Tesla vraagt patent aan op vloeistofgekoelde laadconnector

Tesla heeft een patentaanvraag ingediend voor een laadconnector die gekoeld wordt met vloeistof. Het gaat hier om het laatste verbindingsstuk aan het uiteinde van een laadkabel, dat daadwerkelijk in een elektrische auto wordt gestoken.

De patentaanvraag bij de World Intellectual Property Organization stamt uit maart en is onlangs gepubliceerd. Volgens Tesla is dit nieuwe ontwerp effectiever dan de momenteel gebruikte connectors: 'Het tweedelige ontwerp maakt een efficiëntere routering van elektrische draden van de laadconnector mogelijk en de algehele grootte van de laadconnector kan worden beperkt'.

Het is niet duidelijk of en wanneer de vloeistofgekoelde laadconnectors zullen verschijnen en of dat bij de V3-Superchargers al in sommige gevallen is gebeurd. De toepassing van dit ontwerp zou in ieder geval het lozen van warmte tijdens het laden verder moeten bevorderen, wat een hogere stroomsterkte en sneller laden mogelijk moet maken.

Tesla gebruikt bij de V3-Supercharger al een vloeistofgekoeld kabelontwerp, wat volgens het bedrijf het piekvermogen van 250kW mogelijk maakt. De V2-versies van Tesla's snellader hebben nog luchtgekoelde kabels en die komen niet verder dan 150kW.

Door Joris Jansen

Redacteur

30-09-2019 • 19:26

199 Linkedin

Reacties (199)

199
194
99
13
0
80
Wijzig sortering
Klinkt niet als echt super vernieuwende technologie maar t zijn wel weer mooie stappen (mbt opladen) die nodig zijn om meer mensen over te halen richting t electrisch rijden, als ze t rijbereik nog niet super super ver krijgen dan is sneller lader (vergelijken tot voorheen) wel handig.

Ook mooi dat Tweakers laatste tijd voor mijn gevoel meer op patenten richt :), of er komt teweinig nieuw spul aan of heel veel staat klaar op de ideeën bank voor ons als consumenten.
Klinkt niet als echt super vernieuwende technologie maar t zijn wel weer mooie stappen (mbt opladen) die nodig zijn om meer mensen over te halen richting t electrisch rijden, als ze t rijbereik nog niet super super ver krijgen dan is sneller lader (vergelijken tot voorheen) wel handig.
Ik rij maandelijks Bordeaux-Utrecht en terug in mijn Tesla model S en doe daar 70 minuten langer over dan in mijn Mercedes model S (ja, ik geef veel te veel uit aan auto's) . Ik kom veel minder vermoeid aan (omdat je 90% van de tijd alleen maar om je heen zit te kijken), heb alleen kosten aan de payage (alle supercharging is is gratis voor mij, de kosten per kilometer zijn voor mij echt een derde van die van de Merc). Tegenwoordig doet ie zelfs alle afritten en opritten op de automaat, kiest op de Parijse Peri zelf de correcte baan etc, het zwaarste voor mij is het kiezen van de podcast die ik wil luisteren.

Door de updates van Juni kom ik nu bij een supercharger aan met de accu op de juiste temperatuur waardoor er sneller geladen kan worden (ik won met die update 20 minuten!). Als je dat doet vanaf 10% zie je rond 35% een piek in temperatuur waardoor de laadsnelheid trager moet worden. Als je de accu de hele tijd koel kan houden kan je de maximale laadcapaciteit tot 65% volhouden. Dat zou op mijn rit nog een keer 10 minuten schelen. Het scheelt ook in herrie want als het erg warm is zijn supercharge stations best lawaaierig met al die auto's die staan te blazen. Altijd beter dan auto's die de accu niet reguleren maar toch, beter koelen in een kast dan in de auto.

Net als bij PC's beter de warmte met waterkoeling naar buiten voeren dan het met luchtkoeling in de kast pompen en daarna de kast te moeten koelen.
De vloeistof in de stekker koelt alleen de stekker, niet de accu's in de auto. De accu's zullen dus nog steeds warm worden rond de 35%

[Reactie gewijzigd door dabronsg op 30 september 2019 22:01]

Over het algemeen is het accupakket van een elektrische auto (en ook van de meeste hybride auto's) tegenwoordig gekoeld door middel van het aircosysteem. Dit om te voorkomen dat ze te heet of te koud worden. Dit is waarom je ook een kleine hoeveelheid bereik kunt kwijtraken terwijl je stil staat. Als een zwarte tesla in de zon staat te bakken en het accupakket bereikt een temperatuur boven een bepaalde grenswaarde, zal de airco deze gaan koelen.

Je kunt er dus redelijkerwijs vanuit gaan dat bij het laden, wanneer de energievoorziening niet zozeer het probleem is, maar wel de snelheid waarmee de lading kan worden opgeslagen, er best een beetje energie verloren mag gaan in het koelen van het accupakket om snellere opslag in de cellen mogelijk te maken. Dit zal dan ook gebeuren. Dit systeem heet een BTMS (Battery Thermal Management System). Dit systeem is ook noodzakelijk omdat Li-ion cellen (die over het algemeen in elektrische voertuigen worden gebruikt) helemaal niet zo lekker gaan op vrieskou of hogere temperaturen, daar rent de levensduur achteruit.

[Reactie gewijzigd door naarden 4ever op 30 september 2019 22:37]

Klopt en in de winter verwarmd :)
Maar uit veel tests bleek dat hoewel de airco en verwarming idd effect hebben op je radius, in de practijk is dit hoogstens een aantal %
een aantal %? 100? :+

(handvol procenten bedoelde je vast)
Ligt natuurlijk aan hoe ver je rijd :+
En het klimaat :)

Maar voor zo ver ik gelezen heb moet je moeite doen om boven de 5 te komen.
Ik rij maandelijks Bordeaux-Utrecht en terug in mijn Tesla model S en doe daar 70 minuten langer over dan in mijn Mercedes model S (ja, ik geef veel te veel uit aan auto's)
Ben benieuwd hoelang je erover doet als straks iedereen electrisch rijd (mocht het plan worden doorgedrukt). Ze kunnen misschien meer electrische punten bij tankstations plaatsen, maar ik zie het persoonlijk niet voor mij als iedereen om de zoveel km moet gaan opladen (zeker als je bekijkt dat iedereen er minimaal kwartier moet staan).

Naast de vele technische mankementen van de Tesla ben ik in ieder geval nog niet overtuigd van de voordelen van electrisch rijden. Wacht liever nog eventjes de kat uit de boom voordat ik het overweeg het te gaan leasen.

[Reactie gewijzigd door vali op 30 september 2019 20:41]

Als *straks* iedereen elektrisch rijdt, staan er *straks* ook veel meer laadpalen en is de beschikbare capaciteit ook hoger.
De poster laadt waarschijnlijk om de 400 km op. Haalt een kopje koffie en staat dan naast de andere chauffeurs die (na het tanken van benzine) hetzelfde doen. En dus ook een parkeerplek innemen.
Ik denk dat je een probleem ziet dat er niet is.
Als *straks* iedereen elektrisch rijdt, staan er *straks* ook veel meer laadpalen en is de beschikbare capaciteit ook hoger.
Meer laatpalen en hoe zie jij dat precies voor je? Moeten ze dan twee keer zoveel land om een tankstation gaan opofferen? Tanken duurt nu niet eens 5 minuten en ik kan vervolgens op de snelweg weer 1000KM vooruit. Dat ze straks over 1, 2 of misschien pas over 5 jaar snellere laat tijden gaan behalen is toch niet iets waar je op gaat gokken als je een dure uitgaven doet? Ik in ieder geval niet en wacht het af tot ze eventjes wat verder zijn.
Stel je even automatisch gereguleerde elektrische auto's voo
Je kan overal wel de "stel je eens voor" zin voorplaatsen, maar ik bekijk liever wat nu de mogelijkheden zijn. Elektrisch rijden bestond al voor bezine motoren en tot heden lopen ze qua techniek en mogelijkheden nog eventjes achter. Is dat erg? Zeker niet aangezien ze niet stil zitten , maar het is mijns inziens nogal apart om mensen af te branden die niet met je eens bent. We zitten hier toch niet op Facebook?
De poster laadt waarschijnlijk om de 400 km op.
Je vergeet alleen dat de persoon met de benzine wagen gelijk kan wegrijden na het halen van zijn koffie. Helemaal als hij niet de routes neemt die Tesla bepaald (aangezien je anders Fast Charge misloopt op de weg)

[Reactie gewijzigd door vali op 30 september 2019 21:54]

Ik wil je comment niet onderuit halen maar je reageert wel duidelijk als iemand die nog nooit een elektrische auto heeft gezien?

Je rijd iedere dag van huis weg met een volle tank dus de situatie "tanken onderweg" doet zich bij 75% van de mensen zelden of nooit voor. Voor de mensen die onderweg moeten laden is er momenteel veel keuze en al helemaal als je een Tesla rijd. De Superchargers liggen altijd op de weg gezien je veel kilometers maakt en de superchargers langs de hoofdwegen liggen.

Daarnaast ga je onderweg opladen om simpelweg thuis te komen, meer hoeft niet. Thuis kun je immers gewoon direct weer aan de lader. Dat onderweg laden duurt dus nu al meestal geen 10 minuten. Als je thuis niet kan laden dan ben je helaas slechter af maar ook dit is helemaal niet onoverkomelijk. Het hangt er immers maar net van af hoeveel je echt rijdt (en mensen rijden gemiddeld niet zover).

De markt draait daarnaast volop met pop-up charging stations en ideeen om oplaadpunten in lantarenpalen te bouwen (als voorbeeld).

Je geeft dus wel veel "problemen" op die er in de praktijk helemaal niet zijn.

[Reactie gewijzigd door dycell op 30 september 2019 23:29]

Als je thuis niet kan laden (wat 30% van de Nederlanders niet kan)
Waar haal je die 30% vandaan? Lijkt mij dat dat eerder 80% is? Veruit de meeste mensen hebben geen eigen parkeerplek aan huis, zeker in de grotere steden!
Ik heb de cijfers. Hiero:
https://www.cbs.nl/nl-nl/...-wonen-in-een-rijtjeshuis
Dus: bijna de helft (43%) van de huishoudens in Nederland woont vrijstaand of in een twee-onder-een-kap. Die mensen hebben zeer, zeer waarschijnlijk een parkeerplaats naast het huis.
Dan woont 42% in een rijtjeswoning. Die hebben een aardige kans op een parkeerplek voor het huis of in ieder geval vlakbij.
Problematisch zijn de apartementen-eigenaren (15%), hoewel een deel daarvan in de duurdere complexen woont met een parkeergarage waar je dan wel weer eenvoudig laadmogelijkheden kunt creeeren.
Tenzij het cbs er vreselijk naast zit, de definitie van het woningtype niet klopt, zie ik eigenlijk helemaal geen probleem. Die 30% zou best nog wel eens kunnen kloppen @dycell !
"Die hebben een aardige kans op een parkeerplek voor het huis of in ieder geval vlakbij."

Dat je eventueel dicht bij je huis kan parkeren betekend niet gelijk dat je dan ook goed kan laden. In de plaats waar ik woon zijn woonwijken voorzien van nette straten met parkeermogelijkheid en stoepen. Meestal ligt er nog een stoep tussen een rijtjeshuis en een straat. Of heb je hofjes met parkeerplaatsen apart. Of kan je allen parkeren aan de overkant van de straat. Als iedereen een elektrische auto op te laden heeft zou dat betekenen dat er een wirwar aan kabels komt op de openbare weg. Dit is niet mooi en leidt bovendien tot potentieel gevaarlijke situaties.
Wat ik nu ook al zie gebeuren is dat mensen met een elektrische auto deze parkeren op een stuk openbare weg naast hun huis wat geen officiële of zelfs officieuze parkeerplaats is.
Dan heb je nog die wijken waar een overschot aan auto's is en je vrijwel nooit vlak bij huis kan parkeren hoewel daar een parkeerplaats is.

43% van de Nederlanders woont in een rijtjes huis, maar ik denk dat een significant deel overlast creeerd of ervaart als zij een elektrische auto thuis willen laden.
Ik zei "aardige kans". Ik zal niet ontkennen dat je in een rijtjeshuis niet altijd een parkeerplek dichtbij hebt, maar vaak wel. En ik voorzie een toekomst waarbij laadpalen niet zozeer aan huizen zijn gebonden, maar bij openbare parkeerplaatsen gezet worden. Nu is het aantal palen nog beperkt en moet je vechten om een stekker. Maar als er meer laadpalen komen (en dat aantal neemt gewoon nog steeds toe), dan is de kans dat je een paal hebt op de plek waar je ook parkeert, een heel stuk groter.
Het punt is: dit is een probleem (te weinig oplaadpunten) waar oplossingen voor komen.
Tweede punt is: als de cijfers kloppen is het deel van de huishoudens met een parkeerplaats op het eigen terrein een stuk groter dan 30%
U bent technisch correct. Met bronnen... De ultime vorm van correct! ;)
Helaas verkeerde aanname, vrijstaande woning in centrum van een stad maar geen eigen oprit. En ik ben vast niet uniek. :)
Je hebt waarschijnlijk gelijk, het zal hoger zijn. Ik heb het aangepast.
Ik kan echter geen goede bron vinden met cijfers hiervan.

[Reactie gewijzigd door dycell op 30 september 2019 23:29]

Je hoeft toch geen eigen parkeerplek als er voldoende laadpalen in de buurt zijn?
Als je met je eigen aansluiting minder betaalt dan bij een openbare laadpaal is dat wel zo handig :)
Ik wil je comment niet onderuit halen maar je reageert wel duidelijk als iemand die nog nooit een elektrische auto heeft gezien?
Om jou vraag tegemoet te komen, ik heb ze vaak gezien en ook genoeg keren erin gereden.

De punten die je aanhaalt doel ik helemaal niet op, ik heb het over het voorbeeld als je naast het vele werken een keer op vakantie wil gaan en als het punt er gaat komen dat elektrisch rijden flink gaat toenemen. De discussie over het meenemen van een caravan durf ik nog niet eens aan te raken..
De Superchargers liggen altijd op de weg gezien je veel kilometers maakt en de superchargers langs de hoofdwegen liggen.
Klopt helemaal, maar dan moet je tot heden verplicht deze hoofdwegen volgen. Ken toevallig meerdere collega's die zo heel Europa heen gaan met hun vakantie, maar een auto is voor mij vrijheid en ik wil niet met verplichting een bepaalde route volgen.
De markt draait daarnaast volop met pop-up charging stations en ideeen om oplaadpunten in lantarenpalen te bouwen (als voorbeeld).
Grappig dat je het hebt over problemen die er nog niet zijn, maar bij elke posted (die gek genoeg altijd hoog gemod wordt) hebben ze het altijd over technieken die er nog aan zitten te komen. Bij een duur lease contract of aankoop van de auto is het mijns inziens erg gek om op deze wijze te renderen. Is het zo gek om kritisch te zijn bij een dure aankoop zoals van een wagen? Of moet iedereen maar early adopter zijn? Ik wacht liever concurrenten eventjes af en rij nu prima met mijn huidige wagens.

[Reactie gewijzigd door vali op 30 september 2019 23:03]

ik heb het over het voorbeeld als je naast het vele werken een keer op vakantie wil gaan. De discussie over het meenemen van een caravan durf ik nog niet eens aan te raken..
Vakantie kan prima zoals dat hier al vele keren uitgebreid is uitgelegd. Niemand rijd uren achter elkaar (en als je dat doet is het niet gezond) en laadpunten genoeg. De grap is, iedereen heeft een stopcontact...
En de caravan.. Tja, tientallen oplossingen als je er maar aan wilt denken. Zo kun je van al die brandstof besparing prima een hele dikke diesel huren voor je caravan. Of de caravan laten bezorgen op de bestemming? Of misschien gewoon een hutje op locatie huren? Genoeg oplossingen maar ik heb niet het idee dat je daar echt voor in bent, helaas...

Maar een auto is voor mij vrijheid en ik wil niet met verplichting een bepaalde route volgen.
Je hoeft ook helemaal niets :), maar laten we eerlijk zijn. Ook dat is niet echt een punt. Dan volg je toch gewoon je eigen route? Je hebt dan alleen kans dat er geen snelladers zijn.. Maar dat is niet heel erg..

Grappig dat je het hebt over problemen die er nog niet zijn, maar bij elke posted (die gek genoeg altijd hoog gemod wordt) altijd over technieken die er nog aan zitten te komen.
Ik snap deze opmerking niet helemaal. Ik heb momenteel helemaal geen problemen met laden, infrastructuur of techniek? Sterker nog, ik heb mijn laadkabel nog nooit gebruikt... Dat is eigenlijk het enige punt wat ik probeer te maken.

Is het zo gek om kritisch te zijn bij een dure aankoop zoals van een wagen?
Nee, hoor. En vooral kritisch blijven. Alleen wel met onderbouwde argumenten aankomen waar geen oplossingen voor zijn. Anders is het natuurlijk geen echt argument.

Of wil je heel graag early adopter zijn?
Dat ben je automatisch als je elektrisch rijdt, dat is een feit. Slechts een klein percentage auto's op de weg is elektrisch.
Tja, tientallen oplossingen als je er maar aan wilt denken. Zo kun je van al die brandstof besparing prima een hele dikke diesel huren voor je caravan. Of de caravan laten bezorgen op de bestemming? Of misschien gewoon een hutje op locatie huren? Genoeg oplossingen maar ik heb niet het idee dat je daar echt voor in bent, helaas...
Wees nou eerlijk, dat zijn toch geen oplossingen? Gemiddelde Nederlander is blij als hij 1 auto heeft en een keer met vakantie kan gaan. Dan is een auto huren toch een best wel aparte oplossing... Los van het feit dat ik best vaak een trailer met mijn auto trek dus iedere keer een auto huren wordt het een beetje een dure hobby...

Verder ben ik zeker wel in voor oplossingen en tot heden heb ik er geen spijt van. Netjes afwachten totdat het flink wat verder ontwikkeld is :)

[Reactie gewijzigd door vali op 30 september 2019 23:15]

Het is zeker niet ideaal maar het is een actie die een kennis van mij heeft gedaan met de caravan naar frankrijk. Afgelopen jaar heeft hij de caravan lokaal laten verplaatsen (tussen locaties door). Ik vond het een best originele oplossing voor het probleem. Uiteraard zal dit echter niet voor iedereen zijn.

Kijk, een caravan is niet ideaal maar dat komt natuurlijk ook omdat het hele caravan systeem gebouwd is om een zware auto te hebben met zware motor. Deze hele manier van vakantie is natuurlijk best bizar, milieu onvriendelijk en inefficiënt. Dit is geen combinatie met elektrische auto's voor de komende 5 jaar denk ik. Dus je kunt inderdaad twee dingen doen: aanpassen of afwachten. En er is niets mis met beide keuzes :)

De oplossingen komen er langzaam aan wel. Kijk maar eens naar deze caravan. Uiteraard nu nog veel te duur maar in de toekomst zullen die prijzen prima zakken.
Dat ziet er uit als best mooie ontwikkelingen. Zou ook een mooie oplossing voor elektrische vrachtwagens zijn waarbij een extra batterij in de trailer zit die oplaad als de trailer geladen/gelost wordt, zodat de vrachtwagen langere tijd achter elkaar door kan rijden. De extra motoren zijn dan misschien niet eens essentieel. Het enige probleem wat ik zie is dat het totaalgewicht van de voertuigen hierdoor stijgt, wat weer andere gevolgen met zich meebrengt: Asfalt slijt harder door elektrische auto.
Deze is ook wel interessant dan, de hoogleraar uit genoemde AD artikel gaat er wat verder op in:
Interview | ‘Elektrische auto kan snelweg polijsten, dan moet je de toplaag aanpassen’
Wees nou eerlijk, dat zijn toch geen oplossingen?
@dycell verwoordde het uitstekend door te zeggen: "genoeg oplossingen maar ik heb niet het idee dat je daar echt voor in bent, helaas...". Jouw antwoord bevestigt het sentiment van heel veel auto-eigenaren.
Zijn oplossing zijn prima oplossingen. Er zijn hordes mensen die dat al jaren doen, ook zonder dat ze daartoe gedwongen worden door de aanschaf van een EV. En wees nou eerlijk: een caravan is toch de meest inefficiënte vorm van vakantie-vieren?

Als je vaak een trailer trekt, dan wordt het wat lastiger, maar de pickuptruck van Tesla of die van Rivian zijn daar misschien weer de oplossing voor.
Netjes afwachten totdat het flink wat verder ontwikkeld is
Dat is prima en je geeft in ieder geval aan vertrouwen te hebben in die ontwikkeling. Maar je moet wel erg uitkijken dat je niet wacht op een 100% perfecte oplossing die in al je behoeftes voorziet. Want als je eenmaal in die modus zit, dan blijf je problemen vinden die een overstap voorkomen ;)
ouw antwoord bevestigt het sentiment van heel veel auto-eigenaren.
Zijn oplossing zijn prima oplossingen
Bevestigt het sentimient van veel auto-eigenaren? Ik hoop serieus dat je een grap maakt. Al tientallen jaren gaan mensen door heel Europa met hun caravan achter hun auto op pad en met electrisch rijden is dit achterhaalt en moeten we maar iets huren of hem daar heen laten brengen?
Als je vaak een trailer trekt, dan wordt het wat lastiger, maar de pickuptruck van Tesla of die van Rivian zijn daar misschien weer de oplossing voor.
Ah wat lastiger, je bedoelt onmogelijk? Of verwacht je serieus dat ik maar eventjes een pickuptruck naast mijn elektrische auto ga kopen om een trailer te vervoeren. Echt, de redenaties van sommige elektrische auto liefhebbers slaan kant nog wal.
Maar je moet wel erg uitkijken dat je niet wacht op een 100% perfecte oplossing die in al je behoeftes voorziet. Want als je eenmaal in die modus zit, dan blijf je problemen vinden die een overstap voorkomen
Wees gerust, de enige die in een zeer enge modus zitten zijn de mensen die met extreme voorbeelden komen om een best wel dure aanschaf proberen goed te praten. Voor sommige mensen zal elektrisch rijden prima zijn, maar dit geldt gewoon nog niet voor iedereen. Is dit erg? Helemaal niet, techniek moet gewoon wat verder ontwikkeld worden.

[Reactie gewijzigd door vali op 2 oktober 2019 23:33]

Al tientallen jaren gaan mensen door heel Europa met hun caravan achter hun auto op pad en met electrisch rijden is dit achterhaalt en moeten we maar iets huren of hem daar heen laten brengen?
Leg mij eens precies uit waarom dit een probleem is? Je koopt voor 15.000 euro een mooie caravan die je een paar weken per jaar achter je auto hangt die vanwege die paar weken groter, zwaarder en duurder moet zijn. Hoe is dat voordeliger dan een caravan huren voor een paar weken en een goedkopere auto kopen? En kom me niet aan met "vrijheid", want dat is precies wat ik bedoel met het sentiment onder de huidige generatie: ik wil absoluut niets inleveren.
Nederland is een land waar heel veel mensen een caravan hebben omdat ze hun eigen spullen op een vakantie mee willen nemen. Dus hun eigen bed, eigen kook spullen ect

Kom eens uit je roze wolkje en bekijk de wereld eens wat anders. Scheelt een hoop frustraties :)
Probleem is een beetje dat mensen electrische auto's afserveren omdat het niet in hun gebruik past.

En zeker hier is alles lekker zwart /wit altijd.

Voor sommige mensen is het de perfecte oplossing, voor veel mensen is het een prima oplossing voor sommige mensen is nog niet een mogelijkheid. En je hebt nog mensen die gewoon tegen EV zijn want het is nieuw en eng en die plofmotor klinkt zo leuk. De laatste 2 groepen blijven lekker in een plofauto rijden. :)
maar een auto is voor mij vrijheid en ik wil niet met verplichting een bepaalde route volgen.
Wat zul je het vervelend vinden dat je elke 700-1000 km verplicht naar een bepaalde plek moet rijden, daar moet uitstappen, 5 minuten in weer en wind naast je auto moet staan en dan ook nog in de rij moet gaan staan om daarvoor te betalen.
Vrijheid definieer je waarschijnlijk als "wat ik gewend ben".
Vrijheid definieer je waarschijnlijk als "wat ik gewend ben".
Tja, misschien definieer jij zo vrijheid, ik heb daar gelukkig een andere mening over :)
Wel een beetje typische kritiek voor iemand die nog geen ervaring heeft met elektrisch rijden.

Je vergeet één belangrijk ding: hoevaak sta jij met je benzinetank bij de pomp? Eens per week? Misschien twee keer? Of misschien wel minder? Dus met de 600-700km die je uit een tank benzine haalt kan je bijvoorbeeld een week vooruit.

Het grote voordeel van een elektrische auto is dat je niet alleen kunt tanken op een plek waar een grote put met benzine in de grond zit; dat kan ook gewoon thuis. En als jij thuis komt, de stekker aan je auto hangt, en die 's ochtends om 7:00 wanneer je de deur uitloopt weer eruit trekt, heb je eenvoudig 12 uur lang kunnen laden. Zelfs met een eenvoudige enkelfasige lader kan je daardoor 264km aan bereik bijladen. Uitgaand van 700/5=140km per dag, is dat dus meer dan dat je op een dag verbruikt!

Het hele probleem over de reikwijdte van een elektrische auto is inmiddels wel een beetje vergaan, dat is lang niet meer zo'n probleem als dat dat ooit wel geweest is. De accu's geven je enkele honderden kilometers bereik, je kunt vrijwel overal op de grote parkeerplaatsen bijladen (en op dit moment heb je dan nog de meer praktische en ruime parkeerplekken ook!), en mocht je dan ooit echt je accu's bijna leegrijden, dan heb je er waarschijnlijk toch al een uur of 3 aan rijden opzitten dus dan wordt het sowieso wel eens tijd voor een bakkie, in welk geval je dan naar een snellader langs de snelweg gaat waar je in een halfuurtje zo 70-80% van je capaciteit kan bijladen en weer drie uur vooruit kan.
Wel een beetje typische kritiek voor iemand die nog geen ervaring heeft met elektrisch rijden.
Valt wel mee, lees volgende comment hierboven.
je kunt vrijwel overal op de grote parkeerplaatsen bijladen
Nog wel ja. Ik ben niet overtuigd dat alle parkeerplekken straks allemaal elektrische oplaatpunten gaan krijgen. Je hebt nu inderdaad eventjes de voordelen dat je altijd wel ergens kan staan, maar geldt dat ook nog over 10 jaar? Hebben in Nederland wel genoeg capaciteit om zoveel auto's van stroom te voorzien? Ook is er niet de mogelijkheid om bij elk huis een oplaadpunt te hebben.
Je vergeet één belangrijk ding: hoevaak sta jij met je benzinetank bij de pomp? Eens per week? Misschien twee keer? Of misschien wel minder? Dus met de 600-700km die je uit een tank benzine haalt kan je bijvoorbeeld een week vooruit.
Rij wat vaker een auto vakantie en dan ben ik benieuwd hoe je dan je ervaring is :)

[Reactie gewijzigd door vali op 30 september 2019 22:58]

Valt wel mee, lees volgende comment hierboven.
Zal ik doen.
Om jou vraag tegemoet te komen, ik heb ze vaak gezien en ook genoeg keren erin gereden.
Ah ja, van kijken en een keertje proberen weet je natuurlijk alles. Ik ben ook regelmatig langs een telefoonwinkel gelopen en heb ook wel eens een paar keer een smartphone vastgehad, maar het werkt gewoon niet zoals het geschetst wordt. /s
Klopt helemaal, maar dan moet je tot heden verplicht deze hoofdwegen volgen. Ken toevallig meerdere collega's die zo heel Europa heen gaan met hun vakantie, maar een auto is voor mij vrijheid en ik wil niet met verplichting een bepaalde route volgen.
Dan heb ik voor u: Een navigatiesysteem! Mocht je dan richting het einde van je accu komen kan je ruim bij tijd een oplaadpunt vinden. Of anders heb ik hier nog een elektrische kaart voor je waar ze ook allemaal opstaan, voor de conservatieveling.
Ja, de oplaadpunten liggen in de regel in de buurt van hoofdwegen. Maar de kans dat jij 300km lang niet in een cirkel van 30km van een hoofdweg komt, is echt nihil voor een autovakantie in Europa ;) Een beetje realisme mag!
Of moet iedereen maar early adopter zijn?
Naast dat ik het gek vind dat je nog niet bestaande oplossingen beschouwd als 'problemen', ben ik het ook niet zo heel erg met je eens dat je nu nog een early-adopter bent als je een elektrische auto koopt. 7,6% van alle verkochte auto's waren vorig jaar elektrisch, en de trend van de verdubbeling van dat percentage lijkt ook nu door te zetten. Daarmee geraakt de elektrische auto marketingtechnisch ook uit de early-adopter fase, en in de mainstream-fase.

Bovendien vraag ik me wel af wat je op Tweakers.net doet als je niet een beetje geeky bent en nieuwsgierig bent naar nieuwe technologie. Kritisch is goed, maar dit heeft niets met een kritische houding te maken; dit is een blokkade opwerpen voor het concept van de elektrische auto.
Ik ben niet overtuigd dat alle parkeerplekken straks allemaal elektrische oplaatpunten gaan krijgen. Je hebt nu inderdaad eventjes de voordelen dat je altijd wel ergens kan staan, maar geldt dat ook nog over 10 jaar? Hebben in Nederland wel genoeg capaciteit om zoveel auto's van stroom te voorzien? Ook is er niet de mogelijkheid om bij elk huis een oplaadpunt te hebben.
Ik ben ervan overtuigd dat je nu eerder in een situatie komt dat een parkeerplek nog niet is uitgerust met een oplaadpaal en dat je daarom niet kan opladen, dan dat dat over 10 jaar het geval is. En mocht over 10 jaar eens een parkeerplek vol zijn, dan is de elektrische auto blijkbaar een dermate groot succes geworden dat de dichtheid van de oplaadgelegenheden ook is toegenomen.

Tevens is het onzin dat er niet bij elk huis de mogelijkheid is een oplaadpunt te hebben. Nogmaals, ook met een enkelfasige 3,4kW-lader (een enkele 16A groep, die zonder grootschalige ingreep kan worden aangelegd) kan je ook een hele fatsoenlijke huislader hebben in het mooie europa met 220V. En zelfs een 2200W lader, die je gewoon in het stopcontact kan steken, kan je een heel eind komen. Ook gemeentes investeren meer in laadpalen in normale straten waar er vraag is naar elektrische laadpalen (Enkele weken nadat hier in Delft een Mitsubishi Outlander zijn entree in de straat maakte hadden wij een laadpaal). Bij een appartementencomplex is het wat lastiger om een lader te hebben aan huis maar dan heb je toch al gauw wel een laadpaal op de gemeenschappelijke parkeerplaats. Dit is dus een beetje een non-issue.
Rij wat vaker een auto vakantie en dan ben ik benieuwd hoe je dan je ervaring is :)
Ik zal jouw anekdotisch bewijs met mijn anekdotisch bewijs ontkrachten: Ik heb een benzine-auto met een tank waar een deuk in zit, dus veel meer dan 340km kan ik niet rijden zonder te tanken. Ik ben afgelopen zomer daarmee naar het zuiden van Frankrijk gereden en ik heb geen moment eerder moeten stoppen dan dat ik wilde; even tanken, even wat eten, bakkie koffie halen, de olie peilen, huidige verkeerssituatie even rustig bekijken; zo'n halfuurtje is sneller om dan je ergen in hebt.

Ik zou je graag uitnodigen je horizon te verbreden in plaats van je oogkleppen op te houden. ;)

[Reactie gewijzigd door naarden 4ever op 1 oktober 2019 01:11]

Ik ben ervan overtuigd dat je nu eerder in een situatie komt dat een parkeerplek nog niet is uitgerust met een oplaadpaal en dat je daarom niet kan opladen, dan dat dat over 10 jaar het geval is. En mocht over 10 jaar eens een parkeerplek vol zijn, dan is de elektrische auto blijkbaar een dermate groot succes geworden dat de dichtheid van de oplaadgelegenheden ook is toegenomen.
Je slaat nu precies het punt aan waar deel van mijn discussie over ging. Waarom zou ik instappen in een techniek die pas, als ik jou woorden mag geloven, over 10 jaar echt gebruiksvriendelijk gaat worden.
Bovendien vraag ik me wel af wat je op Tweakers.net doet als je niet een beetje geeky bent en nieuwsgierig bent naar nieuwe technologie.
Je begint best wel grappig te worden. Er is een groot verschil tussen nieuwsgierig zijn in een nieuwe technieken en daadwerkelijk de auto kopen van 50.000 en duurder. Wel beetje offtopic, maar tweakers is jammer genoeg al jaren niet meer de "geeky" website waar je komt voor nieuwe technologieën en ontwikkelingen. Daar heb ik andere nieuwsbronnen voor.
Ik zou je graag uitnodigen je horizon te verbreden in plaats van je oogkleppen op te houden.
Ik zie de stip prima aan de horizon, wees gerust . Als ik oogkleppen mijn gehele ophad had ik überhaupt niet zo'n auto kunnen betalen :)

[Reactie gewijzigd door vali op 2 oktober 2019 23:39]

Je slaat nu precies het punt aan waar deel van mijn discussie over ging. Waarom zou ik instappen in een techniek die pas, als ik jou woorden mag geloven, over 10 jaar echt gebruiksvriendelijk gaat worden.
Je bent zojuist begonnen met jezelf tegen te spreken. Ik haal even een eerder citaat erbij:
Je hebt nu inderdaad eventjes de voordelen dat je altijd wel ergens kan staan, maar geldt dat ook nog over 10 jaar?
Het was niet ik die die 10 jaar aanhaalde, dat was jij. Bovendien ging het volgens mij juist niet om gebruiksvriendelijkheid, maar hoe lang deze privilege-positie elektrisch rijden nog zal hebben, dat er altijd een parkeerplaatsje voor je vrij is zodat jij je stekker in kunt steken en het grootste deel van het wagenpark dat niet kan. Volgens mij kan je juist nu, als een semi-early bird, semi-mainstream, nog mooi meedelen in de privileges en de gemakken van het elektrisch rijden, voordat het daadwerkelijk de mainstream is en dat die vanzelfsprekendheid van een vrije parkeerplek niet langer bestaat.
Er is een groot verschil tussen nieuwsgierig zijn in een nieuwe technieken en daadwerkelijk de auto kopen van 50.000 en duurder.
Naast het feit dat menigeen dit niet met je eens is, want de Tesla Model 3, toch wel midrange elektrische auto bij uitstek, is de best verkochte auto in Nederland dit jaar, en dat je voor het gemak ook even vergeet dat er legio elektrische auto's voor minder zijn, is het ook wel een brakke vergelijking als je 'm stelt als wel of geen 50.000 euro uitgeven. Als je een nieuwe auto nodig hebt, en je zoekt in het segment voor een Tesla Model 3 te zoeken, dan zit je ook in het segment van een Audi A4, Mazda6, Volvo V60, of een BMW 3-serie. Het is dan niet de keuze of je die €50.000 uitgeeft of niet, maar of je die uitgeeft aan een elektrische auto, of aan een auto met een interne verbrandingsmotor. Totale onzin dus.

Tweakers heeft nog steeds die geeky kant hoor, alleen niet op de frontpage waar jij de meeste tijd doorbrengt aan de statistieken te zien. ;)
Ik zie de stip prima aan de horizon, wees gerust.
Toch gek dat jij het nog steeds als een stip op de horizon ziet terwijl het gemiddelde van Nederland dat dus heel anders ziet. In 2016 was de Volkswagen Golf het best verkochte model, in 2017 was het de Renault Clio, in 2018 de Volkswagen Polo, en dit jaar? Nieuwkomer Tesla met de Model 3 neemt dit jaar de prijs in ontvangst. Als een merk het voor elkaar krijgt om auto's als Volkswagen Polo's en Renault Clio's in verkoopscijfers te verslaan, dan is dat toch geen merk meer voor de geeky enthousiasteling? Dan is dat blijkbaar toch al een zeer acceptabel alternatief voor wat er altijd al bestond? Dan is dat toch blijkbaar al een dermate volwassen en gebruiksvriendelijk product?
Tweakers heeft nog steeds die geeky kant hoor, alleen niet op de frontpage waar . ;)
Klopt ik breng daar inderdaad mijn tijd niet door (ook amper meer op de forums) , zoals ik vermelde heb ik daar prima andere plekken voor. Heb al jaren geleden Tweakers daarvoor links laten liggen.

Verder spreek ik mij niet tegen, ik moet mij jammer genoeg vaak hetzelfde herhalen. Niet iedereen wilt nog elektrische rijden en hoe krom jullie ook willen redeneren, het is een feit. Dat Tesla bepaalde periode meer heeft verkocht zegt helemaal niks. Toevallig van meerdere collages gehoort hoe de verkoop van deze auto's eraan toe ging. Je besteld een auto en als je dan niet optijd ja zegt gaat hij naar de volgende. Allemaal zoveel mogelijk in een bepaalde periode verkopen om de kwartaalcijfers omhoog te krikken. Jammer genoeg zijn hier bepaalde mensen, blijkbaar jij ook, gevoelig voor.

Verder stop ik met reageren. Fijne dag verder :)

[Reactie gewijzigd door vali op 3 oktober 2019 11:30]

Je besteld een auto en als je dan niet optijd ja zegt gaat hij naar de volgende. Allemaal zoveel mogelijk in een bepaalde periode verkopen om de kwartaalcijfers omhoog te krikken.
Dat is niet waar deze cijfers op gebaseerd zijn. Dit zijn de cijfers van de BOVAG, die houden bij hoeveel van het model auto in het Nederlands kentekenregister worden opgenomen. Ook al wisselt een auto driemaal van toekomstige eigenaar in het verkoopsproces, dat resulteert nog steeds in één kentekenregistratie, niet drie.

Zo blind als dat jij mij verwijt cijfertjes te geloven, zo blind volg jij de verhaaltjes van jouw collega. ;)
En juist wanneer de laatste pijlers waarop zijn verhaal berustte door de vlammen van het feitelijke werden verteerd, besloot hij zich terug te trekken uit de dialoog, schuilend in de anonimiteit en de onbereikbaarheid van het internet. Liever verdween hij gezichtsloos in het onbekende en het onbereikbare, dan zich toonbaar op te stellen en zich te verwettigen voor zijn geraaskal van weleer.

Wat mij thans de vraag doet oprijzen, als men de gelegenheid wordt geboden om de aftocht te blazen wanneer men dat blieft, en deze gelegenheid veelal wordt aangegrepen om gevolgenloos de verantwoording te ontlopen, biedt dat niet juist de mogelijkheid om diezelfde anonimiteit te kunnen gebruiken diens ongelijk te onderstrepen? Juist gevolgenloos de misstap te onderkennen, en dankbaar te zijn dat juist dat mogelijk is zonder publieke veroordeling, verrijkt is met de nieuwe kennis van zijn medemens, in plaats van zich te vervreemden daarvan.
Nog wel ja. Ik ben niet overtuigd dat alle parkeerplekken straks allemaal elektrische oplaatpunten gaan krijgen.
Waarom niet?
Kijk eens naar de plaatjes in de volgende links:
https://uk.news.yahoo.com...ird-norway-160000064.html
https://us.boell.org/2019...ption-norway-offers-model

Voorbeelden te over. Weet je dat in het begin van de auto er geen tankstations waren? Dat je naar de apotheek moest om brandstof te kopen? Kun je je dat nu voorstellen? Het is een kwestie van vraag en aanbod. Uiteraard heeft niet elke parkeerplek een laadpunt als er heel erg weinig elektrische auto's zijn. Netzoals er geen tankstations waren toen er nog heel erg weinig auto's waren. Met de groei van de vraag komt er ook een groei van het aanbod. Dat jij nu nog niet wil meewerken aan de groei van de vraag is je goed recht, maar doe niet alsof jouw situatie de benchmark is.
Kijk even naar een voorbeeld van Noorwegen... Nederland is prima in staat om genoeg laadpunten aan te leggen! overal waar we nu onze auto's parkeren kan een laadmogelijkheid gecreëerd worden. maar dat is helemaal niet nodig want met 300-400km kunnen de meeste mensen een paar dagen vooruit!

Oja en wat betreft jouw comment over vakantie, als je niet heel voordelig je vakantie ritje wilt doen (ja elektrisch rijden kost je ongeveer een derde van de prijs van benzine rijden). Praat dan eens met een college, kennis of vriend. Zo heb ik dat vorig jaar ook gedaan met de caravan. 3 weekjes geruild met een collega die zich over mijn Tesla heeft ontferm... met als resultaat dat hij zijn eigen auto eigenlijk niet meer terug wilde. De ruil kon dit jaar niet meer want hij heeft nu een model-3.

Van het geld wat ik op jaarbasis bespaar op brandstof en mrb (zo'n 7000 euro x2) heb ik samen met mijn broer (hij heeft ook een Tesla) een leuke Landrover gekocht waar we mee kunnen trekken.
Kijk even naar een voorbeeld van Noorwegen... Nederland is prima in staat om genoeg laadpunten aan te leggen! overal waar we nu onze auto's parkeren kan een laadmogelijkheid gecreëerd worden. maar dat is helemaal niet nodig want met 300-400km kunnen de meeste mensen een paar dagen vooruit!
We hebben in Nederland niet eens genoeg geld om het groene beleid door te voeren en je verwacht er in 5 a 10 jaar elke parkeer plek van een elektrisch oplaadpunt gaat komen? Beetje positief is uiteraard niet erg, maar ik zie dit niet zo snel gerealiseerd worden.

Verder rij ik lease en betaal ik niet voor mijn benzine of diesel. Dus enige wat mij interesseert is comfort en de mogelijkheden die een auto mij kan bieden.
Praat dan eens met een college, kennis of vriend. Zo heb ik dat vorig jaar ook gedaan met de caravan. 3 weekjes geruild met een collega die zich over mijn Tesla heeft ontferm.
Ik zie dit niet als een oplossing, eerder als het ontkennen dat het techniek er nog niet klaar voor is. Eigenlijk waar mijn discussie mee begon.

[Reactie gewijzigd door vali op 2 oktober 2019 23:40]

We hebben in Nederland niet eens genoeg geld om het groene beleid door te voeren en je verwacht er in 5 a 10 jaar elke parkeer plek van een elektrisch oplaadpunt gaat komen? Beetje positief is uiteraard niet erg, maar ik zie dit niet zo snel gerealiseerd worden.
In NL niet genoeg geld voor groen beleid? laat me niet lachen we stikken in het geld, echter zijn er een paar mensen op Financiën die hun werk iets te serieus nemen en daardoor de hand op de knip houden. Met als gevolg dat we één van de rijkste landen in Europa zijn, waardoor vervolgens in Brussel word bepaald dat we weer extra mogen bijdragen aan de EU begroting.....

Verder rij ik lease en betaal ik niet voor mijn benzine of diesel. Dus enige wat mij interesseert is comfort en de mogelijkheden die een auto mij kan bieden.
Het argument lease en brandstof betalen is vrij naïef, uiteraard betaal je dat gewoon, maar dan wel een bepaald gemiddelde. In de lease word nog veel beter uitgerekend wat de hele boel kost per contract. Een laadpaal kun je al zo'n beetje wegstrepen tegen de mrb van een diesel. De verbruikte stroom is veel voordeliger als brandstof, mits niet blind overal publiek geladen word....
Pak dan nog even de restwaarde er bij van de EV en je bent een heel stuk voordeliger uit.
(let wel leasemaatschappijen pushen hier absoluut nog niet in, ze hebben een mega groot rijdend brandstof wagenpark wat niet te hard moet afschrijven... dus ze willen proberen EV's gecontroleerd te introduceren). Dat is ook de hoofdreden van de overheid om de bijtelling naar 8% te doen, de topverkoop van de model-3 verstoord de markt al veel te veel en zorgt dat de restwaardes van alle andere auto's keihard minder word. Reken maar dat hier een grote lobby achter zit!

Ik zie dit niet als een oplossing, eerder als het ontkennen dat het techniek er nog niet klaar voor is. Eigenlijk waar mijn discussie mee begon.
Als je 1 of twee keer per jaar perse een caravan naar het zuiden wilt slepen om te doen wat je altijd deed en je ziet dat als een probleem dan zou het wellicht beter zijn om eens te kijken of je wellicht wat vastgeroest bent in je principes..... Een oplossing zoeken is dan het devies.

Wat mij betreft word het principe leaseauto snel afgeschaft, het is een pervers systeem wat in de hand werkt dat mensen die zuinig zijn meer betalen en leaserijders die onzuinig rijden, wellicht veel meer rijden minder betalen. Als je een contract hebt voor 35000km per jaar en je doet er maar 25 omdat je vaker de fiets pakt levert het niks op. Iemand anders die 40k doet en er ook nog een caravan erachter knoopt, is heel voordelig uit.
Veel privé kilometers rijden met een leaseauto is voordelig.
Het argument lease en brandstof betalen is vrij naïef, uiteraard betaal je dat gewoon, maar dan wel een bepaald gemiddelde
Uiteraard weet ik dat ik een bepaald gemiddelde betaal, maar als ik naar het buitenland ga en veel KM maak betaal ik niet meer ofzo. Ook scheelt het welke afspraken je hebt gemaakt met je werkgever. Niks naïefs aan, gewoon feiten.
In NL niet genoeg geld voor groen beleid? laat me niet lachen we stikken in het geld, echter zijn er een paar mensen op Financiën die hun werk iets te serieus nemen en daardoor de hand op de knip houden.
Volg het nieuws ietsjes meer en dan zal je zien dat we helemaal niet zo "stikken" in het geld. Ook bij onze buren gaat het niet al te best aan toe.
Als je 1 of twee keer per jaar perse een caravan naar het zuiden wilt slepen om te doen wat je altijd deed en je ziet dat als een probleem dan zou het wellicht beter zijn om eens te kijken of je wellicht wat vastgeroest bent in je principe
Waarom de aannames nemen dat iemand dit 1 keer per jaar doet en waarom is het zo moeilijk te verkroppen dat mensen hun auto anders gebruiken? Bang dat mensen niet hetzelfde leven als jij?
Veel privé kilometers rijden met een leaseauto is voordelig.
Klopt helemaal :)

[Reactie gewijzigd door vali op 3 oktober 2019 10:33]

Neem het nieuws niet te serieus, daarin word het gepeupel (wij dus) beïnvloed!.... nee aluhoedje niet nodig!
Het hele stikstofprobleem hebben we ook mede te danken aan Den Haag en het eenzijdige beleid op Co2 uitstoot....

Over geld hoef je niet te beginnen, we kunnen bij de ECB genoeg lenen tegen negatieve rente om een stuk of 3 getijdecentrales aan te leggen + de nodige windmolens en zonnepanelen om de groenmix compleet te maken. Het zou slim zijn om dit nu te doen, wachten betekend alleen dat de smog erger word.

Ik zeg 1 of 2 keer, wat doe je er nog meer mee dan? ik hoop wel een beetje gemiddeld want anders vind wagenparkbeheer daar ook wat van. Iedereen hoort ongeveer bij te dragen wat zijn aandeel is!
Een jaar of 8 geleden had ik ook een leaseauto, maar kocht bewust privé een auto die voor onze caravan ging.
Onderschat niet hoeveel ruimte een groot tankstation in neemt. Kijk gewoon eens naar de oppervlakte van zo'n dak van een tankstation op Google Maps en kijk eens hoeveel auto's daar onder passen als je parkeervakken zou maken.

Een SuperCharger station met 32 stalls (grootste van Nederland) neemt qua ruimte niet veel meer in dan de gemiddelde tankstation langs de snelweg met 6 pompjes.

En bedenk dan nog dat naast de pompen zelf een tankstation nog bezaaid ligt met van alles en nogwat onder de grond. 40.000 tot 150.000 liter tanks onder de grond als voorraad, vloeistofdichte vloeren om gemorste brandstof op te vangen, blussystemen, etc, etc. Een tankstation is qua oppervlak groter dan wat jij ziet. Er zit nog een hele grote berg aan installaties onder de grond.
Niet te vergeten dat tankstations langs de snelweg vrijwel altijd ook een forse parkeerplaats hebben om te rusten. En snelladen zal je in principe alleen langs snelwegen doen als je een keer een lange afstand rijdt.
Mijn benzine kan ook maar 4-500 km op 1 tank. Is dat erg? Nee toch? Wie rijdt nu meer dan 3-400 km zonder pauze?
Voordeel van de EV is dat hij steeds vol is als je thuis vertrekt. Mijn benzine wordt snachts niet bijgevuld 😉.
Jouw argument was dat het heel druk zou worden op tankstations omdat EV's vaker en langer moeten laden. Wat ik bedoelde is dat het aantal laadpunten en het aantal laadmogelijkheden voor EV's ook toeneemt en dat je dus als EV'er waarschijnlijk veel minder langs de snelweg moet stilstaan.
En EV's zullen (in ieder geval voor een groot deel) de ICE's gaan vervangen, dus het absolute aantal auto's op de weg neemt niet toe. En voor wat betreft de frequentie van tanken: zie de eerste alinea.
Kortom: met het toenemen van het aantal EV"s zal juist het aantal auto's dat op de snelweg tanken moet, afnemen. Het zijn allemaal aannames, maar dat was jouw angst ook.
maar het is mijns inziens nogal apart om mensen af te branden die niet met je eens bent
Doe niet zo dramatisch, mijn antwoord op jouw post was gewoon onderdeel van een discussie, ik zie niet waar ik je "afgebrand" heb.

[Reactie gewijzigd door multikoe op 1 oktober 2019 08:11]

Wat ik bedoelde is dat het aantal laadpunten en het aantal laadmogelijkheden voor EV's ook toeneemt en dat je dus als EV'er waarschijnlijk veel minder langs de snelweg moet stilstaan.
Gelukkig is dit geen aannamen ;). Ik ga er nu nog niet op gokken in ieder geval en neem de komende 5 jaar geen elektrische auto. Daarna bekijk ik weer opnieuw hoe het ervoor staat.
Doe niet zo dramatisch, mijn antwoord op jouw post was gewoon onderdeel van een discussie, ik zie niet waar ik je "afgebrand" heb.
Bekijk eens hierboven de hoeveelheid comments op mijn posted van mensen die 1 of andere manier niet kunnen bekropen dat iemand een elektrisch rijden nog niet volwassen genoeg vind en zijn zuur verdienen geld er nog niet aan wil uitgeven. Is tweakers tegenwoordig een website geworden waar mensen niet een andere mening mogen hebben? Dramatisch zou niet in mij opkomen, eerder beetje dubieus.

[Reactie gewijzigd door vali op 2 oktober 2019 23:25]

Mijn stelling dat je minder langs de snelweg hoeft te staan is simpelweg het gevolg van ontwikkelingen die je nu al ziet:
- Het aantal laadmogelijkheden neemt toe (koude cijfers)
- Het bereik van EV's neemt toe
1+1=2

En nogmaals: doe niet zo dramatisch. EV's lokken nu eenmaal heftige reacties uit en als je je dan in een discussie over EV's mengt, dan moet je accepteren dat je af en toe hard onderuit geschoffeld wordt.
Ik ben een groot voorstander van inwisselen van ICE's voor EV's. Het is beter voor het klimaat en beter voor het milieu. Ik gun mijn kinderen een fijne wereld en ik vind dat we daar best wat voor in moeten leveren. Bovendien: EV's zijn gewoon een machtig interessante ontwikkeling en dit is een techniek-site....
Maar wat ik zie is een bonk zurigheid: lastig, moeilijk, onmogelijk, kan niet, dom, nu-even-niet, duur, lelijk, waardeloos. Er zijn er maar weinig die verder kijken dan hun eigen portemonnee en de komende tien jaar.
En nogmaals: doe niet zo dramatisch. EV's lokken nu eenmaal heftige reacties uit en als je je dan in een discussie over EV's mengt, dan moet je accepteren dat je af en toe hard onderuit geschoffeld wordt.
Dramatisch? Valt reuze mee, de reacties van mensen hier die proberen met de meest aparte redenaties om een techniek wat nog in de kinderschoenen staat proberen goed te praten komt eerder met dat woord in de buurt..
Er zijn er maar weinig die verder kijken dan hun eigen portemonnee en de komende tien jaar.
Is het eruit allemaal? Jesus, doe eventjes normaal man... Doe eventjes paar minuten aan een zelfreflectie en bekijk eens hoe je tegen een "medetweaker" reageert. Probeer je altijd op zo'n manier een discussie te winnen? 8)7
dat we daar best wat voor in moeten leveren. Bovendien: EV's zijn gewoon een machtig interessante ontwikkeling en dit is een techniek-site....
Om toch nog eventjes zwart wit te reageren naar jouw maatstaven, ik ben blij dat je eindelijk toegeeft dat we op dit moment nog even moeten inleveren. Dat dit een techniek website is valt over te twisten uiteraard.

[Reactie gewijzigd door vali op 3 oktober 2019 08:19]

Dramatisch? Valt reuze mee
Jij was degene die klaagde dat hij afgebrand werd, toch?
Probeer je altijd op zo'n manier een discussie te winnen?
Het gaat niet om winnen of verliezen. Ik ben een groot voorstander van de overstap van ICE naar EV, ik volg alle ontwikkelingen met een blij techneuten-oog, ik zie de piket-paal aan de horizon waar we naar toe moeten en ik zie ook dat we daar nog niet zijn. Ik zie ook dat er tussen nu en daar een paar flinke hobbels genomen moeten worden en dat we misschien zelfs wel pijn moeten lijden. Ik heb daarom grote moeite met het zuurpruimerige gedram over bereik, kosten, vuile stroom, laadpalen en oneerlijke subsidies. Allemaal vervelend, maar geen reden om niet achter de overstap te staan.
Dat dit een techniek website is valt over te twisten uiteraard
Nee hoor: Van de "About" pagina van Tweakers:
"Tweakers is met gemiddeld 4 miljoen bezoekers en 100 miljoen pageviews per maand de grootste elektronica- en technologiewebsite van Nederland en België".
Merk op dat ze onderscheid maken tussen elektronica en techniek.
ik zie de piket-paal aan de horizon waar we naar toe moeten en ik zie ook dat we daar nog niet zijn
We moeten helemaal niks. Prima dat jij voorstander bent, maar het opdringen en ontkennen van de tekortkomingen is in mijn ogen nog apart. Op dit moment zijn er ook grote ontwikkelingen gaande met waterstof en ammonia en persoonlijk zie ik daar meer voordelen mee.
Ik heb daarom grote moeite met het zuurpruimerige gedram over bereik, kosten, vuile stroom, laadpalen en oneerlijke subsidies. Allemaal vervelend, maar geen reden om niet achter de overstap te staan.
Ja vervelend als mensen kritisch zijn bij een dure aanschraf. Hoe durven ze! Ze mogen hoe dan ook niet kritisch zijn en de problemen die Tesla heeft zeker niet vermelden!
"Tweakers is met gemiddeld 4 miljoen bezoekers en 100 miljoen pageviews per maand de grootste elektronica- en technologiewebsite van Nederland en België".
Leuke quote, maar ik doel meer over de diepgang bij verschillende technische onderwerpen. Dit was 10 jaar geleden toch wel heel anders. Ik zie het meer het niveau van ad.nl en nu.nl, maar zoals de liefde voor bepaalde auto verschilt dat uiteraard per persoon :)

[Reactie gewijzigd door vali op 3 oktober 2019 09:43]

Nee, nee, sommigen zijn er ook nog niet over uit of paarden of auto's de toekomst gaan worden. Stel je even automatisch gereguleerde elektrische auto's voor: netjes achter elkaar in een super efficiënte en snelle rij. Geen onverwachte stops / files meer. In combinatie met verbeteringen in efficiëntie en accucapaciteit: een wonderbaarlijk efficiënte toekomst.
Ik weet niet of je je het realiseert, maar 100 jaar geleden waren er al electrische auto's. Die dingen zijn volgens jouw logica dus hopeloos ouderwets en verouderd. Moet je niet willen.

Verder heb je het over een mogelijke verre toekomst met je gereguleerde auto's, dus dat schiet ook niet op.

De accu-EV is een doodgeboren kind. Een tussenstap naar iets wat wel functioneert.

De redenen hiervoor zijn:
- de accu-EV is te zwaar en te duur
- een nieuw accupakket na 10 jaar betekent dat de auto total loss is.
- electriciteit uit windmolens en zonnepanelen kan niet in serieuze hoeveelheden opgeslagen worden. De accu-EV past dus niet in de energietransitie.
- tanken duurt te lang
- de actieradius is te kort
- Een accu EV daalt al elk jaar in prijs
- Een accu EV is niet noemenswaardig zwaarder dan een vergelijkbare brandstof auto. Ja, wel iets, maar het is nou niet zo alsof het vele honderden kilo's scheelt.
- Een accupakket is na 10 jaar niet toe aan vervanging.
- Je kunt het laden van elektrische auto's sturen op basis van vraag en aanbod. Dus laden wanneer er veel overschot is (het waait hard, de zon schijnt) en niet wanneer het 's nachts windstil is. Je hoeft niet altijd alle energie op te slaan als buffer. je kunt ook vraag en aanbod meer op elkaar afstemmen. Dat doen we in feite nu ook al, we schakelen nu in de nacht gascentrales af omdat er 's nachts minder energiebehoefte is.
- Tanken duurt helemaal niet lang want je wacht er niet op. De tijd dat laden duurt is dus helemaal niet relevant. Behalve als je onderweg moet tanken, en dat gaat met nu +/- 20 minuten tot 80% prima.
- Actieradius van +/- 400km is prima. Dat betekent dat je na 3 tot 4 uur moet pauzeren en dat zou eigenlijk iedereen al moeten doen, ook in een brandstof auto. En de actieradius neemt bovendien nog toe, bij elk merk elektrische auto

[Reactie gewijzigd door Tozz op 30 september 2019 22:51]

- de Accu-EV is ruwweg 2x zo duur als een vergelijkbare EV. En dat wordt nog erger bij kleine auto's. Voor de gewone man, waar we er in Nederland veel van hebben, is de accu-EV onbetaalbaar.

- een accu-EV is vele honderden kilo's zwaarder dan een ICE.

- wanneer een accu versleten is, weet jij niet. Hier heeft een smart-bezitter na 5 (!!!) jaar een kapotte accu, en moet meer dan €17.000 dokken. Feit.

Accu van je elektrische Smart versleten? Dat is dan 17.000 euro!

https://www.ad.nl/auto/ac...dan-17-000-euro~a4d91e83/

- vraag afstemmen op aanbod is nonsens. Als je auto leeg is, wil je laden. Ook als het 's nachts niet waait.
Het ziekenhuis wil een spoedoperatie kunnen uitvoeren, ook als het niet waait.
Wij hebben een vraaggestuurde energiebehoefte.

- Bijna geen enkele EV zit in 20 minuten op 80%.
In de kou daalt de actieradius. In de bergen daalt de actieradius. Met een aanhanger daalt de actieradius. De wachttijden zullen afschuwelijk oplopen als er drie auto's voor je staan.

- wij hoeven nooit te wachten, want wij wisselen met rijden. Tanken met een EV zou onze reis afschuwelijk langer dan nodig maken.

En mochten we zelfrijdend worden, dan wil je al helemaal geen langdurige tankbeurten.

We kunnen proberen om krom recht te lullen, maar de realiteit is dat de accu-EV een misbaksel is.
Dus omdat jij een verhaal hebt van een kapotte accu in een Smart (!!) zijn EVs kut?Ik ken ook verhalen van mensen die na 4 jaar hun motor aan gort gereden hebben. Dat terwijl er genoeg Tesla taxi's zijn die 5 tot 9 ton op de teller hebben die nog prima functioneren.

En nee, als mijn auto leeg is hoef ik meestal niet direct te laden. Ik wil alleen dat mijn auto de volgende ochtend vol is. Of hij dat nu direct doet, over 2 uur, of over 5 uur boeit mij geen zak. En die vraag aan energie kunnen we heel goed sturen door te gaan schuiven met tarieven. Op de 'echte' energiemarkt is de energieprijs per kwartier veschillend. Wij consumenten krijgen echter een vast tarief doorbelast. Maar in werkelijkheid is de prijs erg volatiel. De prijs voor stroom kan zelfs negatief zijn. Als voor de consument genoeg incentive is (lees: lekker goedkoop!) om op een bepaald tijdstip te laden, dan gaat Nederland dat massaal doen. We blijven Hollanders immers.

In de kou daalt de actieradius, klopt. In een brandstof auto ook. In de bergen daalt de actieradius juist niet, die neemt toe. Want in de bergen is de lucht ijler (minder dik), dus minder weerstand. Bovendien regenereer je energie weer terug zodra je heuveltje af gaat. In een brandstof auto fik je je remschijven op.

Ja, met een aanhanger daalt de actieradius. In je brandstof auto ook.

Jij kunt lullen wat je wil, maar als je aan mensen vraagt die in een EV rijden of die ooit nog terug willen naar een brandstof auto, dan zullen de meeste zeggen dat ze nooit meer terug willen. Die nemen dus de beoogde nadelen van elektrisch rijden voorlief.

En ja, er zijn echt wel nadelen. Want met een caravan achter een Tesla X is inderdaad niet echt een pretje qua actieradius. Maar het heeft verder zo ontzettend veel voordelen dat je ook best een nadeeltje her en der mag accepteren denk ik?

Ik ben in ieder geval een van diegene die nooit meer terug zal gaan naar een brandstofauto.
Maar de vraag is of je nog steeds zo enthousiast bent als je niet 4% maar 22% bijtelling hebt, en je niet bij het supercharger netwerk gratis kunt laden (of met Maingau) maar er gewoon realistische bedragen worden gerekend :X

Overigens geloof ik niet dat in de bergen je range juist langer wordt. Anders zou je in de Alpen for-ever rond kunnen rijden....
De garantie op een accu is bij de Smart 4 jaar, de meeste fabrikanten geven nu 8 jaar garantie. Als de accu na die 8 jaar vervangen moet worden, is de auto total loss. Zoiets gebeurt mij niet met een ICE.
Bij een ICE is de garantie inderdaad vaak maar een jaar of 3 en heb je dan al een probleem als er iets stuk gaat. Daarnaast is de kans dat iets stuk gaat is inherent veel groter door alle bewegende onderdelen.
Heb jij ooit een rekening van €17.000 exclusief montage gehad voor je ICE?
Waarschijnlijk wel als hij dan niet total loss zou zijn. Er zijn waarschijnlijk meer traditionele auto's die het vlak na de garantie ineens begeven dan elektrische auto's.
Ook dat is niet waar, want bijvoorbeeld de Tesla is de meest onbetrouwbare auto op de markt.

https://www.google.com/am...wbare-auto-118613%3famp=1

Daarnaast zijn de reparatiekosten van Tesla zeer hoog door alle electronica en sensoren.

En natuurlijk ook van die Smart van €24.000 waar na 5 jaar een nieuwe accu van €17.000 excl. montage in moet.

Laat je niks wijsmaken: de ICE heeft meer onderhoud nodig maar je loopt geen enorm financieel risico zoals bij een EV.

De EV is leuk speelgoed voor leaserijders, maar de privé-rijdende Jan Modaal is beter af met een ICE.
Je link is oud nieuws, dezelfde website meldt inmiddels dit: Tesla ranked among most reliable brands in UK survey

Juist met een ICE loop je een financieel risico. Je diesel raak je nu al niet meer aan de straatstenen kwijt en bij benzine gaat het ook hard die kant op. Nergens baseer je je stelling op dat kans op een forse reparatie voor eigen kosten bij een ICE lager is, maar het risico op dat je veel meer kwijt bent aan onderhoud en brandstof is 100%.

Het zal heel erg van Jan Modaal zijn budget en rijgedrag afhangen wat voor hem verstandig is vanuit financieel oogpunt. Jan Modaal koopt al vrijwel geen nieuwe auto's meer en de tweede hands markt loopt 5 jaar achter.
Voor Jan Modaal is de rekensom snel gemaakt.

Een accu-EV is in aanschaf te duur. Het risico is te groot.

Bij een ICE ben je nooit, maar dan ook nooit, 70% van de nieuwprijs kwijt aan reparatie, of je moet tegen de intercity Amsterdam - Utrecht gebotst zijn.
Als dat zo was zouden de lease prijzen lager liggen en de garantie termijnen langer zijn.
Waarom? Dat mag je me uitleggen.

De enige reden dat de accu-EV uberhaupt in Nederland rondrijdt zijn de miljarden aan subsidies van de staat.

De milieuliefde van de EV-leaserijder rijkt tot aan de portemonnee.
Een nieuwe betere technologie heeft wel vaker een duwtje in de rug nodig. Zon en wind energie zijn inmiddels goedkoper dan fossiele energie, dat in Nederland nog altijd meer subsidie krijgt dan groene energie.

Lease maatschappijen kunnen alleen maar winst maken door accuraat alle kosten in te schatten. Dat is inclusief onderhoud en afschrijving. Gezien de prijzen zijn ze het in tegenstelling tot jouw onderbuik allemaal eens dat er minder kosten aan elektrische auto's verbonden zijn dan aan hun ICE tegenhangers. Dat zie je gewoon aan de lease bedragen, kennelijk kan dat uit en als het niet uit kan zijn de lease maatschappijen over een paar jaar allemaal failliet.

Dat komt omdat de spookverhalen die jij vertelt niet kloppen. Net als bij elk ander product zal er vast wel eens een product kapot gaan net na de garantie, maar dat is op z'n minst niet vaker dan bij ICE auto's. Het totale economische plaatje is volgens de partijen wiens bestaan er vanaf hangt gewoon een stuk goedkoper dan bij ICE auto's, en dan rekenen ze brandstof nog niet eens mee.
Je vergeet de reden dat de leasemaatschappij de EV zo goedkoop kan aanbieden, en dat is subsidie.

Een windmolen en een PV kunnen niet tegen fossiele stroom op. Fossiele stroom is vraaggericht, de groene stroom is aanbodgericht. Het is appels met peren vergelijken.


Ik krijg geen subsidie op fossiele energie; ik betaal me juist blauw aan belastingen. Per saldo vangt de overheid heel veel belastingen voor het gebruik van fossiele energie, en draaien windmolens op subsidie.

In Duitsland zijn ze daar ook achter gekomen. Achter elke windmolen staat een bruinkoolcentrale voor als het niet waait. Windmolens hebben niet gezorgd voor CO2-reductie. Frankrijk doet het wel goed, met kernenergie. Maar dat wil Merkel niet.

Het gaat niet om spookverhalen, maar gewoon om logisch nadenken.

De kans bestaat dat de accu's een keer na de garantie vervangen moeten worden.

Ik ben volledig met je eens dat er in principe aan een ICE veel meer onderhoud is dan aan een accu-EV.

Maar als de startmotor of zelfs de versnellingsbak kapot gaat, is de garagerekening van een compleet andere orde dan bij de accu van een EV.

En die accu gaat een keer. Al lang voordat de rest van de auto versleten is. En dan is de EV feitelijk niets meer waard.
Er zit geen subsidie op de lease auto's, hooguit betalen ze geen BPM. Jij vergeet dat deze techniek pas een paar jaar echt wordt ontwikkeld en elk jaar aanzienlijk goedkoper wordt.

De rest van je verhaal klopt ook van geen kant, dus daar laat ik het bij. Op zn best is het hopeloos achterhaald. Deze techniek gaat hard, als je je blijft baseren op achterhaalde kennis en dat enorm opblaast is het eng, maar deze ontwikkelingen gaan gestaag door en veel sneller dan ooit voorzien.

En ja, er bestaat altijd een kans dat een product net na de garantie kapot gaat. Bij elektrische auto's is dat niet anders. Toch zijn dit soort kosten gemiddeld een stuk lager, en niet voor niets krijg je veel langer garantie dan op een ICE. Cijfers en voorspellingen van partijen die hun geld er aan verdienen laten gewoon zien dat je dit risico overschat, bij ICE auto's ben je gemiddeld slechter af, de kans dat je enorm pech hebt neem je nooit helemaal weg maar die kans is bij een ICE groter.
Wanneer er geen BPM betaald wordt, dan noemen we dat "subsidie".

Google maar eens op de reparatiekosten van een Tesla. Daar kun je soms een nieuwe ICE voor kopen.

De realiteit is dat er vrijwel geen enkele Tesla rondgereden zou hebben zonder subsidie. En dan nog is het een te dure auto voor Jan Modaal.

Ik toon met feiten aan dat de EV te duur en te riskant is.

Ik stop hiermee, want wij worden het hier nooit over eens.
Wanneer er geen BPM betaald wordt, dan noemen we dat "subsidie".
Als je zo gaat lullen is gratis vervuiling ook subsidie.
Google maar eens op de reparatiekosten van een Tesla. Daar kun je soms een nieuwe ICE voor kopen.
Dat kan, van de reparatiekosten voor een ICE kan je soms ook een nieuwe ICE kopen. Dat noem je "total loss".

Risico = de kans dat de schade zich voordoet X de geschatte impact. En in dit sommetje komt de ICE er - althans volgens de rekenmeesters die er hun geld aan verdienen, niet goed uit. Ook al kan een EV inderdaad ook helemaal kapot. Ze zijn inderdaad niet onverwoestbaar, maar gemiddeld gezien hebben ze gewoon veel minder onderhoud en reparatie nodig en krijg je een veel langere garantieperiode om dat te onderstrepen.
De realiteit is dat er vrijwel geen enkele Tesla rondgereden zou hebben zonder subsidie. En dan nog is het een te dure auto voor Jan Modaal.
Zonder subsidie had er uberhaupt geen auto rondgereden, wie denk je dat die wegen betaalt? Zonder subsidie was de hele fossiele brandstof industrie ook niet van de grond gekomen. Er is niks mis met de constatering dat een nieuwe technologie aanvankelijk een duwtje in de rug nodig had. Dat geldt voor vrijwel alles.
Ik toon met feiten aan dat de EV te duur en te riskant is.
Met oude achterhaalde feiten, op zn best.
Ik stop hiermee, want wij worden het hier nooit over eens.
Klopt, jij staat gewoon niet open voor nieuwe ontwikkelingen. De Amish hebben besloten dat de stand van de techniek uit de 19e eeuw precies goed was, en jij doet hetzelfde met een techniek uit de 20e eeuw.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 2 oktober 2019 10:06]

Klopt, jij staat gewoon niet open voor nieuwe ontwikkelingen. De Amish hebben besloten dat de stand van de techniek uit de 19e eeuw precies goed was, en jij doet hetzelfde met een techniek uit de 20e eeuw.
Deze dooddoener lees ik wel meer. De accu-EV is echter geen nieuwe ontwikkeling, maar iets uit de 19e eeuw.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrische_auto
"Rond 1900 waren bijna alle auto's elektrisch.[6] Aan het eind van de 19e eeuw werd de brandstofmotor steeds beter, waardoor de elektromotor het uiteindelijk verloor."

Ik vergelijk het altijd met de introductie van de digitale camera. Die had in het begin 200K pixels. Totaal niet opgewassen tegen de analoge foto.
Jij zit in de modus dat de 200K pixel foto geweldig is. Ik wacht liever even op de 10 Mpixel camera, die wél bruikbaar is.
Dat er 100 jaar geleden ook elektrisch doet niets af aan dat het pas een hele recente ontwikkeling is.
Ik vergelijk het altijd met de introductie van de digitale camera. Die had in het begin 200K pixels. Totaal niet opgewassen tegen de analoge foto.
Jij zit in de modus dat de 200K pixel foto geweldig is. Ik wacht liever even op de 10 Mpixel camera, die wél bruikbaar is.
Nee, om jouw analogie door te trekken, er zijn als zat 10 Mpixel camera's op de markt, alleen net als met dergelijke camera's waren ze in eerste instantie te duur voor de gewone consument en had 10 jaar later iedereen een vergelijkbare camera in zn broekzak. We zitten nu ongeveer halverwege, voor veel mensen is het nog net te duur maar de mensen die net wat meer willen/kunnen besteden aan hun "camera" stappen langzaam over. Als je nu nog investeert in een ouderwetse camera met een rolletje dan weet je dat je die over 5 a 10 jaar aan de straatstenen niet meer kwijt raakt.
Je zit lekker te fantaseren. Maar op de realiteit van een total loss accu-EV ga je niet in.
Dat is hetzelfde als een ICE met ontplofte motor. Die is ook total loss. Net zoals een kapotte batterij, komt dat gelukkig niet veel voor.
Binnen 8 jaar zijn de batterijen trouwens een pak goedkoper.
De Tesla met het meeste km heeft trouwens ook nog maar 1 accu versleten. Blijkbaar was vervangen economisch nog zo slecht niet 😉
2x zo duur?
Model 3 versus Audi A4, BMW 3...
Prijs ligt zeer dicht bij elkaar hoor. Verbruik ligt lager, onderhoud ook...
Alles op zijn tijd dus.
Een accu-Corsa is bijvoorbeeld twee keer zo duur als een ICE- Corsa.

Een Audi is altijd al een duur merk geweest. Een Tesla kun je qua afwerking niet vergelijken met een Europese auto.
Dat is misschien wel waar, maar ondertussen is de Model 3 de best verkochte wagen in de USA (in die categorie). Ook in Nederland.
Ik reed vroeger met een occasie Audi A4. Moest ik het geld hebben, ik koop een nieuwe. Maar als ik dan toch het geld zou hebben, dan denk ik dat de Model 3 mijn voorkeur zou genieten.

Het is logisch dat de kleine wagentjes financieel nog niet interessant zijn om elektrisch te maken.

Eenmaal de Model Y uit is, zul je zien dat hij ook zeer concurrentieel zal zijn in zijn klasse. Een beetje SUV kost gemakkelijk €35-40.000 als je een paar opties kiest.
Ik bestrijd niet dat de Tesla een goedverkochte auto is. Ik zeg alleen dat je geen appels met peren moet vergelijken. Een Tesla is geen BMW.
Tja, dan kun je net zo goed de trein nemen....
Klopt, als je liever de hele dag in de file wilt staan kun je op dit moment beter de auto nemen. Maar dat is toch precies níet wat we willen, in de file staan?

Dat je je paard geen sjor meer aan z'n tuig kunt geven, dát is pas saai.
Die monotone geluiden van een brandstof motor... geef mij maar het levendige gehinnik van een paard, dan voel je je pas écht een bestuurder... :+

[Reactie gewijzigd door unglaublich op 1 oktober 2019 08:52]

Klopt, als je liever de hele dag in de file wilt staan kun je op dit moment beter de auto nemen. Maar dat is toch precies níet wat we willen, in de file staan?
File? daar rij ik gewoon tussen door....
Als je elektrisch rijden saai vindt heb je nog nooit in een elektrische wagen gereden. Zelfs de simpelste versie van bijv. een Model 3 rijdt als een sportauto met bijv. een acceleratie die alleen de snelste ICE autos halen.

Al kan het wel heel erg "saai", lekker op autopilot en geen geluid en stank meer. Wat jij saai noemt noem ik comfortabel.
Er is een verschil tussen electrische voertuigen en "automatisch gereguleerde elektrische auto's"

En ik heb in diverse electrische auto's gereden, en geen enkele stijgt boven het koekblik-niveau uit, en auto's als een Tesla... een smartphone met wielen..
Klinkt alsof je gewoon erg conservatief bent. Mijn vrouw heeft een Ioniq en dat is kwalitatief een prima auto. Mijn Tesla is ook helemaal niks mee, al is het wel een beetje anders. VW e-Golf heb ik ook nog een poosje gereden, die rijdt lekkerder dan zn ICE tegenhanger. Audi, Porsche, voor ieder wat wils.
Klinkt alsof je gewoon erg conservatief bent.
Tja, ik heb de auto compleet de deur uit gedaan, en ben op loopafstand van mijn werk gaan wonen.
In mijn ogen een veel betere oplossing voor het file-probleem.
Conservatief is in mijn ogen om het vervoersprobleem met symtoom bestrijding aan te vallen, in plaats van echt op te lossen.
Weet je op de manier dat jij redeneerd kan ik ook.:

Als we allemaal dood zijn is het ook een saaie boel.

Maar dat ga ik niet.
Het is niet alleen efficienter, maar ook goedkoper per km en sneller! Ook een stuk veiliger en een stuk minder onderhoud!
Stel je even automatisch gereguleerde elektrische auto's voor: netjes achter elkaar in een super efficiënte en snelle rij:
Krijg bijna het idee dat je een verkoper bent van elektrische wagens of treinen :) De stel je eens voor praat doet mij alleen vrij weinig, zeker bij een aankoop van een wagen boven de 50.000 euro

[Reactie gewijzigd door vali op 30 september 2019 21:59]

vele technische mankementen van de Tesla? Dat is niet anders dan bij alle andere merken hoor. De peugot 2008 van een vriend (nog geen 2 jaar oud) stond pas geleden ook al voor de 2e keer naast de weg, dit keer vanwege een kapotte motor! en dan zie ik het ook nog bij anderen die splinternieuwe auto's hebben, maar bijna net zo vaak terug naar de garage moeten als ik met mijn 23 jaar oude 450K km op de teller staande jeep..
Kijk voor lange ritten zoals naar borduex vanuit NL is natuurlijk nog steeds lastig voor E-auto's, maar gem. Gezien rijd men niet meer dan 60km naar hun werk. Dit betekent als we palen op het werk en thuis neer zetten dat zelfs een batterij met 200km range dus meer dan genoeg is om ook boodschappen te doen, omdat je dus thuis en op het werk kan opladen!

Je hebt dan dus ook gen level 2 of 3 nodig, aangezien veel mensen gewoon 8 uur werken is level 1 dus meer dan genoeg op 60 km in de accu te laden!

Level 1 is overigens dus het stroom dat uit 1 normale groep komt. Het enige wat je thuis hoeft te doen of op het werk is dus een extra groep aan leggen en een kabel van de meterkast maar de parkeer plek en klaar is kees:)

Maar zeker zolang batteries geen grotere energie per kg gaan krijgen zullen hybriden of waterstof dus de lange afstanden moeten gaan afleggen!
Sorry, maar dit heeft een zeer hoog fanboy gehalte.

Ik heb zelf meerder Tesla's op de zaak (X met AP2, S met AP2.5 en M3) en ga vaak naar Frankrijk. Als we met de Tesla's 90% van de tijd op autopilot rijden hebben we gegarandeerd elke rit een ongeluk.
Enkel op de autosnelweg gaat het zowat goed, maar dat doet onze XC90 en Q7 ook al sinds jaren op autopilot. En dan nog, onze X is onder autopilot al 2 keer op een autosnelweg tegen de voorligger gereden.
Enkel op de autosnelweg gaat het zowat goed
Je weet dat het ook enkel bedoelt is voor snelwegen? En dat je zelf op moet letten tijden het gebruik van AP?

Ik vind het verhaal van 2x een ongeluk op AP wel zeer vreemd. Wat was het antwoord van Tesla hierop?
Je moet dan natuurlijk ook rekening houden dat het systeem niet heilig is.

Als je er over nadenkt dat mensen gem. Meer dan 1 seconden (als je wat ouder word boven de 30) kan dit dus zelfs 2 seconden of meer worden. Dan rijd je dus met 120 dus een flinke aantal meters.

Het leuke is dat mijn vaders volkswagen dan wel geen autopilot heeft, maar remd wel af als de auto voor ons remt of veranderd de cruise snelheid. Dit kan dan ook onveilig zijn.

Maar zoals het in Nederland geregeld is, je kan het gebruiken zolang je maar je handjes aan het stuur houd en ieder moment kan ingrijpen.

Als u gebotst bent tegen de auto voor u, zat u dus zelf niet op te letten en bent u alsnog eindverantwoordelijke niet Tesla!
En wat is de meerwaarde van een systeem als autopilot als je toch continue moet opletten? Dan kun je net zo goed zelf rijden....
Klopt, maar dat is wat de wet nu nog zegt.

Grote passengier vliegtuigen gebruiken al jaren een Auto-Piloot, maar de piloten moeten nog wel opletten zodat er niks fout gaat!

De techniek is vrijwel hetzelfde! Alleen gebeuren er meer onverwachte dingen in het weg verkeer en dat is juist zo lastig voor de zelf rijdende auto.
:)
Ik kom veel minder vermoeid aan (omdat je 90% van de tijd alleen maar om je heen zit te kijken)....
Tegenwoordig doet ie zelfs alle afritten en opritten op de automaat, kiest op de Parijse Peri zelf de correcte baan etc, het zwaarste voor mij is het kiezen van de podcast die ik wil luisteren.
Je laat het nu net klinken alsof Tesla's zelf kunnen rijden. Maar zelfs met autopilot of FSD moet je toch de handen aan het stuur houden en blijven opletten.

Dat je minder vermoeid aankomt geloof ik wel, heb een Mercedes klasse C uit 2015 die zelf kan sturen op de belijning (voornamelijk snelweg en provinciale wegen), dat scheelt inderdaad in de vermoeidheid. Maar het is nou niet een systeem waar ik mijn leven aan zou toevertrouwen zonder zelf alert te blijven.
Dat je minder vermoeid aankomt geloof ik wel, heb een Mercedes klasse C uit 2015 die zelf kan sturen op de belijning (voornamelijk snelweg en provinciale wegen), dat scheelt inderdaad in de vermoeidheid. Maar het is nou niet een systeem waar ik mijn leven aan zou toevertrouwen zonder zelf alert te blijven.

Het probleem is simpelweg dat het heel erg goed werkt (Autopilot/NoA). Je twijfelt in het begin maar iedere keer reageert het systeem prima. Zelfs file's in rijden en wegwerkzaamheden (smalle rijbanen) handelt hij perfect af..
Je rijdt dus soms 2 uur zonder dat je enigszins wat hoefde te doen (soms een afritje omdat ze je er niet inlaten).

Dit is inderdaad ook het gevaar. Het werkt zo goed dat je het gevoel het je alertheid los te kunnen laten. Echter is het ook een logisch gevolg.. En nog altijd 100x beter dan al dat volk dat ik op de telefoon zie spelen tijdens het rijden...
Het probleem is simpelweg dat het heel erg goed werkt (Autopilot/NoA). Je twijfelt in het begin maar iedere keer reageert het systeem prima.
Totdat het een keer niet zo goed reageert en je flinke smak maakt.
Dat is inderdaad het punt wat ik probeer te maken. Hetzelfde geld echter uiteraard voor iedere lane assist en cruisecontrol.
tja, zelfde dus als dat je zelf rijdt......
Wat statistisch dus minder waarschijnlijk is dan wanneer je zelf rijdt. Het is letterlijk gevaarlijk om het uit te schakelen op de snelweg.
Totdat het een keer niet zo goed reageert en je flinke smak maakt.
Ik vraag me af of het risico op menselijk falen inmiddels niet groter is. Als je lange afstanden rijdt, en dus snelwegen, dan is de kans groot dat het systeem scherper is dan jezelf. Ik heb al meer dan eens gehad dat ik me afvroeg of ik zelf zo scherp zou zijn geweest als het systeem. (en nee, ondanks 40k per jaar nog nooit een ongeluk gehad)

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 1 oktober 2019 09:13]

Klopt ik heb verhalen van mensen in Amerika gehoord die zich echt verwend voelen zodra ze weer in een 'normale' auto rijden :)
Je laat het nu net klinken alsof Tesla's zelf kunnen rijden. Maar zelfs met autopilot of FSD moet je toch de handen aan het stuur houden en blijven opletten.
Jammer genoeg leven sommige mensen in die waan. Heb aardig wat collega's die een Tesla rijden en hun personal records met gaming in hun auto hebben gehaald (en nee, ik maak jammer genoeg geen grap). Het zal zeker wel een dingetje worden in de tweede kamer als dit soort technieken naar goedkopere auto's gaan komen.
Gelukkig dat we daar dus dan camera's naast de weg gaan krijgen die dat ook kunnen zien.
Als iemand die van rijden houdt en zich iets wil afzetten tegen de 'laat technologie maar alles wat enigszins saai/oncomfortabel/lastig is maar voor me doen'-mindset, klinkt dit als mijn persoonlijke hel.
Haha, snap ik volledig. Maar als je dagenlang in die hersenloze files staat (wat een persoonlijke hel is) dan wil je het wel snel laten. Daarom rij ik ook motor... En niet op de snelweg...
Ah motor, kan je lekker langs iedereen haha :)

Als ik vragen mag welke motor rijd u?
Ha, zeker die is pas lekker duur hihi :+
Een Long Range doet al 600km, dus 1x laden en je zit op je wintersport-bestemming. Als dat met 250kW gaat zit je pas net aan een tafeltje met je koffie nadat je je benen gestrekt hebt en een plasje gedaan hebt. Blaas - accu verhouding is met Tesla al lang positief.
Dat had ik op de eerste keer superchargen ook. Mijn koffie was nog maar net gebracht maar ik moest de auto weghalen gezien hij bijna vol was. Mensen maken er een groter probleem van dan wat het is...
Klopt, dat komt omdat dit allemaal nieuw en eng is, zagen we met de stoomtrein, de electrisch trein, de auto, het vliegtuig en zo'n beetje elke technology in de geschiedenis van de mensheid!

Alleen gat het nu zo snel, dat het voor sommige te snel is en gaan ze in red alert en slaan en schreeuwen ze in het wild omdat ze het niet meer bij kunnen houden. :+

Is helemaal niks mis mee, is juist erg begrijpelijke, maar wel jammer en zeker iets waar meer aa dacht voor moeten zijn!
Aan de andere kant mag je wel verwachten dat het publiek bij Tweakers zich wat beter laat informeren ipv dingen aan te nemen of te roeptoeteren omdat ze ooit iets tijdens een verjaardagsfeestje gehoord hebben.
Helemaal erg is het dat er uit de onderbuik gesproken wordt.

Op een site zoals dit vind ik dit niet begrijpelijk.
De meeste tweakers zullen zich inderdaad beter laten informeren, maar vandaag de dag met het internet kan snel onbedoeld zich verkeerd laten informeren! :)
Ben ik het gedeeltelijk mee eens.
Als je je kennis opdoet op sites die duidelijk een bias hebben is dat mijns inziens niet zo slim.
Bijvoorbeeld een oliemaatschappij die ook iets over een elektrisch voertuig moeten roepen.
Dit is idd de betere manier van voorwoorden :)

Ik probeer zelf zo veel als mogelijk meerdere bronnen te pakken en ben wel gedeeltelijk biased voor Tesla, maar dat is alleen op het High-End vlak.

De nieuwe E-Auto van Volkswagen is echt een goede deal voor zijn prijs, bij Tesla moet je toch echt wel iets meer uitgeven dan het basis model om echt van de kwaliteit te kunnen genieten.

Het is natuurlijk wel dat Tesla de auto industrie redelijk verrast heeft, daardoor is het helemaal niet zo gek dat het eventjes heeft geduurd totdat er 'echte' competitie is!
Wat ik ook erg mooi vond is dat de nieuwe Lamborghini toch half hybride is, het gebruikt een grote benzine motor en een wat kleinere, maar nog steeds krachtige elektromotor!

Ook de nieuwe porsche is interresant, maar zoals altijd bij porsche veelste duur voor wat je krijgt!
Meerdere bronnen is altijd goed.
En vaak heb je het heel snel door als sites elkaar aan het napraten zijn, want dan is de inhoud (niet perse de tekst) identiek. Dat zie ik zeer vaak bij zogenaamde gezondheidsproducten, maar ook in de techniek (waaraan Tweakers ook gewoon meedoet).

Helaas zitten we in een kopieerwereldje waar eigen onderzoek (journalisme) slechts een (klein) onderdeel van een site is.
Klopt, ik ben van mening dat de reviews en artikelen op tweakers langzaam achteruit gaan :/ :)
Wintersport-bestemming ga je dus niet halen met 1x laden. In de winter WLPT over de snelweg houdt je ongeveer 380km over.
Ik snap dat de ontwikkelingen snel gaan en je iets gemist hebt. Sinds de Raven update heeft de Model S in Long Range vorm een EPA rating van 370 mijl = dik 595km en EPA kun je wel prima halen. Anders dan WLTP (dat wel veel beter is dan NEDC, die moet je eigenlijk halveren), waar je inderdaad in de winter zeker een derde af kunt halen. In merk in mijn Tesla eigenlijk al niet echt iets van winter, zolang je maar in een warme auto vertrekt en niet alles nog moet opwarmen (cabine, accu). Er zit gewoon een erg goed warmte-circuit in, dat warmte van de computers en motoren gebruikt voor accu/cabine/waar dat nodig is.
In een gewone ICE auto wordt ook de warmte vd motor gebruikt voor de verwarming van het interieur. Vandaar dat ik vroeger in mijn Peugeot 405 de verwarming aanzette als de motor te warm werd om hem af te koelen. :)

[Reactie gewijzigd door Fredi op 2 oktober 2019 05:28]

Ik heb de long range en kan zeker 500km autosnelweg doen.
Het opladen valt best mee, elke 300km en half uurtje stoppen. Lijkt best veel, maar het is maar 1x per jaar (verder enkel thuisladen) en met het hele gezin (vrouw en twee kids) ben je al snel 45min kwijt om ff naar het toilet te gaan.
Zo doen wij het ook: zoveel mogelijk thuis laden. Is meestal goedkoper dan snelladen. Ik heb zelf lifetime free snelladen, maar ik gebruik SCs enkel "in geval van nood". En dat is enkel op reis, daarnaast misschien een keer of 8 per jaar.
Ik vind het best innovatief, watergekoelde connectors of kabels had ik nog niet van gehoord. Spaart wel koper.
Bij lasapparatuur is het al jaren een veel voorkomende functie om de toorts met water te koelen op de grotere machines. Is een stuk prettiger werken, zeker als je zo’n ding een paar uur per dag in je handen hebt.
Totdat bij je electrische Volkswagen de waterpomp stuk is... :+
Als je waterpomp kapot gaat met je ICE auto, kom je ook niet veel verder meer. Veel auto's schieten dan in de noodloop..
Tesla doet dit om hun eigen in te dekken voordat een patent troll of een ander bedrijf daar een patent op neemt en dus Tesla aanklaagt.

*Ik weet het prior art, maar dan nog moet je advocaten erop zetten en dat kost ook geld.
Kan aan mij liggen, maar als de kabel warm wordt, is het dan niet een betere opties om beter te isoleren en het voltage dan omhoog te gooien? Dan krijg je er ook meer vermogen doorheen, zonder dat je loeizware dikke kabels nodig hebt.
Dan moet je in de auto weer het voltage omlaag brengen, omzetting geeft weer energieverlies door onder andere warmte welke je dan in de auto hebt. Daarnaast hoe sneller je vermogen aan een batterij toevoert hoe warner deze weer word, en hoe hoger de spanning hoe veiliger je installatie moet zijn. Er is een balans tussen al die factoren en men heeft hiervoor gekozen, men zou ook dikkere kabels en connectoren kunnen nemen, maar ook weer duur en zwaar en lelijk op de auto. Verder krijg je of nog meer verlopen in de kofferbak of je kunt gewoon niet bij alle pompen terecht als men de uitvoeringen wijzigt.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 30 september 2019 21:25]

Beter isoleren om de warmte in de kabel te houden? Wordt hij dan niet nog warmer?
Hij bedoelt tussen de twee kabels, door een dunne kabel kun je wel een hoog voltage doen, maar niet zoveel ampères doorheen. Als je de kabels te dicht bij elkaar houd instaan er vonken tussen de twee kabels, daarom moet je se beter isoleren. Bij hoge voltages ontstaat er niet zo veel warmte.
Inderdaad, beter isoleren tegen doorslag.
Dat kan niet, omdat het voltage afhankelijk is van het pack dat moet worden geladen. Je kunt een 400V pack niet laden met 800V. Dat moet op elkaar afgestemd zijn. Tesla gebruikt al 2 voltages in haar auto's (350V en 400V) en Porsche gebruikt 800V. Andere auto's gebruiken weer andere voltages.

Het CCS laadprotocol kan daar mee overweg, de auto vertelt de lader wat het voltage moet zijn. Naarmate het laden vordert stijgt langzaamaan ook het laadvoltae.

Je kunt dus niet laders ineens een hoger voltage laten afgeven.
Dit was precies een vraag van mij aan een vriend van me die deze kabels/technologie maakt, en het antwoord is dat een hoger voltage in een andere categorie valt waar aan extreem veel meer regels moet worden voldaan. Dit was het schijnbaar niet waard, dus hebben zij ook kabels ontwikkeld met waterkoeling. Hier bij Tesla is het alleen de connector volgens mij, maar hij had het over de hele kabel die watergekoeld was(en ook enorm dik daardoor).
Hoe werkt dit in combinatie met tesla's "All our patent are belong to you" strategie?

Huh? -1? Volgens mij is dit wel degelijk relevant. Tesla heeft een aantal jaren geleden nog al wat aandacht op zich gevestigd door hun hele patent portfolio vrij te geven voor gebruik aan derden. Vaak zorgt dit juridisch voor problemen omdat je in bepaalde landen je patenten actief moet verdedigen. Nu komen ze hier dus met een nieuwe patent aanvraag. Mijn vraag dan ook; zijn ze afgestapt van deze strategie?

[Reactie gewijzigd door lasharor op 30 september 2019 19:42]

Dat is een goede vraag, dus snap je downmod niet. Ze geven alle patenten vrij inderdaad. MAAR wel onder voorwaarden. Streng Open Source dus.

Net zoals de Superchargers die eigenlijk open zijn, maar feitelijk door geen ander merk toegankelijk. Te veel voorwaarden en kosten zijn daar denk ik toch echt killing voor allerlei startups. Anders hadden we Rivian al lang aan een Supercharger zien hangen.
Ik zeg het wel vaker, maar ik denk niet dat er ook maar 1 merk is geïnteresseerd in het gebruik van een laadnetwerk waarbij op elk station in grote verlichte letters T E S L A staat.

Dat is m.i. een domme move geweest. Ze hadden het netwerk een eigen naam moeten geven. Rivian, maar ook een Mercedes of BMW gaat never nooit niet tegen z'n klanten zeggen : "Oh laden? Je dat kan bij Tesla".
I mean het is wel mooie marketing voor Tesla zelf. Maar ja, ze hadden meer geld kunnen innen door het makelijker te delen.

Maar ja Tesla is dan ook niet opgericht om de big money binnen te slepen!
Musk is er best duidelijk over geweest, ze willen best de supercharger technology delen maar dan ga jij ook delen in de kosten en we gaan geen bijzondere aanpassingen doen.
Dat lijkt mij totaal geen onredelijk voorstel. Wat verwacht je hier precies?

Rivian heeft tot dusver nog niets laten zien anders dan prototypen. En die zitten op honderden miljoenen die ze zojuist van Ford en Amazon hebben gekregen. En gezien Amazon niets met Musk te maken wil hebben lijkt me de samenwerking niet snel gebeuren.
Het zorgt ervoor dat je uitvinding voor je vrij blijft.
Als je de uitvindingen niet patenteert dan kan iemand anders patent aanvragen en kan je daarna gaan bewijzen dat jou idee het eerste idee was.
Anders moet je dat achteraf in de rechtbank aanvechten dat je als eerste was met deze technologie wat waarschijnlijk nog meer geld kost. en je loopt risico op spionage waardoor een concurrent het eerder patenteert dan dat jij het op de markt weet te brengen.
En dan is de vraag hoe je zo'n zaa nog kan winnen.
Veel bedrijven hebben/hadden een 'open publication' policy voor dingen die ze geen patent waardig vonden, maar waar ze toch een patenttrol voor wilden zijn. Bijvoorbeeld Xerox waar ik een omschrijving van een dither-methode tegenkwam, maar ook het ophangen van geluiddempende platen aan simpele haakjes aan de binnenkant van een machine.
Voordeel van die 'open publication' is dat het goedkoper is. Waardoor je veel meer zaken kan afdekken.
Dubbele patenten worden (lijkt me) toch wel verstrekt.
Ik zie hem nog niet in de lijst staan, maar ik neem aan dat hij er gewoon bijgeplaatst wordt zodra goedgekeurd.
Een patent is ook niet altijd om een idee te beschermen, maar soms ook om deze te delen. Omdat iedereen die iets nieuws moet uitvinden vroeg of laat in het octrooiregister kijkt en deze al in sommige landen honderden jaren oud is (in Nederland ruim 200 jaar) is het een enorme verzameling aan kennis. Daarnaast is alles op dezelfde wijze gecategoriseerd en dus ook makkelijk te doorzoeken.
.. omdat je in bepaalde landen je patenten actief moet verdedigen.
Dat geldt voor trademarks, niet voor patenten. Tesla verdedigt z'n trademark goed genoeg.
Dan hoop ik van harte dat bij de supercharger mijn voorgangers netjes omgaan met de kabel, anders heb ik straks een 350-400V kortsluiting @ 700A vanwege een lekkage :D

[Reactie gewijzigd door kaasboer09 op 30 september 2019 19:34]

gebruik dan je eigen kabel
Bij snelladers is dat geen optie, juist vanwege de noodzakelijke vloeistofkoeling.
Snelladers hebben altijd een vaste kabel (is ook veel makkelijker dan iets uit je kofferbak moeten gaan pakken en aan twee kanten inprikken). Sneller, praktischer. Thuisladers van Tesla hebben ook allemaal een vaste kabel. Kan ik iedereen aanraden die de mogelijkheid heeft thuis te laden: pak er eentje met vaste kabel. Die van Tesla kost maar 530 euro inclusief btw.
Zouden ze echt een electriciteitgeleidende vloeistof gebruiken denk je?
Nee, vast niet. Ik vermoed olie, of een niet-elektrolytische oplossing :-)
Je lader tript al veel eerder dan 700A hoor. Die doen in operatie al maximum 350 tot 500A en zijn ook gelimiteerd in di/dt.
Als er zoveel warmte wordt gegenereerd bij het laden, is dat niet ontzettend inefficiënt...
Wordt dat wel mee genomen bij alle berekeningen? Want zoals het nu lijkt is het alsof je gedurende de laad tijd continu een tosti ijzer aan hebt staan.....
Dat is best veel verlies op die 400 km die je dan kan rijden
Hmmm. Kan nooit kwaad om eens te rekenen, in plaats van gokken.
Een V3 supercharger kan tot 250 kW leveren. Een tosti-ijzer verbruikt 1 kW. Stel dat je handvat inderdaad net zo heet wordt als een tosti-ijzer, dan nog verlies je maar 1/250 = 0,4% van de energie aan warmte.
Helemaal niets om je druk over te maken dus.
Nou ja is bijna een half procent, weet niet of daar in de berekeningen over hoe groen en Tesla is t.o.v. een benzine auto rekening mee is gehouden....

Dan ook nog het verlies van de hoogspanningslijnen erbij, denk dat de daadwerkelijke berekening niet gunstig uitvalt, een dus nu nog .5 procent minder
Al eens nagedacht hoeveel energie het kost om aardolie uit de grond te halen, te verschepen, te raffineren, te transporteren naar tankstations en op te pompen tot in je auto?
Om dan te verbranden aan 15-20% rendement?

Verschil met elektrisch is groot!
Ja hoor eens, als je er nieuwe argumenten bij blijft halen wordt dit een lange discussie. Het ging toch over het warm worden van de stekker?
Wees maar zeker dat er rekening mee gehouden wordt.
Spreken over inefficiëntie.
Het alternatief is een eiland bouwen in de oceaan, 4km diep boren en oppompen, in een gigantisch schip vervoeren, in een fabriek verwerken en vervolgens in vrachtwagens naar stations brengen en de laatste km's door alle individuele wagens laten afleggen.
Ik denk dat het verlies op hoogspanning best meevalt.
Ja of dikke gaten graven, kolen vervoeren, die weer verbranden om energie op te wekken, vervolgens computer opstarten om groene certificaten in Denemarken te kopen en dan inderdaad op de hoogspannings mast zetten. De dingen die je noemt gelden ook allemaal voor electra, want Nederland is bij lange na nog niet 100 groen (Noorse inkoop van groen certificaten uiteraard buiten beschouwing laten).
Bij benzine treedt veel minder verlies op bij het tanken zeg maar.....

En liter blijft een liter, afgezien van wat verdamping, maar 1 kw aan de pomp (kolencentrale) is wellicht maar 90% in de accu....

Ik vroeg mij af of hier rekening mee werd gehouden
Een tostiijzer is gemaakt om heet te worden. Oplaadkabels en connectoren niet.
C.q. materiaal begint te ontbinden en je krijgt kans op een nog grotere kortsluiting.

250kW/400V=625A. Dat zal een flinke vonk geven... handig om je laskap mee te nemen
[Zucht]
@well0549 vroeg zich af of er rekening gehouden was met de verliezen als gevolg van het opwarmen van het handvat en maakte daarbij een vergelijking met een tosti-ijzer. Misschien was dat grappig bedoeld, ik weet het niet, maar ik probeerde aan te tonen dat je niet van die extreem rare vergelijkingen in een discussie moet gebruiken.
Het voorbeeld maakt toch niet uit, gaat erom of er rekening mee was gehouden...
Gezien het feit dat er hier koeling op maat is, durf ik gerust te zeggen dat dit wél gemaakt is om warm te worden.
We hebben het over 250kW bij iets van 400V. Dus 250000 /400 = 625A wat er door die kabel gaat. Dat wordt altijd warm tenzij je dikke niet buigbare koperen leidingen toepast. Gezien de kabel bewegelijk moet blijven zit er dus een soepele kern in wat niet ten goede komt aan de warmteontwikkeling. Vloeistofkoeling is dan een van de (weinige) oplossingen.
Spoele kabels kunnen wel meer ampere's aan dan kabels met vaste kern.
Wat baseer je dat op? Dat is namelijk niet zomaar waar.
Elektriciteit te transporteren word eigenlijk maar de buiten kant van een kabel gebruikte. Met als gevolg dat een soepele meer ampere's aankan ivm een vaste.
Nee, het zgn 'skin effect' waar je naar verwijst treed op bij wisselstroom. Auto chargers gebruiken gelijkstroom. Dus geen skineffect....

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 1 oktober 2019 12:22]

Dat wist ik niet, ik dacht dat het ook bij DC gelde, bedankt om het effect bij naam te noemen, want ik wist niet hoe dit noemde
...anders zouden massieve elektrische geleiders toch nergens nut hebben??? Zonde van het dure koper... ;)

Overigens heb je pas erg last van een skin-effect bij erg hoge frequenties (boven 1 kHz zeg maar). Voor de 50Hz die uit je muur komt is het niet nodig om alle massieve-kern draden uit je huis te gaan vervangen...

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 1 oktober 2019 13:23]

Dikke koperen leidingen worden ook warm.
Koper heeft --zoals nagenoeg alle materialen- een elektrische weerstand.

De rest van je verhaal lijkt ook een beetje uit de lucht gegrepen. Dik koper is zeker buigbaar. Niet heel soepel, ok, maar wel buigbaar.
En als je dus litze met dezelfde effectieve diameter als massief koper gebruikt, heb je dezelfde weerstand dus hetzelfde verlies.
Niet helemaal. Litze vezels hebben onderling ook overgangsweerstand. Voor soepele aders t.o.v. stugge aders is een dikkere kabel nodig.

Bijvoorbeeld je groepenkast mag je bedraden met 4mm2 stug of 6mm2 soepele draad.

Mijn opmerking uit de lucht gegrepen?
Natuurlijk worden stugge koperen leidingen ook warm. Maar die zijn bij deze stromen/diktes niet handelbaar om aan te sluiten op je auto. Dat zal dus altijd soepele kabel zijn. De (vloeistof)koeling in de kabels er nu juist om de dikte / stugheid van de aansluitkabel handelbaar te houden. Zonder koeling moeten de kabels nog dikker worden en dus ook onhandelbaarder. Denk ook aan het gewicht van de kabel wat aan de connectoren hangt....
Dat met 6mm2 litze of 4mm2 massief heeft te maken met diameter ten opzichte van effectieve diameter. Aangezien de doorsnede van litze niet 100% koper is heb je een dikkere draad nodig tov een massieve kern. 6mm2 litze heeft dus een effectieve diameter van 4m2
Als die connector zo warm wordt dat ie met vloeistof moet worden gekoeld vraag je je toch af of de kabel zelf dan ook niet hard op weg is om als straalkachel gaat werken.
Ja, dat is 'ie ook, daarom wordt die kabel dus al gekoeld, zie laatste alinea van het artikel.
Tesla heeft al lange tijd vloeistof gekoelde kabels. Echt al jaren. De vloeistof gekoelde kabels waren veel lichter, soepeler en konder hogere laadsnelheden aan.

Enige nieuwe is nu dus dat het allerlaatste stukje, de connector ook actief gekoeld gaat worden. Die connector is in de VS veeeeeel kleiner dan in de EU. Hier gebruikt Tesla Type2 Mennekes en sinds de Model 3 ook de CCS. Die zijn veel groter, dus is de koeling minder van belang om alles erg compact te kunnen houden. Maar ook al is het stukje connector klein, kan het mogelijk bij 250kW meer weerstand gaan geven als het warm wordt. Dus prima dat ze het oplossen. Minder verlies en sneller laden is altijd welkom.
Gaat dit de kant uit met ooit GM toen er een watergekoelde dynamo was ontwikkeld En na twee jaar ging letterlijk de stekker eruit omdat er iets ging lekken en toen kon je zwaaien naar je dynamo. Dat was geen handige actie. Het idee was leuk maar de uitvoering slecht.
En nog steeds gaat de discussie over laad capaciteit, terwijl de discussie eigenlijk moet gaan over de beschikbare capaciteit ter plekke. Dit is van veel factoren afhankelijk, waar onder de distributie kabels van de netbeheerders. Toevallig mijn vakgebied en, in tegestelling wat er vaak beweerd wordt, is daar lang niet genoeg capaciteit om iedereen te voorzien. Zelfs niet met SMART laden.

Ook V2G, decentrale opwekking is een bedreiging voor de stabiliteit van ons landelijk dekkend netwerk.

Stel voor daar eens goed over na te gaan te denken alvorens over (snel) laadstations te bedenken.
Is dit niet erg kut voor de rest van de fabrikanten? Kunnen die dan niet het zelfde doen om betere laders te ontwikkelen?
FastNed levert al 350kW door een niet vloeistof gekoelde stekker (wel vloeistof gekoelde kabel). Ik weet niet wat Tesla voor toekomstplannen heeft maar heel veel meer is in mijn ogen niet nodig....
Is vooral bedoeld voor de Tesla Semi, als zo'n zware truck binnen een half uur tot 80% wil laden met een stekker die je nog een beetje kunt tillen, is dit hard nodig denk ik :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee