Door Hayte Hugo

Redacteur

De blokkeertarieven van Shell Recharge

Extra betalen na vier uur laden

29-01-2024 • 06:00

508

E Flux/Road pleit voor eerlijke en transparante prijzen

Stel je voor: je hebt net een lange dag rijden achter de rug, je komt om 22.00 uur aan bij je hotel, je hangt je EV aan de laadpaal en je wil eigenlijk zo snel mogelijk gaan slapen. Het probleem: dat kost je dan 12 euro extra, boven op het reguliere laadtarief. Waarom? Omdat je een Shell Recharge-laadpas hebt gebruikt en het hotel de laadpalenbeheerplatforms gebruikt van EVBox of Road, voorheen E-Flux.

Laadpassen en laadpalen

Laadpassen werken vaak niet alleen voor de laadpalen van een bepaald merk, maar laten klanten ook laden bij laadpunten van andere laadpaalaanbieders. Hiervoor maken de bedrijven onderling roamingafspraken. Daardoor kan je als Shell Recharge-klant dus ook laden bij EVBox- en Road-laders. Daarbij kan het voorkomen dat je als Shell Recharge-klant een andere prijs betaalt dan klanten met andere laadpassen, afhankelijk van de tariefstructuur van de laadpassen.

We gaan terug naar december vorig jaar. Shell Recharge kondigt aan voor bepaalde laadpalen, die van EVBox en Road, blokkeertarieven in het leven te roepen. Na vier uur laden betaal je 5 eurocent per minuut, met een maximum van 12 euro. Het maakt niet uit of je auto vol is, of dat het 's nachts is; na vier uur laden betaal je extra. Waarom? Omdat de twee laadpaalbedrijven 'hoge kosten rekenen aan Shell Recharge'. Het standaardtarief verhogen zou oneerlijk zijn voor EV'ers die bij andere laadpuntaanbieders laden, daarom is er een extra tarief voor de palen van alleen die twee bedrijven. Daarnaast zouden de blokkeerkosten 'de beschikbaarheid van publieke laadpunten verbeteren'.

De bewoording van Shell impliceert dat de laadpalen van de twee bedrijven zelf ook blokkeerkosten doorrekenen, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Om uit te leggen waarom dit niet het geval is, moeten we eerst uitleggen wat voor bedrijven Road en EVBox zijn. Anders dan bijvoorbeeld Fastned, plaatsen Road en EVBox niet zomaar laadpalen. In plaats daarvan kunnen bedrijven, zoals kantoren of horeca, een laadpaal bestellen via EVBox en met de beheerplatforms van dit bedrijf aangeven welke kosten EV'ers moeten betalen. Road plaatst geen laadpalen, maar bij dit platform kunnen laadpalen van andere merken gekoppeld worden aan Roads softwareplatform. Road en EVBox bepalen dus niet wat de prijzen zijn voor de laadpalen; dat doen de laadpaaleigenaren. Beide bedrijven werken met AC-laders en DC-snelladers.

Road: minder dan 1 procent van laadpunten heeft blokkeertarief

Road: 'De blokkeringstoeslag van Shell is onrechtvaardig en heeft negatieve gevolgen voor de sector.'

Die laadpaaleigenaren hebben ook lang niet allemaal blokkeertarieven. Road zegt bijvoorbeeld dat minder dan 1 procent van de Road-laadpunteigenaren een blokkeertarief heeft. Vijf procent van de laadpunteigenaren heeft daarnaast een minuuttarief, een extra tarief naast het laadtarief om bijvoorbeeld parkeerkosten te dekken. "Road heeft en zal geen algemeen blokkeringstarief invoeren voor ons netwerk, zoals Shell heeft gedaan. Wij geven laadpunteigenaren in ons netwerk daarentegen de keuze om geavanceerde tariefstructuren te hanteren", schrijft het bedrijf. "Wij zijn van mening dat de blokkeringstoeslag van Shell onrechtvaardig is en negatieve gevolgen heeft voor de sector, in het bijzonder voor Shell Recharge-laadpashouders."

In gesprek met Tweakers benadrukt Road-ceo en medeoprichter Vincent van Vaalen dat de Road-laadpalen geen blokkeertarieven hebben, dus ook die 1 procent niet. "Het gaat om idlefees, dus als de auto is volgeladen, maar nog wel aan de lader hangt." Het gaat bovendien nog om een pilot, daarom heeft nog maar een klein deel van de Road-laadpunten de idlefees. Deze idlefees die de klanten van Road rekenen, wijken dus af van de blokkeertarieven van Shell: die blokkeertarieven gaan ook in als de auto nog laadt.

Het blokkeertarief van Recharge heeft volgens Van Vaalen te maken met de huidige 'flatfee'-tariefstructuur van Shell. Bij roamingpartners betaal je 0,76 euro per kWh voor snelladers en 0,53 euro per kWh voor laadpunten tot 22kW. Overigens ligt dat laatste bedrag sinds december 2 cent lager dan voorheen; het invoeren van het blokkeertarief kwam dus samen met de verlaging van de reguliere laadkosten.

Shell Recharge kaart
Of een laadpaal blokkeerkosten heeft of niet, is te zien in de app of op de website van Shell Recharge.

'Botsing van twee proposities'

Het tarief dat Recharge-klanten betalen, is echter niet per se het bedrag dat Shell aan de laadpaaleigenaar betaalt. Bij platforms zoals Road kan dit tarief oplopen tot 2 euro per kWh, als de laadpaaleigenaar hiervoor kiest. Dit is dus niet Road die dit bepaalt, maar het bedrijf waar de laadpaal staat. "Dat flatfeetarief van Shell Recharge is fijn voor de EV-bestuurder, omdat die overal dezelfde prijs betaalt. Maar het nadeel is dan wel dat als die bestuurder gaat laden bij een paal die meer kost dan dat flatfeetarief, het je als laadpasbedrijf geld kost als een klant daar gaat laden. De huidige situatie is echt een botsing van twee proposities." Shell Recharge is overigens niet het enige laadpasbedrijf met flatfeetarieven, maar is voor zover bekend wel het eerste bedrijf dat de blokkeringskosten invoert. Bovendien is Recharge een relatief grote partij op de laadpasmarkt.

2 euro per kWh klinkt misschien als veel geld, zeker als je bedenkt dat het bijna vier keer zoveel is als het tarief dat Shell aan klanten doorrekent. "Maar ondernemers die zo'n paal neerzetten, moeten ook kosten maken. Stel dat je een bedrijventerrein hebt waar je een laadpaal wilt zetten, waarvoor je 3 kilometer aan kabel hebt moeten leggen, of een accu hebt moeten plaatsen. Dan kan je als ondernemer zeggen; ik wil die laadpaal best openstellen voor EV'ers die het écht nodig hebben, maar dan ga ik daar ook een hoog bedrag voor vragen. Dat is aan de laadpaaleigenaar om te bepalen, waarna de EV-bestuurder weer kan bepalen of die daar wil laden." Van Vaalen merkt daarnaast op dat de laadtarieven gekoppeld kunnen worden aan dynamische energieprijzen, waardoor het laadtarief op dezelfde dag kan schommelen van vrijwel gratis tot 1,20 euro per kWh.

Volgens Van Vaalen was flatfee ooit bedacht om de klant te ontlasten, maar is het nu niet transparant. "Ik denk ook dat dit klanten gaat kosten voor Shell. Volgens onze cijfers is 60 procent van de laadsessies langer dan vier uur. Dat betekent dat je als Shell-klant daarna je bed uit moet om je auto te verplaatsen, of om de sessie te herstarten om zo het blokkeertarief te voorkomen. Ik denk dat klanten dan ook over zullen stappen naar passen van andere aanbieders, waarbij ze gewoon betalen wat de laadpaaleigenaar vraagt, met daarbovenop een klein bedrag voor de pas. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat andere laadpasbeheerders de blockingfee gaan invoeren." EVBox zegt tegen Tweakers dat met zijn platform überhaupt geen blokkeringstarieven mogelijk zijn. Ook bij dit platform bepalen klanten, de laadpaaleigenaren, welk tarief ze vragen voor de laadpaal.

Tien procent van het laadpaalnetwerk

Maarten Hachmang van laadpastop10.nl schrijft over een 'moreel dilemma' en 'onhandige communicatie vanuit Shell'. Zo merkt hij op dat de berichtgeving vanuit Shell op de dag zelf vaak veranderde en dat de communicatie vrij kort dag was. Tegelijkertijd delen dergelijke laadpasaanbieders zelden uitgebreid hun plannen, zegt Hachmang, uit angst voor negatieve reacties. Daarnaast wordt het tarief van Shell met deze stap zo minder transparant en eenvoudig, terwijl de aantrekkingskracht van Recharge juist was dat je bij iedere lader dezelfde prijs betaalde, merkt Hachmang op. Nu moeten EV-bestuurders met een Recharge-pas immers in de Recharge-app kijken of er blokkeringskosten van toepassing zijn of niet. Aan de laadpaal is lang niet altijd herkenbaar of deze beheerd wordt door EVBox of Road, of niet. Volgens Hachmang beslaan de twee laadpaalbedrijven ongeveer tien procent van het Nederlandse laadpaalnetwerk en gaat het om semipublieke laders bij onder meer bedrijven, parkeergarages, hotels en restaurants.

VER: 'Je kan mensen met een oudere EV nu niet ineens beboeten met een blokkeertarief.'

Vereniging Elektrische Rijders schrijft dat de situatie niet helpt met de energietransitie. "Onzekerheid over laadprijzen, energiekosten en autobelastingen vormen immers de belangrijkste verklaring voor de tegenvallende groei van elektrisch rijden." Daarnaast merkt de woordvoerder van VER op dat het 'blokkeerprobleem' waar Shell over schrijft, nauwelijks een rol speelt. "Natuurlijk kunnen er lokaal knelpunten zijn, maar landelijk is dit geen groot probleem. Dit blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam, ons Nationaal Laadonderzoek en cijfers van laadpaalaanbieders. Bovendien vinden we vier uur vrij extreem voor een AC-laadpaal. Je hebt vaak zes tot acht uur nodig om een EV vol te laden, oudere auto's hebben vaak nog langer nodig. Die mensen kan je nu niet ineens beboeten met een blokkeertarief."

Ook VER denkt dat Shell Recharge-klanten door deze stap andere passen gaan gebruiken bij EVBox- en Road-laadpalen. "Ik denk ook niet dat andere laadpasaanbieders snel deze tarieven gaan introduceren." Dat wil niet zeggen dat idlefees wat VER betreft altijd slecht zijn. "Zo rekent Tesla een inactiviteitstarief van vijftig cent per minuut als je een Supercharger-snellader bezet houdt. Bij snelladers ben je echter heel bewust aan het snelladen, om daarna weer weg te gaan. Als je daar blijft staan met je volle EV, dan hou je dus een plek bezet die niet door iemand anders die onderweg is en snel moet laden, kan worden gebruikt. Maar bij AC-laders is het lastiger te bepalen wanneer iemand aan het laadpaalkleven is."

Bovendien wordt bij die AC-laders gesproken over een toekomst waarin technieken als v2g en 'slim laden' een rol gaan spelen, waarbij de accu's van EV's als bufferaccu's worden gebruikt als opslag van duurzame energie. Dan kunnen de accu's energie opslaan of weer ontladen, als er een tekort of juist een overschot is van duurzame energie. Dit gebeurt in de praktijk nu nog zelden, maar in zo'n situatie zijn blokkeertarieven juist ongewenst, merkt VER op. "Dan is het immers de bedoeling dat een auto langer aan de laadpaal hangt."

Naast de hoge kosten voor aanleg van een laadpaal, waar Road-ceo Van Vaalen over spreekt, zegt de VER-woordvoerder dat hoge tarieven voor laadpaaleigenaren een manier kunnen zijn om anderen te weren. De laadpalen staan namelijk vaak bij kantoren en zijn dan primair bedoeld voor werknemers en bezoekers. "Als je als EV-bestuurder écht moet laden en je bent toevallig in de buurt, dan kan je daar voor het hogere tarief laden. Maar dat heeft de kantooreigenaar dan bewust gedaan om gebruik door anderen te beperken."

Shell Recharge-laadpas
Shell Recharge-laadpas

Reactie Shell

Shell zegt tegen Tweakers tarieven te hanteren die erop zijn gericht 'klanten een gemakkelijke en voorspelbare laadervaring te bieden'. "In plaats van onze klanten het ongemak te bezorgen door duurdere laadpuntexploitanten uit ons roamingnetwerk te verwijderen, en om ervoor te zorgen dat we vaste tarieven kunnen blijven aanbieden voor openbare oplaadnetwerken, hebben we een blokkeringsvergoeding ingevoerd op een beperkt aantal laadpuntexploitanten voor laadsessies van meer dan vier uur." De introductie van dit tarief hing samen met de verlaging van de vaste laadkosten. Zo betalen Recharge-klanten bij sommige laadpunten 'die proportioneel hoge vergoedingen berekenen', een meerprijs, terwijl de rest van de klanten minder betaalt.

Het bedrijf zegt op dit moment niet van plan te zijn het blokkeringstarief in te voeren op eigen laadpunten, maar sluit bij de berichtgeving niet per se andere laadpaalaanbieders uit. "Het besluit van Shell om een blokkeringsvergoeding in te voeren kan het gevolg zijn van hoge kW-laadtarieven, op tijd gebaseerde vergoedingen, transactiekosten of een combinatie van vergoedingen die van toepassing zijn op ten minste een deel van het netwerk van een laadpuntbeheerder."

Al met al lijkt de stap van Shell vooral verliezers te kennen. De Recharge-klant die zorgeloos wilde laden en altijd hetzelfde wilde betalen, moet nu alsnog opletten in de app om een extra toeslag te voorkomen. EVBox en Road moesten daarnaast in de pen klimmen om duidelijk te maken dat zij niet ineens blokkeringstarieven hebben doorgevoerd. En de fossiele rijder die om verschillende redenen al twijfelde over de overstap naar elektrisch? Die heeft nu een extra reden gekregen om te twijfelen.

Lees meer

Reacties (508)

508
504
158
2
0
291
Wijzig sortering
Ik zie hier een hele discussie over laadpaal-kleven/etiquette, het wordt te duur en anti-Shell complotten/sentiment. Wat ik alleen mis, niet alleen in de discussie, maar ook in het artikel, is de uitleg van de reden dat Shell dit doet.

Shell moet op een klein deel van de palen relatief veel bijleggen; dit gaat ten koste van het vaste tarief dat Shell rekent, of het gemak op dat kleine deel laadpalen.. Maar waarom is dit tarief zo hoog? De woordvoerder van evbox of road had het over gemaakte kosten voor het aanleggen, maar dat is maar een minimaal deel van het verhaal. Je gaat namelijk geen laadpaal service aanbieden als restaurant ofzo als je daar 3km kabel voor moet graven; ook niet als je dan hoge tarieven gaat rekenen.
Op het forum hier is een deel over openbaar laden. Daar zie je heel vaak terugkomen dat niet te vinden is wat een laadpaal bij een parkeergarage/bungalowpark/etc kost. De palen staan niet in de apps zichtbaar, en op websites is het vaak heel erg zoeken of niet aangegeven. Laat dit nou net de palen zijn waar het hier (deels) ook om gaat. Dit soort bedrijven staan laden wel toe, maar zijn absoluut niet transparant in de (bijna altijd zeer hoge) tarieven. EV-box en Road weten dit ook, want in hun backend staat de paal op onzichtbaar, en met een hoog tarief. Roepen dat het transparanter moet is in deze hypocriet.
Dan heb je ook nog de handige Harry's met een eigen laadpaal. Tarief op €1,20 en laden met de Shell pas. Lekker 70 cent per kWh verdienen!

Feit is dat het afgelopen jaar de ene na de andere laadpas met vast tarief is verdwenen (Hyundai, Kia, ANWB); hoe zou dat nou komen?????

Shell is naar mijn mening veel te lief geweest in hun communicatie. Ze hadden met een aantal voorbeelden en verduidelijking om wat voor soort palen het ging een hoop slechte publiciteit kunnen voorkomen. Ik ben alleen bang dat de bedrijfsjuristen daar voor zijn gaan liggen; niet omdat het niet waar is, maar een (onterechte) smaad claim aan je broek is waarschijnlijk vervelender.

[Reactie gewijzigd door koboy op 22 juli 2024 13:20]

Er is ook iets als glijdende schaal. Als er niet voldoende reactie op komt en iedereen die palen hard gaat boycotten, dan zullen ongetwijfeld andere palen volgen. Shell zal altijd voor winstmaximalisatie gaan, dat is geen complotdenken, maar keiharde feiten welke we met brandstof heel onze leven al hebben gezien. Ook de goedkope Russische olie dat ze toen stiekem hebben gekocht is voor de hoofdprijs verkocht "vanwege de oorlog".
Het business model van de Shell laadpas is een vast bedrag per kWh, waar je ook oplaadt, in combinatie met de belofte (bijna) alle laadpalen te ondersteunen. Dit tarief ligt hoger dan de meeste palen in Nederland, maar je weet wel wat je betaalt. Een deel van de consumenten is daar blij mee, vooral vanwege de voorspelbaarheid.
De extremen waar shell nu actie tegen onderneemt op heel voorzichtige manier brengen het businessmodel van de pas in gevaar. Hoogste tarief op een normale paal is 58 cent. In dit geval is het een door aanbestedingsregels verlate (en andere concessies compenserende) verhoging vanwege de extreme stroomtarieven van een jaar geleden. Je ziet dat dit niet te veel afwijkt van de prijs die Shell rekent (gezakt van 55 naar 53 cent), en eenvouy gecompenseerd kan worden door laadbeurten bij goedkopere palen.

EVBox en Road weten donders goed dat er via hun systemen "handig gebruik" van de Shell laadpas wordt gemaakt. Simpele actie zou kunnen zijn om te verplichten boven de (bijvoorbeeld) 60 cent de laadpaal op de kaarten te laten zetten. Misbruik wordt hiermee een stuk lastiger.

Rijd je zelf EV? Ik wel, ik heb (ondanks dat Shell niet mijn soort bedrijf is) een backup Shell pas voor als de andere 2 passen het niet doen, en voor het geval ik ergens MOET laden, maar het tarief absoluut niet makkelijk te vinden is. Maar in dit geval laad ik het liefst niet, omdat ik boeventarieven liefst boycot.
Ik rij hybride en haal de onderste uit de kan omdat ik heel veel korte afstanden rij met altijd palen in de buurt. Met de Zuid-Holland pas van Engie betaal ik €0,31 per kWh. Als ik het tarief van Shell moet betalen, kan ik net zo goed op benzine doorrijden. Dus ik ben wel bang dat als de trend doorzet ik geen voordeel meer heb aan het elektronische gedeelte.
Let dan wel even op: de palen met een nummer dat start met SGHZ2 zijn sinds 1 januari 58 cent!
Geen idee hoe het ligt bij jouw auto, maar voor een auto vergelijkbaar aan onze Ioniq 6 ligt het omslagpunt (als ik alleen maar de brandstofkosten kijk) rond de 85 cent.
Nadat ik het bericht had getypt was ik even door mijn transacties aan het scrollen en zag dus 2x dat hoge tarief. Ben gelijk ook door mijn mail gaan spitten, ik ben hier helemaal niet van op de hoogte gehouden. Wel weer zo'n vieze streek en het probleem dat het systeem totaal niet doorzichtig is. Wat wel bijzonder is, is dat niet elke SGHZ2 paal dat tarief heeft afgerekend in 2024. Sommigen zijn afgerekend met 31 cent ipv 38 eerst en dus 58 nu.
Lijkt er op dat ze in groepen de zaken hebben aangepast. Het hele laad gebeuren hangt houtje touwtje aan elkaar. Dat het werkt is ergens een wonder. Zou me niet verbazen als het niet mogelijk is vooraf een nieuw tarief met startdatum neer te zetten, wat dan ook nog eens gesynchroniseerd moet worden van de laadpaal aanbieder naar de pas aanbieders.
Klagen bij 50five is de enige oplossing. Aangezien zij de aanbieder zijn specifiek voor de regio was het netjes geweest om een mailtje naar alle paseigenaren te sturen. Helaas is het een pas met variabel tarief afhankelijk van de laadpaal, dus tariefwijzigingen sturen is onbegonnen werk.
Berichten van tariefwijzigingen heb ik tot nu toe alleen gezien bij passen met een vast tarief zoals Shell, vroeger Hyundai, en de oude ANWB pas.
Toen SGHZ2 38 cent werd had ik wel een mail gekregen. Ook als ze het in groepen doen is er wel ergens iets fout gegaan. Er zijn namelijk wel SGHZ2 palen van 38 naar 31 cent gegaan. Bij 2 SGHZ2 palen tegenoverelkaar van de straat is eentje nu dus aangepast naar 31 cent en de andere 58 cent bv. Blijft voorlopig een verrassing dus, aangezien de app slecht tot vaak niet werkt, gebruik ik alleen de pas en zie het achteraf.

Mijn schade is nog geen €10, dat is mijn tijd om te klagen niet waard. Bedankt voor de headsup iig.
Dit bericht helpt wel bij de nuance. Ik heb in mijn wijk namelijk ook een EVbox paal staan, maar ik heb san ook geen shell recharge pas, maar een travelcard. Dat wordt gewoon per kWh gefactureerd. Ik zou dan dus ook al het ingestelde tarief betalen.

De nuance die dit bericht geeft is dan ook dat dit blokkeertarief niet geld voor de paal, maar voor de laadpas service. Dat scheelt mij een hoop, want als ik em aan die EVbox hang dan issie ook gewoon 12-15 uur bezig met laden.
Let op, het geldt voor particuliere Shell pas in combinatie met de palen aangesloten op het EVbox en Road netwerk, dus niet de laadpas die ze ook bieden.
Met de MTC card betaal je inderdaad het laadpaal tarief zelf, net als met de zakelijke Shell pas.
Het is toch van de zotten dat een bedrijf dat miljarden winst maakt niet 1000 laadpalen x12 euro kan betalen
Das 12.000 euro per dag.. whoeptiefokkindoe..das echt peanuts.. als ze echt zo begaan zijn met een experience voor gebruikers plaatsen ze nog eens een paar duizend palen en helpen ze mee met de infrastructuur erachter .. je weet wel .. het net dat volloopt.
Nouja. Ik vind het eerder van de zotte dat er dus uitbaters zijn die een totaal onrealistisch bedrag rekenen voor het opladen. €2/kWh is natuurlijk compleet absurd.

De “naming and shaming” is in dat opzicht dan ook best wel prima. Vind het alleen jammer dat Shell daar zo onduidelijk over is geweest dat ze nu via de media zich moeten gaan verantwoorden voor iets wat verder wel logisch klinkt, maar ze niet zo hadden gezegd.
Je slaagt de bal hier wat mis met wat er in de praktijk gebeurd. Shell is een (duur) tankstation en wilt niet dat alle tankkaarten bij alle bedrijven verdwijnen dus zie hier Shell Recharge. De vaste prijs laat bedrijven gemakkelijk toe de kosten te budgeteren en het geeft Shell iets uniek om bij hun te blijven. Dat word dan nog gelinkt aan hun bestaand platform voor gewone tank pasjes wat het gemakkelijk maakt om beide te beheren op 1 platform.

Het probleem is dat werkgevers nog niet door hebben dat bij een EV je geen laadpas moet geven maar gewoon een fixed brandstofvergoeding voor de gereden KM's. (Ik ga hier even uit van de Belgische situatie waar heel veel wagens zijn, rij prive maar al wat je wilt. Echter bij zelfstandigen zie je vaak dezelfde toestanden.)

De paal thuis moet door de werkgever gezet worden want hij moet met een laadpas kunnen werken wat abbonementskosten met zich mee brengt en de paal duurder maakt. Immers men wil geen stroom thuis terugbetalen. Maar wat ze dan moeten doen bij een werknemer die geen laadpaal kan zetten weten ze zelf niet terwijl nu werknemer A een gratis paal krijgt van de baas en werknemer B, tjah, die heeft pech (ik wacht op de eerste die een rechtzaak aanspant omdat deze benadeeld word). Werknemer gaat uit dienst, werknemer heeft al paal van werkgever partner maar niet compatibel, de problemen blijven maar komen.

Op de vraag hoe ga je dat doen met V2L en V2H en V2G, je kan namelijk je auto laden met laadpas van het werk en het er thuis rustig weer uithalen, weten ze nog niet.

En wat doet een werknemer met een laadpas aan een dure paal? Die geeft er geen moer om want baas betaald. 150 euro voor een laadbeurt waarvan 50 euro stroomkost, dat gebeurd. De bazen klagen daar nog niet echt over omdat die laadpassen toch fiscaal volledig aftrekbaar zijn en je moet echt al in detail facturen gaan kijken om het te zien. Echter Shell krijgt in dit geval ook gewoon doodleuk de factuur gelet op hun vaste prijs, meer en meer wagens van de baas zijn elektrisch dus de kosten lopen op.

En er zijn meer en meer aanbieders die dit doorhebben, een dure paal in de middle of knowhere waar men 3km voor moest graven, welk klucht verhaal is dat nu weer (enig idee wat de prijs is van even 3km stroom aan te leggen?). De handige harry die in zijn voortuin een laadpaal zet met heel hoge tarieven, nog nooit tegengekomen en zelfs al gebeurd het, hoeveel auto's denk je dat er gaan passeren in de wijk bij handige harry zijn dure paal?

Je hebt een locatie nodig waar veel wagens passeren met laadpassen van het werk, ik kan niet voor Nederland spreken maar in België, laadpaal ondergrondse parking = héél vaak blokkeertarief, soms ook gewoon fixed bedrag per minuut bovenop de energieprijs. Het is gewoon een fantastisch idee, staat nergens aangeven, je betaald al voor de parkeerplaats en je kan nog eens bijbetalen erboven op. En je moet op je app kijken, veel geluk daarmee als je op -2 staat en zelfs de radio doet het niet meer.

Zelfs parkings in eigendom van steden doen gewoon mee, spreek je stad erop aan dan is het niet hun bevoegdheid. Particulieren laten hun 1-2-3 keer vangen maar die laadpasjes van het werk zijn goud waard.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 22 juli 2024 13:20]

Grotendeels met je eens, maar het hele openbaar laad gebeuren is nog een cowboy wereld. Zonder ingrijpen van overheden wordt er gegraaid bij het leven, door zowel particulieren als bedrijven. Clubs als EVBox en Road zijn hierin faciliterend voor de particulieren, parkeergarages etc, en mogen wat mij betreft keihard aangepakt worden. De echte excessen haal je hier er mee uit, blijven de veel te dure laadpaal bedrijven als Allego over.

Dat Shell ook instapt met opladers en een laadpas is logisch, het is gewoon een deel van hun markt wat ze anders de komende 30 a 50 jaar door de vingers glipt. Je ziet alle brandstof bedrijven dit doen, ook BP, Avia, Total, Aral heb ik zelf gezien en de rest doet vast het ook wel.

Enige waar je een fout maakt is dat de zakelijke pas van Shell werkt met de (variabele) tarieven van de laadpalen zelf.

Wat je zult zien is dat in de loop van de tijd bedrijven eisen zullen stellen aan het laadgedrag van de medewerkers, net als nu al bij benzine/diesel regelmatig gebeurt.
Misschien moet Shell simpelweg geen flatfee tarief aanbieden als ze dat niet kunnen? Want laten we wel wezen, dat is hier het echte probleem. Shell biedt een dienst met vaste tarieven aan, ook al heeft Shell de inkoop helemaal niet in handen. Dat werkt prima zolang de laadpalen van derden allemaal goedkoper zijn dan het flatfee tarief van Shell, dan maakt Shell immers winst op elke kWh.

Maar als er een laadpaal is die een hoger bedrag vraagt dan wat Shell aan hun klant rekent, dan moet Shell bijleggen. En dat willen ze natuurlijk niet, en dus komen ze met deze maatregel. Een maatregel die Shell gewoon 5 cent per minuut oplevert waaruit ze die verliespost uit kunnen vergoeden.

Shell moet immers wel winst blijven maken.
Je gaat dus helemaal mee in het narratief van EVBox en Road. Die trouwens ook winst willen maken!

Shell wil af van de handige Harry's die een laadpaal installeren, openstellen voor anderen tegen een schofterig tarief en dan gaan laden met de Shell pas om zo gratis op te laden.
Shell wil ook af van schofterige tarieven in parkeergarages en bij vakantieparken.

Shell is ook in overleg geweest met EVBox en Road, maar kreeg te horen dat ze het vast tarief model maar moesten laten varen. Met andere woorden: wij faciliteren liever (alleen door proberen te vinden) tarieven van €1/kWh op een vakantiepark dan dat we samenwerken richting een volwassen laad markt.

1½ jaar geleden was een vast tarief model nog redelijk veel voorkomend, vooral in combinatie met een abonnement. Dit kon omdat de tarieven bij normale laadpalen redelijk bij elkaar in de buurt lagen. Met het stevig verhogen door Allego en Total is het businessmodel van deze passen (zoals bijvoorbeeld Hyundai voor 45 cent een jaar geleden) vrijwel helemaal om zeep geholpen en zijn deze allemaal verdwenen inclusief die van de ANWB die tot de duurdere hoorde.
Een vast tarief model gaat prima wanneer het gemiddeld betaald tarief niet extreem hoog wordt. Mensen die niet naar elke cent kijken, geen zin hebben om steeds uit te zoeken wat de goedkoopste optie is op een plek, of mensen die gewoon willen budgetteren op een bepaald bedrag per km/kWh kunnen dan kiezen voor het gemak van 1 pas. Shell ziet nu (als laatste overgeblevene) het gemiddeld tarief de pan uit rijzen met een uitzonderlijk hoge afdracht richting de tussenpersonen Road en EVBox en neemt op een niet handig gecommuniceerde manier daar gericht actie tegen.

N.B. zeker omdat de zakelijke pas van Shell de laadpaal aanbieder tarieven aanhoudt kun je ook zeggen dat Shell heeft geprobeerd de uitwassen in de oplaad markt naar een redelijk tarief te reguleren en zo voor de consument op te komen. Probeer maar eens achter het tarief te komen op een vakantiepark ofzo. Dit is zo goed als onmogelijk.
Nu doe je net alsof Shell de goede samaritaan is door tegen hoge laadpaaltarieven te spannen. Heel nobel, maar dat boeit Shell natuurlijk geen ene kut.

Dat er steeds minder flatfee aanbieders komen juich ik alleen maar toe. Want tarieven zijn nou eenmaal niet overal hetzelfde. Niet iedereen betaald evenveel voor zijn of haar stroom. En ik hoop eigenlijk dat we t.z.t. ook toe gaan naar dynamische laadpaaltarieven met bijvoorbeeld dynamische energieprijzen.

Nogmaals, het aanbieden van fixed-fee laadpassen is kansloos als je niet de inkoop doet. Dan blijf je dit altijd houden. En dat doet Shell niet, behalve hun eigen snellader netwerk. Ik had vroeger een laadpaal van Shell Recharge, en ook daar kon ik gewoon een eigen tarief instellen.

Het gevolg is nu dat Shell een fixed-fee hanteert die vrijwel altijd *boven* het laadpaaltarief ligt. En partijen die logischerwijs niet mee willen in dit spelletje van Shell gaat Shell ze nu pessten met 'blokkeertarieven', wat Shell dan verkoopt als 'Ja we willen graag laadpalen vrij houden', terwijl het ze er gewoon om gaat dat ze deze verliespost kunnen beperken.

Mijn laadpaal kost 35 cent per kWh. Shell vangt dan dus bijna 20 cent per kWh op een sessie via mijn laadpaal. Da's makkelijk verdienen! Hoeven ze helemaal niets voor te doen. En dan is mijn laadpaal er ook nog eens eentje van Road! Dus ze krijgen *ook* nog eens dat blokkeertarief als iemand er een nacht blijft staan. Dubbel cashen!

Je hebt dit met tankpassen toch ook niet, een fixed-fee ongeacht waar je tankt? Waarom zou dat met laadpalen wel moeten?

Het risico van fixed-fee laadpassen is dat elke laadpaaluitbater de hoogste prijs gaat vragen, namelijk die 54 cent per kWh. Terwijl de stroom misschien helemaal niet zo duur is. Je bent dan dus aan het meewerken naar een winstmaximalisatie. Want je kunt er donder op zeggen dat zodra alle laadpalen 54 cent gaan vragen dat Shell ook denkt 'Hmm, dan moet dat fixed fee tarief maar omhoog'. En zo ben je bezig met een eindeloze klim naar hoog, hoger hoogst
Ik verdedig shell net zo hard als jij shell aanvalt. Ik heb het al eens eerder gezegd, het is mijn bedrijf niet, maar onredelijke aanvallen krijgen weerwoord.

Ik ben voor keuze. Als iemand een dynamisch energiecontract wil moet die dat vooral doen, net als iemand een contract voor 3 jaar vast van mij moet kunnen afsluiten.
Voor laadpalen sta ik er hetzelfde in.

Laadpaal hier kost 57 cent, eigen paal kan niet want de gemeente verbied een VPA en we hebben geen oprit. Dat laadtarief is zo hoog omdat de gemeente een monopolie heeft gecreëerd bij Allego en geen toezicht/invloed geeft op de tarieven.
Zo goedkoop mogelijk laden is een beetje een sport geworden, dus die 57 cent betaal ik niet.

Als er alleen maar fixed price passen zijn gaat iedereen (als dat niet in de aanbesteding verboden is) op het hoogste tarief zitten. Maar 75% van Nederland valt onder gereguleerde tarieven, dus daar gaat dat niet voor gelden.
Een mooie mix van flexibel en fixed geeft iedereen de keuze die hij wil.

Shell had alleen moeten roepen dat ze een maximale laadduur instellen vanwege het grote aantal exorbitant dure laadpalen in de netwerken van Road en EVBox. Dan was de hele consternatie voorkomen geweest.
Flatfee is niet de oplossing. Transparantie hebben we nodig. Zodra je als consument eenvoudig vooraf kunt zien wat de laadkosten zijn, kun je zelf besluiten een goedkopere paal te zoeken (of niet).

De branche probeert dat uit alle macht tegen te gaan zodat ze nog een tijdje nietsvermoedende automobilisten kunnen naaien. Die klojo van de branchevereniging die op TV durfde te stellen dat je eenvoudig tarieven kon opzoeken, kletst uit zijn nek.

Transparantie, net als bij benzinepompen en het probleem is zo opgelost. Een benzinepomp die 2.50 euro voor een litertje euro95 durft te vragen, verkoopt alleen aan mensen die een volledig lege tank hebben.
En als je een parkeerplek betaald in een parkeergarage komt die 12 euro er ook op dat klopt gewoon niet. Ik betaal om mijn auto te parkeren op die plek.
Ik vind het wel begrijpelijk die blokkeertarieven, en dan vooral specifiek in de situatie waarin de auto al volledig geladen is.

De plekken zijn primair bedoeld als oplaadplek. Als je dan je auto daar een hele dag laat staan, ook al is hij al volledig opgeladen, ontneem je dus een oplaadplaats die niet meer gebruikt kan worden. En in sommige gebieden is al een gebrek aan oplaadplekken.

Dan is één dag nog te overzien, maar ik zie hier bij een paal tegenover me soms een auto meer dan een week onafgebroken aan die paal staan, en in één geval ging die gast gewoon op vakantie en heeft de auto bijna 3 weken aan de paal gehangen. Al die tijd kan er dus niemand anders gebruik van maken.

Dat is, om het zacht te zeggen, niet heel erg vriendelijk tegenover andere mensen die die paal óók willen gebruiken.

Vanuit dat oogpunt kan ik dit soort zaken best begrijpen eigenlijk. Idealiter zou het niet nodig moeten zijn als iedereen zich netjes gedraagt, en de auto verwijdert als hij is opgeladen. Maarja, aangezien niet iedereen dat blijkbaar wil, is enige dwang misschien niet eens zo'n slecht idee.

In het geval van een auto die in die 4 uur niet volledig geladen is, kan je erover discussieren of dit het meest wenselijke scenario is, daar ben ik het dan weer wel mee eens.
Maar ook met dat vier uur of vol beleid: als ik om 21:00 m’n auto aan een paal hang omdat ik na een lange dag met bijv 5% thuiskom, dan is tie alsnog ergens in de nacht opgeladen. Voordat ik wakker wordt maar ruim nadat ik ga slapen.

Hoe zou ik daarmee om kunnen gaan, want er voor opstaan is geen optie.
Een van de andere palen gebruiken? Of betalen? Dat zijn je 2 opties als opstaan geen optie is.

Je hoeft ze niet te gebruiken he. Je kunt er ook voor kiezen om als je om 9 uur thuiskomt je auto eraan te leggen, te gaan koken en eten en even te bingen en je auto af te koppelen voordat je gaat slapen. Dan zit ie waarschijnlijk op 20% ofzo en kun je morgen rustig(er) een andere laadplek zoeken.

Ik tank ook een paar dure liters ipv een volle tank voordat ik op dinsdag (papadag) of weekend even naar België rijd om daar mijn tank vol te gooien
Ja zo werkt dat dus niet hé, met 20 % komen de meesten nergens, dus avonds laden en rustig een andere plek zoeken betekend dat die mensen dus morgens langs de snelweg in de file gaat staan aan de snellader.

Ik heb bvb 50-60% lading nodig per dag (250 Km), dan ga ik volgens jou maar elke dag een uur aan de snellader hangen?
250km is niet echt het gemiddelde dat mensen rijden he. De meesten rijden 20 of 25 enkele reis. Jouw use case is dus niet heel representatief. Dus de oplossing: andere paal zoeken, toch kort laden en de volgende dag even een snellader met een bakkie koffie, ergens anders wonen, ergens anders werken...

Oh ja. Of gewoon betalen.

[Reactie gewijzigd door Crazy D op 22 juli 2024 13:20]

Ach, daar komt dat gemiddelde weer eens om de hoek kijken. Dat gemiddelde van je is inclusief de mensen met een tweede auto waar 2x per week boodschappen mee wordt gedaan. Een gemiddelde elektrische leaserijder rijdt gemiddeld veel meer dan het gemiddelde.
De gemiddelde Nederlander rijdt geen EV en de gemiddelde Nederlander heeft geen lease auto, wat vaker EV's zijn. Het gemiddelde zegt helemaal niks. Komt bij dat 250km op een dag niet zo veel is, dat is slechts een 125km enkele reis. Den Haag - Eindhoven is al een 140km.

Na maximaal 4 uur laden bij een AC-lader extra kosten in rekening brengen, is gewoon geldklopperij. Niemand gaat na een 11 uur 's avonds nog even de deur uit om z'n auto te verplaatsen, weg te halen van die lader, en al helemaal niet wanneer de accu nog niet vol is.

Wanneer ze bijvoorbeeld 2 uur nadat de accu vol is, een parkeertarief in rekening gaan brengen, daar kan ik me nog iets bij voorstellen: Een ander kan niet laden zolang jij daar staat te staan. Maar ook dat is discutabel in een woonwijk, want echt niemand gaat om 3 uur 's nachts op zoek naar lader voor z'n auto. De uitzondering bevestigt deze regel
Dan is de oplossing simpel: blokkeertarief geldt dagelijks van 8.00u tot 23.00u. Is je auto na 23.00u vol dan moet je hem de dag daarna voor 8u verkassen. Hoe klinkt dat?
Lijkt mij een heel normaal voorstel! Zelfs 07:00 uur zou ik nog niet zo gek vinden, is een normale tijd om op te staan. Toch?

Een lader die niet wordt gebruikt om te laden, kost een beheerder wel geld. Logisch dat ze jou dan zsm weg willen hebben met je volle accu. Maar om te verwachten dat iemand midden in de nacht gaat opstaan om z'n auto weg te halen, en dan óók nog te verwachten dat dan eveneens iemand opstaat om zijn auto daar te gaan laden, dat is gewoon een idioot idee. Vooral die 2e partij, de auto die nog moet worden geladen, die dan om 02:00 uur eens gaat kijken of er ergens een lader vrij is gekomen, dat gaat nooit gebeuren. Dus waarom zou je dan die eerste partij lastig vallen met het verplaatsen van de auto?

Gewoon geldklopperij van Shell, 12 euro per nacht extra, al snel een 120 euro per maand. (aangenomen dat je niet elke avond gaat laden)
Lijkt me inderdaad een veel praktischer benadering van de situatie.
Als je nu nachtdiensten draait en kom om 7.30 thuis. kun je een kleine vier uur slapen.

Ik zou zeggen pak de meest voordelige laadpas bij de juiste paal.

Laden doe ik zoveel als mogelijk op straat, laadpaal thuis alleen als het niet uit komt of er heel veel zon is:-)

De enige reden om met Shell pas te laden is als het zakelijk is.
Als je nu nachtdiensten draait en kom om 7.30 thuis. kun je een kleine vier uur slapen
Nee hoor, dan zet je je auto op de tich vrijgekomen plekken neer van mensen die tijdens normale werktijden naar hun werk zijn en hang je de auto pas aan de lader als je uitgeslapen bent.

Je kunt voor elke oplossing wel een probleem bedenken, maar op een gegeven moment is goed, goed genoeg.

[Reactie gewijzigd door turbojet80s op 22 juli 2024 13:20]

Oh maar 'gemiddeld' geeft juist wél wat aan. Geeft aan dat er net zoveel onder als boven zit. En dat deel er boven proberen de 'voorstanders' veelal structureel te negeren omdat het in hun agenda niet past. Maar zo werkt de echte wereld natuurlijk niet en zo kom je niet tot goede discussies en praktisch haalbare oplossingen.
Speciaal voor jou een paar bruikbare gemiddelden, het aantal kilometers per energiedrager
EV is goed voor gemiddeld een 18.000 kilometer en Benzine voor een 10.000 kilometer. En een auto van de zaak rijdt gemiddeld een 20.000 kilometer. Hebben we al drie gemiddelden te pakken.
Misschien niet helemaal on-topic maar wat jij noemt is de mediaan. In veel gevallen overigens net zo bruikbaar als het gemiddelde, omdat de extremen minder vertekenen.
Terechte terechtwijzing, maar iets minder belangrijk voor het punt wat ik probeerde te maken uiteraard.
ah maar das een gemiddelde, gemiddeld red ik dat ook wel ;)

maar ja dat komt omdat ik 3a4 dagen thuis werk, maar als ik dan ga rijden naar mijn werk op de andere dagen is de hele trip (heen en terug) dus 220km...

Maar goed persoonlijk vind ik de 450k WLTP waardes waar de meeste auto's nu in zitten (die nog best wat kosten...) gewoon te weinig, zeker omdat je hier in de winter echt flink wat van af moet trekken

ik rij best vaak per jaar van mijn woonplaats naar dortmund om daar op een vliegtuig te stappen.. met mijn eigen auto fluit ik daar heen en terug naar toe, geen enkel probleem, kan ik ook nog op een paar plekken 200km/h aan tikken op de duitse wegen..

Maar ik rij ook vaak met een collega mee, wat een ramp... want we redden het dus niet heen en terug, we moeten dan constant altijd naarstig op zoek naar een snellader waar we dus zeker een half uur moeten gaan zitten, wat totaal niet nodig is omdat het dus makkelijk in 1x kan (1 rit heen en terug)

Maar ja, je kunt in Dortmund dus niet je auto aan de lader leggen.. ja het kan wel... maar ja.. dan hebben we hetzelfde als hierboven bespreken... dat je ook per minuut gewoon betaald, dat tik dan wel aan voor de 3 dagen dat die auto daar staat..... Het zou ideaal zijn als je daar gewoon je auto in de parkeer garage kon parkeren en dan je gewoon lekker druppel kon laden aan de vele aansluit punten die ze dan moeten creeeren, en nee dat hoeft niet met 100kwh+ nee dat kan prima met 3.6kwh of nog minder.. tijd zat...

Bovenstaande voorbeeld is dus 1 van de reden dat ik dus eind vorig jaar gewoon weer een ICE auto heb gekocht, naast dat ik dus ook niet thuis kan opladen (ondanks dat ik zat stroom heb in de zomer door 14 zonnepanelen....)
Fijn dat jij die gemiddelden kent, fijn dat jij kan bepalen dat ik maar ergens ander moet wonen en werken.

25 enkel reis dat is niet eens genoeg om van de ene Belgische grote stad naar de andere te rijden, en het zal me verbazen dat je in nederland wel met 25 km van de ene grote stad naar de andere gaat.

Amsterdam - Rotterdam is er + 70 Km,
Utrecht Den Haag zit +60 Km.
Rotterdam - Den Haag past net in je 25 enkel...

mischien je standpunt toch eens heroverwegen?
@Crazy D heeft gewoon gelijk. Je rijdt bovengemiddeld veel, genoeg statistieken die dat bevestigen. En voor dat je "Bron?!" roept: CBS en / of ANWB zullen het tevens bevestigen.

Sowieso moet je jezelf afvragen of je überhaupt wel aan de EV zou moeten gaan als je een rijprofiel hebt wat vereist dat je dagelijks moet laden, terwijl er geen garantie is dat je überhaupt een laadplek hebt. Al zou je met een benzine ook om de dag aan de pomp staan, dus wellicht zou om de dag eventjes 10 minuten aan de snellader bijvullen, niet volladen, gewoon als acceptabel verlies moeten gelden in jouw wat extremere use case.
Als je 250 km per dag rijd en elke dag kan laden, moet je juist EV gaan rijden. Dit soort profielen moeten juist gestimuleerd worden om over te stappen op EV, want hier is de meeste milieuwinst te behalen.
Daar heb je principieel gezien gelijk in, want alles helpt. En een EV heeft simpelweg minder energie nodig dan een verbrander.
Maar tegelijkertijd valt er ook een goede case te maken voor de modernste generatie diesels, aangezien al deze kilometers sowieso met een goed warmgereden motor worden gedaan op de snelweg tussen de reeds door koeien verzorgde stikstofbeladen akkers.

Elektrisch aangedreven mobiliteit is vooral een zegen voor bewoonde gebieden omdat het stiller en schoner is. Maar in het grotere plaatje, dus op landelijk niveau, is personenverkeer in Nederland een vrijwel verwaarloosbare factor qua milieu en valt elders meer winst te halen.

Doorslaggevend is dan gewoon de praktijk. Als je er van uit gaat dat er voor jou persoonlijk een publieke laadpaal ter beschikking wordt gesteld, heb je het concept niet begrepen.
...tussen de reeds door koeien verzorgde stikstofbeladen akkers.
Hey hey hey... hey hey hey hey!!
Volgens Wilders “is er geen stikstofprobleem” en moeten boeren gewoon kunnen blijven boeren. “Ze worden helemaal kapotgemaakt door al die rare stikstofregels die echt totaal geen hout snijden”.

Wil jij de wijze woorden van onze premier in spé - gekozen door 1 op de 3 stemgerechtigde nederlanders - betwisten?
:*)

Pssst...

[Reactie gewijzigd door Obfzk8R op 22 juli 2024 13:20]

Ik denk dat de rest van Tweakers de kern van je comment niet begrepen heeft, gezien de moderatie |:(
Misschien had je beter een :+ toe kunnen voegen haha...
😂 Bedankt 👍. Ik ben al blij dat jij tenminste de kern hebt begrepen. Het is niet leuk als je grappen moet uitleggen of erbij moet aangeven dat het sarcasme is. En ik heb notabene een hint gegeven met de URL onder de "pssst...".
En ondertussen kan het mij niet eens meer boeien dat onze "verheven" tweakers modereren.
Sniff... Ik mis Hardware Info. 😭

Ps... Jij hebt je ook op glad ijs begeven door het wél te snappen. Gezien jouw score 🤣...

[Reactie gewijzigd door Obfzk8R op 22 juli 2024 13:20]

Haha tuurlijk, fout zitten is oké maar het toegeven dat zal de gemiddelde mens niet doen. Ik lig niet wakker van een -1 😜.

Ik rijd een Ford Fiesta ST, maar ben me er ook van bewust wat dat voor impact heeft, en het is al jammer genoeg dat hieronder nog discussies plaatsvinden over of een EV nu beter is dan een ICE of niet. Ik had gehoopt dat het niveau hier dan toch wat hoger zou zijn dan gemiddeld stemmend Nederland 😅
Ik had gehoopt dat het niveau hier dan toch wat hoger zou zijn dan gemiddeld stemmend Nederland 😅
Grapjas ಠ⌣ಠ
But... Stay positive, my fellow Tweaker. (⌐▨_▨)

[Reactie gewijzigd door Obfzk8R op 22 juli 2024 13:20]

Huh ?? heeft PVV 50 zetels ??
Dat klopt, alleen de overheid heeft zitten slapen(bord voor hun hoofd)

Iedereen een warmtepomp en een EV, het energienet kan het nu al niet aan. Het voorstel is nu om laadpunten te gaan afknijpen. "Sorry baas, ik heb gisteren mijn auto op de lader gezet ik heb slechts 10KW(+/- 50km) gekregen. Ik probeer onderweg nog even een snellader, ben mogelijk iets later.

Tja, nu nog de wegenbelasting voor EV's. De nieuwe uitlaatloze melkkoe:-)
De meeste auto's hebben een accu tussen de 50-100 kWh. Als je om 18:00 thuis komt en om 06:00 zou vertrekken en je hebt je 100 kWh accu leeggereden en je hebt de volgende dag weer 100 kWh nodig omdat je weer 400+ km gaat rijden, dan heb je die 11 kW lader thuis wel nodig om binnen die 12 uur vol te zijn. Maar stel je rijdt 250 km/dag wat al heel veel is, en verbruikt 20 kWh/100 km dan heb je 50 kWh nodig. Dat kan je dus ook bijladen met 5 kW gemiddeld. Je kan best het laden van auto's throttlen tussen die 5 en 11 kW om onbalans in het netwerk op te vangen.
Dat is niet iets wat ik bedenk, dat heet statistieken. Even de 1e hit op google, geen zin om bij het CBS te gaan zoeken:
https://www.mkbservicedes...eding-voor-mijn-personeel

Tussen de 20 en 25 km per dag. Gemiddeld dus, dus natuurlijk zijn er mensen die meer rijden, en uiteraard dus ook mensen die minder rijden.

Maar 250 km op 1 dag rijden is een uitzondering, dat is niet standaard.
En al helemaal niet in 1 rit. De servicemonteur of vertegenwoordiger haalt die afstanden natuurlijk regelmatig, maar wel met pauzes (namelijk de klantbezoeken of het repareren). En als je zoveel op 1 dag rijdt, is de kans zeer aannemelijk dat je wel ergens stopt onderweg om even te lunchen of een bakkie koffie te halen, dus kun je prima even laden.

Als jij 250km op 1 dag rijdt, mag ik toch hopen voor je dat dat niet een enkele reist woon-werk verkeer is. En dus zul je ergens moeten zijn tijdens die 250km. Mooi moment om even te laden.

Ik bepaal niet dat jij ergens anders moet wonen of werken, maar blijkbaar is een EV voor jou situatie (in ieder geval, de door jou gekozen EV met een kleine accu) niet helemaal optimaal. En zorgt deze maatregel ervoor dat jij elke nacht laden wat duurder uit bent. Staat misschien tegenover dat als jij wat later thuiskomt, je dankzij deze maatregel meer kans hebt op een vrije laadpaal.
Staat misschien tegenover dat als jij wat later thuiskomt, je dankzij deze maatregel meer kans hebt op een vrije laadpaal.
en een hoge rekening omdat deze persoon midden in de nacht moet opstaan om de auto te ontkoppelen omdat je anders een blokkeringsfee krijgt.

Dit is het probleem van te weinig laadpunten naar de klant verplaatsen. Er moet simpel gezegd meer ruimte zijn voor flexibele laad tarieven en laadvermogens zodat mensen die de auto een nacht laten staan dat kunnen doen zonder extra kosten.
Ik rij Haarlem Alkmaar, 26 km enkele reis. Dat is ook wel ver genoeg. Veel verder dan dat wil ik niet rijden.
Het klinkt misschien gek maar als door dit soort maatregelen elektrisch rijden niet bij je persoonlijke situatie past dan ga je toch gewoon weer ICE rijden?

Ik ken meer mensen die ook mede door de toegenomen stroomprijzen hun elektrische auto hebben ingeruild voor een benzine model. Dat was zeker met die belachelijke stroomprijzen vele malen goedkoper per kilometer.
De prijs van een auto zit niet alleen in de prijs per kilometer (qua brandstof) maar in de volledige TCO. Hierbij moet je ook rekening houden met wegenbelasting en vooral onderhoud. Bij mijn ene auto (ik rij hem zakelijk maar ik zie wat de onderhoudskosten zijn) zijn die kosten vrijwel nihil. Bij de andere prive EV (Tesla) zijn de kosten wat hoger omdat Stellantis elk jaar een beurt wil doen om zo de uitgebreide garantie te blijven garanderen. Mijn Tesla gaat er begin April uit (5 jaar oud) en dan ga ik prive een EV kopen. Zelfs nu is het onder de streep gewoon goedkoper om een EV te rijden.

Strooprijzen is een kwestie van slim laden. De prive EV laden we voor een habbekrats dankzij slim laden op uren dat de tarieven laag zijn of wanneer er gratis stroom van het dak komt. Echt, daar kan geen litertje benzine tegenop.
Ik heb het niet over de prijs per kilometer maar CO2 per kilometer tijdens het laden in de nachtelijke uren.

Nou blijkt yalopa in België te wonen en daar is verschil mede door het open houden van de kerncentrales het komende deccenia niet groot (1,3%). Nederland scoort ook niet slecht met 4,4% meer CO2 per km. Polen scoort anzich ook niet slecht zij het niet dat daar de algemene uitstoot per kilometer 10% meer is met een EV dan een ICE omdat alle stroom uit fossiel komt. Beweren dat een EV dus altijd schoner is omdat het efficiënter is dan een ICE is simpelweg niet juist. Dat is echt afhankelijk uit welke bron die energie komt.

Overigens ben ik benieuwd als je straks de volle mep wegenbelasting moet gaan betalen je daadwerkelijk goedkoper uit bent. Het zal er echt aan liggen hoeveel kilometers je maakt maar de toekomstige wegenbelasting van een gemiddelde EV ligt al hoger dan wat ik maandelijks aan benzine tank 😅 voor mij is het sowieso geen optie.

https://www.reuters.com/b...y-you-thought-2021-11-10/

[Reactie gewijzigd door tormentor1985 op 22 juli 2024 13:20]

Zolang de 'EV olie' bij mij gratis van het dak komt of tegen hele redelijke tarieven (in mei afgelopen jaar was die prijs zelfs negatief vorig jaar, dankzij een experiment met realtime prijs handel en reed ik dus een maand gratis) kan daar geen ICE tegenop hoor.

Maar blijf jij lekker gestampte dinosap rijden, ik ga over twee weken mijn nieuwe Model 3 bestellen en geniet dan weer 5 jaar van de vooruitgang.
Goed voor jou hoor dat je een model 3 kan kopen/leasen/lenen. Maar ik heb een simpel benzine auto'tje waar ik 1 hooguit 2 keer per maand 100 euro tank. 38 euro belasting en afschrijving is inmiddels omgerekend 66 euro per maand (als ik hem laat slopen aan het einde van de rit, afschrijving zal nog velen malen minder zijn als ik hem in de huidige staat verkoop).

Dat is minder dan enkel de toekomstige belasting op een model 3 en dan hoef ik niet een halve ton uit te geven aan een model 3 😅 zelfs tweedehands zijn die dingen nog 30 ruggen.

Het is financieel gewoon niet rendabel om van de dino sappen af te stappen. Het enige wat ik daarmee creëer is een torenhoge afbetaling iedere maand en een "status" dat ik een groene nieuwe auto rijd waar ik mij persoonlijk nou niet echt beter van ga voelen. Ik investeer dat geld liever in andere zaken die mn vermogen laten toenemen.
Ik investeer dat geld liever in andere zaken die mn vermogen laten toenemen.
Dat riepen ze in bijvoorbeeld Amerika, en o.a. de VVD in Nederland ook. Daarom zijn we nu op het punt aanbeland dat de boeren moeten minderen en dat er overal bezuinigd moet worden op dingen als vliegreizen naar het buitenland. Daarom zoeken Henk en Ingrid eerst uit wat de 'terugverdientijd' voor zonnepanelen en een warmtepomp is voordat ze er geld aan uitgeven. Het gaat niet om het klimaat, het gaat om de euro's. Als het zorgen voor de planeet maar vooral geen geld kost.

Ik zou niet weten hoe ik mijn kinderen dat later uit moet leggen, als ze later net als in India en China met mondkapjes over straat moeten vanwege de luchtvervuiling, en als voorbeeld dichter bij huis in Limburg verzuipen door de hoge waterstand ten gevolge van klimaatverandering. Aldus komen er wat mij betreft geen kinderen. Het omkeerbare punt zijn we al lang voorbij in de wereld.

Laten we vooral allemaal naar de euro's blijven kijken, als welvarend Nederland hebben we straks immers ook geld om hogere dijken te bouwen, mondkapjes te dragen buiten, en luchtzuiveringssystemen voor thuis een algemeen bezit maken.
Einde rant :+
Ik zou niet weten hoe ik mijn kinderen dat later uit moet leggen
Nou zo bijvoorbeeld :
" De regering op bewust moment, waar ik bewust tegen gestemd heb, heeft door mismanagement en over-regulatie er voor gezorgd dat alternatieven niet of slecht bereikbaar waren waardoor de transitie pas veel te laat op gang kwam."
Je hebt absoluut een punt dat een EV voor hele grote groepen nog niet bereikbaar is, maar das een kwestie van tijd. De markt is nog jong en je ziet de eerste grote lichting EV's uit lease nu pas op de markt komen (mijn huidige Model 3 is een voorbeeld, die zat in de eerste levering van 2019 en gaat binnenkort de tweedehands markt op). Met dat aanbod gaat de prijs wel omlaag, maar het is zeker geen 'brikje van een paar duizend euro'. Überhaupt zijn er nog weinig echt goede betaalbare EV's in het ondersegment, laat staan in het tweede/derdehands/vierdehands segment zoals die er voor ICE wel zijn.

Ik moet mijn opmerking dus ook nuanceren: als je nu in de markt bent voor een goede middelklasser voor pak hem beet 50k en je van plan bent die nieuw te kopen dan ben je in mijn optiek niet slim bezig om alsnog een ICE te kopen. Gelukkig zien steeds meer kopers van nieuw dat in en maken de switch. In Noorwegen gaat het nu fudge-snel met de nieuwe EV sales tov de ICE sale, ik verwacht dat we dat in Nederland ook steeds meer gaan zien.
Die mede door de belasting betalers gefinancierde lease EV's gaan ook veelal richting export.

We moeten simpelweg niet ontkennen dat even 50k neer tikken voor een auto voor 90% niet mogelijk is. Ik zou het kunnen doen hoor, ik verdien meer dan dubbel modaal en zou eventueel mn aandelen kunnen verkopen, maar dan kijk ik realistisch naar afschrijving en dan kosten per kilometer en dan vind ik een fordje prima rijden (die rij ik bij wijze van ook "gratis" op basis van dividend) 😅 zeker met het uitzicht op de wegenbelasting die dadelijk vol belast gaat worden. Dat is voor die 500 - 1000 kilometer per maand totaal niet interessant. Gaan erg dure kilometers worden dan. Ik hou liever dat vermogen dan dat ik het stop in iets dat zeer snel zijn waarde verliest.

Maar goed ieder zijn keuzes 🙂 Wie weet rij ik zodra ik 50 ben wel gepensioneerd met mn fordje werkend Nederland in hun tesla'tjes voorbij 😉 Dat is pas luxe 😅
Laatst nog een discussie gevoerd met een medetweaker over dit zefde punt. Deze gaf aan bewust in te leveren om elektrisch te rijden. (Nogmaals respect daar voor !) Maar we moeten niet negeren dat dit gewoon niet realistisch is voor het gros. Daarnaast is afgezien van financieele impact overgaan op iets wat een hoop extra ongemak geeft niet echt logisch.

Wij zijn zelf inmiddels op zoek naar een compact elektrisch voertuig als tweede auto om toch een stap te kunnen nemen zonder er afhankelijk van te zijn. Wat ieders (on)mogelijkheden zijn is gewoon persoonlijk en zullen we moeten respecteren of praktisch oplossen. Gaan roeptoeteren dat iemand niet gemiddeld is of iets dergelijks helpt de discussie niet vooruit want gemiddeld is vrijwel niemand, da's een rekenkundig iets. Ik voorzie zelf ook nog lang niet dat ik mijn primaire voertuig elektrisch zal maken want we zijn er op viel gebieden gewoon nog lang niet. Zelfde geldt voor zoiets als een warmtepomp terwijl ik sinds kort wel zonnenpanelen heb omdat deze nu praktisch, betaalbaar en goed doorontwikkeld zijn. Heeft niets met onwil te maken.
Dus ik groet jou van harte met je ICE Fordje mocht ik je tegenkomen :+
Het is helaas wel een brikje, maar kost toch nog veel te veel.

Privé durf ik geen 2e hands Tesla te kopen (nieuw ook niet trouwens). Ze zijn slecht. Bron: ANWB autotest.
Links en rechts hoor je ook dat er toch nieuwe accu's in moeten. Uiteraard zijn er uitzonderingen die 3 ton op de teller hebben staan, maar het zou geen uitzondering moeten zijn.
Het zal je gebeuren: 30 K aftikken voor zo'n brik en of je dan nog even 8 K wil aftikken over een half jaar want accu.. of draagarm, of nieuw scherm, of deurklink. en weet ik wat er allemaal stuk gaat.

De enige Tesla die veel waard is, is de versie met gratis laden bij de snellader. Voor de rest moet ik het nog zien of ze echt verkocht worden als de subsidie stopt (waarom moet heel Nederland eigenlijk meebetalen aan een luxe product?)

Voor zover mijn mening zonder zout.
Quote mij de anwb autotest eens? Mijn Tesla’s is 5 jaar oud. De enige reden dat ik hem niet privé koop is omdat ik een nieuwe wil. De accu is na 150k km in top conditie.
Gratis laden is niet nodig dat is vaak toch al erg goedkoop (onder 30c).

Je hebt alle veelvoorkomende defecten opgenoemd. Doe het nu eens voor ander merk Audi ofzo en kijk of dat beter is.
Accu heeft garantie, scherm is bij oudere Tesla s en x en is coulance er is verder weinig structureel mis.

Draagarmen wel, maar zo duur is het ook weer niet.

De productie heeft wel grote stappen gemaakt
zolang er geen EV te koop is voor €5k is het nog veel te duur! ik hou het bij mijn Opel uit 2008 :)
Een oude rammel bak vergelijken met een nieuwe auto of van een paar jaar oud is ook niet echt eerlijk.

Logisch dat ze nog zo duur zijn. Andere mensen kunnen wel rekenen

Je geeft zelf aan voor 2400e te tanken en nog 500e aan wegenbelasting.

Koop een Zoe of Ampera voor 12k en het plaatje wordt al een stuk eerlijker.
Weer zo denigrerend om mijn auto een "oude rammel bak" te noemen. Het is gewoon een goed rijdende focus die in netjes onderhoud en die mij naar mijn werk brengt en mijn gezin zo af en toe naar zwembaden, pretparkjes of vrienden. Het is voor mij een functioneel apparaat en geen status verhogend apparaat waarmee ik aan de wereld kan tonen hoe goed ik wel niet ben voor het klimaat.

Het zou pas alles behalve duurzaam zijn als ik mijn "oude rammel bak" zou inruilen. Dan wordt hij waarschijnlijk over genomen door iemand die hem binnen 2 jaar "op rijd" of direct naar de schroot gaat of op de export.

Ondertussen heb in mijn geld beter geïnvesteerd. Ik heb bijvoorbeeld dit jaar al mijn kozijnen vervangen voor kunststof met triple glas en een lucht lucht warmtepomp waarmee ik qua kilogram CO2 jaarlijks de uitstoot van mijn auto bijna compenseer. Ik ben van 1300m3 naar 600m3 gas gegaan. Als ik de hoeveelheid kilo CO2 van deze besparing van de kilo CO2 die mijn auto uitstoot aftrek dan is ver verschil nu nihil.

Heeft mij helaas wel 30k hypotheek gekost. Echter onder de streep ben ik niet door het kopen van een nieuwe auto CO2 aan de keten toe gaan voegen maar heb ik het weg genomen. Nou is dat niet eens mijn grootste zorg, ik vind nog steeds de euro's belangrijker en op dat punt draai ik met een netto maandlast van 120 euro ongeveer quite op de besparing.
Het werkt wel om de toon te veranderen. Je komt nu in elk geval niet met extreme uitzonderingen aanzetten. De meeste mensen inclusief ikzelf rijdt in zo'n "oude" rammelbak als je het nu eenmaal vergelijkt met auto's van een paar jaar oud.

Ik zeg goed bezig, maar een auto compenseren waar je veel in rijdt is nog niet zo makkelijk.
2x tanken is 70liter benzine is 175kg co2 per maand exclusief raffinage ed. laten we er 25% bij op tellen en afronden naar beneden (lijkt me erg laag ingeschat maar goed) is 2500kg co2 per jaar.

600m3 gas is 1000kg co2. als je dan ook nog zonnepanelen hebt dan kan je die airco nog een beetje co2 neutraler inzetten, anders mag je wel een 3e van die besparing afhalen. kolenstook Nederland enzo.
amen! jij bent goed bezig! investeer ook eens in aandelen/obligaties/bitcoin :)
Haha, daar zit ik al meer dan een decennia in ;)

https://gathering.tweaker...message/40079469#40079469
https://gathering.tweaker...message/40067896#40067896
https://gathering.tweaker...message/40067919#40067919
https://gathering.tweaker...message/41308228#41308228

:X Echt kon ik maar terug naar die tijd en zeggen, hou maar vast die handel ;)

[Reactie gewijzigd door tormentor1985 op 22 juli 2024 13:20]

En wie weet kan je over 5 jaar dan een betere EV kopen.
Tot die tijd lekker spelen met je Tesla!
Een betere EV? Noem er eens eentje in dit prijs segment van pak hem beet 55k met 75 kWh accu?
Makkelijk pretentieus praten als je least en daarbij; het is geen gestampte dinosap maar dat klinkt zo lekker generaliserend en beoordelend, dat is blijkbaar nodig als je EV rijdt en over ICE praat.
Het is toch sap van een dino die platgeperst is tussen gesteente, of mis ik wat? Daarbij lease ik nog, ik had ook al gezegd dat ik binnenkort zelf ga aanschaffen. Dus dat vooroordeel over leasers is misplaatst :)

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 13:20]

Electrisch rijden past prima bij mijn situatie. Ik geef om het milieu, mijn werkgever geeft om de Belgische wetgeving en zijn portefuile en we kunnen niet met zn allen in BXL gaan wonen.
Je houd jezelf natuurlijk wel een beetje voor de gek als je denkt dat elektrisch rijden goed bij je past omdat je om het milieu geeft maar je tegelijk 250 kilometer per dag wilt rijden en de auto voornamelijk wil laden als de zon niet schijnt en het voor jou geen optie is om overdag een uur aan de snellader te hangen. Je rijd dan grotendeels op energie uit (bruin)koolcentrales en een klein beetje nucleair en wind.
Yariva Moderator internet & netwerken @tormentor198529 januari 2024 10:40
Dit begint wel aardig off topic te gaan maar alsnog om aan te vullen:

Het is beter voor het milieu om ook in deze situatie EV te rijden. Het is veel efficiënter om een bak aan brandbare zooi (gas, hout, kolen, dinosap) in de fik te zetten en hiermee centraal energie op te wekken dan dit op allemaal decentrale punten te doen zoals in een ICE. Een motor in een ICE verliest al zo ontzettend veel energie met warmte afgifte dat het veel energie zuiniger is om een gascentrale aan te slingeren en deze stroom in een accu te slingeren.
Dat kan je gewoon niet zomaar beweren. In een land als Polen waar de energie mix voornamelijk kolen betreft kan je beter een kleine zuinige ICE rijden dan een EV. Nou moet in eerlijk zijn dat dit een uitzondering is omdat Polen simpelweg bijna alle energie uit kolen haalt.

Feit is dat als je enkel snachts laad het meer CO2 uitstoot dan overdag. Klik.
Je haalt een uitzondering aan waarvan je zelf al aangeeft dat je er geen punt mee kan maken. Er is al bewezen dat zelfs met een over de hele wereld gemiddelde energiemix, je nog steeds beter uit bent met een EV dan met een ICE auto. Zie de LCA die Volvo heeft gedaan op hun XC40, waar zowel een ICE als BEV van zijn.

In het kort: Op pure duurzame energie rijd je na 47000km al duurzamer, in de EU28 gemiddelde energiemix na 84000km en in de wereld-gemiddelde energiemix na 147000 km.

Je kan dus wel zomaar beweren dat een EV beter is voor het milieu, ondanks dat er hier en daar een uitzondering is.
Dat klopt, maar dat hangt ook weer af van het soort EV vs het soort ICE.

Het is natuurlijk een vaststaand feit dat veel mensen prima overweg zouden kunnen met een VEEL kleinere auto dan die dikke Tesla 3 waar ze als lease-rijder in rijden. Maar door allerlei voordelen springen mensen dan al vlot door naar die Tesla3 ipv. een kleine ICE auto

Natuurlijk kun je een kleine ICE niet vergelijken met een Tesla 3 hoor ik alle voorstanders al roepen. De vraag is dan wel: Waarom eigenlijk niet.

In ieder geval is het natuurlijk van de zotte om een verhaal te houden over "ik doe het voor het milieu" en 250 km/dag te rijden. Mag van mij, maar kom niet aan met 'ik geef om het milieu' in dat soort discussies.
Wat maakt de grootte van de auto eigenlijk uit? Het is niet alsof er ineens meer auto's op een parkeerplaats passen en een Model 3 is efficiënter dan een Renault Zoë, om maar iets te noemen.

Bovendien betekent een kleinere auto een kleinere accu en dus een minder bereik. Ik vind het bijvoorbeeld wel fijn dat ik van Almelo naar Leeuwarden en terug kan rijden zonder te laden op de bestemming of onderweg. Met een Zoë gaat me dat niet lukken.

Als er compactere auto's komen met een goed bereik houd ik me aanbevolen, maar tot nu toe zijn die er nog niet.
Ik heb liever dat iemand die zoveel rijdt om wat voor reden dan ook elektrisch gaat rijden. Stiller en geen lokale kanker uitstoot. Wat kan mij de beweegredenen verder schelen?
Je hebt in beginsel gelijk dat de beweegreden niet uitmaakt als het effect hetzelfde is (transitie van ICE -> EV).

Totdat je wat verder nadenkt over de klimaat-crisis en hoe deze wordt aangepakt en hoe fout gedrag wordt gegreenwashed. Let wel, dit is geen persoonlijk verwijt op het individu, dit is een verwijt in hoe de overheid en "men" vaak redeneert. De manier waarop er nu aan de klimaat-crisis wordt gewerkt is door zaken zo te veranderen dat ze economisch geen impact hebben en men schippert om de ecologische impact te reduceren.

De gedachte dat iemand "goed bezig" is voor het milieu en klimaat als hij/zij 50.000+ km. per jaar aflegt in een electrische auto is natuurlijk van de zotte. Ja, het kon nog slechter, 50.000+ km. in een ICE maar de realiteit is dat als we echt iets aan het klimaat (en milieu) willen doen er economische concessies gemaakt moeten worden. Er moet helemaal geen 50.000+ km. per jaar worden gereden, punt.

En nogmaals, dit is niet iets wat het individu makkelijk kan fixen, die heeft "nou eenmaal die baan". Dat is zo en dat is ook prima, totdat die persoon zijn eigen bijdrage bagatelliseert met de redenering dat hij/zij goed bezig is met zijn EV, 40 zonnecellen en airco/warmtepomp. Nee, je probeert je ecologische impact te verminderen maar je doet dit enkel vanuit het oogpunt dat je financieel en economisch vooral niet mag/wil inleveren.

En juist dát is de oorzaak van de crisis in beginsel.
Vind ik ook hoor. Uiteindelijk gaat dat ook gebeuren. Met wegenbelasting op EV's alleen nog maar veel sneller.
Het is van de zotte om 100km van je werk te wonen voor langere tijd. Het kost zoveel geld en tijd.
Het kost je gewoon meer dan 500uur per jaar, als je er 75minuten reistijd voor rekent.

Er is vind ik bijna geen baantje ter wereld die die reisafstanden rechtvaardigt.
Yariva Moderator internet & netwerken @tormentor198529 januari 2024 11:33
Je mist mijn punt. Het gaat hier niet om over welk tijdstip je iets doet of met welke grondstof. Het gaat erom dat het simpelweg efficiënter is om energie centraal op te wekken en dit middels hoogspanning te verplaatsen in plaats van een grondstof om te zetten naar mechanische energie in auto's (decentraal.)

Vergelijk het met 4 kolencentrales voor 1 miljoen huishoudens vs. dat ieder huishouden zijn eigen diesel generator in de achtertuin heeft staan.
Je mist mijn punt zoals in het artikel ook duidelijk word dat zelf als de energie op een centraal punt wordt gemaakt een EV in een land als Polen 10% meer CO2 uitstoot dat een ICE per kilometer. In Kosovo zelfs 30% meer CO2 per kilometer. Dit is ongeacht factoren als wanneer je laad. Jouw bewering is simpelweg niet altijd waar.

[Reactie gewijzigd door tormentor1985 op 22 juli 2024 13:20]

Je moet wel echt behoorlijk zoeken naar landen waar de energiemix zo ruk is dat een ICE beter is voor het milieu dan een EV.

In Nederland ligt het kantelpunt volgens TNO rond de 50K kilometer. Daarna is de EV per kilometer schoner dan een ICE.
Klopt maar dat is niet het punt wat ik wilde maken. Ik wil simpelweg ontkrachten dat een EV altijd schoner is dan een ICE. Dat is simpelweg niet waar en afhankelijk van velen factoren. Draait je hele land op kolen dan is het simpelweg vervuilender. In Frankrijk waar het bijna 100% kernenergie is zal een EV velen malen schoner zijn.
Yariva Moderator internet & netwerken @tormentor198529 januari 2024 11:52
Ik heb je bron er nog even bij gepakt en zoals ik het lees is omdat ze in Polen zo ontzettend veel kolen verstoken het beter voor het milieu is om olie te gebruiken gezien dat nog minder uitstoot? Dan klinkt het eerder alsof Polen een flinke trap onder zijn gat moet krijgen :+ Ook zie ik nou niet in de bron welke data wordt meegenomen in de berekening. Hebben ze het enkel over uitstoot van olie vs. kolen? Of nemen ze de inefficiëntie van een ICE ook mee? En de energie verliezen over het hoogspanningsnet / verschillende trafo's die in de keten zitten? Het is mij allemaal niet heel duidelijk maar mogelijk kijk ik met mijn neus.

Overigens blijf ik erbij dat het natuurkundig een efficiënter proces is, zoals ik ook eerder schreef. Dat die motors zo ontzettend veel energie verliezen met simpelweg enkel al warmte staat volgens mij ook redelijk vast.

Maar goed je hebt wel gelijk dat dit uit jou bron van 2021 niet klopt. Ik ben benieuwd hoe het er over een paar jaar uit ziet voor de 2 uitschieters, hopelijk beter :) Desondanks zou ik mij niet al te druk maken gezien er naast de 2 landen in het rood 30 landen in het groen staan. Wat dat betreft klopt jou eerste statement waarop ik reageerde
Je houd jezelf natuurlijk wel een beetje voor de gek als je denkt dat elektrisch rijden goed bij je past omdat je om het milieu geeft maar je tegelijk 250 kilometer per dag wilt rijden en de auto voornamelijk wil laden als de zon niet schijnt en het voor jou geen optie is om overdag een uur aan de snellader te hangen.
in Nederland dus ook niet :P

[Reactie gewijzigd door Yariva op 22 juli 2024 13:20]

Nederland heeft ook nog eens 6 zeer schone gas centrales. Natuurlijk veel beter dan (bruin)kool centrales. De CO2 uitstoot per kWh is minder dan de helft.

De vraag voor de toekomst is vooral hoe dit eruit blijft zien als alle auto's vervangen zijn voor elektrische auto's. We gaan het zien :) ik ben altijd sceptisch maar de hoeveel groen in de mix zit inmiddels in ons land boven de 20%. Nog wat kerncentrales erbij en het gaat misschien nog eens wat worden.
Haha nee 🙃 wat dat betreft zijn wij een druppel op een kokende plaat. Echter is er wel 1 verschil. China heeft mede hierdoor in tegenstelling tot Nederland wel een infrastructuur om al die energie naar de eindgebruikers te krijgen. Met die infrastructuur zouden ze in theorie uiteindelijk eerder "klimaat neutraal" kunnen zijn. Tussen haakjes want helemaal geen uitstoot bestaat natuurlijk niet.
Zelfs Polen gaat rap de andere kant op. En alsnog rijdt ik liever achter een ev dan achter diesel/benzine.

Het is wel jammer voor je als je levensmissie zo snel mislukt.
als je 250 km per dag rijdt dan zit je niet de hele dag in de auto. Zat tijd om je auto op te laden lijkt me.
Als er een paal beschikbaar is bedoel je.
bovendien is 250km te krap.
300km doe ik normaal in 1 trek. Zelfs is de accu dan 300km is dat te krap.
Daarom is een hybride momenteel ideaal.
50-60km met de accu voor de dagdagelijkse trajecten.
En samen met de benzinetank vol haal je 750km (kia niro sg2)
@Yalopa zegt dat hij/zij 50-60 procent lading nodig heeft voor een dag van 250km, waarom is dat te krap volgens jou?
Omdat je letterlijk uw baterij om zeep helpt.
Een goeie li-ion accu haalt 1000 cycli. Vaak veel minder en rond de 600.
Als je die dagelijks 100% moet laden is die binnen 1.5 jaar om zeep.
Bij dagelijks 60% dus 2.5-3j

[Reactie gewijzigd door System op 22 juli 2024 13:20]

Voor een EV heeft men het eerder over 1500-2000 cycles waarbij één cycle staat voor de volledige capaciteit. Twee dagen achter elkaar van 50 naar 100% is dus één cycle.

Bierviltje maar pak ik mijn e-Niro en reken met 400km op een volle accu en 1500 cycles kom ik op 600.000km.

[Reactie gewijzigd door ninjazx9r98 op 22 juli 2024 13:20]

Als jij een li-ion batterij kan maken die 2000 cycles haalt en nog steeds 90% levert zou ik niet langer talmen.
Dan wordt je miljardair. :)
De meeste halen 400-600 en in best case tot 1000. Maar dan zal je alles optimaal moeten houden.
Wil je meer, dan moet je richting LPF. Die is ook brandveiliger maar heeft een lagere densiteit.

En ik weet heus wel wat een laad cyclus is. li-ion is niks nieuws ;)
Anoniem: 345323 @System29 januari 2024 22:53
Een beetje goede batterij zal na 1000 cycli nog zo'n 80 procent capaciteit over hebben. EV batterijen blijken in de praktijk best wel beter te blijven dan men in eerste instantie veronderstelde.

Jouw PHEV daarentegen brandt die cycli er razendsnel doorheen, omdat de capaciteit onvoldoende is. Daarnaast houdt je (als je op straat laadt) iedere dag een laadpaal bezet.

PHEV's zijn IMHO het slechtste van twee werelden.
Enkel als je de obsessie hebt 100% elektrisch te rijden.
Zelf plug je die nooit in kan een hybride een serieuze besparing op de uitstoot betekenen.
Daarnaast kan ik je gerust stellen, ik zal niet dagelijks een laadpaal bezetten gezien de dichtste op 800m is en ik slechts aan 3kW kan laden.
En door gebrek aan oprit is een EV totaal niet interessant.
Anoniem: 345323 @System30 januari 2024 17:08
Nou, obsessie. Elektrische tractie is gewoon waar het naartoe tendeert, en als je een EV bestelt hebt kun je gewoon op https://laadpaalnodig.nl er een aanvragen in jouw buurt.
Nou, obsessie. Elektrische tractie is gewoon waar het naartoe tendeert, en als je een EV bestelt hebt kun je gewoon op https://laadpaalnodig.nl er een aanvragen in jouw buurt.
Naar toe gaat idd, maar we zijn er nog niet.
In mijn laatste zin had het woordje 'momenteel' bij moeten staan.
Tesla 3/y long range. Die paar minuten af en toe aan de supercharger doe je dan lachend tov de Kia.
He, van mij zijn de panel gaps ten minste overal gelijk ;)
haha ook KIA heeft grote stappen gemaakt.
Dat klopt, maar wellicht wel genoeg om naar je eerste klant te gaan, daar een uur te zijn (is een uur opladen, weer 15% erbij), naar je volgende (weer 15%), te gaan lunchen (weer 10%) etc.

Of een andere pas nemen (dat kan natuurlijk ook). Of je baas lief aankijken. Of inderdaad die snellader. Of nog een van de andere mogelijkheden.
250km per dag is 91.250km per jaar. Dat zijn ook geen afstanden meer, het gemiddelde is 13.000km per jaar.
De vraag hierbij is ook of de gemiddelde rijder een EV heeft. Wij hebben 1 auto die 5.000km per jaar rijdt (een oude ICE) en 1 auto waar we 45~50k km per jaar mee rijden (een EV).

73% van de EV's is een (zakelijke)lease auto (https://www.autoweek.nl/a...-vooral-zakelijk-gereden/), en dat zijn wel over het algemeen de mensen die grotere afstanden rijden. Puur naar gemiddelde kijken, kan dus wel voor scheve gezichten zorgen.
Jij denkt dat hij 7 dagen per week werkt 52 weken lang en geen vrije dagen heeft?

Ik reed ooit 200km per dag voor mijn werk (5 dagen per week) en zat dan uiteindelijk op 50.000 per jaar.

Juist voor EV rijders zijn dat normale gemiddelden, omdat je ook zoveel km moet rijden voordat een EV financieel gunstig is.
Misschien is een electrische auto dan voor jouw situatie niet geschikt?
Een andere betaalpas zonder die boete, dat is je beste optie.
Typisch een reactie van iemand die niet elektrisch rijdt. Het zou logischer zijn als er na 24uur tot 08uur geen extra kosten worden berekend. Dan heb je dit alleen als je overdag echt onnodig lang bij een laadpaal blijft staan.
Als ik, of mijn vrouw 's avonds tegen twaalven thuiskom met een bijna lege accu leg ik de auto ook aan een laadpaal, drink misschien nog een glaasje en ga naar bed. De auto haal ik dan de volgende ochtend wel van de laadpaal af. De kans dat er later die nacht nog iemand anders wil laden is erg klein. Een boete voor laadpaalkleven is dan ook gewoon onzin. Het lijkt meer een toegevoegd verdienmodel.
Niet dd shell pas gebruiken maar een andere pas.
Bij een aanbieder zoals Shell die voor elke paal hetzelfde berekend betaal je altijd teveel. De paal in mijn wijk kost 33 cent per kW, bij shell betaal ik nu 50 cent. Tel uit je verlies.
In zo'n geval zou ik de laadsnelheid van de auto gewoon beperken, dat kan volgens mij bij mijn Niro via het EV-menu. Als ik die op 3.3 kW zou zetten, dan doet 'ie 20 uur over van 0-100% . Daarmee kom je de nacht wel door...
Dat is niet hoe sommige palen werken, weet ik uit het buitenland. In Keulen bijvoorbeeld maakt het niet uit in hoeverre je ze beperkt, na 4 uur gaat de teller gewoon lopen, vol of niet vol.
ben je vet mee.
Hier betaal je €1.91 per uur aan de paal. Laden of niet.
+ €0.59 per kWh.
Mijn Niro PHEV kan maar 3.3KW laden.
Gelukkig betaalt mijn werkgever.
Hoe denk je dat een pomphouder het vindt als jij aan een benzinepomp gaat staan met een klein stukje tape om het vulpistool zodat er een pisstraaltje benzine uit komt en daarmee je auto in 9 uur vol druppelt? Stel je nu even voor dat alle pompen zo 9 uur bezet worden gehouden.

Dit is gewoon weinig sociaal gedrag: als IK maar kan staan en als IK me maar niet hoef aan te passen aan de rest van de maatschappij en als IK maar geen hinder heb.

Of je kijkt naar het feit dat middelen gewoon beperkt zijn en dat je je dus even moet inspannen om die middelen te delen met je medemens, zodat we allemaal een fijn leven hebben en ons ding kunnen doen.
Een betere oplossing is om de laadpaal dan automatisch te ontkoppelen, zodat de kabel eruit getrokken kan worden. De meeste auto's zetten de kabel aan de auto toch op slot samen met de centrale vergrendeling. Dan kan een andere auto er gewoon naast gaan staan en de laadpaal overnemen.
Ja joy, en vervolgens je kabel laten jatten. Weet je hoeveel Tesla eigenaren hun kabel gejat hebben gezien in Amsterdam bij palen die de kabel niet vergrendeld houden tot einde sessie?
Zetten Tesla's de kabel niet op slot aan de auto-kant?
Jawel, maar somehow lukt het dieven om toch de kabel eruit te trekken. Het is een plaag, het is mij niet duidelijk of ze middels een hack de vergendeling laten loskoppelen of ze hem gewoon met bruut geweld los trekken (en basically de vergrendeling kapot trekken).
Als dieven een truukje hebben om de vergrendeling aan de auto kant te omzeilen dan hebben ze dat natuurlijk ook aan de kant van de laadpaal.
Ik zie het loskoppelen van de laadkabel aan de kant van de laadpaal ook niet als oplossing, want je hebt vaak geen ruimte ernaast om je auto te parkeren.

Wat wel helpt is om meer aanbood van laadpalen te hebben. Desnoods laadpalen met een flexibel tarief én/of laag vermogen. ipv 4 22kW/h laders kan je ook 2 22kW/h laders plaatsen en 13 laders met een laadvermogen van 3.4kW/h (met een ander tarief uiteraard). Bij de 3.4kW/h laders pas na 24 uur bezet houden een blokkertarief hanteren om te voorkomen dat mensen op vakantie gaan of de auto pas weghalen na een week omdat ze de auto toch niet nodig hebben elke dag.
Als dieven een truukje hebben om de vergrendeling aan de auto kant te omzeilen dan hebben ze dat natuurlijk ook aan de kant van de laadpaal
Onzin, het kan prima een vulnerability in het tesla klepje zijn waar laadpalen absoluut geen last van hebben. Als ik naar mijn eigen laadpaal kijk: die ga je niet loskrijgen en accepteert ook geen commandos van buitenaf: die kabel zit gewoon 24/7 gelocked tenzij ik hem via de eigen interface vrij geef.
Dus de laadpaal bevat geen vulnerability en de Tesla klep volgens jou misschien wel. Als je het wordt "onzin" gebruikt moet je wel met iets meer komen dan onderbuikgevoelens.

Als veel Tesla rijders zogenaamd last hier van hebben én geen enkele laadpaal vanzelf loslaat dan denk ik niet dat het probleem maar aan één kant voorkomt.
Je begint het al te zien in parkeergarages waar een stekkerdoos in de muur zit, men hangt er een omvormer aan en opladen maar.
Als je doelt op die externe omvormers die bij je Tesla etc worden geleverd: dat zijn krengen. Vaak zijn het 1-fase laders (de Model S en X werden wel met een 3 faselader geleverd) en kunnen vaak niet de volledige 16 of 32A gebruiken. De gemiddelde Shuko stekker is niet bestand tegen dit soort langdurige belastingen. Voor de driefase lader van Tesla was een opzet stekker beschikbaar zodat je zo'n blauwe of rode ronde stekker kon gebruiken. Mijn Tesla en Stellantis laders doen maar 8 Ampere op een Shuko 1 fase. Daarbij kan je met dit soort WCDs moeilijk loadbalancen (niet, eigenlijk).

De echte oplossing zit in mijn ogen gewoon in aanzienlijke batterijen van EV laders aan de muur, ik noem een Efteling als voorbeeld (daar staan er tientallen), maar ook daar is het nadeel dat de gemiddelde bezoeker z'n auto echt niet gaat verplaatsen halverwege het bezoek als er geen incentive is.
In sommige auto's kun je instellingen kiezen voor het laden. Bijvoorbeeld de optie om op een later tijdstip te beginnen met laden. En misschien is het ook mogelijk het laadvermogen van de auto te verlagen. Met die twee variabelen zou je in staat moeten zijn om de auto de hele nacht aan de laadpaal te hangen zonder dat de 100% gehaald wordt.
En daarom is de x tijd van Shell niet eens zo heel gek. Want zolang er meteen gedacht wordt hoe hier zo makkelijk mogelijk onderuit te komen, moet je wel dit soort maatregelen doen. Nu is 4 uur inderdaad onhandig 's avonds, maar is 8 uur overdag "laadpaalhufterig".

Hoe vaak zit jij bij een restaurant of winkel 8 uur? En dat zijn juist de klanten van Recharge.
Precies, tegenmaatregelen lokken alleen maar meer beperkende maatregelen op. Tis nogal egoïstisch gedrag ook.
Het zou dan ook het beste zijn als men zich gewoon wat sociaal gedraagt. Ik ga zelf mogelijk binnenkort ook elektrisch rijden en wil dan ook rekening houden met anderen. Dus als ik op zondag de auto niet gebruik, maar op zaterdag wel de auto aan de laadpaal gehangen heb, dat ik dan zondagochtend even de auto verplaats. Of dat als ik moet snelladen en het is druk, dat ik bij 80% stop met laden, want die laatste 20% gaat gewoon heel traag.

Als het gedrag gewoon normaal/sociaal is dan zijn er ook geen regels nodig om hufterig gedrag tegen te gaan.
Precies, maar jij bent hierin wel de uitzondering als je het zo doet. Want 90% van de mensen zal op zondag toch gewoon lekker uit willen slapen. En die 20% ook volladen want "anders sta ik er toch 2x!"
Het mag inderdaad allemaal wel wat fijnmaziger. Het artikel goed lezende lijkt het vooral Shell zelf die hier via berichtgeving de publieke opinie over elektrisch rijden negatief te willen beïnvloeden.

Want de laadpaalproviders zelf lijken dit in de praktijk helemaal niet zo te gebruiken. Oftwel, knip je Shell laadpas maar fijn en ga een andere laadpas gebruiken. Op laadpastop10.nl kun je genoeg andere opties vinden die niet aan de fossiele industrie geliëerd zijn.
Interessante invalshoek, dat EV in een minder daglicht stellen. Dat past uiteraard wel volledig in de huidige kernwaarden van Shell. De verduurzamingstak heeft afgelopen jaar flink wat ontslagen gehad en er zijn nu nog maar zo'n 1.000 man aan het werk om duurzame alternatieven te zoeken. Het totale personeelsbestand van Shell is zo'n 90.000 man, dat geeft al aan dat verduurzaming nooit hoog op de agenda heeft gestaan.

Wat ze slim doen is de publieke opinie de andere kant op beinvloeden door allerlei duurzame spotjes uit te zenden.
Jij kan ook een laadpas van een ander bedrijf nemen waarvan geen blokkeer kosten berekent. Ik gebruik vnl. Shell, maar heb ook Greenchoice, Fastned en Vettenvall.
Ik had juist geen zin in allerlei verschillende laadpassen dus had die van Shell, maar ga denk toch maar kijken naar een andere. Geen zin in verborgen kosten ineens.
Zoals die van Vattenvall en Fastned zijn apps, geen fysieke laadpassen. Ieg zo werkt het bij mij.
Die van Shell Recharge kan ook als app, maar heb een paar keer meegemaakt dat de laadpaal de app niet pakte. Dus daarom gebruik ik eigenlijk altijd de pas. Maar ga wel even op onderzoek uit. Zie dat Vattenfall ook gewoon fysieke laadpassen heeft.
En als je daarmee vervolgens ook gaat laden bij Vattenfall laadpalen, dan ben je vaak nog goedkoper uit ook. Bij laadpalen van Vattenfall in Gelderland en Overijssel betaal 23 cent per kwh meer met je Shell pasje. (vattenfall met eigen pas is daar 29c per kwh, ipv van de +50 cent per kwh van shell).

Shell is inderdaad alleen leuk als je een laadpaal hebt die idiote tarieven berekend. (80c per kwh + 1 euro starttarief).

Dat is het grote nadeel van die laadpalen, je moet je best doen om er achter te komen wat de tarieven zijn. Maar als je dat truukje door hebt kun je met 2/3 passen best veel geld besparen.
De makkelijkste manier is een andere laadpas gebruiken.
Zijn zat (gratis) opties die dit nog niet factureren.

Ben het er wel mee eens dat het oneerlijk en onhandig voelt, maar is alleen van toepassing op de combinatie palen van EVBox en Road, en de laadpas van Shell.
En voor die laadpas zijn tientallen alternatieven.
voeg maar gerust toe, dat als je opstaat om je auto te verzetten om dat hij vol is er geen " gewone " parkeerplaats te vinden is in mijn situatie.
Verlaag je je laadstroom en duurt het opladen in ene 8 of 10 uur. Ik weet niet of het blokkeer tarief pas in gaat als je 'klaar' bent of na x uur, maar dat is hoe ik thuis al het laadgedrag van de auto beinvloed om m'n thuisstroom beter te managen en meer PV opwek de auto in te krijgen bijvoorbeeld.
4 uur na start van de laadsessie. Of de accu nu vol zit of niet, of je nu 11KW erin pompt of 3,7KW, dat maakt niet uit. Na 240 minuten ga je betalen per minuut zolang je de sessie niet verbreekt.
Het is wachten op de eerste EV die zijn laadvermogen kan afknijpen zodat ie precies klaar is met laden pas als je weer weg wil.
Zijn er al genoeg die dat kunnen doen. Denk dat de meerderheid het zelfs kan. Vermogen afknijpen of schema instellen met vertrektijd.
Heb ik onlangs ook gehad. Dus ik om 9:00 's ochtends de auto even gaan halen. Zit er gelijk een briefje op dat ik de laadpaal bezet houd. Op die manier ga je dus van mensen verwachten dat ze midden in de nacht op gaan staan voor hun auto of dat je je auto na 9 uur 's avonds niet meer op zo'n laadplek kan zetten zonder een "briefje" te krijgen.
Trager laten laden ?
Ik heb een M3, en als ik nachtdienst heb laat ik hem altijd met 3x 5A op ipv 3x16 hierdoor hoef ik ‘s nachts niet naar buiten hij is namelijk pas vol vlak voor ik naar huis ga.
En dan zet ik de verwarming aan gaat die weer laden 🤪

Als ik dagdienst heb haal ik hem overigens wel altijd weg dan hebben we laadpalen tekort op werk maar ‘s nachts zijn er maar 1 of 2 bezet van de 10.
Het artikel gaat niet over thuis laden maar over openbare snelladers.
Het moet raar lopen als je om 21:00 direct je bed induikt.
Ik heb er verder geen persoonlijke ervaring mee maar als je een kersverse papa bent dan heeft de boreling echt ook de klok rond aandacht nodig.
Ik zou ook proberen om niet al te vaak met slechts 5% acculading thuis te komen want dat gaat ten koste van de levensduur van het accupakket.
Ik heb zelf geen EV maar ik probeer het te vergelijken met een hond.
Ik heb in mijn leven verschillende honden gehad en die liet ik hoe dan ook in ieder geval uit kort voor ik zelf ging slapen.
Dan is het unpluggen van de EV aan de openbare laadpaal om de hoek en deze verplaatsen een peulenschil.
Volgens mij is de oplossing vrij simpel, tussen 07.00 en 22.00 blokkeertarief zodra auto vol is.
Beter 1 of 2 uur nadat ie vol is. Ook zo jammer als je moet wegrennen omdat je auto vol zit terwijl je midden in een meeting zit of net je biefstukje geserveerd hebt gekregen. Dat werkt ook niet mee aan de adoptie van EV's.

Voor snelladers overigens wel meteen idle fees, of ja na 2 minuten ofzo.

Trouwens 22.00 en 7.00 zijn ook onmenselijke tijden. Ik heb jonge kids. Vaak voor 22 erin, en s morgens is het meestal druk en stressen.

[Reactie gewijzigd door Ruuddie op 22 juli 2024 13:20]

Als je in een meeting zit, schrijf je het weg als zakelijke kosten, leg je werkgever het vraagstuk maar voor wat belangrijker is, die paar grijpstuivers, of een tevreden klant.
Als je een biefstukje op je bord hebt, overweeg dan wat je meer waard is. Non-issue/slechte planning.

Die 12 Euro als hoogste straf vind ik alsnog extreem schappelijk. Ik zie dat dan gewoon als premium voor de luxe de auto eens even echt goed vol te kunnen gooien voor bijvoorbeeld een lange reis.

EV rijders gaan er altijd zo op prat dat je, in vergelijk met een brandstofmodel, altijd en overal kunt laden en dus nooit met een lege accu hoeft te zitten en ook niet alleen pas gaat laden wanneer het noodlampje brandt. Wat dat betreft snap ik eigenlijk het probleem niet, want dat idee staat dus haaks op het probleem dat je in 4 uur tijd je accu niet volkrijgt.

Ik zou zelfs de case kunnen maken dat een dergelijk straftarief juist wenselijk is, zodat degene die om 6 uur 's avonds thuiskomt met een 75% volle accu niet nog even leuk denkt "Oh, ik mag er nog 4 uur staan, ik plug in en haal hem morgen weer op", maar zich juist goed overweegt of het die 12 extra Euro wel waard zijn. Zo heb jij, als je om 11 uur 's avonds thuiskomt met 20% in ieder geval de mogelijkheid je accu wel helemaal vol te gooien.

[Reactie gewijzigd door Cid Highwind op 22 juli 2024 13:20]

Maar degene met 20% gaat bij Shell ook na 4 uur al die blokkeerkosten betalen ook al is zijn auto nog niet vol.

Dat je blokkeerkosten aanrekent als er niet meer geladen wordt, daar is altijd wel iets voor te zeggen.
Want de laadpaal brengt op zo een moment geen geld op en is effectief geblokkeerd.
Klopt, maar voor die persoon is het dan kiezen of delen: Accepteren dat de accu wat leger is dan gewild en dan maar wat extra betalen. Of niet laden en de volgende dag eerder uit je bed moeten, omdat de auto onderweg nog even aan een snellader moet.

Het is fijn die keuze te hebben dan, in plaats van dat er iemand aan die laatst overgebleven paal staat, die eigenlijk helemaal niet had hoeven laden, omdat die met 75% de volgende dag ook nog makkelijk de dagelijkse ritten had kunnen doen en enkel bijlaadt "omdat het kan".

Dat was de insteek :)

Wat betreft het pas betalen nadat de auto vol is: Dan ga je de situatie krijgen dat men vanuit het menu van de auto de laadsnelheid gaat knijpen. De meeste EV's kunnen in 4 uur tijd de accu makkelijk tot een acceptabele stand brengen. Met 11kW kan je 44kWh tanken, zelfs met de nodige verliezen zou je dan toch wel genoeg bij moeten kunnen laden voor een gebruikelijke rit die je zonder rustpauze (bij een snellader) af zou kunnen leggen?
Wat betreft het pas betalen nadat de auto vol is: Dan ga je de situatie krijgen dat men vanuit het menu van de auto de laadsnelheid gaat knijpen. De meeste EV's kunnen in 4 uur tijd de accu makkelijk tot een acceptabele stand brengen. Met 11kW kan je 44kWh tanken, zelfs met de nodige verliezen zou je dan toch wel genoeg bij moeten kunnen laden voor een gebruikelijke rit die je zonder rustpauze (bij een snellader) af zou kunnen leggen?
De oude/eerste generatie heeft dikwijls lagere laadsnelheden. Mijn Nissan leaf kan bv max 6kW aan een gewone laadpaal. En met de Tesla van mijn vrouw heb ik al regelmatig gemerkt dat de laadsnelheid verlaagd wordt naar 14A of 16A als er een tweede auto aan dezelfde paal staat te laden (België trouwens).
Ja de vraag is dan in hoeverre die 4 uur afdoende zijn om een acceptabele stand te krijgen. Aan de ene kant zou het mooi zijn wanneer je er tenminste weer genoeg mee kunt laden tot aan de volgende laadbeurt. Als je er 150-200km mee kunt laden, is dat eigenlijk voor de meesten sowieso voldoende om niet dagelijks 4 uur in te hoeven prikken.

Een EV hoeft immers niet vol te zijn, enkel vol genoeg. Met 14A zou je nog zo'n 3kW trekken, dan is 12 kWh voordat je bij moet lappen wel wat krap inderdaad. Daar komt zelfs de zuinigste EV nog geen 100km ver mee...
Al met al onpraktisch: wat als je in de bioscoop zit of als de parkeergarage verder erg vol is?

Zonder use-cases op je telefoon met notificaties die ruim op tijd komen en inzicht in het mechanisme voordat je de laadkabel erin plugt blijft dit kleeftarief gewoon erg complex.

Deze shell use-case zal wel verdwijnen. Misschien dat er wèl eentje voor in de plaats terugkomt voor mensen die meer dan 24 uur een laadpaal bezet houden.
Of niet laden tijdens een bioscoop bezoek? Neem 2,5 uur voor een bioscoop bezoek, dat is grofweg 100 a 150km wat je kunt laden in die tijd op AC. Als dan tijdens de film je auto al op 100% zit was die bij veel EVs nog relatief vol toen je parkeerde en moet je je misschien afvragen of het wel zinvol is om dan te gaan laden.
Je komt toch meestal niet pas om 22:00 thuis? Ik gok dat je gewoon rond 18:00 aan de piepers zit (want jonge kinderen die om 19:00 naar bed moeten).
Trouwens 22.00 en 7.00 zijn ook onmenselijke tijden. Ik heb jonge kids. Vaak voor 22 erin, en s morgens is het meestal druk en stressen.
Andersom. Tussen 7.00 en 22.00. Dus dan kun je 's nachts gewoon slapen. Ik vind 7 uur een beetje vroeg maar dat zijn details. Een of andere combinatie zou ook nog kunnen.
Dus je komt aan met een bijna volle accu bij een restaurant waar je een biefstukje gaat eten en knoopt de auto dan aan de laadpaal? Tenzij het uren duurt om dat biefstukje gereserveerd te krijgen is het een beetje een bijzonder voorbeeld.
Je moet toch echt wel uren ergens zijn wil AC laden zinvol zijn gezien de lage snelheid of je moet zo leeg zijn dat je wat extra erbij moet doen om een snellader te halen.
Volgens mij is de oplossing vrij simpel, tussen 07.00 en 22.00 blokkeertarief zodra auto vol is.
Er zijn ook systemen die 'slim' laden, dus zodra de 80% is bereikt, gaat de software van het voertuig over 'druppelladen', ter behoud van de levensduur van de accu.
Je zou dit kunnen ondervangen door te kijken naar de afname in de laatste X minuten.
Als je dan onder een bepaalde drempelwaarde voor afname valt dan gaat het tarief in.
Een EV heeft minstens 6 amperes nodig om AC laden te starten.
De meeste granny chargers laden met 10A (2300 Watt) en dat is wat je continu via een gewone schuko stekker uit een wcd kan halen.

Druppelladen met een EV??? Nooit van gehoord.
Druppelladen doe je met een loodaccu.
Vandaar dat ik dat woord tussen aanhalingstekens heb gezet ;) Misschien had ik het 'conditioneren' o.i.d. moeten noemen.
Volgens mij is je hele statement 'onzin'...
Kun je een voorbeeld geven van een EV die slim laadt, en dus bij 80% minder snel gaat laden?
Rijd je zelf in een EV trouwens?

Je kunt bij menig EV een max SoC instellen tot waar geladen moet worden maar ik ken geen EV's die na die grens langzamer/slim gaan laden...

N.B. Slim laden is loadbalancing of afhankelijk van bijvoorbeeld PV opbrengst de laadsnelheid variëren zoals een Zappi lader van MyEnergi.
Behalve voor mensen die nachtdienst draaien.
Op zich ben ik het met je eens, maar ik zie 2 problemen daarin:

* Het is soms lastig te plannen wanneer je auto klaar is. Ik heb zelf al wel eens gehad dat het laden langzamer ging verwacht doordat er een 2e auto aan kwam te staan en toen het laden precies klaar was middenin een belangrijke Zoom sessie. Een oplossing zou zijn als laadpalen wat betrouwbaarder zijn qua laadsnelheid natuurlijk
* Het is niet fair voor mensen die nachtdiensten draaien. Je kunt ook van hen niet verwachten dat ze speciaal hun bed uit komen om de auto van de lader te halen. Ik heb dat zelf ook wel eens gehad na een nachtelijk onderhoud in een datacenter. En zo zijn er veel meer beroepsgroepen waar veel nachtdiensten zijn, zoals de zorg en beveiliging

Maar in de basis vind ik dat mensen overdag de auto van de lader moeten halen als hij klaar is. En ik doe dat zelf ook in 99% van de gevallen, vaak haal ik 'm van de lader vlak voor hij vol zit (toch genoeg rijbereik voor alle Nederlandse ritten op 80~90% SoC).
@Cybje @Dabbel jullie hebben helemaal gelijk mbt nachtdienst. Ik denk wel dat de regeling voor zoveel mogelijk mensen goed zou moeten werken. Degene die nachtdienst hebben zouden dit hopelijk kunnen doorbelasten bij de werkgever, net zoals wellicht de vergoeding per uur anders is tijdens een nachtdienst?

Volgens mij werkt het hele verhaal ook alleen maar als je uberhaupt een app hebt welke aangeeft hoe vol je auto zit. Dan kun je er redelijk op plannen. Dat het dan een uurtje tegen een hoger tarief is moet toch niet zo'n probleem zijn. Misschien kan het tarief getrapt oplopen des te langer je de auto laat staan nadat deze vol is (1-3 uur, etc).
Weet je wat ook niet fair is? Dat de een in de rij bij de Appie staat terwijl de ander dat niet hoeft. Of dat de een meer belasting betaalt dan de ander. Het leven is niet zo in te richten dat iedereen exact dezelfde ervaring krijgt.

Wat wél fair is: zorgen dat beperkte middelen zo efficient mogelijk verdeeld worden zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen hier gebruik van te maken.
Misschien zit de oplossing ‘m dan in die middelen niet beperkt laten zijn. Als de overheid de energietransitie serieus zou nemen, is er geen enkele reden om niet veel meer laadpalen te gaan plaatsen.
We kunnen vrijwel onmogelijk elke publieke parkeerplaats uitrusten met een laadpaal, net zo min als dat er bij elke publieke parkeerplaats een benzinepomp staat. Dat is vanuit economisch perspectief totaal zinloos en onverantwoord.
Je trekt het nogal extreem door. Het zou denk ik wel goed zijn als bijvoorbeeld 5-10% van de parkeerplaatsen een laadmogelijkheid zou hebben.

De vergelijking met een benzinepomp is ook nogal krom. Vaak ben je daar maar enkele minuten. En het opladen van een elektrische auto duurt meestal enkele uren tot +/- 16 uur, afhankelijk van het model auto. Uiteindelijk moeten de meeste elektrische auto's toch eens per week, of een paar keer per week, opladen. Dus een stuk meer laadpalen neerzetten lijkt me simpelweg een vereiste en lost veel op. Het maakt de impact van laadpaalkleven ook een stuk kleiner.
Grappig dat je mij beticht van extremen... Het laden van een EV duurt helemaal geen 16 uur, hoe kom je erbij?

Een gemiddelde EV heeft 55 tot 75 kWh onderin liggen. Laten we nou eens aannemen dat je een 75 kWh accu helemaal vol wil laden en je helemaal leeg aan komt (wat in de praktijk vrijwel nooit voor komt) dan ben je met een gemiddelde 3 faselader op 11 kW in amper 7 uur vol. In de praktijk zal je meer dan eens met iets van een kwart tot een halve accu aankomen en ben je dus in een paar uurtjes klaar. Als je dagelijks aan de lader kan staan ben je vaak met een uurtje, hooguit twee klaar. Is het dan redelijk dat je (als je om 18:00 aan komt en pas om 08:00 weg gaat) de laadpaal 12 uur van Jan Snot bezet houdt?

Maar mee eens: er moeten meer laadpalen komen. Maar we moeten ook af van het idee dat je een EV altijd van helemaal leeg tot helemaal vol moet laden. Ik hang hem aan de stekker waar het kan (ook onderweg bij snelladers) en waar het nodig is en vertrek vaak ver voor ik de 100% aan tik. Ik laat mijn auto navigatie lekker plannen hoeveel ik nodig heb om weer een stuk van 2 a 3 uur te kunnen rijden en rij zo naar de volgende lader.

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 13:20]

Ik zei dat het laden van een EV afhankelijk is van het model. Neem de Jaguar i-Pace (eerste generatie), die heeft een 1 fase lader en een 90 kWh batterij. Als je 32A zou kunnen laden, ben je dan +/- 12 uur bezig. Maar heel veel laadpalen leveren geen 32A, al die 11 kW laadpalen leveren maar zo'n 3,6 kW op 1 fase. Dan ben je zelfs 24 uur bezig om je accu vol te krijgen vanuit leeg. Nou komt een 0-100% situatie niet vaak voor, maar 30-100% is best realistisch en dan zit je zomaar op 16 uur.

Een aantal Koreaanse modellen die 1 fase laden en een grote accu hebben, hebben ditzelfde probleem.

Het voorbeeld wat jij noemt is ook juist natuurlijk, er zijn zat auto's die wel 11 kW kunnen laden en inderdaad in 7 uur vol zitten. Maar dat zijn niet de enige EV's doe rondrijden ;)
Klopt, er zijn auto's die nog met 1 fase lader werken. Onze eigen tweede EV doet dat ook, maar die heeft ok maar een 45 kWh accu (netto) en is dat nog leeg tot vol in 12 uur klaar. In de praktijk komt dat ding nooit helemaal leeg thuis aan de paal en is dus vaak in 8 uur wel klaar. Hij kan ook 32A aan (mijn laadpaal ook) maar de groep is afgekeerd op 16A omdat ik geen zin heb om een dure verzwaarde aansluiting te realiseren.

En 16A only palen kom je tegen ja, maar gelukkig zijn het steeds vaker ook 32A 3fase palen (waar mijn Tesla dan weer niets aan heeft, want die doet maximaal 3 fase 16A, maar ik klaag niet).

Gelukkig neemt het aandeel autos met 1 faselader af en een hoop autos zijn te retrofitten met een 3 faselader (zoals onze tweede EV, maar het is gewoon de investering niet waard, een retrofit moest een paar duizend euro kosten).

Wel grappig dat jij wel mag generaliseren door 16 uur als norm te noemen (ik durf te stellen dat het gezien al dat wat ik al zei vrijwel nooit voorkomt) maar ik niet mag generaliseren over 3x16A autos :-)

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 13:20]

Velen rekenen al een tarief vanaf je start met laden.
Om zo de traag laders er uit te halen.
Ik vind het wel begrijpelijk die blokkeertarieven ...
Het kan niet begrijpelijk zijn dit voor de nacht te doen. Iemand die zakelijk elektrisch reist en de auto 's nachts oplaadt, zal 's nachts een moment tegenkomen waarop de auto geen laadbehoefte meer heeft (of je zou kunnen aangeven met hoeveel kW je gaat laden en zo dus tot punt van vertrek kunnen laden).

's Nachts is het niet aannemelijk dat een ander je laadplek zou willen bezetten. In zeldzame gevallen zou dit kunnen, misschien bij pure doorreishotels of (elektrisch) vrachtvervoer, dan kan ik me voorstellen dat er iemand om zeg twee uur 's nachts een laadplek wil hebben.

Dit is leuk bedacht, maar ondoordacht de kas spekken.
En als je dan het volgende leest:
Shell zegt tegen Tweakers tarieven te hanteren die erop zijn gericht 'klanten een gemakkelijke en voorspelbare laadervaring te bieden'.
Het is niet gemakkelijk, want 's nachts laden betekent onterecht een boete betalen.
Het is niet voorspelbaar, want het beleid verandert ineens (en is niet logisch, niet te verwachten).

En precies dit soort zaken weerhouden me er van om elektrisch te rijden.
Elektrisch rijden is belangrijk, deels voor het milieu, maar nu meer om meer onafhankelijk te zijn van dubieuze oliestaten. Wat mij het meest dwars zit, zijn vakanties. Met een benzine/diesel heb je in 5 minuten zo'n 1.000km rijbereik erbij. Dat is nu niet reëel voor elektrisch rijden en dat hoeft ook niet. Rust heb je namelijk onderweg nodig.

Voor onder andere vrachtvervoer geldt een rusttijd van 45 minuten bij 4,5 uur rijden.
Daar zitten wat kanttekeningen bij, maar ik stel dat ik per 2 uur rijden, 20~25 minuten rust wil.
In 2 uur zou je zo'n 250km (in Europa) kunnen rijden. In dat geval wil ik per 5 minuten 100 echte kilometers kunnen laden. Dan kan ik namelijk in een kwartier 250km laden en hoef ik me geen zorgen te maken dat ik bij elke rustpauze tijd ga verliezen door laadperikelen.

Daarnaast zijn de prijzen voor brandstoffen in het buitenland vaak lager, maar een prijsverschil van 40% is wel uitzonderlijk. Snelladen: waar je thuis misschien 40 cent per kWuur betaalt, ben je bij een snellader al redelijk het dubbele kwijt. Terwijl de stroom niet beter/groener is.

Dat laatste valt nog in te calculeren, maar met het huidige tempo denk ik dat we nog tien tot twintig jaar bezig zijn voordat de laadinfrastructuur binnen Europa redelijk volwassen is. En daar helpt wat Shell hier doet helemaal niet mee.
En precies dit soort zaken weerhouden me er van om elektrisch te rijden.
Elektrisch rijden is belangrijk, deels voor het milieu, maar nu meer om meer onafhankelijk te zijn van dubieuze oliestaten. Wat mij het meest dwars zit, zijn vakanties. Met een benzine/diesel heb je in 5 minuten zo'n 1.000km rijbereik erbij. Dat is nu niet reëel voor elektrisch rijden en dat hoeft ook niet. Rust heb je namelijk onderweg nodig.
1% van de aanbieders heeft een blokkeertarief. Het is een kwestie van evolutie, de holenmens werd ook niet wakker onder een bosje en bedacht de T-Ford. 99.9% van de ritten van de Nederlandse automobilist kan in een EV, ook als je veel op de weg zit. En dan die 2 weken vakantie noemen is ook zo'n dooddoener want er zijn nog 50 rest weken in het jaar.
[...]
En dan die 2 weken vakantie noemen is ook zo'n dooddoener want er zijn nog 50 rest weken in het jaar.
Andersom is het ook een dooddoener: ik heb weinig zin me te laten duwen richting een vervuilende vliegvakantie, omdat de industrie het laat om meer in te zetten om 800(+)volt systemen en laadinfrastructuur goed op te zetten.
Iedere 400km een half uur stoppen is geen straf.
Klopt. En ook dan wil ik in 5 minuten daadwerkelijk 100km accubereik laden. Want dan zou ik 20 minuten bezig zijn voor de 400km. En dat is dan haalbaar in een half uur pauze, inclusief aankoppelen/afkoppelen.

Bijkomend voordeel van zo snel kunnen laden is dat een grote accu nooit nodig is.
Stel je hebt 300~350 bereik in je accu, en dat zou een 70kWh accu zijn.
Daarmee kun je in Nederland eigenlijk overal wel heen zonder tussenstop. Als je verder wil rijden, dan is een tussenstop wel handig (en dan kun je net zo goed laden).

Het voordeel van een minder grote accu is:
  • kosten
  • gewicht
  • milieu
Het zou belangrijk zijn dat die kennis/overtuiging er op bestuurlijk niveau is. Want dan zou je de industrie kunnen sturen op kleinere accu's, wat voordelig is voor het milieu.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 22 juli 2024 13:20]

Als jij niet slow kan chargen bij een druppellader, dan rij je toch even langs een fast charger? Ik ken collega's in Amsterdam die vrijwel nooit een vrije paal kunnen vinden en dus vrijwel leven op bezoekjes aan de supercharger. Dat wil zeggen dat ze eenmaal in ze zoveel dagen een minuut of 20 aan de supercharger staan, lekker belangrijk. Genoeg tijd om even de mail of de socials te doen, een kop koffie te pakken of een sanitaire stop te doen.

Ik word na 5 jaar een beetje moedeloos van het feit dat ICE rijders de EV maar een op een proberen te vergelijken. Een EV is geen ICE en een ICE is geen EV. Het is een andere ervaring met veel voordelen maar soms ook nadelen. Pas je aan, leer ermee leven en doe een nieuw ritme op.

Echt, er gaat een wereld voor je open als je aan dit soort zaken toegeeft en je krijgt er uit onverwachte hoek ook dingen voor terug. Ik rij al 5 jaar zakelijk een EV en ik zou voor geen goud meer terug willen. Nu heb ik het supermakkelijk met twee eigen laders op eigen terrein, dat realiseer ik me echt wel. Maar ook zonder eigen laadpalen zou ik niet terug gaan. De voordelen blijven gewoon te groot en to be honest: het is onvermijdelijk, dus omarm het.
Ik vergelijk ze misschien met elkaar, maar wel met reële verhoudingen. 1.000km rijbereik er bij krijgen in 5 minuten voor ICE, dat is veel meer dan genoeg. Ik wil 100km in 5 minuten voor een BEV, een factor TIEN trager.
Vergelijk ik daardoor ICE met (B)EV? Ja. Maar wel op een reële manier.

Ik wil me niet aanpassen en al helemaal niet als het niet nodig is. Hyundai/Kia hebben met de Ioniq5/EV6 in 2021 geïnvesteerd in 800volt techniek en realiseren aardige snellaadtijden. Maar daarna gebeurde er vrij weinig rond snellaadtechniek, er zijn maar een handjevol modellen die kunnen profiteren van 800(+)volt techniek. Je ziet soms ook dat de grotere accu's sneller kunnen laden, terwijl ik juist niet per se een grotere accu wil. 300~350km rijbereik op één accu is prima. In Nederland kun je praktisch in één keer naar je bestemming en op vakantie heeft meer accu toch weinig zin: je moet toch rusten en dan kan je net zo goed laden.

Daarnaast is EV rijden duur voor de maatschappij. EV's kennen geen BPM en financiële voordelen, die over tijd verdwijnen.
Ik blijf voorlopig wel EV rijden en schakel binnen vijf tot tien jaar over naar een plug-in hybride. Ik gebruik een speed pedelec (45km/uur fiets) voor woon-werkverkeer, die hybride kan dan mooi thuis opladen met zonnepanelen. Met een beetje fatsoenlijk elektrisch bereik (60km), kan ik enorm veel kilometers elektrisch rijden (>90%). Daarbij heb ik al een hoop kilometers verminderd op jaarbasis (5.000-7.500) met de elektrische fiets, dus ik denk dat ik daarmee zelfs een grotere impact op het milieu kan maken dan te kiezen voor een EV. Want ja, die is op termijn minder slecht, maar dan moet je wel al een ton hebben gereden. En stel dat ik met een plug-in hybride maar 5.000km per jaar met de verbrandingsmotor rijd, dan duurt het twintig jaar voordat je een ton gepasseerd bent ...
Zoals ik al zei: een EV en een ICE zijn niet vergelijkbaar. Ja je ramt 1000 km bereik wat sneller in een ICE dan in een EV, maar in de praktijk hoor je dergelijke afstanden niet in een ruk te rijden en is het gewenst en vaak noodzakelijk om om de paar uur even een kwartiertje rust te nemen. En ja, er zijn kilometer vreters die daar maling aan hebben en rustig 800 km in een ruk jakkeren. Of dat wenselijk is: ik heb daar een mening over.

Ik ben net terug van een lang weekend Londen met de Tesla. In de praktijk betekent dat 3.5 uur rijden naar Calais, waarbij ik na dik 3 uur rijden (en dus goed gaar) even een korte stop bij een Tesla supercharger in Brugge gemaakt heb. Nou was dat een rot charger, want oud en overbooked en druk en dus lage laadsnelheden, ik ben na een plas in het hotel en de wandeling heen en weer na tien minuten vertrokken omdat ik geen zin had om op dat trage tempo te laden. De routeplanner zij dat ik ruimschoots stroom had om naar Duinkerken of Calais te karren. Op beide locaties staan superchargers, maar omdat Duinkerken een zeer rappe en niet drukke locatie is besloot ik daar 20 minuten te stoppen. Er staat een flinke supermarkt en het was inmiddels half twee dus tijd voor een broodje. Met wat proviand op zak was ik na een kwartier terug en zat de accu voor 70% vol en besloot ik richting de trein in Calais te rijden. Ruim om tijd, ik kon een trein eerder nemen maar moest toch nog even wachten dus hing de Tesla ook daar weer aan de lader en heb daar even koffie gehaald in de terminal tot het tijd was om te boarden. Bij terugkomst was de accu voor 99% vol en ben ik de trein opgereden, eenmaal ik Folkestone had ik voldoende energie om helemaal via een restaurant naar het hotel in Park Royal in west Londen te rijden. Omdat ik niet zeker wist of het hotel laders had ben ik bij de tesla lader ernaast even wezen laden. Wederom een v3 lader, dus met een kwartiertje zitten zat ik weer op 80%. Ik heb die tijd gebruikt om mijn volgende dag in Londen te plannen qua subway. Bij het hotel bleek dat ze tien laders (!) in de garage hadden, dus het was eigenlijk onnodig.

Onder de streep heb ik dus alleen in West Londen voor niets stil gestaan, de andere stops waren allemaal stops die samen vielen met iets anders (plas, hapje, wachten op de trein).

Dit soort trips heb ik al zoveel gedaan en het is zo heerlijk, het is een vorm van onthaasten. Het is een vorm van overgeven aan de reis, genieten van wat je tegenkomt en jezelf niet in de ratrace van 'karren karren karren' te storten. Je stopt wat meer op plekken waar je met een ICE niet zou komen (van de snelweg, bij supermarkten in het buitenland of een restaurantje of hotel) en je ontmoet soms leuke mensen. Bij een pomp stond ik nooit te praten met iemand die staat te tanken maar bij een snellader gebeurt dat wat makkelijker.
Ik wil me niet aanpassen
Dat is wel eerlijk maar ook de kern van het probleem denk ik :)
Daarnaast is EV rijden duur voor de maatschappij. EV's kennen geen BPM en financiële voordelen, die over tijd verdwijnen
Die maatregelen zijn al lang fors afgebouwd en over een paar jaar helemaal weg. Nieuwe dingen worden nou eenmaal gesubsidieerd om een kritische massa tot stand te brengen. Dat kost geld, maar ik ben er van overtuigd dat we er een maatschappij voor terug krijgen die de komende decennia veel fijner gaat zijn qua omgeving: stiller, schoner, minder afhankelijk van olie uit conflictgebieden, minde schade aan het milieu (ik noem een Niger delta, ik noem een golf van Mexico) etc etc. Ik zie echt alleen maar voordelen... ok misschien wat kleine ongemakjes. Maar toch geloof ik heilig dat we op de juiste weg zijn.

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 13:20]

Zo herkenbaar! Van de zomer via frankfurt naar milaan gereden en na een week milaan, via Genève en Parijs(paar dagen disney) terug naar huis. Elke rit 4 uur gereden met een stop op 2 uur. Vervolgens me model Y aan destination chargers gehangen en met ov de stad in. Heerlijke auto vakantie gehad zo!
Al eens in Noorwegen geweest met de Y? Echt heerlijk, en een gemiddeld verbruik van 140 Wh/km.
Nee helaas geen scandinavie
Dikke aanrader, trust me. Zomer én winter.
1000km rijbereik is ook zeker niet gemiddeld. Ik haal bijvoorbeeld maar zo'n 500-600km met een tank. Op vakantie zelfs een stuk minder.
Als je dat vergelijkt met de EV is het al een stuk minder dramatisch.

En daarnaast het blijf appels met peren, want ik kan mijn EV 'tanken' terwijl ik er niet ben of lig te slapen. Tel je dat ook mee met je vergelijk?
1000km rijbereik is ook zeker niet gemiddeld. Ik haal bijvoorbeeld maar zo'n 500-600km met een tank. Op vakantie zelfs een stuk minder.
Als je dat vergelijkt met de EV is het al een stuk minder dramatisch.

En daarnaast het blijf appels met peren, want ik kan mijn EV 'tanken' terwijl ik er niet ben of lig te slapen. Tel je dat ook mee met je vergelijk?
Ik haal ook geen 1.000km op één tank, maar het gaat om tanken. Ik tank (theoretisch) wel (ruim meer dan) 1.000km in 5 minuten.
Ik tel dat laden als je er niet bent mee. Met een EV zou ik veel thuis laden, bij voorkeur met zonnepanelen.
Maar mijn punt gaat vooral over laden tijdens vakantieritten (denk aan 1.000km afstand op één dag).
Het kan niet begrijpelijk zijn dit voor de nacht te doen. Iemand die zakelijk elektrisch reist en de auto 's nachts oplaadt, zal 's nachts een moment tegenkomen waarop de auto geen laadbehoefte meer heeft (of je zou kunnen aangeven met hoeveel kW je gaat laden en zo dus tot punt van vertrek kunnen laden).

's Nachts is het niet aannemelijk dat een ander je laadplek zou willen bezetten. In zeldzame gevallen zou dit kunnen, misschien bij pure doorreishotels of (elektrisch) vrachtvervoer, dan kan ik me voorstellen dat er iemand om zeg twee uur 's nachts een laadplek wil hebben.
En juist daarom is het zaak dat de laadpasaanbieder geen idle-fees gaat verplichten, maar dat de laadpaalaanbieder dit gaat doen.

Er zijn genoeg situaties waarin het doorvoeren van idle fees absoluut gaan helpen. Denk aan woonwijken en winkelcentra waar de laaddruk al hoog is. Idle fees kunnen daar wel degelijk een verschil maken. Simpelweg zeggen 'we gaan hoe dan ook idle fees doorbelasten' is niet de juiste manier, juist vanwege dergelijke voorbeelden waarbij je wél wil toestaan dat mensen langer blijven staan.

Het grotere probleem met de huidige EV infrastructuur is de totale ondoorzichtigheid hiervan. Ik begrijp dat het gros een leaseauto heeft met laadpas van de zaak en dus zal het ze een rotzorg zijn of je 0,40 of 1,40 per kWh betaalt, maar als men écht voornemens is om de EV de norm te laten zijn, dan zal daar wel iets aan verandering in moeten komen. Er is nu een wildgroei aan laadpasaanbieders die allerlei verschillende varianten aanbieden. Flat-fee, abonnementen, prepaid, enz enz. Wat je daadwerkelijk kwijt bent aan een laadsessie is niet te zien, tenzij je bij een grotere snellader gaat staan met een display.
Kunnen we niet beter een wachtrij invoeren?

Nu heeft zo'n paal meestal twee aansluitingen, die beide tegelijk vol kunnen laden. Waarom geen vier auto's eraan (kunnen) hangen, waarbij de derde en vierde die inpluggen pas laadstroom gaan krijgen naarmate de eerste twee 'm niet meer nodig hebben?

Er wordt nog veel te veel gedacht in het model van 'even tanken' (terwijl het nooit slechts 'even' is bij een EV). Je wilt toch gewoon die auto parkeren en zorgeloos voldoende gevuld weer meenemen? Ik zou denken, ook m.b.t. v2g, dat uiteindelijk zeker de helft van de parkeerplaatsen met een mogelijkheid tot inpluggen komt. En dat betekent echt niet dat al die aankoppelpunten tegelijk kunnen snelladen; dat is nergens voor nodig.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Gwaihir29 januari 2024 09:50
Nu heeft zo'n paal meestal twee aansluitingen, die beide tegelijk vol kunnen laden. Waarom geen vier auto's eraan (kunnen) hangen, waarbij de derde en vierde die inpluggen pas laadstroom gaan krijgen naarmate de eerste twee 'm niet meer nodig hebben?
Dat is in heel veel gevallen geen optie omdat er simpelweg geen plek is om 4 auto's te stallen. En maak je het probleem op die manier niet nog groter? De plekken zijn dan immers bezet terwijl er niet wordt geladen. Kan je dan niet beter gewoon een extra laadpaal plaatsen?
Als er geen plek is om de auto naartoe te verplaatsen, kan de laadpaal ook niet vrijgemaakt worden. Dat bijvoorbeeld zo'n hotelgast na vier uur, midden in de nacht, weer verder rijdt omdat z'n laadpaal dat wil, lijkt me niet serieus te nemen.

Tuurlijk kun je ook fysiek veel meer paaltjes plaatsen met twee stekkers elk, als dat praktischer is. Mijn primaire punt is dat je over meerdere stekkers (in de praktijk een hele parkeerplaats waarschijnlijk) een wachtrij moet maken. Het aantal plekken met stekkers is m.i. niet de werkelijke bottleneck (d.w.z. hoeft dat niet te zijn). De werkelijke beperking zit 'm in de capaciteit van de onderliggende infrastructuur.

Maar nu verwacht ergens zelfs de EV rijder dat het net een benzinepomp is: ik stop 't ding erin dus wordt mijn auto direct met maximale vaart gevuld.. Dat moet naar: ik stop het ding erin waar dat maar kan, als normaal onderdeel van parkeren, en de gezamenlijke slimmigheid van de laadinfrastructuur zorgt dat ik ook weer ver genoeg weg kan rijden.
Die situatie van 3 weken kan je prima anders opvangen. Als in: die 4 uur naar 24 brengen

4 uur is niet hetzelfde als een hele dag. En het voorbeeld van het hotel van tweakers: Wie gaat er om 02:00 zijn bed uit om de auto te verplaatsen?

Dit lijkt meer pesterijen dan problemen oplossen
Inderdaad want er gaat toch niemand komen om 02:00u die nog wil laden. Die kans is wel extreem klein iig.

Dit is gewoon snel geld verdienen. Het helpt toch al niet met de transitie naar EV die al ontzettend moeizaam verloopt.
Bij (grote) hotels met 24/7 inchecken is dat echter wel een realistisch scenario. In een woonbuurt al wat minder.
Het is een laadplek, GEEN parkeerplek.
Heel simpel. Je ontneemt anderen een optie om te laden, en je ontneemt de eigenaar een optie om geld te verdienen.

Dan dat voorbeeld. van de auteur van dit artikel, is maar 1 scenario. dit gebeurd ook overdag.
Dat mensen hier over vallen snap ik echt niet.
Het punt van de langdurige vakantie gangers zouden ze op kunnen lossen door na 12/24 uur (kies maar iets realistisch) een verhoging in te laten gaan van 10x/100x het standaard tarief per uur. Zul je zien hoe snel zo’n gedrag afgeleerd wordt.

En ja, ik rij geen elektrisch.. :X
Ken tig wat gevallen van mensen die na hun 2weken vakantie een lege batterij vinden in hun wagen op de parkeergarage van de luchthaven, terwijl die 80% geladen was toen ze aankwamen.
Waarschijnlijk de monitoring optie aan laten staan?
Dan is ie na 2 weken wel leeg ja.
Ik vind het wel begrijpelijk die blokkeertarieven, en dan vooral specifiek in de situatie waarin de auto al volledig geladen is.
Het blokkeer tarief is een tijdslimiet, ongeacht of je auto nou vol is of niet. Dat maakt het niet echt een maatregel die "laadpaal-hogging" tegen moet gaan; het is een abitraire prijsverhoging na een bepaalde tijdslimiet. Volgens Road duurt de gemiddelde sessie (>60%) immers significant langer dan 4 uur.

Overigens denk ik dat in het specifieke voorbeeld dat in de inleiding geschetst wordt (laat aankomen, potentieel midden in de nacht je bed uit) vrijwel iedereen braaf die extra 12 euro aftikt. Dat is op de kosten van een overnachting in een hotel ook wel te overzien.

Ik denk dat Shell gewoon een commerciële inschatting gemaakt heeft en dat ze verwachten dat deze strategie netto gewoon extra inkomsten op gaat leveren.

edit:
En heel reëel, in alle aangehaalde voorbeelden over 'bioscoop en kinderen in het zwembad' hoe vaak ben je daar langer dan 4 uur? Enndie 12 euro is een max. tarief; als je 5,5 uur aan de paal staat dan kost dat dus €4,50. Das niet voor niks, maar 1,5 uur langer parkeren is duurder. (al zal je dit vast bovenop je bestaande parkeerkosten moeten betalen).

[Reactie gewijzigd door CaptainKansloos op 22 juli 2024 13:20]

Het “blokkeertarief” van Shell is daar echter niet op gericht. Een parkeerplaats voor €12 per dag is op veel plaatsen een koopje.
Een blokkeertarief als er niet geladen wordt is ook veel beter te rechtvaardigen, maar past niet in de flattee van Shell.
Ik verwacht dat bij een toenemende elektrificatie de tariefstructuur overal toch meer zal gaan lijken op €x/kWh+€y/tijdseenheid.
Dat is voor mensen met oude auto’s (of V2G) prut, want laden wordt effectief duurder en als er meerdere auto’s staan wordt het ook onvoorspelbaar, maar ik denk dat hier geldt: regeren is vooruitzien. Als je fractie gebruikers met blokkeerneigingen te groot wordt, wordt het aantal beschikbare laadpunten in een keer te klein en wordt alles inflexibel.
Het juiste gedrag moet er vanaf het begin inkomen en dat doet Tesla bij de snelladers dan wel weer goed.
Parkeren aan een laadpaal €5,00 per uur belasten. Probleem opgelost. Natuurlijk is lekker op benzine rijden veel goedkoper, vooral als je niet veel kilometers maakt.
Ik rij nu zelf al 2 jaar elektrisch en het heeft zo zijn voor en nadelen. Wat mijn grootste ergernis is zijn de niet elektrische auto's die de laadplekken als parkeerplaats gebruiken. Hoe bereken je die na 4 uur door? |:(
Serieus? Dan bel je toch handhaving, krijgen ze een leuke boete.
Is ook net hoe het bord is. Staat er een pijl op beide plekken of niet.
Staat er geen pijl, dan is het een parkeerplaats en geen laadplek. Je kan de gemeente vragen de tweede plaats ook beschikbaar te maken als die vaak vol staat. De plek bij mij is na een jaar ook verdubbeld omdat de ene praktisch altijd wel in gebruik is.
Totaal mee eens, zou ook aan de straat een hoop schelen. Als men sneller auto van de paal afhaalt, zijn er gewoon veel minder palen nodig. Ik heb bij mij in de straat 4 plekken, meeste auto's staan daar vrolijk 24 uur of langer.
Het zou wel sympathiek zijn, als die ingevoerd wordt, om rekening te houden met de tijden. Dus bijvoorbeeld geen blokkeertarief (of super laag) tussen 00.00 en 7.00. (ik noem maar wat). Het is toch best een bekende situatie dat je inderdaar 's avonds de auto aan een paal zet. Beetje lullig als je dan om 3 uur in de nacht de wekker moet zetten.
Ook de periode van vier uur? Zou ook optie kunnen zijn om het niet tijdgebonden te maken maar dat het gaat tellen vanaf het moment (of half uurtje nadat) de auto vol is? (zal technisch wel lastig zijn neem ik aan, dat lees ik ook wel in dit artikel terug).
Ik vind het wel begrijpelijk die blokkeertarieven, en dan vooral specifiek in de situatie waarin de auto al volledig geladen is.
Helaas is hier mee te cheaten door de auto trager te laten laden.

Als bonus geven sommige auto's geen end-of-charge singaal en blijven met het minimum van de paal of nul laden als de preheat/start functionaliteit aan staat.
Sommige palen rekenen het blokkeertarief ook bij 0w laden, maar veruit de meeste niet, en ik kan uit ervaring vertellen dat ik nog maar een enkele keer de blokkeertarieven betaald heb.
Dan is één dag nog te overzien, maar ik zie hier bij een paal tegenover me soms een auto meer dan een week onafgebroken aan die paal staan
Het advies is om dit aan de gemeente door te geven, de boetes zijn meestal niet lief en zij zijn hier voor verantwoordelijk. Bij onze paal voor de deur is o.a. de deelauto al meerdere malen beboet.
Vind ik ook kom je luie nest maar uit als de auto na 4 uur nog aan de paal hangt. Of zorg dat je niet om 22.00 in het hotel arriveert maar om 18.00 uur. Of gewoon betalen en boeken onder de kop 'vakantie' of 'zakelijk' :-)
Blokkeertarieven 's nachts slaan nergens op. Ga je om 3.00 uur je wekker zetten om je auto van de laadpaal te halen? Acceptabel concept, maar alleen als de auto vol is en bijvoorbeeld tussen 9.00-19.00 uur.
Zo'n paal registreert toch of de EV geladen is lijkt mij?

En tsja, de mens is lui. Dit is nodig.
Dan is één dag nog te overzien, maar ik zie hier bij een paal tegenover me soms een auto meer dan een week onafgebroken aan die paal staan, en in één geval ging die gast gewoon op vakantie en heeft de auto bijna 3 weken aan de paal gehangen. Al die tijd kan er dus niemand anders gebruik van maken.
Hmmm. Als ik zoiets gehad zou hebben, zou ik na een dag of twee zeker melding gemaakt bij de gemeente. Die schrijven per dag dan een bekeuring uit.

Dit blokkeertarief gaat dan niet echt helpen, want met maximaal €12 voor de gehele sessie van 3 weken is dat prima te overzien.
Tzou toch jammer zijn als je kabel dan ineens weg is. :Y)

Maar zonder gekheid, dan heeft de gemeente daar gewoon een fout gemaakt en is t jammer, maar helaas. Hadden ze er maar een toepasselijk onderbord onder moeten hangen. Is het asociaal? Ja, is het illegaal? Nee.

Maakt die €12 dan uit? Denk het niet.
Of de auto vol is of niet is alleen voor dit grapje van Shell compleet irrelevant. Het gaat Shell er niet om dat ze graag laadpalen vrij willen houden. Ze willen dat Shell klanten met een vast bedrag per kWh niet te lang aan een voor Shell dure paal hangt.

Je voorbeeld van iemand die op vakantie gaat gaat hier ook niet helpen, want er is een maximum tarief van 12,-.
Ik heb naar aanleiding van de blokkeertarieven mijn Shell laadpas geblokkeerd en mijn account opgeheven met het verzoek de data te verwijderen. Mijn Ioniq 28kwh *kan* in 4 uur helemaal vol zijn ALS ik de volle 1 fase 32a krijg. Naast het feit dat vele palen dit nog niet leveren is het ook vaak dat de snelheid omlaag gaat als er een tweede auto komt laden. Blokkeertarief? Prima: auto is vol en tussen 07:00 en 22:00. Maar ja, wat dan met theater, BIOS, pretpark, zwembad met de kinderen, enzovoort. Het blijft lastig.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @UniMatrix29 januari 2024 07:14
Maar ja, wat dan met theater, BIOS, pretpark, zwembad met de kinderen, enzovoort.
Hoewel ik je begrijp zijn dat allemaal geen redenen om dan maar een laadpaal te blokkeren en / of de plek als parkeerplaats te gebruiken toch?
Zijn auto is niet na 4 uur vol… daarnaast kan je in een theater niet even da auto gaan afkoppelen en een andere parkeerplek zoeken bijv. Of op je werk uit een vergadering lopen omdat je 4 uur om zijn.
Het is een opslag van 5cent met max 12 euro. Dat is vaak lager dan het reguliere parkeertarief. Je krijgt geen boete van 100 euro. In bepaalde gevallen kun je dus best je auto een uur langer laten staan. Er hoeft niemand uit een theater te rennen.
Maar voor je parkeren betaal je ook.

Shell heeft hier een paar motieven (of eigenlijk maar 1 = Geld). Door hoge prijzen te trekenen voor alle laadpalen (ook als die goedkoper zijn vanuit de originele aanbieder) onder het mom van ‘gemak’ en dit soort onrust en onduidelijkheid te zaaien in de laadpaal markt (die al nodeloos complex is met tarief structuren zoals geld per minuut, per sessie, per KWh en de variatie aan kosten voor je laadpas, plak boetes en nu weer dit en bij verschillende aanbieders van palen weer een andere regel) wordt het voor de EV bezitter er niet handiger op en duurder, en schrikken ze de benzine gebruikers af zodat ze zo lang mogelijk ook de brandstof verdienmodellen kunnen aanhouden.

De laatste tijd realiseer ik me steeds meer dat je als consument gewoon een geld boom bent. Krimpflatie, hogere prijzen omwille de zogenaamde inflatie … energie maatschappijen die je naaien als je groen wil doen met zonnepanelen of windmolens…
Er zit absoluut een commerciële insteek achter. Maar ik heb hier minder moeite mee dan bij krimpflatie bv. Ik zie dit als iemand die naar de sauna gaat en na afloop van zijn uurtje prive cabine blijft diegene nog heel de middag zitten. Jij kan vervolgens hopen dat je snel wel ergens een hok kunt vinden. Als wij met zn allen goed fatsoen hadden en elkaar daarop zouden vertrouwen dan was deze maatregel maatschappelijk niet nodig geweest.
Deze regel is sowieso niet nodig, het is een sprong in het nauw van Shell.

Als je je ergert aan mensen die (naar jouw mening) te lang aan de laadpaal staan, dan moet je niet naar die mensen kijken, maar dan moet er een laadpaal bij.
Maar wat is hier dan precies de sprong in het nauw, zoals ik het verhaal begrijp zijn er een paar aanbieders waarbij de uitbaters van de palen zelf tarieven in kunnen stellen, en, je verwacht het niet, een aantal zet daar schijnbaar woekertarieven op in plaats van een realistische kWh prijs met een normale marge.

Als je dan als Shell zijnde een pas wil aanbieden met een flatfree kWh tarief voor iedere paal in het portfolio, dan zal je bij die aanbieders die zulke excessen toestaan in moeten grijpen met bijvoorbeeld een extra tarief of ze simpelweg uit je portfolio halen.

Shell kiest hier voor het eerste, wat in dit geval denk ik het meest klantvriendelijk is, je hebt immers nu nog altijd een keuze om binnen 4 uur weg te rijden, en voor een 'laag' tarief (voor zo'n paal) te laden, of na 4 uur een toeslag te betalen als je langer nodig hebt. In plaats van dat je daar met die pas helemaal niet meer kan laden, of direct zo'n woeker tarief gaat betalen.
Als je dan als Shell zijnde een pas wil aanbieden met een flatfree kWh tarief voor iedere paal in het portfolio, dan zal je bij die aanbieders die zulke excessen toestaan in moeten grijpen met bijvoorbeeld een extra tarief of ze simpelweg uit je portfolio halen.
Alle palen die een tarief hebben wat hoger ligt dan de flatfee gewoon niet accepteren. Houd het vanzelf op.

Gewoon in de recharge app een ander kleurtje en een label erbij tonen: “dankzij deze dude betaal iedereen te veel, dat accepteren wij niet! Wij zijn de enige die teveel mogen rekenen - Shell” en het houd snel genoeg op.

Nu ga je het ongewenste gedrag alleen maar stimuleren door het zelfs crowdfunded te maken. Briljant idee!
Dit is het probleem dus weer van je afleggen. Iemand parkeert op een plek bedoeld voor opladen en staat er niet op te laden. Dan is de oplossing toch niet meer palen maar auto weg? Dit is juist symptoom van het individualisme dat we tegenwoordig, naar mijn mening, sterk hebben.
Probleem is dat Shell ook gewoon doodleuk extra kosten rekent als je na vier uur nog gewoon aan het laden bent.

Laadpaal overdag bezet houden als je auto vol is moet je niet doen en dat mag best met kosten ontmoedigd worden wat mij betreft, maar langer dan vier uur laden in het algemeen bestraffen vind ik een onzinnige toestand. Ik heb mijn Shell pas dan ook vervangen, ik ga niet elke keer controleren of de laadpaal toevallig op hun zwarte lijst staat.
Eens, netjes laden is voor sommigen erg moeilijk….
Ik weet niet hoelang de theatervoorstellingen duren waar jij heen gaat, maar die zijn meestal toch na 2 a maximaal 3 uur (inclusief een pauze) wel afgelopen.
Even naar buiten tijdens de theatervoorstelling om de auto te verplaatsen? Of de peuters alleen in het zwembad laten om dat te doen? Als het al zou mogen, naar buiten en weer naar binnen, is het niet echt "handig" toch?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @UniMatrix29 januari 2024 08:28
Dan zijn dat dus geen goede momenten om te laden en de plek langer dan nodig te claimen. Dat is lastig voor jou maar natuurlijk niet het probleem voor de aanbieder die mogelijk inkomsten misloopt wanneer je langer blijft staan dan nodig om te laden.

De opslag is niet hoog mocht je er wel langer blijven staan. Zo goedkoop kan je vaak elders niet eens parkeren.
We gaan het niet eens worden, geeft niet. Maar het is tegenwoordig al 99 van de 100 keer en parkeren betalen en laadkosten, juist in de situaties die ik noem. En als ik 100km+ van huis ben met mijn auto, moet ik hem al bijna weer volladen voor de terugweg. Ik ben de paal dius niet 'bezet aan het houden' maar gewoon aan het gebruiken waar hij voor is.

[Reactie gewijzigd door UniMatrix op 22 juli 2024 13:20]

Wat is dit voor een crazy manier van redeneren? Ten eerste is het absurd om parkeertarieven te vergelijken met laad/blokkeer tarieven. Dat heeft niets met elkaar te maken. Het is niet omdat je aan het laden bent dat je plots niet meer betaalt om te parkeren. Je betaalt beiden.

Dat gezegd zijnde: in wat voor een bizarre wereld leven sommige mensen hier? Nee je kan niet altijd zomaar even je auto gaan loskoppelen. Er zijn tal van legitieme redenen om te blijven staan, eerst en vooral omdat het laden gewoonweg een hele tijd duurt aan gewone paal!
Wat met palen die 5-6kW leveren (of minder, door load balancing)? good luck met je 80-100kwh batterij vol te laden binnen de 4u. Zelfs voor palen die 11kW leveren is dat onmogelijk.

Dit soort tarifering is compleet nefast voor de adoptie van EVs en dient enkel maar voor winstmaximalisatie en corporate profits omhoog te duwen. Ik ben zelf ook EV rijder, al enkele jaren, en doe zelf veel moeite om andere de plaats te geven als ik klaar ben met laden, maar het is gewoon volstrekt onrealistisch om te verwachten dat mensen hun volledige leven gaan plannen rond het "mogen" laden voor een paar uur.

[Reactie gewijzigd door powaq op 22 juli 2024 13:20]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @powaq29 januari 2024 11:06
Wat is dit voor een crazy manier van redeneren?
Daar is niets "crazy" aan. De reactie van een ander op deze manier aanduiden vind ik ook niet erg chique. Ja er zijn allemaal situaties te bedenken waarin je langer wilt blijven staan maar paalkleven is wel degelijk een deel en in mijn ogen kan je als klant de leverancier er in deze niet op aankijken dat men iets tegen het paalkleven (en daardoor mogelijk minder financieel rendement van de laadpaal) te willen doen.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 13:20]

Wat mij betreft is het compleet op de rug rollen voor corporate intrests compleet crazy ja.
Het probleem zit 'm hier in het feit dat er arbitrair wordt gekozen voor 4u terwijl dat een onrealistisch korte tijd is om te laden in zeer veel gevallen. Daar zit het issue. Een systeem met, ik zag maar wat, vol + 4u zou veel realistischer en rechtvaardiger zijn. Want tuurlijk is laadpaal kleven een probleem. Maar dit lost niets op. Het is gewoon weer een manier om geld te verdienen.

Adoptie van EVs is een maatschappelijk belangrijk iets. Het financieel rendement (maar eigenlijk maximalisatie ervan, want rendement gaat er sowieso zijn) van laadpaal providers is daar volledig ondergeschikt aan.

[Reactie gewijzigd door powaq op 22 juli 2024 13:20]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @powaq29 januari 2024 11:16
Het financieel rendement (maar eigenlijk maximalisatie ervan, want rendement gaat er sowieso zijn) van laadpaal providers is daar volledig ondergeschikt aan.
..vind jij. Daar denkt een privaat commercieel bedrijf natuurlijk anders over. Er zijn verschillende belangen. Wil je niet betalen dan kan je een andere laadpaal zoeken.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 13:20]

Maar je doet niks aan het paalkleven, want als ik de sessie remote stop en weer start kan ik weer vier uur staan.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @supersnathan9431 januari 2024 19:51
Daar hebben ze vast wel iets op bedacht.
Nee dat hebben ze niet. Ze geven namelijk expliciet aan in het originele bericht dat dat de workaround is.
Hoezo langer dan nodig? Als je daar je auto aan het opladen bent is dat toch gewoon iets wat nodig is en en waar je voor betaalt? Die plek is toch letterlijk voor bedoeld om een auto te parkeren en op te laden?

Shell will gewoon niet de kans lopen een paar euro winst minder te maken op hun flat fee laadpas als mensen wat langer bij een voor Shell dure laadpaal laden.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Vizzie29 januari 2024 14:42
Hoezo langer dan nodig? Als je daar je auto aan het opladen bent is dat toch gewoon iets wat nodig is en en waar je voor betaalt?
Langer dan nodig is langer blijven staan dan dat je aan het laden bent. Veel mensen parkeren de auto, hangen hem aan de lader en laten hem daar bijvoorbeeld de hele dag staan. Je claimed dan onnodig lang die plek / laadpaal.
Zelfs als je nog aan het laden bent gaat die fee lopen. Dus ook al ben je lekker aan het zwemmen en duurt het 8 uur voor je auto vol zit krijg je toch die fee om je oren.
De vraag is wat is reëel. Wat mij betreft minimaal zo lang de auto aan het laden is en dan nog wat tijd om je auto eraf te halen. Je kan namelijk niet altijd als minute naast je auto staan.
Dat zijn genoeg redenen om het te "blokkeren". Krijg wel kotsneigingen dat hier ook weer een woord voor bedacht is.
Ik kan me wat bij voorstellen als een auto er een week staat ofzo, maar we hebben het hier over een paar uurtjes.
Ik zie het al helemaal voor me dat ik weer naar een parkeerplaats moet lopen met kinderwagen en al. Alles in de auto. Vervolgens rondjes moeten rijden voor de eerste beste vrije parkeerplaats.
Ik vind het goed idee. Ik erger me dood aan degene hier in de straat die iedere dag z’n auto om 16u insteekt om te laden. Met deze richtlijn weet ik gewoon dat tegen 20u de auto weg moet.
Nu moet ik 2x per week vroeg van het werk vertrekken om mijn auto te kunnen opladen rond 15:30u. Anders heb ik geen mogelijkheid / moet in ergens verder weg mijn auto gaan laden.
Dat is toch een kwestie van een eigen laadpaal aanschaffen of, als dat niet kan bij je huis, dit aanhangig maken bij je gemeente om er nog 1 of meer laadpalen bij te plaatsen?
Dat laatste gaat natuurlijk niet altijd, bij ons in de wijk komen ze er zelfs weer op terug. Hier zijn laadpalen geplaatst waarbij 2 parkeerplekken daardoor 'gereserveerd' werden voor EV's (door het gebruikelijk onderbord met de 2 pijltjes). Niet al te lang geleden zijn die onderborden met de 2 pijltjes bijna allemaal weer vervangen door 1 met een enkele pijl, om (ik vermoed) zo weer meer normale parkeerruimte te creëren omdat dit een probleem werd gezien de toename in parkeren op plaatsen waar dat eigenlijk niet gewenst was na het plaatsen van de laadpalen.

Aan de bezetting van de palen lag het denk ik niet, die plaatsen stonden eigenlijk constant wel bezet, ook toen ze dus een tijde alleen voor EV's waren.
Dan wordt het kwestie van afstemmen met je medebewoner om zo allebei goed gebruik te kunnen maken van de beschikbare laadpalen.
Of een set stickers kopen en weer op het onderbord plakken ;).
Ergo, er zijn te weinig laadpalen in je buurt. Leuk dat iemand om 20:00 uur weer weg is, maar dan verleg je het probleem gewoon bij de volgende gebruiker, want de kans is groot dat iemand snachts gewoon gaat slapen.

Het is een lapmiddel voor een probleem dat primair bij de gemeente ligt. Er zijn ongeveer 1 miljoen voertuigen die in ieder geval een elektromotor hebben op een wagenpark van ongeveer 9 miljoen. Die moeten wel de mogelijkheid hebben om te kunnen laden en daar ook gebruik van te maken. Nu is dat probleem bij een hybride minder urgent als bij een EV, maar vanuit een duurzaamheidsperspectief is het probleem hetzelfde, je wil dat mensen elektrisch rijden.

Dus minimaal 10% van de parkeerplaatsen moet een mogelijkheid hebben tot het laden van een voertuig, het liefst meer met het oog op de toekomst.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Proliges29 januari 2024 11:32
Het is een lapmiddel voor een probleem dat primair bij de gemeente ligt.
Is de gemeente verantwoordelijk voor het zorgen dat er voldoende laadpalen zijn? Het zijn de gemeentes die beslissen over laadpalen in de openbare ruimte maar zijn plaatsen doorgaans niet.
Nou ja, lijkt me wel. Ik moet als particulier ook een aanvraag bij de gemeente indienen voor een laadpaal bij mij in de buurt en de gemeente is ook degene die een laadpaal besteld (of er een aanbesteding voor uitschrijft). Daarbij zijn gemeentes ook degene die parkeergelden (en de bijbehorende naheffingen) innen.

Ik zou niet kunnen bedenken wie er anders verantwoordelijk is buiten de gemeente.
Ja zij besteden dit uit aan partijen als Allego.
Het enige waar ik me zorgen om zou maken is dat de boete niet progressief is. Want met 12 Euro per sessie is het natuurlijk voor de meesten die zich een nieuwe Tesla kunnen veroorloven dan ook goed te behapstukken. En daarmee werk je het argument "ik heb er toch voor betaald?!" in de hand en ziet de echte hork het zowaar nog als een rechtvaardiging.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @com2,1ghz29 januari 2024 11:29
Dat zijn genoeg redenen om het te "blokkeren".
Voor jou wellicht maar onnodig lang blijven staan is ook asociaal ten opzichte van andere mensen die ook willen laden. De wereld is breder dan alleen jij.
Ik zie het al helemaal voor me dat ik weer naar een parkeerplaats moet lopen met kinderwagen en al. Alles in de auto. Vervolgens rondjes moeten rijden voor de eerste beste vrije parkeerplaats.
Zoals mensen met een niet EV bedoel je? Een laadplek is geen parkeerplaats.
Zoals mensen met een niet EV bedoel je? Een laadplek is geen parkeerplaats
Dat verschilt, afhankelijk van het onderbord.
Helaas raken we dus parkeerplaatsen kwijt aan laadplaatsen.

Ik rij zelf een kleine ev en vind het deels fantastisch maar door de nadelen van ev icm tussenwoning ben ik er wel klaar mee. Namelijk: niet mogen laden op eigen aansluiting en dus PV indien de zon schijnt, afhankelijk of de laadpaal bezet is want dan onbruikbare auto, woeker tarieven voor het laden en extra betalen indien je niet kan verplaatsen of laden niet klaar is. Soms is er load balancing en moet je dan ter plaatse gaan kijken omdat 'de app' niet werkt.

Menigeen reageert vanuit eigen positie van plaats een laadpaal tot niet 's nachts verplaatsen. Kom je na 18:00 aan dan kun je dus niet laden tot te volgende dag als je de auto nodig hebt. Werken in andere tijden idem zoals bv ploegendienst waarbij je laat aankomt of overdag moet slapen. Maar hé overdag verplaatsen want we houden geen rekening met uitzonderingen.

Hopelijk kan ik nog lang voornamelijk thuis werken al heb ik zo nu en dan een hybride auto nodig vanwege uitzonderlijk lange afstanden naar een kantoor. Daarvoor een andere auto aanschaffen is niet te doen en onderweg laden ook niet (laad traag) plus dat die soms ook bezet is en moet wachten. Pfft terwijl emissievrij toch prettig is.

[Reactie gewijzigd door bite op 22 juli 2024 13:20]

Ik denk dat dit echt van de plek afhangt. Bij een hotel: maak meer palen. In een stadcentrum/parkeergarage: zet meer palen neer. In een woonwijk: blokkeertarief na x aantal minuten nadat auto geladen is.

Het is soms echt aso hoe lang mensen hun auto laten staan. Ikzelf haal hem (zeker overdag) netjes weg. (nachten niet natuurlijk).
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @UniMatrix29 januari 2024 08:56
Ik heb naar aanleiding van de blokkeertarieven mijn Shell laadpas geblokkeerd en mijn account opgeheven met het verzoek de data te verwijderen.
Ik vrees dat er weinig voor je overblijft op termijn. Ik zie meer aanbieders dit gaan doen. Laadpaal kleven is een probleem, mede omdat het aantal palen vaak maar laag ligt. Meer dan eens zie je mensen een laadplek als parkeerplaats gebruiken; vaak op de meest gunstige plek van een parkeerterrein. Vaak beginnen dit soort dingen als proefballon en wanneer andere aanbieders zien dat het werkt / oplevert volgen ook zij.
Dat zegt de VER ook in het artikel, mensen met een oudere EV (met lagere laadsnelheden) worden "gestraft". Maar ook voor nieuwere EV's geldt hetzelfde, zoals meerdere reacties al aangeven, hoewel je in theorie met 22KW 3-fase kunt laden en je 80KWh accu dan in 4 uur vol zou zijn, wordt dat in de praktijk zelden gehaald. Veel palen zijn nog 11Kw (3-fase 16a) en vaak gaat de snelheid omlaag, als een tweede auto gaat laden. (Of als je pech hebt: zorgt de spike die dat geeft ervoor dat JOUW laadsessie stopt :) ). Maar ook als het vriest b.v., gaat de snelheid fors omlaag.

Dat laadpaalkleven een probleem is. daar is iedereen het over eens, maar een redelijke oplossing, dat is lastiger. Wat mij betreft is een element in elk geval dat het pas ingaat als de auto niet meer daadwerkelijk laadt. En dat de situatie dusdanig is dat het redelijk is te verwachten dat de auto weggehaald wordt.

In de voorbeelden die ik noem is dat niet redelijk (mijn mening). In een woonwijk waar een EV of PHEV het hele weekeinde of een etmaal staat wat mij betreft wel.

Nuance zeg maar, i.p.v. de alomtegenwoordige polarisatie en het zwart-wit denken :)
Not to mention dat auto's die 22kWh kunnen laden op minder dan 1 hand te tellen zijn en zelfs dan nog is het vaak nog een optie op die modellen.
Heb bij AC laden nog weinig tot niks gemerkt van een fors lagere snelheid, die pakt vooralsnog altijd het maximum. Snelladen op DC merk je het inderdaad wel maar afhankelijk van de auto kun je de batterij ook voorverwarmen.
Dit is exact de reden dat ik hem ook nooit meer gebruik. De meeste palen zijn 11kW en daar krijg je met een 1-fase auto natuurlijk ook maar 1/3e van. Als je deze paal dan nog moet delen met een andere auto is dat soms zelfs maar de helft (hier in de buurt de Total palen). Effectief krijg je dan maar 1,8kW aan snelheid. Na 4 uurtjes is dat amper 7kWh in je accu en genoeg om weer 50 kilometer te rijden.
Krijg je wel de "volle" 3,6kW dan heb je 14 kWh in de accu na 4 uurtjes. Dat is voor de Ioniq een halve accu en met dit weer tegen de 100 kilometer range.
Op de 22kWh palen gaat het uiteraard een stuk sneller.

Op veel plekken is het gewoon nodig om met deze auto's en de trage palen langer te parkeren. Om hem tijdens het zwemmen of het pretpark weer te verplaatsen is natuurlijk onzin. Als de auto vol zit zou ik het overwegen maar als er nog niet eens genoeg kilometers zijn om weer naar je volgende bestemming te rijden is dat toch vreemd? Dan laat ik hem gewoon staan, je gebruikt de laadpaal dan gewoon waar hij voor gemaakt is; om te laden.
Je hebt natuurlijk wel een paal die je gebruikt terwijl er misschien meer mensen zijn die willen laden. Maar bij een pretpark o.i.d. zijn ze daar allemaal met dezelfde reden, daar ga je niet na 1 uurtje weer weg. Dan moet je gewoon geluk hebben dat er een paal beschikbaar is.

[Reactie gewijzigd door Headshot_NL op 22 juli 2024 13:20]

Maar waarom zou je dan willen laden bij Shell ? Ik neem even aan dat je niet met een lege accu naar het theater, de bios, het pretpark etc gaat. Dat je een keer per ongeluk leeg aankomt kan gebeuren, maar ik ga er vanuit dat het uitzonderingen zijn. Thuis kun je vast veel goedkoper laden. Mensen met een EV hebben het zo vaal over die actieradius die in de praktijk echt niet zo beperkend is, maar de reacties hier doen met toch anders vermoeden.
Dit scenario is voornamelijk van toepassing op hotels en parkeerterreinen. Daar waar mensen slapen en veel meer auto's zijn dan palen.
Ik heb zelf géén EV en ook geen hybride. Maar ik zie soms in mijn wijk dat mensen de auto de hele dag(soms het weekend) aan de openbare laadpaal hangen. Ik dan dan soms van "Ik laat mijn auto toch ook niet aan de slag van de pomp hangen".

Edit: inderdaad, bij de pomp ben je binnen een minuut klaar.

@Hayte mooi artikel!

[Reactie gewijzigd door yor111 op 22 juli 2024 13:20]

Het verschil met de pomp is natuurlijk dat die in één minuut klaar is. Daar kun je op wachten.
Ik ken mensen waarvan ik verwacht dat ze ook de stekker van de EV vergeten zolang ze de auto niet nodig hebben.
Tja, ik ben zo iemand. En daar moet je het maar mee doen. Of je zet een wekker om af te koppelen, of je betaalt... Hoe vaak ik niet extra betaal omdat ik mijn parkeerapp vergeet uit te zetten...
Beetje off topic. ... toch gebeurt dit bij de benzinepomp ook. Even de auto voor de pomp laten staan om binnen te gaan betalen. Ondertussen in de winkel een half uur twijfelen over welk broodje en drankje er gekocht gaat worden.
Natuurlijk gaat het hier om een heel andere tijdsduur, maar dan staan er ook mensen te wachten en kan er ook geen geld verdiend worden aan de pomp.

Wat Shell hier doet is gewoon het probleem verschuiven. Er zijn genoeg geldige redenen om meer dan 4u te laden.
Aparte vergelijking. Tanken duurt een paar minuten,.laden kan soms een halve dag duren daar ga je niet op zitten wachten.

En als je wilt dat mensen een EV kopen moet je ze niet gaan pesten met dit soort maatregelen.

Maar ik heb het altijd al gezegd, EV is leuk als je een eigen oprit hebt en thuis kunt laden. Anders ben je aan de goden overgeleverd. Ik blijf lekker benzine rijden zolang er nog tankstations zijn.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Marve7929 januari 2024 07:18
Dit heeft toch niets met pesten te maken maar alles met het tegengaan van asociaal gedrag van enkelen die de plek veel langer bezet houden dan nodig? In die tussentijd verdient de aanbieder niets want hij kan aan die paal geen andere klanten bedienen. Veel te vaak wordt een laadpaal als een parkeerplaats gebruikt door er de hele dag of zelfs een weekend te blijven staan. Dat doet natuurlijk niet iedereen maar het gebeurt wel. De (kleine?) groep die dat doet verpest het uiteindelijk voor de rest. En dan nog, je kan gewoon blijven staan maar dan betaal je daarvoor.
Wat een onzin. Als je om 22u bij je hotel aankomt en je haalt pas om 9 uur je auto weg vind ik daar niks asociaal aan ook al is de auto om 3 uur al vol.

Als straks iedereen elektrisch moet rijden, 11 miljoen auto's moet gewoon elke parkeerplek van een lader zijn voorzien. Anders is het niet doenbaar.

Als ik nu mijn auto parkeer ga ik ook niet hem na 4 uur verplaatsen om plek te maken voor een ander. Een laadplek is bij mij ook gewoon een parkeerplek, of zou dat gewoon moeten zijn. Het feit dat laadpaal kleven eem issue is betekent gewoon dat er te weinig laadpalen zijn.

Maargoed elektrisch rijden wordt toch een flop, of dat is het eigenlijk al. Juist door dit soort issues.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Marve7929 januari 2024 09:36
Als je om 22u bij je hotel aankomt en je haalt pas om 9 uur je auto weg vind ik daar niks asociaal aan ook al is de auto om 3 uur al vol.
Je houdt de paal onnodig lang bezet en zorgt ervoor dat iemand die later komt niet kan laden. Dat kost potentieel inkomsten en zorgt voor ontevreden klanten. Ik snap dat het als "onzin" voelt maar vanuit optimale benutting van een laadpaal (uit de ogen van de aanbieder) is het ontmoedigen van laadpaalkleven eigenlijk vrij logisch. Je kan dan komen met "wat een onzin" maar praat je daar niet vooral vanuit je eigen gevoel in plaats van objectief te kijken naar de reden achter deze maatregel?
Als straks iedereen elektrisch moet rijden, 11 miljoen auto's moet gewoon elke parkeerplek van een lader zijn voorzien.
We zijn nog (lang) niet in deze situatie. Wanneer elke plek een laadpaal heeft (waarvan ik denk dat dit niet gaat gebeuren) heb je het probleem misschien via die weg opgelost. Tot die tijd is laadpaalkleven een probleem.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 13:20]

Ik vind het bizar dat sommige mensen vinden dat je dan maar om 3 uur 's nachts de wekker moet zetten om je auto te verplaatsen. Als dat de norm wordt vergeet het dan maar met elektrisch rijden.

Soms zit je zelfs in een situatie waarin het niet kan. Bijv als je met een slapende baby zit ofzo en je bent alleen thuis. Dan ga ik echt niet die baby alleen laten om de auto te verzetten. 8)7

Het is gewoon volslagen kansloos, heel dat batterij elektrisch rijden. Buiten dat het stroomnet al vol zit en dan nog dit soort problemen. Wie heeft daar zin in? Ik geef je op een briefje, zodra de subsidies stoppen en je gewoon volle bak MRB gaat betalen koopt iedereen weer een benzine.
Ik vind het bizar dat EV rijders zeggen dat gedragsaanpassingen goed zijn als ze onderweg moeten laden en dat iets langer duurt dan regulier brandstof tanken.

Maar als ze hun gedrag moeten aanpassen en het komt niet uit, dan is het ineens fout/slecht/pesten en weet ik veel. Als je 22.00 aankomt, dan laad je tot 24.00 en dan zet je hem ergens anders neer...

Als je om 22.00 aankomt en je tank is bijna leeg, dan moet je de volgende dag ook tanken.

Het is een laadplek, geen parkeerplek en je ontneemt andere de kans om te laden. En je ontneemt de eigenaar van de laadpaal ook de kans om geld te verdienen.
Terrecht dat ze moeten betalen.
Naja kijk je kunt de volgende dag tanken onderweg, dat kost je 5 minuten. Maar je kunt niet zeggen ik laad wel de volgende dag als je batterij bijna leeg is.

Ik ben het wel eens dat je een soort van bezettingsvergoeding betaalt hoor. Hier waar ik woon in Antwerpen is dat ook maar enkel van 9:00 tot 18:00u geloof ik en dan betaal je geloof ik 1 cent per minuut zolang je auto verbonden is. Dus 's nachts betaal je dat niet. Ik denk niet dat ze van je kunnen verwachten dat je de wekker zet om je auto te verzetten. Dat is onrealistisch dus een soort van tijdsblok lijkt me wel redelijk.

Ook wat de locatie betreft, kleven aan een tankstation of hotel heeft meer impact dan in een gezinswijk waar 's nachts niemand nog inplugt.

Ik ben trouwens geen (godzijdank) EV rijder he, gelukkig heb ik op het laatste moment toch beslist om een plugin hybride te kopen.
Ik vind dat je geen onderscheid moet maken. Ook mijn vrienden kunnen om 21.00 of later langskomen en willen ook kunnen laden.
Het is en blijft een laadplek en geen parkeerplek. als je de EV niet 's nacht wilt weg zetten, dan doe je dat vlak voor het slapen gaan. Nu kom je er er misschien nog mee weg, als je de auto 's nachts laat staan. Met steeds meer EV's is het niet meer dan sociaal dat je de auto weg haalt en anders fors betaalt voor parkeren op een laadplek. Ander zou je ook ICE auto's moeten toestaan op die plekken 's nachts.

Het is echt heel simpel, maar mensen zoeken excuses om hun gedrag te gooed te praten/schrijven
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Marve7929 januari 2024 11:03
Ik vind het bizar dat sommige mensen vinden dat je dan maar om 3 uur 's nachts de wekker moet zetten om je auto te verplaatsen.
Ik weet niet of je op mij doelt maar dat vind ik niet hoor. Ik snap wel dat leveranciers iets tegen paalkleven willen doen. Je kan er ook voor kiezen om op een meer geschikt moment te laden of om de toeslag te accepteren wil je echt langer dan noodzakelijk aan de paal blijven hangen.
Ik snap het argument wat je maakt ter verdediging van de laadpaal aanbieder maar daar zijn de kosten dan weer buitenproportioneel voor. Het verlies voor de laadpaal aanbieder (en dan hebben we het hier over het hotel scenario en niet de weekend klever) is beperkt door de beperkte kans op een nieuwe klant. Combineer dat met een winstmarge op geleverde stroom die bij de meeste palen per uur echt niet boven de 3 euro uitkomt en je komt al snel tot de conclusie dat de aanbieder helemaal niet zo zielig is.

Het inrekening brengen van extra kosten en ontmoedigen van niet winsgevend gebruik van een laadpaal is voor een aanbiederen natuurlijk vrij logisch, net zoals het voor elke aanbieder van wat dan ook logisch is om een zo beperkt mogelijke service zo duur mogelijk te verkopen. Als die servic/prijs-kwaliteitverhouding daardoor bijzonder slecht word is het niet raar daar wat van te vinden als consument.
Elke parkeerplek een laadplek is echt niet nodig hoor :) Naarmate de range toeneemt neemt het aantal keren dat geladen moet worden af. Kijk ik naar mijn eerste generatie Leaf dan was dat bijna 2x per werkdag, mijn huidige Ioniq 28kWh al 2x per week en als ik iets met de huidige range zou kopen mss maar 2 a 3x per maand. Natuurlijk heb je veelrijders die dagelijks vol nodig hebben, maar dat is eerder een uitzondering.
Als je genoeg hebt aan 2/3x per maand laden is een auto met zo'n grote accu juist overkill. Dan verlies je weer op milieu. Dan kun je beter een veel lichtere auto kopen met een kleine accu en dan juist vaker laden.
Ja toch, ik woon zelf in een rijtjeshuis en heb geen eigen oprit. Maar toch, al kan ik dit eigenlijk niet zeggen omdat ik geen EV heb. Zou ik toch wanneer mijn auto is opgeladen, van de openbare laadpaal los maken. Niet om 2:00 snachts natuurlijk. Maar wel om een uur of 22:00. Om de auto gewoon aan de lader te houden is toch uit gemakt? Waarom zou je je auto niet van de lader los maken als deze vol is?
Omdat dat niet altijd lukt? Als je bijv kinderen thuis hebt ofzo of als je moet werken overdag en in meetings zit? Alles moet maar wijken want oh jee de auto is vol en iemand anders wil misschien wel laden. Ik vind dat echt compleet onzinnig en zo inflexibel, dat zijn nou juist dingen waardoor mensen gaan twijfelen of ze een EV of benzine kopen.
Ik heb geen elektrische auto dus ik zal wel onvoldoende in de materie zitten, maar ik begrijp maar heel weinig van het wie-is-wie in dit artikel. Het gaat over Shell, over "laadpaaleigenaren" die hun eigen "tariefstructuur" kunnen toepassen, en over EVBox en Road. Wie is nu wie? Wie biedt welke dienst, en hoe hangen die samen?

Misschien tijd om eens een keer een achtergrondartikel te maken waarin de (kennelijke) chaos in dienstenaanbieders rondom elektrisch laden wordt uitgelegd?
Ik heb wel een EV en ik kan je verzekeren dat het een regelrechte zooi is wat dat betreft.

Je hebt degene die de laadpaal plaatst, je hebt ook nog de laadpaal eigenaar en dan heb je ook nog het software platform waar de laadpaal aan gekoppeld kan worden.

Ik heb dus gehad dat ik probeerde te laden bij een EV-Box laadpaal en probeerde met de qr code bij de laadpaal in de app die bij de laadpalen aangekondigd werd de laadpaal te activeren. Onbekende QR code. Blijkbaar is dat de QR code van EV-Box zelf en heeft niks te maken met het software platform waar de laadpaal vervolgens aan gekoppeld is 8)7

Daarnaast heb je ook allemaal betaalpassen die kortingen of extra fees rekenen. De ene pas doet het wel, de andere niet. De ene heeft wel een fee of korting, de andere weer niet. Je weet gewoon niet wat de kosten zijn vooraf tenzij je 10 minuten lang alles doorleest.

Leuk al die verschillende passen voor eventuele kortingen (maar ook fees), maar het is totaal onoverzichtelijk geworden. En dan heb je nog per pas verschillende abonnementsvormen zoals 50kW/h per maand gratis en dan x prijs per kW/h én een maand abonnement van y, of 100kW/h enz
Ik begrijp de laadpalen met een QR code niet, ook omdat ik vanuit mijn lease bedrijf een RFID TAF gebruik, wat gewoon heel handig is. Ik wil mijn telefoon niet pakken (of een nog een app installeren, of bij die van mijn vrouw). Zo kan ik een RFID TAG ook makkelijk aan mijn vrouw meegeven voor onderweg.

De opzet is heel simpel en niet zo moeilijk als je denkt, vanuit het oogpuntlLease auto.

- Je ontvangt een RFID TAG, jouw laadpas.
- Thuis installeer je een laadpaal met een back office functionaliteit (ik heb er een met RFID lezer met een G4 modem).
- Als particulier ga je opzoek naar een backoffice provider, in mijn geval: Road (E-Flux), registreer je paal, voor mijn paal ontvang ik een GSM SIM, configureer het en klaar en je betaalt ongeveer 5 euro per maand.

Praktijk: Ik moet laden, houd mijn RFID TAG voor de laadpaal en mijn auto laad op. Maandelijks ontvang ik van Road (E-Flux) een geld bedrag voor de gemaakte laadkosten.

Wat Shell nou roept dat Road (E-Flux) extra doorrekent omdat je langer staat te laden, klinkt mij heel vreemd in de oren. Het maakt voor mijn met Road (E-Flux) niets uit of je de stekker 3 weken lang in je auto laat zitten of minuten, de enige kosten is de maandelijkse abonnement.

Volgens mij gooit Road (E-Flux) wel een kleine percentage bovenop de Kwh uur tarief door naar de leasemaatschappij. Dit is waarschijnlijk kennelijk wat Shell bedoelt.
Ik begrijp de laadpalen met een QR code niet, ook omdat ik vanuit mijn lease bedrijf een RFID TAF gebruik, wat gewoon heel handig is.
Je moet eens even buiten Nederland proberen aan een straat laadpaal (bij snellader is het iets beter geregeld) te laden. Grote kans dat je Laadpas niet werkt, je een app moet downloaden en dan een lijst van de laders op die locatie te zien krijgt. Je moet dan één van die laders activeren om te starten met laden. Nou, vaak weet je niet eens waar je naar moet kijken om de juiste in de app te selecteren (of dat de cijfers in de app verkeerd gekoppeld zijn aan de cijfers op de laadpaal ook nog eens). Een QR code is dan vaak handig want die geeft meestal de juiste laadpaal aan waar jij wil laden.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 13:20]

Ik heb juist een Shell Recharge pas voor laden in het buitenland. In ieder geval in Duitsland en België nog geen paal tegengekomen waar ik er niet mee kan laden. Naar die Shell 'pas' heb ik ook nog een LeasePlan Energy pas die veel goedkoper is. gebruik ik zowieso in NL, en probeer ik als eerste in het buitenland. Doet'ie het niet, dan gaat de shell pas er langs.

Tja, dan kost het een beetje meer, maar aan de andere kant: Hoe vaak maar je er nou gebruik van...
In Nederland, België en Duitsland zal dat nog wel meevallen, maar het ging voornamelijk om de qr code bij de laadpalen. Ik gebruik dan geen passen maar de app van de laadpaalaanbieder, omdat de passen die ik heb vaak niet werken (zuidelijk deel van Europa ;) ). Bij een meer volwassen laadpaal infrastructuur heb je daar denk ik een stuk minder last van.

Zelf heb ik ook een shell recharge pas. Tot nu toe heb ik die maar één keer gebruikt bij een ionity snellader. Dat ging goed. Toevallig komt er in de buurt een snellader van shell recharge in de straat waar ik woon, dus ik zal vaker gebruiken. Tenzij de prijs een stuk hoger is dan de lader bij parkeerterrein van een winkel hier in de buurt. Die zijn vaak deels gesubsidieerd door de winkel en heel goedkoop (25cent per kW/h, maximaal 1 1/2 lang laden dat wel).
Bij ons hier in Lienden in 'Winkelcentrum Timmer' laad je voor 19 cent per kW/h, onbeperkte laadduur. 8 plaatsen dacht ik zo (4 dubbele palen).

Maar omdat het zo'n klein dorp is, waar de meesten met een EV wel een eigen oprit hebben, zie je vrijwel nooit iemand aan zo'n paal staan. In ieder geval zijn er al tijd wel een paar plekken vrij.

Zuid Europa kom ik niet met mijn EV (eTron). Voor de ritten naar Italië heb ik nog een V6 TDI staan. :)
Zo, 19 cent per kW/h is goedkoper dan thuis laden voor de meesten (tenzij overcapaciteit door zonnepanelen of lease auto).
Tja, en het parkeren is ook nog gratis. Het leven is goed op het platteland. :)
Mee eens. Neem daarin ook mee wat het kostenverschil is met het vanuit een woning kunnen laden (ook daarin zal veel verschil zitten vermoed ik) en ook eventuele zonnepanelen in de mix.

Ik ben ook geen ervaringsdeskundige maar over 15 jaar zijn we dat allemaal wel, als we door wetgeving en financiële prikkels gedwongen worden om elektrisch te rijden. Over 15 jaar schat ik zo in dat de accijnzen op een liter benzine hoger zullen zijn dan voor een pakje sigaretten.

[Reactie gewijzigd door Tweddy op 22 juli 2024 13:20]

Over 15 jaar rijden we met z'n allen op hydrogen en liggen de EV's op het autokerkhof.
Misschien gaat waterstof voor personenauto's doorbreken maar daar lijkt het nu nog zeer zeker niet op. Wat ik ervan begrijp is dat er een probleem is om aan groene waterstof te komen en het rendement niet eens in de buurt komt van een gewone elektrische auto.
Het rendement is momenteel zeer slecht maar dat geldt ook voor benzine, bij die laatste wordt het meeste omgezet in warmte.

Het voordeel van waterstof is dat je het kunt genereren en opslaan. Stroom die je opwekt moet je direct gebruiken. Er zijn zelfs al zonnepanelen waar je groene waterstof mee kunt aanmaken.

Er zijn nog veel problemen maar die worden in de toekomst wel opgelost. Ik zie batterij echt als een tussenfase, leuk voor nu en voor een select groepje mensen maar te onpraktisch voor iedereen in de toekomst.
Ik hoop het maar normaal gesproken gaat dat oplossen van die problemen niet in 15 jaar leiden tot het volledig overvleugelen van batterij-auto's. Misschien is een horizon van 50 jaar realistischer.
Denk het ook idd maar ik zie ook niet dat over 10 jaar 30%+ van het wagenpark elektrisch is. Of er moet nog een megarevolutie komen mbt accutechniek.
Over 10 jaar komen er in ieder geval geen nieuwe fossiele brandstofauto's meer bij dus vanaf dan gaat het wel hard. Maar al ver daarvoor zal de markt voor nieuwe auto's met een uitlaat snel instorten omdat de afschrijving megahoog gaat zijn en ik durf te wedden dat sterk verhoogde accijnzen op benzine het laatste duwtje gaan geven.
Mwah dat staat ook al op losse schroeven hoor las ik. Het lijkt mij ook totaal niet realistisch die deadline van 2035.
Heb je daar een bron van?
Het zijn dezelfde problemen die 20 jaar geleden ook al werden geconstateerd. Dus nee, ik denk niet dat die de komende jaren opgelost gaan worden. Ik denk dat waterstof beperkt gaat blijven tot niche toepassingen.
Je hebt grofweg 3 partijen:

- degene van wie de laadpaal is
- het bedrijf achter de laadpas
- jijzelf

Als de laadpaal en de laadpas van hetzelfde bedrijf zijn is het vaak simpel. Je kunt het tarief dan in de app van de laadpas zien.

Als de laadpas niet van hetzelfde bedrijf als de laadpaal is zijn er heel veel mogelijkheden:
- je kan er niet opladen
- je betaald tarief van de laadpaal
- je betaald tarief van de laadpaal + fee van de laadpas
- je betaald vast tarief van de laadpas

Vaak is van tevoren niet duidelijk hoeveel je moet betalen. Als je al een prijs ziet, is niet duidelijk hoe de prijs tot stand gekomen is.

Daarnaast kan de prijs op talloze manieren opgebouwd.
- Een abbonement op de laadpas die een lager tarief geeft
- starttarief/administratiekosten
- afrekenen per minuut ipv per kWh
- toeslag als je te lang oplaad
- variabele tarieven afhankelijk van tijdstip
- variabele tarieven op basis van de prijs op de spot market.

Kortom, gewoon een waardeloze rotzooi. Shell Recharge was tot nu toe een verademing. Duidelijke prijzen in de app (maar wel ex BTW prijzen!) en min of meer een flat fee. Dat verandert nu dus.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 22 juli 2024 13:20]

Ik rij zelf een EV en snap deze beslissing totaal niet. Wanneer je een paal blokkeert terwijl je niet meer aan het laden bent snap ik dat er na verloop van tijd een boete geldt. Maar mijn auto krijg ik, met nog 15% batterij, niet vol in 4 uur. Dan blokkeer ik niet, maar neem ik gewoon een dienst af om weer fatsoenlijk van A naar B te komen.
Je gaat ook geen 20 cent per liter extra rekenen als je net halfvol getankt hebt!?

Als ik de reviews van de Recharge App lees zie ik de 1 sterren al voorbij vliegen.
Tot nu toe was ik best tevreden met de Shell pas en app. Toch maar weer meer op zoek naar alternatieven.
de accu hoeft toch niet perse naar 100% te gaan? De meeste autos rijden maar een paar km per dag. Mocht je dat wel nodig hebben dan zou een eigen laadpaal wel fijn zijn.
Een usecase die ik zelf heb gehad is een dagje Amsterdam (vanuit het Oosten) en daarna doorrijden naar een andere plaats waardoor de range van mijn auto niet voldoende was. Dus ik heb in Amsterdam een parkeergarage gevonden met oplaadplekken en heb in iets meer dan 5 uur mijn auto volgeladen. Dat had dus niet gekund zonder "boete" als het aan Shell ligt.
Deze maatregel van Shell treft ook grotendeels deze use-case. Het gaat vooral om semi-publieke laadpunten zoals hotels, parkeergarages e.d. Een dagje naar de stad in een toch al dure parkeergarage of een nachtje weg.

En het gekke is dat laadpalen daar juist bedoeld zijn omdat je toch een langere tijd daar verblijft en die tijd nuttig gebruikt om ook direct je auto op te laden. Raar om dat dan extra te gaan belasten.
Dat is inderdaad juist 1 van de voordelen van een EV: je plugt hem in op een laadplek, gaat je ding doen en als je terugkomt is je auto vol. Behoudens de randfiguren die een paal 24 uur bezet houden is dat juist perfect.

Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat Shell eigenlijk helemaal niet zo gek is op EV's en dat iedereen toch maar vooral fossiele brandstoffen moet blijven tanken ...

EDIT: Zojuist maar even een andere laadpas/tag (Greenchoice) besteld. Fuck Shell.

[Reactie gewijzigd door Arfman op 22 juli 2024 13:20]

In Nederland zijn de meeste laadpalen maar 11 KWh en dan duurt het bij mij zo'n zes uur om van 10 naar 90% te kunnen laden. Als ik op pad ga is dat meestal niet genoeg en dan laad ik bij een snellader bij totdat ik met ongeveer 10% weer thuis kom.
Een eigen laadpunt zou ideaal zijn, maar ik heb geen eigen oprit en tussen huis en straat zit nog een grasstrook van 20 m. Daar mag ik van de gemeente geen kabel over leggen. Ik ben dus afhankelijk van de openbare laadpalen.
Snijden we ons nu niet in de vingers?
Als je na 4 uur laden moet bijbetalen gaat iedereen proberen meteen zodra ze aankomen bij Hotel te laden. Gevolg is een gigantische piek op het stroomnet rond de avond, welke tot ongeveer 22 a 23 uur duurt.
In België heb je juist iets als een piekbelasting, waarbij gepromoot wordt om toch vooral pas de EV 's nachts op te laden.

Kan aan mij liggen, maar ik dacht dat Nederland ook een probleem had met net congestie...
Maar dat probleem is dan juist toch elke dag? Gros komt rond etenstijd aan, kost minimaal 4 uur, dus gaat rustig naar bed, maar vanaf dat moment wanneer de palen vol zijn, niemand die na die tijd nog komt, of zelfs kiest om snachts op te laden, heeft geen laadplek, en dan staat het gros aan de pal de hele nacht een plekje te bezetten die dus had gebruikt kunnen worden door anderen.

Ergens vind ik het wel grappig, alle baten gepakt van EV rijden, nu komen de praktische randzaken wat geld gaat kosten, en nu wordt het allemaal een probleem. Ev is niet rendabel, kan ik net zo goed brandstof gaan rijden, precies.. Het ging nooit om 'de toekomst schoon en mooi', het ging enkel en alleen om het financieel plaatje.
Als je dus geen boete voor lang staan krijgt kan een laadpaal toch gewoon langzamer laden of later beginnen? Als je auto gewoon aan kan geven wanneer je weg wilt dan kan de laadpaal de rest verzinnen. Dan heb je meer spreiding.
En daarom zijn dus in bepaalde gevallen die extra tarieven nodig. Als het enkel gaat om wel / niet aan het laden te zijn gaan mensen weer trucjes verzinnen om een laadpaal maar zo lang mogelijk in gebruik te kunnen kunnen houden, bijvoorbeeld de laadsnelheid te verlagen zodat het extra lang duurt voordat de auto 'vol' zit.

Wat je simpelweg eigenlijk wil is dat laadplekken geen parkeerplekken zijn, maar dat werkt men wel in de hand door parkeerplekken om te bouwen tot laadplekken waar alleen EV's mogen staan (en dan ook direct door sommige EV bezitters die niet op eigen grond kunnen laden 'geclaimed' worden als ware het hun eigen privé parkeerplaats is.

In onze wijk werd dat waarschijnlijk gezien als issue, want een tijd geleden hebben zie er hier meerdere laadplekken gemaakt, die sindsdien eigenlijk altijd wel 'bezet' zijn, lees: er staat een EV, maar het gros van de tijd wordt er niet geladen. Waardoor ze nu bij al die plekken waar een laadpaal eerst 2 plekken reserveeerde voor EV's (via het bekende dubbele pijl onder bord), ze dit nu overal weer terugbrengen tot 1 plek door het onderbord te vervangen.
Anoniem: 345323 @Dennism30 januari 2024 04:55
Dat is vreemd, want juist in Rotterdam is het beleid andersom. Er wordt een laadpaal neergezet, die gaat in eerste instantie slechts voor 1 plek werken, en pas nadat het 'druk' is geworden, haalt men de sticker weg die over de tweede pijl zit en brengt men markering op de grond aan.

Formeel zijn het ook geen parkeerplekken, maar laadplekken. En met V2G wat er aankomt zullen we auto's juist veel vaker aangekoppeld moeten laten.

Ik verwacht dat over 5 jaar er minstens nog 3x zoveel laadplekken zullen zijn, die juist het net gaan helpen stabiliseren. Want alle nieuwe laadpalen zijn V2G ready Ecotap palen, van 22 kWh. Relatief snel laden als het kan, temporiseren als het moet, en teruggeven aan het net als het opportuun is (veel geld oplevert).
Het is trouwens volgens mij (wij laden er nooit), trouwens niet zo dat er geen 2 auto's meer kunnen laden. Enkel dat de 2de plek niet meer gereserveerd is, er mogen dus ook weer niet EV's staan.

V2G is dan weer eigenlijk iets dat ik niet bij openbare laadpalen zou willen zien. Krijg je immers ook weer van die speculanten die gaan proberen een grijpstuiver te verdienen met de auto. Op zich leuk, maar imho zou dat beperkt moeten blijven tot privé laadpalen en niet voor extra parkeer / (ont)laaddruk moeten zorgen binnen de openbare ruimte. Anders krijg je ook weer van die lui die voor een paar dubbeltjes overdag de laadpaal bezet houden om te laden (of thuis laden, want zonnepanelen), om de wagen dan s'nachts weer leeg te laten lopen bij de laadpaal die het meest oplevert terwijl de oprit leeg staat.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 13:20]

Vind het bizar dat dat nog steeds niet kan terwijl de auto wel het weerbericht op kan halen om een accurate energieverbruik in te schatten. Als dat het net een beetje ontlast lijkt me dat een kleine moeite vooral als je het combineert met een stukje lerend slim laden zoals bijvoorbeeld door Apple wordt toegepast.
Ergens vind ik het wel grappig, alle baten gepakt van EV rijden, nu komen de praktische randzaken wat geld gaat kosten, en nu wordt het allemaal een probleem. Ev is niet rendabel, kan ik net zo goed brandstof gaan rijden, precies.. Het ging nooit om 'de toekomst schoon en mooi', het ging enkel en alleen om het financieel plaatje.
Leuk elke keer die verbazing dat dit gebeurt in Nederland. Heb je eigenlijk verwarming onder je steen? :+
het ging enkel en alleen om het financieel plaatje.
Ja natuurlijk moet het financieel kloppen, dat doet de overheid toch ook met het verhogen van de belasting druk. Ik kan het geld maar 1 keer uitgeven, en zoveel ontvang ik ook weer niet, niemand niet in Nederland.
Elektrisch rijden is nu nog niet voor Jan Modaal man en straks, als je geen keuze meer hebt, ontstaat ook nog een extra tweedeling: die van de eigen oprit/zonnepanelen. Misschien dat marktwerking nog wat verlichting gaat brengen.
De tweedeling is er sowieso, want die met eigen oprit heeft doorgaans een vrijstaand of halfvrijstaand huis, en daardoor wat meer centjes per maand te besteden (normaal gesproken :).

Zo'n oprit brengt naast op eigen aansluiting te kunnen laden ook nog andere voordelen: Zo kun je je camper, speedboot of paardentrailer lekker naast je huis parkeren en hoef je daar geen (dure) stalling voor te zoeken. Vaak heb je dan ook een wat bredere achtertuin, waardoor dat ook weer het nodige extra woongenot brengt. enzovoorts...

Tja, de wereld zit nu eenmaal niet eerlijk in elkaar. Je zult maar in Jemen geboren zijn, of in Iran als vrouw.
Ik krijg over twee weken een escooter, ik denk dat dit wel DE oplossing is voor korte woon werk verkeer afstanden, onder de 20~30km max per rit.

Kom je toch wat frisser aan dan met een e-bike op werk.
"Gratis" Opladen tijdens kantoor uren onder je bureau.

Uiteraard niet voor iedereen een valide oplossing, dat snap ik maar ik denk dat er wel een behoorlijk percentage er financieel beter af is als ze een escooter gaan rijden.
"Gratis" Opladen tijdens kantoor uren onder je bureau.
mja, gedoogd gratis denk ik, want zodra teveel mensen 3.4kW/h gaan trekken van de stekkers onder het bureau heb je al snel een probleem als bedrijf ;)
haha ja dat is zo, ik werk in een heel groot gebouw en het hele dak ligt vol met zonnepanelen :D
Het wordt de hoogste tijd dat er eens wettelijke maatregelen worden genomen. De tarieven per laadpaal en pas zijn totaal onduidelijk en er zijn te veel combinaties om elke keer de goedkoopste combinatie te vinden.
De boetetarieven maken het nog extra onduidelijk.
Overal moet men vooraf duidelijk maken wat de kosten zijn. Bij tankstations moeten ook de prijzen duidelijk aangegeven staan, zodat je voor het tanken de prijs kan zien. Tijdens het tanken loopt er ook netjes een tellertje met liters en euro's mee. Bij het het laden van de EV heb je te maken met palen die geen enkele informatie geven. De app's geven ook lang niet allemaal de (correcte) prijs van een laadsessie en kWh weer. De extra kosten per minuut en boetes bij langer dan x uur aan de laadpaal staan maken het nog moeilijker.

De eerste taak voor de nieuwe minister(s) lijkt mij om eens een einde te maken aan deze wild-west praktijken. De aanbieders gaan hun belofte om meer duidelijkheid in de tarieven te geven duidelijk niet nakomen en zullen het alleen nog erger maken.
Die tarieven per laadpaal probeerde ik ook al helder te krijgen, ik probeerde zelfs op een kaart alle laadpalen met de tarieven te krijgen.

Alleen er zijn er maar heel er weinig (tot niemand?) die duidelijk de locatie met tarieven van hun laadpalen geeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.