NXP demonstreert communicatiesysteem tussen rijdende auto's

NXP heeft in Eindhoven zijn C2X-platform gepresenteerd, waarbij rijdende auto's onderling communiceren. Tijdens een demonstratie kon een stevig remmende auto die voor een vrachtauto reed een auto daarachter draadloos waarschuwen.

Voor de C2X-hardware maakt NXP gebruik van een op circa 300MHz geklokte dsp-chip die de fabrikant ook verkoopt om allerhande digitale audiosignalen te decoderen. Deze chip zou minder dan 1W verbruiken en heeft hierdoor geen actieve koeling nodig. Bovendien kan de processor tegen zowel hoge als lage temperaturen.

De C2X-hardware maakt gebruik van draadloze communicatie volgens de 802.11p-standaard. Deze wifi-variant functioneert, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de breed gebruikte 802.11b- en 802.11g-standaarden, ook betrouwbaar bij snel bewegende objecten. De 802.11p-standaard gebruikt de 5,9GHz-frequentieband en zou in de praktijk een bereik hebben van circa 500 meter. NXP gebruikt radio's van de firma Cohda.

Als de C2X-hardware in een auto wordt geïnstalleerd, kunnen voertuigen onderling veilig met elkaar communiceren, zo stelt NXP. Bij een toepassing die werd gedemonstreerd bleef een auto die van de draadloze C2X-hardware was voorzien voor een vrachtwagen rijden. De truck zelf was niet voorzien van het NXP-systeem. Een voertuig dat achter de vrachtwagen voortbewoog, kreeg van de auto voor de truck een signaal dat deze hard remde. De chauffeur kreeg in zijn navigatiesysteem een waarschuwing te zien voor een gevaarlijke situatie.

Een andere toepassingsmogelijkheid van het C2X-platform is het 'om de hoek kijken', waarbij een voertuig dat een kruispunt nadert informatie over onder andere snelheid en richting doorgeeft. Andere mogelijkheden zijn het signaleren van files en wegwerkzaamheden, waarschuwingen van hulpdiensten of verkeerslichten die informatie geven over de juiste snelheid voor een 'groene golf'.

De chipfabrikant toonde naar eigen zeggen met een op de Automotive Week 2011 in Eindhoven gegeven demonstratie aan dat de 802.11p-standaard zonder storingen, bijvoorbeeld door de metalen constructie van de truck, een waarschuwingssignaal kan doorgeven aan naburige auto's. De fabrikant gaf toe dat er aan de software nog het nodige is te sleutelen, maar dat de precieze implementatie door de autofabrikant moet worden uitgevoerd. Overigens kan het systeem ook werken in combinatie met bijvoorbeeld een losse pnd van TomTom.

NXP stelt dat zijn C2X-platform de eerste betaalbare hardware op de automotive-markt is die betrouwbaar communiceren tussen voertuigen mogelijk maakt en bovendien flexibel is te programmeren. Volgens de chipfabrikant gebruikt het systeem sterke encryptiemethoden en zijn voertuigen door steeds wisselende 'adressen' niet door anderen te volgen, waardoor de privacy gewaarborgd zou zijn.

Een hobbel die NXP nog moet nemen is de wetgeving die nodig is om platforms als C2X breed in te zetten. Ook moeten er nog in samenwerking met autofabrikanten verdere proeven worden gehouden. Het Nederlandse bedrijf verwacht echter dat C2X-systemen in 2014 of 2015 in auto's aanwezig zullen zijn.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

17-05-2011 • 17:11

81 Linkedin

Lees meer

NXP verbetert aansturing spaarlampen Nieuws van 21 oktober 2009

Reacties (81)

Wijzig sortering
"Tijdens een demonstratie kon een stevig remmende auto die voor een vrachtauto reed een auto daarachter draadloos waarschuwen."

Dit lijkt me een enorm goede ontwikkeling. Ik zelf rijd nu al anderhalf jaar motor en zit zodoende vrijwel non stop op de meest linkerbaan of op de middenbaan (A4, A13, A15, A16, A20) omdat de rechterbaan onvoorstelbaar veel vrachtwagens bevat in Rotterdam en omstreken.

Door de enorme verkeersdruk in de spitsuren (voornamelijk A13 Rotterdam richting Delft) gaan mensen met een snelheid tussen de 70 en 110 kilometer per uur dicht op elkaar rijden om niet te hoeven remmen. Soms zie je automobilisten die een meter of anderhalf van een vrachtwagen af zitten op de A13, om maar niet te hoeven remmen!

Als de voorganger van zo'n vrachtwagen op dat moment hard op de rem springt wegens invoegend verkeer (meer dan eens zien gebeuren) had dit vaak fatale gevolgen voor de automobilist die bumperklevend achter de truck hing.

Hoewel je kunt betwijfelen of dit systeem voor ZULKE mensen nog invloed heeft (in verband met reactiesnelheid) geeft het alsnog een extra waarschuwing. Lijkt me wel zo prettig.
Toch heeft dit verhaal meerdere kanten. Als je namelijk in zo'n situatie een botsing krijgt is het snelheidsverschil minimaal. Je kan in bijna elke race op tv zien dat elkaar raken met minimaal snelheidsverschil meestal geen ernstige gevolgen heeft, niet erger dan bij bijv. parkeren.

Als er meer ruimte is stijgt initieel (vanwege de schrikreactie) het snelheidsverschil bij de botsing en zijn de gevolgen (veel) ernstiger.

Daarna neemt het snelheidsverschil weer af totdat de afstand zo groot is dat je op tijd stil staat.

Het punt is natuurlijk dat het er ook vanaf hangt wanneer je gaat remmen. Onderzoek heeft uitgewezen dat ervaren chauffeurs minder afstand houden dan onervaren chauffeurs en toch eerder stilstaan. Dat komt omdat een ervaren chauffeur zorgt dat hij verder vooruit zicht heeft zodat het voor hem nooit een verrassing is als de auto voor hem remt. Vaak zal hij gelijk met of eerder dan de auto voor hem remmen of in ieder geval zijn gas los laten.

Dit systeem moet helpen om de chauffeur betere informatie te geven over wat er om hem heen gebeurt en zal er ook voor zorgen dat mensen eerder en vooral ook rustiger reageren. En dat is niet alleen veiliger, het helpt ook tegen de files...
Dan vergeet je 2 dingen.

Zelfs al zou je theorie helpen, dan vliegt de auto achter jou ook weer op jou. Als dat een zware wagen is kan het zijn dat je dat niet overleefd.

Maar je bent ook verantwoordelijk voor de schade aan de auto voor jou. (duur...), maar bovenal, je 10 seconden tijdwinst gaat volledig op aan de 2 dagen die je op zijn minst kwijt bent om je auto op te kalefateren. Want niemand betaald je een flink bedrag als je als eerste over de thuisstreep komt (wat bij een race wel zo is).

Race analogieen werken niet erg goed op de openbare weg. :+

2 dingen... ik kan niet tellen...
Die auto achter je knalt ook achterop als je dit systeem niet hebt, dus dat is geen argument voor of tegen dit systeem.

En als de schade minder wordt door dit systeem hoef je dus ook minder lang te wachten voordat het gerepareerd is ;-)
Jammer dat het scherm dan weer op het midden console zit, als je daar naar aan het turen bent zit je ook zo weer op iemand anders (zeker bij de invoering ervan als niet iedereen he heeft), geluid signalen is ook geen goed idee, hier wordt je namelijk gek van. Een idee zou zijn om het via een HUD (project op het raam) te laten zien, helaas is het momenteel enkel te krijgen in te dure BMW's.

BTW, ik draai zelf nog wat kilometers per jaar en ik zie genoeg mensen die last hebben van een rem-voetje, deze zijn bij wegwerkzaamheden zeer goed te spotten, remmen-rijden-remmen-rijden-remmen-etc. Stel je krijgt de signalen door van zo'n automobilist, dan wordt je toch helemaal gek, of zouden ze daar aan gedacht hebben?
Het systeem reageert vooral op plots hard remmen - plotseling optredende gevaarlijke situaties. Het falend chauffeurschap zoals jij terecht opmerkt valt daar niet onder.
Misschien kan dit systeem ook andersom worden gebruikt, zodat jouw auto naar de auto voor je een bericht kan sturen 'Hee piet, je rijdt aan de kop van de file. Doe es niet?'
Dat zou misschien kunnen helpen om kijkersfiles terug te dringen.
Een file heeft meestal helemaal geen kop; de file gaat gewoon door tot midden in de stad waar mensen een parkeerplekje zoeken.

En hoezo 'doe es niet'? Wat zou ie dan moeten doen? Meer gas geven? Dan moet je eerst de wetgeving aanpassen: als een voertuig 70 kan en mag rijden, mag ie op de snelweg. En er is geen minimumsnelheid op de snelweg. Al bestaat in de praktijk wel de kans dat de politie een praatje met je zal maken als je onder de 70 blijft op een snelweg waar geen file in de buurt is...

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 18 mei 2011 20:20]

Ik vind het wel een vreemde redenering "dicht op elkaar rijden om niet te hoeven remmen".
In de omgeving van Utrecht, misschien is dat het verschil, zijn juist de mensen die dicht op elkaar rijden, juist degenen die het meest moeten remmen. De anderen, waaronder ik, hebben er voldoende aan om even het gas los te laten als het voorop rijdend verkeer de snelheid matigt. (Ik ben een vlotte rijder en ik ben één van degene die jou links voorbij schiet :P )
nee, het is een logische redenering. Hou je net te veel ruimte dan gaat de auto naast je ineens die ruimte in, waar hij eigenlijk net niet in past en dus wordt er geremd.

Zit me wel vaker te ergeren dat de politie blijft roepen dat je minimaal 30 meter afstand moet houden, ook tijdens langzaam rijden. Moet je eens een keer proberen als de borden 70 branden... dan kom je nooit meer thuis. Zogauw je een beetje ruimte houdt knallen er zo 2 a 3 auto's tussen en moet je dus eigenlijk weer lang op de rem gaan staan om die 30 meter weer te creeeren.
Als je kijkt naar de laatste modellen dan zie je dat brake-by-wire (en bij de laatste S klasse zelfs steer-by-wire) standaard wordt. Mercedes heeft het distronic en presafe systeem waarbij de auto zelf kan besluiten om te remmen als het dat nodig acht of harder te remmen dan de bestuurder doet. Maar dit soort systemen is alleen symptoom bestrijding, ze treden alleen in werking in geval van nood, je moet dat eigenlijk voor zijn zodat je meer tijd hebt om beslissingen te nemen.

Dit systeem dus. Als je weet dat er een file staat voor je of dat de auto voor je hard gaat remmen dan hoef zo'n systeem niet zo hard op te treden. Het kan jou zachtjes tot stilstand brengen of rustig een andere baan pakken.
Dit is dé toekomst om files en ongelukken drastisch te verminderen. Altijd al gedacht en nu komen meer en meer constructeurs tot de zelfde conclusie.
Zo is er ook Volvo die iets in deze aard voorgesteld heeft overlaatst: http://video.foxnews.com/...lvos-automated-road-train

Lijkt mij de eerste stap naar een volledig autonoom verkeer. Implementeren die $%@!

[Reactie gewijzigd door ThemNuts op 17 mei 2011 17:25]

Ja en dan als duffe koeien in de eigen auto zitten in een treintje naar de bestemming.
openbaar vervoer maar dan in de eigen auto.

En of files en ongelukken drastisch gaan verminderen vraag ik me af.

Misschien zijn er ook mensen die gewoon zelf controle willen hebben over hun eigen voertuig.
Als ik in een treintje wilt gaan zitten koop ik wel een kaartje bij de NS.

op dit moment vermijdt ik ook automerken die technieken hebben ingebouwd die zich te veel willen bemoeien met het besturen van de auto.
informatie technieken zijn prima, maar niet om bij het besturen in te grijpen.
Dat is levensgevaarlijk.
Het voordeel van een eigen auto is voor mij dat je zelf kan bepalen wanneer je wilt reizen en zelf de optimale route kan uitkiezen. Autorijden is echter op drukke wegen allerminst leuk te noemen en meer een vermoeiende aangelegenheid. Tegenwoordig wordt ik geregeld rondgereden door een chauffeur (kost in bepaalde landen erg weinig) en ik kan het alleen maar ideaal vinden dat ik tijdens het reizen mij geen zorgen hoef te maken over hoe ik op de bestemming kom zonder op een bus of trein te hoeven wachten.

Electronisch beheerde treintjes zijn in mijn ogen 90% van de tijd te prefereren dan dom file rijden. De paar keer dat je de kans krijgt om lekker je eigen tempo te rijden over interessante B wegen kun je alsnog zelf het stuur ter hand nemen.
Dus ik veronderstel dat jij dus rondrijd in een wagen zonder ABS, traction-control en alle andere standaard aanwezige electronische hulpmiddelen die vandaag de dag zo normaal zijn dat de mens er niet meer bij nadenkt..

Het zelf niet meer hoeven rijden van A naar B geeft meer voordelen dan nadelen volgens mij.. Werkdag begint niet meer nadat je 1 uur in de file gestaan hebt, nee, deze kan starten van het moment dat je in de wagen stapt aangezien je nu kan doen waar je zin in hebt. Geen situaties meer van 'Nee kind, papa kan niet praten/kijken want ik moet rijden.
Dat jij als een duffe koe in de wagen wil zitten is dan je eigen keuze, niet iets dat je moet.
Lijkt mij een serieuze vooruitgang.
Het als een duffe koe in de wagen zitten is geen keuze, je wordt er toe gedwongen als de auto voor je remt, stuurt om in het treintje te rijden. Eigenlijk ben je dan bijrijder in je eigen auto. En persoonlijk vind ik het vele malen leuker om zelf te rijden, dan er naast te zitten. Zelfs nu vind ik op de snelweg in een treintje rijden verschrikkelijk. Ik rij eigenlijk altijd iets te snel (maar niet zo snel dat ik geflits word), zodat ik lekker actief aan het auto rijden ben door het inhalen en weer invoegen. De hele tijd achter dezelfde auto aan sukkelen maakt het dodelijk saai en daardoor verslapt de aandacht.

ABS en traction-control zijn slechts hulpmiddelen. Jij bepaald nog steeds wanneer je remt en hoe hard je gas geeft. En het is zelfs jammer dat de mensen daar niet meer bij nadenken, want juist als je weet hoe een auto reageert in extreme situaties kan je leren daar mee om te gaan en ben je beter voorbereid in noodsituaties. Daarnaast is het ook leuker. Als er in de winter sneeuw ligt en de verkeerssituatie laat het toe, zet ik het liefst traction-control uit om heerlijk driftend bochten te kunnen nemen (achterwielaandrijving uiteraard).

In files zou het misschien handig zijn al sta ik daar zo weinig in dat ik me zelfs daar niet zo heel erg aan erger. Leuk om dan juist mensen te kijken. Maar ik kan me wel voorstellen dat als je dat elke ochtend hebt het minder leuk gaat worden. Laten ze daar dan een aparte 'treintjes-baan' voor maken en de andere automobilisten zelf rijden op de normale weg.

Veel van de reacties hier lijken eigenlijk van potentiële trein- en busreizigers te komen die alleen te ver van een station/halte af wonen.
Op-een-dag geeft het eigenlijk al aan.

Ik heb allerlei genoemde technieken in mijn auto maar die beinvloeden het besturen van mijn auto niet, het zijn goede hulpmiddelen en gebruik ze daarvoor.

Bij traction-control heb ik nog mijn twijfels omdat deze in de bocht wilt "meehelpen", standaard heb ik deze ook uit staan.

Zonder naar jouw kind te kijken en dus op de weg, kun je trouwens ook praten.
Ik wil juist niet als duffe koe in de auto zitten en me in een treintje voort laten bewegen.
Nee lekker actief op de weg achter het stuur.
Anders had ik er wel voor gekozen om met het OV te gaan reizen.

En tja, ik kan me niet echt meer druk maken om het feit dat ik een keer in de file staat.
Heb ik lekker de tijd om even mijn haar goed te doen, mijn neus uit te baggeren, neusharen uittrekken, leuke dames te bekijken, mooie auto's en motoren, enz :z
Volgens de chipfabrikant gebruikt het systeem sterke encryptiemethoden en zijn voertuigen door steeds wisselende 'adressen' niet door anderen te volgen, waardoor de privacy gewaarborgd zou zijn.
Dat is een kant van het verhaal, maar worden berichten ook ondertekend? Als dit systeem aanslaat en mensen er meer en meer op gaan vertrouwen (kijk maar hoe afhankelijk sommige mensen nu al van hun TomTom zijn), dan zou je met nepberichten (overal auto's "hard laten remmen", een stortvloed van "er komt een ambulance aan" berichten, "groene golf bij 200 km/u", en er zijn vast geniepiger voorbeelden) voor een enorme chaos kunnen zorgen...
Bijna 90% van alle wagens rekent tegewoordig meer op electronica dan op old-fashion mechanica. Elke moderne wagen heeft tegenwoordig wel een boordcomputer die vanalles en nog wat regelt. Zo wordt het algemeen aanvaard dat een wagen tegenwoordig verschillende modi heeft qua rijcomfort (Eco, sport, city,..). Gaat hier iets mis kan dit ook nare gevolgen hebben (hoewel er auto per auto zou 'gehacked' moeten worden, of er een fabrieksfout zou moeten zijn).

Hier ligt het vooral aan de fabrikant en hun controle-instanties om te zien dat hier alles op een veilige en robuste manier is geimplementeerd. Een computer is nog steeds vele malen sneller in het nemen van beslissingen en neemt deze ook zonder invloed van emotie, gezondheidstoestand, etc.
Gelukkig zijn dit allemaal hulpmiddelen waarbij de ernst over het algemeen niet meer is dan dat het rijcomfort op dat moment niet is wat je er van verwacht. Als ik zie hoeveel 'ellende' elektronica in een auto vaak brengt, moet ik er niet aan denken dat de auto daadwerkelijk voor jou de beslissingen gaat nemen.

Heb al gehad dat mijn elektrische ruit op een ijskoude winternacht alleen nog maar naar beneden ging, omdat het contactje van de schakelaar gecorrodeerd was. Ik heb die rit goud geld over gehad voor een raamslingeraar. Een oliepeilsensor die kapot was, vervagen werd en de nieuwe ook een fabricage fout bleek te hebben. Mijn zwager kreeg continu meldingen dat zijn linker voorwiel lek was en soms dat er helemaal geen voorwiel was. Gelukkig kan je oliepeil en bandenspanning zelf controleren en is het alleen irritant dat je continu een lampje hebt branden.

Als hulpmiddel is het wel handig en ik ben ook zeker niet tegen elektronica in de auto. Maar om er beslissingen aan over te laten, daar heb ik er te weinig vertrouwen voor in. In Rotterdam is zo'n zelf rijdende parc shuttle. (als die nog rijdt, het is een tijd geleden dat ik er was) en ook die heeft de nodige problemen gehad. Het grootste probleem van zelf rijden is dat de "bestuurder" zich waarschijnlijk met andere dingen gaat bezig houden (boek lezen/film kijken/achter laptop zitten) en dus nooit op tijd zal kunnen ingrijpen als de elektronica hapert. Het wordt als een vliegtuig die op de automatische piloot vliegt en waarvan de piloten achter in het vliegtuig gaan zitten. Ik vlieg dan liever niet mee.
Hier ligt het vooral aan de fabrikant en hun controle-instanties om te zien dat hier alles op een veilige en robuste manier is geimplementeerd
Volgens mij nogal naïef als je denkt dat er instanties zijn die de code van de computers van de autofabrikanten controleren. Daarbij zal het ook hardstikke closed source zijn.
Ja hoor, weer eentje :'). D'r zijn ondertussen meerdere dozijnen aan fabrikanten die weer iets hebben waarbij auto's met elkaar kunnen communiceren, kunnen zien wat er voor en achter ze zit, en dat al tien of twintig jaar, maar geen van die systemen is ooit doorgebroken.

En waarom niet? Omdat ze niet betrouwbaar zijn danwel niet vertrouwd worden. Omdat ze duur zijn. Omdat de autofabrikanten er niet aan willen, ook weer vanwege de prijs (patenten, licenties, noem maar op). Maar ook omdat regeringen hier niet aan mee willen doen. En natuurlijk, als het ooit verplicht wordt, duurt het nog wel vijf tot tien jaar voordat het percentage auto's met zo'n systeem significant wordt, en daarna nog tien tot twintig jaar voordat de oude auto's grotendeels van het straatbeeld verdwenen zijn.

En tegen die tijd is de technologie alweer een factor 100 verbeterd, en is de technologie die destijds geïntroduceerd werd alweer verouderd.

Nee, dit soort technologie blijft voorlopig bij individuele autofabrikanten (of accessoires, zoals navigatiesystemen) die losse systemen introduceren. Zoals afstandssensoren, automatische inparkeerders, dat soort 'gadgets'.
Deze systemen kunnen erg snel worden ingebouwd. Je ziet nu al dat het automatisch remmen en adaptive cruise control, auto inparkeren al in de middemklassers terecht komen als standaard (ford focus).
Als je daar begint met dit systeem door te voeren zit het binnen 4 jaar in een groot gedeelte van de auto's die tijdens de spits op de weg stil staan (lease rijders wisselen gemiddeld om de 4 jaar van auto). Na 8 jaar heb je daardor een heel groot gedeelte van de auto's op de weg al met dit systeem en is het goedkoop genoeg om ook in de goedkope auto's te plaatsen.

Het systeem gaat echter alleen werken als het door alle fabrikanten wordt gebruikt, zodat alle merken en type auto's het signaal van de ander snappen.

Voor oude auto's kan dan altijd gekozen worden om het in te bouwen in de losse navigatiesystemen, zodat die gebruikers in ieder geval een waarschuwing krijgen en dat navigatiekastje minimale signalen naar anderen kan sturen.
Maar ook omdat regeringen hier niet aan mee willen doen.
Of je andere beweringen kloppen laat ik even in het midden, maar ik denk niet dat bijv. onze huidige regering dit principieel zal willen blokkeren, integendeel.
Dit soort systemen zijn denk ik erg mooi en ook de toekomst in het verkeer. Maar dat moet volgensmij blijven bij waarschuwen en niet vanzelf de auto laten remmen... Dat moet gewoon bij de bestuurder liggen.
Inderdaad. Op dit moment is BMW bezig met een systeem voor mensen die linksaf slaan op een weg waar tegenliggend verkeerd aankomt. Dit systeem grijpt in op het moment dat het denkt dat 'nog even snel de weg overschieten' een gevaarlijke situatie op kan leveren.

Zie ook:

http://www.motormeuk.nl/b...m-voor-links-afslaan.html

Dit leidt tot het automatisch remmen van de auto. Naar mijn mening een zeer gevaarlijke ontwikkeling: stel dat je per se de weg af moet (bijvoorbeeld een ambulance) en het systeem weigert jou verder te laten rijden: dat wordt problematisch.

Voor motorrijders kan dit echter wel een goed alternatief zijn: hoe vaak ik niet heb meegemaakt dat een auto afsloeg en ik op het nippertje met een uitwijkoefening a 80 kilometer per uur (buiten de bebouwde kom) op een haar na mijn leven redde. :{
stel dat je per se de weg af moet (bijvoorbeeld een ambulance)
Elke keer op TV zeggen ze weer dat je normaal moet blijven rijden net als anders als er een ambulance achter je zit, en dat 't dus niet de bedoeling is dat je plots de weg 'afschiet' om de ambulance meer ruimte te geven.

En je moet helemaal niet 'perse' de weg af als er een tegenligger aan komt waar je niet meer voor langs kunt, integendeel... En anders is die computer van BMW gewoon verkeerd geprogrammeerd; het is niet de bedoeling dat de BMW remt als je nog makkelijk voor die tegenligger langs kon.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 18 mei 2011 20:24]

Systemen die zelf remmen bestaan al een tijdje. Ik heb cruise control met radar in mijn auto. De cruise control vertraagt automatisch voor voorliggers en accelereert ook weer automatisch naar de ingestelde snelheid als de weg vrij is. Als er hard wordt geremd voor me remt het systeem vrij stevig (maar niet maximaal) en geeft hij waarschuwingssignalen via een geluidstoon en een dik rood waarschuwingsicoon op de head up display.

Dat systeem weet sneller dat er hard geremd dan ik het kan herkennen. Om de remvertraging van de ander in te kunnen schatten heb je meer tijd nodig dan voor enkel het herkennen van een oplichtend remlicht. Het tijdsverschil tussen het moment dat de auto een gevaarlijke situatie herkent en de bestuurder hierop reageert kan net het verschil maken tussen wel of geen aanrijding.

Als andere weggebruikers voldoende afstand houden zouden ze altijd in staat moeten zijn om adequaat te reageren op een automatische remactie van een auto.
Dat systeem weet sneller dat er hard geremd dan ik het kan herkennen. ...wel of geen aanrijding
Je moet gewoon niet bumperkleven Femme ;)

[Reactie gewijzigd door Cyberamp op 17 mei 2011 20:17]

Het tijdsverschil tussen het moment dat de auto een gevaarlijke situatie herkent en de bestuurder hierop reageert kan net het verschil maken tussen wel of geen aanrijding.
Dat kan alleen als je zelf niet al genoeg afstand hield.
(Of als je zat te bellen waardoor je reacievermogen drastisch mindert.)

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 18 mei 2011 20:28]

In eerste instantie wellicht wel. Maar na acceptatie kom je er toch echt achter dat de reactietijd van dit systeem wel eens veel beter kan zijn dan dat van jezelf.

Ook kun je hierdoor 'treintjes' maken die veilig kunnne rijden met zeer kleine tussenafstand. Meer capaciteit op de weg dus. Probleem is echter dat auto's die dit systeem niet hebben dan volledig buiten de boot vallen.
laat mij dan maar lekker buiten de boot vallen.

ik vraag mij uberhaupt af wat dan het nut van een rijopleiding heeft als straks alle handelingen door de auto gedaan wordt en jezelf eigenlijk niet hoeft te rijden.

dit gaat de ricting op van openbaar vervoer, maar dan met een eigen voertuig.
Nou ik moet het nog zien dat er binnen in de stad een treinsysteem zou komen. Daar heb je je rijopleiding nog hard nodig. Maar op de snelweg is een treinsysteem nog niet zo gek.
Wel nog in het comfort van mijn auto zitten en van deur tot deur rijden, sneller zijn door geen files, veiliger door geen/minder ongelukken en bij dat alles ook nog gewoon lekker even een boek lezen/spelletje doen/wat werk gedaan krijgen? Sign me up. Ik rij ook graag, maar om daar al die voordelen voor in te leveren, nou nee zo verliefd ben ik nou ook weer niet op mijn stuur...
Dubbel uitgevoerde systemen werken denk ik wel.
En een radar/camera afstand detectie, en zo een communicatie signaal.

En zo'n chip kan dan in de toekomst ook 50x per seconde uitrekenen of je niet net wat harder of zachter moet remmen, afhankelijk van eigen snelheid, ander z'n snelheid, eventuele achterliggers waar je even niet aan dacht.
klinkt leuk, maar via dit systeem is het ook heel gemakkelijk om je auto op te sporen, en dat gaat ten koste van je privacy. op het eerste opzicht is het een enorm geweldig idee, maar je moet het dan wel goed uitwerken...
Je auto is al heel er gemakkelijk op te sporen, er zit namelijk een kenteken op en die kan iedereen zien. Daar komt bij dat zodra je tegenwoordig de snelweg op rijd je kenteken al gefilmd is en automatisch word opgeslagen in een database.
En de belasting dienst rijd ook rond met auto's die alle kentekens die ze tegen komen met locatie op slaan.
Je privacy met een auto is vrij laag tegenwoordig en dat beetje dat dit gaat veranderen maakt denk ik niet zo heel veel uit want een bereik van 500 meter is niet zo heel erg ver als het om privacy gaat even wachten tot je wat dichterbij bent en je kunt het ook lezen.

Wat denk ik belangrijker is als je het over privacy hebt wat er met deze informatie gebeurd. En dan bedoel ik niet alleen dit, maar ook de camera's boven de weg, het misschien nog te komen rekening rijden enz. We ontkomen er niet meer aan dat je locatie opgeslagen word jammer genoeg, maar ik zou het erg fijn vinden als er fatsoenlijk mee omgegaan word.
Daar komt bij dat zodra je tegenwoordig de snelweg op rijd je kenteken al gefilmd is en automatisch word opgeslagen in een database.
Dat klopt niet. Dan zou er tussen elke oprit en afrit een camera moeten staan en dat is onzin.
Niet als de gegevens waarmee hij communiceert niet gelinkt zijn aan een eprsoon of het voertuig zelf. Maar de vraag is natuurlijk of dat zo is en indien niet of de politici dat misschien willen verplichten voor dit soort toepassingen.
Leuk, dit bericht :) Toevallig heb ik vorige week een essay geschreven over een aantal papers die de Ad Hoc algoritmes behandelen die bij dit soort systemen om de hoek komen kijken. Helaas worden de algoritmes niet in dit nieuwsbericht behandeld, maar dat is waarschijnlijk ook te diepe materie :+

Een aantal algoritmes hebben grote problemen in steden waarbij het aantal obstakels hoog is. Ik ben dus benieuwd hoe NXP dit opgelost heeft, aangezien de signalen dus wel probleemloos door de truck heen verstuurd konden worden. Misschien dat dit bij materie van hogere dichtheid grotere problemen geeft.

Een ander punt wat ik hier al opgelost zie is de encryptie van de gegevens. Fijn om te zien dat hier aandacht naar uit gaat. Al met al is dit een goede ontwikkeling, want deze systemen hebben veel potentie!
Dit is een goed begin, om met dit te combineren:
http://www.youtube.com/watch?v=hPpV-OuRUFQ

Als dat gaat dan is de auto ook perfect te besturen in de stad. Er was ergens zo'n filmpje over hoe auto's dan kris-kras door elkaar een kruising oversteken... eng gewoon.
Het idee en de implementatie ervan is niet nieuw. Mercedes had al in 2006 een soort gelijk systeem ontwikkeld en geshowcased.

http://www.autoevolution....tance-systems-2292-1.html

Mercedes had toen gezegd dat ze met Europese overheden zouden praten om een standaard op te zetten zodat het breed ingezet kan worden. De Nederlandse overheid was destijds een van de geintreseerde en tevens ook koploper met een aankodiging dat het systeem een proef zou ondervinden. Daarna is het een lagentijd stil geweest rondom dit onderwerp.

Of het systeem van NXP nieuw of een door ontwikkeling is weet ik niet maar een ding is zeker, als NXP dit systeem tot een standaard wil verheffen dan hebben ze veel werk te doen.
Aan de ene kant is dit een goede ontwikkeling, aan de andere kant brengt het ook gevaren met zich mee, het is nog een informatiestroom erbij in je auto. Naast de spiegels en wat er voor je gebeurd moet je dan ook nog letten op die C2X, als hier dan ook nog eens je TomTom bijkomt denk ik dat dit nog best wel eens gevaarlijk zou kunnen worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee