Leuk verhaal van die zonnepanelen in Curaçao. Voor een soortgelijk verhaal moet je echt zo ver niet gaan, gewoon even bij ons, de zuiderburen.
Ons zonnepanelenverhaal is ook nogal een debâcle namelijk. Eerst werden die zonnepaneelinstallaties dik gesubsidieerd. In het begon kreeg je tot 450 euro per geproduceerde kW, en dit voor 20 jaar. (dit heette GroeneStroomCertificaten of GSC's) Daarnaast draaide de meter ook gewoon terug en kon je dus voorzien in je "gratis" elektriciteit. De installaties waren toen ook nog duurder, maar toch sprongen zij die het konden betalen op de kar omdat ze dit zagen als een goede investering (en dat was het ook).
Toen de installaties goedkoper werden begon ook het bedrag dat je kreeg per geproduceerde kW te dalen, wat op zich maar normaal is. De terugdraaiende meter bleef.
Op een bepaald ogenblik kreeg je geen extra premies meer betaald per geproduceerde kW, maar gezien de installaties toen al veel betaalbaarder waren geworden bleef het toch nog interessant omwille van de terugdraaiende meter.
Dat was het moment dat ook ik instapte in het systeem. Ik heb nl. een geothermische warmtepomp, en dat verbruikt veel elektriciteit. Maar omdat dit toch een duurzame manier van je verwarmen en sanitair warm water produceren is, wordt dit toch sterk aangeraden en zelfs gesubsideerd door de Belgische overheid. Ik had uitgerekend dat met een installatie van 10 kWp hetgeen ik "over" produceerde in de zomer kon ik zo perfect in de winter gebruiken. Die installatie kostte mij 16.000 euro, maar met +/- 2000 euro elektriciteitskosten per jaar zou ik na 8 jaar uit de kosten zijn en dan nog 15 à 20 jaar gewoon rendement van mijn installatie hebben. Zo werd ik ook "zelfvoorzienend" in mijn elektriciteit en dat vond ik wel een leuke gedachte.
Lang heeft het plezier echter niet geduurd. In 2015, 6 maanden na de in dienststelling van mijn installatie kwam de eerste koude douche al. Het prosumententarief werd ingevoerd, wat erop neerkwam dat ik vanaf dan 75 euro per kW moest betalen, per jaar. Bij mij een installatie van 10 kW, dus 750 euro + BTW, was al snel een kleine 1000 euro extra per jaar. Ik verbruikte opeens geen 2000 euro elektriciteit meer per jaar, maar 3000 euro. Daardoor verdubbelde de tijd waarop ik "uit de kosten zou zijn" direct naar 16 jaar. Maar goed, we deden verder, op zich vond ik het toen nog steeds een goed systeem. De meter draaide immers nog steeds terug.
Twee jaar geleden beslisten we een EV te kopen. Ik had nog wat dakruimte over en had uitgerekend dat ik met 17 Kw aan panelen die wagen 15.000 km/jaar zou kunnen laten rijden, "gratis". In België mag je wel als particulier maar een omvormer hebben van maximum 10 kW, maar je mag wel je installatie overdimensioneren. Ik investeer dus nog wat bij en plaats 7 kWp aan panelen bij. We waren weer gelukkig, even toch.
De overheid bleef ondertussen zonnepanelen pushen en adviseren. Het werd ook min of meer verplicht bij nieuwbouw (anders haal je de energienorm quasi niet). Zonnepanelenbedrijven doen gouden zaken. Circa 550.000 gezinnen laten zich uiteindelijk overhalen.
Tot januari van dit jaar, wanneer het Grondwettelijk hof beslist dat... de terugdraaiende meter onwettig is en moet worden afgeschaft ! Ten laatste tegen 2025 moet iedereen zijn oude ferrarismeter hebben ingeruild voor een digitale meter.
Ik kan je verzekeren dat dat een serieuze donderslag was in het land. 550.000 gezinnen zagen op slag hun volledige investering de dieperik ingaan. Al het mooie voorgespiegelde rendement dat de overheid de mensen had voorgehouden met 1 pennentrek helemaal foetsie!
Het resultaat laat zich raden. Er werd moord en brand geschreeuwd. Mensen voelde zich terecht bedrogen. De overheid stond er bij en keek er naar, goed wetende dat ze daar serieus geflaterd hadden. Want blijkbaar werd al jaren door experten voor dergelijk scenario gewaarschuwd, maar de overheid had dit steeds genegeerd en integendeel de mensen continu maximaal aangespoord om ook zonnepanelen te (laten) plaatsen.
