver leest dezelfde informatie uit die jouw dongle uit kan lezen, maar vervolgens wordt de data uit jouw auto vergeleken met data over de pechgevallen waar de ANWB mee te maken krijgt. Aan de hand van deze datamodellen kan Smart Driver voorspellingen doen over dreigende problemen bij specifieke componenten in jouw auto. Het gaat dus wel degelijk een stap verder dan een black box in je auto.

Hier ligt voor ons het verschil tussen een 'connnected' product en een 'smart' dienst.
Edit: verschillende producten inderdaad, dank @nick95 voor dat inzicht.

@Yucon slaat de spijker op de kop voor de Veilig Rijden Verzekering. Het maakt haast niet uit wat voor korting die in goede tijden biedt. Je krijgt een systeem waarbij de verzekeraar jouw verzekering kan opzeggen op basis van gegevens uit dat systeem. Joyriden, bewijs maar. Iemand anders achter het stuur, bewijs maar. Ambulance met sirene achter je op een eenbaansweg, bewijs maar. Zwangere vrouw die naar het ziekenhuis moest, mag niet in het systeem want medisch gegeven :+. Data uit het systeem niet overeenkomstig met jouw werkelijkheid, bewijs maar. Dat ze dit niet combineren met iets als Smart Driver dat de ODB poort leest is eigenlijk alleen maar gevaarlijker, want nog minder sensoren om op terug te vallen, puur GPS met een Bluetooth beacon is geen wetenschap.
https://community.consume...en-verzekering-anwb-20249

Je verplichte autoverzekering riskeren puur voor wat handige snufjes is niet slim, dan die handige snufjes gewoon maar ergens anders inkopen, voor gerust 5 euro per maand meer en desnoods zelf die 90 euro voor zo'n unit inleggen. Staat nog altijd in geen verhouding tot je verzekering opgezegd krijgen, dan betaal je opeens per maand tientallen tot honderden euro's extra om nog in een auto te mogen rijden...

Staat helaas niet voldoende duidelijk los van Smart Driver, vroeger heette dat ANWB Connected. Daar staan veel meer veelgestelde vragen bij. Waaronder één die duidelijk maakt dat het niet hetzelfde is. Zonde, echt heel zonde van de verwarring. Daarom hieronder de post van ANWB Connected.
https://www.anwb.nl/auto/...lde-vragen-anwb-connected
"Kan ik ANWB Connected Car combineren met de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering?
Ja dat kan, de nieuwe Veilig Rijden Autoverzekering meet met behulp van een app en een speciale Bluetooth beacon die je in je auto legt. ANWB Connected werkt op basis van een connector die je in de OBD-poort van je auto plaatst.
Heb je nog de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering met een connector, dan is het niet mogelijk om de autoverzekering te combineren met ANWB Connected. Je auto beschikt namelijk over maar één OBD-poort. Wil je graag beide producten? Neem dan telefonisch contact op met ANWB Verzekeren om over te stappen op de Veilig Rijden app met de speciale Bluetooth beacon."

Dus Smart Driver gerust doen voor de aanvulling op de wegenwacht. ANWB Veilig Rijden maar eerst wat jurispudentie afwachten hoe er in praktijk omgegaan wordt met de verzekering opgezegd krijgen en andere strafpunten.

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 2 oktober 2020 23:02]

Ik zie bij dit artikel veel verwarring in de comments over een verzekeringsproduct v.s. Smart Driver.
Smart Driver staat hier totaal los van, is geen verzekeringsproduct en de data wordt ook niet gebruikt voor verzekeringsdoeleinden.
Die link is er wel degelijk, zoals ook eerder aangegeven in dit draadje: https://www.consumentenbo...kering/anwb-veilig-rijden


Edit: blijkbaar zijn dit verschillende producten.

[Reactie gewijzigd door epoman op 2 oktober 2020 10:37]

De link die je deelt is van toepassing op een heel ander product, net als de comments die hier worden gedeeld. Smart Driver heeft niets te maken met de Veilig Rijden autoverzekering. De systemen en dongle er achter zijn totaal verschillend en er wordt geen data gedeeld met de verzekering.

Het maakt voor Smart Driver ook totaal niets uit waar je bent verzekerd. Smart Driver is puur gericht op het voorkomen van pech.
Ah, check. Dan gaat de vorige opmerking niet op idd.
Het gaat hier niet om een verzekering
Dat en waarom laat je je hele doen en laten constant tracken door een verzekeraar die niets om je privacy geeft :/ Staan de hele dag dus in je nek te hijgen en voeren allemaal analyses uit op jouw privézaken...
@Yucon: kan je vinden in eerste deel van je reactie maar mis de relevantie van je opmerkingen mbt de verzekeringen. Het vakje 'ooit verzekering geweigerd/opgezegd' zal je bij iedere verzekeraar vinden: daar is niets vreemds aan. En of het handig of verstandig is om te kiezen voor een verzekering waar je wat extra korting kan krijgen als je je weggedrag laat monitoren is een keuze die wellicht niet echt handig is voor de groep mensen die de max snelheden op de nl wegen te laag vindt; maar heeft weinig te maken met de aanbieding van deze dongle voor wegenwacht leden; al zou het prima zo kunnen zijn dat deze dongle daar ook voor gebruikt wordt/kan worden- maar volgen mij gaat deze gratis anwb reclame dit artikel over dit aanbod voor wegenwacht leden daar niet over

Edit: na lezen van wat artikelen over de bestaande anwb verzekering waarbij je korting op je verzekering kan krijgen en de verwarring die ze zelf veroorzaken door die dongle niet meer aan te bieden en deze 'nieuwe' dongle voor WW leden snap ik waarom je over die verzekering begon; ook al is het strikt gesproken niet relevant voor dit "nieuwe" produkt.

[Reactie gewijzigd door tonkie_67 op 1 oktober 2020 21:43]

Eens, termen rond Smart worden een beetje te grabbel gegooit. Als ik over mijn Smart Home begin denkt iedereen dat ik tegen mijn telefoon moet schreeuwen om het wc licht uit te krijgen :(
Apparaten die worden verkocht als 'slim' of 'smart' zijn dat hoofdzakelijk vanuit het perspectief van de aanbieder/fabrikant, omdat ze via die devices meer data terugkrijgen. Te veel van die apparaten blijven op niveau gimmick hangen of lossen een 'probleem' op dat eigenlijk helemaal geen oplossing nodig had.
De mensen die het bedenken en verkopen moeten ook wat te doen hebben he.. Het is allemaal een vorm van werkverschaffing en levert geld op.. Slim, duurzaamheid etc, het is allemaal een industrie geworden waar veel mensen in werken en geld verdienen.. Dat levert soms nuttige nieuwe dingen op en soms niet zo nuttige niet noodzakelijke.. Zolang het eigen keuze is en dus niet opgedrongen en/of verplicht wordt vind ik het allemaal best..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 1 oktober 2020 17:24]

Dat doen ze toch al langer? Ik heb een jaar terug ook al over zoiets dergelijks gelezen van de ANWB, herinner ik mij.
Klopt, sinds 2013 zijn ze hier al mee bezig naar eigen zeggen:
De voordelen van ‘connected car’ zijn dus niet alleen weggelegd voor bestuurders van nieuwe auto’s. Met ANWB Smart Driver kunnen ook wat oudere modellen eenvoudig ‘connected’ worden gemaakt. Omdat door het delen van data pechhulp kan worden verbeterd, en pech zelfs kan worden voorkomen, investeert de ANWB sinds 2013 volop in ‘connected car’.
bron: https://www.anwb.nl/auto/...-hebben-iets-te-vertellen
Dank voor de informatie en de bronvermelding! Blijk ik toch niet gek te zijn. Dus het is niet iets "nieuws", eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door xdizzy12 op 1 oktober 2020 16:52]

De manier waarop ze dit project nu pluggen aan klanten leden (dus dit specifieke pakket voor 2,50) is nieuw. Dat ze inderdaad op andere manieren soortgelijke projecten proberen uit te voeren is al wat langer bekend ja.
Zo te zien is het gewoon een prijsverlaging though.

In 2018 was het €60 per jaar + €50 eenmalig.
https://web.archive.org/w...ww.anwb.nl/auto/connected

Begin 2020 was het €2,99 per maand + €19,99 eenmalig.
https://web.archive.org/w...w.anwb.nl/auto/connected/
Als één van de mensen die in het afgelopen jaar Smart Driver heeft helpen ontwikkelen bij de ANWB, wil ik hier graag even op reageren.

Ik begrijp waar de verwarring vandaan komt, maar bovenstaand bericht klopt niet. De prijzen die je noemt zijn voor een eerder product (ANWB Connected) met andere features en een ander doel. Ze zijn los van elkaar ontwikkeld en opereren momenteel naast elkaar (hoewel Connected niet meer verkocht wordt).

Het belangrijkste verschil tussen Connected en Smart Driver is het doel van de producten.

Bij Connected was het doel om zoveel mogelijk inzicht te geven in wat er allemaal speelt in je auto. Dit was vooral interessant voor mensen die meer willen weten over de data die in hun auto rondgaat. We gaven leden eigenlijk doorlopend de informatie die normaalgesproken bij de garage wordt uitgelezen.

Bij Smart Driver is de insteek om pech te voorspellen en te voorkomen. Hierbij wordt eigenlijk alleen gemeld wat relevant is voor jou als bestuurder om je auto in goede staat te houden. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een waarschuwing dat je accu binnenkort gaat verslijten, maar ook voorspellingen over een reeks andere componenten, naast herinneringen aan onderhoud en andere zaken die nodig zijn om je auto in orde te houden. Allemaal in begrijpelijke taal en met opties om het probleem op te lossen.
Zijn de functies in de toekomst wel vergelijkbaar?

Ik heb zover ik weet in de tijd van de dongle voor de autoverzekering zelf die niet kunnen gebruiken omdat ik al de Connected Car dongle had. HierBij vond het ik beschikbaar komen van nieuwe functionaliteiten erg beperkt, ondanks eerdere toezeggingen. Zo kon je bv wel een soort medaille krijgen voor je zuinigheid tov anderen maar praktisch kon je hier niets mee. Ook het combineren van dongle functionaliteit was, in ieder geval toen ik ermee stopte, niet mogelijk. Wat ik heel handig vond was de koppeling met de parkeerapp, waarbij je parkeerteller automatisch stopte wanneer je wegreed. Dus; nooit meer te veel betalen.

Maar: dit is dus opnieuw een aparte dongle voor een apart doel als ik je goed begrijp. Betekent dit dan dat de oude services te weinig interessant waren, of de ontwikkelkosten bv te hoog? Als ik om de paar jaar nieuwe dongles moet aanschaffen en tussen de dongles ook nog eens groot verschil zit in functionaliteit is de aantrekkelijkheid tot aanschaf niet heel groot. Immers: over een paar jaar komt er "toch weer" een compleet vervangend product..?

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 1 oktober 2020 19:32]

Goede vragen.

Als je Smart Driver afneemt hoef je geen nieuwe connector te kopen zoals bij Connected het geval was. Je betaalt alleen een maandelijks bedrag voor de dienst.

Wel krijg je een nieuwe connector toegestuurd welke in je auto geinstalleerd moet worden om Smart Driver te kunnen gebruiken. Je kunt Smart Driver en Connected ook niet naast elkaar gebruiken: je moet het een of het ander kiezen. Mocht je van Connected over willen stappen, dan kun je dit heel eenvoudig via het Leden Service Center regelen. Let wel op dat Smart Driver andere features heeft dan Connected: er zit bijvoorbeeld geen rittenregistratie in.

De koppeling met de parkeerapp zit momenteel niet in Smart Driver, maar we zijn ermee bezig om uit te werken waar deze feature een plek krijgt binnen de apps van de ANWB. Hierbij sluiten we niet uit dat dit in Smart Driver is.
Bedoel je nu dat jullie twee verschillende dongles gebruiken? Kun je daar wat meer over vertellen? Vanaf de zijlijn zou ik verwachten dat de hardware requirements vrijwel identiek zouden zijn want zoveel doet zo'n dongle immers niet.
Kijk, dit is goede informatie, dank daarvoor.

Is er dan tussen de hardware eigenlijk nog een verschil? Of is dit gewoon een gebruiksvriendelijkere en simpelere vorm van Connected? Want bij Connected kun je ook zien dat je accu binnenkort verslijt neem ik aan, als het doel was om je zoveel mogelijk informatie te geven.
Duidelijk verhaal.

Ik hoop dat dit stukje tekst ook niet klopt?
"Smart Driver signaleert mogelijke accuproblemen voordat deze zich daadwerkelijk voordoen en informeert de bestuurder zodra er een waarschuwingslampje op het dashboard gaat branden.
De app informeert de bestuurder als er een lampje op het dashboard gaat branden?
Dat noem ik nou niet echt smart.
Hey dat is opvallend... Ik kende dit dus nog niet, maar ze presenteren het bv op YouTube wel als echt iets nieuws, met een nieuwe naam en een nieuw concept...
Wel goede marketing, aangezien Tweakers nu schrijft over hun, terwijl het zo te zien alleen een rebrand is van een bestaand product.
Of heeft tweakers niet genoeg research gedaan?
Dus als een bedrijf iets als nieuw presenteert, dan is het aan Tweakers om alle hoeken van het internet af te speuren om te kijken of dat wel klopt? Nee. Zo werkt het niet.
Jawel zo werkt het wel. Het is deels de rol van Tweakers om berichten van bedrijven uit te pluizen. Ik verwacht van Tweakers dat ze niet berichten van anderen kopiëren. Maar dat ze waar mogelijk wel even kijken of ze geen nep nieuws posten of berichten van extra informatie voorzien.

Anders kan ik net zo goed na nutech gaan.
Misschien weet je het niet, maar er zit een onvoorstelbaar grote ruimte tussen 1 YouTube advertorial en 'alle hoeken van het internet'
Journalisten die controleren of wat iemand beweert wel klopt, stel je voor....
dat is - mijn inziens - precies de taak van Tweakers inderdaad
Het moet ook haast wel iets nieuws/anders zijn:

Ik heb op dit moment Connected Car van ANWB en die werkt op zich prima bij mij, maar deze nieuwe Smart Driver is niet compatible met mijn auto (net de kentekencheck gedaan). Dus kennelijk is deze nieuwe dongle/service niet compatible met alle auto's waar de oude service wel mee werkt.
idd, hier een fiat punto uit 2013, toch wel een auto die in de diesel variant die ik rijd erg veel verkocht is gezien ze toen belastingvrij waren door hun extreme zuinigheid met brandstof, maar word niet ondersteund? :+
Het is ook een nieuw concept. Het oude Connected Car product registreert enkel als er iets mis is. Het nieuwe Smart Driver gaat op basis van algoritmen en ervaringen voorspellingen doen over de status van je auto. Dit betekent niet alleen het registreren van bijvoorbeeld een foutcode via de dongle, maar juist het herkennen van een combinatie van foutcodes om specifieke issues bij autos te kunnen voorspellen. Zo ben je in de beste gevallen je pech of onderhoud dus voor, en kom je minder stil te staan.

En om meerwaarde te kunnen leveren als meer voorspellend / pro actief product, worden er andere eisen aan Smart Driver geschikte voertuigen gesteld dan aan de vroegere Connected Car geschikte voertuigen.

[Reactie gewijzigd door cinisi op 1 oktober 2020 21:54]

Helaas is het ook sterk gedaald in functies. Ik heb deze connected app via de ANWB (die nu niet meer te krijgen is) en ben bang dat ik gedwongen zal worden om over te stappen op smart driver. De belangrijkste veranderingen:

- Geen rittenregistratie. De ANWB connected app laat me heel handig per rit zien waar ik heb gereden, evt. bijzonderheden zoals hard remmen en benzineverbruik.
- Integratie met parkeerapp. ANWB sluit automatisch mijn parkeeractie af (via ANWB parkeren) zodra ik de auto start. Handig voor mensen die dat wel eens vergeten zoals ik :+
- Bewegingsmeldingen. Als je bang bent dat iemand er met je auto vandoor gaat.

De optie van storingscodes zit hier zelfs al in, samen met de waarschuwingen voor een lage accuspanning. Je betaalt dus wel 0,50 cent extra, maar de meest boeiende functies zijn er uit ben ik bang..
Klopt, dit is al veel langer. Niks nieuws.
Leuk topic over de autoverzekering van de ANWB hier op Tweakers:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1915374/0

Ik zou het sterk aanraden dit topic eens door te lezen en eigenlijk afraden voor een kleine korting voor deze verzekering te kiezen, de kans bestaat dat je zelfs bij moet gaan betalen doordat de sensoren te agressief zijn afgesteld tenzij je rijdt als een bejaarde die iedereen in de weg zit. Je autoverzekering zou maar door hun automatisch stop gezet worden door foutieve metingen, dan wordt het leuk aankloppen bij je volgende verzekering.

En dan hebben we het niet eens over het privacy aspect, het moeten rijden met z'n dongle waarbij mogelijk deze bij sommige auto's in de weg zit en je ook nog eens je smartphone bij en actief moet hebben.
Voor de duidelijkheid: Smart Driver is geen verzekeringsproduct. Het is een product wat je helpt om pech te voorspellen en te voorkomen.

Het artikel waaraan je refereert gaat over ANWB Veilig Rijden Verzekering. Dit zijn twee losstaande producten.
Eng product wat mij betreft. Ten eerste is het twijfelachtig qua privacy vind ik, maar dat mag iedereen voor zichzelf bepalen uiteraard. Maar wat mij betreft klopt de hele gedachte erachter niet; het is geen kwestie van hoe langzamer hoe beter in het verkeer. Ten eerste ben je niet alleen op de weg; een slak die mensen uitnodigt tot inhalen is juist een gevaar op de weg. En wie bepaalt in godsnaam wat een goede bochtsnelheid is? Met welke auto, welke banden, onder wat voor weersomstandigheden? En hoezo is snel optrekken gevaarlijk? Met 70 invoegen op de snelweg zodat je accelerometer je niet naait, da's pas veilig |:(

Onvoorstelbaar.
"Smart Driver signaleert mogelijke accuproblemen voordat deze zich daadwerkelijk voordoen en informeert de bestuurder zodra er een waarschuwingslampje op het dashboard gaat branden."

Waarom zou je 'n dongle van 2,50/maand nodig hebben om bericht te krijgen dat er een lampje op je dashboard brandt?
Omdat het 'Check Engine'-lampje op zichzelf niks zegt, en deze dongle zou je dan meer info moeten geven over wát je dan precies moet checken.
Ja en nee. Deze dongle (elke generieke ODB2) geeft gewoon een foutmelding (zeg bv A12) waar vanuit een database ergens iets kan gelezen worden wat die 'generieke' foutmelding zou zijn.

Mijn 2005 Subaru geeft bv standaard via ODB bijvoorbeeld een P0300, dat is de standaard foutcode voor misfire cylinder 1.

Echter, en deze database hebben ze bij ANWB dus ook, de 'oorzaak' zou dan moeten zijn:
Faulty spark plug or wire Faulty coil (pack)
Faulty oxygen sensor(s)
Faulty fuel injector
Burned exhaust valve
Faulty catalytic converter(s)
Running out of fuel
Poor compression
Defective computer

2,50 euro voor 'generieke meldingen' (accu spanning is bij veel auto's een aparte sensor, geen generieke motor-lampje) is best bijzonder, zeker als je vervolgens ook nog twijfelachtig behoorlijk wat data bij hun achterlaat.

ANWB weet dondersgoed welke auto's er hoofdzakelijk langs de weg staan, zo'n dongle gaat je daarmee niet helpen omdat A. auto's nieuwer zijn en er amper ODB2 gebruiken (maar aanvullend bv VIDAS met licenties enkel data mogen uitlezen), of ouder welke dus of geen ODB2 ondersteuning hebben, of eigen protocol gebruiken (zoals Subaru met SSM).

Dan hekel ik me nog erger aan 'smart' in de naam opnemen, dit is geen smart, dit is geen slimme shit, dit zijn gewoon foutcodes die al ruim 15 jaar worden gebruikt weergeven op een app, met bonus extra data afstaan. Ik rij al ruim 10 jaar met zulke 'smart' data in mijn auto, foutcodes, complete service log, meldingen en foutmeldingen, ik kan zelfs meten wat ik 0-100 doe, wat mijn airflow is, mijn turbodruk, mijn compressie, verbruik absoluut, gemiddeld, over 400 meter én dat alles zonder maar 1 bit aan data af te geven aan 1 of ander bedrijf die niet bepaald duidelijk is over wat zij nu precies doen met deze data.

En de humor:
Helaas is je auto niet geschikt voor Smart Driver.

Generieke bullshit wat nog geld kost, maar niet eens werkt op mijn auto, humor.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 1 oktober 2020 17:22]

Ik ben het met je eens dat het doorspelen van generieke meldingen niet onderscheidend is. Daarom doet Smart Driver dat ook niet.

De data die opgehaald wordt uit je auto wordt vergeleken met datamodellen die de ANWB specifiek ontwikkeld heeft op basis van data over voorgaande pechgevallen om pech te kunnen voorspellen.

Jouw data wordt zo vergeleken met al deze voorgaande pechgevallen + de kennis van de experts van de ANWB, om te beoordelen of er iets mis dreigt te gaan in je auto. Alleen dan krijg je een melding.

Ik ben zelf geen data analyst, maar ik zou dit wel 'smart' noemen.

Vervelend dat je auto niet compatibel is trouwens. We werken nog aan de compatibiliteit en hopen deze heel binnenkort weer te kunnen verhogen.
Je spreekt over "we", dus ik ga er even vanuit dat je aan dit project meewerkt. Je ontwijkt heel mooi het kritiekpunt van de dataverzameling - kun je daar misschien iets meer over vertellen? Waarom is dat nodig? En wat gaat de ANWB met die data doen?
Je kunt 'Smart' ook lezen als Nederlands woord. Dat maakt het misschien toepasselijker.
Alle auto's verkocht in Europa moeten verplicht een OBD2 aansluiting hebben met bijpassende protocollen. Vanaf 2001 geldt dit voor benzine auto's. Ik meen vanaf 2004 voor diesel auto's.

Ik heb twee auto's uit 2009... Beiden zijn niet geschikt voor de "aanbieding" van de ANWB terwijl ze gewoon via OBD2 uit te lezen zijn...

Weer iets dat niet werkt...
Het kan op zich heel handig zijn als je een app hebt die op basis van info uit de dongle kan aangeven dat je accu minder wordt en dus aangeeft dat je die zou moeten vervangen voordat je er op een koude winterdag achterkomt dat de accu te weinig prik kan leveren om de startmotor op volle kracht te laten werken. Ook als je die kennis op zich hebt en je ook zelf je accu conditie zonder dongle kan bepalen om m dan tijdig te vervangen kan het heel handig zijn als een app dat voor je doet. Dat ze alles wat hopen data van je verzamelt en in 'de cloud' opslaat en bewerkt tegenwoordig het predikaat "slim" geven is idd best irritant maar (helaas) vaak wel waar. Dat die slimheid vooral slim is tbv de aanbieder van de dienst en niet perse 'slim' voor de eindgebruiker is helaas bijna altijd het geval....
Ik zou ook liever een app hebben die wel 'de cloud' raadpleegt om de meest recente technische informatie op te halen zonder tegelijkertijd alle verzamelde data van mijn devuce+app ook te uploaden naar diezelfde cloud. Maar helaas wordt die optie zelden geboden en zou je zelf moeten knutselen met open source code en info icm online open databanken om vergelijkbare functies te bieden.
Dat is voor veel gebruikers teveel gevraagd en "kiezen" dus "vrijwillig" om hun data te delen met "selecte business partners" om je een "nog betere ervaring" te kunnen bieden.
Zelf zou ik nooit afhankelijk willen zijn van een cloudapp voor privacy sensitive toepassing zoals bijvoorbeeld cameras (bv ring deurbel ). Om de data ook extern op te slaan (zodat niet alle video mbt een inbraak pleite is als je server ook gejat wordt bij de inbraak waarvan je de video opname wil hebben om de dieven te vinden) kan je uiteraard wel een virtuele server gebruiken die in 'de cloud' draait: maar dan wel een vm die je zelf beheert en dataopslag die je zelf kan encrypten...
Hoe moderner je auto hoe meer zinvolle meldingen je krijgt van het systeem. Zal vooral interessant zijn voor autos die er een beetje tussenin hangen.
In mijn ervaring krijg je enkel duidelijke meldingen als je er als "argeloze consument" zelf wat mee kan. Bandenspanning, olie kun je natuurlijk zelf fixen. Echter worden motorstoringen gewoon met een "check engine"-light opgelost, en wellicht met een melding op je boordcomputer dat je naar de garage moet. Wat er precies mis is, wordt over het algemeen niet gemeld, niet door auto's van een jaar of 5 oud, en ook niet door gloedjenieuwe auto's voor zover ik weet.

Het laatst wat autofabrikanten willen is namelijk dat iedereen zelf gaat dokteren met een dongle en een laptop, al is het alleen maar dat je daar dan geld mee kan besparen. Onderzoekskosten (errorcodes uitlezen) gaat bij de dealer gewoon met het reguliere uurtariefje. Die uurtjes onderzoek betaal ik liefst zo min mogelijk. Als je de juiste dongles hebt kun je er ook opties op je auto van honderden euro's gewoon mee aanvinken.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 1 oktober 2020 17:39]

Ik vermoed dat de ANWB het inschakelen van opties niet gaat ondersteunen. Jammer eigenlijk. Zou best een leuke USP zijn.
N=1 maar mijn doodnormale middenklasser kan dat niet. M'n vermoeden is dat die er heel veel zijn.
Ik ben het met je eens dat meldingen over lampjes op je dashboard niet het onderscheidende aan deze dienst zijn.

Deze feature zit in Smart Driver omdat a) sommige mensen niet hun lampjes kennen en dus gebaat zijn bij een uitleg wat zo'n lampje betekent en wat ze daaraan kunnen doen, en b) omdat we bij het testen van Smart Driver van gebruikers hoorden dat ze toch een melding verwachten als een lampje gaat branden.

Het ondescheidende van Smart Driver zit 'm in de voorspellingen die de dienst kan doen door jouw autodata te vergelijken met data uit andere pechgevallen en de kennis van onze experts. Door deze combinatie kan Smart Driver voorspellingen doen over veel componenten in je auto, ruim voordat er iets misgaat.
Een voorspelling, mogelijke kans dat er iets gaat gebeuren?

Sorry, maar daar heb je toch niet veel aan. Daar heb je echt geen dongle (die je 24/7 volgt), voor nodig.

Als je luistert naar je auto, dan vertelt deze je al veel meer dan die dongle.
Deze feature zit in Smart Driver omdat a) sommige mensen niet hun lampjes kennen
Die kan je beter een rij opleiding verkopen. Veiliger voor andere weggebruikers lijkt me.
OBD dongles zijn voor een paar euro te koop op bijvoorbeeld ali-express. Je hebt ze in alle soorten en maten, zelfs wifi/bluetooth versies. Dit brengt me wel op het idee om eens te kijken of dit in Home Assistant te integreren is.
Torque, geweldige app is dat, al best wat problemen mee kunnen vinden, oplossen en daarna foutcodes wissen. Bedankt voor de link!
Bij deze ben je gewaarschuwd voor de veilig rijden verzekering van ANWB. Je rijd twee keer te hard en ze beëindigen je verzekering. Wanneer je 200km/uur in Duitsland rijd geen probleem. Ze kijken niet naar veiligheid maar naar verkeersregels.

Beter een Pace kopen dat is voordeliger
Verkeersregels overtreden is bij mij per definitie onveilig. Tenzij er een ambulance of iets dergelijks met toeters en bellen komt aanracen, maar dan is het maar zo kort dat ANWB daar ook niets mee doet (en op dat moment gelden officieel nog steeds de verkeersregels die jij moet opvolgen).

Overigens staat het ook in de voorwaarden:
Wanneer mogen wij je verzekering opzeggen: Als je niet veilig rijdt. Dit staat in artikel 33 Aanvullende voorwaarden.
Of je veilig rijdt, kun je zien aan de kleurcodes die je in de feedback van ons ontvangt. We werken met categorieën die
elk gekoppeld zijn aan een kleur, zie onderstaande tabel.
Categorie Kleurcode Uitleg rijstijl
Goed Groen Je rijdt consequent goed. Met jouw rijstijl help je Nederland veilig te maken.
Voldoende Licht groen Over het algemeen rijd je goed. Je kunt nog wat punten in jouw rijstijl verbeteren
om op groen te komen en een nog hogere score te halen.
Verbetering nodig Geel Jouw rijstijl laat een aantal aandachtspunten zien. Volg onze feedback op om
veiliger te rijden.
Onveilig Oranje Jouw rijstijl is op sommige onderdelen onveilig. Volg onze feedback op om jouw
rijstijl te verbeteren en veiliger te maken.
Gevaarlijk Rood Jouw rijstijl is onveilig. Je brengt jezelf en andere weggebruikers hiermee in gevaar.
Onderneem onmiddellijk actie, anders loop je de kans jouw verzekering kwijt te raken.
Zeer gevaarlijk Zwart Jouw rijstijl is zeer gevaarlijk. Jouw polis wordt beëindigd. Wij nemen contact met je op om dit te bespreken.
Als je in een jaar zes rode berichten op het onderdeel snelheid ontvangt en/of één zwart bericht op snelheid dan mogen wij jouw verzekering opzeggen.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 1 oktober 2020 17:43]

Meestal maakt snelheid niet zo veel uit voor veiligheid. De wijziging eerder dit jaar van 130 naar 100 overdag had weinig te maken met veiligheid en meer met milieunormen. Nu het overdag 100 en 's nachts 130 is kun je moeilijk het argument maken dat 130 rijden om 18:59 levensgevaarlijk is maar om 19:00 helemaal prima. Maar ik betwijfel of de ANWB computer dat snapt.

Snelheid wordt in Nederland meestal vastgesteld op basis van factoren zoals overlast en milieu. We leven met veel volk in een klein land, en niemand wil auto's met 200 langs zijn huis hebben gaan.

Je kunt ook moeilijk de bewering maken dat 's nachts 200 rijden in Duitsland veilig is en in Nederland 110 overdag niet. Asfalt en wegkwaliteit is her in NL veel beter. En we hebben hier geen bergen met kliffen en haarspeldbochten (waar je vaak gewoon met 100 doorheen mag, ook al is dat fysiek onmogelijk - eigen inschatting) Voor drukte valt wat te zeggen, maar drukte lees je met zo'n GPS dongle niet accuraat af tenzij een aanzienlijk deel van NL zo'n ding gebruikt.

[Reactie gewijzigd door xdizzy12 op 1 oktober 2020 21:10]

Je kunt ook moeilijk de bewering maken dat 's nachts 200 rijden in Duitsland veilig is en in Nederland 110 overdag niet.
Op zich ben ik het daar mee eens, maar het heeft ook een beetje met verschil in snelheid en de verwachtingen van weggebruikers te maken (en de drukte, want de autobahn is op veel plekken toch een stuk rustiger dan de snelwegen hier in Nederland). In Nederland verwacht je niet dat iemand met 200 over de snelweg rijd (even daar gelaten dat het overdag meestal waarschijnlijk niet eens mogelijk is die snelheid te halen door de drukte op de snelwegen in ons land). Als iemand die netjes 100 rijd in zijn spiegel kijkt, ziet dat je nog best ver weg bent en invoegt, dan kan dat best gevaarlijk zijn. Als je niet verwacht dat iemand met zo'n snelheid aan komt rijden, dan zul je toch sneller invoegen dan wanneer je weet dat het mogelijk is dat iemand met een noodvaart over de autobahn rijdt.
Verkeersregels overtreden is bij mij per definitie onveilig.
Lekker simpel, op talloze wegen is in Nederland afgelopen decennia de verkeerssnelheid aangepast uitsluitend om milieu redenen. Daarom wijzigt een verkeersregel, maar dat maakt het harder rijden op een lege snelweg daar snachts niet opeens van veilig naar onveilig. Maargoed waarschijnlijk heb je gewoon wat te weinig fanatasie, want daar gaan we:

Parkeren op een laden/lossen plek: onveilig volgens SunnieNL
Onbetaald parkeren: onveilig volgens SunnieNL
Rijden met een 1 dag administratief verlopen rijbewijs: onveilig volgens SunnieNL
Leuk idee, maar ik zie een hele rij aan privacy issues al voorbij komen. Voor mij hoeft het iig niet.
De ANWB verkoopt al een verzekering waaraan een dongle zit gekoppeld. Je premie wordt dan afhankelijk van je rijgedrag.
De combinatie GPS en simkaart doen bij mij ook de alarmbellen voor de privacy rinkelen. De kleine lettertjes van het abonnement staan er niet bij. De gegevensverzameling zal daar ongetwijfeld in staan en ik vermoed dat dan meer is dan "niets".
Voor de staat van de auto is gps niet nodig en communicatie met de telefoon had ook via bluetooth gekund. Een abonnement is dan niet nodig en de privacy is een stuk beter.
Moderne auto’s hebben verplicht noodassistentie, de luxere modellen hebben dat al veel langer. Daarvoor zit ook alles aan een interne simkaart gekoppeld. Lees voor de gein de bijsluiter eens wat de fabrikant aan telemetrie ophaalt. Dat boeit bijna niemand, maar een dongle is eng....

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 1 oktober 2020 17:42]

Die ingebouwde telemetrie is al vaker naar voren gekomen. Mercedes sloeg bijvoorbeeld ook op waar de auto meer dan 2 uur stil stond. Volgend hen om de kaart met parkeerplaatsen te optimaliseren, maar dat is natuurlijk flauwe kul. Wat precies aan data wordt verzameld blijft vaag. De omschrijvingen in de kleine lettertjes worden (bewust) vaag gehouden, waardoor het eigenlijk onmogelijk is om te weten wat er verzonden en bewaard wordt. Je kan je eigen data ook niet opvragen. De autofabrikanten noemen het geen privacy data en vinden daarom dat de AVG niet geldt. Daar lopen nog een aantal bodemprocedures over.
Tuurlijk boeit dat wel. Telemetrie is niet zo erg, maar GPS data doorsturen geeft heel veel informatie. Adres, werklocatie, reispatroon, bezoeklocaties en dat allemaal bij VAG in de database, om er maar een te noemen. Toch heb ik daar minder problemen mee dan een verzekeringsmaatschappij, maar ik merk dat ik dat niet goed kan objectiveren.
De autofabrikant verkoopt je geen verzekering. En gebruikt die telemetrie niet om te controleren of je wel aan de voorwaarden van die verzekering voldoet.
En nogmaals het gaat in dit artikel niet om de ANWB autoverzekering.
Ik ben eens gaan graven in de telemetrie gegevens van BMW, en heb ook contact gehad met de importeur, en voor zover ik kan zien wordt het gebruikt voor onderhoudbepaling, gegevens nodig voor de app, en ophalen (!) van gegevens bij storingen. Ze ontkennen met klem, zowel in de tekst als ook telefonisch dat ze de gegevens met iemand delen, behalve als ze daartoe gedwongen worden door een rechterlijke of andere opsporingsinstantie.

Daarnaast bieden ze de mogelijkheid om de gegevens op te hoesten, en eventueel te verwijderen, zoals ze ook verplicht zijn.

Mijn interesse kwam doordat ze vroegen of ze de gegevens mochten delen, het doel daarvan was het mogelijk maken dat andere garages (niet BMW) om ook onderhoud uit te voeren.
Het klinkt alsof ze selectief antwoord gegeven en voor het gemak de telemetrie in een soort subsystemen verdeeld hebben, en alleen een deel in het antwoord meegenomen hebben. Bijvoorbeeld die van het motor management.

BMW doet namelijk ook mee met Here. (https://www.here.com/strategic-partners/bmw), en hoewel ik geen harde bronnen heb ben ik er vrij zeker van dat alle recente auto's van die merken met telemetrie aan boord hun data standaard ter beschikking stellen. Dat is namelijk de kern van het idee.

En Here verkoopt verkeersgegevens. (https://www.here.com/solutions/public-sector-infrastructure)

Persoonlijk vind ik deze vorm van aggregatie trouwens niet zo heel erg.. maar het wijkt als ik gelijk heb wel wat af van wat ze je verteld hebben. En dat vind ik wel erg.

[Reactie gewijzigd door Yucon op 2 oktober 2020 14:51]

Hmmm. Misschien heb je gelijk, ik kan in de documentatie niets vinden over de RTTI oplossing, en delen ze deze informatie. Nogmaals eens doorvragen.. Maar locatiedata, elke 10 seconden bijvoorbeeld, is juist wat ik niet wil, in elk geval niet zonder mijn toestemming.

Ik ben normaal niet zo’n privacy freak, maar het gaat om mijn angst dat we straks gaan naar een wereld waar deze informatie altijd ter beschikking van een overheid staat, en in plaats dat ze er terroristen mee op zoeken gaan we voor een 100% controle van overtredingen (niet eens misdaden). Dat is een wereld waar we niet naar toe moeten.

Plus, bij mijn werkgever zijn we bezig geweest met trackers, en daarvoor moeten we goed beschrijven waar we de data wel en niet voor gebruiken. En dat besluit delen met de gebruikers van de voertuigen. Waarom zou dat voor een autofabrikant niet gelden?
—-edit:—-
Oeh het kostte me nog even wat googlen, en ik denk dat ik het begrijp. Ze vragen geen toestemming omdat ze ervanuitgaan dat ze voldoende anonimiseren( mijn aanname). Bijzonder dat ik dat in het Nederlands terugvind:https://www.amt.nl/techni...ij-voor-iedereen-10162895

[Reactie gewijzigd door koppie op 3 oktober 2020 15:16]

Een Tesla zal het vast ook hebben. De Golf 6 had het al voor 2010.
Het zal voor anderen misschien anders uitpakken, maar bij kwam de verzekering van de ANWB als een van de duurste uit de bus. Dat je geld terug krijgt is dan een beetje een sigaar uit eigen doos waar je wel mooi je privacy voor inlevert.
Paar weken geleden een auto-ongeluk gehad. Dan leer je de waarde van een goede verzekeraar beseffen.
Nationale Nederlanden proberen op alle mogelijke manieren onder kosten uit te komen. Echte rotzakken zijn dat.
De ANWB probeert je zoveel mogelijk te helpen, te ontzorgen op het moment dat je kwetsbaar bent. Op zo'n moment ben je heel erg blij met zo'n "dure" verzekering.
Tja en ik heb een tijdje een spotgoedkope verzekering gehad bij Promovendum en die handelde alles zeer netjes en snel af. Duur is niet perse als enige goed en goedkoop is niet perse slecht.
Tja, wat is je punt? Je zult vast gelijk hebben.
Dat de prijs van de verzekering helemaal niets zegt over de kwaliteit.
Dat zal best waar zijn. Verzekeraars hebben belang bij een efficiënte afhandeling. Maar op het moment dat het er echt op aan komt, doet prijs er weinig toe. Als het er echt op aan komt, leer je de kwaliteit van extended service pas echt waarderen. En die service, Die bedrijfscultuur, dat kent een prijs.
iemand die kosten bewust is heeft alleen WA, dan maakt het voor jou dus niet uit ;) Het is de tegenpartij die het dan lekker mag gaan uitvechten via z'n eigen verzekering
Ik ben elders verzekerd, maar wel lid van de Wegenwacht. Voor die situatie lijkt dit bedoeld, denk ik.
Ik neem aan dat je een oude auto blijft rijden dan. Die moderne dingen zijn een groot rijdend spyware pakket, van de verplichte https://nl.wikipedia.org/wiki/ECall naar vrijwillige aankoop van electrische autos met phone home functionaliteit.
Het staat er duidelijk: ze mogen onderzoek doen. Er staat niet eens geanonimiseerd onderzoek doen.
Wie doet dat onderzoek en wie krijgt de resultaten? Een verzekeraar? Shell? Rijkswaterstaat?

"De Leverancier Platform ontvangt niet de naam, adres, woonplaats van de Klant maar alleen de gegevens omtrent het Voertuig en het gebruik daarvan. "

Toevallig staat mijn auto vaak bij mijn huis. Dus weet mijn auto waar mijn huis woont.
En op het werk. En. En. En ....

Heeft de ANWB zich laten adviseren hierin?
Maar daar moet de ANWB expliciet en duidelijk toestemming voor vragen. Mensen moeten daar apart akkoord mee gaan en het mag niet ergens in de rest van de voorwaarden verstopt worden.

Voorwaarden zijn wel redelijk duidelijk over wat ze wel of niet doen met de gegevens. Alleen de leverancier van dat platform ziet persoonsgegevens voor de verwerking.

Maar of het te vertrouwen is, tja. ANWB.nl voldoet ook niet aan de AVG.
Ja, door hun marketingafdeling.
Ik kan mij zo voorstellen dat dit soort gegevens inderdaad gedeeld gaan worden.

https://www.ad.nl/binnenl...r-14-uit-marken~a3140a6e/
GPS en een simkaart, ze weten dis altijd waar je bent, hoe hard je reed en nog veeeeel meer, met een ODB dongel kan je heel veel info vastleggen over hoe men met de auto omgaat bijv. qua rijgedrag en onderhoud.

Gewoon regelmatig onderhoud bij een goede eerlijke garage zou genoeg moeten zijn, eventueel kort voor de winter even de accu checken, maar zodra je merkt dat er maar enige moeite is met starten moet je gewoon je accu vervangen en startmotor/dynamo na laten kijken.
Op bepaalde Chinese webwinkels kun je die OBD dongles ook kopen voor een prikkie, die je kunt uitlezen met je telefoon (via Bluetooth).

Dat is een stuk privacyvriendelijker dan een always-connected device.
uitlezen is 1, begrijpen is 2 ;)

Ik heb gewoon de multimeter in de auto liggen, zo even op de accu zetten in de winter en dan weet je genoeg hoe de status is, word ie laag gelijk nieuwe accu bestellen en z.s.m. erin zetten ;).

Maar niet iedereen begrijpt dat, of vind het eng om zelf te gaan meten met de multimeter (heb geen idee wat wegenwacht aan accu's wisselt per jaar, maar heb het vermoeden dat dit minstens 25% van hun jaarlijkse klussen is, samen met verkeerd tanken toch denk wel de hoofdklusjes denk?)
Hoe test je de accu dan? Onder belasting? Bij welk voltage ga je accu wisselen?
Ik heb ook wel eens een accu gekocht bij de wegenwacht en die was inderdaad fors aan de prijs.
Eerst zo meten, een accu die paar uur onbelast is moet theoretisch 12.66volt geven, meestal 12.3-12.4 door interne weerstand van de Polen en beetje lekstroom in de auto.

Onder belasting meten, moet je even met z'n 2en doen

1 start de motor terwijl de 2e de multimeter afleest (tenzij je lange kabels hebt en dus de multimeter voor de motorkap kan zetten terwijl je erin zit.)

Tijdens starten, maar niet aanslaan moet je minimaal een 9.5-10volt meten. Ik heb een diesel dus die slaat niet gelijk aan, maar moderne benzine auto's maken dit lastig door hun startknop die alles automatiseert. Als je erbij kunt, even de dynamo loskoppelen anders. Je weet dan je belaste voltage.

Dan even contact uit, eventueel dynamo weer aansluiten en weer starten.

Als ie draait moet je 14-15v meten, dit komt door de dynamo die gaat laden.

Zo is het mij geleerd, en heb tot nu toe nooit een lege accu gehad, doe het altijd gelijk even met de 'najaar beurt', nieuwe olie, winter bandjes eronder, onderkant even goed schoonspuiten en dus accu checken

Het is zowieso goed om niet teveel korte stukjes te rijden, je belast je accu behoorlijk bij het starten 😉
Dankjewel, ik ga het op deze manier testen. Inmiddels heb ik zo'n OBD2 ELM327 scanner gekocht en kan ik die starttest alleen zonder hulp uitvoeren. Mijn Ford Mondeo diesel uit 2015 is ook uitgerust met een startknop. Ik zag dat de accu in rust 11.7 volt gaf, hoewel ik vrijwel uitsluitend lange afstanden rijd. Start/stop werkt lang niet altijd en dat heeft ook vaak te maken met een accu die slechter wordt.
Let op dat je dan wel een iets andere accu hebt dan "standaard"

11.7 zou ik me niet direct zorgen over maken hij staat dan dus aangesloten op je auto, die heeft dus ook een "interne weerstand" op de systemen (denk aan je claxon, de boordcomputer voor het alarm etc.). Trek de polen los en meet dan na een uurtje ;)


Meet je de spanning op de ELM327 of met een multimeter? want die scanner is ook niet alleszeggend :p

[Reactie gewijzigd door aadje93 op 8 oktober 2020 17:56]

Nee, ik maak me geen zorgen hoor. Het starten gaat uitermate vlot en de accu is van het type "AGM", dat zal misschien ook iets uitmaken.Ik heb gemeten via de ELM 327.
Sterkte om mijn Mitsubishi Galant uit te lezen met een OBD2 ding.. Gaat ze niet lukken :P
Is je auto dan ouder dan 20 jaar ?, volgens deze https://nl.wikipedia.org/wiki/On-board_diagnostics bestaat OBD2 al vanaf 1996. Misschien lezen ze ondertussen wel meer uit, maar de basis info moet er gewoon zijn.
Jup, komt uit 1998. De aansluiting is er wel, dat is het issue niet. De protocollen die de ECU praat over die aansluiting, is geen OBD. Dus douw er een OBD dongle of apparaat in en dat ding zegt 'ik zie geen auto'. Maar douw je een specifiek apparaatje van Mitsubishi erin, kan je alles uitlezen wat je wilt.
Het protocol wat de ECU spreekt, is geen OBD, al heeft de connector die vorm wel. Het nadeel van dat andere protocol is, dat er volgens mij een heftige licentieprijs aan zit, waardoor iedere 1000000 fabrikanten van die dongles, het protocol gewoon skippen omdat het te duur is.

En dat is de reden dat mijn Galantje niet uitgelezen kan worden :P

Edit: Dat protocol heet MUT :)

[Reactie gewijzigd door SilentDecode op 1 oktober 2020 22:28]

1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee