Microsoft maakt Windows-app Rekenmachine open source

Microsoft heeft de code van de Windows-toepassing Rekenmachine, in het Engels Calculator, onder de MIT-opensourcelicentie op GitHub gezet. Ontwikkelaars kunnen zo meekijken met of bijdragen aan de ontwikkeling van de rekenmachine in Windows 10.

De bedoeling is onder meer dat ontwikkelaars makkelijk elementen van Rekenmachine in eigen apps kunnen integreren, schrijft Microsoft. De code van het programma, dat Microsoft schreef in C++, staat als project op GitHub. GitHub is sinds een paar maanden een bedrijfsonderdeel van Microsoft.

Om de code te kunnen bekijken en aanpassen, moeten gebruikers Visual Studio gebruiken met de sdk voor Windows 10 en een component voor C++-programma's. In de build voor ontwikkelaars staat het verzenden van data uit, iets dat in de standaardversie wel aanstaat. Ontwikkelaars kunnen niet alleen de code zien, maar ook bugfixes aandragen en zo bijdragen aan het Windows-programma zoals dat standaard in toekomstige Windows-versies zal staan.

In de documentatie is ook de roadmap te vinden voor het programma. Daarin staat dat het team zich wil richten op het verfijnen van het ontwerp volgens de Fluent Design-richtlijnen die Microsoft hanteert in huidige versies van Windows 10. Het is onbekend of Microsoft in de komende tijd de code van meer programma's of Windows-onderdelen onder een opensourcelicentie beschikbaar wil stellen.

WIndows 10 Rekenmachine

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

07-03-2019 • 11:29

174

Submitter: nickurt

Reacties (174)

174
166
83
12
0
52
Wijzig sortering
Dus nu kan iemand mooi die ene pixel fixen

offtopic:
10.000
Ik zie dit nochtans niet op Build 1809.
Het is (was?) alleen op een bepaald formaat en scaling instelling, uitleg: https://www.reddit.com/r/...ncalculateable_explained/
Ik heb liever dat ze berekeningen als 1 + 2 * 3 fixen. Iedere middelbare scholier weet dat daar 7 uitkomt. De Windows calculator houdt het op 9 (in Standaard modus, in wetenschappelijke modus komt er gek genoeg wel 7 uit).
Daar is niets aan op te lossen, vriend. Dit werkt zoals het hoort.

The standaard calculator werkt zoals een ouderwetse calculator waar je een getal hebt, een operatie kiest, een nieuw getal intoetst, en dan het antwoord opvraagt met de is-gelijk toets. Het feit dat je de is-gelijk toets kunt vervangen door een andere operatie is een gemaksknop voor wanneer je met de uitkomst nog wat meer moet uitrekenen.

Dit is dus bedoeld voor hele simpele sommetjes waar jij als gebruiker precies weet welke getallen je op welke manier wilt uitrekenen. Het interne 'rekenmodel' is niet meer dan een getalletje links, een operatie, en een getalletje rechts dat de uitkomst vormt. Eventuele extra operaties maken van de uitkomst gewoon weer een getalletje-links. Dit is de soort rekenmachine waar met name volwassenen en ouderen mee zijn opgegroeid, want die zag je vroeger overal in kantoren enzo.

De wetenschappelijke machine is gebaseerd op veel geavanceerdere rekenmachines die veel meer functies willen benutten. Maar met de wetenschap zijn echte functies, Meneer-Van-Dale-Wacht-Op-Antwoord, haakjes en andere rekenkundige basisprincipes echt kernzaken. Denk aan de TI-83 of andere soortgelijke rekenmachines die op de middelbare school worden gebruikt. Deze soort rekenmachines rekenen niets uit totdat de hele rekensom is ingevoerd.

Dit zijn rekenmachines die op een hele andere manier werken, en ook andere doelgroepen met andere verwachtingen aanspreken.
Nee zo hoort het niet. De simpele calculator op mijn Apple MacBook Air doet het gewoon gelijk goed met 1 + 2 x 3 = 7 in standje basic. :)
Ik herhaal: verschillende doelgroepen.

Vergeet niet dat de Calculator op Windows een opvolger is van een programmaatje wat al sinds 1980 ofzo in Windows zit. Het basis gedrag van deze rekenmachine heeft een bepaald gedrag dat Windows gebruikers verwachten, en dat gedrag was oorspronkelijk gebaseerd op die ouderwetse dingen die elke medewerker ergens in zijn la had liggen. Wat betreft de Windows rekenmachine ervaring is dit zoals het hoort te zijn. Als ze het er uit hadden gehaald was dit soort 'direct uitrekenen' bedrag er helemaal niet meer, en dan was Microsoft weer de boeman die de rekenmachine die de gewone man gebruikte niet meer goed liet werken. De overgangsperiode zou nog erger zijn; kun je je alle bug reports inbeelden als iemand zowel W7 als W10 gebruikt en gewoonte-gewijs de ene methode op de ander gebruikt voor een bepaalde berekening zonder te merken dat het antwoord verschilt?

Apple heeft het wat dat betreft een stuk makkelijke om modern en hip te blijvenr; het wordt lang niet zo hard aangerekend wanneer er eens iets veranderd als bij Microsoft het geval is.
Leg dat maar uit aan een kind van 6. Maak de standaard calculator dan zo dat je max 1 operatie kan doen voordat je verplicht op de is-gelijk toets moet drukken.
Ik vraag mij wel af of 'meneer van dalen wacht op antwoord' ook in sillyvallie gedoceerd wordt. dwz is dit een echt internationale vastgelegde standaard ?
Nee. Sterker nog, "meneer van dale wacht op antwoord" is verouderd. Tegenwoordig zijn de operaties machtsverheffen/worteltrekken, vermenigvuldigen/delen en optellen/aftrekken aan elkaar gelijk. Worteltrekken is dus naar voren gehaald. Er zijn nieuwe ezelsbruggetjes waarvan de woorden beginnen met MWVDOA en soms wordt er aan het begin nog een H van "haakjes" geïntroduceerd. Verder doe je de handelingen gewoon in de volgorde waarin ze staan, dus van links naar rechts. Dat is wel een internationale standaard.

Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Bewerkingsvolgorde
Daar komt gewoon 7 uit bij mij. https://i.imgur.com/giEBE34.png

edit: ah, in de standaardmodus komt er 9 uit en in de wetenschappelijke modus 7. Beetje raar inderdaad.

[Reactie gewijzigd door Lrrr op 23 juli 2024 02:01]

jetspiking Freelanceredacteur @TweakGr9 maart 2019 09:45
Dat werkt niet bij een rekenmachine (in ieder geval niet het standaard type), het gaat erom dat alle getallen op de stack gegooid worden en van voor naar achter afgelopen worden, vervolgens wordt het getal verwijderd uit de stack en het resultaat opgeslagen. Deze volgorde veranderd alleen als er haakjes gebruikt worden.

Kortom: Als ze dit willen veranderen moet de hele Windows rekenmachine opnieuw geprogrammeerd worden.
En bedankt.. Can not be unseen.. :X
Het gaat hier niet om een RCE of andere cve fout, maar vind dat zo'n fout ook niet thuis hoort voor zo'n gigantisch bedrijf. De enige geldige reden die ik zie is prank van de dev of gewoon by design zoals eerder aangegeven, maar verder dan dat zou heel erg zijn imho.

Ps. Serieus bedoeld 😉
Het gaat hier niet om een RCE of andere cve fout, maar vind dat zo'n fout ook niet thuis hoort voor zo'n gigantisch bedrijf. De enige geldige reden die ik zie is prank van de dev of gewoon by design zoals eerder aangegeven, maar verder dan dat zou heel erg zijn imho.

Ps. Serieus bedoeld 😉
Is het wel een fout? Zou het niet gewoon een grap zijn geweest van de programmeur(s) onder het mom van eens kijken hoe lang het duurt voordat ze het in de gaten hebben...
Gelukkig heb ik er geen last van, maar de comments snap ik wel, dit maakt de rekenmachine letterlijk onbruikbaar. :( Dit zou bij een unit test toch direct naar voren moeten komen? Iets in de trant van Exception on line 326: button array alignment unsatisfiable.
Een fout in de layout van de UI gooit geen exception, en komt niet naar voren in een unit test.
Dus wat is de sarcasme pre/suffix op Tweakers? Moet 'm toch maar eens leren gebruiken denk ik. ;(
\s Heb je niet nodig wordt toch niet begrepen op het internet \s
Ik denk dat 'unusable' ironisch bedoeld was, want het maakt geen fluit uit in het gebruik en al helemaal niet als je je numpad gebruikt. Can't be unseen, zeker.
Electrowolf Moderator Aboforum @Kees7 maart 2019 12:45
Het zijn er meer dan 1, als je de programmer look neemt heb je er al twee. Een bij Mod en B, en verder omlaag een bij F en ). O-)

[Reactie gewijzigd door Electrowolf op 23 juli 2024 02:01]

Want, jouw OCD trekt dat niet? :+
Jeetje Kees ik zit nog zo in het nep nieuws dat ik gewoon las.. 10000 nepnieuwsartikelen... hoe dom :).
Dit vind ik het meest opmerkelijke:
In de build voor ontwikkelaars staat het verzenden van data uit, iets dat in de standaardversie wel aanstaat.
Gaat het hier om de rekenmachine zelf, of om één van de libraries.
En wat wordt er dan verstuurd?
Weet iemand waarom zou iets 'simpels' als een rekenmachine telemetrie moeten gebruiken?
En is er een overzicht van apps die telemetrie gebruiken?

Voor Defender snap ik dat nog wel (bijv. tbv viruspatroon herkenning een onbekend patroon opsturen), maar voor een rekenmachine?? Dat voelt toch wel als: wat heeft MS er mee te maken wat ik met de rekenmachine doe?

Overigens: telemetrie is uit te zetten: met gpedit, zie ook https://docs.microsoft.co...10-telemetry-requirements.

Ik merk wel dat na een windows update (grotere of kleinere patch) regelmatig instellingen terug verhuizen naar de default. Als dit ook het geval zou zijn voor telemetrie, dan zal iedereen (ik wel) op den duur opgeven om die setting weer eens uit te zetten. Bij meerdere Windows systemen in huis is dat gewoon te veel werk (en zeker nog als die setting per user is).

Eigenlijk geldt dat je met een snelle internetverbinding en van alles wat er op je PC kan draaien, heel lastig wordt te achterhalen als een app data verzend naar weet-ik-niet-waar...
Die telemetrie kan weldegelijk handig zijn. Hier zijn 2 grote aspecten aan: Hoe gebruiken de gebruikers de app, en wat voor fouten komen voor?

Door info te verzamelen over hoe gebruikers de app gebruiken, kunnen ze veel gerichter zien wat voor features nuttig zouden zijn. Denk bijvoorbeeld aan iets dat vaak gedaan wordt maar 4 klikken kost, dat zou misschien 1 klik gemaakt kunnen worden. Gebruikers hebben de neiging om niet stil te staan bij dit soort dingen, zeker als ze de software al lang gebruiken.

Voor de fouten: hier wil je vooral weten wat voor exceptions (etc) je veel tegenkomt. Vaak schrijf je software die van veel fouten kan recoveren, maar je wilt toch echt wel weten dat die fout gebeurd is en uitzoeken wat er aan de hand is. Door gracefully te recoveren van fouten, maar wel een rapport door te sturen kan je dus fouten debuggen zonder soms zelfs zonder dat de gebruiker door heeft dat er iets mis was gegaan.

Telemetry kan dus zeker wel nuttig zijn. Ik weet nu niet hoe veel voordeel het heeft bij een calculator app, maar ik vermoed dat dit op dit moment gewoon standaard procedure is bij MS en dat ze voor de calculator geen uitzondering gemaakt hebben.

[Reactie gewijzigd door Niosus op 23 juli 2024 02:01]

En deze argumentatie hoor ik nu al de afgelopen 3 jaar waarom het zo goed zou zijn. Dit soort testen gebeuren al sinds 1980 (met een camera richten op gebruikers, filmen en meten). Dat is niet nieuw. Wat nieuw is is dat de QA afdeling ontslagen is en de gebruikers nu beta testers zijn. Je hebt er niets aan als gebruiker en alleen de aandeelhouder wint. De hoeveelheid data is te groot om iets zinnigs uit te halen en de calculator app is zo onbelangrijk in de windows omgeving dat de kans dat er uberhaupt al analyses mee gedaan worden minimaal zijn. Dus je levert je privacy in om de aandeelhouder te belonen. Daar koop ik dus niets voor.
Dit soort testen gebeuren al sinds 1980 (met een camera richten op gebruikers, filmen en meten). ... De hoeveelheid data is te groot om iets zinnigs uit te halen
Je snapt duidelijk niet hoe je statistiek op grote hoeveelheden data doet. Dat soort onderzoek met camera's is arbeidsintensief, dus dat kun je typisch met 25 mensen doen. Met de telemetrie-data van Windows heb je data van 250 miljoen man. Toegegeven, minder data per persoon, maar je kunt in totaal wel veel meer afleiden over het feitelijke gebruik van je app. Het feit dat de telemetrie in de achtergrond loopt maakt dit soort onderzoek ook een stuk minder intrusief dan camera-studies; je gebruikers passen hun gedrag neit aan de camera aan.

En dat diee van statistiek op de telemetrie-gegevens is geen speculatie. Microsoft deelt sommige telemetrie-gegevens ook met grotere software leveranciers. Zo was ik in mijn vorige baan verantwoordelijk voor een programma met een installed base van zo'n 50 miljoen PC's. Die was netjes Authenticode-signed, dus wij kregen van elke build statistieken hoe vaak die crashte, en ook waar. Sterker nog, omdat we een contact-email hadden opgegeven ben ik zelfs een keer benaderd door MIcrosoft - ja, echt, niet zo'n scam. Ze hadden een potentieel security issue gespot in de telemetrie.

https://blogs.msdn.micros...hing/20050810-12/?p=34633
Ik denk dat ik dat wel snap, maar ik snap ook op basis van Telemetry er vrij weinig te zeggen is: je krijgt alleen de events waar je al in geïntresseerd bent (dus waar je al problemen vermoed). Dus het is ontzettend biassed tenzij je een screenrecorder mee laat lopen en dat als events verstuurd (maar dat wil je echt niet met zoveel gebruikers). Zie bijvoorbeeld de meetpunten van de calculator App. Iemand anders hieronder meld dat de 1/x button niet te zien is in de default view tenzij je resized. Nu loggen ze wel welke units je vertaald maar niet de windows resizing dus dan gaan ze nooit zien. Dus moet je dat ook toevoegen. Voor je het weet zit er zoveel telemetry in dat een screenrecorder toch nog goedkoper gaat zijn.

App crashes/app start melden via telemetry zie ik nog wel waarde in. Maar de telemetry zoals die nu breed ingezet wordt zie ik dat niet. Een goede invulling van app-crash telemetry zit in Eclipse: als er een interne fout optreedt dat krijg je de optie die te delen. Dit wordt vergeleken met andere crashes en de workarounds van andere gebruikers worden erbij getoond. Dat heeft toegevoegde waarde en daar stuur ik met alle liefde iedere foutmelding heen.
ben ik zelfs een keer benaderd door MIcrosoft - ja, echt, niet zo'n scam

Ha! Het zal best wat overtuiging nodig hebben gehad voordat je dat geloofde !
Wat not euw is, is dat we vandaag allemaal breedband internet hebben en die data dus zonder problemen verzameld kan worden. En ik heb liever dit soort analyses waarvan je kan zeggen dat je niet wil deelnemen dan pak em beet een Google of Facebook die je analyseren om meer reclame te kunnen verkopen.
Je kunt geen opt-out doen van de Windows telemetry. Als dat zou kunnen zou het al een stuk draagelijker zijn. Ik betaal voor een licentie dan verwacht ik dat de QA afdeling daarvan betaald wordt.
Hah, moet je opletten, m'n PiHole opt dat standaard behóórlijk out ;)
;-) Ik firewall hier ook redelijk wat af. Maar om nou te zeggen dat dat optout is.
Anoniem: 470811 @latka7 maart 2019 17:25
In je Register kun je hem alleen op Security zetten (kan niet via GUI). Werkt ook op Home.
---
;;; 18.9.16.1 (L1) Ensure 'Allow Telemetry' is set to 'Enabled: 0 - Security [Enterprise Only]'
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Policies\Microsoft\Windows\DataCollection]
; <deleted> = (Default)
; 0 = Security: Security data only (CIS L1)
; 1 = Basic: Security + basic system and quality data
; 2 = Enhanced: Basic + enhanced insights and advanced reliability data
; 3 = Full: Enhanced + full diagnostics data
"AllowTelemetry"=dword:0000000

https://github.com/teusink/Home-Security-by-W10-Hardening
Handig voor trendanalyses Microsoft. Zo doet Microsoft wel vaker dingen die op die manier handig zijn. In de tijd van Windows Phone was er zo ook een uservoice website. Kon je suggesties opperen, en eventueel op ideeën van anderen stemmen. Deze ideeën kwamen dan bij het dev-team uit die het gingen proberen om te zetten in features welke dan in een nieuwe build/update van het OS terecht zouden komen. Super goed idee! Netto kwam het neer op een vrij actieve website met super goeie ideeën, maar nog geen handjevol van de ideeën die daar geopperd werden zijn uiteindelijk in de definitieve builds terecht gekomen van het OS. En dan heb ik het echt over basic dingen als het in kunnen stellen van een achtergrond binnen het OS.

Achterliggende gedachte was meer mensen het idee geven dat ze inspraak hadden en dat er actief developed werd aan het OS om zo de sales niet helemaal in te laten storten.
Ik volg je niet helemaal....
Microsoft vroeg om input van de gebruikers. Die kregen ze. Toen zeiden ze: "goed verhaal, lekker kort, doen we niks mee". Eind goed al goed.
Dit. Soort symboolpolitiek vanuit Microsoft. Achterliggende redenen voor hun handelen zijn vaak toch anders als ze zich voor doen. Daar is Microsoft uiteraard niet uniek in, maar toch.
Of niet in staat om het te doen. De achtergrondkleur veranderen gaat in tegen het design dat vastligt. Dus is het onmogelijk, want er is geen budget om het designdocument aan te passen.
Dat soort dingen.
Bij Microsoft is het vaak wel duidelijk dat dingen uit requirements komen. Er is een knop voor A, en een knop voor B, maar samenwerken zoals je verwacht doen ze niet. Bovendien moet je A indrukken vóórdat je op enter drukt en werkt B alleen als je het ná enter doet. Maar op papier doet het alles wat je nodig hebt.
Ze kunnen op z'n minst zien wat er wordt gebruikt. Als niemand de vermogen of energie-omrekeningen gebruikt, dan weten ze dat ze daar weinig prioriteit aan hoeven te geven bij het ontwikkelen, en zich bijvoorbeeld meer kunnen focussen op de wetenschappelijke- of programmeermodus.
En met die hele Telemetry hebben we weer een AVG dingetje....
Iets van (plus) 10.000 events die iets terug roepen naar MS, ja echt 10.000 en ze weten het zelf echt niet meer want "ongedocumenteerd waarschijnlijk".
Azure blijkt dan wel redelijk makkelijk te worden omdat het "schoon" is opgezet.

MS vind het niet fijn, maar ik weet wel dat ze binnenkort toch iets anders (moeten) doen aan hun basis instellingen en dat dan het "Privacy by Default" is.
Zo niet dan hebben we een leuk EU AP dingetje te pakken. Maar dat weet Satya Nadella zelf ook wel en daarom komt er wel degelijk iets nieuws voor Office 365 ProPlus en Win 10 (Enterprise).
Ik wilde bijna U x I zeggen maar ik miste een T :+
Wat is je vraag?
Ik merk wel dat na een windows update (grotere of kleinere patch) regelmatig instellingen terug verhuizen naar de default. Als dit ook het geval zou zijn voor telemetrie, dan zal iedereen (ik wel) op den duur opgeven om die setting weer eens uit te zetten. Bij meerdere Windows systemen in huis is dat gewoon te veel werk (en zeker nog als die setting per user is).
En daarvoor hebben ze dus opstartscripts uitgevonden. :+
Dat doe je wel in een zakelijke omgeving (meestal door groups/domain policies of op een andere manier via een deployment tool) maar minder/niet in privé situaties en al helemaal niet voor alle 'familiesupport' vragen. Persoonlijk vind ik dat Windows zoveel mogelijk/waar mogelijk gepersonaliseerde zaken moet laten staan. Het adagium zou moeten zijn: de software is van MS (in dit geval) en de instellingen van de gebruiker. Daar zou je als software boer van af moeten blijven (tenzij dit niet anders kan).
Het fijne aan opensource is dat je dat nu zelf kunt uitzoeken.
Ook dat is (relatief gezien t.o.v. het aantal downloaders en gebruikers) slechts zeer weinigen gegeven. Sowieso is de groep die de programmeertaal van de app kan lezen al een beperkte groep. Daarnaast hebben die personen genoeg andere bezigheden om geen tijd over te houden om voor de sjeu een source code scan te doen. Ik ken diverse open source producten/projecten, maar als daar wat mee aan de hand is en je bijvoorbeeld een probleem (met potentiële oplossing) wilt melden, dan kost dat (veel) tijd. Dat is doorgaans al zo'n hoge drempel, dat je echt last van het probleem moet hebben om die tijd er in te willen steken. Hoe groter het open source project, hoe hoger die drempel van doorvorsen/uitzoeken.

Van de mogelijk vele duizenden downloaders van sources van een willekeurig open source project, zal vermoedelijk slechts een handjevol personen zijn die source code grondig zal bestuderen. En dus kan telemetrie, ook in een open source project aanwezig blijven. Maar inderdaad, met open source is er, voor personen met kennis van zeken, de mogelijkheid dat uit te zoeken. Voor de gemiddelde gebruiker is dat echter vele stappen te ver. Idem het gebruik van een netwerk sniffer. Open source is verder prachtig maar geen panacee voor dit soort zaken.
Het is nu open source dus je kunt zelf kijken wat er verstuurd wordt ;)
Tenzij ze de verzendende library nu gestubt hebben met een set lege functies...
Dat deel zit er dus niet in.
Zeker wel:

AppLifecycleLogger.cpp#L62 en TraceLogger.cpp (CTRL-F op 'LogTelemetryEvent')

TL;DR: welke calculator mode, functies, welke units worden geconverteerd e.d. Echt alleen HOE de calculator wordt gebruikt, geen spannende of gevoelige dingen.

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 23 juli 2024 02:01]

Wel alles lezen:

LogDateClippedTimeDifferenceFound : de datum die je ingevuld had word meegestuurd
LogConversionResult: de waarde die je vertaald gaat mee
en erger nog: die laatste test welk level telemetry je aan hebt staan en stuurt dat mee. Maar de data gaat zowiezo mee in de call. M.a.w. de server moet het eruit filteren (als ze dat al doen en die kans is nihil).

Yup. Goed plan telemetry in de sufste windows applicatie ook. Dan ook dit soort zaken in de logging code:

// Ignore first 3 calls during the initialization of the combo box selected items for Add mode
int firstChangeEventCount = isAddMode ? 4 : 1;

M.a.w. de Windows API is zo fubar dat er zelfs tijdens het loggen workarounds nodig zijn.

Blij dat ik Win32 programmeren 18 jaar geleden achter me heb gelaten.
Ik zou Win32 niet meteen op zijn hoofd slaan hier, hoor.

Ja, het is een API met allemaal gek-gegroeide gedragjes. Echter heb je hier ook te maken met nog een gevalletje nieuwe-interface-over-oud-model. Of het nou Winforms, WPF or UAP is, die werken op andere principes die vaak de oude blokjes gebruiken om de gedragingen van het nieuwe model mogelijk te maken. Het is een digitale laagjesbrij met bijwerkingen.

Als je kijkt naar moderne toolkits, dan zie je vaak een soort dynamisch kettingreactie op basis van een model dat de UI aanpast en waar de UI zich aan moet passen. En gedurende dat proces heb je een boel leuke resize events en nog meer.

De bovenstaande code is duidelijk een simpele oplossing om te zorgen dat alle extra events die worden afgevuurd bij het initialiseren van de combobox niet de telemetrie verpesten door dat mee te tellen. Immers, die aanroepen hebben niets te maken met hoe de gebruiker de 'Add mode' gebruikt.

Als ik ergens de fout zou zoeken dan is het dat deze Log() aanroep wordt aangeroepen op een dieper punt in het proces wanneer de calculator een bepaald proces in gang zet. Hartstikke gek: deze zou je gewoon moeten aanroepen op het punt waar de gebruiker deze actie neemt? Maar mocht deze call juist iets zijn wat met het rekengedrag zelf te maken heeft en dus nergens anders kan worden aangeroepen, dan is het simpelweg een gevalletje waar de programmeur zo goed en kwaad als het kan de slechte calls er uit moet filteren.

Waarschijnlijk is deze simpele one-liner een stuk makkelijker om te implementeren dan een correcte aanpak die de combobox zijn updates niet laat versturen bij het initialiseren van de combobox.

Dit is gewoon praktische code. Niet mooie code, maar werkende code zonder dat de baas uren hoeft te betalen om alle code aan te laten passen. (En misschien weer andere bugjes te laten ontstaan door de events die je voor dit probleem probeert uit te schakelen.)
Ik zie vooral dat het fragiel is: de event-order iets schuiven en floep bug erbij. Niet alleen niet mooi, maar ook niet toekomstvast.
Of er dingen crashen, of mensen features gebruiken, welke acties vaak ongedaan worden gemaakt (dus die acties zijn waarschijnlijk onduidelijk) bijvoorbeeld. Dat soort dingen zou ik in ieder geval tracken.

Maar waarschijnlijk vooral crashes, ze hebben trouwens net een nieuw blog hierover: https://blogs.windows.com...-the-customer-experience/
https://github.com/Micros...el/Common/TraceLogger.cpp

Iets meer: wat je vertaald (van units) de waarde en de units. En daarnaast idd welke modus je gebruikt, of je je history cleared. etc. Voor een calculator wat mij betreft echt veel te veel.
Nouja, het kan hele nuttige informatie zijn voor de ontwikkelaars, of bijv die conversie wereldwijd goed gaat (gezien de data van bing moet worden gedownload voor bijv koers).

Zolang het niet te herleiden is naar een persoon niks mis mee
Maar dat is het per definitie wel: je source-ip zit erbij. Dus herleidbaar naar een aansluiting is het al. En of het nuttig is: iemand anders in deze thread schijft dat de layout verkeerd is (de 1/x button is pas te zien na het resizen). Dat wordt dat dan weer niet gelogged (resize events). Dus telemetry zoals het hier gebeurt is ontzettend biassed: er wordt alleen gemeten wat iemand een goed idee vind. Een camera op een stel gebruikers richten en meten levert meer informatie op.
van de readme.md:
Data / Telemetry

This project collects usage data and sends it to Microsoft to help improve our products and services. Read our privacy statement to learn more. Telemetry is disabled in development builds by default, and can be enabled with the SEND_TELEMETRY build flag.

[Reactie gewijzigd door D0phoofd op 23 juli 2024 02:01]

Dit is hetzelfe met de nieuwe photo viewer op Windows 10.
En wat wordt er dan verstuurd?
5318008

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 23 juli 2024 02:01]

7083170
707 + 707 =
:)
Ja, die vind ik de leukste :)
Ik kan natuurlijk louter positief zijn over grote tech bedrijven die open-source code releasen maar de dubbele agenda van Microsoft staat duidelijk omschreven in de readme.
Reviewing the Calculator code is a great way to learn about the latest Microsoft technologies like the Universal Windows Platform, XAML, and Azure Pipelines.
Men wilt dat zoveel mogelijk developers UWP en Azure gaan leren en omarmen, het nieuwe businessmodel van MS.

Bron: https://blogs.windows.com...ng-of-windows-calculator/

[Reactie gewijzigd door Blackboard op 23 juli 2024 02:01]

Calculator is gebruikt om UWP mee te ontwikkelen. Het kan in die zin een interessante les zijn als je als developer investeerd in het UWP platform.

Verder vind ik het niet zo vreemd dat Microsoft dit marketingstechnisch in zet en zo mensen een kijkje geeft in hun keuken.

Jou opmerking lijkt wel alsof we verwachten van MS dat ze de filantroop gaan uithangen :/ Ze hadden ook net als vroeger dit achter paywalls zoals MSDN/Technet kunnen stoppen.
Jou opmerking lijkt wel alsof we verwachten van MS dat ze de filantroop gaan uithangen :/ Ze hadden ook net als vroeger dit achter paywalls zoals MSDN/Technet kunnen stoppen.
Filantroop hoeft ook niet en uiteindelijk is de code het enige dat echt telt, maar de reden waarom iets open source wordt gemaakt kan ook interessant zijn, zeker als je van plan bent om zelf werk in die code te steken.

Is het gedaan omdat de eigenaar van de code denkt dat de code er beter van zal worden? Is het omdat de auteur het makkelijker wil maken voor anderen om samen te werken? Is het omdat de auteur zelf niet meer voor de code wil zorgen? Is het omdat de auteur de Free Software filosofie aanhangt?

In dit geval lijkt de reden te zijn dat MS een praktijkvoorbeeld wil geven waar andere programmeurs van kunnen leren. Als je iets aan die code wil bijdragen kun je daar maar beter rekening mee houden en zorgen dat je code goed leesbaar en overzichtelijk is. Als je de code zou optimaliseren voor performance zou dat wel eens niet welkom kunnen zijn omdat het dan te moeilijk wordt voor beginnende programmeurs om er van te leren.
In dit geval lijkt de reden te zijn dat MS een praktijkvoorbeeld wil geven waar andere programmeurs van kunnen leren
En MS schuift dat verder ook niet onder stoelen of banken. Ik snap de gedachtengang van @Blackboard dan ook niet. Hij kijkt heel erg naar het open-source gegeven en kent daar vervolgens bepaalde waardes aan toe (de Free Software waardes lijkt het), en vervolgens klaagt hij dat MS een dubbele agenda heeft. Maar dat is gewoon nonsens, MS heeft geen dubbele agenda, want ze open sourcen dit helemaal niet om te zeggen "kijk ons eens fantastisch zijn, we open-sourcen onze apps zodat iedereen kan bijdragen". Ze doen het om een kijkje te geven in hun eigen keuken, en willen interactie met de community. Daar zijn ze gewoon eerlijk over, en die vraag komt ook gewoon regelmatig van developers die al voor het platform ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 02:01]

Anoniem: 1322 @.oisyn7 maart 2019 13:24
Ik denk dat hij gewoon verbaasd is over zijn vondst in het bron artikel en dat uit op MS terwijl hij dat eigenlijk had moeten doen op de (onvolledige) berichtgeving van Tweakers.
En echt free source is het niet eens: het is de MIT met attribution license. Open wel, free niet.
Wat is dan wel echt een free license volgens jou?
MIT zonder attribution of Apache. Alhoewel de freedom in die licenties dan weer misbruikt wordt door commercieele partijen.
Ik vind het behoorlijk ver gaan om de enige eis dat je de license meedistribueert als niet vrij te beschouwen. Maar gezien de rest van je comments hier zoek je vooral een stok om mee te slaan omdat het om Microsoft gaat.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 02:01]

Ik ben benieuwd of de volgende Windows built de MIT+Attribution bevat (alhoewel MS dat niet hoeft als copyright holder). En ik ben geen fan van de business politiek van MS en het bevalt me helemaal niet dat mensen persberichten overnemen als nieuws zonder kanttekening. Ik probeer die kanttekening te zijn.
Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat MS probeert developers te sturen naar hun eigen ecosystem. Logisch ook, dat is wat ze altijd al hebben gedaan. Persoonlijk vind ik dat jammer want ik zou graag in plaats van UWP, een cross-platform ondersteuning zien dat ook native op Linux werkt.
Ehm het Linux subsystem (Ubuntu on Windows) misschien? Binary compatible :)
MS heeft anders POSIX naar Windows gehaald en Dotnet naar Linux gebracht.

Zou inderdaad mooi zijn als MS het wel zou doen, maar de rest doet het ook niet. Linux neemt ook de moeite niet om cross platform meuk uit te brengen. Apple en Google net zo min.
Laten we Microsoft wel de hel in afbranden omdat ze dingen niet doen, die andere partijen ook niet doen.
Ah, dat ik -deels- reageerde op het feit dat Microsoft in een kwaad daglicht gezet word voor zaken die andere partijen zeker niet beter aanpakken, meestal slechter.

"Er zit een andere agenda achter" "Als Microsoft iets open sourced zal er vast slechte bedoelingen achter zitten".

Daar reageer ik op. Meteen van het slechtste uit gaan terwijl er 0 bewijs voor is (naast, nogmaals, andere spelers in deze markt doen het niet anders, meestal slechter).

Dus ja, hemel inprijzen mag niet, afbranden mag wel... iets met 2 maten.
Je doelt op de eisen van de Amerikaanse Air force? Microsoft was al POSIX compliant voor Windows 10. Hieruit is het Windows subsystem for Linux ontwikkeld.

Silverlight zou in eerste instantie ook voor Linux ontwikkeld worden, maar gebrek aan markt en een groep gebruikers die alles afbranden met een Microsoft logo hebben er voor gezorgd dat het platform nooit serieus is genomen.

Leuk dat een derde partij als Cygwin het wel doet, Linux zelf ontwikkeld enkel voor Linux en doen het ook bar slecht in het cross-platform ontwikkelen. Van alle partijen met een beetje markt in de OS wereld.. is er maar 1 die cross platform hun meuk ontwikkeld. Google released hun ChromeOS/Android spul nergens anders, of houdt het in de Chrome browser, hun platform. Apple released eigenlijk alleen iTunes op andere platformen. Wanneer heeft Linus voor het laatst wat ontwikkeld voor iets anders dan Linux?

Maar oh we als Microsoft zich niet 100% inzet op cross platform en open source meuk.

En @ Microsoft die nooit zonder goede reden wat open sourced. Bij Microsoft heerst er nog een cultuur waarbij ze "een stukje terug geven aan de wereld". Dat doen ze minstens al sinds de jaren 90 waarbij ze veel kennis van techniek en informatie vrijgegeven hebben aan de wereld. Zelfs de ontwikkelingen van de Xbox genieten we allemaal van zonder dat er direct wat tegenover gestaan heeft. Een deel van hun R&D uitgaves zijn totaal niet bedoelt om weer winst te maken, maar echt om de wereld een stukje beter te maken.

Bill Gates is een filantroop. Een harde zakenman en heeft zeker wat foute/verkeerde keuzes gemaakt, maar ook hij is menselijk. Hij werkt nog altijd bij/voor Microsoft (1-2 dagen per week) en is 1 van de meest goedhartige rijke stinkerts ooit. Maar denk je echt dat dit geen invloed heeft op het bedrijf waar hij zijn leven in geinvesteerd heeft?
De Posix van voor Windows 10 (zeg maar vanaf NT 3.1) is gecastreerd. En als je WSL hebt bekeken en gesnap dan weet je dat WSL niet gemaakt is met het NT subsystem raamwerk.

Silverlight is nooit ontwikkeld voor Linux omdat MS er geen geld in stak: ik heb MS product managers over de vloer gehad die bezworen dat het kwam en dat we onze web applicatie vooral niet in flash moesten doen omdat MS cross-platform garanties zou geven. Nou we weten wat daar mee gebeurd is.

Linux ontwikkeld niets. Linux is een kernel. Die draaien op Windows is niet echt zinnig (behalve als je MS heet en je ziet dat je platform niet gebruikt wordt voor nieuwe hippe zaken en dat mensen dan MacOSx en Linux gebruiken omdat dit productiever is). En als je Git gebruikt (ook van meneer Torvalds) dan weet je dat dit ook op Windows werkt (niet zijn doen want git is by-design nogal hostile voor het Windows filesysteem).

En wat Bill Gates in zijn vrije tijd doet met zijn geld is niet zo belangrijk het gaat er om wat MS doet en vooral hoe het zaken tegenwoordig weet te spinnen. Zoals ik al schreef: I got burned by MS bullshit. Dus MS never nooit meer als strategisch platform, maar leuk speelgoed in de periferie.
Jammer dat je het zinloos vind. De hele discussie ging van start om jouw claim over Posix en DotNet naar Linux en beide zijn half waar/onwaar maar de inhoudelijke discussie ontloop je.
De inhoudelijke discussie ontloop ik helemaal niet, ik merk alleen dat het zinloos is.

POSIX was een API laag niet anders dan Win32, in tegenstelling tot CygWin en anderen, die gewoon tegen Win32 aanpraten. Dit is uitgebreid en op door ontwikkeld (of naja, het meeste is vervangen) en daaruit is WSL ontstaan. Wat een opvolger van het oude POSIX compliance van Windows is, welke vroegah zich alleen in kernel space bevond. Met WSL is het ook onderdeel van user space geworden.

Silverlight stond op de planning om ontwikkeld te worden voor Linux, maar voor die 3 Linux gebruikers die niet automatisch over spul van Microsoft heen kotsen omdat de naam Microsoft er aan vast hangt. Was niet financieel te verantwoorden. Silverlight bleek ook niet zo populair te zijn als Microsoft dacht (Netflix en een handje vol anderen die het gebruikte). En Microsoft gaf vanaf het begin al aan dat Silverlights enige doel was om de overbruggingsperiode tussen Flash en HTML5 te voltooien. Omdat het in Flash (en HTML) o.a. ontbrak in de door Netflix verreisde DRM. De HTML ontwikkeling nam een vogelvlucht en Silverlight was toch via WINE te gebruiken. Niet alleen Microsoft nam Linux als platform niet al te serieus, moonlight zat ook amper ontwikkeling in en liep hopeloos achter, helemaal vanaf het moment dat men Silverlight in een geWINEde Firefox kon gebruiken. Het is bijna alsof Microsoft Silverlight speciaal voor Netflix ontwikkeld heeft.

TortoiseGit is 3rd party, niet van Linus.

Het ging me verder om het punt, alle OS bouwers, bouwen hun OS en doen vrijwel geen bal met het OS van een andere partij. Maar bij Linux is dit een prima excuus "want het is slechts een kernel" (je weet dondersgoed dat ik daar niet alleen de kernel mee bedoel, maar ach). Maar bij Microsoft is het geen excuus en wordt het als negatief aspect gebruikt. Terwijl van alle grote OS bouwers, Microsoft de enige is die al 20+ jaar hun software ook voor andere OSen uitbrengt (IE, Office, nu Dotnet en meer). IE was zelfs beschikbaar op Linux, al was het via een app VM container. Apple komt nauwelijks verder dan Itunes. Linux ontwikkeld zelf geen bal voor Windows. Red Hat, Debian en Ubuntu ook niet. En houden het allemaal voor hun eigen platform/omgeving/OS/Kernel.

Dus, nogmaals. Waarom meet je met 2 maten?
"MS heeft anders POSIX naar Windows gehaald": het was een subset van Posix die nooit gebruikt is omdat netwerking niet in Posix zit en je er dus geen applicaties op kon gebruiken in de praktijk.
Het onderdeel waarop die Posix laag zat is ook de laag waar eerder OS/2 en Win32 (nog steeds) op draaien. De nieuwe WSL vertaald linux processen naar Windows NT pico processen en ligt zo vrij dicht tegen cygwin aan qua architectuur.

M.a.w. MS heeft Posix naar Windows gehaald. Het was er alleen maar om een vinkje bij de inkopers te kunnen zetten en je had er, tot WSL of Cygwin niets aan.

En je stelling dat HTML5 de logische stap was voor MS: in 2009 uitgebreid met MS consultants om tafel gezeten en die stap naar HTML5 is zeker nooit benoemd. Die is er later bij verzonnen omdat duidelijk was dat met de dood van Flash er geen markt meer was voor Silverlight. Ik weet niet waar jij je wijsheid vandaan hebt, maar ik kan de statements die je maakt niet terugvinden.

Silverlight heeft nooit gelopen via Wine. Er was Moonlight wat via Mono liep en MS heeft geroepen een volledige Silverlight te maken en dit ook gedaan (versie 2.0). Die was buggy en heeft versie 3 niet eens gehaald (toen werd het verhaal: je hebt Moonlight nodig).

En het punt wat ik probeer te maken is dat de cross-platform initiatieven van MS alleen op papier bestaan in de vorm van marketing en dat deze geslikt worden terwijl de praktijk uitwijst dat wat ze releasen zelden is wat ze beloven en vaak niet werkt.

IE was er ook native (Solaris) dus ze proberen het wel maar het is allemaal voor de buhne.

Dus volgens mij meet ik met 1 maat: persberichten zijn onzin van wie ze ook komen. De praktijk is dat iedere software bouwer alleen zijn eigen platform 100% support. De rest is bijvangst. Het herhalen van persberichten veranderd dit niet.
Er zit nogal een tussengebied tussen prijzen en afbranden, dacht je niet? Omdat je het ene niet wilt doen hoef je niet het andere te veronderstellen.
Die mono implementatie wordt de komende periode vervangen door echte implementaties vanuit msft. De enige reden dat ze xamarin/mono hebben gekocht was vanwege de developertooling en de structuur. Dotnet op linux is heel snel mono-loos en echt dotnet.
mwah… Azure Pipelines is in principe gewoon gratis te gebruiken voor Open Source (en anders tot 5 gebruikers). UWP verdienen ze ook niet direct iets aan als je toch al een Windows-only applicatie zou maken. Valt wel mee dus...

Voor degene die het nog niet weten: Azure Pipelines is onderdeel van de Azure DevOps suite. Dit was wat men eerst Visual Studio Team Services (VSTS) of Team Foundation Server (TFS) noemde.
Des de belangrijker dat zij deze bug fixen.
Geldt dit alleen voor de nieuwste versie of alle versies van calc? Persoonlijk gebruik ik de Windows 98 calc (die tevens prima draait op win 10) omdat ik dat "moderne" uiterlijk niet kon uitstaan.
Je zou dan ook zelf een "classic" theme kunnen toevoegen aan de Win10 Calculator, nu het open source is.
De onderliggende functionele code kan zomaar eens in grote lijnen hetzelfde zijn.
Het design van de moderne calculator vind ik ook verschrikkelijk vanwege de grote knoppen en de enorm lage dichtheid. Iets wat met veel meer moderne GUI's speelt, alsof iedereen alleen nog maar een telefoon of tablet met een klein touchscreen gebruikt. Iets waar Microsoft zich kennelijk niet in kant vinden:
In de documentatie is ook de roadmap te vinden voor het programma. Daarin staat dat het team zich wil richten op het verfijnen van het ontwerp volgens de Fluent Design-richtlijnen die Microsoft hanteert in huidige versies van Windows 10.
Het design van de moderne calculator vind ik ook verschrikkelijk vanwege de grote knoppen en de enorm lage dichtheid.
Je kunt gewoon het scherm kleiner maken door een van de hoeken te pakken en dan te slepen. En de knoppen van het numpad op je keyboard zijn toch onveranderd gebleven neem ik aan or klik je altijd alles met de muis aan? :P
Als jij een numpad weet met knoppen voor bitshifts en dergelijke houd ik me aanbevolen ;)
Niet op het numpad zelf helaas, maar Shift + < en > al eens geprobeerd? :)
< = Lsh en > = Rsh.
Moet je wel een numpad hebben :P Intoetsen met de cijferrij boven de letters is sowieso niet handig.
Zou dit de opstap kunnen zijn naar meer standaard Windows app's die open-source gaan worden?
Kijk eens naar google met android. Dat begon heel nobel maar uiteindelijk is het steeds meer een gesloten systeem geworden nu google er de belangrijkste vruchten van heeft geplukt.

Volkomen open-source gaan rijmt niet met geld verdienen. Er moet ergens geld te verdienen zijn en bij microsoft maakt het product daarbij nog een steeds een belangrijk onderdeel van uit. Zelfs als ze er voor kiezen om meer nadruk te leggen op diensten, dan nog moeten er afwegingen worden gemaakt waarbij je als gebruiker nooit zeker bent wat je krijgt.

Google is een voorbeeld, maar Amazon met AWS is ook aan het rommelen met open-source waarbij ze bijna niks toevoegde en maximaal gebruik van maken.
Ze hebben vervolgens een ‘eigen’ variant op een markt gezet omdat MongoDb er niet mee eens was met de praktijken,
https://www.techzine.nl/n...atabase-voor-mongodb.html
Volkomen open-source gaan rijmt niet met geld verdienen
Deze opmerking (ja bewust alleen deze zin er even uit gepikt) strookt toch niet met de omzet en winstcijfers van o.a. RedHat.. Volkomen open-source gaan is prima (veel) geld mee te verdienen. Alleen verdien je dan geen geld met het verkopen van software, maar met het verkopen van ondersteuning en support (diensten dus).
Iets waar Microsoft met Office/Dynamics365 en Azure ook steeds verder naartoe schuift.
Juist door die diensten platform onafhankelijk te maken en alle soorten platformen aan te bieden op deze diensten, kunnen ze een grotere markt aanboren dan door alleen Windows (server) en office (applicaties) licenties te verkopen.
Een zwaluw maakt nog geen zomer,
kijk vb naar Canonical die Ubuntu uitgeeft.
Redhat was ook slechts 1 voorbeeld.
SuSE heeft ook vrij goede cijfers ( > 300 miljoen omzet).
Daarnaast zijn er meer dan voldoende bedrijven die hun geld verdienen met open-source dienstverlening (Snow bijvoorbeeld), opleidingen (AT Computing) en nog veel meer bedrijven in NL die hun boterham (goed) verdienen met dienstverlening op open-source.

[Reactie gewijzigd door walteij op 23 juli 2024 02:01]

Op zich niet oneens, maar besef wel dat achter de schermen bedrijven als Intel, Microsoft, AMD, ARM, etc honderden miljoenen aan manuren in Linux en andere open source projecten steken. Zonder de betaalde manuren van veel van die grote industrielen was Linux al lang een stille dood gestorven.

Mijn punt is dus eigenlijk dat open source etc eigenlijk niet relevant is. Je kunt geld verdienen met support op of diensten gerelateerd aan een product en dat product kan open source zijn of closed source of alles er tussenin.
Als een bedrijf alleen verdient aan ondersteuning en support, wat is dan nog de motivatie om goede software te schrijven?
Continuering van ondersteuning en support wellicht?
Als jij slechte software schrijft, die vol met bugs zit, zullen je klanten hierover ontevreden worden en dan is de kans op verlenging van het supportcontract al weer een stuk kleiner.

Klanten verwachten kwaliteit, als je die niet levert voor een redelijke prijs, stappen ze zo over naar een andere leverancier.
Dat "zo" overstappen valt tegen... de drempel is hoog. Er moet heel wat gebeuren voordat men overstapt. In de tussentijd zit je met kwalitatief ondermaatse software en een continu "support" proces van de leverancier. Sorry maar ik vind dat als eindgebruiker geen prettige ontwikkeling.
Dit. De beste software heb je geen support voor nodig.
En laten we eerlijk zijn, hoe ga je ooit geld verdienen aan support contracten voor games? Om maar een product categorie te noemen. Open Source werkt niet als business model voor alle software. Helaas.
Open source kan wel rijmen met geld verdienen als de programma niet de bron van inkomsten moeten zijn.
Meer en betere apps kunnen meer mensen naar het platform lokken. Mensen waarvan alleszins een gedeelte interesse zal hebben in diensten zoals onedrive,... En het is met die diensten dat er geld wordt verdiend.

Ook andere bedrijven veranderen meer en meer naar het aanbieden van diensten omdat daar, in hun ogen, het meeste geld geraapt kan worden
Allicht. Microsoft heeft apps als deze gebruikt om UWP te ontwikkelen. En dit lijken ze nu te openbaren om de ontwikkeling van UWP apps een beetje te pushen.

Overigens is de calc.exe van MS een mooi stukje werk. Zelfs dit stukje software is netjes multithreaded. Dus ik denk dat het ook een beetje trots is, van kijk ons mooi spul ontwikkelen.
Die mooie code en het nieuwe uiterlijk kan me gestolen worden. Calculator is van een mooi klein venstertje verworden tot iets van bijna A4-formaat op een full HD 22" monitor. Dat vind ik veel te groot voor iets dat door mij alleen voor een snelle berekening gebruikt wordt. Ik ben dus een tijdje geleden overgestapt op Old Windows 7 Calculator.
Je kunt hem gewoon kleiner maken hoor. Default neemt hij de maat aan die gemakkelijk te bedienen is met dikke vingers denk ik. En ja, hij onthoudt dat formaat voor de volgende keer.
Anoniem: 428562 @gwystyl7 maart 2019 16:20
De bij windows xp geleverde calculator doet het ook in Windows 10, je kunt de .exe kopieren en klaar.
Ik had hetzelfde, totdat ik inderdaad ook ontdekte dat de default A4 stand optioneel is en hij gewoon traditioneel klein kan 8)7

Ik vraag me af hoeveel andere mensen ook niet weten dat de A4 stand optioneel is O-)

Hoe dan ook, ik ben toen overgestapt op microsoft calculator plus, maar Microsoft heeft de download van de site gehaald. Hij is nog wel van CNET te downloaden, maar ja, CNET ... :?
Anoniem: 1322 @Harmsen7 maart 2019 13:27
Iedere windows feature build zie je dat er (voorheen) ingebouwde applicaties over worden gezet naar UWP. Dit is natuurlijk logisch want MS kan deze dan individueel updaten via de Windows store.

De kans dat er meer UWP apps open-source worden lijkt me best groot gezien het een win-win voor hun is en het past in hun nieuwe open-source uitstraling.
Dit is natuurlijk logisch want MS kan deze dan individueel updaten via de Windows store.

Ik weet niet of Microsoft nog geloofd in de Store als distributie platform, maar gelukkig zijn er nog wat voordelen:

- ze draaien in een container wat minder 'win rot' geeft. Applicaties kunnen niet meer zomaar zaken dumpen op je disk en in het register schrijven.
- ze draaien in een container wat veiligheidsvoordelen heeft qua malware
- ze draaien in een container wat (de)installatie makkelijker maakt.
- ze hebben een duidelijke omlijnde API wat voorkomt dat je in de verre toekomst nog allerlei zaken moet ondersteunen die niet meer relevant zijn. Zoals functies als 16bit stijl LocalAlloc op een 64bit platform.

In die context hoop ik dat de Edge op Chromium ook op termijn in de appcontainer kan draaien zoals de huidige Edge dat kan. Anders ga je qua security etc er op achteruit.
Het is onbekend of Microsoft in de komende tijd de code van meer programma's of Windows-onderdelen onder een opensourcelicentie beschikbaar wil stellen.
Meest irritante aan de Windows 10 calculator is het missen van de 1/x knop in de wetenschappelijke modus. Naast dat het traag start.

Edit: Als ik op de pijl naar boven klik verandert worteltrekken in 1/x.

[Reactie gewijzigd door xorpd op 23 juli 2024 02:01]

Die knop verschijnt als je het venster (horizontaal) wat groter maakt
Alleen als de verticale groot genoeg is. Maar dit slaat dus echt nergens op, als je horizontaal de boel groter maakt, krijg je verticaal meer knoppen 8)7. Het is niet dat omdat hij horizontaal groter wordt er daar meer naartoe kan waardoor je verticaal meer ruimte overhoudt. Het is echt letterlijk meer knoppen in exact dezelfde verticale ruimte.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 02:01]

Naast dat het traag start.
idd zo frustrerend is dat af en toe!
Hij staat er gewoon. Je moet alleen even op het pijltje omhoog (zeg maar de "shift" knop) drukken. Dan komt ie op de plek waar de wortel staat.

En anders doe je toch gewoon tot de macht -1? :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 02:01]

Naast dat het achterlijk van grootte veranderd. Al hel snel Blokkendoos knoppen. Oftewel terug naar de win32 variant.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 23 juli 2024 02:01]

Hopelijk komt er nu een RPN fork voor de ingebouwde calculator.

EDIT: Wellicht dat de gemiddelde tweaker toch niet de toegevoegde waarde van RPN heeft ontdekt en/of niet de zoektocht naar een goede RPN alternatief onder windows ondervonden. Of mis ik iets in de moderatie van dit bericht.

RPN met een goede stack is echt een geheel nieuwe kijk op rekenmachines en eenmaal geleerd wil jij niet anders. Android heeft RealCalc met een pro versie die enorm krachtig is. Linux heeft GRpn met goede keyboard ondersteuning. De Windows alternatieven zijn allemaal een beetje gammel of karig. Niet een goede kunnen vinden. Gelukkig is er nog altijd Octave onder windows beschikbaar, maar dat is voor veel gevallen een beetje overkill

[Reactie gewijzigd door NTwoO op 23 juli 2024 02:01]

Toppie! issue 0x80.
Iemand die RPN gebruikt behoort niet echt tot de doelgroep voor een ingebouwde calculator.
Dus Windows is alleen voor licht thuisgebruik?
Dus het gebruik van het OS wordt gedefinieerd door de standaard meegeleverde software?
Hp Prime emulator :) weinig karig aan. In betaald, maar ook een gratis variant: https://www.microsoft.com...tivetab=pivot:overviewtab
EDIT: Wellicht dat de gemiddelde tweaker toch niet de toegevoegde waarde van RPN heeft ontdekt en/of niet de zoektocht naar een goede RPN alternatief onder windows ondervonden. Of mis ik iets in de moderatie van dit bericht.
Ik tik liever expressies met variabelen en functies in dan in RPN te werken. Maar goed, dat kan in Calc net zo goed niet, dus ik gebruik al jaren mijn eigen Kol Q l8or (executable hier) (En ondertussen werk ik aan een nieuwe versie waarbij de syntax veel meer op een prorgammeertaal lijkt)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 02:01]

@Harmsen Mijn idee ook. Dit lijkt alsof het een project is waarmee Microsoft verkent hoe het met community-bijdragen om moet gaan. In dat licht is de calculator inderdaad een mooie kandidaat. Notepad zou ook wel een leuke zijn.
Notepad in Windows gebruik ik bijna nooit. Wat een enorm onhandige editor is dat zeg. Je kunt maar 1 undo actie uitvoeren bijvoorbeeld. ieder bestand in 1 venster, geen language markup, nee, voor mij mogen ze die achterwege laten.
Een van de eerste dingen die ik installeer op een kale Windows machine is Notepad++.
Notepad++ vind ik dan weer een gedrocht voor wat het moet doen. Ik ben zelf een fan van Notepad2, die veel meer past in de filosofie van Microsoft Notepad: simpel, lightweight, niet teveel poespas. Maar dan wel met fatsoenlijke edit-mogelijkheden en coloring voor allerlei formaten/talen :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 02:01]

Wat mij ergert aan de standaardfunctie van Calculator is dat als je 2 + 2 * 5 intikt 20 als uitkomst krijgt. Laat bij je historie op zijn minst de haakjes zien.
Het is beter de standaardmodus helemaal te vermijden wegens het ontbreken van de prioriteitsregels.
Heb het ook ff geprobeerd : staat nu op "wetenschappelijk" - heb dan wel meer toetsen erop staan.
Kunnen ze dan eens de reken regels toepassen of op zijn minst correct weergeven.
Voorbeeld je typt:
5+3*2 -> antwoord calc 16 :(
verwacht toch echt 11, maar goed toon dan op zijn minst in het geheugen: (5+3)*2=16 en niet 5+3*2=16)
Alleen in standard, niet in scientific. Toegegeven, het is stom, maar wie gebruikt die modus überhaupt ;)
Grappige is als je gewoon bij google dit in tikt in de zoekbalk 2+3*2 wel goed is.

Ook 5+2*3+(5-6)-4 gaat goed

[Reactie gewijzigd door habbekrats op 23 juli 2024 02:01]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.