De markt van de zonnepanelen is ondertussen compleet in elkaar gestort. (in Vlaanderen toch, in Brussel en Wallonië wijzigt er voorlopig niets - vraag me niet hoe dat kan, het is immers België)
Niemand wil die dingen nog. Effectief 20 jaar milieubeleid in 1 klap de dieperik in. De overheid zal hier een serieuze kluif aan hebben om dit vertrouwens nog hersteld te krijgen. Lijkt mij onmogelijk zelfs, en het zou mij totaal niet verwonderen mocht bij de volgende verkiezingen in 2024 men hier nog serieus de naweeën van zal kunnen zien. Temeer omdat zoals gezegd mensen tot 2025 de tijd hebben om over te schakelen, en het dus nog vers in het geheugen zal zitten.
Ikzelf zal uiteraard ook zo lang mogelijk wachten om die digitale meter toe te laten, maar op een gegeven moment zal ik wel moeten. De overheid zegt nu dat ik maar moet koken, mijn was doen en mijn auto laden wanneer de zon schijnt, overdag dus. Maar dan zit ik wel op mijn werk. Een thuisbatterij dan maar? Flauwe kul. Ik zou er al 6 nodig hebben om 1 keer mijn wagen te kunnen opladen. (= 60.000 euro extra investering) Bovendien heb ik door mijn warmtepomp in de winter tot 40 kW per dag nodig (en dan reken ik het laden van mijn wagen nog niet eens mee). Dat terwijl ik nauweljiks 4 of 5 kW per dag produceer in de donkere wintermaanden december/januari.
Ze zeggen nu ook om wasmachines en droogkasten te kopen met timers, die dan kunnen draaien terwijl je op je werk zit. Dat terwijl ze dat jaren af hebben geraden omwille van het brandgevaar. Maar nu opeens is dat niet meer belangrijk?
Ja, mensen zoals ikzelf met een warmtepomp zijn de grootste slachtoffers van dit alles, want wij hebben eerst flink geïnvesteerd in deze warmtepomp (ook op aanraden van overheid, en deels gesubsidieerd!), en verbruiken daardoor flink wat elektriciteit. Daardoor hebben wij ook de grootste particuliere zonnepaneleninstallaties en is ons verlies ook het grootst.
Afijn. Laat me eindigen met te zeggen dat ik ondertussen al heb berekend en dus beseft dat ik nooit of te nimmer nog mijn beloofde rendement (wellicht zelfs niet eens mijn investeringskost!) uit deze installatie zal halen. En dat ik me dus zwaar bedrogen voel door de Belgische overheid. Ik heb geen problemen met nieuwe regels, maar het kan in mijn ogen niet dat men de regels van het spel wijzigt wanneer het spel wordt gespeeld. Ze hadden er zo moeten in voorzien dat mensen die op een bepaald moment waren ingestapt konden blijven genieten van die voorwaarden zolang hun installatie werkte of tenminste zolang zij eigenaar ervan waren. Maar dat hebben ze niet gedaan met als resultaat 550.000 gedupeerde gezinnen. Bij een gemiddeld aantal personen van 4 per gezin is dat toch ongeveer een derde van de Vlaamse bevolking. Mensen die dit allemaal niet zullen vergeten zijn bij de volgende verkiezingen.
Ondertussen kunnen grote ondernemers als een Fernand Huts die de ganse Antwerpse haven heeft geplaveid met duizenden en duizenden zonnepanelen vrolijk verder blijven genieten van hun rendement en zijn opbrengsten via Groene Stroom Certificaten. Want enkel de particulieren werden met dit grondwettelijk arrest geraakt, geen professionelen. Enkel de kleintjes dus, de grote jongens hebben er geen last van. De woede onder de bevolking is dus -zeer terecht- enorm groot. Vele mensen hebben immers hun spaarcenten hierin geïnvesteerd...
Ik heb hier alleszins uit geleerd dat ik aan geen enkel "mooi aanbod" van de overheid ooit nog mee doe. De overheid is een totaal onbetrouwbare partner gebleken. Immers: fool me once, shame on you, fool me twice, ...
[Reactie gewijzigd door BartDG op 9 september 2021 16:20]