Ionity verhoogt kosten voor elektrische rijders bij gebruik van snelladers

Ionity voert een aanzienlijke prijsverhoging door voor het gebruik van zijn snellaadpalen. Het bedrijf, dat een Europees snellaadnetwerk aan het opbouwen is, vervangt het vaste tarief van 8 euro voor een oplaadbeurt door een vaste prijs van 79 eurocent per kWh.

Ionity, een joint venture van autofabrikanten BMW, Volkswagen, Daimler en Ford, meldt dat klanten zonder contract vanaf 31 januari een prijs van 0,79 euro per kWh gaan betalen. Deze wijziging gaat gelden voor het hele Europese netwerk. De website Electrive heeft Ionity-ceo Michael Hajesch gesproken en hij zegt dat die 8 euro per oplaadbeurt onderdeel was van de 'welkomstfase' en die fase is nu voorbij.

Alleen rijders die gebruik kunnen maken van zogeheten Mobility Service Providers, waarbij het gaat om de Audi e-tron Charging Service, Mercedes me Charge, BMW ChargeNow, Porsche Charging Service en Volkswagen WeCharge, kunnen nog rekenen op gunstigere tarieven. Zo geeft Audi weer dat er vanaf begin 2020 voor rijders die langere afstanden afleggen, een voor Ionity bedoelde voorkeursprijs van 33 eurocent per kWh geldt, in combinatie met een maandelijkse basisprijs van 17,95 euro en laden tot 150kW. Porsche valt net als Audi ook onder de Volkswagen Group en meldt aan Electrive dat voor Taycan-rijders ook een tarief van 33 cent/kWh geldt bij de snelladers van Ionity.

Een bezitter van een elektrische auto met een relatief grote accucapaciteit, die niet relatief veel op de weg zit, zal niet zo snel een van bovenstaande abonnementen hebben. Zo'n rijder betaalt met het nieuwe tarief van 79 eurocent per kWh al gauw een bedrag dat in de richting van 50 euro per oplaadbeurt gaat. Dat is een veelvoud van het nog twee weken geldende tarief van 8 euro per oplaadbeurt.

Het Nederlandse Allego vraagt 0,69 euro per kWh bij zijn openbare snelladers, waarbij het laadvermogen boven de 22kW ligt. Het bedrijf heeft ook snelladers die een laadvermogen van meer dan 300kW kunnen leveren. Fastned vraagt 59 cent per kWh voor zijn snelladers, al kunnen klanten voor 12 euro per maand ook laden voor 35 cent per kWh. Fastned heeft snellaadstations met 350kW-laders, zoals langs de A8-snelweg in de buurt van Amsterdam. Het gebruik van Superchargers van Tesla kost in Nederland 28 eurocent per kWh en in België is dat vier cent duurder.

Ionity zegt dat het inmiddels 203 laadlocaties heeft met meer dan 860 laadpunten, in twintig verschillende landen. Het bedrijf bouwt er momenteel 52 en wil nog dit jaar in totaal op 400 laadlocaties komen. Met name Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Zweden hebben relatief veel laadlocaties van het bedrijf. In Nederland zijn er zes locaties met nog twee in aanbouw en België heeft er vier. Elke van de vier Belgische locaties heeft vier laders en in Nederland zijn er stations met twee of vier laders.

Door Joris Jansen

Redacteur

17-01-2020 • 14:50

315 Linkedin

Submitter: Carharttguy

Reacties (315)

Wijzig sortering
De website Electrive heeft Ionity-ceo Michael Hajesch gesproken en hij zegt dat die 8 euro per oplaadbeurt onderdeel was van de 'welkomstfase' en die fase is nu voorbij.
Bijzonder om van de 'welkomstfase' direct in de 'rot-op-fase' terecht te komen... Mijn laatste keer laden bij Ionity was dus ook definitief de laatste keer.

Die 8 euro was ook wel heel goedkoop, maar dit slaat nergens op, ze maken het nu duurder dan benzine.
Nee, daar ga ik niet mee akkoord. Duurder dan benzine zou enkel kloppen als je je wagen enkel en allen bij Ionity laadt, maar dat is voor bijna niemand zo. Het overgrote deel van het laden gebeurd bij mensen thuis waar het aan een lage kost of soms zelfs gratis* kan. Snelladen wordt door de meeste BEV rijders vandaag alleen gedaan wanneer ze lange afstanden doen en dat is voor hen in de vrije tijd, niet bij de dagelijkse verplaatsingen.

* ik weet dat er mensen zijn die een probleem hebben met de term gratis laden wanneer je een productieoverschot hebt van je zonnepanelen. Ja, die panelen hebben ook een investering nodig gehad en kan je daarom ook mee in de berekening gaan betrekken.
"Duurder dan benzine zou enkel kloppen als je je wagen enkel en allen bij Ionity laadt, maar dat is voor bijna niemand zo."

Euh...

We hebben een gemengde vloot, ik rijdt vaak met een Audi Q7 3.0TDI Quattro en een Tesla Model X 100D.

Met de Audi geraak ik ca 800km ver in de zomer, met de Tesla 400km. Neem dat diesel 1,5 EUR per liter kost, dan tank ik bij de Audi 97,6 EUR (tank 65 liter, verbruik ruim 8l, waar ik in praktijk onder zit). Voor de Tesla laden we op kantoor aan 0,27 EUR per kWh, dus kost een volle laadbeurt 27 EUR X 2 = 54 EUR om dezelfde autonomie te hebben als de Audi. Dus in de zomer kost de Audi me ongeveer 2 keer zoveel aan "brandstof".

Maar nu genoeg met de theorie en komt de praktijk naar boven. Mijn verbruik in de Audi is praktisch altijd hetzelfde en komt niet boven de 8l uit per 100km, winter en zomer, gemengd gebruik of niet. De Tesla daarentegen verliest tot 40% bereik in de winter, en waar nooit iemand hier over spreekt is het sluimerverbruik. Ik verlies elke nacht 5 to 10km, wat volgens Tesla perfect normaal is en nog erger kan. Er zijn momenten in de winter dat ik in een week-end niet rijden, 50km autonomie verlies. De Audi verliest niets.

Het komt er op neer dat in de zomer de Tesla bijna de helft goedkoper is, maar tijdens de winterperiode ze niet veel verschillen. Als daar nu nog af en toe laden bijkomt aan een tarief welke beduiden hoger ligt dan 0,27EUR per KWh, dan geeft dit een heel ander beeld dan hetgeen hier vaak neergeschreven wordt.

Berekening is op basis van mijn voertuigen, zonder rekening te houden met belastingen. Maar ben niet zeker of het dan anders zou zijn, de Tesla was beduidend duurder dan de Audi. Een Tesla M3 zal wel een duidelijker voordeel bieden, maar dan zou je dat met een kleiner model moeten vergelijken.
27 cent per kWh? In Nederland? Energietarief bestaat in Nederland uit 6 cent levering en 14 cent energiebelasting en BTW oftewel 20 cent in totaal. Wanneer het energieverbruik boven de 10.000 kWh bedraagt daalt de energiebelasting fors kom je in totaal op ca 12 cent uit.
Beetje gek dit. 27 ct als bedrijf is echt idioot veel hoor. Zelfs als consument slaat het nergens op.
Aan een laadpaal op een parkeerplaats is dat redelijk normaal.
Sommige mensen hebben geen oprit en zitten aan die prijs vast.
Of de laadpaal op het werk staat misschien op zo’n tarief ingesteld omdat er ook niet medewerkers aan kunnen laden?
Boven 50000 kwh voor groot bedrijf zelf 7-10 cent. dus tot 11x winst marge :P Oke wat onderhoud aan de palen dan en het netwerk zal ook wel niet goedkoop zijn geweest. Ik rij niet op stroom maar 0.79 cent is aardig gestoord vindt ik persoonlijk, maar niet mijn probleem. Maar 0.39-0.49 vindt ik nog realistisch ook dat is al aardig duur.
Holy smokes! Das belachelijk zeg! Ik wist dat Nederland duur was geworden (geboren en getogen en heb er de eerste helft van mijn leven gewoond en gewerkt), maar dit....
Ter vergelijking, ik betaal hier in de winter gemiddeld 6 cent kWh en in de zomer zo rond de 3.5 cent kWh (Prijs fluctueert maandelijks en wordt direct actueel afgerekend). Omgerekend in euro's ongeveer 4.2 eurocent en 2.4 eurocent de kWh! Zou ook niet veel duurder moeten worden want mijn maandelijkse electriciteits verbruik krijg ik niet onder de 1000 kWh (en ik heb het geprobeerd). Dan verbruik ik nog redelijk weinig in vergelijking met mijn vrienden....
Ach... Energie kost in Nederland ongeveer net zoveel. De rest is wat de overheid er bij optelt.
Hij zou Belg kunnen zijn, wij betalen zoveel.
Mijn Tesla reed in de zomer 170 Wh/km bij 100 km/h. Als het echt koud is dan gaat dat naar 190 Wh/km bij 100 km/h. Das een ruime 10% méér verbruik. Het is me een volslagen raadsel wat ik zou moeten doen om 238 Wh/km bij 100 km/h (een 40% stijging) voor elkaar te krijgen. Dat verbruik ik amper als ik 130 km/h scheur.
Dat is een Model 3 dan zeker want ik zit nu in de winter met mijn Model S gemiddeld op zo'n 220Wh/km. Onder de 200Wh/km kom ik nu bijna niet..
En dan hebben we nu nog een relatief zachte winter.
ik heb zelf een Ioniq en zit bijna continue onder de 144Wh/km die de fabrikant heeft opgegeven als gemiddeld verbruik. Collega van mij heeft die wagen enkele weken gebruikt en als ik in de tripgeschiedenis van het verbruik ging kijken kwam hij zelden onder die 144Wh/km uit. Veel hangt af van rijstijl maar ook belading. Ik zit alleen in de wagen, hij op langere ritten met zijn gezin.
Je verhaal klopt. Voor het vergelijk dan. Gelukkig mag mijn Model X gratis superchargen, dus da’s een beetje een unfair advantage van de Model S/X-en.

Ik supercharge nu zoveel ik kan, en voor convenience laad ik ook hier, zodat ie ‘s Ochtends warm start.
Vergeet niet dat er een limiet is op hoe lang je heel snel kan laden. Er lijkt vooralsnog een grens te zijn van ongeveer 65/70.000 kilometer aan superchargen voordat je maximale snelheid naar beneden gaat.

Zie https://www.youtube.com/watch?v=dFe2LnIkapI

Hoe bevalt ie tot dusver overigens? Hier perfect! :9
Hij bevalt heel goed. Behalve dat mijn GPS blijft hangen. Dus daar moet ik nog over bellen.

Qua range was het ff wennen. Want verbruik met wisselend weer is nogal variabel. Maar ik rij nu wel een stuk "beschaafder", om meer range te hebben.

Dat filmpje had ik gezien. Maar ging niet om een Raven. De theoretische max is 200 kW, terwijl ik nu max 140 kW geladen heb (geen V3 chargers in Nederland). Dus hopelijk hebben de Ravens wat meer rek.
Kun je nagaan hoeveel verborgen subsidie er stiekum toch zit op brandstof, of anders gezegd hoe duur electriciteit hier in de lage landen is, als je puur op prijs gaat vergelijken. Ondanks het hogere verbruik in de winter is een EV door de bank genomen 3x tot 4x zo efficient als een brandstofauto als je het omrekent, en het laadverlies etc. erbij telt.

Dankzij de mpg getallen die in de VS verplicht zijn af te geven voor elke nieuwe auto, kan ik jullie direct laten weten dat ik hierin niet overdrijf. een model 3 2020 zit op 141 mpge. De gemiddelde brandstofauto in de VS op 25 mpg. Engineering explained heeft het allemaal doorgerekend

Hier moet ik altijd aan denken als ik dit soort verhalen hoor, of termen als Tesla subsidie. Hoe belachelijk duur thuisladen hier eigenlijk al is afgezet tegen de efficientie van een EV. Die 80 cent van Ionity is dan bijna crimineel hoog.
"Ik verlies elke nacht 5 to 10km, wat volgens Tesla perfect normaal is en nog erger kan. Er zijn momenten in de winter dat ik in een week-end niet rijden, 50km autonomie verlies."
U hebt weekends van 5 dagen? :?
Jouw weekenden bestaan alleen uit nacht?
Goed lezen.
Elke nacht: 5 tot 10 km verlies.
Bij koud weer: soms tot 50 km verlies op een weekend.
Je tankt op kantoor wel aan de dure kant, elektra zou ongeveer 20 tot 22 cent moeten kosten en dat is dan nog inclusief BTW. (gemiddeld groene tarief 22 cent, ik verwacht nog wel een goedkopere her en der). Pak je 20ct zit je Tesla vol voor 22 euro maal 2, 44 euro. Scheelt even 20 procent.

