Door Hayte Hugo

Redacteur

De auto als gegevensverzamelaar

Connected cars en de toegenomen datahonger

18-09-2021 • 06:00

53

Singlepage-opmaak

Hoe zit het met de softwareondersteuning?

De auto van vandaag wordt weleens gezien als een 'smartphone op wielen', een vergelijking die zowel in postieve als in negatieve zin is op te vatten. Een veelgehoord nadeel van veel smartphones is immers de beperkte softwareondersteuning. Misschien krijg je twee jaar updates en upgrades, maar daarna kan het uit zijn met de pret. Er zijn smartphonefabrikanten die het beter doen, maar helaas zijn er ook die iets minder goed zijn met updates.

Datzelfde geldt voor auto's. Tesla blijft oudere auto's nog steeds van updates voorzien, al krijgen ze natuurlijk niet altijd de nieuwste functies als hiervoor krachtigere hardware nodig is. Tegelijk zijn er autofabrikanten die in het verleden op het gebied van softwareondersteuning steken hebben laten vallen. Een voorbeeld is Opel. Deze autofabrikant was ruim tachtig jaar onderdeel van General Motors, maar werd in 2017 overgenomen door PSA, het moederbedrijf van onder meer Peugeot en Citroën. GM heeft diverse automerken die veel onderling samenwerken en delen, waardoor Opel-auto's veel technieken en platforms deelden met andere GM-merken. Een voorbeeld is het eerder genoemde OnStar, dat sinds de zomer van 2015 bij Opels werd geleverd.

Opel OnStar in een Insignia

OnStar was een betaalde dienst die eigenaren van Opels konden aanschaffen. Het pakket bood een SOS-knop om nooddiensten sneller te kunnen inschakelen, zorgde voor wifihotspots in auto's en liet eigenaren smartphones verbinden met auto's. Eigenaren konden met de OnStar-app bijvoorbeeld zien waar hun auto was geparkeerd, wat de actieradius en wat de bandenspanning was. Bestuurders konden bellen met OnStar-medewerkers die bijvoorbeeld voertuigdiagnoses konden inzien of konden helpen met het navigatiesysteem. OnStar kon er ook voor zorgen dat de motor niet meer startte als de auto was gestolen.

OnStar bleef echter een GM-dienst, ook nadat Opel werd overgenomen door PSA. Schijnbaar was bij deze overname afgesproken dat OnStar nog enkele jaren ondersteund zou worden, maar sinds 31 december 2020 is deze ondersteuning voor Opels gestopt. Er is wel een opvolger gepresenteerd: Opel Connect. OnStar-auto's kunnen echter niet achteraf nog ondersteuning voor Opel Connect krijgen. Wifi, automatische nooddiensten, de diefstalfuncties, de OnStar-smartphoneapp: Opels moeten deze functies sinds dit jaar missen.

Mijn Volkswagen-app

Opel is geen uitzondering. Bepaalde Volkswagens kunnen overweg met de Mijn Volkswagen-app, Deze app geeft bestuurders informatie over hun auto, zoals hoeveel brandstof er nog in de tank zit en wat de kilometerstand is. In de app kunnen bestuurders ook zien waar hun Volkswagen staat en welke eventuele storingen er zijn. Verder zit er een rittenadministratie in, kunnen bestuurders onderhoudsbeurten en apk-keuringen inplannen, en zit er een rijstijlscoresysteem in dat weergeeft hoe zuinig de bestuurder rijdt.

Sinds juni laat Volkswagen echter klanten per mail weten dat ze de app niet meer kunnen gebruiken. Volkswagen Nederland laat Tweakers weten dat deze app in 2015 in Nederland is geïntroduceerd en door Volkswagen Nederland is ontwikkeld. Volgens de Nederlandse tak was er onder Nederlandse automobilisten veel vraag naar mobiele, online autodiensten. Het Duitse moederbedrijf Volkswagen kon hier niet in voorzien en daarom ontwikkelde de importeur zelf een app.

Deze app was volgens de importeur sinds 2015 'bij veel nieuwe Nederlandse Volkswagens' onderdeel van de standaarduitrusting of te bestellen als optie. De benodigde hardware kon ook achteraf ingebouwd worden bij bepaalde modellen. In de afgelopen jaren heeft het Duitse moederbedrijf echter wel geïnvesteerd in een eigen app, als onderdeel van We Connect. Alle Volkswagens die nieuw op de markt verschijnen, ondersteunen standaard We Connect, zegt de importeur. Daardoor is de vraag naar de Mijn Volkswagen-app 'sterk afgenomen'.

Mijn Volkswagen-appMijn Volkswagen-appMijn Volkswagen-app
Mijn Volkswagen-appMijn Volkswagen-app

Omdat de vraag afnam, besloot de importeur de Mijn Volkswagen-app vanaf juni 2021 uit te faseren. Daarom krijgen Volkswagen-bezitters met zo'n Mijn Volkswagen-app sinds die maand de mail dat de app binnen enkele weken wordt uitgeschakeld. Hierbij houdt de importeur rekening met de afgesproken contractduur; kopers zouden voor 24 maanden de Mijn Volkswagen-app krijgen, daardoor kunnen sommige klanten de app langer gebruiken dan anderen.

Nog geen alternatief

De importeur zegt samen met de fabrikant te kijken of er een alternatief ontwikkeld kan worden, waarmee dus nog niet is gezegd dat er daadwerkelijk een vervangende app komt. Volkswagen zegt alle data te wissen, behalve naam en e-mailadres. Het zegt deze twee persoonsgegevens te bewaren om de klant te kunnen informeren als er een alternatief komt voor de Mijn Volkswagen-app.

Hoewel het logisch is om de Mijn Volkswagen-app niet langer bij nieuwe auto's aan te bieden, aangezien er nu een opvolger is, is het niet logisch om meteen de stekker uit de app te trekken. 24 maanden klinkt misschien als relatief lang, voor een auto is het peanuts. Auto's zijn in België gemiddeld genomen negen jaar oud, in Nederland zelfs twee jaar ouder. De Mijn Volkswagen-app werkte dus voor grofweg een vijfde van de levensduur van een auto, terwijl klanten misschien door die app zijn overgehaald om voor de auto te kiezen. Zeker aangezien consumenten in sommige gevallen moesten bijbetalen om de app te gebruiken, lijkt het zuur om zo'n relatief beperkte ondersteuning te krijgen. Daarbij zijn autofabrikanten gewend om auto's langer dan twee jaar van ondersteuning te voorzien; ook na 24 maanden kun je nog terecht bij je lokale dealer voor apk's en onderhoudsbeurten.