Microsoft toont Quake-modus in system tray bij preview Windows Terminal 1.10

Microsoft voegt met de preview van Windows Terminal 1.10 nieuwe functionaliteit aan de applicatie toe, waaronder het zichtbaar houden van de Quake-modus in de system tray bij het minimaliseren en het vet kunnen maken van tekst.

De komst van versie 1.10 van Windows Terminal Preview valt samen met die van versie 1.9 van de releaseversie van Windows Terminal, meldt Microsoft. De preview van versie 1.9, die eind mei verscheen, introduceerde de Quake-modus. Hiermee kunnen gebruikers met de toetscombinatie Win+` een Terminal-venster openen en sluiten. Bij de preview van 1.10 hoeven gebruikers de instance niet langer in de taakbalk actief te houden om het venster te kunnen oproepen: deze blijft aanwezig in de system tray.

Windows Terminal Preview 1.10 System Tray

De terminal kan verder tekst vet tonen in de tekstrender. Er komt een instelling om dit te configureren. Daarnaast is het command palette toegevoegd aan het dropdownmenu en neemt deze shortcut daarmee de plek in van de feedbackknop, die volgens Microsoft nauwelijks gebruikt werd. Met het command palette, ook op te roepen via Ctrl+Shift+P, kunnen gebruikers zien welke acties mogelijk zijn in Windows Terminal. Daarnaast heeft Microsoft nieuwe acties toegevoegd, interface-elementen gewijzigd en bugfixes doorgevoerd.

Windows Terminal Preview 1.10 Vet

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-07-2021 • 11:27

103 Linkedin

Reacties (103)

103
99
57
4
0
27
Wijzig sortering
Om wat verwarring op te helderen: de naam van de "Quake"-modus is inderdaad afgeleid van het spel Quake, omdat in dat spel je een terminal had die altijd draaide en die je altijd met een hotkey op kon roepen en verbergen.
In de linux-community is deze naam al een tijdje gangbaar voor een terminal die je dus zo kunt gebruiken: de terminal staat al voor je klaar en hoeft niet gestart te worden, en wanneer je 'm oproept komt het venster meestal half doorzichtig over een deel van je scherm heen. Wanneer je er klaar mee bent wordt het venster weer verborgen, maar blijft de terminal gewoon draaien, klaar voor wanneer je het weer nodig hebt.
Om precies te zijn, de backtick/tilde (`) is dus de hotkey die in Quake werd gebruikt voor de terminal. Niet in de laatste plaats omdat ie bij Engelstalige toetsenborden handig in de linkerbovenhoek zit ;)

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 15 juli 2021 21:09]

Wat is in vredesnaam een ​​Quake-achtige terminal?
Quake is (zoals velen wel weten) een razend populaire first person shooter gemaakt door id Software. In het spel is er een terminal die toegankelijk is door op de '~'-toets te drukken. Het wordt gebruikt om instellingen en variabelen te bewerken, logs weer te geven en commando's en cheats in te voeren.
Quake is niet het enige programma met deze functionaliteit: Doom, Half-Life, Dark Engine, Lithtech en verschillende andere games en game-engines gebruiken vergelijkbare consoles.

Het gaat dus om de toetsencombinatie die als shortcut dient om een terminal op te roepen.

[Reactie gewijzigd door T-men op 15 juli 2021 12:02]

Het gaat dus om die toetsencombinatie als shortcut.
Nou, nee. Quake mode gaat meer over het feit dat de terminal zich niet gedraagt als standaardvenster maar zich - wanneer hij wordt opgeroepen - over alles heen naar beneden schuift. De sneltoets waarmee dat gebeurt is meestal de tilde-knop, maar je kunt dat zelf gewoon aanpassen.
Medal of Honor voor PS1 (de eerste) was daar nog meer oldskool in, die gebruikte een enigma machine voor cheats :+

[Reactie gewijzigd door Slavy op 15 juli 2021 14:19]

Nou, wel leuk hoor, maar ik loop al 30+ jaar in IT land rond, en gebruik ook genoeg terminal en Remote Desktop dingen (wel de laatste 10 jaar vooral in Microsoft omgeving) en heb ook geen idee wat Quake mode betekent.

Ik zou toch wel verwachten dat in het artikel van zo'n begrip een korte uitleg staat,
of een verwijzing naar een goede informatie-bron waarin dat te lezen valt.

Ter vergelijking: In de jaren 90 van de vorige eeuw stond een trotst in een krantenartikel
dat de IBM-PC AT was uitgekomen waar je tot wel 5 beeldschermposten op kon aansluiten.
Op de HTS-Informatica wist zo ongeveer niemand wat daarmee werd gedoeld.
Maar het bleek de Nederlandse term voor 'Terminal' te zijn. Wel heel handig zo'n term
als bijna niemand hem begrijpt...
Dan ben je gewoon niet de doelgroep. Ik snap ook niks van sommige bitcoin-gerelateerde termen, maar ik ga ook niet bij elk Tweakers-artikel klagen dat ze al die termen moeten gaan uitleggen omdat ik toch niet tot de bitcoindoelgroep behoor.
Vallen mensen die de Windows Terminal en andere terminal applicaties gebruiken niet in de doelgroep?
actieve terminalgebruikers weten toch al zo'n 30 jaar wat quake mode is denk ik?
Ik kende de game wel, maar wist eerst ook niet wat er met quake mode bedoeld werd. En ik maak wel heel veel gebruik van terminal emulators.
Als ze een GUI gebruiken wel ja. :D
Eens hoor. Zeker omdat het over Microsoft product gaat, is een uitleg over WAT het is wel handig.
Quake is ook een Microsoft-product tegenwoordig. ;)
ID software -> bethesda -> microsoft.

Inderdaad :)
Ik kende de term ook niet, maar na lezen van de titel van het artikel had ik twee mogelijkheden in gedachten:

1) Quake is stiekem ingebouwd in Terminals als je het minimaliseert naar tray zie je daar in miniatuurvorm Quake draaien
2) De console, vanuit Quake bekend met de tilde is op een of andere manier snel benaderbaar

Hoewel optie 1 ook wel grappig zou zijn geweest, leek optie 2 me wat realistischer :+
En na het lezen van het hele artikel was het me helemaal duidelijk. Snap eigenlijk ook niet hoe iemand - en zeker een beetje techneut - het /niet/ kan snappen
Dat was Inderdaad erg lastig dat er aan het begin van je IT loopbaan nog geen zoekmachines bestonden.
De terminal in quake ken ik wel, net zoals in vele andere games. De term icm een console was ik nog niet tegengekomen tot het vorige bericht hierover ondanks dat ik zoiets onder Linux jarenlang gebruikt heb.
Paar jaar geleden een tijdje vanaf Ubuntu moeten werken, daarbij krijg je de introductie tot quake-modus en bij terugkeer naar Windows (want nodig: Adobe pakket) was dat de feature die ik het meeste miste. De Windows terminal is zo onhandig in gebruik t.o.v. quake-modus. Enigzins verbeterd door de compatibility met Linux/bash, maar als 'losse window' nog steeds onhandig.
Ah... Dan heb ik te lang niet op Linux gewerkt met een terminal.
Vroeger wel heel veel, maar inderdaad de laatste jaren minder...
Ik gebruik Linux ook al jarenlang en ik zou niet zonder quake-modus kunnen. Ik ken de term dan ook al zeker 6 jaar.
Ik kan begrijpen dat mensen die geen intensieve terminal en Linux-gebruiker zijn de term niet snappen.

Het is zeker geen nieuwe term (ik gebruikte zelf jaren lang Yakuake), maar het blijft wel een niche uitdrukking, dus ik begrijp de verwarring.

Ikzelf kijk alvast blij uit naar de nieuwe functie.
Dat kan ik mij ook voorstellen, maar wat een reacties "Stomme Microsoft weer met hun stomme naamgevingen". Grappig hoe mensen direct met vingers wijzen zonder zelf even te Googlen of te zoeken waarom ze het zo hebben genoemd.
Op zich toch niet zo heel vreemd dat mensen dat een beetje raar vonden van MS (zonder uitleg). Ten eerste omdat ze een term gebruiken uit een heel andere software hoek (OS vs. gaming). En, ten tweede, omdat ook mensen niet zo maar weten -- zelfs als ze wel eens van Quake gehoord hebben -- wat dan precies een Quake console is.
Heb even de nieuwste versie van Terminal geinstalleerd en het doet mij zeker denken aan Quake inderdaad!

Kreeg wel een foutmelding, The term 'god' is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file or operable program
alias god "sudo su -"

Probleem opgelost. :+
Waarschijnlijk in Linuxland, maar zeker niet in Windows land. Een korte uitleg was wel beter geweest.
In ConEmu, een alternatief voor Windows Terminal, zit het ook al jaren, die ook gewoon voor Windows beschikbaar is.
Voor tweakers.net zitten hier verrassend weinig linuxgebruikers inderdaad, waar iedereen weet wat quake mode is.
Heul verwarrend dit.
- ik zie geen Quake (duh)
- de uitleg is dat je met een toetsencombi een terminal kunt openen? dan is het toch gewoon een nieuwe shortkey, niet een nieuwe "modus"?
- een icoontje in de systray is toch ook niks nieuws?
- waarom staat hier een Ubuntu terminal bij afgebeeld? }:O
Quake project page staat dat het voor Gnome gemaakt is, dus een Linux screenshot in die context is niet zo heel vreemd.
Specifiek Guake is voor Gnome gemaakt, maar er bestaan ook andere Quake-modes.
Windows Terminal is eigenlijk een overkoepelende app waarin je verschillende soorten terminals als tabbladen kunt draaien. Dus bijvoorbeeld Powershell en Windows Subsystem for Linux (wat je ziet in het screenshot)
- ik zie geen Quake (duh)
De Quake mode is een bepaald gedrag dat je aan en uit kan zetten, dat werd geintroduceerd in Quake. :)
een icoontje in de systray is toch ook niks nieuws?
Lees even het artikel opnieuw. Dat het op de systray kan en staat is geen wereldnieuws inderdaad, het fenijn zit hem in de nuance.
waarom staat hier een Ubuntu terminal bij afgebeeld?
Ik gok dat het door Windows Subsystem for Linux komt wat geinstalleerd is, met Windows Terminal kun je daar direct op inhaken.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 15 juli 2021 11:51]

en waarom is het ineens een compleet ander (super lelijk) font als je "bold" & "italic" tegelijkertijd gebruikt?

Dat het om Quake-stijl console gaat leek me toch wel duidelijk? (Al snap ik dat we dat als Quake fans ook ander kunnen(willen) interpreteren als het zo vaag geformuleerd wordt.)
En ik maar denken dat je voortaan Quake in de systray kon spelen...
My disappointment is immeasurable and my day is ruined.
Men noemt het zo, omdat het gedrag waar het vandaan komt, uit de game is. ;)
Baseer dan een naam gebaseerd op het gedrag, niet op het spel. Een correcte term is top-down terminal.
Dit is nou eenmaal hoe het al jaren genoemd word. Ook in bijvoorbeeld ConEmu.
Sommige dingen burgeren gewoon in.

Gedrag vind ik sowieso een vreemde maatstaf, want hoe wil je dan, bijvoorbeeld, uitleggen wat voor motorblok er in je auto zit? Je mag het immers niet meer hebben over een dieselmotor, want ‘diesel’ gaat niet over hoe de motor zich gedraagt.

In dit geval is deze functie komen overwaaien uit Quake en is er daarom naar genoemd. Net zoals dat je het hebt over dat je de luxaflex naar beneden doet, ondanks dat dat niet gaat over het gedrag (Luxaflex is immers een merknaam).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 15 juli 2021 12:26]

Gedrag vind ik sowieso een vreemde maatstaf, want hoe wil je dan, bijvoorbeeld, uitleggen wat voor motorblok er in je auto zit? Je mag het immers niet meer hebben over een dieselmotor, want ‘diesel’ gaat niet over hoe de motor zich gedraagt.
Een belangrijk kenmerk van een dieselmotor is dat die diesel verbruikt. Daar is zelfs de hele motor op ingericht, want het verbrandingsproces is significant anders dan dat van andere soorten motoren.

Een niet zo'n belangrijk onderdeel van het spel Quake is de console, en hoe die werd geïmplementeerd in het spel.

Hetzelfde met het luxaflexvoorbeeld. 'Kloon' luxaflex lijkt functioneel volledig op Luxaflex, en wordt daarom ook zo genoemd.

Gedrag is een juiste maatstaf in deze. Wat maakt deze terminal anders dan andere terminals? Hij komt vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden. Top-down of drop-down zouden daarom veel logischer zijn.

Taal is flexibel, dus ik kan niet zeggen dat 'Quake terminal' incorrect is. Wel dekt het de lading minder goed dan specifieke andere termen.

Volgens Google is 'drop-down terminal' 10x zo populair dan 'Quake terminal'. Drop-down zie ik veel vaker gebruikt worden, met name in *NIX achtige contexten. Uiteraard hoeft populariteit geen doorslaggevend argument te zjin, maar een reden waarom drop-down waarschijnlijk populairder is, is omdat het een ondubbelzinnige omschrijving geeft zonder dat je specifieke kennis uit het veld nodig hebt om te weten waar het over gaat.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 juli 2021 12:37]

Dat 'drop-down terminal' 10x zo populair is maakt niet dat het de "juiste" of "betere" term ervoor is. In dat op zicht is het gewoon een synoniem; beiden zijn goed, beiden worden geaccepteerd. Problem solved.

Je zou immers ook kunnen denken dat de gehele terminal van boven naar beneden komt vallen...

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 15 juli 2021 14:00]

Dat 'drop-down terminal' 10x zo populair is maakt niet dat het de "juiste" of "betere" term ervoor is.
Dat... schreef ik:
Uiteraard hoeft populariteit geen doorslaggevend argument te zjin
Je zou immers ook kunnen denken dat de gehele terminal van boven naar beneden komt vallen...
Wat het op een zekere manier ook doet.
Volgens mij wordt het ook wel eens gebruikt om een menu naar beneden te laten zakken in het venster van de applicatie zelf. Dan blijft het venster dus staan. ;)
[...]
Een belangrijk kenmerk van een dieselmotor is dat die diesel verbruikt. Daar is zelfs de hele motor op ingericht, want het verbrandingsproces is significant anders dan dat van andere soorten motoren.
De motor (en de brandstof) zijn vernoemd naar de uitvinder (die kerel heette dus Diesel), de meer technisch correcte naam zou iets zijn als een "zelfontbrandingsmotor". Juist vanwege het gemak is de naam dieselmotor gewoon ingeburgerd. ;)
Agreed, worst. naming. ever.

[Reactie gewijzigd door DrPoncho op 15 juli 2021 12:32]

Erg mooi verwoord hoe mijn gedachten ook waren.... _/-\o_

Ik snap nou nog steeds wat ik wel krijg met de Quake in de systray, alleen dat het me niet genoeg interesseert om er echt in te verdiepen.
Als je op die tweede zin doelt, die is niet van mij ;)
https://knowyourmeme.com/...able-and-my-day-is-ruined
Of het origineel: https://youtu.be/17KmNrG9pE4

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 15 juli 2021 11:47]

Anoniem: 715452
@Finraziel15 juli 2021 12:03
Ja zoiets dacht ik ook haha
Bizar dat ze het niet gewoon minimalised mode noemen... waarom Quake? Ik dacht toch echt ergens anders aan.

Edit:
Thanks voor de aanvullingen. Grappige tribute aan een baanbrekend spel (al was dat voor mij eigenlijk Doom, ik schrik nog van die monsters achter me ineens).

[Reactie gewijzigd door Strebor op 15 juli 2021 12:45]

Net als talloze anderen... als je de overige reacties leest
Omdat Quake mode niet de naam van het geminimaliseerde venster is. Quake mode slaat op de nieuwe optie om een terminal te openen en weer te geven op de zelfde manier als in Quake het geval is. Windows + ` opent de Quake mode console, die vanuit de bovenkant van het scherm naar beneden komt en over alle openstaande vensters heen komt te liggen (net als in Quake). Het icoontje in de system tray is nieuw in 1.10, waar in 1.9 er nog een "normaal" taskbar icoontje tevoorschijn komt als je de Quake mode terminal opent.
Omdat het gedrag wat met Quake mode gebeurd, is overgenomen uit wat jij denkt dat het is. :+
wat een rare naam, ik geloof dat ik dat nog niet eerder ben tegen gekomen?

was ik nou de eerste die dacht dat microsoft Quake in the taskbar aan het runnen was?
was ik nou de eerste die dacht dat microsoft Quake in the taskbar aan het runnen was?
Ik vrees 't want that would make ab-so-lu-te-ly no sense :P

Edit: Nope, niet de enige dus 8)7

[Reactie gewijzigd door RobIII op 15 juli 2021 11:38]

Tot nu toe ben jij de enige. Zie overige berichten
Het is iets wat uit de game over is komen waaien. :)
Was het idee niet dat je dit voortaan met de tildetoets kon openen?

Zoals... de console in Quake (de game)?

Of men wil perse een game-gerelateerde naam aan een functie geven voor het geval Cortana verdwijnt; kan ook.

*Heroic_Nonsense hoopt gewoon stiekem dat ze SUDO vervangen voor IDDQD (jaja, geen Quake, I know).
Je kunt IDDQD toch gewoon een symlink maken naar het sudo commando? :)

Of, wat misschien netter is, een alias definiëren ervoor in (bijvoorbeeld) ~/.bashrc, of welke shell je gebruikt. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 15 juli 2021 12:01]

Ja, maar ik wil het officieel! ;)
idkfa iddqd idclip ... ze werken allemaal niet ... klopt niets van
Dan moet je ook geen DOOM cheat-codes proberen in een Quake-terminal. :Y)
Ik had iets heeeel anders in gedachte bij het lezen van de titel. :o
DOOM werkt gelukkig wel in de terminal: https://youtu.be/1cPA__o5ic0?t=180

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee