Xiaomi maakt dochterbedrijf van merk achter Pocophone F1

Xiaomi maakt van zijn Poco-merk een spin-offbedrijf dat onafhankelijk zal opereren van het moederbedrijf. Details over komende producten die onder de Poco-merknaam uit moeten komen, maakt Xiaomi niet bekend. Het merk is bekend van de Pocophone F1-smartphone.

Xiaomi maakt het besluit om Poco te verzelfstandigen bekend in een verklaring waar TechCrunch over beschikt. "Poco F1 is een extreem populaire telefoon en blijft een topmodel in zijn categorie, zelfs in 2020. We vinden de tijd rijp dat Poco op eigen benen gaat staan", meldt Manu Kumar Jain, vicepresident van Xiaomi.

De enige smartphone die Xiaomi onder de Poco-naam uitbracht, was de F1, uit 2018. Ondanks de populariteit van dat toestel, verscheen er nooit een officiële opvolger. Wel verscheen er een 'spirituele' opvolger in de vorm van de Mi 9T-modellen, die in andere landen als Redmi K20-smartphone verschenen. Het leek er op dat Xiaomi vond dat er geen ruimte was voor nog een merk, naast Mi en Redmi.

In de afgelopen week bleek dat Xiaomi de handelsmerknaam Pocophone F2 dan toch had aangevraagd. TechCrunch speculeert dat Poco zich op de premiummarkt moet richten. Redmi is sinds vorig jaar ook een 'onafhankelijk' submerk van Xiaomi, al verschenen de Mi 9T-smartphones dus ook als Redmi-varianten.

Terugkijken: videoreview Pocophone F1 uit 2018

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-01-2020 • 13:32

45 Linkedin

Reacties (45)

45
44
25
3
0
18
Wijzig sortering
Dus hoeveelste "dochter"-onderneming tellen de hoofd chinese bedrijven op dit moment in de smartphone wereld?
Het worden er inderdaad best veel voor m'n gevoel, even uit mn hoofd:

Xiaomi
Poco
Redmi

Huawei
Honor

OnePlus
OPPO
Vivo
RealMe

ZTE
Nubia
Zijn er nog veel meer, dit is in ieder geval een lijstje waar Xiaomi op een of andere manier een belang in heeft:
https://xiaomi-mi.com/ecosystem/

Wat en hoe het exact zit kon ik zo gauw niet vinden.

Edit, ik zie dat MaglevNL het al had gevonden.

[Reactie gewijzigd door hrichard op 17 januari 2020 15:34]

Niet al deze merken zijn een autonome dochteronderneming natuurlijk.
Volgens mij ben je als Chinees bedrijf sowieso niet 'autonoom' zoals wij dat hier kennen.
Xiaomi heeft veel meer dochterondernemingen.

Geen idee wat de strategische wijze daarvan is
 • Mijia (de smarthome afdeling, plus alle andere vallen hier onder)
 • [list]
 • Stofzuigers / fietsen / steps
 • weegschalen / lampen / keuken apperatuur / badspullen
 • dieren producten
 • [/list]
 • Redmi ( Redmi telefoon series)
 • Poco nu dit.

[Reactie gewijzigd door tdlaccount op 17 januari 2020 13:57]

Het is een hele waslijst.
Mobiele merken zijn alleen al Xiaomi, Black Shark, Redmi, Pocophone, Sunmi, Qin, en 21KE.
Ik ben wel benieuwd naar de kwaliteitseisen van Xiaomi over al deze ondernemingen.
RIP voor de accountants die elke individuele BV moeten controleren.
Ja, met zo’n username snap ik dat dit een angst van je is ;)
Is allemaal omzet toch? Of ben ik dan te commercieel :+

[Reactie gewijzigd door Rabbithole op 17 januari 2020 18:25]

Bedankt voor de lijst.

Ik wist dat er veel dochterorganisties waren, maar niet zoveel.

Ik ga wat merken af misschien zit er leuk spul achter de merken.
Voor nu ben ik alleen bekend met de
Smartphones (Mijia)
Stofzuige (roborock)
en natuurlijk de telefoons.
En wat gadgets, maar ga ook even andere bekijken.

Bedankt.
Ja alleen zijn het niet altijd dochterondernemingen en vaak meer partners die ook op YouPin mogen verkopen. Ik ben in het verleden ook gewezen op dat sommige merken onterecht het kenmerk 'Xiaomi dochteronderneming' meekrijgen terwijl ze eigenlijk alleen voor bepaalde onderdelen eenzelfde fabriek delen of gewoon echt alleen op YouPin mogen verkopen; voorbeelden hiervan zijn QCY en HayLou voor oortjes en bijvoorbeeld 70mai voor de dashcam en Amazfit voor smart wearables. Zelfs als er producten op de Mi Home app draaien hoeft de fabrikant nog geen dochteronderneming te zijn.

Ik weet dat er allerlei eisen zijn voordat je op YouPin mag verkopen, ik kan alleen maar aannemen dat voordat je een echte dochteronderneming kan worden er heel wat audits zullen plaatsvinden. Verder is het gewoon een commercieel verhaal; wil je jezelf ophangen aan de merknaam van Xiaomi, dan kost dat geld.
Ik vind het nooit duidelijk wat precies wat is en in wat voor relatie ze staan tot Xiaomi. Yeelight is ook weer zo een.
Het zijn stuk voor stuk losse bedrijven die ooit in hun groei geholpen zijn door de investeringsdivisie van Xiaomi, via een licentiemodel onder YouPin mogen verkopen of producten maken voor het Xiaomi ecosysteem waar wisselend hun eigen merknaam of die Mi gekozen wordt.

Yeelight begon als een start-up zeggen ze maar vriend van me die in China zit geeft aan dat ze als onderdeel van SOSVentures eigenlijk een investering zijn. Ze zijn gebouwd omdat er behoefte was waar start-ups vaak vanuit een idee ontstaan waarbij men later investeerders zoekt. Toen de productie begon te lopen kwam Xiaomi met een zak met geld waardoor de productie kon voldoen aan hun kwaliteitseisen. Xiaomi had toen al partnerships met andere partijen die ook prima smart lighting kon produceren maar ze zorgen ook graag voor onderlinge concurrentie.

Zo was er een productpresentatie in Spanje waarbij Black Shark niet aanwezig mocht zijn omdat deze concurrentie was voor hun eigen Mi9 en de toen net aangekondigde Mi9T Pro.

Verder is het me één groot bos van subcontractors, submerken en fabrieken. Mooi voorbeeld is Dongguan Liesheng die voor Xiaomi produceren maar ook eigenaar zijn van QCY én Haylou. Hier heb je een overzicht van de FCC: https://fccid.io/2AMQ6
Zo zie je dat ze bijvoorbeeld de Bluetooth Sports earphones Mini voor Xiaomi gemaakt hebben, en die lijken in design ook wel een beetje op de Haylou GT1-serie.

Liesheng begon ook als een start-up en kreeg kort erna een zak met muntjes van Xiaomi. We zullen nooit weten hoe het echt zit natuurlijk maar deze partij maken iig prima earphones :D

Verder vind ik het gewoon interessant om te zien hoe dit allemaal werkt. Ook zeer benieuwd naar de opmars van Xiaomi in Nederland.
Idem. Grootste zorg dan weer is of dat ze allemaal volgens Xiaomi normen zijn gebouwd of gebruiken ze gewoon de naam?
Slechte reputatie verspreiden onder verschillende namen. ;-) Game developers die Early Access scam games uitbrengen veranderen ook telkens van devname en gebaren dat het hun allereerste spel is. Die developers hebben het echt makkelijk. Als het spel niet werkt hoeft het niet van de markt te verdwijnen en terug door alle processen te gaan vooraleer er terug gedistribueerd wordt naar alle landen/winkels. Developers kunnen gewoon doorgaan met een foutief product te verkopen en het boeit hun niet, want terwijl ze blijven verkopen werken ze al onder een andere naam aan een nieuwe cashgrab. Beetje hetzelfde hier.

[Reactie gewijzigd door NorMath op 18 januari 2020 17:06]

Zou ik ook doen. "Speltip 6 – Spreid je winstkansen". Voor je het weet heeft 1 van je merken een Amerikaans embargo aan z'n broek.
Maakt sowieso weinig uit omdat het in het geval van Huawei gaat om Huawei, en alle dochters. Dus ook honor.
Mwah, Disney is dan geen smartphone leverancier, maar die heeft er toch wat meer: https://storage.googleapi...wns-13_pageversion-lg.jpg :p

Dus ze kunnen nog even doorgaan. ;)
Is Endemol van Disney? Ik heb iets gemist volgens mij
Disney was voor de helft eigenaar van Endemol Shine door de overname van 21st Century Fox.

Dat belang en de overige 50% is in oktober 2019 verkocht aan het Franse productiebedrijf Banijay (dat voor 33% in handen is van Vivendi).
Dat kan goed nieuws zijn. Hopelijk zien we binnenkort de opvolger van de F1 en in de toekomst nog meer telefoons met deze prijs/prestatie verhouding.

Na iets meer dan een jaar nog steeds super tevreden met m'n F1.
Zeker, ook wat betreft community een telefoon waar veel mee gedaan wordt. Zou wel blij zijn als Xiaomi nog iets meer vrijheid zou geven aan Poco zodat o.a. de bootloader wat sneller te unlocken zou zijn of al unlocked is (maar goed, begrijp ook wel waarom er gekozen wordt om dat iets lastiger te maken). Verder ook hier nog altijd tevreden met de F1, zeker met een goede custom Rom er op is het een fantastische telefoon. Maar ook met de standaard Rom is het prima te doen. In ieder geval hopen dat het Poco team genoeg vrijheid gaat krijgen.
Ik zit ook al een tijdje te kijken naar een custom rom
Maar ben nog steeds huiverig
Bij de Samsing S1 een heel oudje kon ik tot android * meegaan en begreep ik ook het flashen , maar bij de Poco is me dat te onduidelijk
Vermoedelijk heb je toendertijd geflasht met ClockWorkMod? Tegenwoordig is TWRP de standaard, en werkt het eigenlijk op elke telefoon hetzelfde. Vendor-specifiek blijft natuurlijk het unlocken van de bootloader. In het geval van de Pocophone mag je van Xiaomi unlocken na 72 uur (oid) gewacht te hebben.
Nee toen ook al Twrp
voor poco
kom ik dit tegen
twrp backup
Full wipe
flash vendor zip ??????????
Flash custom rom
flash Fde
flash Magisk
wipe dalvik
reboot

die vedor zip dat is voor mij onbegrijpelijk
Dit is toch nog steeds een geweldige telefoon... na jaren een Nexus 5X gehad te hebben waren er weinig alternatieven in dezelfde prijs/kwaliteit categorie... behalve de F1. Nu een paar maanden in gebruik met LineageOS erop geflashed, heerlijk :-)

Maar goed, dit houdt natuurlijk niet in dat Poco ineens niet meer onder controle zou staan van Xiaomi en/of de Chinese overheid... dat blijft gewoon, maar minder duidelijk.
Yep. In plaats van dat de Amerikanen je data krijgen (NSA) mogelijk ook de Chinezen. At this point, who still cares? Wil je een smartphone gebruiken, dan wordt ofwel het smartphone OS voorzien van wat backdoors, ofwel de voorgeinstalleerde software danwel firmware, of de conmplete infrastructuur erachter wordt vervangen door apparatuur met backdoors. Hoe dan ook, er is geen ontsnappen aan vrees ik.
De echte privacy nutter gaat natuurlijk voor GrapheneOS, of, LineageOS zonder play services (en met microG https://lineage.microg.org/).
Probleem daarvan is dat de gemiddelde consument dus niet eens weet wat lineageOS is etc.
Yep, of /e/, wat een fork is van LineageOS met microG.

https://e.foundation/

Kun je zelfs duurzaam kopen icm. een tweedehands smartphone.
Dat is een incorrecte opmerking. Een Google-loze Android 'fork' (zoals GrapheneOS) deelt je data niet met Google.

Vervolgens kun je bijvoorbeeld F-Droid als 'Play Store' alternatief gebruiken. Daarin zijn alleen open source apps te vinden (niet dat OSS iets over kwaliteit zegt). F-Droid compiled deze in plaats van op een binary van een random ontwikkelaar te vertrouwen.

F-Droid heeft een streng selectieproces. Ook mindere apps komen daardoor, maar krijgen in de store een melding erbij met het "gebrek"/de "gebreken". Ook werkt F-Droid samen met bijvoorbeeld het Exodus project.

Dat alles is natuurlijk geen waterdichte garantie. Maar dat heeft Linux ook niet. De Gnome calculator belt bijvoorbeeld ook naar huis én de ECB om wisselkoersen op te halen.
Wel, zonder Play Store is het geloof ik geen Android meer maar AOSP. Dus dat kun je dan prima uitvogelen met tools als Exodus )waar F-Droid ondersteuning voor heeft) en NetGuard. Eventueel door anderen laten doen.
Goed punt. Een keus is dan om "helemaal geen" persoonlijke data te draaien op zo'n telefoon. Ik kan mij bijvoorbeeld voorstellen dat je meerdere lagen van autorisatie zou willen hebben op een wachtwoordmanager. Dus meerdere master passwords (plus eventuele 2FA) die de DB unlocken, waarbij het uiteindelijke master pass toegang geeft tot de volledige DB. Dus feitelijk meerdere password managers, die wel kunnen syncen met elkaar.

Als je denkt aan WLAN netwerken zul je die ook moeten scheiden. En dan heb je nog zaken als ingebouwde microfoons die de kamer theoretisch gezien af kunnen luisteren.

Uiteindelijk is er sprake van een kat en muis spel dat je, denk ik, niet kunt winnen als Europeaan zonder EU-centrische businesses op te zetten. Dan heeft inderdaad de EU mogelijk (waarschijnlijk) toegang tot je gegevens maar de VS en CN niet. Nadeel is de hogere kosten, huidige gebrek hieraan (fabrieken, infra, enz). En tja, de VS doet ook aan economische spionage wanneer het ze uit komt (zie Belgacom hack). Plus ik kan me zo voorstellen dat spul dat in Oost-Europa wordt gemaakt weer makkelijk te infiltreren is door Russen.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 17 januari 2020 14:30]

Daar heb je de Librem 5 of pinephone voor, al zal dat (voorlopig) niet voor de doorsnee gebruiker zijn. Ik haal alvast 1 van die laatste binnen om eens te kijken hoe ver ze staan tov Android / iOs.
Dit is goed nieuws, nadat ze vorig jaar de Redmi K20 Pro uitbrachten was ik bang dat Pocophone gesneuveld zou zijn. Veel kans op een opvolger dus.
Geniet al anderhalf jaar van mijn Pocophone en ik vind het fantastisch nieuws dat er waarschijnlijk meer producten in deze lijn uitkomen.
Benieuwd naar de F2, aangezien de F1 zo'n groot succes was.
Hopelijk maken ze de F2 een paar tientjes duurder en monteren ze wel een fatsoenlijk scherm of hebben ze de software beter op orde.

Offtopic: Ik heb nog steeds last van een scherm met regelmatig ghost touches bij mijn F1. Meestal bovenin. NVT-ts scherm. Iemand hier al een oplossing voor gevonden? Ik draai de laatste officiële versie van LOS.
De pocophone zal zeer waarschijnlijk duurder worden.
Unilever... hoeveel hebben zij ?

Maak niet uit wat voor label ze erop plakken.. als het maar goed spul is (ben zeer kritisch op xiaomi spul, paar miskopen maar over het algemeen positief)
Na de flop van de redmi k30 zag ik dit wel aankomen.

Misschien hebben ze wel expres de k30 slecht gemaakt zodat er een redenen was om een POCO f1 opvolger te maken...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee