De kreet "The year of Linux on the desktop" is inmiddels bijna synoniem aan een belofte die nooit waar is gemaakt.
Die kreet heb ik al jaren niet meer gehoord.
Na dertig jaar mag wel duidelijk zijn dat dit de komende tien jaar zeker nog niets op dit vlak gaat gebeuren.
Die kreet heb ik al jaren niet meer gehoord.
Het gaat niet om de eenvoud van installatie van Linux. Dat is het minst belangrijke, want 99% van de mensen die een computer koopt installeert Windows nooit zelf.
Dit was anders altijd een "argument" van Windows Jihadisten tegen Linux
Het gaat om het grotere plaatje. Om het hele ecosysteem. En Linux heeft geen ecosysteem. Een gemiddelde persoon weet niet eens van Linux en kan ook nergens in een winkel zo'n computer kopen.
Linux heeft geen ecosysteem?

En waarom zou je als je niet lekker kunt gamen* zoals op Windows. Of dat bepaalde software niet werkt. Of dat je geen enkele ondersteuning kunt inroepen omdat niemand om je heen Linux snapt en dus je kan helpen?
Ik kan prima gamen op Linux, wellicht niet de nieuwste AAA titels, maar mijn favoriete spellen (voornamelijk FPS), draaien zonder probleem. Er is geen enkel Windows software pakket dat ik mis. Vaak zijn de alternatieven zelfs nog beter. Onder Windows draai ik voornamelijk geporteerde Linux programma's (LibreOffice, GIMP, Audacity, Firefox, Thunderbird, Openshot enz. enz.).
Nee, er is fundamenteel eigenlijk helemaal geen noodzaak voor Linux op de desktop. De computer ervaring wordt daar voor hun helemaal niet beter van.
Daar zijn wij het dan over oneens.
Het Linux platform biedt de doorsnee computer gebruiker niets beters dan wat Windows of MacOs biedt.
Maar wij zijn Tweakers, de doorsnee computer gebruiker is in deze irrelevant.
Het zal daarom altijd niche blijven, tenzij er iets heel erg gaat veranderen in die community, of dat er bedrijven zijn die enorm gaan investeren. En dat zie ik niet gebeuren, want ik zie geen return-on-investment voor hen.
Als het toch maar een niche blijft, waarom is Microsoft er dan zo intensief mee bezig?
Waar jij WSL dus wel als een zwaktebod ziet, heb ik meer het idee dat je niet ziet waar Microsoft mee bezig is.
Ik beweer nergens dat het een zwaktebod is. Ik ben er van overtuigd dat ze WSL hebben geïmplementeerd om hun monopoliepositie te consolideren. Want stel je voor dat mensen een echte Linux distro op kale metaal gaan draaien en de vele voordelen (zoals een centraal pakket management, eenvoudige updates en upgrades, zonder dat hun machine lange perioden onbruikbaar is) ontdekken.
Microsoft is nog steeds totaal marktleider op de desktop voor gewone mensen. En voor software ontwikkelaars is het nog steeds een spel tussen de MacOS en Windows.
Er was een periode dat de meeste open-source software ontwikkelaars met Macs rondliepen. Windows is eerder een bedreiging voor de Mac als software ontwikkelaars platform dan het Linux platform.
Apple zou die dreiging moeten zien, Linux doet niet eens mee.
Ik denk dat het Microsoft Azure team daar anders over denkt.
Maar ik zie aan je icoontje dat je identiteit waarschijnlijk erg gekoppeld is aan Linux en wat daar omheen hangt. Dus geloof wat je zelf uitkomt.
Het is een oude foto. Ik ben naast Kubuntu Beta tester en Linux ambasadeur ook Windows Insider (Fast Ring) sinds oktober 2014 (dus dag 1). Dat ik Linux (en met name Kubuntu) als mijn primaire besturingssysteem prefereren, neem niet weg dat ik ook een Windows fanboi ben. Mijn eerste PC was een Bondwell 38XT met MS-DOS 2.20. Dus ik gebruik Windows al langer dan Linux.