Tesla maakt tien Nederlandse Supercharger-locaties beschikbaar voor niet-Tesla's

Tesla heeft tien Supercharger-laadlocaties in Nederland geschikt gemaakt voor het opladen van elektrische auto's van andere merken. Het gaat om een pilot die Tesla vandaag gestart is. Nederland is het eerste land waar Tesla deze mogelijkheid test.

Tijdens de pilot zijn er tien Supercharger-locaties in Nederland geschikt gemaakt voor het laden van andere elektrische auto's: Sassenheim, Apeldoorn Oost, Meerkerk, Hengelo, Tilburg, Duiven, Breukelen, Naarden, Eemnes en Zwolle. Tesla zegt toekomstige locaties open te stellen voor niet-Tesla's 'als hier genoeg capaciteit voor is'.

De laders gebruiken de Europese ccs-standaard voor snelladen. Een ccs-stekker ondersteunt DC-laden met een maximaal vermogen van 350kW. Dat maakt snelladen mogelijk. Auto's met een ccs-aansluiting hoeven geen verloopstuk te gebruiken. Wel waarschuwt Tesla dat de Supercharger mogelijk niet geschikt is voor elke auto. Zo zou de stekker die aan de lader hangt, niet in alle gevallen lang genoeg zijn.

Om de Supercharger-lader te kunnen gebruiken, moeten niet-Tesla-eigenaren via de Tesla-app de optie 'Uw niet-Tesla opladen' kiezen. Dan komt er een overzicht te staan met welke laadpunten geschikt zijn voor voertuigen van andere fabrikanten. Het laden van een 'niet-Tesla' is duurder bij Superchargers dan een Tesla. De genoemde reden van de hogere prijs zijn de meerkosten die 'het opladen van een groot aantal verschillende auto's' met zich meebrengt. De exacte oplaadkosten verschillen per locatie.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

01-11-2021 • 15:29

316 Linkedin

Submitter: bartlauwers

Reacties (316)

-13160310+1129+215+32Ongemodereerd152
Wijzig sortering
Zojuist even op een ander apparaat de Tesla app geïnstalleerd.

Laadtarieven "non-Tesla-owner":

Tesla Supercharger Eemnes 250 kW: € 0,57 / € 0,24*
Tesla Supercharger Naarden: 150 kW: € 0,57 / € 0,24*
Tesla Supercharger Breukelen: 150 kW: € 0,59 / € 0,26*
Tesla Supercharger Tilburg: 250 kW: € 0,57 / € 0,24*

Prijzen zijn per kWh.
* = met een abonnement (€ 12,99 per maand) zijn dit de laadtarieven.
Die tarieven met abo zijn wel zeer interesant. Dit heb je er na 40kWh per maand al uit. No-brainer en een stuk goedkoper dan Ionity en Fastned. Sterker nog. Vaak zelfs nog goedkoper dan de plaatselijke AC paal. Shell heeft mede doordat je geen abonnementskosten hebt ook wel een interessante propositie als je niet aan een abo vast wil zitten.

Wil je niet aan een abo vastzetten en toch redelijk goedkoop kunnen laden is Shell the way to go. Vind je het niet erg maandelijks een bedrag af te tikken en doe je regelmatig aan snelladen is Tesla een prima overweging.

Rekenvoorbeeldje 40kWh Tesla in en excl. abonnement:

40*0,57 = € 22,80
40*0,24 + 12,99 = € 22,59

Fastned:

40*0,59 = € 23,60
40*0,35 +11,99 = 25,99

Ionity:

40*0,79 = € 31,60
40*0,35 + 17,99 = € 31,99

Shell Recharge:

40*0,35 + 0,35 transactiekosten = € 14,35

Bij 250kWh (regelmatig snelladen wordt de prijs als volgt incl. en exclusief abo's):

Exclusief abo's:

Tesla 250*0,57 = € 142,50
Fastned 250*0,59 = € 147,50
Ionity 250*0,79 = € 179,50
Shell 250*0,35 = € 87,50 + € 0,35 per keer transactiekosten

Inclusief abo's:

Tesla 250*0,24 + 12,99 = € 72,99
Fastned 250*0,35 + 11,99 = € 99,49
Ionity 250*0,35 + 17,99 = € 105,49
Shell 250*0,35 = € 87,50 + € 0,35 per keer transactiekosten

NB: Speciale tariefstructuren zoals bijv. voor VAG/Hyundai/KIA e.d. bij Ionity hierin niet meegenomen.

[Reactie gewijzigd door Trackerfire op 1 november 2021 16:16]

Maar ik zie in dit staatje ook eenzelfde probleem als bij streaming abonnementen: als je een vaste route rijdt, is het een kwestie van uitzoeken welk abo het beste is. Rijdt je willekeurige routes dan zul je algauw meerder abo's nodig hebben. Per maand €50 aan abonnementen betalen die je vaak niet eens gebruikt lijkt me ook weer niet fijn...

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 1 november 2021 18:15]

Dan zit je inderdaad een beetje vast aan Fastned, die veruit de hoogste dekkingsgraad bieden. En eventueel dus Shell, daar hoef je geen abonnement te nemen om vrij goedkoop te laden.
Tankpasje van de zaak is wat dat betreft toch wel heel prettig. Hoef je nergens naar te kijken of verschillende abonnementen te nemen.
Tankpasje van de zaak is natuurlijk voor het gros van de werknemers (zeker degenen bij de brandstof/energiekosten van de auto een grote kostenpost zijn) niet realistisch
Ik neem aan dat het merendeel die voor werk willekeurige routes moet rijden, toch gewoon ook zijn "tank" kosten vergoed krijgt. Privé elke dag honderden kilometers moeten rijden in willekeurige richtingen, kan ik me niet inbeelden.
Huh? Ik neem toch aan dat iedereen met een auto van de zaak, tevens een tankpasje heeft. Een aangezien vermoed dat het overgrote deel van de elektrische rijders zakelijk is, zullen deze toch over het algemeen beschikken over een tankpas?
Tesla zit nu natuurlijk nog in de pilot. Wanneer ze dit gaan uitrollen over alle laadpunten, dan wint Tesla het eenvoudig weer van Fastned qua dekkingsgraad.
Zijn er meer Tesla 'vestigingen' dan fastned (dus niet aantal laadpalen, maar locaties)
Fastned zit op zo'n 140 stations volgens mij, Tesla heeft er in Europa al zo'n 600. Nu is Europa als geheel natuurlijk groter dan alleen het gebied waarin Fastned zich momenteel begeeft, maar voor dat gebied is er denk ik zoveel keuze dat het niet echt heel veel uitmaakt welk van de providers je kiest.`
Tenzij de zaak niet toelaat aan dure snelladers te laden.
Fastned heeft misschien de hoogste dekkingsgraad nu nog, hoewel ze vaak maar max 4 laad punten per stop hebben. Je vergeet dat een beetje EV tegenwoordig al snel 400KM doen. Als je elke dag vol vertrekt dan maak je niet heel vaak gebruik van die laadstops en is dichtheid dus iets minder van belang.
Het zou helemaal ideaal zijn als je het Tesla abonnement per maand kunt aanzetten.
Dan kun je, als je op vakantie gaat, ook dat netwerk gebruiken en heb je aardig wat meer palen tot je beschikking. Kan me voorstellen dat je normaal gezien ook wel zonder de Tesla palen kunt in Nederland.

Maar goed, eerst maar eens afwachten hoe de test uitpakt en hoe snel ze dit Europees uit gaan rollen.
Ik dacht gehoord te hebben dat je per maand betaalt en dat het maandelijks opzegbaar is.
Dit is dus waarom ik altijd de comments lees!

Mooie discussie welke laat zien hoe de nieuwe markt van elektrische rijden eruit gaat zien.

Als je het vergelijkt met het oude energiemodel is er dus nu een abonnements korting te krijgen. Energie leveranciers kunnen beter speculeren op de markt, er is een grotere gegarandeerde afname.
Het addertje onder het gras is dat stroom altijd een stroom is, niet een opgeslagen vorm van energie zoals benzine. Hierdoor hebben deze bedrijven grote voorspellingsmodellen waarmee ze stroom direct voor het beste tarrief inkopen van de markt. Door het abonnement kunnen ze een beter tarrief voorspellen. Het nadeel, je zit vast aan de laadpunten van het bedrijf.

Nu komt het interessantste, stel dat jij zelf een model hebt bedacht of zelf mee wil doen aan de daytrade van energie, zodat jou auto laad op het moment dat er bijvoorbeeld een overcapaciteit is aan wind en zon. (Met eem open source community moet dit zeker lukken) Nou dat mag dus niet. Handelen in energie mogen alleen gecertificeerde bedrijven.

Ik ben benieuwd hoe dit model zich verder gaat ontwikkelen.
Ja best netjes die tarieven en mooie uitwerking. Snap het ergens ook wel want anders zou er natuurlijk geen hond op die pilot afkomen. Goede ontwikkeling in mijn beleving, er is behoorlijk wat druk op het elektriciteitsnet en dan is het ergens wel zonde als je aparte netwerken krijgt. Hetzelfde gevoel heb ik als ik bij een tankstation zowel shell als fastned laders zie...
Jammer dat je je huis niet kan aansluiten voor €0,24 per kWh :+
Jammer dat je je huis niet kan aansluiten voor €0,24 per kWh :+
Kun je je auto niet per fiets opladen? :P
Hell yeah!!! Een gratis tip voor iedereen als je het niet wilt betalen!
Ben wel benieuwd hoe lang het duurt om je auto vol op te laden. :')

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 1 november 2021 16:11]

Een gemiddelde Tweaker kan denk ik op een héél efficiënte "e-hometrainer" 100W (elektrisch) een tijdje volhouden. Dus... 40 kWh = 400 uur. Dan kun je beter naar je bestemming fietsen, denk ik zo. :P Met 400 uur fietsen à 15 km/h fiets je 6000 km.

Geeft denk ik wel heel duidelijk het verschil weer in efficiëntie tussen de voertuigen auto en fiets als het gaat om het vervoeren van een homp vlees (mens).
Alleen kan je een auto opladen met zonne energie en een mens moet je voeden.
De mens in de tesla moet je met dat soort kilometers ook voeden :p
De mens in de Tesla zal minder verbruiken en dus ook minder gevoed moeten worden.
dat is een marginaal verschil in tegenstelling tot alles wat komt kijken bij de productie en onderhoud van een auto, brandstof, toeleveranciers, etc, etc.
Indirect laad de mens ook op met zonne-energie.
Die zonnepanelen moeten ook ergens vandaan komen wat geld kost. Transport ook. Onderhoud ook van materiaal en van de monteurs. Al met al is waarschijnlijk de benenwagen de meest efficiënte transportvorm en een auto behoorlijk inefficiënt. 1000+ km verplaatsen om 1-4 personen te vervoeren.
Op wat voor soort energie groeit voedsel (oorspronkelijk dan)? ;)
15 million merrits
Ik las dat een kilo rundvlees gelijk staat aan 180 kilometer autorijden qua uitstoot. Dus mocht je fietsen, kijk dan wel uit wat je eet :P
Nu is het wel zo dat als je in je auto de AC helemaal uit zet (net als op de fiets) en met 15km/u gaat rijden, dat je wel een hoop efficiëntie kunt winnen en die 100W was (naar je eigen zeggen) op een héél efficiënte "e-hometrainer" en die 15km/u was op een gewone buitenfiets (met weer en rolweerstand etc.

Maar uiteindelijk verplaats je natuurlijk gewoon 1500kg meer, dus daar zul je wel verschil in gaan zien natuurlijk.
fietsdynamo is zo'n 0.5mA, 6 volt. 3watt uur volgens 5 tellen wikipedia
40 kWh / 3Wh = 13.333,333 dagen / 365 = 36,53 jaar.


Tesla model 3 is 0.145 kWh per km volgens de eerste link die ik zie in google
145/3 = 48.333
Dus iets meer dan 2 dagen non stop fietsen om 1 km te rijden.
Bij jouw berekening ga je er ook nog vanuit dat de fiets zelf beweegt. 3W weerstand is natuurlijk niks als je op een hometrainer op je laptop zit te werken.

en U x I= P is toch wel basis natuurkunde ;)
oooh, shit, de berekening niet nee. Alleen dat een fietsdynamo die waarden heeft.
Uiteraard een mooie uitdaging om hiermee je fitness doel te halen.
Met de hometrainer je autobatterij opladen.
Kan even duren.
Kun je je auto niet per fiets opladen? :P
Hell yeah!!! Een gratis tip voor iedereen als je het niet wilt betalen!
Ben wel benieuwd hoe lang het duurt om je auto vol op te laden.
Tip2: Met een elektrische fiets gaat het sneller ... 8-)
Je zegt het, maar met Vehicle to Grid zou je daar best een mouw aan kunnen passen
Daar zit ondertussen toch wel aardig wat inefficientie in al die laad en ontlaadprocessen. Zeker teveel om dit winstgevend te maken. Om maar niet te beginnen erover dat je ook de slijtage van de accu en de tijd die je de auto niet kunt gebruiken moet meerekenen. Nee, dit gaat echt niet profitabel worden.
Ja inderdaad. Zat er ook al aan te denken; je auto als kruiwagen om goedkope energie naar huis te brengen. Drie keer op en neer rijden naar de supercharger, voordat je de jacuzzi aan zet ;)
En ziedaar waarom Tesla wel (min-of-meer) gratis laden aanbiedt en geen V2G ;)
Er is niets gratis (meer) aan Teslas opladen, de tijd dat je gratis en onbeperkt laden kreeg bij een nieuwe auto is al heel lang verleden tijd.
Zag je mijn "min-of-meer" tussen die haakjes staan?

En op deze pagina komt het woord gratis 5x voor. Onder sommige omstandigheden is het blijkbaar mogelijk.
Je kan soms een referral bonus krijgen maar dat heeft weinig om het lijf. Verder is het tegenwoordig gewoon betaal dus, dus je opmerking dat het soms wel gratis mogelijk is is feitelijk juist maar verder weinig bruikbaar, want er gemiddelde tesla rijder heeft niet heel veel referral bonussen.
Het was nog NOOIT gratis. In 2014 kon je bij een Model S het "Supercharger pakket" voor 2000 USD erbij kopen. Heb ik toen ook gedaan. In feite was dat een pre-paid verhaal. Ze noemden het dan "free for the life of the car" hoewel dat woord "free" dus onzin was. Het was wel overdraagbaar aan de volgende eigenaar van het voertuig.
Jaren later bestond dat pakket niet meer omdat het in de prijs van de Model S en X verwerkt zat.
Weer later haalden ze het uit de basisprijs en kon je het pakket via referrals krijgen. Soms hadden ze stunt-acties. En zo werkt het tegenwoordig nog steeds voor de S en X.
Dan ben ik duurder uit dan nu
Mijn contract is voor hoog tarief 0,23 en laag tarief 0,22 inclusief BTW en alle belastingen :+

Looptijd is nog bijna 2 jaar, dus ik ben een blij man
Hier op variabel dus volgend jaar de pineut (waarschijnlijk zo'n 0,45 inc BTW). Gelukkig een NoM woning met wat overschot dus zo lang we salderen gaat alleen de prijs voor de laadpaal van de auto omhoog.
Alleen kom je niet in de buurt van de laadtijden van 200kW+. :)
Dat zijn helemaal geen gekke prijzen. Ionity betaal je veel meer, €0,79 als ik mij niet vergis.
Bij Fastned (weliswaar geen Ionity...) moet je een Maingau pasje hebben. Scheelt bijna de helft.
Nu niet meer hoor, sinds de energieprijzen omhooggeschoten zijn.
Maingau heeft recent zijn prijzen verhoogd en daar zit je nu ook al op 54 cent als je gaat DC snelladen en komt er na een uur snelladen (vroeger 2 uur) een bijkomende kost van 10 cent per minuut bij.
Scheelde bijna de helft. De tarieven van Mainhau zijn flink verhoogd. Het scheelt nog wel (ca 10ct/kwh), maar niet meer zoveel als een jaar geleden.
Maingau kun je niet (meer) in Nederland aanvragen. Tenminste, mij lukt het niet na meerdere keren proberen.
Tarieven die vergelijkbaar zijn met een Fastned dus. Maakt dat het netwerk zeker als alternatief kan dienen wanneer noodzakelijk en ik sneller voor een Tesla lader zal kiezen dan Ionity wanneer ik de keuze heb.
Ik blijf nog wel even bij Shell laden.
Maar fijn om de optie te hebben als de nood aan de man is.
Ik was met precies hetzelfde bezig :)Abonnement lijkt erg aantrekkelijk, bij de 6 locaties met € 0,57 per kWh zonder en € 0,24 per kWh met abonnement light het omslagpunt op 39,36 kWh per maand, daarna is een abonnement goedkoper. Dat is niet veel, voor vrijwel alle auto's minder dan een keer laden.

FastNed kan het hier nog moeilijk mee gaan krijgen, zij vragen € 0,59 per kWh zonder en € 0,35 per kWh met abbonement (van € 11,99 per maand). Met een abonnement zijn ze per kWh 46% duurder.

@
Fastned gaat het om meerdere redenen moeilijk krijgen. De consessies voor de laadpunten aan de snelweg gelden tot 2027. Shell gaat tot die tijd proberen Fastned kapot te concurreren.

Als de beurskoers van Fastned rond die tijd te laag is en er niet genoeg geld verdiend is met de huidige lokaties kunnen ze niet meer met nieuwe uitgiften nieuwe consessies verkrijgen.
Bijzonder, vraag me af hoe ze dat doen, met energie prijzen die hoger liggen dan het laadtarief (incl. abbo)
Het zijn niet de energieprijzen die hoger liggen, maar de taxen en kosten.
Zakelijke aansluitingen worden anders gefactureerd dacht ik.
Nee hoor. Inkoopprijzen zijn enorm veel hoger geworden. Heeft er mee te maken dat er een gasschaarste is. De gasprijzen zijn ook verdubbeld namelijk.
Lekker hypocriet van Tesla / Elon Musk, de afdracht aan Apple van 30% compleet onredelijk te vinden, terwijl zij zelf meer dan 30% extra vragen per kW voor gebruik van Tesla Charger netwerk tov Tesla rijders.

nieuws: Elon Musk: 'Apple App Store-afdrachten zijn compleet onredelijk'
Waarom is dat hypocriet? Je wordt niet verplicht om het supercharger-netwerk te gebruiken? Daarnaast verdient Tesla momenteel niet/nauwelijks aan superchargers, omdat de prijzen voor Tesla-rijders te laag zijn. Volgens jouw redenatie moeten Tesla-rijders dan ook maar meer gaan betalen om de prijzen gelijk te trekken, maar dan gooit Tesla natuurlijk haar eigen glazen in en gaat een belangrijke USP verloren. En: Telsla-rijders kunnen weer niet met korting bij Ionity laden (zoals andere EV's).

Enerzijds is het een slimme zet van Tesla om minder gebruikte supercharger-stations open te stellen, maar dan moeten er wel langere laadkabels komen. Gisteren hield een E-tron twee laadplekken bezet bij een supercharger, omdat de kabel te kort was. Je wil uiteindelijk niet zien dat er staat "10/20 laadplekken vrij" en dan bij aankomst zie je dat alle laadplekken bezet zijn door dubbel geparkeerde EV's (die ook nog eens trager laden).
Serieus?? 12,99 euro per maand abo? Er zijn maar weinig maanden dat ik überhaupt meer dan 12,99 euro besteed aan snelladen dus met zo'n abonnement kan dat never nooit niet uit.

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 2 november 2021 08:18]

Als Tesla-rijder vind ik het echt raar dat ze zo’n USP weg laten vallen. Tesla heeft een meerprijs, dat moet je kunnen verantwoorden voor jezelf. Een Kia e-Niro van 45k gaat 400km ver, een Model 3 SR+ van 50k gaat zo’n 250-300km (de mijne dan, gemiddeld). Als je straks bij de Supercharger staat te wachten op tragere 50kW-EV’s bedenk je je de volgende keer wel weer…
Als EV-rijder is dit alleen maar goed voor de adoptie en toekomst natuurlijk.
Als Tesla rijder heb ik hier ook een beetje gemengde gevoelens bij. Maar eerlijk gezegd is er in NL genoeg capaciteit, ik heb nog nooit een volle spercharger locatie gezien.
Dit kan de EVolutie in NL een flinke boost geven, en daar wordt iedereen alleen maar beter van.
Snap ik, maar ik denk dat Tesla Nederland nu als testgebied gebruikt.

Ze anticiperen ook op een mogelijke wet in D die eist dat elke laadpaal door iedereen kan gebruikt worden.
Dat is alvast het opzet van de nieuwe grote aanbesteding in Duitsland.

Als de bezetting goed stijgt, dan zullen ze wel extra palen en locaties toevoegen. Ze hebben het geld er voor in tegenstelling tot hun concurrenten zoals Fastned.

Daar gaan Tesla rijders uiteindelijk ook beter van worden.
En geef toe, concurrentie op dit gebied is voor iedereen goed.

Het zal snel gedaan zijn met de exorbitante prijzen. (En ik vrees voor de beurskoers van Fastned)
Die wet in Duitsland is alleen van toepassing voor laadpalen aan de snelweg en indien er subsidie voor aangevraagd wordt. Dit is overigens ook in Noorwegen. Maar de EU staat er ook om bekend om de spelregels in de toekomst aan te passen, dus ook daar is het een goede move voor.

Gezien de tarieven van de concurrentie denk ik dat het zoieso goed is dat er een grote speler op de markt bij komt. Om de anderen een beetje scherp te houden.
Hopelijk komt er ook een wet die gedwongen winkelnering bij de pasjes-maffia verbied. De wet moet gewoon regelen dat je overal met een generieke debit/creditcard kan betalen en dat de tarieven aangegeven worden op de paal zelf in plaats van alleen op websites met mogelijk verouderde informatie.
Compleet mee eens, maar die wetgeving is, vermoed ik, nog jaren van ons weg helaas.

Er zou net zoals benzine pompen een tarief op moeten staan, bankpas/CC ervoor houden en laden maar.
Zelfde hier. Bij sommige superchargers is het nu al druk. Als daar straks allemaal
zoes en leafs bijkomen dan heb je als Tesla rijder niks meer aan die superchargers…
Aan de andere kant wordt mn volgende auto nu sowieso geen Tesla meer, dit was de voornaamste reden dat ik voor de model 3 ben gegaan.
Vraag ik me af. Denk niet dat heel veel niet-Tesla rijders 12,99 euro per maand gaan betalen om aan die palen te mogen laden... Ik in ieder geval niet! En zonder abo is het een dure hobby als je zelf moet betalen en lastig regelen met de leasemij als die voor je betaalt

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 2 november 2021 08:18]

Ik zie vaker hele rijen superchargers staan waar bijna alleen maar onkruid groeit (o.a. Leiderdorp / Middelburg). Ik vermoed dat ze van die chargers de bezetting willen verhogen omdat ze anders alleen maar geld kosten.
Leiderdorp staat dan dan gek genoeg (en helaas) niet op die lijst. Had daar graag eens getest hoe het werkt met een e-Niro.
Puur om te testen want binnen NL laad ik zelden aan de snellader.
Leiderdorp staan echt altijd wel 5 of meer tesla te laden. De reden dat die er niet bij zit is omdat er op dat parkeerterrein nog 2 andere aanbieders van laadpalen naast zitten.
Valt me ook op dat Leiderdorp er niet op staat, maar ik vermoed omdat het al een redelijk drukke locatie is daar? Het is wel een locatie die je graag wilt testen omdat je direct tussen Amsterdam/Schiphol (A4) en Den haag zit.
Ik mis Assen. Heel het stuk tussen Zwolle en Haren (en andersom) is zonder 100+ kW laders. Wel enkele 50 kW, maar ook die zijn schaars. Drenthe is sowieso een beetje een blinde vlek qua snelle snelladers.
Dat komt ook een beetje doordat sommige superchargers ook seizoensgebonden zijn. Die supercharger in middelburg is overigens vrij nieuw. Het is een V3 en ik kan je vertellen dat die in het vakantieseizoen vrij druk bezocht wordt (want toen stond ik er ook)

De plaatsen die nu in de lijst staan zijn overigens vziw allemaal V3 stations op 3 na oid. Ik denk dat daar de bezetting gewoon net minimaal is.
Volgens het artikel valt dat wel mee:
Tesla zegt toekomstige locaties open te stellen voor niet-Tesla's 'als hier genoeg capaciteit voor is'.
Ik kan me voorstellen dat Tesla dat donders goed snapt en die USP wil beschermen, maar tegelijk wil voorkomen dat die laders onderbezet zijn.
Maar je Tesla biedt toch ook vele voordelen ten opzichte van die Kia? Het verschil in rijdynamiek is enorm bijvoorbeeld. De cleane look van het dashboard tegenover de meer traditionele layout van die Kia kan ook een zeer goede reden zijn. De integratie met je navigatie waardoor je op lange ritten niet met verschillende apps moet bezig zijn om je rit te plannen maar alles vlot vanuit 1 interface kan en de wagen netjes kan bijsturen is ook een voordeel.
Die zogenaamde cleane look van het dashboard van een Tesla vind ik juist de allergrootste afknapper. Voor zoiets simpels als de temperatuur aanpassen, hoor je gewoon druk/draaiknoppen te hebben. En als je het dashboardkastje wilt openen, dan moet dat gewoon fysiek kunnen, ipv. dat je dat in een menuutje moet opzoeken. En ja, je zult ongetwijfeld veel via stem-commando's kunnen doen, maar gebruikersvriendelijk is dat niet echt, naar mijn mening. Bovendien zijn touchscreens nou niet bepaald verkeersveilig, maar goed dat is weer een heel andere discussie... Ondanks dat ik Tesla's kwa (EV) auto fantastisch vind, vind ik juist het interieur/bediening de grootste tekortkoming & heb ik het idee dat het door puber-nerds is ontworpen.
Dit, in mijn ogen totaal onterechte, "fysieke knoppen" argument hoor ik nu al zo vaak voorbij komen op Tweakers, het is lachwekkend. Wat voor auto's rijden jullie? Bedenk even dat de gemiddelde middenklasser nu al, en anders zeer binnenkort ook touch bediening heeft. Zelfs de nieuwe VW Polo heeft geen draaiknoppen meer. Als men zich vast blijft houden aan deze onzinnigheid, dan rij je straks een hele oude auto. En laten we eerlijk zijn, hoe vaak verander jij de temperatuur in je auto in een rit van een uur. Ik 2x, eerst om de ramen de ontwasemen (dan sta je vaak nog stil ook) en na 10 min de gewenste temperatuur.

[Reactie gewijzigd door skaars op 2 november 2021 09:37]

Er is niks lachwekkend aan goede ergonomie. Bepaalde merken, zoals Mazda en BMW staan juist bekend om de goede ergonomie! Grappig trouwens dat je een VW vermeld; juist VW is berucht om zijn slechte ergonomie/interfaces. De enige reden waarom tegenwoordig veel fabrikanten touchscreens inbouwen is omdat het veel goedkoper is.
De enige reden waarom tegenwoordig veel fabrikanten touchscreens inbouwen is omdat het veel goedkoper is.
Nee, er zijn nog meer redenen. De belangrijkste is iets dat tot voor kort een Unique Selling Point van Tesla was: Over-the-air-updates: je kunt tijdens de levensduur van de auto de configuratie aanpassen, knoppen verplaatsen, functionaliteit toevoegen en weghalen. Dat is erg lastig met fysieke knoppen.

Bovendien geloof ik dat hele argument dat het goedkoper is helemaal niet, ik zou dat dus wel onderbouwd willen zien.
Een rij knoppen & schakelaars kost extra bekabeling, materiaal. Om nog maar te zwijgen over het ontwerpen & het testen hiervan.

OTA biedt zeker voordelen, dat zal ik niet ontkennen! Maar voor een aantal basale zaken volstaat gewoon een knop, die door iedereen te bedienen is (cq. te begrijpen). Niks is zo vervelend dan in een auto te stappen waarbij je eerst een half uur nodig hebt, voordat je een aantal basale functies gevonden hebt. En ja voice commands kunnen helpen, maar dan nog kun je niet van te voren weten of een functie uberhaupt bestaat. Als ik zeg "zet de stoelkoeling aan" & het zit er domweg niet op, dan heb je weer onnodig tijd verspild.
Mijn vorige wagen was een BMW, en de ergonomie van dat systeem trok werkelijk op niks, die kunnen nog wel een en ander leren van Tesla. Dan heb ik het niet over de fysieke knoppen maar die infotainment is gewoon vreselijk slecht, dat was na 5 jaar nog steeds zoeken naar bepaalde functies...
Ik had bij BMW wel het idee dat de I-drive bediening goed werkt, als bediening ansich. Mazda heeft ook zoiets dergelijks & dat werkt iig prima, wellicht ook doordat het infotainment-systeem geen overbodige fratsen bevat, zoals 10.000 verschillende kleuren menu's & dat soort onzin.
Ik kan me wel vinden in het argument dat voor bepaalde functies fysieke knoppen gewoon eenvoudiger en veiliger zijn. Aan de andere kant zijn veel knoppen volstrekt overbodig omdat ze vrijwel nooit gebruikt worden. Ik rij een e-Niro en iemand (niet ik...) heeft ooit eens de knoppen geteld: het zijn er meer dan 70.... En dan heb ik ook nog eens een groot (10 inch) centraal scherm waarop ik ook nog eens van alles in kan stellen.
Mijn ideaal: veelgebruikte functies zoals volume, ruitewissers, richtingaanwijzers en ventilatie als fysieke knoppen. Van de overige functies mogen er een aantal in het hoofdscherm van het media-scherm, de rest mag achter een menu.
Voor mij ook hoor. Ik hou er zelf ook niet van. Maar hoe een wagen er uit ziet en hoe hij rijdt in alle opzichten zou voor mij toch echt 1 van de belangrijkste punten zijn in een keuze voor een wagen.
De fysieke knoppen mis ik zelf totaal niet in mijn model 3. Ik snap niet zo goed hoe vaak je die nu wil gebruiken. Ikzelf hooguit 1x per rit.

In de gemiddelde huurauto vind ik de fysieke knoppenbrij/soms 4 voudige tijdsaanduiding verschikkelijk onoverzichtelijk en niet intuitief.

Ook de gesproken navigatie is juist erg goed; daar heb je vaak geen knoppen voor nodig. De audio gebruik ik wel vaak waarbij touch juist fijner is.

Toegegeven, “there is no argueing in taste”, maar voor mij voelt het toch een beetje als een verlangen naar het nokia/blackberry tijdperk. Ik wil in elk geval geen fysieke knoppen meer in de auto behalve op het stuur.

Wat ik wel mis is een minimaal scherm voor je stuur met de snelheid en wat basale indicatoren. Dat opzij kijken was ik wel gewend van de mini, maar blijft toch minder.
Voor zoiets simpels als de temperatuur aanpassen, hoor je gewoon druk/draaiknoppen te hebben. En als je het dashboardkastje wilt openen, dan moet dat gewoon fysiek kunnen, ipv. dat je dat in een menuutje moet opzoeken.

Klinkt als iemand die een blackberry verdedigt :*)
Maar voor ieder wat wils natuurlijk.

heb ik het idee dat het door puber-nerds is ontworpen.
Ik denk dat je 'minimalistisch' bedoelt... Geen reden om Tesla eigenaren voor pubers of nerds uit te maken..
Jij ziet het als vooruitgang, terwijl dat helemaal niet zo is, integendeel. Hoe omslachtig moet je het maken, als je voor een simpele handeling diverse menu's moet doorbladeren & daardoor niet de ogen op de weg hebt?

Overigens maak ik Tesla eigenaren niet uit voor puber-nerds, maar de ontwerpers bij Tesla. Die vinden het blijkbaar belangrijker om scheten & dat soort puber-ongein te ontwerpen, ipv. een ergonomisch interieur. De reden waarom veel fabrikanten zoveel touchscreens toepassen is puur vanwege het feit dat de kosten hierdoor lager uitvallen (wat je overigens niet doorberekend ziet in de verkoopprijs).
Jij ziet het als vooruitgang, terwijl dat helemaal niet zo is, integendeel. Hoe omslachtig moet je het maken, als je voor een simpele handeling diverse menu's moet doorbladeren & daardoor niet de ogen op de weg hebt?
Nee, hoor. Ik zie het niet zozeer als vooruitgang maar eerder als niet relevant. Ik lees deze uitspraak best vaak (hier) en ik kan mij daar helemaal niet in vinden (ik rij een Model 3). Ik zit alleen maar aan het scherm als ik de auto in stap om de route in te tikken maar dat is meestal niet nodig (gezien hij mijn agenda uitleest en je met 1 swipe navigeert naar huis/werk). Verder is het enige wat echt soms irritant is (lees: heel af en toe), zijn de ruitenwissers. Maar die zet je aan met 1 druk op op de stalk en je opties staan dan ook direct in het scherm... Verder werkt alles ook redelijk via stem aansturing? En alle radio handelingen doe ik gewoon met de knoppen op het stuur (zelfde als autopilot acties, volume, etc).

Ik heb altijd het gevoel dat dit uitspraken zijn van mensen die nog nooit een lange rit in een Tesla gemaakt hebben. Hetzelfde is het oplaad gebeuren, velen denken dat het een heel ding is en je uren bij een laadpaal staan. Dat terwijl ze niet beseffen dat je alleen moet opladen tot je volgende bestemming en je thuis wegrijd met een volle 'tank'.

Wat betreft het scherm in de auto, daar zit ik bijna nooit aan tijdens het rijden. Ik vind het persoonlijk altijd maar een zinloze discussie gezien je deze tijdens het rijden nooit nodig hebt... Alles kan via stem of de knoppen op het stuur...
Ik vond vooral het gebrek aan een scherm direct voor je neus wel echt een afknapper. Naar het midden en vooral relatief laag moeten kijken om je snelheid te zien vind ik niet logisch of prettig. En ook de navigatie recht voor je neus is best handig. De Polestar was in vergelijking daarmee veel meer 'auto'.
Uiteindelijk is het voor veel minder geld een e-208 geworden trouwens. Veel meer auto van binnen dan een Tesla, best prima prestaties en een zeer goede wegligging (al had het stuurgevoel beter gekund, grip is verder wel heel goed). En je hebt niet zo het idee in een geitenwollensokken-ev aan te komen.
Maar die "voordelen" verdampen wel vrij snel.
Rijdynamiek blijft natuurlijk, en puur vermogen, maar de rest... Cleane look is smaak, dus daar win je niet veel mee. Integratie met navigatie snap ik niet helemaal: de Niro heeft dat ook, inclusief nearest chargers etc. En natuurlijk Android Auto of Apple als je dat wilt. Tesla heeft dat iets netter voor elkaar, maar nogmaals: die voorsprong verdampt snel. En bijsturen: bedoel je dan letterlijk (lane following assist, wat bij veel auto's ook aanwezig is), of elektronisch?

Tesla had een grote voorsprong, maar ze zullen intussen echt aan de bak moeten om bij te blijven. Als ik gevraagd wordt welke EV ik aan zou raden (wat nog best geregeld gebeurt), dan is mijn antwoord allang geen Tesla meer.
Tesla had een grote voorsprong, maar ze zullen intussen echt aan de bak moeten om bij te blijven. Als ik gevraagd wordt welke EV ik aan zou raden (wat nog best geregeld gebeurt), dan is mijn antwoord allang geen Tesla meer.
En dat is voor Tesla niet eens zo erg. De vraag is nog altijd groter dan het aanbod en het bedrijf is ondertussen zeer winstgevend te noemen. Ze hebben hun eigen doelpubliek gevonden.

En wat ik bedoel met integratie in de nav is dat je op je Tesla perfect een bestemming in het zuiden van Spanje kunt ingeven en je Tesla zal heel die route voorrekenen inclusief alle laadstops en onderweg die stops ook gewoon aanpassen wanneer dat noodzakelijk is. Je e-Niro doet dat niet. Die geeft gewoon de snelste route naar je bestemming en komt je melden dat je onvoldoende bereik hebt. Maar die stippelt geen route uit met alle nodige laadstops. Daarvoor heb je een app/site nodig zoals ABRP.
Nog eventjes is het noodzakelijk om de laadpunten in de navigatie te hebben, over een jaar of 3 is dat niet meer echt relevant, aangezien er dan genoeg laadpunten zullen zijn. In ieder is het goed dat Tesla ze nu beschikbaar maakt voor iedereen, aangezien Tesla een enorm netwerk heeft opgebouwd. Wat dat betreft is het indrukwekkend wat Tesla in die zeer korte tijd heeft opgebouwd!
Ik denk dat je enorm onderschat hoe belangrijk een goede navigatie is voor elektrisch rijden. De ene laadpunt is het ander niet, je wilt niet als je accu bijna op is voor een 50 kW laadpunt komen te staan. Ook is de mindset hoe je laadt/tankt anders dan bij brandstof. Je niet pas beginnen met laden als je accu bijna op is. Als je met elektrische auto's lange afstanden rijdt kan je beter laden bij elke pauze die je neemt, je hoeft dan niet helemaal vol te laden zoals met brandstof tanken.

Je wilt in je navigatie kunnen aangeven om hoeveel uur je graag een pauze wilt nemen en hoeveel capaciteit je in je accu wilt hebben als je bij je bestemming bent. De navigatie moet dan voor je plannen bij welke stops je moet stoppen en hoe lang je daar moet laden. Ook wil je dat je navigatie rekening houdt met drukte bij laadpunten bij spitsuren.
Zoals ik al aangaf is dat nu nog zeker relevant, maar minder zodra laadpalen overal aanwezig zijn.
Dat blijft nog steeds wel relevant want de navigatie zorgt ervoor dat je je mindset veranderd. Zonder de navigatie is er niets die tegen je zegt hoelang je ergens moet laden wil je nog met voldoende accu op bestemming arriveren. Om dit geen issue meer te zijn moet je niet alleen genoeg laadpalen hebben, maar moeten alle palen ook supersnel laden, dat zie ik niet in 3 jaar geburen er worden nu namelijk nog steeds laadpalen gebouwd die niet heel snel kunnen laden en die zijn over 3 jaar niet afgeschreven.
Integratie met navigatie snap ik niet helemaal: de Niro heeft dat ook, inclusief nearest chargers etc.
Naast dat de navigatie gebaseerd is op Google maps / Open Street maps, bevat het ook veel andere data. Zoals oplaadpunten en superchargers. Bij de superchargers staat ook netjes of ze online/bezet zijn en hun laadvermogen. Het navigatie gedeelte van een Tesla is echt goed en je hoeft niet na te denken over je rit. Iets wat absoluut niet opgaat met bijvoorbeeld een KIA. Zie als voorbeeld:
Driving 1000 Miles in 3 Cars: Gas vs Electric!

Het gaat uiteindelijk allemaal om verticale integratie. Tesla doet de voertuigen en de opladers. Kia doet alleen het voertuig en er is geen realtime integratie met FastNed. Dus doet die oplader het wel als je onderweg bent? Of is hij misschien bezet? Je weet het pas als je aankomt met behoorlijk wat teleurstelling teweeg kan brengen hoor ik om mij heen...

Tesla had een grote voorsprong, maar ze zullen intussen echt aan de bak moeten om bij te blijven. Als ik gevraagd wordt welke EV ik aan zou raden (wat nog best geregeld gebeurt), dan is mijn antwoord allang geen Tesla meer.
Hoewel andere EV's nu toegang krijgen wil het nog niet zeggen dat het net zo eenvoudig is. Daarnaast betaald een Tesla eigenaar altijd het lage tarief (zonder abbo). Maar vergeet niet de andere voordelen:
 • Een complete auto. Geen gezeur met missende opties of uitzoekwerk.
 • Een infotainment systeem dat redelijk goed is (zo niet het beste wat ik heb gezien).
 • Iedere maand updates... Nu kunnen we binnenkort alle camera's bedienen vanuit de app (voorbeeld).
 • Acceleratie en bereik (vooral in de navigatie is erg goed).
 • Veiligheid (Tesla Crash Lab | Data-Driven Safety)
 • Autopilot is niet enkel een lane assistant + lane keeping. Ik kan zelf niet meer zonder (mijn hele rijgedrag is er op aangepast).
 • Bewezen accu technologie en een hoge resell waarde.
 • Goedkope laadpaal beschikbaar van Tesla zelf.
 • Dashcam (ook weer een update).
 • Telefoon toegang (verder niets nodig). Dit is veelal een betaalde optie.
Ik kan zo wel even doorgaan, van het volledig glazen dak tot de bewakingsmodus (sentry). Er is veel over te zeggen.

Wat ik vooral merk is dat mensen zich er niet in verdiepen. Ze kijken enkel naar de prijs en interesseren zich niets om waar ze in rijden. En dan is Kia inderdaad de beste keuze. Dat men veel mist, heeft men ook niet in de gaten gezien ze er alleen maar op vooruitgaan t.o.v. een ICE.
Dat zonder meerdere apps geld alleen als je ook alleen met superchargers wilt laden (wat niet het meest efficiënte is in het buitenland) en geen waypoints wil gebruiken. (want dat kan dan weer niet…). Laatst ben ik naar Zweden gerede, moest elke keer de lader handmatig instellen omdat hij me via de veerboot wou sturen…
Tesla heeft meer voordelen dan alleen hun laad netwerk natuurlijk

Vooral het snelle laden op zowel AC als DC. 😀
Vergeleken met een Ioniq 5 of een Kia EV6 valt dat hele snelle laden wel mee hoor. Tesla kan maar met 400V laden, Hyundai/Kia met 800V.
Zo veel merken die geen 11kWh kunnen laden, of op 1 fase de 7.2kWh niet halen. En snelladen is geen 50kWh DC. Voltage waarop ze werken maakt niet zoveel uit, het vermogen telt vooral. En veel merken hebben bezuinigd op de interne omvormer, wat echt een zonde is.
kW (vermogen) niet kWh (capaciteit).
Maar de meeste recente EVs hebben meestal wel 3-fase laders aan boord waarmee (net als Tesla) met 11kW laden standaard is. Meer dan 80kW snelladen is bij veel ook standaard.
De Kia EV6 kan met 234 kW laden, een Model 3 tikt vaak net de 200kW aan en kakt bij 40% lading al in.

Een 22kW AC-DC omvormer is bij enkele merken een dure meerprijs. Is vooral handig op locaties die wel 22kW laadpalen hebben maar amper snelladers. Meeste laadpalen in NL zijn 11kW of als je mazzel hebt 17kW (afgezekerd op 3x25A).
Ik heb nog noooit 200 gezien.. 170 max voor een minuut. Klinkt in de brochures vast wel goed maar praktijk is niet heel reëel.
Ik zie het toch regelmatig, en ook wel daar boven. De auto moet wel redelijk leeg zijn, en natuurlijk ook warm genoeg.
Om boven de 200kW te komen heb je in essentie een 800V batterij nodig. Anders wordt de benodigde stroom gewoon te groot. Als je ze op een 170kW ziet aftoppen komt dat door de 400V spanning. Met 400V haal je max. 175kW op een 350kW lader. Met 800V haal je dus die 350kW omdat de stroom de beperkende factor is.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 1 november 2021 17:33]

Dit klopt dus niet. Ik ben meermaals op pad geweest met mijn tesla model 3 LR en bij meerdere V3 superchargers geladen. Ik haal elke keer die 250KW. De laadsnelheid zakt in maar blijft tot aan 70% boven de 170KW.
Dan heb je dikke mazzel. Zie https://insideevs.com/new...odel-3-supercharger-test/ onderaan het artikel voor de charge curve zoals in de praktijk getest bij een V3 SuC.
Waar vind je die 800V punten? Zijn die al voor openbaar gebruik te vinden?
Jazeker, de 300kW snelladers van FastNed bijvoorbeeld.
Zie https://zerauto.nl/fastne...-snel-kan-hij-echt-laden/

[Reactie gewijzigd door CyBeRSPiN op 1 november 2021 16:38]

Ze zullen wel moeten. Niemand zit erop te wachten dat heel NL straks vol staat met merkgebonden laadstations, dus wetgeving komt er aan. Tesla anticipeert daarop.
Je bedoeld zoals alle "merken" tank stations? Het boeit helemaal niet van wie de laadstation is, wat boeit is de prijs per kw, de beschikbaarheid van de opladers en de locatie. Uiteindelijk ga je naar de goedkoopste snellader als het kan of naar het dischtsbijzijnde in geval van nood.
Hij heeft het over merkgebonden, niet over merken.

Tot nog toe kon je bij Tesla SuperChargers alleen met een Tesla terecht. Dat is vergelijkbaar met dat je bij de Shell alleen met een auto van Stellantis (Fiat e.a.) zou kunnen tanken.
Het is niet vergelijkbaar, want die infrastructuur en laders zijn van Tesla. Dus als je een Renault tank station zou hebben en alleen Renault auto's zouden kunnen tanken, dan is het vergelijkbaar.
De vergelijking waar ik op doel, is natuurlijk dat een generieke voorziening (of in elk geval één die makkelijk generiek te maken is), zoals laden/tanken, kunstmatig beperkt wordt tot een bepaald merk.

Als Renault tankstations zou openen, zou het ondenkbaar zijn dat je daar alleen met auto's van het merk Renault terecht zou kunnen, maar dat geldt net zo goed voor een niet-automerk: we zijn zo gewend aan het idee dat tankstations universeel zijn, dat we niet eens denken aan de mogelijkheid dat alleen auto's van een bepaald merken bij een bepaald merk tankstation zouden kunnen tanken.
We zijn dat wel gewend, en dat is met snelladers tot nu toe heel anders geweest. Tesla heeft nou eenmaal een zeer uitgebreid en uitstekend werkende netwerk neergezet. Aangezien er eerder nauwelijks andere electrische auto's op de weg waren, was het prima om het alleen voor Tesla auto's geschikt te maken. Daar is helemaal niks mis mee. Dat het nu langzaam aan beschikbaar komt voor andere merken, is toch prima? En als ze vervolgens een aantal gereserveerd houden voor alleen Tesla rijders, lijkt me ook geen probleem. De gemiddelde supercharger locatie heeft vaak meer dan het dubbele aantal laders dan een fastned of ionity heeft.
Hoewel ik ook voor het openstellen van alle laadpalen voor iedereen ben omdat dat de beste manier is om vervoer te elektrificeren hebben de Tesla eigenaren wel een punt: hèt grote pluspunt van Tesla's was tot nu toe hun uitstekende laad-netwerk en het feit dat ze exclusief voor Tesla-eigenaren beschikbaar waren. Dat garandeerde bijna altijd een laadpaal. Het was zogezegd een Unique Selling Point. Daarmee zijn misschien wel mensen over de streep getrokken om een (relatief) dure auto aan te schaffen.
Dat voordeel zijn ze nu kwijt. Ik geloof nooit dat er hordes EV's gaan tanken van Tesla chargers, maar dat het drukker wordt staat buiten kijf. Ik kan me voorstellen dat je daar niet blij van wordt.
Nu valt het waarschijnlijk uiteindelijk allemaal wel mee, het aantal laadpalen neemt nog toe en de stations die nu beschikbaar komen voor anderen schijnen ook niet de drukste te zijn.
Ik geloof er niet in dat ze dat voordeel nu ineens kwijt zijn. Wat ik heb meegemaakt op een reis van bijna 6000 KM tijdens de drukste periode van het jaar (de zomer) is dat de Tesla oplaadpunten in de meeste gevallen vrij zijn, ofwel dat meer dan 75% van de punten niet gebruikt werden toen ik daar aankwam. Als je dan in je eentje staat te laden terwijl er nog 20+ laders beschikbaar zijn, dan denk ik dat dat wel mee zal vallen. Dit kan uiteraard anders zijn op extreem drukke locaties zoals bij grote steden het geval kan zijn.

Bovendien denk ik dat Tesla niet alle opladers beschikbaar zal stellen voor andere merken als het heel druk is. Bij drukte kunnen ze 10 palen voor Tesla rijders beschikbaar houden en 2 voor niet tesla rijders, om maar een voorbeeld te noemen. Alle andere snelladers die ik onderweg tegenkwam hadden 1, 2 of 4 punten om te laden (als alle punten daadwerkelijk werkten, want dat was soms een drama), echt bizar weinig vergeleken met wat Tesla beschikbaar heeft op een SC locatie. Dus als Tesla een paar van zijn laders beschikbaar stelt voor andere merken indien het niet druk is met Tesla rijders, dan heb je echt al een bizar goed snellaad netwerk te pakken.

Uiteindelijk moeten de benzinestations langzaam aan ook aan de transitie beginnen, want ze raken hun clientele kwijt als ze dat niet doen. Dus op parkeerplaatsen bij tankstations snelladers plaatsen. Begin klein, bijvoorbeeld 4 snelladers, en breid het uit als de vraag toeneemt.
Ben in september naar Kroatië gereden met de Tesla.
Over het algemeen zijn er inderdaad veel stalls nog beschikbaar in Duitsland.
Maar na Flachau is het wel niet zo best.

Meestal maar max 8 stalls beschikbaar die toen in september bijna constant vol waren. (heenweg & terugweg)
Als er binnenkort dan ook nog andere wagens hier gaan kunnen laden wordt het wel heel moeilijk.
Zeker als er dan nog een wagen bij gaat zitten waarvan de laadklep net op andere positie zit waardoor je stalls gaat blokkeren.

Zullen dan vast wel stalls bijkomen maar leuk gaat het op dat moment dan niet zijn met de luxe die tesla-rijders nu hebben.
We gaan het zien. Ik denk dat veel mensen vergeten dat we in een transitie zitten en dat de ontwikkelingen erg snel gaan. Er zijn ontwikkelingen die dit specifieke probleem gaan oplossen: we kunnen steeds sneller laden, op steeds meer plekken, maar we hoeven ook minder te laden omdat het bereik toeneemt.
Tesla had een voortrekkersrol, en dat valt te prijzen. Maar inmiddels zijn er heel veel autofabrikanten die electrische auto’s verkopen. Het laatste wat we moeten willen is dat elke autofabrikant zijn laadpalen neer gaat zetten en die exclusief aan auto’s van het eigen merk bindt. Dan staat heel Nederland straks vol met laadpalen. De overheid gaat echt wel maatregelen nemen om dat te voorkomen.

Overigens: als de Tesla laadstations werkelijk voor 75% onbenut zijn - zelfs op een druk moment - dan lijkt het me meer dan logisch dat ze andere klanten gaan zoeken. Want wie dimensioneert er nou op zo’n lage bezettingsgraad.
En plus later ga je ook steeds meer letten op faciiiteiten en comfort voor de klant.
Is er goede koffie. Is er een relax of leeshoek?
Ik heb dat altijd al gek gevonden. Er zijn toch ook geen Opel- of Volvo-benzinepompen. Net zoals dat achterlijke gedoe met verschillende laadpassen. Waarom je niet vanaf dag 1 gewoon kon swipen met je PINpas (zoals bij een benzinepomp) heb ik nooit begrepen. Volgens mij echt een ding die de introductie van EV's dwars heeft gezeten.
Inderdaad erg irritant,
De reden dat ze dat niet doen is omdate elke pinpas transactie geld kost, en op een 30 euro tank maakt dat niet zoveel uit, maar als je 3-4 euro laadt, dan tikken die kosten aan.

En ja cynisch is de user retention etc ook gewoon irritant.
Hey zou net zoals de parkeer apps moeten zijn. Infrastructuur universeel en de gebruiker kiest app en afreken vorm. Abbo zonder start tarief, geen abbo wel start tarief, betalen per maand of per keer etc. Kies de app/dienst die bij jouw use case past. Laadpalen kunnen net zo.
Wat ik begrepen heb van een inkoper bij een groot bedrijf is dat ze voor de transacties een vast bedrag van enkele Euro's per maand per terminal betalen. Niet variabel meer.
Pin transacties zijn niet zo duur maar pin terminals wel. Bij tientallen gebruikers per maand op laadpaal komt dat simpelweg niet uit. Een tankstation kent duizenden transacties per dag.

Tesla gebruikt voor het laden trouwens ook de eigen app en niet de RFID pasjes die de meeste leaserijders gebruiken. Betalen kan via SEPA of creditcard.
Ik snap op zich wel dat Tesla dat eerst afgeschermd had, aangezien hun zelf de techniek hebben ontwikkeld en die kosten zsm. eruit wilden halen, dmv een USP. Wat betreft al die idiote tankpasjes; het zou verplicht moeten worden, om met normale electronische middelen te kunnen betalen, daarbij schiet de politiek zeer ernstig tekort. Blijkbaar heeft de VVD veel vriendjes, bij de electroboeren...
Tja, Tesla is de enige die dat 'probleem' heeft erkend en is geheel zelfstandig begonnen met de uitrol van een laadnetwerk. Daarom zijn ze nu ook de grootste...

Musk heeft verder altijd aangegeven dat het netwerk open staat voor alle andere fabrikanten maar dat niemand zich nog heeft gemeld... Nu doen ze het geheel uit zichzelf, niemand die ze dwingt.
De visie van Elon Musk / Tesla is om de hele wereld te helpen om over te schakelen op schone, elektrische auto's. Daar hoort bij dat ze ook elektrische auto's van andere merken helpen om op te laden - daarom doet Tesla dit.

Kijk maar: More On Tesla Opening Up Its Supercharger Network To Other EVs
“It is our goal to support the advent of sustainable energy,” Musk said. “It is not to create a walled garden and use that to bludgeon our competitors, which is sometimes used by some companies.”

[Reactie gewijzigd door jj71 op 1 november 2021 17:22]

Nou ja, ik weet niet in hoeverre je dit soort uitlatingen moet vertrouwen en hoeverre gewoon sprake is van winstmaximalisatie: al die laadpunten installeren en dan de meeste EV's langs zien rijden omdat het geen Tesla's zijn is voor niemand handig...
Niet alleen als je staat te wachten op een 50kW "snel" ladende EV, maar ook als ze overdwars staan omdat de korte kabel van de SuC de oplaadpoort niet haalt, of als ze midden op twee vakken staan om dezelfde reden.

Tesla was toen ik hem kocht (in 2019) de enige EV die een aanhanger mocht trekken en met het SuC netwerk. De eerste USP is al vervallen, en de tweede begint nu aan zijn einde.

Daag Tesla :|
Hoe vaak kom jij überhaupt bij SuCs? En als je er dan komt, hoevaak kom je tegen dat ze allemaal bezet zijn? Ook genoeg foto's gezien van Tesla's met aanhanger die 3-4 stalls blokkeren (op een verder vrijwel lege SuC, dus geen probleem).
Ik voorzie wel ellende met EVs waarbij de stekker niet links achter zit. Genoeg vervelios zullen overdwars gaan parkeren met hun eTron (stekker links voor, dus alleen aan te sluiten als je hem met je portier tegen de stall aan zet) of EV6 (stekker rechts achter, dus dan moet je de kabel van je naburige stall rechts pakken en dus hou je feitelijk twee stalls bezet).

Domme keuze van Tesla, ik had alleen EVs toegelaten waarbij de stekker links achter zat.
Dom van Tesla om zulke korte kabels aan de SuC te maken terwijl hun missie altijd al is geweest om in brede zin de energietransitie te bevorderen, en dus het toelaten van zoveel mogelijk EVs bij SuC al op de roadmap stond.
Wellicht dat ze bij een volgende SuC update de kabels net ff wat langer maken? Want wordt voor veel EVs inderdaad wel lastig ja.
Je kan niet differentieren op auto en ik zou het pas echt associaal vinden als je dat wel gaat beginnen doen. Stel je laders dan niet open. Ook niet elke supercharger ziet er hetzelfde uit. Ik heb al locaties gezien waar de laders naast de wagen komen te staan, maar evenzeer laders waar je er achterwaarts naartoe moet rijden. Heb je dan een auto als een e-Niro kan je van die laatste wel perfect gebruik maken door met je neus naar de lader toe te rijden.

En ja, ik heb ook weet van Tesla rijders die hun middenvinger opsteken naar netjes parkeren als het hen beter uitkomt om dat niet te doen. Dus ga aub niet zeggen dat het een probleem van het type wagen is.
Natuurlijk kan je wel differentiëren op auto. Je kan de VIN uitlezen en daarop filteren, je kan mensen dwingen te bewijzen welke auto ze rijden en geen account te verstrekken aan niet goedgekeurde modellen…

En inderdaad zijn er ook Tesla rijders die zich asociaal gedragen, maar je hebt mij toch niet horen zeggen dat asociaal zijn beperkt is tot non Tesla rijders?

[Reactie gewijzigd door Odie op 1 november 2021 17:40]

Ik ga er van uit dat ze alleen een deel van de beschikbare laders voor niet-teslas beschikbaar zullen stellen. Dus als er een locatie is met 8 snelladers, en er staan 6 tesla's te laden, dan heb je als niet tesla rijder pech bijvoorbeeld. Staan er maar op 2 van de 8 een tesla, dan kun je wel een paar snelladers beschikbaar stellen voor niet-tesla's. Dit is hoe ik het zou doen als ik Tesla was.
Ik begreep dat in Noorwegen er een rechtszaak was waarom Tesla geforceerd werd om het open te stellen. Minder goed gebaar dan we denken dus. Excuses voor mijn luiheid om geen bronnen te zoeken.
50kW laad ongelijkheid is tegenwoordig erg laag. Je haalt Kia aan. De nieuwste EV6 kunnen tot 250kW laden. Sneller als Tesla zelf.. K
De genoemde reden van de hogere prijs is de meerkosten die 'het opladen van een groot aantal verschillende auto's' met zich meebrengt.
Das ook weer echt Amerikaans. Er is net 1 standaard, CCS, waardoor alle non Tesla wagens op eenzelfde manier kunnen laden aan een snellader. Of ze nu 1 andere auto moeten ondersteunen of honderden, de kost blijft net dankzij die standaard dezelfde.

Begrijp me niet verkeerd, ik snap perfect dat Tesla het duurder wenst te maken voor niet Tesla's, maar meld dat ook gewoon dat er een bijkomende service kost.
Het gaat niet zo zeer om de andere CCS aansluiting. Maar ze hebben kosten voor het aanpassen van de App, verwerken van betalingen, registraties, etc. Bij een Tesla zitten die verrekend in de verkoop van de auto's, dat hebben ze bij andere auto's niet.
Nee, je mist mijn punt. Ze verkopen het als een meerkost omdat ze zovele andere types van wagens moeten ondersteunen. Mijn punt is dat dat net weer BS is. Of je nu 1 enkel ander type ondersteunt op CSS of je ondersteunt ze allemaal, dat maakt geen enkel verschil.

Ik heb, zoals ik aangeef, geen enkel probleem met een meerkost en heb daar alle begrip voor. Maar laat het aan een Amerikaanse firma om daar weer een BS verhaal rond te verzinnen om dat goed te praten ipv gewoon eerlijk te zijn over het waarom. Je hebt meerkosten gemaakt om het mogelijk te maken aan de ene kant en je wil een voordeel houden voor je eigen klanten aan de andere kant. Net zoals Ionity goedkoper is met een laadkaart afkomstig van 1 van de deelnemende fabrikanten.
Nou ja... al de meerkosten zijn denkelijk redelijk verwaarloosbaar t.o.v. de aanleg van het netwerk. Maar dat vertelt natuurlijk geen marketing team erbij, wat dan kan je geen extra kosten rekenen!
In DL betaal je voor het gebruik van andere bankautomaten als de eigen bank €5.- tot €7,50. Kosten gebruik automaat voor de bank waren als ik me goed herinner iets van €0,07 per transactie... Roamingskosten idem ditto tot de EU het verbood, toen kon het voor een fractie van de kosten... of de diverse appstores. Ik kan het tesla niet kwalijk nemen dat ze graag meer winst willen maken, maar hoop wel dat de EU over een paar jaar ook een "roaming-achtige" wetgeving optuigt...
je mist het punt. hele betaals optie moet je implemteren voor niet tesla
Nee, mijn punt is dat dat slechts 1 optie is ongeacht of je er nu staat met een Hyundai, een Volkswagen, een Ford, een Kia, een Seat, een Audi, een BMW, een Mercedes, ... .

Tesla schrijft dat de meerkost ontstaat omdat ze zovele wagens moeten ondersteunen terwijl dat in de basis dus niet correct is. Al die wagens maken gebruik van 1 en dezelfde laadstandaard en de lading wordt gestart vanuit dezelfde app. Er zijn aanpassingen noodzakelijk, dat erken ik. Die kosten moeten terugverdiend worden, geen enkel probleem, Tesla wil een voordeel geven aan de eigen klanten met een lagere prijs, opnieuw alle begrip voor. Maar het is gewoon BS om te zeggen dat het net de vele verschillende wagens zijn die de kost dien opdrijven voor niet Tesla rijders.
In de praktijk is het niet zo simpel hoor. Maatje van mij doet storingsanalyse bij Elaadnl. Het feit dat er een standaard is, wil nog niet zeggen dat elke fabrikant die standaard foutlooks implementeerd :+
Maar in feite heb je gelijk hoor, die extra kosten zijn natuurlijk om bestaande Tesla rijders niet zo hard te naaien / Tesla rijders een voordeel te (blijven) geven. Die extra kosten voor het ondersteunen van de CCS standaard zullen niet zo hoog zijn.
Vraag is ook of Tesla wel straight-up CCS heeft geimplementeerd.... De US versies van de supercharger werkt immers niet met een CCS plug, maar met een tesla plug. Tesla rust in de EU (en elders?) De wagens uit met de CCS plug omdat die meer compatibel is met niet-tesla palen. De kans is dus dat bij de Superchargers het een flink grotere ingreep is om "standaard laden over CCS" te ondersteunen dan het uiterlijk van de plug doet vermoeden.

En @hierboven... Idd de CCS "standaard" zijn meer een handvat dan een wet, en ziet enkel toe op paal<->voertuig communicatie. Alles daarboven met verrekening etc is gebaseerd op 50+ andere standaarden.
Kan je hiermee oplossen:
electrek.co/2021/10/08/tesla-ccs-adapter-finally-coming

Een retrofit voor oudere modellen om de CCS Combo 2 adapter te gebruiken kan ook:
www.tesla.com/nl_NL/support/supercharging
Hoeveel kost een serviceaanpassing voor CCS Combo 2?
De aanpassingsservice voor CCS Combo 2 kost € 299, inclusief de kosten van een CCS Combo 2-adapter.

[Reactie gewijzigd door NoUser op 2 november 2021 09:56]

lol ik denk dat jullie echt keihard langs elkaar heen aan het praten zijn... jij hebt het over een hardwareplatform (CSS) en tailfox heeft het over de daaromhangende software en betaal-platform.
https://support.fastned.n...ermines-the-charge-speed-

Vanuit fastned, je moet ook de charge curve goed doen, anders slijt je de accu teveel. De CCS standaard is net zo verwarrende standaard als USB :D

Dus je moet elke wagen met elke variant op de accu testen in alle temperaturen. Het is geen simpele 24kwh oplader waar je maar wat kunt gokken.
Vanuit fastned, je moet ook de charge curve goed doen, anders slijt je de accu teveel. De CCS standaard is net zo verwarrende standaard als USB :D

Dus je moet elke wagen met elke variant op de accu testen in alle temperaturen. Het is geen simpele 24kwh oplader waar je maar wat kunt gokken.
Het battery management systeem (BMS) zit IN de auto en regelt hoeveel er geladen wordt. De paal is maar een 'dom' ding die door middel van een transactie/trigger wel of geen stroom levert.
Als de paal 200KW kan leveren, maar de auto 50KW aan kan, wordt die 50 gevraagd. Als de auto 300KW aan kan, heeft deze pech en krijgt maar 200KW. Uiteraard zit in de 'domme' paal ook wat intelligentie om niet overhit te raken of het net te overbelasten. Maar de laadcurve waar je over spreekt wordt gestuurd door de auto, dus Tesla heeft niks te testen op dit vlak.
Is gewoon een uitspraak en waar maak je je druk om? Tesla kan waarschijnlijk gemakkelijk 10 cent goedkoper dan fastned leveren. Wat denk je dat er dan gebeurt?
Het is best mogelijk dat Tesla extra werk heeft om hun CSS implementatie aan te passen. Tot nu toe moesten ze er enkel voor zorgen dat hun eigen wagens konden laden. Indien die bepaalde flow’s of berichten in de CSS standaard niet ondersteunen dan hoeven ze die dus ook niet te implementeren of te testen. Zoals zovele industrie standaarden is CSS niet zomaar iets dat je eenvoudig kan implementeren.
Enig idee wat het ontwikkelen, onderhouden en draaiend houden van een App kost? Dus ja, als je ineens veel meer verkeer moet gaan verwerken, veel meer accounts moet registreren en bijhouden en het hele betaalmodel moet aanpassen voor de niet testa rijders, dan is dat best wat werk. Daar mag ook wel een hoger tarief voor gevraagd worden, een tarief die vaak ook nog eens lager is dan bij de concurrent, terwijl het tesla laadnetwerk van sublieme kwaliteit is. Ik heb bij andere merken snelladers toch anders meegemaakt helaas.
Je weet dat je voor de electriciteit betaalt die uit zon paal komt?….
En dat dat heel veel meer is dan uit de stekker?


Zo’n app is hetzelfde truukje op alle palen.
Het truukje zal wel hetzelfde zijn, maar de Tesla app is meer dan alleen opladen. Dus nee, niet helemaal hetzelfde. Bovendien, gebruiksvriendelijkheid is bij veel apps ver te zoeken. Er zitten soms hele slechte apps tussen
Opschalen van je backend gebeurd praktisch automatisch hoor..
Niet elke Tesla kost een ton, de meest verkochte Tesla (Model 3) komt er niet in de buurt.

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 2 november 2021 08:14]

Toch ook makkelijk 60 tot 70K toen ik voor t laatst keek en m configureerde zoals ik wilde. Geen ton, maar voor de meeste mensen ook geen boodschappenwagen voor erbij. Alleen de SR+ is wat lager geprijsd geloof ik.
Een Volkswagen Golf kun je ook makkelijk 65k aan uitgeven, zonder de extra's. Toch kan het ook voor (veel) minder.

Een nieuwe Tesla Model 3 begint bij 50k, en dan betaal je (bij mijn weten) voorlopig geen MRB en zijn de verbruikskosten (brandstof en onderhoud) flink lager dan bij een ICE.

Kortom, voor een ton koop je er 2, eentje voor doordeweeks en eentje voor in het weekend.
Hoewel deze zin wss gewoon van de marketing afdeling komt snap ik wel de gedachte. Tesla heeft jarenlang de samenwerking tussen lader en auto geoptimaliseerd. Dezezelfde stekker betekend niet gelijk het ook het maximale eruit word gehaald.
Daarnaast, en dat wil de marketing afdeling wss niet zeggen, is dat ze gewoon geld willen verdienen. Voor de eigen auto's komt de winst uit de autoverkoop. Voor derde merken zal er dus een marge op laden moeten zitten.
Ik denk dat het meer een backoffice dingetje is. Ze hebben natuurlijk wel met CCS een interop oplossing gekozen, maar de Tesla integreert naadloos. En om de facturen naar de juiste persoon te krijgen zal best wat extra moeite kosten. Ik denk dat dit er mee bedoeld wordt.
Maar implementeert iedereen die standaard wel helemaal goed? Of wellicht had Tesla alleen een deel van die standaard op hun Superchargers helemaal goed uitgewerkt, omdat hun Tesla's toch alleen dat ene stukje ondersteunt.
Zo ondersteunt CCS blijkbaar zowel AC als DC, maar gebruiken de Superchargers als ik het goed lees juist DC om zo de AC->DC in de auto zelf weer te voorkomen.

En let op: dit zijn vragen, ik weet het antwoord zelf niet :)
Toch heb ik wel genoeg software problemen voorbij horen komen met zowel openbare als private ccs laadpalen en bepaalde type auto's die software matig weigerde te laden.
De prijzen voor laadpalen zijn een jungle.

op de tesla site staat een prijsaanme van 24 cent voor superchager. (wellicht niet bijgewerkt)

Als ik zomaar kijk op een andere laadpaal prijs: https://portalev.pitpointcleanfuels.com/map
zie ik 34 cent.

fastned (snelweg) typisch 59 cent https://fastnedcharging.com/en/ev-charging-price

voor thuistarief staat me een lagere prijs bij.

De echte reden is uiteraard dat men niet wil concurreren op prijs.

(op 24 cent is EV concurrerend met benzine, voor 65 cent duurt het wel heel lang voor je EV terugverdiend)

[Reactie gewijzigd door leuk_he op 1 november 2021 17:27]

Ik laad met een Tesla onderweg 23,7 eurocent per kWh. Thuis laad ik dankzij een vast contract nog steeds 23,2 eurocent per kWh en maakt het niet uit wanneer ik laad. Als andere merken met een abonnement voor nog geen 25 cent per kWh uur kunnen gaan laden kan het wel eens heel druk gaan worden bij de laadplaatsen van Tesla. Heel het USP van Tesla in een keer gedevalueerd.
Bijzondere move van Tesla, juist het uitgebreide superchager netwerk is vaak een van de belangrijkste redenen om voor Tesla te kiezen. Dat unique selling point valt weg en wachttijden gaan nu nóg langer worden. Of krijgt een Tesla voorrang op een niet Tesla?
Welke wachttijden?

Ik kom regelmatig bij Leiderdorp en daar staan zeker 20+ chargers uit hun neus te eten de hele dag. Er komt zelfs onkruid naar boven omdat ze nooit gebruikt worden.
Bij meerdere Fastned stations heb ik wel last gehad van wachttijden (hoewel die enorm meevielen).

Ik denk dat Tesla ook inziet dat de business case voor snelladers die niks staan te doen vrij slecht is en zo de bezetting willen verhogen.

En ja, er zijn een handvol voorbeelden te vinden van Tesla's die in de rij staan om te laden. Maar dat is ook al weer jaren geleden.
Zoals m'n vrouw al voorstelde: waarschijnlijk om ellende vanuit de EU vóór te zijn dat Tesla dit moet doen. Het lijkt nu heel genereus van Tesla, en -eerlijk is eerlijk- hun visie is ook wel erg nobel, maar ze móeten binnenkort waarschijnlijk toch wel van de EU hun netwerk opengooien voor de marktwerking.
Helemaal niet....

De visie van Elon Musk en Tesla is om sustainable energy voor iedereen beschikbaar te maken. De superchargers exclusief houden past niet bij die visie.
“It is our goal to support the advent of sustainable energy,” Musk said. “It is not to create a walled garden and use that to bludgeon our competitors, which is sometimes used by some companies.”
bron
Ja snap ik, een hoop patenten van hun zijn ook vrijgegeven met hetzelfde idee. De visie is ook prima, maar EU-wetgeving is natuurlijk ook een ding wat op de loer ligt. Niet voor niks dat ze in NL beginnen met zo’n test.
Die patenten zijn niet vrij gegeven, er plakken condities aan die deal onmogelijk maken. Maar op de goede marketing hebben dat soort details (feiten) weinig impact.
Wat een slecht artikel, of beter gezegd opiniestuk van iemand die een ontzettende grudge schijnt te hebben met Wall Street.

Ipv de ene superlatieve na de andere te gebruiken had de auteur beter gewoon naar de voorwaarden moeten kijken die Tesla stelt. Zoals andere, wel serieuze artikelen ook doen: https://www.lexology.com/...c5-401b-b80d-36473d0754c7
Tesla’s Patent Pledge presents companies in the electric vehicle field with a tremendous opportunity, but one that also carries some substantial risk. Agreeing to abide by the Pledge could significantly curtail a company’s ability to protect, defend, and assert its own intellectual property.
Kort gezegd als een bedrijf de patenten van Tesla wil gebruiken mogen ze hun eigen patenten niet meer verdedigen als anderen daar inbreuk op maken. Een wassen neus dus, die enkel als marketing goed werkt bij de Elon fans.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 2 november 2021 08:59]

Ooit was het 'unique selling point' dat de tesla's gratis konden opladen bij de tesla laadstations. Dat is al een tijdje over. Of niet? (nieuws: Tesla biedt kopers Model S en X opnieuw ongelimiteerd gratis laden aan, nieuws: Mogelijke fout laat niet-Tesla-auto's gratis opladen bij Supercharger V3)

Details weet ik niet, ik rijd niet elektrisch en ook geen tesla.
Zo uniek is dat punt niet meer in Europa. Er zijn alternatieve laadnetwerken die stilaan een even grote dekking beginnen krijgen als het Tesla netwerk en je komt steeds minder gebieden tegen waar snelladen geen optie is als je er passeert. Een interessant punt voor Tesla blijft natuurlijk het plug and charge principe waarbij de wagen zichzelf kan identificeren. Dit kan ook op CCS, maar slechts weinig alternatieve netwerken bieden het aan op dit moment en niet elke wagen biedt die mogelijkheid. Bijkomend moet je je nog altijd registreren.

Ik zie ook niet in hoe Tesla voorrang zou geven aan Teslas. Als er geen laadpunten vrij zijn dan krijg je gewoon een wachtrij. Wel hebben Tesla rijders dus een lagere prijs en zal de aantrekkelijkheid van de Tesla supercharger voor niet Tesla rijders dus vooral afhankelijk zijn van de prijs die Tesla gaat rekenen.

Daarnaast wisten we al langer dat dit er aan zat te komen. In sommige landen valt Tesla op dit moment uit de boot voor bepaalde subsidies omdat hun laadnetwerk niet open is voor derden. Door het netwerk open te stellen kunnen ook zij weer gebruik gaan maken van die subsidies. Al vind ik het ergens wel vreemd dat ze dan eerst in Nederland testen. Wel een land waarin ze vrij succesvol zijn, maar niet direct 1 waar ze hiermee extra ondersteuning kunnen krijgen terwijl ik dacht dat dit in Noorwegen net wel het geval was. Ik had daarom eerder verwacht dat ze daar zouden beginnen.
Geen enkel laadnetwerk is zo fijnmazig als Tesla. Zit fastned bijv in US/China/Canada?
Wat is het aantal van Tesla SUC vergeleken met nr 2 in Europa?
Ga jij met je wagen op vakantie in US/China/Canada?

En met mijn niet Tesla maakt het echt niet uit hoeveel laadpalen de nummer 2 heeft in Europa, want ik kan sowieso alle laadpalen van nummer 2 tot nummer 2000 gebruiken. En binnekort dus ook nummer 1 blijkbaar.

Maar om een antwoord te geven op je vraag: Ionity heeft ongeveer 400 locaties in 17 landen terwijl Tesla er goed 600 heeft in 27 landen. Maakt het moeilijk om te vergelijken want je fijnmazigheid hangt dan ineens af van welke landen je gaat meetellen. Ik verwacht dat die 2 in West Europa elkaar al niet veel meer ontlopen. Wel is het zo dat Tesla veel meer laadpalen heeft staan omdat ze per locatie meer palen hebben.
eeehhh, welke wachtijden? alleen tijdens het hoogseizoen in de zomer onderweg in Frankrijk moest ik "delen" met iemand anders, ofwel 450km/u ipv de 1000km/u. Ik heb werkelijk nooit moeten wachten om op te laden bij een Tesla supercharger netwerk. Vergeet niet dat dit alleen van toepassing is tot de 60%, daarna zakt dit al snel en merk je er helemaal niks van dat je de capaciteit aan het delen bent.
Begin oktober, buiten de vakanties, naar München gereden. Elke stop was nagenoeg vol en ipv de vooraf aangegeven 20/25min laden was het uiteindelijk 50/55min laden. Dat gaat snel vervelen als je vroeger in 7u bij de grens met Passau stond en nu 12u over een korter stuk doet...
Eindelijk! Ik ben benieuwd wat dit voor fastned en shell recharge gaat betekenen.

Meer concurrentie is altijd goed voor de consument.
Hangt van de kost af die Tesla rekent. Wou het even gaan opzoeken in de app, maar deze Belg ziet in de Tesla app niet eens de optie staan op dit moment om een niet Tesla te laden bij Tesla laders, Mogelijks omdat ik me als Belg geregistreerd heb, mogelijks omdat de app nog moet bijgewerkt worden.
Momenteel 0,59cent per kWh zie ik in de app staan, dat is vergelijkbaar met FastNed volgens mij.
Indien je een Tesla member wordt (12 euro per maand) zakt dit naar 0,26cent per kWh
Fastned is €0,54 per kWh als je een Maingau pasje hebt.
Leuk maar Maingau is dan weer geen groene stroom dus is je EV in ene een soort van hybride...
Het pasje bepaalt niet wat er uit de kabel komt 😉
Juist wel. Het pasje bepaald of er betaald word voor groene certificaten of niet
Een certificaat zegt nog steeds niks over wat er uit je kabel komt. Papierhandel….

Ja, “op papier” wordt er “ergens op de wereld” opgewekte stroom uit hernieuwbare bronnen gebruikt. Maar niet perse door jouw EV.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 1 november 2021 20:23]

En toch, als alle stroom afgenomen wordt door mensen en bedrijven die alleen groene stroom afnemen die ergens op de wereld gegarandeerd groen wordt opgewekt...
Tuurlijk nog een utopie maar het is geen papierhandel.
Rond de 60 cent per kWh

[Reactie gewijzigd door tomic op 1 november 2021 15:55]

*kWh grote W van Watt ;)
Als de Tesla superchargers duurder zijn dan de overige twee zal uiteindelijk de prijs dalen. Concurrentie is inderdaad altijd goed, zolang de aanbieders maar niet onderling afspraken maken over de prijzen.
Om de Supercharger-lader te kunnen gebruiken moeten niet-Tesla-eigenaren via de Tesla-app de optie 'Uw Niet-Tesla opladen' kiezen.
Dus je moet dan blijkbaar als niet-Tesla eigenaar wel de Tesla-app op je telefoon hebben staan, en waarschijnlijk ook een account bij Tesla om de betaling te regelen.

Dat gaat dan dus anders werken dan een publieke laadpaal, waar je met een pasje het laden kunt starten en stoppen.
De palen hebben nou eenmaal geen rfid lezer aan boord… dus via hun app is logisch. Creditcard koppelen en dan zal het wel werken toch? 😉
Logisch zou zijn als je ook gewoon met je pinpas kon betalen, net als bij elke ouderwetse onbemande benzinepomp, zodat je als klant het gedoe met al die apps en accounts niet hebt.
Kan bij geen enkele laadpaal zo ver ik weet. Klinkt ook wat achterhaald hoor. 🙄
Wat is er achterhaald aan een pasje dat bij elke laadpaal werkt, geen app nodig heeft en wat je ook nog kunt gebruiken om bij Albert Heijn je boodschappen te betalen?

Als je het mij vraagt is dat innovatief, vooruitstrevend en klantvriendelijk in vergelijking met het oerwoud van laadpasjes.
Er zijn wel degelijk een hoop palen die gewoon Mastercard/Visa aanvaarden hoor. Zeker niet allemaal, maar een Ionity doet het wel geloof ik. Of ze ook nationale debetsystemen danwel Maestro accepteren heb ik nog niet nagegaan.
In de VS aan de andere kant is het de standaard dat de palen ook gewoon Visa en MasterCard accepteren. In het Verenigd Koninkrijk kan je ook gewoon met je contactloze kaart betalen aan de meeste snelladers.
Er zijn palen die gewoon met een pinpas werken. Op Terschelling (!) in de zomervakantie zelfs nog 2x mee geladen. Werkt perfect.

Ok fair enough: eigenlijk is het met iDeal…

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 1 november 2021 21:33]

Misschien wel logisch, maar meer storingsgevoelig zeker. De tesla superchargers hebben geen rfid lezer en dat gaan ze denk ik ook niet inbouwen. In het buitenland krijg je ook te maken met allerlei verchillende aanbieders en apps. Dus heel gebruikersvriendelijk is het niet echt.
Daar heb je weer roamingafspraken voor. Voldoende laadpasaanbieders die niet eens een eigen netwerk hebben maar wel gewoon werken op de meeste netwerken.
Ze ondersteunen ook SEPA.
RFID met 1 pasje werkt misschien in nl en omstreken goed, maar in het verdere Europa heb je toch vaak een app en account per netwerk nodig... Helaas. Shell recharge pasje werkt nog het vaakst overigens.
Echt jammer dat maestro contactloos niet gewoongoed is.
En tja bij tesla hebben de palen nou eenmaal geen lezer...
Echt overal met mijn ene padje kunnen laden de afgelopen jaren… (of door gewoon in te pluggen bij tesla)
Polen, Denemarken, Zweden, of zelfs Frankrijk geprobeerd? Of nog verder Europa in?
Shell werkt bij een deel, maar travelcard, greennl pasjes echt niet in mijn ervaring...
Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk en Italië geprobeerd tot op heden. Daarna door Corona niet aan veel meer landen toegekomen.
Als long time Tesla owner heb ik hier een bijzonder sterke mening over.

Ik word woedend bij de gedachte dat los van het feit dat deze supercharge punten vrij vaak gewoon vol staan wij nog altijd vrijwel geen andere locaties hebben om te laden. Ik woon in Amsterdam Noord en moet heel vaak omrijden om in Badhoevedorp of Breukelen te moeten snel laden zonder een extra optie in Amsterdam. Amsterdam Zuid-Oost lag opzich goed en ook bij knooppunt Amsterdam Noord, Sloterdijk of Zaandam zou ideaal zijn. Maar nog altijd geeft Tesla geen gehoor aan de feedback en wensen van owners die al sinds 2015 staan te roepen dat we meer locaties nodig hebben en meer laadstations per locatie door de grote komst van Tesla's in ons land. Gaan ze nu ook nog eens die punten doorgeven aan niet Tesla gebruikers. Leuk voor de toekomst maar nu is dat gewoon echt niet oke van ze. Ik sta geregeld op een station naast een ander die half de stroop af tapt en sta zelfs soms in de rij. Meanwhile hebben ze in LA en San Fransisco iedere 500 meter een superchargepunt staan terwijl nog altijd Amsterdam in de top 3 dichstbevolkste Tesla gebruikers staat.

Nederland als pilot gebruiken hiervoor is waanzinnig stom. Ik ben hier enkel blij mee als dat ook betekent dat ze meer gaan uitbreiden in NL met punten, maar tot nu toe zie ik er niks van! Er staat ook al 1,5 jaar op de kaart online dat er een nieuw punt in Amsterdam gebouwd zou worden maar dat punt staat midden in de Vondelpark dus dat lijkt me ook sterk. Het wordt tijd dat Tesla inziet dat hun eigen owners eerst meer flexibiliteit nodig hebben dan andere EV owners. Als deze laadstations minder populair waren had je mij niet horen klagen maar Breukelen met name is vol in gebruik altijd en ik krijg constant de melding dat ik na 50% alweer ruimte moet gaan maken voor een ander omdat ik anders ook kosten er bovenop krijg voor het in gebruik houden van deze punt. Mag ik nu dus nooit meer laden dan 50 tot 80% in Breukelen?
Een Tesla kan toch overál gewoon laden. En blijkbaar heb je al lang een Tesla zonder de visie of missie van Tesla (of Musk) te kennen: het openbreken van traditioneel brandstofrijden en als doel om de wereld te elektrificeren. Niet om jou het alleenrecht te geven om te mogen laden bij een Supercharger.

Dat Musk dit van plan was, was al járen bekend. You snooze, you lose.
Als je zelf geen ervaring hebt met elektrische rijden klinken die praatje natuurlijk erg mooi van Elon. Maar in de praktijk heb ik gewoon veruit genoeg ervaring om hier mijn punt te maken.

Feit is dat je ERG VAAK moet laden als je dagelijks naar Utrecht of Haarlem rijd vanuit Amsterdam. Slechts 3 dagen accu en altijd moeten superchargen omdat prijzen in Amsterdam voor laden gewoon te duur is. Fastned en Shell recharge zijn ook geen praktische oplossing voor een Model S 100D waar je dus met 100 kwh slechts 300 km praktische bereik krijgt. Vooral in de winter. Dat is dus 36 euro voor 300 km. Reken maar uit wat dat wordt als je altijd thuis laad bij een paal van de gemeente of zelfs 2x zo hoge prijzen van fastned neemt.

Superchargen is goedkoper en dat was ook onderdeel van de belofte die ze toen maakten aan kopers in 2017 dus ik Supercharge liever en ook sneller dan dat ik bij Fastned doe. Shell Recharge werkt overigens niet op een Model S of X gezien die geen CCS aansluiting hebben tenzij je een adapter koopt.

Als je een garage hebt in een eigen woning en zonnepanelen hoef je niet te klagen maar in de randstad is dat niet te vinden.

Kortom het klinkt allemaal mooier dan het is maar het valt vies tegen in de praktijk. Ik weet heel goed wat elon's plan is. Maar in Europa hebben we die ruimte bij lange na niet.
Tja amsterdam is niet bepaald autovriendelijk, dat weet je zelf ook. Je kiest er zelf voor om daar te wonen. Als je thuis wilt laden zijn er genoeg mogelijkheden om rondom amsterdam te gaan wonen waarbij je thuis kunt laden.
Ik ben nu zo wel ongeveer die opmerkingen zat over wie wel of niet kiest waar hij/zij woont. Want dat is niet eens waar. Ik ben in Amsterdam geboren, daar koos ik niet voor. Mijn leven is letterlijk hier dat is zo gegaan buiten mijn keuze om. En dat ik het geluk heb al in Amsterdam te hebben gewoond voor het zo'n zooitje werd in de huizenmarkt geeft mij helaas ook geen keus om te verhuizen. Ik kan geen degelijke hypotheek krijgen op minder dan 50 km afstand en ik werk ook nog eens in Amsterdam omdat werk vaak simpelweg in de randstad zit voor velen.

De aannames die je dus maakt door te roepen waar iemand kiest te wonen zijn ontzettend naïf. Mensen hebben vaak niet de keuze om te verhuizen. Dat is een luxe tegenwoordig.

edit: heb jij enig idee hoe duur het is een woning te vinden met een eigen garage of entree voor je auto? Al is het buiten Amsterdam.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 2 november 2021 10:03]

Maar je hebt wel voor een Tesla gekozen toen je in Amsterdam woonde. Toen wist je al hoe de situatie was in Amsterdam en met Tesla laders.
Dat heb je toen wel kunnen accepteren, nu blijkbaar niet meer. En dat alleen maar vanwege het feit dat de superchargers in Breukelen nu ook door anderen worden kunnen worden gebruikt?
Heb je er al moeten laden sinds het open is gesteld?
Zo nee, he, wacht even af hoe het gaat
Zo ja, hoe was dat?


Ik woon trouwens ook in Amsterdam, maar buiten de ring, bewust. Bij ons een Vattenfall paal met twee plekken meestal wel een plekje vrij. Dus de volgende auto mag van mij electrisch zijn ;-)
Het is bijzonder gevaarlijk altijd een opmerking te beginnen met aannames die je doet. Feit is dat jij geen idee hebt wie ik ben, wat mijn ervaringen zijn en hoe fout je het misschien wel niet hebt met je opmerkingen. Maar toch negeer je dat en trek je jouw eigen conclusies en dat is ook een zwakte waar mensen die gevoelig zijn voor hun eigen realiteit last van hebben. Als je een vraag wilt stellen over hoe en wat mag je dat vragen, maar ga niet verkeerde aannames nemen als de waarheid omdat je een cynische kijk hebt op de wereld of wellicht een ander iets niet gunt of je simpelweg niet kan accepteren dat een ander een andere ervaring heeft dan jij had gehoopt.

En nee ik heb geen huis met eigen laadpaal in Amsterdam. Dat gaat niet. En ook mensen met Tesla's gooien niet zomaar geld weg. Die Tesla was een lange termijn investering waar ik mee bespaar op wegenbelasting en benzine en dat wil ik zo houden om die investering waardevol te houden. Als jij denkt dat elke Tesla eigenaar dan maar accepteert om hetzelfde te betalen voor stroom als voor benzine heb je het fout. Dus ik laad liever mijn auto bij een paal die dat goedkoper aanbiedt en ik investeer daar mijn tijd voor wat op zichzelf ook een prijsje kost. Had ik een huis met garage en zonnepanelen was dat een hele andere situatie geweest.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 2 november 2021 12:14]

@Jeroenneman is de troll hier en zijn one-liners hebben weinig waarde.
Maar ook ik vroeg me bij jouw verhaal het een en ander af. Wonen in Amsterdam en werken in Utrecht/Haarlem? Dan liggen een aantal andere opties voor de hand: i.v.m. parkeren e.d. zou ik dan overwegen een klein autootje te kopen. Zuinig, dus klimaatvriendelijk (misschien zelfs wel klimaatvriendelijker dan een Tesla model S) en je kunt er overal mee parkeren. Als je het puur hebt over kosten, dan is dat een veel betere optie dan een Tesla.
Is openbaar vervoer geen optie? Met alle files en stadsverkeer ben je nu waarschijnlijk ook een dik uur kwijt, plus dat je een paar keer per week aan de snellader staat. Met het openbaar vervoer is natuurlijk veel minder comfortabel, maar het is ook weer heel veel goedkoper dan met een Tesla.
Ik woon in Amsterdam Noord en parkeren is hier gratis en gemakkelijk en ben ook zeer tevreden met de woning waar ik in zit. Zelfs in de binnenstad is een plekje met een EV vaak wel snel te vinden. Ik open gewoon de app en eventueel laad ik een uurtje bij een klant in de straat voor een plekje. Het is niet dat ik het nooit doe.

Maar ik rij ook gewoon deze auto omdat het een heerlijke auto is en het in mijn investering past. Kan het goedkoper? Altijd. Zeker nu zijn er nieuwe EV's die goedkoper gaan dan toen ik mijn Model S kocht in 2017. En als ik echt wilde besparen had ik een Prius kunnen halen. Mijn moeder had er eentje en die kon met 50 euro tank makkelijk 900 km en nooit onderhoud nodig gehad in die Toyota. Maar dat vind ik persoonlijk een compleet andere discussie.

Mijn probleem zit hem niet in het feit dat ik het financieel niet tref of hoe handig mijn auto wel of niet is. Mijn probleem zit hem vooral in de infrastructuur eromheen. €0.36 per kWh is gewoon te duur. Thuis betaal je de helft voor stroom dus waarom mag zo'n paal van Nuon wel zo duur zijn? Verder vindt ik de uitbreiding van het supercharge netwerk in Nederland simpelweg te langzaam gaan als we kijken naar Azië en Amerika en hoeveel superchargers er vlak naast elkaar staan soms maar 1 km van elkaar verwijderd doet dat me denken, en Nederland dan? We hebben hier na Noorwegen de meeste Tesla's in Europa en in aantal Tesla's per vierkante km 1 van de meesten ter wereld met name Amsterdam en Schiphol.

Er wordt te weinig gedaan om elektrische rijden ook daadwerkelijk aantrekkelijk te maken en tankstations zijn dan wel langzaam aan een transitie naar Elektrische aan het maken maar die prijzen bij Shell en FastNed zijn gewoon te duur voor een Model S/X. Dus ik hou het voor nu bij Superchargen.
Maar ik rij ook gewoon deze auto omdat het een heerlijke auto is en het in mijn investering past
Dat is een duidelijke reden. We kunnen nog een potje armpje drukken of het de goede redenen zijn in het licht van de klimaatverbetering, maar dat valt even buiten deze discussie. In dit geval gaat het er even om dat je een EV rijdt, niet waarom :)
Maar die keus komt ook met consequenties, in jouw geval m.b.t. de infrastructuur. Vanuit een klimaat-oogpunt ben je goed bezig: je draagt bij aan de acceptatie van en de transitie naar EV's. Maar omdat je voorop loopt:
Verder vindt ik de uitbreiding van het supercharge netwerk in Nederland simpelweg te langzaam gaan
Ja, hij loopt te langzaam, hoe je er ook tegenaan kijkt. Maar dat was te verwachten en het is ook verklaarbaar. Hier op Tweakers worden werkelijk alle mogelijke problemen rond EV's voorspeld en een gebrek aan laadpalen was er daar zeker één van. Het aantal laadpalen, de chaos door de verschillende aanbieders, het was allemaal (ook in 2017) wel voorspeld. Je had je huidige situatie dus op z'n minst kunnen verwachten.
Het probleem is dat de verkoop van EV's nu een hele flinke vlucht neemt. Er is niets wat het kopen van een EV in de weg ligt en grappig genoeg zie je hier dus de kracht van het subsidie-middel. Maar tussen het willen aanleggen van laadpalen en het werkelijk aanleggen van laadpalen zit een enorme berg bureaucratie en het is volstrekt verklaarbaar dat dat achterloopt.
Dan kun je roepen dat de overheid moet ingrijpen en dat is ook zo. Dat hebben ze gedaan middels subsidies en dat heeft geholpen. Grappig genoeg zijn subsidies voor veel Tweakers een groot pijnpunt als het gaat om EV's... Maar subsidies helpen niet zo erg bij laadpalen.
Het enige lichtpuntje voor jou (er van uitgaande dat je geen andere keuzes kunt/wil maken) is dat dit uiteindelijk echt wel goed komt. Er worden wel degelijk veel laadpalen bijgeplaatst dus als je maar lang genoeg wacht is dat probleem opgelost.

[Reactie gewijzigd door multikoe op 2 november 2021 14:25]

Vrijwel geen andere locaties om te laden?

Is er geen Fastned, Shell recharge etc in Amsterdam?
Shell Recharge werkt sws niet met Model S en X en Fastned is 3x zo duur als superchargen. Ik zou gek zijn om daar te gaan laden. Belachelijke prijzen. 300 km bereik kost mij dan 72 euro voor een Model S 100D. Die huidige benzine prijzen zijn nog goedkoper! Als je een Renault Zoe rijd is het een ander verhaal.

Superchargen is goedkoop omdat anders de Tesla's niet goedkoper zouden rijden dan de gemiddelde benzine/diesel.
Ik snap niet helemaal hoe dat past in het (marketing?) verhaal van Tesla over hun visie om heel de mensheid aan de EV’s te krijgen. Waarom zijn hun auto’s dan niet compatibel met de standaard manier van laden? CCS is sinds 2012 de Europese standaard, het aantal Model S’en wat daarvoor geproduceerd is is marginaal. Kan Tesla de auto’s niet gewoon een adapter en een mooie OTA geven?
Omdat de Model S en X 1 van de eerste EV's waren in de EU. In Amerika gebruiken ze sinds 2 jaar pas CCS. En in europa is er enige tijd concurrentie geweest tussen CCS, Chademo en andere 3 fase en 2 fase varianten die je ook wel in Frankrijk vindt.

Nu is Tesla wel gestapt op CCS met de komst van de Model 3 en nu ook de Y. Maar Model S en X eigenaren moeten een adapter gebruiken. Wat je dus als laatste zegt is ook wat nu gebeurd maar het is prijzig. Ik moest 600euro betalen voor de upgrade en de CCS adapter. En nu moet ik telkens zo'n adapter pakken voor ik daadwerkelijk kan laden bij een CCS lader. Helaas was dat voor mij genoodzaakt door hoeveel ik in het buitenland kom. Maar de belofte van Elon om superchargen zo aantrekkelijk te maken dat je er altijd makkelijk bij kan is wel zo maar niet praktische. Los van het feit dat tankstations toch ook broodjes verkopen, wellicht een Starbucks erbij en bij Superchargers zit je in kille hotels waar niks te vinden is vaak en je enkel naar Toilet kan.

De oplaadinfrastructuur is nog niet ready in mijn ogen. Het is praktische te gebruiken maar het werkt absoluut niet fijn en je zult toch nog altijd moeten omrijden als je een flinke afstand af wilt leggen.

Ik mis het gemak van tanken nog altijd en het supermarktje erbij. Die ervaring is met superchargen gewoon veel slechter.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 2 november 2021 01:30]

@Jeroenneman Ga je iedere 3 dagen dat je moet superchargen in Breukelen een 4 sterren dineren?
Wellicht dat jij een luxe leven lijd uit geluk. Maar de meeste mensen halen nog altijd liever een broodje bij de SuperMarkt of in dit geval wat kleins bij een tankstation wanneer ze moeten wachten. 3 of 4 gangen dineren doe je alleen bij speciale momenten met familie/vrienden.

Dus ik kan jou al zeker niet serieus nemen als dat jouw levensstijl is. Tankstations zijn absoluut niet zo vies als jij het nu maakt. De gemiddelde Shell en BP zijn tegenwoordig voorzien van lekker eten wat je ook gewoon in de AH To Go vindt of bij de bakker.

Edit: De Van der Valk Hotels hebben trouwens bizar vieze en lelijke parkeerplaatsen. Daar sta je dan 3 kwartier rond te kijken. Ik zit liever in een cafe zoals de Starbucks terwijl ik wacht of zoek iets lekkers uit in het tankstation.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 2 november 2021 10:08]

Fantastische ontwikkeling. Super dat deze visie nu ook werkelijkheid wordt. Er is veel weerstand te merken bij huidige Tesla-rijders, die een unique selling point zien vervliegen. Voor hen zal het mogelijk inderdaad nadelig zijn, dat zal blijken uit de pilot. Maar voor de rest van de EV-rijders is dit enorm toe te juichen en haalt het een enorme drempel weg om op vakantie te kunnen met een EV.

Ik ben wel benieuwd hoe de idle-fee ook toegepast gaat worden. Mijn e-Niro kan bijv. niet erg snel snelladen. Hoop dat ik toch tenminste tot 80% mag laden elke keer zonder dat ik ook een fee betaal. Waarschijnlijk blijven ze alleen kijken naar een sessie totdat deze is afgelopen (zoals nu, na 100% opladen gaat de meter lopen). Ook al houd ik de stalls (veel) langer bezet dan een Tesla.

[Reactie gewijzigd door The__Virus op 1 november 2021 15:35]

Hierover is eerder al nieuws geweest: "The Tesla Supercharger Network Will Charge Drivers Extra for Slow Charging Non-Tesla EVs"

Kan de directe link niet meer vinden met de uitspraken, maar hier staat eenzelfde strekking:
https://www.motorbiscuit....vers-extra-slow-charging/
Maar dat is nu nog niet van toepassing daar iedereen aangeeft dat het een flat fee is bij elke lader. Wel zit je nog altijd met idle fees en zou Tesla er voor kunnen kiezen om na een tijd ook een bijkomende fee toe te passen, bijvoorbeeld als je al een uur aan het laden bent gaat er een extra tarief lopen.
Als Tesla rijder juich ik dit alleen maar toe. Het kan op de korte termijn inderdaad leiden tot even wachten op beschikbare superchargers, maar op de lange termijn komt dit de adoptie van EV's alleen maar ten goede, wat ook weer leidt tot meer investeringen in de EV-infrastructuur (en uiteindelijk meer laadvoorzieningen voor iedereen).
Ik denk (cq hoop) dat het nadeel voor Tesla rijders mee zal vallen. Tesla zal ongetwijfeld de laatste x plekken niet vergeven aan niet-Tesla auto’s.

Verder, Duiven is bijv. maar 5 minuten van Zevenaar en beide zijn zeer rustige Supercharge locaties.
En hoe gaan ze dat regelen? Een paal die alleen zakt als je met een Tesla wilt parkeren?
Simpelweg de optie om te laden in de app blokkeren. Waarom zou je met een fysieke paal gaan werken?
Ik zou ook niet met een paal gaan werken, het zou op softwareniveau geregeld moeten worden maar ik weet niet of de palen nu geschikt zijn om te blokkeren voor andere merken. Ze kunnen het nu aanzetten dus je zou denken dat uitschakelen ook moet lukken. @david-v je ziet nu alleen niet welke palen wel beschikbaar zijn alleen hoeveel. Dit in de app melden zal dan een goed idee zijn, dan weet je ook waar je wel of niet terecht kunt met een ander merk EV.
Dat is vreemd, ik kan dat wel zien in de app. Ik kan me voorstellen dat ze voor niet Tesla rijders in de app aangeven hoeveel er beschikbaar zijn voor niet teslas en bij welke paal je moet zijn oid
Omdat je de paal moet activeren, dat gaat uiteraard niet vanzelf. Dus bij aankomst krijg je in de App te zien, "laders 1, 3 en 5 zijn beschikbaar voor uw auto". Ga je bij een andere paal staan, dan kan je die niet activeren. Dus dat is op zich geen probleem. Ik kan altijd zien hoeveel palen op een locatie in gebruik zijn. Voor niet Tesla rijders zal er iets vergelijkbaars zijn.
Gelukkig is de idle fee op basis van het bezet houden van een laadpaal zonder te laden (dus als je wel verbonden bent maar klaar bent met laden).

Als de auto nog actief aan het laden is kun je 3 uur aan die paal staan. Het is meer "courtesy"/sociaal richting de rest van de mensen die willen laden om niet te lang een paal bezet te houden.

Zelf ben ik regelmatig te vinden bij de supercharger in Breukelen en ik denk dat er genoeg plek is om andere non-Tesla auto's ook te laten laden aan de superchargers, daarnaast is er toevallig vorige maand een laadparkeerplaats voor andere EV's bijgekomen.
Ik zie het niet als USP die wegvalt, maar ik heb dan ook lifetime free supercharging.

Vooralsnog zie ik het als Tesla rijder alleen maar als vooruitgang, het supercharger netwerk is namelijk ontzettend ideaal en vaak is er genoeg plek.

[Reactie gewijzigd door drocona op 1 november 2021 15:56]

Als een locatie écht druk is, dan gaat de idle fee volgens mij in vanaf 80% accu. Haal je je auto netjes weg voor je boven de 80% komt, dan is er niks aan de hand.
Tesla gaat het aantal verdubbelen of verdrievoudigen.
Ik vermoed dat Tesla het nodig heeft om op de lange termijn te overleven, aangezien ze jarenlang goed hebben verdiend op de emissierechten van Fiat/Chrysler, iets wat inmiddels is weggevallen. Voor mij was het Superchargernetwerk destijds een belangrijk argument om voor Tesla te kiezen, maar op een trip door Duitsland buiten de vakanties om zie je al dat het net aan genoeg is. Elk station is nagenoeg vol, waardoor je laadsnelheid minimaal halveert. Ga je dat openstellen voor iedereen tegen tarieven die gunstiger zijn dan de concurrentie, dan weet je wel dat je voortaan nooit meer een fatsoenlijke laadsnelheid gaat halen en dat je veel vaker zult moeten wachten.

Zo blijven er weinig argumenten meer over om voortaan niet voor bijv. een E-tron te gaan. Ik weet niet of ze zichzelf hiermee een dienst bewijzen, maar Elon zou Elon niet zijn als hij er toch weer de goede keuze mee blijkt te maken.
Voor mij was het Superchargernetwerk destijds een belangrijk argument om voor Tesla te kiezen, maar op een trip door Duitsland buiten de vakanties om zie je al dat het net aan genoeg is. Elk station is nagenoeg vol, waardoor je laadsnelheid minimaal halveert. Ga je dat openstellen voor iedereen tegen tarieven die gunstiger zijn dan de concurrentie, dan weet je wel dat je voortaan nooit meer een fatsoenlijke laadsnelheid gaat halen en dat je veel vaker zult moeten wachten.

Geen idee welke stations je bedoelt, maar de 10 stations die Tesla nu openstelt zijn helemaal niet druk. In Duiven staan geregeld 20 van de 26 palen leeg. Apeldoorn-Oost idem. Als ik nu (spitstijd) de app open en naar de 10 genoemde stations kijk, dan zijn er bij 3 meer dan 20 plekken vrij, bij 3 meer dan 10 en bij 4 minder dan 10 (10, 9, 8, 7).

Geen enkel probleem dus.
En dat doet Tesla dus kennelijk goed: ze beginnen een pilot met de stations die het kunnen hebben en laten de overige, drukke, stations met rust.
Lijkt me ook logisch dat ze voor deze proef geen stations gebruiken die al voor 1 november druk waren.

Stel me een scene voor op het hoofdkantoor : "Hmmmmmm welke stations zullen we gebruiken voor de proef.hmmmmmmmm lastig, lastig....."
Overleven?

Ze hebben ondertussen een winst van 1,6 miljard per kwartaal. Waarvan nog maar een kleine 400 miljoen afkomstig zijn van credits.

Ik denk dat eerder komt omdat Tesla heeft beloofd het aantal charges komend jaar te verdubbelen en dat ze in China net een grote fabriek afhebben voor het maken van Superchargers.

Daarnaast zijn ze ook net actief geworden op de europese energiemarkt. Je kan in Duitsland nu een Energie contract voor stroom bij ze afsluiten.

De prijzen van de huidige auto's zijn niet gerelateerd aan de kost prijs, maar aan wat ze kunnen vragen. Ze zijn toch maanden uitverkocht. Zodra Berlijn opengaat en de productie kosten verder dalen zullen ze een stuk goedkoper worden (of niet zolang ze niet aan te slepen blijven).
Als de opbrengsten van de nu open gesteld plekken worden gebruikt om meer plekken te maken dan lost het probleem zichzelf op.

Tesla moet wel voorzichtig zijn met het openstellen, dus de stations die druk zijn niet openstellen. De stations waar het niet zo druk is wel.
Nu ben ik niet zo heel erg thuis in de EV wereld, maar kan dit ook betekenen dat Tesla stiekem aan het voorbereiden is op toch maar overstappen op de standaard aansluiting?
Ze zijn namelijk op dit moment nog de enige die daar niet aan meewerken, en vroeg of laat gaat ze dat opbreken...

[edit] Ah...ok, vandaar dat ik al zei dat ik er niet zo in thuis was....ik wist niet dat Tesla al overstag was gegaan :) Mooie stap van Tesla.

[Reactie gewijzigd door buzzin op 1 november 2021 16:16]

Is al gebeurt inmiddels, voor 3 en Y in ieder geval, die hebben CCS. S en X weet ik niet zeker.
Nieuwe modellen S en X hebben ook CSS, oudere modellen kan je voor een paar honderd euro laten ombouwen.
Nieuwe S en X zijn compatibel met CCS via een adapter, maar hebben CCS niet rechtstreeks aan boord. Je kan de oude exemplaren laten bijwerken om compatibel te zijn met de adapter.
Zit al standaard aansluiting op, staat zelfs in het artikel. Alle Tesla's in Nederland hebben al langere tijd een CCS aansluiting.
Er staat nergens in het artikel dat de Tesla auto's een standaard aansluiting hebben?
Er staat dat de oplaadstation geschikt worden gemaakt voor andere merken....niet dat dat alleen een software aanpassing is. Ik ging er dus van uit dat er een extra aansluiting werd gemaakt....maar dat bleek dus een verkeerde aanname.
Alleen het plaatje laat een Tesla zien met standaard aansluiting. Daar heb ik overheen gekeken...
Welke "niet-standaard" bedoel je precies? Een Model 3 gebruikt toch de CCS standaard?
Nee ze willen gewoon wat extra geld verdienen en de verkoop van EV's van andere merken helpen t.o.v. van verbrandingsauto's bevorderen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee