Ook als de juridische kaders zijn aangepast, is het eCall-probleem nog niet direct opgelost. Autofabrikanten en leveranciers zullen eerst de tijd moeten krijgen om de techniek te kunnen aanpassen en te kunnen implementeren in auto's. Fabrikanten krijgen hier minstens een jaar voor, maar vaak ook langer.
Dat betekent dat tot de Europese Commissie zegt dat eCall ook met pakketgeschakelde netwerken mag werken, er nog auto's geproduceerd worden die met 2G en 3G overweg kunnen. Het is niet duidelijk of er al auto's worden gemaakt waarbij eCall overweg kan met 4G en 5G. Auto's kunnen nu wel overweg met 4G om bijvoorbeeld te kunnen verbinden met een smartphoneapp, maar dat wil niet automatisch zeggen dat eCall daar ook gebruik van kan maken.
De vraag is dan ook wat er met die oudere auto's moet gebeuren. Om een indicatie van de schaal van het probleem te geven: volgens de Europese vereniging van autofabrikanten ACEA is een auto in de EU gemiddeld 11,8 jaar oud. In Nederland en België is de gemiddelde auto wel iets jonger, met respectievelijk 11,2 en 9,2 jaar oud. Maar als auto's alleen eCall over 2G en 3G ondersteunen, dan zijn die netwerken nog ruim een decennium lang nodig nadat de EC de aangepaste verordening presenteert.
RAI Vereniging: 'Het gaat echt niet zomaar gebeuren dat eCall straks niet meer werkt'
Meerdere partijen met wie we gesproken hebben, waaronder het ministerie en de RAI Vereniging, zeggen dat het probleem in de praktijk zal meevallen. "Het gaat niet zomaar gebeuren dat eCall straks niet meer werkt", zegt een woordvoerder van de RAI Vereniging bijvoorbeeld. "Er wordt op Europees niveau naar oplossingen gekeken." Wat die oplossingen dan zullen zijn, is niet bekend.
Miljoenen auto's terug naar de garage
Een mogelijke oplossing die de belangenbehartiger van autofabrikanten, importeurs en leveranciers eerder opperde, is dat de 2G- en 3G-auto's via een terugroepactie bij de garage worden voorzien van nieuwere eCall-versies. Daarmee moeten tientallen miljoenen auto's over de hele EU terug naar de garage, waar veel tijd en geld in gaat zitten.
In 2020 sprak de RAI Vereniging over meer dan vijf miljoen auto's die dan terug naar de garage zouden moeten, een cijfer dat iedere dag groter wordt. "De huidige eCall-systemen hangen noodzakelijk af van in-bandmodems die verplicht ingebouwd moeten worden en enkel werken met 2G/3G, zonder interoperabiliteit met hogere netwerken zoals 4G." De auto's kunnen wel in de garage worden aangepast, maar het gaat dan 'om een tijdrovende klus waarvoor de auto zelfs voor een deel uit elkaar gehaald moet worden'. De eCall-systemen kunnen niet met een software-update 4G- of 5G-geschikt gemaakt worden, zei de organisatie toen.
Een andere oplossing is dat providers verplicht worden om 2G- of 3G-netwerken in de lucht te houden voor eCall. De vraag is dan alleen of je alle providers dit laat doen, of één provider per land verplicht een netwerk online te houden. Providers zullen dit ook niet zomaar willen doen; ze willen die frequenties kunnen gebruiken om andere diensten beter te kunnen maken. Waarschijnlijk zullen ze dan ook compensatie willen voor het in de lucht houden van die netwerken. Het in de lucht houden van een 2G- of 3G-netwerk zou niet alleen eCall beter bereikbaar houden, maar ook 112 voor mobiele telefoons.
Mocht een provider verplicht worden om 2G of 3G in de lucht te houden, dan pleit de RAI Vereniging voor een overgangsregeling van tien jaar, gelet op de gemiddelde levensduur van een auto. Dat betekent dat een 2G- of 3G-netwerk nog tot ver in het volgende decennium actief moet blijven, terwijl providers daar over iets meer dan een paar jaar al mee willen stoppen. Een snelle reactie van de Europese Commissie lijkt daarom van belang: het eCall-probleem wordt met de dag erger.