Diesel reken je 1,50, maar dat is snelwegprijs. Je kan natuurlijk makkelijk even een onbemande pomp uitzoeken wat je zomaar 10-15 cent kan schelen. Al is er wat voor te zeggen om aan de snelweg te tanken (dan ben je snel weg, pun intended).
de doorsnee leaserijder gooit hem.gewoon op de snelweg vol. niet zijn probleem zogezegd.
Da's bij veel bedrijven al lang niet meer. Bij mij laatste drie werkgevers (waarvan de grootst een vloot van 3000+ auto's had) mochten we niet langs de snelweg tanken en was dit zelfs hard in de tankpas zo ingesteld.
valt wel mee hoor, zijn nog genoeg bedrijven of organisaties waaar je overal kan tanken
Dan rippen ze je wel met 0.27 per kwh. Zonnepanelen stroom met sde+ is kwh ong. 0.01 0.02 cent over lifetime 20 jaar. Grootverbruik boven 10k kwh per jaar is 0.10. Dus je 27 cent gaat mank en is veels te duur. 1 paneel kost 80 excl btw en doet 300kwh per jaar dat is 6000kwh over 20jaar.(montage met omvormer zit je op de 200 excl btw.)

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 18 januari 2020 11:48]

80 ex voor een 310-330wp paneel? Waar haal je die? :o
0.01 cent? Bedoel je 0,01 cent (we zitten hier in Nederland)? Dat is niet duur voor een kWh. En ook niet waar.
Op life time kost een kwh 0.03 met afscrijving van 5% per jaar(uitgaande dat het paneel wegklapt) let op bij bp/shell solar panelen werken nog steeds en zijn uit 2003 10 euro per jaar met 300kwh =3 eurocent per kwh.

Bij 40 jaar 0.015cent

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 21 januari 2020 17:55]

Ik denk dat je 0,03 euro bedoelt ipv 0.03cent.
Yep klopt maar zonnestroom is echt dirtcheap :) ik snap totaal niet waarom Nederland zo weinig in zet op zonnepanelen en elektrisch rijden. In Dit kikkerlandje zijn de afstanden vrij kort. Binnen 350km ben je het land door van noord naar zuid en 150 van west naar oost. ben benieuwd naar het benzineverbruik dit jaar. er zullen veel benzinepompen gaan stoppen met steeds meer elektrische auto's.
Aan de grensstreek zullen ze zeker stoppen, met €0,30 meer belasting per liter benzine dan in Duitsland. ;)

Voorbeeld:
Een modale Hyundai Kona EV heeft een accu van 67 kWh en komt daar 400 km ver mee.

Rijd je 20.000 km/jaar, dan verbruikt de EV jaarlijks:
67 * 15.000 / 400 = 3.350 kWh.

Een huishouden gebruikt nu gemiddeld 3.000 kWh/jaar.
Dat wordt met de EV erbij: 6.350 kWh.

Dat betekent dat je een hele grote zonnepaneelinstallatie nodig hebt om het jaarverbruik te dekken (die leveren gemiddeld plm 3.000 kWh/jaar).

Daarnaast:
- moet de auto thuis zijn als je laadt
- moet de zon schijnen als je laadt
- moet de stand van de zon goed zijn
- moeten er geen andere grote verbruikers zijn
- bestaat er geen thuisaccu van 67 kWh

Kortom, laden met je eigen zonnestroom is om meerdere redenen, zelfs in de zomer, science fiction.

In de praktijk gebruik je het stroomnet als accu. Vanaf 2023 wordt dat echter steeds minder interessant.
Dit lijkt me een leerzame en eerlijke vergelijking. Dank.
.. of soms zelfs gratis* kan.
Grappig. Om een Tesla te kunnen laden op zonne energie heb je volgens mij alleen al 12 tot 14 zonne panelen nodig.
bij een dagelijks gebruik van +/- 60 km
Aannames:
- 60km/dag
- €4000 voor 15 zonnepanelen incl. plaatsing
- levensduur 30 jaar

Totaal aantal km's op zonnestroom over 30 jaar: 60*365*30=657.000km

Kosten per km: 4.000/657.000=€0,006

Dus iets meer dan een halve cent per kilometer. Persoonlijk vind ik dat verwaarloosbaar, wat mij betreft kan je dat inderdaad 'gratis' noemen.
Je vergeet ook nog even te vermelden dat je niet meer kunt salderen over een tijdje; je moet dus méér stroom overdag opwekken dan je ‘s avonds aan de lader weer van het net moet trekken (hoeveel meer is nog niet duidelijk). Je panelen wekken namelijk vooral stroom op op de momenten dat de auto juist niet thuis is (in de zomer met panelen op het westen bijvoorbeeld zou kunnen helpen qua direct verbruik).

Stel dat je straks nog 7ct krijgt terwijl je 20ct moet betalen (fictief), heb je al bijna 3x zoveel zonnepanelen nodig.

Zonnestroom is leuk en zeker financieel interessant, maar niet echt specifiek voor de elektrische auto. En om bovengenoemde redenen is de auto ook niet zo’n geschikte buffer voor zonnestroom. Da’s nog even buiten het feit dat het grootste deel van de huishoudens géén eigen parkeerplaats/oprit hebben en de auto dus aan de publieke laadpaal hangen. Dan kun je sowieso niks met je zonnestroom.
Zonnestroom is niet meer financieel interessant. Als je een setje degelijk spul het dak op knalt en rekent zonder salderen dan stijgt je tvt naar 15+ jaar. Gelukkig hier de tvt al gehaald.

Al blijft hij nog 3 jaar actief en daarna wordt hij afgebouwd, ik weet alleen niet hoe de stappen verlopen. (maximaal x kWh salderen of percentage van je overproductie terugleveren). In 2031 is hij volledig foetsie. Maar de kosten van omvormers zakt nou eenmaal ook niet hard en de uren om het te installeren en aan te sluiten worden alleen maar duurder.

Zonnestroom wordt denk ik straks ook nog meer en meer goedkoper als half Nederland die dingen op het dak gooit. Dan komt de prijs van een kWh zonnestroom nog wel eens onder de 5 cent verwacht ik (of de prijs blijft volledig stil staan). Zonnestroom is namelijk een 'bederfelijk goed' omdat opslaan veel te veel kost en je levert terug op het moment dat er nergens in Nederland een enorme vraag naar is. De warmtepompen hoeven niet te verwarmen (hooguit wat koelen, maar dat is vaak een lagere delta T dan verwarmen), de verlichting brandt nergens, de TV's staan niet aan, er wordt niet massaal gekookt, de elektrische auto's zijn deels 'aan het werk' of worden opgeladen, dat kan dus ook mee vallen. Ik kan nergens echt cijfers vinden dus het blijft een beetje een gevoelskwestie uiteraard.

[Reactie gewijzigd door Nox op 17 januari 2020 23:18]

Salderen zal afgebouwd worden maar dat betekent niet dat zonnepanelen niet meer interessant zijn.

Berekening met een voorbeeldsetje van 3500Wp op het dak.

Aanschafprijs excl. BTW: €3850
Opbrengst: 3325 kWh per jaar
Direct verbruik 25%: 831,25 kWh x €0,21 = €174,56
Teruglevering 75%: 2493,75 kWh x €0,10 = €249,38

Opbrengst per jaar: 423,94

3850 / 423,94 = 9 jaar terugverdientijd

Kan je een goedkopere set leggen dan gaat dat nog sneller.
Kan je je directe verbruik hoger krijgen dan gaat dat nog sneller.
Ik geloof niet dat een gemiddeld werkend gezin 25% van de stroom zelf gebruik.

De zon schijnt overdag, op het moment dat je moet werken (m.u.v. de weekenden).

In de donkere uren wordt verreweg de meeste stroom verbruikt. Verlichting, tv, wasmachine, droger, kookplaat, verwarming, EV opladen en vaatwasser.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nooit gemeten heb en geen slimme meter heb.
25% is goed haalbaar.
Ik hou het wel bij.

[Reactie gewijzigd door BlueTooth76 op 20 januari 2020 20:20]

Houd je er speciaal rekening mee? Heb je de mogelijkheid om grote verbruikers overdag aan te zetten?
Je zit op tweakers op welke planeet leef je? Een wasmachine en droger hebben al dik 15+ jaar timers tegenwoordig zelfs wifi.
Waar is de 10 cent vandaan gekomen? Voor zover mij bekend is dat eerder 7 cent. En die 3850 is dat incl. montage?

Ik zou eens rekenen met 15 procent eigen gebruik en 7 cent salderen.
Je moet natuurlijk wel de plek op het dak hebben, 14 panelen is voor enkel en alleen autorijden, daar komen er nog een aantal bij voor gewoon elektriciteitsverbruik (en binnenkort nog een aantal voor een WP). Het doorsnee huis z'n dak zal al aardig vol liggen met 14 panelen :) Al verhoogt de opbrengst per m² natuurlijk wel jaar na jaar, dus in de toekomst moet het wel eens lukken.
Omvormer gaat geen 30 jaar mee hoor.
In België moet je ook nog het prosumententarief rekenen.
Wellicht geen dertig jaar, maar veel nieuwe modellen hebben 10 jaar fabrieksgarantie, dat zal vast niet zijn omdat ze er na 11 jaar mee ophouden. Schattingen zijn 15 jaar dus één keer vervangen. Dat gaat de kosten natuurlijk niet boven de één cent per kilometer brengen.
Eerst kom je met 30 jaar om vervolgens de berekening af te kalven naar 15 jaar wat mogelijk ook al een optimistische schatting is. Het rendement van de panelen na 30 jaar is mogelijk ook niet meer hetzelfde en over de duurzaamheid van panelen is nog maar weinig bekend. Grote kans dat ook die de 30 jaar niet halen.
Het gaat om de omvormer waarvoor ik 15 jaar geef, niet de hele pv-installatie. Dat panelen 30 jaar mee gaat lijkt me inmiddels wel evident genoeg
Het rendement van de PV-panelen loopt terug, maar ze kunnen misschien zelfs 50 jaar mee gaan.
Heb hier panelen uit 2004 doen dik 90-95%+ nog. Omvormer 1 keer hoeven te vervangen.

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 21 januari 2020 19:38]

[...]

Grappig. Om een Tesla te kunnen laden op zonne energie heb je volgens mij alleen al 12 tot 14 zonne panelen nodig.
bij een dagelijks gebruik van +/- 60 km
Model s doet ong 4km op 1kwh. 1 mid range paneel is 300wp per jaar.
Ik betwijfel dat het overgrote deel van de mensen een oprit heeft om hun auto met eigen stroom te laden en daarnaast ook zonnepanelen.
De elektrische rijders in mijn wijk , een gewone volksbuurt, hebben geen oprit maar een laadpaal in de voortuin en parkeren om te laden gewoon gewoon in het dichtstbijzijnde parkeervak (dat gereserveerd is op basis van het kenteken) ...
Ergens wel jammer. Omdat ze een auto kopen met een gebrek krijgen ze voorrang op het parkeren. Nederland is bij uitstek een land waar veel mensen geen eigen oprit hebben, dat geeft toch spanningen in zo'n buurt op den duur?
Een auto met een gebrek? Lijkt mij eerder een jaloerse aversie van elektrisch rijden te zijn zoals ik regelmatig tegenkom.

Het uitspugen van roet en Nox gassen in dermate hoeveelheden dat deze terug te vinden is in urine van kinderen, oorzaak is van ontelbare vroegtijdige overlijdens in steden, lijkt mij een veel groter 'gebrek' te zijn dan een auto die mogelijks 100% op hernieuwbare energie kan rijden.
Blijf die onzin geloven, er wordt meer dan genoeg uitgestoten voor die Tesla bij jou op de oprit staat. Ze komen per vrachtschip op bunkerolie hierheen, het milieueffect op lange termijn van de accu's is nog niet bekend en niet kunnen voltanken op drie minuten waardoor schaarse parkeerplek opgeofferd moet worden is weldegelijk een gebrek.

Heel dat elektrisch rijden wordt de hemel in geprezen terwijl de infrastructuur en het huidige product nog lang geen alternatief is. Dit artikel bewijst om te beginnen dat de meesten alleen maar elektrisch rijden door alle fiscale voordelen, het milieu zal ze een rotzorg zijn. Pas als we van de accu's af kunnen en een snel aan te vullen betaalbare krachtbron in een auto kunnen steken komen we ergens en die hebben we nu nog niet.
Wat stoot die Tesla uit , als die door mijn straat rijdt? (behalve wat fijn stof vd banden?)

[Reactie gewijzigd door OxWax op 17 januari 2020 20:59]

Op het hele plaatje, alle transport vanuit de VS, accu afval op het einde, productie, banden onder zwaar gewicht etc. Niet alle uitstoot is van brandstof alleen he.
Die plaatjes zijn wel degelijk gemaakt de afgelopen jaren. Well-to-wheel en cradle to cradle blijkt daaruit dat een ev wanneer rijdend op de EU energiemix over 200.000 km zeker 20% minder CO2 uitstoot. En wanneer gereden op duurzame energie meer dan 80% minder uitstoot heeft. En dat was nog onder de aanname dat een ev batterij maar 200k km mee gaat. Dat is gebleken geen enkel probleem te zijn en 400.000 of zelf 600.000 km met een pack is haalbaar.
Wat gebeurt er daarna met 600 kg accu's? Kan dat gerecycled worden, en hoeveel uitstoot kost dat?
Dat is juist de definitie van cradle to cradle.
van de 600 kg accu's zijn er enorm veel componenten die gewoon gerecylcled worden. Juist bij een cradle-to-cradle meting wordt gekeken hoeveel energie het kost om het product weer te kunnen hergebruiken of de als afval af te waarderen.
Benziene auto's worden ook per schip aangevoerd dus dat is te verwaarlozen (sommige bedrijven hebben met de garantie voorwaarden in europa liever dat auto's die gemaak worden in azie in plaats van polen op de europese markt komen.).
De accu is tegenwoordig herbruikbaar, en vergeet niet dat er minder onderhoud is en dus ook minder onderdelen vervangen hoeven te worden in in een electrische auto. Al die onderdelen moeten ook weer gemaakt en verscheept worden naar de garage waar jij hem heen brengt.
En voor het gemak word nog vergeten dat de ruwe olie aangevoerd word PER SCHIP om vervolgens te worden geraffineerd (wat bijzonder veel energie verbruikt & zeldzame stoffen). Zo wordt diesel bijvoorbeeld ontzwaveld door de zwavel te laten reageren met waterstof (gemaakt uit aardgas, aardgas word in grote fornuizen "lijkt op de poort van de hel" zover verhit dat het uit elkaar valt). Als dan dat hele proces doorlopen is (uit de grond pompen, met boot naar nederland, raffineren) word het in een tank opgeslagen om vervolgens per tankwagen naar het tankstation te worden vervoerd.

Ik weet het niet, maar in bijna alle discussies die ik hoor word "voor het gemak" alleen gekeken naar de CO2 uitstoot uit de uitlaat (van een nieuwe auto, tijdens een vaste testcyclus in een testomgeving met waarschijnlijk ook de meest gunstig toegestane brandstof).

Maar even on topic:
Wat een idiote verhoging! Ik dacht dat dit een samenwerking was van verschillende fabrikanten om een dekkend laadnetwerk aan te leggen, zoiets als de tesla superchargers. Echter ligt daar de prijs dus wel een heeeeeeeeeeeeel stuk lager. In Nederland € 0,25 per Kwh (bron: https://www.tesla.com/nl_NL/support/supercharging )
Als ik als fabrikant ECHT graag meer elektrisch aangedreven auto's wil verkopen dan lijkt dit me geen slimme zet. Zeker als je veel km's moet rijden is een Tesla dan (in ieder geval qua laden) een stuk goedkoper!
Ik zei : als die (door mijn straat) rijdt.
Begrijpt u verschil met lokale en centrale vervuiling? Die laatste is veel makkelijker aan te pakken ipv elke diesel een katalysator bv.
Ik begrijp dat verschil. De Britten noemen dat NIMBY :)
nope, it ain't the same...not even close.
Transport uit de VS is onzin, waar komt jouw benzinewagen vandaan? Productie zal wat meer uitstoot opleveren van de accu, maar dat is niet lokaal bij jou in de straat en dat is nu juist het punt.
NedCar in Born. Eventueel uit Lille, Ingolstadt, Zaragoza, Vorst etc. Er is genoeg auto industrie in Europa en voor zo'n groot ding is productie op een ander continent vervuilend te noemen. BMW bijvoorbeeld heeft fabrieken in de VS voor die markt.
Mijn benzine wagen? Flins Frankrijk.
40-50 km ten noord westen van Parijs.

Schadelijke emissies zijn inderdaad een lokaal probleem. Vooral in steden waar we met z'n allen op elkaars lip wonen en werken. Voor het klimaat vraagstuk en dus de CO2 uitstoot is het zeker wel een punt waar een product vandaan komt.
.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 17 januari 2020 23:57]

Grappig dat je eerste argument is dat die wagens per schip naar hier komen. Alsof elke ICE in onze achtertuin gemaakt wordt. Je wil niet weten hoeveel ICE wagens dagelijks per schip aankomen denk ik dan.

Ja, die accu's hebben een milieu effect dat negatief is. Maar maken dat meer dan goed tijdens hun gebruik. En als er een schaarste is aan parkeerplekken dan gaan die enkele laadplekken dat probleem ook niet verhelpen terwijl je meestal ergens gaat parkeren voor meer dan 3 minuten. 3 minuten is zelfs niet lang genoeg om bij de bakker te passeren.

en heb je al eens naar de subsidies gekeken die big oil in de wereld krijgt? Ja, het milieu was voor mij niet de belangrijkste reden en het fiscale heeft meegespeelt in mijn beslissing. Maar de belangrijkste reden is dat het gewoon veel aangenamer rijdt.
Wát een onzin. Ongelofelijk.

Andere auto’s komen ook per boot dus streep dat maar weg, de infrastructuur is er al, het milieueffect van batterijen valt in het niet bij de milieu-effecten van benzine en diesel en LPG, en tanken is geen “parkeerplek” maar dient een daarvoor bestemd doel.
Een heleboel europese automerken produceren hun auto's in europa.
Veel wel in Oost europa en dan komen de auto's meestal per trein.
Andere auto's komen per boot maar pretenderen geen milieuverbetering zoals Tesla en krijgen daar geen bergen fiscale voordelen voor. Het is op zn minst hypocriet dat juist een Amerikaanse auto dergelijke voordelen heeft terwijl we hier in Europa een bloeiend auto-industrie hebben. Een BMW of Renault wordt hier geproduceerd en kan duurzaam naar de klant verplaatst worden. Onzin is dat allerminst.

En als die tankplaats geen parkeerplaats is, waarom zijn er dan gereserveerde parkeerplaatsen voor die elektrische wagens? Parkeren is op veel plaatsen al een groot probleem en nu worden er schaarse plaatsen opgeofferd omdat er zo'n paal moet staan, plaatsen waar ik met een normale auto waar meer dan genoeg belastingen voor worden betaald ook kan staan maar het simpelweg niet meer mag. Een normale auto gooi ik vol op drie minuten, dat kan bij een elektrische niet en mag weldegelijk een gebrek aan de auto genoemd worden.

Vergelijk het met je gsm, voorheen waren we gewend om dat ding elke nacht uren op te laden om er de dag mee door te komen. Met de huidige snelladers kun je op korte tijd laden weer een halve dag verder waardoor je heel anders met het toestel om gaat. Pas als we een elektrische auto op een paar minuten kunnen vol gooien of in elk geval iets anders verzinnen dan de huidige accu's met bijbehorende nadelen kan het een volwaardig alternatief worden. Nu drijft het hele elektrische rijden op belastingvoordelen en een overheid die uit groene paniek de wereld probeert te verbeteren.
Als die auto aan die paal op drie minuutjes is volgetankt zoals we nu ook doen is die gereserveerde parkeerplaats niet nodig. Invaliden hebben die parkeerplaats wel nodig omdat ze anders nergens meer terecht kunnen, die mensen hebben het al moeilijk zat. Daar is zeker een reden voor te bedenken, parkeerplaatsen inperken om tankstations te maken voor gebrekkige producten niet. Je vergelijking slaat als een tang op een varken. Nieuwe techniek om het milieu te verbeteren is leuk maar niet als het nog niet af is en we kunstgrepen aan het uithalen zijn om het maar te moeten gebruiken. En dat gebeurt momenteel. Welke belastingvoordelen op benzine bedoel je eigenlijk? We betalen ons blauw aan accijnzen op dat spul!
En wie is grootaandeelhouder van Shell ook alweer? Oh ja, het koningshuis, dus de staat.

En de olie-industrie, heeft die geen actieve lobby in Nederland, de EU, en de globale economie?
Ben benieuwd wat het percentage is van mensen die uit principe electric rijden en hoeveel omdat de bijtelling/ subsidie interessant is
In Oslo parkeer je een EV gratis. Het is gewoon een van de stimuleringsmaatregelen.
En dus met een dikke kabel over de stoep tussen auto en oplader begrijp ik uit je verhaal? Niet handig voor rollator en rolstoelbezitters
Als jij +- 16 mm dik noemt... Hooguit een obstakel voor skateboards en stepjes. Verder zijn hier in de wijk de stoepen zo smal dat je met buggy's, rollators en zeker rolstoelen niet over de stoep kunt maar de rijweg moet opzoeken. Helaas...
Is wel een aparte redenering...de meeste mensen zullen niet een eigen oprit of laadpaal hebben.
Het is gewoon een kwestie van tijd dat de prijzen stijgen

Dat salderen met de panelen komt binnenkort ook een einde aan.

https://www.rijksoverheid...egeling-verlengd-tot-2023
Precies. Straks staat er overdag een overvloed aan panelen stroom naar het net te leveren terwijl de auto's van de eigenaren elders zijn. Salderen gestopt, met een beetje pech moet je gaan betalen om je stroom kwijt te 'mogen'. 's Nachts geen zonnestroom maar wel tienduizenden auto's die allemaal geladen moeten worden en waarvan de eigenaar verwacht hem 's ochtends vol aan te treffen.
Je zal straks echt iets van een Tesla Powerwall moeten hebben om overdag je zonne energie op te slaan, zodat je die 's nachts weer in je auto kunt pompen.
Of je hebt twee batterijen, 1 die thuis overdag oplaadt en 1 die je gebruikt. Enkel wisselen is momenteel nog een uitdaging ;)
Wisselen zou makkelijk moeten kunnen. Gebeurt al decennia met heftruck batterijen in distributie centra's.
Echter moet je daar dan wel rekening mee houden in het ontwerp van de Auto. En dat gebeurd helaas nog nergends.
Heftrucks hebben door hun vorm en hun korte lengte dan ook het voordeel dat je er gewoon een groot bijna vierkant blok in kunt schuiven. Auto's daarentegen zijn veel meer gebaat bij een laag gelegen gewicht en spreiding over de assen, daar zit je dus aan een plat en dus lang en breed model accu vast.

Gevolg is dat naast de kosten van een 2e accu de installatie om dit te kunnen doen en de benodigde ruimte voor een doorsnee particulier zorgen dat dit niet gaat werken.
Een batterij van een Tesla kost ca. €20.000. Niet echt iets om twee van te hebben.
Ik vind het vreemd om met totaalkosten over het volledige gebruik de tarieven van Ionity te verdedigen.

Een kWh is gewoon een "goed", die kost 5ct om te produceren en grofweg 20ct bij iemand thuis, inclusief de (relatief hoge) belastingen.
Daarbij komen natuurlijk wat kosten voor een laadpaal-operator, waarmee de tarieven vaak richting de 30-35ct gaan voor AC-laden en in verband met de hogere investeringen tegen de 60ct voor DC >=50kWh.

Door de snelle EV-adoptie zal de komende jaren de bezettingsgraad van laadpalen alleen maar stijgen en daardoor kan men de investering ook sneller terug verdienen.

Om dan nu een tarief van 79ct te hanteren, wat inderdaad veel prijziger is dan welke brandstof dan ook, is dermate extreem dat ik hoop dat "de markt" ze corrigeert door een nog lagere bezettingsgraad dan heden.

Laten we wel wezen: Jouw argument van thuisladen is juist HET argument om dit ridicuul te vinden: De meeste mensen laden incidenteel langs snelwegen, die zullen derhalve nooit een abonnement hebben op de dienst en daardoor dus geconfronteerd worden met dit idioot hoge tarief.
In plaats van met een schone EV is het nu economischer om maar met je fossiele luchtvervuiler naar de vakantiebestemming te rijden.
Ik rij met enige regelmaat naar Parijs en de meest handige oplossing is de auto. Ook omdat ik dan daar ook een auto tot m'n beschikking heb. Mijn totale reistijd is dan het kortste, trein en vliegtuig zijn beiden duurder en kosten vooral meer tijd. Ik heb de keuze uit electrisch en benzine. 5 uur rijden en eventueel een uurtje laden.

Wanneer ik in beide gevallen met een volle tank cq accu vertrek, had ik tot nu toe de volgende kosten:
- onderweg 2x laden, 2x 8 euro, dus 16 euro
- in Parijs laden, ongeveer 20 euro.
- thuis de auto weer opladen, ongeveer 20 euro , dus alles bij elkaar 56 euro
of:
- 2x een volle tank benzine, 2x60 liter voor ongeveer 1.54 euro, dus een 184 euro in totaal.

In beide gevallen kom ik met een lege tank cq accu thuis. Het verschil is 184 - 56 = 128 euro.

Maar dan gaat Ionity nu de prijzen omhooggooien! Ik ga dan van 8 euro naar ongeveer 63 euro. En dat 2x, dus 126 euro. Daarnaast ben ik langer onderweg, laden duurt nu eenmaal flink langer dan even een bak koffie drinken en de benen strekken. Dus om 2 euro te besparen, ben ik een uur tot anderhalf uur extra onderweg... Ik kan die tijd beter bij mijn klant doorbrengen en dus factureren, dat levert aanmerkelijk meer op.

Ik ga nog even zoeken, maar ik verwacht dat ik over 3 weken toch weer met de BMW naar Parijs ga. Dat is geen straf, maar niet wat ik had verwacht.
Maar had je dan echt niet zien aankomen dat de prijs zou stijgen zodra je binnen was?
Gasten zijn op geld uit niet op de wereld verbeteren. Was een kwestie van tijd.
Dat de prijzen zouden gaan stijgen, dat was duidelijk en ook niet verkeerd, het moet wel rendabel zijn. Maar dat ze vrijwel direct schaamteloos misbruik zouden gaan maken van hun monopolie, dat ik had ik niet verwacht. Nog schandaliger is het feit dat ze hier ook nog subsidie voor hebben ontvangen.
Dit was ik aan het zoeken in de reacties. De juiste woorden en alle nagels op de kop geraakt.
Je denkt dat de overheid daar wel op uit is om de wereld te verbeteren? Daar moet her huishoudboekje ook kloppen en zal het verlies van accijns op diesel/benzine gewoon gecompenseerd worden op electriciteit. Overstappen op electrisch rijden doe je voor het milieu, niet voor je portemonnee.
De overheid zal binnenkort ook wel met elektro belasting komen daar ben ik van overtuigd
Natuurlijk. Het enige waar het de overheid om gaat is uw geld, niet CO2. Anders zouden ze de stroom mensen die hier jaarlijks naar toe komen wel stoppen of geboortebeperking invoeren. Dat gebeurt niet.
Je denkt dat er een meerderheid in de Tweede Kamer, of zelfs in Nederland te vinden is voor geboortebeperking? Dacht het niet. Onzin dus
Kilometerheffing.

Nu de accijnsinkomsten terug gaan lopen en je verschillende brandstofvormen hebt is kilometerheffing (met spitsheffing) het meest overzichtelijk en toekomstbestendig.
2x een volle tank benzine, 2x60 liter voor ongeveer 1.54 euro, dus een 184 euro in totaal.

Tegenwoordig nog prijziger als ik eerlijk ben. Met prijzen tegen de 1.78.....
Met 2x 60 liter doe ik tss 2000-2200km (Gent-Orange op 1 tankbeurt, 4 volwassenen + bagagekoffer op het dak) op autosnelweg. Rekenen nu aan 400km per lading (en dan ben ik optimistisch, in realiteit 320-350km) komt dat voor eenzelfde afstand op minimaal 5 ladingen. 184 euro diesel of 5x70 euro stroom. (Voor lange afstanden moet je gek zijn om niet voor diesel te kiezen)
Waarom niet op LPG, kost me nu ongeveer 70 cent per liter en met de 40 Liter gastank in de Honda Goldwing rijd ik lekker goedkoop en geen gezeik met milieuzones.
Welke milieuzones weren motorfietsen eigenlijk? Over het algemeen komen die dingen juist overal mee weg. Geen APK, lage belastingen etc. En je gaat een van de weinigen zijn met een LPG tank op een motorfiets volgens mij, slim bekeken.
Behalve dat je in België niet in ondergrondse garages mag parkeren met LPG. (Althans dat kwam ik tegen in Antwerpen)
Het mag in veel landen niet. Je mag er ook sommige tunnels niet mee in, LPG wordt niet toegelaten in de Eurotunnel, mocht je ooit naar het VK willen rijden etc.
Ah oké, ik ga meestal naar t buitenland in een Duitse diesel, maar had toen mijn auto voor onderhoud, en een LPG wagen mee, vandaar dat t voor mij onverwachts was, aangezien in NL niet zulke restricties zijn.
Hier idem. In België momenteel een goede €0,50 per liter. Deze zomer nog €0,35.
Goedkoper dan thuis elektrisch laden 😀.
Voor het geld moet je niet elektrisch rijden in Europa.
Als je onder de 40K per jaar blijft is benzine goedkoper. Zelf rij ik 35k en met een benzine motortje onder de kap.
Frankrijk is dan weer goedkoper, en in Nederland heb ik ook nog niet getankt voor 1.78 de liter
True....helaas al voor boven de 1.80 getankt langs de snelweg. Meestal tank ik bij goedkopere tankstations even verder van de snelweg
gister nog voor 1,67 getankt...
Tanken in BE en FR hé. Héél wat goedkoper.
Ongeveer 1.35 per liter.
Tanken in België he. Daarstraks in Essen stonden de Nederlanders tot op de weg aan te schuiven om het tankstation in te rijden, file op de weg tot gevolg 8)7
Er is daar in de buurt 1 tankstation gesloten en 1 is gesloten voor werken, dus de 2 overblijvende stations krijgen nu extra veel volk .
Een tesla overwogen? De SC netwerk is tot parijs aardig en de prijzen gunstiger.
Ik weet niet hoe zwaar jouw rechtervoet is en wat voor slurpmonster je rijdt, maar in de gemiddelde diesel kun je wel op en neer naar Parijs in 1 tank hoor :)

En mijn voet is zwaar, maar ik krijg mijn tank (benzine) echt niet binnen 600 km leeg hoor.

Maargoed dan is je EV nog goedkoper idd.

[Reactie gewijzigd door Tusk op 17 januari 2020 17:00]

Nou. Met een polootje lukt me dat nog wel binnen 500 hoor. Moet je wel doortrappen idd.

Q7 3L TDI trekt het er goed uit hoor.
Ligt het formaat van de tank.
Met vorige V50 Diesel (tank inhoud 50 liter) was 600 km echt wel de max. voordat ik ging tanken (meestal 45 liter tanken) en dan rij ik normaal. Ga je permanent links rijden met de 150 op teller, dan was 600 km helemaal niet mogelijk.

Ik ben nu bezig met mijn vierde diesel auto en 1:20 gemiddeld is niet te doen met C-segmenter of groter als je een beetje doorrijdt. Zelfs in een Punto 1.3 turbo-diesel kwam ik niet verder dan 1:17 gemiddeld (te kleine motor). Mijn gemiddelde verbruik na 4 diesel auto's is krap 1:16. Dus op en neer naar Parijs is met 1 tank niet te doen voor mij.

1:20 gemiddeld met een diesel is wel te doen maar dan moet je voornamelijk 80-km wegen rijden. Bij snelweg snelheden is 1:16 ongeveer heel normaal voor een diesel. Het verbruik van een diesel is 20-30 jaar eigenlijk niet veranderd. Ik heb juist het idee dat het praktijkverbruik de laatste jaren juist iets hoger is geworden
Ik had zo'n 10 jaar geleden een diesel, en haalde daarmee al 1:20. Daarbij kwam ik zelden op 80 wegen, veel op de snelweg. 2x 60 liter op en neer naar Parijs is echt heel veel. Dan drink je bijna diesel. Aan 1x 60 liter had ik echt genoeg gehad.
130 km/u op cruise control en 1 op 20 is haalbaar. Zorg wel voor een correcte bandenspanning. Scheelt al snel 0,3, in het gunstigste geval 0,5. Airco is nog zo'n brandstof slurper. Een dakkoffer is minimaal 0,5 l per 100 km. Snelheid en variatie in snelheid is de grootste boosdoener. Grote afstanden doe ik voornamelijk 's nacht. Dan haal je het beste rendement uit je cruise control.
Je komt met een lege tank aan, maar in je berekening laad je de EV wel op na terugkomst. Het verschil is dus eigenlijk 20 euro groter.
Vraag even een gratis Maingau pas aan en je bent toch weer voordeliger uit. Betaal je een normaal openbaar laadpaal tarief bij Ionity.
Als je met enige regelmaat naar Parijs rijdt, dan is het abonnement heel interessant en zal je een hoop besparen. Ik weet het, ik haat vormen van abonnementen en al helemaal als laadpaaloperators dit doen, maargoed.

Onderstaande is overigens bij Audi charging-service, maar ik verwacht dat andere automerken die meedoen aan het Ionity project zoiets soortgelijks (gaan) aanbieden.

Kijk eens naar deze video: https://www.youtube.com/watch?v=08WW9r1pEEo

[Reactie gewijzigd door JobScherp op 18 januari 2020 22:28]

* ik weet dat er mensen zijn die een probleem hebben met de term gratis laden wanneer je een productieoverschot hebt van je zonnepanelen. Ja, die panelen hebben ook een investering nodig gehad en kan je daarom ook mee in de berekening gaan betrekken.
Ben het ook met die insteek totaal niet eens met de term gratis: in Belgie loopt je ouderwetse meter terug, in Nederland saldeert je slimme meter. Er is dus geen verschil tussen opgewekte stroom wel of niet opgebruiken.
Behalve als je jaarproductie hoger is dan je jaarverbruik, wat er waarschijnlijk bedoeld wordt met een productieoverschot.
Maar dat heeft niemand. Als je dat doet in Nederland val je niet meer onder de consumenten regeling hoor het terugleveren van energie. En het is voor de meeste huishoudens ook niet echt haalbaar.
Gratis laden met zonnepanelen is natuurlijk onzin. Als je de stroom niet gebruikt krijg je er geld voor. Het gemiste inkomen zijn natuurlijk ook gewoon kosten.
Dan kijk je puur naar NL, waar dit principe de volgende jaren ook zal uitdoven. In Vlaanderen is dat dus niet het geval.
Het klopt toch gewoon wat @cariolive23 zegt. Laden bij Ionity is duurder dan benzine tanken, hij heeft het niet over gecombineerd laden (thuis bijv)
tenzij je een auto van 1 van de betreffende merken hebt ;) gok dat je dit vaker gaat zien. Tesla heeft zo ook zijn eigen netwerk ik gok dat dit een substantieel onderdeel van hun nieuwe verdienmodel is aangezien ze dit op andere vlakken gaan mislopen (onderdelen en onderhoud).
En de grote jongens mochten gewoon mee doen met tesla alleen ze wilde er niet voor betalen. / hun grootste concurrent een voordeel gunnen.
Was het juist niet Tesla die weigerde om ook maar iets van aanpassingen te doen om andere merken te faciliteren op hun SuC netwerk.

PR staat Tesla inderdaad open, maar volgens mij is meermaals naar boven gekomen dat er onrealistische eisen gesteld worden door Tesla.

Edit: Anyhow, personeel hoop ik dat het hele merk exclusieve geneuzel binnenkort afgelopen is en je gewoon kan laden (tegen betaling) ongeacht het embleem op de motorkap. Ionity gaat nu SuC achterna en dat is imo onwenselijk voor ons als consument.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 17 januari 2020 15:16]

Toen Tesla haar supercharger standaard presenteerde was het standpunt van de andere merken nog dat snelladen eigenlijk niet nodig was, elektrische auto's waren enkel voor rondjes rond de kerk.
Als er al snelladers kwamen dan maximaal met 50 kWh.
Tesla heeft toen tegen die partijen gezegd, wij hebben een standaard die nu meer dan 100 aan kan, jullie mogen meedoen als jullie willen. Het enige wat we verwachten is dat jullie vergelijkbare investeringen doen in de uitrol van snelladers als wij (medio 2011). Dat wilde de andere partijen niet. Die besloten zelf combo te ontwikkelen. Later CSS. Maar 50 zou met als ChaDemo voldoende zijn. Hun lobby heeft er vervolgens toe geleid dat dit de EU standaard werd. Terwijl Tesla een mooie fraaie kleine stekker had ontwikkeld heeft CSS een enorme plug.

Dus het is juist dat de andere merken niet mee wilden doen en andere belangen bleken te hebben
Sorry, maar stellen dat CCS de standaard is geworden door lobbywerk gaat er bij mij niet in. Zowat alle fabrikanten ondersteunen het en dan zou je iets anders als standaard willen? Iedereen kan er aan bijdragen, maar jij ziet liever een standaard die door 1 bedrijf bepaald wordt? CCS kan vandaag hogere vermogens aan dan het Tesla netwerk terwijl er nog geen wagens zijn die zo snel kunnen laden. Maar dat toont ook aan dat de standaard zelf niet is blijven hangen bij die 50kW.

En CCS heeft een grote plug omdat men verder is gaan bouwen op een andere standaard. Had men, net zoals Tesla, een nieuwe plug genomen was de op dat moment bestaande infra alweer niet meer geschikt of men had, zoals Nissan bij de LEAF, elke wagen van 2 connectoren moeten voorzien.
Eh Type 2 CSS is inderdaad geen lobby werk maar een voortborduring op de Type 2 standaard die de EU al had aangewezen. Dat Tesla daar ook geen problemen in ziet mag duidelijk zijn als je kijkt naar hun superchargers: bijna allemaal uitgerust met de oude 'Type 2' en nu met de CSS variant. De laatste past op iedere auto met een CSS connector.
De Tesla oplossing in de EU is ook een aanvulling op de type 2 stekker.

Je denkt echt dat het geen lobby is geweest? Zowel chademo als de EU auto industrie liep continue in Brussel om hun standaard doorgevoerd te krijgen.
Overigens, op dat moment was type 2 ook nog niet de gekozen standaard in de EU.
Er is altijd gelobby, echter is dit niet de hoofdoorzaak van de uitkomst. Ook technisch was type 2 een beter keus. Type 2 had al verbeteringen tov Type 1 en ondersteunt zowel AC als DC waar chademo alleen DC ondersteunt.
Type 2 bestond al voordat DC laden kwam. De oplossing van Tesla was... We gebruiken 2 van de ac pennen voor DC laden. De oplossing van de Duitse industrie, we plaatsen 2 extra pennen onder de bestaande type 2. Type 2 was initieel echter helemaal niet bedoelt voor DC.
En als je dan het communicatieprotocol niet goed uitwerkt kom je in een situatie terecht waar de wagen laat weten: alles OK, zet maar aan en de lader een DC spanning geeft waar de lader een AC spanning verwacht. Dat is wat men heeft willen voorkomen door het op aparte pinnen te zetten.
De autofabrikanten hadden een ander belang. Zowel combo als chademo wilden graag hun oplossing als standaard in de EU. In veel Aziatische landen is chademo wel een standaard, en was dat destijds al voordat de discussie in de EU gevoerd werd.
CHAdeMO is ook 2 jaar ouder dan CCS en komt uit Japan waar de Japanse autofabrikanten het als standaard zijn gaan gebruiken. CCS komt vanuit de Europese fabrikanten en wordt dan ook volop door de Europese fabrikanten gepromoot. In de VS hebben ze geen eigen standaard en zie je ondertussen ook een variant van CCS verschijnen met hun Type-2 plug.
zal op termijn wel een stukje regelgeving voor komen vanuit de EU
De enige eis was dacht ik dat ze een deel moesten mee betalen en dat wilde ze niet echt doen aan een concurrent. Ze zien tesla als hun grootste concurrent en ook zien ze dat het hebben van een goed laadnetwerk een onderdeel is van de rijervaring. Dus best een goede idee heeft tesla dat kunnen wij ook op onze voorwaarden. En je ziet het gelijk 35 cent voor eigen merk en 80 cent voor de rest.

En toen was het zo dat de type 2 aansluiting van tesla de enige optie was en CCS nog niet eens bestond. CHAdeMO was toen de norm als alternatief.
Een combinatie van factoren zal meegespeeld hebben, net zoals trouwens met het gebruik mogen maken van Tesla patenten. Tesla heeft inderdaad laten verstaan dat zij de controle hebben over het protocol en het ontwerp en dat zij geen tijd zullen investeren in vragen van hun concurenten om aanpassingen te maken aan het netwerk. Daarom dat die concurenten dus kiezen voor een standaard waar zij wel aan kunnen bijdragen.

Daarnaast is nooit bekend gemaakt welke kosten Tesla in rekening zou brengen voor het mogen gebruik maken van hun netwerk. We zullen zien als de Bollinger uitkomt of deze de Tesla laadinfra zal ondersteunen daar zij er wel gebruik van willen maken.

Ionity gaat Tesla nog niet achterna. Het blijft een CCS laadnetwerk dat open is voor iedereen. Daarnaast zijn er meer laadpasproviders die vandaag al werken op Ionity en voor zover bekend dat in de toekosmt ook zullen blijven doen voor dezelfde prijzen als diegene die vandaag van toepassing zijn. Enkel wanneer je geen gebruik maakt van een laadpas zal je aan die 79 cent per kWh komen.
Het probleem is dat deze tactiek de adoptie van elektrische auto's in het algemeen zal afremmen in plaats van versnellen.
Immers krijg je nu het probleem dat bepaalde merken in bepaalde zones van het land niet meer interessant zullen zijn door gebrek aan goedkope laders.
Ik hoop dat de overheid hiertegen gaat ingrijpen en eisen dat iedereen voor dezelfde prijs moet kunnen laden. (abonnementen mogen mss nog net blijven).
Het is marktwerking ieder merk voor zich om klanten te binden.

Enige optie is dat de EU maximum tarieven gaat opleggen.
Anderzijds als er genoeg ev auto's zijn zullen er ook aanbieders komen die op prijs gaan concurreren voor ieder merkt.

Maat 79 cent per kw, tja zo prijs je ev rijden uit de markt.
Of zichzelf: als ik het zo lees zijn er aardig wat concurrenten die goedkoper zijn.

Ik denk dat de prijsafspraken die (zogenaamd niet) gemaakt zijn voor fossiele brandstoffen ook nog gaan komen voor de markt voor het opladen van EV's... ;)
Prijsafspraken voor fossiele brandstoffen, geen idee als ze er al zijn in het centenwerk. De prijs die wij aan de pomp betalen bestaat maar voor 29% uit de prijs van de brandstof, de rest in Belasting.
Prijsafspraken hebben dan betrekking op die 29%, dat heeft weinig invloed op de totaalprijs

https://www.anwb.nl/auto/autobelastingen/brandstofprijzen
De productiekosten van benzine bedragen ongeveer 29% van het totaalbedrag aan de pomp, aldus United Consumers. Dit bedrag kan schommelen, omdat het voor een deel bepaald wordt door de prijs van ruwe olie.
Het is in ieder geval opvallend dat er binnen een gemeente (vaak zelfs regio) het prijsverschil tussen de pompen niet meer dan enkele centen is...
tenzij je een auto van 1 van de betreffende merken hebt ;)
Is dat eigenlijk wel zo? Als ik er enkele bekijk (ChargeNow, e-tron), lijkt het eerder dat je bij die merken een account moet aanmaken. Dat wil nog niet meteen zeggen dat je er ook een wagen van moet hebben. ChargeNow stelt in de algemene voorwaarden dat BMW en Mini eigenaars mogelijk extra aanmeldmogelijkheden krijgen, wat suggereert dat je voor hun service dus helemaal geen BMW of Mini nodig hebt.
Je moet tijdens hun aanvraagprocedures het identificatienummer van je auto opgeven.
Niet enkel een auto van 1 van de merken. Ook andere laadpasaanbieders kunnen een overeenkomst afsluiten met Ionity om goedkoper te laden. En dat kan al snel voor meer dan de helft goedkoper als je een beetje uitkijkt.
Dit soort praktijken zijn echt een behoorlijke belemmering voor de ontwikkeling van elektrische auto's. Leuk dat je nu vrijwel overal snel kan laden, maar als je daar 50 euro voor moet betalen, wat is dan nog de financiële prikkel om elektrisch te gaan?

De auto's zelf zijn vooralsnog duurder, onderhoud wel goedkoper maar als het verbruik aanzienlijk duurder wordt, wordt de business case wel heel lastig.

Hiermee laat Ionity gewoon zien een onbetrouwbare partij te zijn, door zonder aankondiging de prijzen substantieel te verhogen. Bij fossiele brandstoffen kan en gebeurd dit niet zomaar.

Een optie zou dat abonnement zijn, maar als je met je 90-100KW auto maar max 150KW per maand kan laden.....? What's the point? |:( 8)7
Het overgrote deel van de gebruikers zal zelden tot nooit bij een openbare laadpaal moeten, maar zal gewoon thuis tegen 24ct/kW opladen.
Het blijft hetzelfde roepen dat het overgrote deel van de ritten woon-werk verkeer van 20km is en dat het overgrote deel van de mensen toe komt met een klein stads koekblik. Toch kopen heel veel mensen een grotere auto omdat ze er één keer per jaar met caravan en al mee naar Zuid-Frankrijk willen rijden. Dat gedrag krijg je er echt niet uit.
Maar dan 1x per jaar is zoiets als dit wel te overzien natuurlijk. Niet goedkoop, nee.
Praktijkvoorbeeld:
Wij hebben in het afgelopen jaar >20k gereden.
Daarbij nooit onderweg geladen.
2x op de bestemming geladen omdat het nodig was.
Het zou een droom zijn, die elektriciteitsprijs, hier in België! Als elektriciteit zwaarder belast gaat worden, de prijs van een elektrische auto niet naar beneden gaat, lijkt het me weinig mensen te gaan overtuigen. En tegelijkertijd zijn we allemaal genaaid omdat we onze stroom ook duurder betalen voor huishoudelijk gebruik.
Het is niet per se duurder dan een auto met een verbrandingsmotor. Zie de laatste YouTube video van Bjorn Nyland.

Er komt veel meer kijken bij het laden van een electrisch auto dan de kostprijs per laadsessie. Het artikel neemt niet eens mee dat het meerendeel thuis laadt, wat zowieso al goedkoper is.

[Reactie gewijzigd door Wevenhuis op 17 januari 2020 16:02]

Ik kan onderweg niet thuis laden omdat ik dan namelijk niet thuis ben 8)7 Uiteraard laad ik zoveel mogelijk thuis of op kantoor, maar dat gaat niet altijd. En wanneer ik specifieke reizen plan over grotere afstanden, kijk ik naar het totaalplaatje. En voor een deel van mijn reizen valt elektrisch nu duurder uit dan benzine. Dus grote kans dat ik die reizen dan toch weer met de benzine auto ga doen.
Als je naar het totaalplaatje kijkt moet je op het moment dat je een reis maakt niet enkel naar die reis kijken. Want dan kan je een stuk meer vergelijkingen beginnen maken. Je moet naar de TCO kijken, bijvoorbeeld op jaarbasis. Want je gaat mij niet vertellen dat voor de meerkost van die laadsessies jij een huurwagen gaat kunnen betalen.
Ik heb de luxe van een 2e auto, kan dus kiezen zonder daarvoor extra kosten te maken.
Kun je een concreet voorbeeld noemen waarbij electrisch rijden duurder is dan met een verbrandingsmotor?
Retour Den Haag - Parijs: 1000km

Benzine: 10 liter per 100km, dus ongeveer 15 a 16 euro per 100km, 150 - 160 euro in totaal.

Elektra: 26kw per 100km. Voor een afstand van 500km enkele reis, start ik met een volle accu en laad deze halverwege weer bij. Over de hele 1000km is het dan ongeveer 500km (dus 5x 26kw) op de snellader en de rest op normaal laden. Normaal laden kost ongeveer 34 cent per kw, dus 5x26x0.34 = 44,20 en dan nog het snelladen voor 5x26x0.79 (voorstel Ionity) = 107,70. In totaal wordt het dan 146,90 euro.

Kortom, benzine kost 150 - 160 euro en electra een 147 euro. Electra is dus een fractie goedkoper. Maar... Het kost me minstens een uur extra reistijd. En die tijd kan ik beter besteden, bijvoorbeeld bij de klant, uren die ik kan factureren.

Ik moet wel bekennen dat je in Parijs de nodige gespreksstof hebt wanneer je elektrisch rijdt, dat doet echt helemaal niemand. Op een verdwaalde Tesla rijder na dan. Dus wat dat betreft heeft het wel weer marketingwaarde, al heeft mij dat in Frankrijk nog geen extra opdrachten opgeleverd.
Ik tank mijn diesel vol voor ongeveer 90€, maar daar doe ik wel 1200km mee.
Zal wel wat meer kwijt zijn aan onderhoud, maar aanschaf is goedkoper natuurlijk.
Duurder dan benzine? Een beetje te knappe auto tank jij niet vol hoor voor 50 euro. Die is op z'n minst een berekeningetje waard.
Zie bovenstaande, heb ik al voor je uitgerekend.
Daarnaast: je koopt of least zo'n auto toch niet voor je portemonnee maar voor het milieu? Of komt de spreekwoordelijke aap nu toch écht uit de mouw.
Die aap heeft nooit in een mouw gezeten, kan er dus ook niet uitkomen. Ook ik kan mijn geld maar één keer uitgeven, dus als ik kan besparen, dan doe ik dat.

Het argument "milieu" is overigens ook niet zo sterk hoor, verkijk je daar niet op.
Je hoeft mij niet te overtuigen.
Hoeveel schouderklopjes hebben heel veel zelfvoldane "groene" rijders zichzelf niet gegeven terwijl feitelijk de portemonnee de keuze heeft gemaakt?

Ik kocht in 2012 nog een Kia Rio vrijgesteld van BPM. Je reed soort van zuinig maar dan wel in een futloze auto. Nu is de subsidie forser en rijd je een supersportwagen. Natuurlijk is dat niet energiezuiniger.
LPG of CNG.
Mijn volgende wagen is (zoals het er nu naar uitziet) gewoon op CNG.
Beter nog mijn huidige leaseauto heb ik gekozen zodat ik deze op het einde van de leasetermijn kan overkopen en een CNG tank inbouwen

https://autofans.be/nieuw...ype-diesel-benzine-cng-ev

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 17 januari 2020 16:54]

kijk even naar dit plaatje en links. CO2 uitstoot van CNG is zo hoog dat ik me als ik jou was nog een keer achter de oren zou krabben
https://images.vrt.be/wid...1ea-aae0-02b7b76bf47f.png

https://www.vrt.be/vrtnws...chillende-type-auto-s-di/
https://www.vrt.be/vrtnws...ace-om-groenste-auto-cng/
Komt allemaal door de aanmaak van CNG. Dat is dus een probleem dat de producenten van CNG moeten aanpakken. Net zoals met de aanmaak van elektriciteit.

Daarom dat heel dit debat zo hypocriet is.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 17 januari 2020 22:19]

het CO2 bij product is gewoon niet op te lossen, het komt vrij, of heb jij een idee dat ze dat drastisch kunnen verminderen ?
Tuurlijk gaat de prijs van de stroom omhoog. Er is gewoon niet voldoende capaciteit om alles te elektrificeren (met de huidige manier van stroom opwekken) en bedrijven willen 1 ding verdienen, ook over de rug van het milieu. En volledig groen gaan met energie is gewoonweg niet mogelijk met de KW/h honger die we hebben.

Tevens moet de EV ook niet te populair worden, aangezien er niet voldoende grondstoffen voor zijn, en recyclen duur en complex is. Recyclen doen ze vooral in de marketingbrochure, maar tot op heden wordt er ieder jaar nog meer uit de grond gehaald ipv minder en we recyclen ons al 30 jaar een slag in de rondte. Kobalt is er nog maar voor minder dan 30 jaar.

Oke kobalt wordt verminderd en gaan ze uitfaseren, maar daarvoor wordt er meer Nikkel gebruikt, waarvoor we ook nog maar 30 jaar hebben (laat staan als we dit meer in accu's gaan gebruiken) . De enige manier is die van IBM waar hier een tijd geleden iets over geschreven is geworden. Daarmee los je het grondstoffen probleem op, maar niet het probleem van stroom opwekken en alle andere grondstoffen die nodig zijn voor de vliegtuigen, auto’s mobieltjes, tv’s etc.

Zolang we in de tijd leven van Hyper, Hoger, Harder wilt iedereen meer, en de aandeelhouders van bedrijven willen rendement zien. Dus ieder jaar een nieuwe telefoon op de markt, om de 5 jaar een nieuwe auto, 2 keer per jaar op vakantie en gooi alles op Elektrificatie, CO2 tax en recycling dan slikken we de koek. We geven ons een vrijbrief voor ons handelen. Nogmaals we roepen al 30 jaar dat we gaan recyclen, maar we halen ieder jaar meer grondstoffen uit onze aarde, . Je kunt er ook voor kiezen om meer in de buurt te werken, kleiner wonen en een auto 15 jaar te rijden max 7.000 KM p/j, dan doe je pas iets aan het milieu. Neem max 2 kinderen en ga naar de belgische kust ipv naar Bali. Ow p.s. ik doe er niet aan mee, maar als je iets wilt doen, doe het goed.

En nee ik ontken de klimaatverandering niet en ook onze impact erop, maar Klimaatverandering is wel het hype woord om de economie aan de gang te houden, EV’s, Zonenpanelen, warmtepompen, verduurzamen, is een miljardenindustrie. En alles zo goedkoop mogelijk, want we willen er niet teveel voor betalen, dus miljarden subsidies. De productie ervan verplaatsen we naar China, want daar zien we de impact niet, waarna het met de tanker onze kant opkomt. En in het nieuws roeptoeteren we continu hetzelfde om ons een slecht gevoel te geven en als we geen nieuwe apparaten kopen, die beter zijn voor het milieu. En kritisch mag je niet zijn. Ik mag op nu.nl in een klimaatdiscussie nog niets meer posten als je het ontkent, staat er letterlijk als tekst. Dan past het niet in het beeld. Nu ontken ik het nog niet eens, maar ik ben kritischer maar zelfs dat past niet in het beeld zoals ze het willen schetsen.

35 miljoen jaar geleden hadden we hier (in nederland) een subtropisch klimaat en was de zuidpool een groene vlakte (volgens onderzoekers), daarna is het koud geworden en zijn de ijskappen ontstaan. Moedertje aarde zit weer in de opwarmingstijd alleen versnellen we het nu met z'n alle omdat we met teveel zijn en er teveel co2 wordt uitgestoten. We zijn nu allemaal mogelijkheden aan het bedenken om dit tegen te gaan, maar we verplaatsen de problemen en geven ons een paar jaar extra. Tevens doet de aarde doet wat ze altijd al heeft gedaan, opwarmen en afkoelen en vooral haar eigen zin doorzetten.

De populatie is in 100 jaar tijd met 4.4 miljard toegenomen en daar zit het probleem. Door te ademen stoten we 50.000 co2 per persoon in ons leven uit.

Het probleem zit hem erin dat de wetenschap dit ook ziet aankomen maar er niet voldoende plek is om meer dan 6 miljard mensen de voeten droog te houden en met alle oplossingen die we nu verzinnen verkloten we de aarde, alleen maar verder, maar op een andere manier.

Bovenstaande is het beeld na onderzoek zoals ik mij dit heb gevormd. Ook ik kan ernaast zitten, dan hoor ik het graag maar dan graag een argument, ik leer graag van andere namelijk en als ik het fout heb geef ik dit graag toe en stel ik mijn mening graag bij.
Ik ben echt nog nooit een Ionity lader tegen gekomen. Schijnbaar toch niet veel laders in NL? En de prijs is eigenlijk ook nog eens schandalig hoog.
Ik heb geregeld geladen bij Ionity in Apeldoorn. Voor €8 was de prijs prima, nu zal ik er niet gauw weer komen. Gelukkig is het Supercharger netwerk aardig dekkend aan het worden. Enkel het oosten van het land loopt nog een beetje achter qua snelladers, maar ik ga er vanuit dat daar de komende tijd verandering in gaat komen.
Ooooof je kijkt even bij https://laadpastop10.nl/ en komt erachter dat je met een andere (duitse) laadpas 'overal' laad voor €0,35, langzaam, snel, binnenland, buitenland, als het is aangesloten (o.a. Ionity, Fastned, Allega, etc.) dan werkt het en is de prijs bekend.

Of als je écht veel buiten de deur moet (snel)laden dan kan je bij Total tegenwoordig "Vroaming" aanvragen en kost elke kWh €0,225. Nadeel hiervan is dat je ook moet overstappen met je thuis aansluiting (gas & licht) en een maandelijks tarief van €17,50 betalen. Een duurder abbonement is er volgens mij ook zonder thuis aansluiting maar de details ontbreken mij even.

Wij hebben inmiddels vrij veel bij Ionity geladen, o.a. ook Apeldoorn en bijna al onze laadstops in Duitsland zijn bij Ionity. En met onze mini accu (Ioniq 28kWh) was de "8 euro per sessie" nooit interessant. Maar wij laden dan ook al 85,000KM met de Maingau pas bij snelladers en 'oplaadpunten.nl' bij normale laadpalen. Omdat ruim 80% van deze kilometers thuis(<€0,20 i.v.m. zonnepanelen overschot) of op het werk (gratis) is geladen is het restant wat voor minder dan €0,35 is te krijgen natuurlijk nog steeds een schrijntje.
Als het langzaam laden is, is het zelfs maar 25 cent geloof ik. En inderdaad, voor onze Ioniqs was die 8 euro zelden interessant en de Maingau pas een stuk interessanter. Voor ons veranderd er dus niets op dit moment.
Ik heb iets van 5-6 laadpassen in mijn auto liggen, voor het geval dat (en dus ook de Maingau pas), maar standaard gebruik ik de laadpas van mijn leasemaatschappij (zodat ik niet telkens elke laadsessie hoef te declareren).

Het snelladen doe ik niet vaak, enkel wanneer ik bijv. een dag op en neer naar het westen ga en ik niet met een volle accu ben vertrokken thuis. Het voordeel van Ionity tov Superchargers is voor mij dat ik dus niet telkens een losse declaratie hoef in te sturen. Maargoed, liever dat dan deze prijzen betalen bij Ionity. Dat gaat me echt wat te ver.
Ze verkopen dus iets wat je thuis voor 20 cent krijg voor het viervoudige. :[
Ooit een pilsje besteld of uit eten geweest? :+
Jazeker, en dat heeft buiten de deur nog toegevoegde waarde t.o.v. thuis. Inclusief bijhorende belasting daarop. ;)
De toegevoegde waarde is bij stroom tanken toch anders.
Tja want sneller opladen op de plek waar je batterij leeg is tov. 200 km verlengsnoer uitrollen en 10 uur wachten heeft geen toegevoegde waarde?
Het gaat om de ambiance. ;)
Tsjah, maar die toegevoegde waarde is er wel. Zonder zou je namelijk maar zeer beperkt zijn in hoe ver je van huis kan rijden. En door de snelheid waarmee het kan zit je ook niet uren vast op 1 locatie.
Dat zijn flinke tarieven. Als de prijsstijgingen zich zo doorzetten is het opladen van je EV straks even duur als een volle tank benzine ;)
Volgens mij is dit al snel duurder dan benzine, en daar hoef je niet eens zo'n heel zuinige auto voor te rijden:

ICE Benzine met 6,7 L/100km (15 km/L): 1,65/15 = 0,11 E/km
ICE Diesel met 5,0 L/100km (20 km/L): 1,35/20 = 0,07 E/km
EV Ionity met 20 kWh/100km (5 km/kWh) : 0,79/5 = 0,16 E/km
EV thuis met 20 kWh/100km (5 km/kWh) : 0,22/5 = 0,04 E/km
EV Ionity oude situatie 50 kWh: 8,00 / (50 * 5) = 0,03 E/km

[Reactie gewijzigd door RulazZ op 17 januari 2020 15:07]

En dan zit op benzine ook nog eens een gigantische accijns. Op stroom ‘slechts’ energiebelastig. Pure winst voor ionity.
Om aan te geven dat de 'accijns' voor de thuisladende consument op hun electrische auto in feite veel hoger is dan de benzine-tankende consument:
- Accijns op benzine is 44% van de consumentenprijs (bron: https://www.unitedconsume...bouw-brandstofprijzen.asp)
- 'Accijns' (energiebelasting+ODE) op stroom (t/m 10.000 kWh) ca. 15 cent van de 24 cent = 62% (https://www.pricewise.nl/energieprijzen/energiebelasting/)

Overigens verandert het plaatje voor grootverbruikers zoals iOnity compleet doordat de energiebelasting in hogere staffels vele malen lager is.
Maar pure winst? De enorme kosten van een dergelijk netwerk kun je niet zomaar vergeten. (denk aan vastrecht van de stevige net-aansluitingen per laad-locatie)
grootverbruikers betalen flink minder. jep.

maar hoe zit het eigenlijk met deze regel:
*2020 € 0,05083 verlaagd tarief voor elektriciteit die is geleverd aan oplaadinstallaties voor elektrische voertuigen
dat zou dan weer aardig moeten schelen, maar wie kan daar nu aanspraak opmaken. :?

bron:
https://www.belastingdien...3b-4c97-bc7a-802790bd1110
ik weet dat het zo is, maar heb nooit kunnen vergelijken?

op stroom:
kale elektra prijs gemiddeld: 0,0654€/kWh
hier komt op: Belasting op elektriciteit: 0,09770€/kWh
en ook nog: Opslag duurzame energie: € 0,0273
maakt 0.1904€/kWh ex BTW
dus 21% BTW er bij maakt 0.230384€/kWh inc BTW.
de elektra prijs gaat dus 3,5x over de kop door belasting.

benzine?
Alleen haal je met de meeste EVs wel iets beter verbruik dan 200 Wh/Km, eerder 150 Wh/Km. Maar je punt blijft valide.
150 Wh/km in de praktijk of volgens de fabrikant? Ik had het even omhooggeschroeft omdat ze meestal iets te optimistisch zijn bij de fabrikant, maar correct me if I'm wrong. Zoals je zegt, met de eventuele correctie kom je hooguit rond de 12 ct uit. Het is gewoon zonde dat ze het duurder weten te krijgen dan benzine, al is snelladen in principe alleen voor uitzonderingen.
Ik haal in de praktijk 130 Wh/Km in de zomer en 160 Wh/Km in de winter. Ik rij een Ioniq, dat is wel een van de meest efficiënte EVs die er zijn.
200Wh/km lijkt me realistisch. Via Spritmonitor kan je het verbruik van verschillende wagens opzoeken. Die ik zonet opzocht (e-Golf, Zoé, Model 3, Leaf) zitten allen rond de 15 à 18 kWh/100km gemiddeld verbruik. Beetje naar boven afronden kan in dit geval geen kwaad en telt makkelijk.
Dat is dus niet waar. Misschien 80km/u in de luwte van een vrachtwagen, maar in de praktijk gaat dat echt heel snel richting de 200Wh/km.
200 Wh/Km haal ik als ik constant 130 km/h rij. Als ik 80 Km/h rij haal ik 110 Wh/Km. Climate control staat natuurlijk aan, ik ben geen masochist :)
staat de climate controle/airco/verwarming dan aan of uit?
Zeker niet mee eens, een normale ev zoals een Nissan Leaf haalt met de incorrecte snelheidsmeter meegenomen in mijn ervaring zo'n 180 Wh/km. Als je vooral snelweg rijdt is 200 Wh realistisch.
Wel grappig dat een auto als de Audi E-tron zo zit op 0.79/3.3 (km per kWh) = dus 24 ct per km.
Daar kun je bijna een Audi R8 V10 voor rijden (1.65/6) = 27.5 cent
Premium Duitse stroom voor een premium auto... 8)7
Hier met een Tesla Model 3 ook rond de 200Wh per kilometer. 100/110 km/h.

Zou willen dat het 150 Wh zou zijn. Misschien in de zomer?
Dacht dat de model 3 zuiniger was dan de ioniq. Daar haal ik de 150 tot 160 wel mee. Rijdt altijd maximum snelheid vrijwel alleen snelweg. (Helaas te weinig 130 want die is bij mij in oktober al teruggezet naar 120)

De gestelde 155Wh/km s voor een gemiddelde ev is inderdaad te laag maar ik schrik van jouw 200Wh bij 100km/u
Ik blij met mijn BiFuel LPG:
ICE LPG met 9,09/100km (11km/L) 0,69/11 = 0,06km E/km

Dan heb ik ook nog eens een zwaardere 7 persoons auto die daardoor wat minder zuiniger is en een hogere prijs per liter gepakt want heb ook vaak zat voor 0,50 per liter getankt.
Kun je nagaan. Veel zuinige Diesels halen de 25 km/L en veel zuinige benzine auto's kunnen de 20 km/L halen (voornamelijk Hybrides die ook nog wel eens de 25 km/L halen).
Met mijn Polo 1.2 TDI sjoemeldiesel rijdt ik idd zo'n 23 km/L.

Als gezinsauto sinds september ook een Passat GTE 2e hands particulier gekocht, waarmee ik dan wel weer net zo goedkoop of zelfs iets goedkoper kan rijden op thuisstroom (daarmee halen we pakweg 230-250 Wh/km in de wintermaanden over de puur elektrische kilometers). En dat terwijl de Passat toch een slordige 600 kg zwaarder is. Als je idd met een EV 150 Wh/km in de praktijk kan halen is het helemaal goedkoop.

Als ik klaar ben met de Polo, wordt het zeker weten een leuke 2e hands EV :Y) .
Ik bezit het half-zusje van je auto. De Ibiza 1.2 TDI sjoemeldiesel. Red ik voornamelijk 1 op 22 a 24 mee. (Naargelang files, drukte, weer, rechtervoet, etc).
Op vakanties of lange stukken kan het wel al gauw naar de 1 op 25 a 26 gaan en heb het zelfs al eens bijna voor elkaar gekregen om er 1200 KM mee te rijden (Frankrijk, vakantie, lange stukken) wat in theorie zelfs 1 op 30 is.

En dat met een 40 liter tankje.
Mijn record op een tank is 26,7 km/L, toen zat ik idd boven de 1100 bij het tanken. Maar dat was onder ideale zomeromstandigheden, weinig file etc.

Naar mijn weten is de tank 45 L, maar kan misschien per model iets verschillen.
Ah ja. Kan 45 zijn. Ik tank altijd om en nabij de 40 L maar kan in theorie dan nog een stukkie al geeft hij aan dat hij leeg is. Dus dat zal die 5 liter extra wel zijn.
Ze halen het wel maar rijden het bijna nooit, maar je mag het tegendeel bewijzen met een mooie brandstofhistorie. Zie ook Fiat Punto 1.3 JTDm volgens het boekje 32 km/l in de praktijk toch echt slechts 19.7km/l.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 17 januari 2020 16:07]

Mijn Ibiza 1.2 TDI (sjoemel) Diesel staat als fabrieksopgave doodleuk 29 KM/L.
Heb ik echter nooit gehaald in normale scenarios. Wanneer ik écht alle moeite doe om zuinig aan te rijden, zit ik rond de 27 KM/L en dat is dan al een hele prestatie. Gemiddeld lig ik rond de 22 a 24 KM / L, naargelang files, wind, rechtervoet, etc.

Dus zo'n 1000 KM op 40 Liter. De 1200 al bijna eens aangetikt op vakantie in Frankrijk met de meest perfecte situaties/weer/verkeer/snelheid/etc. Maar meestal zit ik op 900 a 950 KM. Dan rij ik echter wel op Dieseldampen.

Met de Ford Focus van de zaak waar een 1.6 TDI in zit is 1 op 24 ook goed haalbaar en dan rij ik best vlot door.

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 17 januari 2020 16:30]

Dat zijn voor beide auto's scores waar je echt wel wat moeite voor moet doen, zeker de Ibiza kreeg ik met echt rustig rijden nauwelijks boven de 1 op 22, de Focus als ik andere cijfers zie is gewoon een auto waar 1 op 17 zuinig genoemd kan worden. Je moet wel meten aan de pomp en niet uit gaan van de boordcomputer hè.
Mn Ibiza meet ik aan altijd aan de pomp (immers gaat t daar van mn eigen rekening af ipv de zaak haha) dus kan idd dat de ford focus auto zelf iets te "mooi" zn score aan geeft.
Dat is het met deze verhoging nu al wel. Als je een volle tank tankt of hier 2x komt laden voor dezelfde range te bereiken. Ik tank geen 100€ per beurt.
Mwah, tanken op laatste streepje is hier (gewoon E5/E10, geen premium benzine) tussen de 96 en 110 euro afhankelijk van de precieze hoeveelheid die ik tank en de brandstofprijs. Ca 3 keer in 2 weken.
Maar het is ergens toch volkomen logisch dat zulke laadprijzen omhoog gaan. Heel simpel: mensen betalen het er toch wel voor, wan ze zijn het ook gewend vanuit de ICE voertuigen. Of je sluit een abonnement af waarmee je de prijs drukt, waarmee de aanbieder gegarandeerd is van inkomsten en daarmee ook de aandeelhouders tevreden kan houden.
Als ik men tank vul met 55l diesel kost me dat 70€. Ik ben geen zuinige chauffeur en rij hier tussen 700-800km mee. In mijn ogen is elektrisch tanken bij deze provider dus duurder per km dan op diesel rijden alle andere kosten daargelaten. Dat kunnen we op dit moment wel missen als kiespijn.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 17 januari 2020 19:05]

Voor 55 euro rij ik +- 1150 kilometer(op de snelweg). Praktijk zal wel rond de 1000 km zijn.
Je zult zien dat straks (als in een paar jaar) een volle tanks bezine even zo duur als een volle landing gaat zijn. Ook de bijtelling zal gelijk zijn aan benzine en ook andere belastingen.

Een voordeel gaat zijn als je met je zonnepanelen je auto "gratis" kunt laden.
Uiteraard gaat de Staat dan de straat op, om dat even goed uit te zoeken (vul maar iets leuks in).
Het zal maar zo zijn dat dit, een op andere dag, zo is.

Ze lopen dan +- 5-6 miljard euro per jaar mis en alle Nederlanders zijn dan een stuk rijker(toch even 4000-7000 euro per jaar minder uitgaven als je +- 40.000 km rijd). Nee de Staat zorgt er wel voor dat dat niet zal gebeuren in ons eco systeem. :+
Voor die zonnepanelen ga je straks ook gewoon belasting betalen per 1mm2.
Tja, ook elektra kost geld.....dus ook dan zal betaald moeten gaan worden.
En als de prijs straks weer naar beneden gaat....komt de staat wel langs om belasting te gaan heffen.
Hoe minder benzine er verkocht gaat worden, hoe hoger de belasting op elektra....de staat moet toch ergens z'n geld vandaan halen...

Ik ben het niet perse eens met deze prijsverhoging, maar het verbaasd me ook niets.
jep elektra kost ook geld.
ongeveer 6,5ct/kWh. ;)

maar dan komt de staat nog even langs.
kale elektra prijs gemiddeld: 0,0654€/kWh
hier komt op: Belasting op elektriciteit: 0,09770€/kWh
en ook nog: Opslag duurzame energie: € 0,0273
maakt 0.1904€/kWh ex BTW
dus 21% BTW er bij maakt 0.230384€/kWh inc BTW.

en zo betaal je thuis toch nog een 23ct/kWh. ;)

dus of je nu benzine gebruikt of elektra, je betaald al flink aan de staat. ;)

edit: oeps foutje in de ODE, gecorrigeerd.

[Reactie gewijzigd door migjes op 17 januari 2020 15:53]

Ionity betaald geen 23 cent per kWh maar eerder richting de kale elektriciteitsprijs omdat ze grootverbruiker zijn die vanaf een bepaald aantal kWh vrijwel geen belasting meer hoeft te betalen. Dus de prijs gaat niet 3x over de kop, maar tot wel 10x.
Ergens ronduit belachelijk dat het op deze wijze geregeld is. We zijn zo hard bezig met onze energievoetafdruk te verkleinen. Dan is dit 1 van de eerste plekken waar we eens zouden moeten gaan kijken.
De kosten voor de netaansluiting en lader zijn echte gigantisch als je het afzet tegen de omzet. Z'n snellader kan never nooit uit, daarom gaan nu de prijzen omhoog. Ionity is opgezet door enkele OEM's net als Tesla z'n supercharger netwerk heeft. Om het gebrek aan laden onderweg niet blocking te laten zijn voor de verkoop van die electrische auto's. Vandaar ook dat de eigen merken wel korting krijgen.
Thuis wel ja. Grootverbruikers betalen flink minder belasting per kW
De prijs van elektriciteit is zelfs nog niet de belangrijkste reden. De installatiekost moet ook terugverdiend worden. En die zit al snel in de 6 cijfers. Dan heb je toch wel een beetje winst nodig om dat terug te verdienen ipv de elektriciteit aan kostprijs door te verkopen.
Probleem is daarmee dat ze een shitload aan subsidie gehad hebben om het te plaatsen.

Dus tijdens het uitrollen lekker goedkoop laten en subsidies opstrijken, subsidies binnen en daarna lekker de prijs omhoog en laten we "de klant" (in vergaderingen "het doelwit" genoemd) gewoon nog een keer betalen.

Even kijken welke fabrikanten in ionity zitten en ik kan weer een paar automerken op mijn "die komen er nooit in" lijstje zetten. :P

[Reactie gewijzigd door Flagg op 17 januari 2020 15:49]

Wat een hoge prijs! Dit is zelfs veel duurder dan gewoon benzine tanken!
Bij tesla is het 25 tot 29cent dacht ik. Dit op zich is al een reden om eerder naar tesla te kijken (en het laadnetwerk is gewoon veel beter en gebruiksvriendelijker)

Ps: In het artikel staat dat laden in Belgie 32cent kost maar ik betaal slechts 29cent.

[Reactie gewijzigd door tradax op 17 januari 2020 15:29]

Of je vraagt gewoon een andere laadpas aan en betaalt minder dan de helft op hetzelfde netwerk.
Nee, ik wil geen laadpas aangezien dat vaste kosten zijn en ik het superchargen enkel gebruik bij lange afstanden. Ik ben blij met het tesla netwerk, plug en play en geen geknoei met pasjes.
Niet elke laadpas heeft maandelijkse kosten. Je kan soms ook afrekenen per laadbeurt.
Voldoende passen zonder vaste kasten. Heb er 3 in de wagen liggen en die kosten mij geen cent, tenzij ik ga laden. En van die 3 is er eigenlijk maar 1 die vaak gebruikt wordt, die andere 2 zijn voor het geval de eerste niet ondersteun wordt.
De laadpas waar de persoon boven je het over heeft is gratis aan te vragen en heeft geen abonnementskosten. Je aannames zijn niet helemaal juist. Overigens klopt je conclusie nog steeds wel. Als Tesla rijder zou ik ook gewoon gebruik maken van superchargers voor de lange afstanden (nu Ionity geen 8 euro per sessie meer is).
Mocht ik een Tesla hebben zou ik ook primair van het Tesla netwerk gebruik maken, al zou ik toch ook graag een laadpas of 2 in de wagen hebben gewoon voor dat uitzonderlijke geval of wanneer je bijvoorbeeld een parking in de stad kunt gebruiken met een tragere laadinfrastructuur. Jij in de stad terwijl je wagen bij kan laden voor de terugrit.
Die €8 zal ongeveer de kostprijs geweest zijn (uitgaande van €0.20/kWh en gemiddeld 40kWh laadsessie) en dat is natuurlijk niet houdbaar. Die snelladers zijn niet goedkoop en er moet natuurlijk ook nog iets verdiend worden. Betalen per kWh is ook het eerlijkste, maar nu gaat de kWh prijs gewoon 4x over de kop.

Het model van een abonnement is ook totale waanzin. Moet je voorstellen dat dit bij normaal tanken het geval zou zijn. Dan had ik een abonnement nodig bij de Shell, omdat ik aan de pomp anders 3x zoveel zou moeten betalen? Ik laad ongeveer 6x per jaar bij een snellader (Tesla), maar met dit soort prijzen blijf ik enkel bij Tesla laden en zal niet gauw Ionity opzoeken. Hetzelfde was al het geval met FastNed. Voor dit soort incidenteel laden kan het ook niet uit een abonnement te nemen.

Als de Duitse merken (grootaandeelhouders van Ionity) echt de EV willen pushen moeten ze niet dit soort prijzen gaan rekenen. Natuurlijk laad je meestal niet bij de snellader, maar zo maak je een EV totaal ongeschikt voor de lange afstand. De extra laadtijden zijn al niet optimaal, maar deze prijzen zijn veel duurder dan bij een ICE.

Ik had de indruk dat Volkswagen met de ID.3 serieus wou inzetten op electrisch vervoer, maar het is nu wel duidelijk dat het een moetje is. Alleen Tesla lijkt de EV echt serieus te nemen, want dat is de enige wagen waarmee je met redelijke kosten een lange afstand kan overbruggen zonder een poot te worden uitgedraait.
Kostprijs voor is eerder zoals migjes schreef:
kale elektra prijs gemiddeld: 0,0654€/kWh
En dit is dus al voor de eindgebruiker, niet de grootinkoper.
Tel daar 21% BTW bij op en je zit op... 7.9134 euro cent.
Dan zit je dus op 40 kWh * 8 cent = €3,20.
Tja, dit had je kunnen voorspellen. Joint venture van autofabrikanten gaat een laadnetwerk aanleggen. Drie keer raden welke auto's ze daar wel, en welke niet willen hebben staan.

Gewoon een eigen Supercharger netwerk, maar dan minder.
50 € voor een "tankbeurt" lijkt me als ICE rijder nog steeds relatief goedkoop, zeker in vergelijking met andere benzine en diesel wagens in de zelfde klasse.
In verhouding tot een ICE is het wellicht goedkoop, moet je nagaan als je thuis voor 21/22 cent per kilowatt kunt laden, openbare straatpalen meestal 35, tesla superchargers voor 24/25 cent en fastned voor 59.... Ja, de wagen is duurder in aanschaf, maar onderhoud is nihil en verbruik dus ook. ;) Nu je aanschaf nog financieren.... dat is een dingetje.
Nu je aanschaf nog financieren.... dat is een dingetje.
Ik heb bij de aankoop van mijn huidige wagen een EV serieus overwogen. Wat me tegenhoud is dat ik geen vaste parkeerplek heb aan mijn woning, er geen publieke laadpalen in de buurt zijn en laden op het werk ook niet mogelijk is.
Je kan een laadpaal aanvragen...
Meeste gemeentes zorgen dat er op aanvraag binnen 300 meter een paal komt.
Liefst zo dicht mogelijk bij je huis, maar soms net even verder ivm overlast, parkeerdruk of omdat daar meer plekken bij elkaar zijn. ;)
Dus een paal is vaak wel te krijgen, anders komt die vanzelf.
Thuis kunnen laden (snoeren over de stoep mogen officieel niet in de meeste gemeentes) is zeker een pluspunt.
Is natuurlijk geen eerlijke vergelijking! De meeste kosten zijn belastingen. Toen ik vorige jaar door Saoedi-Arabië trok had ik een Toyota land Cruiser gehuurd en de tank vol was ik een tientje kwijt voor iets van 85 liter diesel.

[Reactie gewijzigd door bigsteve22 op 17 januari 2020 16:06]

Goedemorgen. Ik dacht dat Fastnet aan de prijs was, maar hier zakt m'n broek van naar benee :/
Niet geheel ontoevallig ongeveer gelijk aan de benzineprijs...

Beetje elektrisch verbruikt ongeveer 14kWh/100km,
kom je uit op ongeveer 7 km/kWh.

Prijs benzine is ongeveer €1,65 ,
daar rij je dus ongeveer 15 km elektrisch.
Beetje moderne benzineauto haalt dat ook...


Lekker thuis aan de stekker dus, of anders of afspreken met een buur nabije die tegenwoordig daar ook geld mee kan verdienen.
Ja alleen vergeet je hier even dat het meeste van de kosten bij benzine/diesel/gas btw afdracht is naar de BV NL. Nu is dat (nog ) niet het geval bij elektrische energie.
oke, jij denkt dat dit niet is met elektra?
(ik neem even 2020. ;) )

kale elektra prijs gemiddeld: 0,0654€/kWh
hier komt op: Belasting op elektriciteit: 0,09770€/kWh
en ook nog: Opslag duurzame energie: € 0,0273
maakt 0.1904€/kWh ex BTW
dus 21% BTW er bij maakt 0.230384€/kWh inc BTW.

dit reken je dus thuis aan de pomp af. ;)
maar is al een flinke afdracht aan de BV NL.
die vangen even 0.16498€/kWh inc BTW. :P

(niet helemaal eerlijk verteld, er is ook nog een belasting vermindering op de elektra rekening.
maar die is al aardig op bij de gewone gebruiker.)

bron:
https://www.belastingdien...3b-4c97-bc7a-802790bd1110

edit: oeps foutje verkeerde ODE, gecorrigeerd.

[Reactie gewijzigd door migjes op 17 januari 2020 15:54]

Bij Ionity is de afdracht naar grotendeels naar het autoconglomeraat, vandaar mijn opmerking.
En het kan alleen maar duurder worden.
Je berekening gaat uit van een extreem zuinige electrische auto en een redelijk onzuinige benzine auto.

De meeste electrische autos zitten dichter bij de 20kWh/100km (daadwerkelijk praktijk verbruik).
Een redelijke benzine-hybride auto zit dichter bij de 18km/100l.
(praktijk verbruik van Model S, Passat GTE en Prius)

Dan kom je dus met de Ionity prijzen op zo'n € 15,80 per 100km.
Met de huidige benzineprijzen (van de afgelopen 2 jaar) op zo'n €8,90 per 100km.

Wie met die getallen nog electrisch wil rijden moet echt even bij een afgestudeerd psychiater langs voor een spuitje......
7km per kwh is behoorlijk zuinig voor een elektrische auto. Tesla rekent 174wh/km voor de model 3, maar grotere auto's zitten al snel aan de 200 wh/km. Dan kom je dus op een verbruik van 1:5. Met een Model X zal voor 70ct per kwh laden flink duurder zijn dan benzine.

Ik kan niet zeggen wat andere auto's verbruiken, maar 140 wh/km is vrij laag.
ik rij gewoon 17,5 a 18 km per liter en tank voor 1.629 momenteel

Dit is gewoon veel duurder dan benzine.
He? Dan prijs je jezelf toch al bij voorbaat uit de markt? Of hebben ze heel tactisch hun locaties gekozen misschien?
De aandeelhouders van dit bedrijf zijn Duitse autobedrijven ;) Verklaart dat iets?
Voor m'n gevoel zijn 90% van de elektrische rijders Lease rijders en de baas betaalt de benzine/stroom dus die laden/tanken gewoon waar het makkelijkst is.

Totdat de lease maatschappij een bepaalde laadpaal niet toelaat zullen ze denken niet al te veel verschil in klanten zien.
Nee, ze willen hiermee 2 dingen doen:
- de eigen merken (Ionity is eigendom van de grote Duitse automerken) verkopen abbonementen waarmee je veel goedkoper kunt laden. Hierdoor kunnen ze deze abbonementen dus beginnen verkopen
- mensen met wagens van een ander merk zullen minder snel voor Ionity kiezen daar men vaak niet weet dat er andere mogelijkheden zijn om goedkoper te laden aan deze palen.
Pal naast FastNed locatie (in Nieuwegein) waar 500m eerder ook nog een allego laadplein ligt. Top locatie daar gaat niemand laden met gezond verstand.
Belachelijk duur dit, zie ook de Teslarati site. Omgerekend kost het je voor een Audi Etron of Porsche Taycan € 72 voor 320 km rijden. Dat is duurder dan benzine of diesel. Te gek voor woorden, ze prijzen zich hiermee de markt uit.
En dan hoeft de verbrandingsmotor niet eens zuinig te zijn. Ik doe met mijn 3 liter 6 cilinder benzinemotor ~500km op een volle tank van 80 euro.

Laat staan wat de moderne 1 liter turbo benzinemotoren eruit weten te persen.

Inderdaad belachelijk geprijsd.
Heb even zitten rekenen, maar voor de Renault Zoe Q90 met ZE40 accu kost dat je 30 euro voor ongeveer 220 km met de huidige temperaturen en 80% snelweg (Mijn gebruik).
Als meer toko's dit gaan doen dan wordt mijn volgende auto gewoon weer benzine.
Je rijdt met een taycan in een luxueuze auto met de prestaties van een deftige sportwagen. 72 euro per 320km is dan helemaal niet gek. Het vergelijk met het vliegtuig dat eerder is gemaakt met ritten naar Parijs e.d. is niet reëel. Deze zijn nagenoeg vrij van accijnzen.

Er hebben nog nooit zoveel premium auto's op de Nederlandse wegen gereden, kennelijk gaat het goed met de economie. Heel mooi. Nu wordt het tijd dat men gaat betalen naar wat zij in rijden/vliegen. Teveel wordt uitgesmeerd over de grootste groep.

Deze mening zal wel niet populair zijn hier als ik de reacties zo bekijk.

Ik rijd privé een grote auto met een benzine motor. Daar betaal ik ook voor. Het is een keuze om je zo te verplaatsen.
voor veel mensen is er helemaal geen keuze.
als je geld als water hebt wel natuurlijk..

[Reactie gewijzigd door bilbob op 17 januari 2020 18:58]

Ik heb geen geld als water hoor, maar wat zou dat ook. Een miljonair kan ervoor kiezen om heel bewust een Picanto te rijden terwijl er verbazingwekkend veel D-segment of groter auto's staan in de wijken alhier waar de inkomens "uitkeringen" lager zijn.

Er is altijd een keuze in hoe je je geld uitgeeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee