Tesla maakt Supercharger-laders later dit jaar beschikbaar voor andere auto's

Elon Musk bevestigt dat Tesla zijn Supercharger-netwerk later dit jaar beschikbaar zal maken voor elektrische auto's van andere fabrikanten. Tot nu toe zijn deze snelladers exclusief te gebruiken door eigenaren van Tesla-auto's.

Elon Musk zegt op Twitter dat het Supercharger-netwerk ergens later dit jaar wordt opengesteld voor andere elektrische auto's, al zegt hij niet precies wanneer dat het geval zal zijn. Musk geeft geen nadere details, maar zegt wel dat de Superchargers gaandeweg in alle landen worden opengesteld. Het is nog onduidelijk welke versies van de snellladers beschikbaar komen voor andere auto's en welke landen het eerst aan de beurt zullen zijn.

Eerder meldde Electrek al dat Tesla in gesprek was met overheidsfunctionarissen van Noorwegen over het openstellen van het netwerk voor andere elektrische auto's tegen september 2022. Of dat nog steeds de tijdslijn voor dat land is, is onduidelijk. De Duitse minister van transport gaf eerder ook al aan dat er in Duitsland gesprekken plaatsvonden met Tesla om het Supercharger-netwerk te openen voor andere auto's.

Sinds mei dit jaar zijn er wereldwijd 25.000 Superchargers, verdeeld over 2700 laadlocaties. Het openstellen van de snelladers zal in Europa iets eenvoudiger zijn dan in de Verenigde Staten, omdat Tesla in Noord-Amerika een eigen connector gebruikt. Daardoor zal er daar een adapter nodig zijn als andere auto's gebruik willen maken van het Supercharger-netwerk. In Europa gebruikt Tesla al enige tijd de ccs-standaard.

Tesla Supercharger

Door Joris Jansen

Redacteur

21-07-2021 • 08:59

313

Submitter: BaseLine

Reacties (313)

313
311
157
18
1
138
Wijzig sortering
Logisch. Die infra is duur en door de concurrentie niet optimaal benut. Daarbij is er geen droog brood te verdienen aan de Teslarijder want die laden of nog gratis, of tegen een veel te laag tarief. Meer bezetting van de superchargers betekent natuurlijk ook meer ruimte bij Ionity o.i.d.
Ben benieuwd of men dan toch een aantal palen voor tesla rijders gaat vrijhouden. Als je ineens veel langer moet wachten verliest tesla ook het voordeel van eigen netwerk wat ze nu hebben. Aan de andere kant tesla moet ook winst maken en die superchargers met megawatt aansluitingen zijn ook niet gratis.
Flauw gezegd heeft Tesla je toch al binnen? Je hebt hem al gekocht. Of denk je dat er een (aanzienlijk) deel van de kopers voor Tesla kiezen ipv een ander merk om de Superchargers?
De keuze voor Tesla is inderdaad deels gebaseerd op het supercharger netwerk inderdaad. Ik laad thuis, en onderweg eigenlijk uitsluitend op Tesla superchargers (hoewel dat zelden is). Ze hadden toen het beste en meest uitgebreide netwerk in Europa. Nu begint de rest pas een beetje te komen. Maar bij Tesla Superchargers weet je gewoon dat de laadsnelheid goed zit. Dat is nog wel eens afwachten geweest bij andere laadpalen.

Naarmate het snellaad netwerk groter en uitgebreider wordt zal dat een minder wegende factor worden om voor Tesla te kiezen in de toekomst. Maar toen ik moest kiezen heeft het wel de doorslag gegeven om voor Tesla te kiezen.
Heb idd tesla gezien die van superchargers een ionity lader of dergelijk ander netwerk maar gebruik van maakte.
Mogelijk heeft hij geen rechten voor supercharging.
Al waren sommige plekken de laders allemaal bezet. Langs de snelweg laat je al snel een uur en geenhalf uur. Je wil dat de accu weer vol is.

Wat wel een voordeel is, is dat je bij een rit direct ziet hoeveel laders er vrij zijn op dat moment.
Dat zal wat worden als je ziet 5vrij en na uur ben je er blijkt er geen vrij te zijn
Nee, je wil niet dat je accu weer vol is. Dat duurt namelijk heel lang. Superchargers zijn bedoeld voor de lange afstanden. Het laden van 20-80% duurt een half uurtje van 80%-100% duur weer een half uur. (even grofweg). Het is veel slimmer om, als je lang afstanden maakt, vaker te laden van 10%-70% en dan weer verder te gaan. Als je tot 70% rijd en je rijd leeg tot 10% heb je er weer zo'n 2,5 a 3 uur opzitten. prima moment voor 15 a 20 minuutjes pauze om weer tot 70% te laden en dan weer door. De navigatie van de auto houdt daar ook rekening mee om op die manier te laden.
Maar niet iedereen rijdt op die manier. Bij mij op kantoor staat geregeld iemand met een Renault Zoe, die elke keer de auto aan de lader hangt, ook al heeft de auto 89% accu lading. Geen idee wat de toestand van die auto is, of de actieradius ervan, maar goed voor de accu lijkt het mij ook niet, inderdaad. Ik ga er daarom vanuit dat diegene het niet echt boeit, ik ga er vanuit dat de Zoe een lease auto is en de stroom is naar ik aanneem in begrepen in de huur van de bedrijven in dit pand. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 15:48]

Er is helemaal niks mis met volladen wanneer het kan of wanneer je dat wil, het ging @doc erom wanneer je een lange reis maakt dat je dan beter niet helemaal vol kunt laden omdat de laatste procenten langzamer gaan dan de eerste 80%.

Dus op doorreis kun je dus beter van 80% -> 10% rijden en dan weer bijladen tot 80%, dan elke keer totaal leeg rijden en wachten tot 100%.
nog beter is van 10% naar 60%.

Wat je vooral wilt is van de ene naar de andere snellader kunnen gaan. Maar....op een gegeven moment ga je wel stoppen om te eten en dan ben je misschien wel een uurtje aan het uitrusten bij een zeer lange reis. Dan is het uiteraard geen probleem om de auto aan de lader te laten om die dan zoveel mogelijk vol te krijgen.
Ikzelf laad ook ongeveer 10-70. Dat kost in de praktijk 15m en daar kan ik weer 2 uur mee vooruit.

Het valt me overigens in de praktijk tegen wat je kan doen in die 15m. Wc stop en koffie halen is al lastig. Het drinken moet je dan onderweg al doen. Die netflix serie kan je vergeten :) . In de praktijk heb ik het echt niet ervaren als beperking. Ik weet niet of ik opnieuw zou kiezen voor een grotere (>50 kWh) en duurdere batterij

[Reactie gewijzigd door rare-Quark op 22 juli 2024 15:48]

Ik dacht in het begin ook altijd, net zoals bij de pomp, dat je altijd vol moet "tanken". Maar daar ben ik wel van afgeweken. De reden hiervoor is simpel. De navigatie van Tesla brengt je van snellader naar snellader. Dus als de volgende snellader op 200 km is en de daaropvolgende op 360 dan zal de lader waar je op dat moment staat aangeven dat je nu zonder problemen de eerstvolgende lader kan halen, je kan dan direct stoppen met laden, dat zou zelfs al op 65% kunnen. Je bent dan zo kort mogelijk (en zo snel mogelijk) aan het laden. Daarna zal je weer hetzelfde krijgen en zal de navigatie aangeven dat je bij 50% vol al je eindbestemming kan bereiken.

Als je dat goed kan plannen (bij Tesla zit dat in de navigate) dan kom je van A naar B het snelst en ben je zo kort mogelijk aan het snelladen.

Uit "onderzoek" van een Tesla rijder blijkt bijvoorbeeld de meest optimale snelheid 190km per uur te zijn om het snelst van A naar B te komen 8-) . 150km per uur was een goeie tweede, 130km per uur een goeie derde.

Wil je de meeste kilometers kunnen rijden met één lading, dan moest je geloof ik iets van 40km per uur rijden.
De laadsnelheid is bij andere palen niet het probleem. Je filtert er gewoon die snelheden uit die je wenst als je op zoek gaat naar een laadpaal. De grotere vraag is: werkt de paal? Hoewel dat laatste steeds minder een probleem is zie je af en toe toch nog mensen problemen hebben met een laadpaal. En soms is de vraag ook: hoe lang ga ik moeten wachten voordat de paal vrij is?
Klopt dat je kunt filteren, maar dan blijven er vaak nog maar beperkte plekken over. Tevens kan ik met Tesla gewoon een route plannen en weet ik gewoon zeker dat ik altijd voldoende laadsnelheid heb
Ik woon in Nederland en Ik heb er inmiddels al een kleine 100k km opzitten in een niet Tesla electrische auto en ik ben welgeteld maar 1 keer een snellader tegengekomen waarvan de NFC kaartlezer niet werkte. Deze kon ik waarschijnlijk wel starten met de App maar de paal ernaast was ook nog vrij dus was binnen no time opgelost. Ik heb vaker voor een niet werkende pomp gestaan toen ik nog fossiel reed. En wachten voor een snellader ? meestal ben ik de enige bij Fastnet, ionity, etc. Maar daarvoor heb je toch de indicatie van je app welke aangeeft of deze al bezet is ? Een goede is bijvoorbeeld abetterrouteplanner. Mijn auto doet overgens ook erg goed plannen als je de ingebouwde routeplanner gebruikt alleen geeft deze wat minder duidelijk informatie weer hoe en waar o de lange route evntueel bijgeladen moet worden.
Ik ben in blijde afwachting van een EV (Audi Q4) en ben nog aan het bekijken voor welk netwerk ik een laadpas zou nemen (of meerdere zonder abokosten). Hoor graag je ervaring hier mee (of van anderen natuurlijk!)

Ben Belg.
Gefeliciteerd met je aankoop. Een laadpas, zo'n NFC ding houd meestal in dat je bij elk laadstation kan laden. De kosten is een ander verhaal, een pas zonder abbo kan korting opleveren bij de uitgever en sommige andere paal boeren waar ze een goede afspraak mee gemaakt hebben. Waar geen afspraken mee gemaakt zijn die kosten serieus geld per kWh. Een abbo loont meestal alleen wordt het een mooie excel berekenings sheet als je de kosten wil vergelijken, net als telefoon abbo's (minuten en data). Hierbij moet je wel even kijken welke laadpaal boer op je meest gebruikte route staat en niet dat je voor een goedkopere vele km's moet omrijden omdat dat uiteraard niet handig is.

Bij mijn duitse auto(niet VAG) kreeg ik de optie om vanuit hun een laadpas/abbo te nemen, ik dacht dat hun palen boer ook Ionity (mede oprichter ook VAG dacht ik) was, dit is misschien in jou geval ook mogelijk. Ik vond het niet interresant. Ionity is trouwens wel belachelijk geprijst als je geen abbo bij hun hebt, Ik in Nederland prefereer bijna alles boven Ionity. Zelf heb ik nog een New Motion Shell recharged pas, over de nieuwe eigenaar en hun bedrijfsvoering ben ik minder enthusiast maar de werking is uitstekend (altijd kunnen laden) in Nederland en Duitsland. Ik verwacht eigenlijk dat de werking geen probleem is voor alle partijen, het is geen UK of Amerika waar ik redelijk vaak horror verhalen over hoor.
Wel aangezien dat ik voor 99% ga thuisladen is een abonnement voor mij niet interessant. Ik ga 11 van de 12 maanden waarschijnlijk betalen voor niets.

Daarom zoek ik eigenlijk een gratis laadpas die een degelijke coverage heeft met acceptabele prijzen per kwh.. maar de wereld van laadpassen is zo ontransparant dat het zeer moeilijk is om een juiste keuze te maken.

Audi biedt uiteraard ook hun laadpas aan: https://www.edi.be/ en misschien moet ik gewoon deze nemen.. hoewel hun mobiele app op niets trekt.
Laadpastop10.nl is je grote vriend voor het uitzoeken van laadpassen. Het is ook altijd een goed idee om op vakantie te checken welke laadpas lokaal een beter tarief heeft.

Zelf heb ik 1 abo (Vandebron, is maar 1,50 euro per maand voor energieklanten, anders 4 euro per maand, dan geen transactie/startkosten per sessie), en daarnaast een paar losse passen zonder abokosten (Maingau, Shell Recharge, Chargepoint US), sommige zijn zelfs gratis aan te vragen en kan dus nooit kwaad om achter de hand te hebben.

[Reactie gewijzigd door RulazZ op 22 juli 2024 15:48]

Tesla gaat wel voor het complete plaatje. Ik denk wel dat er veel mensen kiezen voor Tesla omdat die meer bieden dan alleen een auto.
Volgens mij gaan de meeste mensen voor de bijtelling en is het merk van secundair belang.
Niet elke verkochte auto is voor zakelijke lease hè.
Ongeveer zo'n driekwart van de EV's wordt zakelijk gekocht of geleased. Op zich niet zo vreemd want de voordelen voor zakelijke rijders zijn groter dan die voor privé rijders.
Dat is zeker waar, maar aangezien we allemaal elektrisch moeten gaan rijden zal dat ook veranderen. Tesla heeft een strategie die iets verder kijkt dan alleen vandaag.
Ik ga er vanuit dat alle autofabrikanten zich op dit moment op een "EV only" Europa aan het voorbereiden zijn. Op zich denk ik dat Tesla de industrie een nodige schop onder hun achterste heeft gegeven qua integratie van computers en de mogelijkheid een populaire auto op batterijen te bouwen, maar ben ook blij dat de andere fabrikanten nu ook met nette wagens komen. Je wil toch een gezonde markt met concurrentie in plaats van alle mobiliteit aan de grillen van "koning Musk" toevertrouwen?
Er hoeft niks te veranderen want de wetgeving veranderd. Bij een verbod op benzine/diesel/cng/lpg is er geen keuze overgebleven. Mooi moment om de subsidies stop te zetten en de accijns naar elektra te verplaatsen. Puntje bij paaltje (pun intended) zal iedereen er financieel slechter op worden.

Dit soort momenten zijn namelijk perfect om zonder poespas de staatskas te gaan spekken. Het land is normaal gesproken te klein als er een kwartje van kok bij komt (word tijd dat er eens af word gehaald trouwens)
Over de accijns op EV is ook al genoeg geschreven en als ik mij niet vergis betaal je % gezien meer met je EV meer belasting dan met andere auto's..

snelle google:
https://www.groen7.nl/we-...om-dan-over-brandstoffen/
Ik was benieuwd naar een bron, en het is zelfs 82% :)
Bron
Ik had een beetje natte-vinger gemiddelde uit https://www.rvo.nl/sites/...0berijdersonderzoek_0.pdf gehaald, maar denk dat het niet zoveel uitmaakt voor de conclusie ;)
De bijtelling maakt niet echt uit of ik nou ga voor een EV van Tesla, Audi, VW, Skoda, Hyundai, KIA, etc etc. Tesla valt niet in een lagere bijtellingscategorie. En 60k of 70k maakt in netto bijtelling nou ook niet denderend veel uit. En dat is wel het prijsniveau als ik de auto's onderling enigszins wil kunnen vergelijken.

Dus dan blijven zaken als (niet gelimiteerd tot) software volwassenheid, betrouwbaarheid, comfort, reisgemak, veiligheid en een stuk subjectieve design voorkeur over.
Nu niet meer nee, maar voorgaande jaren (toen er nog veel Tesla's werden verkocht), had je geen optie bij Audi, VW, Skoda Hyundai en Kia.

Dit jaar zijn er nog geen 1000 Tesla's verkocht, vorig jaar (8% bijtelling) waren dat er 8400 en het jaar ervoor 30.400 (4% bijtelling).

Bijtelling was voor 38800/39800 van de mensen dus zeker wel een hele grote factor in het kiezen van een Tesla. En zelfs dit jaar nog, de Standard Range+ is in bijtelling netto per maand net zo duur als een Golf.
Klopt wat Thomas zegt zie onderstaande gegevens :)

https://www.autoweek.nl/verkoopcijfers/tesla/
In 2019 was de bijtelling voor een Tesla 4 procent over het eerste deel van de cataloguswaarde. Dit is het laatste jaar geweest waarin dit verlaagde tarief gold, vanaf 2020 is de bijtelling voor een Tesla namelijk gestegen naar 8 procent.
Verkoopcijfers Tesla:
2019 : 30.941
2020: 8.966
2021: 698

Dit is trouwens niet alleen bij Tesla maar volgens mij bij elke auto die een voordelige bijtelling krijgt :) ( en ja ook ik heb me leasebak toch vooral uitgekozen op basis van welke de beste bijtelling heeft :+ )

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 22 juli 2024 15:48]

Maar dat is toch niet hetzelfde? Hij zegt dat de mensen die voor Tesla kiezen dat vaak doen omdat die bepaalde extra zaken biedt. Dat in het grote plaatje mensen vaker voor EV's gaan vanwege de bijtelling is niet direct gerelateerd aan waarom Tesla nog auto's verkoopt. Immers zij verkopen geen modellen die onder de 12% bijtellingsgrens vallen, dus als het vooral om de bijtelling zou gaan reed iedereen wel in 208's en andere <40.000 euro EV's.
Meh, met de Standard Range+ Model 3 (meest verkochte in Nederland) zit je op de 13 a 14%, dat is zeker wel een reden om voor dat model te kiezen. Plus, de meeste Tesla's zijn verkocht/geregistreerd in voorgaande jaren, toen er nog geen concurrentie was en de bijtelling lager. Dit jaar zijn er 1 X en 3 S'en verkocht in Nederland. 965 Model 3's. Als je dat vergelijkt met de 30.402 in 2019 en 8423 in 2020 zie je wel een hele duidelijke lijn in verhoging van bijtelling en afname verkoop van Tesla's.

Persoonlijk rijd ik ook alleen elektrisch door de bijtelling. Voor dezelfde nieuwprijs als m'n ID4 heb je een hele dikke A4 Avant of 3 Serie touring, maar dat scheelt je 4000 euro bijtelling per jaar.
" dat is zeker wel een reden om voor dat model te kiezen." maar ook dat is wat anders dan erboven gesteld werd: "de meeste mensen gaan voor de bijtelling en is het merk van secundair belang.". Ik betwist natuurlijk niet dat de lagere bijtelling sowieso helpt, maar dat is niet een argument waarom iemand een Tesla rijdt en niet een andere EV van ruwweg dezelfde prijs.
Zoals ik hierboven al reageerde:
Nu niet meer nee, maar voorgaande jaren (toen er nog veel Tesla's werden verkocht), had je geen optie bij Audi, VW, Skoda Hyundai en Kia.

Dit jaar zijn er nog geen 1000 Tesla's verkocht, vorig jaar (8% bijtelling) waren dat er 8400 en het jaar ervoor 30.400 (4% bijtelling).

Bijtelling was voor 38800/39800 van de mensen dus zeker wel een hele grote factor in het kiezen van een Tesla. En zelfs dit jaar nog, de Standard Range+ is in bijtelling netto per maand net zo duur als een Golf.
39 van de 40 duizend Teslarijders in Nederland had geen keuze voor een andere elektrische auto, want die waren simpelweg nog niet leverbaar in dat jaar met die geldende bijtellingsregels. Nu zie je dan ook dat Tesla er dit jaar veel minder verkoopt in Nederland, er is keuze genoeg.
Ik volg niet waarom je in de geschiedenis bezig bent, we hebben het over de tegenwoordige tijd, het nu. Het is niet de vraag waarom Tesla vroeger een stuk meer verkocht alsof we een soort statistische analyse aan het maken zijn ten opzichte van de tijd...

Dit is de thread waar ik op reageerde:

- Tesla gaat wel voor het complete plaatje. Ik denk wel dat er veel mensen kiezen voor Tesla omdat die meer bieden dan alleen een auto.
- Volgens mij gaan de meeste mensen voor de bijtelling en is het merk van secundair belang.

Dus er wordt gesteld dat er nu veel mensen kiezen voor Tesla vanwege de extra zaken. Daaronder wordt dat tegengesproken en gezegd dat men vooral voor bijtelling gaat. Dat bestrijd ik door te zeggen dat als het een bijtellingskwestie zou zijn, men eerder goedkopere EV's zou kiezen (impliciet omdat Tesla begint bij dik 48.000 euro, en met een optie hier en daar makkelijk boven de 50 komt) Wat deels natuurlijk gebeurt, maar ook vandaag de dag is Tesla's marktaandeel niet gering. En dus is mijn punt dat dit (dat Tesla nog steeds een noemenswaardig marktaandeel heeft) eerder nog zou voortkomen aan de eigenschappen die Tesla meebrengt, niet iets wat vooral met de bijtelling te maken heeft.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 juli 2024 15:48]

Mijn punt is dat het aandeel in autoverkoop van Tesla dit jaar, sinds er concurrentie is, keihard is gedropt. De bewering dat er veel mensen voor Tesla kiezen dit jaar, is dus al niet waar.

De enige reden dat mensen voor Tesla kozen, was de bijtelling. De enige keuze die je had in 2019 en 2020 met een actieradius van meer dan 300km, was een Tesla.
Volgens mij gaan de meeste mensen voor de bijtelling en is het merk van secundair belang.
Mensen kozen dus inderdaad voor de bijtelling, en dus een Tesla, want enige keuze.
. De bewering dat er veel mensen voor Tesla kiezen dit jaar, is dus al niet waar.
Ik denk dat daar de Babylonische spraakverwarring zit :) . Er staat "er veel mensen kiezen voor Tesla omdat die meer bieden dan alleen een auto." wat slaat op het percentage dat een specifieke motivering kent. Hij zegt niet dat als heel Nederland bezien, er specifiek veel mensen Tesla kiezen, hij zegt dat van de mensen die Tesla kiezen, veel dat doen omdat die dat extraatje bieden.

Dus ja logisch Tesla is in marktaandeel gedaald, dat staat buiten kijf, maar dat was ook niet het punt. Het ging erom waarom mensen die alsnog Tesla kiezen dat nou doen.
Juist, en daarin is het ook belangrijk om de omstandigheden te weten. Waarom kiezen mensen voor een Tesla? In 2019 en 2020 omdat het de enige keuze was met een actieradius van 300+ km met lage bijtelling. In 2021 is het niet meer de enige keuze (en dus kiezen er veel minder mensen voor een Tesla). Wat zegt dat voor die 39000 Teslarijders uit 2019 en 2020 een heel belangrijk onderdeel bijtelling was.
Maar wat boeit het waarom mensen uit die jaren het merk kozen? Het gaat toch om waarom je het vandaag de dag nog zou doen? Immers de hele discussie hier draait om Tesla's besluit om hun SC netwerk open te zetten, en het SC netwerk is een voorbeeld van een extraatje dat een ander merk niet of minder (kuch Ionity met duur abonnement kuch) heeft. De verkopen van 2020 en eerder zijn al een gedane zaak, zelfs als Tesla al hun extra zaken stopt of paywalled of wat dan ook veranderen de statistieken niet meer, maar het heeft wel invloed op de toekomstige verkopen...
Eigenlijk zowiezo heel bizar dat de brandstofkosten niet meespelen in de bijtellingsberekening; (al is natuurlijk de CO2 uitstoot daar wel aan gerelateerd, maar zodra je de bijtelling pakt is er totaal geen motivatie meer om zakelijk zuinig proberen te rijden met die 3 serie...)
Bij mijn werkgever krijg je een X bedrag aan mobiliteitsvergoeding.
Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een (voorbeeldbedragen):
Golf van 500 per maand + 260 brandstofvoorschot
Model 3 van 700 per maand + 60 elektriciteitsvoorschot

Theoretisch zou je dus voor 260 * 12 per jaar aan benzine mogen verbruiken en kunnen ze wat je meer verbruikt op je verhalen. Dat heb ik echter nog niet zien gebeuren. Wel hebben ze een dashboard met je verbruik en krijg je (bij ons) een belletje wanneer dat je verbruik erg hoog ligt. Als dat zo blijft zul je wel een waarschuwing krijgen en uiteindelijk de rekening.
Scheelt inderdaad wel iets, maar het is een stuk indirecter dan de privé rijder die bij de volgende tankbeurt de rekening krijgt voor het stuk 160 rijden op de autobahn, continu plankgas wegtrekken of de auto voor ieder klein ritje gebruiken...
Dat is natuurlijk ook een van de voordelen van een leasewagen. Je weet wat je betaald per maand ongeacht hoe je ermee rijdt, wat er kapot gaat, hoe hard je rijdt (op boetes na) en wat de brandstofprijs doet. Als dit allemaal voor rekening van de berijder zou zijn noemen we het een prive auto :+
Na mijn eerste avontuur met m'n bmw i3, particulier 2de hands gekocht, wordt de volgende toch echt een tesla. Juist omdat ze dat laden 'een tikkie' beter geregeld hebben.

tesla: auto parkeren, inprikken -> klaar.
bmw: auto parkeren, laadtarieven checken (welke is hier het goedkoopste), laadpas uit de reeks laadpassen pakken/of de juist app openen en aan de paal de sessie starten.

Inmiddels loop ik rond met 6? laadpassen en 8 apps?

Daar komt nog bovenop dat je nog laadlocaties hebt waar 1 of 2 snellaad plekken zijn en die willen wel eens stuk zijn. of geblokkeerd door een ICE..

Ik sta regelmatig bij v/d Valk in Eindhoven en kijk tijdens het laden naar de tesla's die af en aan rijden en zelden moeten wachten..
Ik ben in blijde afwachting van een EV (Audi Q4) en ben nog aan het bekijken voor welk netwerk ik een laadpas zou nemen (of meerdere zonder abokosten). Hoor graag je ervaring hier mee (of van anderen natuurlijk!)

6 laadpassen is toch echt niet nodig hoop ik?

Ben Belg.
Laat ik duidelijk zijn dat het een eigen keuze is hoe ver je wilt gaan in het goedkoop laden..

Omdat ik 95% thuis aan de stekker doe laden en ik gewoon als particulier die auto heb is dat simpelweg het goedkoopste hier in NL.

Onderweg laden is apps verzamelen.. ik durf m’n hand er niet voor in het vuur te steken dat er echt 1 app is die _alle_ , ja echt _alle_ palen in z’n lijst heeft zitten..
Net even geteld maar ik heb 22 laad apps op m’n telefoon.. hier zijn er door de tijd heen als meer gebruiken geclassificeerd omdat ze bijvoorbeeld in de gaten kregen dat die slimme Nederlanders heel snel en goed in de gaten hebben als er een prijsvechter is.. wat vaak geresulteerd heeft in een tariefswijziging waardoor ze een stuk minder aantrekkelijk werden.

Als prijs indicatie app gebruik ik de Duitse Ladefuchs.. dan gebruikTE ik het meeste Maingau laadpas. Maar die prijzen zijn voor NL weer omhooggegaan, weet nu even niet zeker welke het goedkoopste is..

En maakt het nu zo veel verschil uit ? Op Allego heb je passen die voor zeg 0,38€ per kWh rekenen maar er zijn op diezelfde paal ook tarieven van bijna 1€ voor diezelfde kWh..

Dus als je weet hoeveel je denkt onderweg te moeten gaan laden kun je shoppen in de abonnementjes.. en is de dekking van dat abonnement niet goed genoeg (zeg Fastned) dan moet je overwegen om misschien een IONITY abonnement er naast te pakken..
Wat een kluwen zeg!! Misschien toch maar gewoon het pasje van EDI (partner Van Audi zelf) nemen?

Wij gaan voor 99% van de tijd thuis laden..
Als je 99% gaat thuisladen dan heb je genoeg tijd over om voor die 1% uit te zoeken hoeveel je wilt betalen.. ;-)

De laadpastop10 website is een goede bron voor die 1%
Ik denk dat ik zoiezo een RFID ga aanvragen bij EDI.

Verder lijken de apps van Plugsurfing en Shelle recharge wel deftig.
Ik ben in blijde afwachting van een EV (Audi Q4) en ben nog aan het bekijken voor welk netwerk ik een laadpas zou nemen (of meerdere zonder abokosten). Hoor graag je ervaring hier mee (of van anderen natuurlijk!)

6 laadpassen is toch echt niet nodig hoop ik?

Ben Belg.
Als je op een website kijkt zoals https://laadpastop10.nl/ dan ontdek je een enorm woud van laadpassen met elk een eigen tarief, eigen partner netten, waarop ze wel of niet werken etc.

Reden om verschillende aanbieders te kiezen is dat niet elke app of pas op iedere laadpaal werkt. Het is flink aan het verbeteren, maar we zijn er nog niet.

Ook kan je met een paar apps of passen het beste tarief kiezen. Daarbij scheelt het veel of je thuis een lader hebt, of dat jethuis en op het werk betaald moet laden bij een openbare paal. Er zijn tarieven per Kilowatt, per tijdseenheid of flatfee abonnementen. Steeds vaker betaal je een starttarief en ook zie je nu vaker een boetetarief als je je auto meer dan x uur laat staan dan aangegeven (bijv. max 3 uur laden op druk bezette laadplekken) of als je er je auto laat staan als deze vol is.

Zo is naast laad apps mijn advies om ook minstens 1 fysieke laadpas aan te vragen. Dit voor als het mobiele net geen dekking heeft, je bundel op is, of als er een storing is met de app.

Je vooraf goed informeren kan veel ellende voorkomen. Lees trouwens ook over de laadpas voor Wallonie. Daar werkten tot nu toe op doorreis bijvoorbeeld lang niet alle passen.

En over laden bij Tesla laders: misschien moet er wel een minimale laadsnelheid van de boordlader in je auto gevraagd gaan worden om Tesla laders overal goed beschikbaar te houden. Bijvoorbeeld 100 kilowatt CSS kunnen laden.
Daarmee bedoel ik: je moet er naartoe dat auto’s kort laden. Bijvoorbeeld 10 tot 30 minuten en dan de lader weer vrij geven. En dus geen mensen meer die de auto een hele dag laten staan. Laders zijn in staat de auto te herkennen en daar de snellaad parameters op aan te passen. Deze gegevens kunnen zelfs gebruikt worden om af te rekenen zonder passen en apps (uniek id van je e-auto). Stekker insteken en meteen laden. Dan na 15 minuten stoppen en je hebt betaald. Er was al een pilot mee, maar die kan ik niet meer terugvinden. En daarmee is de lader ook vlot weer vrij.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 15:48]

Ik herken ons hier helemaal niet in. We hebben een Vanderbron-pas waarmee we bijna overal kunnen laden. En dan is t misschien 5cent duurder, als je 20kWh in je auto stopt ben je een euro duurder uit... Mij die euro wel waard omdat wat jij omschrijft niet te ondervinden. Zeker omdat t over het algemeen enkel is als je thuis niet kon laden en/of onderweg moet laden.
Ik begrijp wat je zegt.. daarom gaf ik in mijn latere bericht ook aan dat het vooral een keuze is..

Feit blijft dat niemand van dit soort grote laadpleinen maakt waar je voor 1 tarief kunt laden..
Dat is voor mij een van de redenen om particulier voor een Tesla te kiezen.
Naar de laadpaal is klepje open, stekker erin en klaar. Ook in het buitenland.
Andere redenen;
-meest efficiënt. Je komt gewoon het verst op een lading.
-volwassenheid autonomie
-prijs/kwaliteit. Er wordt veel geklaagd maar wat nu uitgeleverd wordt uit Shanghai is gewoon een dikke prima. Ik kon bij geen enkel ander merk voor de prijs krijgen wat Tesla biedt, wel een long range overigens.
Het Tesla Supercharger netwerk is de reden waarom ik op dit moment niet met een andere auto dan een Tesla op vakantie zou durven te gaan.

Bij Superchargers staan vaak ook andere leveranciers van laadpalen.. En in bv. Tsjechie of Hongarije, ik zou niet weten hoe ik dat moet gebruiken. Vaak heb je een App nodig die dan bv. Nederlandse bankrekeningnummers niet accepteert.. Of je laadpas werkt daar niet.. Of je hebt een specifieke laadpas nodig van dat specifieke netwerk.. Of laadpalen die volgens andere gebruikers van laadpaalapps al 6 maanden defect zijn, en niemand die er iets aan doet. Het is zeg maar als pinnen in de jaren 90. Dat was ook elke keer spannend in het buitenland of het zou werken of niet.

In Nederland geloof ik 't wel met Fastned en IONITY.. Dat zit wel snor. Maar in andere landen zou ik niet met bv. een Audi E-Tron op vakantie durven te gaan.
Mijn broertje heeft met de wintersport (lekker druk ;-) zijn Tesla anders bij de openbare paal direct naast de Tesla chargers volgeladen in het buitenland. Wachtrij van een uur bij de Tesla Chargers. Maar ja, die zijn gratis voor de tesla rijders ;-)
Als je het nou niet weet zeg het dan ook niet zo stellig.
Enige wat ik niet wist was dat het superchargen niet voor alle tesla rijders gratis was. Alles wat er staat klopt hoor. De nuance moet dan zijn dat het goedkoper was voor de Teslarijders. En voor het overgrote deel dat leasebak was waarschijnlijk alleen aan de Teslacharger betaald door de leasemaatschappij en dus alsnog alleen dan 'gratis' voor de chauffeur...
Superchargers zijn helemaal niet gratis. De rijders van het eerste uur nog wel, maar tegenwoordig is gratis laden geen onderdeel van de deal meer als je een tesla koopt. Dat is al een aantal jaar zo.
Eigenaars van de originele Model S en X hadden een optie om levenslang gratis te mogen laden aan Tesla laders. Maar die tijden zijn al lang voorbij. Deze optie bestaat al enkele jaren niet meer en heeft nooit bestaan voor de Model 3 en Y. Die Tesla rijders betalen gewoon voor het laden aan de supercharger.
Ach kan ook prima hoor. Ionity staat in de hele EU. Als een snellader niet werkt kwestie van even nummer bellen die op de paal vermeld staat, ben je vaak snel weer op weg :)
Tijd van experimenteren is wel voorbij in de rijkere landen van Europa.
De EU zoals die in '92 was bedoel je? Als ik op https://ionity.eu/ kijk dan houdt hun netwerk bij de Poolse, Slovaakse en Kroatische grens wel zo'n beetje op. En in Polen en Kroatie is het meeste nog in aanbouw, bij Hongarije stopt het bij Budapest. Baltische staten hebben er allen 2 in Litouwen, de rest is ook nog in aanbouw.

Er zijn ook nog wat meer gaten, zoals het noorden van Portugal, noord-westen van Spanje (wel al in aanbouw) en het midden van Italië (die bij Florence heeft slechts 4 palen en de volgende is pas na Napels).

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 juli 2024 15:48]

Rome was ook niet op een dag gebouwd. Ook het Tesla netwerk groeit vandaag nog altijd
Helemaal waar, maar dat maakt "Ionity staat in de hele EU" nog niet correct.
Ik heb toevallig 4x 350 kW snelladers staan op ongeveer 500 meter van mijn huis. Had laatst even snel wat peut nodig, denk ik rij daar even heen.

Alle 4 kapot. Laadpalen staan er nog geen jaar. 1 paal had een grote rode LED indicator met een generieke storing op het scherm. 1 laadpaal leek geen spanning te hebben, was helemaal uit. 1 laadpaal was bezig met "Afsluiten laadsessie", terwijl er helemaal geen auto meer aan hing. Stond er na 10 minuten nog steeds. En de laatste laadpaal had een auto aangesloten, maar was niet aan het laden.

Volgens ChargeMap zijn de laders al zeker 1,5 maand kapot.

Nee, experimenteren zit er echt nog wel even bij!
Heb je gebeld? Wat zeiden ze?
Nee ik heb ze niet gebeld, want ik heb wel wat beters te doen. Ik heb wel eens EVBOX gebeld toen mijn laadkabel vast zat in een van hun palen.. Heeft ook een uur gekost.

Die zooi moet gewoon werken. Allego kan echt wel op afstand zien dat die palen niet werken, maar ze vertikken het om er iets aan te doen.
Bellen? Het is 2021 hoor, dat moet een bedrijf op afstand in de gaten houden en er actief op acteren.
Snap dat daar bij de softwareontwikkeling geen rekening is gehouden maar dat je klant je moet gaan vertellen dat de boel niet werkt is hetzelfde als een voorbijganger die een ruiter moet gaan vertellen dat zijn paard dood is.
Ze kunnen live meekijken en dat heeft alleen zin met een aangekoppelde auto natuurlijk.
En waarom heeft dat alleen zin met een aangekoppelde auto?
Als ze ook live kunnen meekijken zouden ze in dit voorbeeld in ieder geval 1 onbereikbare paal tegenkomen maar waarschijnlijk twee (er vanuit gaan dat de paal die nog op sessie afsluiten gecrasht is).
Die generieke foutmelding zou je ook uit willen lezen als er geen auto aan hangt.

Dus natuurlijk wil je ook een paal uitlezen als er geen auto aan hangt.
Ja klopt jij hebt óók gelijk natuurlijk.
Het staat er al, Tesla moet winst maken (op de auto's). Ze draaien nog steeds verlies op auto's (als je alle omzet uit nevenzaken als verkoop van emissierechten, bitcoins etc. er even uit haalt, kom je negatief uit).
Anoniem: 1322 @wjn21 juli 2021 10:54
Ze draaien nog steeds verlies op auto's (als je alle omzet uit nevenzaken als verkoop van emissierechten, bitcoins etc. er even uit haalt, kom je negatief uit).
Wat een onzin, Tesla bash much?
nieuws: Winst van Tesla stijgt ondanks sluiting van belangrijkste fabriek
De nettowinst lag in het onlangs afgesloten kwartaal op 104 miljoen dollar, 550 procent hoger dan een kwartaal eerder. Daarmee is het voor het eerst dat Tesla vier kwartalen achter elkaar winst noteert.
Dat artikel maakt niet duidelijk of ze zonder verkoop van emissierechten ook winst zouden maken met auto's.
Ze maken geen verlies of winst. Ze zitten in een groeifase waarbij al het geld naar uitbreiding of innovatie gaat. Het is ook helemaal geen doelstelling van Tesla om nu winst te maken en daarom keren ze ook geen dividend uit. De emissierechten zijn gewoon een grote bonus die erbij bovenop komt maar is ook helemaal geen doelstelling van het bedrijf.

Dit is ook helemaal niet vreemd en Musk is hier gewoon duidelijk over tijdens de kwartaal meetings:
”We need to, you know, not go bankrupt, obviously, that’s important....But we’re not trying to be super profitable, either,” Musk said toward the end of Wednesday’s conference call.

Maar je hebt dus blijkbaar mensen die niet verder dan hun neus kijken en niet zien dat dit juist een bewuste keuze is.
Ik vraag me af of er uberhaupt een fabrikant is die nu winst maakt over de EV lijn.

Ik vermoed dat Tesla de beste EV marge heeft en qua curve naar winst voorop loopt op de rest.
Anoniem: 1322 @1Mark21 juli 2021 11:51
Tesla heeft (volgens mij) momenteel inderdaad de hoogste marge.

That said, there were some encouraging trends in the company’s earnings release. Tesla’s closely tracked Automotive Gross Margins, rose to 26.5%, up from 24.1% last quarter and 25.5% last year, indicating that Tesla is getting more efficient at building its EVs. Even excluding the impact of regulatory credit sales, margins improved by 200 bps compared to last year.

Maar winst is helemaal geen doelstelling en uitgaven zijn momenteel enorm omdat ze aan het bouwen zijn in Singapore, Shanghai, Berlijn en Austin. New York komt er ook nog aan naast geruchten over India.

Zodra die productie locaties draaien gaan we ook heel andere cijfers zien. En mogelijk ook helemaal niet in autoverkoop maar batterij verkoop.
Tesla heeft een van de grootste brutomarges in heel de autosector op de wagens. Als ze alle R&D zouden stopzetten, alle investeringen in nieuwe fabrieken en productielijnen zouden stopzetten zouden ze de meest winstgevende autofabrikant ter wereld zijn.

Ik snap dus niet waar jij dit vandaan haalt.
Tesla maakt winst op elke auto die ze verkopen, ze kiezen er echter voor om die winst bijna integraal te besteden aan investeringen. Zo zijn ze volop bezig met 2 van de grootste autofabrieken ter wereld te bouwen (Berlijn en Texas).
Dit is een heel belangrijke nuance die je wel vaker ziet bij groeibedrijven.
Deels heb je gelijk. Anderzijds, de ev evolutie komt nu pas op gang en des te meer ev's des te drukker het gaat worden. Ik kan met dan ook goed voorstellen met alle services waar je extra voor moet betalen dat voor de mensen met geld, er capaciteit gereserveerd is voor premium klanten die voorrang krijgen en dus niet hoeven te wachten.
Dat zou best een onderdeel kunnen zijn van de aankoopbeslissing.
Aan de andere kant komen de meeste EV rijders slechts zelden bij een snellader. Ik heb hem dit jaar nog niet nodig gehad.
De meeste EV rijders op dit moment. Het % EV op totaal is nog maar een fractie.
Ik heb hier destijds bewust voor gekozen en nog steeds is dit een belangrijk argument. De zorgeloosheid die het netwerk biedt is hetzelfde als een tankstation, ik zou doodzenuwachtig worden als ik naar een lader rij waarvan ik niet weet of deze werkt en of er plek is. Vorig jaar heb ik bij een snellader in Frankrijk gestaan met 15km range. Deze zat vlakbij de camping. Bij aankomst was deze niet langer in gebruik. Ook het telefoonnummer was onbereikbaar. Ik heb me toen heel onzeker gevoeld met mn lege batterij. Uiteindelijk met de camping eigenaar kunnen overleggen om op de 230v te laden (1-2kw) en zo rustig vol te druppelen. Ps: Het jaar ervoor deed de snellader het nog wel.
Bij meer gebruik van de superchargers is het wel aantrekkelijker voor Tesla om meer palen bij te plaatsen, of zelfs meer locaties.
Mogelijk dat dit ervoor zorgt dat wachttijden juist korter worden of efficiënter je route te kiezen is.
Neemt niet weg dat Tesla het ook kan verslechten voor de huidige gebruikers als ze het verkeerd uitvoeren.
en met veel te laag tarief bedoel je dat er geen winst wordt gemaakt met de tesla superchargers?

De prijs die Ionity vraagt is overigens absurd hoog als je het vergelijkt met andere aanbieders in Europa.
Toch is dat een prijs waar je waarschijnlijk rekening mee moet gaan houden. Op dit moment draaien "alle" snelladers verlies, er valt met de prijzen die ze rekenen geen normale boterham te verdienen.
Ik denk dat met eenzelfde prijsniveau van Ionity het een win/win zal zijn voor Tesla en de andere merken, alleen met niet tesla laden als er niets beters/goedkopers in de omgeving is, dus voor nood.

Ik heb het vorige week nog gezien bij mijn vakantieronde door Duitsland. De Ionity palen stonden leeg, alleen de ID3's en Audi's die er nu goedkoop mogen laden stonden daar. Maar mocht je het nodig hebben dan zijn ze er, kun je laden en is het betrouwbaar. Ik had de keuze, met Maingau voor 48ct aan een EnBW 50kWh tripple charger of voor 75ct aan de Ionity.
Op vakantie met een 28kWh batterij wil ik best die 5 min langer staan, maar als je voor je werk op weg bent en je moet 100kWh laden wil je dan 2 uur staan? Of met 20 minuten weer weg....
Je hebt keuze, je HOEFT niet bij Ionity te laden, het kan en mag wel

PS: Ik zou ook het liefste zien dat Ionity 35ct zou kosten uiteraard, maar ik begrijp het vanuit Ionity ook wel.
Heb je een bron waar staat dat er verlies geleden wordt met snelladen? Ik ben daar best benieuwd naar. Ionity is in Europa de duurste, zijn zij de enige die winst maken dan?
Er is vrijwel geen enkele partij die nu winst maakt, omdat groei veel belangrijker is. Elke cent die Fastned nu in de zak steekt zijn er tientallen uit de zak op het moment dat de concurrent een station extra bouwt.
Dat zou best kunnen, maar ik zou toch wel graag een bron willen hebben, want ik wil daar meer van weten :)
Investeren in nieuwe locaties betekend niet per se dat ze verlies maken op de oude locaties. Ik wil gewoon weten of ze winst maken op het opladen zelf, niet wat de bottom line van de bedrijfsvoering is.
Zo'n DCFC (snellader) is nogal duur. Een 50 kW laadpaal (ABB Terra) zit op zo'n EUR 11.000,-
Een ABB Terra 350 kW zit op EUR 120.000,- (2x ABB Terra 175 kW box + 1x ABB Terra Output Station)

Een 2MW netaansluiting zit op zo'n 150.000,- aan aansluitkosten. Dat is exclusief je maandelijkse vastrecht.

Een IONITY locatie met 4 stalls zit dus op 4x 120k + 1x 150k = EUR 630.000,- aan hardware en netaansluiting. De kosten van aanleg zitten daar nog niet eens bij. Bij een looptijd van 5 jaar is dat EUR 126.000,- per jaar.

Vastrecht aansluiting is zo'n 550 euro per maand. Dan nog zo'n 230 transportkosten per maand. En dan vergeet ik vast nog van alles. Dus zeg zo'n 750 euro per maand. Is EUR 45.000,- voor 5 jaar.

Totaal hebben we dan EUR 170.000,- aan jaarlijkse kosten aan afschrijving en abonnementskosten.

Dan vraag je 70 cent per kWh, terwijl je kosten ongeveer 7 cent per kWh zijn. Dus 64 cent per kWh 'winst'. Om break even te draaien moet je 270.000 kWh verkopen. Volgens Fastned is een gemiddelde laadsessie daar 18 kWh (3.6 GWh / 194k sessies). Dat zijn 15.000 sessies per jaar of 41 per dag. Voor 1 locatie. Nu weet ik niet of je wel eens langs een IONITY of Fastned station bent gereden.. Maar daar staat nooit iemand. Zeker geen 41 auto's per dag.

Volgens Fastned wordt elk station gemiddeld maar 1447 keer per jaar of 4x per dag bezocht. En daar zitten ook nog een hoop 50 kW stations bij.

Kortom.. Afgaande op mijn bierviltjes berekening en jaarcijfers van Fastned moeten bij snellaadstations minimaal 10x zoveel auto's komen om uit mijn bierviltjeskosten te zijn. In werkelijk zitten er vast nog een hoop extra kosten bij, zoals onderhoud, backend/administratie, etc.
Houd er rekening mee dat het in het begin een stuk goedkoper was, en dat die 0.79ct/KW op dit moment een "losse verkoop" prijs is. ga je richtig abbo vorm (10 eu in de maand) dan halveert die prijs. Skoda Enyaq rijders krijgen dit het eerste jaar gratis, en dan is 39ct/kw voor een 100/125KW lader weer relatief goedkoop. Then again, hoe vaak gebruik je het nu daadwerkelijk?
Ja dat is ook zo, in een jaar tijd 3 keer gebruikt bij wat langere reizen. Voor de rest, thuis, dat voordeel heb ik wel met een eigen oprit.
Ik ben al jaren overtuigd dat dit juist Tesla's einddoel is, niet zozeer elektrische auto's bouwen - want de concurrentie verkoopt al meer dan zij zelf in o.a. nederland - maar de infrastructuur beheren. Wat dat betreft had ik eigenlijk verwacht dat ze veel agressiever zouden zijn met het uitbreiden van hun Supercharger netwerk, maar in de tussentijd zijn er veel concurrenten gestart, zowel bij tankstations als bij kleinere punten overal.

Maar daarnaast zijn ze, zeker in de VS, ook bezig met andere infrastructuur; SolarCity, tesla wall batterij, en hun projecten voor "grid scale" batterijen zoals ze een paar jaar geleden in Australië neerzetten.
Maar is wel een USP voor Tesla, het laadnetwerk is een van de redenen waarom ik in een Tesla rij.
Dat houd je toch gewoon?
Jazeker, wil alleen aangeven dat Tesla het supercharger netwerk niet heeft aangelegd om direct winst mee te maken maar om elektrisch rijden voor Tesla rijders praktisch te maken. Er is alleen op dit moment druk op Tesla vanuit overheden om het open te stellen voor andere auto's.
Als Tesla eigenaar heb ik hier geen problemen mee zolang de prijzen maar hetzelfde blijven. Alle andere aanbieders pakken gewoon extreem hoge marges. 79 cent per kwh is gewoon schandalig.
Of is de huidige prijs gewoon veel te laag en moet er een tussenweg tussen beide gevonden worden?
Ik denk dat laatste; grootverbruikers zouden meer moeten betalen dan consumenten om zo het energieprobleem op te lossen. Het probleem nu is dat zodra er meer energie wordt gegenereerd - bijv. een nieuw windmolenpark op de noordzee - er een partij start die het merendeel opslurpt, zoals een nieuw datacenter. En als de stroom goedkoper wordt door overproductie komen uiteindelijk de bitcoin miners er wel in.

Stroom moet duurder voor grootverbruikers. Drinkwater ook, vorig jaar moest de waterdruk al naar beneden omdat er een tekort was, het is maar een kwestie van tijd voordat de voorraden die in de grond zitten op beginnen te raken. Het is nu gewoon te goedkoop, dus ipv maatregelen nemen om water vast te houden of minder te gebruiken wordt er gewoon vanuit drinkwater getapt.

Maar, nogmaals, voor consumenten en "normaal"gebruikers moet het goedkoop blijven. Zwembadje vullen en grasveld nat houden mag duurder, drinkwater en hygiëne moet goedkoop.
De huidige prijs is niet te laag, er wordt gewoon geen winst gemaakt op de laders door Tesla. De prijs voor niet-tesla auto's zal vast een stuk hoger zijn....

Er hoeft ook geen tussenoplossing gevonden te worden voor een probleem dat niet bestaat ;)
Geen goede move, het is al zo druk bij de superchargers, de wachttijden zullen nu nog veel meer toenemen.
Hoewel ik het ergens met je eens ben (ik rijd zelf ook Tesla), denk ik dat het uiteindelijk goed is voor de hele EV markt als Tesla hun laadpalen beschikbaar maakt voor anderen. Uiteindelijk zal dit de totale adoptie verbeteren en de 'range anxiety' verkleinen.

En uiteindelijk moeten er nog meer laadpalen bij zolang het aantal EV's blijft toenemen. Deze klus kan Tesla niet alleen, daarom investeren ook de andere merken in de infrastructuur.

[Reactie gewijzigd door EQJim op 22 juli 2024 15:48]

Wil men meer electrische autos, zal de overheid toch echt aktie moeten ondernemen; gemiddeld rijtjeshuis is zonder prive oprit, waardoor je een electrische bak niet kunt opladen thuis (kabeltjes over de stoep.. dat kan/mag niet). Kan eventueel bij een laadpunt parkeren, maar dan moet eerst met de fiets naar laadpunt toe. Zolang de overheid geen aktie onderneemt om laden toegankelijker te maken, zal de massa nooit overstappen.
Ik zag nu ook al mensen die wel een eigen oprit hebben toch een kabeltje over de stoep leggen omdat ze niet altijd op de oprit willen/kunnen staan (2 auto gezin).
Nu is dit een puur anekdotisch voorbeeld en het was ook niet in een drukke stad - dus veel parkeerruimte voorhanden.
Maar ik vermoed dat het dus ook wel op te lossen is door kabels door een buis onder de stoep te leggen of door een geul waar je niet over valt. Tramrails liggen in sommige steden ook op plekken waar voetgangers lopen (of waar gefietst wordt). Ook niet ideaal want het blijft een oneffenheid waarover je kan vallen. Toch is het blijkbaar niet verboden / levensgevaarlijk.

Dat het niet mag (kabel over de stoep) is vermoedelijk verwege het struikel gevaar. Als dat wordt opgelost is het toch wel te doen vermoed ik.
Dat het niet mag (kabel over de stoep) is vermoedelijk verwege het struikel gevaar. Als dat wordt opgelost is het toch wel te doen vermoed ik.
Ik zat rond te kijken online, maar zag verschilende verhalen. Het beste wat ik zo snel kon vinden is dit NOS artikel van vorig jaar. In de gemeentes Wijchen en Utrecht mag het niet, in de gemeente Zaanstad weer wel.
Maar niet alleen struikelgevaar, want ook een mooi gootje voor je kabel mag in Dalfsen wel, maar in Zwolle weer niet (aldus dit de Stentor artikel).

Al met al een hooiberg van wet-en-regelgeving en iets wat je dus altijd bij je gemeente moet checken.
Tramrails liggen in sommige steden ook op plekken waar voetgangers lopen (of waar gefietst wordt). Ook niet ideaal want het blijft een oneffenheid waarover je kan vallen. Toch is het blijkbaar niet verboden / levensgevaarlijk.
Dat komt natuurlijk omdat een tramrails ook niet echt sneaky wordt aangelegd, maar hier toetsingen, vergunningen en inspraakmomenten aan vooraf gaan. Als je dit voor elke stroomkabel moet doen, gaat niemand natuurlijk een EV nemen.
Ik noemde tramrails alleen omdat het feitelijk ook een gootje betreft waar een kabel in zou passen en geen direct struikelgevaar op lijkt te leveren. :)
Anoniem: 574346 @Tintel21 juli 2021 09:41
Ik gok dat we over een x aantal jaar gewoon kleine stekkerblokken uit de grond kunnen laten komen. Soort paddenstoel met aansluiting die weer in de grond verdwijnt na het laden.
Of gewoon in de bestaande lantarenpalen
Het vermogen van een lantaarnpaal staat niet in verhouding tot het laden van een EV....

Een lantaarnpaal (of beter de lamp) trekt zo'n 30-50W in de woonwijken [linkje].
Stel dat dit een <10W LED lampje wordt en we 20-40W overhouden aan capaciteit. Stel dat er 20% aan overdimenisiong (in de aansluiting + bekabeling) is te gebruiken. Dan is het 25-50W per lantaarnpaal. Laten we zeggen een EV per 10 lantaarnpalen in de woonwijk, wat denk ik erg laag is gezien de parkeerdichtheid op plekken waar men geen eigen oprit heeft en een toekomst waar een stuk meer mensen EV rijden. Maar goed, dan is het 250-500W aan vermogen.... Ietsje meer als je overdag laad als de lantaarnpaal toch uit staat. Dat is een factor 7 (3.5kW) of of 14 (7kW) lager dan de laadpaal voor het "slow-charging" thuis.

[Reactie gewijzigd door Flo op 22 juli 2024 15:48]

Maar een nieuwe kabel trekken is natuurlijk een optie. En dan is een lantaarnpaal potentieel een goede oplossing (vooral in straten waar autos aan de kant van de straat parkeren).
Zoals @Tozz zegt, je kunt dat natuurlijk opwaarderen door een nieuwe kabel te trekken. Het ging er mij om om niet onnodig veel palen te plaatsen door palen te gebruiken die toch al zijn geplaatst. Als ik hier in mijn wijk zo uit het raam kijk en ze zouden elke lantarenpaal uitvoeren met 2 aansluitingen, dan is iedereen zonder oprit gedekt en hoeven er geen laadpalen meer geplaatst te worden.
Ja tuurlijk. Maar in de kosten voor het aanleggen van een laadpaal zijn grofweg 30-40% van de kosten de laadpaal zelf (voor een publieke laadpaal). De rest is allemaal werk "on site".

Dan hebben we het dus over een situatie waar (a) een nieuwe kabel (incl capaciteit op t net) geplaatst moet worden, en (b) of een nieuwe lantaarnpaal/lader combo geplaatst moet worden of iemand de lantaarnpaal ter plekker moet gaan aanpassen... Bovendien is het de vraag of het wenselijk is om openbare laadpalen door de beheerders van lantaarnpalen te laten exploiteren, die zijn niet zo gewent aan klanten die verwachten dat de lader het gewoon doet (incl. helpdesk en tech support die sneller reageerd dan als er een lampje uitvalt...).

Ik shat in dat dit niets goedkoper of wenseliijker is dan "gewoon" een mooi laadpaaltje neerzetten.

Persoonlijk hoop ik op wat mooie initiatieven met buurtbewoners die wat laadpalen verbinden met de aanlsuiting thuis. Daar zit wat meer ruimte (qua vermogen) op en het kost een stuk minder om die paar meter onder de tuin + stoep door te graven. Meter er op, load-balancer er op zodat de kookplaat/warmtepomp thuis voorrang krijgt, et voila. Dan kan de netbeheerder de verdeelstations upgraden qua capaciteit, en hoeven ze niet ook elke straat open te breken terwijl er al koper met minimaal 7-11kW naar elk huis gaat. Moeten die stugge netbeheerders en de wat logge regelgever wel meewerken zodat de buurtbewoners niet ineens zogenaamd bedrijfsmatig laadpaalexploitant worden....

[Reactie gewijzigd door Flo op 22 juli 2024 15:48]

Anoniem: 454358 @Flo21 juli 2021 10:49
Dat is denken in problemen in plaats van oplossingen, de kabel zal er al wel liggen, dan trek je toch een nieuwe kabel naar de lantaarnpaal?
Of inductie, daar wordt al mee getest in snelwegen geloof ik. Dat zou een mooie oplossing zijn, tijdens het rijden laden of je auto parkeren op een inductieparkeerplaats en voilà, laden maar.
De gemeente waar ik woon heeft op loopafstand een lader geplaatst. Wellicht kun je checken of de gemeente waar jij woont dit ook wil/kan doen?
Overigens gaan er wel ongeveer 8-9 maanden overheen voor dat de laadpaal geplaatst is.
Meeste gemeenten plaatsen alleen een lader als je een auto hebt gekocht. Als er nog geen lader in de buurt is kan je dus 8-9 maanden gaan snelladen of alleen verder weg laden. Dat is precies wat ik in mijn omgeving ook zie gebeuren: mensen die geen EV nemen omdat ze geen zin hebben om langer dan een half jaar niet te kunnen laden in de buurt. Mijn schoonbroer heeft net een nieuwe auto besteld. Is een hybride geworden omdat de dichtsbijzijnde laadpaal op 15 minuten loopafstand is, dat is toch net wat te ver weg om op te laden en aanvragen duurt te lang.

Als een wijk eenmaal een eerste lader heeft gaat het wel rap, onze wijk is van een enkele lader naar 5 dubbele 22kW laders gegaan in een jaar. Als een lader vol is staat er altijd eentje een minuut lopen verderop.
Wat een gekke reden om dan de meest knullige auto van beide kanten te nemen. Hybrides hebben geen goede of zuinige benzinemotor. Ook weinig kracht. Hybrides zijn daarnaast zwaar, niet gebouwd als elektrische auto. Beetje alsof je een PDA koopt omdat de Nokia 3310 te oud is maar je de iPhone 3g nog wat eng vind. Je kunt overigens een elektrische auto prima aan een normaal stopcontact hangen voor die maanden hoor. Vooral als je 's nachts laad hoeft dat geen probleem te zijn lijkt me.

[Reactie gewijzigd door xszander op 22 juli 2024 15:48]

Check even dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=MEqxaH47DTs
Vergelijking van de nieuwe Toyta Rav4 hybride met een Tesla (door een tesla fan)

Er zijn hybrides de verdomd dicht in de buurt komen van EV's op gebied van duurzaamheid, ligt er maar net aan waar je hem voor wil gebruiken.
Zeker. Dit is een goede hybride. Wel is dit er 1 uit een dozijn. Ik heb het hier over de algemene hybride. De meeste hybride auto's momenteel op de weg dus. Ik dacht dat dit Tweakers was en we techniek in plaats van gevoel als eerste lieten spreken. Ik hoor graag argumenten waarom de gemiddelde hybride net zo efficiënt is als de gemiddelde duurzame elektrische auto's. Die lijkt ik hier helaas niet te vinden.
Jij bent degene die alles over één kam scheert. En met name als die goede hybrides juist van de grootste autofabrikant ter wereld komen, dan missen jouw uitspraken nogal veel nuance.
Dan moet je eens naar jezelf kijken ipv klagen dat mensen jouw uitspraken onderuit halen met feiten.
De hybride zeult geen 300(voorbeeld) km aan accucapaciteit mee. Ik heb 30 km elec range, ik rijd 25 woon-werk. Ik laad thuis en op het werk en rijd dus woon-werk elektrisch. De benzinemotor is dan ballast. Maar een groot accupakket is milieu belastender om te maken, en zwaarder.

Efficiënt is een accu zo groot als je dagelijks gebruikt, zowel voor het gewicht alsook de milieubelasting bij het produceren. En dat is dus geen auto met 300+range, waarmee je 50 km per dag mee rijd.

Er is meer dan dat, maar je vroeg naar efficiëntie.
Wat? Hybrides hebben geen goede motor? Denk je dan dat fabrikanten speciaal voor hybrides extra slechte motoren ontwikkelen? En nee, als je in een appartement of huis zonder oprit woont kan je in veel gevallen niet met een stopcontact opladen.

Dat het niet optimaal is lijkt me duidelijk, maar in sommige gevallen is het wel het beste van twee werelden. Ik rij zelf een VW plug in hybride. Hiermee rij ik elektrisch heen en weer naar mijn werk (slecht bereikbaar met OV, te ver voor de fiets) maar voor langere ritten zit er nog steeds een 170pk benzinemotor in, die wordt geholpen door de elektromotor. Je kan veel van de auto zeggen maar traag issie niet, onzuinig ook niet, en meer dan de helft van de gereden kilometers zijn elektrisch. Dat is toch top?!
Geen goede motor als in optimaal zoals in een benzineauto inderdaad. Nee sorry. Een hybride is toch echt het slechtste van 2 werelden. Zoals ik al aangaf, hybrides zijn gruwelijk zwaar. Mede vanwege de bouw, mede vanwege die extra benzine motor er in. Genoeg YouTube filmpjes over te vinden die uitleggen waarom hybrides niet aan te raden zijn. Traag als je op de benzine motor rijdt zeker wel. Korte range als je op de elektrische motor rijdt. Dat het voor jou wellicht niet zo voelt is natuurlijk top. Dan heeft de fabrikant dat goed gedaan.
7,6s naar de 100 en een topsnelheid van 225km/u is een stuk meer dan ik ooit nodig zal hebben. 'Traag als je op de benzine motor rijdt' is niet relevant want dat doe je niet. De auto zorgt altijd voor wat lading in de batterij om bij te springen voor acceleratie. Hierdoor gebruik je juist de sterke punten van beide motoren. Brandstofmotor voor een constant vermogen en elektro voor een hoog koppel bij acceleratie.

Fijn dat willekeurige filmpjes aangeven waarom het niet werkt, maar in mijn situatie werkt het wél. Ik tank bijna nooit meer behalve op vakantie en rij goedkoop (energiebron) in heerlijke stilte en comfort naar m'n werk.

En qua gewicht, leuk om te zeggen dat 'ie zwaar is, maar het is nog steeds 300-500kg (afhankelijk van range) minder dan een Skoda Enyaq, welke nieuw ook nog eens 0-10000 euro meer kost (nieuw... Die GTE was tweedehands, dan gaat het verschil richting de 30-40k). Die E-range heb ik 9 van de 10x niet nodig dus dan slaat het ook nergens op om die 500kg mee te zeulen.

Neemt niet weg dat ik graag in de toekomst volledig elektrisch wil. Wat bizar soepel en comfortabel is dat. En de benzinepomp zal ik niet missen.

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 22 juli 2024 15:48]

Geen goede motor als in optimaal zoals in een benzineauto inderdaad.
Voortaan eerst even inlezen voordat je zulke uitspraken doet.
De meest efficiente (massaproductie)motor in een benzineauto ter wereld zit in een hybride: 41% efficiency. De non-hyrbide variant haalt 40%.

Er zijn slechte hybrides ja. Ik weet uit ervaring dat de BMW 2 serie hybride beroerd is wat betreft zuinigheid, zowel op benzine als electrisch. (verder wel een prima auto)
Maar ga eens naar de Totota hybrides kijken. Zowel stekkerloos en met stekker staan die met kop en schouders boven de concurentie.

Waarom doen die het zo goed? Omdat motor en auto vanaf het begin als hybride ontworpen zijn. Idem bij Honda. En niet zoals bij de meeste europese merken een bestaand benzine model waar later even snel hybride bij gerommeld moest worden voor het belastingvoordeel.
Je het het over de eerste generatie plugins. Deze moesten met stoom en kokend water op de markt gebracht worden. Met nog een extra zetje door verschillende overheden met kortingen.
Deze hadden inderdaad een kleine accu. 35 Km bereik was vrij normaal. Nu is het meer een stekkerauto waar ook een verbrandingsmotor in zit. En met steeds betere technieken zal die motor ook steeds kleiner worden om enkel nog als range extender te eindigen.

De mild/light hybride, normale verbrandingsmotor met een kleine accu, is zeker in stadsverkeer zuiniger. Het optrekken vanuit stilstand kost veel energie. Die energie wek je nu gedeeltelijk op door het remmen.

Ja er zijn ook nadelen. Voornamelijk in het gewicht en slijtage van de banden. Maar die wegen niet op tegen de voordelen.
Hij woont in een appartement op 3 hoog en parkeert op een parkeerplaats een stuk verderop omdat er voor de deur te weinig plek is. Ga je niet redden met een stopcontact.

Heb zelf ook langzaam de overgang gedaan: Toyota Auris (1st gen) HSD, Mitsubishi Outlander PHEV (1st gen) en nu een Tesla Model 3 LR AWD.

De Auris HSD was een prima auto en lekker zuinig. Ook weinig onderhoud. Outlander PHEV had zo weinig range (50km met een beetje hypermilen) dat het vaak panisch zoeken naar laadpalen was of dan toch maar op benzine terugrijden. Overigens wel een prima 4x4 wagen en handig om mee te verhuizen. Ook een roadtrip naar Z-Frankrijk was op de achterbank zeer comfortabel volgens de passagiers. Model 3 is wat laden betreft veel makkelijker, gewoon alleen thuis laden is voldoende voor alles behalve trips naar het buitenland en supercharger werkt daarvoor perfect.

Schoonbroer heeft gekozen voor een Yaris HSD. Prima zuinig, weinig onderhoud en komt prima mee in het verkeer.

[Reactie gewijzigd door Tassadar32 op 22 juli 2024 15:48]

Weet je dat zeker?

Ik heb een Toyota Corolla 2.0 Hybrid Touring Sports.
2 liter motor + elektrische motor, ongeveer 180pk en in 8 seconden naar de 100.
Verbruik over de afgelopen 12 maanden is 5,4 liter op 100km.
Gewicht 1345 kilo, wat 20 kilo lichter is dan mijn vorige Volvo V50.
Dit geef ik ook al aan.
Bij mij was de situatie iets anders; ik kon de laadpaal aanvragen wanneer ik de auto bestelde in Maart (Lease..) - uiteindelijk heb ik 2 maanden moeten wachten tot de laadpaal in de straat werd geplaatst waar ik woon. Tot die tijd moest ik 2 of 3x per week 3 blokken lopen om te laden.

Inderdaad; wanneer je alleen maar kunt laden bij een supercharger of 15 min moet lopen/fietsen is de situatie wat anders..
Hier ook, maar liefst 2 laadpplekken voor de hele wijk. Ja er is er vaak eentje vrij, maar toch weerhoudt het mensen. Als ik en mijn buurman naar elektrisch gaan is de laadpaal al onvoldoende.
Als jij en je buurman naar elektrisch gaan wordt er als het goed is een paal bijgeplaatst. Misschien iets later dan je zou willen, maar het idee is dat er palen worden geplaatst waar er tekorten zijn, niet waar geen palen nodig zijn. Hier in Amsterdam houdt de gemeente de groei van elektrische auto's heel keurig bij met het plaatsen van laadpalen. Nu 4 in de straat, 4 net een straat verder en nog eens 4 in de parallelstraat. Snellader gebruiken we daardoor ongeveer eens in de 10000km, een paar keer per jaar.
Tja.. dan zal je toch moeten klagen bij de gemeente (denk ik).
Bij mij in de straat staan nu twee laadpalen.. dat is voor nu ook genoeg. Stel dat beide laadpalen bezet zijn kan ik 5 min lopen voor nog twee laadpalen.

In de gemeente waar ik woon hebben ze als eis dat je zelf geen mogelijkheid hebt tot het plaatsen van een eigen laadpaal (oprit) en dat er geen laadpaal binnen 200m zit (zullen er vast nog wel meer zijn). Ik woon in een dorp, dus wonen er niet zoveel mensen op elkaar wanneer je het vergelijkt me een stad.
Ik woon in een eenrichtingsstraat van een metertje of 100 in Den Haag, en sinds van de week kunnen er hier 4 auto's opladen.
En is de rest van de wijk 4 goede parkeerplekken kwijt. Daar wringt de schoen met het plaatsen van palen. Gemeentes kunnen niet teveel palen plaatsen zonder overlast voor niet EV rijders. Die zien die palen liever zo snel mogelijk weer verdwijnen.
Als er een gewone wagen van de wijk vervangen wordt door een EV dan verandert het toch niets?
Nou, zo werkt het dus niet. Een laadplek is geen parkeerplek. Dus als de accu vol is, met die EV weer naar een normale parkeerplek. En daar komen er steeds minder van. Zeker een krappere wijken gaat dat tot serieuze problemen leiden op termijn.
Helaas werkt het zo niet in de praktijk en gebruiken veel EV rijders lasdplekken als parkeerplek-met-oplaadfaciliteiten. Tesla’s die in een uur of wat vol zijn staan gewoon de hele nacht en soms dag op de plek terwijl ze al lang vol moeten zijn. Ik zie zelfs EV rijders die op een laadplek gaan staa; maar hun auto niet aansluiten en dus de plek als een soort priority plek zien. Vooral bijvoorbeeld bij de Efteling zag ik dat (pre corona) nogal eens (ik had een abonnement en kwam er vaak). Dat is echt ontzettend k-gedrag…

Maar goed, is het reëel om te verachten dat iemand parkeert en laadt en midden in de nacht/vergadering/etentje z’n auto gaat verplaatsen omdat de accu vol zit?
Ergens zit een grens natuurlijk. Laat ik mijzelf als voorbeeld nemen. Ik rijd hybride dus aan de lokale lader aan de straat is de accu binnen een paar uur vol. Ik prik dat ding aan de lader als ik thuis kom en na 2 uur verplaats ik de auto weer naar een reguliere parkeerplaats. Iemand achter onze straat heeft dezelfde auto en die zet 'em dan juist vaak later inde avond aan de lader en laat z'n auto in nacht staan.
Dat siert je, ik zie vaak hybrides (hij in de wijk ook) die echt doodleuk de hele dag/nacht aan de stekker hangen terwijl ze in de praktijk in 2 uur vol zijn en dus vanaf een uur of 8 in de avond tot de volgende ochtend gewoon de paal voor jan lul bezet houden.
Aan dat soort gedrag stoor ik me heeeeeel erg. Ik snap het ook niet. Je hebt alleen maar jezelf ermee als iedereen dat gaat zitten doen...
K-gedrag? Als die EV rijder bij de Efteling op een normale plek gaat staan, dan blijft de laadplek leeg en moet iedereen die na die ev rijder aankomt 1 parkeerplek verder weg parkeren. Dat is maar een paar meter, maar bij 10-20 -100 EV's ga je dat merken. En dan loop je daarna langs x lege oplaadplekken.

Ik sta de hele nacht bij een laadpaal, als ik mijn auto op een andere plek zet na het laden blijft de laadplek leeg en kan een van mijn buren niet in de straat parkeren. Dat zou K-gedrag zijn.

Een laadplek bezetten kan aso zijn tov andere EV rijders, maar tegenover ICE rijders niet, die hebben er geel last van of het is zelfs in hun voordeel.
Op een laadplek gaan staan met je EV als je géén intentie hebt om te laden dan ben je een huftertje ja. Het maakt niet uit vanuit welk perspectief.

Nou gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat ik het vroeger ook wel eens gedaan heb. En ja dat was hufterig, zie ik nu in.
Dan is het probleem eigenlijk dus dubbel zo erg gemaakt door een laadpaal.

Stel er vervallen 2 parkeerplekken omdat daar een laadpaal staat. Dan mag de rest van de wijk daar niet parkeren maar mag de EV rijder daar alleen laden, om vervolgens een parkeerplek nodig te hebben.

Netto, of je nou EV rijd of niet, gaan er dus 2 parkeervakken verloren. Dit probleem is niet alleen tijdens de transitie een probleem, dit is een blijvend probleem.

Een paal bij iedere parkeerplek zou dit oplossen maar ga dat economisch maar een waarmaken.
Exact dat inderdaad. En dat probleem gaat alleen maar groter worden, tot aan een punt dat het eigenlijk niet meer te doen is. Wat dat betreft mag je hopen dat steeds meer mensen een laadfunctionaliteit krijgen op het werk, zodat ze niet altijd thuis hoeven te laden.
Dat is de ideale situatie inderdaad. Maar in de praktijk zie je ook vaak dat die plekken gewoon leeg zijn en de"gewone" plekken ernaast helemaal vol.
Dat kan ook betekenen dat de EV rijder zijn auto daadwerkelijk gebruikt om in te rijden en de gewone plekken bezet zijn door mensen die hun auto altijd maar voor de deur laten staan ;)
Goh, het lijkt bijna of de overheid wil dat mensen overstappen... Ik denk dat dat een welbewuste politiek is die doorgaat tot vrijwel iedereen om gaat omdat een een fossiele auto zo lastig te parkeren is in de stad. In feite was dat een van de suggesties die we als Scientists4Future hebben voorgesteld in onze stad (Bremen): elke jaar zoveel % (politieke keuze) omstellen.
Wel als er meer auto's zijn dan parkeervakken. Je gaat er van uit dat elk vak beschikbaar is voor 1 auto, waar dat in de praktijk vaak anders is. Hier in de wijk zijn de 'normale' vakken vaak continue vol, waardoor mensen ook op de stoep gaan parkeren. De laadplekken echter zijn vaak wel vrij (ik heb zelf ook een EV). Wanneer er dus nog een plek zou worden gebruikt als EV laadplek, zal de druk op de normale plekken alleen maar groter worden.

Dit is helaas een gevolg van de transitie die wij door moeten maken. Hoewel je dan tegen andere problemen aan zou lopen (investering, elektranetwerk) zou het mooi zijn als de gemeente per wijk alle plekken zou voorzien van laadpalen, maar daarmee niet meer alleen EV's laat parkeren op die plekken.
Als je vaak in de ochtend 200km moet gaan rijden is het niet zo handig als je geen eigen laadplek hebt. Als overal al EV's aangesloten staan (of die nu laden of niet) heb je dan toch pech als je accu leeg is aan het eind van de voorgaande werkdag. Ik heb mijn eigen parkeerplaats met laadpunt achter mijn huis en ik zou niet zonder kunnen. Hoe EV rijders dit gaan doen in woonwijken zonder deze mogelijkheden en zonder eigen voorzieningen, ik heb geen idee.
Het punt wat @himlims_ maakt, en waar ik op reageer is over wijken zonder eigen oprit of achtertuin.
In de wijk waar ik woon (oudbouw, appartementen die tot 3 hoog gaan) is het sowieso een luxe om je auto voor je eigen huis te kunnen plaatsen.
Nu heb ik geen auto, en dus geen parkeer- of oplaadprobleem, en ik weet in de straten hier in de buurt zo ten minste een stuk of 15 oplaadpunten te vinden... en omdat ze voor mij van nul en generlei waarde zijn, zijn dat dus niet zaken waar ik vaak of goed op let. Ik neem aan dat iemand met een EV daar beter op let dan ik.

Voor wat betreft die '4 goeie parkeerplekken kwijt' (@Juggernaut1987... Dat klinkt een beetje als de kift. Er zijn 4 plekken specifiek voor EV's, die daardoor (minder vaak) op andere plekken staan. In een wijk waar het geregeld voorkomt dat je je eigen auto niet in voor de deur, of zelfs maar in de straat kan zetten (ook niet voordat die laadpalen er stonden) is het hooguit een kleine verschuiving van waar je je auto neer kan zetten op enig moment.
Die 4 goede parkeerplekken zijn laadplekken voor EV's. Het is niet de bedoeling dat men daar "parkeert".

Netto ben je dus 4 parkeerplekken kwijt en ook de EV rijders moeten dan gebruik maken van het aantal parkeerplekken -4.Dit betekend voor iedereen op dat moment een probleem is ontstaan dankzij die laadplekken. Iedereen moet het immers met 4 minder parkeerplekken doen.

Gebruik je een laadplek als parkeervak hebben de EV rijders daar last van omdat ze niet kunnen laden en is de rest van de wijk nog steeds 4 parkeerplekken kwijt. Hoe dan ook ontstaat er op deze manier een parkeerprobleem wat alleen maar erger gaat worden als er palen bijgeplaatst worden.

Dit los je alleen op door bij ieder parkeervak een laadpaal te plaatsen.
Dan kan iedereen opladen maar ook iedereen parkeren. Maar dat kan economisch weer niet.

[Reactie gewijzigd door Juggernaut1987 op 22 juli 2024 15:48]

Als je vaak in de ochtend 200km moet gaan rijden en je hebt geen eigen oprit dan is een ev misschien gewoon nog geen goede oplossing voor je.

Dit is gelukkig een situatie waarin de meeste mensen niet zitten, die rijden vaak veel minder grote afstanden.
Die rijden momenteel gewoon geen EV, simpel. Maar het aantal rijders dat vaak 200km rijdt is serieus klein, zeker nu met/na Corona.
Gewoon, eens in de zoveel dagen naar een snellader gaan en daar bijladen. Je hoeft echt niet elke ochtend met een volle accu te vertrekken hoor, je ICE staat toch ook niet elke ochtend met een volle tank klaar?

Thuis kunnen laden is absoluut een luxe en een pre van een EV boven een ICE waar je zeker weten thuis niet mee kan tanken. Maar het is geen absolute must.
als je de media volgt is er in Nederland in veel delen een groot probleem. Er is gewoon te weinig capaciteit op het stroomnetwerk. Zelfs zo erg dat in bepaalde delen nieuwsbouw stil ligt er geen industrie meer bij kan komen.

https://fd.nl/economie-po...ilstand-door-stroomtekort
Alle provincies in Nederland hebben op dit moment te maken met krapte op het elektriciteitsnet, maar de hoofdstad van Friesland zit op slot. Het bedrijventerrein bij Leeuwarden kan niet worden uitgebreid, een complex voor mensen met dementie dreigt met jaren vertraging open te gaan, een nieuwe woonwijk krijgt geen horeca.
Hier ook mooi kaartje waar problemen zitten: https://www.liander.nl/tr...eschikbaarheid-capaciteit

[Reactie gewijzigd door bbob op 22 juli 2024 15:48]

Hoewel hier sprake van is in het nieuws vraag ik me daadwerkelijk af of dit zo is. Reden dat ik me dit afvraag is omdat ik bij veel grote projecten hier vaak mee van doen heb gehad en nog nooit deze discussie heb gehad. Waar het altijd om draaide is wie er nou eigenlijk voor betaald, het is nooit de netwerkbeheerder maar gaat het hier om lokale, provinciale of ontwikkelaars kosten. Maar zelfs bij grote projecten zoals een ziekenhuis of een 2 km lange tunnel onder Maastricht, is het gewoon kwestie van afspraken maken. Dit zijn ook geen projecten die je even morgen opstart, hier gaan jaren soms een decade overheen alvorens je van start gaat. Dus die benodigde capaciteit komt niet plots uit het niets vallen.

Als we praten over het nationale netwerk dit is iets anders maar daar vallen dit soort projecten helemaal niet onder. Dit netwerk loopt op een Europees niveau en worden nationale belangen behartigd.

Dit soort berichten krijg ik altijd een Enron gevoel. Netwerkbeheerders stoken met angst om zo publiek geld te ontvangen voor zaken die ze zelf al jaren niet op orde hebben. Dit geeft dan ook eerder aan dat als een beheerder blijkbaar zo slecht beheerd, deze eigenlijk het beheer helemaal niet zou moeten hebben maar dat dit beter genationaliseerd kan worden. Immers heeft dit vergaande gevolgen.
Dat gaat niet over elektrische auto's maar over piekvermogen geleverd door zonnepanelen/windmolens. Elektrische auto's opladen is in de verste verte geen probleem voor het huidige netwerk.
Hoe kom je erbij dat dat geen probleem is. Nieuwe woonwijken kunnen niet worden aangesloten, in bestaande kun je niet verzwaren. Als straks 30% thuislader wil zal er toch echt meer stroom geleverd moeten worden.
Moet het opzoeken maar ander artikel stond dat 1/3 van Kabels vervangen en verzwaard moeten worden. Het is niet alleen ev thuisladen als ze aan de warmtepomp moeten neemt je stroomverbruik ook toe en is er gewoon meer capaciteit nodig.
Verschil bij de EV is dat er weinig gelijktijdigheid is, en de meeste laadsessies 's avonds/'s nachts plaats vinden. Dit ivm vaak lager tarief, dan is er gigantisch capaciteit over. Zie onder andere dit grote praktijkonderzoek:

https://e-drivers.com/de-...l-eens-mee-kunnen-vallen/
Dit is dus exact waar ik mee zit. Ik heb nog 3 jaar lease maar als het even kan financieel gezien wil ik daarna graag elektrisch of minimaal plugin Hybrid gaan rijden. Maar dan moet er wel een lader zijn.

Ik parkeer op straat voor mijn huis. Die afstand is niet groot dus geen enorm probleem. Maar als iedereen laadkabels over de stoep gaat leggen dan wordt dat er vervelend voor de ouderen in de buurt die slecht ter been zijn of een rollator gebruiken.

Ik zou in theorie mijn voortuin plat kunnen gooien en er een parkeerplaats van maken, maar we willen juist minder stenen tuinen en niet meer. Daar komt bij dat veel mensen die optie niet eens hebben.
Zijn er niet veel mensen die zouden kunnen laden op/of in de buurt van het werk?
Een deel wel natuurlijk. Maar veel mensen gaan niet met de auto naar het werk, maar hebben wel een auto. Waar gaan die laden dan, allemaal bij de Lidl?

Het is ook niet perse een probleem van nu, maar wel als over een aantal jaar de helft van de mensen in de straat elektrisch rijdt.
Bij ons in de buurt hadden we iemand die aan de straat parkeerde en een kabeltje over de stoep had. Ik geloof dat die naar de gemeente gestapt is, die hebben het zo gemaakt dat er nu een putje op de parkeerplaats is waar een laadkabel aan gehangen kan worden.

Ondergrondse laadpunten of kabelleidingen lijkt me een prima oplossing voor die situaties.
Dit is gewoon commercie, Tesla ziet de groei van andere merken en verdient op deze manier ook geld aan deze auto’s. De autoverkoop is leuk, maar het laadnetwerk zorgt op lange termijn voor stabiele inkomsten.
Dan vraag ik mij af bij welke superchargers jij komt, afgelopen weekend nog die in kortrijk en lille, >10 plaatsen beschikbaar. In Den Haag waar ik vaker laad, >15 beschikbaar. Leiden >20 beschikbaar.

En het is niet zo dat ik op vreemde tijden laad, ook vaak rondom de spits.
Precies - in de 4 jaar dat ik nu mijn X rij nog nooit (echt) lang hoeven te wachten.

En al helemaal niet op roadtrips in België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië nog nooit gehad dat ik in een rij moest staan om te laden (dat beeld wat steeds weer geschetst wordt). Ik zeg bring it on.. dan wordt de overstap naar de F-150 Lightning ook minder moeilijk :D
De EV evolutie lees meer EV's begint nu ook pas echt op gang te komen, er komen er dit jaar al steeds meer van andere merken.
Natuurlijk is het logisch dat je de afgelopen 4 jaar weinig problemen met wachten hebt gehad. Naast tesla waren er in volume nu niet echt veel andere merken.
Nou ja er wordt hier deels een beeld geschetst alsof het nu al een en al ellende is qua wachten.. dat heb ik echt nog nooit meer gemaakt.

Kan mij voorstellen dat je op een zwarte zaterdag inderdaad moet aansluiten (wat ook al voor normale auto's geldt) - maar als je niet overdag reist dan zal je dat probleem vast niet of minder hebben.
Geef alleen maar aan de EV pas net op gang begint te komen en dat als straks 10- 20 of 50% van het wagenpark EV is het er heel anders kan uitzien.

Als je het over zwarte Zaterdag hebt is het probleem met EV nog vele malen groter. Tanken doe je normaal in zeg 5 minuten, dus 10-12 auto's per uur.
Bij EV 2 auto's per uur ?
Als we dus straks op 50% EV zitten zal het tijdens dit soort pieken wel een probleem kunnen worden. Maar goed dat is toekomst waar wel al rekening mee gehouden zou moeten worden.
Je hebt helemaal gelijk - dit moet ook een impuls (en een wake-up call) zijn om het bestaande Supercharge netwerk en de alternatieven uit te breiden en met elkaar te laten samenwerken. Zodat je als EV rijder een compleet overzicht hebt van je laad-opties.
Dat zal dan een app zijn die verbonden is met de verschillende aanbieders van stroom en zo jou exact kan aangeven waar je nog stroom kan tanken.
De volgende stap is dat auto's communiceren met een centraal netwerk, hun bestemming en bereik doorgeven zodat een systeem de drukte al kan gaan voorspelen als er onderweg opgeladen moet worden, c.q auto's al gerichter naar ene of andere station kan sturen.

Dat betekend echter dat merken met elkaar moeten gaan samenwerken. Zie dat niet snel gebeuren, iedereen heeft eigen belang. Maar goed wie weet dan weer een app die met de 10 of 20 aanbieders overkoepelend kan samenwerken en dit in de juist banden kan sturen.

Het is een complex vraagstuk wat dat betreft maar wel zullen zien wie met wat komt.
Nou ja, dat gaat duren, maar ik hoop dat er eensvoor zulke dingen EU regels komen. Ik ben niet optimistisch: b.v. parkeerregels worden kennelijk per stad uitgevonden. Ik herinner me nog dat ik in Alkmaar wilde parkeren maar die meter alleen Nederlandse bankkaarten accepteerde 8)7 ! Als ik me goed herinner stond er wel in een paar talen dat je naar een of andere straat moest om met buitenlands geld te kunnen parkeren 8)7 8)7 8)7 .

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 22 juli 2024 15:48]

Supercharger Zaventem is bijna altijd volzet als ik er kom (toch tientallen keren per jaar), is al gelimiteerd en ook nog eens wachten. Dat wordt dus nog erger.
Misschien moeten ze die dan ook maar upgraden naar een V3 met meer dan 8 stalls..
Bij Peutie oost en west net voor Zaventem zijn net Fastned chargers geopend. https://fastnedcharging.c...-langs-vlaamse-snelwegen/
Ditto, in 2.5 jaar maar 1x bij een SUC gekomen die helemaal vol was. Dat was net buiten Oslo op een drukke route naar alle weekend-cabins, net op vrijdagavond... Ja dan trekt de gemiddelde Noor erop uit.

Ik heb iets van tien minuten in een rijtje gestaan en kon toen een stall nemen. Prima staan laden, m’n buurman zat ook al aan het eind dus de snelheid was dik in orde en ik ben toen even een lekker ijsje gaan gaan halen om vervolgens met een volle accu door te rijden naar de boot naar Denemarken.

Non-Tesla rijders overschatten de overlast van volle SUCs. Tuurlijk, je kan er een keer mee geconfronteerd worden maar dat is echt niet 10x per jaar.

En verder onderschatten mensen de waarde van het SUC netwerk van Tesla nog wel eens. Ik overweeg na deze lease auto te stoppen met lease, simpelweg omdat de bijtelling weer torenhoog gaat worden. Ik ben nu dus aan het nadenken wat ik ga kopen en ondanks alle problemen die ik ook met Tesla heb gehad is de beschikbaarheid van het SUC netwerk en de integratie daarvan in de software van de auto (niet onbelangrijk, qua beschikbaarheid en routing) is een hele belangrijke factor die ik zal laten meewegen.

Ik verwacht niet dat Tesla de SUCs voor iedereen open zal gooien, daar zijn simpelweg teveel praktische bezwaren tegen. Variërend van autos die simpelweg niet fatsoenlijk aan korte Tesla kabels kunnen aansluiten tot aan autos met te lage laadsnelheden waardoor de SUC te lang bezet zal worden... Ik verwacht meer dat tesla een deal met merken gaat maken maar dan wel eisen stelt qua integratie: stekker links achter, de juiste connector, de juiste minimum laadsnelheid en (niet onbelangrijk) volledige integratie van de billing in de auto zoals Tesla dat ook doet zodat er geen intelligentie in de SUC gebouwd hoeft te worden.

Als er dus een ander merk op de markt komt die ook bij Tesla SUCs terecht kan dan zal die zeker op mijn shortlist komen over een paar jaar.
Het komt mij zowel in binnen als buitenland ook helemaal niet bekend voor. Vroeger wel, maar nu zie je gewoon op het scherm in de auto dat vrijwel overal altijd een ruime overcapaciteit is. Die kunnen ze zo prima benutten en het netwerk nog verder uitbreiden.
Rond etenstijd is het altijd druk bij de superchargers. Begrijpelijk, want eten en laden is een goede combi. Maar als je het hebt over ">10" beschikbaar, dan heb je het al over een grote laadlocatie. In het buitenland zijn er plekken waar maar 4 of 6 palen staan, zoals in Rungis bij Parijs. Hier had ik vorig jaar tijdens mijn vakantietrip een laadstop, omdat ik in het nabijgelegen Thiais (12 palen) niet met m'n caravan terecht kon.

Omdat bij V2 superchargers twee laadpalen één lader delen, probeer ik meestal een paal te pakken van een lader waarbij beide palen vrij zijn, om de hoogste laadsnelheid te krijgen. Tijdens vorige zomer lukte dat niet in Senlis (16 palen), Rungis (6p) en Clermont-Ferrand (8p). Bij die laatste locatie heb ik zelfs een minuut of 10 moeten wachten tot 1 van de 8 palen (waarvan 2 defect) vrij was.

Ik verwacht voor komende vakantie dat het drukker zal zijn dan vorig jaar, dus ik moet misschien de wederhelft maar gaan voorbereiden dat er kans is op een wachtrij bij laders. My point being: niet overal zijn grote laadlocaties en zelfs dan zijn er piekmomenten. Ik denk niet dat de spits de piek is, maar juist rond het middaguur en rond 18:00/19:00.
helemaal mee eens. Ik heb een eerste generatie S85. Doordat ze die laadsnelheid naar beneden hebben gebracht sta ik er 3 kwartier tot een uur te laden als hij bijna leeg is en ik tot 90% wil laden. Altijd fijn als je meteen kunt laden en er verder weinig mensen zijn. Maar als het drukker wordt zal de 2e stall vaker bezet zijn en dan halveert de laadsnelheid.

Geen goede move voor de Tesla rijder.

Wel goed voor de koers. De marges op stroom zijn enorm.
CCS upgrade en dan heb je bij v3 laders toch geen last meer van die paired stalls?
Klopt de stroomprijs voor grootverbruikers ligt rond de 6-9 cent per kWh.
Maar vergeet niet als je een 350 kWh lader hebt en er dan 10 van staan je ook dik moet betalen voor deze capaciteit of die nu wel of niet gebruikt wordt. Dan de infrastructuur.
Neemt niet weg dat als je soms bedragen van 50 cent per kWh lees dat toch erover is.
Wel goed voor de koers. De marges op stroom zijn enorm.
Grappig dat je dit aanhaalt, want volgens mij is Tesla juist heel schappelijk qua stroomkosten. Ze hanteren 24 cent per kWh als indicatie voor de kosten voor superchargen. Dat is bijna even duur als thuis laden en goedkoper dan bijvoorbeeld Ionity (79 cent per kWh).

Trouwens, heb jij met je 1e generatie Model S niet unlimited free supercharging? ;)
ik heb inderdaad unlimited free Supercharging.

Ik dacht dat Tesla tegenwoordig 37ct per kWh is.
Nee, in Eindhoven bijv. €0,22 ex BTW.
en voor de wereld.
Gezien vanuit Tesla snap ik het wel, kunnen ze vast een mooi centje mee verdienen.
Vervolgens hebben ze ook meer kapitaal om het netwerk sneller uit te kunnen breiden hopelijk
Bart ® Moderator Spielerij @bones21 juli 2021 09:24
Als je als Teslarijder alleen maar aan jezelf denkt, dan is dit inderdaad geen goede move van Tesla. Ben je wat minder egocentrisch ingesteld, dan is dit gewoon supergoed van ze, op alle vlakken.
Is toch niet echt egocentrisch om een voordeel waar je indrect voor hebt betaald (door een Tesla te kopen), te willen behouden ?

(ik heb geen Tesla hoor)
Bart ® Moderator Spielerij @Tintel21 juli 2021 09:47
Je hebt betaald om te kunnen laden bij de superchargers, en dat kun je nog steeds. Als je anderen dat niet gunt, terwijl er voor het grotere geheel overduidelijk voordelen aan zitten, dan ben je imo egocentrisch.

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 22 juli 2024 15:48]

dat kun je nog steeds
dat is dan wel de vraag - als het aantal gebruikers opeens meer dan verdubbelt. Dan zul je vaker naast den pot pissen...
Ik heb levenslang gratis supercharging (mag ook wel voor een auto van 180K). Heb je de prijzen eens gezien bij Ionity? Jij betaalt graag véél meer elders voor het grotere doel?
Bart ® Moderator Spielerij @oscar oscar21 juli 2021 09:48
Jij kunt straks toch nog steeds gratis laden bij de superchargers?
Nou ja, bij een benzine auto krijg je misschien een volle tank bij aankoop. Ook bij een dure auto zit de brandstof er niet bij dus ik zou niet weten waarom dat bij een EV wel zo zou moeten zijn.
Jij betaalt graag véél meer elders voor het grotere doel?
Met goede marktwerking gebeurt het omgekeerde. Jij mag gewoon nog steeds je Tesla-punten gebruiken, maar anderen nu ook.

Als Tesla dan vervolgens een concurrerende prijs van € 0,24 / kWh rekent, terwijl Ionity dezelfde dienst levert voor € 0,79 / kWh, heb ik wel een vermoeden waar het drukker wordt.

Tesla heeft dus nu de positie om de concurrentie op de markt aan te wakkeren, wat ze hopelijk ook gaan doen (en ja, jouw € 180.000,- draagt hier aan bij, want die laadpalen zijn ook ergens mee gefinancierd. Thanks, I guess?)
Precies de goeie move - exact zoals Musk al beoogd had: de auto-industrie moet elektrisch worden, ongeacht of je dan een Tesla hebt of niet.

Niet voor niks dat hun patenten vrijgegeven zijn. En dit is gewoon conform de bedrijfsvisie.

Vwb de wachtrijen: een Tesla kan overál laden, andersom niet. Auto’s die eerst elders stonden te laden kunnen nu bij SC’s terecht en daarmee komen er elders dus laadplekken vrij waar Tesla’s weer kunnen staan.
Ik ben wel benieuwd hoe ze dat met de tarieven gaan doen. Leuk dat er op andere laadplekken plaatsen vrij komen maar ik betaal toch liever 0,24 dan ergens tussen de 0,60 en 0,80 per kWh bij de andere snelladers. Verder wel voorstander van het plan, op die manier kan de EV markt verder groeien.
Maar dit zorgt toch juist voor meer druk op de concurrentie om de prijzen te verlagen? Dat lijkt me alleen maar goed.
Ja ik vrees ook dat het gebruik kostbaar zal worden. Als je ziet dan €0,75 voor snelladers geen uitzondering zijn (met name Ionity) dan maak ik me daar wel lichtelijk zorgen over.
Dit is eigenlijk het enige juist antwoord om hier op tegen te zijn. De Tesla snelladers zijn véél goedkoper dan alle andere snelladers op de markt. Sterker nog, ook goedkoper dan een reguliere laders Dus reken maar dat het bij de Tesla laders veel drukker gaat worden. Daar zou ik als huidige Tesla rijder ook niet happy mee zijn.
Tesla heeft de patenten helemaal niet vrijgegeven. Tesla heeft gesteld dat elke fabrikant gebruik mag maken van een deel van de patenten van het bedrijf, maar wel onder voorwaarden. 1 van die voorwaarden is dat de fabrikant die gebruik wenst te maken van deze patenten geen enkele andere fabrikant mag aanklagen, ongecht of het om Tesla danwel een andere autofabrikant gaat, voor inbreuken op hun eigen patenten. Met andere woorden: Tesla, een nieuwkomer op de automarkt met relatief weinig patenten zegt: jij mag onze patenten gebruiken als jij je eigen patenten opgeeft voor de hele markt.

Wie gaat daar ooit in meestappen? Niemand. Maar ondertussen krijg je dus wel mensen die gaan verkondigen dat Tesla zo goed bezig is want ze hebben hun patenten opengesteld.

Net zoals de superchargers. Tesla had dit veel eerder kunnen doen. Nu ze stilaan door overheden gaan verplicht worden gaat men het ineens wel doen. Het is dus niet uit de goedheid van hun hart dat ze deze beslissing nemen, maar ook weer omdat overheden komen aandringen. Fabrikanten hadden altijd al de mogelijkheid om ondersteuning voor het Tesla laadnetwerk in te bouwen, maar moesten daarvoor wel een onbekend bedrag betalen aan Tesla bovenop de kost van de elektriciteit. En ze kregen geen enkele inspraak in de ontwikkeling van de laadstandaard of het netwerk. Iets dat ze met CCS en CHAdeMO wel hebben daar dat open standaarden zijn.
Juist wel een goede move, het zou zelfs wettelijk verplicht moeten zijn dat alle laadpalen werken voor alle auto's, ongeacht merk.
Dat is ook wat Europa wenste te bekomen met de standarisatie op CCS
Ik denk juist dat dit erg positief is. Op korte termijn heb je gelijk, maar het opent ook mogelijkheden voor Tesla om op plekken die normaal niet uit zouden kunnen toch winstgevend kunnen zijn. Verder is er dan op lange termijn geen driedubbele infrastructuur aangelegd, wat goed is voor het milieu en kosten. Ik zie dit als een win-win, met op korte termijn een licht nadeel
Jij rijdt dus niet in een Tesla voor het milieu begrijp ik?
De meeste tesla koper rijden het zakelijk vanwege de lage bijtelling.
Model S was populair omdat in het begin geen bijtelling. Op een auto van een Ton scheelt dat toch aardig wat euro's in de maand.
Als ik mag gokken was bijtelling voor de meeste een reden om Tesla of een EV te nemen en milieu niet echt.
Idem met golf aan verkopen van hybride met lage bijtelling die uiteindelijk bijna nooit op stroom gereden werden.
Geld is voor de massa een grotere motivatie dan milieu.
Dat kan toch? Ik rijd toch ook niet in een benzine auto om het milieu te schaden.
moeten ze meer van die dingen plaatsen. Uiteindelijk zal ooit de tankstations verdwijnen.
Meer omzet door reguliere tarieven ipv "aanbiedingstarief" voor de Tesla rijder kan juist voor zorgen dat er meer laadpalen komen...
Anoniem: 9278 @bones21 juli 2021 10:42
Zeer goede move wat mij betreft.

In Ierland en Noord Ierland is de infrastructuur Knudde. 1 snellader (50) met altijd een rij waar ik woon. Terwijl de Tesla superchargers bijna allemaal vrij zijn.
Moet je maar een Tesla kopen.
Anoniem: 9278 @bones21 juli 2021 16:02
Blijkbaar niet als ze hun netwerk openstellen.
Geen goede move, het is al zo druk bij de superchargers, de wachttijden zullen nu nog veel meer toenemen.
Als ze 100% bezetting met Tesla klanten kunnen halen kunnen ze dit toch gewoon weer terugdraaien?
Omdat Tesla zonder subsidie het hele infrastructuur opgezet heeft. De overheid heeft dus niks over te zeggen. De ionity van de Duitse auto fabrikanten komt niet van de grond en is nog eens ontzettend duur. U kunt beter daar uw beklaag doen Destijds waren de snelladers opgezet omdat Tesla de noodzaak zag. Nu zet Tesla dit open voor adoptie en zijn ze een USP kwijt. Uw betoog over Tesla klopt dus niet

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 22 juli 2024 15:48]

Mixed feelings.. heb zelf een Tesla en had speciaal ervoor gekozen omwille van het laadnetwerk en de schappelijke prijs hiervan. Klopt ook nog eens zoals in de vorige comments dat deze stalls specifiek ontwikkelt zijn voor Tesla's. Zowiezo gaat dit niet voor de komende jaren overal zijn vermoed ik. Elke stall zal aangepast moeten worden met een soort van NFC chip lijkt me om voor externe auto's te kunnen laden.

De meeste superchargers liggen ook afgelegen met stukje van de afrit. Gaat ook vele afschrikken die gewoon op een parking gaan kunnen laden naast autosnelweg.
met een app kunnen ze dat vadt oplossen zonder ombouwen
Anoniem: 1322 @frye21 juli 2021 10:58
Zowiezo gaat dit niet voor de komende jaren overal zijn vermoed ik. Elke stall zal aangepast moeten worden met een soort van NFC chip lijkt me om voor externe auto's te kunnen laden.

De auto's kunnen nu al laden, alleen het betalen moet nog geregeld worden. NFC is niet nodig omdat de auto direct 'authenticeert' met de laadpaal. Ik denk dat je wel een Tesla account moet hebben (met creditcard) zodat dit direct afgehandeld kan worden. De tarieven zullen ook wel hoger zijn voor niet-tesla bestuurders..
Tsja. Ze hebben nooit beloofd dat ze de Superchargers exclusief zouden houden. Ook komen er continu weer meer superchargers bij. Het netwerk is nog lang niet af. Dus ik denk niet dat jij straks niet makkelijk meer kunt laden hoor. Volgens mij hoeft iedere stall niet aangepast te worden. Maar zo wel, waar ligt het probleem precies? Ik begrijp je mixed feelings niet zo. Dit is een geweldig gebaar richting de gehele ev markt en volgt het doel van Tesla.
Waarom zou men de Tesla laders moeten aanpassen? Tesla gebruikt CCS, een open standaard die ook communicatie met de wagen mogelijk maakt en waarbij de wagen zich kan identificeren. Tesla kan dus perfect een lijst met compatibele wagens weergeven, waarvan zij weten dat ze zich kunnen identificeren. Je zet een Tesla account op, registreert je wagen daarin, gaat naar een Tesla lader, plugt je wagen in en krijgt na vertrek de afrekening in je app te zien.
De meeste superchargers liggen ook afgelegen met stukje van de afrit. Gaat ook vele afschrikken die gewoon op een parking gaan kunnen laden naast autosnelweg.
Ik vraag me ook af wat nu de meerwaarde is van een Tesla laadstation over de concurrentie. Misschien dat ze sneller laden? Maar dat lijkt me een kwestie van tijd.
Jammer, op drukke momenten zijn er vaak aardig wat superchargers bezet. Zal nu alleen maar toe nemen.
Wat is er jammer aan? Dit is een stimulans voor elektrische wagens en was te verwachten. Natuurlijk zal een klein groepje nu gaan klagen omdat hun "verkregen privileges" de vuilbak in gaan en elektrisch rijden voor steeds meer toegankelijk wordt.
Hangt ervan af wat je als een privilege beschouwd.

Kijk je naar Ionity, netwerk opgezet door een aantal fabrikanten, dan betaal je rond de 70c/kWh als je geen auto van hun hebt of een abonnement van 20 euro per maand. Je zit rond de 35c/kWh met een abonnement dacht ik.

Voor Tesla zit je rond de 30c/kWh op hun netwerk als ik me niet vergis. Ik vermoed dat Tesla hetzelfde model zal hanteren voor niet Tesla voertuigen, zijnde het ontmoedigen van laden door andere merken door een hogere prijs aan te rekenen, zodat ze meer inkomsten hebben. De andere merken kunnen in noodgevallen wel bij Tesla gaan laden.

Die abonnementen per netwerk zijn absurd. Dit gezegd zijnde, wil je natuurlijk geen gebruik maken van publieke laders, maar zoveel mogelijk thuis laden. Ik kan moeilijk thuis laden, maar heb wel een Tesla supercharger in de buurt. Het zal dus waarschijnlijk een Tesla worden, met laden op het werk, af en toe een kabel door de lucht en laden voor de deur en de rest op supercharger, wat niet ideaal is voor de batterij.

De prijzen gaan nog leuk worden wanneer de accijnzen van brandstof naar de elektriciteit gaan verhuizen.
Het tarief bij Tesla verschilt per supercharger maar in NL ligt dat rond de 0,24 per kWh. In het buitenland kunnen andere tarieven gehanteerd worden.
Naja, als jij een dure auto gekocht hebt omdat je overal snel kan snelladen en je nu in de rij moet staan achter gebakjes die maar tot 50kwh kunnen laden dan mag je dat best jammer vinden vindt ik.
Ben zelf nog nooit een volle tegengekomen, de Supercharger locaties worden ook steeds groter met vaak minimaal 16 stalls.

En met deze move komt er nog veel meer omzet binnen waardoor ze nog meer Superchargers kunnen bouwen. Ook zal het waarschijnlijk makkelijker zijn vergunningen te krijgen als de stalls geschikt zijn voor meerdere merken.
Openstellen is nog best een uitdaging:
Opstelling van de laadpalen is afgestemd op Tesla's. Auto die laadstekker niet links achter heeft zitten gaan niet kunnen laden of moeten er voorruit inrijden als in de voorbumper anders gaat het nooit lukken (kabels zijn heel kort bij een Tesla SC)

Geen pasjes nodig nu, auto wordt herkend en laden maar, hiervoor zullen dus aanpassing gemaakt moeten worden voor niet Tesla's die met hun laadpas moeten gaan afrekenen.

Met name het eerste punt is echt wel een dingetje lijkt me.
Als het grootste issue is dat ze vooruit ipv achteruit naar de lader moeten rijden, dan komt het vast wel goed :)
Sommige auto's hebben geluk, andere weer niet. VW e-Golf heeft z'n aansluiting bijvoorbeeld rechtsachter zitten en dat gaat alleen werken als je de paal ernaast pakt ;) Mijn vermoeden is dat ze wel iets met de kabels gaan doen. Die zijn maar iets van 1.5 tot 2m lang en de stalls staan links achter. Dan red je het bij een hoop andere merken niet tot de laadpoort tenzij die links helemaal achteraan zit.
Er zijn ook bij Tesla verschillende opstellingen van laadpalen, hangt af van het terrein waarop de laadpalen staan.

En ik verwacht dat het nog altijd noodzakelijk zal zijn dat de wagen zichzelf kan identificeren aan de laadpaal. Vele wagens kunnen dat vandaag al en Fastned maakt daar ook gebruik van om plug and charge aan te kunnen bieden. Je zal, neem ik aan, op voorhand een account bij Tesla moeten aanmaken, je chassisnummer ingeven en je zou klaar moeten zijn.
Het is al mogelijk (of was mogelijk) ook in Nederland, gratis te laden met bv. de E-Niro

https://insideevs.com/new...s-charges-other-evs-free/
Dit is/was vaak de voornaamste reden waarom ik zelf een tesla heb overwogen. Het laadnetwerk van tesla is ontzettend goed, alleen de auto's vind ik wat minder.
Eens. Het lijkt nu ontzettend lucratief om voor een tesla auto te gaan: vergevorderde autopilot functies, groot supercharger netwerk, vooralsnog een competitieve prijs. Echter ben ik bang dat in de toekomst de gevestigde automerken hier beter uit de verf gaan komen. Betere quality control, groter dealernetwerk en bovendien meer ervaring leiden tot een uiteindelijke betere auto (imo)

Hierin is tesla wel goed bezig. Het leggen van infrastructuur en op meerdere plekken in de chain zitten (batterijproductie bv.) zorgt ervoor dat hun voet stevig in de EV markt wordt gezet
Dealernetwerk kun je vergeten. Dealers gaan steeds meer verdwijnen Tesla is daar het goede voorbeeld van.

Maar de andere merken hebben idd betere quality control. De EV markt staat pas aan het begin en voor de Tesla gelovigen lijkt het er soms op dat Tesla het enige merk is dat zal overblijven of altijd een voorsprong zal hebben.
In een nieuwe markt zie je in het begin altijd een paar aanbieders, naar mate de markt groeit komen er steeds meer aanbieders, dat gebeurt nu ook met EV markt.
Ik snap dat dealernetwerken verouderd zijn vandaag de dag, maar waar laat je dan je Tesla repareren wanneer er issues zijn? Ik neem aan dat dit op korte afstand opgelost moet/kan worden.
voor een aantal zaken komt er gewoon een busje op locatie ;-)
Het is al lang begonnen: https://www.autogids.be/a...-dealercontracten-op.html
De constructeursgroep, die 14 merken in portefeuille heeft waaronder Alfa Romeo, Citroën, DS, Fiat, Jeep, Opel en Peugeot, is van plan de opzegtermijn te gebruiken om "een duurzaam distributiemodel te bevorderen door te steunen op een efficiënt, effectief en geoptimaliseerd distributienetwerk voor meerdere merken".

[Reactie gewijzigd door bbob op 22 juli 2024 15:48]

Welke auto's zijn dan een beter alternatief?
BMW ix3, Audi E-tron, Mercedes EQC... in dezelfde prijsklasse als een Tesla
Mooie wagens, maar qua efficiëntie doen die het toch een pak minder dan Tesla.
E-tron heeft in de praktijk gemiddeld 25kWh/100km nodig.
Tesla is wat efficiëntie betreft wel verder inderdaad. Dus kwa rijbereik lever je wel wat in, maar op andere vlakken doen de Duitse auto's het toch wat beter. Maar dat is iets persoonlijks en kwestie van smaak :-)
Dat is een flinke rits aan klachten inderdaad! Ik rijd zelf inmiddels een jaar in een E-tron en herken mij niet in al zijn klachten, behalve het achterlicht dat soms half aanging. Maar dat is inmiddels opgelost.

Ik rijd een E-tron 50 en mijn range was afgelopen winter zo'n 250 km en momenteel met de warme dagen zit ik op minimaal 300km met een volle accu. Ik rijd voornamelijk korte afstanden wat de range negatief beïnvloed (tussen de 25 en 30kWh/100km). Als ik langere stukken rijd haal ik in de winter eenvoudig 23kWh/100km, met deze warme dagen onder de 20kWh/100km. De manier van rijden is daarbij wel van groot belang, ik maak er een soort sport van om het zo laag mogelijk te krijgen elke rit. Mijn vrouw let nergens op en haalt dat dan ook niet :+

Maar de range is niet waarom ik voor een E-tron heb gekozen. Range was voor mij van minder belang omdat niet op vakantie ga met de auto en max. 10.000km per jaar rijd. Het model en de afwerking zowel interieur als exterieur was voor mij belangrijker, vandaar mijn keuze voor deze auto.
Ik ben helemaal akkoord met @Empo Technologisch gezien zijn Porsche (Taycan), Hyundai (Ioniq 5) en KIA (EV6) beter met hun 800V batterijen. Uiteindelijk is een EV een rijdende batterij :+
800V zorgt voor snellere laadtijden en hogere efficiëntie.
De laatste twee zijn bijzonder ruime wagens met een specifiek design tegen een scherpere prijs dan Tesla model 3.
Echter het supercharging netwerk heeft voor mij de doorslag gegeven om voor Tesla te kiezen.
De auto's met een 800v systeem hebben op dit moment nog een klein nadeel als ze aan een laadpaal hangen die max 400v kan bieden, zoals de superchargers. Het laadcircuit in de auto moet dan die 400v omzetten in 800v en dat zorgt weer voor lagere laadsnelheden (zie de video's van Björn Nyland waar hij dit ervaart).

Steeds meer laadpalen kunnen 800v aan en dan laad zo'n auto echt enorm snel.
Technologisch gezien beter?
Ja, de stroom kan gehalveerd worden voor zelfde vermogen... Tot daar het 'technologisch beter'.
Daarom dat Porsche je nu probeert te laten laden aan max. 200kW ipv 260...

Dan haalt Tesla betere cijfers met hun 400V systeem en kun je zeggen dat ze Technologisch verder staan 😀
audi etron
polestar 2
bmw i4 straks ook verwacht ik
jaquar ipace.

zitten op zelfde niveau qua prijs of tussen de m3 en s

heb zelf lang getw3tussen de m3 en polestar 2 ven voor de laatste gegaan. iets minder efficiënt maar design past meer bij mij en ik vond de afwerking beter, meer premium
Wauw, wat doet iedereen toch met al die tijd die overblijft als ze M3 typen in plaats van Model 3? Een M3 is een BMW met een heerlijke benzineslurpende motor, geen rijdende spaarlamp.
Lijkt mij wel irritant als Tesla eigenaar. Hierdoor zullen de beschikbare plaatsen om te laden op dit netwerk afnemen waardoor je dan opeens langer staat te wachten om überhaupt te mogen laden.

Ik weet niet precies hoe het zit met de superchargers maar heb soms de indruk dat er wel rijen staan bij de elektrische laadpalen langs de snelweg.
Die rijen langs de snelweg heb ik persoonlijk nog niet meegemaakt. Ik vermoed dat dat alleen gebeurt in vakantieperiodes. Daarnaast kun je als Tesla rijder zien hoeveel palen er beschikbaar/bezet zijn op een locatie, direct op de kaart. Dat ziet er dan zo uit (hele oude foto, tegenwoordig zie je in de Pointers op de map al een getal staan.)
ik wel, bij Fastned in Goes. 2 paaltjes. Eerst 30 minuten wachten, bleek er aan 1 paal geen omvormer voor een Tesla te hangen. De Jaguar achter mij maar voor laten gaan, weer 30 minuten wachten op de andere paal en toen genoeg geladen (tegen 60ct per kWh) om de Superchargers in Breda te bereiken. Daar weer een uur kunnen laden. Dat was wel een dagje dat ik mijn buik redelijk vol had van elektrisch rijden.
Daarna eigen laadpaal thuis geplaatst (daar moest ik flink voor verbouwen omdat mijn meterkas midden in mijn huis staat).
We hebben het hier over de tesla supercharger. Ik kan me voorstellen dat bij fastned (met maar 2 palen) dit wel vaker gebeurt inderdaad.

Fijn dat je nu thuis een laadpaal hebt, dat is natuurlijk gewoon de beste optie om te hebben, snelladen alleen nodig wanneer je echt dat beetje extra moet rijden.
Waarom ga je bij Fastned in Goes laden wanneer er in Middelburg een hele rij teslapalen staan bij het van der valk hotel?
omdat ik in Goes moest zijn en ik nog maar een klein stukje kon rijden.
langs de a12 bij gouda richting utrecht zie ik ze ook regelmatig in de rij staan bij fastned.
er zijn nog teveel mensen die zich volledig afhankelijk maken van de snelladers.
dat probleem lossen we het best op om langs e straten veel meer 11kwh laders te hebben. dan is het aantal mensen die voor de lange rit bij zo een snellader uitkomt een stuk minder
Maar het brengt ook extra geld naar Tesla toe om de SuperChargers nog verder uit te breiden. Prima toch?
Yariva Moderator internet & netwerken 21 juli 2021 09:11
Veel gemixte reacties hier. Persoonlijk, geredeneerd vanuit het milieu kan ik dit alleen maar toe juichen. Meer plekken voor iedereen, minder noodzaak om 2 stations naast elkaar te plaatsen die de techniek net weer even anders aanpakken. De prijs zal ongetwijfeld iets stijgen voor non-tesla rijders maar de voordelen wegen w.m.t. op tegen de nadelen.
Het is ook alleen maar goed dat dit gebeurd. Dat stekkers niet overal het zelfde zijn en dat het daardoor niet kan, kan ik begrijpen. Maar als je de zelfde stekker hebt zou het gewoon moeten kunnen. Je betaald gewoon voor de stroom en wellicht een opslag voor de afschrijving van het laadstation en het terrein.
Zou wat zijn als we een dergelijke situatie hadden met benzine en diesel. Sorry meneer, uw automerk kan hier niet tanken. Dit is alleen voor Amerikaanse auto's, voor uw Franse auto moet u 3km verderop zijn. Grmbl...

Een hogere prijs voor niet-Tesla rijders zou dan wel weer jammer zijn. Is het omdat Tesla die stations financiert zonder winst te willen maken op die laadpunten en de inkomsten uit autoverkopen daarvoor gebruikt?
Ja Tesla schijnt weinig/niks te verdienen op de laadpunten, de kosten worden gedekt door de verkopen.

Zelf ben ik wel voor een hogere prijs voor niet Tesla-rijders, dit klinkt niet eerlijk, maar als dezelfde tarieven gaan gelden gaat het zeer druk worden bij Superchargers omdat de prijs minimaal factor 2 lager. Beter doen ze een scherp tarief voor niet tesla rijders (bijvoorbeeld 40cent/kwh) zodat die toch relatief betaalbaar kunnen laden bij een Supercharger en Tesla daar zelf ook aan verdient.

Ionity doet dit ook, heb je een Volkswagen/Audi dan betaal je veel minder dan met een ander merk, al slaat Ionity hier wel in door en zijn ze de duurste in de markt (80cent/kwh)
ik denk niet dat ze een hogere prijs migen rekenen. ze mogen wel 10 jaar gratis laden bij tesla mee leveren met de auto bijv.
komt op hetzelfde neer natuurlijk 😉
klopt. Tesla vraag 23-24 cent per kwh. Vergelijkbaar aan thuis... Bij de andere super chargers vragen ze al 60cent... Hier in het dorp bij een parkeerplaats en langzaamladen 34 cent.
Dus dat een niet tesla gebruiker meer moet gaan betalen, zou wel logisch zijn. Anders staat iedereen alleen nog maar bij de tesla punten en wordt de rest nog maar matig gebruikt ;-)
Of kan andere leveranciers dwingen hun prijzen eens te bekijken :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.