Microsoft komt met PowerToys voor Windows 10 en maakt ze open source

Microsoft gaat PowerToys voor Windows 10 uitbrengen. Microsoft maakt de nieuwe tools open source en laat ontwikkelaars meewerken aan nieuwe functies. Dergelijke tools kwamen uit voor Windows 95 en bleven beschikbaar tot en met Windows XP, waarna ze verdwenen.

MTND-widget

Microsoft gaat zijn nieuwe PowerToys op GitHub zetten, zodat ontwikkelaars functionaliteit kunnen toevoegen. Momenteel werkt Microsoft aan twee tools voor Windows 10: een Maximize to new desktop-widget en een gids voor Windows-sneltoetsen.

De MTND-widget toont een extra knop in een pop-up als gebruikers in een venster met de muis over de knop bewegen om het venster te maximaliseren. Met een druk op die knop wordt er een nieuwe desktop gemaakt en wordt de applicatie daarop beeldvullend weergegeven.

De Windows-sneltoetsengids wordt weergegeven als gebruikers de Windows-knop op het toetsenbord langer dan een seconde indrukken. Er verschijnt dan een overlay met alle beschikbare sneltoetsen in de huidige staat van de desktop.

Microsoft overweegt daarnaast tal van andere tools, waaronder een sneltoetsenmanager, verbeterde Alt+Tab-functionaliteit met ondersteuning voor tabs in browsers en een optie om snel van resolutie te wisselen via de taakbalk.

In de zomer brengt Microsoft previewversies uit van de eerste nieuwe PowerToys voor Windows 10. De broncode verschijnt dan ook op GitHub. Eerder maakte Microsoft ook al de Rekenmachine-app van Windows 10 open source. Als gevolg daarvan krijgt die grafische eigenschappen.

PowerToys is de verzamelnaam van tools die Windows-gebruikers geavanceerde functionaliteit geven. Oorspronkelijk waren ze gemaakt en bedoeld voor ontwikkelaars van Microsoft zelf. Tools zoals Tweak UI, Quick Res en Send to X verschenen voor het eerst in Windows 95 en bleven beschikbaar tot in Windows XP. Sindsdien zijn de PowerToys uit Windows gehaald.

PowerToys: Windows-sneltoetsengids

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-05-2019 • 10:11

103 Linkedin

Submitter: hans3702

Reacties (103)

103
101
53
0
0
27
Wijzig sortering
Ze zouden ook betere ‘grid’ windows management moeten toevoegen, ik ben overgestapt van multi-monitor naar 1 heel groot (43”) scherm, en ik gebruik nu een 3rd party tooltje om vensters in de 3x2 grid te ‘snappen’. Dat zou eigenlijk gewoon in het OS moeten zitten, maar W10 heeft alleen een 2x2 grid.
Dat is een vraag die al jaren gesteld wordt op het microsoft forum.

Tevens vraag ik zelf al jaren om tabs in explorer, zoals nautilus dat ook doet. Op mijn werk erger ik mij kapot aan dit soort standaard functionaliteiten die er gewoon niet inzitten.
macOS heeft ook tabs in de Finder en ik vind t maar niks, doe mij maar een dual-pane Explorer.
Total Commander :)
Uiteraard, maar anno 2019 mag dat toch wel in het OS zitten?
Er zit ook windows verkenner in? Dat niet alles de layout heeft die jij prettig vind maakt het nog niet dat je iets kan roepen wat het doet lijken alsof er in niks voorzien wordt.
Nee maar ik bedoel, de nu al jarenlange populariteit van dual-pane file managers als Total Commander zou vroeg of laat toch wel moeten leiden naar een native dualpane mode voor Explorer? Zo ging het bij vrijwel alle populaire ‘power’ tooltjes, zie bv f.lux, window-snap tools, snipping tool, etc.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 9 mei 2019 14:18]

Open 2 verkenners en laat ze naast elkaar plaatsen en je hebt voor 80% al wat je zoekt zonder dat zij iets hoeven doen.

Het loont ws niet voor ze. Wij beheren ~900 klanten (=bedrijven, 10k+ gebruikers) en het aantal gebruikers (geen admins) dat alternatieven voor verkenner installeert of wil kan ik op 2 handen tellen.
Ongeveer 1500 werknemers bij ons in het bedrijf wereldwijd en omdat iedereen altijd naar alternatieven zocht Freecommander XE in de basis-install er bij gezet. Moet niet zo heel moeilijk zijn om verkenner aan te passen zodat een dergelijke weergave ook mogelijk is.
Klinkt alsof je nog nooit met een dual pane file manager hebt gewerkt, dat is me nu wel duidelijk.

Zelf een Directory Opus gebruiker, maar ik kan MultiCommander ook wel aanraden. Deze heeft meer weg van Directory Opus, maar oogt nog steeds meer als Total Commander.

MultiCommander heeft zelfs zijn eigen script taal, maar je kan ook je eigen batch en PowerShell scripts erin integreren. Is freeware (en geen oneindige shareware zoals Total Commander).

**edit: typo

[Reactie gewijzigd door GeroldM op 10 mei 2019 16:42]

Tja, de gemiddelde gebruiker heeft niet meer nodig dan een combinatie van MS Office en een webbrowser.
ja, en dan verschuif of minimaliseer je 1 venster en nummer 2 blijft achter :(
Dan open je tocht gewoon meerdere vensters? Het is ideaal dat je tabs kunt gebruiken als je het "nodig" hebt, en zo niet, heb je er geen last van
Ligt ook wel een beetje aan de uitwerking in macos die een beetje rommelig is. Het kan wel beter werken dan dat.
Of naar wens single, double, triple of quatro-pane met een klik ;-)
Q-Dir, dus.
Superhandig, vooral als je diverse bestanden wilt slepen naar diverse plekken.
edit: hmm - spuit 11

[Reactie gewijzigd door jmmk op 9 mei 2019 12:50]

Werkt dit alleen op explorer vensters? Of wordt het ook toegepast op je andere vensters die open staan, want dat lijkt me niet ideaal.
Het is een apart programmaatje, wat onderhuids volgens mij gebruikmaakt van Verkenner(-api's), al weet ik dat niet zeker. Het wordt dus niet toegepast op andere vensters die open staan, daar gaat het helemaal niet over. Het is gewoon een verkenner-achtig programma met 1, 2, 3 of 4 vensters.
Anoniem: 567346
@Dreamvoid9 mei 2019 14:57
Als je fullscreen geen probleem vindt kan je 2 finder windows split screen draaien.
KDE's Dolphin file manager heeft tabbladen, een dual pane view en natuurlijk meerdere vensters. Ik merk dat ik ze eigenlijk alle drie wel gebruik, maar dan wel voor andere doeleinden.
Q-dir, open source en met 1 tot 4 explorer windows en met tabs.
De perfecte tool. Je kunt meerdere workspaces opslaan en openen met sneltoets.
http://www.softwareok.com/
Niks mis mee, maar mogen we na zoveel jaar niet verwachten dat het ingebouwd wordt?
http://justmanager.ru/ : aantal panelen tot 4 rijen en 4 kolommen = 16 ! Op een laptop-schermpje zie je dan wel enkel de stations en de kolomnamen van uw bestandsvensters. 2 rijen 4 kolommen is werkbaar.
Ik heb hier destijds Groupy van Stardock voor gekocht. Dit werkt erg fijn in de standaard Windows Explorer.

Natuurlijk zou het veel beter zijn als Microsoft zulke functionaliteit standaard mee levert met Windows waardoor je het ook op je werk kunt gebruiken.
Ik zou vooral graag de column view uit MacOSX Finder willen hebben.
Groupy voor tabs in explorer en alle andere open schermen. Kun je zo aan elkaar koppelen en groeperen.

iets van €5 ofzo.
https://www.stardock.com/products/groupy/
Thanks.

Maar het is natuurlijk gek dat je moet betalen voor een basis functie die er mist bij je gekochte licentie van windows, terwijl het op andere besturingssystemen al aanwezig is.

Qua vooruitgang mis ik toch echt heel veel bij windows, het voelt hetzelfde als 95, alleen iets minder BSODs.
Dat minder BSODs IS al een hele vooruitgang. ;)
tabs in explorer komen ze al mee als het goed is.
Ik verbaas mij soms dan op systeembeheer niveau hoe erg dit verouderd is en niet verder ontwikkeld, ik bedoel DNS, DHCP en Active Directory functies uitbreiden, vanuit AD een desktop over kunnen nemen als beheerder, bij het zoeken naar een computer. Niet eerst het veld willen wissen, en zoeken in Group Policys allemaal van die mooie features die het leven een stuk makkelijker maken, is allemaal wel mogelijk met PS en dergelijken maar kom op, AD is volgens mij sinds 2003 niet meer aangeraakt.
Windows laat zien dat je lui wordt als ontwikkelaar als je aa nde top zit. Ik merk nou niet echt het verschil tussen 95 en 10, behalve visuele updates.
Hoe kom je daar bij? W10 heeft een 4x4 grid. Ik heb ook 1 grote monitor en maak hier gebruik van.
Linkerrand en rechterrand slepen geeft een 2x2. Als je de hoeken gebruikt een 4x4.

Edit typo

[Reactie gewijzigd door yvesg op 9 mei 2019 10:40]

Eh, een 4x4 grid betekent 16 vensters he :)

W10 heeft nu een 2x2 grid: linksboven, linksonder, rechtsboven, rechtsonder.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 9 mei 2019 10:46]

Ik denk dat het ondertussen wel duidelijk is dat ik 4 vensters op 1 desktop bedoelde, en dat de comment door mij verkeerd geïnterpreteerd is...
Wellicht is @yvesg in de war gebracht door 4x4 aandrijving bij auto's. Volgens mij is daar niets 16 aan.
Vaak hebben die dingen 16 kleppen. 8)7
Ik heb het nagezocht, eigenlijk betekent het ‘vier van de vier’. 4/4 was dus beter geweest.
Ja, je hebt helemaal gelijk. Ik erger me al tijden aan dat stomme 4x4. Gewoon omdat het nergens op slaat.
4WD is echt veel beter, ook beter dan jouw oplossing van 4/4. O-)
'Mijn' notatie is ook geschikt voor bijvoorbeeld vrachtwagens, die blijkbaar 4x8 kunnen hebben.
Dan moet de mijne 4/6 zijn ('dubbel lucht' op de aangedreven achteras). 8-)
@Dreamvoid en @jeroenvangoch waren me voor :)

[Reactie gewijzigd door kTdnG op 9 mei 2019 10:52]

Voor de mensen die dat proberen: win + ctrl + f4 om je extra virtuele desktop weer af te sluiten, win + ctrl + links/rechts om te bladeren tussen je desktops :)
Neen dat is dus 2 bij 2,, als w10 4x4 had dan kon ik 16 programmaatjes naast elkaar kwijt,, en dan moet ik toch echt naar 3th parties
Wat is toch dat "thirth" waar iedereen het over heeft?
Dat zijn de derden (juridische term). Personen/entiteiten die buiten een bepaalde rechtsverhouding staan en in beginsel daarmee niets te maken hebben.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Derde
Het is third en 3rd,niet thirth en 3th O-)
Dit dus. Sorry, pet peeve ;)
Gezien je profiel, zou je deze imho moeten weten of zat er een andere boodschap in je vraag verstopt? In that case, I missed it.
Maar het is 3rd, want third ;). Maar door het feit dat er twee mensen zijn die mijn opzettelijke fout ook niet zien begin ik een beetje te snappen waarom het keer op keer foutief wordt afgekort 8)7. Ik dacht echt: als je het voluit uitschrijft dan ziet iedereen meteen dat het niet klopt. :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 9 mei 2019 18:28]

Nog geen koffie gehad? 2x2 = 4 vensters op een scherm. Als je alleen de randen gebruikt heb je een 2x1 grid en bij de hoeken dus een 2x2 grid.
Zoals anderen al zeggen, het is wel 2x2 (4 hoeken). Er zijn wel 3rd party tools om dit uit te breiden.
Eens! En 4x4 ondersteuning zou ook wel fijn zijn! Maar moet zeggen dat ik hier toch ook wel erg blij mee ben. En nog OpenSource ook!

Ik ben echt heel erg blij dat Microsoft vasthoud aan haar nieuwe koers. Maar ik moet zeggen dat ik deze PowerToys zeer verwelkom! De naam bevalt me ietsjes minder, maar goed, iets met een gegeven paard enzo.
Als de grootste klacht is dat je de naam beetje verkeerd gekozen vindt, moet het wel goed zijn :)

Blijf me toch verbazen over hoe Microsoft geëvolueerd is de laatste jaren. Denk niet dat er iemand is die tien jaar had kunnen dromen van deze zaken. Nog wel een lange weg af te leggen maar toch.

De overstap naar Chromium vind ik niet echt goed nieuws maar vind het wel goed om te zien dat Microsoft ook effectief bijdraagt aan het project.
Anoniem: 567346
@Kenhas9 mei 2019 14:59
Het is wel een gedwongen evolutie. Het licentiemodel loopt op zijn einde, het gaat nu om services en abbo's.
En daar het einde van het licentiemodel voelen ze zich verplicht zaken open source te maken en actief mee te werken aan open source projecten van derden?

Zou niet de eerste keer zijn dat een mastodont firma veel te laat inziet dat hun business model op zijn einde loopt. Maar er is nog altijd een groot verschil tussen 'inzien dat een business model op zijn einde loopt' en effectief de evolutie te doorlopen
Anoniem: 567346
@Kenhas9 mei 2019 15:48
Op je eerste vraag, ja. Niet zozeer verplicht maar als opportunity. Binnen het licentiemodel was propriety software gunstig ivm de prijs die je ervoor kon vragen. Bij een abbo/cloud model maakt het niet uit of de software propriety of open source is. Daar kan open source zelfs gunstig zijn vanwege extra features zonder investering.
Powertoys is vooral een historisch begrip, de naam is nu waarschijnlijk gekozen voor de herkenbaarheid.
Display Fusion?
Display fusion is specifiek gericht op meerdere beeldschermen en alles wat daarmee samenhangt. Met power toys kun je gemakkelijk instellingen wijzigen.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 9 mei 2019 17:27]

powertoys heb ik idd op windows xp gebruikt later met windows 7.
Ik vind het leuk dat microsoft dit programmaatje beschikbaar maakt op windows 10.
AquaSnap wel eens geprobeerd/
Ik gebruik al jaren Fences van Stardock, ideaal om je desktop te organiseren.
Gebruik ik ook al vanaf de gratis versie. Toen een keer de betaalde versie via een Humble Bundle gekocht voor 1 whopping usd! Had graag gezien dat Windows Desktop er meer uitzag als de Metro Interface, lekker spelen met tegeltjes en dan was Fences overbodig.

Tevens verdient Windows zoals zovelen zeggen een improved verkenner met tabs/split venster. De omgeving van verkenner is gewoon te gedateerd om fatsoenlijk mee te werken.
Was de naam in het verleden niet Microsoft Power Tools? Heb er toen nog mee lopen spelen.
Nee, was toen ook Power Toys
Nee, hij heeft gelijk. In windows 95 waren het ook Powertools, deze zijn echter al met Windows XP hernoemd naar Powertoys. (ouch, ik wordt oud)
Ik zit te kijken hiernaar en wat ik vind is juist Windows 95 PowerToys. Ook op Wikipedia
Ugh je hebt soort van gelijk, sorry.

Windows 95 Powertoys is een bundel van losse tools waarvan sommigen (zoals TweakUI) voorheen individueel te downloaden waren onder de naam powertool.

De bundel heeft echter nooit powertools geheten. Ik denk omdat er al een niet microsoft product (en boek) bestond met de naam Windows 95 powertools.
En Kai's Power Tools (beroemd onder vroege Photoshoppers) ;)
Ik kreeg ook spontaan een deja vu naar de goede oude tijd.
toen ik de kop las dacht ik direct hetzelfde ik dacht zelfs misschien spelfoutje tot ik verder las de naam doet erg vermoeden dat het om powertools ging :)
Misschien dat je denkt aan de Visual Studio Productivity Power Tools?
Ze zijn toch wel serieus bezig om functionaliteiten in te bouwen. En deze functie zijn voor veel mensen toch interessant. zeker de sneltoetsgids is handig zodat mensen makkelijker sneltoetsen kunnen gebruiken en dat het helder is wat de sneltoetsen doen.
Hoop alleen de de QA niveau wel omhoog gaat gezien de ellende met de updates.
Ik heb liever dat ze al die functionaliteit modulair maken en dat ik mezelf niet steeds verlies wanneer ik opzoek ga naar een feature die ik wel nodig heb. Ik wil gewoon iets stabiel in plaats van al deze bloat.
Bloat?
Kan je even duiden wanneer deze, zonder jouw toestemming worden/werden geïnstalleerd?
Ik snap wel waar @kuurtjes vandaan komt. Als je W10 installeert staat daar vaak automatisch een hoop zooi op; van dingen als windows mail tot candy crush saga.
Ik niet.
Ik heb daarentegen wél eerst even opgezocht wat PT ook weer was.
CC is dan ook geen PT
Ik snap dat het bloat verhaal in deze niet van toepassing is, maar ik snap de angst voor meer bloat wel
Het is "extra" en is geen core-functionaliteit van een OS. Er is weinig bloat aan en wordt ook niet verplicht geinstalleerd of meegeleverd in je Windows Media Creation tooling.
Veel van die powertools zijn niet meer dan een UI rond iets dat je ook zelf de registry in kunt hacken. Een UI is alleen een tikkie gebruiksvriendelijker. Om dat nou bloatware te willen noemen is een beetje zeiken om het zeiken, nietwaar?
Het ís ook modulair... Niemand die je verplicht om powertools toys te installeren.

[Reactie gewijzigd door hottestbrain op 9 mei 2019 11:19]

Lees nou het artikel even voor je met zo'n flater van een reactie komt.
Ik krijg een beetje een deja-vu. Na de Windows Fall update hebben veel mensen die Kodi gebruiken een "black screen" / HDMI Handshaking probleem. Zou het hiermee te maken kunnen hebben...?
Nee. Dit zijn tools die je kunt installeren, en hebben dus niks te maken met problemen met kodi.
En als het nog niet genoeg is heb je ook nog de God mode.
https://www.howtogeek.com...e-god-mode-in-windows-10/
God mode voegt niks toe. Powertoys ook niet echt, maar die maakt het wel gemakkelijker om bepaalde dingen aan te passen die anders via het registry moeten.
En voegt het dus wel iets toe, namelijk gebruiksvriendelijkheid. 8)7
Godmode is gewoon een lijst met alles wat te vinden is in het configuratiescherm.
Ja, maar dan wat makkelijker te vinden en mooi geordend. ;)
Dat is elleen een lijstje met formulieren waar je anders ook al toegang tot hebt. Overigens is de naam "God mode" naar mijn mening in de lijn van "15 Windows 10 hacks you didn't know!" (en dat ze dan laten zien dat je je achtergrondplaatje kan veranderen, een specifiek vinkje ergens aan of uit zet, of hoe je Windows 10 God Mode kan activeren).

Je kan er dus gewoon iedere willekeurige naam intikken. De CLSID die je er achter zet is effectief een link naar "All Tasks / Alle Taken" (De ongefilterde lijst als je in je (klassieke) Control Panel gaat zoeken). Als je de betreffende CLSID in je register op zoekt kan je dit allemaal vinden.

Het enige dat dit ding dus potentieel toevoegt, is dat als je de naam niet weet van wat je zoekt en er dus doorheen wil bladeren. N.B. Je krijgt dus hetzelfde als je in je "Uitvoeren" hetvolgende intikt:

shell:::{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
TLDR: het is verdomd handig ;)
Hoop dat Microsoft ook een soort "toolkit" maakt waarbij ontwikkelaars app kunnen ontwikkelen die in dezelfde GUI passen als die van hun eigen standaard Toys. Iets b.v met Tiles van verschillende losse tools van diverse ontwikkelaars maar wel met eenzelfde interface en bediening.

Persoonlijk kan ik zelf nog steeds niet wennen aan het nieuwe control centrum in win 10. Zie me toch nog steeds terug vallen op het oude apparaat beheer wat niet standaard in het control paneel is te vinden.
Ik gebruik Winaero Tweaker. Volgens mij had ik problemen met mijn pincode-aanmeldscherm, en zo heb ik het omzeild. Ik heb ook wel eens zitten klooien met Powertoys, maar XP dat is al tig jaar geleden. Is Winaero Tweaker niet zoiets als Powertoys?
Vroeger was dit de standaard tool die ik bij windows er op zette.
Dit doet mij denken aan de goede oude tijd toen er voor de oudere versies van Windows powertools bestonden.
Lijkt mij heel gaaf om een remote window feature te krijgen; je draait op allerlei vm's applicaties die je gewoon op je host beschikbaar wilt hebben. Voorkomt een hoop inception problematiek!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee