Je hebt idd energie nodig om waterstof te produceren, je zet energie immers om in een andere energie, waterstof. Nadeel is dat je er daarbij energie verloren gaan v an omzetten van de ene naar de andere richting.
En waterstofopslag is ook geen eenvoudige opgave. Was het niet zo dat het niet tegen te gaan is dat het ontsnapt uit je auto en dan wel in zo'n tempo dat als je niet zoveel rijdt, de waterstof nog bijna sneller weglekt dan je het verbruikt?

Ik zie echt 0,0 toekomst in waterstof, tenzij er een goedkope manier komt om het op te wekken en een goede manier om het op te slaan.
Maar goed in Eindhoven zijn ze bezig met mierenzuur. Ik geloof nog steeds dat er i.p.v accu's een vloeibare energiebron nodig is. Al is het maar bijv voor vrachtwagens die internationaal en lange afstanden rijden. Die kun je niet volpompen met 1000 kw aan accu's. Daarnaast hoe lang duurt het op 1000kw op te laden.
1 uur betekend dat je dus al 1 aansluiting van 1000kw = 1 megawatt nodig hebt.
Voor vrachtwagens moet er een alternatief komen inderdaad, want die kunnen met de huidige technieken echt nog niet elektrisch gaan rijden op lange afstanden. Hybride zou een tussenstap kunnen zijn: remmen levert enorme hoeveelheden kinetische energie op die omgezet kan worden en in accu's opgeslagen kan worden.
Met elektrisch rijden gaat de energievraag natuurlijk ook omhoog. Een vraag die ook niet continue is maar steeds wisselend naar mate er stroom getankt wordt.
Nouja, eigenlijk gaat met elektrisch rijden de energievraag juist omlaag. Elektrische auto's zijn efficiënter omdat elektromotoren veel efficiënter zijn dan brandstofmotoren. Je bedoelt waarschijnlijk dat met elektrisch rijden ons stroomnetwerk zwaarder belast wordt en daar moeten we ons inderdaad op voorbereiden. Als de accutechniek verbetert kunnen we overdag met onze zonnepanelen de energie opslaan die ons huis gebruikt + wat onze auto 's nachts weer nodig heeft om op te laden. Tevens kunnen bedrijven hun panden en terreinen voorzien van zonnepanelen om de auto's die er geparkeerd staan te voorzien van energie. Dan hoef je alleen de terugweg naar huis nog bij te laden als je thuiskomt. Als ik in februari weer op weg naar Oostenrijk of Zwitserland ben en door Duitsland rijd, zie ik weilanden vol met solar panels. Dat moet veel meer gebeuren in Europa: minder vlees eten en al die weilanden waar koeien in grazen ombouwen tot solar farms. Dan zijn we al een heel eind onderweg

Stel je hebt in Nederland 5 miljoen elektrische auto's, gemiddeld rijden die zeg 20.000 km per jaar
1 km kost ongeveer 0.4KWh. Dat is 8000KWh per auto per jaar x 5 miljoen = zeg 40 miljoen megawatt uur energie.
Zoals al een paar keer berekend is, is 0.4kWh als gemiddelde geen realistische waarde. Zelfs de zwaarste EV's halen dat alleen in heel extreme omstandigheden. Het is als zeggen dat een benzineauto 1:5 rijdt en er dus een X-aantal liters benzine per jaar nodig is. Dat klopt van geen kant natuurlijk.
Dan ga ik uit van een nette 365/24 uur verdeling. Probleem is dat je met piekmomenten te maken zult krijgen dus de verdeling zal niet mooi zijn. Vooruit vele kunnen in de avonduren tanken maar vele ook niet. Je zal dus zeker het dubbel aan capaciteit nodig hebben. Zeg 9000 megawatt.
Met een smart grid kun je die piekmomenten ondervangen. Het maakt een elektrische auto nml niet uit of hij om 23 uur 's avonds wordt opgeladen, of om 4 uur 's nachts.
https://nl.wikipedia.org/...itscentrales_in_Nederland
Totale capaciteit in Nederland is ca 20100 megawatt per uur
Dit betekend dat als we 5 miljoen elektrische auto's zouden hebben er een heleboel centrales bij moeten komen. Een alternatieve bron die getankt kan worden en co2 neutraal is hoeft dan helemaal niet verkeerd te zijn. die kun je continue produceren waardoor je centrale ook continue werkt en dus ook met optimaal rendement en tegen de laagste kosten.
Dat kan ook als iedereen een accupakket in de kruipruimte bouwt die buffert voor de piekmomenten. Sla daar je ongebruikte groen opgewekte energie in op en je kunt daarmee je auto op elk gewenst moment opladen. Accu's zijn nu nog duur, maar als er werkelijk 5M auto's rondrijden in Nederland alleen, zijn er al heel wat verbeteringen doorgevoerd en is de prijs aanzienlijk verlaagd. De adaptatie van elektrisch rijden hangt voor een groot deel af van de mogelijkheden: de actieradius kan nog beter, de accuprijs kan nog lager, het laden kan nog sneller en de capaciteit van ons netwerk moet ook meegroeien. Dat is een geleidelijk proces dat we de komende decennia gaan meemaken
[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 5 november 2017 09:23]