Tesla gaat klanten 'beboeten' die auto's bij Supercharger-stations laten staan

Automaker Tesla gaat geldbedragen in rekening brengen bij klanten die hun elektrische auto laten staan bij een Supercharger-station nadat deze volledig is opgeladen. Bij Nederlandse stations is dit tarief 35 eurocent per minuut. Dat komt neer op een bedrag van 504 euro per 24 uur.

De teller begint met lopen vanaf het moment dat de accu volledig opgeladen is. Dat betekent niet dat klanten die een 100 procent opgeladen accu willen, gedwongen zijn om minstens 35 eurocent te betalen; als de klant binnen vijf minuten nadat de accu vol is gelopen de auto weghaalt, vervalt de rekening. Via de Tesla-app worden klanten op de hoogte gesteld van wanneer de accu bijna vol is, helemaal vol is en of er een bedrag in rekening wordt gebracht voor de auto te laat verwijderen. In de toekomst stelt Tesla zich een systeem voor waarbij auto's automatisch verplaatst worden zodra de laadtijd erop zit, maar het bedrijf stelt dat de technologie nu nog niet zo ver gevorderd is.

Het eventuele bedrag moet betaald worden bij het eerstvolgende bezoek aan een Tesla-servicecenter. De tarieven gelden ook wanneer er gewoon nog andere plekken vrij zijn op het station. Ook zit er geen maximum aan het bedrag. De maatregelen gelden niet voor de zogenaamde Destination Chargers. Tesla zegt dat de boete alleen bedoeld is zodat Supercharger-stations zo veel mogelijk daadwerkelijk gebruikt kunnen worden door klanten. 'We hopen er nooit geld mee te verdienen', stelt het bedrijf.

Nederland heeft momenteel acht van deze Supercharger-stations, waar Tesla-auto's in iets meer dan een uur volledig opgeladen kunnen worden. De snellaadstations zijn gratis te gebruiken door iedere Tesla-eigenaar, maar voor auto's die na 1 januari 2017 gekocht worden, gaat wel geld in rekening gebracht worden.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

17-12-2016 • 10:02

405 Linkedin

Reacties (405)

405
387
235
22
1
87
Wijzig sortering
Goed besluit.

Ik hoop dat andere aanbieders van laadpalen in Nederland ook zo'n systeem gaan hanteren.

Het gebeurt mij nu te vaak dat er een plug-in-hybride aan een laadpaal hangt die al lang klaar is met laden. Vaak is dit omdat een parkeerplek voor elektrische laden vlak bij een ingang zit of misschien wel de laatste beschikbare parkeerplek in 200 meter. Dan heb je dus als je klaar bent met laden niet echt zin om je auto even te verzetten.

De keerzijde is dan wel dat andere auto's die bijvoorbeeld volledig elektrische zijn en echt moeten laden dus soms een bezette laadpaal zien. Dit is mij nu een paar keer overkomen. Uit frustratie ga ik dan bijhouden hoe lang die Opel Ampera of Foutlander aan de paal hangt. Soms meer dan 24h!
En dat terwijl ze gewoon op benzine verder kunnen.

Het is een kleine moeite en een normaal fatsoen om je auto na het laden even weg te halen.
Parkeerplekken bij een laadpaal zijn nog steeds parkeerplekken.
Dat hangt af van het verkeersbord en natuurlijk de handhaving. Maar als je een auto zonder stekker op een plek met een laadpaal zet dan geldt doorgaans;

"Hier mag je alleen parkeren als je een elektrische auto hebt die ook daadwerkelijk oplaadt, dit houdt in dat de stekker in de auto moet zitten. Alle auto's die hier niet aan voldoen riskeren een boete van 90 euro plus 9 euro administratiekosten"

Bron: https://www.yellowbrick.n...-regels-bij-een-laadpaal/
De discussie nu zal alleen maar toenemen er erger worden naarmate er meer electrsiche auto's komen.

Het laat meteen ook het probleem van elektrisch tanken zien.
Tank je diesel, benzine of gas dan ben je binnen een paar minuten klaar.
Nu moet je 30 minuten tot een paar uur wachten.

Vaak zie ik idd iets dat op een parkeerplaats lijkt waar je je auto ook kan opladen.
Probleem is echter als het 2 of 3 uur duurt jij waarschijnlijk ergers aan het werk bent, boodschappen aan het doen bent of iets anders.
Dan moet je misschien eerst van 15 minuten ver komen om je auto weer te verzetten. De vraag is dan zijn er parkeerplaatsen over waar je dan wel kan parkeren of moet je weer 10 minuten op zoek naar een andere parkeerplaats.

Dat tesla het nu zo wel zal moeten doen stond natuurlijk al lang vast, het geschetste probleem is een probleem en wordt alleen maar groter.
Een boete geven klinkt logisch maar is niet de oplossing als iemand op de laadplek ook echt moet zijn of aan het werk is.
Ben je op doorreis zal het geen probleem zijn.
Neemt niet weg dat je nu dus niet meer op je gemak je auto op kan laden en in die tussentijd bijv een afspraak hebt. Je moet er rekening mee houden dat je je auto zal moeten verplaatsen binnen de x minuten.

Kijken we 5 jaar verder en is de auto echt autonoom, kan deze natuurlijk zelf een parkeerplaats zoeken. Dan moet opladen natuurlijk ook niet via een stekker gaan met met inductie..
Is bij ons op het werk ook zo idioot. We hebben 3 parkeerplekken voor elec. auto's vlak bij de ingang. We hebben 1 collega met een (F)outlander die er mag parkeren (anderen dus niet, de rest rijd op brandstof). Die collega parkeert dus altijd daar (99/100) zonder te stekkeren) en heeft de altijd 3 parkeerplekken voor zichzelf, maarja hij is electrisch dus dat mag.

De rest moet maar verderop parkeren.

Raar 8)7

[Reactie gewijzigd door Fairy op 17 december 2016 22:09]

(F)outlander
Waarom zeg je dat?
Wij zitten in de autowereld.

Ik was stom verbaast dat er Outlander PHEV Hybrides zijn, die op LPG gaan rijden.
Maar dat was inderdaad goedkoper vanwege het enorme brandstofverbruik ....

En de Nederlandse staat heeft LPG in de ban gedaan, terwijl het de schoonste reële brandstof is.
En zo'n wanstaltige Outlander, ontworpen om belasting voordeel te krijgen, krijgt dat nog ook.
En de Nederlandse staat heeft LPG in de ban gedaan, terwijl het de schoonste reële brandstof is.
Dat is niet de Nederlandse staat. Dat is de auto industrie er zijn amper nog nieuwe auto's die zich tot een betrouwbare LPG wagen laten ombouwen.
Dank. Had ik dit magisch moeten weten?
Het was misschien handig om even te googlen als je zo'n opmerking leest ;)

Die outlander is een enorm zware en lompe bak die met grote kortingen de straat op gaat terwijl deze absoluut niet zuinig is. De meeste mensen rijden hem voor de goedkope lease. De meeste outlanders hebben nog NOOIT aan het stopcontact gezeten, simpelweg omdat het mensen niet interesseert (tankpas) en aan huis niet gaan laden omdat ze hier niet de voorzieningen voor hebben c.q. zelf kosten moeten maken.

Vandaar de Foutlander :P Overigens was ik niet de eerste die deze titel benoemde in dit topic, ergens boven staat ie nog een keer.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 19 december 2016 09:03]

Ja nu snap ik het wel :)
Eh, nee op dat laatste... Inductie is erg inefficiënt, dat wil je niet gebruiken grotere hoeveelheden energie dan om je telefoon op te laten of zo. Maar er zijn ook wel andere systemen te verzinnen waarbij je geen mens nodig hebt om de stekker er uit te trekken.
Maar alle autos samen verbruiken dan ook gigantische hoeveelheden energie. 90% rendement is dan nog steeds een ongelofelijke hoeveelheid verspilde energie. Zeker juist omdat deze auto's beter moeten zijn voor het milieu.

Beter dat je met de opkomst van zelf rijdende systemen gewoon kunt uitstappen en dat je auto op precies de juiste plek gaat staan en er dan bijv. uit de grond een laadpunt omhoog komt en automatisch in de auto plugt. Opgeladen? Dan zelf wegrijden en een parkeerplek zoeken zoals bbob1970 al zei.

[Reactie gewijzigd door lepel op 17 december 2016 18:01]

"Maar alle autos samen verbruiken dan ook gigantische hoeveelheden energie. 90% rendement is dan nog steeds een ongelofelijke hoeveelheid verspilde energie"

Onjuist lijkt mij, hoewel aan een kabel laden nog altijd (voorlopig) efficiënter is mag dit toch wel worden gezien als een aanzienlijke verbetering van de technologie. Al helemaal vergeleken met een conventionele brandstof motor Daaruit komt een rendement van circa 20-25%. Dat zijn juist gigantische hoeveelheden verspilde energie.

Elektromotoren zijn ook niet 100% efficient of course, maar een brandstof motor komt absoluut niet in de buurt. Percentages in hun context blijven relatief...
Ja maar om eerlijk te blijven zou je dan ook de elektriciteit vanaf de grondstof moeten meten, voor efficiëntie.
Een Tesla S heeft een accucapaciteit van 60 kWh.
Stel je zou die in een uur kunnen opladen met 90% efficiency. Dat verspil je dus zo'n 6 kWh. Dat is hetzelfde als honderd 60 Watt gloeilampen een uur laten branden, of zes keer de was doen.
Toch wel noemenswaardig, vind ik.

Het klopt dat elektromotoren efficiënter zijn, maar je moet ook meerekenen dat die elektriciteit niet mer 100% efficiency wordt opgewekt. Daarna vindt er nog energieverlies plaats bij de distributie. En daarna nog een keer bij het omzetten van de spanning en de opslag in je cellen.
De efficiëntie van een elektrische auto ligt vele malen lager dan de meeste mensen denken. Een hoop marketingpraat waarbij voor het gemak de efficiëntie van het opwekken en transport van de energie uit de berekening gelaten wordt.


Onder de streep komt een elektrische auto ook niet verder dan 30% in het meest gunstige geval. Ga je daar nog eens 10% op inleveren ben je niet ver meer van een diesel auto.
Volgens mij vergis jij je flink in de efficiëntie:
http://phys.org/news/2006-12-hydrogen-economy-doesnt.html
Daar komt men op 69% uit voor elektrische auto's. Hier mist nog steeds een stuk van de keten, echter mag het duidelijk zijn dat het opwekken van de energie in een centrale efficiënter is dan het gehele raffinage proces voor brandstoffen. Zo wordt er al 1,2 kWh gebruikt in raffinaderijproces, waarop een EV 6 a 7 km kan rijden.

Brandstofmotoren zitten rond de 14 a 30% efficiëntie gerekend met energie in brandstoftank. https://www.fueleconomy.gov/feg/atv.shtml
Echter hoeveel energie kost het om die brandstof te maken? :)
-- overal waar ik diesel tik, kun je ook benzine lezen --
Maar bij diesel wordt toch ook vaak het transport uit de berekening weggelaten? Ik denk dat elec efficienter te transporteren is dan diesel, maar dat is puur een vermoeden. Sowieso raakt diesel een keer op en is het vervuilend, gaat een diesel motor gemakkelijker kapot en heb je ook olie nodig. Dus de overstap naar electrisch heeft veel voordelen.
Tuurlijk electrisch is er nog niet. Het gaat de goede kant op. Er zijn nog veel nadelen. Groot nadeel is, dat er veel te weinig schoon wordt opgewekt. En idd de laadtijden en de infrastrucuur. Dit zijn allemaal tijdelijke problemen die opgelost kunnen worden. De nadelen van een diesel motor (vervuilend, de techniek van de motor, gebruik van olie, lawaai) etc. zijn veel lastiger op te lossen. Dus lijkt het me zaak dat er geinvesteerd wordt om de problemen van electrisch rijden op te lossen, ipv die van diesel.
tuurlijk en ten dele is het ook zo, maar pas zodra we stroom schoner gaan opwekken is de elektrische auto niet efficienter dan een elektrische.

je ziet ook dat auto fabriekanten de verbrandingsmotor al niet meer upgraden, als in er worden niet meer onderzoek gedaan om de motor nog efficienter te maken. a kost veel geld en b de toekomst ziet er naar uit dat het helemaal niet meer te vinden is.
Het belangrijkste nadeel van elektrisch is dat elektriciteit eigenlijk slecht op grote schaal is op te slaan. Dat betekent dat verbruik en productie op elkaar moeten worden afgestemd, waardoor het erg lastig is voldoende 'schoon' te produceren. Zodra het percentage 'schoon' stijgt, gaan ook de prijzen enorm fluctueren met het aanbod.

Een mogelijke oplossing daarvoor zou zijn om de capaciteitstoename die benodigd is in 'groene' elektriciteit op de momenten van tekort aan vraag in te zetten voor de productie van waterstof. Die waterstof kan dan weer worden omgevormd in elektriciteit op de momenten waarop de vraag het aanbod overstijgt.
Ook bij de efficiëntie van auto's met verbrandingsmotor wordt de efficiëntie van het hele proces om de brandstof te ontginnen, vervoeren, raffineren en opnieuw te vervoeren vaak niet meegeteld.

http://www.sciencedirect....cle/pii/S0360544214008573

Daar zie je bijvoorbeeld dat wanneer je een CNG wagen vergelijkt met een elektrische auto en elektriciteit verkregen uit een gasturbine, de elektrische wagen een hogere well to wheel efficiëncy heeft.

Wanneer je figuur 13 bekijkt, zie je ook de totale efficiëntie, waar elektrisch toch het best scoort.
Ik heb het hele stuk doorgelezen, en het gaat voornamelijk over EV vs CNG voertuigen.

Je ziet dat een efficiënte CNG bijna net goed is als een inefficiënte EV.

Als je dan bedenkt dat een diesel rond de 30% efficiënter is dan een CNG voertuig. Dan begrijp je dat er toch wel wat vraagtekens gezet moeten worden bij tabel 3. Waarbij wordt aangenomen dat een benzineauto 11 liter op 1 liter verbruikt. (Een goed getunede diesel haalt makkelijk 20km op 1 liter en vaak zelfs meer).

Tenzij je je electrische auto oplaad met zelfopgewekte zonnestroom, is bij altijd efficiënter dan een diesel.
(Windenergie is zwaar gesubsidieerd, en zeer inefficiënt).
sorry maar dat heb je dus echt niet goed voor de bril, de verbrandingsmotor is juist een van de effectiefste manieren om je te verplaatsen en ook nog een keer de schoonste.

Kijk maar eens wat voor efficientie er gepaard gaat met het opwekken van elektriciteit voor dat het in je huis of laat staan je laadpaal, dat zijn pas verliezen. Elektrisch rijden is op dit moment ook nog helemaal niet schoner en dan heb ik het nog niet eens over het maken van de accus. pas als we op zonne energie gaan rijden zijn we schoon bezig.

[Reactie gewijzigd door WeeDzi op 19 december 2016 09:22]

Wat ik me dan wel afvraag: is daarbij rekening gehouden met factoren voor benzine als dat benzine veel lastiger te transporteren is? Bijvoorbeeld:

Er moeten tankwagens rondrijden tussen benzinestations, die brandstof verbranden om de benzine te krijgen op de plekken waar die benzine door andere auto's getankt kan worden en vervolgens kan worden verbrand, welke daar naartoe moeten rijden om het te tanken.
Die benzine wordt soms ook nog verscheept, met schepen die... You guessed it.

Ik zie gewoon niet in hoe dat alsnóg efficiënter kan zijn dan elektriciteit over een geleider heen sturen. Neutrale vraag overigens. Ik sta uiteraard open voor een berekening.

Voor mijn gevoel wordt er op de een of andere manier veel kritischer gekeken naar elektriciteit, lijkt het wel, terwijl dit soort praktische zaken uit het oog worden verloren.
Ik heb geen idee of dat in dat soort berekeningen is meegenomen, maar hetzelfde effect heb je toch ook bij energie centrales die lopen ook niet op lucht. en in een energie centrale staat om van grondstof naar elektriciteit te komen een (je raad het al) een verbrandings motor (van welk type dan ook tenzij nucleair). Kijkend naar kolen centrales (meeste in nl geloof ik) zijn die "motoren" stukken minder efficient dan een verbrandingsmotor.

en de grootste vervuiler van een elektrische auto is de accu, als je daar eens over gaat inlezen wat het kost om 1 zon accu te maken dan schirk je echt helemaal de blubbers.
dat klopt misschien wel voor een groot deel, maar er is ook nog wind, water en zonne energie, die werken niet op verbranding.
Verder kunnen de centrales waar er wel op verbranding gewerkt wordt veel beter hun afval recycleren en mooi maken.
kom er ook nog bij dat die productie meestal buiten de bewoonde of handels gebieden staan en dus de lucht kwaliteit in de stad enorm kunnen ontlasten.

en dat is waar het omdraait, de luchtkwaliteit daar waar de meeste mensen wonen, werken en spelen.
Efficiëntie is in dat opzicht van onderliggend belang.
Het is veel gemakkelijker om productie te zuiveren dan Miljarden gebruikers apart zuiver te krijgen.
Deze discussie waar je op in haakt is de discussie omtrent de efficientie van de elektrische motor. en dan kun je wel een post maken waarin je stelt dat het onderliggend belang is...

Duh maar daar ging het niet om.

Bedoel dan had je ook kunnen zeggen, laten we maar gaan lopen want dat is nog schoner.
Dan heeft elektriciteit wat mij betreft een voordeel: fossiele brandstoffen kun je niet maken uit de zon en de wind. Die zijn maar op één manier te winnen. Voorts: er ligt olie onder je land, of niet. Indien niet, dan zal dat vanuit bijv Rusland of Saoedi Arabie door jou moeten worden geimporteerd.

Zonne-energie is een overstap die SNEL kan gaan (en stiekem al lang gaat):

In Ouarzazate, Marokko is recentelijk even een zonnepark uit de grond gestampt van 1400(!) Km2 (200 voetbalvelden).

http://www.bbc.com/future...m-that-could-power-europe

Saoedi Arabie voorziet het einde van haar olievoorraad en plempt de hele woestijn inmiddels vol zonnepanelen:

https://www.theatlantic.c...udis-solar-energy/395315/

Tesla, zoals al gezegd, doet hetzelfde.

Nederland is zoals bekend het achterblijvertje dat de 15% vernieuwbare energie per 2020 wellicht ternauwernood gaat halen, terwijl andere landen daar al VER overheen zijn.
kijk deze hele discussie ging om de efficientie daar dwalen we nu vanaf. Tuurlijk zodra we energie 100% schoon kunnen opwekken dan pas zou je kunnen zeggen dat een elektrische motor efficienter is op het punt van grondstof tot energie omzetting naar beweging.

En ik ben ook zeker een voorstander van elektrische autos, vooral met het oog op het einde der fosiele brandstoffen, maar daar ging de discussie niet om.
Excuus. Dubbele reactie. Ik doe iets fout...

[Reactie gewijzigd door dragoon2000 op 19 december 2016 14:48]

Het is zeker efficiënter, maar een motor kunnen wij niet heel veel zuiniger maken nu, vast wel in de toekomst. Dus de elektromotor is een geweldige stap.

Maar ik zie niet in waarom wij nu toch 10% weg zouden gooien wanneer er een alternatief is met bijna 100% rendement. Gemakzucht wellicht, maar ik denk dat gemakzucht de verklaring is voor veel verspillende beslissingen die er gemaakt zijn in het verleden.

[Reactie gewijzigd door lepel op 17 december 2016 18:37]

Maar ik zie niet in waarom wij nu toch 10% weg zouden gooien wanneer er een alternatief is met bijna 100% rendement.

- Als je inductie hebt hoef je geen kabel meer mee te nemen, dat scheelt laadruimte (vooral kleinere EV's) en met inpluggen in de paal en in je auto.
- Je zet je auto boven de plaat en hij communiceert en gaat laden.
- Als de auto autonoom kan parkeren (wat al mogelijk is) dan kan hij zichzelf weg zetten als hij vol is. Met een kabel wordt dat al lastiger (tenzij Tesla dit gaat introduceren: https://www.youtube.com/watch?v=uMM0lRfX6YI)
- Technologie wordt grootschalig gebruikt dus kan zich ook sneller verbeteren.

Ik rij zelf in een plug-in hybrid. Bezette laadpalen door volle (PH)EV's of 'conventionele automobielen' vind ik vaak een grote ergernis, want zoveel mogelijk pluggen is goed voor het verbruik en dat lukt dan niet. Regelmatig met pilot assist functie op snelweg. Automatisch inparkeren zit er ook op, dus automatisch wegrijden als hij vol is en parkeren kan in de software worden gebouwd en is geen hardware issue.

Rijdt heerlijk vooral in de files 's ochtends richting A'dam, en dit is wel de toekomst. Hoewel ik altijd zelf wil kunnen blijven rijden als ik dat wil, maar dat is een andere discussie ;).
onzin gaat allemaal om geld allemaal... onze motoren hadden vele malen efficienter kunnen zijn maar dat vinden de olie maatschappijen niet leuk.. kunnen ze minder pegels verdienen. nog steeds in bulk produceren is efficienter en milieu
vriendelijker dan elke auto apart. je kan beter foccussen op efficiency etc. meer ruimte etc. dus die 10% valt in het niet als je kijkt hoe hoog rendement je kan halen met het gecombineerd verbanden van alle brandstof en dat te stoppen in electra auto's..
Dat mag dan wel kloppen maar je vergeet op welk punt die 10% verloren gaat. Het is niet even ergens een deel, het is 10% van het verbruik van alle auto's die draadloos opladen. Je kunt het hele proces van opwekken van energie zo zuinig maken als je wilt, maar als je dan alsnog 10% energie verliest door een onzuinige oplaad methode dan sla je de plank mis. Er zijn genoeg mogelijkheden om met een automatisch systeem de auto op te laden met een fysieke verbinding dat dat niet goed te praten is.

[Reactie gewijzigd door lepel op 18 december 2016 01:03]

35% rendement is tegenwoordig toch wel haalbaar uit een benzinemotor hoor. En diesel ligt nog wat hoger.
effe 2 sec.

Het electriciteitsnet heeft ook maar een bepaalde efficientie, zoals de centrales zelf.

Je moet wel een maximale efficientie hebben over de hele keten. 90% i.p.v. zo goed als 100% (kabel) is wel een groot verschil.

Zou iedereen die brandstof tankt (diesel bijvoorbeeld) voor iedere 9L er 1L zou wegloppen, zou je toch ook zeggen "wat een verspilling?".
Ik snap het niet helemaal. Die teslas kunnen autonoom rijden. Waarom dan niet even vanaf het supercharger station wegrijden naar een parkeeprlaats en hem daar in een vak parkeren.

Het is geen openbare weg, dus ze mogen autonoom rijden, en het is qua verkeer en risico's een stuk kleiner dan op de openbare weg rijden...

Enige puntje is dan nog dat de laadkabel eruit moet, maar dat moet ook niet zo lastig zijn.
Tesla's kunnen NIET autonoom rijden. Ik weet niet waarom mensen die indruk krijgen. Misschien door belabberde journalistiek? Komt erg veel voor wanneer het gaat om EV's. Gelukkig is dat hier op Tweakers wel in orde. Eigen terrein is inderdaad toegestaan om autonoom te rijden, maar ik heb begrepen dat niet alle Superchargers op eigen terrein staan, bovendien moet je dan aansprakelijk zijn voor eventuele schade. Uiteindelijk zal autonoom rijden de oplossing zijn en lost dit probleem helemaal op.
"Tesla's kunnen NIET autonoom rijden. Ik weet niet waarom mensen die indruk krijgen"

En daarna zeg je

"Eigen terrein is inderdaad toegestaan om autonoom te rijden, maar ik heb begrepen dat niet alle Superchargers op eigen terrein staan"

Dus eigenlijk kunnen tesla's het dus wel op superchargerstations? Of wat bedoel je nou?
Ik zeg toch niet dat ze het kunnen? Ik zeg dat het toegestaan is onder voorbehoud dat de Superchargers op eigen terrein staan. Maar iets toestaan wil nog niet zeggen dat het mogelijk is (hoe vreemd dat ook mag klinken).
Ze kunnen het prima. Ik denk dat je zelf niet goed geïnformeerd bent. Heb je de demo niet gezien waarop een Tesla zelf inparkeert van een tijdje geleden? Ze kunnen volledig zonder bestuurder werken.

Daarentegen mag het wettelijk gezien niet, behalve op eigen terrein. Ik denk dat elk tankstation, en die superchargers ook, allemaal bestaan uit eigen terrein. Ze hebben puur een aansluiting op de openbare weg. Dus zou het kunnen en mogen. :)
De software in de huidige auto's is nog niet in staat om autonoom te rijden. Dat hun testauto's bepaalde handelingen autonoom kunnen doet er niet toe, immers zijn dat geen auto's voor consumenten. Ik heb de demo's (er zijn er twee) gezien en ben meer dan voldoende geïnformeerd over Tesla.

Waarom dan zo moeilijk doen over verschil tussen testsoftware en software in consumenten auto's? Omdat anders sommigen de verkeerde indruk krijgen dat huidige Tesla's die rondrijden, al zelfstandig kunnen rijden. Dat is zeer zeker niet het geval.
Hoe efficiënt denk je dat accu's zijn? ;)
Enige voordeel is dat de uitstoot niet in de drukke stad komt.
Dat klopt, maar of je nu met of zonder inductie laad dan heb je nog steeds een accu. Dus waarom nog meer energie verspillen?
Uiteraard! Ik bedoel ook: als ik mijn outlander aan de stekker heb hangen, is het naast een laadplek ook een parkeerplaats, waarvoor zowel voor de plek als voor de energie betaald wordt. Mensen die het dan een foutlander noemen en denken dat ze meer recht hebben op die plek, kunnen lekker de pot op.
De essentie van het begrip "foutlander" komt van het feit dat de meeste plug-in-hybrides niet van wegens het milieu worden gekocht maar vanwege de portemonnee. Het was een bijtelling-ontwijkende auto. Feit is dat deze plugin's niet of nauwelijks worden opgeladen en daardoor juist extra belastend zijn voor het milieu = Doel stelling niet gehaald, wel een hoop overheidsgeld weg. Vandaar de term, foutlander.

Pas als ze een fijne parkeerplek ergens vooraan mee kunnen scoren worden ze even symbolisch ingeplugd. Aan de kleur van de LED's op een laadpaal kan je zien of ze aan het laden zijn (Blauw is laden). En mijn ervaring is dat deze plugins vaker niet aan het laden zijn (Geel) dan wel.

Begrijp mij niet verkeerd. Een plugin moet zeker kunnen laden. Maar houd een openbare laadplek niet bezet voor lange tijd als je niet meer aan het laden bent. Dit vergroot de kans dat een andere EV rijder een negatieve ervaring krijgt omdat de laadpaal onnodig bezet is. En zeker volledig eclectische auto's moeten we motiveren / stimuleren.

En ja. Ik rij een Renault Zoe. Volledig Elektrisch. Zelf gekocht. 2ehands voor 10.000 euro. Iedereen zie zegt dat elektrisch rijden voor "Jan Modaal" niet te doen is moet zich eerst maar eens verdiepen. Ik heb in 3 maanden tijd al bijna 10.000KM elektrisch gereden. Met veel plezier... op die ene volle laadpaal na dan :P
En ja. Ik rij een Renault Zoe. Volledig Elektrisch. Zelf gekocht. 2ehands voor 10.000 euro. Iedereen zie zegt dat elektrisch rijden voor "Jan Modaal" niet te doen is moet zich eerst maar eens verdiepen. Ik heb in 3 maanden tijd al bijna 10.000KM elektrisch gereden. Met veel plezier... op die ene volle laadpaal na dan :P
Twee vragen

Kun je in die Zoe met zijn vieren/vijven naar Opa en Oma of heb je daarvoor nog een extra auto nodig?

Hoeveel tweedehands electrische auto's zijn er, zeker als je budget tussen de 1000 en 3000 ligt? (of laten we genereus zijn, ga uit van 4500.)
Met z'n vieren wel, met z'n vijven misschien ook nog wel. De Zoe is best 'n aardig formaat!
Aha, ik was mis met de Twizy
https://en.wikipedia.org/wiki/Renault_Twizy

Dan nog, Wikipedia schrijft over de Zoe:
Renault Zoe is a five-door supermini electric car maar alle foto's daar zie ik alleen driedeurs.

En of het met 4 of 5 gaat hangt af van het aantal gordels. Van twee vergelijkbare auto's de Fiat Panda en de Mazda Demio de eerste maar twee gordels achterin en de tweede had er wel die.

Desondanks, als supermini gaat het op korte stukjes wel maar voor langere afstanden heb je toch iets ruimers nodig. Ik ben blij dat ik nu een stationwagon heb.

Dan nog iets, mijn ervaring met Franse auto's is dat ze na ongeveer 125.000 km op zijn, het onderstel is versleten waardoor vervangen onderdelen ook weer binnen no time kapot zijn (het aantal aandrijfasjes, e.d. dat ik heb moeten vervangen is absurd, jaar 1 links, jaar 2 rechts, jaar 3 weer links, jaar 4 weer rechts).

Bij jappen heb je behalve banden, remschijven, schokbrekers en uitlaat vrijwel geen kosten. De Peugeot ging weg bij 192k (gekocht 125k) en 6 jaar te laat (kostte mij meer als alle latere auto's bij elkaar). De Almera bij > 220k vanwege roest (en had waarschijnlijk nog best langer meegekunt), de Mazda zat ook tegen 200.000 (roest) de Primera tegen 200.000 (koppakking) en nu dus even een Kia met 193.000.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 19 december 2016 11:10]

Ik kan comfortabel reizen met 4 personen. Dus twee voor. Twee achter en dan heb ik nog een ruime achterbak. Er is ruimte en een gordel voor een 3e persoon op de achterbank.

10K is wel redelijk scherp voor een 2ehands Zoe. Maar kijk eens op 2ehands auto sites. Nissan Leaf's en Renault Zoe's in overvloed. Voor 3000 euro heb je geen EV. Misschien alleen een accu pack voor de Nissan Leaf die van een sloop auto afkomstig is na een crash :X

Maar voor iedereen die EV rijden overweegt;
1) Begin er alleen aan als je thuis kunt laden op een eigen parkeerplek.
2) Het is goedkoper dan benzine (TCO)
3) Openbaar laden is VEEL duurder dan thuis laden. Dus alleen incidenteel doen.
4) EV rijden geeft een comfortabel en ongelooflijk "boomknuffel" gevoel :Y)

Twijfel je... reken voor je zelf eens je TCO uit. Dus incl. alle kosten, onderhoud en restwaarde. Maak eens een proefrit.... etc. ;)
Je moet er wel het geld voor hebben. Daar kwam dat bedrag van. Van 10.000 koop ik mijn huidige auto 8 keer.
Je hebt dus een lease accu. Want alle ZOE's die ik zie rond de 10k is dus met lease accu. Hoeveel ben je kwijt voor die lease accu? per maand of per jaar?
Ik betaal nu 150 euro aan accu lease en verzekering per maand. Dat is ook de max. want ik rij veel KM's. Als je minder KM's rijd betaal je minder per maand. Zie website Renault.

Met de introductie van de nieuwe Zoe, met 42Kwh accu heb je de keuze om deze te kopen i.p.v. te leasen. Over een jaar zijn de eerste van deze nieuwe generatie ook 2ehands te koop en dan ga ik weer shoppen ;)

Er is ook nog een kans dat ik mijn bestaande 22Kwh accu kan kopen met een goede korting en dus geen accu lease meer hoef te betalen. Maar daar ben ik nog over in onderhandeling met Renault. Renault wilt namelijk langzaam van de accu lease constructie gaan afstappen.

De reden van Renault om voor accu lease te gaan is simpel. Klanten wilden ze de garantie geven dat een accu altijd zou blijven werken (eind 2012). Als de accu onder de 75% van de originele capaciteit komt dan krijg je een vervanging van Renault. Echter is dit nog nooit voorgekomen. Ook bij Tesla presteren de accu's beter dan verwacht. Maar je moet natuurlijk altijd rekening houden met een afschrijving van je accu in je businesscase.
Bedankt voor de heldere uitleg. Was er even benieuwd naar.
Parkeerplekken wel (maar dan moet je elektrische auto wel aangesloten staan zoals 2ehands hierboven vermeld. Bij een volle accu mag je hem hier ook gewoon laten staan), maar de Tesla supercharger stations zijn als het ware tank stations voor de Tesla en geen parkeerplek waar je kunt opladen.
Bij een tank station is het gebruikelijk dat je je auto weghaalt als hij vol is. En niet laat staan omdat het gemakkelijk is :)
Daar word inderdaad veel misbruik van gemaakt, we hebben er 1 op het werk die 6km per dag rijd, en toch hangt die dat ding van 08:00 tot 18:00 op de laadpaal recht voor het pand. Andere electrische rijders bij ons in het bedrijf vinden dat echter wel handig, want als hun erbij moeten weten ze altijd bij wie ze moeten zijn als hun eigen auto er aan moet.

Heb alleen het vermoeden dat de andere bedrijven in ons pand en het hele blok er minder blij mee zijn.

[Reactie gewijzigd door mjansen2016 op 17 december 2016 19:38]

Als ik diesel ga tanken blijft ik toch ook geen uren staan.
Waar ik ga tanken kan ik nochtans ook iets gaan drinken of zelfs eten.
Ik kan bijna niet geloven dat er zo'n egoïsten bestaan die gewoon blijven staan, een boete kan niet zwaar genoeg zijn.
In wat voor egoïsten wereld leven wij.
Ik heb al vaak genoeg gezien dat mensen doodleuk 20 minuten er over doen om te tanken hoor.
Niet alleen op reis maar aan een giga tankstation bij mij in de buurt (waar er 3 op een hoop staan en best druk zijn wegens de laagste prijzen in omstreken).

Vaak zie ik tegenwoordig bij de delhaize, die 2 plekken met een laadpaal hebben, een gewone auto staan die niet aan het laden is dus. Beetje enorm degoutant. Hier mag van mij dezelfde sanctie op als parkeren op een gehandicapte plek.
Natuurlijk mag je auto daar wel staan aan de laadpaal gedurende heel de tijd dat je winkelt imo.
Waarom precies? Omdat ze op een parkeerplek staan?

Bij onze super heb je ook een stuk of 5 plekken met laadpaal. Daar zet ik mijn fossiel rustig neer, lekker dicht bij de ingang. Geen invalide heeft last van mij, en na 20 minuutjes ben ik weer vertrokken. Dan staat er op de overige 4 plekken nog steeds geen electrische auto te laden.
Omdat ze op een foute parkeerplek staan? Lol...
Als je illegaal parkeert krijg je een boete.

http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=81331.0
https://www.yellowbrick.n...-regels-bij-een-laadpaal/
https://www.denhaag.nl/ho...ektrische-oplaadpalen.htm
https://www.verkeersborde...-auto-rechten-en-plichten

En je mag zeuren wat je wilt maar je mag er niet staan.

Je hebt plaatsen voor de ophaaldienst bij ons. Plaatsen voor gehandicapten.
Plaatsen voor mensen met een baby en plaatsen voor electrische auto's met een laadpaal.
Jij vind dat je toch maar lekker daar mag staan. Fine. De overheid is het niet eens met je. De plaatsen voor gehandicapten zijn ook altijd leeg. Er zijn er 5 van bij ons. Ga je daar ook staan? Zelfde redenering. Even illegaal.
Echt iets om fier op te zijn.
Ik ga even uw IQ raden .... - 20 klopt dat?
Enfin het zal niet veel meer zijn.
Ik vind dat men zich nu al moet wennen tegen dat er heel veel e-wagens zijn en dan gaat gij nog heel veel boetes krijgen met uw arrogante instelling.
Maar ja, veel mensen vragen om een boete want eerder begrijpen ze niks.
Ik ben het helemaal met je eens.. Maar.. Ik heb zelf een Volvo Plugin Hybrid, en een laadpaal aan het begin van de straat.. Als ik 'savonds om 22:00 thuis kom en m'n auto aan de lader hang, is ie rond 04:00 klaar met opladen aan die paal.. Ik zet dan niet de wekker om m'n auto los te gaan koppelen.. Wel haal ik m'n auto weg als ik hem een paar dagen niet ga gebruiken.. Dan laat ik hem niet op de oplaadplek staan..

Je conclusie van 'mensen die opgeladen op een oplaadplek staan zijn niet (of minder) fatsoenlijk' is volgens mij niet correct.. Een timer op de paal met 'deze auto is al x uur vol' zou dan de enige manier zijn om daar iets van te vinden..

Misschien zou een oplossing zijn dat de stekker aan de paal-kant los zou gaan nadat opladen x tijd is voltooid.. (De autokant blijft vast zitten tegen diefstal, afrekenen kan dan ook automatisch want pasje is gescand bij aansluiten) Zodat je op een naastgelegen plek toch kan inpluggen..
dit gaat dus niet over die laadpaal aan het eind van de straat, die gaat over de supercharger laadpalen, die over het algemeen aan de snelweg zitten.
dit zijn de palen waar hij binnen een uur vol is.

Buiten dat het bij deze palen wel degelijk asociaal is om hem er maar aan te houden, is bij dit snellaad principe het vaak niet goed voor je accu om hem er maar aan te houden.
(dit weet ik niet zeker over het tesla principe, maar dit is bij veel accu's in ieder geval wel zo)
het zou me niets verbazen als dit ook meespeelt, dit is een manier om de mensen te leren hem niet aan een overcharged lader te houden als de accu allang vol is.

want consumenten zijn over het algemeen niet echt snugger, ik weet niet hoe dit bij Tesla precies is, maar bij normale auto's, en eigenlijk allerlei producten gebeurt het toch vrij veel dat ze het brengen voor reparatie, en dat is uiteraard de schuld van het product, terwijl het vrij duidelijk te zien is dat het een gebruikersfout is.
(zoiets als je telefoon van de hoogste verdieping van een flat gooien, en dan bij de winkel komen dat het een waardeloze telefoon is, want hij is na een dag al stuk)
Dat is het geniale van Tesla: de batterij bevat een BMS (Battery Management System) board. Wat dit bord onder meer allemaal doet is:

1) bijhouden batterijtemperatuur
2) regelen optimale laadspanning afhankelijk van huidige lading en kwaliteit lader
3) circulatie koelvloeistof
4) afvangen piekspanning / spanningsschommelingen / stroomstoringen etc.
5) uitbalanceren van individuele cellen

Het systeem houdt de batterij(cellen) onder alle omstandigheden optimaal op de hysteresecurve. Er is geen ruimte voor menselijke fout.

Het resultaat is dat er Tesla's rondrijden met meer dan 300.000 km op de teller, waarbij de achteruitgang van de batterij gemiddeld onder de 7% is gebleven. Een knappe prestatie.

Het is maar zeer de vraag of andere autofabrikanten die nu in alle haast "een elektrische auto" de markt op knallen, dat net zo goed hebben weten te regelen, of dat die auto's over vier jaar enorm blijken te zijn gedegradeerd. Tesla is een Sillicon Valley techbedrijf en geen autobedrijf, dus die zullen daar wat handiger in blijven.
Goede punten. Zo blijkt Chevrolet met hun Bolt in de garantie aan te geven dat na 160.000 km OF 8 jaar je een degradatie kunt verwachten tussen de 10% en 40%. Dat is voor mij persoonlijk al reden om hem niet te kopen. Nu moet ik wel zeggen dat Tesla geen garantie geeft met betrekking tot de degradatie. Zij geven garantie op een goede werking voor 8 jaar zonder km beperking. Echter, inmiddels is duidelijk dat zij de degradatie zeer goed onder controle hebben.
Geniaal? Ik heb een simpele elektrische fiets. Zelfs daar zit een BMS is. Nee, het is geen Tesla fiets.
De BMS uitvoeringen bij fietsen zijn over het algemeen onthutsend slecht.
Voorbeeld zie bij deze link:https://metdefietsonderweg.blogspot.nl/2013/10/e-drive-accu-en-bms.html

Daarnaast gaan de batterijen te kort mee. en zijn erg duur: tussen globaal de 300 en 600 euro! zie bijv: http://www.tbmfietsen.nl/...65/Nieuwe-fietsaccus.html
De belangrijkste oorzaak van te kort meegaan is trouwens het niet of zeer weinig gebruiken van de fiets in de wintermaanden waardoor de batterij diep ontladen wordt met rampzalige gevolgen voor de levensduur.
Kortom daar is tov de Tesla nog een wereld te winnen aan bettarijtechniek en inzet.
Anoniem: 524287
@SED17 december 2016 16:55
De belangrijkste oorzaak van te kort meegaan is trouwens het niet of zeer weinig gebruiken van de fiets in de wintermaanden waardoor de batterij diep ontladen wordt met rampzalige gevolgen voor de levensduur.
Dit is bij een Tesla net zo, alleen duurt het vanwege de grootte van de accu wat langer voordat deze leeg is. Zet een Tesla met een lege accu in de winter buiten en je hebt hetzelfde probleem aangezien dat een probleem is dat inherent is aan Li-ion batterijen. Een elektrische fiets kun je het best ook de winter aan de druppellader laten hangen.

Ontopic: Ik laad mijn auto thuis, op het werk en onderweg op en moet zeggen dat ik na 3 jaar Model S pas 3-4 keer ben tegengekomen dat er een laadpaal meer dan 30 minuten bezet was. Ik heb echter wel het idee dat zodra de elektrische autoverkopen echt vaart beginnen te maken er wel gewoonweg te weinig laadpalen zullen zijn.
Nee, niet echt. In de BMS software van Tesla zitten veel voorzieningen die dat juist voorkomen. oa een verwarming. Een Tesla met lege batteirij is ook wel een interessant gegeven omdat een deel van de cellen uitsluitend bedoeld is om het BMS werkend te houden. Dus zelfs als de auto geen actiradius meer heeft is de batterij nog aan het werk. Zo worden ook nooit alle cellen gebruikt in de batterij. ( los van de software mod die meer actiradius vrijgeeft)
Theoretisch is er vast een situatie te bedenken die ook dat doorbreekt maar dan zoeken we echt spijkers op laag water.
De fietsen staan in de schuur, de accu's in huis aan de druppellader.
En worden ook in de winter veel gebruikte.
Hoezo is het slecht voor je accu om hem er langer aan te houden? Is dat niet iets ouderwets?
Klopt, dat maakt niks uit bij moderne accu's.

Dit telt ook voor smartphones, veel mensen die hun telefoon direct met 100 van de lader halen.
Dat heeft OOK te maken met "energiebewust zijn". Phone opgeladen = charger uit de muur.
Als ik m'n USB energie meter op de oplaad stekker zet, komt het zelfs onder de meet marge waardoor het verbruik volgens de meter '0' is. Dus wat dat verbruikt is zo verwaarloosbaar. Als je bedoelt met de telefoon eraan, dan is 't wellicht wat anders, dan blijft ie beetjes opladen van wat ie op dat moment weer verbruikt.
2 miljard smartphones op de planeet. Dat kan je volgens mij wel meten. Het is dan (tezamen met die waaklampjes van TV of monitor en al die andere hipster treehugging dingen) in dit geval ook een kwestie van getallen. 1 of zelfs 10 personen gaan niets uitmaken. 2 miljard... Meer kans
Dit is echt onzin. Een auto-accu wordt niet gebruikt als de auto stilstaat, dus het opladen is een eenrichtingsproces dat op een bepaald moment klaar is. Vanaf dat moment wordt de accu niet meer verder opgeladen en zie je op de paal ook een groen lampje of cirkel om de aansluiting. De auto kan dan niet opeens weer gaan laden, dan moet je de kabel af- en aankoppelen en met je tag een nieuw laadproces starten.

Het is anders bij een mobieltje bijvoorbeeld die steeds weer een beetje gebruikt, dan weer oplaadt, dan weer een beetje gebruikt etc. Al bevatten veel telefoons wel degelijk een overbrugging van de accu die zolang de laadkabel is aangesloten en de accu vol is, de stroom voor het gebruik volledig uit de laadkabel halen. Dus ook dan gaat je vlieger niet op.
ik denk dat er niet veel mensen zijn die om 04:00 een laad plek zoeken natuurlijk zal een scherm waar je op kan zien hoe laad iemand zijn auto daar neer gezet heeft en wanneer de accu vol is helpen om begrip voor het inbelslag nemen van de laadplek
Dat lijkt me ook niet het probleem. Maar stel je komt om 22:00 en er staat al een ander op te laden, dan kun jij dus die hele nacht niet laden.
dat is een kwestie van vraag en aanbod. en als die tot 04:00 aan het laden is en dan weg zal gaan zie ik niet iemand wakker worden en dan die plek gaan claimen
En daarbij:
De V60 bijv heeft de parkeerverwaming etc aanboord (zeg maar de comfort opties). Volgens mij de GTE's ook. Als je aan de stekker zit gebruikt hij de stroom hieruit om de auto te verwarmen. Weet niet precies welke types maar in theorie zou dit dan bij iedere elektro auto zo kunnen zijn. Als ik kijk naar mijn ervaring met de GTe ~15km rijden en je accu is echt compleet leeg dan kan ik me voorstellen dat hij na een goede verwarmingssessie als niets meer kan. Dan is het dus eigenlijk een must hem aan de paal te houden wil je iets aan deze functies hebben.
Een Volvo (V60) heeft 2 manieren van standverwarming. Afhankelijk of je de auto binnen hebt staan of buiten kun je ervoor kiezen om het elektrisch voor te verwarmen (dus zonder uitstoot) of via een reguliere standverwarming (hierbij wordt Diesel verbruikt). Dat is dus een instelling.
Ik hoop net van niet. Ben je bezig bij een klant of zit je in een vergadering moet je je even gaan excuseren om je auto te gaan verplaatsen ... . Dit haalt het gebruiksgemak van een elektrisch voertuig weer deels onderuit.

Het zware misbruik zoals jij beschrijft is natuurlijk een andere zaak wat men wel moet proberen tegen gaan.
35 ct per minuut = 21 euro per uur. Afweging van prioriteiten maar door een uitlopende vergadering zal je niet failliet gaan.
Inderdaad en als je ziet door wat voor volk Tesla's gereden worden dat zijn toch vaak mensen met een aardig salaris en/of hogere functies. Die zullen dus vast niet malen om die ene keer 21 euro zeker niet wanneer ze in een belangrijke meeting zitten.

Het is jammer dus dat het met boetes moet, ik zou liever een maatregel zien waar iedereen evenveel last van heeft ongeacht de dikte van zijn portomonnee. Bijv. voor ieder uur dat je hem te lang laat staan moet je een kwartier wachten voor je weg kunt rijden zodra je hem ophaalt, dat is pas superirritant. Als je dat 1 of 2 keer overkomt terwijl je haast hebt laat je het wel de volgende keer.
Bij de Superchargers waar ik het meeste kom (Amsterdam) gaat het over het algemeen heel fatsoenlijk, dus dat schept naar mijn mening best wat vertrouwen in de mensen.

De oplaadtijd (ca. 40 minuten max bij volledig leeg naar vol) vind ik zelf geen probleem: je gaat bij Tesla naar binnen, praat wat met de medewerkers over technische zaken of stelt vragen over je auto, drinkt een kop koffie, belt een paar collega's etc. Vervolgens blijken de files opgelost te zijn als je terug bent bij je auto, en reis je onbekommerd op de autopilot naar huis.

Het is dus maar een kwestie van perspectief: Ik denk dan altijd dat ik de tijd die het mij gekost heeft om op te laden maar ik wel al het bovenstaande kan doen, anders had verspild met in de file staan. Wellicht dat het daadwerkelijk parkeren bij laders overigens meer een Amerikaans probleem is. Ik kom ook niet overal natuurlijk.

Over de laadtijd in het algemeen: hoe groter de batterij, hoe sneller je kunt laden: de staafcellen laden parallel, dus hoe meer cellen in je battery-pack, hoe sneller het gaat.
Wat betreft laden vs tanken: de Tesla Model S met het laagste bereik (de software limited 60Kwh) haalt rustig 300km. Dat is van Rotterdam of Amsterdam naar Maastricht, en terug tot de Supercharger in Eindhoven bijvoorbeeld. Al met al vind ik dat zelf niet bepaald een concessie t.o.v. een ouderwetse brandstofauto.

Tot slot is er natuurlijk het warme, fijne gevoel dat het milieu wordt ontlast met elke Tesla op de weg :) Thuis staat het ding bijvoorbeeld aan de zonnepanelen vol te laden, en is daarmee in feite CO2 neutraal.

Ik zou graag denken in elk geval, dat andere mensen die een Tesla kopen dat eveneens niet doen om te kunnen zeggen "kijk eens wat een grote bak", maar vanwege de gedachte die achter het bedrijf Tesla zit, namelijk: de wereld een stukje schoner en mooier maken.
De oplaadtijd (ca. 40 minuten max bij volledig leeg naar vol) vind ik zelf geen probleem: j.
Gemiddeld staan mensen daar maar een kwartiertje is mijn ervaring. En je hebt gelijk, is best leuk daar, goede koffie en aardige mensen.
Thuis staat het ding bijvoorbeeld aan de zonnepanelen vol te laden, en is daarmee in feite CO2 neutraal
Geen idee hoeveel panelen jij hebt liggen, maar zelfs 'de Tesla Model S met het laagste bereik (de software limited 60Kwh)' heeft onder ideale omstandigheden toch een serieus zonneparkje nodig om een halve 'tank' in een dag te kunnen vullen.

Alle beetjes helpen natuurlijk.


Het in het artikel beschreven probleem is overigens niet uniek voor elektrisch rijden; ook bij de traditionele tankstations komt het regelmatig voor dat je als het druk is er later binnen achter komt dat mensen doodleuk koffie staan te drinken, met de auto nog bij de pomp.
Tot slot is er natuurlijk het warme, fijne gevoel dat het milieu wordt ontlast met elke Tesla op de weg :) Thuis staat het ding bijvoorbeeld aan de zonnepanelen vol te laden, en is daarmee in feite CO2 neutraal.
Ehm CO2 neutraal? Wellicht alleen als je met een heel erg selectieve bril gaat kijken, maar de auto moet ook nog gemaakt worden (inclusief accu's) en moet ook weer gesloopt worden (inclusief accu's).

Je moet heel heel heel wat jaartjes in je Tesla rijden wil je die CO2 neutraal krijgen hoor.
Als ik voor mijzelf spreek dan kan ik enkel zeggen dat zo lang mogelijk in die auto rijden ook precies het idee was.

Voorts is het wel zo dat de energie welke gepaard gaat met de productie in beginsel niets zal verschillen van benzineauto's. Dat is gewoon de basis van waaraf het verbruik er al dan niet bij komt als het ding vervolgens de weg op gaat.

Leuk detail: Tesla's Gigafactory is volledig solar powered en produceert een overschot aan elektriciteit van 20% naast wat er op gaat bij het construeren van auto's en powerwalls. Zelf vind ik dat aardig groen. ;)
Als ik voor mijzelf spreek dan kan ik enkel zeggen dat zo lang mogelijk in die auto rijden ook precies het idee was.
Leuk, nu alleen nog je eigen leven kunnen verlengen zodat je ook maar enigszins bij dat idee in de buurt komt.
Voorts is het wel zo dat de energie welke gepaard gaat met de productie in beginsel niets zal verschillen van benzineauto's. Dat is gewoon de basis van waaraf het verbruik er al dan niet bij komt als het ding vervolgens de weg op gaat.
Wat is dit voor rare redenatie, zonder accu's zou een Tesla produceren veel milieu vriendelijker zijn dan een bezine auto, maar met accu's is het veel milieu onvriendelijker.
Juist die accu's zijn het "probleem"
Leuk detail: Tesla's Gigafactory is volledig solar powered en produceert een overschot aan elektriciteit van 20% naast wat er op gaat bij het construeren van auto's en powerwalls. Zelf vind ik dat aardig groen. ;)
Dat is net zoiets als zeggen dat BMW geen benzinefabrieken heeft en dus nog veel groener is. Het gaat om de hele keten en niet om 1 onderdeeltje van de keten.
De keten van accu's produceren en vernietigen is extreem vervuilend
Al is er zeker ruimte voor verbetering, vind je iets te negatief eerlijk gezegd. Op dit moment wordt al 70% van een accu hergebruikt door Tesla: https://www.tesla.com/nl_...battery-recycling-program

Dus dat gaat de goede kant op, daarnaast is het de verwachting dat er accu's ontwikkeld worden die minder belastend zijn voor het milieu.
Ik was niet op de accu's ingegaan inderdaad. Die worden gewoon gerecycled, en dat is zeker niet "extreem vervuilend". Daarmee vervallen je laatste argumenten.

https://www.tesla.com/nl_...cling-program?redirect=no
voordat je ze kan recyclen moet je ze eerste gemaakt hebben, die verliezen maak je nooit meer goed
Ik zou graag denken in elk geval, dat andere mensen die een Tesla kopen dat eveneens niet doen om te kunnen zeggen "kijk eens wat een grote bak", maar vanwege de gedachte die achter het bedrijf Tesla zit, namelijk: de wereld een stukje schoner en mooier maken.
Ik vind een Tesla model S geen mooie auto, beetje een gevalletje 'design by committee'. Is er eigenlijk bekend wie verantwoordelijk is voor het design? Ik herken er geen meesterhand ala Bertone of een andere europese designer in. Alsof er een veilig design van een 'algemeen geaccepteerde mooie auto' moest komen waarbij design-onderdelen gejat zijn van klassiekers maar het geheel toch flauw en saai oogt.

Nu moet een electrische auto ook een bepaalde grootte hebben om een bepaalde range te halen. Vandaar dat een auto met bruikbare range ook wat log oogt; dit geldt dus ook voor de generiek vormgegeven Tesla model S; de auto is om de accu heengebouwd.

(zelf rij ik een clio dieseltje dus no offence, al vind ik het design van de clio sterker dan de Tesla S, ook nog eens afkomstig van een Nederlander die echter ook goed gekeken heeft naar de Alfa Romeo Mito!)
Is er eigenlijk bekend wie verantwoordelijk is voor het design?
https://en.wikipedia.org/wiki/Franz_von_Holzhausen
Ontwerper van de Model S, en volgens mij tevens de X en E is Franz von Holzhausen
Ja want elektriciteit productie levert geen CO2 op?

Zelfs de productie van windmolens levert CO2 op, zelfs meer dan deze besparen tijdens de levensduur.

Accu's? Mijnbouw (voor de metalen) is een vervuilende industrie.

8 jaar en de accu is aan vervanging toe.

De Tesla is enkel een sportwagen met artificieël groen imago.
Ben heel benieuwd waar je dat op baseerd. voor het maken van 1 accu worden nogal wat energie verstookt. Een een kolencentrale is bij uitstek iets waar je qua efficientie verliest van een verbrandings motor....

dus hoe wil je dat verschil dan gaan goed maken.
Eh, ja sorry. Ik reageerde op een gedeelte van de post. En dan specifiek het gedeelte over windmolens.

http://www.energiebusines...ndturbine-krap-5-maanden/
Makkelijkere oplossing zou zijn valet parkeren. Je geeft je sleutels af, ding wordt opgeladen en zodra die vol zit wordt hij even verderop geparkeerd. Zodra je terug wilt keren geef je dit aan in de app of loopt naar de valet toe en je auto wordt opgepikt. Geen boetes nodig en neemt direct de irritatie weg doormiddel van een stukje service.
Nog makkelijker als de auto zichzelf parkeert.

Dit is slechts een tijdelijk probleem..
Alleen hoe gaat de auto zelf dan de kabel ontkoppelen? Hier zijn geen mechanische oplossingen voor aangebracht waardoor dit nu nog niet mogelijk is.
Ah ze hebben dus een oplossing in de lader zelf verzonnen ipv in de auto aangebracht. Erg mooie oplossing! Wel zal dit ook vrij kostbaar zijn verwacht ik?
Nog makkelijkere oplossing als je het over Tesla hebt lijkt mij de autopilot inschakelen om de auto weg te rijden naar een parkeerplaats als die klaar is.

Ja, het zit niet in elke tesla, maar het is een mooie feature demonstratie van wat autopilot doet en als bijzaak spaar je voor de duurdere eigenaren ook nog eens geld uit.
Of je zorgt ervoor dat er op deze plekken een zelfde soort systeem komt als bij een wasstraat.
Dus wanneer je auto vol is deze automatisch van de stekker wordt los gekoppeld en zoals bij een wasstraat ook vaak gebeurd je auto er aan de andere kant weer uit komt rollen.
Wat maakt dat al je em daar te lang laat staan wanneer i al klaar is met laden, je een deuk achter in je auto hebt.
Aangezien je dan de kans loopt dat de volgende die em daar aan de lader heeft gehangen achter tegen je auto aanrolt nadat deze ook eenmaal vol geladen is.
Wat zo wat meer druk op de heren en dames zetten die zulke wagens rijden, aangezien niemand graag een deuk achter in zijn auto heeft, en zo in elk geval wel even de moeite neemt om zijn of haar auto op een ander plekje neer te parkeren.
Dit hoeft je maar één keer te overkomen, en daarna vergeet je het waarschijnlijk niet snel weer.
Dat de andere auto die er tegenaan rolt dan een deuk in de voorkant heeft is niet zo belangrijk?
Lekker idee, om druk te zetten op iemand die te laat terug is bij de auto veroorzaak je ook maar even schade bij een onschuldige die de pech heeft er achteraan te komen.
Eigen schuld dikke bult, dan had je je auto na het laden maar optijd op een andere plek moeten parkeren.
Laten ze de persoon die voor de volgende aan de beurt was, na het ontvangen van het bericht dat zijn of haar auto klaar is met laden op deze manier bijvoorbeeld nog 5 minuten de tijd geven om zijn of haar auto op een andere plek te zetten, en anders is het je eigen schuld, dikke bult.
Want denk je nu echt dat 35 cent per minuut boete nu echt zoden aan de dijk gaan zetten, ik denk het niet persoonlijk.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 17 december 2016 15:20]

Anders lees je even waar ik het over heb en val je niet in herhaling over de voorste auto? Ik heb het over de auto die als tweede komt en schade krijgt omdat een ander voor hem/haar te beroerd is om elders te parkeren.
Heb en had ik al gelezen.
De schade aan de auto na jou mag je dan ook gaan betalen.
Tenzij je het tegendeel kunt bewijzen, en dus kan aantonen dat jezelf goed gehandeld hebt, met behulp van de aanwezige camera beelden bijvoorbeeld.
En zo beide schades vergoed kunt krijgen.
Wat maakt dat de heren en dames die dit soort wagens rijden, het meteen goed aanleren hun auto gewoon binnen 5 minuten na het hebben ontvangen van een melding dat hun auto klaar is met laden, op een andere plek te parkeren.
En maakt ook gelijk dat ze zich dit niet voor een tweede keer laten overkomen.
Dus twee vliegen in één klap ;)

Edit: Toevoeging:

Dit systeem heeft ook meteen als voordeel, dat de aanwezige laadpunten ook netjes na het volladen van een auto, na 5 minuten ook daadwerkelijk weer vrij komen.
Wat zorgt dat de laadpunten ook nog eens zo efficiënt mogelijk benut kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 17 december 2016 18:18]

Anoniem: 112442
@bvdbos17 december 2016 14:02
35 ct per minuut = 21 euro per uur. Afweging van prioriteiten maar door een uitlopende vergadering zal je niet failliet gaan.
Het is de vraag of Tesla dit mag vragen.
Ik ben geen jurist.
Het wordt IMO te snel vanuit gegaan dat wat fabrikanten beslissen toegestaan is.

Ik zou sowieso niet bij een laadpaal opladen als het niet strikt noodzakelijk is. Via een laadpaal is veel duurder dan thuis laden. Boeien als het thuis langzamer is. Binnen 16 uur zal de accu gemakkelijk voor 90 km bijgeladen zijn.
Ik neem dat het hier over lease rijders gaat.
Er zijn diverse steekhoudende argumenten te bedenken:

Het gaat om Tesla's eigen laadsysteem en laders en (voorzover ik weet) op Tesla's eigen terrein.

Het is een dienst die Tesla haar eigen klanten biedt "om niet", zoals dat heet. Je hebt daar gratis het genot van Tesla's nutsvoorzieningen.

Één mogelijk argument is, dat op het moment dat jouw auto vol is, de plek waar jouw auto staat nu veranderd is van "laadplaats" naar een "parkeerplaats". Tesla kan in dat geval het goed verdedigbare standpunt innemen dat de Supercharger-stalls een vorm van betaalde parkeerplaatsen zijn. Zodra het laden dus ophoudt, begint het betaald parkeren.

Het moet dan ook niet als een "boete" in de traditionele zin worden gezien, wat Tesla inderdaad voor zover ik het zie niet zou kunnen opleggen.

Feit blijft, dat een dagje op een Supercharger-stall geparkeerd blijven staan, asociaal gedrag is, wat niet indirect mag worden beloond door het maar door de vingers te zien.
Uitzonderingen daargelaten uiteraard, waar iemand bijvoorbeeld door omstandigheden het echt niet redt om binnen een bepaalde tijd bij zijn auto te komen en daarmee in elk geval niet bewust de boel verpest voor anderen.
Er zijn diverse steekhoudende argumenten te bedenken:

Het gaat om Tesla's eigen laadsysteem en laders en (voorzover ik weet) op Tesla's eigen terrein.

Het is een dienst die Tesla haar eigen klanten biedt "om niet", zoals dat heet. Je hebt daar gratis het genot van Tesla's nutsvoorzieningen.
Gratis? Dus ik heb ook gratis genot van de tankstation voorzieningen als ik tank.
IK heb mijn tank nog nooit gratis vol gehad en een tesla zal ook niet gratis volgeladen worden.
Één mogelijk argument is, dat op het moment dat jouw auto vol is, de plek waar jouw auto staat nu veranderd is van "laadplaats" naar een "parkeerplaats". Tesla kan in dat geval het goed verdedigbare standpunt innemen dat de Supercharger-stalls een vorm van betaalde parkeerplaatsen zijn. Zodra het laden dus ophoudt, begint het betaald parkeren.
Dat lijkt me geen onredelijk argument maar € 0,35 is dan wel absurd.
Feit blijft, dat een dagje op een Supercharger-stall geparkeerd blijven staan, asociaal gedrag is, wat niet indirect mag worden beloond door het maar door de vingers te zien.
Uitzonderingen daargelaten uiteraard, waar iemand bijvoorbeeld door omstandigheden het echt niet redt om binnen een bepaalde tijd bij zijn auto te komen en daarmee in elk geval niet bewust de boel verpest voor anderen.
Daar geef je zelf aan dat het niet asociaal hoeft te zijn. Denk ook dat bij de valk slaapt en de Tesla in de nacht wil opladen, moet je midden in de nacht opstaan om je auto om te parkeren.
Daar geef je zelf aan dat het niet asociaal hoeft te zijn. Denk ook dat bij de valk slaapt en de Tesla in de nacht wil opladen, moet je midden in de nacht opstaan om je auto om te parkeren.
Het gaat hier om Superchargers waarbij je auto binnen een uur vol is. Vaak zelfs (veel) korter. De auto de hele nacht laten staan is dan bijzonder asociaal.
Anoniem: 112442
@SH4D3H17 december 2016 16:39
[...]

Het gaat hier om Superchargers waarbij je auto binnen een uur vol is. Vaak zelfs (veel) korter. De auto de hele nacht laten staan is dan bijzonder asociaal.
Natuurlijk komt het asociaal over. Ik zou het ook niet doen.
Maar ik denk dat het slimmer van Tesla zou zijn om een oplossing te bedenken waardoor dit probleem voorkomen wordt.

Ik vind het op zich wel jammer want dit staat IMO de acceptatie van de elektrische auto in de weg.
Bij mijn milieu vervuiler heb ik dat probleem niet, ik zou zeker voor woon werkverkeer direct voor een electrische auto gaan. Zonder supercharge optie. Gewoon thuis uit het gewone stopcontact opladen. Bestaat dat bij Tesla, of betaal je altijd voor de supercharge optie?
Stel je gaat je auto laden en ondertussen eten. Een diner of lunch is vaak langer dan 1 uur dan moet je halverwege je lunch/dinner je auto om parkeren.
Gratis? Dus ik heb ook gratis genot van de tankstation voorzieningen als ik tank.
IK heb mijn tank nog nooit gratis vol gehad en een tesla zal ook niet gratis volgeladen worden


Ja, het is vooralsnog gratis en het blijft het ook voor de gene die al een tesla hebben.

Dat lijkt me geen onredelijk argument maar € 0,35 is dan wel absurd.
Ja, Maar het is ook triest dat je hem daar 4 uur laat staan. omdat je aan het shoppen bent of vergaderd.

Daar geef je zelf aan dat het niet asociaal hoeft te zijn. Denk ook dat bij de valk slaapt en de Tesla in de nacht wil opladen, moet je midden in de nacht opstaan om je auto om te parkeren.

Nou dat is ook overdreven, Batterij is in een uur vol hij kan dus ook tijdens het ontbijt worden opgeladen, Hoe vaak zitten de Tesla rijders nu werkelijk in de vergadering of hotel tijdens het opladen van de auto.
Dit is het zelfde als het zuid Frankrijk verhaal. iets wat maar zelden voor komt wordt het zwaarst gewogen.
Anoniem: 112442
@trisje17 december 2016 16:47
Gratis? Dus ik heb ook gratis genot van de tankstation voorzieningen als ik tank.
IK heb mijn tank nog nooit gratis vol gehad en een tesla zal ook niet gratis volgeladen worden


Ja, het is vooralsnog gratis en het blijft het ook voor de gene die al een tesla hebben.
Het is niet gratis, het is net zo gratis dan de gratis mobile telefoon bij je abonnement.
Dat lijkt me geen onredelijk argument maar € 0,35 is dan wel absurd.
Ja, Maar het is ook triest dat je hem daar 4 uur laat staan. omdat je aan het shoppen bent of vergaderd.
IMO is het klant onvriendelijk. En je kunt niet altijd uit een vergadering weg.
Daar geef je zelf aan dat het niet asociaal hoeft te zijn. Denk ook dat bij de valk slaapt en de Tesla in de nacht wil opladen, moet je midden in de nacht opstaan om je auto om te parkeren.

Nou dat is ook overdreven, Batterij is in een uur vol hij kan dus ook tijdens het ontbijt worden opgeladen, Hoe vaak zitten de Tesla rijders nu werkelijk in de vergadering of hotel tijdens het opladen van de auto.
En wat als je dan 's-morgens aankomt en de supercharger bezet is en je direct weg moet?
Ik denk regelmatig zeker omdat het bij een van de Valk hotel is.
Toen ik nog bij een detacheerder werkte hadden we vaak vergaderingen bij van der Valk.
Dit is het zelfde als het zuid Frankrijk verhaal. iets wat maar zelden voor komt wordt het zwaarst gewogen.
Dit verhaal ken ik niet.
Leg dat niet gratis even beter uit dan. want betaal ik nu minder voor de Tesla dan voorheen of betaal ik wel voor het opladen. of betaal ik service kosten om gratis te kunnen laden.

je snapt het punt niet De stations zijn voor het laden en niet bedoeld als parkeer plaats voor je vergadering. dus als je het als parkeer plaats wilt gebruiken ga je gewoon betalen. Het is klant onvriendelijk dat de laders niet vrij zijn omdat ze worden gebruikt door parkeerders.

Ja maar hoe vaak komt het nu echt voor dat je bij een valk hotel slaapt ? je auto leeg is en er geen oplader vrij is. zeker nadat men flink moet betalen voor de parkeer plaats.

Zuid Frankrijk doe je ook maar eens per jaar. voor veel mensen de reden om geen elektrische auto te kopen.
Ik laad wel degelijk volledig gratis bij Tesla's Supercharger. Dat is onderdeel van de contractuele verbintenissen die je aangaat met Tesla bij aanschaf.

Zelfs met een lege battery-pack sta je nooit langer dan 40 minuten bij een Supercharger. Als jouw auto daar s'nachts blijft staan, dan hadden daar in de 8 uur dat jij slaapt 8*60/40=12 mensen kunnen laden.
Gratis? Dus ik heb ook gratis genot van de tankstation voorzieningen als ik tank.
IK heb mijn tank nog nooit gratis vol gehad en een tesla zal ook niet gratis volgeladen worden.
Voor zover ik weet is alleen het tanken gratis, als je er een broodje wil kopen (geen idee of dat mogelijk is bij de snelladers) zul je wel moeten betalen.
Gratis tanken bij de snelladers zit inbegrepen bij de aanschaf van de Tesla.
Anders noemen ze het toch parkeerplaats met een tarief van €0,35/minuut en krijg je een korting van €0,35/minuut voor de laadtijd + 5 minuten.
En rekenen ze daarnaast de energie kosten als dienstverlening.
Ik begrijp wat je bedoelt, maar zoals tesla letterlijk zegt in de press release: "je laat je auto ook niet aan de pomp staan". Het gaat er om dat men moet beseffen dat ze een plek bezet houden.

Je hebt in een Tesla genoeg manieren om te zien hoe lang je moet laden of wanneer je klaar bent: 1. je ziet hoe lang er geladen moet worden wanneer je hem aan gaan sluiten, 2. je krijgt een melding enige tijd voor hij klaar is met laden en 3. je krijgt een melding wanneer je auto vol is.

Ga je ergens een uur vergaderen en moet je auto een uur laden dan is dat prima om hem aan de lader te hangen. Loopt je vergadering uit, dan zul je je moeten verontschuldigen zoals je dat ook bij betaalde parkeerplaatsen moe(s)t. Dit gaat wel tegen de filosofie in van Tesla, dat techniek gewoon moet werken en je geen onderhouder van je auto bent, maar dit is de tussenstap tot laders autonoom kunnen starten en stoppen met laden en de auto via summon functie kan rijden naar een lege parkeerplaats.
https://www.youtube.com/watch?v=NjBpj1HdkNw
dit filmpje, vanaf minuut 1:00 laat duidelijk zien waarom dit moet veranderen.... wie de ganse clip kijkt weet dat die mensen uiteindelijk in file zijn terechtgekomen omdat ze een uur hebben moeten wachten om hun auto te kunnen opladen, simpelweg omdat er aso parkeerders zijn die hun wagen een ganse dag laten staan aan de fastcharger; een beetje alsof het HUN parkeerplaats is... terwijl het niet eens een parkeerplaats is!
Hoe is het je eigen schuld, als andere mensen de hele dag hun auto bij een charge station laten staan, terwijl hun auto al vol is?

Dat het onhandig is dat hij zijn auto van tevoren niet laadt is waar. Maar dat heeft absoluut niets te maken met het artikel en met wat bogy probeert duidelijk te maken.

Wat je zegt is hetzelfde als zeggen: "Het is je eigen schuld dat je trein vertraging heeft, want je had ook een trein eerder kunnen pakken."
Een trein eerder pakken had je probleem kunnen verkleinen, maar dat de trein vertraging heeft is dan nog steeds volledig buiten je eigen schuld om.
Het is eerder dat je denkt dat de trein om 13.15 gaat, dat niet nakijkt en dan om 13.10 op het station staat en ziet dat de trein 13.00 ging en de volgende pas weer 14.00 gaat. Als je het even had nagekeken had je het probleem niet gehad.
Dan snap je mijn punt niet. Mijn punt is dat het niet zijn schuld is dat er auto's laadplaatsen bezet houden, terwijl ze al vol zijn. Daar kan hij niks aan doen en is gewoon niet netjes van de mensen die die plek bezet houden. Dat is buiten zijn schuld om. Net als dat een trein vertraging zou hebben.

Dat het niet handig is om je auto niet al helemaal vol te hebben staat er los van. Als hij dit wel had gedaan, en hij zou een lange roadtrip hebben, dan loopt hij alsnog tegen dat probleem aan.

En daar gaat de hele situatie om. Bij een benzinepomp blijf je ook niet na het tanken, nog een half uur staan. Dan maak je de pomp direct beschikbaar voor iemand anders. En of iemand dan ervoor heeft gekozen om de avond van te voren te tanken staat er los van of het wel of niet netjes is om lang een pomp bezet te houden terwijl je auto al vol getankt is.
die kerel was naar google geweest voor rewind 2016 op te nemen; hij is pas 's nachts kunnen vertrekken bij google en is dan meteen naar het hotel gegaan om te gaan slapen. Wellicht stonden er aan zijn hotel geen laadplaatsen, want hij is pas de volgende dag gaan 'tanken'.
hij had volgens jou dan maar 's nachts moeten gaan laden, om 2u 's nachts dus effe 80 kilometer omrijden naar die tesla laadstation ofzo.

btw; het was geen roadtrip dat hij heeft gedaan, gewoon op en af van thuis naar google studio's voor de opname van rewind 2016. Dat noem ik geen roadtrip.
Vergaderen? Aan een verzorgingsplaats langs een snelweg (want dat is waar deze stations staan?).

Als je weet dat je gaat vergaderen zoek je neem ik aan een plek op waar je geen overlast voor anderen veroorzaakt, in dit geval mensen die ook willen opladen. Een laadplaats bezet houden terwijl hij al lang en breed is opgeladen lijkt me wat asociaal, het is geen parkeerplaats.

Zoiets doe je bij een regulier tankstation ook niet, dus waarom hier wel?
Zoiets doe je bij een regulier tankstation ook niet, dus waarom hier wel?
Omdat je bij een brandstof auto de tank in het slechte geval binnen 5 minuten vol hebt.
Bij een elektrische auto duurt het veel langer.
Ik denk dat het beter zou zijn als tesla het innovatiever zou aanpakken.
Bijvoorbeeld 4 plaatsen per laadplaats. Dat het laadpistool automatisch ontgrendeld als een auto vol geladen is waardoor de volgende deze kan gebruiken.
We hadden van de week wel een vergadering bij van der valk van 18.00 tot 21.00 gelukkig rijd ik benzine en diesel
Over een jaar of 5 denk ik niet dat dit soort maatregelen nog nodig zijn, die palen schieten als kool uit de grond wat natuurlijk een goede ontwikkeling is. In beide situaties nu heb je "scheve" verhoudingen. Elektrische auto's hebben eigenlijk een soort invalide plekken ten opzichte van verbrandingsmotor auto's, omdat het er nog niet gek veel zijn, ben je als E-car bezitter afhankelijk van die paar plekken die er vaak per parkeerplaats zijn. Simpel gezegd merk je nu dus dat er behoefte is aan meer laadpalen, als er in de toekomst bij meer dan 50% van de openbare paarkeerplaatsen gewoon van die palen staan, dan is het probleem weg en maakt het geen zier meer uit wie op welke plek staat, immers is er dan altijd een paal binnen kabellengte afstand.
De supercharger staan niet bij klanten in de buurt. Hooguit dat je een afspraak hebt bij een vd Valk. Als jij tijdens een afspraak van een uur of langer even naar de wc moet, is dat geen enkel probleem, maar als je de auto even moet verzetten ineens wel.
Je had er ook voor kunnen kiezen om de auto pas na je afspraak aan de supercharger te zetten, of misschien 30 minuten voorafgaand aan de vergadering en dan net voor de vergadering te verzetten.

Een paar weken geleden stond er een flinke wachtrij bij Zwolle. Een groot accountant kantoor had daar vergadering. Hun mensen hielden al verschillende uren 6 laders bezet.
@Blokker_1999
En hoe doe je dat dan op plaatsen waar ge een parkeerschijf moet plaatsen?
Daar moogt ge uiteindelijk ook maar max 2 uur staan.
Maar gij gaat dan de politie die u opschrijft aanklagen want ge waart met een klant bezig.
Kom op man, zoiets kunt ge op voorhand wel bedenken hé, mensen die enkel aan zichzelf denken hebben altijd wel ergens een excuus hé.
Dit is toch geweldig, als je deze discussie tien jaar geleden aan iemand had verteld hadden ze je voor gek verklaard :P
Schuldig. Koopavond of zaterdag? Huppa stekker erin, ook al is-ie bijna vol
Ik zie ook wel eens een hele nacht zo'n Fautlander bij een paal staan, maar de eigenaar zit wel 5 minuten op de fiets voor ie bij die paal is, dus ik snap dat wel.
Tja, nieuwe mogelijkheden, nieuwe aso's.
Eens! Bij ons kantoor zijn 10 laadplekken, die meestal om 9:00 uur allemaal zijn bezet door hybrides. Die zijn om 11:00 uur allemaal geladen. Hoeveel moeite is het om tijdens de lunch even de auto te verplaatsen, zodat anderen ook kunnen laden.

Uiteraard is al met briefjes geprobeerd mensen tot ander gedrag aan te sporen. Helaas zonder veel resultaat. Tijd voor een prijsprikkel...
Sowieso moeten ze die plugin hybriden gewoon verbieden. Nu t belasting voordeel weg is zullen ze vanzelf verdwijnen.
De plug-in hybride wordt de ondergang van de puur elektrische wagen.
Ik heb het al een paar keer meegemaakt dat ik op een laadplek kom met een nagenoeg lege batterij in m'n e-golf, dat er zo'n plug-in staat, die met een lege batterij nog 500+ km kan doen met z'n brandstoftank/motor.
Daar kan je helaas niet van een gebrek aan hoffelijkheid spreken. Die mensen willen ook maar gewoon laden denk ik dan.
De wetgever zou, als ze het elektrisch rijden dan toch willen stimuleren, de laadplaats moeten kunnen reserveren. Maar dit is helaas niet realistisch vrees ik. 8)7
Het wordt ook gewoon tijd dat je in plaats van alleen dat laatste vakje aan het eind een hele rij vakken met laadpalen krijgt. Dit gaat nog een probleem worden wanneer opeens 50 procent van alle auto's aan een laadpaal moeten in plaats van die paar die je nu ziet.
Uit frustratie ga ik dan bijhouden hoe lang die Opel Ampera of Foutlander aan de paal hangt. Soms meer dan 24h!
En dat terwijl ze gewoon op benzine verder kunnen.
Ja, ze kunnen op benzine rijden! Alleen krijgen bereiders (het zijn vrijwel allemaal leaseauto's) een boete als ze niet optimaal elektrisch rijden. Dus die dingen staan altijd aan de lader, ook al rijden ze maximaal 30 km per rit elektrisch.
Anoniem: 195966
@Moosenl17 december 2016 11:44
Een echte auto? Je weet duidelijk niet hoe laag het rendement is van een benzinemotor, dat is namelijk ook zeer laag. Het rendement van een elektrische auto hangt daarentegen af van hoe en waar de stroom is opgewekt.
Een benzinemotor haalt ongeveer 25 - 30 % rendement, een diesel ongeveer 40%. Met transport doet een diesel het dus even goed of zelfs beter als een elektriciteit centrale. Alleen indien de gebruikte stroom groen is, doet een elektrische auto het beter maar aangezien we op dit moment daar de molens / panelen nog niet voor hebben slaat het eigenlijk nergens op wat we doen...
Over een paar jaar, als er een stuk of 20 enorme windmolenparken voor de kust bijkomen, wordt het misschien een ander verhaal maar met de huidige steenkolen / aardgasopwekking (het LEEUWENDEEL) zorgt het misschien zelfs wel voor extra CO2 uitstoot...
Zullen we dan maar over een paar jaar gaan beginnen met het ontwikkelen van dit soort technologie?

Dan zullen die molens ook weer jaren later komen want er is geen vraag.

Een beetje kortzichtige kip-ei redenatie, vind je niet?
Wel eens bedacht hoeveel elektriciteit er nodig is om 1 liter benzine te maken in een raffinaderij. Die Tel je in jouw berekening niet mee.
Concreet. 1 liter benzine waarop een auto ca 12 km kan rijden, kost ongeveer 1,2 kWh oftewel genoeg om een bev 6 a 7 km op te laten rijden.

Welk to Wheel, dat is de Crux
Gelukkig is, met de Nederlandse energiemix, een elektrische auto een stuk schoner dan een vergelijkbare brandstof auto: https://willemsenolivier.wordpress.com
Ligt er maar helemaal aan naar welke bron je luistert blijkbaar:
http://www.afdc.energy.gov/vehicles/electric_emissions.php

Ergo: in hoge mate afhankelijk van de herkomst van elektriciteit en in het ergste geval heb je er gewoon geen voordeel van. Gelijk een goed argument voor trouwens, want dat is in het ergste geval. In de praktijk levert het met de huidige (vrij smerige) energiemix die wij in Nederland kennen een voordeel op van ongeveer 25% blijkbaar. Redelijk mager wat mij betreft gezien de enorme subsidies die hiervoor verstrekt zijn en wat mij betreft had dat geld in ieder geval voor en deel beter aan zonnepanelen en turbines uitgegeven kunnen worden, zeker als je ziet hoe groot het deel is geweest dat naar hybrids zoals Mitsubishi Outlander PHEV's etc. gegaan is, een auto die blijkbaar speciaal gemaakt is om maximaal te profiteren van de geldende regels zonder daar een reëel milieu voordeel tegenover te zetten...
Helemaal eens. Je ziet ook goed hoeveel verschil er kan zijn tussen staten in VS. In Nederland is 6 miljard aan subsidies genoemd als bedrag, waarvan 4,5 miljard naar hybrides en "schone" diesels is gegaan. Dat is natuurlijk vreselijk stom. Al moet ik zeggen dat wij thuis ook een hybride hebben en wij ons best doen zo schoon mogelijk te rijden. Met onze V60 hybride zitten wij op gemiddeld 2,7 l/100km. Dus het kan wel, maar nog niet optimaal.
Het well-to-wheel rendement van een elektrische auto is ongeveer een factor twee keer beter dan het rendement van een diesel en nog meer tov benzine.
Ieder zijn persoonlijke keus natuurlijk. Niemand verplicht jou om een EV te nemen.
Behalve als je in Olso woont en we doorspoelen naar 2020 ;)

Overigens kan ik je wel aanraden om je wat in te lezen in de laatste ontwikkelingen van EV's. "een rendement van 11%." is nog al ongenuanceerd / ongefundeerd.

https://electrek.co/
Er zijn voor EV's als aparte parkeervakken. Die dienen door niet EV rijders te worden gerespecteerd.

Bron: https://www.yellowbrick.n...-regels-bij-een-laadpaal/

En het worden er gelukkig alleen maar meer _/-\o_
/off topic

Het ligt vast aan mij, maar het lijkt erop dat een groot gedeelte van de mensen die negatiever reageren hierop, alleen de titel hebben gelezen en daarna direct door naar de reageer sectie gaat.
De meeste argumenten zijn al beantwoord voordat ze überhaupt gesteld zijn.

Dat men niet een uur bij de auto wachten, kan ik helemaal inkomen, maar als je echt een uur moet wachten, dan rij je je auto echt heel riskant. Je gaat toch ook niet je auto tot 1 km bereik rijden tot je gaat tanken? Zoals zovelen voor mij hebben gezegd, zal het snelladen in fasen zijn, waarbij de 1e 80% van de batterij het snelst is opgeladen.

Daarnaast zijn dit over het algemeen plekken bij de snelweg, waar je vaak geen dingen kan doen wat perse meer dan een uur nodig heeft (wat ik zo even snel zag is Zwolle een uitzondering omdat die bij van der Valk staat).

Ik betrap mezelf er wel eens op, als ik haast heb, dat ik zelfs geïrriteerd kan raken als me even in de shop rondloopt om te kijken naar snacks/drinken, voordat ze gaan afrekenen, laat staat als je al minimaal 10 min moet wachten voordat de auto voor je is volgeladen (uitgaande dat niet alle 8 tegelijk worden aangesloten, maar dat mensen op verschillende momenten komen aanrijden).

En ook aangehaald in het artikel en andere mensen hier, superchargers zijn niet gelijk aan destination chargers, met andere woorden, je bent vrij om zelfs een week te staan bij een destination charger zonder dat het je een cent extra kost (nouja, ik heb geen idee of een week kan of niet, maar ik vind 1 dag dan toch wel een goede maximum om eerlijk te zijn).
Daarnaast zijn dit over het algemeen plekken bij de snelweg, waar je vaak geen dingen kan doen wat perse meer dan een uur nodig heeft (wat ik zo even snel zag is Zwolle een uitzondering omdat die bij van der Valk staat).
Als ik zo even op de kaart kijk staan er een stuk of vier bij een Van Der Valk en nog eens minstens twee bij wegrestaurants (AC, Autogrill). Zoals je zegt, het duurt meestal geen volledig uur om je auto te laden dus ik kan me zo wel voorstellen dat je activiteit bij de lader langer duurt dan het laden zelf.
En dan nog kun je makkelijk je auto even verplaatsen als je weet dat je langer bezig zal zijn. In de praktijk zul je in principe nooit langer bezig hoeven te zijn dan het laden tenzij je uitgebreid wil gaan lunchen/avond eten bij van der valk. Maar dan zul je nu toch even tussendoor je auto moeten verplaatsen dat is wel zo eerlijk voor andere mensen die willen superchargen.
Zou Tesla wellicht een deal met Van der Valk (de AC restaurants incl. een aantal bijbehorende Star Bucks zijn vrij recent door Van Der Valk overgenomen) hebben gesloten?
En elke Van der Valk heeft ook gewoon normale laadpalen staan voor als je geen haast hebt. Ga je uitgebreid tafelen? > Gewone laadpaal zonder tijdslimiet, maar een Supercharger is altijd al gepositioneerd als snellader voor als je onderweg bent. (Dit is overigens bij de FastNed snelladers niet anders, daar betaal je volgens mij sowieso per minuut)
Ik snap niet dat je uberhaupt naar een tankstation moet om te tanken, terwijl je ook kan laden thuis zonder te wachten.
Tanken lukt me niet binnen 2 minuten, maar 5 minuten is mogelijk, inclusief afrekenen. En als ik dan rustig rijd, dan haal ik 1500 km voordat ik weer moet tanken.

Een uur laden om een uur te kunnen rijden? Dat is niet aan mij besteed, en eerlijk gezegd snap ik niet dat "de markt" dat accepteert. Het is goed dat men bezig is met elektrisch rijden, maar dit laat maar weer eens zien dat het systeem in z'n kinderschoenen staat, het is verre van volwassen!
Als je een hekel heb aan tanken dan moet je gewoon het OV pakken.
Ondertussen heeft Elon Musk een update gegeven: https://twitter.com/i/web/status/810135528783937537

Je moet alleen maar betalen als een deel van de chargers bezet zijn.
Anoniem: 798783
@Hadeway17 december 2016 18:40
Je moet alleen maar betalen als een deel van de chargers bezet zijn.
Nee, je gaat betalen zodra de meeste opladers bezet zijn
Anoniem: 474132
17 december 2016 15:21
Blij dat ik gewoon een 14% bijtelling dieseltje rij; je kunt overal terecht, plempt em in 5 minuten vol en je kunt weer 800 km vooruit. En als je alles bij elkaar optelt weet ik zo 1, 2 3 ook niet wat beter is voor het milieu: een zware accu rondrijden die ook opgeladen en gerecycled moet worden of rondrijden in een relatief schoon diesel cliootje.

(en het verschil omdat ik bij lange na niet de maximale leasevergoeding van mijn werkgever benut steek ik lekker in eigen zak)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 474132 op 17 december 2016 15:24]

In 2016 een keurig well to Wheel en cradle to cradle tno onderzoek, zelfs geladen met kolenstroom is een bev 20 procent schoner dan een benzine, met duurzame energie zit je al boven de 70 procent schoner, en op fijnstof boven de 90 procent.

Overigens, ben ik blij dat ik geen 14 niet procent (want zogenaamd schoon) bijtellingsdiesel heb.
In theorie kan je er redelijkwat km mee rijden, in de praktijk sta je 2x per week bij de pomp. Kost je iedere keer ruim 8 minuten.

Nu thuis komen, inpluggen (2 op seconden) en de volgende ochtend uitpluggen (10 seconden, en nooit meer hoeven krabben).

Nee, ik zou vooral jezelf gelukkig prijzen met je 14 procent bijtellingsdiesel zonder vermogen.
Kabel pakken, klepje openen, kabel inpluggen in auto, kabel inpluggen in laadpaal, tankpasje pakken, pasje voor de paslezer houden, akkoord geven, pasje opbergen: dat duurt iets langer dan 2 seconden!

Kun je met je elektrische auto probleemloos een weekend weg, of op vakantie?
Nee, het scheelt dat ik een eigen oprit heb. Als je dat hebt of garage, is t, thuiskomen, uitstappen, laadkabel die vast zit aan het laadpunt pakken, daarop op t knopje drukken zodat t laadklepje opent, inpluggen klaar... Serieus, minder dan 5 seconden.

Vertrekken, naar verwarmde auto lopen (ontgrendelt vanzelf), knopje op de stekker drukken, stekker ontgrendelt. Laadklepje dicht, stekker terug hangen in lader, kabel aan de kant en klaar... 10 seconden.
Oeps...Op je 2e vraag.

Dat gaat perfect, zeker met de Tesla superchargers. Al diverse keren naar zuid Frankrijk gereden. Trip duurt ongeveer 2 uur langer maar is zo ontzettend veel relaxter, mede dankzij autopilot, maar ook rijden van stop naar stop. Laden gaat prima op camping, vakantiehuisje etc. Zelfs bij hotels doet de conciërge enorm z'n best om je te kunnen helpen met laden. Hetzij met een stopcontact in de parkeergarage, hetzij op een aparte parkeerplaats bij een 3 fase aansluiting.

Tijdens weekendjes weg is het eigenlijk niet anders dan met welke andere auto dan ook.
Nee, ik zou vooral jezelf gelukkig prijzen met je 14 procent bijtellingsdiesel zonder vermogen.
90 pk is genoeg voor een Clio, meer heb je niet nodig. Voldoende flexibiliteit op de snelweg, wel de Eco knop onbekrachtigd laten ;)

Ik rij gemiddeld 1 op 20, sta ongeveer 1x per 8 werkdagen bij de pomp.
Nogal duur dat kopje koffie of die bespreking die je dan maar voert tijdens het wachten...
Dan zouden ze toch ook een paar meer aansluitpunten kunnen maken, die niet allemaal
tegelijk in gebruik hoeven te zijn?

>> Veel reacties --> Prima ;-)
Maar serieus: Op het werk hebben we ook steeds meer elektrische auto's
en dus ook een groeiend tekort aan laadpalen. Dus staan de hybride auto's
nog vaak niet bij een laadpaal (die zijn bezet). Aan de andere kant hebben
we te weinig capaciteit voor 2x zoveel laadpalen.
Dan is de voor de hand liggende oplossing toch WEL meer aansluitingen
(is gewoon een stukje kabel) en een stuk intelligentie erbij die het opladen
omschakelt naar de volgende auto als de eerste vol is?

[Reactie gewijzigd door kh65 op 17 december 2016 13:54]

Je moet het niet zien als een parkeerplaats maar als een tankstation. Daar laat je je auto ook niet een paar uur staan terwijl je tank al vol is. Hier zet je je auto neer, haalt een bakje koffie, gaat naar het toilet en rijdt dan weer verder. Je accu hoeft niet 100% vol te zijn dan maar wel genoeg lading om je bestemming te halen (of de volgende laadstop).
Maar je wacht normaal niet een uur voordat je tank vol is.

Ik vind het op zich een goed idee, maar het maakt het wel lastig, want wat ga je doen tijdens het laden. Als het een uur duurt, zou ik tegelijk wat anders gaan doen. Dan is 5 minuten vrij kort, en 35 cent per minuut vind ik wel veel (hoewel het natuurlijk ook van de plaats afhangt).
Vergeet niet dat je de elektriciteit al gratis krijgt die toch al snel €0,25/kWh kost.
Nu nog ja, maar dit gaat veranderen...
Alleen voor nieuwe Tesla's die verkocht worden ná dit jaar. Voor de huidige rijders blijft het kosteloos bij de supercharger palen.
Voor nieuwe auto's inderdaad. Dan krijg je 400 kWh (meer dan 1600 km) gratis elektriciteit en daarna ga je betalen. Reden is dat zo het netwerk betaald kan worden voor onderhoud en uitbreiding. Het onbeperkt gratis houden is moeilijk houdbaar bij steeds meer auto's.
voor consumenten kost het ongeveer 0,20/kWh. Voor bedrijven (grootafnemers) veel minder. Denk aan ongeveer 6 cent.
In be mag je daar voor consumenten toch serieus wat bijtellen.

[Reactie gewijzigd door cadsite op 17 december 2016 20:18]

Het hele punt is juist dat je helemaal niet 100% vol nodig hebt. Dit gaat er echt om als je een lange retour rit rijd. 30 min opladen is prima of zelfs op korter.

Volladen is juist iets wat je doet als je de auto niet meer nodig hebt.
Wat je goed moet begrijpen bij Tesla, is dat men iedere ochtend met een volle batterij kan vertrekken. Vervolgens kan je ca 350 a 400 km op die dag afleggen om vervolgens weer thuis of op de zaak de auto op te laden.
Voor de gevallen dat je meer km moet rijden, kan je de superchargers gebruiken. Dus dat is inderdaad hetzelfde idee als tanken, met het verschil dat het tanken in uitzonderlijke situaties is.
Ik gebruik ongeveer 6 a dagen in het jaar superchargers. En dat is met name voor vakantie trips.
In de meeste gevallen hoef je niet langer dan 20-30 minuten te laden. In die tijd kun je snel wat simpels eten en even naar de wc, maar veel meer tijd hoef je niet te overbruggen. Gelukkig heeft Tesla ook een groot netwerk met destination chargers van 22 kW. Bij deze kun je langere tijd laden en bijvoorbeeld dineren of naar een evenement gaan.
Zoals je het nu omschrijft erger ik me er al aan bij de pomp.
Stel dat alle pompen bezet zijn, dan is het toch een kleine moeite om te gaan betalen, auto weg te zetten op de parking bij de pomp en dan pas een kop koffie en toilet te doen?
Dat kopje koffie duurt al snel een minuut of 10... als alle pompen dan bezet zijn irriteer je de mensen echt wel die gewoon willen tanken en doorrijden.
Het grootste voordeel is dat je eigenlijk zeer zelden naar die pomp toe hoeft in tegenstelling tot benzine of diesel.
Gewoon 2 aansluitingen maken per supercharger. De 2e neemt volledig over als de 1e auto al vol is qua capaciteit.
Dan ishet handig om te weten hoe een supercharger technisch is uitgevoerd.

Een supercharger bestaat ui een reeks omvormers (identiek als intern in een Tesla maar dan meer) met daaraan gekoppeld 2 outlets (bijv 1a en 1b).
Als er een auto gaat laden (op 1a) krijgt deze t maximale vermogen. Komt er een 2e auto dan kan deze beter gaan laden op 2ab,3ab,4ab etc in plaats van op 1b. Want als deze gaat laden op 1b wordt het vermogen gedeeld tussen beide auto's.
Over het algemeen bevat een locatie met superchargers nu 8 outlets. Dus 4 auto's kunnen op max vermogen gelijktijdig laden.
Er zijn nu overigens ook al locaties met meer dan 8, maar nog niet in Nederland.
Verhelderend stukje, dankjewel :)
In een tankstation duurt het ook geen uur voordat mijn tank vol is ...
Dat weet je toch als je een 100% elektrische auto rijd dat de accu niet in 10 minuten vol is? Als je accu bijna leeg is dan zijn dit punten om je accu zo snel mogelijk vol te krijgen. Dan ben je misschien al een paar uur onderweg en meteen een mooi moment om even je benen te strekken voordat je weer verder gaat.
Inderdaad. Gelijk ff broodje eten, bakje koffie, toilet bezoek, en je bent zo een kwartier tot een half uur verder. En aangezien het laden +/- 40 minuten kost, valt het allemaal wel mee.
In een tankstation duurt het ook geen uur voordat mijn tank vol is ...
Als ik de superchargers moet gebruiken (paar keer per jaar) ben ik meestal in 20 minuten klaar. Ik hoef de accu niet vol, hij moet alleen vol genoeg om thuis te komen. Ik zie datzelfde gedrag bij mijn mede electrorijders.
Dat staat toch ook in het artikel?
De app laat het weten als hij bijna vol is en als hij vol is, dus daar lijkt men op voorzien.
dit is al aanwezig. je ziet 1. hoe lang je auto moet laden als je parkeert, 2. je krijgt tijdig een melding wanneer je auto klaar is en 3. een melding wanneer je auto klaar is. Dan weet je dat je er binnen 5 minuten moet zijn.
Wat denk je dat het kost Im zo'n laadplaats aan te leggen?
je kent duidelijk het verschil niet tussen een supercharger-station en destination charging.
bij supercharger-stations is het de bedoeling om zo snel mogelijk terug verder te kunnen, bij destination charging laadt je trager, maar mag je wel blijven staan
Je reactie staat wel op -1, maar je hebt een punt.

Mensen die elektrisch rijden, zijn leaerijders vanwege de lage bijtelling, of rijke mensen die zichzelf op de borst kunnen kloppen.,
Waarom rijden die auto's zichzelf dan niet even weg? Één en één is twee lijkt me. "We hopen er nooit geld mee te verdienen". Ja ja, Elon Musk, m'n dikke arie.
Omdat de laadkabel zichzelf niet kan loskoppelen.
Dat is technisch perfect op te lossen. Je kan een zelf ontkoppelende kabel gebruiken en een mechanisme inbouwen dat de kabel veilig opbergt.
Tuurlijk. Feit is dat de Tesla's en fastchargers dat nu niet hebben. Wellicht komt dat op toekomstige modellen...
Precies. Aan van alles wordt gewerkt, maar waar nog aan gewerkt wordt, dat is er nog niet. Dus ja, als er aso's zijn die hun auto veel te lang aan de supercharger laten hangen, dan moeten ze ontmoedigd worden. En dat gaat altijd het makkelijkst via de portemonnee. Als er straks een werkende, veilige oplossing is voor laadkabels ontkoppelen en het automatisch wegzetten van de wagen dan is dit niet meer nodig. Tot die tijd moeten aso's gewoon gaan betalen.

[Reactie gewijzigd door Lordfox73 op 17 december 2016 22:49]

Ze hadden toch al eens een prototype getoond van een laadkabel die autonoom werkt?
Off topic: wel geniale reacties op die video :p
nog niet. Maar je kunt vast wel een signaal over de kabel sturen dat hij vol is zodat hij automatisch ontkoppelt en zich intrekt
Vermoed dat er nog een kabel los gemaakt moet worden ;)
Ze zouden dan een laadmechanisme in het wegdek moeten bouwen. :+
daar word aan gewerkt, er is al een proto die getest word, en je hoeft ook niet meer zelf aan te koppelen.

[edit] ik was te laat ;)

[Reactie gewijzigd door shiptronic op 17 december 2016 12:53]

Volgens mij zit er een laadkabel aan vast, maar je idee is niet slecht.
Als de volgende gebruiker deze los zou koppelen. Moet de auto dat nog wel even toestaan. Dus bv pas bij 99÷ vol. Moet het kunnen
Ik denk bij 90% moet dat dan al kunnen want daarna gaat het laden relatief langzaam.
Een 90% is voor een Telsa eigenlijk altijd meer dan genoeg om 2, 3 of zelfs 4 snellaadstations verder te kunnen.
Als ik op vakantie ga naar zuid Frankrijk, is er 1 stuk, waar ik de auto altijd 100 procent vol wil hebben. Volgens mij wil je niet dat anderen aan de auto zitten, ook niet aan de laadkabel die aan je auto vast zit.
Dan blijf je die ene keer per jaar er voor die laatste 10% toch gewoon bij staan.
Want ik heb niet het recht mijn auto voor 100 procent vol te laden. Er staan nu genoeg laadpunten en met de geplande uitbreidingen zal dat zo blijven, mits mensen de auto weg halen wanneer deze vol (genoeg) zit.

Probleem wat Tesla wil tackelen is zoals bijvoorbeeld met wedstrijden in Gent. De lader staat in de buurt van t voetbal stadion. Verschillende Tesla eigenaren gebruiken nu de superchargers als goedkope parkeerplaats op een premium locatie.
Ik vind het een prima concept dat als je toch al (gratis) 90% bent volgeladen en daarbij ook nog niet aanwezig bent bij de auto dat dan iemand die staat te wachten de auto kan unpluggen en zijn auto kan koppelen.
Het draait bij de supercharger stations allemaal om snel laden en die laatste 10% gaan nou eenmaal niet snel.
Je hebt een goed punt hier en dat kan door draadloos te gaan opladen.
Draadloos laden... Met dat vermogen. Ik hoop niet dat er even een kat onderdoor kruipt.
De kabel die er dan nog aan zit slepen we ook maar even mee?
Waarom rijden die auto's zichzelf dan niet even weg? Één en één is twee lijkt me. "We hopen er nooit geld mee te verdienen". Ja ja, Elon Musk, m'n dikke arie.
De kosten zijn nog niet bekend dus jij kan ook nog niet zeggen of ze het kostendekkend of winstmakend gaan doen. En even zelf wegrijden zou inderdaad mogelijk zijn maar de wetgeving laat dat op semi openbare terreinen gewoon nog niet toe.

Geen echte Tesla fan merk ik al...
Het is natuurlijk een klein bedragje maar dat stimuleert vaak wel.
Net zoals statiegeld.

Als het notificatie systeem goed is dan is het meestal niet echt een probleem behalve als je gaat eten of zoiets en dat duurt veel te lang. Met name in zo'n situatie zie ik nog wel wat issues
Het is natuurlijk een klein bedragje maar dat stimuleert vaak wel.
Net zoals statiegeld.

Als het notificatie systeem goed is dan is het meestal niet echt een probleem behalve als je gaat eten of zoiets en dat duurt veel te lang. Met name in zo'n situatie zie ik nog wel wat issues
Als je hem daar neerzet en hij binnen een uur volledig opgeladen is dan lijkt het mij al niet heel slim om uitgebreid te gaan eten. ik vraag me wel serieus af wat mensen meestal gaan doen in dat uur.
Een volle benzinetank kost mij ± 2 - 3 minuten om te tanken, dan ga ik niet weg.
Als het een uur duurt, dan ga ik daar echt niet zitten wachten. Ik verzin wel iets.

Ik had gelezen dat in 2030 alleen maar elektrische auto's zullen rondrijden.
Het is te hopen dat het opladen dan doorontwikkeld is, in de tussentijd rij ik benzine.
Je begrijpt dat dit in Nederland eigenlijk een non-issue is? De range van de Tesla is meer dan voldoende voor woon-werk verkeer en dan hang je de auto 's avonds gewoon thuis aan je eigen paal. Mag je zo lang staan als je wilt ;)

Je staat alleen bij een Supercharger als je een hele lange rit gaat maken. En zelfs dan is het vaak voldoende om, zeg, 80% te laden om de volgende stop te halen.

[Reactie gewijzigd door SH4D3H op 17 december 2016 10:58]

Ook die 80% kan wel een half uur duren. Niet bepaald een korte pitstop.

Nee, het grote probleem is dus ook dat je zo vaak staat te laden. Thuis of elders. Je wordt gedwongen constant bewust te zijn van je laadcapaciteit en te zoeken naar punten om hem op te laden. Een benzine/diesel zet je ergens neer en wordt alleen lastig als het lampje gaat branden, maar een station is vrij snel gevonden (tenzij je tussen 23.00 en 6.00 iets zoekt overigens) en vullen is ook een fluitje van een cent.

Ja de range is vaak voldoende voor woon/werk verkeer, maar het feit dat je er zo mee bezig moet zijn is wat mij meer stoort dan nodig is. Zo wordt een auto je tot last en dat moet niet de bedoeling zijn.
Nee, het grote probleem is dus ook dat je zo vaak staat te laden.
Is dat zo? En is dat binnenkort ook nog zo?
Mijn auto heeft een actieradius van ongeveer 480 km na tanken (4.3L V8 is niet zo zuinig, verbruik 1:8,5-9 ;( )
De Tesla heeft ongeveer hetzelfde actieradius.
De Renault Zoe is net van ~200 naar ~400 km gegaan (met dezelfde massa en volume van de accu) en er lijkt nog minstens zo'n stap mogelijk.
Ik voorspel dat straks long-range auto's dus elektrisch zullen worden, zoals ze daar nu diesel voor gebruiken.

Maar wat is dan het probleem? Ik rijd er woon-werk verkeer mee en ga daarvoor eens in de twee weken tanken.
Gewoon inprikken, hoeft dus niet eens dagelijks en zou dus zelfs maal per 2 weken kunnen, is voldoende.
Voordeel van dagelijks laden is nu juist dat je dan de volledige afstand kunt halen, terwijl ik met mijn auto aan het einde van de twee weken op moet letten!
Dus jij rijdt gewoon heel weinig. 480km in 2 weken = 48 km per dag (als ik de weekenden niet mee tel)

Ik rij tussen de 300 en 600 km op een dag. Dus zelfs met dagelijks opladen kom ik er vaak nog niet dan.

Zou het graag willen. Maar helaas moet de ontwikkeling met laden en afstand nog wel wat verbeterd worden dan. (En moeten de kosten omlaag. Anders blijft het een auto voor je dromen)
Dus jij rijdt gewoon heel weinig
Mijn woon-werkverkeer is 20 km/dag (heen + weer). Ik zou moeten fietsen...
Echter:
Volgens het CBS 115 299,5 M km / 7 979 083 personenauto's = 14,45 k km / auto.
Ik zit met 240 km / week op 12,5 k km/jaar. Niet eens zo heel erg laag dus...
Ik rij tussen de 300 en 600 km op een dag.
Even uitgaande van werkdag, zit jij op 60-120k km/jaar. Daarmee zit jij ver boven het gemiddelde.

En toch schat ik dat als de actieradius nog een factor 2 doet (en de Tesla dus 1000 km haalt) het juist voor jou interessant gaat zijn vanwege de brandstof kosten...
En moeten de kosten omlaag.
En dat gaat gebeuren.
Ik las een interessant artikel (Kan het even niet terugvinden) dat als je de accuprijs daling ziet van de laatste tijd,
de voorspelling is dat in 2026 de goedkoopste auto een elektrische auto gaat zijn. Had je waarschijnlijk niet verwacht?
Als je iets produceert daalt de prijs ongeveer 20% als de productie verdubbelt, vanwege schaalvergroting en opgedane kennis.
Dit geldt voor nagenoeg alles. Prijsdaling van accu's is zelfs groter dan dat.
Volgens dat artikel is de gemiddelde verkoopprijs van auto's in de USA $35k.
Tegen 2026 was de voorspelling voor een elektrische auto dan $14k...
Het is niet voor niets dat Volkswagen bezig is mensen te ontslaan vanwege de ontwikkelingen van de elektrische auto...
Het assembleren van een elektrische auto is veel goedkoper dan een brandstofauto, vanwege de lagere complexiteit.
Het enige echt dure van een elektrische auto is de accu en die wordt rap goedkoper.
Voorbeeld: Accu nu al goedkoper dan schatting voor 2020:
http://www.greencarreport...an-2020-predictions-study
Ik ben me ook wel bewust dat ik ver boven het gemiddelde zit. En met de verkeerstoename van het laatste jaar alleen maar meer.

Hoop echt dat de ontwikkeling inderdaad goed doorzet. Zou het helemaal niet erg vinden. Vooral aangezien de electrische wagens met een groter bereik stuk voor stuk ook goed uitgerust zijn. :p
In een Tesla moet je elke twee uur van een lange rit even een half uur pauzeren. Dat komt je concentratie en daarmee de veiligheid alleen maar ten goede. Heb je ook gelijk ruim de tijd om al je social media te bekijken zodat je dat niet onderweg hoeft te doen.
Dus dan doe ik ook meteen 25% langer over mijn rit? Niet bepaald winst imo. Dat is een beetje voordelen zoeken waar het nadeel altijd groter van zal zijn.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 17 december 2016 17:33]

Rij je zoveel dan?
Om de 2 uur pauzeren wordt btw ook in een brandstof-auto aangeraden.
Daarom heb ik ook nog een draaitelefoon met draad. Dat constant bezig zijn met het opladen van je smartphone :N .
Ook voor de smartphone vind ik het behoorlijk hinderlijk; dat gerotzooi met draadjes, opladers, e.d. Daarom heb ik in mijn bureau een draadloze oplader ingebouwd, die zit verstopt onder een power-up op de print op mijn bureau. Geen geklooi meer, alleen op de juiste plek neerleggen voor het slapen gaan. En dat zie ik met elektrische auto's ook gebeuren. Even netjes op het parkeerplekje zetten en vervolgens wordt via inductie de auto opgeladen.
Telefoon opladen is ook irritant. Maar daar kun je overal laders van bewaren zodat je nergens echt zonder zit. Bij een auto heb je toch wat meer nodig dan een simpele stekker om hem (enigszins snel) op te laden.

Ja het is vergelijkbaar, maar je trekt de vergelijking wat ver door
Ik denk dat je met een long-range elektromobiel zoals een Tesla weinig zorgen hebt in Nederland: Ding heeft genoeg range om het hele land rond te rijden en denkt voor jou na over laden etc. Het is natuurlijk nu nog wel meer gedoe maar dat waren benzine auto's vroeger ook: moest je ineens benzine gaan scoren in plaats van stookolie of kolen...
Mijn punt is vooral dat je nu zoveel makkelijker kunt tanken dan elektrisch laden. En dat tanken gaat al een paar decennia prima.

Bovendien lijkt waterstof een oplossing te zijn die beter in onze huidige infrastructuur past en onze denkwijze hoe we omgaan met auto's. Ook daar kleven natuurlijk risico's aan vast, maar een pompstation is makkelijker geschikt te maken voor waterstof, dan voor elektrisch laden omdat je nou eenmaal zit met de tijd die het laden kost.
Ik zie eerder een combinatie ontstaan.
Pure electrische auto's voor het gros van het verkeer
En dan waterstof voor de vrachtwagens en auto's die lange afstanden moeten kunnen rijden.
Maar waarom dan geen Waterstof voor iedereen? Het is misschien iets minder efficient (qua opwekken), maar dat is alsnog een kwestie van energie ophalen (wat overigens ook prima bij de meeste huizen zelf kan worden gedaan). Het is verder een stuk makkelijker om grootschalig toe te passen, daar je met Elektrische auto's toch nog steeds accu's nodig hebt die ook weer enorm veel zware en zeldzame elementen nodig hebben.
Vroeger kon je makkelijker hooi voor je paard krijgen dan benzine....Als je altijd alles wilt houden zoals het is/was staan alle ontwikkelingen stil.
Nu is het nog even afzien maar binnen korte tijd kun je waarschijnlijk je auto gewoon voor de deur opladen. 'S morgens rijdt je dus gewoon met een volle accu naar werk en als je thuis komt zet je 'm aan de lader. En als je wat langere afstanden gaat maken dan wordt het pas na zo'n 400 km een probleem, als je tussendoor niet even bijlaadt. En na 400 km rijden ben je echt wel toe aan een wat langere pauze. Ook zijn er uiteraard nog andere mogelijkheden zoals zonnepanelen, elektrische leidingen over of onder een grote snelweg, accu verwisselen, etc, die allemaal nog in ontwikkeling zijn.

Uiteindelijk ben je gewoon veel flexibler want elektriciteit kun je op allerlei manieren opwekken.
Mwoah. Benzine is momenteel ook overal te krijgen. Puur een vraag/aanbod dingetje.

Verder is ie inderdaad voor de meeste trips wel prima, maar je kunt niet zomaar er vanuit gaan dat op alle plekken waar je heen gaat een fatsoenlijke lader aanwezig is. En tuurlijk, er zal vast een punt zijn dat je overal je auto kunt opladen, maar dat gaat je echt niet lukken in 2030, laat staan 2050. En dat is ook het probleem. In essentie zijn het allemaal goede ideeën, maar er moet zo ongelofelijk veel gebeuren, dat veel zaken gewoon bij toekomstmuziek blijven.
Ik zie dat juist omgekeerd.
Ik moest vanochtend vroeger vertrekken omdat ik nog langs het tankstation moest.
Had ik een Tesla gehad had dat ding elke ochtend een volle tank, en ben je alleen bezig met opladen als je een keer een lange road-trip maakt.
Je had ook de avond ervoor kunnen tanken :P
Ik vermoed dat binnen enkele jaren de auto wel zelfstandig zal inplannen (in samenspraak met de andere slimme auto's) wanneer hij kan gaan bijtanken terwijl je op kantoor zit.
Ik ben het helemaal met je eens: iedereen heeft het er altijd over dat je gemakkelijk routes kan uitplannen met laadpaaltjes etcetera. Dit zorgt echter weer voor meer kopzorgen: je bent de hele dag bezig met je auto. Ik kan niet even off-route rijden als ik op vakantie ga, want dan kan ik mijn volgende paaltje missen. Als ik fout rijd, dan is de kans groot dat ik zonder stroom kom te staan. Als je elke dag een aantal kilometers op en terug moet rijden naar en van werk, dan is een EW enigszins te doen. Voor mensen die hun auto voor meer dan woon/werk verkeer gebruiken, is het gewoonweg niet praktisch.
Je begrijpt dat je nogal generaliseerd hè?
Niet iedereen rijdt korte afstanden.

Maar inderdaad, voor de meeste mensen die maar max.100km oid op een dag rijden. Is dit een non issue.

Alleen voor de zakelijke rijders die dagelijks 400+ rijden. Maar een grotere accu lost dat probleem alweer op. (Nu nog die wagens in de "normale" kosten range krijgen. Valt nu een beetje ruim buiten mijn leasebudget)
Je begrijpt dat je nogal generaliseerd hè?
Niet iedereen rijdt korte afstanden.
Zeker, maar alleen die paar procent die echt veel rijden hebben 'last' van het laden. Er wordt een veel groter probleem gemaakt van laden/range dan er werkelijk is.
Maar inderdaad, voor de meeste mensen die maar max.100km oid op een dag rijden. Is dit een non issue.
Dat dus.
Je begrijpt dat je met een auto over landsgrenzen kan rijden?
Waar je hem koopt of woont is irrelevant. Wat voor afstanden je (moet/wld) rijden wel.
.. dan hang je de auto 's avonds gewoon thuis aan je eigen paal. Mag je zo lang staan als je wilt ;)
En er zijn palen genoeg ? Het lijkt me niet dat er tienduizenden laadpalen komen in Amsterdam, Rotterdam en nog zo wat (grote) steden. ?
Het is een doelstelling om een richting te bepalen, geen gegeven.


Het is zeker geen loze doelstelling,
meeste auto's staan vaak op twee locaties, voor de deur of op het werk. Je zou daar prima langzaam kunnen opladen voor alleen de afstand. Dan heb je geen heel zwaar netwerk nodig, maar dan laad je met maar 1 tot 2 kWh.

Alleen de mind-switch moet worden gemaakt om even de stekker in te stoppen. Voor sommigen lijkt het een onmogelijke opgaaf, alleen kijk naar onze smartphones, verandering kan vrij snel gaan.
Alleen de mind-switch moet worden gemaakt om even de stekker in te stoppen.
Deze opmerking is toch vrij kort door de bocht. Ik woon in een stad, ik werk in een stad: Ik zou dan al een kabel over de straat moeten leggen om mijn wagen op te laden.

Volledig elektrisch met de huidige batterijen is handig als je een garage of oprit hebt aan je huis. Bij honderduizenden mensen in België (en in NL) is dat helemaal niet het geval.
Ik had gelezen dat in 2030 alleen maar elektrische auto's zullen rondrijden.
Het is te hopen dat het opladen dan doorontwikkeld is, in de tussentijd rij ik benzine.
Tegen 2030 zijn die auto's (en de laadstations waarschijnlijk ook) volledig autonoom, dan ga je niet eens meer zelf tanken/opladen, dat doet je auto gewoon zelf.
Zo dichtbij zijn we nog lang niet. Kijk maar hoe lang het duurt voordat je überhaupt een laadpaal bij je huis kunt krijgen en wat het dan uiteindelijk oplevert. Het zou leuk zijn als dingen automatisch gaan, maar daar is Nederland nog lang niet klaar voor. Bovendien heb je hele andere technieken nodig die nu nog in de kinderschoenen staan en waarvan het nog erg lang gaat duren eer er massaproductie-geschikte oplossingen voor te krijgen zijn.
waarvan het nog erg lang gaat duren eer er massaproductie-geschikte oplossingen voor te krijgen zijn.
Nog zo'n dertien jaar te gaan. Moet kunnen.
Als ik hier een paal wil hebben kan ik dat volgende week al hebben.
Kost alleen een duit.
Voordeel van een flinke voortuin hebben waar een auto kan staan.
Een grote tuin maakt het inderdaad al makkelijker, maar is geen optie voor 90% van Nederland. Niet alleen ruimte, maar ook vaak de gemeente werken dat tegen. En als je dan uit moet gaan van gedeelde parkeerplaatsen, dan is dat al een stuk lastiger.
Het klopt dat als je moet laden dat het lang duurt tov benzine tanken.
Ik ken daarintegen iemand die al anderhalf jaar niet meer getankt heeft en alleen maar thuis of op het werk heeft opgeladen en 1 keer op een parkeerplaats in Brussel.
Die was dus 0 minuten kwijt aan tanken/opladen bij een tank/oplaadstation in een heel jaar.

Elektrisch rijden is langer tanken/opladen maar is ook dat je bijna nooit hoeft te tanken/opladen.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 17 december 2016 12:41]

Nouja, je bent natuurlijk wel telkens tijd kwijt met aansluiten en ontkoppelen, totdat je draadloos of met zo'n automatische slang kunt opladen, ben je wel degelijk tijd kwijt aan 'tanken'.
Misschien helpt het van dat wachten niet een stap terug te zien maar juist een bonus?

Voor mij is het belangrijkste dat het volledige milieu en gezondheidseffectenverhaal klopt en dat elektrische wagen wel degelijk minder vervuilend is / wordt.

Dan zal ik met plezier een uurtje wachten met het 2030 equivalent van een boek of gewoon denkend aan vroeger en hoe we op 15 jaar tijd mooi ontsnapt zijn uit de primitieve tijden waarin de olie-industrie ons mooi gedompeld heeft gehouden en dat ik dat nog mocht meemaken.

Oh wacht,, er is net weer een probleempje met transport opslag / kernafval in Belgie...

Time to wake up :)
Misschien helpt het van dat wachten niet een stap terug te zien maar juist een bonus?
Een uur wachten is een uur wachten.
Een uur wachten bij de tandarts, de bakker, een restaurant, een ongeluk...

Gelukkig gaan de meesten van jullie gewoon verder met wat jullie altijd al doen:; op een telefoon staren..
:)
Verwar de moderne vorm van een boek lezen...niet met zombiegewijs "staren op een telefoon"
Het zou met niet verbazen mocht U slapen ook tijdsverlies noemen ;)
Was het maar zo dat eenieglijk die op een telefoon staart ook werkelijk een boek las. Ik vrees dat het percentage bedroevend laag is.

Afhankelijk van de uren waarop is slapen tijdverlies, inderdaad.
Uur opladen is natuurlijk wel voor een auto die bijna leeg is, en de superchargers staan voornamelijk bij snelwegen, ofwel voor langere afstanden.
Je telefoon opladen duurt toch ook een bepaalde tijd? Of had je liever een telefoon op benzine gehad?
Anoniem: 310408
@XLord17 december 2016 13:48
[...]


Als je hem daar neerzet en hij binnen een uur volledig opgeladen is dan lijkt het mij al niet heel slim om uitgebreid te gaan eten. ik vraag me wel serieus af wat mensen meestal gaan doen in dat uur.
De meeste mensen staan maar een kwartiertje tot twintig minuten te laden. Je komt niet helemaal leeg binnen en je gaat ook niet meer laden dan dat je nodig hebt om naar huis te komen. Dat uur waar veel mensen het over hebben bestaat in de praktijk niet.
Ik tank altijd een uur lang. Ik neem daar gewoon de tijd voor.
Als een druppel niets kost, gewoon voldruppelen :)
Als je in een uur niet kan gaan eten dan denk ik dat er toch iets mis is met je motoriek haha.
Als je uitgebreid gaat eten in een restaurant moet je juist niet verwachten om binnen een uur klaar te zijn.
De superchargers bevinden zich dan ook meestal op locaties waar normaal een wegrestaurant is, niet echt de locaties waar je uitgebreid kan gaan eten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 517225 op 17 december 2016 10:31]

Je hebt 'ff wat eten in een wegrestaurant' en 'uitgebreid uit eten' (diner) natuurlijk. Die Superchargers staan over het algemeen langs de snelweg ;)
Ik heb laatst een uur moeten wachten voordat het hoofdgerecht op tafel kwam. Er was niks meer mijn motoriek iig.

We hebben overigens niets betaald en zijn weggegaan. Stelletje prutsers.
Daarvoor heeft Tesla de Destination Charters, daar kun je geen boete krijgen :)
Persoonlijk vind ik 35 eurocent per minuut te veel, helemaal als je 'vergeet' om op je telefoon te kijken kan het erg snel oplopen.
Maak dan het eerste kwartier gratis o.i.d.

[Reactie gewijzigd door wouterg00 op 17 december 2016 10:17]

Het gaat er juist om dat mensen zich er bewust van zijn dat je een plek bezet houdt. Daarom moet je wel meteen boetes gaan uitdelen. De prijs mag misschien wel wat omlaag (of langzaam stijgen), maar de bedoeling is juist om mensen zsm hun auto daar weg te laten halen. Het moet duidelijk zijn dat het geen parkeerplaats is.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 17 december 2016 11:52]

Dat begrijp ik, maar de manier waarop kan denk ik een stuk beter. Hiermee jaag je alleen maar klanten weg, én je komt als bedrijf negatief in het nieuws. Je moet mensen juist stimuleren om de auto daar weg te halen, bijvoorbeeld door ze te belonen, of door automatisch de auto naar een parkeerplek te rijden, of een andere oplossing waarmee je een stuk 'klant-vriendelijker' bent.
Hiermee jaag je alleen maar klanten weg
Dat zijn de klanten die (zie het artikel) de auto gratis kunnen laden.
Hoogstens als ze niet opletten op alle berichten van hun telefoon (en vergeten dat ze eigenlijk bezig zijn hun auto op te laden!) krijgen ze die boete.
Denk niet dat je die wegjaagt, ergens anders laden kost altijd geld...
Je moet vriendelijk zijn naar de klant die staat te wachten tot de laadplek vrij komt, niet naar de drol die hem onnodig bezet houdt.
Ik zie dit ook absoluut als positief nieuws, en het zou me juist aantrekken als klant, ware het niet dat ik Tesla's een slap aftreksel van de automobiel vind...
Het is een afweging tussen vriendelijk zijn tegen mensen die hun auto parkeren ipv opladen en vriendelijk zijn tegen mensen die daar dag in dag uit voorbij rijden en altijd de laadpalen bezet zien door mensen die hun auto er te lang laten staan. Als je vooraf duidelijk waarschuwt dat je de auto binnen 5 minuten na het laden weg moet halen, heeft niemand daar problemen mee. Zie het als een parkeermeter: eerste uur gratis met je parkeerschijf, daarna moet je betalen. Dan gaan mensen ook niet klagen als ze na 2 uur terugkomen en een boete hebben. Het is niet het probleem van parkeerbeheer (of in dit geval Tesla) dat mensen vergeetachtig zijn.
Persoonlijk vind ik 35 ct nog veel te weinig. Als je de auto aankoppelt heeft ienal aan hoe lang het zal duren voordat de auto vol is, sterker nog als je op doorreis bent geeft de auto al aan hoe lang je moet laden om weer door te kunnen naar je bestemming.
Vervolgens geeft de auto een melding zodra deze vol genoeg zit, zodra deze op 90 procent zit en zodra deze op 100 procent zit. Nu gaat ie ook nog melden dat je wat in rekening wordt gebracht omdat je te lang blijft staan. Als je dan niet hebt begrepen wat er aan de hand is, heb je geen rijbewijs.
Heeft Tesla geen app ofzo die je laat weten dat je auto over 30, 15, 5 minuten opgeladen is? Maar bekijk het zo: Het is voor hun ook duur als jij die plaats bezet. Plus dat het voor anderen erg vervelend is dat JIJ bent vergeten om even op je telefoon te kijken.
In de tekst staat vermeld dat je via de app een bericht krijgt als je auto bijna vol zit, of vol is, of als je een boete gaat krijgen.
Nouja, een uurtje "parkeren" bij een supercharge station terwijl je volledig opgeladen bent, kost zo toch 21 euro. Ongeacht waar je parkeerd in Nederland, 21 euro per uur ben ik nog niet tegengekomen ;) Het loont dus om je auto weg te halen en een laadplekje vrij te maken :)
Amsterdam komt toch al aardig in de buurt. Maar iets zegt me dat je straks dan gewoon dubbel genaaid wordt omdat ze het ook gaan zien als simpelweg parkeren :P
€5, - / uur in de binnenstad vind ik niet echt "in de buurt" hoor. Is overigens het grote probleem met elektrische auto's dit: Ik woon zelf in de binnenstad en heb geen elektrische auto omdat er maar 2 laadplekken langs de gracht zijn ie altijd bezet blijven omdat de gemeente niet controleert (Utrecht) . Blijkbaar rijden mensen geen elektromobielen omdat ze sociaal zijn maar om er maximaal van te profiteren.
Dat lijkt me wiedes, mensen kiezen altijd voor hun eigen gewin. Daarom moet je mensen ervan overtuigen dat het overstappen naar elektrisch rijden zowel praktisch als economisch geen achteruitgang is op hun conventionele vervoersmiddel.
Zoals Homer J. Simpson hierboven ook al aangeeft kost parkeren in Amsterdam Centrum € 5 per uur. Dan is een tarief van 21 euro dus 16 euro per uur duurder. Even een dagje Amsterdam aan de laadpaal wordt echt belachelijk duur zo :) Ik denk dat het dus wel afschrikt.
Amsterdam komt toch al aardig in de buurt. Maar iets zegt me dat je straks dan gewoon dubbel genaaid wordt omdat ze het ook gaan zien als simpelweg parkeren :P
Laadpaal annex parkeermeter. Gat in de markt.
Een uur wachten... Dan kunnen ze er net zo goed een restaurant bij zetten, maar ja, de kans dat je etentje uitloopt is ook weer groot.

Hoelang duurt het voordat de accu 80% is opgeladen?
80% is ongeveer 40 min als hij helemaal leeg is. Maar dat gebeurt bijna nooit
Misschien waren ze iets slimmer en hebben ze, in plaats van een restaurant ernaast te bouwen, de opladers naast reeds bestaande eetgelegenheden gebouwd ;)
Zelfs van 0 tot 80 doe je eigenlijk nooit.
Op een road trip die ik deze zomer gemaakt heb reed ik in de praktijk steeds tussen de 20 en de 80%. Na een uur of twee rijden pak je een supercharger en een kop koffie, en na 20 minuten heb je weer voldoende om een uur of 2 te rijden.
Een vol uur laden heb ik op die 3000km nooit hoeven doen. Is hooguit een keer gebeurd omdat we toevallig lekker zaten te lunchen.
Vijf minuten vind ik wel heel erg kort op een uur laden. Als je dus iets wil ondernemen tijdens het laden heb je steeds de stress van een mogelijke boete omdat je net 6 minuten te laat bent. Ze mogen heus de tijd buffer vergroten naar bijvoorbeeld 15 minuten, dat is veel logischer. Daarnaast kunnen ze ook een service man neerzetten, een wasstraat type loopband, of zoals _eXistenZ_ eerder aangaf, automatisch laten parkeren op een voorbestemde parkeerplaats.

Op deze manier wordt het er niet aantrekkelijker op, slechte zet, met zo veel concurrentie op komst. Dit plan werkt hooguit een jaar positief.
Je blijft toch ook niet bij een benzinepomp nog een kwartier staan? Wil je even langer koffie drinken of een balletje eten dan verplaats jeje auto.
5 minuten is prima, het is tenslotte geen parkeerplaats. Andere mensen willen ook graag opladen. Als jij een kwartier langer weg blijft staat een ander een kwartier voor niets te wachten.

Je krijgt een melding op je telefoon en je weet wanneer je accu ongeveer vol is. Daar kan je zelf ook rekening mee houden.
Een service mannetje neer gaan zetten? Wat denk je dat dat kost en wat een geregel dat is. Autos gaan verplaatsen, sleutels beheren. Kost het tanken even veel als benzine als je alle kosten gaat meerekenen.

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 17 december 2016 10:31]

Ja, maar aan een benzinepomp sta ik er zelf maar 5 minuten bij te wachten. Bij een tesla ga ik toch echt niet (elke keer) een uur aan de pomp staan wachten tot mijn leven voorbij is. Dat vind ik niet zo'n goede vergelijking.

Natuurlijk is een (één!) service mannetje prijzig, vooral omdat het ook natuurlijk een "Certified Tesla" medewerker moet zijn, maar een geregel valt wel mee denk ik. Sleutels zijn namelijk een beetje uit de tijd in de Tesla cultuur.

Uiteindelijk wil Tesla toch de ervaring verbeteren? Aangezien we toch binnenkort moeten betalen voor Superchargers, mag er wel wat service bij.

Eerlijk gezegd stop ik liever met die Superchargers wanneer ik ze langer dan 15 min nodig heb. Ook het feit dat het wel erg gestaag oploopt met €0,35 per minuut vind ik behoorlijk hard. Sterker nog, als er meer van dit soort maatregelen bijkomen stap ik liever weer over naar een makkelijke VW uit '89.
Op deze manier wordt het er niet aantrekkelijker op, slechte zet, met zo veel concurrentie op komst.
Ondertussen heb je wel gratis je auto opgeladen. Lijkt me aantrekkelijk genoeg.
Misschien voor huidige Tesla gebruikers. Maar dit is inmiddels al veranderd voor nieuwe Tesla bestuurders, en het kan niet anders dan dat concurrentie autofabrikanten binnenkort iets vergelijkbaars gaan aanbieden.
Waarom 15 min extra als je al 60 min hebt gehad om wat te doen?
Als je zoveel tijd nodig hebt, dan zet je de auto maar op een lege parkeerplek en dan hoef je niet meer op de tijd te letten.
Daar heb je wel gelijk in, maar ik vind 5 minuten als je toch een volle auto voor nood wil behouden erg kort. Ik neem aan dat je naar een supercharger gaat omdat je juist veel te pas en onpas onderweg bent, zeker als zakelijk rijder. Dan vind ik het best wel een straf als je elke keer zo op de minuut moet letten, er staan namelijk al zo veel tijdsgebonden afspraken op de agenda. Soms moet je zaken regelen in de tussentijd en die kunnen wel eens een beetje uitlopen. Of je gaat zo op in je werk dat je de auto even vergeet. Het bedrag kan in een maand tijd aardig oplopen. Wel te overzien, maar toch een kostenplaatje. € 0.35 per minuut is voor menig ondernemer wel een rekensommetje waard. Er zijn werknemers die minder kosten dan bruto € 21 per uur.

Daarnaast vraag ik me af hoe je een "geldstraf" kan declareren op de zaak, dat komt waarschijnlijk privé.

En als je dan soms 10 minuten eerder weg gaat, krijg je dan ook 10 minuten "reserve" die je de volgende keer mag uitlopen?

Volgens mij gaat dit principe erom dat mensen niet urenlang of soms zelfs hele dagen, zoals ook beschreven wordt in verschillende reacties op dit artikel, hun auto parkeren bij een laadpaal, zeker een Supercharger. Waarom zijn we dan zo gebonden aan een strakke 5 minuten? Los daarvan vind ik het op zich een degelijk initiatief, maar het is nu wel een duidelijke geldbron bedoeling voor Tesla.
> Er zijn werknemers die minder kosten dan bruto € 21 per uur.

Die rijden geen Tesla.
Nee, dat lijkt me niet, maar dat was ook niet wat ik bedoelde.
Zelfde geldt voor betaald parkeren op straat, al is de boete daar hoger.
Werkt prima, niemand riskeert dat kwartiertje extra.
Dat is op zich een aardige vergelijking, echter is dat voor alle auto's gelijk, niet alleen ten nadele van elektrische auto's, en beslis je ook van te voren een tijd, waar je meestal (met een limiet) zelf de tijd uit kan kiezen. Laadtijden zijn divers.

Je moet niet vergeten dat bij een elektrische auto je eigenlijk verplicht bent op te laden voor een lange tijd, zelfs bij een supercharger station. Deze verplichting heb je bij normale auto's niet van deze tijdsduur en heb je zelfs meer keuzes en vaker dan niet, langere reikwijdtes.

Ik ben het op zich eens met een tijdslimiet, maar toch vind ik 5 minuten strak, zelfs met overweging dat je een melding al eerder kan krijgen, bijvoorbeeld bij 80%.
Ach de mensen die in een Tesla rijden kunnen dat vast wel betalen. auto's onbetaalbaar voor de meeste mensen dus die 35cent maken ze zich zeker niet druk om...zullen wel op kosten van hun eigen zaak komen denk ik

[Reactie gewijzigd door vinkjb op 17 december 2016 10:13]

Totdat de model 3 uitkomt die al een stuk betaalbaarder is vanaf 35000, maar tuurlijk die 35 cent is niks

[Reactie gewijzigd door eragonsrune op 17 december 2016 11:03]

Maar supercharging zal daarbij sowieso niet gratis zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee