Tesla vermindert prijsverhoging voor Superchargers

Tesla laat weten dat het de onlangs aangekondigde prijsverhoging voor het gebruik van de Supercharger-laadstations wereldwijd zal verminderen. Het gebruik van de speciale laadpalen voor Tesla-rijders wordt nog wel duurder, maar de verhoging wordt lager.

De website Electrek meldt dat Tesla heeft laten weten dat het 'geluisterd heeft naar feedback van klanten' en op basis daarvan besloten heeft de prijsverhoging voor Superchargers te verminderen. Ten opzichte van de hogere prijzen na het doorvoeren van de initiële verhoging, zijn de prijzen met ongeveer tien procent gedaald.

Onlangs besloot Tesla de prijzen flink te verhogen, wat in Nederland betekende dat de prijs van 20 naar 28 eurocent per kWh ging en in België van 23 naar 32 eurocent. Inmiddels staat de prijs in Nederland op 25 cent per kWh, waarmee de nieuwe vermindering van de prijsverhoging al is doorgevoerd. In België kost het nu 28 cent per kWh.

Tesla gaf bij de bekendmaking van de initiële prijsverhoging aan dat deze stap onder meer bedoeld is om het netwerk van Supercharger-laadstations verder te kunnen uitbreiden. In Nederland zijn nu zestien locaties met Superchargers en daar komen er volgens planning voor het einde van dit jaar tien bij. In België zijn er nu elf met nog eens negen geplande locaties.

Door Joris Jansen

Redacteur

22-01-2019 • 12:07

203 Linkedin

Reacties (203)

203
201
66
14
1
126
Wijzig sortering
Ik heb zelf in meerdere steden opgeladen en daar variëren de prijzen over het algemeen
tussen de 25 - 39 cent per kWh. In gemeente Den Haag is er bijvoorbeeld 1 tarief afgesproken voor publiek laden a 25 cent/kWh. In Leiden is dit niet afgesproken en maakt Allegro er 35 cent/kWh van.

Als ik even snel bij FastNED kijk waar je een abonnement voor moet hebben betaal je voor minder
snel laden op 50kW 35 - 59 cent, waarbij voor 35 cent je een abonnement van 11,99 per maand moet afsluiten.

25 cent / kWh voor ik noem het even "publiek" snel laden is relatief goedkoop.
Daarbij kan je bij Tesla met (correct me if i'm wrong) op dit moment met max 135kW laden waar dit met FastNED slechts 50kW is en veel langer duurt tegen een hoger tarief.

Nee het is niet zo goedkoop als thuisladen, maar zelf een huishouden betaald gemiddeld 18-21 cent per kWh. Tesla is in Nederland dus in vergeleken met de markt en voor de service die geboden word relatief goedkoop.
22 cent is een gemiddelde prijs voor thuisladen die ik aanhoudt. Dat is dan wel de brutoprijs voor alleen de stroomrekening, de kosten van de laadpaal en het onderhoud daarvan zit daar niet bij in. Publieke laadpalen zijn wat dat betreft ook weinig winstgevend als er geen subsidie op zou zitten.

Als je kijkt naar de laadpaalprijzen vind ik het een onoverzichtelijk zooitje. Gewoon inprikken en de pas er bij houden is niet verstandig. Er zitten soms start tarieven tussen van 60 cent per keer, kWh kosten tot wel 60ct of ook nog eens een tijds component tijdens en/of na het laden.

Je hebt dan apps die je laten zien wat het kost maar:
- telkens de app openen voordat je gaat laden kost je zo een minuut extra
- niet alle palen staan in alle apps, soms in geeneen
- voor niet alle laadpalen is de prijs niet bekend in die apps

Dan heb je nog de kosten voor je laadpas:
- gratis maar dan een start tarief van 13ct of veel hoger
- gratis maar dan x ct per kWh bovenop de kWh prijs
- verplichte incasso
- vast bedrag per maand (begint bij een 2,50 maar ik heb 20 euro per maand ook gezien)
- bij sommigen niet makkelijk te vinden wat het kost
- vaak is de pasuitgever maar een naam, de Backoffice is een ander bedrijf

Qua laadpas moet je dus goed kijken wanneer je welke pas pakt < 13 kWh per sessie dan 1ct per kWh
> 13 KWh per sessie (afhankelijk van het start tarief) dan een ander pasje

Bij veel buiten de deur laden: reken uit hoe vaak, starttarief en maandelijkse abonnement kosten. Daarna kan je dan kiezen welke gunstig is, veel snelladen bij fastned is met verschillende kaarten ook weer anders belast...

Wat mij betreft zou het volgende minimaal moeten verbeteren:
- weergave van de prijs op de laadpaal (meestal vast, dus een sticker is genoeg)
- alle laadpalen verplicht aangemeld en vindbaar via de diverse apps
- online alle details qua prijs etc. Publiceren
- voor laadpassen duidelijker communiceren wat de prijs nou is voor het gebruik het liefst een centrale registratie waar ie met een formulier makkelijk kunt uitrekenen wat voordeliger is.
Ben het volkomen met je eens. Mocht je niet de mogelijkheid hebben om thuis te kunnen laden dan is dit een hele goede reden om niet aan de EV te gaan.
Ik kan thuis laden anders had ik never nooit niet een EV gekocht..
En voor iedereen die zegt dat je onderweg of op je werk wel effe kan laden zeg ik dit; Nee dat is alleen voor mensen met tijd teveel en lease rijders, ik rijd privé een EV en heb daar niks aan.
Op het werk laden kost me 14 tot 35 cent (afhankelijk van de locatie) per kWh. Tot een 50 cent is dat goedkoper per liter benzine (plug in hybride) dus kan op zich uit.

Snelladen doe ik alleen gratis in Duitsland of Frankrijk. In Nederland niet kosten effectief (en zonde van de 20 minuten wachten).
als het tot 50 cent goedkoper is dan benzine, dan kom je met 25 cent per kWh al bij de rauwe dieselkosten dus. Is het verschil in verbruik zo klein? Ik rijd met mijn vrij nieuwe Astra station (vrij grote auto in de praktijk waar ik nog wel eens uit nood een nachtje in slaap, er past een volledig 90x200CM matras achterin :-)) tussen de 1-op-25 en 1-op-32. Dat komt (gisteren getankt) neer op ongeveer 0,045€ per kilometer aan diesel.

Hoeveel kWh heeft een ongeveer vergelijkbare (niet de kleinste dus, maar ook niet een dikke SUV) EV gemiddeld nodig om 1 kilometer af te leggen? (of beter: hoeveel KM haal jij uit 1 kWh?

Ik had verwacht dat juist die kosten extreem laag zouden zijn bij een EV. Ik betaal me natuurlijk wel helemaal scheel aan wegenbelasting, maar bij heel veel KM per jaar maakt dat ook al minder uit dan bij weinig KM per jaar)

[Reactie gewijzigd door Arokh op 22 januari 2019 17:13]

8.6 kWh is ca 30-35 km maximaal.

Diesel is per kilometer goedkoper maar qua belasting weer duurder, afschrijving is ook anders. Echt simpel vergelijken tussen benzine, gas, diesel, hybride, plug-in hybride (diesel, gas, benzine) en of de auto ev aangedreven wordt en opgeladen met verbrandingsmotor of mixed aandrijving heeft en puur ev is lastig. Alles hangt af van onder andere je totale km verbruik, je gemiddelde rit afstand, belasting, privé of zakelijk, patsfactor, vakantiebestemming, trekhaak nodig, gewicht van je voet, massa van de auto, vervuilingsgraad, je eigen milieu behoeftes en uiteindelijk hoe belangrijk elke factor voor je is.

Ik vind het in iedergeval fascinerende materie om over na te denken en van gedachte te wisselen. Bij elke discussie hier leer ik telkens wat bij. Ook iets wat vooral aangedreven wordt door het feit dat ik sinds kort plug-in hybride rij. Ik denk als dit meer gestimuleerd zou worden bij de privé ipv zakelijke rijders dat de interesse en kennis meer zou stijgen in de samenleving.

[Reactie gewijzigd door mjl op 23 januari 2019 00:59]

Dat is het voor mij ook. Ik ga er nu vanuit dat mijn huidige auto mijn laatste brandstofauto is, maar als de EV gene grote sprongen gaat maken in aanschafprijs voor mij als prive rijder, dan ben ik er nog niet zeker van. We gaan het zien. Maar dat je elke dag meer leert erover is duidelijk, en sommetjes maken zit me in het bloed, dus ik kan er lang mee vooruit :-)
nissan leav :
200 km op 40kwh, 5 km op 1 kwh. Dit is echter nogal weers-afhankelijk, kouder is minder capaciteit in de accus, warmer iets meer.

openbaarladen € 0,35 ct/kwh maakt €0,07 ct/km exclusief de startkosten of paskosten welke je ook nog moet betalen, jouw benzine auto rijd 1 op 15? €1,55 p/l is €0,103 ct per kilometer. Dat scheelt dus maar 1/3 mischien zelfs nog minder. De auto daarentegen is 1/3 duurder en na 5 jaar -150.000 km volledig afgeschreven, accu vervanging 10 a 15000 eurotjes.
Arokh schrijft dat hij €0,045 per km aan brandstof kwijt is.

Dat is dus minder dan electrisch rijden excl startkosten (€0,07 per km).

Electriciteit zou stukken goedkoper moeten worden. Afgezien van een minieme belastingverlaging dit jaar wordt electriciteit de komende jaren flink duurder: de salderingsregeling verdwijnt.

Ook houdt de hoge electriciteitsprijs de warmtepomp tegen.

Zo zal het niet snel gaan met de electrische auto.
De salderingsregeling maakt je stroom in feite alleen maar goedkoper, niet duurder. In het voorbeeld wordt gerekend met een prijs van 35 cent per kWh en dan ben je wel duurder uit ja. Als je thuis kan laden wordt het een stuk interessanter. Reken je met een prijs van 22 cent per kWh dan kom je op een prijs van €0.044 per kilometer.

Ik verwacht dat de belastingen op fossiele brandstoffen harder gaan stijgen dan dat de elektriciteitsprijs dat gaat doen, dus slechts een kwestie van tijd. (Aantal jaar?)
Of nog een kleine investering doen in zonnepanelen dan zal je nog goedkoper thuisladen ;)-
Euh, ja... Staat je auto overdag op je werk, dus voordelig laden werkt niet echt ...
Euh ooit gehoord van terugdraaiende tellers? ;)-
"De salderingsregeling maakt je stroom in feite alleen maar goedkoper, niet duurder."

Dat is precies wat ik ook zeg. En die salderingsregeling verdwijnt.

"Ik verwacht dat de belastingen op fossiele brandstoffen harder gaan stijgen dan dat de elektriciteitsprijs dat gaat doen, "

Je hoeft niet lang te verwachten, want dat is nu al het geval.
Electriciteit zou stukken goedkoper moeten worden. Afgezien van een minieme belastingverlaging dit jaar wordt electriciteit de komende jaren flink duurder: de salderingsregeling verdwijnt.
Wordt het nu goedkoper of duurder dan? 8)7 ;)
"De salderingsregeling maakt je stroom in feite alleen maar goedkoper, niet duurder."

Dat is precies wat ik ook zeg. En die salderingsregeling verdwijnt.
Electriciteit zou goedkoper moeten worden, maar wordt juist duurder.
Ik denk dat je daarmee inderdaad de trend goed hebt. Maar bij dalende vraag naar brandstof omdat meer mensen aan de EV gaan, kan die brandstofprijs nog wel eens in gaan zakken. Dat moet dan met accijns opgevangen worden, die dan weer in schone opwekking van elektriciteit gestopt kan worden. Dat zou mooi zijn.
Het blijft fout dat fossiele rijders steeds zwaarder belast worden.

Want wat gaat de overheid doen als het aantal fossiele rijders verwaarloosbaar is? Waar komen de gemiste brandstofbelastingen dan vandaan?

De overheid moet juist van de brandstofaccijnsverslaving af.
Nou, op elektriciteit zitten nu al meer overheidsheffingen voor de thuisgebruiker dan op benzine bijvoorbeeld, dus de overheid zal dat niet zo erg vinden. Zeker niet in combinatie met rekeningrijden. Dan kan die stomme houderschapsbelasting er ook uit.
Rekeningrijden zal voor ons ook weer duurder uitpakken. Immers, de inkomsten voor de overheid moeten minimaal gelijk blijven met de MRB inkomsten.

Maar daarnaast is voor rekeningrijden een peperduur systeem van 10 tot 20 miljard euro nodig, wat wij ook moeten betalen.

Verder is rekeningrijden privacyschending en is het nergens een oplossing voor.

Het is een puur repressief systeem wat er voor zorgt dat alleen de rijken nog kunnen rijden wanneer ze willen.

Beter is om de overbevolking tegen te gaan (immigratie tot het minimum beperken), wegen aanleggen en thuiswerken stimuleren.
Dat is aardig overeenkomstig mijn inmiddels 11 jaar oude LPG G3 bak. 60 cent een liter, waar hij afhankelijk van mijn gaspedaal gebruik 11 tot 13 km uit haalt. (€ 0,054 tot € 0,046 per km).
Klopt, een Volvo V60 plug-in hybrid rijdt goedkoper op diesel dan op een publieke laadpaal. Elektriciteit is wel veel comfortabeler trouwens.
maar er zit toch redelijk "subsidie" op?
groot verbruikers van elektriciteit betalen bijna geen belasting dus volgens mij kunnen die bijna rekenen met een kale prijs van zeg 6 of 7 cent...
Ik betaal gewoon wegenbelasting (50% tot 2020, na volgend jaar volle pond (plug-in hybride).

Dus nee, alleen zakelijk is het interessant (geweest) maar privé wordt er weinig gestimuleerd. Het scheelt mij nu 60 euro per maand aan brandstof (incl kosten voor stroom meegenomen) als ik straks geen belasting voordeel meer heb dan is dat voordeel nog maar een 15 euro per maand (als Brandstof en stroom dezelfde prijs blijft). Het is dat ik het leuk vind maar economisch gezien is er geen klap mee te halen.

Terwijl juist privé er veel meer ev geladen zal worden dan zakelijk (bij plug-in hybriden dan) omdat zakelijk de lease toch de brandstof betaald.

Ik denk als dit ook privé was gestimuleerd 5 jaar geleden dan waren al veel meer mensen om geweest en aan stekkeren gewend geraakt.

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 januari 2019 17:09]

maar een 100% EV heeft toch nog wel langer geen MRB? Ik ken trouwens ook wel mensen die een plug in hybride hebben maar hem nooit inpluggen. (vooral die outlander) Waarom ze toch geen of minder MRB moesten en moeten betalen is me eigenlijk een raadsel.
Ik plug elke dag of bij elke gelegenheid met een Outlander. Lokaal is alles electrisch, daar buiten 1:10 :) maar het is verder een heerlijke wagen.

De stimulering is inderdaad scheef, maar bijhouden hoeveel een ieder gebruikt wellicht nog duurder.

Het gaat ook om het creëren van de juiste mindset. Echter vind ik dat de overheid dat compleet gemist heeft.
Mindset alleen is niet voldoende.

- waar blijft het realisme vwb Nederlandse milieuinvloed op de wereld?

- waar blijft realisme betreffende de draagbaarheid van lastenverzwaring voor burgers?

- waarom wordt gezegd dat alle huizen van het gas moeten, terwijl een groot deel van de huizen ongeschikt is voor de warmtepomp?

- waarom denkt Rutte dat Nederland iets kan betekenen qua warmtepompen, terwijl die dingen uit goedkoop Azië komen?

- waarom wordt er niet gekeken hoe wij voor de laagste kosten de CO2 uitstoot kunnen verlagen? Bv door de industrie te subsidiëren?

- waar komt de stroom straks vandaan als ons verbruik 4x zo hoog is als nu en er geen centrales meer zijn?
Ja, ben ik het helemaal mee eens.
Alles wat bij ons in een hybride rondrijdt is verplicht electrisch te rijden zolang het kan. Rijdt je teveel op benzine dan mag je zelf een deel van de brandstof betalen.
Plug in hybride neem ik dan aan. Dat werkt inderdaad wel, vooral korte afstanden van laadplek naar laadpalen (woon-werk bijv) kan je zo prima stimuleren. Vakanties of andere incidentele langere afstanden kan je dan ook prima benzine if diesel verbruiken.

Voor werknemers die veel km maken is plug-in hybrid totaal nutteloos. Ev zou kunnen maar voor een flinke range moet je toch weer flink in de beide tasten.
Er zijn gelukkig tegenwoordig meer initiatieven op dat gebied. Een collega van me reed in zijn gewone Golf diesel 1 op 7 (!). Een andere collega in dezelfde auto 1 op 22. Nu is er een ondergrens ingesteld (ik weet niet meer welke) en als je minder verbruikt krijg je een bonus, als je meer verbruikt moet je die bonus betalen. Stimuleert sommige mensen enorm, anderen zijn er trot op dat ze bovenaan staan bij de onzuinige rijders.
Die 1 op 7 collega tankte dan jerrycans vol, om aan zijn familie of maatjes door te verkopen.
Ik had ook ooit zo'n collega bij een grote bierbrouwer.
Nee, ik ken hem goed, hij reed echt als een idioot. 19 jaar, net rijbewijs en continu keihard optrekken keihard remmen etc. Echt idioot. Hij verkocht 100% zeker niets door, maar inderdaad, wat jij zegt gebeurt natuurlijk ook regelmatig.
Voor laadpalen geldt er voor de eerste 50.000 kWh een energiebelasting van 5,337 cent per kWh (excl BTW) en daarboven het grootverbruikerstarief. Bovendien is er geen ODE belasting op laadpalen.

Bij een verkoopprijs van 25 cent door Tesla gaat er dus
4,34 cent aan BTW naar de overheid
5,34 cent aan energiebelasting naar de overheid
ongeveer 5 cent aan inkoop energie naar een stroomleverancier
Ongeveer 10 cent naar Tesla. Daar moeten dan de kosten van de superchargersstations (huur, installatie, stroomdistributie, deels gratis chargen voor Tesla bezitters) nog vanaf.
Daar zal Tesla niet snel winst op maken.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 23 januari 2019 11:57]

BTW is weer deels aftrekbaar, die energiebelasting geldt voor bijna niks aan wat ze in totaal gebruiken, dus die kun je ook schrappen. Uiteindelijk zal er dus richting de 17 cent van de 25 naar Tesla gaan. Dat is een marge (bij 10 cent op 25 ook al) waar elke pomphouder van zog dromen. En die moeten er ook alle infrastructuur, reclame, tankwagens, veiligheid etc. van betalen.
"Wat mij betreft zou het volgende minimaal moeten verbeteren: ..."

Ik ben bang dat u het halve verdienmodel op die manier om zeep helpt O-)
Ja prima toch :) ik snap ook niet waarom ik niet gewoon met mijn bankpas kan betalen zonder al die ingewikkelde prijs constructies.

Uiteindelijk is de transprantie belangrijk, ook aan de pomp weet ik voor dat ik begin met tanken wat de kosten per liter zijn, niks verborgen kosten, geen transactiekosten alleen de verleiding tot een Mars in de aanbieding bij het fysiek afrekenen :)

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 januari 2019 17:10]

klopt, die transparantie is 100% keihard nodig. Of die komt is de vraag, maar hoe meer mensen EV gaan rijden, hoe groter die roep zal worden. Er zijn nu natuurlijk met name vooral leaserijders. die maakt het vaak niet uit wat het kost. (net als met de tankpas voor brandstof, waar het zelfs de werkgever niet uitmaakt. Dan MOET je bij Shell tanken, ook al is het 20 cent per liter duurder dan Fieten olie ;-))
Bij ouderwets tanken weet je het ook nooit helemaal zeker... sommige merken hebben kortingpassen... prijs aan de snelweg is hoger dan stukje verderop... soms is er een prijsoorlog... en een overzicht van alle prijzen van tankstations in de buurt is er bij mijn weten niet?
Er zijn best wat apps, AO van lead maatschappijen waar je de prijs in je omgeving heel handig kunt opzoeken, zelfs of het de volgende dag anders is...

Nog geen enkele keer gehad dat een station er niet op stond ( in Nederland dan, in België heb ik nog geen 100% dekkende app gevonden).

Dat is wel anders met laadpalen. Chargemap doet zijn best maar laat alleen prijzen zien als je een kaart ebt (en die kost 20 euro).
Okay, thanks :)

Ik woon alweer een tijdje in Denemarken en daar bestaat zoiets niet. Prijzen veranderen daar ook voortdurend, 's ochtends is er een andere prijs dan 's middags, en als je 40km rijdt naar de volgende stad zijn de prijzen weer compleet anders. Geen peil op te trekken!
Ik gebruik zelf de Directlease Tankservice app. Ben nog nooit een niet vermelde pomp tegengekomen dus mijns inziens aardig compleet. Gewoon gratis in je respectievelijke store.
Is inderdaad ook de app die ik gebruik, werkt super.
Fastned heeft 175 kW laders.

2. neem een duitse oplaad abo, daar kost het 5 euro cent per minuut opladen. Bij fastned was ik nog maar 1,50 euro kwijt voor 28 kWh.
Dat feestje met de Maingau pas is per 1 februari afgelopen ;)
Hoewel ze dan met 30ct/kWh bij FastNed nog steeds een stuk goedkoper zijn!
https://laadpastop10.nl/l...20Einfach%20Strom%20Laden

[Reactie gewijzigd door CyBeRSPiN op 22 januari 2019 13:04]

zie op de duitse website van fastned toch echt 7.50 euro per 30 minuten of 12 euro per maand voor 35ct/kwh....
Er zijn heel veel alternatieve pasjes actief. Zie dat maingau per 1 feb duurder wordt.
Ik vraag me eigenlijk af hoe mensen moeten laden? Tuurlijk Tesla rijders zijn rijk maar als straks ook het gepeupel een elektrische auto kunnen betalen wordt het moeilijk want wij hebben geen eigen parkeerplaats.
Ik heb zelf ook geen paal of eigen parkeerplaats, maar binnen 250 meter 2 publieke laadpalen beschikbaar en binnen 400 meter nog 4 extra. Ik laad echter voornamelijk op werk op, vind de baas ook leuk want dat is goedkoper.

Ik denk dat er de komende 10 jaar veel palen bij zullen komen, zodat het niet meer dringen is om een laadplek (wat het geval is in mijn omgeving). Op die manier zullen er denk ik zat plekken komen waar je publiek kan laden tegen een acceptabel tarief en als je niet hoeft te laden parkeer je hem op een plek zonder paal.
Ja alleen voor lease rijders. Het is de bedoeling dat ook privé rijders straks elektrisch gaan rijden. Ik heb een naar voorgevoel dat laden aan palen op de hoek straks een melkkoe gaat worden voor bedrijven en gemeenten. Je betaalt nu al 35 cent per kw en dat wordt steeds meer als er niets gereguleerd wordt.
In 2021 word het voor particulieren interessanter:
https://nos.nl/artikel/22...uro-subsidie-in-2021.html

Ik gok dat publiek laden door gemeentes wel aan banden word gelegd, het zou mooi zijn als er vanuit de politiek een stimulans komt om een eerlijk tarief te bevorderen.

Met 35 cent per kWh en een (naar mijn mening) realistisch verbruik van 1 kWh per 5 kilometer kost elektrisch rijden 7 cent per kilometer wat ongeveer net zo goedkoop is als een dieselauto die 1 liter per 20 kilometer verbruikt. Echter betaal je geen ipv dubbele wegenbelasting wat de kosten weer drukt.

Het nadeel blijft alleen dat de aanschaf hoog is, echter als dit gesubsidieerd word zal het veel aantrekkelijker zijn een elektrische auto te kopen die zowel in onderhoud als gebruik goedkoper is.
Het klopt allemaal helemaal wat jij zegt, alleen vraag ik mij af:

- wie betaalt die €6.000 subsidie?

- wie kan er straks, zelfs met de subsidie die ergens vandaan komt, zelf een hele dure nieuwe auto kopen?

- hoeveel verliezen consumenten op hun oude auto die niemand meer wil?

- wie compenseert voor de gratis MRB van electrische auto's?

Ik zal deze vragen voor je beantwoorden.
- de overheid heeft elk jaar 5 miljard euro meer nodig in de Rijksbegroting

- Subsidies als die €6.000 per auto en gratis MRB moeten dus dubbel worden opgebracht door burgers

- de afschrijving op brandstofauto's wordt niet gecompenseerd

Conclusie: naast de torenhoge aanschafkosten (zonnepanelen, warmtepomp, electrische auto's, isolatie), de vele miljarden aan subsidies, de hogere energiekosten en de hogere afschrijvingskosten (warmtepomp, accu's) worden wij geconfronteerd met de gebruikelijke lastenverzwaringen voor Rupsje Nooitgenoeg.

Venezuela is ons voorland.

Hopelijk kom ik niet al te negatief over betreffende het klimaat-"akkoord".
Ja ik ken het artikel en nee, de overheid heeft nog niks van zich laten horen. Mocht het doorgaan dan is het een goede stimulans voor verkoop en bezit maar het verhaal dat EV`s goedkoper in onderhoud zijn moet nog bewezen worden en is op het moment een aanname geen feit.
Mijn i3 heeft genoeg zaken aan boord die ook stuk kunnen zoals banden, remmen, vloeistoffen, airco/warmtepomp en accu met alle systemen daaromheen. Hiervoor een daihatsu cuore gereden en dan kan het eigenlijk niet goedkoper wat onderhoud en betrouwbaarheid betreft.
Ja het zal uiteindelijk wel opgelost moeten gaan worden want de ruimte en geld voor laad palen heeft de gemiddelde burger op 4 hoog in Rotterdam niet.

Maar goed elektrische auto staat nog in de kinderschoenen- veel benzinestations had Nederland in 1910 ook nog niet.
De huidige superchargers van Tesla (V2) kunnen maximaal 120kW laden, mits er maar een auto verbonden is aan die lader. Aan elke "lader" zitten 2 charge stalls (bijvoorbeeld 1A en 1B). Als er 2 auto's tegelijkertijd verbonden zijn wordt het vermogen dus verdeeld over die twee auto's.
Als er 2 auto's tegelijkertijd verbonden zijn wordt het vermogen dus verdeeld over die twee auto's.
Verdeeld, maar niet gelijk verdeeld. De eerste krijgt vol vermogen en de tweede krijgt wat er over is. Ik weet eigenlijk niet wat er gebeurt als de eerste op een later stadium een hoger KW aan kan (bij 1-2% of met koude batterij kan een Tesla niet op volle snelheid laden),
Den Haag is alweer een tijdje 30 cent (25 cent, exclusief BTW) per kWh dus wat mij betreft is onderweg laden dan nog steeds een erg goed alternatief tov 's avonds aan de paal op de hoek van de straat.
Goed gezien, ik lees het inderdaad.

Ik denk alleen niet dat veel stekkerrijders voor hun plezier bij een snellader gaan staan om een paar euro te besparen (ok wij Nederlanders hebben die reputatie natuurlijk wel). Daarnaast is het eigenlijk niet zo goed voor je accu om vaak snel te laden, bedrijven als Tesla raden dit dan ook af.

Het voordeel van elektrisch rijden is naar mijn mening bij dagelijks gebruik juist dat je bijna nooit hoeft te tanken bij woon werk verkeer (dit varieert natuurlijk per persoon) en als je thuis komt de auto aan de paal zet. Ga je een keer ver weg of haal je het niet, dan vind ik het heel acceptabel om wat meer te betalen voor de service van een snellader.
Jeetje wat een prijzen allemaal. Een litertje euro kost iets van 1.60 euro. In een liter benzine zit ongeveer 10 (9,7) KWh. (Trouwens nagenoeg hetzelfde als aardgas per m3, dat zelfs iets meer KWh heeft en maar 70cent kost)
Dus zelfs met thuislanden a 18 a 23 cent per KWh is benzine veel goedkoper per KWh. Dus is elektrisch veel duurder? Of hoef je dan niet meer het verlies van je motor eraf te rekenen (60%++)? Dan nog scheelt het nu al niet meer erg veel.
Een electrische auto verbruikt ook minder omdat de motor veel efficienter is. Daarnaast zijn de meeste electrische auto's aerodynamischer en er wordt energie terug gewonnen uit remenergie.
Ik heb laatst een rit van utrecht naar zuid limburg in een Hyundai Ioniq gereden (normaal gereden, met verkeer mee). Verbruik: 15,5 kwh/100km.

[Reactie gewijzigd door RaymondD op 22 januari 2019 15:31]

De Ionic is dan ook een geweldig goede auto in aerodynamica en aandrijving. Nu ze die ook gaan aanbieden met een grotere accu is dat zeker een auto die hoog op mijn lijst staat. Zeker omdat de Kona ook niet zo gek veel groter is. Die heeft natuurlijk wel een hogere instap etc. Iets dat ik soms ook wel fijn vind.
Dat kan je niet zo omrekenen. Een benzinemotor heeft een rendament van maximaal 27% (best case scenario bij een moderne auto) van laadpaal naar elektromotor is het rendament 98%+

(Hierbij laten we energiebron --> auto even buiten wegen.)
Hoe efficiënt is de centrale waar de energie word opgewekt?
Hoe efficiënt is het "transport" van die energie naar de laadpaal?
Hoe efficiënt is het laadproces van de accu?
Hoe efficiënt is de accu qua opslag/afgifte? (Gemiddeld over de levensduur van de accu)

Hoe lang gaat de accu mee en wat kost het om de accu te vervangen?
Hoe groot is de belasting op het milieu als over zeg 20 jaar al die accu's afgevoerd moeten worden?


Deels nieuwsgierigheid, deels om een tegenwoord te geven aan de (naar mijn mening nogal kort door de bocht) 27% - >98% vergelijking.
Valid argument, maar dan moet je wel een eerlijke vergelijking maken.

- Hoe efficiënt is de centrale waar de energie word opgewekt?
Lastig te zeggen, dat varieert nogal van wind tot bruinkool tot zon.

- Hoe efficiënt is het "transport" van die energie naar de laadpaal?
TenneT geeft in hun jaarverslag van 2016 een verlies aan van 4,2TWh in het totale net (NL en DE) waarvan ca 1,4TWh in NL hetgeen overeen komt met ca 1,4% van het verbruik (ca 100TWh in 2016in NL). De verwachting is dat dit verlies licht zal stijgen door de bouw van steeds meer aansluitingen op zee. De regionale netbeheerder verliest in het transport naar je huis ook nog energie, de ACM geeft voor het landelijk gemiddelde verlies een waarde van ca 4,6% (waarde 2016). Totaal gaat dus in de netten van TenneT en de regionale netbeheerder ca. 6% verloren.

- Hoe efficiënt is het laadproces van de accu?
Zo'n 99%

- Hoe efficiënt is de accu qua opslag/afgifte? (Gemiddeld over de levensduur van de accu)
Zo'n 98%

- Hoe lang gaat de accu mee en wat kost het om de accu te vervangen?
Variabel, maar automotive accu's worden voor 400 000 km gemaakt.
Hoe groot is de belasting op het milieu als over zeg 20 jaar al die accu's afgevoerd moeten worden?
Lithium Ion is 100% te recyclen.

Deels nieuwsgierigheid, deels om een tegenwoord te geven aan de (naar mijn mening nogal kort door de bocht) 27% - >98% vergelijking.

Maar als je deze kaart speelt, mag jij de berekening doen :) wat het kost om een liter benzine van
onder de aardkorst in je benzinetank te krijgen. Ik heb het niet uitgezocht maar kan me voorstellen dat dit proces veel milieu belastender is.
Een uitgebreide reactie en ook erg snel.
De percentages die je noemt wijken echter flink af van wat ik lees op bijvoorbeeld TeslaMotorsClub, TeslaLiving en CleanTechnica.

Hoe ben je aan die waardes gekomen?
Hoe efficiënt is de centrale waar de energie word opgewekt?
Hoe efficiënt is de distillatiefabriek waar de fossiele brandstof wordt geproduceerd?
Hoe efficiënt is het "transport" van die energie naar de laadpaal?
Hoe efficiënt is het "transport" van die fossiele brandstof naar de auto, van oliebron, via tanker, tankwagen enz...?
Hoe efficiënt is het laadproces van de accu?
Hoe efficiënt is het tanken van jouw auto? (naar de pomp rijden, 4 tot 8% verdampt tijdens opslag bij een tankstation)
Hoe efficiënt is de accu qua opslag/afgifte? (Gemiddeld over de levensduur van de accu)
Hoe efficiënt is jouw motor? (Levensduur van de motor, onderhoudskosten)
Hoe lang gaat de accu mee en wat kost het om de accu te vervangen?
Hoe lang gaat jouw motor mee en wat kost het om de motor te vervangen?
Hoe groot is de belasting op het milieu als over zeg 20 jaar al die accu's afgevoerd moeten worden?
Hoe groot is de belasting op het milieu als over zeg 20 jaar al die ICE auto's afgevoerd moeten worden?

En dan gaan we het nog niet hebben over het feit dat electriciteit alleen maar schoner kan/zal worden of het feit dat je geen fossiele troep meer verbrandt.

P.S. Weet je hoeveel kWh er nodig is om 1 liter benzine te produceren?
Reken dan meteen even uit hoe ver een EV alleen al op deze energie kan komen ;)

[Reactie gewijzigd door GadgetFrank op 23 januari 2019 14:47]

Even een stomme vraag maar hoeveel kost een volle accu nou bij een Tesla? Heb zojuist 75 euro moeten neerleggen bij een tankstation. Ben benieuwd.
Uitgaande van een Tesla model 3 met een batterij van 75 kWh en opladen van 0-100% (Niet realistisch): Prijs van een kWh op 25ct en een laadverlies van pakweg 5 kWh op een volle accu en je zit op €20e voor een bereik van 450 a 500km.
Eerst slecht nieuws brengen en dan iets minder slecht nieuws brengen om de klap wat te verzachten. Beginners marketing trucje.
Ik denk dat het meer een gevolg is op de compleet overtrokken reacties.
De prijs was voorheen lager dan wat consumenten thuis betalen +-22 cent en gaat nu naar een prijs die iets hoger ligt dan wat mensen thuis betalen.

Het lijkt alsof mensen het gevoel hebben 'recht' te hebben op een voor kostprijs verleende service. Een blikje cola aanschaffen in het tankstation, of een kop koffie die 30x zo duur is als een kop koffie thuis is echter de normaalste zaak van de wereld.

Mensen moeten zich beseffen dat een supercharger een luxe dienstverlening is, waarbij een iets hogere prijs t.o.v. wat je thuisbetaalt de normaalste zaak van de wereld is.
Anoniem: 1092407
@azortje22 januari 2019 13:06
Verschil is natuurlijk wel dat je die kop koffie altijd thuis kunt drinken terwijl mensen niet altijd de mogelijkheid hebben om thuis hun auto op te laden. Daarbij is het discutabel of je een supercharger als luxe moet zien. Een Tesla is misschien wel een luxe auto maar een elektrische auto in zijn algemeenheid natuurlijk niet. Dat is gewoon een vervoermiddel waar mensen van afhankelijk zijn. De automobilist is al vele decennia uitgemolken door de overheid. Dan hoeft een stroomleverancier die rol niet per se over te nemen. Overigens beweer ik niet dat Tesla en concurrenten hun klanten uitmelken. Ik vraag me alleen wel af hoe de prijzen zich de komende decennia zullen ontwikkelen. Een gezonde en langdurige concurrentie van een stuk of 5 laadnetwerken in Europa zou niet mis zijn.

offtopic: zich beseffen
Als je volledig afhankelijk bent van superchargers dan is dat ook wel een beetje je eigen schuld.

Vergeet niet dat er genoeg andere mogelijkheden zijn, zoals Tesla destination chargers, of andere openbare laadpalen van bijvoorbeeld fastned (waar laden 35 cent kost bij een abbonnement!). Een Supercharger is bedoelt om super snel te laden (bijvoorbeeld als je grote afstanden aflegt.) voor al het andere laden zijn er de eerder genoemde alternatieven zoals Tesla Destination Chargers, thuis laden, openbare laadpalen etc.

Het punt blijft dat de nieuwe tarieven nog steeds heel schappelijk zijn en lager dan (in ieder geval) sommige grote concurrenten. Verder blijft het punt dat het vreemd is om thuis tarieven te vergelijken met een de tarieven van bedrijven die je een service verlenen (die laadpalen zijn niet gratis!). En zoals je zegt is een gezonde concurrentie ook niet verkeerd; dit kan alleen als er een (acceptabele) marge op de tarieven zit.
Moeten mensen een prijsverhoging van 40% normaal vinden?

Je zal maar een S gekocht hebben juist om met superchargers langere afstanden te rijden voor de komende jaren. Het lijkt er dan wel heel erg op dat je gelokt bent met goedkope prijzen voor de chargers plus de subsidies.
En in plaats van dat opschaling een verlaging van de prijs betekent, wordt het het omgekeerde...

Prijsverhogingen met de inflatie is uiteraard volkomen normaal, maar 40% is bizar veel.
Mja, aan de andere kant was altijd al wel duidelijk dat stroom goedkoper verkopen dan het in te kopen is ook niet echt houdbaar was....
de prijzen van de andere snelladers lag altijd ook al vele malen hoger.

Als je je Tesla S rond gerekend hebt op die snelladers is vooral je eigen sommetje te stom geweest....

Maarja, genoeg mensen (nu ook met de Jag) die gewoonweg kijken naar t belasting en bijtellingsverhaal op hun boekhouding, en verder pas ontdekken wat elektrisch rijden inhoud wanneer ze de auto hebben.
Grootverbruikers en dus ook oplaadstations betalen voor hun stroom een hele andere prijs dan jij thuis.
Klopt, en ook hele andere bedragen voor het vastrecht. 10 aansluitingen is 120KWx5 (A+B pair) terwijl de meeste thuis op 11KW blijven steken.
precies, de meeste mensen hier schijnen dat niet te weten:

https://www.nuon.nl/groot...arieven-energiebelasting/

de eerste 50KWh als ik goed lees is kwa belasting al minimaal de helft dan wat wij moeten betalen, daar boven is het nog maar bijna 1/10
Plus ik neem aan dat bij dat soort afnames je ook wel goeie deals kunt sluiten dus de kale prijs zal ook nog wel wat lager zijn dan wat wij als particulier doen...
https://www.nuon.nl/groot...arieven-energiebelasting/

Nog leuker zelf van 0-10.000 is energiebelasting voor openbare laadpalen de helft en is er geen toeslag opslag duurzame energie.
Als je een model S gekocht hebt maar vervolgens niet instaat bent om de brandstof te betalen (let wel; die is nog steeds vergelijkbaar met de prijs van diesl) dan moet je toch eens bij jezelf ten rade gaan.

Dat is niet anders dan iemand die een Range Rover koop op het moment dat de diesel goedkoop en wanneer die prijzen stijgen gaat klagen dat hij de diesel voor zijn slurpende Range Rover niet kan betalen.

Het hele lok gedeelte is overigens ook onlogisch; de groep die nu een S of X (70k-150k) heeft gekocht is echt wel in staat die verhoging te betalen en geeft brandstof echt niet de doorslag voor de betaalbaarheid van de auto. Dit is ook een relatief klein aantal van verkocht. Als ze de prijzen over 3 jaar, wanneer de massa een model 3 had gekocht, hadden verhoogd had je punt nog enigzins hout gesneden, maar nu niet.

Als laatste; het is mij niet duidelijk hoe opschaling de tarieven (welke voornamelijk uit belastingen bestaan) van commodities die zij inkopen zou moeten verlagen? Helemaal niet als je je bedenkt dat de tarieven al 'bizar' laag waren (kijk anders even bij de concurrentie naar de tarieven!).
Het is wel duidelijk dat je niet bekend bent met economische concepten en besluiten...
Economies of scale en scope.

Het is dan lastig uit te leggen dat het niets uitmaakt dat je iets kan betalen, een onverwachte prijsverhoging van 40% is simpelweg in iedere branche exorbitant.
Maar voor jou is wel duidelijk als je het kan betalen moet je niet zeuren :')
Als je een model S gekocht hebt maar vervolgens niet instaat bent om de brandstof te betalen (let wel; die is nog steeds vergelijkbaar met de prijs van diesl) dan moet je toch eens bij jezelf ten rade gaan.
Als je al in staat bent om een Tesla of elektrische auto te kunnen kopen, dit zal voor velen in de toekomst voorlopig nog niet weggelegd zijn.
Maar ja dat maakt niets uit zolang je zelf niet binnen die groep valt, dan zijn rekensommetjes maken mbt laden en elektriciteit wel leuk.

Voor de massa blijft het gewoon nog heel lang onbereikbaar en verliezen weer een stuk vrijheid, of... ze moeten zich weer enorm in de schulden gaan steken.
Ik zal eens moeten gaan rekenen over onze Zoe. Nu die hebben we zeer goedkoop kunnen overnemen van kennissen omdat die toch liever een elektrische fiat 500 had als tweede auto dan de Zoe.

We laden hem met droog weer op met een verlengkabel want we hebben geen eigen paal. In het dorp staat er wel een die 22kWh doet. Nu is deze auto in gebruik van mijn vrouw en die rijdt ermee naar haar werk en terug ongeveer 15km per dag. Normaal deed ze dat op de fiets maar nu ze al 6 maanden zwanger is begint dat toch zwaar te worden ook al heeft ze 26 versnellingen. We laden één a twee keer in de week en dan nog heeft ze meer dan genoeg range over.
Het zal inderdaad nog even duren voordat ook de nieuwe instap auto's elektrisch worden. Dus de Fiat tipo , Dacia etc.

Ook zal het auto gebruik veranderen met de jaren. Als ik zie hoeveel studenten van 20 in Gent nog geen rijbewijs hebben, nu hebben ze dat in de stad daar ook niet nodig en is alles te doen op de fiets en met het OV. Die stappen ook eerder op de trein of bus voor een reis naar Amsterdam dan dat ze dat zelf gaan rijden. Nu is dat maar een bepaalde groep die ik daarin zie, natuurlijk zijn er ook die wél vanaf hun 18e een rijbewijs hebben. En vaak was dit met school al de theorie gedaan.

Auto's bezitten gaat anders worden en meer als service.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 22 januari 2019 16:09]

Dat zal best maar laat onverlet dat mensen steeds meer vrijheden verliezen, stapje voor stapje...
Niet als de politiek daarnaast investeert in degelijk openbaar vervoer waar je op kunt vertrouwen.
Ik doe ook veel met de fiets, ja ik heb me ook een goede gekocht, juist om die reden.
Ik woon zelf net buiten een grotere stad in een dorp, best landelijk en erg naar mijn zin. De eerste bus op zondag die ik naar de stad kan pakken is om 11 uur. Dat zou al anders mogen, al is het met de fiets ok maar 14minuten fietsen.
Als de politiek ook zou inzetten binnen europa op de hogesnelheids treinen en die betaalbaar maken in plaats van dat je daar 300 Euro voor betaald zal het ook al veel schelen kwa vliegen. Dat kun je veelal voor een paar tientjes.
Ja zou allemaal kunnen maar is vooral gebaseerd op een groot "als" verhaal en de "hoop" dat dit zo zal gaan gebeuren/verlopen.
Hoe je het ook draait, wend of keert onherroepelijk verliezen we steeds meer vrijheden, vrijheden die over lange periodes zijn opgebouwd.

Vrijheden nu een luxe gaan noemen zoals sommigen hier nu doen is toch wel een vreemde draai en lijkt op het accepteren van een soort slaafse houding.
Alleen wanneer je voldoende vermogend bent heb je straks vrijheid of veel meer vrijheid dan een ander.
Iets wat mensen wel hadden word nu afgepakt, kleine stapjes, steeds meer en worden de verschillen niet alleen financieel groter maar werpt ons langzaam terug naar een soort van kasten stelsel.

Of de middenklasse verdwijnt, het verschil tussen rijk en arm word best snel steeds groter.
We leven in 2019 maar lijken op deze vlakken hard achteruit te hollen ipv vooruit, de verschillen worden niet kleiner maar weer groter.

Mijn grootmoeder die 98 mocht worden, 2 wereldoorlogen overleefde, de hongerwinter en het bombardement op Rotterdam met 2 kleine kinderen had hier altijd een aantal mooie rake gezegdes over.
"Hoe rijker de gek, hoe groter de vrek, Hoe hoger de geest, hoe groter het beest".
Daarnaast "macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert absoluut".

En kijk nu eens goed hoe de wereld er vandaag de dag uit ziet, vies, kapot, en overbevolkt waar de armen niet alleen maar armer worden maar de rijken ook steeds rijker en de macht niet meer bij de kiezers/politiek ligt maar bij bedrijven/rijken/politiek.
Daarnaast is het ikke ikke gehalte ook enorm toegenomen en is er een toegenomen en nog steeds toenemende verdeeldheid, wereldwijd zowel politiek als op menselijk vlak.

Is de opwarming/klimaat echt wel het grootste probleem op dit moment ? Of hebben we een veel groter probleem als mensheid ?
Ik vraag mij vaak af of mensen het echt niet zien of gewoon liever niet willen zien.
Politiek is vooruit kijken toch ? naar de toekomst kijken, hoe heeft het dan zo ver kunnen komen ?

Greed, geld, macht, egoisme, mensen die zo enorm veel bezitten zoals honderden miljoenen zelfs vele miljarden.
Het "ja maar daar heeft iemand ook hard voor gewerkt, moeten werken" laat onverlet de vraag: "wat moet je met zo vulgair veel geld/bezit ?", terwijl er nog zoveel mensen lijden, dood gaan van honger/dorst etc.

In Nederland word ook vaak gezegd dat iedereen hier gelijke kansen heeft, toch word daarbij vergeten dat wanneer je niet op volledig gelijke voet aan een spel kan beginnen dit feitelijk pure onzin is.
Het is ook een kwestie van geluk, ben je geboren met een goed stel hersenen ? in een gespreid bedje ? wat voor ouders, blijf je lang genoeg gezond ? etc etc.

Is de politiek nog wel te vertrouwen ? Ik denk dat we veel grotere problemen hebben dan de opwarming of elektrische auto's.
Verdeeldheid en ongelijkheid zijn een veel, veel groter probleem, is de wereld een heel stuk beter dan laten we zeggen midden jaren '80 ?

Ik zeg nee, op alle vlakken hebben we enorm veel verloren ipv vooruitgang geboekt.
Dit gaat wel heel off-topic maar ja hebt gelijk. En ik deel je bezorgdheid dat er veel verandert moet worden op heel veel vlakken.
Ja zou allemaal kunnen maar is vooral gebaseerd op een groot "als" verhaal en de "hoop" dat dit zo zal gaan gebeuren/verlopen.
Hoe je het ook draait, wend of keert onherroepelijk verliezen we steeds meer vrijheden, vrijheden die over lange periodes zijn opgebouwd.

Vrijheden nu een luxe gaan noemen zoals sommigen hier nu doen is toch wel een vreemde draai en lijkt op het accepteren van een soort slaafse houding.
Alleen wanneer je voldoende vermogend bent heb je straks vrijheid of veel meer vrijheid dan een ander.
Iets wat mensen wel hadden word nu afgepakt, kleine stapjes, steeds meer en worden de verschillen niet alleen financieel groter maar werpt ons langzaam terug naar een soort van kasten stelsel.

Of de middenklasse verdwijnt, het verschil tussen rijk en arm word best snel steeds groter.
We leven in 2019 maar lijken op deze vlakken hard achteruit te hollen ipv vooruit, de verschillen worden niet kleiner maar weer groter.
Als het wordt zoals een auto service zoals nu een taxi/uber. Maar dat can de auto zelf komt die je kunt gebruiken en het is betaalbaar valt er eigenlijk geen vrijheid weg denk ik dan.
Vliegen binnen West-Europa is eigenlijk te gek voor worden en dat vind ik geen "echt" eigenlijk. Ja ik heb ook gevlogen naar Schotland, Jersey en Praag. Dit had ook makkelijk met de auto-boot/trein gekund. Maar vliegen is op zo'n stuk een paar honderd euro goedkoper dan met de trein. Voornamelijk doordat je geen btw betaald op vliegtickets en die maatschappijen nog wat voordelen hebben tegenover de trein. Of ik nu op het vliegtuig stap of de hogesnelheidstrein maakt voor mijn vrijheid nu niet echt veel uit. Ja op sommige stukken doe je er kwa reistijd iets langer voer dan het vliegtuig maar je ziet wel meer van het land.

Dat er daarnaast ook nog arm/rijk problemen zijn ben ik het met je eens, er is veel verkeerd en het lijkt alsof alles ineens op tafel komt te liggen van "metoo" beweging, klimaat, populisme etc. En ja ik zie het op sommige vlakken aardig somber in.
Is de opwarming/klimaat echt wel het grootste probleem op dit moment ? Of hebben we een veel groter probleem als mensheid ?
Ik vraag mij vaak af of mensen het echt niet zien of gewoon liever niet willen zien.
Politiek is vooruit kijken toch ? naar de toekomst kijken, hoe heeft het dan zo ver kunnen komen ?
Ja dat is zeker een van de grootste problemen van onze samenleving. Maar daarnaast hebben we er inderdaad nog een aantal grote uitdagingen die we in goede of slechte mate het hoofd zullen bieden.
Dit is een mooi stuk over klimaat en waarom wij echt wel verantwoordelijk zijn.
Overbevolking is zeker een groot probleem alleen is het in Europa al zo dat we minder kinderen krijgen door zowel vruchtbaarheid problemen van vrouw en man alsook door opleiding en natuurlijk ook vanwege de uitmuntende gezondheidszorg dat we minder kinderen nemen omdat die ook blijven leven. Of ja statistisch gezien kan het niet veel beter.
Greed, geld, macht, egoisme, mensen die zo enorm veel bezitten zoals honderden miljoenen zelfs vele miljarden.
Het "ja maar daar heeft iemand ook hard voor gewerkt, moeten werken" laat onverlet de vraag: "wat moet je met zo vulgair veel geld/bezit ?", terwijl er nog zoveel mensen lijden, dood gaan van honger/dorst etc.
Dit pakt eigenlijk in op het stuk wat je ervoor schreef. Ja, het is niet eerlijk. Ik vind dat sommige beroepen veel te weinig betaald krijgen en andere veel te veel. Sommige mensen doen ook veel goeds met hun fortuin, Gates bijvoorbeeld die strijden om polio en andere ziektes uit te roeien. Als ik mijn vrouw niet zwanger was had ik me ingeschreven voor het tweede deel van een studie in Antwerpen voor een nieuw vaccin. Daar zochten ze nederlanders voor die in België wonen. Niet omdat ze op ons neerkijken hoor maar omdat in Nederland al eerder een ander vaccin gegeven werd dan hier in België en dat maakt dat wij daar beter voor zijn. Al moest de prof wel toegeven dat toch ook wel leuk was om bij het eerste deel van het onderzoek Nederlanders op te sluiten in quarantaine.
Maar Gates heeft al 35miljard gedoneerd aan wetenschap en ook andere dingen als micro leningen voor boeren. Lening werkt beter dan gratis spullen te geven aan mensen. Dan hebben we nog Musk die de wetenschap op zijn manier ook vooruit pusht. En zo zijn er nog.
Artsen die altijd van acht zijn heb ik geen enkel probleem als ze 10.000 of meer in de maand verdienen. Die maken ergens de keuze ervoor maar hebben ook een moeilijk sociaal/thuis leven omdat je eigenlijk nooit een glaasje kan drinken omdat je misschien wel opgeroepen kunt worden om een of andere moeilijke operatie te doen.
Sporthelden, ja dat hebben we er zelf van gemaakt.

Ik zie het zoals gezegd soms ook erg somber in als je reacties leest op platformen als facebook, twitter en soms ook hier op Tweakers. Tieners die spijbelen om aandacht voor het milieu van ons idiote kabinet in België. Die aangevallen worden alsof het allemaal criminelen zijn. Van een van de "leiders" werd zelfs een artikel naar boven gehaald over het feit dat ze zich ooit meer jongen voelde dan meisje. Dat zijn dan volwassenen die zo een kind aanvallen en in diskrediet te brengen. Hoe sommige festival campings erbij liggen nadat de meeste weg zijn en dit in hun schoenen willen schuiven. Terwijl de gemiddelde leeftijd vak rond de 26-29 jaar ligt. Tieners zijn altijd een minderheid, ik zou ook eens 2x nadenken voordat ik mijn zoon/dochter naar een festival zou laten gaan om daar ook te slapen. Maar misschien is dat ook mijn eigen ervaring op sommige festivals geweest. Moesten ze naar fantasy evenementen gaan zou ik eerder geneigd zijn om dat toe te laten omdat ik daar zelf enkel mooie herinneringen aan heb.
Verdeeldheid is er zeker in de wereld en dat zal ook altijd blijven.

Maar stilstaan is ook geen optie we moeten de dingen aanpakken als Verenigd Europa en de beste keuzes maken. Luisteren naar wetenschap en ook handelen ernaar.
Dit is ver off-topic en ook een hoop emotioneel gevoel.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 24 januari 2019 10:47]

Leuk verhaal en nu terug naar de werkelijkheid.

Als grootverbruiker van stroom betaal je een heel stuk minder dan thuis. Zeg maar minimaal 10 cent minder. Het is dus helemaal niet zo gek om dat voordeel door te geven aan de consument. Supermarkten doen dan soms al om klanten te trekken.

Maar goed wat we nu zien is dat er eigenlijk geen concurrentie is op oplaadgebied. Nog te weinig laadstations. Dat zal over 5 tot 10 jaar zeker meer wordne en dan kan er gewoon echt op prijs geconcurreerd gaan worden.

Je vergelijking kop koffie of blikje cola is weer zo een voorbeeld van een totaal misplaatste vergelijking.
Veel mensen kunnen in de toekomst niet eens thuis opladen bij gebrek aan vaste parkeerplaats. dat werkt alleen met parkeerplaats op je eigen grond. Dus nee het is geen luxe als je dan ergens anders moet opladen maar gewoon een feit omdat het thuis niet kan.

Die overtrokken reacties:
De website Electrek meldt dat Tesla heeft laten weten dat het 'geluisterd heeft naar feedback van klanten' en op basis daarvan besloten heeft de prijsverhoging voor Superchargers wereldwijd met tien procent te verminderen.
we hebben geluisterd naar de feeback 8)7 Ze hebben helemaal niet geluisterd maar een soort blufpoker gespeeld, hoeveel kunnen we de boel verhogen, ach laten we eens x% zeggen. Dan gaan mensen klagen, vooruit dan iets minder. Je luistert pas naar je klanten voordat je prijzen zo extreem gaat verhogen.

Maar goed er is zoals ik hierboven schreef niet geen echte concurrentie op oplaadgebied. Dus nog paar jaar wachten dan zullen die belachelijke prijzen vanzelf verdwijnen. Daarnaast als de overheid EV wil pushen zal daar ook betaalbaar opladen en genoeg oplaadstations bij horen.
De overheid zal zeggen dat elektrisch rijden goedkoper is in onderhoud en daarom de huidige stroomtarieven dus hoger kunnen worden waardoor er b.v. meer accijns/btw op kan. (lees melkkoe)
Onze stroom leveranciers moeten investeren in meer leveren binnen nu en 10 jaar tijd en dat kost veel geld. Raad eens wie dat gaat betalen? Nee, de prijs van stroom gaat mijn inziens dus niet naar beneden maar eerder omhoog.
De overheid wil onms juist van het gas en stroom wordt goedkoper omdat we aan de warmtepomp moeten.
Diezelfde stroom gebruik je ook voor je auto.
De overheid moet belasting heffen en als gas wegvalt dan verschuift het naar stroom.
Als ik de politiek volg dan hoor ik toch echt dat gas duurder gaat worden om mensen aan de warmtepomp te krijgen. Stroom gaat dan goedkoper worden.

Uiteindelijk gaat het om het totaal, kan meerverbruik aan stroom en dus ook meer accijns en btw het verschil compenseren met minder gas.
Zeg maar minimaal 10 cent minder. Het is dus helemaal niet zo gek om dat voordeel door te geven aan de consument.
Die marge moeten ze doorberekenen want de productie, aanleg en onderhoud van de palen is gratis, getuige de grote winsten die alle concurrenten maken?
Je vergelijking kop koffie of blikje cola is weer zo een voorbeeld van een totaal misplaatste vergelijking.
Veel mensen kunnen in de toekomst niet eens thuis opladen bij gebrek aan vaste parkeerplaats. dat werkt alleen met parkeerplaats op je eigen grond.
Want er bestaat niet zoiets als laadpalen op parkeerplaatsen? :? Is het niet mogelijk om in die toekomst (die jij blijkbaar al kunt voorspellen) gewoon laadpalen te zetten op de plekken waar die mensen hun auto momenteel al plaatsen?!

Daarnaast betreft het hier superchargers en kunnen mensen, zoals eerder aangegeven, nog steeds gebruik maken van legio andere opties waaronder destination chargers, thuis laden, openbare laadpalen op parkeerplaatsen en andere partijen die snelladen aanbieden (hallo Fastned die 35 cent vraagt!).

Hoe je het ook went of keert: Het feit blijft dat de huidige tarieven nog steeds maar een paar procent hoger liggen dan dat wat mensen nu zelf thuis betalen, en dat de tarieven van concurrentie hoger is; ophef om niks dus.
we hebben geluisterd naar de feeback 8)7 Ze hebben helemaal niet geluisterd maar een soort blufpoker gespeeld, hoeveel kunnen we de boel verhogen, ach laten we eens x% zeggen.
Tesla afschilderen als een bedrijf wat gewoon de klant even een poot probeert uit te draaien op basis van complete willekeur doet totaal geen recht aan wat het bedrijf bereikt heeft, de transitie naar electrische auto's die het heeft doen versnellen en wat die voor de maatschappij betekent heeft.
[quote]
Want er bestaat niet zoiets als laadpalen op parkeerplaatsen? :? Is het niet mogelijk om in die toekomst (die jij blijkbaar al kunt voorspellen) gewoon laadpalen te zetten op de plekken waar die mensen hun auto momenteel al plaatsen?!
[quote[
Ja dat kan maar wie beheerd die en wat ga je daarvoor betalen. Van wie zijn die parkeerplaatsen.

Tesla die de klant een poot probeert uit te draaien, ja idd. Tesla heeft misschien ev wat versneld maar ze doen dat wat veel internet bedrijven ook doen. We gaan marktaandeel kopen, lage prijzen. Nu ze met massamarkt te maken krijgen hebben ze ineens geld nodig want het is toch allemaal niet zo mooi als het lijkt.

Als je net je tesla gekocht hebt en moet opladen bij zo een station en de prijzen ineens zo extreem omhoog gaan ja dan wordt je gewoon keihard genaaid. Prijzen omhoog 40% nee dan toch iets minder. Dat is totaal ondoordacht gedrag en soort willekeur. Dat kun je toch niet serieus nemen.

Stel je huurt een woning en ineens hup prijs 40% omhoog, (gaat wettelijk waarschijnlijk niets eens) maar dan ben je toch gewoon genaaid.

Heb leverancier had die mijn prijzen dit jaar met 10% verhoogd heeft, onder mom van boel leugens bla bla bla. Andere leveranciers geen prijsverhoging. die van 10% krijgt dus geen orders meer.
Prijsverhogingen van de order van tesla zijn niet normaal en ja daarmee naai je bestaande klanten die niet van zoiets uitgaan en misschien wel jou auto gekocht hebben mede op basis van de prijzen voor opladen.
Het is die mensen toch vrij om bij de concurrent te gaan laden; je draagt de oplossing zelf al aan.

Je doet het voorkomen alsof die mensen nu aan de Tesla laadpalen vastzitten nu ze eenmaal een Tesla hebben, en dat Tesla die macht nu even flink misbruikt.
Wow, Tesla verhoogt de prijs van een kWh met 5 cent dus als je je Tesla volpompt met 50 kWh betaal je € 2,50 meer voor een goede service en snelle laadtijd.
Ik zie het probleem niet.

Daarnaast, Superchargers zijn bedoeld voor 'enabling long distance travel' dus laden bij Superchargers zou niet meer dan ongeveer 5 a 10% van je jaarverbruik mogen zijn.

Tesla maakt geen winst op het Supercharger netwerk en wil dat ook nooit gaan doen. Ze proberen als kleine auto-producent de hele auto-industrie wakker te schudden. Ik vind dat bewonderingswaardig!
Tesla maakt geen winst op het Supercharger netwerk en wil dat ook nooit gaan doen. Ze proberen als kleine auto-producent de hele auto-industrie wakker te schudden. Ik vind dat bewonderingswaardig!
Klinkt leuk maar is dat ook zo dat ze geen winst maken op de superchargers. Tesla heeft marktaandeel gekocht, gaat nu naar massaproductie en zal gewoon winst moeten gaan draaien om aandeelhouders tevreden te houden. De tijd van keer op keer verlies is voorbij.
Ook de superchargers zullen uiteindelijk geld moeten opbrengen, wie betaald anders de gratis stroom voor de dure modellen ?
Degene die een dure Tesla heeft gekocht heeft ongeveer USD 2500 betaald voor supercharging (later is dit verdisconteerd in de prijs).
[...]
De tijd van keer op keer verlies is voorbij.
Kijk naar een bedrijf als Amazon, is ook al jaren bezig met uitbreiding door herinvesteren. Winst maken is gewoon niet slim want dan moet je belasting gaan betalen over je winst.
Ik zou zeggen, verdiep je 's in hoe een startup het best een business opstart en stop met jouw stemmingmakende mening rondstrooien.
Daar komen de voorbeelden weer geld erin stoppen maar blijven pompen, winst maken is niet hip.

Dat model werkt in een heel klein % van de gevallen. Als je je eens zou verdiepen in waar risico investeerders allemaal investeren dan falen veel van bovenstaande modellen gewoon. Er blijven er een paar over waar iedereen zich als voorbeeld aan vast klampt.
Uiteindelijk zullen die gewoon winst moeten gaan draaien. Aandeelhouders, je weet wel die geld er in pompen willen zien dat hun aandeel meer waard gaat worden. Dat betekend meer omzet en ja uiteindelijk zul je als tesla ook gewoon winst en groeicijfers moeten laten zien.

Amazon ter info betaald maar heel weinig belasting dat doen ze zoals grote bedrijven doen via ontwijking. Met het amazon model maakt men kleine ondernemers kapot, lees ook eens wat over arbeidsomstandigheden bij deze goedkoper goedkoper bedrijven.

Maar goed genoeg mensen die in sprookjes en luchtkastelen blijven geloven, bedrijven die geen winst maken, alleen verlies en dan op papier al wat waar zijn. Vele vallen uiteindelijk toch om of de waarde klapt ineens in elkaar, lees bijv yahoo en nog meer van dat soort voorbeelden. In Nederland Nina Brink.
Je bent erg goed in generaliseren en halve voorbeelden aanhalen... Belasting ontwijking, hoe komt dat nou weer in deze discussie terecht? Dan kunnen we net zo goed over Microsoft, Google, Facebook, enz gaan praten als bedrijfsvorm. Ook allemaal falende startups volgens jou?

De missie van Tesla is om de wereld te veranderen naar het gebruik van duurzame energie.
Elon Musk zegt bijvoorbeeld dat de missie van Tesla ook is geslaagd als Tesla failliet zou gaan door concurrentie van bestaande autofabrikanten. Zijn missie is zeker niet WINST MAKEN maar herinvesteren en groeien. puur om een verandering teweeg te brengen!

Jij hoeft niet in de missie te geloven, dat is jouw keuze.

Ik ben aandeelhouder van Tesla, ik heb een Model 3 besteld en ik geloof in de missie van Elon.
Tevens heb ik geen gas meer, een warmtepomp en zonnepanelen. En dat doe ik vooral voor mijzelf en mijn gezin én om anderen te laten zien dat de techniek er nu al is om fossiel vaarwel te zeggen. Als ik het met beperkte middelen kan met een huis van 100+ jaar oud, welk excuus heeft een ander dan nog om weer een nieuwe vervuilende 'clean diesel' te kopen?

Zoals het rijke deel van de wereldbevolking nu bezig is, is gewoon niet vol te houden!

[Reactie gewijzigd door GadgetFrank op 23 januari 2019 19:59]

bla bla bl de missie van Tesla. Knap trouwens hoe mensen Musk als een soort god zien.

Tesla heeft investeerders die geld in het bedrijf geïnvesteerd hebben. Dat zijn geen liefdadigheidsinstellingen. Als Tesla failliet gaat verliezen die allemaal hun geld.

Ik lees nergens dat Tesla miljarden geschonken heeft gekregen om de wereld te veranderen voor het goede doel.
De investeerders heten ook investeerders en geen schenkers. Door te investeren verwacht je een waardevermeerdering van je aandeel. Door te schenken geef je gewoon geld weg.

Die investeerders willen gewoon keihard zien dat Tesla geld gaat verdienen en winst gaat maken. Zonder groei en winst gaan ze naar de kloten en blijven er een boel mensen zitten.

Maar jij noemt jezelf aandeelhouder. Als winst geen motief is, waarom investeer je dan jou geld in tesla, je had als het om de wereld verbeteren gaat ook je geld kunnen schenken aan tesla of een ander goed doel op dit gebied.

Het is ook vrij arrogant en typisch om te stellen jij hebt een tesla, warmtepomp en zonnepanelen in 100 jaar oud huis dus omdat jij dat doet heeft niemand meer een excuus.

De optelsom Tesla3, Zonnepanelen, Warmtepomp aj dat kan de kleine man zo betalen, snap idd niet wat hun excuus is om het niet te doen.
Investeerders kunnen geld verdienen aan winstuitkering per aandeel of koersstijging van een aandeel.

Misschien dat de investeerders van Tesla (voorlopig) genoegen nemen met de koersstijging?
Ik vermoed van wel, ze hebben geld erin gestoken voor de lange termijn...
Die investeerders willen gewoon keihard zien dat Tesla geld gaat verdienen en winst gaat maken. Zonder groei en winst gaan ze naar de kloten en blijven er een boel mensen zitten.
Dit soort zinnen is puur mening....nergens een feit te bekennen.
De waarde van het aandeel nu staat in geen verhouding naar de omzet winst. Sterker nog ze zijn meer waard dan porsche dat gewoon hele dik winst draait en bewezen omzet heeft.

In de waarde van het Tesla aandeel zit nu al de verwachting dat men over x jaar idd gegroeid is en winst maakt. Je hebt dus nog al betaald voor een verwachting.
Die verwachting zal tesla gewoon waar moeten maken, zo niet zal het aandeel een keer gaan dalen. Dus ja investeerders hebben een bepaalde verwachting en dat is gewoon winst en omzetgroei.

Aandeel tesla is een aandeel met een hoog risico en geen veilig aandeel als je conservatief wilt beleggen.
Hoe kan het toch zijn dat als je nog een fractie vraag van de snellaad tarief je de klant een poot uitdraait. Stroom is voor iedereen duurder geworden ook voor telsa. Daarbij vraag tesla 1/3 van de markt prijs van snelladen en ze bieden echte service + nog 2x sneller laden ook. Denk dat tesla dit prima had kunnen doen en ze echt niet iedereen een poot uitdraaien daar is de overheid stukken better in met alle energie belastingen en vast recht ellende voor thuis stroom.
Stroom is duurder geworden. Je moet toch echt eens kijken naar de prijzen voor grootverbruikers van stroom, lees > 50.000 kw. Daar zit bijna geen belasting op.
Ga je boven de 100.000 kw dan nog minder belasting.
De prijs van stroom is niet gestegen voor grootverbruikers.
De prijs stijgt voor consumenten door overheid met belastingen.
En toch is de basis prijs (inkoop) toch duurder geworden de hoeveelheid belasting is gelijk gebleven voor groot verbruikers en klein verbruikers.

Maar maakt ook niet uit tesla is nog veruit de goedkoopste plus laat maar komen die extra super chargers het stuk Drachten Stuhr kan wel een extra gebruiken. Met dit winterse weer is het wel krap geworden.
De prijs van stroom zonder btw en accijns ligt als jaren rond de 6 cent, daar kan een keer 1 cent bij of af maar scheelt niet veel. Wel kun je 's nachts goedkoper inkopen. Dus duurder geworden als je van 6 naar 6,1 cent gaat ja maar kale prijs blijft werk achter de komma
De aanwezigheid van superchargers kan natuurlijk voor sommigen best een argument zijn om voor een Tesla te gaan. Of maakt een Tesla uberhaupt bruikbaar voor als je veel kilometers rijdt. Dus het is niet helemaal vergelijkbaar met een luxe alternatief voor thuisladen. Sommigen zijn ervan afhankelijk.
Tesla is wel de eerste die het super makkelijk maakt om op vakantie en verder te gaan dan andere EV's. De leaf etc kunnen het ook het is alleen super omslachtig je heb 2-5 pasjes nodig en een app etc.
Ik vind het onvergelijkbaar. 100% winst op stroom of nog meer slaat imho nergens op. Een laadpaal is geen "luxe dienstverlening" maar gewoon een laadpaal.

Voor die koffie en cola is iemand in dienst. Dat kost geld.

Dit is typisch een gevalletje van recht lullen wat krom is.
Je post is inderdaad een sterk staaltje; rechtlullen wat krom is;)

"100% winst" is al zomaar een getal wat je verzint, waar heb je deze data vandaan? Er is overigens een zeer groot verschil tussen winst en marge.

Iemand die in dienst is kost geld maar een supersnellader is gratis?

Als het echt zo een generiek product was, dan maakt het toch niet uit als ze de prijzen verhogen? Genoeg van die gewone laadpalen door al die andere bedrijven neergezet die ook veeeeel goedkoper stroom leveren toch?
Waar 100% of meer vandaan komt? Weet jij dat niet?

Thuis betalen we €0,20 voor een kWh, bij een snellader kost het tot wel €0,60 voor een kWh. Zie de reacties hierboven.

Dat van die concurrentie klopt. Tesla kan het voor €0,25, dus inhaligheid wordt vanzelf afgestraft.
Ja, wordt overal toegepast. Ook in de politiek en het bedrijfsleven.
We moeten 5000 man ontslaan. Week later: Nee, het worden er maar 4000
"1000 mensen mogen baan houden" (die andere 4000 praten we niet over)
"May the odds be forever in your favor"
Eerst slecht nieuws brengen en dan iets minder slecht nieuws brengen om de klap wat te verzachten. Beginners marketing trucje.
Nee is gewoon slimme marketing truuc. Eerst kijken hoe mensen er op reageren. Valt het mee? Dan laten ze het zo. Valt het enorm tegen en gaat dit ten koste van de verkoop dan schroeven ze het gewoon grotendeels terug.
En het werkt. Heel veel mensen worstelen met eenvoudige statistiek wanneer misleidend verpakt.

"Afname groei huurverhoging"
"Consumentenvertrouwen op recordhoogte in laatste 10 jaar"

Men leest snel over de headline heen en neemt de vooropgezette intentie aan. Het zijn maar voorbeelden, maar om ze te ontleden:

Met extra context blijkt dat huren al jaren achtereen 5-7% stijgen. In het nieuwe jaar wellicht met "maar" 3%. Het is echter 3% van een sterk gegroeide basis (samengestelde interest) waardoor het absolute getal als verhoging alsnog hoog is. Oftewel, neem een iets langere periode en huren zijn gestegen met 20-30%, en stijgen nog vrolijk door, met steeds grotere absolute getallen. 3% kan ook sterker in groei zijn dan de koopkrachtverbetering, die al die jaren niet op die manier ontwikkeld is. Oftewel: woonlasten nemen steeds groter deel van inkomen in. Heel andere conclusie dan de intentie van de headline.

Het consumentenvertrouwen voorbeeld: steeds vaker zie je dit soort headlines die slechts zeer kort in de geschiedenis terugkijken om een punt te maken. Een onzinpunt omdat de vergelijking plaatsvind in een uitzonderlijke periode: een enorme financiele crisis. Hierdoor krijg je geen zuiver beeld van of het echt goed of slecht gaat, de vergelijkingsbasis is immers scheef en expres zo gekozen.

Om een lang verhaal kort te maken: je kunt mensen alles wijsmaken door wat te goochelen.
Nee sterker nog, zo worden wij elke dag voorgelogen door politici en journalisten.

Zoals deze:
https://www.welingelichte...tziekten-en-kanker-2.html

Vezels helpen tegen kanker, en deze journalist maakt daar "koolhydraten" van...

Of een Jesse Klaver die zijn aanhang te lakken zet door op de radio te beweren dat ze hem bezorgd vragen of een idioot mislukt klimaatakkoord nou betekent dat het klimaat er aan gaat.
Truckje van beginners, maar het werkt wel.
Dat zou ik niet zo durven zeggen. Tweakers pakt dit bericht ook goed op, maar ik denk dat de aandacht op nu.nl voor “Tesla verhoogd prijzen met 40%” veel meer aandacht krijgt dan “Tesla verlaagd prijsverhoging”. Reguliere media lijken een sterke voorkeur te hebben voor negatieve media, zeker als het om Tesla gaat omdat daar de gedachte is dat Tesla alleen bestaat door de rijkeluisubsidie.
"zeker als het om Tesla gaat omdat daar de gedachte is dat Tesla alleen bestaat door de rijkeluisubsidie" Dat is toch ook zo? Zou wel eens willen weten hoeveel er verkocht zouden zijn, als al die regelingen voor ondernemers etc. niet bestaan zouden hebben.
Dat is irrelevant en staat los van mijn punt. Je kan niet zeggen dan het een feit is dat het een "rijkeluisubsidie" is. Dat is een mening maar het is wel een feit dat het de algemene gedacht is.

Overigens krijg ik mijn Tesla in maart en verdien modaal. Is modaal tegenwoordig rijk, want mijn bankrekening spreekt dat tegen.
Het is een feit dat elektrisch rijden gesubsidieerd is. Belastingvoordeel is hetzelfde als subsidie.
Natuurlijk is het rijkrluissubsidie als een auto die over een periode van 5 jaar €70.000 aan subsidie kost.

Met een modaal inkomen in een Tesla? Droom verder.

https://www.gemiddeld-inkomen.nl/modaal-inkomen-2019/
Natuurlijk is het rijkrluissubsidie als een auto die over een periode van 5 jaar €70.000 aan subsidie kost.
Is er weer een politicus dus 70k subsidie heeft geroepen voor media aandacht?

Op mijn Tesla zit over 4 jaar 2.8k MIA, 5k “misgelopen bijtelling” wanneer ik niet elektrisch had gereden en 2.7k misgelopen MRB. Totaal iets over de 10k. Dit vergeleken tegen een Opel Astra van 35k, prima auto. Nu kan je zeggen dat de Tesla veel duurder is dan de Astra, maar dat is dus niet zo. Als de Tesla duurder was dan de Astra dan had ik hem niet kunnen rijden.
Met een modaal inkomen in een Tesla? Droom verder.

https://www.gemiddeld-inkomen.nl/modaal-inkomen-2019/
Oei zit er nog verder onder dan ik dacht. Ach, mag niet klagen want zoals jij het zegt vanaf maart; living the dream.

ps: het is maar een auto..
Zijn vergelijking klopt niet. Zo zie je dat ik in mijn voorbeeld vergelijk met een auto met dezelfde TCO met subsidie. Als er geen subsidie was geweest kon ik niet opeens een 5 serie rijden ipv een Astra.

Dit geld ook voor alle andere Tesla. Zonder subsidies hadden al die ondernemers niet z’n dure auto gereden, dus daar kan je dan ook niet vanuit gaan. Sterker nog sommige geven nu meer uit aan hun Tesla omdat je er zoveel voor terug krijgt in vergelijking tot bijvoorbeeld een Passat.
“Tesla verlaagd prijsverhoging”
Dit is ook een kop die bij een regulier nieuwsmedium niet langs de hoofdredacteur komt, veel te tegenstrijdig ('vermindert' en 'verhoging' in één kop). Dan zet je lezers op het verkeerde been (zie @Deem of @Jan Bob hieronder bijvoorbeeld). Doe dan 'prijsverhoging Tesla superchargers minder sterk'.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 22 januari 2019 14:02]

+40% -10%, netto nog steeds +26% en dat is gewoon heel fors te noemen.
Vermindert? Cumulatief spreken we dan nog steeds over een verhoging van 30%.
Vermindert de prijsverhoging. Dus de verhoging is lager. Dus ipv 8 cent 5 cent.
Overigens is het vanaf nu dus goedkoper om thuis te laden.
Dat is denk ik ook precies de bedoeling.
Tesla verkoopt nu 4x zoveel auto's als een jaar geleden. En ze zijn niet van plan om ook 4x zoveel superchargers te bouwen. Die dingen zijn vooral bedoeld om lange reizen te faciliteren. Het is niet bedoeld als vervanging voor thuis opladen.

Het idee was ook ooit dat andere merken ook toegang kregen tot de superchargers, in ruil voor het delen van het verlies dat Tesla er nu op maakt. Geen van de (grote) fabrikanten is op dat aanbod ingegaan. Maar als ze de superchargers straks budget neutraal hebben is er een kans dat iedereen er straks mag laden. Zeker aangezien ze in Europa nu allemaal een CCS stekker krijgen.
Uiteraard is dit om een paar redenen:

1) meer geld in het laatje brengen, alles gratis blijven weggeven kan simpelweg niet. Zeker niet als je op een auto als de M3 geen dikke premium kan rekenen zoals bij de S en X

2) alle M3's en nieuwe S en X rijders weg houden bij de Superchargers, om het netwerk te ontlasten.

Helaas (of moet ik zeggen: gelukkig) kunnen de oude S en X rijders (en dus een groot deel van de EV taxi's) wel gewoon permanent gratis blijven lurken aan de SuCs, dat was destijds immers de belofte. En het komt er dus op neer dat de nieuwe kopers straks dik (nouja, nog altijd goedkoper dan Fastned) moeten betalen en de oude generatie gratis staat te laden en dus mede betaald wordt door de nieuwe kopers.
Ja maar word de verhoging 10% verlaagt (20% word 18) of word de verhoging met 10% verlaagt? (20% word10%)
De prijs na de verhoging, wordt 10% verlaagd.
Eerst 40% omhoog. Nu 10% omlaag (plus afronding naar beneden). Cumulatief 25% omhoog.
Klopt, in de tekst staat dit verkeerd aangegeven ("de verhoging wordt tien procent lager").
Als het 40% was en nu 10% minder naar 90% van 40% dan is het toch 36%?
Vooruit rekenen lagere school. (niet verwacht dat dt hier op tweakers nog echt zou moeten 8)7 )

stel prijs is 100 + 40% is dan 140
nu toch 10% minder
10% van 140 = 14
140-14 = 126
netto dus 26% erbij
Eerst 20 cent. Nu 25 cent. Dus 25%.
Ze hebben de prijs naar beneden afgerond. Scheelt 0,2 cent. Oftewel 1% van de oude prijs.
Als je naar centen kijkt wel. men had het echter eerst over 40% dan -10%. Weet n u hoe ver tweakers het achter de komma zet.
van 23 naar 32 is ook 39,1% en geen 40$. 40% zou dan weer 32,2 cent zijn.
Het eerste natuurlijk. Voor het tweede hebben we een ander woord dan procent: procentpunt.
Toch wordt hier waarschijnlijk procentpunt bedoelt, dit gaat vaker fout natuurlijk. Maar beiden zijn in dit geval onjuist, zie hier onder.
Ik rij zelf niet elektrisch, maar is het niet zo dat zo'n supercharger ook gewoon veel sneller laad dan thuis?
Dan lijkt die toegevoegde prijs ook wel een toegevoegde waarde te hebben, toch?
Klopt, maar dat is dus een compleet andere waarde insteek.

"Vroeger" was het goedkoper om te laden bij een Supercharger en reden veel mensen naar een SC om te laden.
Nu kun je gewoon thuis laden. (Een nachtje laten staan en je auto is ook vol)
Ligt er aan of je elektrisch circuit thuis ook daadwerkelijk geschikt is voor hoge stromen.


Zonder excessieve aanpassingen zullen de meeste huizen prima in staat zijn om op een groep te worden aangesloten, dan kun je met +3kW per uur laden. Bij 12 uur laden heb je ruim 35kWh. Zit je niet vol, maar met een tesla kun je ruim 150 km rijden.

Nissan Leaf is zuiniger dan de Tesla, minder dan 200Wh per km, en dan moet je meer dan 175 km kunnen afleggen.


Als je meer rijd kan thuisladen op een groep problematisch worden, maar dat kan ook deels worden gecompenseerd door vb in het weekend helemaal vol te laden.

Stel je voor datje 25km per dag meer rijd dan je oplaad, is 125km op weekbasis, maar dat kan de accu prima opvangen als die vb een (realistische) range heeft van 250km.
De meeste mensen die (serieus) elektrisch rijden hebben een 3 fase groep liggen voor het elektrisch laden. Daarop laadt je met 11kW per uur.

Ik heb zelf ook mijn garage daar al op voorbereid (de groep ligt er al, de lader en de auto nog niet ;)).
3-fase an-sich is niet de grootste uitdaging,
maar eerder of het laden geen grote belasting op het electriciteit-netwerk gaat vragen.

In een nacht heb je overigens veel meer ruimte, weekend is het ook rustiger,
doordeweeks overdag excessief gaan laden wordt een probleem.
https://www.tennet.eu/nl/...data-dashboard/belasting/

Je kunt overigens de grafiek zoomen, kun je prima zien wanneer de magnetrons, waterkokers en ovens worden aangezet.
Op een dergelijke momenten wil je dus niet dat er ook auto’s met maximaal vermogen worden opgeladen.

En met 11kW hoef je weliswaar niet elke dag op te laden,
maar als je op de middag thuiskomt en stopt de stekker erin en gaat ook koken en dat gebeurt met een paar 100.000 wagens tegelijk,
dan is het de vraag niet of het gaat knallen, maar eerder wanneer.
Ik had het dan ook specifiek over 1 huis, niet het complete energienet.

De oplossing daar zal (waarschijnlijk) gevonden moeten worden in een accu in de garage die langzaam laadt, waar je 's avonds je auto inplugged om deze snel te laden.
Zo is de belasting op het netwerk continu "laag" en heb je niet de piek belasting van het kort laden.
Hoeveel auto bezitters hebben een eigen garage? De hele Nederlandse infrastructuur is gewoon niet gemaakt voor het opladen van autos.
Bij steeds meer gemeentes ‘moet’ je een parkeerplek op eigen grond maar regelen. Heb je een soort oprit ipv voortuin.
https://www.bnr.nl/incomi...rkeren-moeilijker-gemaakt
Stom genoeg hebben we al een Leaf hier thuis, 1 fase oplader stroomkabel laten aanleggen tijdens de bouw, maar nooit over nagedacht dat ik beter een 3 fase kabel kon aanleggen (en dat ding ligt kut verwerkt in de muur dus kan die ook niet makkelijk vervangen.

Nu zit ik wat te rekenen voor een Tesla, maar ik betwijfel serieus of ik de moeite moet gaan doen om echt die kabel te gaan vervangen (heb al 3 fase in huis liggen)

Nee, een Tesla 3 krijg ik niet vol "in een nachtje" maar meestal staat ie toch 10+ uur stil en
met mijn normale verkeer rijd ik praktisch nooit hem op een dag leeg, dus ik hoef hem ook bijna nooit weer praktisch vol op te laden, daarnaast kan ik op onze kantoor locaties opladen, evt nog bij bepaalde klant locaties of een snellader van een Tesla, Fastned of een andere aanbieder gebruiken.
Mooie positieve insteek, alleen wordt het niet goedkoper om thuis te laden.
Het wordt duurder dan thuis laden ;)
Het is goedkoper dan laden bij een SuperCharger. Maar inderdaad, thuis is nog steeds even duur. ;)
Het was 20, nu 25. Verhoging van 25%.
das gelukkig wel inclusief de korting!
Als ze die super chargers nou eens open zouden zetten voor alle merken auto's en niet alleen voor Tesla, dan zouden we meer geholpen zijn.
Als de andere merken dat accepteren wel ja. Waarom zou Tesla daarin investeren om vervolgens gratis uit te geven? zie reactie van RocketKoen

[Reactie gewijzigd door Emin3m op 22 januari 2019 12:55]

FastNed heeft ook geen deals met andere merken. Ze leveren gewoon een laadpunt met een bepaalde stekker en factureringsopties. Dat laatste mist er bij Tesla, ten minste voor mensen zonder Tesla. Ik zie niet waarom andere merken zouden bijdragen, of moeten die misschien de gratis stroom voor de vroege Tesla vogels gaan betalen? Ik kan me voorstellen dat ze dat niet willen.
Tja tesla wil geld van andere merken om hun tesla SC netwerk te onderhouden. Zij zouden dit ook gewoon met de eigenaar van de tesla kunnen verekenen lijkt mij. Maar zoals het nu ga is het Tesla only voor de perks die tesla eigenaren hebben en dat wil je niet zomaar gratis weggeven.

Offtopic: Een soort gelijks iets met waarom Apple hun NFC chip niet open stel, tenzij er transactiekosten worden betaald aan Apple omdat zij het faciliteren.
Wie heeft het over gratis weggeven?

Laat eigenaren van andere EVs iets meer betalen, Tesla eigenaren krijgen dan een soort korting. Het idee van merk exclusieve tank/laadplekken is in mijn ogen van de zotte.

Daarnaast vind ik het feit dat geen enkele fabrikant in zee is gegaan met Tesla ook wel wat zeggend. Helemaal in combinatie met het niet geven van de keuze aan EV eigenaren. Welke adders zitten er bijvoorbeeld onder het gras die niet openbaar zijn.

Sorry, maar ik geloof Musk niet op zijn blauwe ogen.
Juist en dan sta je als Tesla rijder ineens in een lange rij bij die superchargers, dat is ook een voordeel voor Tesla rijders dat die superchargers van tesla alleen voor teslarijders zijn.
Wie zegt dat er uberhaupt iets is afgesproken met andere fabrikanten, die hebben mogelijk helemaal geen toenadering gezocht.
Musk heb zelf toenadering gezocht in 2015 met een Europese autofabrikant, maar zij gingen er niet mee in zee.
Ach zie hjet zo ev staat pas helemaal aan het begin.

Des te meer er komen des te meer concurrentie er ook op oplaadgebied gaat komen. Straks zal er naast fastned ook veel meer keuze zijn om op te laden en zullen de prijzen gewoon dalen.

Het is leuk dat tesla eigen oplaadpunten heeft maar in de toekomst zal er toch een standaard zijn die de meeste fabrikanten zullen gaan volgen zodat je gewoon net als nu met brandstof merkloos overal kan laden.
Gewoon strategie dit. Eerst iedereen nare nasmaak, en vervolgens een iets positievere nasmaak van, oh er wordt geluisterd e.d. Alsof er niet weken gerekend is door hele knappe koppen voordat deze beslissing gemaakt wordt.
tja, tesla superchargers en Nederlandse wetgeving omtrent elektra.
het is geen liefdes huwelijk ben ik bang, eerder een scherpe verstandhouding.
(ik doe een zeer grove berekening.)

ik reken uit:
1x een auto laden is al snel 50kWh.
(corrigeer me als ik het mis heb, ik heb geen elektra auto, dus ik gok.)
10x per dag laad een elektra auto bij een supercharger?
(corrigeer me als ik het mis heb, ik heb geen elektra auto, dus ik gok.
mischien is het zelfs 100x aan een superchargers per dag?
ik zie bij tankstation als snel 10 mensen per kwartier aan het tanken.
dus zelf 1000x per dag is geen vreemd getal als het echt storm loopt met elektra auto's.
er rijden gewoon veel auto's op de weg.)
dus per dag een 50x10=500kWh per dag.
500 x 365 = 182500kWh per jaar.
182500 x 0,25€ = 45625€ inc BTW

nu is het zo dat in Nederland 1kWh maar 0,07€/kWh kost.
de eerste 10.000kWh betaal je € 0,09863 EB en € 0,0189 ODE + 21% BTW
0,07 + € 0,09863 + € 0,0189 + 21% BTW = +/-0,22€/kWh
10.000 x 0,22 = 2200€
de kWh tussen de 10.000 en 50.000 betaal je € 0,05337 EB en € 0,0278 ODE + 21% BTW
0,07 + € 0,05337 + € 0,0278 + 21% BTW = +/-0,18€/kWh
(50.000 - 10.000) x 0,18 = 7200€
de kWh tussen de 50.000 t/m 10 miljoen kWh betaal je € 0,01421 EB en € 0,0074 ODE + 21% BTW
0,07 + € 0,01421 + € 0,0074 + 21% BTW = +/-0,09€/kWh
(182500 - 50.000) x 0,9 = 11925€

bron:
https://www.belastingdien...3b-4c97-bc7a-802790bd1110

maakt aan kosten totaal: 2200€ + 7200€ + 11925€ = 21325€
dus 1 kWh heeft dus een kost prijs van 21325€ / 182500 = +/- 0,125€/kWh.
wat verkocht word voor 0,25€/kWh.

wow, dat is best veel voor iets waar je bijna niks voor hoeft te doen.
maar hier staan wel aanleg onderhoud facturering nog tegen over.
en dan is die winst zo weer op, vraag me zelfs af of ze wel winst maken.
(dit soort elektra aansluitingen aanvragen is erg duur alleen al in vastrecht. ;) )

maar dit gaat wel een leuke markt worden, waar zeker veel winst te halen is.
veel mensen denken dat stroom een 0,22€/kWh kost, maar dat is niet voor een grote afnemer zo.
de elektra prijs lager maken aan de supercharger als een particulier betaald, dan kun je maar beter niet doen. (ik zou gaan "tanken" en hem thuis weer leeg laten lopen }> )
ben erg benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen in de toekomst.

edit:
iets verduidelijkt, waren toch tweakers die het niet helemaal door hadden dat dit om het zaken model gaat van supperchargers, niks te maken met persoonlijke laders, dat is een ander verhaal. ;)

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 januari 2019 14:19]

Dat de laadpaaleigenaar aan de stroom verdient lijkt mij duidelijk, maar de cijfers die jij nu gebruikt kloppen niet (=komen niet overeen met de werkelijkheid ;) ).

- Als eerste zal je niet iedere laadbeurt de volledige 50kWh laden (net zoals je met een auto met een 50l tank niet bij iedere tankbeurt 50 liter benzine of diesel zult tanken).
- Ten tweede zul je echt héél veel moeten rijden om 10x 50kWh per dag te verbruiken. Een snelle zoekopdracht leert mij dat 20kWh/100km een aardige waarde is. 500kWh/dag is dus 2500km/dag.
- Als laatste rijdt niemand 365 dagen/j zoveel km.

Uitgaan van 25000km/j en 20kWh/100km geeft dan 5000kWh/j (i.p.v. jouw 182500kWh/j)
- accu's van elektra auto's zitten tussen de 60 en 100kWh afhankelijk van het model,
nu is het wel de bedoeling dat je vaak maar tot 80% oplaad bij een superchargers.
dus ja je moet ergens mee rekenen, 50kWh vond ik voor het voorbeeld wel ergens in de buurt komen.
(maar iemand met een elektra auto, kan mij wel corrigeren, ik heb er geen ervaring mee.)

- we hebben het hier over superchargers, niet een persoonlijke laadpaal.
die worden niet door 1 persoon gebruikt maar door alle elektra auto bezitters die over de snelweg rijden.
dus ik denk dat 10X per dag een erg laag gekozen voorbeeld getal is, dat kan ook 100X per dag zijn.
(ik zie bij ons tankstation soms wel 10X mensen tegelijk tanken.
dus zelfs 100X kan een te laag getal zijn aan aantal mensen die per dag snelladen. ;) )

- ook zie ik op de snelweg gewoon 365dagen per jaar auto's rijden(en ook bijna 365dagen files, maar dat is een andere discussie.)
dus word er ook op 365dagen per jaar getankt. (zal vast de 1ne dag meer zijn en de andere minder.)

dus sorrie, ik vind je opmerking erg slecht en nergens opslaan.
je hebt in elk geval het punt waar het echt over gaat niet begrepen. ;)

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 januari 2019 14:23]

Hij gaat dan natuurlijk wel uit van meerdere auto's dus die 10x zijn 10 auto's.
Ah, OK. Zo had ik het niet gelezen...... Excusses aan migjes!
lol, geen probleem. ;)

edit:
heb de tekst iets aangepast, mischien iets duidelijker zo. ;)

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 januari 2019 14:04]

Hij berekend het op de laadpaal, niet op elke keer dezelfde auto...
- Ten tweede zul je echt héél veel moeten rijden om 10x 50kWh per dag te verbruiken.
Volgens mij bedoelt hij dat er 10 EV's per dag aan zo'n supercharger staan te lurken, niet dat 1 EV 10x per dag oplaadt :)
En zelf moet je ook een laadpaal kopen, een 3 fase 32A paal met slime loadbalancer is al snel een 1000 tot 2000 euro (nieuwprijs dan). Afschrijving dan 55-110ct per dag over 5 jaar, rente niet meegerekend.
Om het geld te lenen voor een laadpaal bijv. Of als het je spaargeld is, het rendement dat je er elders mee had kunnen hebben.
voor 1000-2000 euro hoef je toch geen geld te lenen, als je al een electrische auto op dit moment kunt kopen. En rente krijg je hier in nederland toch amper tot geen over je spaargeld, je moet behoorlijk wat geld op je rekening hebben staan (minstens een ton) om hier nog wat positieve rente te krijgen over je spaargeld, want mensen vergeten nog wel eens dat je per kwartaal ook nog zo'n 10tje of meer betaalt om de rekening te 'mogen' hebben, daarmee dus al je rente mee verdampt..
Geld lenen of uitgeven kost je altijd wat. Rente, geld, geluk, plezier... andere vormen van rendement dan rente telt ook mee aan de meerwaarde van een bedrag.

En ja, als je een auto koopt en financiert dan leen je ook geld voor je laadpaal. Dat jij nou zo rijk bent dat 1000 euro niks is wil niet zeggen dat dat voor iedereen zo is.

[Reactie gewijzigd door mjl op 23 januari 2019 00:33]

Als jij geen electrische auto kunt betalen zonder daarvoor krom te moeten liggen, dan moet je er gewoon geen aanschaffen. Geld lenen om een nieuwe auto te kopen vind ik zelf sowieso al dom, maargoed, dat ben ik, iemand die altijd netjes geld opzij heeft gezet voor wanneer er mogelijk eens wat nodig zou zijn ipv aan onnodige zaken te spenderen (in periodes wanneer ik dus amper tot geen geld had). Zie mensen met dure telefoonabonnementen maar wel bitchen dat ze nooit geld hebben en dan altijd weer geld moeten lenen van anderen, om maar een simpel voorbeeld te noemen.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 23 januari 2019 11:10]

en dat heeft te maken met het winst model van een supercharger?
is dit niet appels en peren vergelijken?
een laadpaal is voor persoonlijk gebruik met maar beperkt vermogen(jij zegt 32A ongeveer 7kW) een supercharger werkt met veel meer, een 60kW (260A) is dan al erg weinig. ;)
Meer ter ondersteuning van de 22ct van thuis, daar is de investering ook niet in meegenomen dus de netto prijs ligt hoger. 3 fase 32a (22kw max) is denk ik het zwaarste waar je thuis mee weg komt zonder extra dure leveringskosten.

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 januari 2019 16:56]

supercharger kun je niet vergelijken met een huislader.
ben bang dat alleen al de kabel die aan die supercharcher hangt al snel een 2000€ is. :D
die dingen worden nog per stuk op bestelling gebouwd, dus kosten veel geld.

(voor thuis 3x25A dat is nog +/- 235€, zodra je hoger wil, dan koste het al snel 800€ per jaar.
dus ik zou in een huis aansluiting niet hoger gaan als 3x25A.
dat komt dan neer op een +/-11kW lader (met wat ruimte) waarmee je een best grote accu al in een hele hoge snelheid in een nacht wel vol krijgt. ;) )
Dat vergelijk ik ook niet.
Wat hadden ze dan verwacht, applaus en lof voor een prijsverhoging?
Dat zeggen ze toch niet? ;)
Ze zeggen dat ze naar feedback hebben geluisterd. De feedback bij een prijsverhoging is natuurlijk altijd negatief, dus het is vreemd dat ze een soort van onschuld spelen. Lijkt meer een vooraf berekende truc.
Dat, of zwalkend beleid.
Waarschijnlijk een late night gedachtekronkel van Musk wanneer hij weer door zijn Twitter timeline scrolled :)
Applaus en lof op prijsverlaging van de prijsverhoging!
en in de toekomst moeten er 18 miljoen laadpalen bij komen :)
Eh, dus de prijsverhoging wordt dan met 37,5% verlaagd (in Nederland)... Het zou eerst 8 cent omhoog gaan en gaat in plaats daarvan nu 5 cent omhoog. Daarmee gaat er dus iets meer dan 10% van de verhoogde prijs af.
Zoals het hier nu staat klinkt het alsof er in plaats van een verhoging van 8 cent een verhoging van 7,2 cent zou zijn... Vroeg me bij die kop al af hoe dat nieuwswaardig was, dat zou niet echt iets zijn om over naar huis te schrijven. Maar het verschil is dus een stuk groter.
Dus tesla fastcharge is ongeveer prijs van thuis laden nu.
Vind ik redelijk

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee