Tesla breidt laadnetwerk dit jaar uit tot 10.000 Superchargers

Tesla verdubbelt het aantal laadlocaties van zijn Supercharger-netwerk dit jaar van 5400 tot 10.000. Daarnaast wil het bedrijf het aantal Wall Connectors bij Destination Charging-locaties flink uitbreiden. De uitbreiding is volgens het bedrijf nodig voor de adoptie van elektrische voertuigen.

De uitbreiding van het aantal Supercharger- en Destination Charging-locaties vindt wereldwijd plaats. Tesla heeft een overzicht geplaatst met plattegronden van de uitbreidingen. Ook in Nederland en België komen nieuwe locaties. In Nederland plaatst Tesla nieuwe Superchargers in Apeldoorn, Venlo en Breukelen. België krijgt er zes laadlocaties bij, in onder andere Brugge, Antwerpen en Luik.

Rood: bestaande Superchargers, grijs: geplande Superchargers

De grootste uitbreiding vindt plaats in Noord-Amerika. Daar vergroot Tesla het aantal Superchargers met 150 procent en in Californië komen er bijvoorbeeld duizend nieuwe laadlocaties bij. De autofabrikant belooft verder meer locaties in steden te situeren en te zorgen voor uitbreiding van bestaande Supercharge-plekken, zodat er tientallen Tesla's tegelijk geladen kunnen worden. Het gaat daarbij om plekken langs drukkere langeafstandsroutes.

Tesla zegt zich met het vergroten van het netwerk voor te bereiden op de uitbreiding van het aanbod met de Model 3, waarmee het bedrijf zich op de massamarkt richt. In het vierde kwartaal van dit jaar moet de massaproductie van de Model 3 op gang komen en wil Tesla vijfduizend exemplaren per week produceren. In 2018 moet de productie naar tienduizend auto's per week groeien.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-04-2017 • 10:43

165 Linkedin

Lees meer

Reacties (165)

165
157
73
10
1
74
Wijzig sortering
Is dit netwerk nu ook bruikbaar voor andere auto's dan die van Tesla? Het lijkt me nou niet echt handig als iedere fabrikant z'n eigen laadnetwerken gaat aanleggen.
Je moet het even in het juiste perspectief plaatsen. Toen Tesla met de superchargers kwam, die met 100 kW konden laden, was het enige alternatief dat al op de markt beschikbaar was, ChaDeMo van o.a. Nissan en Combo CSS (van de Duitse industrie). De laatste overigens enkel op papier.

Deze laders konden allen maximaal 50 kW laden. En de merken waren van van mening dat sneller niet nodig was, lastig was, en slecht voor de batterij.

Tesla bedacht haar eigen laadtechnologie, die noodzakelijk zou zijn voor het huidige succes van Tesla en heeft geheel op eigen kosten (deels gefinancierd door de early adopters) een netwerk uitgerold. Momenteel heeft Tesla al superchargers (op testlocaties) die 150 kW halen. De andere merken enkel op papier. tesla nodigt overigens de andere merken uit om gebruik te maken van haar technologie en superchagers, mits zij zelf ook een vergelijkbare investering doen om het netwerk uit te breiden.

Nu gaan de Duitse merken samenwerken om ook een netwerk uit te rollen. Maar verwachten daarbij grote subsidies van de EU. En op dit moment is er nog altijd niets uitgerold.

Dus nee, het is niet handig. Maar voor Tesla de enige oplossing voor succes. De andere merken volgen een vertragingstactiek.
Daarom is wat Fastned doet zo goed. Snellaadstations die zo snel als mogelijk alle merken (ook Tesla's) gaat ondersteunen, 61 stations inmiddels in NL in gebruik. Merkonafhankelijk.
Voorlopig ondersteunen ze geen Tesla's. Enkel hebben ze er ChaDeMo adapters hangen, waardoor een tesla op de ChaDeMo lader kan laden. Maar dat gaat maar tot max 50 kW. Dus als een Tesla vol moet (90%), duurt dat daar 2 uur, terwijl dat momenteel bij Tesla in 40 minuten klaar is. En bij Tesla zal dat binnen 2 jaar boven de 450 kW zitten.
Ook Fastned gaat natuurlijke snellere laders plaatsen. En dankzij de adapter ondersteunen ze dus wel Tesla's. Zelden ga je bij een snelwegstation de auto helemaal vol laden, maar laad je net genoeg.
Sterker nog, zelden zie ik Tesla's bij de Fastned chargers laden. Begrijp me niet verkeerd, ik denk dat Fastned enorm noodzakelijk zal zijn. Maar niet voor Tesla's. Met name voor de andere merken.

Als je 's morgens met je Tesla een flinke rit moet maken, zorg je dat deze helemaal vol zit. Dan kan je 350 a 400 km afleggen. Met een 100 kWh versie nog wat meer zelfs. In het uitzonderlijke geval dat je meer dan dat aantal km's moet afleggen, probeer ik dat te plannen met een supercharger van Tesla zelf. Indien dat niet mogelijk is, kan ik vaak laden bij de klant (er staan al redelijk wat laadpunten in parkeer garages ed) en 1 uur stil staan bij de klant is veelal meer dan 100 km range er bij. Of ik probeer even te laden tijdens de lunch en kies een hotel met een lader.

De grootste noodzaak van superchargers voor Tesla rijders is m.i. voor lange trips zoals vakantie of buitenlandse zakenreis.

Of Fastned snellere laders gaat plaatsen...Dat zal veelal afhangen van de business case. De investering in de netwerkaansluiting voor FastNed was al flink. Om de snelheid te verdubbelen, halveert de capaciteit op die locatie, of moet de aansluiting worden verzwaard. Dat zijn kostenposten die tussen de 20 en 50.000 euro liggen.
(Vrijwel) alle aansluitingen van Fastned zijn voorbereid op meerdere, zwaardere laders. De netaansluiting kan dan dus gemakkelijk een halve megawatt leveren. Fastned is er ook al echt mee aan het testen:
https://twitter.com/Rolan...status/852817623737745409
Hiermee ga je naar de 150 (via CSS). Dat is het 3 voudige van de huidige laders bij FastNed. Dus dat is een grandioze stap.

Tesla geeft aan in 2 jaar boven de 450 te zitten, mogelijk zelfs boven de 600. Dat betekend nogal wat voor het netwerk.

Nogmaals ik hoop op succes voor FastNed, maar verwacht niet dat zij het van Tesla's moeten hebben, zeker niet met de voorgenomen uitbreiding van Tesla in aantallen en upgrade in vermogen de komende jaren.
Nu komen we dus terug bij mijn punt. Zelfs Tesla's kunnen daar gebruik van maken... en dat is er zo goed aan. Ze proberen ieder merk te ondersteunen. Als de golf van Model 3's en overige 4% leasebakken met een 40 kWh+ batterij de markt instroomt heb je iedere snellader die er is hard nodig.
Heb je daar ook linkjes van? Ik heb geen enkel bericht van Tesla over hun SuperCharger 3.0 gezien, afgezien van de tweets van Elon. Daar heeft hij niets gezegd over laadvermogens en onder welke voorwaarden deze gehaald moeten kunnen worden.

Ja, de opmerking over het kinderspeelgoed is helder, maar zegt niets inhoudelijks.

Ook zal het voor auto's onmogelijk zijn met veel hogere vermogens te laden dan 150kW totdat de accupack-spanning significant verhoogd worden. Momenteel is de spanning veelal rond de 350-480V (afhankelijk van model en StateOfCharge). De beperking is het aantal Amperes.

Wanneer er packs komen met 800-1000V, dan staat de deur open naar waanzinnige laadvermogens van boven de 300kW! Wat een vermogen eigenlijk....even de auto laden met 150 wasmachines! ;)
Het maximum van fastned is alleen 50kW, "fast" is dus betrekkelijk relatief. Tesla loopt met de superchargers gewoon voor momenteel. Auto's met een grote batterij, zoals de nieuwe opel ampera-E, of een Tesla, moeten bij FastNed (of elke andere willekeurige snellader) toch nog een uur wachten voordat ze vol zijn. Bij een Tesla supercharger gaat deze tijd ruim door de helft.
Het ligt op zich niet zozeer aan Tesla dat andere auto's niet kunnen laden bij een supercharger, het ligt ook aan de auto's, die zijn niet ontworpen voor zulke hoge laadstromen, hoewel dat momenteel wel aan het veranderen is.
Lijkt me niet.. straks kun je met je Tesla niet eens meer superchargen omdat er allemaal electrische gebakjes van andere merken alle plekjes innemen.
Tesla investeert ook qua kosten hier in, dus waarom zouden andere fabrikanten daar dan van mogen profiteren?
Omdat de belangen van één bedrijf om een gesloten eco-systeem te creëren niet opwegen tegen de belangen van de samenleving om overal te mogen tanken.

Zo wat zijn, als BMW en Audi een contract met Shell afsluiten en je dan alleen daar mag tanken. Met de Toyota alleen bij BP etcetera...

Dit zouden de autofabrikanten vast wel willen, die kunnen zo van Shell en BP extra geld vragen om hun auto's daar heen te sturen. Maar dat is natuurlijk niet in het belang van de samenleving.

Het zou dus ook zeer slecht zijn als elk merk elektrische auto contracten met laadstations moet afsluiten. Dat slaat natuurlijk nergens op. Die keuze voor een pompstation wordt bij normale auto's aan de consument gelaten, en door de fluctuerende prijs aan de pomp worden de pompstation gedwongen de prijs zo laag mogelijk te houden.

Als ik alleen bij Shell mag tanken (of bij BP maar 1 liter per minuut mag tanken waardoor het een uur duurt) dan kan Shell vragen wat ze willen. Dan is er geen echte concurrentie meer.

Dus ik ben het met TheNephilim eens dat dit, op zijn zachts gezegd, niet handig zou zijn.
Anoniem: 310408
@ApexAlpha25 april 2017 12:44
Omdat de belangen van één bedrijf om een gesloten eco-systeem te creëren niet opwegen tegen de belangen van de samenleving om overal te mogen tanken.
Aan de andere kant, Tesla is de enige autofabrikant die serieus investeert in de infrastructuur (iets wat reaguurders nog wel eens willen vergeten). Ze beseffen heel goed dat je ook lange afstanden wilt afleggen als je een dergelijke 'grand tourer' koopt. Als anderen van die infrastructuur willen meeprofiteren zal Tes;la best tanden laten zien. Doen ze nu ook al. Ik zie daar niet veel problemen in. Wie betaald, bepaald. Laat VW eerst maar eens een paar duizend stations maken en Tesla er gebruik van laten maken.

Ik ben er in elk geval erg blij mee. Zat op weg naar Zuid Frankrijk nog wel eens in de stress maar nu heb ik elke 150 km een snellaadpunt. Kan ik laden als ik moet plassen en niet plassen als ik moet laden!
Ja, maar de traditionele fabrikanten zien het uitrollen van een laadnet niet als hun rol. En terecht, argumenteer ik. Shell maakt geen auto's en Mercedes legt geen pompstations aan. Zo zou het ook moeten blijven.

Nu zit je inderdaad met het kip-en-ei probleem: zonder laadstations kopen mensen geen elektrische auto's, en zonder dat veel mensen elektrische auto's kopen investeert niemand in laadstations.

Het is daarom belangrijk, en toe te juichen, dat Tesla deze installeert. En ze mogen daar van mij best winst op maken als mensen met niet-Tesla's daar laden. Dat is immers het businessmodel van elk laadstation!

Waar ik op tegen ben is dat alleen Tesla's hier kunnen laden. Dan gaat Nissan dit dadelijk ook doen, moeten de Duitse fabrikanten hier achteraan etc...

Dan staan er dadelijk 3 laadpalen in je buurt, maar mag jij daar niet laden omdat ze geen contract met de bouwer van je auto hebben. Dat is niet goed!

Een laadstation moet verdienen aan de stroom die ze leveren, net als een benzinepomp nu. Niet aan contracten die de consument het leven zuur maken en het lastig maakt voor nieuwe fabrikanten om de markt te betreden. Je moet dan namelijk meteen peperdure contracten afsluiten. Anders koopt niemand je auto.

Dit soort praktijken zijn op de lange termijn slecht voor elektrische auto's. Ze zijn misschien goed voor Tesla, Nissan of andere individuelen spelers met een groot netwerk. Maar ze zijn slecht voor de consument, die niet overal kan laden en slecht voor de concurrentie, voor wie het veel lastiger wordt om in de markt te stappen.

Ik zie enkel voordeel voor de bestaande fabrikanten. Niet voor de samenleving.
Een laadstation moet verdienen aan de stroom die ze leveren, net als een benzinepomp nu.
Nee hoor: https://www.youtube.com/watch?v=h-r2j0HJ9qI (negeer laatste stukje ff, was vlotste gevonden)
Dit soort praktijken zijn op de lange termijn slecht voor elektrische auto's. Ze zijn misschien goed voor Tesla, Nissan of andere individuelen spelers met een groot netwerk.
Wat @Anoniem: 310408 hierboven al zei, als die andere gasten (Duitser, Jappeners en Amerikanen) nu eens helpen ipv de boel proberen te vertragen, dan zouden ze recht van spreken hebben.

Vanuit mijn inziens, ga zo door Tesla. Ik kijk uit naar met een paar jaar zelf een Tesla Model 3 te kunnen rijden. Geen benzine meer! :o :)
[...]


Nee hoor: https://www.youtube.com/watch?v=h-r2j0HJ9qI (negeer laatste stukje ff, was vlotste gevonden)
Dat gratis laden was alleen voor vroege klanten: https://www.wired.com/201...rows-gives-free-charging/

Geldt nu niet meer.

[...]
Wat @Anoniem: 310408 hierboven al zei, als die andere gasten (Duitser, Jappeners en Amerikanen) nu eens helpen ipv de boel proberen te vertragen, dan zouden ze recht van spreken hebben.

Vanuit mijn inziens, ga zo door Tesla. Ik kijk uit naar met een paar jaar zelf een Tesla Model 3 te kunnen rijden. Geen benzine meer! :o :)
Ja maar je kan je voorstellen dat Jumbo niet gratis gaat meehelpen aan het uitbreiden van Bol.com pick-up points. Dat is immers van hun concurrent! Zo is het ook niet logisch om te verwachten dat concurrenten van Tesla gaan helpen bij het uitrollen van hun standaard.
Maar anderzijds zou het wel logisch zijn dat bijvoorbeeld Shell laadpalen gaat voorzien voor electrische auto's. Liefst snellaadpalen die compatibel zijn met alle merken. Zoals eerder door anderen aangegeven, is het niet logisch dat een autofabrikant hierin moet investeren. In het slechtste geval is het aan de overheid om dit te gaan regelen (reguleren).
Aan de ene kant snap ik dat concurrentie het gebeuren in de weg zit wat betreft een standaard. Aan de andere kant, als ik naar de computer wereld kijk, dan kan het prima. USB? Standaard. VGA? Standaard. DVI? Standaard. HDMI? Standaard.

Dus waarom niet elektrisch laden? Lijkt me dat fabrikanten van automerken best een gezamelijk consortium kunnen neerzetten met een lading techies van elk bedrijf die gezamelijk even zo'n standaard eruit knallen.

Dat consortium (soort van gelijk gesponsoord door elk bedrijf dat er gebruik van maakt) kan zich bezig houden met puur alleen de oplaad technologie. Elk sponsor bedrijf kan er vervolgens gebruik van maken. Elk niet-sponsor bedrijf dat er gebruik van wilt maken zou er een (relatief) kleine vergoeding per auto (per 10.000 auto's?) voor neer moeten leggen.

Dit zie je in de overige tech industries ook gebeuren. Dus dat concurrerende bedrijven elkaar echt zo in de weg zitten lijkt me een te kort door de bocht aanname.
Je bent zeker nog niet zo oud? Het heeft jaren geduurd voordat fabrikanten van randapparatuur USB een beetje gingen omarmen.
Dat de meeste smartphones nu een USB-poort voor opladen e.d. hebben is dankzij druk vanuit de EU.
En eigenlijk spreek je jezelf ook een beetje tegen, want zijn VGA, DVI, DisplayPort en HDMI niet grotendeels concurrerende standaards?
Het klinkt alsof je niet een discussie wilt met je openingsvraag. Reageer dan aub niet.

Overigens ook niet erg tech-savvy met je opmerking over concurrende standaarden. Ze volgen elkaar namelijk op door de tijd heen. Met DP als meest recente.

USB heeft er ook progressie in zitten. Met eerst gewoon USB, toen 2.0 en nu 3.0 en 3.1.

Dus het enige dat autofabrikanten weerhoud is eigenlijk het feit dat de meeste fabrikanten er gewoon nog niet goed (genoeg) op voorbereid zijn om vol-elektrische auto's te produceren.
Interessant punt! Wat je in de praktijk nu wel ziet, is dat veel leasemaatschappijen je een tankpas geven voor een bepaalde leverancier (bijv. Shell). Je kan dan wel bij een andere leverancier tanken, maar moet de bonnen dan los declareren.
dat is wat anders, de leasemaatschappij onderhandelt zelf met een leverancier, waarbij klanten van die leasemaatschappij dit in het totale leasepakket afnemen, wil je niet bij een bepaalde leverancier tanken? Dan ga je maar bij een andere leasemaatschappij...
Dat klopt. Er zijn ook duidelijke voordelen voor een Tesla-only supercharger network:

- Duidelijke prikkel voor Tesla om te investeren en uit te breiden
- Snelle updates en improvements
Je hebt een punt, maar het verschil is alleen dat een gemiddelde tankbeurt een uur duurt in plaats van 5 minuten. Die lelijke Nissan Leafs die dan alle plekken innemen zijn dan ineens knap irritant :)
Anoniem: 167912
@ApexAlpha25 april 2017 11:33
Zo wat zijn, als BMW en Audi een contract met Shell afsluiten en je dan alleen daar mag tanken. Met de Toyota alleen bij BP etcetera...

Dit zouden de autofabrikanten vast wel willen
Het lijkt me juist dat ze dat absoluut niet zouden willen. Wie koopt een auto waar hij bijna nergens mee kan tanken? (Het antwoord is " eigenaars van een Tesla")
Je begrijpt het verkeerd. Bij een Tesla station kunnen je alleen met een Tesla tanken. Maar met een Tesla kun je overal tanken
Anoniem: 167912
@maxi140625 april 2017 11:43
Ik begrijp niets verkeerd, ik reageerde op de stelling van de benzinestations. Als ze dat allemaal zouden doen kan iedereen alleen tanken bij bepaald merken. Geen enkele fabrikant zou dat willen.
Overigens was mijn grapje niet specifiek op Tesla gericht, maar op alle electrische wagens

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 167912 op 25 april 2017 11:44]

Je grapje laat juist zien dat je het niet begrijpt.

En als je grap bedoelt is voor alle elektrische wagens slaat hij helemaal nergens meer op.
Wie koopt een auto waar hij bijna nergens mee kan tanken? (Het antwoord is " eigenaars van een Tesla elektische auto")
Je kunt juist een elektrische auto gewoon thuis aan de lader gooien. Dat is iets dat ik veel liever doe dan regelmatig naar een tankstation toe rijden.

[Reactie gewijzigd door m8ZBm1Si op 25 april 2017 13:18]

Anoniem: 167912
@m8ZBm1Si25 april 2017 14:26
Ik woon in een huis in de rij, net zoals de hele buurt hier. Hoe kunnen al deze mensen hun auto aan de lader thuis hangen?
De garagist die me een nieuwe auto wilde verkopen wist alleszins geen antwoord op deze vraag.
Ik rij zo goed als nooit speciaal naar een tankstation, er staan er namelijk voldoende van langs de weg als ik zonder benzine dreig te vallen.
Zolang dat niet het geval is voor electrische wagens en zo lang die wagens niet even snel opladen als ik tank is het gewoon geen alternatief voor mij

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 167912 op 25 april 2017 14:27]

In zo'n geval moet de parkeerplek (oprit of openbare plek) uitgerust worden met een oplader. Die opladers kunnen gelukkig prima tegen regen / ander weer, dus dat is geen probleem.

Heb je wel een eigen oprit?
Anoniem: 167912
@m8ZBm1Si25 april 2017 20:06
nee, niemand hier in de buurt: huis-stoep-straat
In zo'n geval moeten de parkeervakken waar je je auto parkeert uitgerust worden met een oplaadpaal door de gemeente. De meeste gemeentes hebben hier inmiddels een aanvraagprocedure voor.
Anoniem: 167912
@m8ZBm1Si26 april 2017 09:30
Dat moeten die parkeervakken helemaal niet. Ik vind het overigens bijzonder dat de belastingbetaler zou moeten opdraaien voor een "tankstation" voor de deur van een particulier.
Uiteindelijk worden alle auto's elektrisch. Dus de meeste parkeervakken waar mensen als ze thuis zijn hun auto plaatsen zullen laders moeten krijgen. Dit kost inderdaad geld, en ik heb zelf een eigen oprit, dus ik betaal in principe dubbel (voor anderen 'voor de deur' en zelf voor op mijn oprit straks), maar het is nodig voor de toekomst.
Dat ligt eraan, als snelladers wijder verspreid zijn en de accucapaciteit verder toeneemt, kun je straks net zo goed onderweg laden als dat je nu onderweg kunt tanken.
Met een Tesla kun je ook bij de andere duizenden palen laden die ons land rijk is. Het Tesla snellaad netwerk is juist een extra voor Tesla bezitters.
Maar zo zwart-wit is het helemaal niet.

Je kunt namelijk je Tesla nog steeds bij Fastned of de vele andere laadpalen laden. Fastned is er slechts een van velen, want in Europa zijn er veel verschillende aanbieders van laadpalen (vooral bij parkeerplaatsen)
Daarnaast kun je je Tesla bij ieder stopcontact opladen.

Dus je bent wel degelijk vrij. Maar Tesla wil succes afdwingen in de vorm van in 1 dag naar Zuid-Frankrijk te kunnen rijden of wat dan ook, dan heb je snelladen nodig van 100KW of meer. Dus rollen ze zelf zo'n netwerk uit.
En als BMW of Audi betaalt, mogen ze ook daar ook wel laden hoor, daar ben ik van overtuigd.
Verschil alleen is dat Tesla voor het supercharger netwerk zeer schappelijke prijzen hanteert (vergelijkbaar met prijs van elektra voor consumenten). De enige reden hiervoor is om de drukte te beperken door te stimuleren dat mensen thuis laden.

Uiteindelijk zijn superchargers bedoeld wanneer noodzakelijk en niet als alternatief op tanken bij de pomp. Hoe meer Tesla's er bij een laadpunt staat, hoe meer de laadsnelheid afneemt en het alternatief dus steeds meer zijn toegevoegde waarde verliest.
Een dergelijke beperking in brandstofkeuze heb ik jaren geleden wel gehad.
Ik werkte me n die tijd de pestpokken om 24/7 storingen op te lossen bij klanten door het hele land en op een gegeven moment dacht het bedrijf goedkoper uit te zijn door een tankpascontract af te sluiten met Esso. Tanken bij andere merken? dat mocht incidenteel maar we moesten het dan wel voorschieten en declareren.
Je raadt het al.... Het kwam geregeld voor dat mijn collega's en ik 'vreemd' moesten gaan omdat er geen Esso op-, of in de buurt van de de route lag.
Na een paar maanden en stapels declaraties hebben ze gelukkig ook Shell aan het contract toegevoegd als toegestane leverancier. Iedereen blij.
Het is de bedoeling dat andere fabrikanten ook gebruik kunnen maken, dit is door Elon Musk bevestigd.


Nu heb ik niets recenter gevonden dat dit na 1,5 jaar bevestigd. Op de site van Tesla
Er staat een niet-Tesla-auto geparkeerd in een Supercharger-box. Wat moet ik doen?
De meeste Supercharger-boxen zijn gereserveerd voor het opladen van Tesla's, maar in sommige boxen kan een beperkte tijd algemeen worden geparkeerd. Let op de borden bij de boxen. Als een niet-Tesla-voertuig een gereserveerde Supercharger-box bezet houdt, kunt u ons hiervan op de hoogte stellen via...
Wel zijn er ook andere snelladers openbaar in Nederland. (Niet helemaal volledig)

[Reactie gewijzigd door JVos90 op 25 april 2017 11:55]

De fabrikanten zijn daar verrassend genoeg vrij open in. Nissan stelt hier (in Polen) dat al hun dealers laadstations zullen worden, en dat deze beschikbaar zijn voor auto's van andere fabrikanten.

Als andere fabrikanten dat ook doen, verkleint het probleem van range-anxiety, vermits je meer plaatsen hebt waar je kunt opladen. En dat is in het voordeel van alle fabrikanten. Electrische auto's zijn momenteel nog te veel een niche markt, waardoor de fabrikanten in deze fase nog moeten samenwerken om de mensen te overhalen.
Anoniem: 310408
@V_J25 april 2017 12:48
De fabrikanten zijn daar verrassend genoeg vrij open in. Nissan stelt hier (in Polen) dat al hun dealers laadstations zullen worden, en dat deze beschikbaar zijn voor auto's van andere fabrikanten.
Big deal. Dealers zitten niet vlak langs de snelweg met hun eigen afrit. Het is leuk dat je je auto opgeladen terugkrijgt maar het heeft niet veel te maken met een netwerk van snellaadpunten om 1200 Km op een dag te rijden.
Misschien moet je het zien als Qualcomm Quickcharge. Telefoons die het ondersteunen kunnen er gebruik van maken en laden dus sneller op. Ondersteunt je telefoon géén Quickcharge, dan laadt je telefoon nog steeds op alleen een stuk langzamer.
Op deze manier biedt Tesla een open laadstation, maar als je een Tesla hebt horen daar natuurlijk wel de voordelen bij. (Wat mij ook niet meer dan logisch lijkt)

Ze kunnen dit zelfs zo veer doortrekken dat er een can-bus pin in de lader zit waarmee zelfs de complete auto door het laadstation uit te lezen is. Ziet het station dat je een Tesla hebt dan weet hij dat er extra vermogen naar de batterij gestuurd kan worden.

[Reactie gewijzigd door isene op 25 april 2017 10:56]

Dit lijkt me juist niet wenselijk, omdat alle niet Tesla's dan alleen maar langer aan de stekker hangen. Het schijnt nu al erg druk te zijn bij sommige laadstations.
Gaat het echt niet verbeteren.

Zit eigenlijk te wachten totdat de grote oliemaatschappijen met een alternatief komen. Die hebben namelijk nu al een shitload aan zeer goede locaties in en buiten de stad. Die zouden heel snel de concurentie aan kunnen gaan, voor alle merken.
Langs de snelweg hebben veel pompen al een (snel)laad station staan voor elektrische auto's.
veel snelwegpompen hebben al een locatie van Fastned vaak naast/op de parkeerplaats/rustplaats.
Alle fabrikanten hebben juist jaren lang de tijd hiervoor gehad om te innoveren en hebben expres geen moeite gestoken in alternatieve mogelijkheden omdat het huidige model ze zoveel winst heeft gebracht.

Nu moet notabene een nieuwkomer in deze super moeilijke markt, alles naar een nieuw niveau toe tillen. Van mij mag alle eer, lof en bijbehorend geld naar Musk toe.
enig idee hoe dat geregeld is in scandinavie,? meende namelijk dat 2025 geen brandstof autos verkocht mogen worden en dat is al snel
Het idee achter de superchargers is dat je onderweg kunt stoppen voor koffie oid en dan je weg naar de bestemming of volgende supercharger kunt vervolgen. Afhankelijk van je acculading (hoe leger hoe beter), heb je grofweg binnen 30 minuten je accu met de helft bijgeladen.

Ze zijn ook niet bedoeld om de auto volledig op te laden, daar zijn destination chargers voor.
Wat de (Schiphol) taxi chauffeurs in Amsterdam doen (deden?), is oneigenlijk gebruik.

En aangezien je met een Tesla (afhankelijk van type) ca. 400km kunt rijden, hoef je in NL sowieso bijna nooit bij een supercharger te staan.
Het lijkt me nou niet echt handig als iedere fabrikant z'n eigen laadnetwerken gaat aanleggen.
Er zijn ook meerdere merken tankstations dus daar zit het probleem niet. Het briljante aan Tesla is juist het supercharger netwerk (de auto's zijn relatief simpel en kan eigenlijk iedereen bouwen). Maar dat Tesla na verkoop van de wagens nog een inkomstenstroom heeft van hun klanten is bijzonder.
Voor het merendeel van de tesla's die nu op de markt is, is superchargen gratis. Een grote inkomstenstroom is dat dus niet,
Nog niet maar er komen met de Model 3 natuurlijk pas echt serieuze aantallen Tesla's en die laden niet gratis. Dat het er de afgelopen jaren er bij die dure wagens gratis bij kon is niet onlogisch.
Maar omdat het niet gratis is voor de Model 3's zullen die veel meer proberen thuis te laden, of op het werk. Want snelladen zal duurder worden dan langzaam laden. En als de auto 22 uur per dag stil staat, is er meer dan genoeg tijd om deze langzaam te laden.
Maar iedere autobouwer ging juist alleen uit van de "eigen" standaard. Japanse gebruikten CHAdeMO, de Duitsers wilden een "eigen" standaard...dat is CCS geworden en de Fransen wilden helemaal geen DC laden, maar AC (met een andere stekker dan Type2/Mennekes).

Geen enkele standaard met behoorlijke vermogens bestond. Dus Tesla heeft een eigen standaard gemaakt. In de VS met een eigen plug en in de EU met een aangepast Mennekes Type 2 plug.

Tesla heeft nooit andere fabrikanten verboden gebruik te maken van hun netwerk. De andere fabrikanten hebben blijkbaar geconcludeerd dat de voorwaarden van gebruik voor hen niet gunstig zijn.

Inmiddels is de regelgeving in de EU redelijk op 1 lijn getrokken. Vanaf ergens dit jaar (dacht september) moeten alle nieuwe of bij uitbreiding "publiek toegankelijke" snellaadstations minimaal beschikken over CCS DC snelladen. Supercharger sites die dus na een bepaalde datum worden uitgebreid of nieuw gebouwd, moeten dan ook minimaal de algemene standaard bieden.

Er is nog een stevige lobby-club bezig om een regel in te laten voeren dat ook auto's die na een bepaalde datum ter typegoedkeuring worden aangeboden, voorzien moeten zijn van een CCS aansluiting. Hun planning was dat dit ook dit jaar "erdoor" moest. Of dat lukt? Geen idee. Theoretisch kan dat invloed hebben op de Model 3 van Tesla en later bij de S en X bij nieuwe accus (hertest). Echter is daar nu nog geen zicht op.

Of Tesla "uit zich zelf" op de Model 3 al een CCS aansluiting gaat leveren? Geen idee. Dat zou mooi zijn omdat je dan zonder adapter gebruik kunt maken van CCS. Hopelijk dan ook van de nieuwe CCS apparatuur met vermogens boven de 150kW.

Tesla is wel lid van CharIN; De club die de CCS standaard definieert. Daar zitten ook allerlei automerken in. Echter is Tesla een passief lid en draagt ze inhoudelijk niets bij.

Verder is er geen enkel ander bedrijf ter wereld buiten Tesla dat op deze schaal DC snellaad infra aan het bouwen is.
Even ter verduidelijking; dit is geen uitputtend plaatje. Er komen dus zeker nog locaties bij, die nu nog niet op deze kaart staan (en ja ook in NL).

De Europese Model 3 krijgt hoogstwaarschijnlijk (ook) een CCS-aansluiting (misschien al 150kW?) en het Superchargen zal ook in de toekomst veel sneller gaan met de release van V3 van de Superchargers. Nu kan die max 145kW leveren, maar kunnen de Tesla's dat net niet helemaal verwerken (135kW is nu de max, en neemt dat ook snel af). Elon Musk heeft aangegeven dat "350kW a childs toy" is dus ze zullen met iets indrukwekkends gaan komen.

Alle autofabrikanten mogen meedoen met de Superchargers, mits ze hun 'fair share' bijdragen. Helaas mag een partij als Fastned nog steeds geen Supercharging aanbieden en ben je als gebruiker genaaid en moet langzamer laden en met adapters klooien. Minpunt voor Tesla! Verder zijn ze gewoon goed bezig en echt de kartrekker van de hele industrie.
Een CSS aansluiting op de model 3 en een Tesla Supercharger mogelijkheid. Ik zie het zo snel niet gebeuren. CSS is heel duidelijk over hoe de implementatie van de laadtechnologie in de auto moet worden ingericht. Is dat niet conform standaard, dan geen akkoord. En dat lukt je nooit in combinatie met de Tesla supercharge standaard.
Klopt die twee gecombineerd zal mogelijk lastig zijn. Maar Elon heeft er wel e.e.a. over gezegd (al kan ik dat niet zo een twee drie terugvinden). Europa moest het helaas doen met de "clunky ugly CCS" was zijn reactie nadat hij in Duitsland was geweest. Aantal maanden later was Tesla ook lid van Charin:
http://charinev.org/ccs-at-a-glance/what-is-the-ccs/

Vergeet niet dat Tesla in Europa al een Mennekes stekker heeft en daar ook gewoon mee kan Superchargen!

Enne: CSS = CCS: https://en.wikipedia.org/wiki/Combined_Charging_System

Er gaat ook een gerucht dat er een 100kW Chademo adapter komt. Dat zou natuurlijk ook al een verdubbeling in snelheid geven bij o.a. Fastned stations.
Hoe Tesla het DC laden heeft geregeld was geniaal, zeker als je dat vergelijkt met inderdaad die enorm lelijke en onhandig grote CSS stekker.

Maar dat is iets wat destijds bij de aankondiging van Combo (nu CSS) voor onmogelijk werd gehouden. Ik mocht destijds bij de Nederlandse aankondiging van Combo aanwezig zijn. Vol trots werd Combo als het ei van columbus aangekondigd. Toen de vraag kwam, waarom ze nu pas realiseren wat ChaDemo al 3 jaar had, kwam daar geen antwoord op. en op de vraag, waarom ze niet een vergelijkbare oplossing als Tesla konden realiseren (lees, de gewone stekker ook voor DC snelladen gebruiken) om met vermogens van meer dan 100 kW te laden, werd er gelachen en aangegeven dat de oplossing van tesla volstrekt onveilig, onhaalbaar, niet realistisch etc. zou zijn.
Pfff... daar zaten een paar techneuten er naast. En nog altijd schiet het niet op met CSS in Europa. Gezien het feit dat Tesla nu haar supercharger netwerk zo bizar gaat uitbreiden, doet mij vermoeden, dat ze richting CSS een dikke vinger zullen geven.
Het is vooral mooi dat er meer destination chargers bij komen.
Daar zijn er duizenden van http://www.groen7.nl/tesl...000-destination-chargers/.

Daar is deel van excl voor tesla's , de rest laad ook andere auto's
Ze zitten meestal bij hotel's en restaurants en dergelijke.
Mochten tweakers hier goede ideeën hebben voor extra locaties voor Tesla hebben ze daar een mooi suggestieformulier voor :) http://teslafactory.wufoo.com/forms/european-supercharging/
Nu nog op de "route du soleil" iets meer palen en iedereen tuft naar het zuiden in de vakantie. Al hebben pompstations natuurlijk ook hier en daar al laadpalen. Maar in Frankrijk mis ik nog wat op de A1 Natuurlijk is Lille - Parijs te doen op een lading. België is al lang te doen als je thuis kunt laden.

Tesla is goed bezig op dit gebied!

Edit. What?! 2 supercharges in St Davids! Dat is de kleinste stad van Engeland en ligt in Wales goed voor een populatie van een 2000? tis iid een dorp. Die krijgen er dus 2. Nu ben ik daar afgelopen jaar geweest en was het inderdaad prima te doen geweest om vanuit België waar ik woon alles met een Tesla te rijden. Aalst-Duinkerke en dan via M20 naar de M4 en door tot in de Brecon Beacons (Merthyr Tydfil daarna richting kust) Want ook bij de geen stations had je oplaadpunten. Zoals ik kan zien heeft Tesla ook op de grote snelwegen dus een mooi netwerk uitgebouwd. Misschien toch maar een Tesla aanschaffen 8-)

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 25 april 2017 11:14]

Route du Soleil is ook te doen. Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.supercharge.info. Daar kan je routes langs superchargers aanklikken. Het stuk Nancy - Dijon is vrij lang (249 km), maar verder zit er om de 100 km wel een supercharger. Dan kan je dus kiezen voor rustig rijden en accu sparen of doorknallen en vaker laden.
Met de Model S 60 van een collega ben ik regelmatig naar Malmö geweest. Dat duurt wel langer dan met mijn eigen dieselauto, en je bent wat minder flexibel in het tanken/laden/pauzeren, maar al met al is het prima te doen. Op die afstand scheelt het ongeveer twee uur.

Op de kaart van Tesla die in het artikel gelinkt wordt, zit de supercharger in Apeldoorn trouwens in de woonwijk vlakbij knooppunt Beekbergen. In realiteit zijn ze hem al aan het bouwen bij de van der Valk net naast afslag Apeldoorn-West / Hoenderloo. Dat is ook een veel logischere plek imho, al had ik hem nog eerder bij afslag Apeldoorn-Zuid verwacht.
2u extra? Geef mij dan maar de dieselwagen! Waarom ben je eigenlijk niet met je eigen dieselauto geweest? 2u heen en 2u terug verliezen vind ik wel veel.
Het gaat niet om bij welk dorp, maar op welke route de superchargers moeten komen. Ze zijn bedoeld om langere routes (met redelijke reistijd) af te kunnen leggen.
Als dat het geval is ben ik akkoord, maar zoek even op waar St Davids ligt, dan zul je snel zien dat dat niet op een snelweg is. Natuurlijk kun je vanuit St Davids omhoog richting Fishguard en is het een heel mooi stuk Wales om te bezoeken. Maar spreid ze dan tussen St Davis en Fishguard waar er ferry's naar Ierland vertrekken. Dat zou mij een meer logische keuze lijken. En dan blijft er midden Wales over waar niks zit.

Overigens wel een tip om eens te bezoeken ;)

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 25 april 2017 12:03]

Noord-Italie is al te doen zie ik, dus binnenkort geldt zelfs het argument van autovakantiegangers ook niet meer. Goede ontwikkelingen!
Anoniem: 167912
@Ulas25 april 2017 11:41
Ik lees dat de range van en model s in het beste geval 400 km is en dat het 75 minuten duurt om volledig op te laden.
Het is voorlopig geen alternatief.
Het idee was om telkens (max) 30 minuten op te laden en bij zo'n 80% weer verder te gaan, als je een langere rit maakt.
Als je met een helemaal lege accu aankomt (moet je wel erg van spannend houden) klopt dat. Ik laad meestal als ik tegen de 25% resterende lading heb, laad dan 20 minuten en kan dan weer 2,5 uur rijden zonder enige stress. In de praktijk doe ik over een ritje van Amsterdam naar Nice (een keer per maand) 75 minuten langer dan met de Merc. Kom wel veel uitgeruster aan want minstens de helft kan op autopiloot. Wil nooit meer terug naar een niet electrieke domme auto!

En de Merc is een 2016 model S klasse met alle toeters, op Tesla na de meest complete autopillot, maar die kan wellicht 5% volledig automatisch rijden. Geen vergelijk.
Maar is de Tesla net zo comfortabel als de Mercedes? Hoor en heb zelf gezien dat de afwerking van Tesla nog wel ietsje beter kan in aanzien van de andere merken in diezelfde price range. Natuurlijk heb je dan geen EV met al die techniek maar ene "domme" auto.

Maar ik kan me prima indenken dat het heerlijk rijdt op zulke stukken.
Tuurlijk wel! Je hebt zoveel gereden, etenstijd kun je rustig lunchen kinderen willen ook even spelen en zoals @Ge Someone aangeeft vervolg je bij ongeveer 80% je weg :) Dan is dat een prima alternatief voor tanken. Vergeet ook niet dat je kunt betalen om de accu die in je auto zit te laten vervangen voor een nieuwe wat sneller gaat dan tanken met diesel/benzine.
Waar kan dat? Ik heb die demo ooit wel gezien, maar gebeurt dat ook in de praktijk?
Ik dacht van wel, maar kan het mis hebben natuurlijk.
Al te doen? Ik ben gebruikmakende van het superCharger netwerk in de zomer van 2014 al naar Gardameer gereden. Gelukkig kon ik laden op de camping zodat ik ook weer terug kon komen naar de meest zuidelijke SC op de route in Sankt Anton (zeer zuinig rijden was wel nodig gezien het aantal kilometers en de Brennerpas (waar inmiddels ook een SC op te vinden is) . Vanaf begin 2014 was het mogelijk om met de Tesla te gaan skien in bv Sankt-Anton (supercharger in het dorp, wel vreemd want dit is zeker niet aan een doorgaande route).

Aangezien je het aantal Amps bij laden in kan stellen is (nachtelijk) laden aan een 6A camping aansluiting zelfs bruikbaar om de Tesla vol te laten druppelen, zeker als je overdag lekker de over Monte Tremalso of Monte Velo aan het befietsen bent ;)

Inmiddels zijn er zoveel SC's dat je meerdere keuze mogelijkheden hebt wat route betreft om in de Alpen te komen.
Mooie uitbreiding, vind het wel apart dat er rond Utrecht geen Superchargers komen.
Leuke uitbreiding, probleem blijft straks echter dat het alleen voor tesla is.

Uiteindelijk als elektrisch rijden gaat doorbreken zal er 1 standaard moeten komen voor verschillende merken.
Tesla staat wel open om ze te delen met andere fabrikanten, maar tot op heden is er geen fabrikant geweest die is ingegaan op dat voorstel.

Hier staat daar ook wat info over: http://gas2.org/2015/09/2...erchargers-manufacturers/
Tja.... Als één merk alles al bepaald heeft snap ik wel dat het niet zo aantrekkelijk is voor andere merken om dat maar over te nemen. Want het is natuurlijk allemaal 'optimized for Tesla' zal ik maar zeggen.

Enfin dit heeft gewoon tijd nodig natuurlijk. Er zal in de praktijk gaan blijken welke manier van opladen het best functioneert en op veel plaatsen beschikbaar komt en dan zullen de overige fabrikanten zich wel gaan aanpassen.

Tesla pakt nu een voorsprong. Het zou kunnen dat dit leidt tot lange-termijn voordeel (first mover advantage). Het zou echter ook kunnen dat zometeen draadloos laden doorbreekt (ik noem maar wat) terwijl Tesla net duizenden 'ouderwetse' laadpunten heeft neergezet (wet van de remmende voorsprong). Welke het wordt blijft een beetje een gok.

Musk is in elk geval niet bang en neemt risico. Een goed voorbeeld voor de andere fabrikanten.
Anoniem: 310408
@OddesE25 april 2017 12:51
Tja.... Als één merk alles al bepaald heeft snap ik wel dat het niet zo aantrekkelijk is voor andere merken om dat maar over te nemen. Want het is natuurlijk allemaal 'optimized for Tesla' zal ik maar zeggen.
Dan had Peugot maar een paar duizend laadstations moeten bouwen. Dan kan je met Tesla afspreken dat je elkaars infrastructuur gebruikt. Maar nu is het alleen Tesla die die investering doet.

Je kan op dit moment alleen met een Tesla gemakkelijk 1000 km op een dag rijden, die voorsprong geven ze niet makkelijk weg en gelijk hebben ze.
Volgens mij was Porsche onlangs wel geïnteresseerd.
1 standaard komt er zowieso niet. Momenteel zijn er 4:
ChaDeMo, Combo / Css, Tesla en Renault met snel AC laden.
Uiteindelijk zal er 1 standaard komen. Als er genoeg auto's zijn die 1 standaard ondersteunen komt de rest ook wel.
Ook grote kans dat de EU tegen die tijd een standaard gaat opleggen aan alle fabrikanten.
Er gaat echt niet 1 standaard komen. Er is teveel strijd tussen partijen gaande. Zelfs voor regulier laden is daar nog altijd strijd over in de EU. Tesla is daar gelukkig zo slim geweest de stekker te gebruiken die momenteel het meest wordt toegepast. Maar de Franse / Aziatische partijen gebruiken een andere standaard dan de Duitse fabrikanten.

Wat Tesla overigens ook slim heeft gedaan. Een verloop stekker ontwikkelen voor ChaDeMo. Met dat verloop kan je prima bij de ChaDeMo laadpunten uit de voeten. In Frankrijk zie je overigens veel meer ChaDeMo laders dan andere snelladers. Combi / CSS (VAG, Mercedes, BWM) zie je nog nagenoeg nergens terwijl die ontzettend hun best doen (lobby) om hun oplossing als standaard in de EU te krijgen.
toch hebben we voor brandstof gewoon 2 normen;

Euro 95; NEN-EN 228
Gasolie/Diesel; NEN-EN 590:2013

Waarom zou dat voor electrische auto's niet kunnen? Standaard koppeling, en voltage/laadstroom die rendabel is (10min laden > 600Km rijden)
Je vergelijking klopt helaas niet. Euro 95 en diesel zijn 2 verschillende producten. Dat is hetzelfde als elektriciteit vergelijken met aardgas. Het staat los van elkaar.

Bij elektrisch rijden kennen we al meerdere standaarden voor AC laden:
Type 1: Yazaki
Type 2: Mennekes
Type 3: Le grand
Tesla "socket" (beetje achterhaald)
Schuko (gewoon stopcontact)
een Blauwe camping stekker
rode 3 fase 16A stekker
rode 3 fase 32A stekker

En voor DC laden hebben we:
ChaDeMo-stekker
Combo-stekker
Type 2: Mennekes, maar dan met de Tesla standaard voor DC snelladen
tja, gasolie is een zwaardere fractie koolwaterstoffen vergeleken met benzine.

In de basis allemaal koolwaterstoffen, wat is daar het verschil tussen met electrische laad standaarden? In de basis electronen schuiven, hoe snel/veel tegelijk en door welk stukje metaal deze lopen is compleet versnipperd geraakt, en we zijn pas net begonnen met electrische auto's
Ik zou ze in jouw auto niet zo maar door elkaar gebruiken.

Elektriciteit is Elektriciteit, ongeacht de standaard. Dat is het verschil.
Maar toch zit er groot verschil in de impact van de standaarden. Bij ChaDeMo bijvoorbeeld, verleng je eigenlijk de canbus van de auto tot aan de lader. De lader haalt enorm veel informatie op uit de auto en bepaald daarop de laadstrategie.
Dit terwijl CSS puur reageert op de laadstrategie die in de auto zelf wordt bepaald.
Elektriciteit, ongeacht de standaard.
Oh echt, AC/DC hetzelfde? Grappig
Onder de streep is dat hetzelfde, de standaard is verschillend, zie ook mijn topic een paar posts hierboven

De batterij wordt met DC geladen. Bij sc laden gebruik je de omvormer uit de lader, bij AC die in de auto.

Wat er in de batterij komt is hetzelfde.

Hierboven werd de vergelijking met gewone brandstoffen gemaakt, namelijk 2 standaarden, wat ook zou kunnen gebeuren met ac /DC standaarden, 1 voor ieder. Mijn betoog is echter dat partijen die nu standaarden in de markt hebben gezet (chademo en CSS), daar niet meer van af zullen wijken (chauvinisme). Terwijl Tesla ondertussen al een dermate groot netwerk heeft (gedreven vanuit de beperkingen die de 2 standaarden bij aanvang van het realiseren van de superchargers hadden) waardoor Tesla echt niet meer gaat overstappen. Terwijl de andere standaarden eigenlijk enkel op papier op 150 kunnen laden, doet Tesla dat (op beperkte schaal) al met haar auto's, en ik verwacht dat wanneer andere partijen op papier met 450 kW komen, Tesla in de praktijk al op 600 of meer zal zitten. Voor Tesla is haar netwerk een enorm competitive advantage.
Afstand naar andere superchargers zijn te kort (Amsterdam, Oosterhout, Arnhem en Eindhoven).
Nederland wordt daarmee toch al luxe bediend, kijk maar eens naar de spreiding in andere landen.
10 laadpunten voor heel NL luxe bediend? Bovendien is Oosterhout toch wel even wat anders dan Utrecht lijkt me.

Verder snap ik echt het nut niet van het koppelen van zonnepanelen aan laadpunten.
Behalve dat het er hip uitziet heeft het geen voordelen lijkt me? Want me dunkt dat zo'n paneel op zo'n overkapping een stuk duurder is dan gewoon bovenop een fabriekshal leggen? Waarom toch altijd deze neiging om symbool-groen te zijn? Leg die panelen gewoon daar neer waar ze het best renderen. Dus zo veel mogelijk bang for the buck.

Verder natuurlijk goed nieuws voor alle Tesla rijders. Maar ik hoop dat het lukt om die laadstations voor verschillende merken met elkaar compatible te maken want is wel zuur als je straks per merk een laadpunt moet gaan zoeken.
Hier in Nederland zijn de superchargers niet (allemaal?) voorzien van zonnepanelen.

Oosterhout is een erg belangrijke voor het verkeer van en naar België. En ja 10 is vrij veel. De a50 miste nog een fatsoenlijk punt voor verkeer richting limburg i.p.v. Eindhoven: zevenaar is namelijk gericht op verkeer van/naar Duitsland en ligt flink uit de route (aangezien ook Arnhem geen volledige ring heeft).
In Oosterhout komt een tweede lijkt het.
Er zit een verschil tussen het aantal laadpunten en het aantal locaties. Elke locatie bevat meestal 8 of meer laadpunten (Hoorn uitgezonderd, die heeft er 4 dacht ik). Met een gemiddelde van 10 laadpunten en 10 locaties, heb je dus al 100 laadpunten. Gezien je er vrij snel kunt laden, blijven ze ook niet lang bezet (het zijn geen destination chargers), dus dat kan best genoeg zijn.

Of die 100 stuks dan uiteindelijk luxe is, is even afwachten. Ik ben zelf ook wel benieuwd hoeveel de Model 3 rijders van de Superchargers gebruik gaan maken. De Model S'jes en X'jes maken er namelijk aardig actief gebruik van, maar dat komt veelal ook doordat die nog gratis mogen laden, wat met de nieuwere auto's niet meer zo is.
Je snapt de combinatie van laadpunten met zonnepanelen niet? Dat snap ik dan weer niet. In combinatie met die mooie Tesla-accu's lijkt me dat ideaal.
Wat is er ideaal aan? De constructie is nodeloos duur. En opslaan van de stroom schiet niet op.

Veel beter om zonnepanelen op bestaande structuren te leggen zoals huizen, ziekenhuizen, scholen etc. Dan overschotten terugleveren aan het net.

Is gewoon een kwestie van de investering daar doen waar die het meest rendeert. Het zou wel heel toevallig zijn als de beste plekken voor oplaadpunten ook de beste plekken zijn om zonnepanelen neer te leggen.
Boven elk tankstation ligt een dak. Die zonnepanelen laden die accu's voor onregelmatig langskomende opladers. Geen transport nodig. Hoe moeilijk kan het zijn?
Opslaan van stroom is zeer belangrijk in de nabije toekomst als de laadvermogens verder stijgen. De accu's zijn de buffer waardoor tijdens daluren (of netto zonproductie) de buffer gevuld kan worden. Je belast het energienet ook minder met accus als buffer(minder fluctuatie -> beter).

Er komt nog een Supercharger V3. In welke vorm en wanneer is nog niet bekend, maar Elon Musk heeft gezegd dat hij 350kW een "childs toy" vindt en dat op zeker de Powerpacks 2 (200kWh opslag en 50kW vermogen per pack) daarbij betrokken zijn.
Stroom opslaan doe je met een stuwmeer. Of daar waar die nodig is. Accus zijn veel te duur, dat doe je alleen als het niet anders kan.

Wat de overkapping betreft; bekijk eens wat foto's. Die overkapping met zonnepanelen er op is wel even andere koek dan een gewone overkapping. Daar zal ook een prijskaartje aan hangen.

Het nut blijft onduidelijk. Alle panelen samen leveren waarschijnlijk niet eens voldoende energie voor een volle 'tank'. De opbrengst van zo'n panel valt namelijk behoorlijk tegen.
Aannames zonder onderbouwing...doorspekt met meningen en geen feiten.

Verder hebben accu's bij SuperChargers niets te maken met het afromen van piekproductie, dan wel opvullen van dalvraag. Mijn reactie ging over een laadstation dat met hogere vermogens gaat laden, dan waarschijnlijk de netaansluiting kan leveren. Dat wordt al toegepast op de wereld...

Zo vaart het een pont in Noorwegen welke met 350kW wordt geladen (ja het is een elektrisch ding), terwijl de accupack met 150kW wordt geladen en niet meer sap uit de netaansluiting getrokken kan worden.

In dat geval heb je niets aan een stuwmeer...
Net zoals jouw reacties. Het verschil is dat ik jouw reacties niet ga zitten afkraken.
Dit topic gaat over laadstations van Tesla. Waarbij ik een weergave geef van de plannen van de CEO van dat bedrijf. Het opslaan van energie is dus niet op landelijke schaal in mijn reactie en heeft dus niets met stuwmeren te maken.

Alles wat ik zeg als feitelijke claim onderbouw ik of is makkelijk te controleren. Jij doet feitelijke opmerkingen die compleet niet onderbouwd zijn:

- stroom opslaan doe je met een stuwmeer (onzin; er zijn vele vormen van energieopslag die op grote schaal mogelijk zijn; zo ook,maar niet uitsluitend, opslag in accu's. Bij ome Elon kan je een installatie kopen voor $ 250 per kWh...all in.
- Accus zijn veel te duur; dat ligt maar aan de kosten van het probleem dat wordt opgelost en inmiddels daalt die prijs aantoonbaar gigantisch hard.
- Daar zal ook wel een prijskaartje aan hangen; Ja een dak met zonnepanelen kan duurder zijn dan een dak zonder, maar dat hoeft helemaal niet. Zeker niet in het geval van Tesla daar ze hun eigen producten kunnen gebruiken. Op grote schaal zijn PV installaties te krijgen van ver onder de € 1 per Wp incl. installatie.
- Panelen leveren niet voldoende energie voor een volle accu. Dat wordt ook nergens geclaimd, bovendien levert 1 m2 al snel 150W op. Op een redelijk zonnige dag leveren 44 panelen voldoende energie voor een tankbeurt van 50a60kWh.
"Want me dunkt dat zo'n paneel op zo'n overkapping een stuk duurder is dan gewoon bovenop een fabriekshal leggen? " die mag je uitleggen ....
Overkapping willen ze toch bouwen, hebben nu het voordeel dat ze hem volledig kunnen uitleggen ten faveure van de zonnepanelen (hellingshoek etc. (wat bij een fabriekshal met tussenstukken aangepast moet worden (en misschien nog aanpassing m.b.t. dakbelasting)).
Wel eens gehoord van Tesla's energie oplossingen. Dan is dit ineens een heel logische keuze. Opwekking met zonnepanelen en opslag in de powerwall.
Het nut van zonnepanelen aan laadpunten?

Van zodra er een auto staat op te laden blijft alle energie lokaal en wordt er niks meer op het net gestoken. Analoog aan distributed computing heb je dat dus ook met energie i.p.v. één megacentrale/server. Je speelt hierbij op het lokaliteitsprincipe. Tesla hoeft dan minder distributienetkosten te betalen (die zijn in België gigantisch t.o.v. de feitelijke elektriciteitsprijs, die slechts 20% voor zijn rekening neemt)

In de zomer je Tesla in de schaduw door het dak boven je hoofd (alweer energie uitgespaard). Het dak zijn dan zonnepanelen i.p.v. dakpannen, dus besparen op dakpannen. Ze kunnen een soort standaard product maken dat ze massaal kunnen uitrollen per laadpaal(locatie).

Dus als Tesla op energiekosten wil besparen en tegelijkertijd wil investeren in hernieuwbare energie, is dat de ultieme combinatie.
Lijkt er niet op dat ze daar aan dachten rond Rotterdam-Dordrecht :).
Ik denk dat Utrecht ook een mooi middelpunt is waar veel auto's rijden.
De filosofie achter de superchargers is dat deze het mogelijk maken lange reizen af te leggen.
Indirect is daar uit af te leiden dat ze niet bedoeld zijn voor 'destination charging'.
Tel daarbij op dat de filosofie is dat men met een redelijk volle accu 's ochtends vertrekt en je kan zo plotten waar superchargers echt nodig zijn op de belangrijkste routes, niet in Utrecht.
Onzin. Accu's en electromotoren zijn veel efficienter dan brandstofmotoren. En er is geen chemisch afval. 18650 batterijen gaan erg lang mee en kunnen worden gerecycled. Er ontstaat geen berg afval.
Toch vraag ik mij af waarom electrisch rijden in 1900 a 1910 niet doorgebroken is. Die auto's deden het qua afstand net zo goed als elektrische auto's van 5 a 10 jaar terug.

edit: wat dat betreft ben ik wel benieuwd hoe ver elektrisch rijden vandaag de dag gestaan had als het in 1910 omarmd werd als dagelijks vervoermiddel

[Reactie gewijzigd door AOC op 25 april 2017 13:03]

Power en batterijen. Electromotoren waren voorheen lang niet zo krachtig en de range die we nu halen (> 350km, tot wel 600km) is mogelijk geworden dankzij nieuwe generatie batterij-technieken zoals Lithium-Ion. :)

Zie ook https://en.wikipedia.org/..._electric_vehicle#Decline.
De voornaamste reden? De olie industrie. De enorme belangen en groeipotenties hebben er voor gezorgd dat de interne verbrandingsmotor de race destijds als winnaar uit de strijd tevoorschijn kwam.

Ja, er waren al elektrische auto's en er waren auto's die op stoom liepen. Qua gebruiksgemak en rendement was stoom niet de meest ideale oplossing en voor elektrische auto's was het stroomnetwerk (wat pas in opbouw was) veel te beperkt.
ow vertel. Benzine en diesel zijn dat gelukkig niet?
Anoniem: 310408
@Moosenl25 april 2017 12:55
Gut, allemaal marketing gelul om te verhullen dat accu's zwaar ruk zijn. En bijdragen aan een gigantische berg chemisch afval.
Ahhhh weer iemand die niet weet dat een oude Tesla accu gewoon geld waard ($500) is en nooit weggegooid word. Je zal weg gek zijn, die dingen zitten vol met zeer waardevolle grondstoffen.

Overigens worden gewone autoaccu's ook voor 90% recycled, ook omdat de kosten daarvan betaald worden door de verkoop van lood etc.
Ik snap de keuze om er in of rondom utrecht geen te plaatsen ook niet zo. Je zou zeggen dat je met het knooppunt A2/A12 aan de ene kant en de A27/A28 aan de andere kant het een ideaale plek zou zijn voor zo'n laad punt.
Tesla heeft een deal met Van der Valk en ze hebben geen concessies voor het plaatsen van stations langs snelwegen (die heeft FastNed immers bijna allemaal).

Bij de A2 kan je straks in Breukelen laden. Apeldoorn (langs A1) is bijna online. Verder naar het zuiden A2, sta je bij Eindhoven en verder is er nog Urmond. Venlo komt er ook nog bij in die regio.

Uiteindelijk moet je de locatie wel rond kunnen krijgen...en dan nog mogen bouwen. Het vergunningtraject is vaak de grootste uitdaging.
Waarom, in zowel Amsterdam als Dordrecht zit er al ééntje. Dat is vlak bij elkaar. Dan is het toch logischer om Amersfoort of Apeldoorn te doen? :)

Ik hoop trouwens voor mensen die elektrisch rijden, dat bedrijven als Tesla dit soort locaties vrijgeeft voor andere merken dan Tesla.
De Supercharger in Apeldoorn is al in aanbouw (bij van der Valk) :)
Ik was ook nogal verbaasd. In Brabant staan er nu 3 en komt er een 4e bij. In Zuid-Holland staat er één en in Utrecht moet de eerste nog gebouwd worden. Rare verhouding...
Breukelen is op een steenworp afstand van Utrecht....
Dan rol je toch even langs de concurrent bij De Meern of Nieuwegein? Daar hangen ook Tesla-adapters. Nadeel is wel dat het je dan wél geld kost (drie hele dubbeltjes per KWh).
Dat is een vaak gehoord argument tegen elektrische auto's. Realiteit is echter dat vrijwel iedere elektrische auto (ook de Tesla) thuis oplaadbaar zijn met een simpele 10 ampere unit die je bij de auto geleverd krijgt. Een gemiddelde Tesla-bezitter zal dat slechts in nood gebruiken (opladen gaat dan erg traag, tot meer dan 30 uur voor volledig opladen), maar met lege accu zit je letterlijk nooit.
Bij de Tesla krijg je een lader meegeleverd die 3 fasen 16A laadt, waarmee je over het algemeen in 8 uur je volledige accu van 0 tot 100% kunt opladen. Maar meestal rijd je 'm niet helemaal leeg en meestal ga je 'm ook maar tot 90% laden (is beter voor de accu), dus de meeste mensen zullen in een paar uurtjes al wel klaar zijn.
Tja, zo kan je ook wel stellen waarom er dan geen in Enschede is, want Apeldoorn is ook heel ver weg dan. ;)

Ze zullen vast niet 100 "tankstations" binnen een jaar in Nederland kunnen neerplanten. Er zullen er in de toekomst vast nog wel de nodige bijkomen.
Als mijn benzinetank leeg is is de pomp 500m verderop ook ver weg. Onzinargument dus.
Niet helemaal, met een lege benzinetank kun je nog met een jerrycan en een wandeling van twee keer 500 meter je probleem oplossen, met een elektrische auto wordt het lastiger :-)
booster van de oude benzine auto gebruiken :+
Niet als je accu leeg is.
Ook als je accu leeg is. De afstand verandert niet.
Zeker. Moet je de degradatie cijfers van Tesla maar een bekijken... Belachelijk. Degradatie van wel 5% over 200.000 tot 300.000 km. Waardeloos zo'n batterij. Dan liever benzine tanken. Dat valt gewoon uit de lucht.

Misschien eens wat gedegen en recente onderzoeken lezen die de milieubelasting van de diverse technologien well-to-wheel en cradle-to-cradel bekijkt.
Gewoon niet reageren op zo een troll. ;)
Kijken ze met dat soort onderzoeken alleen naar de auto (van productie tot sloop?) of ook naar de hele infrastructuur daaromheen (tankstations, oplaadpunten, opslag etc)
Dat is precies wat dat soort onderzoeken doet.

Ik vermoed namelijk dat @prammers de Cradle to grave impact bedoelt (zie https://en.wikipedia.org/wiki/Life-cycle_assessment), waarbij inderdaad rekening gehouden wordt met de milieubelasting van het ontginnen van de grondstoffen tot en met het hergebruik of recyclage.

Well to wheel houdt dan weer rekening met het verbruik van aan de bron tot en met de vebruiker, dus alle verliezen onderweg worden ingecalculeerd.
Ik heb het hier toch wel over "cradle-to-cradle". ;)

Uit je eigen link:
Cradle-to-cradle is a specific kind of cradle-to-grave assessment, where the end-of-life disposal step for the product is a recycling process. It is a method used to minimize the environmental impact of products by employing sustainable production, operation, and disposal practices and aims to incorporate social responsibility into product development.[23] From the recycling process originate new, identical products

[Reactie gewijzigd door prammers op 25 april 2017 15:31]

Oeps, daar had ik dan even overheen gelezen :-)
Bedankt om dat even duidelijk te maken!
Ergste is nog dat die accu na 10 jaar zomaar terug gaat naar Tesla en dat ze die dingen slopen tot de grondstoffen voor de nieuw te maken accu's. Zonder dat daar weer (veel) nieuwe grondstoffen voor gedolven moeten worden. Hoe durven ze! ;)

En ze weigeren er ook nog eens rare-earth materialen in te stoppen...aso's zijn het bij Tesla.

[Reactie gewijzigd door Cheese_man op 26 april 2017 10:33]

Heb je nou op 5 verschillende plekken in deze thread dezelfde oneliners geplaatst? 8)7
Dat noemen ze de kracht van de herhaling, net als in de reclame: als je het vaak genoeg zegt, wordt het vanzelf waar ...
(hij heeft wel een puntje, maar om dat zo onbeargumenteerd neer te plempen ... (en alternatieven weer te geven (die er nog niet echt zijn ) ..
Het meest trieste is....hij heeft geen puntje. Hij weet absoluut niet waar hij over praat.

Superchargen heeft geen extra nadelig effect op de duurzaamheid van de accucellen. Snel laden of ontladen is geen probleem voor li-ion...wel langere tijd een zeer hoge (of lage) "state of charge" hebben en te hoge temperaturen tijdens het laden. Of dat laden nu met 3kW of 100kW plaatsvindt, is niet van belang. Tijdens het laden en ontladen mag de boel niet te warm worden. Tesla heeft een uitstekend BMS (battery management system) en vloeistofgekoelde packs. Een absolute voorwaarde voor duurzame accupacks...net als speciale sausjes in de accucellen (electrolyte additives).
Dit is je derde reactie onder dit artikel waarin je zit te zaniken over accu's. Ja, het is nu misschien niet de meest optimale oplossing en het zal allemaal best nog wel beter kunnen. En worden. Maar daar kom je niet zonder tussenstappen, en dit is een eerste stap in die richting.
Tenzij je de oplossing al hebt, maar dan mag je die hier ook wel gaan verkondigen.
Deze reactie is mede mogelijk gemaakt door big oil.
Mooi om te zien hoeveel Tesla investeert in elektrisch rijden, Nederland is nu gewoon dekkend gemaakt (Al mist midden nederland ten zuiden van Utrecht er misschien nog een). Als je ook thuis nog een lader hebt dan lijkt mij dat je range meer dan genoeg is. Natuurlijk zijn er mensen die de hele dag op de weg zitten waar misschien een Tesla niet handig voor is maar ook bij bedrijven en parkeergarages zie je dat er steeds meer laadpalen komen.

En dit zijn alleen nog maar de chargers van Tesla, Fastned heeft er ook al een hoop in Nederland.

Een nieuw probleem lijkt me wel de wachttijd tijdens drukke tijden

[Reactie gewijzigd door GrooV op 25 april 2017 10:53]

Tesla focust zich momenteel met de supercharger uitbreiding op de Noord-Amerika omdat daar de Model 3 als eerste wordt uitgerold. Europa volgt in 2018, samen met een hoop nieuwe opladers.

Door middel van de reserveringen kunnen ze zien waar de auto's het meest populair zijn en daarop aanpassen.
Ik juich het toe wanneer we minder afhankelijk worden van olie maar als iedereen 's nachts zijn electrische wagen gaat opladen op momenten dat er geen zon is en misschien ook geen wind moet die stroom wel ergens vandaan komen en aangezien groen tegen kerncentrales is rijden we dan eigenlijk op gas en kolen. Los van het feit dat in 2015 (ik vond geen latere cijfers) slechts 5.5% van de energie in België uit wind- of zonnekracht kwam.
Dat zou juist een heel gunstig effect hebben. Namelijk...het verschil tussen piek- en dalverbruik neemt af waardoor minder geschakeld moet worden met vervuilende centrales. Voorspelbaarheid is goed voor het net.

Dit is natuurlijk te verbeteren door zon/wind in combinatie met energieopslag (decentraal thuis, of centraal bij de productie op grote schaal)
Als straks iedereen elektrisch gaat rijden zijn onze huidige stroom voorzieningen wel geschikt voor? Want ze willen kolencentrales sluiten waar gaan ze in hemelsnaam dat extra energie vandaan halen zonne-energie lijkt me toch nooit geschikt voor als straks 1 miljoen auto's elektrisch rijden bijvoorbeeld.
Ligt eraan hoeveel zonnepanelen we bij plaatsen. Wat mij betreft een dikke geluidswal naast iedere snelweg met bovenop een lading zonnepanelen. Minder geluidsoverlast en extra stroom, klinkt als een goed gebruik van de loze ruimte naast de snelweg, of het oppervlakte boven het spoor. De kosten van zonne-energie en windenergie is al een lange tijd flink aan het dalen. Als de trend zo doorgaat misschien kunnen we deze shift wel opvangen met groene energie. (hope so)
Volgens onderzoeken kan dat wél. Maar inderdaad groen + een nieuwe kerncentrale is prima te doen. Die types, ben de naam kwijt maar die eigenlijk nooit een meltdown kunnen hebben.

We kunnen nu al omschakelen alleen.. :X
Thorium reactors? Alsof we die er nog bijgebouwd krijgen. Zelfs het feit dat we er oude kernafval mee op kunnen ruimen, overtuigd niemand. Frankrijk, wat enorm op kern energie heeft ingezet is het aan het afbreken.

Ik ben helemaal voorstander voor om meer kerncentrales te bouwen. Gewoon tegen de belgische grens aan.
Die dingen ja, Thorium werkt op een ander niveau dan de huidige en zijn veilig. Prima als ze Tihange sluiten en er daar 1 neerplanten. Dat aanvullen met zon/wind/getijde/thermal energie en je kunt je land prima houden zoals het is. Maar ja, voordat we zover zijn...

Mocht je hier spreken over een "normale" kernreactor en die ploft maakt het niks uit dat hij tegen de Belgische grens aanstaat he. :X
Ik ben zelf van mening dat we voor nu beter over kunnen gaan op kernenergie zodat we onze kolen en gas centrales lekker kunnen sluiten. Vooral kolencentrales gooien veel radioactiviteit de lucht in.

Hehe nee klopt, maar de belgen hebben ook een kerncentrale tegen onze grens aan. Scheelt dat je dan minder goedkeuring nodig hebt ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee