Tesla verhoogt piekvermogen van Europese Superchargers naar 150kW

Tesla gaat vanaf volgende week de Europese Supercharger-infrastructuur van een update voorzien. De aanwezige V2-Superchargers zijn volgens Tesla nog beperkt tot laden met 120kW, maar dat wordt opgevoerd naar 150kW.

Tesla geeft aan dat de meeste rijders een algehele verbetering van de laadefficiëntie en pieklaadsnelheden zullen zien, al kan het exacte piekvermogen per auto verschillen. Dat hangt namelijk af van de capaciteit en de levensduur van de accu, de laadstatus en de buitentemperatuur. Eerder sprak Tesla nog over een certificering van 145kW voor de V2-Superchargers, maar dat is nu dus opgevoerd naar maximaal 150kW.

Alle nieuwe Model S en X-modellen, en de Model 3 Long Range en Performance kunnen laden met 150kW. Om gebruik te kunnen maken van het verhoogde vermogen hebben Tesla-eigenaren in ieder geval firmware-versie 2019.16.4 of nieuwer nodig.

Er is in Europa een klein aantal Superchargers die niet direct het piekvermogen van 150kW ondersteunen. Deze laadlocaties krijgen kleine verhogingen tot 138kW. Het is onbekend welke Superchargers in Europa dit betreft.

Tesla heeft overigens ook een nieuwe V3-Supercharger ontwikkeld die 250kW piekvermogen kan leveren. De Model 3, X en S krijgen updates om laden met 250kW aan te kunnen. Deze flinke verhoging wordt mogelijk door een nieuw, met vloeistof gekoeld kabelontwerp; de V2-Superchargers gebruiken luchtgekoelde kabels. De eerste V3-Superchargers moeten nog in Europa verschijnen; de periode of datum daarvoor is nog onbekend.

Door Joris Jansen

Redacteur

28-08-2019 • 14:22

205

Lees meer

Reacties (205)

205
204
95
26
0
100
Wijzig sortering
Anoniem: 1240358 28 augustus 2019 14:26
Heerlijk! Ik vraag me wel af hoe het stroomnet hier onder staat, stel dat we elke benzinepomp langs de snelweg vervangen door een evengroot aantal snelladers van 150kW. Kan het net dat aan? Hoewel het uiteraard de vraag is hoe vaak je die snelladers echt nodig hebt. Als je met een tesla 400 'echte' kilometers op een accu doet dan kan je ook eens in de zoveel dagen even aan de langzamere laadpaal in de parkeergarage of zelfs aan de granny charger. Dit is wel ideaal voor iedereen die beren op de weg ziet voor lange vakanties naar Zuid Frankrijk.
Snelladers heb je niet vaak nodig... en met 120kw was het al prima, met 150kw gaan ze nog iets sneller, maar in de marge.

Normaal laadt je op bij je thuis/wijk paal of op kantoor, soms pak je wat mee bij een winkelcentrum of parkeergarage en daardoor kom je dagelijks echt meer dan goed uit met zo'n wagen!

Die 400km haal je, met gemak, maar reken op een snelweg rit dat je gemiddeld 100km/uur kunt rijden, dan is 300km al genoeg, omdat je na 3 uur gerust een pauze wilt nemen, zeker als je met een gezin met kinderen reist. Afgelopen zomer van Italië naar Nederland gereden, kleine 1500km, en dat is in 1 dag prima te doen. Zuid-Frankrijk is een kleine 250km minder ver, dus ook dat is te doen. Je auto houdt zelf rekening met de laadpunten (SuperChargers) of je plant via https://abetterrouteplanner.com je route. Op zo'n afstand, 4 a 5 stops, afhankelijk hoe zwaar je beladen bent en hoe vol je accu is bij vertrek. Bijkomend voordeel is de AutoPilot waardoor je, in combinatie met de stops zo nu en dan, super ontspannen kunt reizen.

Vorig jaar nog joeg ik een diesel naar Zuid-Frankrijk, hoewel ook die al ACC had en automaat, was deze rit toch een stuk aangenamer dan 600km tussen 2 tankstations jakkeren ;)

Dit jaar geen beren tegengekomen, alleen niet wetende mensen met vooroordelen... gelukkig verdiepen de meeste Tweakers zich er wel in voor ze onzin roepen :*)
400km haal je niet met gemak op een vakantierit. Het is prima te doen (zelf gedaan in de zomer) maar 400km tussen de stops is verre van realistisch met een Model 3 - LR. Je wilt met 10% aankomen bij een SuC, en weg met 70/80% max. Boven de 80% gaat het laden te langzaam. Is niet efficient meer om te blijven staan. Met een LR dus 0,7*70 = 49kWh. Op de snelweg zit je snel op 17kWh per 100km. Dus ~ 290km range tussen de stops. Dat is overigens prima, maar wel even wat minder dan 400. Eerste stuk, als je met 100% weg gaat, kun je iets meer pakken. Vandaar dat je ook 5/6 keer moet stoppen op 1400/1500 km. Prima te doen zo'n rit maar we moeten het niet mooier maken dan het is. :)
Ik ben een paar keer met de Model S op vakantie geweest in de afgelopen jaren en dan probeer ik juist het Superchargen te plannen tijdens stops die sowieso al nodig zijn (bijv. lunch of diner). Zeker bij diner is het geen probleem om 'm gewoon tot 95% ~ 100% te laden, je bent dan toch vaak wel een uur bezig. Alleen bij erg drukke Superchargers is dat niet zo sociaal, maar wat ik meemaakte was de bezetting vaak niet hoger dan 50% (en soms stond ik er zelfs alleen).

Aan de andere kant is het ook zo dat ik er ook wel eens maar 15 minuten heb gestaan. Ik wilde toen alleen even koffie pakken en een volgende Supercharger van 100 km verderop had een handige plek om te dineren, dus dan ga ik niet onnodig lang staan laden.

Ik zou zelf niet 70/80% als vaste regel aanhouden. Je moet het gewoon per keer bekijken hoe lang je wilt stoppen.
Heerlijk! Ik vraag me wel af hoe het stroomnet hier onder staat, stel dat we elke benzinepomp langs de snelweg vervangen door een evengroot aantal snelladers van 150kW. Kan het net dat aan? Hoewel het uiteraard de vraag is hoe vaak je die snelladers echt nodig hebt. Als je met een tesla 400 'echte' kilometers op een accu doet dan kan je ook eens in de zoveel dagen even aan de langzamere laadpaal in de parkeergarage of zelfs aan de granny charger. Dit is wel ideaal voor iedereen die beren op de weg ziet voor lange vakanties naar Zuid Frankrijk.
Antwoord is nee... dat kan Nederland eigenlijk niet aan, Daarom moet Nederland zo snel mogelijk meer geld in stroom infrastructuren pompen. Dat hebben de sommige wetenschappers ook geopperd.

Op dit moment zie ik dat wel een belangrijke reden om een elektrische auto niet aan te schaffen, want voor mij is er iets te veel onzekerheid. Is er genoeg laadpalen, ook in de bos enzovoort?
Want je kon jerrycan met benzine meenemen, maar voor een elektrische auto is het een andere probleem!

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 23 juli 2024 12:08]

Het is nogal bijzonder dat je dat parallel ziet.

Als individuele autobezitter heb je namelijk geen enkel probleem te verwachten met het netwerk. Er zijn (super)charers zat, evenal destination chargers. Bovendien hoef je met een hedendaagse elektrische auto eigenlijk nauwelijks te verwachten dat je die dingen nodig hebt. "Tanken" zoals we dat gewend zijn behoort tot het verleden met een elektrische auto. Misschien dat je een handjevol dagen per jaar écht de hele dag in de auto zit, dan kun je idd bij een supercharger terecht. Maar voor de rest laad je auto gewoon thuis op zonder dat je uberhaupt een extra stop hoeft te maken.

Natuurlijk is het netwerk zoals we dat *nu* hebben, niet geschikt als we *nu* ineens allemaal een elektrische auto zouden hebben. Maar gelukkig is dat ook niet het geval. De overgang gaat heel geleidelijk. zelfs als er vanaf morgen enkel nog elektrische auto's verkocht zouden worden zou het nog tientallen jaren duren voor de laatste benzine-auto's verdwenen zijn. De netbeheerders hebben dus ruimschoots de tijd om de nodige upgrades aan het netwerk door te voeren, waar ze overigens al een aardig eind mee op weg zijn. Dit is in ieder geval niet iets waar je als individuele autobezitter je druk om hoeft te maken.
Maar voor de rest laad je auto gewoon thuis op zonder dat je uberhaupt een extra stop hoeft te maken.
Laat dat nou juist één van de grootste problemen zijn....

Thuis opladen is voor het gros van de mensen geen optie. Het overgrote deel van de Nederlanders woont in ruitjeshuizen waar het niet mogelijk is voor de deur te laden en zelfs publieke laadpalen zijn voor het grootste deel van de Nederlanders niet binnen bereik van het huis te vinden. En waar dat wel is zijn er nu al te weinig van die publieke laadpalen, nog los van het feit dat niet-EV bezitters het niet accepteren dat daar alleen EVs mogen parkeren.

Ik lease op dit moment een plugin hybride met als idee eens te kijken of eletrisch rijden een optie is. Conclusie: Nope, geen optie omdat laden niet te garanderen is. Ik rijd dagelijks op en neer naar Heerlen vanuit Helmond. In Heerlen is laden simpelweg onmogelijk (de ene publieke laadpaal die ik heb kunnen vinden is al maanden defect en er is niemand aanspreekbaar), in Helmond is het niet te garanderen (een vergunning krijgen is onmogelijk en publieke laadpalen zijn altijd bezet, of dat nu door EVs is of door mensen die niet accepteren dat ze daar niet mogen parkeren; handhaving gebeurt niet, zelfs niet na meerdere keren de gemeente én de eigenaar van de laadpaal aangesproken te hebben). Ofwel: Mijn volgende auto moet weer gewoon een vervuiler zijn.
Je rijdt dus 170KM per dag.. Voor jou lijkt het echt een perfecte besparing om elektrisch te rijden (tenzij je nu aan tankpas hebt en de baas betaald). Vraag een gratis laadpaal aan bij de gemeente (voorwaarde is dat je zelf inderdaad geen oprijlaan hebt).

https://www.helmond.nl/1/...lektrische-auto-aanvragen

Daarbij zit er een supercharger in Eindhoven.
Je rijdt dus 170KM per dag.. Voor jou lijkt het echt een perfecte besparing om elektrisch te rijden (tenzij je nu aan tankpas hebt en de baas betaald). Vraag een gratis laadpaal aan bij de gemeente (voorwaarde is dat je zelf inderdaad geen oprijlaan hebt).
Zoals gezegd; geen optie. De aanvraag zegt "er staat er één dicht genoeg bij", dat is dus 10 minuten lopen en die staat altijd vol.....
Daarbij zit er een supercharger in Eindhoven.
Ja lekker man... Iedere 2 dagen even een paar uurtjes in Eindhoven gaan niks doen.... Ik hoop dat je begrijpt dat dit geen serieuze optie is. Daarnaast is een supercharger ontzettend duur. Als je van een supercharger afhankelijk bent is een goede benzine auto vele malen goedkoper in verbruik, laat staan een behoorlijke diesel.

[Reactie gewijzigd door Croga op 23 juli 2024 12:08]

Ik denk dat je je niet echt verdiept hebt in superchargers. Er wordt € 0,25 per KWh gerekend, wat maar iets duurder is dan thuis (en goedkoper dan elke publieke laadpaal, die zitten meestal op € 0,34). Bovendien is met 120KWh een Model 3 van helemaal leeg tot 80% vol binnen een half uur gepiept. En dat is ervan uitgaande dat je hem leeg rijdt, ik sta meestal max 15-20 minuten bij de supercharger. Net genoeg om mail te checken en een YouTube filmpje te kijken.

Ook de Fastned 175KWh chargers komen er steeds meer (wel vooral in het midden van het land op dit moment), dat gaat nog iets harder (en met een abonnement van € 11,99 per maand betaal je daar ook € 0,34 per KWh).

[Reactie gewijzigd door adamvansanten op 23 juli 2024 12:08]

Opladen in Eindhoven zou een optie zijn.
Snelle berekening:
Aanname: De auto is 20 minuten aan het laden
Aanname: Normaal tank ik eens in de 1000km, binnen 10 minuten vol. Dit hoeft dus maar eens per week dus 2 minuten per dag.

Totale verspilde tijd:
30 minuten heen rijden, 20 minuten laden, 30 minuten terug rijden. 80 minuten
Kosten voor het laden: uitgaande van 200Wh/km (wat volgens vrienden die een Tesla tijden in de praktijk érg zuinig is); 44kWh = 11 euro per dag

Vergelijk met m'n huidige benzine auto:
0 minuten heen rijden, 2 minuten tanken, 0 minuten terug rijden. 2 minuten
Kosten voor benzine: 5.2l/100km (mijn huidige werkelijke verbruik gemeten over zo'n 4500 km); €1,60 per liter (de prijs die ik het afgelopen half jaar gemiddelt betaald heb) = 14 euro per dag
(mijn vorige auto; een diesel; kwam op 4l/100km tegen €1,25. Daar kan geen enkele electrische auto tegenop)

Ofwel: Mijn tijd zou zo'n 2 euro per uur waard zijn... Als ik mijn tijd aan mijn klant factureer krijg ik 50-75 keer zoveel. Dus zelfs als je uit gaat van de €0,25 van Tesla en de snelste laad optie die op het moment beschikbaar is, is het economisch niet verantwoord om dit te doen.

Als ik "thuis" zou laden zouden de laad-kosten neer komen op €12 per dag maar dan met maar een minuut of 20 verloren tijd. Dat is al iets gunstiger maar nogsteeds geen serieuze optie. Pas wanneer ik thuis kan laden begint het interessant te worden. Ik ken geen enkele gemeente waar je in een rijtjeshuis toestemming krijgt een eigen laadpaal aan de weg te zetten.....

[Reactie gewijzigd door Croga op 23 juli 2024 12:08]

nee, vergeet die supercharger, dat is voor jou inderdaad geen reele dagelijkse optie, meer een optie voor als het zo uitkomt.

Thuis laden is heel veel goedkoper dan jij hier berekend. In de winter is het verbruik (met verwarming aan en temp -10) 18.7 kWh/100km en in de zomer 13.5 kWh/100km

In jouw geval is dat dus 7.8 euro per dag in de winter en 5.5 euro per dag in de zomer.
Gemiddeld dus 7 euro per dag.

Je besparing is nu al 150 per maand tov je huidige al vrij zuininge auto, dat is bijna 1900 per jaar, of 10K over je 5 jarige lease contract.
Hadden we het al gehad over het verschil in de wegenbelasting? (aangezien je diesel autos aanhaalde).
Ik ken geen enkele gemeente waar je in een rijtjeshuis toestemming krijgt een eigen laadpaal aan de weg te zetten.....
Natuurlijk wel. Misschien niet pal voor je eigen huis maar waarom zou de gemeente dat niet doen? Voorwaarde is alleen dat je zelf geen parkeerplaats tot je beschikking hebt.
Hadden we het al gehad over het verschil in de wegenbelasting

Dat zijn natuurlijk wel allemaal zaken die gaan verdwijnen. Momenteel is EV rijden goedkoper omdat allerlei aanschafbelastingen of de verwante bijtelling lager zijn. Ook is er geen accijns op stroom.

Maar op termijn gaat dat voordeel natuurlijk weg. Die miljarden die benzine/diesel auto's elk jaar in de schatkist storten moeten immers vervangen worden door evenzovele euro's van EV's.

EV is de toekomst, maar je zit wel in een situatie dat het vandaag enkel financieel rendabel is als je gebruik kunt maken van al die fiscale tijdelijke voordelen, en qua rijgedrag niet tegen de vele beperkingen rondom laden aanloopt. Een beperking die ik nog niet voorbij zag komen zijn onverlaten die de stekker eruit trekken omdat dat "grappig" is. Dat gaat ook steeds meer voorkomen indien publiek laden een ding wordt.

In de toekomst zijn die beperkingen betreft laden verdwenen omdat op elke parkeerplaats bij scholen, ziekenhuizen, winkels, werk, etc een laadpaal staat, maar tegen die tijd is het fiscale voordeel weer verdwenen. En die laadpalen betaal je dan uiteraard ook via een al dan niet EV gerelateerde belasting.

[Reactie gewijzigd door Armin op 23 juli 2024 12:08]

Belasting op stroom thuis is in 2020 goedkoper dan in 2019 om mensen van het gas af te krijgen..

Wegenbelasting is nu 0 euro. Aanzienlijke besparing met een reguliere auto. Dit zal in stappen worden teruggezet. Of niet natuurlijk en dan komt er een soort rekeningrijden voor belasting naar gebruik totaal onafhankelijk van je brandstof type.

Stekker eruit trekken kan niet. Deze zet de auto vast tijdens het laden. Ontgrendelen via de app.

Het ligt een beetje aan de situatie inderdaad. Maar ik heb een eigen parkeerplek dus elke morgen vol bereik. Vind het in mijn geval een verademing nooit meer te hoeven tanken. Daarbij is een EV gewoon veel efficiënter, zijn we allemaal wat minder afhankelijk van het midden Oosten en ademen we wat schonere lucht.

Voor mij persoonlijk werkt het prima. Begrijp ook dat dit voor anderen anders is.
Belasting op stroom thuis is in 2020 goedkoper dan in 2019 om mensen van het gas af te krijgen..
ja de belasting... maar dat is maar een gedeelte van de prijs..

ik kan je alvast verzekeren dat stroom duurder gaat worden... moet het eerste nog meemaken wat goedkoper word :)
Maar een gedeelte?

Waarom kies je er toch voor om zo te discussiëren, zonder iets echt te weten, gewoon maar iets roepen omdat je denkt dat je de feiten wel op een rijtje hebt. (Dunning Kruger)
Je bent niet beter dan Trump op deze manier en je krijgt nog bijval ook met een +1 beoordeling ook..

Gaan we weer even terug naar de feiten dan zie je dat de kale prijs voor een KW/u stroom rond de 7 eurocent ligt in Nederland.

De energiebelasting (ex BTW) is ruim 10 eurocent bovenop de kale prijs. Dit is dus meer dan een verdubbeling (zeker als daarbovenop nog BTW berekend wordt...)

Met andere woorden, als de energiebelasting voor stroom omlaag gaat (ten koste van gas) heeft dat dus wel degelijk een positieve invloed op de eindafrekening straks.
Maar een gedeelte?

Waarom kies je er toch voor om zo te discussiëren, zonder iets echt te weten, gewoon maar iets roepen omdat je denkt dat je de feiten wel op een rijtje hebt. (Dunning Kruger)
Je bent niet beter dan Trump op deze manier en je krijgt nog bijval ook met een +1 beoordeling ook..
het is geen discussie, maar een mededeling :)
Maar een gedeelte?
je zegt precies wat ik bedoel....de belasting is natuurlijk niet 100% van de prijs, maar een gedeelte :)

verder zullen we wel zien of de eindafrekening omhoog of omlaag gaat, maar ik denk dat ik het antwoord al weet :)


dat de verlaging van de belasting een positieve invloed heeft, ben ik met je eens... alleen is maar de vraag of het een positieve invloed heeft op het laatste bedrag wat onder het streepje staat !!

[Reactie gewijzigd door Mr. Detonator op 23 juli 2024 12:08]

In veel gemeenten hanteert men een beleid waarbij er binnen een straal van x-meter één paal mag staan.

In mijn geval is dat 300 meter en zijn de plekken altijd bezet, al dan niet aan de stekker....

Dat zou voor mij betekenen dat ik een vouwfiets mee zou moeten nemen, elke dag zou moeten vechten om een laadplek en dan naar huis zou moeten fietsen.
er word gewerkt aan de optie Granny charger toe te staan en dan kun je mischien wel gewoon thuis laden?
je hebt niet perse een laadpaal nodig. :P
(dit is voor mij een bruikbare optie met mijn rijtjes huis. ;)
en 44 kWh laden kost mij maar < 3,5€, lol wel een speciale situatie. :+ )

maar ook de optie om op het werk te laden, die nog eens erg goedkoop is. }>
kan ook wel eens een leuke worden.

dus oppassen de toekomst kan anders zijn en sneller veranderen als je zou verwachten.

[Reactie gewijzigd door migjes op 23 juli 2024 12:08]

Nou mijn schoonouders hebben er toch echt 1 en die wonen ook in een rijtjeshuis (wel een hoekwoning). Nog sterker in diezelfde straat staan er nog 3 allemaal rijtjeshuizen. Dus ik denk niet dat dit helemaal klopt wat er gezegd wordt. (Eindhoven btw)

[Reactie gewijzigd door jimzz op 23 juli 2024 12:08]

De tijd die je gebruikt om dit verhaal hier neer te zetten had je dan ook beter kunnen gebruiken? Had je toch weer wat kunnen factureren aan je klant!

Ik heb het gevoel dat je iets te ver gaat in het economisch uitdrukken van je tijd. Los daarvan kun je bij de meeste super chargers prima even je laptop gebruiken.

Ik ken geen enkele gemeente waar je in een rijtjeshuis toestemming krijgt een eigen laadpaal aan de weg te zetten.....

Dan heb jij de media niet in de gaten gehouden:

https://nos.nl/artikel/22...t-stroom-uit-je-auto.html

https://nos.nl/artikel/22...t-ruzie-in-de-straat.html

https://www.nu.nl/auto/55...rdt-thuis-auto-laden.html


Iets grondiger onderzoek doen zou ik zeggen. Volgens mij kun je prima met de gemeente in gesprek in Helmond.maak foto's van de situatie en kom er op terug.
Right. In mijn gemeente mogen er geen laadpalen worden aangevraagd als er in een straal van 300 meter al een staat.

In mijn geval staat die altijd "bezet" al dan niet met een auto aan de stekker.

Op mijn vraag of thuis laden dmv een kabel mét kabelmat over de stoep mogelijk was kreeg ik een copy-paste van een standaardantwoord dat verbiedt kabels over de stoep te leggen in verband met struikelgevaar.

Ik heb goede afspraken gemaakt met de buren. Zij houden vrijwillig een plekje voor me vrij en ik ga graaaaag ik gesprek met de boa die er een mening over heeft.

Zowel de infrastructuur als wetgeving is gewoon nog niet op orde.
Over je eerste punt eens, als je thuis of in de straat niet dagelijks kunt laden zou ik zover omrijden ook niet doen. Over die 200 als zuinig volgens jouw vrienden slaat nergens op. Mijn eerste 40k reed ik in 14 maanden en leverde een gemiddeld Verbruik van 186 op bij een MS. Een M3 is stukken zuiniger. Ik rijd dagelijks minimaal 100km woonwerk. Wanneer ik Niet thuis werk :p
Ik heb al 2 jaar een laadpaal voor mijn rijtjeshuis. Aangevraagd bij de gemeente, een paar maanden later netjes geplaatst. Kan dus prima.
Ik geloof best (zeker als je het zo uitlegt) dat het voor jou geen haalbare optie is. Ik refereerde puur aan de “uren wachten in Eindhoven” en “superchargers zijn ontzettend duur”, dat valt dus wel mee.

Ik kan thuis ook niet laden, maar ik hoef ook geen enorme afstanden te rijden elke dag. Laad gemiddeld 1x per week als ik toch onderweg ben naar klanten / ouders / schoonouders (heb twee superchargers op 15 min rijden en letterlijk op de route). Woon/werk is 15km enkele reis en ik ga maar 2-3x per week met de auto. In mijn situatie is het dus prima werkbaar.

[Reactie gewijzigd door adamvansanten op 23 juli 2024 12:08]

In Eindhoven is er een pilot gedaan met een laadpaal aan de openbare weg, aangesloten op de meterkast van een bewoner. Was een zeer verwarrende constructie want het zag er uit als een openbare laadpaal, maar werkte alleen voor de bewoner. De beste man heeft ondertussen weer een ICE, de laadpaal was er alleen om bijtellingskorting op een PHEV te kunnen scoren.

De gemeente kan overigens prima inzien wat de bezettingsgraad van een laadpaal is. Als deze te hoog word moet er gewoon een tweede bijkomen. Als de gemeente hierin niet wil helpen is de ombudsman nog een optie.
De gemeente kan overigens prima inzien wat de bezettingsgraad van een laadpaal is. Als deze te hoog word moet er gewoon een tweede bijkomen. Als de gemeente hierin niet wil helpen is de ombudsman nog een optie.
De gemeente kan echter niet zien hoe vaak een non-EV voor de paal geparkeerd staat. Of eigenlijk; ze kunnen dat wel maar hebben geen zin om dat te controleren. Heb ze er al een aantal keer op gewezen en het interesseert ze gewoon helemaal niets.
Ik ken geen enkele gemeente waar je in een rijtjeshuis toestemming krijgt een eigen laadpaal aan de weg te zetten.....
Almere? Ik woon in een rijtjeshuis, en bij mij in de straat heeft iemand een paal voor z'n deur staan. Ik heb de kabel er zelf voor gegraven zien worden.
Als ik de beleidsregels nalees (art. 6), waarna wordt verwezen door de Gemeente Helmond, lees ik het volgende:

Locatiebepaling
d. Aan het nabijheidscriterium wordt, in gebieden met een lage parkeerdruk, voldaan voor zover de afstand tot de woning hemelsbreed gezien niet meer bedraagt dan 150 meter.
e.Aan het nabijheidscriterium wordt, in gebieden met een hoge parkeerdruk, voldaan voor zover de afstand tot de woning hemelsbreed gezien niet meer bedraagt dan 300 meter.

Kan me op basis hiervan niet voorstellen dat je een afwijzing krijgt.

Bron: https://decentrale.regelg...elmond/99100/99100_1.html i.c.m. https://www.helmond.nl/1/...lektrische-auto-aanvragen
Kan me op basis hiervan niet voorstellen dat je een afwijzing krijgt.
Ik kan me op basis van de afwijzing die ik gekregen heb niet anders voorstellen dan dat ik wél een afwijzing krijg.
Beetje volhouden. Dat soort instellingen doen altijd alles initieel verkeerd en afhoudend etc
[...]

Zoals gezegd; geen optie. De aanvraag zegt "er staat er één dicht genoeg bij", dat is dus 10 minuten lopen en die staat altijd vol.....
[...]
In Almere plaatsen ze met plezier erbij. Bij ons stond er één en die wilde ik uitgebreid hebben (2 aansluiting, 1 parkeerplaats), maar de gemeente zag zijn kans om nóg een paal met 2 aansluitingen te realiseren. Als goede buur heb ik met veel moeite mijn aanvraag in weten te trekken... Hoop ik...
Zo werkt het ook.
Niet voor niets staat er op die website van Helmond de volgende voorwaarde tussen:
Per woning of perceel mag maximaal 1 oplaadpaal staan
Croga wilt ons laten geloven dat iedereen een 'nee' op een aanvraag krijgt omdat er ergens in de buurt al een paal staat.. Vraag me af of Croga echt wel een aanvraag heeft gedaan of dat ook dit een aanname was. Zoals hij kennelijk ook al aannam dat superchargers zo verschrikkelijk duur zijn.
Hier zelfde verhaal. Er is al een paal binnen een straal van 250 meter. Leuk, maar met 4 oplaadpunten voor een dorp met 4500 inwoners is dit lang niet genoeg. Altijd alles bezet. Gemeente weigert meer neer te zetten. Heb wel een schuur op de begane grond, maar ik vermoed dat de gemeente niet heel blij word van 10 meter kabel los over de stoep.
'Thuis' laden is niet per definitie op een eigen oprit via je huisaansluiting. Als je thuis bent staat je auto nabij je huis en kun je daar ook een publieke laadpaal gebruiken. Natuurlijk moet het aantal meegroeien met het aantal elektrische auto's, maar dat gebeurt ook in vrijwel gelijk tempo. Overigens hoeft een elektrische auto niet dagelijks aan de laadpaal. Voor veel mensen die pas later in de transitie overstappen, die ritjes maken van max 50km per (werk)dag, is 1x per week volladen al voldoende. Er hoeven dus helemaal niet zoveel laadpalen te komen als sommige mensen nu beweren.
Jij gaat effe 5 minuten stappen van je huis tot aan een laadpaal. Voor mij is de dichtsbijzijnde laadpaal 14 minuten stappen, das dus +-30 minuten per dag extra ... Denk het niet, tijd is zowat het enige dat je niet kan kopen met geld.

Nu ik kan gerust bij mij thuis eentje zetten en heb een oprit voor 3 wagens. Maar moest dat niet het geval zijn, ben ik +-30 minuten kwijt om even vol te gooien. Waar ik werk is ook nergens in de buurt een laadpaal, maar op zo een 20 minuten stappen ... Alles is mooi als je thuis kan laden, maar kan je dat niet, dan ben je gezien. Ik zou ook uiteraard niet elke dag hoeven te laden. Maar stel nu dat ik die trip zou moeten maken om te kunnen laden, en dat is 1x per week en net dan regent het altijd ... Toch nog altijd, nee bedankt. En ja ik zou de fiets kunnen nemen om naar mijn wagen te rijden ... Maar dan moet die fiets in die wagen geraken. Het is gewoon erg onpraktisch als je niet thuis kan laden of echt om de hoek een laadpunt zitten heb
Maar nu ga je er vanuit dat er in de toekomst geen laadpalen meer bij komen. Dus momenteel is de dichtste laadpaal 14min stappen en dat gaat altijd zo blijven?
Jij gaat een auto kopen in de hoop dat je hem over x jaar wel kan opladen ?
Dat zeg ik toch ook niet?
Het argument hierboven was dat het aantal laadpalen in gelijk tempo meegroeit met het aantal elektrische auto's. Maar dat klopt dus niet als de dichtstbijzijnde zo ver weg is...
Volgens RAI Vereniging loopt Nederland in de EU voorop bij de introductie van elektrische auto’s. Tussen januari 2010 en juni 2018 is het aantal laadpalen in Nederland gegroeid van 400 naar 122.036.

Hiervan zijn 32.875 publiek.


Bron : https://raivereniging.nl/...ieke-laadpalen-in-eu.html

Vond zo op 1 2 3 geen recentere bron, maar lijkt me toch dat deze min of meer in gelijk tempo mee groeien.
Dat zijn er intussen bijna 10.000 meer publiekelijke laadpalen.
Op Rvo.nl kun je de meest recente cijfers vinden. Zoek topic elektrisch vervoer.
Bart ® Moderator Spielerij @cricque28 augustus 2019 16:05
Als jij een kwartier moet lopen naar de dichtstbijzijnde laadpaal, kun je er gewoon eentje aanvragen bij de gemeente. Doorgaans hebben die beleid dat er op maximaal 250m lopen een laadpaal moet zijn, zo niet dan wordt er eentje bijgeplaatst als er een aangevraagd wordt. Dus dat argument houdt geen steek.
Met het tempo waarop gemeentes werken moet je een paar jaar van te voren een paal aanvragen. Helaas kan aanvragen van een paal pas als je een elektrische auto hebt (iig in Haarlem). Lekker gevangen in een kip-ei probleem dus...
Bart ® Moderator Spielerij @Raafz0r28 augustus 2019 16:26
Ja, je moet inderdaad een elektrische auto bezitten of leasen om een laadpaal aan te mogen vragen. Lijkt me ook niet meer dan logisch. Maar je opmerking dat je een paar jaar moet wachten voor je een paal krijgt, die ervaring heb ik niet. Hooguit een paar maanden. Als je een paar jaar moet wachten, dan zou ik eens grondig gaan klagen bij je gemeente, dat ze een fatsoenlijk bestek op de markt moeten zetten.
Jaren was inderdaad een gok. Ik heb het op de site van MRA-elektrisch eens opgezocht en zij melden zelf een gemiddelde wachttijd van 4 maanden. Voor de zekerheid maken we er dan 6 van. Valt me inderdaad wel mee. Als je nieuw koopt en dus de aanvraag start tijdens de levertijd dan is dit wel acceptabel. Voor een tweedehands auto is het toch best lang om een half jaar te sukkelen hiermee.
Ook de kosten voor een publieke laadpaal vallen me eigenlijk wel mee. Bij een verbruik van 15 kWh/100 km en 0.35 euro/kWh heb je een nette prijs van 5 euro/100 km, waar je bij benzine al snel aan 10 euro/100km zit.
Nu alleen nog het tweedehands aanbod wat omhoog van auto's met een interessante range...

[Reactie gewijzigd door Raafz0r op 23 juli 2024 12:08]

In Belgiïe weet ik dit niet, maar heb daar in elk geval nog nooit van gehoord dat de gemeente hier een paal zou plaatsen als je dat vraagt. Dat is hier not done
Anoniem: 1249238 @cricque1 september 2019 13:22
Even google gebruiken en je hebt de site https://paalvolgtwagen.be/
Ik heb dit ook niet nodig, en wist zelfs niet van het bestaan af. Zelfs nog nooit iemand van horen spreken.
Mja paar uur zal het niet zijn maar zeker wel 50 minuten ofzo (model 3 performance) tot 90% bij een SuC.

Maar het is inderdaad een groot nadeel om geen dedidated laadpaal te hebben die 100% van de tijd voor je beschikbaar is.

Publiek laadpalen zijn onbetrouwbaar en erg onhandig. Altijd bezet of kapot. Je moet je auto verplaatsen bijvoorbeeld als je opgeladen bent. Aggresieve buren die zeiken dat er weer een parkeerplek is opgeofferd voor die twee EV's in de hele buurt.

Met een eigen laadpaal heb je al dit gezeik niet. Lekker opladen terwijl je slaapt. Zonnepannelen inzetten enz.

Helaas voor 90% van Nederland niet een optie. Blijft dus een kleine groep die profiteert van een EV.

Zie het alleen in de toekomst veranderen. Dat je binnen 5 min tot 60% kan laden oid. En grotere range.
Ongeveer 30% van de huizen heeft een eigen oprit. Klopt wel dat in steden dit percentage anders is dan in de polder.
Probleem is dat die zonnepanelen het snacjts niet doen,. En menig Nederlander werkt geen nachtdienst zodat ie overdag slapen. Kan
Maar je kunt eenvoudig thuis je auto opladen, of meerdere zelfs. Waarschijnlijk ben je niet het enige huis met een oprit en is de noodzaak om een paal aan te vragen er niet. Dus komen ze er niet. Ennis de noodzaak er wel, dan worden ze aangevraagd en komen ze ook.

Jouw voorbeeld is daardoor een niet relevant of realistisch voorbeeld.
Nee bijna iedereen heeft een oprit. Maar voor de 4 huizen die het niet hebben en met de wijzigingen die gaan gebeuren gaan die ook al niet meer voor de deur kunnen parkeren. In elk geval aan de reacties is de zien dat sommige mensen niet snappen dat het niet voor iedereen praktisch is. Tevens in België zal de gemeente eens lachen als je zegt ik wil een laadpaal dichterbij ... Ga jij maar lekker maar eens kijken als er een privébedrijf dit wilt doen. En dan zit je met een appel en het ei probleem.

Mij gaat het om het gemak en nog meer belangrijker: tijd. Dat is zowat het enige dat je niet kan kopen met geld. Ik spendeer graag tijd aan dingen met mijn gezin, dan aan nutteloze dingen. Dus al ik een uurtje per week kan uitsparen, dan zal ik dat zeker doen. En dan is er nog het feit dat laden via een paal normaliter een pak duurder is dan thuis laden.

Ik wou alleen maar duidelijk maken dat publiek laden en op het werk niet altijd zomaar effe gemakkelijk is en kan. Ik kan gerust thuis een laadpaal zetten, maar ik ben lang nog niet van plan om electrisch te rijden. De volgende wagen voor mijn vriendin (zij doet 4-5000km)/jaar zou ik overwegen moest de prijs max 10% meer zijn dan een niet electrisch model. Maar anders zal dat gewoon terug een benzine worden. Misschien een hybride, maar dan ook kostprijs max 10% boven een benzine model.

En dan is er nog de stroombehoefte in Belziek ... WIj hebben nu al een afkoppelingsplan bij een stroomgebrek ... Moet je maar net moeten opladen als je zonder stroomzit. Ja België is een 3de wereldland (of nog erger) op bepaalde gebieden. Maar geen stroom en je moet laden = you are screwed. Effe bellen naar je baas, ik ga wat later zijn, want de auto kon ik niet opladen. Moet je alsnog met het openbaar vervoer wat mijn vriendin zo ongeveer +- 1u zou duren voor ander ritje van 10-15 minuten

[Reactie gewijzigd door cricque op 23 juli 2024 12:08]

Ja, alleen is het jammer dat zulke palen nog bijna altijd duurder zijn dan thuis laden, dat lijkt me vrij fustrerend als je auto voor je eigen deur staat. Ik kan even geen link meer vinden, maar tweaker mux die heeft een lader vermomd als stoeptegel voor z'n deur liggen - in overleg met de gemeente.
Dat klonk wel interessant, dus heb ik het even opgezocht. Hier is de link: mux' blog: EV mods: een laadput

Zelf heb ik bij de verbouwing een kabel naar men oprit voorzien voor later een laadpaal. Momenteel is die gewoon afgekoppeld want een EV is momenteel nog niet aan de orde.
Dit is denk ik ook een kwestie van tijd. Als veel meer mensen een electrische auto hebben zullen er ook steeds meer laadpalen bij komen. Op veel plekken zal dit waarchijnlijk een standaard onderdeel worden van de parkeervakken. Ben het met je eens dat in veel gemeentes dit nog niet optimaal is geregeld, het is nog geen standaard in cityplanning.

In London hebben ze trouwens al lantaarnpalen met ingeboude laders. Dat zou hier op sommige plekken natuurlijk ook een oplossing kunnen zijn.
Heerlen heeft meer dan 100 laadpalen als ik even kijk en in totaal dus 200+ openbare aansluitpunten. Geen idee hoe jij denkt dat er maar 1 laadpaal is
Heerlen heeft alleen laadpalen:
- Bij bedrijven, waar je dus geen gebruik van mag maken
- In betaalde parkeergarages, wat dus geen optie is
- Bij stations. Allemaal buiten werking zonder mogelijkheid dit te melden (been there, done that, telefoonnummer wat vermeld staat wordt niet opgenomen)
- Bij hotels. En dat zijn er veel! Van der Valk heeft zo'n 25 laadplaatsen. Buiten de stad, op zo'n 7 kilometer van de plaats waar ik werk. Dat is dus nutteloos.

Hoe ik het denk? Door weken lang op zoek te gaan naar opties en iedere keer weer met lege handen te staan.
Ofwel: Mijn volgende auto moet weer gewoon een vervuiler zijn.
een EV is ook gewoon vervuilend...electra moet ook gewoon worden opgewekt en de productie / afvoer van de batterijen zijn niet bepaald milieu-vriendelijk te noemen.

een EV is daarbij ook nog significant duurder dan een verbrander, dus het kostenvoordeel valt ook weg

het merendeel van de NL'ers zal idd niet kunnen laden...een probleem in de grote steden is het parkeren - laadt staan dat daarbij ook nog een EV-laadeis komt

voor een vakantie naar het buitenland (in de winter) zie ik geen oplossing....anders dan om paar honderd kilometer bijladen - samen met tientallen/honderden anderen die ook met hun EV op wintersport of zomervakantie gaan. Zwarte zaterdag in Frankrijk krijgt wat extra franje :-(
Volgens de Chargemap app zijn er 28 laadpunten in Helmond.

Ik was een beetje verbaasd over het aantal al dan niet publieke laadpunten. Het zijn meestal wel geen snelladers.

Mijn volgende wagen wordt een EV, maar ik ga waarschijnlijk eerst verhuizen binnen 2 jaar wanneer de dochter van school verandert.

De supercharger zou een optie zijn in het geval van een Tesla, maar niet ideaal voor de batterij. De model S en X komen nu ook met gratis laden, ongeveer 2800 euro besparing per jaar als ik het zou doen.
[...]

.....publieke laadpalen zijn altijd bezet, of dat nu door EVs is of door mensen die niet accepteren dat ze daar niet mogen parkeren; handhaving gebeurt niet, zelfs niet na meerdere keren de gemeente én de eigenaar van de laadpaal aangesproken te hebben). Ofwel: Mijn volgende auto moet weer gewoon een vervuiler zijn.
Koop een ev verlengkabel en je mag hem er gewoon voor zetten. Voor de hardnekkige een goedkoop wielklemmetje van de Action. Dat houd ze uren bezig :Y)
Het gaat niet alleen om de elektrische auto. Het gaat om de grote energietransitie waarvan we nog maar aan het begin zitten, met een enorme toename van elektrische verwarmings- en koelapparaten (warmtepompen, elektrische boilers en verwarming, industriële elektrificatie) en de in omvang steeds grotere decentrale energieopwekking. Daar bovenop komt nog de geleidelijke toename van elektrische auto's, bij een net dat in sommige gevallen nu al niet toereikend is. De groei van dergelijke aansluitingen wordt nu op meerdere plaatsen al bemoeilijkt. Ruimschoots de tijd is er dus zeker niet.
De groei van dergelijke aansluitingen wordt nu op meerdere plaatsen al bemoeilijkt. Ruimschoots de tijd is er dus zeker niet.

Vervelende van de energie-transitie is dat men veel zaken vooruitgeschoven heeft. Het gaat allemaal ongetwijfeld opgelost worden, want het kan niet anders, maar ik voorspel dat het net allemaal iets duurder wordt dan gevreesd en langer gaat duren dan gehoopt.

Immers er zullen honderdduizenden laadpalen bijgebouwd moeten worden in heel Nederland. Maar wie dat gaat betalen is onbekend. Momenteel willen gemeenten best de buidel trekken omdat het vaak maar over een paar honderd per jaar gaat (uitgaande middelgrote gemeente). Maar het wordt wat anders als die gemeente in elke straat in elke woonwijk, en bij elke parkeerplaats bij de supermarkt, ziekenhuis, etc een laadpaal moet maken. En zelfs als men dan kiest voor een dekkingsgraad van 20% of zo, wordt het heel snel heel prijzig. Ook gaat het energiebedrijf moeilijk doen, want die moeten dan ook gaan investeren en meer ingrijpende investeringen maken.

Het gaat uiteindelijk allemaal gebeuren, maar zodra de kosten écht duidelijk worden, en een gemeente dus of de OZB flink moet verhogen, of elders flink bezuinigen, wordt men opeens minder enthousiast.
Andere partners moeten dus gaan inspringen, maar wie is nog niet duidelijk. Gaat ongetwijfeld gebeuren, maar die verbanden en economische modellen moeten zich nog ontwikkelen.

Maar gelukkig is er geen haast, anders dan zelfopgelegde zachte doelen, want er is nog geen enkel sluitend plan om die 90% energie die we uit niet-herwinbare bronnen hebben, daadwerkelijk CO2-loos te maken.

Let wel, ik ben voorstander, maar merk enkel op dat de realiteit weerbastig is.
Kortom, we gaan een interessante periode tegemoet. ;)

Subsidie blijft een sleutelwoord denk ik. Al kun je de oplossing ook zoeken door het OV meer te subsidiëren. De subsidie is nodig tot men echt overal laadpalen nodig heeft en het lucratief wordt. Trouwens alleen in de grote steden heeft men laadpalen nodig vind ik. Als je een oprijlaan hebt kun je ook wel zelf een laadpaal aanleggen. Die heeft dan ook minder vermogen nodig aangezien hij helemaal voor jezelf is.
Subsidie blijft een sleutelwoord denk ik.

Nee, subsidie kan IMHO juist niet want juist als men die honderdduizenden palen wil plaatsen, kun je niet meer aannemen dat de overheid de beurs gaat trekken. Immers die moet het dan direct weer bij ons ophalen via de belastingen.

De oplossing moet juist gevonden worden in een oplossing die bestaat uit een gezond economisch verdienmodel. Dat wil niet zeggen dat de overheid niet een rol zal spelen qua eigendom en dus financiering van sommigen van die laadpalen, maar juist als we gaat verwachten dat de overheid alles moet ophoesten of subsidieren gaat het veel te lang duren.

Ik denk veel meer in verdienmodellen aslwaar de Albert Hein via een partnerschap haar parkeerplaatsen (bij vestigingen die eigen parkeerplaats hebben) voorziet van laadpalen. Die partner verdient dan lekker aan stroom en heeft mooie verdienste.

Evenzo de openbare parkeergarages in grote steden kunnen zo lekker verdienen naast parkeergeld.

Etc. De mogelijkheden zijn legio. Maar ik zie eerder een rol in dit soort oplossingen dan de overheid die de verwachting schept dat zij het wel zullen betalen waardoor de rest van Nederland zoals ter vaak op haar achterste blijft zitten.

Als je een oprijlaan hebt kun je ook wel zelf een laadpaal aanleggen. Die heeft dan ook minder vermogen nodig aangezien hij helemaal voor jezelf is.

Dat zal ongetwijfeld een groot onderdeel van de oplossing worden. Maar vergis je niet hoeveel huizen buiten grote steden ook geen oprit hebben. Dit is niet zozeer grote vs kleine steden, maar meer algemeen het soort woonwijk.

Niettemin is ook daar er vaak een probleem. Hele wijken die "opengebroken" moeten worden omdat de wijkkast opeens structureel 300-400% meer stroom moet leveren op een oktober avond omdat al die warmtepompen, EV thuisladers en inductiekookplaten toch stiekem allemaal tegelijk aanslaan tussen 18 en 20 uur. _/-\o_
Over die subsidies: die zijn meer nodig om de technologie aan te zwengelen. Als men nog geen laadpaal in de buurt heeft neemt men niet zo snel een elektrische auto. Het faxmachinemodel zeg maar. Inderdaad wordt het vanzelf lucratief als het wagenpark genoeg geëlektrificeerd is.

Mooie reactie verder overigens. We moeten hierin inderdaad minder op ons achterste zitten, en dan vooral de overheid.

Ik zie ook wel toekomst in de slimme meter, die elk uur andere stroomprijzen hanteert. Met automatische slimme apparatuur (zoals laadpalen) die wacht met gebruiken op de laagste prijs kan dat een enorme energiebesparing opleveren door de verschuiving van gebruik van zwarte naar groene energie en het niet meer hoeven opslaan van duurzame energie. Bij een enkele leverancier kan dit zelfs voor consumenten nu al.

Wat betreft het net heb je daar natuurlijk weinig aan, of je moet per regio (per wijk zelfs) andere prijzen gaan rekenen. (In het geval dat er wel zat stroom is, maar het net kan het lokaal niet aan, dus moet je met minimum regionale prijzen gaan rekenen. Geen idee of dat kan. Ik denk ook dat het niet mag. Dat voorbeeld van jou met een te krappe wijkkast, is dat reëel? Ik dacht dat er geen 'overboeking' plaatsvindt bij het net, dus dat iedereen tegelijk zijn 3x25A moet kunnen halen, of niet?)
Geen idee of dat kan. Ik denk ook dat het niet mag. Dat voorbeeld van jou met een te krappe wijkkast, is dat reëel? Ik dacht dat er geen 'overboeking' plaatsvindt bij het net, dus dat iedereen tegelijk zijn 3x25A moet kunnen halen, of niet?)

Dat is een goede vraag, waar ik het antwoord niet op weet. Het lijkt mij persoonlijk sterk dat de wijkkasten echt alle huizen die tegelijk vol alles opentrekken aankunnen, maar ik kan me vergissen.

Maar zelfs als, dan gerelateerd, momenteel hebben veel huizen nog maar 3x25A of 1x35A/50A aangesloten. De kabels naar een huis zijn bij moderne wijken vaak al voorbereid op 3x35A, maar ik vraag me af of de wijkkast dan ook al aangepast is dat men 3x35A aan kan van alle huizen tegelijk. Dat lijkt mij onwaarschijnlijk gezien de enorme overdimensie die men dan zou hebben moeten aanleggen met enorme kosten. In oudere wijken moet er soms ook nieuw kabelwerk gedaan worden, en lijkt het me nog sterker.

Dus ik vermoed dat er niet alleen in huizen nog flink wat aangepast moet worden. Maar goed ik woon momenteel in het buitenland, dus kan me vergissen.
Mooie verhaaltjes en om die reden wordt er toch naar waterstof gekeken. Vrachtwagens verbruiken meer net als veel andere voertuigen. Dan is even snel tanken wel handig.

We hebben voldoende superchargers. Voor de hoeveelheid, c.q fractie van aantal auto's dat ev is wel. als 50% straks ev ziet het er heel anders uit en gaat het idd over piekbelastingen van het net. Je wil ook snel kunnen opladen en niet 15-20 minuten in de rij moeten staan.

Die pieken kun je alleen opvangen als je lokaal op het net grotere buffers hebt. dus ja een tankstation zou een bijna 1000kwh buffer of meer moeten hebben.
Onzin. Het net kan dat voor het overgrote deel makkelijk aan. Tennet heeft daar ook onderzoek naar gedaan. Het is eigenlijk ook vrij simpel zelf te beredeneren. Een auto staat in Nederland gemiddeld 95% van de tijd stil. Maar goed, laten we het ruim nemen, en zeggen dat hij 20 uur per dag stil staat (doorgaans op het werk of thuis). De gemiddelde auto rijdt per dag gemiddeld 40 kilometer. De gemiddelde elektrische auto heeft voor die 40 kilometer zo'n 10kWh nodig. Als je dat in die 20 uur bij wil laden, moet je gemiddeld 0,5kW laden in de tijd die je stilstaat. Zelfs als je alleen thuis laadt, red je dat met 1kW in de nacht. Geloof me, dat is peanuts. Een stroomkabel in de straat kan het echt gemakkelijk aan als iedereen in de straat gemiddeld 1kW meer stroom gaat trekken.

Dus dat het hele elektriciteitsnet vervangen moet worden, is schromelijk overdreven, en naar mijn idee een stemmingmakend argument van de brandstofindustrie. Ja, uiteraard zullen er verouderde delen van het net opgewaardeerd moeten worden, maar dat zijn dan delen die toch al verouderd waren, en aan vervanging toe zijn. Dus dat gaat geen meerkosten op leveren die op het conto van de elektrische auto bijgeschreven kunnen worden.
Onzin.
Muah.

https://www.parool.nl/ams...n-stroominfarct~b74c497c/
Het landelijke stroomnetwerk kan de enorme toename van het aantal datacenters, zonnepanelen, elektrische auto’s en airco’s nog maar amper bolwerken. Ook de stad is hard op weg naar een stroominfarct, waarschuwt netwerkbedrijf Alliander.

“Straks is er in Amsterdam op piekmomenten 2,5 tot 6 keer zo veel vraag naar stroom dan er nu capaciteit beschikbaar is,” zegt Peter Hofland van Alliander. “Op sommige plekken zitten we nu al aan onze max. Daar kunnen we klanten niet de capaciteit bieden die ze nodig hebben. We hoeven nog niet concreet in te grijpen, maar dat moment komt wel dichterbij.”
Bart ® Moderator Spielerij @rene_fb28 augustus 2019 19:18
Mwa.
https://cleartechnology.nl/elektriciteitsnet-klaar-ev-storm/

Volgens TenneT, beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet, zorgt de opmars van (PH)EV's niet voor grote problemen.
De wereld is echter groter dan alleen de elektrische auto. Daarnaast is Alliander ook niet de eerste de beste beunhazenclub.

Dat het allemaal minder erg is dan menigeen wil laten geloven, daar wil ik best in meegaan. Maar het "er is niets aan de hand, allemaal doorlopen", daar valt wel vraagtekens bij te zetten...
Bart ® Moderator Spielerij @rene_fb28 augustus 2019 20:57
Je zegt het precies juist. Er is meer dan de elektrische auto. Alliander benoemt een specifieke situatie in een speciaal gebied qua elektriciteitsnet, en noemt dan diverse redenen waarom het een probleem zou kunnen worden. EV is daar maar een onderdeel van, en ook juist een die vrij simpel op te lossen is door slim te laden. Dus daarom kun je inderdaad zeggen dat het net nauwelijks verzwaard hoeft te worden voor EV.
Dus dat het hele elektriciteitsnet vervangen moet worden, is schromelijk overdreven

Ik denk dat de verwarring komt door definities van het stroomnet. Het landelijk achterliggend stroomnet zal het best aankunnen en de organische groei kunnen opvangen.

Probleem zit hem meer in de lokale netwerken in de wijk. Wijkcentrales moeten aangepast worden, verbindingen naar de straatkast en in veel woningen zal de meterkast en soms ook connectie tussen die meterkast en naar de straatkast aangepast moeten worden. Warmtepomp én inductiekoken gaat niet lukken op je enkel-fase <50A :) laat staan je EV opladen op iets anders dan 16A 230V.
Als aanvulling: Het probleem van het net zit eigenlijk alleen bij de gelijktijdige piekbelasting, als in het begin van de avond de PV installaties stilvallen maar tegelijk alle elektrische auto's opgeladen worden als het kantoorpersoneel thuiskomt, en er gekookt gaat worden.
Daar zal iets op verzonnen moeten worden, naarmate dat aantal gebruikers blijft toenemen.

[Reactie gewijzigd door psy op 23 juli 2024 12:08]

Bart ® Moderator Spielerij @psy28 augustus 2019 19:45
Uiteraard. En dat is behoorlijk simpel. En daarom hoeven de netten dus nauwelijks verzwaard te worden voor EV.
Precies. Gewoon kooktijden meer spreiden van 16u tot 0u. We moeten allemaal een beetje aanpassen...
Ik hoop dat dit sarcasme is :P
Jup, ik hoop dat het ook sarcasme is dat het "behoorlijk simpel" is
Alle grote snellader installaties, ook de niet Tesla laders hebben een buffer om het vermogen te kunnen leveren. Ook bij een Bezinepomp is er een buffer, is die tank leeg kun je voorlopig ook niet tanken. Komt dat vaak voor? Nee, niet vaak, maar gebeurt ook.

Genoeg laadpalen? Waarom? Koop een EV met 300km+ bereik. Dan kun je meestal gewoon thuis laden (als je een laadpaal thuis kunt hebben) Alleen bij echt lange reizen heb je dan een publieke lader of snellader nodig. Maar heel vaak is dat echt niet nodig.
Inderdaad. Soms laad ik wel een hele week niet. Fast / Superchargers zijn echt alleen bedoeld voor de bijzondere lange ritten\ (400+ KM in mijn geval).
Superchargers zijn voorzien van een batterij, zodat het stroomnet ontlast wordt.

Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Supercharger

[Reactie gewijzigd door Michiele93 op 23 juli 2024 12:08]

Ik kan het niet terug vinden in je bron. Volgens mij is die batterij alleen voor de opslag van zonne-energie met dat zonnedak.

Sowieso, al zit er een batterij in dan kan die nooit het net ontzien in de situatie dat daar dus mensen voor in de rij staan.
Bart ® Moderator Spielerij @LOTG28 augustus 2019 15:05
Dat zie je verkeerd. Batterijen worden voor peak-shaving gebruikt in snelladers (of dat ook specifiek in Tesla-laders gebeurt weet ik niet, ik heb geen ervaring met die modellen snelladers). In het gebeurt trekt een auto bijvoorbeeld 250kW, waarvan dan 150kW uit het net komt, en 100kW uit de accu in de lader. Na enige tijd raakt de auto vol, waardoor het opgenomen vermogen daalt. Stel dat de auto dan nog maar 100kW trekt, dan laadt de accu in de lader al weer met 50kW op. Tegen de tijd dat de auto bijna vol is, is de accu in de lader ook weer bijna vol. Als de auto weg is, kan de accu zelfs met 150kW volgepompt worden tot de volgende auto start met laden. Dus ook met mensen in de rij, heeft zo'n accu een flink positief voordeel op de laadsnelheid van de auto.
Ik snap het idee maar ik zie niet hoe het probleem daar mee vermeden is. Stroomnet word nog steeds vol belast met 150KW per auto, en ik zag hier voorbijkomen dat de supercharger op vol vermogen draait tussen de 20 en 80%.

Waarom is dat dan een probleem? Nou 80% blijkt om die zelfde reden een beetje the magic number, gezien het dan flink af loopt. Dus gebruiksscenario's waarbij er tot 80% geladen word steeds zijn niet heel raar als het druk is. Netwerk word dan nog steeds vol belast en de accu krijgt geen kans om op te laden.

Net belasting blijft dus flink hoog, ook nog omdat er een batterij moet worden bijgeladen steeds.
Bart ® Moderator Spielerij @LOTG28 augustus 2019 15:30
Ik gaf gewoon een voorbeeld he. Als Tesla een supercharger van 150kW heeft die 100kW uit het net haalt en 50kW uit een accu, dan belast je dus het net maar met 100kW per lader. Tesla bepaalt een gelijktijdigheidsfactor voor dat laadstation, bijvoorbeeld 80%, en dat vermenigvuldigd met het aantal laders, bepaalt wat voor netaansluiting ze aanvragen. Bijvoorbeeld 10 laders x 100kW x 80% is 800kW. De netbeheerder verzorgt dan een netaansluiting die dat ook daadwerkelijk kan leveren. Dan is er dus geen sprake van overbelasting van het net. Uiteraard kan niet overal zomaar even 800kW bijgeplaatst worden op het net, daarom zal er voor dit soort aansluitingen overleg plaatsvinden tussen Tesla en de netbeheerder over handige locaties waar voldoende vermogen uit het hoogspanningsnet getrokken kan worden.
Boven de 250kW aansluitwaarde krijg je in de regel een eigen transformator in de 10kV ring. Vanaf pakweg 750kW wordt al verwacht dat je zelf zorgt voor een 25kV transformator en schakelaars.
Klopt. Maar dan moet er wel een hoogspanningskabel in de buurt liggen, die ook nog eens genoeg vermogen kan transporteren, en waarvan de ring ook nog eens genoeg vermogen van bijvoorbeeld de 50kV-trafo kan trekken. Vandaar dus overleg met de netbeheerder.
De vraag was niet "hoe het zou kunnen werken", de vraag is OF het zo werkt. Met zo'n buffer accu in de lader kan je voor 1 auto misschien (gedeeltelijk) het net mee ontzien, maar als er 20 auto's achter elkaar komen dan heeft die buffer accu geen zin meer; Dan moet het volle vermorgen alsnog direct uit het net komen.
Bart ® Moderator Spielerij @Engineer28 augustus 2019 19:02
Het werkt zoals ik het uitlegde. In het begin van het laadproces vraagt de auto meer dan het net kan leveren, en dan ontlaadt de accu. Aan het eind van het laadproces vraagt de auto minder dan het net kan leveren, en laadt de accu weer op. Bij de volgende auto is de accu al weer vol.
Tesla heeft voor hun nieuwe V3 laders een Tesla Megapack (batterijpakket 3MWh/1MW) per 4 laadpunten die elk 250kW kunnen leveren. Of de huidige V2 laders ook een batterijbuffer hebben weet ik niet.
Die batterij dient als buffer, ja die wordt ook deels opgeladen door de zonnepanelen etc maar vormt dus de buffer voor hun laadpalen en het stroomnet.
Dat staat er niet, tenzij je die informatie van een andere bron hebt. Wat er staat is dat hij als een buffer fungeert voor de zonne-energie als er geen auto aan het laden is.
According to the person responsible for Tesla's superchargers in the Nordic countries, Christian Marcus, the 12-stall supercharger in Køge has 300 m2 (3,230 sq ft) solar cells with a projected annual production of about 40 MWh and is equipped with its own battery bank for temporary storage of excess production
Sowieso, al zit er een batterij in dan kan die nooit het net ontzien in de situatie dat daar dus mensen voor in de rij staan.
Een batterij kan dat juist wel. Een batterij kan de stroom opnemen op het moment dat er geen piek op het net is en wanneer dan ook leveren. Tot de batterij leeg is natuurlijk.
Uitbreiden van de accucapaciteit is altijd een optie indien de omstandigheden daar om vragen, wat nu nog niet aan de orde is, maar best nodig kan zijn in de toekomst met meer en meer afnemers.
In principe kun je zelfs superchargers volledig los van het net plaatsen, mits er maar genoeg capaciteit is om ze middels zonnecellen (of andere vormen van lokaal op te wekken energie) op te laden.
Ook de netbeheerders hebben hun hoofd even om de deur gestoken bij de overheid: geef ons ruimte.
Het is al een bende in de ondergrond dus ik hoop wel dat ze het netjes aanpakken. Wanneer iets nieuw wordt aangelegd gaat het tegenwoord wel goed. Het zijn de oudere wijken waar het een chaos kan zijn. Mooie gelegenheid om dit meteen mee te nemen.
Zelfs op zwarte zaterdag stond ik met mijn Tesla op elke plek zonder enig wachten op vol vermogen te laden. Er stonden vooral rijen bij de benzinepompen. Ik was ook onzeker over het laden, maar dat blijkt in de praktijk echt geen probleem te zijn.
Het valt opzich wel wat mee, als *iedereen* electrisch gaat rijden krijg je inderdaad dat we 18 meer stroom nodig hebben.

reviews: Van snelladen tot slim laden - Voldoende laadpalen, voldoende stroom?

Volgens Ton van Cuijk van Enexis is er momenteel nog enorm veel capaciteit beschikbaar op het laagspanningsnet. "Maar locatie speelt een extreem belangrijke rol. Daar waar de netten bijvoorbeeld langer geleden zijn uitgelegd, ontstaan de uitzonderingen. Op die plekken zullen verzwaringen van het netwerk nodig zijn. We hebben altijd netten verzwaard en dat zal ook met de komst van ev's blijven gebeuren. Niet overal is er namelijk voldoende capaciteit voor een onbeperkt aantal elektrische auto's. Door de auto's op te laden buiten de piekmomenten op het elektriciteitsnet, kunnen we grote investeringen voorkomen. Op deze manier houden we ons netwerk betaalbaar en betrouwbaar."
Om dan naast de verhoogde vraag ook nog maar te zwijgen van het toevoegen van vele zonneparken (aanbod). Het probleem wordt dan dubbel zo groot. BRON
Antwoord is nee... dat kan Nederland eigenlijk niet aan, Daarom moet Nederland zo snel mogelijk meer geld in stroom infrastructuren pompen. Dat hebben de sommige wetenschappers ook geopperd.
Geen idee waar je dat vandaan haalt. De netbeheerders zeggen dat ze de groei op dit moment makkelijk kunnen bijbenen, Als je alle personenauto's vervangt door EV gebruiken we 18% meer stroom, met de huidige trage groei van EV's is dat werkelijk geen enkel probleem. Als het moet kunnen ze dat over 12 maanden leveren hebben ze al gezegd. Er is alleen een probleem op de waddeneilanden.

Een van de vele broodjes aap die over EV's de ronde doet.
Volgens dit artikel uit 16-09-2019 is er momenteel WEL genoeg capaciteit.
Het Ev-equivalent van een jerrycan benzine meenemen is een flinke powerbank in je achterbak leggen. ;)

Waarom zou je trouwens laadpalen in "de bos" willen? Daar vind je nu gelukkig ook geen tankstations.
Op dit moment zie ik dat wel een belangrijke reden om een elektrische auto niet aan te schaffen, want voor mij is er iets te veel onzekerheid. Is er genoeg laadpalen, ook in de bos enzovoort?
Wat moet je met een laadpaal in het bos? En wat moet je net zo goed met een jerrycan benzine in het bos?

Een beetje elektrische auto rijdt minimaal 200km op een acculading. Hoe diep ga jij wel niet de bossen in dat je daar niet genoeg aan hebt?

Overigens kun je gewoon een generatortje meenemen als je het echt perse wil.
Benzine tanken en stroom laden zijn niet een op een te vergelijken.

Met mijn benzine auto's kwam ik minstens elke week bij een pomp. Als mijn tank leeg was moest ik naar de pomp en ik had daarin geen keus.

Met mijn 100% EV hang ik dagelijks thuis aan de stekker, elke ochtend staat mijn auto met volle 'tank' klaar op me te wachten. In mijn dagelijks verkeer heb ik nooit de behoefte om elders mijn 'tank' vol te gooien, hoewel ik hem soms op kantoor ook aan de stekker hang.

Op hele lange ritten maak ik wel soms gebruik van de superchargers, maar dan alleen voor de kilometers die ik echt nodig heb om op mijn bestemming en/of thuis te komen.

Je kunt dus niet stellen dat elke pomp een op een vervangen moet worden door een lader, want de noodzaak daartoe gaat simpelweg flink omlaag. Uiteraard verschilt de situatie van persoon naar persoon, niet iedereen heeft thuis en op kantoor een lader, maar heel veel mensen hebben dat wel en zullen dus minder naar een centrale 'pomp' gaan.

En last but not least: ik gebruik thuis een systeem qua laden waarbij mijn oplaadsessie door de netbeheerder gestuurd wordt. Als ik om 18:00 thuis kom gaat de stekker erin en in mijn profiel staat dat ik zeker wil zijn dat mijn auto de volgende ochtend om 08:00 tot 90% volgeladen is. De netbeheerder stelt het laden uit tot een moment dat ze restcapaciteit heeft en stuurt dan een signaal zodat het feitelijke laden begint, vaak is dit tussen 00:00 en 05:00. Op momenten dat ik wel direct wil laden kan ik in de App een schakelaar om zetten zodat het laden wel direct start, dus ik hou volledige controle.

Voor dit uitgesteld laden krijg ik overigens een korting op mijn kWh prijs ten opzichte van wat ik voor mijn normale kWh prijs betaal. Er is dus een directe incentive om hier aan mee te werken, ook al zal ik er niet rijk van worden.
Zo laden klinkt als de beste manier om het net stabiel te houden. Kan iedereen hier aan mee doen? En om hoeveel korting gaat dit?
https://jedlix.com ,deze kun je dan met een API koppelen aan je auto, scheelt 2 cent per kWh
Er loopt (ik dacht) in Amsterdam een project met 'slimme laadpalen'. Op piek momenten geven die een lager vermogen af aan ladende auto's om de druk op het energie net te beperken.

Zodra er weer wat meer ruimte op het net is gaan de laadpalen op vol vermogen.
Mijn persoonlijke ervaring met een Model 3 Performance: ik laad 99% van de tijd thuis en gebruik de superchargers enkel op echt lange trips.

Bv naar een klant in Luxemburg vanuit Mechelen of een weekendje naar Reims. Dan stop ik sowieso om de 2u - 2,5u om eens de benen te strekken dus gaat hij dan aan de supercharger.

Voor het overige voldoet die perfect als je hem thuis altijd oplaadt tot 90%.

En ik rij gewoon de snelheidslimiet op de autostrade, niet nodig om aan 110km/h te rijden. Bereik genoeg.
En ik rij gewoon de snelheidslimiet op de autostrade, niet nodig om aan 110km/h te rijden. Bereik genoeg.
Je weet dat 150 Kmh het meest voordelige is? Je verbruikt iets meer maar omdat laden zo snel gaat verlies je daar minder dan dat je kan winnen met rijden. Ik doe veel Autobahn en denk zelf dat als jet koel is 160 kmh nog beter is.
Nee dat wist ik niet, bedankt! Eens testen als ik nog eens op de Autobahn kom.

Buiten DE is het helaas niet zo voordeling voor de bankrekening en het rijbewijs :-)
190km/h is toch het efficientst volgens die tabel van Bjorn Nyland? :D

https://insideevs.com/new...sing-speed-tesla-model-3/

[Reactie gewijzigd door JaymzHetfield op 23 juli 2024 12:08]

Ik laad mijn Tesla 1 a 2x per week op bij mijn werk aan een openbare paal (11kW). Via Eins laad ik dan voor 5 euro per sessie. Mijn gemiddelde kosten per KM van mijn Tesla zijn daardoor 0,02 euro per km aan stroom.
Anoniem: 588876 @GrooV28 augustus 2019 15:02
Laden via Eins voor 5 euro per sessie??. Zou je wat meer uitleg willen geven. Niets te vinden op google over Eins.
hoeveel kwh gaat er dan precies in?
Want wat is je kwh prijs precies bij die paal?

Want ik heb al een discussie thuis, als ik elektrisch ga rijden wil ik thuis opladen (ook zonnepanelen op het dak liggen) maar je ik heb alleen maar een garage en die wordt ook gebruikt voor fietsen, gereedschap enzovoort..
Maar thuis opladen zal volgens mij altijd een stuk voordeliger zijn...
5 euro per sessie staat er toch? :)

Hoeveel je laad is natuurlijk afhankelijk van je auto. Maar ik heb wel eens coor 5 euro van 8% naar 100% geladen. 70+kWh voor 5 euro) Je hebt overigens wel meer flat rate aanbieders hoor. En dan is thuisladen echt niet altijd voordelig als je geen zonnepanelen hebt
Kan het net dat aan?
Een gemiddelde auto in Nederland rijdt minder dan 14.000 km per jaar(CBS).
Dat vereist ongeveer 2200 kWh
Voor 10 miljoen auto's zou dat neer komen op 22 TWh

Er wordt naar schatting dit jaar 120 TWh aan stroom in Nederland verbruikt.
Dat betekent dus als ALLE personenauto's elektrisch gaan rijden er slechts een 18 procent toename is in stroomverbruik in Nederland.

Ja dat vereist aanpassingen aan het net maar niet speciaal gigantisch veel.
En veel van die aanpassingen zijn toch al nodig vanwege zonnepanelen of windenergie.
Die 18% is een gemiddelde, maar zo gemiddeld zal het niet zijn.
Tel er dan ook nog de elektrische bussen, elektrische vrachtwagens en de warmtepompen (en airco's die iedereen deze zomer gekocht heeft) bij op, en van die 18% blijft niets meer over.
Het zal meer worden dan 18% maar dat gaat ook een flink tijdje duren. Als de netwerkbeheerders de komende 30 jaar hun netwerk geleidelijk upgraden naar ongeveer 150% van wat het nu is dan zal het prima gaan. Veel onderdelen zullen in die 30 jaar toch vervangen moeten worden.
Daarnaast zullen een aantal hoogspanninglijnen en transformatorstations al in de komende 10-12 jaar anders moeten gaan lopen dan welworden aangelegd door de verwachte enorme toename van windenergie op ons netwerk.
Met de toevoeging dat de raffinage industrie momenteel zo'n 44 TWh aan energie verbruikt.
Daar zal een fors deel van wegvallen als we allemaal elektrisch gaan rijden.

Onder de streep kan dit dus heel goed een verlaging van de totale energiebehoefte opleveren, omdat brandstofauto's enorm inefficient zijn.

Bron: https://www.clo.nl/sites/...-0017-002g-clo-22-nl.xlsx
Het klopt dat we in de toekomst minder energie overall zullen gebruiken ook al omdat elektrische auto's en warmtepompen efficiënter zijn dan wat we nu allemaal gebruiken maar de afname zal met name zitten in afname van gebruik brandstoffen.
Gebruik van elektriciteit zal wel toenemen.
Het netwerk is al best goed, maar zal waarschijnlijk meegroeien met de vraag. Het is niets alsof vandaag morgen alle auto's 250kW laders zullen gebruiken, al is het maar omdat de meeste auto's nog op fossiele brandstoffen rijden.
Hier gaat decennia overheen.
De Tesla Superchargers zijn al 150 kW, alleen was het vermogen voor 1 auto beperkt tot 120 kW. Qua netaansluiting heeft dit dus allemaal geen gevolgen. De aansluiting is er al.

1 Supercharger kon al 150 kW opnemen uit het net wanneer er 2 auto's aangesloten zijn (middels 2 stalls)

Het is eens uitgerekend, maar het schijnt dat als we allemaal elektrisch gaan rijden de nationale stroomvraag maar met iets van 3% groeit. Dat valt dus best wel heel erg mee.

Er is wel investering nodig in het net, maar dat is vooral vanwege de grote hoeveelheden zonnepanelen, windmolens en andere volop groeiende decentrale opwekking waar het net niet op is ontworpen.

Als ik bv. kijk naar onze nieuwbouw wijk, staan iets van 1200 woningen. Die hebben vrijwel allemaal een dak vol met panelen liggen. Zeg gemiddeld 10 panelen. Dat zijn 12.000 panelen die op een goeie dag allemaal op vol vermogen energie leveren. Dat is 2400 kW
https://en.wikipedia.org/..._station#Battery_swapping

Ik vermoed zo dat battery swap in de toekomst de voorkeur gaat krijgen.
-Als je commercieel gaat laden wil je niet uren de klant over de vloer hebben, dat kost veel te veel ruimte.
-Batterijen kun je in alle rust opladen met zonne-energie.
-Dus geen rare stroompieken in het lichtnet.
-Batterijen die op voorraad, c.q. aan de lader staan zijn een vorm van opslag die multifunctioneel ingezet kan worden.
-Wisselbatterijen vormen een aardige beleggingscase. Het ontzorgt de autobezitter. Het batterijgedeelte hoeft hij niet meer ineens te betalen, maar hij huurt.

Op dit moment zijn er gewoon te weinig batterijen om een wisselbestand aan te leggen, maar ooit zullen ze er in overvloed zijn.
Technisch is het prima mogelijk om de batterij van chip te voorzien die (rest-)levensduur en laadtoestand bijhoudt voor handelsdoeleinden.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 23 juli 2024 12:08]

Battery swap was ooit de insteek van Tesla, de Model S ondersteunde dit ook:

https://www.youtube.com/watch?v=H5V0vL3nnHY

Tesla kwam er echter achter dat het niet haalbaar en te kostbaar was en dat Superchargen uiteindelijk veel goedkoper en sneller was en men zo een veel fijnmaziger netwerk kon bouwen. De Tesla Model 3 ondersteunt het fysiek ook niet eens meer.
Een swap duurt ook snel 10 minuten, dus je tijdswinst is al 0,0
En dan nog de bijkomende hogere kans op storingen, nee, laat mij maar laden ;)
Nog nooit iemand ZO lang zien tanken, maar inderdaad gaat de swap ook veel sneller dan ik had gedacht!
Gezien de autodichtheid bij u in Nederland en wat ik ervan kan maken m.b.t. het huidige NL stroomnet gaat dit mogelijk nooit lukken. Een veel efficienter autogebruik (ipv bezit) mogelijk wel.

De waarde van "bezit" is nu al onderhevig aan verandering, dat zal ook m.b.t. autobezit nog veel meer gaan veranderen En daarbij moet autonomous driving ook een belangrijke rol in gaan spelen.
Opladen doe je in bijna alle gevallen in alle rust tijdens de 99% van de tijd dat de auto stilstaat. Geen pieken, kan tijdens de werkdag met zonne-energie enzovoort. Je denkt nog teveel vanuit het model van een brandstofmotor: de nood om te Superchargen is een uitzondering. Batterij swappen dus ook en het zal dus nooit gebeuren want veel te omslachtig en te duur om te organiseren.
Als je enige idee van de onderkant van autos hebt en kijkt hoe de accu gepositioneerd is in een elektrische auto dan zal je inzien dat een swap nooit iets gaat worden bij een personen auto.

Misschien wel bij grotere bedrijfs of vracht auto’s waar het uiterlijk en aërodynamica minder belangrijk is maar even een bodem plaat van een personen auto openmaken is echt niet handig en snel. Al helemaal niet met alle maatregelen om vocht buiten de deur te houden ivm roest
Er is werkelijk geen enkele firma meer bezig met accuswap. Het is gewoon onhandig, hartstikke duur en in praktijktesten moest er altijd iemand met een hogedrukspuit aanwezig zijn. Wel eens onder je auto gekeken als er sneeuw ligt? Of als het modderig is?
Je argumenten kloppen niet. Je rijdt duidelijk zelf niet zelf in een elektrische auto:

- Klanten uren over de vloer? Laden doe je tijdens parkeren. Ben je klaar bij je klant/opdrachtgever dan rij je weer weg. Je wacht niet op laden, tenzij je onderweg moet snelladen. Dat doe je alleen als je verder moet rijden dan het bereik van je auto (dus zeg 300km).

- Batterijen kun je niet opladen met zonne-energie. Mijn auto heeft een 100 kWh accu, ik moet 75 panelen en 1 goede dag zon hebben om die te kunnen laden met zonne energie. Het is dus onrealistisch om een of ander "accuswap station" te hebben waarbij de accu's met zonne energie worden geladen. De accu's zijn daarvoor te groot of de zonnepanelen te inefficient.

- Wisselbatterijen zijn een drama. Het is juridisch complex, het is qua garantie complex, het is voor de auto bezitter onhandig (je kunt ineens een oudere accu krijgen die minder bereik heeft) en het is duur. Kijk naar de merken die dit doen cq. deden. Het kost te veel geld. Huren is per definitie duurder dan kopen als je zo'n accu altijd nodig hebt (en er moet altijd 1 onder je auto hangen).

- Je zit met een enorm scala aan verschillende accu's. Zelfs binnen 1 model (Tesla Model S) zijn er al iets van 6 varianten. (40 kWh, 60 kWh, 75 kWh, 80 kWh, 95 kWh, 100 kWh). Bedenk dan dat er straks misschien wel 100 modellen zijn met nog meer accu varianten.

- Rare stroompieken zijn helemaal geen probleem. Je betaald wat meer, maar het lichtnet kan het prima aan. Bovendien kun je die stroompieken afvangen met energieopslag bij je laadstations. Electrify America doet dit al met ... jawel.. Tesla Powerpacks.

- De stroompieken vallen ook wel mee. Veel Superchargers hebben overdag wel een redelijk te voorspellen gebruik. Het energiegebruik is daarmee ook te voorspellen.
Kan iemand wat meer duiding geven over wat dit inhoudt op vlak van laadtijden?
Bijkomend, heeft sneller laden impact op de levensduur van de batterij?
Hiermee krijg je plaats van 30 kWh in 15 minuten krijg je nu 37,5 kWh in 15 minuten. Oftewel 187,5 km in 15 minuten.

De impact op levensduur is verwaarloosbaar zo lang je snelladen beperkt tot wanneer je geen keuze hebt en regulier gewoon tijdens het parkeren laad (thuis, op de zaak of bij de supermarkt).
Dat is dus wel even een probleem. Als het mogelijk word om snel je auto vol te laden word dat dus steeds aantrekkelijker en gezien thuis laden voor het overgrote deel er toch al niet in zit (denk aan die woonwijken waar het nu al ruzie is om een normale parkeerplaats) gaan die dus massaal aan de supercharger.

Edit:
Blijkbaar is het niet duidelijk: ik doel dus op plaatsen waar niet genoeg of geen parkeerplaats is.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 23 juli 2024 12:08]

Je hebt helemaal gelijk. Het is volstrekt ondenkbaar dat alle parkeerplekken in woonwijken ooit een stopcontact-met-kaartlezer krijgen. Net zo ondenkbaar als breedband internet in elk huis. Of, nog gekker, in elke broekzak en elk tasje! 8)7
Daarom zeg ik ook ruzie om een parkeerplaats, niet ruzie om een laadpaal (hoewel dat al even erg of erger is). Er zijn gewoon meer auto's dan parkeerplekken. En dan heb je nog dorpen waar helemaal geen parkeerplaatsen zijn. Daar parkeer je langs de stoep, en daar zie ik niet zo snel laadpalen komen. Lijkt mij niet wenselijk dat je in iedere stoeptegel een stopcontact hebt waar iedereen zijn nek breekt over de laadkabel.

Of zoals bij mij in de straat: geen parkeerplaatsen en hier en daar iets wat voor stoep moet door gaan. Nu hebben de meeste wel een oprit, maar sommige hebben dat niet en die staan dus pertinent op de straat (die geen twee auto's breed is).

Voor die mensen is het dus elders laden: tankstation.
Een hamer ziet overal nagels , u ziet overal problemen.
Elke verandering is moeilijk maar wat een heerlijke stilte en zuivere lucht straks :Y)
Nou goed, nog een probleem dan: fijnstof komt voor een groot deel van banden af, die met een zware rechter voet nog harder slijten bij een EV (want dikke koppel bij stilstand), en ook het meeste lawaai komt van de rollende banden. Je hoort ze voornamelijk niet bij het wegrijden (wat weer problematisch is). Ook zijn veel brandstof auto's al redelijk stil binnen de bebouwde kom.

Ik denk dat binnen de bebouwde kom het meeste te winnen valt als we scooters en brommers gaan weren. Veel herrie en uitstoot bij praktisch geen vermogen.
Fijnstof komt ook veel af van remmen maar EV's remmen voornamelijk regereatief.
Daarom remmer ze ook veel geleidelijker en dat levert ook minder schade van de banden op.
Jij denkt dat, heb je dat gebaseerd op cijfers?
Ik zie nog maar weinig brommers maar dat is subjectief...

Wat het geluid betreft :
https://www.theverge.com/...ean-union-rules-2019-2021

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 12:08]

Valt reuze mee, bij een EV kun je een zeer goede tractie control toepassen, welke minder dan een millimeter slip kan detecteren waardoor je banden langer mee gaan dan je bekleding.
Bart ® Moderator Spielerij @LOTG28 augustus 2019 16:14
Naast dat het natuurlijk prima mogelijk is om op de stoep ook laadpalen te plaatsen, vergeet je een andere technologische ontwikkeling: zelfrijdende auto's. In de toekomst waarin elke auto elektrisch is, is ook elke auto zelfrijdend. Als een auto moet laden, kan dat op een groot laadplein ergens buiten de stad, de auto rijdt zichzelf daarheen. Dus je probleem van overal laadpalen, is al achterhaald voor je er last van krijgt.
Anoniem: 310408 @LOTG28 augustus 2019 18:39
Daar parkeer je langs de stoep, en daar zie ik niet zo snel laadpalen komen.
Ik wel... De meeste parkeermeters zijn weg maar er was een tijd dat er daarvan 25.000 in Amsterdam waren.
Gaan die mensen nooit werken, boodschappen doen of ergens uit eten? Meestal rijd je een auto van A naar B. Als A geen laadvoorziening heeft dan zoek je die toch bij B?
Ook daar moet dan gewoon plek zijn, of als jij bij B bent aan het laden, ga je halverwege shoppen of eten even terug naar de garage om je auto te verplaatsen zodat iemand anders kan laden? Even buiten het punt dat dit moment garages maar meestal 5-10 palen hebben, dat zullen ze dan flink moeten opkrikken.
Ons stroomnet en internet is ook al zwaar overgedimensioneerd, waarom zou dat voor laadpalen niet ook kunnen? Je kan achter een 3x35A natuurlijk 4 laadpalen zetten die tot 11 kW per stuk gaan, maar waarom niet 8 of zelfs 10? Is een auto vol dan is er meer capaciteit voor de rest. Eventueel kan je er zelfs een premium aanhangen voor wie moet laden en daardoor meer capaciteit krijgt ten koste van de rest.
Vergelijkbaar is dat natuurlijk ook niet helemaal, stroom/internet is niet meer dan een kabel die vanaf het begin al 'aan een gebouw' zit, we praten nu over een los object dat een 12m2 apparaat van sap moet voorzien, maar gelijktijdig rekening moet houden met het deel dat het niet heeft (immers zegt de wet nu nog dat je niet mag parkeren op een EV plek).

Natuurlijk kan je helemaal losgaan met palen als je 50:50 ratio hebt in rijdend Nederland van EV's, maar bij een 1:100 (gok obv palen vs plekken), extreme kosten puur voor een stuk overkill. Goed, in het stuk transitie zou je kunnen zeggen dat je gewoon een berg stopcontacten bij plekken zet, hang je eigen 220v lader eraan (zo gaat het in onze garage), heb je geen verplichte EV plekken en nooit ongebruikte stukken. Maar dan heb je 4-5 uur laden nodig, voor mij geen probleem, maar anderen mogelijk wel.

Stroomnet en internet zijn decenia al hetzelfde principe (ok, nu recent wat meer met glasvezel, maargoed), wie zegt dat 'dit' de oplossing is voor de toekomst? Accu-swap, waterstof, elvenstof of nucleair, als de paal achteraf geen toekomst heeft, moet je nu dan al helemaal los gaan?
Vergelijkbaar is dat natuurlijk ook niet helemaal, stroom/internet is niet meer dan een kabel die vanaf het begin al 'aan een gebouw' zit,
Op maandag schepte de heer de aarde
Op dinsdag schepte de heer gebouwen
Op woensdag schepte de heer stroom en internetaansluiting
:+
Hij heeft de wereld in 7 dagen geschapen. En dat kan je wel zien ook, wat een puinhoop.
Eigenlijk 6 dagen, zondag is een rustdag en deed hij feitelijk niets. Anders hadden we nu overal laadpalen gehad.
We dwalen af maar de film ‘le nouveau testament’ is komisch in deze.
Daar parkeer je langs de stoep, en daar zie ik niet zo snel laadpalen komen.
Ik heb er in Den Haag toch een aantal zien staan.
Waarom is dit ondenkbaar? In veel koude landen is het normaal dat bij parkeerplaatsen een stekker bij elk parkeervak hangt voor de standkachel. Ga eens in Zweden en Noorwegen kijken...

Of was je opmerking sarcasme?
Het is misschien wel sneller, maar ik zit écht niet te wachten om een half uur te moeten wachten tot er voldoende in zit. Als ik geen fatsoenlijke laadopties had had ik nog gewoon op brandstof gereden. En nee, ik heb geen eigen oprit.

Uiteindelijk zal je zien dat steeds meer bedrijven gaan proberen om klanten binnen te halen door hun parkeerplaatsen te voorzien van laadpalen. McDonalds, Van der Valk, Albert Heijn en zelfs de Lidl hebben vaak al laders. Bij de Lidl zelfs een gratis "snellader" (50 KW).

De gemiddelde automobilist rijdt maar 12.000 km p/j. Deze zullen aan één nacht per week laden al voldoende hebben. Hiermee zouden in theorie alleen tijdens overnachten al 7 auto's per laadpaal bediend kunnen worden. Waarbij je bij de supermarkt, in de stad of in het dorp altijd even kan bijladen waardoor je al snel een gemiddelde dag (33 km) bereik per uur kan laden (11 kW).
Het is sowieso geen half uur, en je auto hoeft niet altijd helemaal vol.

Mij valt het allemaal heel erg mee in ieder geval
Als je enkel en alleen gaat snelladen dan ga je daar toch niet dagelijks langs als je accu groot genoeg is om met één lading twee dagen te overbruggen? Ik laad gewoon thuis op mijn eigen paal, maar wel maar twee á drie keer per week omdat ik het onzin vind om elke dag de stekker erin te stoppen.
In mijn situatie zou ik dus nergens (ja echt nergens) in de buurt mijn auto kunnen opladen als het niet in mijn eigen oprit zou kunnen. Mijn overburen hebben dus geen oprit, en staat dus op de rijbaan geparkeerd langs een weilandje, want er zijn geen parkeerplaatsen.

Je bent dan inderdaad aangewezen op andere publieke punten om je auto op te laden en je gaat niet zo snel 10km rijden om je auto op te laden. En dan wil je ook dat het snel gaat als je moet wachten.
Elektrische rijden is nieuw en niet voor iedereen geschikt. Hoe meer elektrische gaan rijden, hoe meer laadpalen er zullen komen en hoe kleiner het probleem wordt. Uiteindelijk zal je een toekomst zien waarbij bijna elke parkeerplaats een laadpaal heeft, eventueel zwaar overgedimensioneerd zoals ons stroomnet en internetverbinding zodat het eerlijk verdeeld wordt. Mogelijk met een premium om sneller te laden.
Electrisch rijden en autobezit (zal enorm afnemen) gaat zoveel maatschappelijks veranderen de komende 20 jaar - dan met name autonomous driving. Hierdoor zal rijden veel efficienter gaan worden (dus meer mensen met de auto) en dat zal ook enorm van invloed zijn op de infrastructuur in steden.

Als een goedgevulde auto van A naar B rijdt - daarna naar oplaadlocatie C maar deels van die route met passagiers die op weg naar C ergens uitstappen. Hiervoor zal het bezit van een auto moeten veranderen.
Helemaal gelijk, maar tot die tijd moeten we toch stoppen met onszelf vergassen waar dat met minimale impact kan..
Ik doe dat zelf in dit land al (ver buiten EU) alleen is in dit land (uit noodzaak) enorm (en zeer succesvol) ingezet op openbaar vervoer in en tussen de steden. OV is de beste manier om vergassing tegen te gaan.

Met het huidige OV in NL krijg je de massa er niet in, en terecht. Dus je moet kijken naar andere manieren. Een oplossing is het bezit aan te pakken, waardoor auto's efficienter gebruikt (kunnen) worden. Nog veel efficienter is als ze autonomous driving echt doorzet. Tot die tijd zal het aanmodderen blijven.

Ik zie (van afstand) niet gebeuren dat overheden/investeerders in NL miljarden gaan investeren om het stroomnetwerk aan te passen en steden vol te zetten met vele tienduizenden (prive) laadpalen
Het autobezit zal afnemen, maar of dat komt door elektrisch rijden of omdat we steeds meer urbaniseren? We kunnen nu ook al taxi's pakken, en dat doen we ook niet. Wat wil jij betalen voor een rit in een zelfrijdende auto? En wil je met anderen in evsuto zitten. Of langs 3 andere adressen voordat je aankomt op de jouwe? Dat kan nu al en gebeurd niet. Verder willen we op het zelfde moment naar werk en huis. Dus nog steeds auto's nodig. In steden zal wat het verluchting geven maar verder niet. En jij als bezittervan een zelf rijdende auto wil wel wat verdienen aan je ritje, je wil je auto "terug verdienen".

Te veel haken en ogen....
Ik denk dat het komt door een combinatie van culturele, maatschappelijke en technische verandering. Bezitten van dure (is relatief) gebruiks goederen neemt af. Steeds meer producten worden geleased. Dit soort veranderingen zijn wereldwijd. Of het nu een electrisch stepje, een auto of een huisdier ( in Japan kan je die leasen.)

In Nederland hangt veel af van prijs en zogenaamde privacy. Een soort van 'pod' zonder chauffeur die je (al dan niet samen reizend) van A naar B brengt, en daarna zichzelf bij een laadstation oplaadt en in de buurt daarvan andere passagiers oppikt. Dit is geen science fiction, Mercedes investeert al heel veel om een modulair autonomous driving platform te ontwikkelen voor zowel personen als vrachtvervoer in urbane gebieden.
Njah nieuw, een dieselauto is nieuwer,
Verschil is dat het nu pas betaalbaar en praktisch word
Anoniem: 310408 @LOTG28 augustus 2019 18:43
Dan krijg je wellicht een oplader op je werk, of laad je bij de supermarkt als je op zaterdag boodschappen doe. Het grote voordeel van stroom is dat het overal ligt en je het overal kan gebruiken (je wilt niet naast een benzinestation wonen nietwaar?)
Het is net zo absurd en problematisch als een persoonlijke computer in elk huis te willen :)
Mij lijkt laden op een plek die geen parkeerplaats is, maar waar je auto wel dagelijks staat iets problematischer.
Hoezo? Als de laadpaal lastig te plaatsen is dan zijn er zelfs oplossing denkbaar met een laadpaal die in de grond zakt als die niet gebruikt wordt. Is net een bedrijf in Engeland mee begonnen. Tuurlijk, nu nog duur maar de kosten dalen vanzelf en je kan het aantal in de straten laten meegroeien met de stijiging van het aantal EV's. Sowieso worden ook in de wat oudere wijken steeds meer (wijk)parkeergarage's gebouwd dus daar is het meegroeien met de behoefte nog minder een probleem.

Net als hier meer gememoreerd, we lopen nu ook met CPU-power en databandbreedtes in onze broekzak die jaren geleden ondenkbaar waren - zelfs voor thuis of op regulier kantoorwerkplek. We moeten ons niet blindstaren van wat nu kan, maar kijken waar het straks naar kan groeien.

Hier een video over die verzinkende laadpalen: https://www.youtube.com/watch?v=Frkw6aurVUY
De kosten van laadpalen zit meestal in vergunning, arbeid en tussenpersonen. Niet in de apparatuur. In tussenpersonen kan vaak veel gesneden worden, maar ik verwacht niet dat vergunningen en arbeid in de komende jaren goedkoper worden. Mogelijk zelf duurder.
Als laadpalen - in welke vorm dan ook - meer standaard worden zullen ook dat soort bottle necks teruglopen en routine worden. Kwestie van een beetje politieke wil, niet van technische limieten of complexe arbeid. Zendmasten voor de gsm waren ook eerst extreem duur, of daarvoor bekabeling van de tv. Hebben we ook overleefd - sterker nog uiteindelijk allemaal (nou ja, sort of) aan verdiend.
Wat voor plek had u in gedachten?
Straks heeft gewoon iedere openbare parkeerplaats een stopcontact.
Dat hoeft niet eens veel vermogen te hebben. De gemiddelde Nederlander rijdt maar 30km/dag.
Hier een test w.b.t. de laadtijden, impact op de levensduur van de batterij kan ik weinig over zeggen.
Het superchargen heeft wel enige impact op de levensduur van de batterij maar dit is ook niet bedoeld om dagelijks te doen. Doe je dit een paar keer per jaar zal die impact vast te overzien zijn. Ik gebruik nu 1,5 jaar een tesla model s en supercharge een paar keer per maand misschien. En ik heb na die 1,5 jaar nog geen kilometer minder op mijn rangeteller staan wanneer hij tot 90% geladen is. Bij degradatie zal dit ook daar zichtbaar worden dat je minder ver kunt.

Over laadtijden, het is maar een bepaald deel van de accu dat zo snel geladen kan worden. Uit mijn hoofd van 20 naar 80%. En dit zal dus aanzienlijk sneller gaan wanneer deze snelheid ook daadwerkelijk gehaald wordt. Dat is wel afhankelijk van de drukte bij de superchargers
Er zijn genoeg rijders die heel vaak SUC gebruikt hebben en beweren dat de degradatie 10% was bij 100.000 miles ofzo. Ik neem aan dat de Tesla's bij schiphol ook alleen maar gebruik maken van SUC. Komt bij dat het batterij management van Tesla hier rekening mee houdt en waarschijnlijk bij veel SUC minder snel zal laden.
Inderdaad, ongeveer 4% per 100.000 km (hoe je laad maakt daarvoor vrijwel niets uit).

Is alleen een probleem als de aandrijftrein van de nieuwe Tesla modellen inderdaad 1.000.000 km mee gaan zoals Tesla zegt! Ze hebben er al een goed aantal doe de helft daarvan hebben gedaan zonder enig onderhoud (op het vervangen van de koelvloeistof elke 100.000 na).
Ik heb van de schiphol taxi tesla’s gehoord maar hoe die laden en hoe de kwaliteit van de accu's zijn weet ik niet. Maar dan nog, bij prive gebruik en woonwerk laad je nooit zovaak bij de suc dat dit überhaupt uitmaakt.
Staat in de eerste alinea:
Tesla geeft aan dat de meeste rijders een algehele verbetering van de laadefficiëntie en pieklaadsnelheden zullen zien, al kan het exacte piekvermogen per auto verschillen. Dat hangt namelijk af van de capaciteit en de levensduur van de accu, de laadstatus en de buitentemperatuur.
Hangt dus af van wat wat voor accu er in de auto zit, hoeveel charge die betreffende batterij nog heeft, en de buitentemperatuur.
Daarnaast is het een piekvermogen(150kW), geen constant vermogen.
Het is in elk geval een verhoging van het piekvermogen van 25 procent.

Je zou het op deze manier kunnen berekenen als je alle nummers op een rijtje hebt:
Divide the load power by 1,000 for a value in kilowatts.
For example: 3,680 W = 3.7 kilowatts
Divide the power of your battery (also in kW) by the figure obtained to get the charging time.
For example: 24 kW/ 3.7 kW= 6.5 hours
First calculate your load power (P), by multiplying the voltage (U in volts) by the current (I, in amps). You get a value in watts.
P = U x I
For example: 16 A x 230 V = 3,680 W
Bron:https://www.energuide.be/...lectric-car-battery/1621/

[Reactie gewijzigd door kevlar01 op 23 juli 2024 12:08]

Kan iemand wat meer duiding geven over wat dit inhoudt op vlak van laadtijden?
Bijkomend, heeft sneller laden impact op de levensduur van de batterij?
oa: https://www.autobahn.eu/12542/tesla-supercharger-v3-is-hier/
Bij Ionity in Nederland haal ik ruim 190KW met mijn model 3. Maar diverse videos online dat de top van 200kw ook gehaald wordt.

In mijn geval is dat dus laden met 1425 km/ per uur, oftewel 24km per minuut laden.
Ter info. De goedkoopste uitvoering van de Model 3, de Standard Range Plus, blijft (voorlopig) nog beperkt tot 100 kW.
Fijn! Nu kan ik voortaan nog langer op de kinderen wachten :P
Maar hoe sneller hoe beter zou ik zeggen!
Ik was nog niet bekend met laders en ben laatst eens gaan kijken. Die dingen werken blijkbaar op 400V. 250kW is dus 625A! Stel, het is driefase, dan is dat nog steeds 208A per fase. Bizar, daar las je dik staal mee. Ik vond die connector best fragiel! Zouden die dingen over een paar jaar niet gecorrodeerd kunnen worden en dan gemakkelijk brand kunnen veroorzaken??? Er zal vast over nagedacht zijn, met impendantiecheck vooraf en zo... Maar toch... 625A man! :o
Zo ver ik weet is er ooit maar 1x iets mis gegaan met een lader van Tesla en tot op heden heeft Tesla altijd geleerd van elke fout die ze hebben gemaakt en lossen ze elke fout zo snel mogelijk op.

Het voordeel is natuurlijk bij Tesla dat ze miljoenen spaaracties hebben wereldwijd per maand waardoor ze enorm veel data kunnen vergaren van het laden en zo alles te optimaliseren om meer vermogen te kunnen laden gemiddeld en tegelijk ook veiliger door steeds meer precisie te regelen ^^.

Daarbij gaat het stroom er pas op als er een goede connectie is. Dus dan is er d8 ik geen vonk overslag toch?
Klopt, maar als de connectie in eerste instantie goed lijkt, stroom erop gaat en dan toch verbroken wordt.
Nee, er is inderdaad nog niets verkeerd gegaan, voor zover ik weet. Maar het is allemaal ook erg nieuw. En de stromen worden steeds hoger.

Ik zit nu ook nog eens te denken aan efficiëntie... wat zou dat zijn? 99% zou hoog zijn, maar dan ben je dus al 2500watt aan warmte aan het produceren...

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 23 juli 2024 12:08]

Nieuw? Tesla gebruikt het al zo'n 6 jaar hun laad netwerk. Er zijn al vele tientallen miljoenen laad sessies geweest en elke laadsessie vergaren ze data om het allemaal beter en veiliger te maken.

In juli nog ruim 2 miljoen laad sessies met een totaal van 72 GWh dat is afgenomen. Gigantisch veel eigenlijk en ongeveer voldoende voor 350 miljoen kilometer met het gemiddelde verbruik van alle tesla modellen.
https://electrek.co/2019/...72-gwh-electricity-month/
Die piek haal je alleen tot 10% ofzo.
Op YT heb je genoeg voorbeelden waarbij met de piek van 250 kwh
max laden piek is van 10% tot 45% SoC

https://forum.abetterrout...arging-summer-2019-update

[Reactie gewijzigd door mazzoop80 op 23 juli 2024 12:08]

Zie YT link. Real life test case. Tot 10% is het piekvermogen.
https://m.youtube.com/watch?v=vOlOsqvCXBY

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 23 juli 2024 12:08]

120kW vs 250kW chargers.

Die laatste gaan wel bizar snel. In circa 10 minuten naar 70% maakt de nodige stops al tot plaspauzes.
Die piek haal je alleen tot 10% ofzo.
Juist niet!
Zie mijn reactie op mazzoop80 boven
Jij hebt het over SuC V3.

Deze update gaat specifiek over de huidige supercharger, alle huidige superchargers in Europa zijn V2
Wat ik een beetje jammer vind en een gemis van tesla laders is dat er alleen tesla aan geladen kunnen worden. Hier waar andere laadmerken zoals ionity, allego etc alle auto toelaten, maar anders om niet. Tesla had hier nog meer geld mee kunnen verdienen door ook andere toe te laten.
Dit ligt niet aan Tesla maar aan andere merken.

Tesla heeft vanaf het begin aangegeven dat elk merk gebruik mag maken mits ze hun fair shares mee betalen aan het netwerk uitbreiden.

Een ieder heeft dit tot op heden geweigerd en waarom zou je iets aan andere merken "geven" waar ze niet voor willen betalen en wat jou een ontzettende "moat" geeft voor de EV markt?

Daarbij zijn er wel degelijk laadpunten waar andere merken kunnen laden. Vooral met destination chargers is dit het geval ^^.
Dus jij meent hiermee dat Tesla we mee betaald aan andere bedrijven voor uitbreiding? het gaat om het principe dat het standaard aansluitingen zijn en gewoon een betaalmuur gekoppeld kan worden, tesla's worden automatisch herkend en alle andere auto's moeten aanmelden via qr code, app of druppel. Zoals het bij iedereen gaat. Ionity en allego kunnen tesla's toch ook gewoon paden waarom niet andersom.
Omdat Tesla heel duidelijk er over is geweest. Punt.

Of je betaald mee aan hun netwerk of je krijgt geen toegang. Tesla heeft er honderden miljoenen al aan uitgegeven zo niet richting een miljard. Denkt u nou echt dat ze dan ineens gaan zeggen. O weet u wat? U heeft als merk er niet aan meegewerkt maar nu we zo groot zijn mogen jullie alsnog toegang want dat is wel zo eerlijk.

En Ionity is ook een samenwerking tussen meerdere fabrikanten.
Dat klopt.... Ik krijg zelf volgende maand een Mercedes EQC en daar hebben ze het niet over iets anders. En eerlijk het zijn goede en snelle 350kw laders, maar ook hier kan een tesla op zonder probleem vandaar mijn opmerking dat ik het jammer vindt.
Die 350 kW laders kunnen voorlopig nog niet volledig gebruikt worden tot het maximale vermogen. Geen auto in de wereld die dat aan kan.

Daarbij is er geen enkel netwerk ter wereld zo groot als die van Tesla voor snelladers. We hebben het over zo'n 13.000 diepladers van Tesla waar Ionity er volgend jaar 400 wilt plaatsen.

Dat is nogal een groot verschil.
Ik heb ook nooit gezegd dat die 350kw volledig bruikbaar zijn. Tesla heeft wel een update aangekondigd om 250kw te kunnen laden.
Anoniem: 1248170 29 augustus 2019 15:58
Hoeveel volt is dat wat er ingaat. Kan me mijn bijbaantje nog herinneren 15 jaar geleden op eindhoven airport. Mocht t vliegtuig inpluggen. De ground power unit leverde 3x 112v 120kva.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.