Tesla kondigt nieuwe Supercharger-versie aan met 250kW-piekvermogen

Tesla heeft vanuit de eigen fabriek in het Californische Fremont de V3-Supercharger geïntroduceerd. De belangrijkste vernieuwing is dat 250kW-laden wordt ondersteund, al is dat binnenkort alleen nog mogelijk bij de Model 3.

Tesla meldt dat alle geproduceerde Model 3's als eerste een update krijgen waarmee laden met 250kW mogelijk wordt. Voor de Model X en S komt dit op een later moment, ergens in de komende maanden, eveneens via een software-update. Bij een piekvermogen van 250kW kan de Long Range-versie van de Model 3 na vijf minuten laden weer 120km rijden. Het is de de bedoeling dat Tesla-rijders uiteindelijk de helft minder tijd nodig hebben om hun auto's te laden, aldus het bedrijf.

Volgens Tesla is het piekvermogen van 250kW mogelijk door een nieuw, vloeistofgekoeld kabelontwerp. Het bedrijf zegt dat de kabels van de V3-Superchargers, ten opzichte van de luchtgekoelde kabels van de V2-versie, niet alleen dunner zijn, maar ook flexibeler en efficiënter. Laden met 250kW is mogelijk doordat er een stroomkast van 1MW aanwezig is. De V2-laders komen niet verder dan 150kW, maar zijn in de praktijk gelimiteerd op 120kW.

Het bedrijf van Elon Musk heeft ook een andere vernieuwing doorgevoerd die de laadtijd verder moet verkorten. Deze functie heet 'On-route battery warmup'. Op het moment dat een Tesla-rijder naar een laadlocatie met een V3-Supercharger navigeert, zal het voertuig automatisch de accu opwarmen. Op die manier heeft de accu bij aankomst de optimale temperatuur voor het laden. Volgens Tesla beperkt dat de laadtijden met 25 procent.

Het ontwerp van de V3-Superchargers is verder onveranderd ten opzichte van de vorige versie. Deze V2-versies, waarvan er volgens Tesla wereldwijd meer dan 12.000 zijn, krijgen in de komende weken allemaal een update waarmee 145kW-laden mogelijk wordt.

De eerste nieuwe V3-Supercharger is geopend in de Verenigde Staten, al is deze alleen nog beschikbaar voor Tesla-rijders van een bètaprogramma. De autofabrikant plaatst V3-Superchargers vanaf deze zomer in Europa.

Door Joris Jansen

Redacteur

07-03-2019 • 11:18

296 Linkedin

Submitter: matroosoft

Reacties (297)

297
287
168
39
1
93
Wijzig sortering
Ik ben benieuwd wat dit in de praktijk gaat geven.
Een vergelijking voor de Tesla Model 3 LR met de verschillende versies en t.o.v. brandstof voor: Utrecht --> Barcelona 1530km

Situatie - Reistijd - Waarvan laadtijd - Gemiddeld snelheid - Bron
V2 (120kW) - 18,5u - 235 min - 83 km/h - Bron
V2 (145kW) - 17,6u - 193 min - 87 km/h
V3 (250kW) - 16,4u - 118 min - 93 km/h
Brandstof (+rust)* - 14,8u - 75 min - 104 km/h
Brandstof (geen rust) - 13,5u - 0 min - 113 km/h - Bron

* iedere 300km 15 min rust

Het verschil in aankomsttijd tussen elektrisch en benzine gaat hierdoor van 3,5 u naar 1,5 u uitgaand dat iemand iedere 300km uitrust.

[Reactie gewijzigd door JVos90 op 7 maart 2019 12:10]

Grappig, dit komt vrij exact overeen met mijn ervaring. Boedapest -> Enschede (1330 km) duurde 16 uur in mijn Model S. Ik heb de laadstops zoveel mogelijk gecombineerd met lunch en diner, dus uiteindelijk heeft het me niet eens zoveel tijd gekost. In theorie kan het iets sneller met brandstof. Aan de andere kant, in mijn Model S was de rit vrij comfortabel (rust van de elektromotor + autopilot), dus toen ik 's avonds thuis aan kwam voelde ik me nog voldoende fit om nog wat dingetjes te doen.
en gratis brandstof tijdens de trip... ;)
Dat is ook mijn beleving.
Heb al een aantal keer een modelS mogen lenen voor lange stukken en dat rijdt heerlijk. Zoals je zegt maken die laad stops en de autopilot het reizen erg aangenaam. Zeker als je het laden combineert met lunch stops etc. Mijn reis naar Genève was eigenlijk gelijk kwa tijd tussen de modelS en Audi A7. Gelijkaardig tempo, ik rij nooit te hard en eigenlijk dezelfde stops met beide auto's. Met de Tesla was ik inderdaad toch fitter bij aankomst.
kijk. en dit is nou de reden dat ik ook Tesla wil gaan rijden en waarom ik en fan van Tesla ben (nee geen fan boy). zal nog een paar jaar duren voor ik genoeg bij elkaar heb gespaard helaas. maar dit soort verhalen van uitgerust thuis/vakantie aan komen vind ik dus nog 1 van de mooiste voordelen.
Ik heb er zelf ook geen, maar lieve familie :) Onze Zoe is ook leuk om te rijden maar mist natuurlijk al die techniek die Tesla wel heeft. Voor in de stad en korte afstanden is het een prima auto verder. Maar ik zou graag mijn station wegdoen en daar iets voor in de plaats nemen wat ook elektrische rijdt. Het voelt zo oud aan als je wisselt! Het is elke ochtend vechten wie er met de Zoe kan wegrijden, gelukkig is ze 35weken zwanger en kan ze niet zo hard rennen :+

Maar Tesla heeft het goed voor elkaar. Ik ben erg benieuwd naar modelY. Maar ook naar de echte VW auto's die eraan komen. Hopen dat Ionity verder uitbreid en dat er steeds minder verbrandingsauto's verkocht worden.
Hier ook dezelfde afweging, ik rij regelmatig naar klanten en dan zou autopilot wel heerlijk zijn. Vandaar de 3 LR besteld, maandag mag ik hem gaan ophalen!
Interessante vergelijking. En interessante tesla calculator ook.

Er sluiten echter een aantal rariteiten in je cijfers, waarschijnlijk omdat de tesla calculator snelheden anders telt dan Google maps.
Immers, de rijtijd zonder rust zou op z'n minst gelijk moeten zijn, en niet reeds een uur verschillen (18,5uur- 235min = 14,6uur. Tov de 13,5uur van je brandstofauto (die googlemaps trouwens aangeeft als 13,3u)).

Bon, laten we het op afrondingen en andere waarden houden, maar dit maakt een correcte vergelijking wel erg lastig.

Ik zou het trouwens erg interessant vinden om een gelijkaardige vergelijking te zien met euro's (in europa)...
Het verschil kan ik niet direct volledig verklaren. De route is deels anders en het is niet te herleiden wat als maximum snelheid wordt gehanteerd door Tesla en Google Maps.

Bij gebruik van Abetterrouteplanner, komt het resultaat zelfs uit op 16u met de huidige V2 (120kW). Deze lijkt sneller aan te geven dan Google Maps.

Uigaand dat dit meer realistisch is dan volgt:
Situatie - Reistijd - Waarvan laadtijd - Gemiddeld snelheid
V2 (120kW) - 16,0u - 130min - 96 km/h - Bron Abetterrouteplanner
V2 (145kW) - 15,3u - 106 min - 100 km/h
V3 (250kW) - 14,0u - 65 min - 109 km/h

Dat betekent dat bij de V3 het laden sneller gaat t.o.v. het uitrusten voor veel bestuurders.
Toont ook aan dat routeplanners een behoorlijke afwijking van elkaar hebben.

[Reactie gewijzigd door JVos90 op 7 maart 2019 14:41]

Google maps gaat altijd uit van de snelheid die je maximaal mag rijden over de gehele rit. Dat gaat sowieso al niet.

Hoe dan ook, die 1 a 2 uur extra die je rijdt met zo'n EV in plaats van de benzine auto maakt op zo'n rit ook al echt niet meer uit.
Dat is niet waar. Gmaps gaat er vanuit dat je probeert de maximale snelheid te benutten. Er ontstaat inderdaad een verschil als je 100 gaat rijden op een rustige weg waar je 130 mag. Gmaps houdt er echter wel rekening mee dat je moet acceleren, uitrollen, ander verkeer, stoplichten etc. Google maps tijd komt bij mij altijd heel erg goed overeen met de werkelijkheid of ik ben zelfs sneller.
Dat merk ik dan niet. Zowel voor fietsen als auto als lopen moet ik toch behoorlijk mijn best doen om hun tijden te halen. En soms ook idiote aanwijzingen. Reed noordwaarts van Echternach naar Vianden en ineens moest ik van de baan af waar ik op reed de brug over naar Duitsland. De weg die hij me daar opstuurde was zogezegd 100kmh terwijl de weg waar ik reed 90kmh was met stukken 70kmh en 50kmh. Dat ik op die baan niet harder kon vanwege alle bochten, het ontbreken van goed asfalt. Colin Mcgrae had daar 100+kmh kunnen halen in een goede auto, ik in mijn station absoluut niet. Ben dan ook direct teruggekeerd naar de weg in Luxemburg op het moment dat het kon. En zo heb ik nog wel rare routes gekregen in Luxemburg. Laatste keren niks geen GMaps of tomtom gebruikt daar. Borden zijn er perfect.

Enkel oppassen met je snelheid, ze zijn er zeer streng. 3kmh te hard is een boete van 49€. Ging 93kmh waar ik 90 mocht. Moesten ze overal invoeren gedaan met hard rijden :) Vind Luxemburg echt een verademing in het verkeer zeker als voetganger want mensen stoppen nog voor je bij het zebrapad bent.
Haha 'estimated gas savings $17' staat er op die Tesla routeplanner.

Utrecht-Barcelona is 1500 km. Zelfs met een 1/20 diesel is dat iets van €115. Met een 1/15 benzineauto en snelwegprijzen aan de pomp zit je eerder op €170.

EDIT:
Even toe te voegen dat veel Tesla rijders gratis gebruik kunnen maken van de Superchargers.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 7 maart 2019 21:26]

snelladen kost ook geld.
tanken kost ook geld.
laden kost ook geld.

uw punt is?

met een Tesla is het bewezen goedkoper per km om te rijden dan met een vergelijkbare benzine/diesel.
een volle "tank" in bijvoorbeeld een Tesla Long range die ruim 500km kan rijden volgens WLTP. dus ga hier bij uit van 400-450km kost u grof weg 10-15 euro. daar kunt u niet bepaald een benzine auto voor tanken die 400-450km daar mee kan rijden.

daar bij komt ook nog dat het onderhoud aan een Tesla goedkoper is doordat het maar ~20 bewegende onderdelen heeft tegen de ~1000-2000 bewegende onderdelen in een ICE.
het was een antwoord op vorige post: je spaar *maar* $17, gevolgd door een berekening van brandstof (enkel). Waar is de rekening voor (snel)laden?

En ja tuurlijk is electrisch rijden tegenwoordig goedkoper, zelf met snelladen.

Mijn dieselbak kan wel 1500-1600km op 70L doen, maar 't is wat ne speciale :) gemiddeld 4.5L/100km (over alle seizoenen, 6maand/jaar heb ik winterbanden), dat is met een prijs van 1.4eur/L zoiets als 63c/km. Electrisch heb je 20kWh/100km nodig (500km met 100kWh)? Bij 0.3eur/kWh is dat 60c/km.

Nuja prijs van kWh is super variabel, als je 's nachts laad is het veel goedkoper. Maar wel een stukje duurder in een snellader.

Terug naar je berekening: 10-15eur voor 500km? Dat is dan 20-30c/km.

Daartegen staat wel een veel stevigere aankoopprijs, maar wel potentieel en mindere uitstoot (tijdens het rijden), ook nog een centrale uitstoot (wat beter aan te pakken is).
ja dat ging dan over de Model S.
de Model 3 kan met 3/4de van het formaat accu van de Model S in principe net zo ver rijden op een paar kilometer na. dus die is dan nog goedkoper.
en het Superchargen van Tesla kost op dit moment 25c/kWh.
maar met thuis laden kan je of al of binnenkort ook op dal momenten opladen om zo nog minder kosten kwijt te zijn. en uiteindelijk gebruik je buiten vakanties om de SC's bijna nooit.

ook veel mensen met een Tesla hebben zonne-panelen op het dak liggen waardoor hun energie prijs nog verder naar beneden gaat.

en als je dan ook nog een Powerwall systeem van ze hebt kan die dat ook doen voor je huis om zo optimaal gebruik van de zonnen energie te maken.

inderdaad is dat allemaal nog een grote investering en daarom is het nu ook nog voor de wat rijkere onder ons. maar hun betalen nu wel voor de ontwikkeling van al die technologie om het zo in de nabije toekomst allemaal steeds goedkoper en beter te maken.
Helemaal terecht i.v.m. R&D kost door de early-adopters te laten betalen, en dat je daarna serieuze goedkopere opties hebt.

kijk... als je 20k km per jaar doet, tegen 20kWh/100km, geraak je aan 4000kWh. Daarvoor heb je al bijna een aparte installatie voor nodig :D (veel huizen zitten op 5000kWh/jaar en gebruiken dat ook al direct op in het huis).

Naast het feit dat je ook het netwerk als grote batterij gebruikt :) Anders ga je in de winter niet veel mogen rijden :D Andersom, als dat niet lukt, rijd je toch al de helft (of meer) van het jaar zonder uitstoot, wat toch ook al een verbetering is.
Nog 1 puntje over uw vorige post.

"Terug naar je berekening: 10-15eur voor 500km? Dat is dan 20-30c/km."

Bedoelt u bij toeval niet 2-3 cent per km?
€10=1.000 cent.
1000:500=2 cent.

Dat is simpelweg echt extreem weinig.
En u heeft gelijk over die instalatie. Maar laten we wel wezen. Veel van die wat "beter bedeelde" Tesla rijders met PV-panelen hebben vaak ook een iets groter huis (dak) waar ze dan dus ook meer op kwijt kunnen.
idd rekenfout.
niet voor iedere `Tesla rijder, veel hebben unlimited supercharging, dus rijden gratis van supercharger naar supercharger door heel europa.
ook op de I gedrukt? zo niet dan lees het hieronder, dan zie je dat de besparing op basis van USA prijzen is dus niet te vergelijken met de EU prijzen

Estimated gas savings assumes Supercharging cost of $0.28 per kilowatt hour. Gasoline cost assumes 27 MPG at $2.73 per gallon. Local costs and real world results may vary.
Dat knopje werkte niet in mijn (mobiele) browser.
Mooi staatje.

En man man dus dan ben je gewoon op je vakantie 2 uur langer onderweg. Pffff, nou dan is meteen je hele vakantie verpest. :+
2 uur!! Je kunt net zo goed weer met paard en wagen gaan }:O
voor veel mensen wel ja. |:(
Welke gek gaat er nou 13,5 uur achter elkaar rijden zonder rust. Flinke blaas heb je dan! Nog los van het feit dat levensgevaarlijke vermoeidheidsverschijnselen optreden. Ik vind 75 minuten zelfs erg kort voor een
dergelijke afstand.
2 chauffeurs en dan om en om? Behalve een plaspauze en benen strekken bij een wissel hoef je niet stil te staan.
We hebben afgelopen zomer de proef op de som genomen. Na de F1 GP in Oostenrijk op maandag om 9:00 met een Model S 90D en een Audi S6 teruggereden. We reden achter elkaar de stad uit en op de snelweg volgde we allebei de navigatie en reden vlot door. Terugweg duurde met de S6 14u en 10m. Met de Tesla 15u en 30m. Scheelde dus precies 1u en 20m!

Beide auto's moesten tanken, files, eten, etc en de chauffeurs hielden beide van doortrappen al kon dat niet met het verkeer. Was een goede praktijkervaring.

Daarnaast al een keer naar Italie, Spanje en Frankrijk gereden met de Tesla. Weinig problemen om overal te komen al moet je wel af en toe een beetje plannen op eindbestemming. En niet alle campings zijn blij als je je Tesla aan de campinggroep hangt :+ .
De trekkerscamping van europapark in rust hebben grote blauwe kasten staan met een 3X16A er in, bij sommige kan je naast parkeren. :+
Om de hoeveel jaar moet de rij accu eigenlijk vervangen worden en wat kost zo iets ?

Heb zelf veel met verschillende soorten accu’s in de rc wereld in de afgelopen 40 jaar gebruikt en geladen. De piek is met die accu’s er na 3 a 4 keer laden al af en zou je dan al eigenlijk moeten vervangen ivm performance en rijtijd. Zelf deed ik dat ieder jaar. Wanneer ik dan met speciale laders aan de computer aangesloten ging kijken dan zag je dat er maar 70 a 75% over was dan een jaar eerder wanneer je ze kocht.
Dat valt op zich mee bij, hoewel dit bij sommigd merken minder goed gaat.
In dit artikel staat een grafiek met data gereden afstand en hoeveel batterij er over is t.o.v. bij aankoop:
https://electrek.co/2018/...battery-degradation-data/

Zo is de claim dat getest is dat biij 800.000km nog 80% batterijcapaciteit over is.

Dit komt door onder andere batterij managment en een buffer in de batterij die niet gebruikt wordt.

[Reactie gewijzigd door JVos90 op 7 maart 2019 23:52]

Hier een grafiek die mooi het verschil laat zien tussen de laadtijden van V2 en V3. Toch een mooie 20 minuten winst! En in 24 minuten heb je ongeveer 320 kilometer erbij.

[Reactie gewijzigd door japie06 op 7 maart 2019 12:01]

Een andere belangrijke verbetering in deze Superchargers is dat, wanneer twee voertuigen tegelijkertijd opladen aan dezelfde lader, beide voertuigen de volledige snelheid krijgen. Bij de huidige Superchargers werd het beschikbare vermogen gedeeld over beide voertuigen. Hiermee wordt de doorvoersnelheid per Supercharger ook verhoogd, naast de hogere laadsnelheid natuurlijk.
Maar nog steeds geen ondersteuning voor andere merken, zelfs niet tegen betaling van de bestuurder :X

Lekker ruimte en infrastructuur verspillen aan merk exclusieve palen |:(

[Reactie gewijzigd door Caayn op 7 maart 2019 11:26]

Hiervoor moet je bij de andere automerken zijn, Tesla is bereid andere merken te laten laden als ze meebetalen aan de kosten. Tot nu toe heeft geen enkele fabrikant dit aanbod aangenomen.

bron: (met even googlen hierop is er zat te vinden)
https://www.cnet.com/road...pen-supercharger-network/
En dan moet je ook de vraag durven stellen: waarom wil geen ander merk mee betalen? Is de kost misschien te hoog? Of wil Tesla de specs niet vrijgeven maar enkel laders verkopen?

Vergeet ook niet dat tot enkele maanden terug Tesla een eigen laadstandaard gebruikte ipv 1 van de 2 gangbare standaarden. CCS en CHAdeMO ondersteunen ondertussen ook voertuigidentificatie als ik me niet vergis.

Daarnaast heeft Tesla nu op de Model 3 wel een CCS poort zitten, maar blijkbaar zit er een fout in de implementatie van het protocol waardoor sommige laders niet overweg kunnen met een Model 3.
Tijdje geleden heeft Musk in een podcast hier wat over gezegd, waarom andere autofabrikanten geen gebruik maken van AutoPilot of de Superchargers. In het kort komt het erop neer dat andere autofabrikanten het wel willen gebruiken, maar dan willen ze bijvoorbeeld 6 dingen hebben aangepast voor hun auto's. En dat zorgt ervoor dat Tesla's R&D afdeling teveel wordt afgeremd.
“In zijn algemeenheid hebben we ontdekt hoe het is, het is niet eenvoudig om met traditionele autobouwers samen te werken. Het is niet alsof ze op de deur staan te rammen om met ons samen te werken. Ze hebben onze patenten, maar dat is anders dan het maken van geïntegreerde systemen. Maar als er een autobouwer is die gebruik wil maken van dezelfde hardware en onze software, dan staan we daar open voor. We gaan echter geen aanpasingen doen. […]

Wat wel is gebeurd is dat ze [autobouwers] met ons wilden samenwerken, maar dan ook zeiden: ‘We willen dat je de volgende, zes dingen verandert.’ Nee was dan het antwoord, omdat het ons te zeer zou vertragen. Als je precies gebruikt wat wij hebben ontwikkeld is dat prima, maar dat wilden ze niet. We staan open voor andere autobouwers die ons Supercharger-netwerk willen gebruiken en we staan op voor het gebruik van onze Autopilot, ze moeten het alleen wel werkend zien te krijgen zonder alle Tesla engineering.”
https://www.groen7.nl/tes...-delen-met-andere-merken/
En ik vind dat je daar direct het probleem ziet: Tesla heeft een oplossing gebouwd waarbij zij zich goed voelen zonder rekening te houden met iemand anders. Leuk dat het werkt voor Tesla, maar op deze manier moet je niet verbaasd zijn dat als iemand een kleine aanpassing vraagt en jij daar negatief op antwoord dat zij dan gaan zeggen: het hoeft voor ons niet.

Het feit dat de R&D van Tesla daardoor te veel zou afgeremd worden lijkt me op dat moment ook zeer vreemd. Je kan die wijzigingen namelijk gewoon meenemen in je toekomstplannen op voorwaarde dat ze ook effectief een meerwaarde hebben. En het hebben van meer betalende gebruikers lijkt mij sowieso een meerwaarde te zijn.
Het probleem is dat Tesla enkele jaren voor loopt op de rest. Toen Tesla met haar eerste superchargers kwam die 100 kW konden laden (terwijl ChaDeMo en CSS maar op 50 bleven steken) werd door autofabrikanten geroepen dat dat zo nooit veilig kon (stekker zou veel te klein zijn), dat het overbodig was (EV's laden met meer dan 50 kW, dat is niet nodig want EV's zijn niet voor lange afstanden) etc.
Ik ben destijds betrokken geweest bij de realisatie van de eerste snelladers in Nederland, en dit was letterlijk wat de ontwikkelaars bij Porsche, VW en BMW riepen bij een aantal bijeenkomsten.

De andere fabrikanten waren te druk bezig om hun wensen als standaard door te drukken. Een standaard zonder dat er auto's waren. En deze partijen wilden toen juist niet mee gaan in de ontwikkelingen die Tesla voor zich zag. Dus Tesla zag zich genoodzaakt om dan maar zelf een standaard door te ontwikkelen.

Dus in jouw reactie draai je de feiten juist om.
"zonder rekening te houden met iemand anders."
Suggereer je nu dat we van Tesla mogen verwachten dat ze even input gaan vragen bij en zich aanpassen aan de concurrentie die jarenlang achterloopt, electrisch rijden en Tesla jarenlang hebben afgedaan als niet feasable, klein projectje etc? 8)7


"als iemand een kleine aanpassing vraagt"
Dit is pure framing je hebt geen enkel inzicht in de gevraagde aanpassingen.

"Het feit dat de R&D van Tesla daardoor te veel zou afgeremd worden lijkt me op dat moment ook zeer vreemd."
Again, je hebt nul inzicht in de gevolgen van deze aanpassingen.
Maar als Tesla 'gewoon' 60ct/kWh rekent zoals Fastned dat ook doet, dan verdienen ze daar toch bakken met geld mee? Ik snap niet waarom andere automerken iets moeten doen (die hanteren immers gewoon de internationale standaarden) als deze bij Fastned en Allegro gewoon werken.
Tesla wil betere service/gebruiksvriendelijkheid leveren dan dat wat een Fastned e.d. leveren. Denk daarbij aan afrekenen etc zonder pasjes e.d.
Dat kan bij Fastned ook, al anderhalf jaar:

https://fastned.nl/nl/blo...eert-laden-zonder-laadpas

[Reactie gewijzigd door Odie op 7 maart 2019 19:29]

als belangrijkste reden is dat Tesla eigenlijk een unieke laad kabel heeft welk door geen enkel ander merk word gebruikt omdat deze door Tesla zelf is ontwikkeld. in europa is er nu ook CCS bij gekomen maar eigenlijk zijn deze minder dan die van Tesla. ze zijn veel groter. lomper en ja. daardoor verbruiken ze ook meer grondstoffen en zien ze er gewoon niet uit.

wat verder ook nog een punt is. nu hebben Tesla eigenaren hun eigen laadnetwerk wat ook weer zijn voordelen voor je eigen klanten heeft.
Wat maakt het formaat van de stekker nou weer uit? Zo onbenullig groot is CCS nou ook weer niet, je kan het simpel met één hand bedienen. Kies jij al je andere elektrische apparatuur ook uit op basis van de stekker 8)7

Daarnaast gebruikt Tesla nu zelf ook de CCS stekker voor de model 3. Oh no, the Model 3 is nu ineens afzichtelijk geworden dankzij een plug verborgen achter een luikje.
Is al uw elektriscge apparatuur tientallen ruggen waard?

Er zijn genoeg mensen die in dit geval naar zo'n stekker kijken. En ik hoor heel veel mensen ocer dr CCS stekkers van. Jezus wat een groot lelijk ding. Als he daar mee een EV moet laden hoeft het al helemaal niet meer van mij. Of iets in die geest. Zijn vaak van die mensen die al wat twijfrlen of ze überhaupt wel een EV willen.

Verder is die van Tesla gewoon veel verder in de technologie van de stekker en is geen enkele andere fabrikant die een stekker met zo'n dunne kabel en kop kan produceren. Dus ook weer een stuk lichter en handelbaarder voor in uw eigen garage bv.
Uniformiteit zou erg handig zijn wat het laden aangaat. Met een brandstofauto kun je bij elk tankstation terecht, bij EV's heb je te maken met pasjes en/of abo's. Gewoon je CC of pinpas zou voldoende moeten zijn, zoals bij een tankstation.
Tuurlijk, Maar Tesla heeft een godsvermogen geïnvesteerd in zijn netwerk. Tegen de 11.000 stations met een geschatte kost van een half miljoen aanleg per stations (daarnaast jaarlijks onderhoud, huur etc). Dit netwerk maakt het voor mij mogelijk om een een dag van Bordeaux naar Amsterdam te rijden (wat ik maandelijks doe).

Tesla heeft altijd gezegd dat ze graag delen als een andere firma dezelfde investeringen doet. Voorlopig lijkt alleen Porsche bezig met een netwerk dat echt bruikbaar is. 90% van de andere stations zijn gewoon veel te traag op dit moment.
Let wel, de superchargers van Porsche van 350kW komen enkel bij Porsche dealersm
Dat zal niet voldoende zijn
Porsche gaat 350kW doen en Electrify America ook.
Zeggen en doen zijn wel twee verschillende dingen he ;)
Anoniem: 84766
@S0epkip7 maart 2019 14:17
Niet als Musk het zegt, volgens Tweakers en de lezers. We wachten nog op de dakpannen en de Semi en Full Self Driving en een jaar winst en de 10.000 Model 3 per week die ze eind 2018 zouden bouwen en de 18.000 super chargers en de service centers.
Fair enough, maar daar staat ook een waslijst van zaken tegenover die zij wel op electrisch gebied hebben gedaan. Porsche of Electrify America hebben dit track record nog niet.
zouden ze net zoals VW ook de accu pakketten van Tesla daar voor gaan gebruiken?
https://www.theverge.com/...packs-ev-charging-station

en het laad vermogen zegt niet alles over hoeveel km je er mee op laad. het lijkt er voor nu op dat de 250 kW van Tesla mogelijk sneller is. echter wacht ik liever op echte data om dat ook echt te geloven.
Anoniem: 84766
@mikee3687 maart 2019 16:59
Goed punt, veel heeft ook te maken met de temperatuur en daar brengt Tesla nu dan ook een slimme softwarematige oplossing voor uit, om dit te optimaliseren.
en de nieuwe laad kabel is ook erg dun geworden. erg vet ^^
https://electrek.co/2019/...3-kw-capacity-efficiency/
hier ook een foto van de vergelijking en wat meer info :)
Het gaat mij niet zozeer om Tesla maar om alle aanbieders. Het is zeer wenselijk dat er een standaard komt zoals je ook bij brandstofauto's hebt. Daar heb je ook een uniforme afmeting van het vulpistool en een gelijke manier van betalen. Geen gekloot met waar ik wel en niet mag tanken. Gewoon volgooien, pinnen en wegrijden. Bij de onbemande tankstations kan ik ook overal terecht.
Die standaard is feitelijk met CCS ontstaan en het feit dat Tesla daar nu in mee gaat zegt ook wat.

Dat de tesla superchargers niet open zijn voor gastgebruik is logisch: geen enkele partij wilde mee doen en Tesla gaf tot voor kort de stroom “gratis” (feitelijk meer flatrate, want in de hoge prijs van de S en X zat gewoon een SuC component) weg gaf. Nu de nieuwe rijders moeten betalen is het nog een kwestie van tijd voor Tesla ook gastgebruik gaat toestaan. Billing zal dan wel een issue zijn, maar niets wat niet op te lossen is via een app.

Maar Rome is ook niet in één dag gebouwd. We komen er wel, stapje voor stapje. Je kan niet verwachten dat de EV charging markt in één keer net zo volwassen is als de benzinemarkt, die daar meer dan een halve eeuw over heeft gedaan.
Dat gaat echt nog wel komen en de meeste passen kun je ook al bij vele verschillende aanbieders gebruiken. En komt er ook steeds mee ondersteuning van een credit card/debit card bij laadstations.
Tegen de 11.000 stations met een geschatte kost van een half miljoen aanleg per stations (daarnaast jaarlijks onderhoud, huur etc).
Je praat over meervoud en enkelvoud, bedoel je nu dat één station een half miljoen Euro kost (lijkt me sterk), of 500.000/11.000= €45 per station (wat me ook sterk lijkt)

[Reactie gewijzigd door mongkut op 7 maart 2019 12:33]

Er zullen wel degelijk stations zijn die een half miljoen of meer kosten. Je moet om te beginnen het stukje grond verwerven. En als je een station met 30+ laadplekken bouwt heb je wel wat ruimte nodig. Ook de laders moeten geplaatst worden en ook de stroomvoorziening zal niet eenvoudig of goedkoop zijn. Een gemiddelde van een half miljoen voor een station van redelijk formaat lijkt me dan niet overdreven. Maar dan hebben we het uiteraard niet over superchargers die op privé grond staan zoals je soms al eens bij een hotel of restaurant kunt hebben. Dan kan het vaak iets goedkoper.
Dat kost makkelijk een half miljoen per station, zeker als je de electrische infra meerekent (wat je moet doen). Dus ja, 500k per station. Vergeet het ontwerp, de vergunning, etc niet.
Overigens met een I-Pace van Poitiers (één stap noord van Bordeaux) naar Amsterdam in een lange dag ook al geen enkel probleem meer zelfs ondanks de matige (lees: 40kW snelheden) laadvoorzieningen in Frankrijk. Twee Ionity stations (voordelig en dubbele laadsnelheid) op de route maken e.e.a. al veel soepeler dan voorheen.
Uniformiteit zou erg handig zijn wat het laden aangaat.
Helemaal mee eens. Laadpassen en -abonnementen slaan helemaal nergens op. Zeker in het buitenland is het huilen met de pet op. Sodetrel in Frankrijk vond ik ronduit verschrikkelijk en in België heb ik al eens ergens gestaan waar de Chademo lader niet werkte en de Type2 mijn pasje niet accepteerde.

Tesla doet dat zo veel beter met haar superchargers. Dat is gewoon inprikken en meteen laden. De rekening - 35 cent per kWh is niet eens zo duur - betaal je achteraf.
Niet wat voor Tweakers om deze rijdende computers te reviewen? Spring erin zou ik zeggen. :)
Die van mij is uit 2014 met een Model S (2013):
productreview: Tesla Model S review door Peetke

Leuk om te zien hoeveel er al weer verbeterd is in de tussentijd. Ik heb zelf absoluut geen problemen met 100kW snelladen, want dat gebeurd überhaupt zeer zelden. Uiteraard is 1750km/h laden wel heerlijk, vooral fijn voor mensen die zowel niet thuis als op het werk kunnen laden.
Een goede eenheid om te vergelijken met andere vormen van tanken. Met mijn (benzine) auto kan ik 8400km/h tanken.

700km per tank, 5 minuten per tankbeurt.

[Reactie gewijzigd door LordSinclair op 7 maart 2019 15:52]

Ik kan thuis tanken terwijl ik slaap en hoef zelden of nooit te stoppen aan een tankstation jij ook?
Nee dat dan weer niet.
Daarnaast is km/h alleen interessant als je onderweg bent en er dus op moet wachten.
Het is gewoon een waardeloze eenheid. Want het hangt ook af van je rijstijl en externe omstandigheden.

[Reactie gewijzigd door LordSinclair op 7 maart 2019 17:53]

maar globaal zegt dit een bestuurder/eigenaar veel meer dan dat een bepaalde charger x-kW levert. en hierdoor kan je een grove vergelijking maken tussen verschillende merken. ongeacht waar mee ze laden.
Misschien lijken alle elektrische auto's daar nu genoeg voor op elkaar met de eigenschappen, maar zoals nu elke benzine auto een verschillende afstand kan rijden op elke liter brandstof zal dat voor elektrische auto's ook heel verschillend uitpakken per kWh.
Kijk ik ben wel iemand die van vlotter dan toegestaan rijden houdt. Maar 1750km/h is ook voor mij toch iets te snel om gerust te rijden en te laden.
Als je aanneemt dat de laadsnelheid zich aanhoudt tot 100%, dan is 120km in 5 minuten gelijk aan 1440 km in 1 uur laden.

Oftewel 1440km (bereik) /h laden.

Ik vind het geen gekke maatstaf om mee te meten. Maar ik denk dat km/minuut handiger is voor praktische redenen (voor als de acculading tussen de 20-70% is bijv).

[Reactie gewijzigd door Stidge op 7 maart 2019 12:43]

Het laden is echter niet lineair dus lastig via een vaste waarde te definiëren.
Zie hier een voorbeeld met v2 en v3:
https://www.reddit.com/r/...rger_v2_vs_v3_chart_1580/
https://imgur.com/gallery/MHSSnZf

[Reactie gewijzigd door dycell op 7 maart 2019 14:50]

Die chart zet vermogen uiteen tegen SoC (state of charge), het zegt niets over tijd.

Deze chart zet SoC uit tegen tijd. Niet exact lineair, maar grof gezien wel. Vooral tussen pak'm'beet 25% en 75% lijkt de laadsnelheid toe te nemen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 7 maart 2019 14:44]

Het laden is echter niet lineair dus lastig via een vaste waarde te definiëren.
Dat is precies mijn punt. Neemt niet weg dat we het kunnen proberen?

Met mobiele telefoons doen we het ook al een tijd. 0-80% meten bijv.

Of splits het uit in twee categorieen:

- Gemiddelde laadsnelheid in #km bereik / minuut laden voor 0-80% (lineariseer tussen die twee punten)
- Gemiddelde laadsnelheid in #km bereik / minuut laden voor 80-100% (aftoppen).

Het zijn slechts voorstellen, uiteraard...
@allen die hier verward zijn:
Je kan de laadsnelheid uitdrukken in KiloWatt, maar je kan die ook uitdrukken in km/h
Maw: als je een laadsnelheid van 1750 km/h hebt, wil dit zeggen: als je een uur zou laden, heb je een range van 1750km extra in je batterij.

Dit is soms handiger om te vergelijken met laden tussen verschillende automerken/modellen. Want als je zegt: ik laad mijn voertuig met 100kiloWatt, zegt dat niet zoveel als je de context niet weet.
Voor een elektrische fiets is dit gigantisch snel, maar voor een elektrische Truck (tesla Semi) is dit tenenkrommend traag...
Wauw, dat is wel snel, 1750 km per uur... :P
Met 1 kWh kun je ongeveer 5 km rijden met een model 3
250 kW per uur betekent in de praktijk dat je met een ongeveer 1750 km kan afleggen met 1 uur laden onderweg. 500 km als beginrange en dan 5x250 km erbij.
4 keer een kwartier opladen (ruim 300 km) is bij die hoge laadsnelheid het meest praktisch denk ik en dan sta je bijvoorbeeld al in Madrid.

edit:
+h

[Reactie gewijzigd door TWyk op 7 maart 2019 17:16]

nee, je kunt met 1 kWh (de h is allesbepalend) ongeveer 5 km rijden, ofwel verbruik van ~200 Wh/km. Als je 1 uur lang (tijd) met 250 kW (vermogen) laadt, dan heb je 250 kWh energie geladen. Dat is dus ook ongeveer 1750 km. bijv. 6 min laden met 250 kW geeft 25 kWh, ofwel 125 km. Ook niet slecht voor 6 minuutjes.
Dat artikel is meer reclame dan een review.
Ik heb een Model 3 Long Range, week oud. Deel ik graag voor een review van Tweakers.
Ik zit ook te kijken en ik heb een vraag voor je. Het schijnt zo te zijn dat adaptieve cruise control en autopilot zich aan de maximum snelheid houden. Klopt dat inderdaad?
Op bepaalde wegen staat autopilot inderdaad niet toe harder te rijden dan toegestaan (of wat de auto denkt dat toegestaan is). Dat is nooit op snelwegen en geldt niet voor ACC. Het is mogelijk een offset in te stellen voor de snelheidswaarschuwing, die wordt ook gebruikt voor deze limiet. Bij mij staat ie op +4 km/h, dus op veel 80 wegen mag ik van autopilot maximaal instellen op 84km/u.
Die offset is alleen maar voor de standaard instelsnelheid van autopilot bij activeren (2 keer hendeltje overhalen). Je kunt de snelheid daarna gewoon verhogen. Op de snelweg gaat ie alleen niet hoger dan 150.

Op andere wegen dan snelwegen is +10 km de max.
Dat is niet waar. Op bepaalde secundaire wegen wordt de snelheid onder autopilot hard begrensd. Je krijgt dan de melding "Autosteer snelheid beperkt tot 54km/h" of iets dergelijks. Ik rijd dagelijks over meerdere wegen waar dit het geval is.
Het gedrag is duidelijk geo-fenced. Ik verwacht dat Tesla na beeldanalyse voor bijvoorbeeld wegen zonder middenafscheiding besluit dit in te schakelen.
Ik kan je geen plusje geven maar dit was het antwoord wat ik zocht! :)
Ik denk dat de maximale snelheid vooral niet overtreden mag worden op zeer bochtige wegen, waar de bochten niet te doen zijn als je harder rijdt
Autopilot remt zelf af voor die bochten. Voor mij vaak iets te veel, druk daarom vaak zelf het gaspedaal wat verder in wat de snelheid overruled (hij blijft dan gewoon zelf sturen)
Op wegen met tegemoetkomend verkeer (dus zonder rijbaan afscheiding) volgt de autopilot de maximum snelheid.
Op wegen zonder tegenliggers moet je er dus zelf op letten. (Alhoewel je wel een waarschuwing kunt instellen )
Super update voor het Supercharger netwerk!!!

Ik heb net 1.100 km gereden met mijn nieuwe Model 3 en ben blij verrast dat hierdoor de laadsnelheid dit jaar ongeveer verdubbeld gaat worden. Maakt roadtrippen nog makkelijker.

[Reactie gewijzigd door GadgetFrank op 7 maart 2019 11:24]

Wat mij betreft is dit ook een van de grootste nadelen van elektrisch rijden, het laden duurt gewoon te lang. Mooi om te zien dat laden straks net zo lang duurt als tanken.
Dit is geen unieke mening, ook hier op Tweakers. Het blijft een 'welles nietes discussie' die eigenlijk niet helemaal eerlijk is. Ik denk dat het goed is om ons af te vragen of de tijd die het kost om te tanken wel een handige standaard is. We zijn het er immers over eens dat het verbranden van fossiele brandstoffen geen goede zaak is.

Stel je voor dat er een duidelijk zeer onethische brandstof zou bestaan waarbij het tanken slechts seconden zou duren. Weinig mensen zouden het als een probleem zien dat een bestaand maar onacceptabel alternatief sneller is dan de normale langzame tankbeurt. Die 3 verloren minuten zou men maar voor lief nemen.

Elektrische auto's komen er niet in de eerste instantie omdat ze handiger zijn maar voor verduurzaming (of om het potentieel te scheppen voor verduurzaming). Het is niet de vraag hoe de laadtijden zich verhouden tot de duur van een tankbeurt. Het is eerder de vraag of de laadtijden acceptabel genoeg zijn om niet zaken die ons lief zijn te laten ontsporen. Een paar uur langer onderweg zijn tijdens een reis naar Spanje is geen ramp, per twee dagen 10 minuten extra uittrekken om te laden ook niet toch?

edit: typo

[Reactie gewijzigd door teun95 op 7 maart 2019 12:06]

Ik realiseerde me van de week een doorslaggevend argument (wat mij betreft) in deze discussie, want die blijft inderdaad terug komen.

Want kennelijk vinden mensen het vreselijk als hun rit naar de vakantiebestemming 3 uur langer duurt dan met een plofmotor. Tijd is dus super belangrijk voor ze.

Als we nou die factor tijd eens ECHT serieus gaan nemen.... De gemiddelde forens moet elke week tanken, dat duurt gemiddeld zeg 7 minuten met afrekenen etc. Dat is 52x7 minuten per jaar, dus 364 minuten, wat dan weer dik 6 uur is.

Per saldo is een elektrische auto dus net zo zuinig met je tijd, want die laad je elke nacht op aan je laadpaal aan huis terwijl je ligt te pitten. 1x per jaar verdoe je 6 uur (3 uur enkele reis) aan opladen tijdens de vakantierit.

Even los van het feit dat even rusten onderweg sowieso een goed plan is ;).

Ontopic: super gaaf die V3 SC's. Hoop dat ze snel worden uitgerold. Ik heb nu 900 km op de teller van m'n Model 3 staan en het Super Chargen gaat een stuk sneller dan met m'n vorige, de Model S (2014). Maar, 2x zo snel nogmaals lijkt me geweldig! Bijna TE snel, wij genieten altijd wel van dat kopje koffie tijdens het laden :).
Dit dus, mensen hebben geen verstand van het onderwerp en zien niet dat ze eigenlijk bijna nooit een supercharger zullen gebruiken (je "tankt' thuis al). Het argument laadsnelheid is in de praktijk dus helemaal niet echt relevant voor de meeste mensen.

Ik ben benieuwd welke sector hier zo de nadruk op legt? Zijn het de tankstations, de olie industrie of de traditionele autoleveranciers..
Ik ben helemaal voor EV's, maar je moet de tijd die het kost om de auto te koppelen en ontkoppelen aan de laadpaal ook niet vergeten. Pas wanneer je met draadloos gaat werken is die tijd verwaarloosbaar (of die snake van tesla, maar die was alleen maar een prototype voor zover ik begreep).
Ik heb gewoon een Tesla Wall Charger hangen op mijn schuur. Als ik thuis kom kost het me echt niet meer dan 10 seconden om de stekker erin te pluggen. Eruit halen (en terug hangen op de Wall Charger) doe je ook binnen 10 seconden.
Oplader hangt ernaast. 1 seconde om de poort open te doen, 1 seconde om de kabel te pakken en nog 1 seconde om hem stevig aan te drukken.

3x per week 3 seconden x52 weken = minder dan 8 minuten per jaar.

edit:
Oeps, vergeten hem weer terug te hangen. Dat duurt 5 seconden, want je moet 3 seconden knopje ingedrukt houden om te ontkoppelen. Kan dan wel weer terwijl je erheen loopt. :+

[Reactie gewijzigd door tweakerbee op 8 maart 2019 00:41]

Kwestie van routine is mijn ervaring. Kost inderdaad nauwelijks tijd. Echt verwaarloosbaar.

En... als we ook nog gaan uitrekenen dat je met een Tesla / EV minder onderhoud nodig hebt dus minder vaak naar een garage moet, (bijna) nooit olie hoeft te verwisselen etc etc etc... Telt leuk op!
Heel mooi geschreven!

De mensheid zal zich moet realiseren dat we moeten veranderen en dat dit soms ten koste gaat van luxe en gemak.
Ik denk juist dat het gemak wordt verhoogd, als je thuis laadt, dan is je auto elke ochtend vol!

Superchargers zijn dan ook voor langere afstanden bedoeld. Als je het inpluggen van je auto standaard doet als je thuis komt hoef je je nergens zorgen over te maken.
Leuk voor mensen met een eigen oprit, maar dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.

Veel mensen hebben slechts een gemeenschappelijke parkeerplaats, en zelfs mensen die op de openbare weg voor de deur kunnen paerkeren, hebben veel problemen omdat de gemeente het vaak verbiedt om kabels over de stoep te leggen.
Ik heb nu 1500km op de teller van mijn Model 3 staan en ik heb geen eigen oprit.
Ik heb nog geen problemen gehad met niet kunnen laden. Gisteren heb ik zelfs 250km afgelegd voor het werk en vandaag weer 100km.

Ik moet 400m wandelen om bij een openbare laadpaal vlakbij het werk te laden. Dit is een 3.7kw lader, maar dat is voldoende om mijn woon-werk reis 2x te dekken.

Daarnaast zijn er in mijn (kleine) woonplaats voldoende openbare plekken om de auto neer te zetten. Dit zijn 11kw en 22kw laders! Ja ik moet dan 1.5km wandelen of mijn vrouw met de fiets/auto mij laten ophalen. Maar dit is tot nu toe wel een leuk avontuur waar ik anders op de bank zou zitten.

Er zijn voldoende laadpalen beschikbaar. Zelfs in kleinere plaatsen. Ik was ook bang om zonder stroom te komen zitten, maar dit is gelukkig absoluut niet het geval :)

De kabel over de stoep heb ik ook geprobeerd, maar dit schiet niet op en is daarom niet aan te raden.
Daarnaast zijn er in mijn (kleine) woonplaats voldoende openbare plekken om de auto neer te zetten. Dit zijn 11kw en 22kw laders! Ja ik moet dan 1.5km wandelen of mijn vrouw met de fiets/auto mij laten ophalen. Maar dit is tot nu toe wel een leuk avontuur waar ik anders op de bank zou zitten.
Ik snap je enthousiasme nu je net je nieuwe auto hebt. Maar bij flinke regen en harde wind gaat die 1.5km lopen je (op termijn) echt wel tegen staan. Ik heb zelf gelukkig een 11kW lader op mijn oprit en als ik die niet kon plaatsen, dan zou ik geen EV willen hebben.

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 7 maart 2019 13:54]

Heb jij de mogelijkheid om een laadpaal aan te vragen voor- of vlakbij je huis? Doet jouw gemeente daar moeilijk over? Zijn er genoeg overige parkeerplekken etc.?
Ik kan laden op het werk, dit is normaal voldoende voor woon-werk. Het elders laden is puur om de langere ritten te overbruggen. Er is een openbare laadpaal aangevraagd. De gemeente stimuleert het elektrisch rijden aldus hun website. De paal komt op een plek met lage parkeerdruk, dat betekent in de praktijk voor mij 100 meter lopen.
Het idiote is dat laden weliswaar langer duurt dan ‘even’ chemicaliën tanken (om ze vervolgens met 20% efficiency te verbranden), maar dat laden je in verreweg de meeste gevallen veel minder tijd kost dan al dat getank.

De meeste mensen zien alleen de problemen van veranderingen, niet de mogelijkheden.
Het laden zou zeker nog minder tijd in beslag nemen zodra men over gaat op draadloos laden (ondanks het verlies), dan ben je namelijk de tijd van koppelen en ontkoppelen ook kwijt (en is het dus theoretisch gewoon mogelijk om tijden het rijden zelfs opgeladen te worden mits er oplaadpunten in de weg worden aangebracht (waar dus ook al, oa in zweden, testen mee gedaan worden).
Door het enorme verlies van inductieladen zullen de vermogens veel lager zijn en uiteindelijk de laadtijd toenemen. Helemaal rijdend is het verlies enorm en zal waterstof (ook niet al te efficient) wellicht nog een betere optie zijn. Met een laadvermogen van 250-350kW (als je dat ook in de praktijk een beetje kan halen) is de laadtijd al flink verkort. Daarbij hoef je alleen op >300km ritten af en toe zo'n laadsessie doen, dus dan valt het nadeel van laden echt wel weg. Het thuisladen is een veel belangrijker item. Als je niet thuis kunt laden, dan is een EV niet erg praktisch.
Maar het maakt ook niet uit dat het langer duurt om op te laden, ja voor die paar keer dat je misschien een lange afstand moet afleggen, dan kun je alsnog de directe lader gebruiken (of tegen die tijd is het draadloosladen ook al weer vele malen beter).
Dus juist voor 'thuis'laden is draadloosladen heel interessant, zeker omdat dat ook nog makkelijker in parkeerplekken te verwerken is.
10% verlies geeft al een flink hogere stroomrekening. Ik blijf nog wel ff stekkeren.
Thuis draadloos laden kost juist veel meer tijd. Je moet namelijk echt exact boven de lader parkeren. Dus keertje extra vooruit, achteruit, links of rechts. Veelal zie je bij draadloos laden, dat er onder de auto een camera wordt geplaatst om exact boven de lader te kunnen staan.
Wie zegt dat? dat is jouw aanname dat je heel precies moet parkeren.
mijn vorige wagen was er een met een klein lontje euh tank.
en ik heb mij 4 jaar geërgerd dat ik minstens 1 keer in de week moest gaan tanken.
Nu kom ik een maand ofzo toe (samen dat ik nu dichterbij werk)

en het is niet per 2 dagen 10 min extra tijdverlies 8-10 keer zo veel en dan nog 2 keer zo lang
Misschien zijn elektrische auto's ook niet besteed aan mensen die één keer per week 5 minuten tanken te veel vinden. Het ergeren aan tanken is op zichzelf ook iets waaraan je kunt werken.

Het zal er heel erg vanaf hangen hoe veel mensen moeten rijden. Ik heb zelf geen auto, maar heb wel uitgerekend voor mijn vader dat nooit zou hoeven laden voor woon-werk verkeer door een thuislader te gebruiken of een lader op het werk.

Ik zou er zelf geen problemen mee hebben wat extra tijd uit te trekken elke week om elektrisch te kunnen rijden. We zullen toch naar elektrisch rijden toe moeten. Als jij niet bereid bent een vroege overstapper te zijn, dan doe ik het wel ;)
Je lijkt te vergeten dat je ook kunt opladen als je thuis of op je werk bent. Dan hoef je niet eens te wachten.
Ik moet ook 1 keer per week lpg tanken met mn jeepie, en heb daar totaal geen moeite mee. Als ik elke dag bij de pomp zou moeten staan zou het misschien wel een ander verhaal zijn, maar heb zelfs een keer een lpgtank gehad in een vitara waarmee ik maar 100km kon rijden, moest dus om de dag tanken, en zelfs dat vond ik toen nog niet zo'n probleem (maar ben wel blij dat ik dat niet meer heb).
Zeker dadelijk met draadloos opladen voor EV's zou ik me helemaal niet meer daarover druk maken, totaal geen tijd meer kwijt met 'tanken' omdat je ook niet eens meer de auto hoeft te koppelen/ontkoppelen. Tja, dan is er maar wat verlies ipv met kabel, maar dat heb ik er dan wel voor over.
Stekker inpluggen kost mij niet meer dan 5s. De tas uit de achterbak halen is meer werk.
Dus die stekker zit niet aan een kabel? die kabel ligt niet ergens los in de auto? Een kabel los laten liggen lijkt me nou niet echt zo verstandig (in een garagebox maakt het niet zo veel uit, maar op een open oprit zou ik niet zo snel wagen met de kans op vandalisme).
Standaard Tesla Wall Charger. Stekker zit vast aan het laadapparaat. Is er voor gemaakt en hangt onder de overstek. Werkt perfect.

Zie https://shop.eu.teslamoto...-wall-connector-2-5m-7-5m

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 8 maart 2019 06:33]

tja een voordeel is ook wel weer dat je gewoon thuis en op het werk kan laden en niet speciaal naar een tankstation hoeft.
Kost je ook maar een fractie van wat je aan de pomp tankt. Als je op de zaak relatief veel gebruik voor stroom heb je een lager tarief van minder dan €0,10 per kwh . 100kwh voor nog geen 10 euro.
Zodra een groot deel van het wagenpark elektrisch is, zal het waarschijnlijk gauw afgelopen zijn met het voordeel wat een EV nu nog heeft.
Precies. Altijd in (mogelijke) problemen denken - zo kom je het verst.
Dat gewoon thuis laden is maar voor een klein percentage Nederlanders weggelegd.
Thuis tanken voor een nog kleiner deel. Maar ik zie in mijn wijk best wat elektrische auto's met een lader/stekker staan.
Je hebt gelijk. Elke parkeerplek voorzien van een stopcontact-met-kaartlezer is net zo ondenkbaar als breedband internet in elk huis.
Je hebt gelijk. Elke parkeerplek voorzien van een stopcontact-met-kaartlezer is net zo ondenkbaar als breedband internet in elk huis

En wat heeft dat met thuis laden te maken? Niet iedereen kan voor de deur parkeren, er komen ook steeds meer autovrije en autoluwe straten. En elke parkeerplek van een lader voorzien gaat nog wel even duren. Of heeft de gemeente waar jij woont miljoenen op de spaarrekening staan om alles binnen 10 jaar van laadpalen te voorzien?
Op dit moment gaat het gestaag, je hebt gelijk als nu ineens alle auto's vervangen worden door EV's. Maar het aantal modellen dat geleverd wordt is nog redelijk klein waardoor de infrastructuur rustig aangepast kan worden zodat uiteindelijk wel de meeste EV's gewoon 'thuis' opgeladen kunnen worden.
Denk dat er op dit moment maar weinig mensen zijn die een EV kopen en thuis niet kunnen laden.
" er komen ook steeds meer autovrije en autoluwe straten. "

Omdat er geen parkeerplek is hoeft er daar natuurlijk ook geen lader geplaatst te wouden.

En omdat die auto's waarschijnlijk in een garage of op parkeerveld gezet worden is het daar juist weer makkelijker laders te plaatsen.
Of heeft de gemeente waar jij woont miljoenen op de spaarrekening staan om alles binnen 10 jaar van laadpalen te voorzien?
Die hoeven ze niet op de bank te hebben staan als ze een plan uit kunnen rollen waarmee ze geld kunnen gaan verdienen. Dan zijn er genoeg investeerders en subsidies te vinden...
Ja en iedereen een mobiele telefoon, gaat nooit gebeuren! :+
Laat staan iedereen een mobiele telefoon met breedband internet in z’n broekzak. Compleet ondenkbaar! Dus het wordt nooit wat met die EV’s.
Kan beter en eenvoudiger, maak van iedere lantaarnpaal een laadpunt, stroom heb je al, afrekenen via energiemaatschappij en voldoende laadpalen. Kwestie van een goede module ontwikkelen die je in de lantaarnpaal bouwt en klaar ben je. Heb je ook nooit gezeur over te weinig laadpalen aangezien een lantaarnpaal eens in de 5-10 jaar levenscyclus vervangen gaat worden door oa LED etc...
zeker. een laadkast van 1MW in een woonwijk? denk maar niet dat die kabels in de grond dat overleven, en al helemaal niet als er meerdere laadkasten zijn.
enige mogelijkheid is dat die laadkasten intelligent energie bufferen gedurende de slappe tijden. daardoor gaan de kosten - en dus de prijzen voor laden - omhoog. en dan is de lol er weer gauw vanaf ...
In de wijk hoeft dat ook niet. Dan is 22kW of zelfs 11kW prima om in een nacht op te laden.
Maar nog steeds niet als iedereen dat gaat doen. Bedenk dat het huidige net berekend is op 1 kW continue verbruik per aansluiting. Er zijn nu al problemen voor het aansluiten van snellaad stations of zonnepaneel parken in diverse regio's. Dat zal de komende tijd alleen maar erger worden als er niet snel geïnvesteerd word.
Zo klein is dat percentage niet hoor.
De meeste rijders van een tesla hebben wel een ruime oprit en/of vaak een inpandige garage.
Onzin, met deze update duurt het nog steeds ruim 6 x langer dan bij benzine tanken.
Heb ik de extra keren stoppen noch niet meegerekend.

1x 5 min benzine tanken en ik kan weer 750 km rijden.
Komt dus totaal niet in de buurt van elkaar.
en 750 km rijden in 1 keer is ook een super idee...

en wat loopt iedereen altijd te "janken" over lange afstanden. de meeste mensen in nederland rijden nog geen 100 km per dag. 98% van de tijd rij je zelf ook niet meer dan 100-200 km. en als je echt veel km wilt maken. je kan alsnog honderd duizenden kilometers per jaar met een Tesla rijden.
https://www.youtube.com/watch?v=9nfgb8TPcHk
550.000 km in 2 jaar met een model X
Nee, maar op vakantie een pauze op een plek zonder tankstation is geen probleem. Vaak mooiere omgeving en lekker rustig.
Met ca 350 km gereden en een kleine pauze kan ik nog eens 350 km rijden voordat ik weer moet tanken.

Voor mijn werk moet ik regelmatig 150-200 km tijden naar een plek waar nog niets is.
Als ik naar huis ga wil ik niet ergens moeten stoppen om stroom te tanken. Ik wil dan naar huis!
1x in de 4 dagen op de heenweg even 10 min kwijt om te tanken en een bakkie leut.
ja of je laad je auto elke nacht bij u thuis op en/of op het werk.

en uw argument over die 350 km kan net zo goed toegepast worden voor Tesla Superchargers omdat deze ook juist regelmatig op mooie locaties liggen. zo ken ik mensen die een SC locatie hebben gevonden langs hun oude route voor verre vakantie dat een klein kinder pretpark achtig iets is. nu stoppen ze daar elke heen en terugreis van die vakantie en is het een extra ding waar de kinderen naar uit kijken. zo zijn er vele voorbeelden van goede locaties voor SC's van Tesla.

verder staan er een kleine 137k oplaadpunten in heel nederland al. dit is bv meer dan dat er in de hele VS staan en daar blijken afstanden ook geen problemen meer te zijn voor EV's (Tesla's met hun netwerk er bij).
In 1981 was het nog steeds een regel en in 2019 óók nog steeds een regel:
Twee uur rijden, een kwartier rust
Daarbij kan je met een Model S zo door rijden naar Zuid Frankrijk en dan ga je alsnog ruim om met die regel kan ik je vertellen.
Die regel is gebaseerd op de zwakke schepsels 'mensen'. We gaan natuurlijk AI laten rijden... wij menschen kunnen dat niet zo goed. :P
Die zwakke schepsels zitten nog steeds in een zelfrijdende auto. Dan is het voor die zwakke schepsels dus nog steeds goed iedere 2 uur even pauze te nemen. Te lang zitten aan een stuk is niet goed voor je gezondheid, wordt je nog zwakker van....
Dus je staat ook elke 2 uur op 's nachts om de benen te strekken?

Goed is het misschien wel maar het is nog veel gezonder als je naar Frankrijk loopt in plaats van te rijden. Toch doe je dat ook niet. Het punt is dat het makkelijk moet zijn om te zorgen dat mensen het gaan kiezen over alternatieven die veel slechter voor het milieu zijn zoals vliegen. En een zelfrijdende auto duurt al veel langer dan een vliegtuig.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 7 maart 2019 13:02]

Hier haal je nogal wat drogredeneringen door elkaar heen. 's Nachts slapen in een bed in liggende positie is wat anders dan zitten in een auto. Zitten levert het lijf niet de zelfde rust als liggen ( in sommige zitpositities zet het zelfs heel veel druk op bepaalde delen van het lijf, zoals de ruggewervels, aderen die door je benen lopen, etc. Denk aan Trombose). Daarnaast zit je dan de hele dag naast dat je de hele nacht al hebt gelegen tijdens je slaap, dat is te veel van het goede. Kortom, ook als de auto zelf rijdt is het nog steeds een goed idee om iedere 2 uur de benen te strekken en even wat beweging te pakken, uren achter elkaar blijven zitten is gewoon dermate ongezond dat ik het iedereen af zou raden. Dat heeft niks te maken met dat lopen naar Frankrijk gezonder is, er naartoe rijden zonder pauzes is ongezond! (tenzij je naar Lille rijdt, dat is vanuit een groot deel van Nederlands maar 2 uurtjes).

Een zelfrijdende auto hoeft dan ook niet langer te duren dan een vliegtuig. Ik denk dat je naar Parijs nog een aardig stuk in de buurt komt. Als ik naar Parijs wil vliegen moet ik eerst naar Schiphol (1,5 uur), dan daar 2 uur vantevoren zijn, 1 uur vlucht naar Charles de Gaulle, dan nog naar Parijs, etc. Dan kom ik met 5 uurtjes rijden (inclusief 2 keer een pauze), best wel een heel eind!
Als je in een stoel slaapt is dat wel beter omdat de kromming van de stoel mogelijk de bloedsomloop bekneld. Ook in een vliegtuig wordt geadviseerd om niet de hele vlucht te blijven zitten.
Ja maar voor hoelang rijden we nog zelf🧐 Het argument stoppen moet je toch is niet meer legit wanneer we over x-jaar niet zelf meer rijden.
Jawel dus. Stoppen is nog steeds belangrijk, ook als je zelf niet meer rijdt! Te lang zitten aan 1 stuk is namelijk ongezond, ongeacht of je rijdt of niet.
dus eigenlijk zegt u. boeiend van dat opladen. over een paar jaar hoeft niemand meer te rijden dus boeit dat ook niet?
Dat is natuurlijk een mooie regel maar als je met wind en in de kou rijdt gaat er toch behoorlijk wat van de range af. Daarnaast zijn er zat mensen die liever iets te hard rijden dan netjes 120Kmh. Het is wel fijn als je binnen 30 minuten weer onder weg bent.
dat is ook een ding dat veel mensen niet weten die geen EV rijden. boven de 80-90% opladen kan je beter niet doen. en dit heeft een paar redenen. althans. bij Tesla weet ik zeker dat al deze punten kloppen

1. de chemi van de cellen is zo dat je beter je accu's tussen de 20-90% opgeladen kan houden. dit bevorderd de levensduur significant. als je buiten deze getallen gaat zal er meer stres op de chemi van de cell komen die voor extra degradatie kan zorgen.
2de reden is dat je veel minder snel gaat laden bij superchargers na dat de 80% bereikt is. dus tot 80% laad je zeer snel op en hierna zal het nog 2-3x langer kunnen duren om tot de 100% te komen.

en met het nieuwe SC V3 van Tesla kan je dus binnen die 30 min tot 80% opladen.
Een Tesla accupakket (85 kWh accupakket) bevat zo'n 7.000 Panasonic lithium cellen van het type 18650 ( https://www.nkon.nl/recha...18650b-made-in-japan.html ). Deze li-Ion cellen moet je inderdaad niet helemaal ontladen (3,2 volt) en ook mogen ze absoluut niet boven de maximale spanning van 4.2 volt uitkomen. Daarom gaat het laatste deel laden veel langzamer, omdat de spanning tussen de lader en de cel nog maar heel klein is (omdat die 4,2 volt max zo kritisch is!).

Oplaadstroom advies is 1C, 1 keer de capaciteit. De cellen zijn 3.500 mAh, dat betekent een oplaadstroom van 3,5 A. Bij het laden met deze stroom per cel levert dat een wattage op van 3,5 * 4 = 14W. In totaal voor het gehele accupakket is dat 14*7.000 = 98kW.

Dat betekent dus dat het laden sneller dan 100kW (voor een 85kWh Tesla) niet goed voor de accu is ;-)

[Reactie gewijzigd door Robert-Jan op 7 maart 2019 22:22]

correct. en daarom adviseert Tesla dan ook om dit zo min mogelijk te gebruiken.

echter wat Tesla wel goed doet is dat ze een zeer goed batterij managment systeem hebben die al die cellen zeer goed kan beheren en dat in combinatie van hun Chemie die ze samen met Panasonic hebben ontwikkeld zorgt voor een zeer lange levensduur van 5000-10.000 cycles. en bizar genoeg blijkt dat het ook echt goed werkt als je naar die Model X van Tesloop kijkt die 550.000 km heeft gereden in 2 jaar. altijd tot 100% super chargen en alleen maar super chargen.

wat nog vetter is is dat de Model 3 geen 18650 cellen gebruikt van Panasonic maar de 21700 cellen gebruikt die in de GF1 worden geproduceerd. hier is alles nog beter geoptimaliseerd, is de energie dichtheid ook omhoog gegaan. de koeling is efficienter/beter geworden, de prijs per kWh is omlaag gegaan en de levensduur is groter.
Ah iemand die zich er ook in verdiept heeft :-)

Of het bij Model 3 technisch efficiënter / beter geworden is in vergelijking met de Model S betwijfel ik. Vast niet slechter, maar in ieder geval kostentechnisch een stuk goedkoper.

Het opwarmen van het accupakket bijvoorbeeld (30 graden Celsius schijnt de ideale temperatuur te zijn) gebeurt nu niet meer met een dedicated verwarmingselement, maar door een stroom door één spoel van de motor te laten lopen. Slim design en het scheelt onderdelen en onderhoud, maar technisch niet beter. En zo zijn er vast meer verbeteringen doorgevoerd die de kostprijs omlaag halen.
Ja zeker. Als ik ergens in wil investeren zoek ik eerst goed en lang (in dit geval al sinds 2009) onderzoek in het bedrijf op z aantal aspecten etc.

https://youtu.be/aVnRQRdePp4
https://youtu.be/pAS-yjWj9DY

Hier 2 videos die vind ik een mooo technisch inzicht in de Model 3 geven. 2de is kort eerste is lang en gaat opbsommige fronten best diep.

Altijd leuk om mensen hier te zien die ook hun onderzoek op een onderwerp doen ^^
Nouja, met deze nieuwe lader heb je dan al weer redelijk je accu opgeladen (alhoewel er wel gezegd wordt dat de laadtijd ongeveer 1000miles/hour is).
Als je zo redeneert zit je vast in oude dogma's, namelijk dat je gaat tanken als je tank leeg is. Bij een BEV werkt het niet zou, als het even kan hang je hem aan een stekker als hij stil staat. Dat kan thuis zijn (bij voorkeur, maar niet iedereen kan een eigen laadinstallatie voor de deur op eigen grond plaatsen, I know) maar dat kan ook op je werk zijn. Daarbij kan dat bij de supermarkt of de Mac of waar je ook maar stopt zijn.

Het gevolg is dat meestal (niet altijd, ik weet het) je accu vol zit als je begint met een rit. Als je een parallel trekt met benzine dan zou het betekenen dat voor aanvang van ELKE rit je tank kokkie vol zit: hoe heerlijk is dat.

Sure, als je lange ritten gaat maken dan moet je onderweg bijladen. Voor heel veel mensen (zo niet de meestel) zal dat bijna niet voorkomen (laten we zeggen hooguit 10x per jaar). Nu weer terug naar tanken: ik ken niemand die kan volstaan met 10x per jaar langs het tankstation. Nou ok, misschien een oud omaatje.

Maar zoals @teun95 terecht zegt hieronder: je moet je afvragen of we ons de luxe nog kunnen veroorloven om snel tanken te prevaleren boven een 100% schone vorm van vervoer. Misschien moeten we (zolang laden nog iets langer duurt) maar accepteren dat je wat langer stil staat: je rit iets ruimer plannen en iets vaker rust nemen onderweg. Dat zal je eigen rust ten goede komen, maar zeker het milieu.

Daarbij hebben we simpelweg geen keuzes: vroeg of laat zal de verkoop van nieuwe ICE wagens verboden worden hier in Nederland.
Dit is wel erg afhankelijk van het scenario en (bewust?) worden de lange ritten aangehaald terwijl dit slechts een percentage is van het totaal aan gereden ritten. Bij normaal woon-werk verkeer hoef je met een elektrische auto met fatsoenlijke capaciteit (zoals de Tesla's) nooit meer naar een tankstation. Dat scheelt pas tijd.
Misschien dit staatje even doornemen. Dat geeft perfect weer dat het echt heel erg meevalt. En dan te bedenken dat Porsche/Audi/Rimac en andere werken aan 350kWh laders. En daar ook al een aantal in test hebben onder de Ionity naam.
Tanken mag ook best wat langer duren. Het is immers een flink bedrag wat je eraan uitgeeft, dus het mag best voelen als iets substantielers :)
Nice, een review van een tweaker op de tweakers website een idee haha? Ben heel benieuwd naar de ervaringen binnen Nederland.
Binnen Nederland zal ik vrijwel nooit de Superchargers gebruiken met een bereik van 400+ km.
Maar ik heb plannen voor vakanties naar zuid europa en Noorwegen dus wie weet schrijf ik een keer een review over de Tesla Model 3...
Anoniem: 84766
7 maart 2019 11:54
Maar 250kW piek? Haha, kinderspeelgoed, aldus Elon.
A mere 350 kW ... what are you referring to, a children's toy?
https://twitter.com/elonmusk/status/812708946225963008

Tesla heeft alleen geen geld om hun kinderspeelgoed uit te rollen. De investeringen worden dit jaar nog minder dan 2018 en minder dan de helft van 2017.

Voor dit geld moet Tesla investeren in:
- Semi
- Dakpannen
- Roadster 2
- Model Y
- Fabriek in Shanghai
- SuperCharger v3
- Service Centers

En dit terwijl Q1 weer ouderwets verlies lijden wordt met een negatieve cashflow. Tesla heeft helemaal geen geld om te investeren in al deze producten.
Ik zie je in ieder bericht over Tesla met dit soort negativiteit en doemscenario's komen, maar nooit met bronnen. Kom maar op met je argumentatie zou ik zeggen. Model 3's gaan als warme broodjes over de toonbank en dat zien investeerders ook. Die kijken verder dan hun neus lang is. Ok, dus Elon was iets te enthousiast op Twitter, doet 'ie anders nooit! :+ Is er een ander autobedrijf met een dergelijk charge netwerk of zulk laadvermogen? Voorlopig niet.
Ik zie je in ieder bericht over Tesla met dit soort negativiteit en doemscenario's komen, maar nooit met bronnen.
aToMac's Tesla gerelateerde post-historie is inderdaad best interessant, neem bijv. deze quote (en draadje):
De kans dat Tesla winst gaat maken met de Model 3 is ver onder het nul punt beland.
Deze is ook bizar, zeker in het licht van zijn post hierboven.

[Reactie gewijzigd door styno op 7 maart 2019 13:33]

Anoniem: 84766
@styno7 maart 2019 13:48
Deze is ook bizar, zeker in het licht van zijn post hierboven.
Wat schrijf ik:
En dat de huidige massale verliezen enkel door operationele kosten komt van de Model 3, dat zullen we zien. Waarschijnlijk niet eerder dan Q1 van 2019, omdat ze komende half jaar nog wel veel dure Model 3's kunnen verkopen met een hogere marge.
Als mijn voorspelling correct is, dan zien we dus inderdaad in Q1 van 2019 weer verlies, want in Q3 en Q4 hebben ze de modellen verkocht met de hoogste marge. En wat voorspelt Musk nu voor Q1? Juist, een verlies. Tot nu ben ik spot on.
Tesla CEO Elon Musk said during a conference call with reporters on Thursday that the automaker would likely not be profitable in the first quarter of this year.
https://www.businessinsid.../?international=true&r=US

Wat schrijf ik dat andere draadje:
Nee, de hoge heren van Tesla zijn alles behalve eerlijk en transparant en ze rekken de regels van de SEC heel ver op.
SEC heeft Musk schuldig bevonden van fraude en dit mag hij niet ontkennen. Op dit moment wordt Musk in contempt gehouden voor het niet naleven van de schikking.

En tot nu toe heeft Tesla twee kwartalen een kleine winst geboekt. In Q1 is het weer verlies. De investeringen voor de Model 3 zijn nog lang niet terugverdiend. Tesla heeft namelijk een paar miljard geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Model 3 en de productielijnen.

En ik weet dat boekhouden niet je sterkste kant is, maar Tesla heeft winst geboekt door R&D te bevriezen, garantievoorzieningen per verkochte auto bijna te halveren en eenmalig korting te krijgen van leveranciers.
Tja, een paar kwartalen verlies draaien is natuurlijk keihard bewijs dat het bedrijf totaal ongezond is en geheid ten onder gaat. Vooral als je zulke slechte producten hebt die totaal niet verkopen. Kijk maar naar bijvoorbeeld Uber en Amazon... oh wacht!
Anoniem: 84766
@Maruten7 maart 2019 14:03
Paar kwartalen verlies draaien? Tesla heeft nog NOOIT een jaar winst gedraaid.

En vraag je eens af, als Tesla een minimale winst heeft geboekt in Q3 en Q4 van vorig jaar, omdat ze hun totale backlog van Performance en AWD hebben vervuld. De modellen met de hoogste marge.

Nu heeft Tesla de prijzen van Model S, Model X met tot wel 20% laten zakken. Ook de Model 3 prijzen zijn al twee keer verlaagd nu met een paar duizend dollar en ze gaan de lage marge SR en SR+ verkopen. Hoe kan dat bedrijf de komende kwartalen winst gaan boeken?

Is Tesla ineens op een goede dag 20% efficiënter geworden met produceren?

Geef me 1 logische reden dat Tesla komende kwartalen winst kan maken?
Misschien spelen ze hetzelfde spelletje als Disneyland Parijs lange tijd heeft volgehouden? Alle winst die je pakt direct investeren in een deel van je bedrijf/park zodat je niet echt winst maakt. Ook geen verlies natuurlijk. Maar misschien ergens status quo?

En ze investeren inderdaad in veel dingen, dit laad netwerk is er één van wat ook nog eens behoorlijk kost.
Nee ze maken geen vette winsten, maar slecht zijn ze ook niet bezig.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 7 maart 2019 14:37]

Dit is het model dat Amazon ook hanteert en Tesla wordt vaak ten onrechte vergeleken met Amazon. Amazon heeft vrijwel altijd een positieve free cash flow. Bij Tesla gaat er ieder jaar meer geld uit dan er binnen komt en hebben ze de gaten gedicht met de verkoop van aandelen en schulden.

En nogmaals, Tesla had een brutowinstmarge van zo'n 22%, dit is berekend over de brutowinst (omzet - directe kosten), voornamelijk cost of goods.

Hier moet nog vanaf R&D, deels SG&A, reserveringen voor garantie claims en terugroepacties, dus onder aan de streep bleef er maar een paar procent over voor winst in Q3 en Q4.

Tesla heeft over de hele lijn de prijzen met 15-30% laten zakken, dan is het niet heel moeilijk om te voorspellen dat het niet goed gaat met het bedrijf. Blijkbaar schop ik tegen schenen hier. Ik kan het niet mooier maken dan het is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 84766 op 7 maart 2019 15:16]

als warme broodjes? Valt bijzonder tegen in Nederland.
Gek he. Misschien komt dit doordat de eerste schepen met M3's voor geheel Europa pas vorige maand de haven van Zeebrugge zijn binnengevaren?
Inderdaad. Er zijn 2-3 roro schepen onderweg naar Europa of pas aangekomen, idem voor China. Met elk ~3500 auto's aan boord. Dit is een groot verschil met het vorige kwartaal toen alle Model 3's vanaf fabriek nog vlot aan de (Amerikaanse) klanten geleverd konden worden. Geen wonder dat in deze overgangsfase leveringen wat lager uitvallen.
Wel interessant om te zien dat het aantal verkochte Model S en X compleet in elkaar gestort is met dank aan de nieuwe bijtelling:

TESLA MODEL 3
jan-feb 2019 512
jan-feb 2018 0 (duh)
TESLA MODEL S
jan-feb 2019 24
jan-feb 2018 224
TESLA MODEL X
jan-feb 2019 16
jan-feb 2018 86

In totaal dus al wel 552 (2019) tegenover 310 (2018) geleverd.
Als je tegenvallende Q1 sales in NL (of Europa) wilt claimen dan moet je eerst laten zien wat Tesla denkt te gaan verkopen in Q1, niet wat één of andere Twitteraar of blogger denkt. Toch?
Geen wonder dat je het idee hebt dat iedereen het met je oneens is. Zo'n simpele formule is misschien wat ... te simpel?

Ik wist niet dat autoverkopen seizoensvariatie hebben (vooral van toepassing op S en X in dit stadium). Ik wist ook niet dat de productiecapaciteit van de Model 3 nu al op de consistente 7000 stuks productie per week zit die Tesla pas voor eind 2019 voorziet. Ik wist ook niet dat door aflopende subsidies Tesla voor Q1 minder S en X verkopen verwacht omdat deze vervroegd verkocht zijn. Allemaal reduceren ze die 80.000 van Q1, dus dat is niet wat Tesla denkt te verkopen.

Allemaal uit hetzelfde document wat jij aanhaalt.
ook in dat zelfde document is te zien dat die "kleine" winst van Tesla prima in vergelijking staat met de winst marges die EOM's halen. ook wel leuk om naar te kijken als je de winst van tesla klein noemt. het is nog een opstartend bedrijf.

en volgens uw logica @Anoniem: 84766 had Tesla vorig jaar dus eigenlijk niet meer dan 150-170k auto's kunnen verkopen? ik bedoel kijk naar Q1 2018... ze hebben toen "maar" 35k voertuigen verkocht totaal. de productie van het aantal voertuigen van Tesla staat niet still en verbetert continu over tijd. ook de kosten voor het bouwen van die voertuigen gaan continu omlaag waardoor dus die prijsdalingen van hun mogelijk worden. sterker nog. die prijs dalingen zijn ook beloftes van musk om steeds meer betaalbare ev's te verkopen.
Anoniem: 84766
@Maruten7 maart 2019 13:58
De Bloomberg tracker is gebaseerd op het aanvragen van VINs. Tesla is vrij om deze aan te vragen wanneer ze dat willen. Pas als de vin geregistreerd wordt als levering is het daadwerkelijk verkocht. Aanvragen van een VIN produceert de auto niet eens.

Warme broodjes? Tesla heeft dit jaar pas 12.500 Model 3's verkocht in de US, volgens schattingen van fansite Inside EV.

In Europa staat het met registraties op:
https://pbs.twimg.com/media/D1Di1UKX4AAaTXl.jpg

Duitsland staat op zo'n 1700 tot nu toe.

Nee, warme broodjes zou zijn als Tesla 5000 per week zou verkopen en dat doen ze niet. Er zijn meer dan genoeg bronnen te vinden als je wilt zoeken. NYT, LA Times, WSJ met Charlie Grant.
Shell is er al een tijdje mee bezig, in het VK iig. Zie dit filmpje over Shell Recharge uit nov. 2017. Een redelijk aantal stations biedt nu Shell Recharge aan en ze gaan upgraden van 50kW naar 150kW blijkbaar.
Q1 gaat een krappe winst of verlies gerapporteerd worden *omdat* het volop investeert in al deze producten (en er dit kwartaal veel meer autos op transport zijn naar Europa/China dan het vorige kwartaal).
Vanwaar het zuur, aToMac? Misschien dat je er wat minder aanstoot aan neemt als je het uit de mond Musk zelf hoort?
"Given that there is a lot happening in Q1, and we are taking a lot of one time charges, there are a lot of challenges getting cars to China and Europe, we do not expect to be profitable. We do think that profitability in Q2 is likely," Musk said.
Of van een venture capitalist:
“One potential rationale for the company guiding to a loss in March is the timing of vehicles in transit to Europe and Asia,” said Gene Munster from Loup Ventures in a note on Jan. 24.
Bron: Reuters
Het is natuurlijk onzin om te denken dat een voorspelling van een CEO een belofte is. Musk zoekt vaak het randje op wat betreft zijn voorspellingen inderdaad, maar je moet wel een heel domme investeerder zijn om alleen maar op uitspraken van hem investeringen te doen. Aan de andere kant zijn er genoeg mijlpalen die Tesla wel voor elkaar heeft gekregen, dit terwijl critici constant schreeuwden dat het niet kon en dat een faillissement onafwendbaar was, en constant de bakens verzetten. En ga aub niet anderen zeggen jouw bewijs voor je te zoeken. Kom zelf maar eens een keer met wat linkjes.
Anoniem: 84766
@Maruten7 maart 2019 14:57
Wat betreft de winkels staat in de 10-K. Kun jezelf bekijken.
We have established and continue to grow a global network of stores, galleries, vehicle service centers, Mobile Service technicians, body shops, Supercharger stations and Destination Chargers to accelerate the widespread adoption of our products, and we continue to develop self-driving capability in order to improve vehicle safety. Our sustainable energy products, engineering expertise, intense focus to accelerate the world’s transition to sustainable energy, and business model differentiate us from other companies.
http://ir.tesla.com/node/19496/html

Ook een leuke:
We expect much of the investment in Gigafactory Shanghai to be provided through local debt financing, supported by limited direct capital expenditures by us.
Ze hebben nog steeds de funding niet. Ook moet er een 8-K komen zodra de funding wel verstrekt is.
We broke ground in January 2019, and subject to a number of uncertainties, including regulatory approval...
Hmm, hoe zeker is het dat die fabriek voor het einde van dit jaar er is?
We market and sell our vehicles directly to consumers through an international network of company-owned stores and galleries, which we believe enables us to better control costs of inventory, manage warranty service and pricing, maintain and strengthen the Tesla brand, and obtain rapid customer feedback. Our Tesla stores and galleries are highly visible, premium outlets in major metropolitan markets, some of which combine retail sales and service. We have also found that opening a service center in a new geographic area can increase demand. As a result, we have complemented our store strategy with sales facilities and personnel in service centers to more rapidly expand our retail footprint. We refer to these as “Service Plus” locations.
Whoa! 10 dagen later maken ze bekend dat de strategie toch niet goed is en men online wil kopen en dat ze alle gaan winkels sluiten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 84766 op 7 maart 2019 14:57]

Jij haalt wel erg makkelijk conclusies uit die standaard marketingpraat. Dat ze ineens het roer omgooien wat betreft die stores hoeft helemaal niet te betekenen dat ze zo in de problemen zitten, hoe graag jij dit ook wil geloven. Niks bijzonders in een zo snel groeiend bedrijf, dat gaat nu eenmaal met horten en stoten. Wat betreft die fabriek in Shanghai kan het net zo goed gaan over de uiteindelijke capaciteit. Gigafactory 1 begon productie van batterijen in 2016 maar is ook nog steeds niet af en capaciteit wordt verwacht nog te groeien tot het drievoudige van 2018 (50 GWh/yr > 150 GWh/yr). Sowieso vreemd om aan de bouw van een fabriek te beginnen als je niet eens genoeg investeringen hebt om het operationeel te krijgen. Als dat project mislukt, dan slaat de Chinese overheid ook een dikke flater.

[Reactie gewijzigd door Maruten op 7 maart 2019 15:29]

Anoniem: 84766
@Maruten7 maart 2019 16:16
Dit is geen marketingpraat, dit document is gericht op investeerders en heeft daarmee een juridische waarde. Hier zo maar 180 graden van afwijken in een gesloten call aan journalisten en investeerders is niet toegestaan (inside selling etc) en is een Reg FD overtreding. Tesla gaat ook hier problemen mee krijgen met de SEC.
Subject to certain limited exceptions, the rules generally prohibit public companies from disclosing previously nonpublic, material information to certain parties unless the information is distributed to the public first or simultaneously.
En wat betreft die stores is het juist heel vreemd voor een groeiend bedrijf. Waarom kunnen ze niet en online verkopen en de winkels behouden, waarom zijn de winkels een kostenpost en is het beter om ze te sluiten?

En waarom is het goedkoper om mensen 7 dagen lang te laten rijden en ze vervolgens de auto terug te laten brengen. Zou jij een 'nieuwe' auto kopen voor de volle prijs van >€60.000 waar al 1200KM in gereden is? En als je twijfelt tussen een BMW, Mercedes of een Tesla en je kunt geen proefrit maken in de Tesla, dan gok je het er maar op dat de Tesla prettiger is dan de Mercedes waar je ook een goed gevoel bij kreeg?

Vergeet niet dat er allemaal lease contracten op de panden van de winkels zitten, dit blijft gewoon doorlopen, dus ze besparen alleen deels op loonkosten. Want nu moeten de service centers de afleveringen doen en dat kost ook arbeid.

Het sommetje klopt niet. Het hele Tesla verhaal klopt niet.

Het is inderdaad erg vreemd dat ze in de 10-K schrijven dat ze problemen kunnen krijgen met de regelgeving en ook het geld nog niet volledig hebben. Maar wellicht hebben ze deels al een lening gekregen, maar ook dit is material information en zou in principe gedeeld moeten worden met investeerders.
Tenzij het om cijfers en concrete doelen gaat heeft dit soort taal helemaal geen juridische waarde. Die stukjes zijn dus wel degelijk marketingpraat. Meneer Musk die via twitter cijfers eruit flapt is een heel andere zaak uiteraard.

Tesla is nu eenmaal niet een doorsnee bedrijf met doorsnee klanten, dus ze zullen vast goede redenen hebben die winkels te sluiten. Er werd al zo hard geschreeuwd door de short sellers dat ze nooit de SR Model 3 met winst zouden kunnen verkopen voor $35.000, en nu er flink in de kosten gesneden wordt is het ook weer niet goed.

Die 7 dagen niet-goed-geld-terug policy zullen ze ook goede redenen voor hebben. Volgens mij kan je nog steeds prima een testrit maken trouwens:
De standaard retourperiode is één (1) kalenderdag na levering. Indien u uw voertuig geleverd heeft gekregen zonder ooit een test- of demo-rit te hebben gedaan dan begrijpen we dat u mogelijk extra tijd nodig heeft om uw voertuig te leren kennen. In dat geval hebt u zeven (7) kalenderdagen na levering de tijd om uw voertuig te retourneren, volgens de voorwaarden van dit beleid.

Wie zegt dat een auto met 1200KM weer voor de volle prijs verkocht wordt? Als mensen niet de volle mep willen betalen voor een auto met 1600km (MAX) op de teller, dan kopen ze 'm toch niet? Laat Tesla lekker zelf uitzoeken voor welke prijs ze die verkopen.

Wat betreft die lease contracten: puur giswerk... Een bedrijf neemt zulke besluiten alleen als het uiteindelijk wel tot kostenbesparingen leidt. Ongetwijfeld zullen er wat contracten doorlopen, maar daar ontkom je niet aan.

Het sommetje klopt niet. Het hele Tesla verhaal klopt niet.
Prima, koop maar lekker wat shorts. Misschien neem ik wel wat aandelen. De toekomst zal het leren.
Anoniem: 84766
@Maruten7 maart 2019 17:05
Wie zegt dat een auto met 1200KM weer voor de volle prijs verkocht wordt?
Maar stel dat ze er $2000 vanaf halen, wat nu ook gebeurt volgens mensen op TMC forum. Ben je dan nog goedkoper uit?

Wat betreft geld terug krijgen:
https://www.cnbc.com/2019...rn-problems-detailed.html
Er werd al zo hard geschreeuwd door de short sellers dat ze nooit de SR Model 3 met winst zouden kunnen verkopen voor $35.000, en nu er flink in de kosten gesneden wordt is het ook weer niet goed.
Slim idee, waarom sluit niet iedereen zijn winkel om kosten te besparen? Maar de SR verkopen ze ook niet met winst. Ze hebben aan DB laten weten dat ze een brutowinst hebben van $1500. Dit is exclusief evt refunds, R&D, SG&A en garantievoorzieningen van op dit moment zo'n $2300 terwijl het eerder richting de $5000 ging per auto.
Wacht even, dus ze verkopen ze niet voor de volle mep? Waarom zeg je dat dan?

Die problemen met refunds zijn inderdaad niet best. Valt niks op af te dingen.

Omdat andere automakers met dealer netwerken werken en dat altijd al hebben gedaan en dus niet eens eigen winkels hebben? Die zet je ook niet zomaar even aan de kant.

Geen idee wat ik met die cijfers moet en wat SG&A betekent. Ik dacht dat R&D onder investeringen viel? En dan zal dit over de basisversie gaan, extra opties wordt het meeste mee verdiend. Als een significant aantal er EAP of FSD bij neemt gaat de marge al flink omhoog. Dan nog blijft het giswerk, maar jij lijkt je conclusies al getrokken te hebben.
Vraagje aToMac, klets jij ook jouw boek met de constante negatieve Seeking Alpha interpretaties, spin en beter weten?
Dus anderen trekken een tegenovergestelde conclusie als jij en dus hebben zij fout? Interessante stelling.
Ook Tweakers maakt zich hier schuldig aan door voornamelijk de positieve artikelen te plaatsen en beloftes te plaatsen, maar nooit een artikel dat Tesla belofte niet waar maakt.
Wat is daar mis mee? Tweakers is geen site voor investeerders .Daarnaast is je bewering onjuist: 1 2 3 4 etc.
Anoniem: 84766
@styno7 maart 2019 16:58
Dus anderen trekken een tegenovergestelde conclusie als jij en dus hebben zij fout? Interessante stelling.
Waar schrijf ik dat?

Mijn bewering is deels wel juist. Waar is tegenonderzoek over het onderzoek van de NHTSA en Autopilot? Dit is wel degelijk een onderdeel waar Tweakers veel tijd aan besteed.

Verder ben ik het met je eens dat Tweakers geen site is voor investeerders, maar desalniettemin plaatst Tweakers artikelen over tweets van Musk en haalt dit nooit naar boven als ze niet waar gemaakt worden. Nogmaals, dat vind ik eerlijk gezegd niet zo erg, Tweakers bepaalt zelf wat ze plaatsen, behalve dat het de beeldvorming wel kan beïnvloeden als ze over dingen dus niet schrijven.
Tweakers artikelen over tweets van Musk en haalt dit nooit naar boven als ze niet waar gemaakt worden.
Heb je mijn linkjes niet gezien? Tweakers plaatst ook berichten over Tesla dat hun targets niet haalt...
Mooi, volgens mij bereiken we hiermee het punt waarop de laadsnelheid van een elektrische auto niet meer de bottleneck vormt bij een autovakantie.

De meeste mensen stoppen om de ca. 250 km toch sowieso al een kwartiertje lijkt me. Uiteraard spreek ik puur over de mogelijkheid, ik weet dat de infrastructuur er nog (lang) niet ligt.
Anoniem: 310408
@Dashter7 maart 2019 11:56
ik weet dat de infrastructuur er nog (lang) niet ligt.
Voor een Tesla wel! Je kan nu 96% van Europa berijden via superchargers.
in de praktijk betekend dat dat je zonder problemen van elk adres naar elk adres in Europa kan rijden via de superchargers.
Als je de enige bent jep...
Ik heb nu meerdere vakanties met de auto gedaan en laad regelmatig op bij superchargers, maar ik heb slechts eenmaal 5 minuten moeten wachten.. Wellicht dat jij ongelukkiger bent.

Overigens voorzie ik wel problemen nu de model 3 als zoete broodjes over de toonbank gaan.
Dat is ook de reden dat de Model3 niet gratis aan de SuC kan hangen. Vroege S en X rijders met gratis SuC toegang misbruiken die vooral voor gratis stroom, waar het netwerk eigenlijk bedoeld is om range anxiety weg te nemen.

Model3 rijders kunnen net zo goed bij Fastned of ionity of een andere partij gaan laden, want je moet overal betalen. Daarbij zal door de nieuwe prijsstructuur er fundamenteel meer geld bij Tesla binnenkomen waarmee uitbreiding van het SuC netwerk gefinancierd kan worden zonder dat aandeelhouders een rolberoerte krijgen over het zwarte gat dat SuC heet, waar eindeloos geld in moet zonder enige vorm van ROI.
Hoezo als je de enige bent? De meeste Supercharger locaties kunnen 8 tot 32 auto's tegelijkertijd aan.
Dat is nu prima, maar als de Model 3 alleen maar meer verkocht wordt en er nog eens een Model Y aan komt vraag ik me af of dit zo vanzelfsprekend blijft.
Gelukkig tot nu toe wel. Toen ik in 2014 met mijn Model S op roadtrip naar Frankrijk ging was dat nog echt pionieren. Met samengeknepen billen achter een vrachtwagen tot de volgende SC die achterlijk ver weg is, net te halen. Dan kom je bij de SC en dan is dat een tijdelijke op een pallet zo ongeveer met maar plek voor 2 auto's en vreselijk traag "super" chargen... Stond je dus dik anderhalf uur te laden, want je auto moest ook nog eens propvol zitten om het te redden tot de volgende...

In de afgelopen 5 jaar heeft Tesla gelukkig gigantisch geinvesteerd in de SC-infra. Ik kan nu gewoon met 130 km/u met het verkeer mee en elke 250km ongeveer naar de SC waar ik na 45 min weer klaar ben voor het volgende stuk, soms sneller. Met de Model 3 verwacht ik dat dat nog sneller zal gaan dan m'n vorige Model S uit 2014. En als we dan ook nog V3 SC's krijgen en ik kan binnen 20 minuten weer door, geweldig!

Dus ja, die ontwikkelingen gaan door en Tesla doet op dat vlak erg haar best. Roadtrips in de EU zijn nu soepel, zonder samengeknepen billen en heerlijk relaxed. Vorig jaar nog op en neer naar Zadar, Kroatie, geen enkel probleem.

En wachten bij de SC's? In het verre verleden een aantal keren bij Senlis ten noorden van Parijs. Ook zo'n kreng op zo'n pallet, dus maar 2 aansluitingen, en wel een hele drukke plek. Veel Nederlanders, wat Engelsen die net uit de tunnel komen of van de boot en wat Belgen. Ik heb daar wel eens 45 min moeten wachten.
Maar tegenwoordig? Hoef je nooit meer te wachten. Het is wel eens druk, maar ik eigenlijk is er altijd nog wel 1 vrij.

Ik heb m'n Model 3 nu een week en het is me wel opgevallen dat alhoewel op de SC waar ik was (Dordrecht) er CCS-stekkers waren aangelegd, dat dit niet bij alle stalls was... Ik moest dus iemand met een Model X vragen om te verkassen naar een "oude" SC met alleen Type2. Meneer had het bordje "Model 3 priority" op de stall ook niet gezien. Dit kan nog wel eens een dingetje worden... Hopelijk gaan ze op termijn gewoon alle stalls upgraden. Ik ben ook erg benieuwd hoe snel ze dit in de hele EU bij alle SC's uitrollen... Ik hoop snel want ik wil deze zomer naar Italie...
OP ten duur zullen ze inderdaad alle stalls upgraden naar CCS en hun eigen stekker. Waarschijnlijk is het net door deze upgrade naar V3 dat ze voorheen niet alle stalls hebben aangepakt om daar CCS in te zetten.

Maar ik deel je mening, de mensen die schreeuwen dat het niet kan werken en dat je uuuuuuuuren extra onderweg bent hebben zelf echt geen idee. Naar Genève deed ik er eigenlijk met wat verkeer verschil ongeveer dezelfde tijd over met een modelS als dat ik het reed met een Audi A7. 115kmh cruise control bij de Audi en 115kmh autopilot op de modelS. Eigenlijk dezelfde lunchstop en nog ergens even om de benen te strekken en de blaas te legen. Heerlijk fris kwam ik met de Tesla aan op de bestemming, daar kon die A7 niet tegen op.
voor zo ver ik het heb bijgehouden de afgelopen maanden zat de laatste keer in februari tesla al op 70 %+ in omzetten van alle europese stalls naar een duel kabel. we praten hier over 1-10% per week dat er gedaan lijkt te worden. voor het einde van deze maand verwacht ik dan ook dat 95% + is om gezet naar een duel.

en leuk om te horen dit soort verhalen over reizen ^^
Met de Zoe was het een ander verhaal en meer een avontuur. Dat was een korte trip van 700km ver maar kostte toch wat "moeite". Het was niet echt moeilijk met dingen als chargemap en andere routeplanners/laad paal vinders. Maar die heeft op dit moment geen CCS plug en laad wat minder snel.
Het was evengoed een leuke road trip om te doen :) En met een Tesla M3 was dat peanuts geweest.

Die Zoe hebben we nu vooral als stadsauto en dan maakt het helemaal niet uit. Even naar Gent of Brussel doe ik ook liever in de Zoe gezien die iets kleiner is dan mijn station. Dus parkeren gaat vlotter.
Het is even afwachten hoe VW ID gaat zijn in de zin van ruimte. Want hoewel de M3 best groot is vind ik hem toch net niet praktisch. Je moet meer nadenken bij het inladen en dat heb ik al tijden niet meer echt hoeven doen. Daarom zou ik graag een station model zien of inderdaad een Q4/ XC40 etc. Die zijn ook nog best ruim.
Ach hoe meer modellen er komen hoe beter en dit soort laad snelheden doen het "gebrek" aan range een stuk beter hanteerbaar maken.
misschien is over een week de Model Y release bekijken?
dat moet een kleine SUV worden, beetje zoals de Mazda MX-5 kwa formaat.

ja ik kan me goed die voor en nadelen voorstellen die u opnoemt verder.
andere fabrikanten moeten echt meer gaan doen om een dekkend netwerk te krijgen en het liefst ook allemaal op max 2-3 standaarden waarvan Tesla hun systeem er 1 is. want eerlijk is eerlijk. die zijn gewoon het elegantste en het dunste. maar dan moeten ze wel eindelijk eens partners gaan vinden....

en zeker waar het laatste. er blijven meer palen komen en vroeg of laat komt er ook een V4
Ik ben inderdaad erg benieuwd naar de Y en zal zeker de presentatie gaan bekijken. Ik hoop een beetje op die grote ja. Al mag Volvo ook wel snel hun XC40 aankondigen op stroom. Dat zou waarschijnlijk hun eerste elektrische auto worden onder de Volvo naam. Polestar 2 is natuurlijk ook deels van dat concern.

Netwerken zijn er al bezig. Fastned ken je waarschijnlijk, zo'n beetje de grootste in Nederland maar ook in Duitsland hebben ze al een aantal stations. Ionity is druk bezig. En allemaal pakken ze de CCS standaard voor Europa. Dat is een prima stekker, en hoewel niet zo heel elegant doet het zijn werk. Dat is voor mij genoeg, want ze zijn handelbaar.
ik ben ook wel benieuwd naar de XC40 EV. en de Polestar 2 is vind ik echt een super vette auto. ik vind het moeilijk te zeggen welke mooier is. maar hij doet niet onder voor de Model 3. alhoewel het wel echt een ander type uitstraling is dus ook niet goed te vergelijken in mijn opzicht.

ja ze zijn zeker goed bezig. ik zie de Tesla SC ook meer als een elegante stekker die voor zowel de lage als hoge vermogens word gebruikt in de vormfactor. het is meer een luxe stekker voor een merk(of merken als andere luxe merken er ooit nog bij komen). en eerlijk is eerlijk. de CCS is verder ook een prima stekker.
En daarom zijn ze druk bezig met uitbreiden. Er komen regelmatig locaties bij, of bestaande locaties worden geüpgraded.

Daarnaast kun je ook op veel andere locaties ook snelladen, zeker met de Model 3 die een CCS aansluiting heeft. Bijv. op de Fastned 175 kW laders haal je ook 125 kW. Misschien niet zo snel als de Supercharger V3, maar nog steeds heel erg snel natuurlijk. En wellicht gaat ook die snelheid omhoog na de Model 3 software update voor de Supercharger V3, maar dat is nog even speculeren.
Ik ontken niet dat men daar aan werkt, maar de vraag is of men op de zelfde manier kan schalen. En of dat overal gebeurt. Dat geldt ook wat betreft Fastned e.d. Niemand ontkent dat je bij ons en omringende landen keuze te over hebt, maar de originele stelling hierboven was:
Voor een Tesla wel! Je kan nu 96% van Europa berijden via superchargers.
in de praktijk betekend dat dat je zonder problemen van elk adres naar elk adres in Europa kan rijden via de superchargers.
En jij haalt er nu allemaal dingen bij die alleen van toepassing zijn in de 'ontwikkelde' gebieden zoals ons land. Dat is nou juist het punt als je gaat praten over door Europa reizen 'zonder problemen'.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 7 maart 2019 13:01]

In West Europa zullen er meer dan genoeg laad stations komen langs de hoofdwegen. Hopelijk vergeten ze daar dan ook niet de minder grote wegen want die pak ik liever dan de drukke snelweg. zeker voor de laatste +/- 200km. Lekker op het gemak reizen.
Toch een dubbel gevoel bij dat nummer.
Als je de supercharger map bekijkt zie je dat vooral in het oosten er bijna geen superchargers zijn.

Dus als je naar zo'n land zonder enige supercharger gaat, weet dan wel dat je ook weer 40% van de heenreis terugmoet om een supercharger te gebruiken(nu hoef je uiteraard geen SC te gebruiken).
Of bijvoorbeeld in Griekenland dat je eerst 3 landen door moet, of een pond moet pakken.
Op de heenreis kom je er langs, maar daar rond rijden is toch nog wel lastig als je alleen SC's pakt.
En al heb je daar wellicht een paar superchargers in het gehele land zoals in Estland en Letland nu gepland zijn, dan nog heb je geen garantie dat ze werken of beschikbaar zijn als je aan komt rijden, dus tenzij je daar ter plaatse verblijft is het maar de vraag of je echt zo ver door Europa kan komen puur op superchargers. In de praktijk is het slimmer om genoeg laadpassen mee te nemen die lokaal zullen werken.
Lokale laadpas meenemen is altijd een goed idee, je weet maar nooit. Kan trouwens nog een leuke puzzel zijn ;).

Maar, wat je zegt over SC's klopt niet. Je weet namelijk WEL van te voren of ze werken en zelfs of ze bezet zijn. Dat staat gewoon op je scherm in je Tesla auto :).
Bovendien worden ze bij een defect erg snel gemaakt en ik heb echt nog nooit gehad dat ik bij een SC kwam waar niets het deed. En ik rijd al 5 jaar Tesla en heb aardig wat roadtrips gemaakt.
"Je weet namelijk WEL van te voren of ze werken en zelfs of ze bezet zijn. Dat staat gewoon op je scherm in je Tesla auto"

Wat helemaal mooi is als je lokaal een reisje gaat maken dus dat je vlak voor vertrek kijkt, maar als jij een trip door Europa gaat plannen dan heb je pas wat aan de actuele info als je de daadwerkelijke rit naar die specifieke charger gaat maken, zeg die in Talinn. Dat je 2 dagen ervoor ziet dat hij beschikbaar is wil niet zeggen dat als jij 2 dagen later Estland binnenrijdt je ook gegarandeert daar kan chargen. Die kans is groot, zeker nu met de lage bezetting, maar mijn punt was dat die garantie er niet is en dat je weinig alternatieven hebt, omdat je in bijvoorbeeld Estland dan niet 20-40 km door kan rijden naar een andere Supercharger, die zijn er simpelweg niet.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 7 maart 2019 13:34]

Tot op zeker hoogte heb je wel een punt. Maar de uptime van Tesla SC is behoorlijk goed te noemen. En ja je ziet van te voren over je hele reis hoe het zit met die SC'ers waar je moet zijn. Hoop echt dan andere merken dat gaan overnemen. Iig de trilplanning werkt bij Tesla heel erg goed. Naar Estland ben ik nog niet geweest, staat wel op de planning :) Maar hier in meer west Europa is er geen probleem. In Tsjechië zijn er ook weinig SCers te vinden maar ze zijn er wel, voornamelijk dan destination chargers.

In Engeland ook geen problemen gehad :)
Je hebt theoretisch zeker wel een valide punt, maar in de praktijk heb ik echt nog nooit mee gemaakt dat dit een punt was, ook niet bij drukke bezetting (die er bij sommige SC's echt wel is/was, o.a. toen er nog niet veel van waren!).
Dan mag je uitleggen hoe je daarbij komt want de meest oostelijke superchargers staan in Katowice, dat is nog westelijker dan Warschau. In het noorden heb je alleen in Noorwegen nog supercharges tot bovenin, maar in Zweden en Finland zijn er geen superchargers in het noordelijke deel van het land. IJsland heeft ook geen superchargers, net als de meeste balkanlanden, Roemenie, Bulgarije en zelfs Griekenland. Dus alles bij elkaar noem ik dat zeker geen 96%, zelfs niet van de EU.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 7 maart 2019 12:29]

In de balkan landen zal het ok wel komen, zijn er daar ook al niet gepland? IJsland, ja 96% van de bezoekers komt met het vliegtuig en heeft dus niet hun eigen Tesla mee. Daar huren ze een auto waarmee ze ook het binnenland in kunnen. De huidige Tesla auto's zijn daar niet voor geschikt. Maar ook daar zullen ze ook wel laad stations krijgen als Ijsland zich verder inzet op duurzaamheid. Want hun ringweg kunnen ze prima aanpakken daarin.
Allemaal waar, maar zijn bewering was dat je nu in 96% van Europa kan komen via superchargers. Dat klopt dus gewoonweg niet, ongeacht welke kanttekening je erbij plaatst of wat er in de toekomst mogelijk zou kunnen zijn. Deze reactie geldt trouwens ook op je andere 2 berichten die over het nu en de situatie in West-Europa gaan. De situatie in West-Europa is zeer goed maar dat was niet waar de stelling hierboven op gericht was.
Voor een Tesla wel! Je kan nu 96% van Europa berijden via superchargers.
in de praktijk betekend dat dat je zonder problemen van elk adres naar elk adres in Europa kan rijden via de superchargers.
96% is niet alleen West-Europa en zelfs in West-Europa kan je trouwens ook nog problemen vinden terwijl OP beweert dat het zonder problemen van elk adres naar elk adres zou kunnen... Ik neem aan dat je mijn insteek kan volgen dat jouw positieve ervaringen niet het tegendeel bewijzen, omdat die simpelweg alleen voor het 'gelukkige' deel van Europa gelden.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 7 maart 2019 15:17]

Ik kan je zeker volgen :) En voor die landen is dat ook nog niet altijd gemakkelijk.

Maar een groot deel dat naar Frankrijk/ Duitsland/ Italië/ Spanje gaat kan dat al prima doen met zo'n auto.
EN op sommige trajecten verlies je helemaal geen tijd met laden als je dat doet tijdens je lunch etc.
Dan kan ik jou niet volgen waarom je dat blijft benadrukken want A. weet men dat hier ook wel B. was dat juist niet discussiepunt, zie de 96% bewering. Als we het zouden hebben over de mogelijkheid om praktisch naar verre wereldbestemmingen te kunnen vliegen vanaf Schiphol dan hoef je toch ook niet te melden dat er dagelijks tientallen vluchten naar Londen gaan...

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 8 maart 2019 08:02]

Voor een Tesla wel! Je kan nu 96% van Europa berijden via superchargers.
in de praktijk betekend dat dat je zonder problemen van elk adres naar elk adres in Europa kan rijden via de superchargers.


Dat is ten dele waar. Ik woon in het zuidwesten van Nederland maar de dichtstbijzijnde supercharger is ruim een half uur rijden en dat is dan een behoorlijk stuk om. Zal wellicht over tien jaar geen probleem meer zijn als er hopelijk een uniform laadsysteem komt.
Even een vraag he, stel de hele straat gaat op deze 250kW laders over en iedereen plugt zijn auto er om 18:30 in. Trek je dan niet een heel electriciteitsnet leeg?

Het klinkt allemaal heel mooi maar de infrastructuur lijkt me er niet altijd op voorbereid als straks een hele wijk om 18:30 de stekker in de auto plugt en daarna uitgebreid op zijn inductie- of keramsichekookplaat gaat koken.
Deze laders heb je niet in de straat.
Dit bericht gaat over superchargers van Tesla, niet over thuisladers.
Dit zijn geen straatladers, die gaan op ongeveer 11 kw, dit zijn speciaal aangelegde stations met al dan niet een batterij er tussen om de piekspanningen op te vangen. Dit soort bedrijven krijgen een hoog/laag tarief wat zo verschilt dat een batterij goedkoper is dan het hogere tarief.
Er is geen enkele reden om thuis met soort hyperchargers te plaatsen. Met een 11kW lader (3 fasen 16A) kun je in de nacht elke auto met fatsoenlijke range helemaal weer aftoppen van 0 tot 100%. Als je dat dan combineert met een systeem als Jedlix (die de vraag van (nu) Tesla's kan sturen op instructie van de netbeheerders) dan is er ook geen risico op overbelasting: de netbeheerder kan via Jedlix simpelweg de beschikbare capaciteit netjes sturen (en daar krijg je als Jedlix gebruiker nog wat korting voor).

Hyperchargers zijn bedoeld als "ik ben leeg en ik moet snel weer door" oplossing, langs snelwegen. En dan nog is het in het merendeel van de gevallen niet nodig om van 0 tot 100% SoC te laden. Het idee is dat de auto je vertelt "als je nou een paar minuten hier stopt dan heb je RUIM voldoende om op je bestemming aan te komen, waarna je me daar aan de slowcharger kan hangen".... Het heeft ook geen zin, want na zo'n 50tot 60% beginnen de meeste wagens de kraan van de lader dicht te draaien, om te voorkomen dat de accu (spreekwoordelijk) begint te roken.
Even rekenen: 250kW met 240 volt is dus ruim 1000 ampère. Dat zal hem dus niet worden.
Krachtstroom: 250 kW bij 3 * 400 volt: ruim 200 ampère per fase. Nog steeds zwaarder dan de gemiddelde huisaansluiting.

Nu kan ik mij voorstellen dat zo'n laad-paal een buffervat heeft in de vorm van een ingebakken condensator of accu. Maar dan nog: met een 16 amp aansluiting kan krachtstroom 3 * 400 * 16 ~= 19kW leveren. Dus 1 keer in de 24 uur een 450 kWh accu vullen.

Er zijn dus zware zakelijke aansluitingen nodig als je meer/sneller wilt laden, er van uit gaan dat de standaard 32 amp aansluiting max voor de helft voor de oplader gebruikt wordt.
Weet iemand ook wat de laadspanning van de auto is? Ben benieuwd hoeveel amps er door de (vloeistofgekoelde) kabel gaan!
Voor Tesla 400V. Porsche gaat voor 800V.
De DC-laadspanning is gerelateerd aan de laadtoestand van de batterij. De spanning van een batterij is afhankelijk van de resterende lading (leger is lagere spanning), bij Lithium is dit circa 3.1 tot 4.2V. Bij een batterij configuratie als die van Tesla (96s met een varierend aantal parallele series afhankelijk van de packgrootte) varieert de spanning dus tussen de ~297V en ~403V. Stel dat de accu bij 330V de maximale stroom kan opnemen dan is de stroom op dat moment maximaal 757A.
(~ = ballpark figure).
Ik lees in het artikel de volgende dingen die worden gewijzigd :
 • de capaciteit van de nieuwe superchargers (V3) wordt 250kW (dankzij nieuwe kabels en een nieuwe stroomkast)
 • de huidige superchargers (V2) worden geupdate van 120kW -> 145kW (software limit verhogen. Hier zal wel meer bij komen kijken maar dat vond ik zo niet meteen)
 • de autos krijgen een software update, zodat in bepaalde gevallen ("hey ik ben een tankstation binnenrijden") de batterij zich opmaakt om snel (V3) te laden. (voorverwarmen).
bijkomende noten :
- De superchargers zijn het equivalent van snelwegtankstations en hun locale infrastructuur (+ kabels) kan dit dus altijd aan. Deze geven gelijkstroom (DC) en kunnen +-120 à 250kW aan. Er is ook een type supercharger die meerdere autos tegelijk kan laden ("Urban"), zijn capaciteit is dan beperkt tot "piek / aantal auto's".
- De homechargers zijn de toestellen zijn de toestellen voor thuis, waar potentieel "de hele straat" er een van zou hebben. Zij geven wisselstroom (AC) en kunnen (ahv uw circuit) 2,8 - 19,2kW leveren.
- De auto zelf heeft batterijen die DC gebruiken en een onboard lader die, indien nodig, de AC kan omvormen : capaciteit 7,7 - 11,5 kW.


Altijd onthouden dat de zwakste schakel de effectieve capaciteit bepaalt. Zodra je dus via de onboard charger moet (want AC), zal dat je max laadvermogen zijn.

Bovendien, is het gebruikspatroon compleet verschillend tussen
een tankstation (Ik wil nu zo snel mogelijk zo veel mogelijk want na mijn koffie rijd ik verder)
en je thuislader (ik ben thuis, begin maar te laden en zie dat ik tegen mijn volgende rit opnieuw een redelijk bereik heb. Ps, dit is misschien over een uur, misschien pas morgenvroeg.)

[Reactie gewijzigd door warrg op 7 maart 2019 13:08]

250 kW is de hele straat... Dat gaat niet goed komen. En dat is ook bekend.
Thuis heb je een destination charger van 3-10 kW.
Jammer dat er niks wordt genoemd over de impact op de acculevensduur. Snelladen versnelt immers de batterijdegradatie. Ik snap dat je in de praktijk niet elke dag gaat snelladen, maar stel je doet het 25% van de keren. Hoeveel korter gaat je accu dan mee?
Anoniem: 310408
@g0tanks7 maart 2019 11:58
Dat heeft inderdaad invloed maar zoals we bij de Schiphol taxies hebben gezien (die vrijwel alleen snelladen) is die invloed erg klein. Na 300.000 km wellicht een paar procent meer verlies.
Interessant. Wie zijn 'we'? Is hier publieke data voor? Ik loop vaak langs de taxibuffer op Schiphol. De rij die daar staat is altijd zo lang dat ik zou denken dat traagladen ook wel voldoende is.

edit: Op de website van Tesla heb ik het volgende gevonden over de Tesla's van de BIOS-groep op Schiphol:
De taxi’s van de BIOS-groep worden voornamelijk ’s nachts met AC geladen of wanneer ze stil staan, met behulp van reguliere oplaadpunten in hun eigen depot, zodat de chauffeurs hun shift altijd volledig opgeladen kunnen starten. Als back-up tijdens pieken zoals tijdens vakantieperioden, wanneer de auto's constant in gebruik zijn, maakt BIOS gebruik van de DC-snellaadoplossing van Tesla op hun eigen locatie, waar de auto's snel kunnen worden opgeladen met 60 kW.
60 kW is wel van een hele andere orde dan de 250 kW waar we het nu over hebben.

[Reactie gewijzigd door g0tanks op 7 maart 2019 12:48]

https://www.youtube.com/watch?v=9nfgb8TPcHk
hier een video van Tesloop over hun Model X welk in 2 jaar tijd 550.000 km heeft gereden en hierbij 13% capaciteit heeft verloren. hun laden de auto's meermaal daags op met 100% van de tijd aan de SuperChargers van Tesla.

en zoals eerder op deze pagina genoemd. accu degradatie en vermogen hangen niet 1 op 1 samen. er zijn meerdere factoren die een rol spelen waardoor het niet per see een grotere impact hoeft te hebben dan V2 SC
Ik heb ondertussen 3000kWh geladen en daarvan nog geen 250kWh bij de supercharger. Daar laad ik eigenlijk alleen maar als ik op doorreis ben of veel kilometers op een dag maak (>300km). Bij mij dus ruim onder de 10% en ook het laadvermogen wordt geknepen als de acculading buiten een bepaalde range ligt. Eigenlijk wordt alleen tussen de 15-65% op vol vermogen geladen. Het valt dus denk ik nog wel mee...
Zoek even op ‘tesloop’. Dagelijks snelladen tot 100% is na 100.000-en km’s in elk geval voor Tesla’s nauwelijks een probleem.
Jammer dat er niks wordt genoemd over de impact op de acculevensduur. Snelladen versnelt immers de batterijdegradatie. Ik snap dat je in de praktijk niet elke dag gaat snelladen, maar stel je doet het 25% van de keren. Hoeveel korter gaat je accu dan mee?
er is ook een groot verschil in het niveau van laden, alles boven de ~80% is veel erger dan daaronder.
Daarom ook dat tesla's eigenlijk over meer capaciteit beschikken dan dat er bruikbaar is voor de consument.
Zie ook de link in deze post
Regelmatig snelladen zou geen probleem moeten zijn als de BMU ook zo nu en dan de tijd krijgt om de cellen te balanceren. Dus soms ook even een nacht aan de AC als je vaak snellaad is aan te raden. Waarschijnlijk heeft het beperken van de SOC (state of charge) een belangijkere invloed op de levensduur, oftwel: beperk indien mogelijk de SOC tot 80-90% en laad tot 100% als je een bijzonder lange rit gaat maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee