V2x is nu nog een ietwat cryptische term, maar de techniek zal in de nabije toekomst mogelijk in iedere auto en laadpaal zitten. Het is de verzamelterm voor elektrische auto's die energie kunnen terugleveren, dankzij een bidirectionele omvormer. Je kunt je auto dan op je huis (v2home), aan je bedrijf (v2business) of aan het elektriciteitsnet (v2grid) koppelen. In Utrecht loopt al enkele jaren een proef met v2x-deelauto's, waaraan onlangs de Hyundai Ioniq 5 is toegevoegd.
Handig, want een auto krijgt zo een grotere rol dan een voertuig dat je van A naar B brengt. Tijdens het stilstaan kan hij worden ingezet als mobiele energiecentrale. Bijvoorbeeld om overtollige stroom van je zonnepanelen op te slaan, energie in te kopen als het goedkoop is en terug te leveren als het duur is, overbelasting (netcongestie) van het elektriciteitsnet te voorkomen (peak shaving) en als powerbank met stopcontact in the middle of nowhere. Ook tijdens natuurrampen met langdurige stroomstoringen kan de auto je reddende engel zijn; deze kan een gemiddeld huishouden circa een week van stroom voorzien, wat aanmerkelijk langer is dan een gemiddelde thuisaccu.
De techniek bestaat al een tijdje, maar wordt in de praktijk nog amper ingezet. De Nissan Leaf biedt al v2x-functionaliteit sinds 2014, maar werkt op basis van verouderde protocollen, zijnde een Chademo-connector en een DC-laadpaal. De bidirectionele omvormer zit in dat geval dus niet in de auto, maar in de laadpaal, die mede daardoor groter en fors duurder is. Tegelijkertijd zien we wel veel nieuwe ontwikkelingen op dit vlak. Op Nissan na moesten autofabrikanten tijdens de productie van ons vorige artikel over vehicle-to-grid in 2020 ons vaak een concreet antwoord schuldig blijven. De techniek werd in pilots ingezet, maar fabrikanten lieten niets weten over plannen om bidirectionele omvormers standaard, of als optie, in auto's te integreren. Wanneer er vraag uit de markt zou zijn, zouden ze alsnog hiermee kunnen beginnen, zo was de algemene respons.
:strip_exif()/i/2005120812.jpeg?f=imagenormal)
Die vraag, of ieder geval interesse, lijkt er wel te zijn. Een overgrote meerderheid van de respondenten van een recent Australisch onderzoek gaf aan dat zij v2x-functionaliteit wilden in hun toekomstige elektrische auto. Onder bestaande EV-rijders was dit maar liefst 72 procent en onder mensen die nog niet elektrisch reden, een ruime 66 procent. Ook op sociale media worden er dagelijks vragen over gesteld: "Ik wil een EV voor v2h, waar kan ik die kopen?"
Dat lijkt nu ook de automakers tot actie te bewegen, want onlangs zagen we veel nieuwe EV's met vehicle-to-load (v2l). Deze beschikken over een bidirectionele omvormer, die stroom kan terugleveren. In eerste instantie is de functionaliteit bedoeld voor een stopcontact aan boord of een adapter in de laadpoort, maar hardwarematig zijn ze in principe ook geschikt voor v2h of v2g. Ondanks deze ontwikkelingen is het nu nog net te vroeg om een kant-en-klare v2x-set te bestellen. In dit artikel bekijken we welke ontwikkelingen er zijn, waar de knelpunten zitten en wat we op korte en (middel)lange termijn kunnen verwachten.