Je verwart efficient met 'levert veel geld op'.
Ten eerste is 'biologisch' nog steeds industrieel. Je gebruikt alleen andere soorten gif e.d. maar de werkwijze is nog steeds grotendeels hetzelfde, dus ja, biologisch industrieel is minder efficient dan standaard industrieel. Je koopt ook geen biologisch omdat het beter is voor de natuur maar om het idee dat er minder erge rotzooi op zit voor jouw gezondheid.
De term industriële landbouw word gebruikt door mensen die het verschil weten met andere soorten landbouw zoals agroecologische landbouw, horticultuur en permacultuur. Dat Greenpeace die term toevallig ook gebruikt veranderd niks aan de inhoud van de term. Industrieel is grootschalig, monocultuur, gemachinaliseerd. Meestal met 1 jarige planten. En omdat het zo slecht werkt heb je er grote hoeveelheden (kunst)mest en gif bij nodig.
Industriële landbouw is de minst efficiënte manier van landbouw als het op grondstoffen, landgebruik en energie aan komt. Het doodt het bodemleven, wat juist de belangrijkste factor is in gezonde groei van planten. Om 1 voorbeeld te geven: ploegen. Het doel van ploegen is om een deel van het bodemleven dood te maken zodat de voedingsstoffen die daardoor vrijkomen een extra boost aan de planten geven (buiten dat je het ook een eerste keer kan doen om bodemstructuur te verbeteren en organisch materiaal aan de bodem toe te voegen, maar dat is niet wat er meestal in de reguliere landbouw gedaan word). Dat is prima als je het bijvoorbeeld doet voor je een boom plant, zodat die een goede start maakt. Maar als je het ieder jaar doet, soms zelfs meerdere keren, gaat je bodemleven steeds verder achteruit. Ziekten en plagen herstellen zich ook nog eens veel sneller dan het bodemleven dat planten gezond houd (het zijn opportunisten) dus tegelijkertijd dat je het op de lange termijn moeilijker maakt voor je planten om hun voedingsstoffen te krijgen (planten zijn grotendeels afhankelijk van samenwerking met het bodemleven) zadel je ze ook nog eens op met extra stress. Dus kunstmest en gif toevoegen. Er is een movement onder boeren die deze cyclus willen doorbreken, simpelweg door
niet meer te ploegen en de grond constant bedekt te laten met groen (en verder blijven ze gewoon industrieel). Iedere boer die alleen maar dit doet rapporteert een gezondere bodem, sterkere planten, minder watergebruik, minder gif-gebruik, minder mestgebruik en een hogere opbrengst per oppervlakte na een aantal jaar (de bodem moet zich eerst herstellen, dus initieel heb je wel wat minder opbrengst). En dan hebben we het niet over een beetje, dan hebben we het over een derde of de helft minder gif, enz., en 10% meer opbrengst (even uit m'n hoofd, ik heb niet heel die documentaire opnieuw gekeken, het hangt er natuurlijk ook van af hoe erg je grond er al aan toe was). Simpelweg door 1 enkel aspect van de industriële aanpak te veranderen.
'Biologisch' binnen datzelfde industriële systeem maakt het nog net iets erger omdat je het enige wat die inefficiëntie nog een beetje compenseert - overdadig gif gebruik (we zijn een van de grootsten in de wereld)- flink minder effectief maakt (er word gewoon nog gif gebruikt, alleen minder agressieve) terwijl er juist zelfs regeltjes zijn die je verplichten om dingen te doen die slecht zijn voor het bodemleven zoals iedere zoveel jaar de grond van je boomgaard stomen. Precies het soort dingen dat het voor ziekten en plagen makkelijker maakt om problemen op te leveren.
De reden dat de overheid zo hard voor industrieel pushed is dan ook niet dat het efficient is maar dat het het meeste geld oplevert per landoppervlak. De keerzijde hiervan is dat het de laagste voedselopbrengst en hoogste milieu-impact heeft per oppervlakte van alle landbouwalternatieven.
De VN heeft al jaren
onderzoeksrapporten die tot de conclusie komen dat die focus op geld in plaats van bruikbare opbrengst per oppervlakte / gebruikte energie niet in stand gehouden kan worden. Ze geven al jaren aan dat de enige manier om de voedselvoorziening op de lange termijn in stand te houden is te gaan naar
kleinschalige, lokale, biologische, multiculturen. Liefst zo vele mogelijk met meerjarige soorten. Als je dit doet heb je veel minder oppervlakte nodig voor dezelfde opbrengst, en het biologisch aspect vergt niet langer meer grond omdat de aanpak zelf al ziekten en plagen beheerst. Maar dat houd inderdaad in dat je meer arbeid hebt. Iets waar we vreemd genoeg belasting over heffen, terwijl we willen dat mensen werken. Veel efficiënter, maar door de belastingen zoals ze nu zijn wel duurder. En geld is het enige waar naar gekeken word, niet naar milieu-impact.
Als je dan ook nog eens vleesconsumptie verminderd (dit verbruikt zeven keer zo veel bronnen voor dezelfde voedingswaarde) maak je helemaal een slag.
Natuurlijk helpt transport over lange afstanden ook niet perse mee, maar dat ligt ook weer niet zo simpel als het lijkt. Als mensen toch diezelfde producten willen hebben en je zou ze lokaal in kassen moeten kweken komt het er regelmatig op neer dat zelfs met transport erbij het in een van nature geschikt land groeien toch milieuvriendelijker is. Dus het lokaal verhaal gaat niet voor elk product op, maar zeker wel voor producten die je hier gewoon van nature kunt groeien.
Het is daarbij niet volgens mij dat je in de eerste plaats bij landbouw moet zijn, maar volgens wetenschappers die zich verdiept hebben in milieu-impact van de verschillende sectoren en in agricultuur. Zoek simpelweg op greenhouse gasses per sector en je vind vanzelf dat landbouw de grootste bijdrage heeft. De vlees en zuivel industrie word trouwens ook onder agriculture gerekend omdat hun grootste inputs uit de landbouw komen en dus de landbouwsector veel groter maken dan simpelweg landbouw om mensen te voeden.
[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 22 juli 2024 14:29]