Windows Terminal gaat met tabs toegang geven tot PowerShell en Linux-subsysteem

Microsoft brengt half juni een nieuwe commandline-applicatie voor Windows met de naam Windows Terminal uit. De applicatie ondersteunt tabs en thema's en biedt toegang tot cmd, PowerShell en het vernieuwde Windows Subsystem for Linux.

Naast tabs en thema's biedt de Windows Terminal volgens Microsoft volledige ondersteuning voor Unicode waaronder voor emoji. Bovendien ondersteunt de terminal extensies en is er gpu-acceleratie voor het renderen van tekst. De commandlinetool breidt de functionaliteit van bestaande tools zoals cmd, PowerShell en Windows Subsystem for Linux uit en kan dienen als enkele terminal voor meerdere shells. Een preview van de Windows Terminal is per direct beschikbaar en de uiteindelijke release volgt half juni. De broncode van Windows Terminal staat op GitHub.

Het Windows Subsystem for Linux krijgt zelf een update naar versie 2. Deze is gebaseerd op Linux-kernel 4.19 die daarmee onderdeel wordt van Windows. De versie zou voor kortere boottijden van Linux en efficiënter geheugengebruik zorgen. Daarnaast verbetert Windows Subsystem for Linux 2 de i/o-prestaties van het bestandssysteem en kan dit standaard Docker-containers draaien zonder dat nog een virtuele machine nodig is. Een preview van WSL 2 verschijnt later dit jaar. Microsoft introduceerde het Linux-subsysteem in 2016 in Windows 10, met de komst van Bash naar het OS.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-05-2019 • 20:40

146 Linkedin

Submitter: Muncher

Reacties (146)

146
143
86
9
0
14
Wijzig sortering
Voordat je net als ik gaat proberen de code te compileren: dit werkt alleen vanaf build 1903 (volgens mij de laatste Insiders release). Je hebt ook de betreffende SDK en VS2017 nodig en je moet de developer mode activeren in settings: https://github.com/micros...62bb92b9e88bd85d019340a13

[Reactie gewijzigd door DwarV op 6 mei 2019 23:58]

Ah, daar was ik ook net achter gekomen. Had ik jouw post maar eerder gelezen. |:(
Dit lijkt heel erg veel op Cmder!

Hier kun je practisch iedere tool (zoals ssh, Powershell, Windows subsystem of mspaint) in een eigen tab zetten.

VSCode gebruikers kunnen Cmder ook als terminal gebruiken.
Ik ben heel benieuwd. Vind sowieso PowerShell op andere OSen erg handig. Heb nu een Macbook maar als ik zie hoe goed Windows 10 aan het worden is zit ik er echt aan te denken om weer terug te gaan naar Windows.
Is geen gek idee. Komt vooral omdat Microsoft hard sleutelt aan windows 10 voor de power users terwijl macos steeds dichter naar iOS toekruipt en er verder verbazingwekkend weinig ontwikkeling is. Daarbij zijn de laatste paar releases van macos geplaagd door grote vervelende bugs en beveiligingsproblemen die absoluut niet acceptabel zijn en uit tests gewoon hadden moeten blijken. Neem daarbij mee dat de apple hardware hard achteruit gaat terwijl de Dell, hp, Huawei en andere laptops hard vooruit gaan en de stap naar Windows is steeds logischer. Ook voor de hardcore appelaars.
Heb het idee alsof Apple hard inzet op iOS en aanverwante devices maar de desktop gebruiker een beetje opzij geschoven heeft. Kan me nauwelijks meer herinneren wanneer Apple voor het laatst een degelijke desktop/workstation uitbracht.. dit was zeer zeker vóór de trashcan. :+
Ja dat heb ik ook... Ik ben in 2004 overgestapt op macOS (toen het nog PowerPC was). Reden: Veel betere / consistente GUI dan Linux (Linux was echt een zooitje in die tijd), veel fijnere power-user functies dan Windows (commandline), veel mooiere GUI dan Windows destijds, maar toch de 'grote' bekende pakketten beschikbaar.

Tegenwoordig valt het me steeds meer tegen. Het OS wordt maar mondjesmaat geupdate en wat er veranderd wordt is meestal ten nadele. Het begon met het dichttimmeren van het filesystem (System Integrity Protection) zodat je niet meer systeembestanden aan kan passen zonder veel gedoe. Server functies worden eruit gesloopt. Uitgebreide instellingenmenu's veranderd in aan/uit sliders en als het niet precies doet wat je wil dan heb je maar pech. Chips in je computer waardoor je geen ander OS meer kan booten (als je de T2 beveiliging uitzet heb je geen toegang meer tot je SSD!).

Gedeeltelijk zijn die veranderingen gedreven door security maar het volgt ook veel te veel het iOS model. Hoewel Apple steeds gezegd heeft dat ze die kant niet op willen komt er nu in 10.15 toch een laag waarbij je apps voor beide OSen kan laten draaien.

Dusja ik zie het ook niet helemaal meer zitten. Als power user voelt elke nieuwe versie meer als een verslechtering. Ik denk steeds meer in de Linux richting, aangezien dat in een veel betere/stabielere fase zit dan toen in 2004 toen ik overstapte naar Mac. Ik heb het al een tijdje geprobeerd met Ubuntu maar ik miste toch net te veel apps, helaas. Vooral dingen die ik niet verwacht had. Zo is er bijvoorbeeld niet echt iets dat Little Snitch evenaart op Linux, en ook de scaling van monitoren met verschillende resoluties op hetzelfde systeem was een drama.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 6 mei 2019 22:20]

Ik dacht hetzelfde en na 2 jaar Windows 10 weer lekker terug op een Mac. Windows 10 is een prachtig systeem maar user experience is voor mij het allerbelangrijkste en dat is op een Mac nog altijd vele malen beter. Ook gewoon überhaupt "design" van hardware en software (al heeft vooral op hardware gebied Microsoft de achterstand praktisch ingehaald, wellicht zelfs overtroffen). Het is echter jammer dat op software gebied Microsoft nog geen Windows 10 "Surface Edition" heeft zonder alle bloat en met apps die allemaal op een zelfde UI framework draaien (lees: UWP wat geloof ik alweer half dood is verklaard).

Zaken als scaling, typografie, consistentie van user interfaces van 3rd party apps etc. zijn nog altijd zwaar belabberd op Windows 10, zelfs Linux doet het op dat gebied nog beter.
Ik zal zo even de code bekijken maar het lijkt er sterk op dat deze terminal ook gewoon UWP is.

Edit: yep, is gewoon UWP
UWP is nog niet dood.

[Reactie gewijzigd door StefanJanssen op 6 mei 2019 22:44]

Niet dood maar Microsoft wilde het eerst verplicht maken en ze zijn daar al van afgestapt. iTunes enzo zijn geen native UWP apps maar mogen wel in de store. Dit is IMO een zwaktebod.
Ik werk nu al 1,5 jaar full time op Ubuntu (budgie) en ik ben erg tevreden.

EmberJS/node draait zeer stabiel en snel, samen met native docker en VS Code is dit echt de perfecte development omgeving voor mij.
Helaas zit ik in hetzelfde schuitje. We zijn niet alleen. De Dell XPS serie is een mooie vooruitgang in Linux-land. Bovendien heb je nog de ThinkPad als alternatief.

Als alternatief voor Little Snitch kun je OpenSnitch 'ns proberen. Het komt bij lange na niet in de buurt maar de basisfunctionaliteit ("layer 7 firewall" of "personal firewall" werkt wel). Op Kali gebruik ik het dagelijks (waaronder ook in een VM die op macOS draait).

Wat ook goed nieuws is, is dat de Apple Magic Trackpad 2 (de beste trackpad die er bestaat, onder macOS) inmiddels ook op Linux werkt, native, sinds kernel 4.20. Je kunt ook ipv libinput de mtrack driver gebruiken.

Verder vraag ik me af welke apps je mist.
Bedankt! Opensnitch kende ik nog niet.

Welke apps ik mis.. goede vraag, ik heb er geen uitgebreide lijst van gemaakt maar ik liep tegen van alles en nog wat aan.

In elk geval OneNote. Dat gebruik ik heel veel en ik ben niet dol op de webversie. OneDrive trouwens ook, met name de offline files functionaliteit.

Ik gebruik alle OSen door elkaar en dat blijf ik ook doen (macOS voor werk en Windows voor gaming) dus van cloud provider veranderen voor betere Linux compatibiliteit is geen optie.

Er waren er nog veel meer die ik in veel dagelijkse praktijk tegen kwam maar ik weet het zo gauw niet meer.
Al die Microsoft apps werken inderdaad heerlijk op een Mac. Het liefst zou ik die als PWA zien. Ik gebruik LibreOffice, en die is op Mac nogal brak. Ook is de base software op Mac erg out of date (bijvoorbeeld Bash om maar iets te noemen). Daar moet je dan omheen werken met bijv Homebrew. Hoe ik het voel is dat Apple macOS steeds verder in de steek laat omdat ze de iOS kant op willen. Ik denk dat zodra Apple macOS dichttimmert (a-la iOS) er een hele horde ontwikkelaars en power users naar Linux (en Windows) verhuist. Dan krijg je ook wat meer ontwikkeling en kritiek in de zin van features of apps die nu missen. Zo heb ik multitouch inmiddels aan de praat op Linux maar het is me toch een gedoe, er zijn (nog) geen sane defaults, en teveel keuze zoals gewoonlijk.
Ik ben zelf sinds begin vorig jaar over op een Dell met Ubuntu 18.04 LTS (komend vanaf een iMac 2013). Geen seconde spijt gehad eerlijk gezegd. Het gros van de applicaties die ik gebruik zijn ook op Ubuntu beschikbaar (en op Windows) en voor de andere zijn er alternatieven die net zo goed werken. Al geloof ik direct dat dit afhankelijk is van je werkveld c.q. je hobby's; wat voor mij geldt hoeft niet voor jou te gelden natuurlijk.

Letterlijk het enige wat ik mis is het fijne toetsenbord. Maar er staat zoveel vrijheid tegenover dat ik het er graag voor over heb.
Ik gebruik nu een maand of 7 Fedora (28, 29, en nu 30) en dat bevalt me uitstekend. Als programmeur in ieder geval mis ik niets, en wat er niet is (Per default) is altijd wel via een andere weg te verkrijgen. Raad het je van harte aan.
Dat is natuurlijk appels (hardware) met peren (software) vergelijken.

Ik merk absoluut een grote "pivot" in zowel Windows 10 als in MacOS. Microsoft is zoals altijd goed naar de gebruiker aan het kijken. Maar nu wordt er ook daadwerkelijk geluisterd naar de wensen. Reguliere gebruikers krijgen een intuïtiever OS en PowerUsers krijgen weer wat "ruimte" met bijvoorbeeld de PowerShell, wat naar mijn mening een van de beste toevoegingen in Windows is, na Start-menu. Er komt bij iedere versie van Windows steeds meer functionaliteit bij, waardoor deze reeds volwaardige CLI zich best kan meten aan de onwijs sterke (doch niet verslagen) CLI van Unix-based OSes.

Wat betreft MacOS: Deze blijft innoveren. Het grote verschil met Windows is echter wel dat het een reputatie heeft dat het, hoe dan ook, moet werken. Dat is dan ook direct de kracht van MacOS. Het blijft praktisch altijd werken. Mensen die aangeven dat het niet (meer) werkt, die hebben teveel onder de motorkap zitten "schroeven" in de vorm van HomeBrew of andere zaken die niet ondersteund worden door Apple, terwijl zij er vaak te weinig verstand van hebben. Het is een onwijs knap ontworpen Unix-distro, welke blijft innoveren zonder teveel updates uit te rollen op momenten dat men het niet wilt.

Grote kans bestaat dat iOS inderdaad iets is waar Apple flink op in zet. Echter kunnen ze dat niet zonder dat ook voor MacOS te doen. iOS heeft onderliggend namelijk meer gelijkenissen met MacOS dan men vaak durft te denken.
Wat betreft MacOS: Deze blijft innoveren. Het grote verschil met Windows is echter wel dat het een reputatie heeft dat het, hoe dan ook, moet werken. Dat is dan ook direct de kracht van MacOS. Het blijft praktisch altijd werken. Mensen die aangeven dat het niet (meer) werkt, die hebben teveel onder de motorkap zitten "schroeven" in de vorm van HomeBrew of andere zaken die niet ondersteund worden door Apple, terwijl zij er vaak te weinig verstand van hebben.
Tja, je koopt een computer niet om alleen maar software te gebruiken van de leverancier zelf. Dan heb je een stuk speelgoed, geen werkpaard.

Apple vergeet dit nog wel eens, ze zijn vaak te rigoureus met het buitensluiten van software van anderen. Vaak worden er dingen veranderd in hun APIs, soms zonder enige vorm van aankondiging in een point-update (denk aan SecureToken in 10.13.2). Terwijl Apple toch ook wel moet weten dat dit dingen stuk gaat maken.

Wat heb je aan een Unix-distro als je niet gebruik kan maken van hetgeen het 'unix' maakt? Dan is het gewoon een iPad Pro aan het worden. En dat is precies mijn bezwaar tegen macOS momenteel.

Dat Microsoft 'altijd goed naar de gebruiker kijkt' kan ik me ook niet in vinden, want dan hadden ze nooit zo'n gedrocht gemaakt als Windows 8 of Vista :') Dat was puur een geval van "Wij willen hier naartoe en jullie gaan maar mee", en dan uiteindelijk weer een terugkrabbeling.

Waar ik het wel mee eens ben is dat Microsoft heel goed bezig is. Ik zie daar juist een focus op power users die bij Apple ontbreekt. Overigens gebruik ik zelf alle 3 door elkaar (wat ook maakt dat ik de unieke ecosysteem specifieke zaken van bijvoorbeeld macOS niet als pluspunt zie, denk aan Continuity, AirDrop enz).

Dit komt natuurlijk ook door een verschuiving van focus. Microsoft wordt steeds meer een cloudplatform dan een softwarefabrikant.. Logisch dat ze zich minder op hun eigen OS richten maar meer op toegankelijkheid vanaf elke richting om het mensen zo makkelijk mogelijk te maken om hun cloudplatform te gebruiken.
Terwijl Apple steeds meer een contentprovider wordt (muziek, video) en die zich helemaal richten op lock-in en ecosysteem meerwaarde om er zoveel mogelijk apparatuur bij mee te verkopen.

Beide strategieen zijn goed voor hun financien maar niet per se voor de bestaande gebruikers.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 7 mei 2019 00:26]

Dat Microsoft 'altijd goed naar de gebruiker kijkt' kan ik me ook niet in vinden, want dan hadden ze nooit zo'n gedrocht gemaakt als Windows 8 of Vista :') Dat was puur een geval van "Wij willen hier naartoe en jullie gaan maar mee", en dan uiteindelijk weer een terugkrabbeling.
Dat was volgens mij de Balmer mentaliteit. Microsoft is enorm veranderd onder invloed van Nadella. Een goed artikel hierover vind je hier https://www.bloomberg.com...d-s-most-valuable-company
Ik zie dit toch nog steeds wel. Veel te veel focus op hun eigen marketing doelen en geen aandacht voor waar de klant wil.

Voorbeeldje: "Oei Whatsapp haalt Skype in, laten we Lync rebranden naar Skype for Business on Skype onder de aandacht te brengen"

Twee jaar later: "Oei Slack is de beste team communicator, laten we alles uit Skype halen en in Teams stoppen om marktaandeel te krijgen". Bovendien zit je dan steeds met middelmatige software opgescheept. Microsoft probeert een te grote doelgroep aan te spreken met teams, waardoor de pluspunten die Slack vanuit het niets zo groot gemaakt hebben te veel verzwakt zijn. Denk aan de goede multi tenant support en de hoge informatiedichtheid van Slack.

In beide gevallen puur gedreven door wat MS wil. De klant zit niet te wachten op tekens van die migratietrajecten.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 7 mei 2019 17:35]

Yep. Bij mij op het werk hebben ze het nu ook over van Skype for Business migreren naar Teams... geloof me daar zit, bij ons iig, niemand op te wachten. :P
Mwoa, bij mij op het werk is men ook over op Teams en waar ik eerst dacht dat ik het niks vond, werd ik min of meer gedwongen om er mee te werken en ik vind het eigenlijk best een mooi systeem, wat nog goed werkt ook.
[...]
Dat Microsoft 'altijd goed naar de gebruiker kijkt' kan ik me ook niet in vinden, want dan hadden ze nooit zo'n gedrocht gemaakt als Windows 8 of Vista :') Dat was puur een geval van "Wij willen hier naartoe en jullie gaan maar mee", en dan uiteindelijk weer een terugkrabbeling.
[...]
Hoewel ik Windows 8 (en Vista overigens ook) een prima OS vond, is het inderdaad zo dat dit niet helemaal onder 'luisteren naar de gebruiker' valt. Naar mijn idee zijn ze dat dan ook pas goed aan het doen sinds Windows 10 er is.
Ik vind macOS echt wel fijn. Maar het is qua syscalls echt niet bug vrij te noemen. De node.js en libuv jongens hebben behoorlijk wat lopen vloeken op macOS. En performance wise is het vaak trager dan Linux.

De innovatie vind ik leuk. Maar ik hoopte dat Apple ook een bak extra energie stak in de “developers story”. Met de steeds beter wordende command line op Windows en WSL is het ook voor frontenders (web development) soms een betere (lees goedkoper en flexibelere) keus om voor Windows te gaan. 5 jaar geleden was MacOS een nobrainer voor frontenders, maar dat kan in no time omslaan. Goede cli + visual studio code + browser en you’re good to go!
Ach, windows heeft geen mobile meer, maar wel de developers, wellicht als je niet op alle paarden inzet wordt het nog wat met ms
Ik ben ook zeer tevreden over macOS, ook op nieuwe hardware.
En Homebrew zit niet in de weg, ik gebruik het als eigen user, je hebt er helemaal geen root voor nodig. Dat is wel handig dat dat er is voor sommige dingen.
Maar Win10 is ook verbeterd tov Win 7 en 8 en deze shell is een zeer welkome aanvulling, ik gebruik Win10 voor onze klanten (toegang, vpn, sommige Windows apps die wij leveren), die draai ik onder Virtualbox op zowel macbook als Ubuntu werkstation. Zonder problemen, al blijf ik macOS of Linux fijner vinden.
Het enige dat nog een beetje ontbreekt aan het hele WSL gebeuren is GPU passthrough, zodat je ook met redelijke performance machine learning taken kan doen op Windows zonder al teveel gedoe, terwijl het wel een veelgevraagde feature is (https://github.com/Microsoft/WSL/issues/829 en https://wpdev.uservoice.c...ggle_previous_statuses%7D)
De iMac en iMac Pro zijn prima voor de desktop..
Jup, ik mis vooral de E lijn van Mac. Waarin er een simpelere versie uitkwam die er misschien niet zo mooi uitzag als de standaard lijn, maar capabel was, goedkoper en vooral voor educatie. Nu is het vooral een fashionstatement met build in monitors... zelfs voor de Pro lijn (zodat als de monitor kaput is, je een nieuwe kunt kopen of naar een Apple Store moet om hem te repareren. Totale onzin dat!).

Echt, geef mij maar gewoon een hard plastic versie van een macbook, zoals de Ibooks, die degelijk zijn, iets dikker (van mij hoeft het niet zo dun), en gewoon werken, ook wat goedkoper. Maar ja, daar kon je de batterij ook nog van vervangen :P.

Ik weet het, ik weet het: ouwe lul, houdt je mond! :P
Gister nog een discussie met een grafische gebruiker over verschillende operating systems. Volgens haar is OSX nog steeds 'het' grafische OS en kan Windows daar niet aan tippen. Dit zou iets te maken hebben met fijne sneltoetsen en de 'apple key'. Zulk is volgens mij gewoon in te stellen maar goed?

Ik vraag me op zo'n moment echt af hoe de werkdag van een grafisch vormgever er uit ziet, ik kan met OSX gewoon echt niet uit te voeten, terwijl ik het idee heb dat windows de functionaliteit van linux aan het benaderen is door het subsystem voor linux!
Fijne sneltoetsen, Apple key? 99% van de sneltoetsen is hetzelfde als op Windows, alleen met de Command-toets in plaats van de Controltoets. Weinig bijzonders aan. Klinkt een beetje als een kulargument van die grafisch vormgever.
Je hebt daar ook wel een punt. Voor veel mensen is hun favoriet heel subjectief. Ik heb bijvoorbeeld moeite op macs met window management. Windows toets en pijltjes om je Windows te plaatsen is onmisbaar op Linux en Windows voor mij.
Ja, dat vind ik zelf ook verdraaid handig.

Ik geef zelf de voorkeur aan Windows-/Linux-sneltoetsen, al was het maar omdat je op de Mac in GUI-applicaties de Command-toets gebruikt, maar op de command line dan weer control.
Moet je toch eens 'Terminator' in Linux eens installeren. Kun je meerdere terminal instances in verschillende groottes en vormen in 1 en hetzelfde scherm kwijt. Kun je gemakkelijk een groot aantal commandline zaken uitvoeren, terwijl je andere lopende taken kan blijven monitoren.

De term 'terminal multiplexer' word ook wel gebruikt voor dit soort functionaliteit. Vind ik persoonlijk veel prettiger werken dan tabs, maar ook dat word ondersteund.

Als Microsoft het voor elkaar krijgt om hetzelfde te doen, maar dan ook nog eens met cmd, Powershell etc. allemaal door elkaar, dat zou me een gelukkig mens maken. Ik ben er nog zo eentje die geen GUI installeert wanneer deze niet nodig is. En ik vind altijd wel een reden daarvoor.

De enige tool die ik ken voor Windows, welke ongeveer dezelfde functionaliteit heeft als 'Terminator' in Linux, is: ExtraTerm. Deze kan al overweg met cmd, powerShell en nog wat.
Bedankt voor de tip. Ik ga van't weekend eens kijken!
Tip: de wat gangbaardere terminal multiplexers voor linux zijn gnu screen en tmux, deze hebben bovendien het voordeel dat ze op een wat lager niveau werken zodat je ze ook via ssh e.d. kan gebruiken.
Ik gebruik tmux in Linux als terminal multiplexer. Handig inderdaad.

Er zijn inderdaad al meerdere terminal apps voor Windows, zoals bijv. Hyper. Maar de standaard meegeleverde is aardig bagger. Hopelijk komt daar met deze nieuwe verbetering in. Ziet er veelbelovend uit in ieder geval.
Ik ben anders juist over gestapt op macOS omdat ik vind dat Windows steeds meer onzin door je strot duwt. Candy crush en andere meuk automatisch installeren? Dat kan ik toch niet serieus nemen. Daarnaast al een aantal keer meegemaakt dat ik even weg ga, kom ik terug dan is m'n pc herstart omdat Windows vond dat ie wel updates mocht installeren. Niet cool.
Ben blij dat ik het privé niet meer hoef te gebruiken.
kom ik terug dan is m'n pc herstart omdat Windows vond dat ie wel updates mocht installeren. Niet cool.
dan Heb je inderdaad een shitload aan notificaties genegeerd die je eerst vroegen om de "active hours" in te stellen en daarna de reboot aankondigden.
Nou ik heb ook windows 10 maar daar wordt standaard niet veel geïnstalleerd hoor en zeker al geen games zoals candy crush.

Verder kun je gewoon aangeven wanneer updates wel of niet mogen worden geïnstalleerd doe je dat niet dan gaat het os inderdaad op een gegeven moment na tientallen pop ups automatisch over tot installatie.
Hangt van je Windows 10 editie af: Home is vreselijk, pro komt ook met meuk. Workstation en LTSB/LTSC niet is mijn ervaring.
@addictive_rhymz heeft een punt wat de 'meuk' betreft. Niet qua updates, da's gewoon niet zo handig :)

Bijvoorbeeld Candy Crush en wat XBox-onzin zijn standaard geïnstalleerd bij een nieuwe installatie van Windows 10 Pro. PRO hè, je leest het goed.
Gelukkig kun je een Powershell-script downloaden wat alle bloatware en reclame verwijderd. Daarna nog ShutUp10 eroverheen en je hebt een mooi Windows 10-systeem tot aan de volgende update.
Wel jammer dat dit blijkbaar nodig is.
Ik vind een paar reclame tiles voor software die handig is zoals xbox live en Office geen bloatware. Bloatware is wat we een aantal jaren geleden hadden dat er op een machine tien trials geïnstalleerd werden van allerlei tools die je nooit ging gebruiken. Toen scheelde het weghalen daarvan echt gigantisch in cpu load en schijf verbruik.
Je kunt de reclame tiles handig vinden, maar het is nog steeds bloatware en totaal niet nodig voor het OS. Bij elke Windows-installatie moet ik dit soort troep er weer af gooien - voor zover mogelijk (!).
Het is ook makkelijker om gewoon af te geven zonder context. :-)
Hoe kan je terug willen naar Windows als je van Unix achtig iets af komt.. Dat zal ik nooit kunnen begrijpen.

- Linux distro's zijn open source te verkijgen
- Geen licentie gezeik/kosteloos
- Linux is zwaar superieur aan Windows
Voorbeeld: User mappen die simpelweg verdwijnen na updates of Hidden zijn
Microsoft programmas die 18 versies lang zelfde bugs hebben (USB maker)
Idiote bugs in installatie (USb controllers, etc.)
Meldingen dat shit stopt met werken, zonder enige uitleg
Informatie drang van Microsoft, uploaden naar Microsoft is NIET uit te schakelen

En nog vele, vele, vele andere redenen. Ik begrijp niet waarom mensen Windows vrijwillig gebruiken..
Een modernisering van de terminal en de integratie van cmd/powershell stonden al lang op het programma. Microsoft heeft er lang over gedaan, maar doet toch weer duidelijk iets constructief met het gemor onder admins en gebruikers. Tenslotte is de kracht van Bash (ed) al lang een argument dat Microsoft lijdzaam moest aanhoren. Hopelijk kan de nieuwe feature bekoren :)
Maar Windows heeft al jaren powershell als Bash tegenhanger.

Je kan ook niet echt hetzelfde systeem als bash onderdeel maken van Windows. Windows werkt hier gewoon veel te anders voor. Windows is een object based OS. Powershell is ook een object based CLI. Het is vrij lastig om op dezelfde manier deze systemen te benaderen. Daar moeten dan compatibility laagjes tussen terwijl je nu met Powershell lekker direct de objecten binnen Windows kan manipuleren.

Linux is file based.
Beste nieuwsgierige Mac of Windows power user,

Je kan ook eens een Linux distro proberen als je durft :) :)
Linux gebruikers genieten al veel langer van straffe tools in de command line.

Spot mode uit, serieus nu, Windows 10 is aan een sterke opmars bezig terwijl Mac OS precies in de freezer zit. (net zoals velen hier hebben gemeld)
Maar de Linux desktop distro is aan het groeien en ik vond het een beetje jammer dat niemand dit melde. Al dit soorten powertools zijn native voor linux gebruikers en je kan genieten van heel wat nieuwe container tech die native loopt zoals docker, snaps of flatpacks of beide, hangt een beetje af van de distro keuze. Er zijn ook app centers waar je updates van kan krijgen noem maar op en de support onder de community is ook sterk gekanteld. Wat ik kwijt wil is dat Linux vandaag als een serieus alternatief kan worden beschouwd, waar het vroeger soms te veel hassle was om het draaiende te krijgen. Die tijden zijn lang voorbij maar de perceptie van velen blijft wat hangen...
Even de built in (commandline) tools uitlichten:

ssh, telnet, man, ftp, grep (beste tool) , which, find, netstat... ga zo maar door.
Hier een mooie poster voor aan de muur: link

Draai nu zelf ook al een tijd op Manjaro/KDE. Een enorme opluchting eigenlijk. Het was installeren, starten, beetje configureren en klaar.
Met mijn standaard workflow open (2 desktops). Firefox (~14 tabs), Vscode, handje terminals, telegram, discord, steam, LibreOffice. ~3,8 GB ram(?!) in gebruik. Ik kan niet terug!
Mijn (relatief) oude pc met een Xeon X5650 en 12 gb ram voelt als nieuw aan.
Ik mag daar bij ook nog eens zelf weten wanneer ik mijn updates doorvoer. Gi-gantisch pluspunt!
Over die commandline-tools: die heb je dus ook al enige tijd op Windows. In PowerShell/CMD zit SSH, Telnet, man, ftp en netstat. Grep is Select-String en find is Find-ChildItem.

Mocht je nu zeggen, da's niet handig... dan installeer je WSL met Ubuntu, Debian, SUSE Linux, OpenSUSE of zelfs Kali Linux. En dan heb je gewoon al die commando's, zoals je ze gewend ben, beschikbaar.

Voor mij is dit nu het beste van beide werelden: Ik kan op een fatsoenlijke manier alle Windows-software gebruiken, ik draai immers gewoon Windows. En daar bovenop heb ik nogeens al het goede wat Linux mij te bieden heeft.

Overigens is het niet "beter" om te zeggen dat minder RAM-gebruik beter is. Sterker nog: leeg en ongebruikt RAM is eigenlijk simpelweg zonde.
WSL is bekend. en het werkt vast goed voor menig Windows gebruiker die ook wat linux tooltje nodig heeft.
Zelf gebruik ik het ook op mijn corporate laptop. Echter kan ik het nog lang niet thuis brengen. Mijn desktop thuis voelt gewoon qua workflow veel sneller dan mijn laptop van het werk waar Windows op staat.

Wat jij zegt over RAM is dus niet helemaal waar.
Op mijn laptop van het werk zit ik dus bijna heel de tijd tegen de 8GB (max) aan te hikken. Ding is gewoon niet snel. Hij zit dus te swappen en CPU cyclussen te verspillen aan RAM corrigeren / vullen / vrij maken.

Ik doelde dan ook op het lage RAM gebruik op mijn pc, dat er juist meer ruimte is om dingen te doen.
Wellicht is 8 GB dan gewoon te weinig en de upgrade naar 16 GB wat de meeste recente, leeftijd < 5 jaar moederborden standaard aankunnen de moeite waard om te upgraden voor je werkgever. Daarnaast is geheugen niet duur op het moment. Hd ipv ssd idem gevoel...
Ik geloof dat je het stukje “corporate” hebt overgeslagen. Het is niet mijn hardware. Ik mag daar zelf niet aan sleutelen.

Dan is de insteek nog steeds het zelfde: Windows slurpt simpelweg veel meer RAM.

[Reactie gewijzigd door D0phoofd op 7 mei 2019 12:13]

dat dus! ik draai ubuntu/XFCE, als ik nog niks draai, niet eens 700mb aan geheugen.
I second that...

Ik draai op mijn werk al jaren (sinds Fedora 18) linux op mijn Workstation, en heb vrijwel nooit dat ik naar Windows moet terug grijpen.
Nu de release van Fedora 30 uit is, een stram via proton ook Windows games kan draaien onder linux zonder wine e.d. ben ik dit weekend thuis ook over gestapt op linux voor mijn hoofd PC. En heb er geen spijt van. Alles draait prima. Ben geen Premium gamer, voornamelijk factorio en wow/wot, maar ik raad iedereen aan het eens te proberen. Goeie distro tip voor de beginner: PopOS, ubuntu based dacht ik, en heel gebruiksvriendelijk, steam pre installed. ;)

GOOD LUCK.
Sinds 1998 draai ik al Linux op de desktop in de werk omgeving. MacOS privé. In 2006 compleet geswitched ... tot aan 2017. Nu helaas aan Win7 gekluisterd. Gzd. mogen we nog een Linux desktop draaien op een VM.

Ik kan niet anders dan beamen: MacOS wordt steeds onvriendelijker en zaken die vanzelfsprekend zijn onder Linux vergen veel moeite onder Win(7/10 om het even).
Ik draai zelfs Ubuntu op de oude iMac uit 2008, simpelweg omdat Apple weigert de nog steeds prima werkende hardware te ondersteunen.
Ik game ook amper, heb al een paar keer Linux geprobeerd maar ben volgens mij een te grote autist. Bijvoorbeeld, ik kan maar niet wennen aan Libreoffice, MS Office werkt gewoon te makkelijk...

Jammer, want ik onderschrijf Opensource graag.

[Reactie gewijzigd door d4v1d op 6 mei 2019 21:54]

Same, daarbij ook alle Adobe Software zoals Photoshop, Illustrator, After effects, etc.
True, heb jaren lang software ontwikkeld op Linux, maar ben toch weer naar Windows.
Heb nog niets kunnen vinden wat prettiger en eenvoudiger werkt dan Office 365, Visual Studio, SQL Server Management Studio.
Ook helemaal eens heb alle alternatieven in de loop van de jaren geprobeerd. Maar het gemak en de afgelopen jaren ook de snelheid van vernieuwing van de developer tools van Microsoft is gewoon ongeëvenaard.

Ik kan me gewoon niet meer voorstellen om van visual studio terug te moeten naar eclipse voor ontwikkeling.
Dan zal je dit misschien wel interesseren:
Azure Data Studio was hier een paar dagen terug besproken volgens mij. Dit is een op VSCode gebaseerde tool waarmee je gauw even SQL Server queries los kunt laten op je database, of deze nu in de cloud staan of niet.

Is bij lange na niet zo uitgebreid als SSMS, maar het start echt retesnel op en voor het simpele werk is het heel erg prettig. Werkt ook veel beter dan VSCode zelf waar je een extensie gebruikt om met SQL Server te communiceren.

Moest zelf laatst testen hoeveel sneller of trager Oracle databases waren op Linux, vergeleken met de Oracle databases die we draaien op Windows.

Oracle Linux v7.x, ook wel bekend als 'Unbreakable Linux' (geen groter ego dan Oracle's ego...) moest daarvoor worden gebruikt en dat is een op RedHat gebaseerde distro.

Maar als ik eerlijk ben, dat is best wel een fijne distro om mee te werken. Monitoren met verschillende resoluties erop aangesloten en het schaalde allemaal direct goed, De inbegrepen tools waren goed, de repository was ook goed. Niet al te uitgebreid, maar wat erin stond was wel van goede kwaliteit.

Al met al, een veel betere ervaring dan ikzelf had verwacht. Zelf gebruik ik al jaren voornamelijk Ubuntu Server LTS edities zonder enige vorm van een GUI en voor het draaien van Oracle op hun Linux moest er wel een GUI worden geinstalleerd. Maar, zoals al eerder aangegeven, dat was prettig werken.

Anyway, de Oracle SQL Developer software heeft ook een enorme featureset net zoals SSMS dat heeft. Maar voor het simpele werk op Oracle, maak ik veel liever gebruik van SQLTools, want het is een factor 100 kleiner, start nagenoeg onmiddelijk op en is erg prettig in de omgang.

Maar we hebben ook een proef lopen met SQL Server, want Oracle is reteduur en het zijn ronduit eikels aldaar. Een tool als SQLTools, maar dan voor SQL Server, dat was toch wel een gemis. Maar nu is er dan Azure Data Studio.
Microsoft heeft ook al jaren sqlcmd (zowel bij windows- als linux edities). Gewoon een simpele commandline utility. Kan zowel interactive draaien als in script mode. Dat laatste gebruik ik vaak in combinatie met cron..

Volgens mij zit het prijskaartje van Microsoft SQL Server niet zoveel van Oracle af. Sinds SQL Server 2012 kent het geen processor/socket license meer. Oracle heeft altijd elke core als processor geteld en IBM (DB2) deelde het aantal cores door 2.

Inmiddels werk ik al ruim 20 jaar jaar met SQL Server en de laatste 10-12 jaar eigenlijk exclusief. Laatst moest ik even terug schakelen naar MySQL om een aantal rapport queries op basis van de cel/cdr tables (Asterisk pbx) te maken en ineens miste ik heel erg veel functionaliteit (zoals outer apply en pivot) welke ik altijd vanzelf sprekend vond..
Ik gebruik al heel lang MS Office, maar blijf vinden dat Libreoffice intuitiever werkt. Het enige wat mij altijd heeft tegengehouden volledig op Libreoffice te werken is het feit dat uitwisseling van documenten issues geeft.
Een CV maken in Libreoffice geeft vaak issues als deze door een P&O medewerker in MS Office wordt geopend.
Een CV stuur je ook op als PDF natuurlijk.
Dat is niet natuurlijk in mijn ogen hoor, soms vraagt men echt om MS word.
(soms in de vorm van een template die je van hun ontvangt, irritant, maar soms werk ik daaraan mee.)

[Reactie gewijzigd door fastbikkel op 7 mei 2019 15:40]

Linux is al jaren een goede keuze. Alleen krijgt de gemiddelde(!) consument Windows voorgeïnstalleerd op de laptop/computer en heeft totaal geen weet van iets anders.
Het is soms wel een beetje vaag geheel hoor :p

Voor de meeste dingen werkt het prima maar soms moet je voor de meest standaard apps repo's gaan toevoegen aan apt-get of yum en mogelijk is het nodig op een snap oid te installeren en dan heb je als gewone gebruiker echt geen idee meer hoe of wat :p
en hoe werkt het op windows?
googlen naar de juiste site om een applicatie te downloaden en installeren
of de Microsoft store,
of een obscure site waar je een (tussen de reclame download knoppen) een exe moet downloaden, om vervolgens door de installatie wizard te gaan en zeker niet te vergeten alle vinkjes af te zetten of je hebt een hoop extra ongewenste software mee geinstalleerd en default applicaties veranderd.
of verschillende launchers die zelf updates van de applicatie regelen,
of drivers van verschillende leveranciers gaan zoeken(die tegenwoordig ook weer een eigen launcher hebben om daar de updates zelf te doen),
en tenslotte windows update die sommige dingen zelf update

de vele verschillende repos die je moet toevoegen aan de apt sources of yum(al een tijdje niet meer gebruikt dus geen idee hoe red hat systemen het tegenwoordig doen) is inderdaad een minpunt van debian of ubuntu, ook 1 van de redenen dat ik naar een ander OS ben overgestapt.

Er zijn trouwens ook linux distros waar alle software vrij centraal te vinden is (bv arch flavours)
Beste nieuwsgierige Mac of Windows power user,

Je kan ook eens een Linux distro proberen als je durft :) :)
Nergens voor nodig... Bash zit gewoon op mijn MacBook, en meer dan 9/10 tools die je nodig hebt kun je via brew/ports gewoon installeren, inclusief Powershell, Python, Docker en zo'n beetje elke degelijke package voor Debian.

Er komt nog geen enkele Linux distro dichtbij de UI/UX van papa's Jobs en Cook, dus ik zie geen reden om over te stappen naar een OS die ik via SSH ook gewoon kan benaderen alsof ik er natively op zit.
Anoniem: 1092407
@ItsNotRudy7 mei 2019 04:13
Ik ben helemaal verknocht geraakt aan KDE Plasma. Ik draai alweer zo'n anderhalf jaar Kubuntu en ik moet er niet aan denken nog een ander OS te moeten gebruiken.
Ik hoor die verhalen al ruim 20 jaar, en dan is het toch "Ja, maar sommige dingen bla, en grote bedrijven bla", en "Bij mij thuis, en andere vrienden van mij"..tsjeez. Ik grijp ook naar linux distro's voor zaken die windows niet goed of niet ondersteund, net zo vaak als de linux-fanaat dat andersom moet doen, en niet alles is je prive desktop, en niet iedereen heeft voldoende aan een web interface als gebruiker, en please "5 minuten wachten want updates?", mijn Windows 10 boot ook binnen seconden, moet je je huiswerk maar doen, weten hoe je os werkt en updates uitstellen of betere hardware kopen.

Dat er een tegemoetkoming komt aan "the best of both worlds" van een kant, of van beide partijen is alleen maar aan te moedigen.
Anoniem: 669783
@mjansen20167 mei 2019 08:56
Heb zelf Linux geprobeerd een tijdje terug en ik vind vooral het feit dat elke actie die je uitvoert beveiligd is met je wachtwoord in terminal heel prettig. Je hebt het gevoel dat je echt controle hebt over je computer. Updates zijn overigens eenvoudig te doen via het commando. Alss je bereid bent terminal een beetje te leren gebruiken is het een heel leuk platform om te gebruiken. Helaas is de Freesync support een nog niet feilloos en is het installeren van AMD drivers die hiervoor nodig zijn nog wel een beetje een gedoe, maar voor een gratis besturingssysteem 'Ubuntu' mag je niet klagen. Het werkt allemaal en ik sluit me aan dat Linux een zeer goed alternatief is, zeker als het op werk neer komt zoals serverbeheer en opslag van data.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669783 op 7 mei 2019 08:59]

Heb ik gedaan. Windows is verleden tijd voor mij. Linux is een verademing. Makkelijk en zeer snel te installeren, updates bijna elke dag en zeer snel te installeren. Thunderbird en Firefox en ik kan doen wat ik met Windows ook kon.

[Reactie gewijzigd door desalniettemin op 6 mei 2019 21:46]

Ik heb het geprobeerd op een simpele pc met een core i5. Maar na 10 distro's en geklooi met graphics drivers toch maar opgegeven. Ik kon de screen tearing er niet uit krijgen. Omdat ik weiger nog Windows te gebruiken en toch al een macbook heb nu maar een hackintosh van die pc gemaakt. Dat werkt eigenlijk verrassend goed :P
Zelf heb ik problemen met oa sound drivers, externe tb3 gpu, touchscreen die slecht ondersteund wordt, touchpad die maar half werkt, random freezes, standby die niet/half werkt, lage accuduur en het allerergste schermen die niet goed schalen zonder reboot.

Op een desktop nooit problemen gehad met Linux maar op mijn laptop is het een ramp, ik ben blij als ik straks weer terug kan naar Windows. (Heb meerdere distro's gebruikt Ubuntu 18.04, 18.09, 19.04 en Debian, maar het is het allemaal niet (XPS15 9570))
Je hebt in principe maar van 1 distro gebruik gemaakt. Ubuntu is gebaseerd op Debian, en verder heb je alleen wat smaken van Ubuntu geprobeerd. Probeer eens een Arch, Fedore, CentOs of (Open)SUSE. Dan praat je pas echt over verschillende distro's.

Sommige daarvan zullen slechter bevallen dan je avonturen met Ubuntu, maar de kans is groot dat anderen het beter doen met jouw hardware.

Voor zover ik weet bied Dell ook Linux laptops aan in hun webwinkel. Je zou ook eens uit kunnen zoeken welke distro zij zelf gebruiken en die eens te installeren op je laptop. Dat zal zeker betere ervaringen opleveren op je laptop.

Nou zijn Dell XPS laptops mooie machines (hardware resources bedoel ik daarmee), maar zelf zou ik er niet vrolijk van worden als dat mijn dagelijkse driver zou zijn.

Is niet niet specifiek Dell of XPS, maar laptops in het algemeen. Teveel concessies, die bijna nooit op dezelfde manier worden uitgevoerd, waardoor hardware support altijd veel meer ellende oplevert dan desktops.

Dell, HP, Apple, allemaal willen ze bij hun laptop producten jou te binden aan hun vendor-lockin devices. Vandaar dat er zoveel verschillende hardware in die dingen is ingebouwd dat in wezen dezelfde taak/functie heeft, maar dan toch net even wat anders.

Kan me dus wel voorstellen dat er problemen zijn met de software om je hardware te ondersteunen en jdaarvoor heb je mijn sympathie. Maar je bent wel met open ogen ingetuind op het concept laptop en hoe fabrikanten je daarmee een gigantisch oor aannaaien.

Het lokkertje van mobiel kunnen werken met zo'n ding, dat doet het voor mij dus niet. En dat is goed. Maar als dat voor jou de reden is dat je met zo'n ding werkt, dan is dat ook goed.

Kan me ook voorstellen dat het lonender is om Linux werkende te krijgen (en te houden) op desktops. Want bij laptops is het ook vaak zo dat er grote verschillen zijn in de hardware tussen opeenvolgende modellen van dezelfde laptop reeks, welke vaak maar een jaar ofzo door de fabrikant worden uitgebracht waarna de opvolger al staat te trappelen. Dat is vechten tegen de bierkaai, zogezegd.

De meeste support word nog altijd geleverd door enthousiasten, niet door bedrijven. Bedrijven die wel aan support van laptops werken, doen dat vaak alleen maar voor de laptop modellen die ze zelf in gebruik hebben, de rest interesseert hun niet. En waarom zouden ze ook, het is tenslotte geen liefdadigheidsinstelling.

Ben te lui om op de site van Dell te kijken of hun XPS lijn voor zowel zakelijk als de consumenten markt word uitgebracht. De zakelijke laptop modellen zullen veel beter ondersteund worden door Linux dan laptops bedoeld voor consumenten. Normaal gesproken moeten deze vaak langer worden onderhouden door de fabrikant en zijn de onderdelen minder zwaar verbasterd, zodat Dell minder verschillende onderdelen op voorraad hoeft te houden.

Laptops voor consumenten, dat is alleen maar hoofdpijn, Niet alleen voor jou of de ontwikkelaars die voor ondersteuning moeten zorgen, maar ook voor Dell zelf. Nu hangt er een mooi prijskaartje aan XPS modellen, dus dat zal ze wel genoeg opleveren, maar goedkope laptop reeksen, daar wil Dell maar al te graag snel vanaf.

Dit hele relaas is niet Dell specifiek, het geldt voor alle laptop fabrikanten.
De distro die Dell gebruikt is zelf ook Ubuntu en ik heb altijd gewerkt met Debian based systemen en dan het liefst gewoon Debian zelf.

Zelf heb ik de zakelijke met tpm modules en Windows 10 pro meegeleverd (beide als optie aangevinkt).

Hiervoor wel gewerkt met een HP ProBook van de zaak, maar deze werkte wel goed icm Debian (had geen beeldscherm schaling nodig, touchpad was al niet geweldig dus ging daar niet veel op achteruit, geen losse videokaart etc.).

Zelf werk ik op verschillende locaties in de week een daarom ook de overstap gemaakt naar de Dell, zodat ik overal en bak met power in kan zetten wanneer nodig, de performance van de machine is onder Linux wel goed
Ben zelf een Linux fanboy en Linux consultant maar toch zijn er nog heel veel bedrijven die niet willen dat je Linux op je desktop draait, als je daar Windows 10 hebt kan dit een hele mooie oplossing zijn. Al is het alleen maar om te SSH-en en te git-en met een native bash.

Daarnaast heb ik thuis een game PC draaien die alleen een Windows 10 installatie (voor de rest draait mijn privé laptop een Fedora/Windows 10 dual boot, mijn werk laptop alleen Fedora en mijn thuisserver CentOS 7) heeft (omdat games nog steeds het beste onder Windows draaien, al is daar verandering in aan het komen). Hierop heb ik ook het subsystem geïnstalleerd om toch van native Linux tools gebruik te maken.

Ik weet dat er ook andere alternatieven zijn zoals gitbash en Cygwin maar dit werkt toch niet zo lekker als een werkelijke volledige bash zoals ik die op een Linux desktop zou hebben.

Goede vooruitgang denk ik! Beter dan powershell voor Linux en god mag weten wat voor onzin. Waarom zou ik als Linux professional een zichzelf nog niet bewezen shell op Linux willen gebruiken als ik daar een shell (bash bijv.) heb die zichzelf al jaren en jaren heeft bewezen?

[Reactie gewijzigd door jerheij op 7 mei 2019 09:01]

Leuk dat het kan...
Maar waarom zou je?

Yay! ik kan alles wat windows ook kan.... Ja, maar dat kan ik al als windows gebruiker...
Je kunt Linux als een superset van Windows beschouwen. Ik doe eens in de week een nerd-dag met een vriend op dedicated nerd-dag laptops. Hij Windows, ik Linux. Het meest in het oog springende verschil is dat hij vaak 5 minuten moet wachten op updates tijdens het booten, terwijl ik aan het werk kan en updates op de achtergrond gebeuren. Vervolgens komt soms na het inloggen nog een melding dat hij opnieuw moet opstarten. Ik hoef zelden te herstarten. Ik herstart eigenlijk alleen als de batterij is opgeraakt.

Verder heb ik nog nooit een 3rd party website hoeven bezoeken voor software of drivers. Mijn oude HP DeskJet werkt zelfs out-of-the-box terwijl er op Windows 8 en 10 geen ondersteuning is.

Als ik een keer slimmer denk te zijn dan ik ben en ik maak de boel kapot, dan kan ik het complete systeem booten en herstellen vanaf de installatiemedia.

En wat ik persoonlijk wel leuk vind is dat ik de nieuwste versie op al mijn verouderde spullen kan installeren en dan nog steeds updates krijg. De hele community kan (en legaal gezien mag) meewerken om dat voor elkaar te krijgen. Windows maakt het zo lastig mogelijk omdat je een licentie zou moeten kopen voor elk apparaat.

En hoewel je vaak Windows Home krijgt bij een nieuwe laptop, Bitlocker en EFS encryptie zijn er alleen in de duurdere Pro varianten. Neem je externe Bitlockerschijf van werk mee naar huis, en je kunt hem in Windows Home niet lezen. Ubuntu-achtigen ondersteunen 3 vormen van encryptie out of the box. LUKS (disk-based), ecryptfs (file-based), en het nieuwe fscrypt (directory-based). Ook in de gratis versie. :+

Het was niet mijn plan om zo'n lange reactie te schrijven, maar dit zijn de eerste dingen die me te binnen schoten. Ik zal niet beginnen over bash versus cmd versus powershell. Of over de SysRequest-toets bij een vastloper waardoor je Linux netjes kan rebooten, versus Windows die boos wordt dat je computer niet goed is afgesloten. Maar Linux is dus een superset van Windows, en Windows probeert de weggelopen vooral developers terug te halen door Linux tools in Windows te stoppen en Github te kopen.

Als zo'n Linux-shell-tab in Windows je überhaupt boeit, dan zou je ook eens Linux kunnen proberen, want de kans is groot dat de rest van de functionaliteit - die Windows niet heeft - dan ook relevant is voor je interesses.

Hoop dat ik je vraag zo goed heb beantwoord.
Leuk dat het kan... Maar waarom zou je?

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 7 mei 2019 00:24]

Updates worden altijd als groot minpunt gezien bij Windows, begon bij XP en zal nooit eindigen. Toch is het echt geen issue voor mij want ik installeer updates in Windows op de achtergrond en na m'n werkdag sluit ik de PC af, Ochtend erna start ik hem binnen 2 min op met alle updates netjes geïnstalleerd zonder driver issue's . Dat is echt superlang |:( , maarja ik pak toch koffie. _/-\o_

Waarom herstart je als de batterij leeg is?
Begon bij XP??
Win 98 had al heel veel updates en 2 SPs, Win2K had 4 SPs en honderden updates voordat je van een nieuwe installatie tot een gebruiksklaar systeem was.

En eerlijk is eerlijk: Linux heeft ook updates, en veel. Komt bij veel distro's nog eens elk half jaar een upgrade bij.

Logisch natuurlijk allemaal want de software moet up to date blijven En door internet kan dat makkelijker dan ten tijden van win3.1.
ja maar zeikte iedereen ook bij 98? Nee want je was niet anders gewend en het was normaal. Bij XP begon het geklaag dat het echt erg was en zoals het nu in deze discussie gaat dat alleen Windows veel updates heb, Linux en Mac niet. Dat ontstond(in mijn omgeving) rond XP.

[Reactie gewijzigd door Emin3m op 7 mei 2019 11:33]

Win Home kan bitlocker disk wel uitlezen, je kan alleen bitlocker niet activeren. En als je een fatsoenlijke laptop koopt krijg je daar vaak win10 pro bij (vaak budget afhankelijk).

De laatste keer dat mijn systeem langer dan 5 min deed over updates stond er nog win7 op (release updates up win10 buiten beschouwing gelaten). Ik zet dan wel dagelijks mijn laptop gewoon uit zodat als er updates zijn die gelijk geinstalleerd kunnen worden aan het einde van de werkdag.
Jouw oude pc draait vast goed idd, maar vooral nieuwste apparatuur heeft moeite. En wat te denken van games en software. De alternatieven zijn echt niet altijd even goed.

En als semi grafisch ontwerper stoot ik me aan het gemis aan een gelikte UI. Tuurlijk dat is smaak, maar het is echt aan alle kanten minder goed doordacht en gemaakt dan Windows en Os X zijn.
Hmmm... Native docker is wel heel interessant. Dat scheelt een flinke overhead in zowel resources als complexiteit.
Er is al Docker voor Windows 10 Pro en Education:

https://docs.docker.com/docker-for-windows/install/

(helaas niet voor Home users)
@Dutchredgaming dit klopt, maar dit maakt gebruik van Hyper-v. Je draait dus wel Docker maar dit draait dan weer in een soort van virtuele machine. Wat @jhaan1979 zegt en wat ook in het artikel staat is dat het straks standaard ondersteund zal worden zonder dat er virtualisatie aan te pas hoeft te komen.
De Linux-kernel (WSL-2) waarop je Docker draait gaat nog steeds op een VM draaien, dus de overhead zal hoogstwaarschijnlijk nog steeds bestaan.

[Reactie gewijzigd door GamesMaxed op 7 mei 2019 22:19]

De hele punt van WSL is juist dat het geen VM is, maar middels een aangepaste kernel boven op de NT kernel draait. Ik kan zo nergens vinden dat dat veranderd in WSL-2.

Nu is het wel verplicht om Docker op windows te installeren, wat in Hyper-V mobylinux vm aanmaakt en WSL via een tcp socket met de docker op windows communiceerd.
Bij WSL-1 is dit inderdaad het geval. Bij WSL-2, diegene die is aangekondigd is dit echter niet meer het geval.
Om de aankondiging te quoten: "WSL 2 uses the latest and greatest in virtualization technology to run its Linux kernel inside of a lightweight utility virtual machine (VM)." Daarna komt er echter direct:
"However, WSL 2 will NOT be a traditional VM experience. When you think of a VM, you probably think of something that is slow to boot up, exists in a very isolated environment, consumes lots of computer resources and requires your time to manage it. WSL 2 does not have these attributes. It will still give the remarkable benefits of WSL 1: High levels of integration between Windows and Linux, extremely fast boot times, small resource footprint, and best of all will require no VM configuration or management."
Minder overhead dan bij bijvoorbeeld een full-blown virtualbox machine, maar nog steeds minder performance dan native Linux.
Ergens bekruipt mij het 3E gevoel een beetje. Embrace, extend & extinguish. Microsoft is bezig heel Linux te degraderen tot Windows addon.

Ergens is het ook wel een ontzettend gave ontwikkeling. Dat de 2 OSen die decennia elkaar in de haren zaten, nu binnen hetzelfde OS gebruikt worden alsof het allemaal native is. WINE maar dan andersom en beter.
Het lijkt me een reactie op de developer community. Microsoft heeft het altijd moeten hebben van een leger aan developers op het platform. Nu desktop app development zo goed als dood is, is de focus naar web en mobile apps verschoven. De tools waarin ontwikkeld wordt werken het beste op een *Nix OS.

Ik heb het van dichtbij meegemaakt in het bedrijfsleven. Ik kende vroeger niet eens iemand met een Mac. Nu gebruikt zo'n 60 a 70% al een Mac. Zelfs indien niet uitgegeven door het bedrijf neemt men gewoon de persoonlijke Mac mee.
Verschilt per bedrijf. Ik ken er ook genoeg die Linux of OSX zat waren en geswitched zijn naar Windows. Ik denk dat de getallen in dat opzicht naar mijn ervaring best gelijk zijn. En Windows is .. veel groter.

Wij leveren ook Mac- en Chromebooks. Windows spul heeft de langste levertijd door lange waslijst. Chromebooks worden ingezet als leenspul en hebben we er stapels van liggen op elke locatie :/ En alle 3 doen ze hetzelfde aan beperkte mogelijkheden. Mobiele thinclients. Ergens vind ik het vreemd, maar gezien onze ervaringen met de 3 systemen… ook weer niet :)

De development verschuift wel. Maar nog lang niet alles. Daarnaast blijf je vooral bij grote organisaties gewoon een platform nodig hebben wat goed te beheersen is, waar spul op draait en dat netjes integreert met die "cloud" backend e.d. En dan zit je ook weer met personeel. Linux guru's zijn vrij schaars en duur. Een stapeltje MSCA-ers kost geen drol. Wil je als organisatie ook professionele support, want je wilt echt niet dat het bij je eigen medewerkers op houdt en dat je aan kan bellen bij het bedrijf erachter. Zit je ook op elk OS, aan net zulke vendor lock in vast en vervang je Microsoft met Apple, Google, Red Hat of Canonical. Big deal? Alsof Oracle zo geweldig is x.x

De consumenten PC gebruikers wordt weer de markt die het vroeger was, een minderheid. MS hoeft hier geen groot marktaandeel meer te houden. De frontend gaat een strijd om de marges zijn. Het is de backend. De servers, cloud, azure, 365 etc. MS heeft als aanbieder hier momenteel een bizarre voorsprong op de rest, er is niemand anders meer over met zo'n zakelijk alles in 1 pakket aanbod. Ergens vind ik het eng, vandaar de 3E.

[Reactie gewijzigd door batjes op 6 mei 2019 23:20]

Microsoft haalt zelf ook Windows dingen naar Linux: .NET Core, SQL Server, PowerShell Core :)
Daarnaast verbetert Windows Subsystem for Linux 2 de i/o-prestaties van het bestandssysteem en kan dit standaard Docker-containers draaien zonder dat nog een virtuele machine nodig is.
Dit is geweldig nieuws. Nu kan elke developer die verplicht is tot corporate Windows-laptops gewoon fatsoenlijk z'n werk doen zonder allerlei fratsen uit te halen. Erg slim van Microsoft ook, die hebben ook wel door dat de markt voor zakelijke werkplekken steeds meer opgegeten wordt door macOS en Ubuntu.
die hebben ook wel door dat de markt voor zakelijke werkplekken steeds meer opgegeten wordt door macOS en Ubuntu.
...uhm... Wat?
Denk aan dit: https://www.informationwe...it-support/d/d-id/1322698

Bij ons zie je het ook. Ik heb zelf de Mac support in gang gezet bij ons (grote multinational) en we zien heel veel interesse van mensen uit alle lagen van het bedrijf. We zitten nu nog onder de 1% Macs maar het gaat heel rap omhoog. Een Mac had altijd veel last van feature en app gaps, maar nu er steeds meer met de cloud gedaan wordt is dit een heel stuk minder. Waar je vroeger op een Mac je SCCM beheer miste, heb je nu MDM dat een stuk moderner is en verder dezelfde featureset heeft. Je hebt je office, cloud storage, adobe spulletjes als je grafisch bent en voor de rest is alles er ook wel allemaal.

Gekke is dat het meeste dat ons nu nog tegenwerkt niet eens zozeer de app gaps die er nog zijn (denk MS Visio, Access, Project) maar meer de houding van Apple. Apple gooit gewoon van de ene op de andere dag een model laptop naar discontinued zonder enige vorm van aankondiging. Ook doen ze niet aan onsite service. Onze support afdeling wil dat we dat soort veranderingen uitgebreid managen en bij Apple kan dat dus niet: Zodra er een nieuw model komt is dat vanaf dag 1 het geval en het oude is meteen over. Roadmaps kun je vergeten zowel op software als hardware gebied. Dat past niet bij veel bedrijven.

Ubuntu zie ik overigens nog niet. Puur voor ontwikkelaars wel, maar vanwege gebrek aan MS Office en andere bekende apps (bij ons is er niet eens een VPN client van het type VPN dat wij gebruiken) kom je er gewoon niet mee uit als zakelijke werkplek. Tenzij je er een Windows VM op gaat draaien, of gaat verbinden met een Citrix/Horizon omgeving en dat wil ik altijd zoveel mogelijk voorkomen, net zoals dualboot (ga voor een OS of doe het niet maar niet dat geklooi ertussenin).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 6 mei 2019 22:30]

Het rare is dan weer dat dit soort succesverhalen lijnrecht ingaan tegenover het dalende marktaandeel van macs.
Ja, maar waar dat door komt is een andere zaak: De PC verkoop aan consumenten neemt heel erg af. Voor een consument vervangt een telefoon of een tablet hun laptop in veel gevallen (of in elk geval wordt hun laptop minder gebruikt (alleen voor het serieuze werk, niet meer voor het facebooken op de bank) en minder vaak vervangen)

Bedrijven hebben nog steeds even hard PC's nodig. Iedereen op kantoor heeft nog steeds een laptop of (zelden) een desktop voor hun neus. Dus de verhouding PC's aan bedrijven wordt relatief steeds groter omdat de consumentenmarkt terugloopt en de bedrijfsvraag stabiel is. Dit houdt de PC verkoop relatief intact.

Macs zijn relatief populairder bij consumenten dan bij bedrijven. Daardoor heeft de teruglopende vraag bij Macs een zwaarder effect omdat de bedrijvenmarkt (hoewel groeiend) niet groot genoeg is om de verkopen sterk genoeg op peil te houden.

Al met al neemt het marktaandeel van Macs in de totale PC verkopen dus af maar dat zegt niet zoveel over de verkopen aan bedrijven. Ik zie het gehalte daar alleen maar toenemen, maar het is nog steeds erg laag waardoor je dit niet in de totale verkoopcijfers terugziet naast de consumentendaling.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 7 mei 2019 00:05]

Mdm biedt toch verre van de mogelijkeheden die je gewoon met GPO's en ondersteunende tools hebt. Als mensen meer support nodig hebben dan bij een Mac ligt dat mijn inziens toch echt aan de sysadmins.

Verder zie ik allerminst een move weg van Windows devices zakelijk gezien...

[Reactie gewijzigd door xSNAKEX op 7 mei 2019 20:31]

Met MDM bedoel ik de hele dienst, niet alleen de MDM API van Apple zelf. Elke leverancier bouwt hier dingen omheen via een eigen beheeragent zoals app beheer dat inderdaad niet in de API zit (behalve via Apple VPP).

Met iets als Jamf Pro of Workspace One kan je prima Macs beheren. IBM gebruikt ook Jamf voor hun enorme Mac wagenpark. Overigens is Microsoft ook druk bezig om SCCM en GPO's af te serveren en richting MDM te gaan. Op dit moment adviseren ze nog comanagement maar dit is maar een tussenfase.

Ook is het de vraag of je echt nog per se je machines zo strict wil beheren als 15 jaar geleden. Iets als een on-premise domain controller is geen fijne vereiste meer in de tijd van de cloud en het hele onboarding / zero touch verhaal wordt daardoor veel lastiger voor thuiswerkers. Ook het hele idee van alles a la "BOFH natte droom" dichttimmeren is er ook een die je niet meer moet willen.

De meeste vraag naar Macs zie ik bij ons in de grafisch ontwerpers (de traditionele Mac hoek) maar ook de app developers (Xcode vereist) en als nieuwe binnenkomer de cloud/docker groep. MS Is hier nu eindelijk op aan het inspelen met WSL2 dat eindelijk Docker gaat ondersteunen maar als ik met die mensen spreek dan willen ze veel liever een Mac. Bij MS ontbreekt er zelfs met die nieuwe kernel nog te veel waaronder een goede X-Windows GUI ondersteuning. Als laatste zijn de topmensen ook zeer geinteresseerd in Mac.
SCCM en GPO's worden juist helemaal niet afgeserveerd zoals Microsoft op Ignite tour ook netjes uitlegt en hier worden nog steeds features aan toegevoegd. Cloud, MDM, Byod en thuiswerken kan nuttig zijn, maar we moeten voorzichtig zijn dat dit ons niet als Buzzword gaat leiden.
Wat je, je moet afvragen is of het nodig is om vanaf overal en op eigen apparaten te kunnen werken. Heel vaak is het antwoord hier op simpelweg nee.
Rechten toekennen op resources, files, functies. Alle best practices wijzen uit dat als je het niet nodig hebt, je er ook niet bij hoeft te kunnen. Waarom zou het met de functies van je werkplek anders moeten zijn? Lockdown is nog steeds veruit de beste manier om ervoor te zorgen dat mensen het niet verprutsen.

Je spreekt verder zeer uitgebreid over grafisch ontwerpers, developers en andere power users. Maar veruit de meeste mensen die een pc voor het werk gebruiken zijn helemaal geen power users en moeten 1 of 2 ondersteunende/administratieve programma's gebruiken. Dit kan uitstekend op een locked down Windows systeem met minimaal benodigd support.
Hahaha, dat wordt gewoon dichtgetimmerd, lees:gesaboteerd, door sysadmin. Wat nou power user. Je hebt genoeg aan explorer, word, excel, kladblok en als je geluk hebt mag je edge gebruiken.
Voor geinterreseerden, De preview van Windows Terminal is al te downloaden van Github
https://github.com/Microsoft/Terminal

[Reactie gewijzigd door alexboon op 6 mei 2019 20:56]

Je bedoelt alleen de broncode? Een binary kan ik niet vinden namelijk, in de 'releases' tab staat alleen de color tool.
Dit moet je zelf nog klonen en compileren, begin Juni komt via de Windows Store (maar er zal wel een losse .aptx te vinden zijn tegen die tijd) de preview modus beschikbaar (ik vermoed alleen voor Insiders, zeggen ze niks over). In de winter komt het standaard met Windows 10 mee.
https://devblogs.microsof...oducing-windows-terminal/
Wel cool.
Zou er ook native SSH ondersteuning in komen?
Is er al... OpenSSH zit standaard in 1803 (of 1809)

Zelfs een keygen om je keypairs te maken is er. Putty is overbodig.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 6 mei 2019 22:38]

Ja het zit er in. PuTTY overbodig verklaren zou ik echter niet zo snel doen. De terminal emulatie van de command prompt houdt vooralsnog toch wel te wensen over, vind ik. En al helemaal als je moeilijkere dingen gaat doen zoals muisgebruik.

Ik denk wel dat deze nieuwe Windows Terminal hier verandering in gaat brengen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 7 mei 2019 00:09]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee