Microsoft brengt previewversie van Windows Terminal uit voor Windows 10

Microsoft heeft een previewversie van Windows Terminal in zijn downloadwinkel gezet. De commandline-applicatie heeft ondersteuning voor tabs en biedt toegang tot cmd, PowerShell en het vernieuwde nieuwe Windows Subsystem for Linux.

Toen Microsoft in mei Windows Terminal aankondigde werd de broncode al beschikbaar gesteld op GitHub. Gebruikers konden de code zelf compileren om aan de slag te gaan met de nieuwe tool, maar nu is er ook een download beschikbaar in de Microsoft Store.

Volgens Microsoft gaat het om een vroege versie die nog veel problemen kent en komen er regelmatig updates en bugfixes uit. Gebruikers kunnen zelf nieuwe features aanvragen, bugs melden, of pull requests indienen via GitHub. Om de tool te installeren is de Windows 10 May 2019 Update vereist.

Windows Terminal krijgt ondersteuning voor thema's en andere aanpassingen, maar in de huidige versie is nog niet al die functionaliteit aanwezig. Gebruikers kunnen wel dergelijke aanpassingen maken door een json-bestand te bewerken. Daarvan geeft Microsoft voorbeelden in een devblog.

Microsoft verwacht dat de officiële release van Windows Terminal 1.0 in de winter volgt. Daarmee lijkt de fabrikant op een datum ergens begin volgend jaar te mikken.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-06-2019 • 10:32

46 Linkedin

Reacties (46)

46
44
29
4
0
8
Wijzig sortering
Ziet er aardig uit, maar inmiddels gebruik ik al CMDER met plezier. Vooral tabs naast elkaar zetten in 1 venster (zonder dus met losse vensters te prutsen) werkt erg netjes.
Heb ik ook een tijd lang gebruikt, maar door wat obvious bugs voelt het als een "net niet" applicatie.

Bijv starten in een bepaalde directory, dat werkt niet. De "echte" cmd.exe vervangen is een smerige hack die allerlei alarmen af laat gaan. En problem met andere applicaties die een commadline-iets aftrappen.
Bijv starten in een bepaalde directory, dat werkt niet.
Dit werkt anders prima:
cmd /k ""%ConEmuDir%\..\init.bat" " -new_console:d:C:\Project\<stuff>\Code\<etc>
Hem hem zelfs dat ie nu 2 schermen naast elkaar opstart in 2 verschillende folders en daarbinnen meteen een commando uitvoert.

Ja het is even prutsen met commando's, maar als het werkt is het erg krachtig en bespaart het veel tijd elke dag

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 24 juni 2019 13:11]

Dit werkt anders prima:[code]
Ik bedoel gewoon de setting in de settings. Die werkt gewoon totaal niet. Het voelt daardoor als een ongetest zooitje.

Ik heb geen zin om te gaan zitten prutsen met allerlei vage write-only commando's om iets simpels aan de praat te krijgen wat zonder die ongein ook hoort te werken.
Ja ik zeg al, dat is niet het meest handige ding en kan beter, maar het is ook weer geen rocket science. Met die 15 minuten prutsen bespaar ik die tijd al in een maand werken, dus mijn baas vind dat vast prima
ExtraTerm is ook een bruikbaar alternatief voor het hebben van Linux terminal functionaliteit in Windows. Is ook beschikbaar voor Linux en MacOS (want het is op Atom gebaseerd).
Volgens mij heeft die wel wat minder features. Weet niet zeker, maar lijkt alsof je niet vaste taken kunt aanmaken?
Kwam pas achter het bestaan van dat software project doordat mijn interesse was gewekt bij het voorgaande artikel op Tweakers over dit onderwerp. Vandaar dat ik er nog niet al te diep ben ingedoken.

Maar van wat ik zag, was het wel een aardig project. Beheer op dit moment een zes-tal Linux servers, allen zonder GUI. Maar met de kunsten die de Linux terminal uit kan halen, is dat een minder groot gemis. Dan zijn de huidige command-line mogelijkheden in Windows maar karig. Vandaar de interesse.

Ga echter ook een blik werpen op CMDER. Je hebt helemaal gelijk met je andere post. Spendeer eens een middag aan "priegelen" in de shell, om daarna (werk)dagen aan tijd uit te sparen, dat is pure winst. Voor de baas, maar ook voor jezelf, vanwege een groter inzicht in hoe je zaken het beste automatisch op kan lossen.

Zeker voor systeembeheerders is het zo dat als de baas ziet dat deze lui op de stoel zitten, deze hun zaakjes beter voor elkaar hebben dan de systeembeheerders die steeds maar reactief moeten handelen van de ene (paniek) situatie naar de andere.
Ja, eens. Ik ben ook al jaren groot fan van cmder, waardoor voor mij de noodzaak van deze nieuwe terminal wat klein is.
Of je werkt met Windows 10 Enterprise, of hun servers. Geen store... Zelf compilen os ook niet voor iedereen weggelegd.

Dat is mijns inziens wel een groot gemis is MS z'n ecosysteem, dat het niet consistent is onder zn eigen OS'en. Ofwel is men er zelf van overtuigd dat op de serieuze OS'en (laten we zeggen die waar ze geen Candy Crush op voorinstalleren) deze store niet thuishoort? Ik vind een store prima, maar we kunnen hem niet gebruiken omdat we veelal RDS en Enterprise OS'en gebruiken. Enorme misser in mijn ogen.

Deze app ziet er wél tof uit, ik ga er toch eens naar kijken.
Ik denk dat je bij je friendly neighbourhood sysadmin even moet gaan vragen om de Store op je Windows Enterprise te zetten. Of om bij jou een Pro-versie te installeren.

Of gewoon zelf doen, als de genade van de company policies toestaan dat je op je eigen pc admin kan worden.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 24 juni 2019 13:03]

Ik bén de main admin en tevens eigenaar van ons bedrijf. Ik bedoelde eigenlijk ook LTSB/LTSC ipv Enterprise. Enterprise kunnen we inderdaad gewoon store apps doen.
Maar op servers, en met name RDS is het een groot gemis en imho ook grote faal dat het UW platform (UWP) er niet is. Dus bv ook geen edge terwijl de eerste pagina die je op een server ziet als je IE opent is 'probeer onze nieuwe Edge browser eens'. Gelukkig is de nieuwe Edge er ook in win32.

En Windows 10 pro prima, maar een standaard installatie kan ik nauwelijks pro noemen met al die zut die ze mee installeren. Natuurlijk hebben we scripts om die te verwijderen, en hebben we onze eigen images die kaal zijn, maar na elke grote update staan er weer nieuwe op... Dat is voor ons ook een belangrijke reden om LTSB/LTSC te nemen intern. En ondanks dat MS het afraadt, is het zo ongeveer precies wat we willen, een zo kaal mogelijk OS waar we op kunnen draaien wat we nodig hebben zonder allemaal zinloze features. Helaas dus ook zonder UWP. Voor zolang UWP nog relevant is.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 24 juni 2019 13:43]

Thurrott is nu niet perse de meeste objectieve als het op UWP aankomt, hij is ook geen ontwikkelaar, maar UWP is alles behalve dood (hij lijkt vooral de termen gewoon door elkaar te halen). Dat gezegd hebbende, je zegt het zelf al: blijf van LTSC af. Als je nu in een situatie zit waarin je Windows Terminal wilt testen maar dat niet kan omdat je LTSC gebruikt, dan hoor je geen LTSC te gebruiken, dat is daar helemaal niet voor bedoelt.
Wat zou er mee komen met een schone installatie windows 10 pro dan? Hooguit enkele 'suggesties/ads' in het startmenu van (imo) meestal nuttige apps. En dat is met een policy tegen te gaan als je als enterprise dat niet wilt.

LTSB/C is gewoon niet voor dagelijks gebruik bedoelt, het is voor (bijvoorbeeld) 24uurs monitor/meetsystemen. Logisch dat het dan stripped down is, UWP zit er trouwens volgens mij wel in, je zult packages alleen via powershell met add-apppackage moeten toevoegen.

Beetje moeilijk om te gaan klagen dat dingen niet werken wanneer je bewust verkeerde versies gebruikt en scripts draait die worden afgeraden.
Het is helemaal niet bedoeld voor 24 uurs whatever systemen, dat is waar servers en embedded voor is. LTSB/C is voor systemen die niet zoals een thuiscomputer opnieuw ingericht moeten worden om dat de Windows versie niet meer ondersteund wordt. Het gaat om de lifecycle.
Probeer Intune eens als device management, dan hoef je niet met elke windows release een nieuw image te maken ;-)
Is de Store niet gewoon een schil om wat PowerShell dingen heen? Kun je bijvoorbeeld Windows Terminal niet installeren via PowerShell op die machines, als je interesse hebt die dingen te draaien op een server? :)
Zonder store geinstalleerd doen die powershell commando's het ook niet naar mijn weten. (Kreeg het op mijn vorige werk in ieder geval niet werkend)
Gelijk geïnstalleerd!
Mijn wsl ubuntu gooide me in mijn windows homedir ipv ubuntu homedir dus dat wilde ik gelijk even aanpassen

vi ~/.bashrc

En de applicatie crashde gelijk.

Duidelijk nog een early preview, wel zeker blij dat hij er eindelijk is! Verder nog geen crashes meegemaakt.

Tot vanochtend gebruikte ik nog Hyper om mijn bash.exe met tabs te gebruiken maar deze zit ook vol met bugs. Kan niet wachten totdat deze Terminal productie klaar is :)


P.S. controleer even de settings. Fervent gebruiker van ctrl+w in bash en dat sluit dus je tab. Ook ctrl+t naar ctrl+shift+t gezet.. Ook de default applicatie bij new tab kun je makkelijk aanpassen

[Reactie gewijzigd door DaanHetEendje op 24 juni 2019 14:55]

Je kan je profiel in de settings ook wijzigen naar wsl.exe ~ -d jeDistributieHier. Dan opent ie ook in je home directory, en gaat het nog goed als andere apps wsl willen openen in een bepaalde directory (VS Code bijvoorbeeld)
sweeeet. Thanks! Ga ik gelijk even doen :-)
Jammer dat ik de complete store en alle meuk van windiws eraf geveegt heb,, dit had ik dan weer wel binnen willen halen
Je kunt het ook gewoon zelf builden van de source op github als je de installer niet wilt gebruiken.
Of gewoon de store terugzetten omdat je er niets van merkt als je hem niet gebruikt en het het installeren en up to date houden van dit soort dingen tien keer eenvoudiger maakt.
Ja dat vind ik ook, maar meestal werkt discussiëren met mensen die dat soort stappen nemen niet echt ;)
Een gevalletje van een remedie die kwalijker is dan de kwaal?
True , thuis maar op me home machine even doen idd
Tja....dan enable je de Store weer. Zo 'erg' is de Store nu ook weer niet he. Staan wel meer 'gewone Windows apps' in...die mooi automatisch worden bijgewerkt enzo. Store heeft ook voordelen ;-)
Waarom de Store eraf halen?? Sorry, maar dan doe je het jezelf aan. Je maakt je eigen Windows installatie moedwillig kapot, dan moet je ook de consequenties er maar van eten.

De Store zit niet in de weg als je em niet gebruikt. Sterker nog, van de apps die je wél gebruikt, geeft de Store af en toe een update, die je nu dus mist. Je bent dus iets te ver gegaan in je opruimacties.
Gelukkig gebruik ik geen enkele app van de store en voor de programmas die ik draai heb ik me eigen update protocol en scan,,

Daarnaast heb ik persoonlijk wel last van die store en app meuk/bloatware, afleidende zooi. Zelfde voor cortana, ie en edge allemaal geblokkeerd voor minder afleiding en minder informatie die de pc naar buiten gooit
Je gebruikt dus ook geen Windows search waardoor je overal niet werkende zoekvelden hebt (bij compleet verwijderen van Cortana werkt search ook niet meer)? Ik gebruik op de laptop van de zaak ook niks van de store, maar die staat gewoon nog ergens in het start menu. Alle bloatware wordt standaard al verwijderd tijdens installatie, dus het enige wat ik van de store merk is eigenlijk niks, tenzij ik een keer door de programma's scrol. Totaal geen afleiding dus. Edge net zo, het staat erop, maar ik doe er nooit wat mee, en ook daar geen last van.

Dat er bepaalde data wordt gestuurd kan wel een reden zijn als je daarop tegen bent, maar wat voor data heb je op je pc staan dat zelfs de gebruiks/diagnostische data die gestuurd wordt ervoor zorgt dat je er last van hebt?
Ik gebruik idd geen windows search, iets met weinig meuk op de pc waardoor dingen die ik moet hebben snel gevonden zijn,, daarnaast hou ik ervan om me scherm leeg te hebben dus ook geen snelkoppelingen op me bureaublad
Beetje para.

Zelfs je rekenmachine is een Store-app.
Maargoed, hoe je het ook wendt of keert, je hebt geen last van de Store als je er niets mee doet. Ik weet niet hoe jij het voor elkaar krijgt om last te hebben van apps die letterlijk niets doen zolang je ze niet aanraakt, maargoed, whatever. Je hebt rare mensen en rare mensen. Ik ben misschien gewoon anders raar dan jij :)
Gelukkig kan ik snel hoofdrekenen, voor zover je het rekenen kan noemen. Kon al op school niet aantonen hoe ik aan me antwiorden kwam enkel dat ze goed waren
Asperger hier dus ja xD not even offended
was ook niet beledigend bedoeld hoor :)
Maar het was opvallend.
Zelf ben ik altijd van mening dat iedereen met zijn pc doet wat hij wil.Maar soms is het opvallen hoe mensen zich in bochten wringen. :)
Nice. Ziet er een stuk moderner uit dan CMD/PS :P In de instellingen kan je met het GUID van de type terminals die op je PC staan degene die je het meest gebruikt standaard laten openen, vooral handig als je liever CMD of WSL opent by default. Even de waarde achter "defaultProfile" aanpassen naar de GUID die onder "profiles" gevonden kan worden.

Tabbladen lijken goed te werken, gebruik zelf regelmatig WSL en heb meestal een stuk of 4 vensters open dan, dus dit lijkt mij een nettere oplossing. Merk al wel dat niet alles even soepel gaat in de paar minuten testen, vooral sluiten en openen van tabs geeft een grafische glitch.
Dat niet alles even soepel gaat.....Daarom staat er in het bericht: "Volgens Microsoft gaat het om een vroege versie die nog veel problemen kent en komen er regelmatig updates en bugfixes uit."
Ah, leuk, doet me aan de goed oude tijd denken; login-scripts voor de windowsgebruikers. Welke apps wel/niet, waar profiel, etc... Deze nieuwe software was wel heel geslaagd geweest.
Pfff heb ik net vorige week de repo zitten clonen en alles, zetten ze het nu ineens in de Store :+
Fijn! Als (n=1) een van de weinige koppige front-end devs op Windows vind ik dit een hele fijne ontwikkeling. Vooral de integratie met WSL is heel prettig. Loop wel tegen wat kleine manco's aan, maar niks game breaking.
Zojuist uitgeprobeerd en kon alleen kiezen uit Powershell ( :| ) en CMD, dus hoe kom je dan aan die andere terminals zoals Ubuntu?
Heb je ubuntu/wsl geinstalleerd? Ook te installeren via de Microsoft Store.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee