Gebruikers van Kia's EV9 moeten deze elektrische auto vanaf volgend jaar ook als thuisaccu kunnen inzetten. Daarvoor werkt de Nederlandse tak van de autofabrikant onder meer samen met energieleverancier Vattenfall en laadpaalbeheerplatform Road.
Kia zegt dat het voor het bidirectionele laden laadpalen gaat aanbieden aan klanten. De EV9 ondersteunt bidirectioneel laden op basis van AC. Andere EV's, zoals recente Volkswagens, ondersteunen bidirectioneel laden op basis van DC. DC-bidirectionele laders zijn duurder dan AC-laders. Het is niet bekend of de EV9-modellen een update nodig hebben voordat ze aan v2h kunnen doen. De v2h-functie wordt onderdeel van Kia Charge. Naast de EV9 moeten de toekomstige EV3-, EV4- en EV5-modellen v2h en v2g ondersteunen.
De autofabrikant zegt voor v2h te samenwerken met laadpaalbeheerplatform Road, ook bekend als E-Flux. Dit platform wordt onderdeel van Charge en werkt met zowel openbare als particuliere laadpalen. Met Charge kunnen gebruikers ook 'slim laden' en bijvoorbeeld goedkoper laden tijdens daluren, mits de klant een dynamisch prijzencontract heeft met de energieleverancier.
Kia wil het Charge-aanbod uitbreiden, waardoor het 'uiteindelijk' mogelijk moet worden om naast de auto ook een thuislaadpunt, zonnepanelen, een energiecontract en een thuisaccu af te nemen bij het bedrijf. Op termijn moet ook v2g mogelijk worden, waarmee de auto kan terugleveren aan het energienet. Met v2h en v2g kan een auto helpen bij netcongestie door energie terug te leveren als er meer vraag is en juist elektriciteit op te slaan als er een overschot is aan duurzame energie. Tweakers schreef eerder een achtergrondartikel over vehicle-to-home/grid. Auke Hoekstra, onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven, gaf bij Kia's presentatie van v2h aan dat als alle auto's elektrisch zijn en een op de vijf uitgerust is met v2g, dit 'op termijn' netcongestie zou voorkomen.
:strip_exif()/i/2006299934.jpeg?f=imagenormal)