Allego's 50kW-snelladers worden goedkoper dan snellere EV-laders

Laadpaalaanbieder Allego gaat verschillende tarieven hanteren voor 50kW-snelladers en snelladers met een hoger vermogen. Het tarief van een 50kW-snellader wordt lager dan nu. De prijs van een wisselstroomlaadpaal stijgt daarnaast in Nederland met 2 cent per kWh.

De nieuwe tarieven gaan vanaf 1 januari in, meldt Allego. Vanaf dan kosten wat Allego 'ultrafast charging stations' noemt 0,69 euro per kWh. Hiermee bedoelt de laadpaalaanbieder snelladers die meer vermogen kunnen leveren dan 50kW. Het maakt daarbij niet uit of de auto zelf ook met meer dan 50kW kan laden.

Deze klanten worden dan ook door Allego aangeraden om bij een 50kW-snellaadpaal te laden, waarbij het lagere tarief van 0,65 euro per kWh zal gelden. Klanten die daarnaast verwachten langer bij een laadpaal te blijven staan, kunnen nu ook gebruikmaken van een goedkopere snellaadpaal die minder vermogen levert, zegt Allego.

Naast de gedifferentieerde snellaadpaaltarieven, zal de prijs voor reguliere wisselstroomlaadpunten die tot 22kW kunnen leveren met 2 cent per kWh stijgen. Deze laadpalen kosten met ingang van volgend jaar 0,39 euro per kWh. Dit tarief is volgens Allego van toepassing op ongeveer 80 procent van alle Allego-laadpunten in Nederland. De prijzen voor Allego-laadpunten kunnen afwijken, bijvoorbeeld vanwege overeenkomsten met bedrijven of overheden, of vanwege afspraken voor de laadpas van de gebruiker.

Allego zegt de prijzen voor wisselstroomlaadpunten te verhogen vanwege de stijgende energieprijzen. Tweakers schreef eerder een achtergrondartikel over de rol van de stijgende energieprijs en de snellaadpaalmarkt. De prijs van een wisselstroomlaadpunt was in België al 39 cent per kWh en stijgt niet.

De laadpuntaanbieder zei eerder tegen Tweakers gedifferentieerde tarieven voor snellaadpunten te willen introduceren, omdat snellere snelladers meer vermogen vereisen en daardoor ook sterkere infrastructuur nodig hebben. Dit kost voor een aanbieder weer meer geld. Andere snellaadpaalaanbieders hanteren geen gedifferentieerde prijzen bij snelladers.

Naam Marktaandeel volgens Laadpastop10 Prijs per kWh in Nederland Volle e-Niro-accu (64kWh)
Fastned 23 procent 0,69 euro 44,16 euro
Allego 19 procent 0,65/0,69 euro 41,60/44,16 euro
Vattenfall 16 procent 0,5566 euro 35,62 euro
Shell 11 procent 0,59 euro 37,76 euro
Ionity 2 procent 0,79 euro 50,56 euro
Allego's laadtarieven vanaf 2022

Door Hayte Hugo

Redacteur

29-12-2021 • 10:36

289 Linkedin

Reacties (289)

289
287
84
17
1
164
Wijzig sortering
Als ik het tabel zo zie, dacht ik dat het verschil tussen een volle tank benzine en een volle accu veel groter was. Als ik het nu zo zie scheelt het 20 a 30 euro, ik dacht dat het verschil tussen benzine en elektrisch tanken de helft of meer was. Ben benieuwd wat de prijs gaat doen als we inzetten op kern energie.

Thuis laden is de ideale optie natuurlijk, maar niet iedereen heeft een oprit helaas.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 29 december 2021 10:46]

Snelladen kan je het best vergelijken met tanken aan de snelweg. Hoe vaak komt dat voor? Ik laad >95% aan een publieke laadpaal voor €0.30-€0.35 per kWh. Dan is het veel voordeliger.
Met tarieven tussen de 56 cent en 79 euro per kWh kun je het niet vergelijken met tanken aan de snelweg. Tanken aan de snelweg is niet 2x a 3x duurder dan goedkopere alternatieven.

Veel elektrische auto's zitten op 6km per kWh en met deze tarieven is het 9,3 tot 13,2 cent per KM. Bij een publieke laadpaal is het 5 a 5,8 cent per KM

Een benzineauto zit gemiddeld op 16 km per liter. Een liter benzine kost gemiddeld 2,05 euro bij een tankstation aan de snelweg. Dat is 12,8 cent per KM. Bij goedkopere en afgelegen tankstations is benzine gemiddeld 1,93 euro per liter. Dat is 12,1 cent per KM.

Met deze absurd hoge kWh tarieven is elektrisch rijden bijna net zo duur of zelfs duurder dan een benzineauto per gereden KM aan brandstof. Kijk je naar totale kosten per KM, dan is het een stuk duurder. Deze absurd hoge tarieven zijn niet vergelijken met tanken langs een snelweg.
Een snellader is ook wel hele andere techniek dat een simpele AC-lader (feitelijk een charge controller met een contactor en een laadkabel) die je thuis op hangt. Het is gelijkstroom met een enorm vermogen dus er zit een zware aansluiting achter en bij de snelste laders ook een accupakket. Ik verbaas met er niet over dat het wat kost en afgezet hoef je je ook niet te voelen als je de financiële cijfers van Fastned erbij pakt (Fastned maakt meer verlies dan het omzet draait). Als Shell een super snelle tankinstallatie zou aanbieden als in de Formule 1 toen tanken nog was toegestaan zouden ze daar waarschijnlijk ook hogere tarieven voor vragen.

Als je laadt aan een normale publieke laadpaal à 35 cent per kWh rijdt elektrisch al een stuk goedkoper dan een diesel. Thuis laden kan nog een stuk goedkoper zijn, helemaal als je je eigen energie opwekt. De paar laadsessies per jaar bij een snellader die je nodig hebt om bijvoorbeeld op een vakantiebestemming te komen doen niet af aan het feit dat het totale energiekostenplaatje voor de meeste EV-rijders nog steeds gunstig is ten opzichte van fossiel.

Daarnaast heb je natuurlijk alle dagen het voordeel van de veel fijnere aandrijflijn van een EV. Vroeger was het ding om met een recht opstaande munt op de motorkap te bewijzen hoe verfijnd de loop was van je V12 aangedreven limo. Elke EV kan dat trucje en ze leveren ook moeiteloos veel vermogen. Mensen waren vroeger bereid daar veel geld voor neer te leggen. Nu heb je +300pk in een EV van ruim € 50 K.
Veel elektrische auto's zitten op 6km per kWh ...
Volgens mij is dat vrij optimistisch. Ik zou eerder 4km zeggen, maar dat is afhankelijk van veel factoren.

Het is absurd hoe duur snelladen is. Dé achilleshiel van elektrisch rijden is oplaadsnelheid en als je daar een oplossing voor hebt, ga je dat duur maken. Dat staat de adoptie flink in de weg. Tesla was/is nog niet zo gek met hun supercharge netwerk.

Ik heb mezelf het volgende voorgenomen: ik ga niet over voordat ik 100 échte kilometers kan laden in 5 minuten. Ook in de winter, met een versleten accu (als dat van invloed is) en ongeacht hoeveel mensen er tegelijkertijd laden.

Ter vergelijking: ik tankte voorheen diesel, in 3? minuten zo'n 1.100km. Nu met benzine zo'n 700km per 3 minuten. Dus met mijn minimale eisen ben ik alsnog een factor 10 of meer langzamer, dat lijkt me reëel.

Als ik nu zie hoe ik op vakantie zou moeten met een elektrische auto, dan vind ik dat wel heftig.
Behalve dat het een drama is qua tankmogelijkheden/momenten, zijn de prijzen niet leuk en is de kans groot dat er onderweg een extra overnachting nodig is. En dan op de plek van bestemming moet je maar zien waar je wanneer kan laden. Ik kan best een dagtrip maken van 200km enkele reis (of meer). Zelfs al zou je op je verblijf ('s nachts) kunnen laden, dan heb je een laadmoment overdag nodig. En dan maar hopen dat er plek is, voldoende laadcapaciteit en je niet wordt afgezet.

En als straks de wegenbelasting komt, ben ik benieuwd hoeveel auto's er tweedehands worden aangeboden en wat dit doet met de afschrijving. Dit gebeurde namelijk ook bij de spaardiesels en de hybride SUV's. Elektrisch rijden is voor een individu goedkoop door belastingvoordelen. Maar die belasting wordt elders wel geïnd, dus de maatschappij is netto niet minder kwijt.

En ondanks mijn sceptische houding zou ik graag elektrisch willen rijden. Relatief stil, en de geopolitieke verhoudingen worden gunstiger als we minder behoefte hebben aan olie.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 29 december 2021 22:05]

Het is absurd hoe duur snelladen is. Dé achilleshiel van elektrisch rijden is oplaadsnelheid en als je daar een oplossing voor hebt, ga je dat duur maken. Dat staat de adoptie flink in de weg. Tesla was/is nog niet zo gek met hun supercharge netwerk.
Dit is inderdaad absurd. De overheid wil dat we elektrisch gaan rijden, maar de bijtelling gaat omhoog en ze doen weinig aan de infrastructuur. Hoe willen ze zo iedereen stimuleren?
Ik heb mezelf het volgende voorgenomen: ik ga niet over voordat ik 100 échte kilometers kan laden in 5 minuten. Ook in de winter, met een versleten accu (als dat van invloed is) en ongeacht hoeveel mensen er tegelijkertijd laden.
Snelladen is een aanslag op een accu. Dat moet je normaal alleen tijdens lange ritten (vakanties) doen.
Ter vergelijking: ik tankte voorheen diesel, in 3? minuten zo'n 1.100km. Nu met benzine zo'n 700km per 3 minuten. Dus met mijn minimale eisen ben ik alsnog een factor 10 of meer langzamer, dat lijkt me reëel.
Tanken kost minimaal 5 minuten. Maar inderdaad, daarmee had ik vroeger zo'n 1500 km bereik toegevoegd in een 75 liter dieseltank.

Voor 100 km heb je ongeveer 16-22 kWh nodig, afhankelijk van temperatuur en snelheid. Ga uit van 20 kWh.

Ik heb een ID.4 (met 77 kWh accu), maximum DC laadsnelheid is 125 kW. 20 kWh laden met 125 kW gaat net binnen 10 minuten.
Als ik nu zie hoe ik op vakantie zou moeten met een elektrische auto, dan vind ik dat wel heftig.
Hoe vaak ga je op vakantie?
Hoeveel dagen per jaar rij je meer dan 300-400 km?

Mijn ID.4 haalt (onder ideale omstandigheden) 521 km op 1 lading. Ga uit van 400 km in de zomer en 300 km in de winter (en dan heb je nog 50 km marge). Ik ben er nog niet mee op vakantie geweest (als je een weekendje weg in NL niet meetelt), en heb maximaal 400 km zonder laden gereden. Ik laad op m'n oprit (>90%) of op het werk (>5%) of aan een publieke laadpaal (<5%). Ik heb nog nooit een DC snellader geprobeerd. Tot nu toe nog niet nodig gehad.
In dat geval kun je over naar een ioniq 5 of een Tesla.
Ik rij gemiddeld 7 km per kWh ...
8,5 km per kWh :-)
@pzijde en @JayPe met welke auto is dat? Wij rijden als 2e auto een Zoe, een kleine en technisch niet al te slechte EV, en in de praktijk is het verbruik, zelfs als ik echt mijn best doe, nooit heel lang lager dan 150 Wh/km, more often rond de 160 of hoger. Uitschieters naar stukjes 125 of zo komen wel voor, als je een lang stuk 80 km/h rijdt met perfect weer, maar zeker niet gemiddeld...
En belangrijk dat je een accu na x aantal ladingen moet vervangen. Ik wil heel graag en zal elektrisch rijden, maar ik wil dat er wat gedaan word aan de kosten van energieopwekking. De enige "snelle" manier is ITER (kernfusie) rond 2035.
Als je niet dagelijks snel laad gaat een accu bijna met zo lang mee als de complete verbrandingsmotor, en die heeft regelmatig en duur onderhoud nodig. Het onderhoud aan een elektrische drivetrain is vrijwel niets in de eerste 10 jaar…
Daar zit dan ook eigenlijk de paradox, de meeste snelweg-tankers zijn zakelijke gebruikers. Die boeit het niet zozeer dat het misschien 1-2 dubbeltjes duurder is per liter. Echter zij zijn wel vaak op de klok. En juist voor dergelijke gebruikers lijkt me het onwenselijk dat ze ergens 20/40 minuten stil staan (althans dat zie ik mezelf niet doen terwijl ik onderweg ben voor werk). Dit zal waarschijnlijk een zeer select groepje zijn, maar neemt niet weg dat juist die positionering van snelladen voor zakelijke gebruikers gewoon fout is.
Nee, de paradox is omgekeerd: Die zakelijke lease-rijders die langs de snelweg tanken, kunnen makkelijk een elektrische auto leasen met >400km range. Daarmee hoeven ze helemaal nooit onderweg te (snel)laden, dus het scheelt ze juist tijd t.o.v. een brandstof-auto waarmee ze 2-3x per week langs een tankstation moeten
400 km aangegeven range is vaak rond de 300 in de praktijk. Dan is de maximale afstand eigenlijk 150km (want je moet ook terug) als je zonder onderweg laden weer thuis wilt komen?
Mwah, de 3 LR haalt de 400 echt wel. Laden kan meestal ook op bestemming dus praktisch gezien kan je dus makkelijk 600km op een dag doen zonder snelladen.
Als je het niet red heen en weer kan je altijd wel in de buurt van je bestemming een ac lader vinden. Soms iets meer lopen. Zo niet dan het te kort bij laden bij een snel lader. Je tankt niet vol, maar genoeg om weer thuis te komen.
Kost mij in twee maanden bev rijden nu 1x 12 minuten langs de snelweg stilstaan.
Ik ik had achteraf best bij mijn bestemming kunnen laden.
Ik reken mijn tijd gewoon wat ruimer in en “tank” prima in de tijd van mijn opdrachten.

In de auto kan ik in 20 minuten gewoon werken.. sterker nog in die 20 minuten laden verdien ik als ik een paar offertes weg doe en gelijk getekend terug krijg als ik mobiel een paar keer gebeld ben in no time terug. Voorheen deed ik dat thuis of op kantoor of voor de deur bij de klant als het echt snel moest, ik zie het als meer tijd die ik zinvol kan spenderen én ik ben voordeliger uit dan ICE rijden. Win/win in mijn ogen.
E-niro doet 265 op een volle accu in de winter, dus laad je het ding vol 64kw ben je 22 euro kwijt.

Mijn Yaris hybride doet met duitse benzine (zit aan de grens) 265 km ongeveer 11 liter benzine, dus dan ben ik 11x1,65,-= 18,81 kwijt

Ik snap nu ook waarom er geen hond in Duitsland met een elektrische voertuig rijdt
Dat is ook wel een lekkere kromme vergelijking.

Vergelijk een eNiro eens met een gewone Niro. Die is namelijk een stuk groter dan een Yaris. En je vergelijkt ook nog eens de goedkoopste benzineprijs met een redelijk duur energietarief.

En, ik weet niet hoe het in Duitsland zit, maar belastingen en onderhoud heb je ook buiten beschouwing gelaten.

De afschrijving van de elektrische auto zal natuurlijk wel hoger zijn.
Is onderhoud werkelijk goedkoper? Ik rij zelf nog niet elektrisch, maar zover ik weet kan onderhoud alleen door een dealer gedaan worden en die zijn vrij duur met onderhoud. Mijn huidige auto zit bij een universeel garage, en dat alleen scheelt al meer dan de helft in de onderhoudskosten. Ik heb wat rondgegoogled en ik zie inderdaad dat de beurten niets voorstellen, maar wel 800 euro of meer lijken te kosten.
Ja, onderhoud is werkelijker goedkoper.
Het is goedkoper totdat je accupakket is afgeschreven daarom ben ik benieuwd hoe de 2de hands markt ontwikkeld voor elektrische auto’s voordat ik überhaupt overweeg om er een aan te schaffen. Bijna niemand koopt ook privé een elektrische auto, zeker niet de dure modellen
Als je accupakket 1500-2000 cycli meegaat. En je doet 300km met een cycli. Da's 450.000 tot 600.000km.

En dan zijn ze niet afgeschreven, ze hebben vaak nog maar 70 of 80 procent capaciteit. En veelal maak je die cycles niet compleet, meestal tot zeg 20-30% DoD (depth of discharge) en dan gaan ze nog langer mee. Tesla maakt al LFP accu's en die gaan nog 2x zoveel cycles mee doorgaans.
https://www.businessinsid...ccu-lfp-grondstofprijzen/

Je kan alleen geen 10C uit die accu trekken dus 0 naar 100 in 2s zit er niet in, maar ook als je dat in 6 secondes doet ben je een vlotte boy op de weg. Ook opladen gaat wat minder snel, ik denk dat je met wat moeite 2C kan laden met die accu's al is 1C wel de aanbevolen grens.
https://blog.epectec.com/...ifferences-and-advantages

Voor stability, lifetime, veiligheid etc. is LFP ook veel beter. Li-ion is gewoon veel meer density tegen minder veiligheid, lifetime, stability, durability etc. Qua kosten scheelt het ook en vooral, geen kobalt in LFP-accu's.
Het probleem is niet de geleidelijke degradatie maar dat hij er plotseling praktisch helemaal mee nokt omdat 1 of enkele cellen zich gaan misdragen. En dat is dan einde auto want het is veel werk om dat te fixen waarna het zo weer opnieuw zou kunnen gebeuren.

En fabrikanten zullen natuurlijk nooit voor een redelijke prijs nieuwe accupakketen gaan aanbieden.
Niet correct (of toch niet voor een Leaf). Mijn wagen heeft afzonderlijke accumodules die afzonderlijk vervangen kunnen worden. Niet cel per cel, maar je hoeft ook niet je hele accupack te wisselen als er een cel stuk gaat.

De degradatie lijkt vrij gelijk verdeeld te zijn als ik de statistieken uitlees via de OBDII interface. Wagen is ondertussen 8,5 jaar oud. Random een cel die volledig eruit klapt heb ik nog niet zien gebeuren.

Accupack is wel een vrij lage capaciteit, dus ik gok wel dat hij de 70% van originele capaciteit gaat aantikken over enkele jaren. Hij zit nu op +- 75% met ~100.000 km op de teller. En dat is dus met een wagen die het slechtst presteert kwa batterijdegradatie volgens de huidige cijfers.

Batterij vervangen zou iets van 6000 euro kosten, maar ik ben wat alternatieve opties aan het bekijken voor als het zover is. Ik ben in elk geval van plan om deze wagen te blijven gebruiken tot hij zowat uit mekaar valt.
Batterij vervangen zou iets van 6000 euro kosten, maar ik ben wat alternatieve opties aan het bekijken voor als het zover is. Ik ben in elk geval van plan om deze wagen te blijven gebruiken tot hij zowat uit mekaar valt.
En krijg je dan een nieuwe batterij of is het een referb en moet je de oude ook inleveren?
Bij de garage is het een nieuwe 24kWh accu maar je moet er je oude voor inleveren. Als je dat niet doet kost de batterij meer.

Als alternatief heb ik muxsan op het oog. Die installeert een 40kWh refurb battery pack van een nieuwer model van Leaf (waarvan de garage beweert dat het onmogelijk is natuurlijk. Ze verkopen liever een nieuwe wagen.) + een extra extender batterij in het koffer, waarmee ik in essentie van 24kWh naar 62kWh wil gaan kwa capaciteit. Is wel een grotere investering en ze maken gebruik van refurb batterijen. Maar mijn range gaat wel zeer significant omhoog. En ik kan dan in 95% van de gevallen het laadpercentage van mijn batterijen beperken tot 80% waardoor de slijtage nog verder kan teruggedrongen worden. Als dat allemaal goed gaat, en aangezien er voor de rest bijna niets slijt aan deze wagen, zou het me niet verbazen als ik gewoon 20 jaar verder kan hiermee. (En zo niet worden die batterijen later een hele mooie thuisbatterij).
Even een wellicht blonde vraag (ik heb me nog niet verdiept in elektrisch, want ik kan thuis niet laden en de dichtstbijzijnde publieke laadpaal staat 3 km verderop): als je dit doet, weet de auto dat dan ook, of meent die nog steeds dat je een 24 kWh batterij hebt en laat hij op basis daarvan het aantal nog te kunnen rijden kilometers zien?
Ja, de versie die hij verkoopt wel.

Ik heb heel het ontwikkeltraject van dat systeem gevolgd via zijn Youtube kanaal. Het was blijkbaar niet zo eenvoudig om de communicatie op orde te krijgen met het dashboard, dus het is helemaal geen rare vraag. :-)
Muxsan gebruikt originele Nissan batterijen die ze opkopen in heel Europa (meestal van gecrashte Leafs). Daar is niets aan gerefurbished. Uiteraard kopen ze alleen batterijen op met een heel hoge SoH (State of Health). De extenders bouwen ze op met cellen die mogelijk refurbished zijn of gewoon nieuw, dat weet ik niet precies zeker.

Ik rijd zelf in een 2015 Leaf met een 2019 batterypack van 40 kWh, en zeer binnenkort komt daar nog een 33 kWh extender bij. Hierdoor heeft onze Leaf vrijwel net zoveel kWh aan boord als een Model 3 Long Range.
De originele oude 24 kWh batterij (82% SoH) gaat in 2022 ingezet worden als thuisaccu. Nuttig hoop ik daar 12 tot 15 kWh mee te kunnen cyclen, afhankelijk van het laad%, ik wil het lieftst tussen 10% en 70% blijven.

Muxsan monteert ook de door hun ontwikkelde CAN-bridge die de communicatie tussen ECU en batterij verzorgt; daardoor zie je ook bijvoorbeeld de juiste range.

Ik kan Muxsan aanbevelen, ben een tevreden klant :*)

[Reactie gewijzigd door GadgetFrank op 29 december 2021 17:16]

Ah, ok. In hun FAQ stond enkel wat over hun extenders en ik ging er vanuit dat dit voor interne packs hetzelfde was:
https://www.muxsan.com/Nederlands/faq.html
Kunnen jullie meer vertellen over de batterijen van de extender? Zijn ze nieuw?

De batterijen voor de extender kopen we bij een batterij refurbishment bedrijf en zijn als 'als-nieuw' door de test gekomen. De batterijen zijn gebruikt in plug-in hybrides, maar zijn vanwege uiteenlopende redenen over, vaak zonder zelfs maar één kilometer te zijn gebruikt.
Wel goed om te lezen dat je de oude accu mag houden. Een thuisbatterij staat ook op mijn wenslijstje.
Ik moet even nog afwachten tot een garantieakkefietje is geregeld met de garage. Hierna hak ik de knoop door als ik voor Muxsan ga of niet. Maar ik neig in ieder geval wel die kant op. :)
Mooi dat je met de Leaf de accu kan uitwisselen en vergroten. Dat heeft met de accutechniek te maken die vrij simpel is. Geen accubatterij conditionering zoals koelen en verwarmen, waardoor deze accu s makkelijker te vervangen zijn. Maar nadelen zijn: lage laadsnelheden, na het rijden. een verwarde accu waardoor snelladen op laag niveau wordt uitgevoerd, kortere levensduur van de accu en lagere accucapaciteit in de zomer en winter. De accu s slijten daardoor sneller dan met een temperatuur geconditioneerde accu.
Een Leaf accu wordt passief gekoeld (dus inderdaad niet optimaal) en kan wel degelijk verwarmd worden maar dat is meer een vorstbewaking bij temperaturen < -17 celsius.

Wat je bedoelt met een verwarde accu snap ik niet helemaal, het BMS van de Leaf is prima in staat om alle cellen te balanceren. Dit proces kun je bekijken bijvoorbeeld met de gratis Android app LeafSpy.

Onze originele 24 kWh batterij was nog in prima conditie toen we opwaardeerden naar een 40 kWh batterij; wij wilden gewoon meer bereik. Dit bereik wordt binnenkort verder uitgebreid naar 73 kWh d.m.v. een extender. Voordeel van een extender is dat 'Rapidgate' (oververhitten van de batterij bij >2 x snelladen/dag) feitelijk wordt verholpen. Het snelladen wordt ook behoorlijk verbeterd. Origineel laadt een Leaf met ongeveer 35-40 kW, met extender wordt dat tot ongeveer 58 kW.
Maar snelladen gebruiken wij straks alleen op vakantieritten van > 400 km/dag en dan maakt ons die 20 a 30 minuten extra laadtijd niet veel uit.
Het hele jaar door laadt ie thuis op aan een 11 kW paal of de granny (afhankelijk van de haast of opbrengst PV).

De Leaf lijkt redelijk onverslijtbaar. Er is nog nooit iets defect geraakt en onderhoud stelt niets voor. Vandaar dat we liever geld stoppen in extra accu's/rijbereik dan een nieuwe EV kopen. Die keuze mag/moet ieder voor zich maken...
Gelukkig zitten er BMS'en in die dit voorkomen. En een enkele cel die er opeens mee kapt zou niet voor einde accupakket mogen zorgen imho. Cellen die minder goed presteren worden doorgaans door een BMS opgevangen.
Gelukkig zitten er BMS'en in die dit voorkomen. En een enkele cel die er opeens mee kapt zou niet voor einde accupakket mogen zorgen imho. Cellen die minder goed presteren worden doorgaans door een BMS opgevangen.
https://youtu.be/F-B_8oMZNeI?t=280
In dat geval ving de bms het iig niet op.
Dat is imho dan wel een behoorlijke design flaw.
Heb je een bron? Want mijn beeld is dat het battery management system in autos vrij goed dode cellen isoleren
In een accupakket hebben ze meestal groepjes van cellen die ze parallel zetten, en die groepjes gaan in serie. Tussen parallelle cellen is geen onderscheid te maken dacht ik.

Elke cel heeft wel een zekering die kan springen, maar dan moet hij wel flink veel stroom affikken.

Ik weet niet of alle fabrikanten het zo doen.
Ik heb het met een elektrische motor uitgerekend.
Op 22.000km per jaar, zou ik in 3,5 jaar tijd het verschil in aankoopprijs (8K) eruit hebben aan onderhoud ed.

Nu zal dit omslagpunt voor auto's een stuk hoger liggen, maar ik gok dat je richting een ton het er wel uit hebt. Enige onderhoud wat je hebt is banden. Geen bewegende onderdelen, dus geen kleine en grote beurt, geen oliewissels, geen filter wissels (alleen airco) en dat soort dingen. Tikt hard aan hoor!
Enige onderhoud wat je hebt is banden.
Overdrijven is ook een vak. Vergeet niet dat bij een auto knipperlichten verplicht zijn en je ook meer ruitenwissers hebt dan op de motor. We hebben in aan onze vorige elektrische auto niet alleen nieuwe voorbanden nodig gehad, maar ook twee knipperlichten, een remlicht en een ruitenwisser.
Haha, ja want we weten allemaal hoe ongelooflijk veel onderhoud die led-knipperlichten van tegenwoordig nodig hebben. Sta zeker 2x per maand bij de dealer voor nieuwe lampjes...

Maar goed, je punt is er verder niet minder waar om, ook EV's hebben wat dingen die onderhouden moeten/kunnen worden naast de banden. Ze hebben immers steevast airco's, elektrische ramen, ruitenwissers, etc. Allemaal dingen die onderhouden of gerepareerd moeten worden af en toe.
Vergeet de ophanging niet. Schokbrekers, veren, fusees, ashoezen etc.
Ja, daar heb je gelijk in. Echter zijn die knipperlichten, remlichtje en een ruitenwissen allemaal zelf-wissel spul (tenzij je LED hebt, maar dan is het meestal garantie). Dus dat noem ik geen onderhoud, aangezien het zo goed als kosteloos is. Al met al misschien 2 tientjes.
Dit zijn nou niet echt de kosten heh. Staat niet in verhouding met het vervangen van de koppelingplaat of distributie (dit zijn terugkerende kosten. Andere dure onderdelen reken ik niet mee zoals de versnellingsbak ofzo)
De kosten van wat je opnoemt zijn ongeveer 10-15 euro? Niet echt noemenswaardig imo.
Ik heb 5 jaar geleden een Zero gekocht (DSR13) en de degradatie is 0. Onderhoud is banden en remvloeistof check en elke 25000 een belt van 110 euro. Inmiddels op 80k km en hij snort nog rustig verder...
Wij krijgen 3 januari een tweedehands elektrische auto. Als 2e wagen.

De goedkopere brandstof en tijdelijk geen wegenbelasting waren de doorslag. Met Max 150 kilometer is de wagen niet geschikt als hoofdwagen. Maar voor de weekenden en woon-werkverkeer van de vrouw volstaat de range.

Wij gaan het meemaken de komende tijd.
Het is goedkoper totdat je accupakket is afgeschreven (...)
Tot nu toe zijn de meeste fabrikanten positief verrast over de levensduur van de batterijen; eerste generatie van een Nissan-model daargelaten, meen ik gelezen te hebben (iets met het battery(mis)managementsysteem, waardoor de batterijen stukgemaakt werden).

Batterijen zijn 'best duur', maar worden al jaren goedkoper én beter. Onze eerste BEV hebben we op 7-jarige leeftijd verkocht met een kleine ton op de teller en 99% batterijcapaciteit. Ik verwacht niet dat de huidige korter met de (grotere set) batterijen doet, en zelfs bij 80% capaciteit zit je nog op ruim 200 km in de winter.

Ik ben ook benieuwd hoe de 3rd-party markt voor batterijen zich ontwikkelt! Als we in 2030 het batterypack kunnen vervangen door een met de helft van het gewicht en dubbel de capaciteit, voor een paar duizend euro: des te beter!
Dit klopt niet, veel mensen kopen hem in Duitsland en importeren, dan betaal je geen BPM namelijk :)
Dit klopt niet. Als je importeert moet je gewoon BPM aftikken. Soms wel minder als hij bijvoorbeeld maar de halve waarde heeft. Je mag hier iets creatiever mee omgaan overigens, je betaalt BPM over de waarde, niet de catalogusprijs.
Hier kun je omheen overigens door hem in onderdelen te importeren en hem hier op door de rdw laat keuren en op kenteken zetten. Zo betaal je enkel bpm over het chassis als onderdeel
Ja, ga jij even de deuren, stoelen etc. eruit halen. Het is een optie, maar om nou te zeggen dat het een goede optie is...
Deuren en stoelen is niet genoeg. Als ik me niet vergis mag er geen motor in zitten om onder de bpm uit te komen. Voor elektrische auto’s zal dat wel betekenen dat heel het accupakket subframe er uit zal moeten
Je bent er van op de hoogte dat elektrische auto's vrijgesteld zijn van BPM tot 2025?

Zou jammer zijn als je je hele auto voor niets uit elkaar zou sleutelen.
Daar was ik niet van op de hoogte. Helaas betekent dit wel dat ze na 2025 onbetaalbaar zullen worden. Ook zal de wegenbelasting niet voor eeuwig 0 blijven en voor een tesla van 3 ton wil ik die niet gaan betalen.

Afhankelijk van wat de benzine prijzen gaan doen zal ik zo lat mogelijk overstappen.

Ook vraag ik me af waar ze de brandstof accijns gaan huisvesten als alle voertuigen elektrisch moeten zijn. Deze mega inkomstenbron zal de overheid niet los gaan laten en ik ben bang dat de kWh prijzen door het dak zullen gaan
Op een EV is de BPM 0%. Effectief betaal je dus geen BPM bij import EV's.
Ik verwacht dat de LFP batterijen vooral bij instap EV auto;s hun intrede gaan doen de komende jaren. De degradatie bij LFP batterijen is veel minder dan bij de huidige batterijen en zal er ook voor zorgen dat je minder snel een nieuwe accu pakket nodig hebt. Aan de andere kant is het ook niet zo dat je helemaal niks meer kan met een accupakket waarvan 15% degratie heeft opgetreden. Je bereik is dan iets van 40km minder geworden, maar dat hoeft niet meteen een drama te zijn, Oudere auto's hebben ook veel meer onderhoud nodig en je gaat ook niet tienduizenden kilometers per jaar maken met een oude auto, want de onderhoudskosten zijn dan behoorlijk.

Vooralsnog is de kostprijs en tweedehands markt van EV's nog wel een probleem die met de tijd wel zal verbeteren. Naarmate het aantal EV's toeneemt zal de aanschafprijs dalen, onder andere omdat accupakketen per jaar goedkoper worden. Daar zal de toepassing van LFP zeker bij helpen.
Je accupakket houdt het veel langer vol dan je denkt. Nu oude Tesla's met 3 ton op de teller met originele accu. Deze zitten nu nog rond de 85 - 90% capaciteit, en dat wordt alleen maar beter.
800 euro per jaar aan beurten vind ik niet goedkoper dan wat ik nu betaal (het is zo een beetje het dubbele). Is die 800 per jaar niet correct die ik vind?
Onderhoud is inderdaad veel goedkoper.

Er zitten ook veel minder bewegende onderdelen in.

Ik was voor mijn laatste beurt € 163,- kwijt aan mijn EV, ik geloof niet dat ik ooit zo weinig voor een onderhoudsbeurt van mijn hybride auto heb betaald.
Zit nu op ruim 2 jaar met mijn EV. Enige onderhoud was het vervangen van een defecte koplampunit (onder garantie) en een aircofilter (had ik ook prima zelf kunnen doen).
Dan voer je dus noodzakelijk onderhoud niet uit. Remvloeistof behoor je elke twee jaar te vervangen. En nee, minder gebruik van de remmen bij een EV is geen argument. Remvloeistof is hygroscopisch en wordt dus slechter in de tijd.
Het onderhoud is een lachertje. Ik heb in 2 jaar meer dan 75000 km gereden met Tesla 3. 1 nieuw setje banden bij 50.000, 1 voorruit wegens steenslag vervangen, Hercalibaratie van camera's door Tesla was gratis. 1 setje ruitenwissers preventief vervangen en ik had een geluidje in de auto wat uiteindelijk bleek te berusten op een steentje in de ventilator. Kostte slechts 150 euro. Daarnaast ruitewisservloeistof. En verder niks. En rijdt nog steeds als nieuw. Correctie: beter dan nieuw. De auto die ik nu heb rijdt veel beter dan toen ik hem kreeg 2 jaar geleden door gratis software updates. Moet nu eens de filters gaan vervangen en remvloeistof checken. https://www.tesla.com/nl_NL/support/car-maintenance
Ik begrijp niet helemaal wat er bij andere merken bij een onderhoudsbeurt gedaan wordt wat de prijzen rechtvaardigt.

[Reactie gewijzigd door Maroei op 29 december 2021 13:03]

Ik rijd nu zelf 2 jaar een Tesla Model X en heb in augustus dit jaar een grote beurt laten doen omdat wij naar Kroatië zouden gaan met de auto. 220 EUR was ik kwijt, maar dit had niet gehoeven zoals ze zelf zeiden want het was niet echt nodig, maar voor de zekerheid omdat we toch een lang stuk moesten rijden en ik niet in Kroatië wil zitten met problemen met de Tesla.
Om hier op in te haken. Mijn Niro (zonder stekker) deed 1:20 tot 1:28, uitgaande van 1:20 en een prijs van 1,85 (net getankt) dan kom je uit op 24.50. Het voordeel moet dan wel komen van het nultarief op MRB en het mindere onderhoud, maar daar moet je nog wel bij tellen dat de aanschaf van de e-niro € 6000 hoger is.

Maargoed ik denk dat dat hieronder ook wel staat. Dit is hetzelfde als tanken langs de snelweg, de meeste mensen zullen thuis laden en dat is natuurlijk veel goedkoper.
En je moet natuurlijk niet vergeten dat er veel plaatsen zijn waar je (veel) goedkoper kunt laden dan de Allegro-prijzen.

Deze plaatsen zijn wel situationeel, dus gaan niet voor iedereen op, maar er zijn behoorlijk wat supermarkten waar je gratis kunt laden, thuis is het mogelijk goedkoper te laden als je hiervoor plek hebt en veel werkgevers zetten tegenwoordig laadpalen neer voor personeel of gasten.

Dit maakt het EV-rijden niet meteen gratis, maar afhankelijk van je situatie kun je hier wel een deel van je laadbeurten vandaan halen en zo de kosten (nog verder) drukken.
Eens, ik rij nu zelf met een PHEV. Voor mij best of both worlds. Ik was aangenaam verrast dat ik in Zwitserland in een parkeergarage gratis kon laden. Ik vind het een mooie ontwikkeling. Ik vraag me wel af hoeveel mensen nou hun dagelijkse kilometers uit een 3rd party laadpaal halen.
Heel veel mensen doen dat. Overal waar ik kom zie toch echt veel laadpalen bezet zijn.
1 op 20 met een Niro dat haalt een 3 pitter b segment auto net aan :o
Vroeger misschien maar tegenwoordig is 1 liter op 20km niet bijzonder voor kleine tot middelgrote auto's. 1 op 25 is prima haalbaar met een gemiddelde B segment auto.
Pff dan rijd ik toch echt minder zuinig dan gedacht in polo vaak 20 golf 17.5 en das gw met 105 op cruise control
Dat is helemaal niet de goedkoopste benzineprijs, ik heb gisteren nog getankt voor €1,53.
Haha, het hangt ervan af waar je tankt in Duitsland. Mijn vrouw ging gisteren naar Duitslanden ik had nogmaareen halve tank, dus ik vroeg haar de auto vol te gooien.
Ze komt thuis en zegt dat tanken ik NL wel erg duur moet zijn aangezien ze voor 1,99 aan de snelweg getankt had.....
Bij ons in over de grens in DE (achterhoek) staat de prijs nu ronde de 1,77. Bizarre prijzen, dus wil niet weten hoe hoog het in de randstad staat op het moment.
Goedkoop hier is 1,90 de liter, 2,10-15 aan de snelweg.
Tango Delft:
EURO95 E10 1.899 EUR/liter
DIESEL B7 1.519 EUR/liter

Makro Delft:
EURO95 E10 1,869 EUR/liter
DIESEL B7 1,489 EUR/liter

ESSO aan de A13
EURO95 E10 2,159 EUR/liter
DIESEL B7 1,799 EUR/liter

Prijzen per 29-12-2021

[Reactie gewijzigd door etrans op 29 december 2021 12:57]

Weet je zeker dat je er geen diesel in hebt gegooid? :+
In belgie of duitsland is E10 voor 1.53 makkelijk te vinden, wel erg duur helaas want voor corona was het nog 20ct goedkoper en dan kreeg je met geluk nog E5 ook.
En in Venezuela is de benzine gesubsidieerd en betaal je nog minder.
Volgens mij is dat alleen voor Venezolanen, als niet-Venezolaan betaal je internationaal tarief.
Belasting voor die benzinebak in duitsland is ook nog eens goedkoper dan in NL weer een extra benzine incentive.

Verder vergelijkt hij dus juist relatief goedkope stroom met goedkope benzine.
Hoezo geen hond in Duitsland met een elektrische auto? Daar is inmiddels 20% van de nieuwe auto's elektrisch en dat aandeel groeit sterk per jaar.

Het meeste laden gebeurt thuis of aan een laadpaal op straat, wat veel goedkoper is. De meeste mensen hebben HPC laden alleen sporadisch nodig (en dan niet direct een volle batterij, maar alleen genoeg om thuis te komen) of voor een langere reis op vakantie.

Veelgebruikers van HPC laden nemen een abonnement en betalen veel minder.
Mijn e-niro doet 320-350 kilometer in de winter met veel snelweg kilometers. Dus dat scheelt een heel stuk in je berekening.
Jep idem. Ik kom ook aan 350 km in de winter aan 120 km/u. Denk dat de twee versies van de e-niro door elkaar gehaald worden. De 64 kWh is de versie met meer range. Ik vermoed dat de andere cijfers van de versie met 39 kWh zijn.
Ik snap nu ook waarom er geen hond in Duitsland met een elektrische voertuig rijdt
Een deel zal financieel zijn, maar zoals door anderen aangekaart: je vergelijkt totaal verschillende auto's op een onvolledige manier.

Een ander deel is de dekking van laadpalen voor lokaal gebruik en vooral de afstanden als je niet lokaal rijdt. In Nederland wordt, ondanks veel prive-auto's, het grootste deel zakelijk gereden (qua aantal kilometers geldt dat zowel voor electrisch als voor brandstof). In Nederland zijn er maar heel weinig kantoren of klanten die je niet kunt bereiken met een halfvolle batterij. In Duitsland zijn de afstanden veel groter, dus zit je sneller aan een onpraktische afstand.

Daarbij komt dat de huidige maximumsnelheden op de snelwegen in Nederland goed uitkomen voor het verbruik van zowel brandstof- als batterijwagens. In Duitsland zijn er zat snelwegen waar nog geen snelheidsgrens is, en je dus extra snel door je energievoorraad heengaat.

Op vakantie hebben we naast een Duitse e-Audi-rijder staan opladen. Hij kon zijn 4x zo grote batterij in 10 minuten minder tijd volladen bij 10x de laadstroom die wij konden trekken. Desondanks was zijn praktische range ongeveer hetzelfde (300-350 km) als die van ons. Belangrijktste verschil: onze auto doet geen 200km/u.
In Duitsland zijn er zat snelwegen waar nog geen snelheidsgrens is, en je dus extra snel door je energievoorraad heengaat.
Misschien is het vloeken in de hardrijderskerk, maar laatste keer dat ik er was heb ik geen verplichting om continu op topsnelheid te rijden gekregen. Meeste Duitsers zijn ook niet zo extreem en doen gewoon 120-130 op de autobahn waarbij er af en toe eentje met 160-200 langs wil.
Ligt misschien ook een beetje aan het traject en het tijdstip maar het idee dat iedereen daar continu 200 rijdt is volstrekt onjuist.
In duitsland heb je ook nog eens idiote starttarieven om electrisch laden te ontmoedigen. Heb ooit 9 euro meegemaakt..
Een E-Niro is ongeveer 700 kg zwaarder dan jouw Yaris (1060 kg) - technisch gezien is de Yaris dus minder zuinig omdat een E-Niro praktisch driekwart Yaris extra meesleurt... :+

Ik zit vlakbij de BE grens, maar ik heb een 3 type laders op 0, 3 en 10 minuten afstand. Thuis in de box, op de openbare parkeerplaats en een FastNed en een Shell snellader.

laden doe ik praktisch gratis aangezien ik zowel privé als zakelijk kan laden en nog beschik over een laadpasje die 'niet gekoppeld' is aan een debiteur van een zekere grote palenleverancier. Echter heeft niet iedereen deze opties ter beschikking dus valt er weinig te vergelijken

Verder is het verhaal: dat je verschil in prijs bij de laadpaal krijgt prima. Bij de snelweg betaal je ook meer alleen tarief voor snelladen is nu praktisch altijd hoog, ongeacht of je snel 50 of 50+ / 100+ kan laden.
https://www.auto-info.nl/...ische-autos-in-duitsland/

Ook wel een verschil een Yaris en een E-niro. Ook nog een zuinige benzine trouwens. Bij thuis opladen is de elektrische nog een stukje goedkoper. En in de toekomst zal stroom nog veel goedkoper worden en benzine zo lijkt het niet.

[Reactie gewijzigd door Powrskin op 29 december 2021 12:21]

Als je zo rijdt dat je ruim 1 op 24 haalt met de Yaris dan redt je ook makkelijk 300km in de winter met die Niro, en dan is het lood om oud ijzer wat er voordeliger is behalve dat de Niro wat meer auto is en geen men betaalt.
E-niro doet 265 op een volle accu in de winter, dus laad je het ding vol 64kw ben je 22 euro kwijt.

Mijn Yaris hybride doet met duitse benzine (zit aan de grens) 265 km ongeveer 11 liter benzine, dus dan ben ik 11x1,65,-= 18,81 kwijt

Ik snap nu ook waarom er geen hond in Duitsland met een elektrische voertuig rijdt
Het voordeel van een elektrische auto zit ook niet in het laden bij een snel lader, dat zit in het laden thuis (eventueel met zonnepanelen).

Zo heb ik mijn privé auto 3 jaar geleden vervangen voor een elektrische auto, die auto gebruikt ongeveer 16 KW per 100 Km. Oftewel als ik thuis laad is dat c.a. € 4,- met mijn huidige stroom tarief. Doe ik dat met jouw Yaris hybride dan zou ik ongeveer 4,5 liter brandstof kwijt zijn, wat mij c.a. € 10,- zou kosten. Oftewel het is c.a. 2,5x duurder als ik een Yaris Hybrid zou rijden en het verschil tussen mijn eerdere auto en mijn elektrische nu is nog veel groter. Laat staan het verschil met de Duitsers die je in je post aanhaalt, daar rijd bijna niemand een Yaris schat ik zo in :P

Ik snap dus wel waarom we in Nederland elektrisch rijden en ben erg blij met de keuze die ik daarin gemaakt heb :)
Typisch een ICE gedachten gang, een EV laadt je namelijk 9 vd 10 keer thuis of op het werk.
Voorbeeld: Een 64kWh e-Niro op het werk laden kost de werkgever ongeveer 6 euro.
E-niro doet 265 op een volle accu in de winter
Dit is dus niet waar. Ik haal tussen de 300 en 350km in de winter met mijn E-Niro.
265 is wat je haalt als je in de winter alleen maar op de snelweg rijdt met lood in je rechtervoet.
Zonder de bovenstaande uitleg, had ik je ook wel gelooft dat in Duitsland geen enkele hond een elektrische voertuig rijdt ;)
Kan je bij de lokale tankstation ook 10x zo snel tanken dan als bij de snelweg?
Die vraag is niet relevant. Je gaat niet aan een AC-laadpaal hangen als je haast hebt. Het duurt uren voordat een auto vol is aan een publieke paal (of thuispaal), maar daar merk je niets van als je slaapt. Moet je wel snel vol, dan is dat geen probleem, maar dan betaal je dus ook meer. 99% van de kilometers bij 99% van de elektrische rijders hoeven echter niet bij een snellader getankt te worden.
Tanken aan de snelweg doet inderdaad bijna niemand. Vandaar dat er ook bijna nergens tankstations aan de snelweg staan want er komen toch geen klanten.
Dit artikel gemist?
https://www.nu.nl/economi...noorden-van-het-land.html
Tussen de 8-20% tankt langs de snelweg.

[Reactie gewijzigd door Fidesnl op 29 december 2021 11:13]

De mensen die aan de snelweg tanken doen dat doorgaans zakelijk en dan maakt prijs niks uit, dezelfde soort mensen die dus ook de snellaadtarieven betalen zonder erover na te denken.
Dat zal niet heel lang duren. Bij zakelijk brandstof tanken verschillen de prijzen niet zo heel veel en bovendien maken leaseauto-rijders gebruik van tankpassen met een (waarschijnlijk) relatief laag tarief.
Voor elektrisch laden geldt dat nog niet zo. Als de prijzen van het laden inderdaad zo ontzettend veel (blijven) verschillen als nu, dan wordt elke baas (of in ieder geval zijn accountant) heel erg snel wakker en gaat afdwingen dat er zoveel mogelijk geladen wordt op goedkope laadpalen.
Zo moeilijk is dat niet te voorspellen.
Dit is bij benzine al enkele jaren zo. Ik geloof dat PWC of Yacht bijhoudt wat je prijs per liter is, maar ook je verbruik en dat afzet tegen het gemiddelde van je collega’s. Er zitten volgens mij geen consequenties aan als je boven gemiddeld duur bent.
Waarschijnlijk om dat het prijsverschil niet zo groot is. Bij EV's loopt dat verschil dus op tot 100% (35 cent thuis en 70 cent bij de snellader).
Snelladen kan je het best vergelijken met tanken aan de snelweg. Hoe vaak komt dat voor? Ik laad >95% aan een publieke laadpaal voor €0.30-€0.35 per kWh. Dan is het veel voordeliger.
Als je al 95% aan een publieke paal, ipv thuis, doet.
Niet iedereen heeft de luxe thuis een laadpunt te kunnen plaatsen natuurlijk.
Precies. Snelladen aan de snelweg moet je zoveel mogelijk vermijden tenzij het zo uitkomt. Ik laad voornamelijk thuis (en dan snachts want daltarief) en als ik bij familie ben in hun wijk (voor 35 cent).
De snelladers staan ook meestal bij de tankstations aan de snelweg.
Dat verschil is doorgaans ook veel groter omdat je niet al je laadsessies aan een snellaadpaal doet. Ik doe <3% van mijn geladen kWh's aan een snellader. De overige kWh's krijg ik cadeau of laad ik tegen kostprijs (€0,15/kWh ongeveer) aan de publieke paal betaal ik €0,37/kWh.

Om dat even naar E-Niro cijfers om te rekenen:
€23,68 voor een volle accu bij €0,37
€9,60 voor een volle accu bij €0,15

Bij 400 km op een accu heb je het dan dus over €0,02 - €0,06 aan energie per kilometer.

Uitgaande van een brandstofprijs van €1,88/L die ik gister zag bij een onbemand station en uitgaande van de doorgaans redelijk accurate (omgerekende) EPA verbruikscijfers van 4,8L/100km heb je het over €0,09/km aan brandstof.

Bij een gemiddeld kilometrage van 15.000 per jaar gaat dat dus minimaal over €450 (oplopend naar €1050) per jaar, en dan is de wegenbelasting nog €800 per jaar.
Nog niet sprekend over mogelijke verschillen in onderhoud enzovoort :)

Lang verhaal kort, het is allemaal lang nog niet voor iedereen (financieel) boeiend om EV te gaan rijden, maar staar je niet blind op snellaadtarieven. :) net als dat ik nu in mijn som geen snelweg-pomp-tarieven gebruik.
Ben benieuwd wat de prijs gaat doen als we inzetten op kern energie.
Stijgen
Kern energie is een alles behalve goedkope energie leveringsoplossing. De kosten voor het bouwen van een centrale zijn enorm, de sloop kost een absurd fortuin en dan hebben we het nog niet over brandstof kosten (even goedkoop vanwege afgebouwde kernarsenalen, maar die tijd is ook over), kosten voor de extra veiligheid die nodig is bij een kerncentrale en de kostbare opslag van reststoffen.

Lage kosten is ook niet de reden om voor kerncentrales te kiezen. Het is het niet uit stoten van CO2 of andere luchtvervuiling en de constante levering van enorme energie hoeveelheden.
Jeetje wat ben ik naief!
Ik dacht dat een volle accu een keer tussen de 5 en 10 euro zou kosten.
Hoe is elektrisch rijden nou interessant op deze manier met de hoge aanschafprijs van het voertuig?
Dit is het duurste tarief, thuis laden (met eigen zonnepanelen bijvoorbeeld) kan nagenoeg gratis zijn, of iig een stuk goedkoper.

Daarnaast, als je niet thuis kunt laden, kun je ook een Fastned een abbonement nemen voor 12 euro per maand, je kWh's kosten dan 45 cent. Ook met bepaalde laadpassen laad je tegen een lager tarief, als er goede prijsafspraken gemaakt zijn.

Overigens is het laden bij de Tesla superchargers nog altijd ~25 cent per kWh, voor een Tesla (zonder gratis supercharging).

In dit artikel wordt een beetje het worst-case scenario geschetst.
Die hoge aanschafprijs valt ondertussen ook wel mee,

VW golf is er vanaf 31.490, een ID3 vanaf 33.490
Volvo XC40 is er vanaf 39.995, Volvo XC40 Recharge vanaf 44.955
Mercedes EQE 350 vanaf 70.000, een Mercedes E 300e is er vanaf 66.234

Dat minimale verschil ga je echt heel snel terug verdienen zolang je maar niet altijd aan de snellader hangt.

Reken je met een ID3 met een verbruik van 12 kWh/100 km en je laad thuis voor 0,25 cent per kWh dan ben je dus 3 euro per 100 km kwijt. Een Golf met een benzine motor zou met de huidige benzineprijzen en een verbruik van 1 op 20 ruim 3 keer zo duur zijn.

En zelf al zou je met en ID3 altijd snelladen voor 0.69 cent, dan nog ben je per 100 kilometer 1.72 goedkoper uit en zal je het verschil in aanschafprijs met de golf in 120k kilometers terugverdienen.
0.12kWh/100km lijkt me veel te optimistisch voor de ID3. Ook is 0.25c/kWh optimistisch, zelf met huidig nachttarief.

als je eerder 0.16kWh/100km neemt en 0.29c/kWh, kom je niet op 3eur/100km maar eerder op 4.35eur/100km. blijft goedkoper natuurlijk dan 5L benzine wat 7.5eur is. Factor 1.7x dus, geen factor 2.5x.

Dan nog...

En de VW Golf is er vanaf 29000 BTWi, de ID3 vanaf 42000 BTWi (snel gekeken op vw.be in de configurator). Dat verschil van 13000eur verdien je dus op 13000/(7.5-4.35) = 4127, ofwel 4127x100 = 412700km. Puur brandstof, geen rekening met afbetaling/financiering/premies/belastingen/onderhoud/... daar zitten ook verschillen in.

Nu met je verschil van maar 2000eur (niet realistisch), en met 3 i.p.v. 7.5eur/100km kom je op deze berekening uit: 2000/(7.5-3) = 444, ofwel 44400km.

[Reactie gewijzigd door ouhaha op 29 december 2021 12:18]

En de VW Golf is er vanaf 29000 BTWi, de ID3 vanaf 42000 BTWi (snel gekeken op vw.be in de configurator). Dat verschil van 13000eur verdien je dus op 13000/(7.5-4.35) = 4127, ofwel 4127x100 = 412700km. Puur brandstof, geen rekening met afbetaling/financiering/premies/belastingen/onderhoud/... daar zitten ook verschillen in.
Ik zit naar de Nederlandse site te kijken en daar heb je toch echt een pure edition met een vanafprijs van 33490, zie dat deze op de .be niet beschikbaar is. Daar heb je alleen een Pro editie, maar die met een kale golf gaan vergelijken lijkt me niet echt fair.
als je eerder 0.16kWh/100km neemt en 0.29c/kWh, kom je niet op 3eur/100km maar eerder op 4.35eur/100km. blijft goedkoper natuurlijk dan 5L benzine wat 7.5eur is. Factor 1.7x dus, geen factor 2.5x.
De bedragen die ik noem zijn volgens mij gewoon correct voor de Nederlandse markt.
Grappig dat je een post ziet waar geen van de genoemde bedragen lijkt te kloppen en dat je dan niet bedenkt dat de genoemde tarieven niet de Belgische zijn.
het viel me wel op moet ik zeggen, maar had geen goesting om de NL sites ook nog af te gaan.

je verbruik van 0.12 blijft wel onrealistisch.

anyway, mijn comment blijft relevant voor de BE lezers ;)
0.12kWh/100km lijkt me veel te optimistisch voor de ID3.
1 op 20 lijkt mij ook optimistisch gezien het rijgedrag van de gemiddelde Golf-rijder hier...
Ja dus thuis zit je inderdaad op een veel lagere prijs per volle accu.

Ik ben zelf van de old en yountimers. Wij rijden een V50 uit 2005 (wel een 5 cylinder). Heerlijk comfortabele, veilige auto die zeer betrouwbaar is gebleken. Een goede koop je nu voor 6000 euro. Nog steeds een enorm verschil.

Over 5 jaar ga ik me wel verdiepen in elektrisch rijden. Niet omdat de Volvo dan "op" is. Maar ben bang dat het dan niet meer economisch verantwoord is hem te blijven rijden.

Zonde
...bang dat het dan niet meer economisch verantwoord is hem te blijven rijden.
Zonde
Vooral zonde dat het klimaattechnisch niet verantwoord is om die duizenden auto's te blijven laten rijden.
En dan reken je nog niet eens met het feit dat de elektrische varianten van de auto’s die je noemt vaak een stuk lekkerder rijden, als je naar een benzine model met vergelijkbare prestaties gaat kijken is het prijsverschil met de EV nog minder of slaat het door de BPM om in een voordeel voor de EV.
Voor mij is een EV totaal niet interessant.
Ik doe weinig km en hoef geen dure auto als statussymbool, voor mij is een auto een tool die je van A naar B brengt op een comfortabele manier, en ik wil een break, waar je ook wat grotere dingen kan mee vervoeren als het nodig is.

Dacia logan mcv, full option, 13000€ aankoopprijs, en ongeveer 3500 km/jaar, jaarlijks onderhoud 125€, daar kan geen enkele EV tegen op.

[Reactie gewijzigd door mbbs1024 op 29 december 2021 14:05]

"Mag na 2030 nog verkocht worden" - kan geen enkele niet-EV tegenop.
Met een beetje geluk mag je ver voor die tijd al geen bebouwde kom meer in met een brandstofding…
Alleen als die niet aan de huidige uitstootnormen voldoet. Ik geloof niet dat de overheid zin heeft in de onvermijdelijke claims die ze gaan krijgen als een auto die nu toegelaten is over een jaar of 5 nergens meer welkom (en dus de facto onbruikbaar) is. Als dit echt de intentie was hadden ze daar 10 jaar geleden al beslissingen over moeten nemen.

Het zou dan ook contra-productief zijn omdat ze dan de automobilisten die relatief weinig kilometers maken gaat verplichten een elektrisch vehikel aan te schaffen wat ze anders niet gedaan hadden. Netto creëer je dan eigenlijk meer uitstoot. (die helaas niet altijd in onze rekenmodelletjes opgenomen wordt)

Als de meest bereden 90% van het wagenpark elektrisch wordt zijn we al een heel eind, 100% is met de huidige staat van de techniek en het beschikbare kapitaal zeker nog decennia van ons weg is.
In Duitsland hebben ze al een tijdje milieuzones. Kunnen we hier ook makkelijk invoeren. Maar dan met wat extra dwang eraan gekoppeld.

Rij je nog een ouwe diesel? Prima, parkeer maar buiten de stad en pak maar openbaar vervoer (elektrisch, uiteraard).
Ik snap best dat je een oude roetwalmer de stad uit wil hebben, maar betwijfel of het proportioneel is een moderne EURO 6 met stikstofvanger dan nu al te weigeren.
Bedenk wel dat niet iedereen voor z'n lol de stad in moet. Je kan moeilijk vragen een loodgieter z'n busje aan de rand van de stad te parkeren en met 200kg gereedschap het OV te pakken...
Juist een loodgieter die vooral regionaal verkeer heeft zou dat prima elektrisch moeten kunnen. En we hebben het hier over uiterlijk 2030 he ;) daarom zei ik 'met een beetje geluk al eerder' maar zoveel geluk zullen we vast niet hebben.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 30 december 2021 11:50]

Het voorstel voor een verbod op de verkoop van ICE's ligt momenteel voor 2035, niet 2030, en dat zijn voorlopig slechts plannen van de EU.
Ik ben verder helemaal voor EV's, maar die Dacia Logan van mbbs1024 zien we over 15+ jaar nog rondrijden in de EU dus ik zie niet in hoe dat relevant is voor mensen die nu een auto overwegen te kopen.

[Reactie gewijzigd door StelioKontos op 29 december 2021 15:42]

Alle nieuwe personenauto’s die in 2030 op de markt komen, moeten bijvoorbeeld 100% elektrisch zijn
bron: https://www.rijksoverheid...ilieuvriendelijker-rijden

Natuurlijk begint dan pas het uitfaseren en zullen er ook in 2040 nog diverse voertuigen op brandstof rondrijden. Maar dat is de bulk niet, de kilometervreters die om de 3 jaar een nieuwe auto nodig hebben rijden dan al lang elektrisch. Dat er dan nog wat benzine blikjes die een paar duizend km per jaar doen aan de kant van de weg staan en specialistische voertuigen die we gewoon nodig hebben op brandstof rijden lijkt me onvermijdelijk maar geen probleem qua uitstoot.
Het is net omdat ik zo weinig km rij dat een EV zo enorm duur uitvalt.
Als ik veel meer km reed, zou ik ook een EV aankopen omdat ik die dan grotendeels met mijn zonnepanelen zou kunnen laden.
Een EV tegelijk ook nog als thuisbatterij kunnen inzetten, zou ook interessant zijn, maar dat is vooralsnog ook een peperdure zaak, want daarvoor heb je een extra dure laadpaal nodig en nog niet zoveel EV's bieden die mogelijkheid.

Een thuisbatterij is voor mij trouwens ook niet interessant, omdat, nu de kinderen de deur uit zijn een pak minder stroom verbruik, en mijn PV panelen daardoor relatief veel meer produceren dan wat ik verbruik.
Als ik de terugverdientijd van een huisbatterij bereken, zit ik ongeveer aan 35 jaar, omdat mijn verbruik zo laag is tov de zonneproduktie.

Energieverbruik vermijden is nog steeds een stuk beter allerlei toeters en bellen in te schakelen om de prijs te drukken, alles wat je niet verbruikt hoef je ook niet te betalen, en belast het milieu ook niet.
Met zijn allen minder prullaria consumeren, om ze dan even later weg te gooien, zou ook al heel wat helpen.
Dat is een klimaatakkoord, dat zijn dus plannen over mogelijk toekomstige wetgeving. Er staat nog niks zwart op wit vanuit Nederland (ambitie 2030) of vanuit de EU(ambitie 2035).
Omdat dit snellaad tarieven zijn. Bij een lokale paal of een thuis is het ruim de helft goedkoper
Thuis laden is 22 cent per kWh, oftewel ongeveer 3 tot 4 cent per km. Vooral op korte ritjes en met lage snelheid scheelt dat enorm.
Even een voorbeeldje, ritje van 2 km voor boodschappen a 1 op 10 op benzine. Dat is dus 0,2 liter benzine a 40 cent. Elektrisch kost dat ritje nog geen 10 cent.

Momenteel zou ik privé nog altijd een tweedehands plug-in aanraden als je thuis kan laden. Die bespaart je al snel tot 1000 euro per jaar tov een vergelijkbaar bezinemodel (in ieder geval tot 2025) en maakt je minder afhankelijk van benzineprijzen.
Momenteel zou ik privé nog altijd een tweedehands plug-in aanraden als je thuis kan laden. Die bespaart je al snel tot 1000 euro per jaar tov een vergelijkbaar bezinemodel (in ieder geval tot 2025) en maakt je minder afhankelijk van benzineprijzen.
Jup, onze D-segment station PHEV uit 2015 gekocht in 2019 rijden we voor 70% van de kilometers op (al dan niet gesaldeerde) PV-stroom a 2 ct/km (investering PV-systeem/kWh opbrengst in 25 jaar (10 ct/kWh) en een elektrisch verbruik van 20 kWh/100 km) of laden op het werk tegen kostprijs (grootverbruikerstarief) en 10% publieke laadpaalstroom a 7 ct/km, en op benzine is 1 op 17 ook prima haalbaar (12 ct/km). MRB 40 euro per maand voor een slee van 1650 kg, en de verzekering is ook gunstig (45 euro per maand all-risk) ivm alarmsysteem. Onderhoud valt ook erg mee tot nu toe, en als je je "gas"pedaal goed doseert gaan de banden ook erg lang mee. De accu is nog zo goed als nieuw zonder merkbare degradatie, en dat met een kilometerstand van 2 ton, al zou het kunnen dat de eerste vier jaar er nog niet zoveel gestekkerd is (de eerste bestuurder had immers een tankpas van zn baas) als de afgelopen 2 jaar.

De maandelijkse besparing weegt ruim op tov de extra afschrijving in vergelijking met een vergelijkbare benzinestation. En je kan er zonder zorgen mee op vakantie, al kan dat ook prima met een nieuwere BEV. Dus als er een station BEV op de markt komt met 300 km praktijkrange en fatsoenlijke snellaadoptie, dan ga ik die zeker overwegen als opvolger voor de PHEV als de aankoopprijs als occasion aantrekkelijk genoeg is.

[Reactie gewijzigd door RulazZ op 29 december 2021 15:39]

Ik laad mijn auto voor max € 10,- op aan de laadpaal thuis met mijn huidige energie tarieven.
In de nacht in het daltarief terwijl ik slaap.

En in de praktijk gebeurd het zelden tot nooit dat het accupakket zo ver leeg is.
Dit gaat alleen op als je thuis kunt laden. Dan is het verschil al gauw 40-60 euro afhankelijk van de grootte van je tank en accu. Uitgaande van zo'n 0,25 cent per kWh.

[Reactie gewijzigd door Trackerfire op 29 december 2021 10:55]

...afhankelijk van de grootte van je tank.
en de grootte van je batterij, natuurlijk. En hangt het van je auto af, en van je rijstijl, en omstandigheden, wat je variabele prijs per kilometer is. Ik heb geen idee waarom die derde kolom (een willekeurig kenmerk voor een willekeurig model auto) in de tabel staat, de prijs per kW(h) staat toch al in de tweede kolom?
Helaas krijg je ze daar niet meer voor bij een nieuw contract. Ik heb in maart nog verlengd voor 22/23 ct. Ik moest voor een andere locatie een nieuw contract regelen. Goedkoopste was rond de 44ct per kWh. Ik was met mijn diesel al goedkoper uit dan met een EV maar nu is het verschil wel erg groot geworden. Hopelijk lost dit probleem snel op. Het ziet ernaar uit dat een EV alleen nog maar goedkoop rijden is als de baas betaald of als je de energie zelf op kunt wekken.
Bij een diesel moet je wel aardig wat kilometers maken om de MRB (al snel 100 euro, tegenover 0 euro voor een BEV) eruit te halen, dat moet je niet vergeten natuurlijk. Als we even gaan rekenen:

Diesel (1,60 E/L, verbruik 5L/100km --> 0,08E/km)
Elektra (0,44 E/kWh, verbruik 20kWh/100km --> 0.088E/km)
Een verschil van slechts 0,008 E/km, daar zou je 12500 km voor moeten rijden per maand om het verschil in MRB goed te maken. Ik ken niemand die zoveel kilometers rijdt.

En diesels schrijven als een malle af tegenwoordig, al is het voordeel daarvan wel dat je een mooie dieseloccasion kan scoren met een relatief kleine aanslag op je spaargeld. En het verschil in aanschafprijs van een BEV tegenover een goedkope dieseloccasion met lage absolute afschrijvingskosten terugverdienen duurt natuurlijk wel even.

[Reactie gewijzigd door RulazZ op 29 december 2021 15:52]

Dat is het mooie van die diesels. Ik koop ze al afgeschreven! Je koopt een hele luxe wagen voor een prikje. Goedkoper rijden kan echt niet. Voordeel ten opzichte van benzine is dat je minder onderhoud nodig hebt. We hebben op 150.000 km 3 keer de oliebeurt gedaan, de waterpomp en distributie riem, gloeibougies, remschijven en 2 x alle banden. Gewoon bij Kwikfit / Euromaster achtige garages. Ik ga binnenkort het interieur filter vervangen. Geloof me maar dat TCO met een vergelijkbare EV in het niets valt. Helemaal als je het verschil van aankoopbedrag investeert in bijvoorbeeld ASML of andere redelijk veilige beleggingen. Mooie bijkomstigheid is dat we flink kunnen trekken op de trekhaak daar maak ik stiekem toch redelijk gebruik van. Maar dat zou me niet tegenhouden om een EV te nemen.
En je moet een keer of 2 extra laden tegenover 1x tanken.
Je zegt dus eigenlijk dat men moet kijken naar wat het kost per gereden kilometer ipv. wat men denkt dat een volle 'tank' is...
Tesla Model 3 gebruikt 150 Wh/km. Dat is per 100 km dus € 10,35 aan stroom bij deze prijs. Een auto die 1 op 20 rijdt kost je nu ongeveer net zo veel (met een benzineprijs van € 2,00 per liter).

Kun je bij een wisselstroomlaadpunt laden voor € 0,39 per kWh, dan zijn je kosten voor dezelfde afstand al bijna de helft lager (€ 5,85) en thuis laden met € 0,22 ben je helemaal spekkoper (€ 3,30).
0,22 thuis? Dat verdwijnt heeeeel erg snel met de huidige tarieven....
Als je dit of vorig jaar een elektrische auto hebt gekocht dan is het natuurlijk niet handig als je je elektriciteitstarief niet gelijk voor 5 jaar vast hebt gezet (en nee, die contracten kun je op dit moment niet meer afsluiten).

Tegelijkertijd; de reden voor de prijzen nu is leveringsonzekerheid van gas. Als de LPG-tankers massaal in Europa aanmeren, moet Rusland ook wel weer meer leveren (tegen een lagere prijs) en kan de dagprijs zomaar eens een laagterecord bereiken.
En niet vergeten dat we onze energie voorziening steeds meer in Nederland gaan doen ipv afhankelijk te zijn van leveringen van gas/houtskool voor het genereren van electriciteit. De komende 10 jaar gaat er een hele verschuiving plaatsvinden op de energiemarkt. Ik hoop dat de EU dan ook de juiste maatregelen neemt om productie uit waterkracht (veel in noorden van Europa) windkracht (overal) en zonnepannelen (vooral zuiden van Europa) goed binnen Europa te verdelen en daar waar nodig de overtollige energie op te slaan (bijvoorbeeld in de vorm van waterstof)

[Reactie gewijzigd door david-v op 29 december 2021 11:20]

Als je zonnepanelen hebt kom je zelfs met de nieuwe hogere tarieven gemakkelijk op dit soort gemiddelde tarieven, of lager, uit.
dan moeten je zonnenpanelen wel meer produceren over een jaar dan wat jij in je huis verbruikt. anders reken jij je zelf rijk.
Want jouw zonnepanelen waren gratis?
Je kunt prima een berekening maken met een afschrijvingstermijn van pakweg 20 jaar (en ze gaan sowieso langer mee).

In 20 jaar produceren mijn panelen 48000 kwh (ongeveer 2400/2500 per jaar). De aanleg was 3600 euro. Zit je dus op 7,5 cent per kwh. Bij 30 jaar is dat 5 cent.

[Reactie gewijzigd door henkebek op 29 december 2021 18:20]

Mijn zonnepanelen hebben zichzelf na 6 jaar terugbetaald, alles wat er daarna uitkomt is gratis.
Binnenkort zal de omvormer waarschijnlijk defect gaan (is ondertussen bijna 15 jaar), en als je dat ook inrekent, gaat de terugverdientijd naar 7.5 jaar.
Wel als je contract net afgelopen is of binnenkort....maar, dit is een tijdelijke verhoging van de tarieven. Vervelend als je moet vernieuwen. Ik heb voorlopig variabel genomen (wat een prijzen!) en over een aantal maanden als het weer warmer wordt en alle reserves weer aangevuld dan ga ik wel kijken. Je energie contract laten aflopen in de winter is een heel slecht idee, daar ben ik wel achter nu. Dus ik ga voor een jaar contract ergens in mei,/juni :-)
Ik zou willen dat thuis laden nog 22ct per kWh is. Op dit moment betaal ik 40ct bij mij thuis, het is nu goedkoper om naar de supercharger te rijden dan thuis op te laden. Vorige week was de prijs bij eneco 0,54ct per kwh als je toen een jaar contract af nam.

Correctie, bij eneco is het op dit moment 64ct per kW en 2,50 euro per m3.

[Reactie gewijzigd door rover87 op 29 december 2021 11:21]

Dat is de gok die je neemt wanneer je een contract af sluit. Als je 5-jarige contract nét afgelopen maand af liep is het zuur, maar iedereen die wat langer vast zit aan tarieven van voor afgelopen juni/juli gaat niks merken van die verhoging (op de eigen elektriciteitsrekening).
Dat is wel heel makkelijk. Er zijn er diverse failliet gegaan. Waaronder de mijne FENOR. Dan heb je geen keuze
Dat ligt toch echt aan hun eigen bedrijfsvoering. Als 1000 klanten in juni een contract voor 5 jaar afsluiten, moet je op de markt ook voor 5 jaar stroom inkopen. Doe je dat niet maar hoop je als bedrijf op lagere tarieven, dan loop je het risico de rekening niet te kunnen betalen. Of eigenlijk lopen je klanten (zoals jij) dan het risico, dus het nodigt ook wel heel erg uit voor een energieleverancier om te speculeren.

En ja, als je leverancier failliet gaat dan heb je geen keuze, maar het overgrote deel van de huishoudens zit niet bij deze leveranciers en krijgt dus straks alleen een tariefverhoging in de door mij genoemde scenario's.
U doet uitspraken over bedrijfsvoering van bedrijven. Daar heb je als consument niets mee te maken, wij moesten als consument mee in de privatisering van energiebedrijven en door de dan toenemende concurrentie zou dat een gunstig effect hebben op de energietarieven. |:(
Wow, dat is wel superduur, ik betaal nu 0.24€/kWh, en vanaf morgen stijgt het tarief naar 0.28 bij Ecopower, die pure groene stroom levert.
Ja natuurlijk. Een hummer met een tank van 100 zoveel liter of een 10 liter tank van een motor kun je toch niet vergelijken. Net zoals een kleine batterij van een golf gte of een accu van een enyaq 80.
En tanken kost je ~10 minuten als je ook nog bij de kassa moet wachten, terwijl thuis de lader in je auto stoppen hooguit 10 seconden duurt.
Je gebruikt toch een betaal kaart, in welke wereld leef jij nog :+

En ja thuis kun je gewoon aan de lader hangen maar hier gaat het om SNEL laders, denk niet dat je thuis kunt laten met 50kW (of je moest een bedrijfs aansluiting hebben van >125A)
In de praktijk gebruik je een snellader alleen om lange ritten te maken of als je een keer bent vergeten langzaam te laden. Thuis heb je niks aan een snellader, je gaat terwijl je slaapt toch nergens heen (en je auto dus ook niet), plus dat je al kunt laden voordat je accu leeg is juist omdat het zo makkelijk is om de auto even aan het stroomnet te hangen.
Iedereen heeft een oprit en kan thuis aan huis laden.
Er zijn in wijken nog steeds te weinig laad palen, en een gemiddelde elektrisch rijder is een egoïst, want als zijn auto vol is gaat hij zijn auto niet verzetten.
Open je ogen en verwijder je oogkleppen.
Bij de supermarkt zie ik nu regelmatig dat elektrisch auto's wel op de laad plekken staan maar niet aangesloten.
Domme gemeente die (langzame) laadpalen bij een supermarkt neer zet en zeker als ze dan niet controleren of de voertuigen die er staan ook echt aangesloten zijn.

Als palen in een wijk altijd vol staan, dan lijkt me dat ook een prima indicatie voor gemeenten dat er behoefte is aan meer palen. Er zijn genoeg aanbieders die dit willen doen, zeker als je met goede data komt waaruit blijkt dat de huidige palen altijd gebruikt worden.

Overigens in twee jaar tijd één keer gehad dat er echt geen beschikbare laadpaal was. Dat was dus wachten tot de volgende ochtend, even naar de paal verderop rijden die wel beschikbaar was om genoeg stroom te hebben tot de volgende snellader, en gaan met die banaan.
De gemeente de schuld geven, omdat een elektrisch auto rijder een laadplek als parkeerplek gebruikt.
De omgekeerde wereld
Jij hebt het over wijken waar geen palen staan, en palen die op plekken staan waar mensen niet laden. Gemeenten gaan over de plaatsing van palen, dus ja, dan hebben ze de verkeerde plekken aangewezen.

Dat er asociale mensen bestaan die op invalideplekken, laadplekken of gewoon midden op de weg parkeren lijkt me niet de kern van het probleem wat jij omschrijft.
in welke landen is er nog een kassa ???
In 10 sec heeft de gemiddelde mens hem niet aan de lader hangen. En hoe vaak moet je hem aan de lader hangen en van de lader afkoppelen in de periode dat je anders 1 keer zou tanken. Daarbij afrekenen bij een kassa aan de pomp? Dat heb ik de afgelopen 10 jaar misschien 10 keer gedaan. Ik zeg niet dat het allemaal onmogelijk is wat je beweert maar je stelt wel extreme uitersten.

[Reactie gewijzigd door dafallrapper op 29 december 2021 11:46]

Hele zuinige auto, als je maar 10 keer in 10 jaar tijd de slang in je auto hebt hoeven hangen. ;)

Ik baseer mijn bewering op de keren dat ik aan een snellader hing en heb getimed hoe lang mensen er over doen vanaf het uit hun ICE stappen tot het moment dat ze weer weg konden rijden. En ja, het thuis aan de lader hangen duurt nog geen 10 seconden. Er zijn vast mensen die sneller tanken en anderen die er langer over doen om een stekker in hun auto te steken, maar het geeft wel aardig de orde van grootte aan waar je aan moet denken qua benodigde tijd.
Nee, ik pin al voordat ik tank :)... Verder vergeet je mee te rekenen dat een EV bezitter elke avond en elke ochtend aan en af moet koppelen terwijl wij 1 keer in de 2 weken tanken. Als je die tijd bij elkaar optelt dan weet ik niet wie er wint. Dat is verder ook niet belangrijk trouwens. Het is natuurlijk prettiger om er niet dagelijks mee bezig te hoeven zijn
Misschien dat hier minder onbemande tankstations zijn dan bij de andere Tweakers die eerder op mij reageerden. "Elke avond en ochtend aan en afkoppelen" vs "eens in de twee weken tanken" valt ook wel aardig mee.

Als je het bereik van de best verkochte ICE (Dacia Sandero) tegen dat van de best verkochte EV (Volkswagen ID.3) zet komt de Dacia met 1 op 14 en een tank van 50 liter dus 700 km op één keer tanken, terwijl de VW een bereik heeft van 550 km. In beide gevallen zijn het fabrieksopgaven dus de praktijk zal anders zijn, maar heel grof gezegd kom je met twee keer laden een heel stuk verder dan één keer tanken.
Je rekent opnieuw met de voor jou beste uitersten. Bij EV ga je uit van de fabrieksopgave en de grootste accu en bij de ICE pak je het werkelijk verbruik. Met de gemiddelde ID3 mag je in deze wintermaanden blij zijn als je de 300 KM haalt. Tevens loopt de accu leeg als je hem niet gebruikt terwijl mijn brandstof niet verdampt :-)
ICE gaat ook uit van fabrieksopgave, ik zet niet voor niks de links er bij. Met ICE loopt je tank trouwens leeg terwijl je voor het stoplicht, de brug of in de file staat.

Ik zie graag een vergelijking tussen twee auto's waarbij de EV elke avond moet laden en de ICE maar eens in de twee weken hoeft te tanken, want daar zat helemaal geen onderbouwing bij.

En ja, er zijn ICEs die net 150 km rijden op een volle accu en ICEs die de 1400 km aantikken maar dan heb je het over de bodem en top van beide segmenten.
Wij hebben een Volvo V60 en rijden rond de 1200 KM op 1 tank. Misschien is het niet eerlijk om deze met een ID3 te vergelijken want een 2e handse V60 is een stuk goedkoper dan een 2e handse ID3. Verder heeft hij ook een start-stop systeem. Voor het stoplicht verbruikt hij niet veel meer. Laten we er over ophouden.
De best verkochte ID3? hahahaha......aan de dealers ja
Tot het vriest en je batterij maar de helft verder kan en elektrisch wordt een pak duurder dan benzine.
Helft is overdreven, maar 20-30% is realistisch. Hangt er ook vanaf hoe hard je de verwarming aan hebt in de auto en hoe je rijdt.
Ik heb jaren geleden al eens de berekening gedaan tussen onze Tesla MX en Volvo XC90, gebaseerd op echt verbruik. En zeker in de winter was er bijna geen verschil. Sindsdien is de elektriciteitsprijs enkel nog gestegen.
Zeker als je op vakantie gaat of veel km doet en onderweg moet bijladen, in combinatie dat een elektrische auto meer kost en een moderne hybride evenveel fiscaal aftrekbaar is, is er weinig stimulans om naar 100% elektrisch te gaan voor mij.
Benzine was in 2017 "jaren geleden" over het hele jaar gemiddeld 1,65 per liter.
Dus de benzine prijs is net als de elektriciteitsprijs ook gestegen..
Maar als je het totale plaatje meerekent zal een EV stuk goedkoper zijn met betrekking tot onderhoud

70 cent per kWh is inderdaad erg prijzig maar weinig concurrentie speelt waarschijnlijk ook mee.

[Reactie gewijzigd door Amdwarrior op 29 december 2021 10:45]

Als je thuis kan laden dan haal je zeker wel de helft. Ik laad nu tegen 24 cent per kWh tijdens de daluren. Voorheen was dit nog 19 cent. De prijzen bij publieke laadpalen verschillen nog enorm en je merkt dat er niet veel concurrentie is op dat gebied (tenminste, allemaal erg duur, geen lokkertjes). Mede doordat de prijzen vaak redelijk verborgen zijn en veelal afhankelijk van welke laadpas je gebruikt. Ik vermoed dat de publieke laadpaal markt momenteel vooral inzet op de leaserijders waarbij de bestuurder de rekening niet zal zien.

Kernenergie zal hier weinig uitmaken. De kosten voor stroom zijn bij publieke laadpalen nog geen 25%. De overige 75% is initiële investering, service en uiteraard marge.
Mede doordat de prijzen vaak redelijk verborgen zijn en veelal afhankelijk van welke laadpas je gebruikt.
.. en je meestal ook pas aan het eind van de maand afrekent; die ene uitschieter van 95ct/kW zie je bijna niet terug zonder er naar op zoek te gaan, en dan, welke paal was dat ook al weer?
Kernenergie zal hier weinig uitmaken
Nee, zolang kernenergie op prijs alleen kan concurreren met solar of wind met hulp van belastinggeld, zal dat weinig uitmaken.
De impact van de keuze van NL om kernenergie te gebruiken zal nog lang duren. De bouwtermijn van nieuwe centrales is ruwweg 10 jaar. Tegen dan zijn er serieus wat dingen anders dan vandaag.

Als je enkel publieke snelladers gaat gebruiken dan zou ik mijn overwegen voor een elektrische wagen toch herbekijken. Met een elektrische wagen ga je best 90+% van je oplading met privé laadpalen doen zodat je al sneller onder de 30 cent per kWh zit.
Alternatief is tragere publieke laders. Die kosten wel meer dan een privé laadpaal maar dan is het tenminste nog financieel interessant.

Daarnaast dacht ik dat het afgeraden was om enkel maar snelladers te gebruiken voor een elektrische wagen.
Met een volle tank benzine kom je wel wat verder dan een volle accu. Als je uitgaat van 16 kwh / 100km ben je iets meer dan €11 per 100 km kwijt. Daar kan ik hier op dit moment 6 liter benzine voor tanken, en daarmee kom ik iets verder mee dan 100km.

Mijn benzine auto rijdt dan goedkoper. Maar goed het is snelladen, en je zult meestal goedkoper laden.
Het verschil is ook veel groter. Dit gaat om snelladen en de meeste EV bezitters zullen je vertellen dat ze dat zelden doen, net omdat het niet de goedkoopste manier is, maar ook nog eens slecht is voor de batterij.

Laat het mij even voorrekenen. Jij wenst 100km te rijden met je dieselwagen die 5l/100km doet. Als je een SUV hebt zal het wat meer zijn, als het een kleine wagen is wat minder, maar het lijkt mij een goed gemiddelde. Je betaalt vandaag de dag aan de pomp net geen 1,6 euro per liter en komt dus ergens tussen de 7,5 en 8 euro uit aan brandstof. Heb je een benzinewagen wordt het natuurlijk minder leuk daar je daar al bijna aan 2 euro per liter zit terwijl het verbruik hoger ligt en je dus al snel 10 a 12 euro zult betalen.

Met je EV wordt het complexer rekenen. Niet alleen zitten verbruikscijfers verder uit elkaar dan bij een brandstofwagen, ook het verschil tussen zomer en winter is groter doordat je in de winter geen restwarmte kunt gebruiken. Ik ga daarom ook hier met 2 waardes rekenen. Vooreerst de zuinigere wagens, die zitten zo rond de 15kWh/100km. En voor ik iemand hoor klagen dat dat te laag is, ik wou dat ik je de verbruiksgeschiedenis van mijn wagen kon laten zien want dat is voor mij persoonlijk al aan de extreem hoge kant. Laad je dat thuis aan 25 a 30 cent per kWh, dan kost je dat hoogstens 4,5 euro, de helft van wat de Diesel wagen je kost. Doe je het commercieel aan een trage lader aan 35 cent dan zit je aan 5,25 euro en doe je het aan snellader met 50 tot 80 cent per kWh dam lpst jet ke tussen de 7,5 en 12 euro. Dat is duur. Heb je een onzuinige EV wordt die snellader natuurlijk duurder. Dan zit je al snel aan 20kWh/100km en kan die 100km je dus al 16 euro aan elektriciteit kosten als je bij de duurdere snelladers gaat laden maar is het thuisladen, met een kost van minder dan 6 euro, alsnog goedkoper.
[15kW/100km] is voor mij persoonlijk al aan de extreem hoge kant.
Anekdotisch datapunt: wij zaten in de herfst op een kleine 130W/km, voor de winter heb ik het (weinig op de weg geweest) niet paraat.
De afgelopen weken is het hoogste wat ik heb laten optekenen 14kWh/100km, in de zomermaanden zit ik zelf onder de 9.
Tweakers tikt hier gewoon een persbericht over. Tesla snelladers zijn veel goedkoper (afhankelijk van locatie en tijd, van € 0,22 tot € 0,30). Maar verder is het ook een mijnenveld met die publieke laders. Abonnementen, verschillende passen (niet elke pas werkt op een lader) en combo pakketten maakt het voor een niet-tesla rijden vrijwel onmogelijk om het in te schatten.
Snelladen is duur, maar doe je relatief weinig.
Denk dat ik er 2 a 3x per jaar gebruik van maak binnen Nederland.
Afhankelijk van de benzine prijs is 69 ct voor mij wel een breekpunt (hoewel ik dat met de huidige prijzen eens moet herberekenen). Maar dan kan ik kiezen met een Phev om al dan niet te laden.

[Reactie gewijzigd door mjl op 29 december 2021 13:21]

Inzetten op kernenergie hadden ze al veel eerder moeten doen. Nu zit je vast aan je prachtige gascentrales en pijpleiding naar Rusland, lang leve de energie armoede.
Het grootste verschil maak je als je zonnepanelen hebt en "gratis" kan opladen. Het verschil wordt nog groter zodra de salderingsregelimg vervalt. Ook nemen ze de Tesla Supercharger niet mee terwijl de meeste elektrische auto's in NL Tesla's zijn en ze langzamerhand ook voor andere merken worden opengesteld, €0.24 in NL en €0.40 in Duitsland is het laatste dat ik weet.

Ik denk dat iedereen die nu een elektrische wagen koopt dat niet vanwege de kosten doet. Die beginnen langzamerhand wel richting die van de verbrandingsauto te komen maar het is op de gehele levensduur van de auto nog veel duurder. In het luxere segment zie je de verdringing wel, daar maken de kosten minder uit.

Wel voelt een elektrische auto goedkoper omdat het onderhoud zonder accuvervanging veel goedkoper uit valt en je niet echt merkt hoeveel elektriciteit je extra verbruikt.
Jou probleem is dat je naar elektriciteit kijkt als een consument en niet zakelijk, in de loop van de energietransitie zal de consument elektriciteit zakelijk moeten gaan bekijken.

Een consument betaald vandaag vooral voor het verbruik
Zakelijk betaald heel weinig voor verbruik maar vooral voor gebruik en voor de variabele in het gebruik

Immers bij een elektriciteits netwerk is men niet geëintresseerd in hoeveel jij verbruikt, het verbruik is eigenlijk totaal niet van belang. Het draait allemaal rond balans, hoeveel elektricititeit moet er worden geproduceerd om in balans te zijn met wat er afgenomen word, als die balans weg is dan heb je geen elektriciteitsnet meer.

Daarom dat grote verbruikers op hun gebruik betalen, hoeveel vermogen neem jij van het net? En is die vraag stabiel of ga jij at random plots pieken vermogen vragen? Daar betaald zakelijk voor, consument was te klein en technisch niet haalbaar in het verleden maar dat zal veranderen met 'slimme' energiemeters.

De snellader langs de snelweg, dat is plots héél veel vermogen voor een héél korte tijd, het is logisch dat je daarvoor betaald, dat soort pieken maakt een elektriciteitsnetwerk onstabiel en dus moet er technisch een dure oplossing tegenover gezet worden. (meestal hebben die snelladers een eigen batterij, je 'tankt' dan niet rechtstreeks van het net maar van batterij laadstation naar batterij auto, op die manier ontlast men het net / ontwijkt men zware netkosten)
Kernenergie is by far de duurste stroom om te produceren. De miljarden afschrijving voor het bouwen van de centrale moet ergens vandaan komen.

Borssele is goed voor circa 3% aan opwek in Nederland. Als je er twee kerncentrales bijbouwt, en die zijn over 10 jaar operationeel, met de dan gestegen vraag naar elektriciteit lever je voor zeg 8% aan opwek.

Elke laadpaal exploitant levert alleen maar groene energie op haar laadpalen. Vaak van opwek uit de regio of van eigen assets. Zeg maar dat Shell (Shell recharge laadpalen) eigen wind-op-zee parken inzet (exploiteren ze al met Eneco), en TotalEnergies (publiekelijk laadpalen) via ‘Power Purchase Agreements’ (PPAs) afgedekt van lokale opwek. TotalEnergies heeft alleen al in België honderden PPAs afgesloten en beheersen dat spel, daarbij exploiteert TotalEnergies Eren vele zonneparken in Europa. Via dochter Saft kunnen ze grote batterijen plaatsen bij decentrale opwek. Wat zeker niet gaat gebeuren is dat deze partijen dure kernenergie inkopen en op de laadpaal zetten. Geen van deze bedrijven exploiteren namelijk kerncentrales en inkopen bij concurrent gebeurd niet.
Voor thuisladen heb je geen oprit nodig. Weet niet of het nog steeds zo is, maar er was/is een regeling dat als je een EV koopt, de gemeente een laadpaal binnen 50 meter moet plaatsen. Dit zijn de zgn publieke palen waar je voor een veel lager tarief dan bovenstaand laad.
Eh dan ben je toch nog steeds aan het laden met een laadpunt van een derde partij, niet thuis met je eigen stroom?
Bij ons in de gemeente is zo’n regeling en ook gebruik van gemaakt maar omdat er in onze wijk een energie te kort is. Of beter gezegd het verdeelstation kan de hoeveelheid stroom niet aan, kan de gemeente de paal niet plaatsen omdat eerst het verdeelstation geüpgraded moet worden. Schatting is dat dit op z’n vroegst eind 2022 is. Dus nu ligt er een verlengkabel over de stoep naar de auto met goedkeuring van de gemeente.
Hè? De elektriciteit in die stoepkabel moet toch uit hetzelfde verdeelstation komen? Wat is er dan gewonnen?
Dat zal vast wel met regelgeving te maken hebben. Er zitten nu bv 100 huizen aangesloten die max 16A kunnen/mogen trekken. Het verdeelstation moet dus 1600A kunnen leveren. Als er een extra aansluiting moet komen zou het verdeelstation 1616A moeten kunnen leveren. Waarschijnlijk wordt er uitgegaan van een lager verbruik dan 16A per aansluiting, maar het is maar een rekenvoorbeeld.
In de praktijk gebruiken die 100 aansluitingen natuurlijk niet 16A continu. Hoewel, als er steeds meer mensen een EV aanschaffen zal het gemiddelde stroomverbruik per aansluiting steeds hoger worden.

Iedereen kan natuurlijk wel aanvoelen dat het energienet, vooral in de oudere wijken, een enorm probleem gaat worden als iedereen een EV gaat rijden en alle CV ketels en gasfornuizen vervangen moeten worden.
Om nog maar niet te beginnen over de vraag/aanbod kwestie waardoor de prijs per KWH enorm zal stijgen.
Snap dat jij er blij mee bent, maar vind t zelf een irritante oplossing.

Hier in de wijk doet een enkeling het ook zo (geen idee of de gemeente dat goedgekeurd heeft) terwijl er genoeg openbare laadpunten zijn (bijna letterlijk elke straathoek).

Voor een klein kind op skates of een stepje niet leuk om de stoep van dichtbij te bekijken omdat iemand te beroerd is om z’n auto 20 meter verderop te parkeren bij t laadpunt.
Ik wil best bij een laadpunt staan maar hier in de wijk zijn er wel geteld 6 incl 2 van de supermarkt waarbij de dichtstbijzijnde 500 meter van m’n huis is. Deze laders zijn iedere avond allemaal bezet. Ik heb het met de directe buren overlegd en hebben er allemaal geen probleem mee.
Het meeste is zorgen voor later :) ik laad m’n auto alleen op als ik zelf ook thuisbrengen of in de buurt en ‘s nachts alleen als het niet anders kan. Heb thuis een apart stopcontact aan de gevel gemaakt die op een eigen groep zit en verder zit er niks op. De lader staat ingesteld op Max 10A. De afstand van erf naar de auto is 1 meter en de Max afstand stopcontact naar auto is 10 meter. Dus ook dat risico durf ik wel te nemen. De auto staat letterlijk voor de deur op een openbare parkeerplek met een stoep tussen de voortuin en parkeerplek.
Afhankelijk van je energiecontract kan je thuis laden voor €0,24. Dat is wel aanzienlijk goedkoper dan brandstof.
Wanneer je thuis kan laden, genoeg huizen zonder eigen oprit. Ik ben ook gebonden aan publieke AC laders a 36 cent kW/h maar rij nog steeds goedkoper dan met ICE hiervoor.

[Reactie gewijzigd door Uberprutser op 29 december 2021 10:51]

Snachts daalt het soms zelfs onder de 24 cent afhankelijk van je contract en leverancier.
Of gratis, als je genoeg zonnepanelen hebt liggen.
Als ik een opslagtank met 8.000 EUR benzine koop en daarmee mijn benzineauto tank, tank ik dan ook gratis?
Nee maar als die tank na 5 tot 8 jaar zichzelf magisch blijft bijvullen zonder dat je daar voor betaald dan wel.
Maar je kan er ook geld voor ontvangen door terug te leveren. Nu nog, althans. Dus het anders aanwenden dan terugleveren kost je wel degelijk geld.
Het is niet gratis zolang je alternatief de stroom terug kan leveren voor tegenwoordig bijna 20 cent/kWh.
Dat is ook niet onbeperkt, een PV installatie gaat op een gegeven moment gewoon stuk en moet vervangen worden. Er wordt een terecht punt gemaakt, een PV installatie is niet gratis. Het is goedkoper dan stroom van het net, maar dat is niet hetzelfde als gratis.
Ik snap wat je schetst en het daar ook gedeeltelijk mee eens. Zou het echter meer als een oliebron zien. Zodra je de kosten eruit hebt zou je kunnen zeggen dat je vanaf dat moment "gratis" kunt laden/tanken.

Blijft discutabel want dat duurt wel even... En zou dan eerder zeggen dat je achteraf kunt zeggen dat je prijs per kWh lager uitvalt omdat je de investering door meer kWhs kunt delen.

[Reactie gewijzigd door Rctworld op 29 december 2021 10:58]

Als die tank zichzelf gratis bijvult nadat hij leeg is, ja, dan wel. Gebruik ervan nog steeds met een grotere milieubelasting dan met stroom uit zonnepanelen, dat terzijde.
eerder te vergelijken met "als ik een opslagtank koop zonder benzine". of moet jij je zonnepanelen regelmatig bij laten vullen met elektriciteit??
dan moeten je zonnenpanelen wel meer produceren over een jaar dan wat jij in je huis verbruikt. anders reken jij je zelf rijk.
en als salderen gaat verdwijnen dan ben je het voordeel bijna helemaal kwijt
Als je 5000 tot 10000 euro op een spaarrekening hebt staan dan kan ik je nu al vertellen dat je als een gek dat geld in zonnepanelen moet stoppen. Dat levert je een hoop meer rendement op dan op de bank ;)
Snap ik en ik heb ook zonnepanelen, maar dan is de stroom niet gratis. Net zoals hieronder, de terug verdientijd is echt geen 2 jaar. Zoveel wekken mijn panelen en omvormer iig nooit op.
Nee dat klopt. Eerder tussen de 5 en 7 jaar. Ik had zelf wel panelen met 20% overcapaciteit tov mijn eigen verbruik genomen (zonder electrische auto). Dat is nu met de electrische auto wel lekker, maar niet voldoende om alles weg te kunnen strepen.
In 2 jaar heb je ze terugverdiend, daarna is het gratis.
Ik ben toch echt 5 jaar bezig.
5 jaar geleden waren de installatiekosten nog wat hoger en de elektriciteitskosten nog wat lager.
April 2021:

Bezitters van elektrische auto’s zijn straks gegarandeerd van een oplaadplek op maximaal 200 meter van hun woning. Deze laadpunten worden door ENGIE gerealiseerd aan wie de aanbesteding is gegund. Nu is dat nog 250 meter. De komende drie jaar komen er 1500 openbare laadpunten bij voor elektrische auto’s in Rotterdam, bovenop de huidige 2850.

Lage prijs
Naast de beschikbaarheid van laadpalen was ook een lage prijs een belangrijk uitgangspunt in de aanbesteding. Rotterdam behoudt het vaste lage tarief van 31 cent per kWh (inclusief btw). “We willen het zo aantrekkelijk mogelijk maken voor mensen om elektrisch te rijden”, licht wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) toe. “Zo zorgen we voor schone lucht in de stad en dragen we bij aan het realiseren van onze klimaatdoelen.”

De laadpalen leveren 100 procent Nederlandse groene stroom, die voor een groot deel is opgewekt door lokale windmolens en zonnepanelen. Nieuwe laadpalen zullen worden voorzien van slimme laadtechnieken, waardoor ze pieken en dalen in het stroomnet op kunnen vangen. Elektrische auto’s kunnen op die manier bij gaan dragen aan het stabiel maken van het energienet, verwacht Bonte. “We versnellen daarmee de transitie naar duurzame energiebronnen. Zo wordt het op termijn mogelijk, als er even wat minder energie beschikbaar is, bijvoorbeeld omdat het minder hard waait of de zon niet schijnt, vanuit de accu van de elektrische auto’s tijdelijk energie terug te leveren aan het net.”

4000 laadpunten
De Rotterdamse aanbesteding is de grootste aanbesteding voor openbare oplaadpunten in Nederland. Rotterdam organiseerde de aanbesteding ook namens 29 andere Zuid-Hollandse gemeenten*. De aanvraag van een openbare laadpaal gaat in alle deelnemende gemeenten via de website www.laadpaalnodig.nl. Gebruikers van de laadpalen kunnen de laadsessies zowel starten en stoppen en betalen via een laadpas als via de app. In alle 30 gemeenten samen worden er de komende drie jaar naar verwachting 4000 nieuwe laadpunten geplaatst.

Winnaar
De aanbesteding is gewonnen door ENGIE, door hun aandacht voor duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid, datagestuurde groeianalyses, innovaties en efficiëntie. Met het plaatsen van laadpalen draagt ENGIE in Rotterdam en de 29 andere gemeenten bij aan de ambities om ervoor te zorgen dat elektrisch rijders straks altijd overal, makkelijk en slim kunnen laden.

*Deelnemende gemeenten: Albrandswaard, Barendrecht, Bodegraven-Reeuwijk, Brielle, Capelle aan den IJssel, Delft, Gouda, Hellevoetsluis, Hoeksche Waard, Kaag en Braassem, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Maassluis, Midden-Delfland, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp, Ridderkerk, Rijswijk, Schiedam, Vlaardingen, Voorschoten, Waddinxveen, Wassenaar, Westland, Westvoorne, Zoetermeer, Zuidplas.

Zie https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/parkeren-oplaadpunt/

LET OP DUS: Rotterdam behoudt het vaste lage tarief van 31 cent per kWh (inclusief btw)

[Reactie gewijzigd door Landenwater op 29 december 2021 14:20]

Een beetje benzine auto komt nog redelijk dichtbij zo
Snelladen is dan ook de duurste manier om je auto te laden. Als je een goed tarief hebt thuis dan zit je rond de 23 cent per kw. Maar ook laden op een publieke paal scheelt al vaak de helft van een snellader. Ik heb de snellader dan ook maar een paar keer gebruikt dit jaar in Nederland, en voor de vakantie in het buitenland (al is mijn snellaadtarief bij Tesla bijna de helft van de andere snellaadleveranciers, dus dat valt nog wel mee)

edit:typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 29 december 2021 12:10]

Waar sluit je op dit moment even een energie contract af voor 23 cent/kwh. De meeste zitten al over de 50 cent/kwh.. Als je kunt laden met je zonnepanelen is er flink voordeel. Alleen ik ben net als de meeste mensen overdag niet thuis en de auto dus ook niet.

Of benzine is nog te goedkoop met €1,83/L
Nergens, maar dat beweer ik ook niet. Veel mensen hebben een contract die langer doorloopt en merken niet zo veel van de huidige crisis. Ik had tot begin december nergens last van, totdat mijn 3 jarig contract verlengt moest worden ;( . De huidige energieprijzen zijn ook niet het gemiddelde waar je van uit moet gaan denk ik, dat zou niet helemaal correct zijn.

Wat betreft je zonnepanelen, ook al kun je alleen in de nacht laden, de energiemaatschappij zal je opbrengst wegstrepen van je verbruik, onafhankelijk van het moment waarop je aan het laden bent (bij hoog en laag tarief zal de energiemaatschappij zelfs eerst van je hoge tarief wegstrepen). Je hebt met zonnepanelen dus nog steeds een flink voordeel.
Of benzine is nog te goedkoop met €1,83/L
Gezien de (expliciete en impliciete) subsidies op de olieindustrie: ja, benzine is veel te goedkoop.
Als je een goed tarief hebt thuis dan zit je rond de 23 cent per kw.
1. 23c kwh kan je vergeten. Thuis opladen is natuurlijk wel het voordeligste. Al helemaal met zonnepanelen. Maar zelfs dan mag je met minimaal 35c per kwh rekenen. Laat staan wat de prijs in de toekomst gaat zijn!

2. Thuis laden is voor veel mensen totaal niet haalbaar. Tenzij je een oprit hebt, of een gemeente die mee denkt (kabelgoot in de stoep mogen leggen e.d). Het is in veel gemeenten verboden om een kabel over je stoep te leggen naar je auto (wat begrijpelijk is). Dan moet je dus publiek laden. Voor een PHEV is dat dus al nutteloos. Ik ga niet mijn auto voor een uurtje bij een lader zetten om dan weer op te halen.

Helaas denken veel gemeenten enkel in oplossingen die op papier er goed uit zien, maar in de praktijk gewoon ruk zijn.
Ik betaal gewoon 25 ct en een beetje per kWh. Als ik de laadverliezen er bij optel, dan kom ik op 30 ct per kWh. Dat is dus het maximum, met zonnepanelen zou ik dat behoorlijk omlaag kunnen brengen.
Niet als je aan de snelweg tankt waar je snelladen mee moet vergelijken. Lokaal tanken is meer als thuis opladen. En dan is het wel de helft goedkoper om thuis op te laden waar lokaal tanken iets van 10 to 15 centen goedkoper is.
Alleen is daar het thuis-tanken niet goedkoper (ook erg lastig met een jerrycan enzo)
Snelladers: 2 a 3x per jaar :+
Een beetje benzine auto komt nog redelijk dichtbij zo
In welk opzicht? Ook snelladen kan 'gewoon' met groene stroom, in tegenstelling tot 'sneltanken'. 'Groene brandstof' is, afgezien van de kleur, nog ver weg voor algemeen gebruik.
Voor laders 100kW en meer zou er eigenlijk een fors parkeertarief mogen bijkomen als je langer dan 20 minuten of zo onder de 50kW zit te laden.

Nu zijn er waarschijnlijk nog onvoldoende laadpunten per locatie om zoiets af te dwingen.
Nu zijn er waarschijnlijk nog onvoldoende laadpunten per locatie om zoiets af te dwingen.
Ik schrik toch wel een beetje van dit soort opmerkingen. Nederland heeft bijna 30% van ALLE laadpalen in Europa. En dan nog te weinig? Hoe doen landen als Noorwegen dit dan wanneer zij jaarlijks voor de helft aan elektrische auto's verkopen. Of zijn ze in Nederland zo slecht verdeeld over het land?
@bbc zal het over snelladers hebben, op snelweglocaties. Geografisch zijn ze juist best goed verdeeld: het gros van die duizenden laadpalen staat in woonwijken.
Ik woon in België, maar zoals @wankel zegt doel ik meer op snelweg locaties. In theorie kan je je hybride op een snellader pluggen, maar evenzeer een EV zoals een BMW i3, die maar 50kW kan, max of zelfs een snellader met 2 aansluitingen die de capaciteit delen. In dat laatste geval kan je best weten dat je een plekje moet opschuiven als hij leeg is.

Eigenlijk kunnen op die locaties best overal laders staan zodat je rustig een hapje kan eten bijvoorbeeld, maar dit zijn serieuze investeringen voor relatief weinig opbrengst momenteel.

En auto's hebben best een zo groot mogelijke accu, zodat je heel lang snel kan laden, ipv een klein pakket, waarbij je tot 90% moet gaan om de volgende locatie te halen. Dat zal wel opgelost worden door solid state waar je in 1 ruk kan laden tot 100%.
Anoniem: 30722
@bbc29 december 2021 11:20
Bij veel palen betaal je al een idle-fee als je blijft kleven na het laden ;)
Hopelijk rolt Tesla straks uit dat je overal kunt laden in de EU, met een abonnement ben je veelal goedkoper uit als je vaak laadt. Ik hoop dat Tesla dan een oorlog triggered zodat ze bij Ionity de prijzen ook verlagen. Bij mijn Porsche taycan kan ik nog 2 jaar laden tegen 0,33 cent per kWh bij Ionity. Hierna volgt een abonnement of tegen 0,69. Kan dan beter zelf kiezen voor een abonnement bij Tesla omdat je daar een betere dekking hebt.
Anoniem: 30722
@BliXem29 december 2021 11:25
Stiekem hoop ik wel dat Tesla haar netwerk exclusief kan houden.

Bedoel, snap dat je wilt laden, maar ze hebben jaren geleden als merk zelf nee gezegd tegen het plan mee te bouwen aan het netwerk van Tesla. Gemiste kans en een mooie USP voor Tesla. Geen zin om te moeten wachten op al die automerken aan de laadpaal die in brandstof bleven geloven en vaak traag laden (de porsch geloof ik niet, maar veel wagens haken af op 50kWh)
Ik zou er zelf geen moiete mee hebben als een tesla supercharge locatie, bij lage bezettingsgraad, een aantal palen beschikbaar stelt voor niet tesla's. Als ik zie dat op een locatie 20+ superchargers zijn en ik de enige ben op dat moment, dan is het toch geen ramp als bijvoorbeeld 4 palen beschikbaar worden gesteld aan andere auto's? ik zou het toejuichen.
Nee, als het een deel van de palen is niet, maar het is eerder alles of niets.
En als je dan ziet dat er 20 palen zijn en het merendeel met niet-tesla's bezet is, toch net even anders.
Mixed feelings, en dan heb ik toch iets van "Tesla heeft het ze gevraagd, ze zijn uitgelachen en doorgegaan, waarom dan nu helpen?"
Al kan ik me voorstellen dat Tesla een hoger tarief voor andere merken gaat hanteren, en dan is het een mooi verdienmodel voor ze om snel uit te kunnen breiden waar nodig.
Tesla is nu bezig met testen hiermee. Het deels openstellen van de palen naar bezettingsgraad is denk ik wel iets wat ze zullen meenemen in hun beslissing, Dat ze een hogere tarief hanteren voor niet Tesla's is al zo in de test volgens mij.

Dat ze nu helpen komt denk ik ook omdat er vanuit de politiek naar gevraagd is.
Ik zou me meer zorgen maken over de afschrijving van een 1e generatie Taycan dan de paar dubbetjes meer of minder die je aan stroom kwijt bent.
Zeker! Daar maken alle Porsche rijders zich druk om natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door BliXem op 29 december 2021 19:47]

Koop een oude 911 dan hoef je je daar niet druk over te maken :)
Die blijven redelijk waarde stabiel
Nah, lekker elektrisch rijden! Bevalt erg goed moet ik zeggen. Zou zeggen, probeer eens een proefrit, dan ben je meteen verkocht ;)
ik hou m'n voorkeur voor een lichte, benzine aangedreven, 911.
Dan zou ik me juist zorgen maken over mijn inruilwaarde als we straks toch over gaan naar elektrisch en niemand meer een verbrandingsmotor wilt.
Hoe meer concurrentie op de (snellaad) markt hoe beter denk ik. Dit soort differentiaties in tarief zijn zeer welkom. 50kw snelladen is soms zelfs fijner dan met 150kw omdat je dan iets meer tijd hebt om wat te eten/drinken als je onderweg bent. Als er dan een ander tarief aan hangt is het helemaal top.
Ik laat drie jaar voornamelijk thuis op vanuit mijn zonnepanelen, dat is circa 90% van mijn kilometers. De rest is tijdens lange trips op publieke laadpunten (0,39ct/kwh) of snelladers (0,69ct//kwh). Thuis is een e-niro volladen al snel minder dan een tientje om helemaal vol te laden (investeringskosten zonnepanelen + gemiste teruglever kwh-prijs).

Snelladen is voor mij alleen maar om net even dat kleine beetje extra range te krijgen op een echt lange trip . Dus kijk je niet stuk op enkel deze prijs maar check je hele verwachte laadgebruik.
Ik laat drie jaar voornamelijk thuis op vanuit mijn zonnepanelen (...)
Is dat goed te combineren met woon-werkverkeer, of doe je dat (des te beter) op de fiets? (Niet om je punt onderuit te halen, ik kan me voorstellen dat je bij twee strategisch gekozen dagen thuiswerken en een weekeind, voldoende ruimte hebt om een paar honderd zakelijke kilometers te maken.)
Woon-werk verkeer is 170 km heen en terug. Dat kan dus prima op één accu en dan thuis 's nachts opladen op eigen zonnepanelenstroom (daar krijg ik dan ook licht winstgevende vergoeding voor vanuit werk). Werk inderdaad vanaf Corona max 2 dagen op kantoor (340km).

Werk heeft ook laadpalen die voor werknemers gratis zijn dus die gebruik ik als ik op een kantoorwerkdag ook nog weer door moet rijden naar een externe afspraak (dan is de kosten voor werkgever a stroomtarief a 24ct/kwh). Echt lange trips privé of zakelijk zijn dus de enige momenten waar de snelladers (en bijbehorende tarieven) worden gebruikt.
thuis 's nachts opladen op eigen zonnepanelenstroom
Daar gaan critici je op aanvallen
Werk heeft ook laadpalen die voor werknemers gratis zijn (...) kosten voor werkgever a stroomtarief a 24ct/kwh
Voor het mooi zouden de zonnepanelen juist bij de werkgever op het dak liggen. Bij bedrijven is die kans helaas nog kleiner dan bij particulieren, omdat die vaak in een lager tarief vallen (grootverbruik, belastingvoordeel) en dus de terugverdientijd heel anders is.
Daar gaan critici je op aanvallen
Terecht op zich:

Maar voorlopig met saldering (in Nederland) maakt het tijdstip van energiegebruik niet uit. Vanaf 2023 wordt dat elk jaar minder geschikt inderdaad (tenzij de plannen van Rutte IV veranderen). Dan nemen de kosten jaarlijks toe tot de elektriciteitsprijs (in 2030) of wordt een thuis - accu de manier om de elektriciteitsprijs toch nog te reduceren.
65 ct per kWh. Je leest vaak als 'vuistregel' dat een e-Auto ruwweg 15 kWh nodig heeft voor 100 km, ofwel EUR 9.75 voor 100 km.

Als je daar 5 liter diesel tegenover zet (EUR 1.71 / liter) dan is diesel zelfs goedkoper (EUR 8.55)

(en ja, ik snap dat er mensen zijn die thuis laden, maar dat is niet altijd het geval als je bv. geen oprit hebt)
Dan laad je aan de openbare laadpaal voor 39ct. Nog steeds best hoog overigens.
Wat kost die diesel je aan wegenbelasting en onderhoud?

En het realistische tarief is veel dichter bij de 40 ct ipv de 65

[Reactie gewijzigd door Sander op 29 december 2021 10:57]

Tja, je kunt de som met allerlei cijfers maken. Ik was behoorlijk conservatief met het brandstof-verbruik (1 op 25 is vrij gangbaar met diesel) en de prijzen voor diesel zijn (ook) erg hoog op dit moment.

Die electrische auto wordt met een sloot aan subsidie/voordelen verkocht en op de weg gehouden waardoor die enigszins betaalbaar is. Eigenlijk rij je op kosten van de rest. Als iedereen een electrische auto heeft, dan gaat de wegenbelasting voor electrische auto's natuurlijk ook omhoog.

Ik ben wel een voorstander van electrische auto's, maar ook een voorstander van het eerlijke verhaal.
Klinkt een beetje als een 'both sides' verdediging.
Ik ben [...] ook een voorstander van het eerlijke verhaal.
En toch plaats je, zoals @Sander aanhaalt, een halve waarheid. Een halve waarheid is niet per se een leugen, maar ook zeker niet 'het eerlijke verhaal'.
1 op 25 vrij gangbaar voor diesel? Ik heb drie diesels gereden en 1 op 18 is goed haalbaar maar om 1 op 25 gangbaar te noemen is volgens mij niet het “eerlijke” verhaal.

Ik rijd nu elektrisch en met eigen oprit en zonnepanelen wordt het eerlijke verhaal dat ik heel goedkoop kan rijden. Krijg vergoeding voor het opladen dus de zonnepanelen heb ik binnen de lease termijn van mijn auto terug verdiend. Daarna werken ze zonnepanelen uiteraard nog prima en dan laat ik het stroomverbruik van mijn huis nog achterwege als voordeel.

Nu gaat dit artikel over publiek laden dus is de rekensom weer anders als je afhankelijk bent van veel (of uitsluitend) publieke laadpunten. Uiteindelijk blijft het een rekensom die voor iedereen anders is en is jouw diesel voorbeeld dus ook erg kort door de bocht.
Het is lastig om een goede vergelijking te maken omdat er zoveel verschillende scenario's zijn. En de prijzen van brandstof en elektriciteit zijn op dit moment ook nogal variabel...
Daarbovenop zitten we in een overgangsperiode, waarin de regering het gebruik van elektrische auto's aanmoedigt via belastingvoordelen. Ook dat maakt een eerlijk vergelijk niet makkelijk.
Uiteindelijk, als brandstofauto's uitgefaseerd zijn en we allemaal elektrisch rijden, dan zou het bezitten en rijden van een auto ongeveer even duur moeten zijn als nu een brandstofauto.
Zonder oprit pak je de straatpaal voor 33ct/kWh ;)
Zit je nog op de helft van je dieseltje, en dan heb je ook nog altijd de andere financiële voordelen van EV.

Dus TCO is vele malen beter.
Dus TCO is vele malen beter.
Om van het comfort nog maar te zwijgen. Wat stinken brandstofwagens (van binnen en van buiten) sinds ervaring met electrisch rijden!
Anoniem: 30722
@wankel29 december 2021 12:28
Mooi dat iemand met de naam Wankel dat zegt ;)

Maar kan je zeker geen ongelijk geven!
Even puur afgaand op de tabel met de voorbeeldberekening, krijg ik steeds meer de indruk dat je elektrische auto opladen helemaal niet goedkoper is… alleen als je de mogelijkheid hebt tot een eigen laadpunt (wat niet veel mensen hebben) ben je goedkoper uit dan benzine tanken. In de andere gevallen is het hoe langer hoe meer een verschil wat met een kleine auto zoals een Aygo nog best eens in 't voordeel van benzine kan uit vallen.

Als ik zie dat in de tabel een totale laadprijs staat van ca. €40, waar je vervolgens in de praktijk zo'n 300-350km mee kunt rijden, dan ben je zelfs duurder uit vergeleken met benzine. Dat wás een "probleem" als je snellaad met 100kW, maar nu blijkbaar ook met 50kW als ik het goed begrijp?

600km tanken/laden zou dan ongeveer als volgt worden?
- Benzine: 50L * €1,95 = €97,50 à 600km bereik
- Elektrisch: 65kW * €0,65 * 2 = €84,50 à 600km bereik
En dat is tanken op 50kW geloof ik?
alleen als je de mogelijkheid hebt tot een eigen laadpunt (wat niet veel mensen hebben)
Dat wordt vaak gezegd, maar zonder onderbouwing. De werkelijkheid is ietsje anders: uit een onderzoek van de ANWB blijkt dat 42% van de huishoudens in Nederland de beschikking heeft over een eigen oprit of een eigen parkeerplek. Dat is bijna de helft. Daar ga ik (zonder onderbouwing) nog wat aan toevoegen: Je mag er van uitgaan dat het aandeel autobezitters onder die 42% hoger is dan onder de overgebleven 58% en zo bezien valt dat "mensen kunnen helemaal niet thuis opladen" dus reuze mee.
Bron.

Verder heb je wel gelijk: laden aan de snellader is duurder dan bezinetanken. Hoewel je daar nog wel wat nuances bij kunt aanbrengen (bijvoorbeeld door onderhoudskosten mee te rekenen).
Dat snelladen langs de snelweg is dus iets wat je zoveel mogelijk moet vermijden. Thuis laden is het doel en snelladen doe je dan alleen om thuis te komen. Dat we daar nog niet zijn, dat klopt. Maar we gaan wel toe naar een situatie waarbij je je auto oplaad aan een AC-lader in de buurt, bij de winkel, bij je baas en dan is het allemaal wel goedkoper.

Nabrander: waarom zou elektrisch rijden eigenlijk goedkoper moeten zijn?
Die 41% die de ANWB meldt zijn dus ook mensen die beweren een eigen parkeerplek te hebben. Echter is het lang niet altijd mogelijk om daar (makkelijk) een eigen laadstation te laten plaatsen (los van de kosten daarvan). Bijvoorbeeld als het op VVE terrein is of niet dichtbij genoeg bij je huis.

Elektrisch rijden hoeft inderdaad niet goedkoper te zijn, het is echter wel mooi meegenomen. Dit kun je zien als 'compensatie' voor de lange 'tank' wachttijden en de (nog) gemiddeld hogere aanschafprijs. Ook lijkt mij logischer als ze efficiënter zijn dat het logischerwijs goedkoper zou moeten zijn.

En ja het is ook dus goedkoper mits je dus een publiekelijke 'niet zo snel' lader neemt of een eigen lader hebt.

Maar ik heb zo het gevoel dat de overstap naar elektrisch rijden vooral voor de wat minder rijken/ruim wonende (gaat vaak samen) nog wel wat uitdagender wordt dan voor iedereen met eigen parkeerplek.
Die 41% die de ANWB meldt zijn dus ook mensen die beweren een eigen parkeerplek te hebben. Echter is het lang niet altijd mogelijk om daar (makkelijk) een eigen laadstation te laten plaatsen (los van de kosten daarvan). Bijvoorbeeld als het op VVE terrein is of niet dichtbij genoeg bij je huis
Dat klopt, maar die publieke palen bij parkeerplaatsen is een kwestie van tijd. Ik heb er vertrouwen in dat dat goed komt. Het ging mij er om dat er altijd wordt gezegd dat een "groot" deel van "de mensen" niet thuis kunnen laden. Dat is dus niet zo (hoewel je "groot" op verschillende manieren kunt definieren) en die groep wordt ook steeds kleiner.
Elektrisch rijden hoeft inderdaad niet goedkoper te zijn, het is echter wel mooi meegenomen. Dit kun je zien als 'compensatie' voor de lange 'tank' wachttijden en de (nog) gemiddeld hogere aanschafprijs. Ook lijkt mij logischer als ze efficiënter zijn dat het logischerwijs goedkoper zou moeten zijn
Dat het nu goedkoper is is noodzakelijk voor de acceptatie en de migratie naar volledig elektrisch rijden. Als die transitie is volbracht gaan we weer over tot de orde van de dag, waarbij autorijden (ongeveer) even duur wordt als het nu is.
Maar ik heb zo het gevoel dat de overstap naar elektrisch rijden vooral voor de wat minder rijken/ruim wonende (gaat vaak samen) nog wel wat uitdagender wordt dan voor iedereen met eigen parkeerplek.
Oh, maar dat is geen gevoel, dat is een zekerheid. Alles is voor de minder bedeelden lastiger. Maar ook dat is een situatie die zal verbeteren, als EV's goedkoper worden, tweedehands EV's de markt gaan overspoelen. Het zal even duren.
Ze gaan dan voorbij aan 't feit dat er heel veel flatgebouwen en "beneden/boven woningen" zijn, die geen optie hebben voor een eigen parkeerplaats cq. laadpunt. En dan wordt 't nog extra lastig als je in een gebied woont met parkeervergunningen. Ik ben zelf van mening (ok, niet geheel onderbouwd) dat veel van deze bewoners ook gewoon een auto hebben, maar dus naast de boot piesen voor 'n oplaadpunt.

Op je vraag waarom elektrisch rijden goedkoper zou moeten zijn, 3 redenen:
 • De aanschafkosten zijn substantieel hoger dan een benzine auto, dus érgens wil je die kosten een beetje kunnen vereffenen.
 • En de keren dát je onderhoud hebt, is de kans groot dat je meer kwijt bent. Denk met name aan het op termijn vervangen van de accu (die aan slijtage onderhevig is), en onderdelen waar (nog) geen aftermarket voor is op dit moment.
 • Je wilt mensen die zich minder bezig houden met het milieu-aspect van elektrisch rijden, bijvoorbeeld vanwege het kobalt gebruik en kinderarbeid, toch op den duur overhalen om toch elektrisch te rijden.
Ze gaan dan voorbij aan 't feit dat er heel veel flatgebouwen en "beneden/boven woningen" zijn, die geen optie hebben voor een eigen parkeerplaats cq. laadpunt
Nee. Dit zegt de ANWB: "41 procent van de Nederlanders zegt over een eigen oprit of privéparkeerplek te beschikken". De situatie die jij beschrijft, valt in de 58% die overblijft. Dus iets minder dan de helft van de Nederlanders heeft een eigen parkeerplek.

En met goedkoper elektrische rijden bedoel ik de totale kosten van het bezitten en gebruiken van een auto. Daarmee heb ik jouw eerste argument beantwoord.
Dat je met onderhoud meer kwijt bent, blijkt niet uit de ervaringscijfers: onderhoud aan een EV is over de jaren heen substantieel lager dan voor een ICE. Diezelfde cijfers wijzen er ook op dat de accu waarschijnlijk langer meegaat dan de auto eromheen. Een accu vervangen is inderdaad erg duur (hoewel ook die kosten snel omlaag gaan: op dit moment betaal je 116 euro per kWh, dus een 64 kWh accu kost je ongeveer 7480 euro. Je bent voor een nieuwe motor minder kwijt, maar niet veel).
Je laatste argument klopt half. Je stimuleert het elektrisch rijden voor het klimaat en deels voor het milieu. Kobaltgebruik en de daaraan gekoppelde kinderarbeid is vrijwel niet relevant in dat grote geheel. Bovendien: kobalt wordt ook in grote hoeveelheden gebruikt in de olieindustrie, en die industrie heeft een enorm grote impact op de kinderen in diezelfde landen (Nigeria etc). Je bereikt dus meer voor de kinderen in die landen door hier over te schakelen op elektrisch rijden.
Maar hoe vaak leg je zulke afstanden in 1 keer af en heb je dat snelladen nodig? Ik zelf? Zelden. Als ik die 600km zou doen met mijn EV en ik neem mijn eigen verbruik en elektriciteitstarrief in rekening dan kom ik uit op nog geen 15 euro aan elektriciteit. Mijn jaargemiddelde verbruik zal rond de 10kWh per 100km liggen met mijn wagen dus heb ik 60kWh nodig voor die 600km. Ik laad thuis maar kan ook herrekenen met de overschot van mijn zonnepanelen waardoor de prijs per kWh lager is dan de tarieven die beschikbaar zijn. Reken snel even met 20 cent per kWh en je komt op 12 euro uit. Em wat was het ook al weer voor jouw benzinewagen? Bijna 100 euro? Toch een aanzienlijk verschil zou ik zeggen.
Het gaat mij er niet om dat je 600km in één keer aflegt (al zal dat haalbaar zijn als je op vakantie gaat met de auto), maar ik gebruik het puur als vergelijking tussen benzine/elektriciteits kosten per gereden kilometer. Veel autorijders, waaronder ikzelf, kijken uiteindelijk ook naar de kosten die je kwijt bent na aanschaf… zeker als de aanschaf van een elektrische auto beduidend duurder is dan een vergelijkbare benzine auto.
Het punt is dat je snelladen alleen doet als het moet langs de snelweg.
Normaal zal je thuis laden of een 11KW publiekelijke lader gebruiken en die zijn een stuk goedkoper.

Like dit weekend met kerst. 330KM retour naar mijn moeder via de snelweg in de winter.
Dat was te veel om zonder laden te kunnen doen :)
Bij Geleen even opgeladen bij Fastned (concurrent van Allego) tot 60% en dan netjes thuis gehaald met nog 100KM over.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 29 december 2021 14:21]

Maar je maakt dus een rekenfout door een voorbeeld te nemen van iemand die uitsluitend aan de snellader staat en dat te vergelijken met een brandstofauto.
Als er al EV-rijders bestaan die dat doen, dan zijn ze ver in de minderheid. In het algemeen zullen ze, net zoals @Blokker_1999, een mix van laadmogelijkheden gebruiken, waarbij ze (natuurlijk) een voorkeur ontwikkelen om goedkoop te laden. Met andere woorden: EV-rijders mijden die snelladers als de pest tenzij die kosten door de baas worden vergoed. Waarbij die baas zich waarschijnlijk erg snel realiseert dat het misschien goedkoper is om laadpalen te faciliteren bij kantoor en de werknemer thuis.
En zoals ik dus ook voorreken kan dat dus veel goedkoper uitkomen met een EV. De kosten voor mij zijn maar een fractie van wat jij betaald voor eenzelfde aantal kilometers.
@Kapotlood zegt ook:
alleen als je de mogelijkheid hebt tot een eigen laadpunt (wat niet veel mensen hebben) ben je goedkoper uit dan benzine tanken.
Maar nu pak je toch weer je eigen laadpaal mee mee in je berekening. Ik kan op mijn werk ook voor 7 cent per kWh opladen. Bij de sportschool zelfs gratis. Maar 80% (gokje) is gewoon afhankelijk van de laadpaal op straat.
Even puur afgaand op de tabel met de voorbeeldberekening, krijg ik steeds meer de indruk dat je elektrische auto opladen helemaal niet goedkoper is…
Aan de genuanceerde reacties van @multikoe en @Blokker_1999 zal ik toevoegen:

Als één (vrij minimale) tabel onder een copy/paste persbericht alle informatie bevat die je tot je wil nemen over electrisch rijden, dan heeft het geen zin kromme vergelijkingen te maken van een redelijk luxe elektrische wagen met de meest zuinige en karig uitgevoerde benzinewagens.
ff kW / kWh fixen in het artikel jongens, kom op.

Snap dat de prijzen omhoog moeten als de energie duurder wordt, maar ik ben erg benieuwd of ze de prijs dan ook weer zullen laten zakken als de energieprijs weer daalt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee