In dit artikel kijken we naar de toegenomen connectiviteit bij auto's en kijken we naar mogelijke toekomstbeelden van connected cars. Data speelt hierbij een grote rol, daarom werpen we ook een blik op de privacyaspecten van connected cars. Connected cars kunnen namelijk niet alleen positief uitpakken voor autobestuurders, maar kunnen ook onverwachte nadelen met zich meebrengen.
Auto's zitten anno 2021 vol met sensoren. Ze registreren wat je doet met je stuur en je pedalen, wat je wielen doen, wat je motor doet en ga zo maar door. Alles om ervoor te zorgen dat jij met je vierwieler van A naar B komt. Die data blijft echter lang niet meer alleen in je auto zitten, maar wordt steeds vaker gebruikt door allerlei andere bedrijven, overheden en organisaties voor hun eigen doeleinden. Neem Rijkswaterstaat, dat gegevens van auto's wil gebruiken om wegen beter te kunnen onderhouden en sneller te kunnen strooien. Autofabrikanten gebruiken de data weer om hun auto's te verbeteren. Hiervan is Tesla het bekendste voorbeeld; het gebruikt data uit auto's die met Autopilot rijden om Autopilot te kunnen verbeteren. En in Nederland bieden enkele verzekeraars, waaronder de ANWB, aan de premie te verlagen in ruil voor gegevens over het rijden.
Hoewel die autodata nu al wordt gebruikt, staat dit gebruik waarschijnlijk nog in de kinderschoenen, stellen experts. Daarom is het belangrijk om ons nu te verdiepen in de auto als gegevensdrager. Hoe wordt die data nu gebruikt en welke ontwikkelingen komen er nog aan? Maar ook: hoe zit het met je privacy en de transparantie? En gaan de software en connectiviteit van een auto net zo lang mee als de auto zelf?
Het is belangrijk om te beginnen bij de auto zelf, want wat is een connected car eigenlijk? Zoals de naam al zegt, is het een auto die verbonden is, waarbij die verbinding van alles kan zijn. Een auto met een smartphoneapp waarmee je je verbruik kunt zien, kun je bijvoorbeeld scharen onder 'connected'. Het kan echter ook gaan om een auto die verbonden is met infrastructuur, met de autofabrikant of met andere bedrijven.
ECall
/i/2004605778.png?f=imagenormal)
Alle auto's die na april 2018 op de markt verschijnen, zijn in elk geval connected, want sinds die datum is in Europa eCall verplicht. Dit systeem verstuurt na een ongeval via een mobiele verbinding een signaal naar de 112-centrale. In dit signaal geeft de auto aan wanneer er een ongeluk is gebeurd, waar het ongeluk was, hoeveel veiligheidsgordels er zijn gebruikt, om aan te geven hoeveel inzittenden er zijn, de soort brandstof en het type voertuig. Ook worden twee eerdere locaties meegestuurd om de rijrichting te kunnen bepalen. Daarna begint de auto een telefoongesprek met de 112-centrale. De auto kan zo'n ongeval detecteren via sensoren aan boord, zoals die van airbags.
Veiligheid is dan ook een vrij belangrijk onderdeel van connected cars en daar kent de 'verbonden auto' ook zijn oorsprong. Connected cars klinkt misschien als een nieuw concept, maar sommige auto's zijn al sinds de jaren negentig verbonden. General Motors was in 1996 de eerste die een vorm van connected cars introduceerde voor personenauto's. De eerste versie van OnStar was een ingebouwd telematicasysteem in bepaalde Cadillacs, die informatie kon terugsturen naar GM. Wanneer de airbags afgingen, zorgde de ingebouwde OnStar-module ervoor dat er een OnStar-'adviseur' werd gebeld. Deze GM-medewerker informeerde hulpdiensten, zodat die sneller konden inspelen op een ongeluk. Een soort vroege versie van het eCall-systeem dus. In de jaren daarna is OnStar steeds verder uitgebreid en is het een steeds grotere rol gaan spelen in auto's van GM. Connected cars zijn dus begonnen met veiligheid, maar in de jaren daarna is die 'verbondenheid' steeds grotere vormen gaan aannemen.
Openingsfoto: ©Getty Images / Metamorworks