Tweakers Podcast #181 - Autodata, bitcoinbetalingen en frequentieruzies

Deze week praten Arnoud Wokke, Jurian Ubachs, Jeroen Horlings en Hayte Hugo over bitcoins in El Salvador, zonnepanelen op Curaçao, het gedoe rond de 3,5GHz-frequenties voor 5G in Nederland, de overname van T-Mobile, de Tesla Model Y en dataverzameling door auto's.

0:00 Intro
0:20 Opening
1:26 Bitcoins in El Salvador
12:20 Zonnecellen op Curaçao
18:03 5G op 3,5GHz
25:22 Overname T-Mobile
29:34 Tesla Model Y
41:42 Dataverzameling in auto's
57:08 Sneakpeek

Door Arnoud Wokke

Redacteur

09-09-2021 • 06:00

29 Linkedin

Reacties (29)

29
29
16
1
0
9
Wijzig sortering
Een tijdtje zijn de podcasts grotendeels over games gegaan, ik heb met vele andere er over geklaagd.

De laatste tijd is dat helemaal niet meer zo en de podcast is zo veel beter geworden! Thanks :)
Dank!

De podcast haakt in op de actualiteit. Afgelopen jaar kwamen er twee nieuwe consoles uit en dat is natuurlijk een uitstekend onderwerp. Daarnaast waren er interessante releases en ontwikkelingen in de game-markt waar we het over hadden.

De podcast zal ook in de toekomst geregeld gaan over games, want het is een van de onderwerpen die we coveren op Tweakers. We proberen altijd onderwerpen wel af te wisselen, en met highlights die altijd over van alles gaan is er hopelijk in elke aflevering voor ieder wat wils :)
Een tijdtje zijn de podcasts grotendeels over games gegaan, ik heb met vele andere er over geklaagd.

De laatste tijd is dat helemaal niet meer zo en de podcast is zo veel beter geworden! Thanks :)
Zijn geen goede nieuwe games meer ;)?

Wat betreft de zonnepanelen in Curaçao, ik snap niet dat je dan een batterij aanschaft en van het net afgaat. Of lokaal met je buren een 'underground' eigen energienet opricht.
Leuk verhaal van die zonnepanelen in Curaçao. Voor een soortgelijk verhaal moet je echt zo ver niet gaan, gewoon even bij ons, de zuiderburen.
Ons zonnepanelenverhaal is ook nogal een debâcle namelijk. Eerst werden die zonnepaneelinstallaties dik gesubsidieerd. In het begon kreeg je tot 450 euro per geproduceerde kW, en dit voor 20 jaar. (dit heette GroeneStroomCertificaten of GSC's) Daarnaast draaide de meter ook gewoon terug en kon je dus voorzien in je "gratis" elektriciteit. De installaties waren toen ook nog duurder, maar toch sprongen zij die het konden betalen op de kar omdat ze dit zagen als een goede investering (en dat was het ook).
Toen de installaties goedkoper werden begon ook het bedrag dat je kreeg per geproduceerde kW te dalen, wat op zich maar normaal is. De terugdraaiende meter bleef.
Op een bepaald ogenblik kreeg je geen extra premies meer betaald per geproduceerde kW, maar gezien de installaties toen al veel betaalbaarder waren geworden bleef het toch nog interessant omwille van de terugdraaiende meter.

Dat was het moment dat ook ik instapte in het systeem. Ik heb nl. een geothermische warmtepomp, en dat verbruikt veel elektriciteit. Maar omdat dit toch een duurzame manier van je verwarmen en sanitair warm water produceren is, wordt dit toch sterk aangeraden en zelfs gesubsideerd door de Belgische overheid. Ik had uitgerekend dat met een installatie van 10 kWp hetgeen ik "over" produceerde in de zomer kon ik zo perfect in de winter gebruiken. Die installatie kostte mij 16.000 euro, maar met +/- 2000 euro elektriciteitskosten per jaar zou ik na 8 jaar uit de kosten zijn en dan nog 15 à 20 jaar gewoon rendement van mijn installatie hebben. Zo werd ik ook "zelfvoorzienend" in mijn elektriciteit en dat vond ik wel een leuke gedachte.

Lang heeft het plezier echter niet geduurd. In 2015, 6 maanden na de in dienststelling van mijn installatie kwam de eerste koude douche al. Het prosumententarief werd ingevoerd, wat erop neerkwam dat ik vanaf dan 75 euro per kW moest betalen, per jaar. Bij mij een installatie van 10 kW, dus 750 euro + BTW, was al snel een kleine 1000 euro extra per jaar. Ik verbruikte opeens geen 2000 euro elektriciteit meer per jaar, maar 3000 euro. Daardoor verdubbelde de tijd waarop ik "uit de kosten zou zijn" direct naar 16 jaar. Maar goed, we deden verder, op zich vond ik het toen nog steeds een goed systeem. De meter draaide immers nog steeds terug.

Twee jaar geleden beslisten we een EV te kopen. Ik had nog wat dakruimte over en had uitgerekend dat ik met 17 Kw aan panelen die wagen 15.000 km/jaar zou kunnen laten rijden, "gratis". In België mag je wel als particulier maar een omvormer hebben van maximum 10 kW, maar je mag wel je installatie overdimensioneren. Ik investeer dus nog wat bij en plaats 7 kWp aan panelen bij. We waren weer gelukkig, even toch.

De overheid bleef ondertussen zonnepanelen pushen en adviseren. Het werd ook min of meer verplicht bij nieuwbouw (anders haal je de energienorm quasi niet). Zonnepanelenbedrijven doen gouden zaken. Circa 550.000 gezinnen laten zich uiteindelijk overhalen.

Tot januari van dit jaar, wanneer het Grondwettelijk hof beslist dat... de terugdraaiende meter onwettig is en moet worden afgeschaft ! Ten laatste tegen 2025 moet iedereen zijn oude ferrarismeter hebben ingeruild voor een digitale meter.

Ik kan je verzekeren dat dat een serieuze donderslag was in het land. 550.000 gezinnen zagen op slag hun volledige investering de dieperik ingaan. Al het mooie voorgespiegelde rendement dat de overheid de mensen had voorgehouden met 1 pennentrek helemaal foetsie!

Het resultaat laat zich raden. Er werd moord en brand geschreeuwd. Mensen voelde zich terecht bedrogen. De overheid stond er bij en keek er naar, goed wetende dat ze daar serieus geflaterd hadden. Want blijkbaar werd al jaren door experten voor dergelijk scenario gewaarschuwd, maar de overheid had dit steeds genegeerd en integendeel de mensen continu maximaal aangespoord om ook zonnepanelen te (laten) plaatsen.

De markt van de zonnepanelen is ondertussen compleet in elkaar gestort. (in Vlaanderen toch, in Brussel en Wallonië wijzigt er voorlopig niets - vraag me niet hoe dat kan, het is immers België)
Niemand wil die dingen nog. Effectief 20 jaar milieubeleid in 1 klap de dieperik in. De overheid zal hier een serieuze kluif aan hebben om dit vertrouwens nog hersteld te krijgen. Lijkt mij onmogelijk zelfs, en het zou mij totaal niet verwonderen mocht bij de volgende verkiezingen in 2024 men hier nog serieus de naweeën van zal kunnen zien. Temeer omdat zoals gezegd mensen tot 2025 de tijd hebben om over te schakelen, en het dus nog vers in het geheugen zal zitten.

Ikzelf zal uiteraard ook zo lang mogelijk wachten om die digitale meter toe te laten, maar op een gegeven moment zal ik wel moeten. De overheid zegt nu dat ik maar moet koken, mijn was doen en mijn auto laden wanneer de zon schijnt, overdag dus. Maar dan zit ik wel op mijn werk. Een thuisbatterij dan maar? Flauwe kul. Ik zou er al 6 nodig hebben om 1 keer mijn wagen te kunnen opladen. (= 60.000 euro extra investering) Bovendien heb ik door mijn warmtepomp in de winter tot 40 kW per dag nodig (en dan reken ik het laden van mijn wagen nog niet eens mee). Dat terwijl ik nauweljiks 4 of 5 kW per dag produceer in de donkere wintermaanden december/januari.
Ze zeggen nu ook om wasmachines en droogkasten te kopen met timers, die dan kunnen draaien terwijl je op je werk zit. Dat terwijl ze dat jaren af hebben geraden omwille van het brandgevaar. Maar nu opeens is dat niet meer belangrijk?

Ja, mensen zoals ikzelf met een warmtepomp zijn de grootste slachtoffers van dit alles, want wij hebben eerst flink geïnvesteerd in deze warmtepomp (ook op aanraden van overheid, en deels gesubsidieerd!), en verbruiken daardoor flink wat elektriciteit. Daardoor hebben wij ook de grootste particuliere zonnepaneleninstallaties en is ons verlies ook het grootst.

Afijn. Laat me eindigen met te zeggen dat ik ondertussen al heb berekend en dus beseft dat ik nooit of te nimmer nog mijn beloofde rendement (wellicht zelfs niet eens mijn investeringskost!) uit deze installatie zal halen. En dat ik me dus zwaar bedrogen voel door de Belgische overheid. Ik heb geen problemen met nieuwe regels, maar het kan in mijn ogen niet dat men de regels van het spel wijzigt wanneer het spel wordt gespeeld. Ze hadden er zo moeten in voorzien dat mensen die op een bepaald moment waren ingestapt konden blijven genieten van die voorwaarden zolang hun installatie werkte of tenminste zolang zij eigenaar ervan waren. Maar dat hebben ze niet gedaan met als resultaat 550.000 gedupeerde gezinnen. Bij een gemiddeld aantal personen van 4 per gezin is dat toch ongeveer een derde van de Vlaamse bevolking. Mensen die dit allemaal niet zullen vergeten zijn bij de volgende verkiezingen.

Ondertussen kunnen grote ondernemers als een Fernand Huts die de ganse Antwerpse haven heeft geplaveid met duizenden en duizenden zonnepanelen vrolijk verder blijven genieten van hun rendement en zijn opbrengsten via Groene Stroom Certificaten. Want enkel de particulieren werden met dit grondwettelijk arrest geraakt, geen professionelen. Enkel de kleintjes dus, de grote jongens hebben er geen last van. De woede onder de bevolking is dus -zeer terecht- enorm groot. Vele mensen hebben immers hun spaarcenten hierin geïnvesteerd...

Ik heb hier alleszins uit geleerd dat ik aan geen enkel "mooi aanbod" van de overheid ooit nog mee doe. De overheid is een totaal onbetrouwbare partner gebleken. Immers: fool me once, shame on you, fool me twice, ...

[Reactie gewijzigd door BartDG op 9 september 2021 16:20]

Wat een verhaal! :| Goed voorbeeld ook en inderdaad voor een groot deel vergelijkbaar. Ik wist wel dat het beleid in België veranderd was, maar niet dat er geen overgangsregeling is voor bestaande gebruikers. Dat lijkt immers heel redelijk, gezien zowel de investeringen als het vertrouwen. Een overheid die halverwege de wedstrijd de regels verandert is onbetrouwbaar dat is ontzettend slecht voor het vertrouwen. Zeker aangezien er nog wel meer veranderingen nodig zijn. Dit soort verhalen werken weerstandverhogend. Zo jammer...
Dat zou inderdaad ook zijn wat ik zou willen doen. Zeker omdat de energietarieven daar sowieso hoog liggen (€0,33/kWh) en je dus erg afhankelijk bent van de grillen van een monopolist. Financieel kan dat ook echt uit, dankzij de gunstige condities. En het gebruik van airconditioning.

Maar ik denk dat het grote probleem is dat de inkomens daar een stuk lager liggen en mensen dus minder spaargeld hebben. En het vergt toch wel een flinke investering om zowel (voldoende) zonnepanelen als thuisaccu's te installeren. Ook zijn er maar weinig bedrijven die hiervoor service bieden, mede dankzij het fiasco uit 2015 (toen deze bedrijven massaal failliet gingen of iets anders gingen doen).
Dik eens! Het begon zelfs zo erg te worden dat bij mij, als ik hoorde dat Jurian in het panel zat een bepaalde week, ik al spontaan begon te balen en te kijken tot waar ik moest doorspoelen. Dat terwijl Jurian wellicht wel een leuke kerel is, maar zijn "product" interesseert mij niet en ik vond ook dat daar bovengemiddeld veel aandacht en dus tijd naartoe ging.

Ik ben heel blij dat dit nu veel minder geworden is. Ook de bijdrages van Jur zijn nu veel interessanter. Dank hiervoor!
Ook de bijdrages van Jur zijn nu veel interessanter. Dank hiervoor!
Hoe bedoel je precies? Bij zo ongeveer elke vraag zegt hij 'Ja dat weet ik ook niet' of herhaalde hij de vraag als antwoord.
Het lijkt meer op Dr. Klavan dan een zinvolle bijdrage.
Ik doelde meer op het onderwerp dat hij aanbracht. Dat ditmaal eens niets met games te maken had. 8-)
Oké, hij bracht Bitcoin in als betaalmiddel in El Salvador.
Dat deed hij door eerst te zeggen dat Bitcoin geen goed idee is (zeker een feit) en vervolgens ging hij het zo ongeveer aanprijzen. Bij (niet eens kritische) vragen haakte hij meteen af. Het energieverbruik, de volatiliteit, de crash na de introductie, het niet meer kunnen verhandelen als er een serieuze crash is en het feit dat het hele systeem vooral in stand gehouden wordt door criminele en speculanten, kwam allemaal niet of nauwelijks aan de orde.

Het klonk als iemand die 's morgens nog even een onderwerpje zocht en dit bovenaan nu.nl stond. De kop was voldoende om het mee te nemen.
Dan heb ik liever dat hij iets over games meeneemt, dan wéét ik tenminste niet dat er onzin uit komt omdat ik er zelf in de meeste gevallen te weinig van weet.

Dus blijft de vraag, welke inbreng was er nou eigenlijk wél interessant?
Jij bent geen fan van de beste man, dat is wel duidelijk. :)
Ik ben al blij als het eens niet over games gaat. Dat vind ik nl. het minst interessante onderwerp dat ze op Tweakers kunnen aanhalen. (behalve als er ook nog een segway wordt gemaakt voor voetbal of F1, dan heb ik het helemaal gehad).

Nee, ik luister naar die Podcast voor TECH gerelateerde onderwerpen. Dus hardware, processoren, videokaarten, mobiele telefoons, communicatietechnologie, ... maar ook ruimtevaart en EV's vind ik leuk. Enkel die games... dat is gewoon tijdverlies en hoort er mijn inziens niet in thuis en bij uitbreiding zelfs niet eens op Tweakers wat mij betreft!)
Ik was dan ook héél gelukkig toen Wout enkele maanden geleden aankondigde dan ze hun focus weer zouden verleggen naar échte tech en weer meer de diepte zouden ingaan, zoals vroeger het geval was. Wat mij betreft de énige juiste houding, want anders kan ik inderdaad net zo goed een krant gaan lezen.
Of ik 'fan' ben doet er niet toe. Ik ben bijvoorbeeld ook geen fan van Arnoud, maar daar komt wel vaak iets nuttigs uit.
Blijft wel frapant dat de grootste techuitvinding na Internet zo negatief en onderbelicht blijft op Tweakers. En maar blijven vergelijken met oude systemen... Zal wel niet van de bazen mogen.

[Reactie gewijzigd door gepebril op 9 september 2021 17:04]

Ik begrijp niet waarom iedereen altijd terug gaat rekenen als het over Bitcoin betalingen in het verleden gaat. Zoals die biertjes van Arnoud of het bekend pizza voorbeeld. Je rekent nu toch ook niet terug wat die biertjes in Euro's nu gekost hebben? Want je Euro nu heeft ook een andere waarde dan toen. Of wat als je deze in een andere valuta in het buitenland betaald? Ga je dan nu ook terug rekenen wat het nu gekost zou hebben?

In El Salvador worden producten niet in BTC geprijst maar in dollars. En bij Tesla varieerde het bedrag on BTC continu op basis van de huidige koers.
Het dollar-amount wordt op moment van betaling omgezet tegen BTC met de koers van dat moment en afgehandeld. Dan maakt het toch niet uit wat de koers nu is en wat deze misschien over 10 jaar is? Op dat moment betaal je x-dollar waard aan bier of auto bijvoorbeeld.

Elon Musk gaf trouwens ook aan dat ze de BTC die ze ontvingen voor de Tesla's bewust NIET direct onzetten naar dollars omdat de BTC's op langere termijn alleen maar meer waard zouden worden vanwege het schaarste aspect. Maar goed of dat zo is, is een andere discussie....
"Ik begrijp niet waarom iedereen altijd terug gaat rekenen als het over Bitcoin betalingen in het verleden gaat. Zoals die biertjes van Arnoud of het bekend pizza voorbeeld. Je rekent nu toch ook niet terug wat die biertjes in Euro's nu gekost hebben?"

Er zit wel een verschil in terug rekenen naar een munt van 20 jaar geleden of naar een munt van een dag ervoor... De koerswisselingen zijn nu eenmaal enorm...
ik denk dat bij Hayte een deur aan het klapperen is, regelmatig een hele lage bonk te horen. Vooral te horen tijden het stuk over dataverzameling, bijv rond: 00:46:50. Kan dat eruit gefilterd worden in de edit?
Oh gelukkig viel nog iemand het op ik dacht dat ik gek werd, helemaal als je met koptelefoon luistert! Ben al mijn deuren al afgegaan omdat ik dacht ik het in mijn appartement zo was. Beetje ruis of wat bijgeluiden is niet zo erg, maar dit vond ik ook erg storend en kan mij er dus niet in vinden dat dit mierenneuken zou zijn.
Mierenneuken op hoog niveau? :)
Tijdens het opnemen van de podcast zelf hoorde ik af en toe inderdaad ook wat gebonk, ik had stiekem gehoopt dat dit niet hoorbaar was in de podcast. :X Ik weet niet precies wat het geluid is, ik weet alleen dat het niet van mijn huis zelf komt, vermoedelijk van een van de buren of zo. Ik zal voor de volgende keer kijken of ik mijn woonkamerdeur dicht kan doen, hopelijk dempt dat het geluid zonder dat er te veel echo is.
Ja wow, ik heb net de aflevering geluisterd met AirPods Max en het was echt heel hard, alsof er iemand in mijn kamer bonkte. Dacht dat ik gek werd haha
Is er dan niemand in de Podcast die benoemd dat er vaak een settlement partij tussen bitcoin transacties zit zodat wanneer ontvanger de bitcoins ontvangt deze direct omzet naar bijv. USD of een ERC20 token variant hiervan om koerswisselingen te voorkomen?

Dit gebeurd al jaren. Verzender geeft aan hoeveel EUR aan btc hij wil verzenden en ontvanger gebruikt een partij als BitPay om direct om te zetten naar USD. In feite is dit niet anders dan met het huidige vreemde valuta systeem. Op deze manier worden koersrisico's direct ondervangen.

[Reactie gewijzigd door onscreen op 9 september 2021 12:28]

Er werd gezegd dat die overheid dit oppakt ja.

Maar als consument boeit je dat juist minder omdat jij wel bitcoin hebt.

Dus heeft de verkoper geen exposure maar de koper wel. En dan wordt het verhaal toch heel wat minder leuk.
De discussie over energieverbruik van Bitcoin vind ik overigens ook wat te kort door de bocht. Die ene transactie meer of minder zorgt niet voor meer stroomverbruik. Ja het gehele blockchain netwerk en het minen kost geld. Maar of het dat wel of niet waard is, is dezelfde discussie als of het de milieuimpact waard is dat Jeroen in een vliegtuig stapt naar Curacao. ;-)
Er zijn veel meer zaken in de wereld die veel meer stroom verbruiken die we het ook waard vinden. Wellicht heeft Bitcoin nu op dit moment nog niet genoeg waarde op het te rechtvaardigen, dat kan. Maar naarmate er meer oplossingen mee gerealieseerd worden, wordt het wellicht steeds logischer de impact te accepteren.
Daarnaast blijkt dat steeds meer mining op basis van renewable energy plaats vind.

Daarnaast zijn er inmiddels ook andere platforms zoals Etherium en Cardano die gebruik (gaan) maken van Proof of Stake in plaats van Proof of Work waardoor het energieverbruik ineens totaal anders (lager) wordt.

[Reactie gewijzigd door FlameBoy op 9 september 2021 11:06]

Sterker nog, transacties zorgen niet voor meer of minder energieverbruik. Het is het beschermen van het netwerk dat energie kost. Dat is wat veel mensen nog niet begrijpen. Het schild dat het Bitcoin netwerk tamperproof maakt kost energie, niet de transacties zelf.
Verder draait het hele netwerk in El Salvador op Lightning, de tweede laag van Bitcoin, waardoor je ook niet met hoge transactiekosten zit en minimaal een block van gemiddeld 10 minuten moet wachten.

Het echte nieuwsfeit is dan ook de implementatie van het lightning netwerk middels de Chivo wallet app die iedereen in El Salvador kan gebruiken. Hiermee kun je instant transacties ontvangen en versturen, waar dan ook ter wereld tegen een fractie van de kosten die traditionele partijen vragen. En dat kan gewoon van dollar naar dollar. Wat er namelijk gebeurd is dat op het moment dat je een transactie doet, deze om wordt gezet in Bitcoin (sats), over het lightning netwerk wordt verstuurd en 2-10 sec later bij aankomst weer kan worden omgezet naar dollar, mocht je daar voor kiezen. Je kunt namelijk kiezen of je direct wilt omzetten naar dollar of het bedrag in Bitcoin wilt aanhouden. Het wisselkoers risico wordt door de El Salvadoraanse overheid afgedekt middels een garantiefonds.

Een mooie podcast hierover is deze:
Lightning Series: Why Bitcoin is Global Money with Jack Mallers
Als je kijkt wie de baas van Tweakers is, DPG media, dan is die opmerking 100% in place. Die scoren heel hoog in ESG indexering.
Leuke podcast weer. (y)
Vandaag me weeral aan Jurian geërgerd.
Over het El Salvador stuk. Lange monologen. Wanneer hij over inflatie bezig is praat hij veel, maar zegt hij niets. Veel speculatie zonder enige expertise. Geen probleem maar zwijgen als je het niet weet is ook krachtig.
Enkele weken terug toen het ging over clouddiensten die foto's gingen scannen op kindermisbruik net hetzelfde. Er werd duidelijk gezegd dat er enkel controle was op basis van gekende beelden. Toch wilde Jurian weer counteren met "wat met een foto die er verkeerd uitziet maar het niet is". 2 minuten in de podcast zonder waarde.
Verder prima podcast met veel expertise.
Een beetje vooronderzoek was hier in ieder geval op zijn plaats geweest. Hij wist duidelijk niet meer dan Bitcoin plus El Salvador en ging vanaf daar improviseren. Hier is bijv. meer achtergrond te vinden: https://www.theguardian.c...n-experiment-nayib-bukele

[Reactie gewijzigd door Milmoor op 10 september 2021 19:45]

In verband met dataverzameling, mijn recente BMW 3 serie (G21) heeft een menu waar je in behoorlijk detail kunt aanduiden welke data wel en niet verzameld mag worden. De wagen heeft profielen voor bestuurders, als die van eigenaar zou veranderen, wis ik mijn profiel en moet een nieuw ingesteld worden, waarbij dat menu ook opnieuw ingevuld moet worden. Als ik mijn wagen nu even uitleen aan iemand, dan weet die niet wat voor dataverzameling er gebeurt, maar ik heb ook wel het meeste uit staan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee