Kia wil vanaf volgend jaar in Nederland EV9 als thuisaccu en v2h mogelijk maken

Gebruikers van Kia's EV9 moeten deze elektrische auto vanaf volgend jaar ook als thuisaccu kunnen inzetten. Daarvoor werkt de Nederlandse tak van de autofabrikant onder meer samen met energieleverancier Vattenfall en laadpaalbeheerplatform Road.

Kia zegt dat het voor het bidirectionele laden laadpalen gaat aanbieden aan klanten. De EV9 ondersteunt bidirectioneel laden op basis van AC. Andere EV's, zoals recente Volkswagens, ondersteunen bidirectioneel laden op basis van DC. DC-bidirectionele laders zijn duurder dan AC-laders. Het is niet bekend of de EV9-modellen een update nodig hebben voordat ze aan v2h kunnen doen. De v2h-functie wordt onderdeel van Kia Charge. Naast de EV9 moeten de toekomstige EV3-, EV4- en EV5-modellen v2h en v2g ondersteunen.

De autofabrikant zegt voor v2h te samenwerken met laadpaalbeheerplatform Road, ook bekend als E-Flux. Dit platform wordt onderdeel van Charge en werkt met zowel openbare als particuliere laadpalen. Met Charge kunnen gebruikers ook 'slim laden' en bijvoorbeeld goedkoper laden tijdens daluren, mits de klant een dynamisch prijzencontract heeft met de energieleverancier.

Kia wil het Charge-aanbod uitbreiden, waardoor het 'uiteindelijk' mogelijk moet worden om naast de auto ook een thuislaadpunt, zonnepanelen, een energiecontract en een thuisaccu af te nemen bij het bedrijf. Op termijn moet ook v2g mogelijk worden, waarmee de auto kan terugleveren aan het energienet. Met v2h en v2g kan een auto helpen bij netcongestie door energie terug te leveren als er meer vraag is en juist elektriciteit op te slaan als er een overschot is aan duurzame energie. Tweakers schreef eerder een achtergrondartikel over vehicle-to-home/grid. Auke Hoekstra, onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven, gaf bij Kia's presentatie van v2h aan dat als alle auto's elektrisch zijn en een op de vijf uitgerust is met v2g, dit 'op termijn' netcongestie zou voorkomen.

Kia EV9
Kia EV9

Door Hayte Hugo

Redacteur

13-12-2023 • 14:00

183

Lees meer

Reacties (183)

183
182
56
2
0
98
Wijzig sortering
Was het niet zo dat bidirectioneel AC laden nog niet mag in Nederland? Onder andere Coolblue heeft haar lader softwarematig afgegrendeld. :?
Volgens mij is het niet gek veel anders als mijn thuisbatterij en dat mag ook gewoon. Je moet wel een inverter hebben die stopt op het moment dat het net weg valt.

Mijn inverter heeft voor die momenten een aparte aansluiting naar een relais dat dan de connectie met het net helemaal verbreekt. Ik ga bij stroomuitval dus "off-grid" verder met alleen de stroom van mijn zonnepanelen en wat er eventueel nog in de batterij zit. Op een redelijke lente dag is dit samen meer dan voldoende om lekker de vriezer koel te houden zodat de boel niet bederft.
Op een redelijke lente dag is dit samen meer dan voldoende om lekker de vriezer koel te houden zodat de boel niet bederft.
Advocaat van de duivel hier.
Een moderne vriezer kan met redelijk gemak 24h zonder stroom voor het ontdooid.
Een moderne vriezer koelkast combinatie met een energielabel A gebruikt dan ook gemiddeld maar 0,3kWh per dag (108kWh per jaar). Dus voor het stabiliseren van de grid zet het niet zo veel zoden aan de dijk om dit uit te zetten. Ook als backup accu heb je maar een klein exemplaar nodig.
Haha ik wilde net hetzelfde zeggen. Ik heb ook nog niet vaak meegemaakt dat ik langer dan 24 uur zonder stroom zat. Ik ben hier al 44 jaar en eigenlijk nog nooit.
Het komt idd niet vaak voor, maar toch wel lekker om te weten dat alles doordraait wat er ook gebeurd. Met de huidige overbelasting van het net op sommige momenten en iedereen die van het gas moet ga ik er niet vanuit dat het net zo stabiel zal blijven als we dat al jaren gewend zijn.
In de Bommelerwaard vloog in 2007 een apache tegen de hoogspanningskabels en was er 3 dagen geen stroom.

Nu zijn er extra kabels, maar goed, het bewijst wel dat het kan gebeuren ook al is de kans heel klein.
En de volgende vraag is dan natuurlijk, hoeveel mag het opvangen van een dergelijke zeldzame uitval kosten. :) ga je daar op inzetten als consument?

Op de korte termijn is handelen met stroom best leuk, maar om daar je relatief prijzige autoaccu voor te gebruiken.. ik denk niet dat dat geld oplevert.

Aan de andere kant, prettig als het kan, en we misschien ons net een beetje kunnen balanceren met veel “kleine” accu’s.
Klopt ik was toen in Zaltbommel of all places voor die hele week. Terwijl ik daar echt nooit kwam. Toevalliger dan dat werd het niet
Volgende keer ff beter opletten waar je vliegt svp
Ja sorry, ik was een beetje dom. :D
En daar is de verzekering voor.
Nou ik wel, ok, geen netbeheerder die uitviel, maar een kapotte interne trafo. Het leverde wel een enorme puinhoop op
sure, dat kan misschien, maar waarom gokken? Sowieso staat er wel meer in mijn huis wat permanent stroom nodig heeft zoals bijvoorbeeld mijn aquarium vol tropische vissen. Heb er sowieso over zitten denken om permanent in "off-grid" modus te gaan draaien met het huis en dan de batterijen te vullen vanaf het net. Dit zorgt voor "schonere" stroom en is goed voor het behoud van je apparatuur.
Dan slijt je je batterijen wel onnodig.
Misschien ook een idee om het specifiek te doen voor apparaten die je direct in DC kan voeden vanaf de batterij.
Hoe zie je dat gebeuren?
Ik mag toch hopen dat je daar gewoon een goede UPS voor hebt staan onder het aquarium zoals de meeste pro’s hebben met vissen.

Nu koelt een beetje aquarium ook niet zomaar af maar ook de apparatuur in of voor het water kan stuk gaan natuurlijk, dat vang je niet op met een UPS.
Die UPS heb ik dus via mijn inverter en batterijen op mijn hele huis op deze manier.

Dit leek me efficiënter als overal kleine upsen rondstrooien. Heb nu 12.5kw aan batterijen staan, in de zomer slaan deze ook mooi de energie uit de zonnepanelen op voor eigen gebruik en bij stroomuitval functioneert dit systeem als ups voor de hele hut.
Of je werkt regelmatig thuis, laadt je auto op via zonnepanelen (we gaan even voor de maximale ervaring) en levert in de avond en nacht het opgewekte weer terug naar het net voor gebruik.

Vraag: waarom zou je dan een auto neerzetten als je 'm toch niet gebruikt?
antwoord: veel mensen hebben een auto omdat ze flexibel willen zijn. Voor die paar keren per week om even iets te halen, iemand naar de trein te brengen of iets zwaars te vervoeren. Een thuisaccu is dan niet nodig: dat doet de thuisaccu op wielen :)
Plus: veel huishoudens hebben meerdere auto's. Dat gaan steeds meer twee of drie electrische auto's worden, waarbij de kans dat er eentje gewoon thuis staat steeds groter wordt.
Bovendien, als je twee auto's hebt en je kunt flink besparen door een auto als thuisaccu te gebruiken, dan wordt je opeens erg creatief met carpoolen, thuiswerken, andere werktijden etc.
Wij hebben twee auto's waarvan één dagelijks gebruikt wordt maar mijn eigen wagen staat eigenlijk 90% van de tijd op de oprit. Voordeel van op enkele minuten te voet van het werk te wonen.
Eigenlijk is het financieel niet te verantwoorden dat de auto er staat maar het is een luxe die toch nu en dan van pas komt.

Maar het is financieel nog minder te verantwoorden om een EV van 70.000 euro (ik vind momenteel enkel EV9 bij Kia België) op de oprit te laten staan als thuisbatterij dan om een benzine auto van 20.000 euro en thuisbatterij van 5.000 euro aan te schaffen.
Dat laatste dat klopt, maar je beschrijft in je eerste paragraaf dat er dus al een thuisbatterij op je oprit staat. Je bent kennelijk toch in die situatie belandt. Stel dat je nu weer zou moeten kiezen en je kunt voor 70.000 euro een auto kopen die geld oplevert terwijl hij op het pad staat? Dat is hetzelfde als subsidie krijgen op je EV.
Nee nee, op mijn oprit staat nu 90% van de tijd een auto met verbrandingsmotor. En al is die veel goedkoper dan een EV, dan nog is het eigenlijk financieel niet echt te verantwoorden.

Maar als die aan vervanging toe is, dan is de keuze een EV van 70.000 en de combo ICE auto/thuisbatterij voor 25.000 euro, dan is de keuze eigenlijk snel gemaakt.

Waarom 45.000 euro meer uitgeven aan een EV als een thuisbatterij mij ook geld oplevert

Hopelijk is dat iets duidelijker omschreven
Je hebt gelijk. Ik vermoed alleen dat het op temperatuur houden van de vriezer netto minder stroom verbruikt dan de vriezer laten opwarmen en weer aanzetten wanneer het net er weer is.
Weet je dat zeker? Ik had een stroomstoring van 8 uur en toen de vriezer weer aan ging, gaf-ie 7C aan (niet -7C)
Dan heb je een slecht geïsoleerde diepvriezer.
Dat ligt erg aan de vriezer. Een Liebherr kan makkelijk 24 uur aan.

Mijn “bijvriezer” van Inventum geeft aan 10 uur stroomloos te kunnen zijn.

Verschil in deze was alleen dat m’n Inventum 179€ koste en de big boy in de keuken ook een groot deel op de hardware factuur van de keuken was.
Een hele slechte. Je moet de deur ook dichtdoen :P
@themadone Welke inverter gebruik jij en i.c.m. met wat voor merk en type relais?
Inverter: Growatt Hybrid SPH 10000

Relais: Growatt ATS-T (Automatic Transfer Switch 3-fase)
Ik heb hier nu APS Micro inverters maar geen andere voorzieningen. Ik ga hier van het weekend mee aan de slag. Dank je voor de info!
En hoe vaak hebben we een stroomuitval in Nederland die erg lang duurt? We hebben één van de, zo niet meest, betrouwbare elektriciteitsnet in de wereld.
Wacht maar tot iedereen elektrisch moet met alles. Het net is hier verre van klaar voor, maar we gaan ondertussen gewoon lekker verder.

We hadden ook ooit het beste wegennet, zit tegenwoordig vol gaten. Er is een verandering gaande die ik niet rustig ga afwachten. Noem me maar wat je wilt, maar ik ben graag voorbereid.

En sowieso is de UPS functie maar bijvangst, primaire doel is opvangen afschaffing saldering en het levert nu al geld op door de batterijen in de nacht op daltarief te laten vullen van de grid en dit overdag te verbruiken.
Ik dacht ook dat het illegaal is omdat de belastingconstructie nog niet rond is;

Je kan bijv met lease laadpas van je baas elke dag gaan laden en dan je huis op die stroom draaien. Maar dat is dan verkapt salaris.

En neem dan bijv een mix; dan is de vraag, de energie in je batterij, hoeveel is dan betaald door je baas en hoeveel van je eigen zonnepanelen?

En wat als autos overal waar ze aankoppelen slim gaan leveren en afnemen? De energie gaat dan een grote mix zijn. Wie betaald dan wat, en vooral wie betaald waarover belasting?

Gezien de staat van de belastingdienst zou dit nog wel eens lang kunnen gaan duren…
Als het aan de Belastingdienst ligt, moet je waarschijnlijk belasting betalen over het rendement wat je maakt met terugleveren.....
Ja dat is mogelijk. Je kunt daar wat voordeel uit halen, maar vast niet veel. Maar er moeten regels zijn.

Maar als we/iemand zich drukt maakt om dit soort dingen. Waarom zijn boetes bij zakelijk leasen dan bruto?
Je kan natuurlijk van alles , zo heb ik een privé ev, en had daar naast een lease. Gebruik gewoon twee passen waarbij ik een zelf betaalde. Lijkt me niet echt snugger om een paar euro van je werkgever te gaan stelen.
Is dat belastingtechnisch niet gedekt door de bijtelling? Je betaalt in 5 jaar inkomstenbelasting over meer dan de gehele aanschafwaarde van de auto.

Dat je werkgever er niet blij mee is dat je de accu voor deze doeleinden gebruikt kan ik begrijpen. Ik neem ook aan dat dat in de leasevoorwaarden is opgenomen.
Zal je werkgever een zorg zijn, maar de leasemij vindt het wellicht minder leuk (afschrijving is nml de grootste kostenpost van de auto).
Waarom zou AC niet mogen en DC wel dan? Uiteindelijk wordt de stroom van je zonnepanelen toch ook gewoon als AC terug op het net gezet?

Misschien refereer jij meer aan de belastingregels? Er zijn discussies geweest over het opslaan en later teruglevering van energie waarbij er meermaals energiebelasting betaald moest worden. Voor zover ik weet zijn de regels daaromtrent inmiddels aangepast zodat er voor dezelfde stroom nog maar één keer energiebelasting betaald hoeft te worden.
Buiten het feit dat het in Nederland nog niet mag, vraag ik mij ook af of dit wel verstandig is.
De accu van een elektrische auto lijdt al enorm door het rijden met de auto. Is het dan wel verstandig om deze ook nog eens te gebruiken voor je huis op te laten draaien?

Wel goedkoop natuurlijk als je op je werk gratis kunt laden en dit dan mee naar huis nemen en daar gebruiken om alles op te doen. Al lijkt het me ook weer een behoorlijke aanslag op de accu om je huis er dan weer mee te verwarmen...
Een huis verbruikt op een dag een stuk minder energie dan het rijden met de auto gemiddeld nodig heeft. De auto zal ook niet de enige leverancier zijn, maar een aanvulling. 5 kWh ~ 10 kWh leveren verspreid over een dag is voor een 60 kWh accu redelijk peanuts. :)

[Reactie gewijzigd door Ultraman op 22 juli 2024 16:16]

Aan de andere kant; een gasloos huis met warmtepomp kan op een strenge winterdag zomaar 35kWh verbruiken. Dan is er wellicht toch serieuze impact op de accu

-edit-
wellicht niet goed verwoord; ik heb geen idee van de load op de accu en de consequentie voor de degradatie. Probeerde alleen aan te geven dat het verbruik van een gasloos huis op dagbasis een stuk hoger kan liggen dan 5kWh.

[Reactie gewijzigd door cheiron op 22 juli 2024 16:16]

Voor de beeldvorming, zo'n accu heeft vaak een capaciteit van zo'n 60 kWh en je kunt er dan zo'n 350 km mee rijden (natte vinger aantallen). Dat wil zeggen dat die 35 kWh voor de warmtepomp gedurende de dag gelijk zou staan aan 205 km rondrijden op een heel rustig tempo.

Als je dat elke dag doet dan heeft dat natuurlijk impact op de accu. Echter, de impact is het grootst bij extremen: snel laden, snel ontladen, diep ontladen (<20%) of diep opladen (>80%). In het voorbeeld van deze strenge winterdag kan je binnen al die grenzen blijven om de impact verder te beperken. Je moet de auto natuurlijk ook wel weer 35 kWh opladen, dit zou je gedurende een aantal van de gunstigste uren van de dag doen. Gedurende 3 uur is dat ongeveer de 11 kW die een gemiddelde langzame laadpaal levert, dus dat is ook niet extra spannend.

Zo moet je het dus zien. Slijtage van de accu moet het waard zijn, maar wanneer is het gebruik ervan geoorloofd? Ik zou in ieder geval liever 1 accupack wat sneller slijten, dan twee aparte accupacks hebben die afzonderlijk van elkaar langezamer slijten. Ik kan zo namelijk eerder weer over op een nieuwere technologie die misschien zuiniger is, en heb in totaal 2x zo weinig accu's tegelijk nodig.
Is dat zo? 35 kWh per dag is 1.5kW. Dat is net wel of niet 10% van de load die een auto accu op de snelweg ziet bijvoorbeeld.

Ik denk dat de gemiddelde EV vanwege de hoge piekbelastingen van een voertuig juist veel geschikter is als thuis accu dan de gemiddelde thuis accu.

Als ik in mijn eigen energie logs terug kijk naar afgelopen 10 december heb ik toen 11.1 kWh van het net getrokken. Dat is equivalent aan ~73 km vrij zuinig snelweg gebruik. x 365 is dat 26000 kilometer per jaar. Dat betekent dat ik ongeveer net zo veel "thuis accu slijtage" aan mijn EV zou hebben als reguliere slijtage met mijn huidige gebruik. Ofwel, de accu slijt daardoor dubbel zo hard ervanuit gaande dat de accu net zo hard slijt bij 1,5kW als 15kW, wat ik betwijfel.
Ik denk dat dat een acceptabele trade off is. Een thuis accu zou je anders los moeten kopen en bovendien ook ergens laten. Een plek voor je auto heb je al ergens in de straat/op je oprit. En mocht je thuis accu vlam vatten dan brandt met een beetje geluk alleen je auto af en niet je huis.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 16:16]

Bij 15kW zit je nog steeds maar rond de 0.2 a 0.3C waarde van de cellen (indien het een redelijk grote accu is, zeg 72kwh). Het zal dan nog wel meevallen qua slijtage tov 1.5kw.
Ter indicatie: Een beetje optrekken trekt al snel 60 a 70kw.
Eigenlijk weten we nog niet zo heel erg veel van de slijtage van accu's. Wat ik wel weet is dat een accu harder slijt wanneer deze erg warm wordt. Goed koelen bij hoge kW belasting is dus essentieel!
Daarnaast hoorde ik jaren geleden al van Alphen, dat ze de grid accu's (voor local storage) toch vooral tussen de 60% en 80% SoC probeerden te houden. Als je dat kunt en ze niet te warm worden, dan slijten accu's eigenlijk vrijwel niet meer nadat ze de eerste 10% van hun capaciteit al verloren hebben.
Dit zie je overigens ook terug bij de data die Maarten Steinbuch (Prof TU/E) al jaren verzameld van Tesla rijders. Bijna allemaal verliezen tot 10% capaciteit en daarna bijna niks meer.
Mwoah, 1,5kWh gemiddeld per uur is echt niet zo spannend voor die accu.
Even flauw doen: 1,5 kWh is niet per uur - je bedoeld 1,5 kW per uur.

I stand corrected :)

[Reactie gewijzigd door mixil op 22 juli 2024 16:16]

Het klinkt een beetje raar maar is wel correct. 1.5kW gemiddeld over een periode van een uur is hetzelfde als een gemiddeld verbruik van 1.5kWh per uur.

1.5kW per uur is geen correcte uitspraak. Een vermogen (kW) gaat niet 'per' tijdseenheid (uur) maar is een instantaan getal.
Ik woon in Noorwegen waar het opwarmen van alles lekker electrisch gaat. Ik heb in de maand december al 510 kWh verbruikt voor 70m2 met energielabel F of G. Dus dan trek je in een dag wel die auto leeg :+

[Reactie gewijzigd door Menesis op 22 juli 2024 16:16]

Denk dat je dat dan kijkt naar de huidige huishoudens die nog gas gebruiken ofzo.
Als ik in de winter het huis warm wil houden zonder gas ben ik per dag een klein 30kwh kwijt als het niet meer is.

Daarnaast heb ik zonnenpanelen en ik weet niet of je het weer in de gaten hebt gehouden de laatste weken maar die panelen doen niet heel veel momenteel.
Ik heb er 13 op het dak liggen op een gunstige plek zonder dat iets in de weg staat en veel meer dan 1kw per dag haal ik al weken niet meer -_-

Ik rijd een EV met een 38kw accupakket.
Deze zou ik dus in 1 dag leegtrekken als het een beetje koud is buiten.

Daarnaast heb je in de winter niets aan een thuisaccu als je niets opwekt.
Thuis accus hebben echt 0 nut voor de gemiddelde huishouden die volledig over gaat op stroom en gas zo goed als niet gebruikt.
Die accus worden pas interessant als je voor een goede prijs een solid state accu aan je muur kunt plakken van 80kw ofzo.
Dan heb je er ook echt wat aan.
Paar dagen geleden toen het flink kouder was, 40 kWh verbruikt, dat is een oud vrijstaand huis inclusief warmtepomp.
Alleen onze warmtepomp trekt zo 40 kWh op een koude winterdag. Dat is meer dan de 30 kWh capaciteit van onze eGolf en laden we zeker niet dagelijks.
Ik denk dat werkgevers hier heel erg snel wat op gaan verzinnen..... Nederlanders waren al erg goed in het stelen van toiletrollen, pennen en muismatten, maar kWh zijn wat duurder.
Je kunt dus gewoon voorspellen wat er gaat gebeuren: de hoeveelheid kWh die je mag laden van je baas wordt gelimiteerd.
Een simpele methode is bijvoorbeeld om aan het eind van het jaar het aantal kWh te berekenen dat je op basis van je km-stand hebt gereden en alles wat je meer hebt geladen betaal je gewoon bij.
Of de werkgever maakt het niet zoveel uit en dan laad je gratis op kantoor en thuis weer ontladen.
En de netbeheerder/energiemaatschappij ziet niet of jij een windmolen, zonnepanelen of een V2G/V2L auto aan het net hebt hangen.

Maar ik denk dat die 5 kWh ook niet het probleem zijn voor de auto, maar als jij jouw warmtepomp, kookplaat, afzuiging, wasmachine en droger een weekend laat draaien op de auto, dan ga je er toch wel iets van merken.
En de accu's van de auto hebben ook een beperkte levensduur met het aantal keer laden en ontladen. Ik denk dat een hoop lease-rijders hier dankbaar gebruik van gaan maken...
Ik denk zeker dat je slijtage gaat merken aan de auto accu. Op een zonnige lentedag kan ik best wel eens 70-100kWh produceren.

Mijn eigen model 3 heeft in 4 jaar tijd en 140k km nog 85% capaciteit over.
Dat vind ik wel apart... Moet zeggen dat ik er niet heel erg in zit want ik rij te weinig en heb ook geen geld voor een ev dus verdiep me er ook niet zo in, maar ik hoor over het algemeen juist dat die accu pakketten van Tesla niet kapot te krijgen zouden zijn en eerder een miljoen km zouden halen of zo. Enige ev's waar ik eerder zo'n slijtage over gehoord heb zijn de eerste modellen van andere fabrikanten die geen koeling in de accu cellen ingebouwd hadden.
Dan ga je er wel vanuit dat je die hoeveelheden energie ook in de accu kwijt kunt, en dat kan op dag 1 misschien wel maar tenzij je ook weer evenveel verbruikt zit de auto op dag 2 al vol.
Dat is extreem veel, veel meer dan de gemiddelde Tesla. Wat doe jij anders?
Ik ben natuurlijk maar n = 1 en ik heb een 2019 model, waarbij het fabricage proces enorm is afgeraffeld.

Verder ben ik niet extreem netjes omgegaan met de accu. Soms doorrijden tot < 5% en dan daarna aan de snellader tot 100% omdat we de stop combineren met eten
Op het internet vindt je best wel wat data m.b.t. capaciteitsverlies van Tesla batterijen. De dimensies varieren wat, maar het lijkt erop dat gemiddeld na 7 jaar de capaciteit met 12% afneemt. Tesla zelf komt op 12% na 300.000 km. Leeftijd en km's zijn beide sturend voor die degradatie. Maar jouw afname is, hoe je het ook bekijkt, wel veel.
Zo benieuwd wat nu een nieuwe tesla accu kost. Even een aanname van 10.000 euro das inclusief alles, dus uit en inbouw garantie enzo. Van 100% naar 85% in 4 jaar geeft 15 gedeeld door 4 dat is 3.75% per jaar. Mocht dat liniear lopen dan zit je in 10 jaar dus op 100 - 37.5 = 62,5 dan lijkt mij de batterij wel af kwa range. in 4 jaar 140.000 km geeft 35000 per jaar dus 350.000 in 10 jaar.
Wat gebruikt een tesla 20 kwh per 100 km?
Dus dan zit je op 350.000 delen door 100 = 3500
3500 keer 20 = 70.000 kwh pfff
Ok dus kosten zijn dan 7000 kwh gokje 50cent de kwh dus 3500 euro plus 1000 euro sparen is 4500 euro!!
komt neer op 12,86 cent per kilometer per jaar.
Dit is dus nog zonder wegenbelasting, afschrijving auto, onderhoud en verzekeringen. Ook zal naar zeer grote waarschijnlijkheid kwh prijs alleen maar naar boven gaan. Die zal denk ik richting 1 euro de kwh gaan.
Puur economisch is het dus knap waardeloos een elektrische auto.
Kijk maar naar de accu van je fiets die kost nieuw ook zomaar rond 500 euro. Heb er zelf dan weleens waar 8000 km mee gefiets, maar ja. Het is niet anders.
Praat toch niet zoveel onzin man. De kWh prijs zal juist dalen omdat niet-fossiele energie alleen maar goedkoper wordt. Thuis opladen kan inmiddels alweer voor 0,28€ per kWh en dat na de uitschieters door de oorlog in Oekraïne. De vaste lasten voor een aansluiting zullen wel blijven stijgen, maar de kosten per kWh gaan afnemen of blijven gelijk (door inflatie).

Dan je gezever over de kosten van een accu. De meeste brandstofautos zijn na 300.000 km al volledig afgeschreven en op de sloop beland. Of een accu na 300.000 km 12% van z'n capaciteit heeft verloren is dus volledig oninteressant voor de restwaarde van de auto.
Daarnaast kan het accupakket nog ingezet worden voor lokale grid storage of meer dan 95% van de stoffen kunnen hergebruikt worden voor nieuwe accu's.
Einde pleidooi.
Ha cool. Oke Mijn redernatie is dat er dus minder autoos op fossiele brandstof gaan rijden waardoor de regering belasting inkomsten gaat missen. En dus hun begroting niet meer klopt.
Kijk maar naar wat er gebeurt is met een pakje cigaretten van zeg weet ik het 5 euro vroeger naar boven de 10 nu?
Zou kunnen, maar dat gaat voorlopig nog lang niet gebeuren, anders gaan we nooit van fossiel af.

Roken is slecht voor de mens, dus extra accijns. Maar we willen juist naar all electric, dus gaan voorlopig eerst de belastingen op gas en benzine e.d. omhoog.
Jub wordt de wereld afhankelijk van electriciteit gemaakt. Zo wordt het makkelijk oorlog voeren!!
Kun je ook nog serieus reageren of ben je gewoon wappie?
Hmm alles electrisch dus alles wat electricitei maakt kapot maken. Nogal eenvoudig kortsluitng ergens maken? Alle procesoren kapot door een EMP bom. En dan ligt alles plat........
Misschien denk ik verder vooruit dan jij?
Nou, ik denk dat jij je vooral druk maakt om vanalles en nogwat waar je helemaal geen invloed op hebt. Klinkt niet gezond iig.
Als het de werkgever niet zoveel uithaalt, dat geeft de Fiscus er wel wat om, want het is dan in de basis gewoon loon in natura, dat dus belast dient te worden.
Er zijn nu nog geen regels voor, maar die zullen er wel uiteindelijk gaan komen, zeker als mensen het voor elkaar gaan krijgen hun energie rekening substantieel omlaag gaan brengen.
Denk dat de laadpaal gewoon bijhoudt hoeveel de auto in gaat en hoeveel eruit getrokken wordt. Lijkt me heel simpel.
Dat houd mijn laadpaal al bij. Alleen ben ik net van werkgever gewisseld, en die geven in plaats van een ShellRecharge kaart een Tango Electrict kaart uit. Deze is incompatible met de automatische doorfacturatie van de ShellRecharge backend. Dus ik kan weer alles met de hand gaan declareren elke maand. Er zijn nog heel wat winstpunten te pakken op de interoperabiliteit van laadpalen.

-- edit: typo --

[Reactie gewijzigd door jinxedworld op 22 juli 2024 16:16]

Dat valt nog mee. Mijn werkgever kwam de laadpaal gewoon ophalen na einde dienstverband.

Overigens is ondersteuning van de registratie van de standen in en uit natuurlijk noodzakelijk voor elk V2G standaard. Een werkgever kan eenvoudig een laadpaal faciliteren waar dit wel mogelijk is.
Je kunt niet berekenen wat iemand aan kwh gereden heeft op basis van de KM stand.
mijn auto EV rijd in de zomer tussen de 9 en 11 kwh op 100km maar nu is dat op een slechte dag tussen de 13 en 15.

Dan is mijn auto nog de meest efficiente EV op de markt.
Al die MPV's halen dat verbuik niet eens dus gaan we dan een gemiddelde gebruiken?
Uiteindelijk heb je voldoende prijsverschil nodig om dit interessant te maken.

Maar het alternatief voor V2G/V2H gebruik van een accu is eigenlijk dezelfde accu kopen, maar dan zonder wielen.
Door V2G/V2H zijn er minder (thuis)accu's nodig op andere plekken in het net.

Ik vraag me ook wel af of de wettelijke regelingen voor V2G al wel in orde zijn. Want thuis gratis energie gebruiken die je overdag op je werk hebt geladen dat zal niet de bedoeling zijn. Zonder dat dit verrekent wordt. Vooral de grootste bedrijven betalen eigenlijk geen energie belasting op stroom. Maar voor particulieren is stroom erg zwaar belast
Die energie belasting betaal je in de praktijk wel alleen als je niet voldoende zonnepanelen hebt.
De huidige auto accu is vooral geoptimaliseerd op capaciteit/volume en capaciteit/gewicht verhoudingen en niet op bijvoorbeeld capaciteit/prijs verhouding.
Sodium batterijen zijn bijvoorbeeld iets groter en vooral zwaarder per MWh dan lithium batterijen maar zijn 3x goedkoper voor dezelfde capaciteit (en minder brandgevaarlijk). Deze batterij technologie is al klaar voor massa productie en wordt in China al in goedkope auto's toegepast.
Ik verwacht dan ook dat we eerder dit soort accu's op wijk of huis niveau krijgen in de grond ergens, dan dat we massaal onze auto's hiervoor gaan gebruiken. Je wilt namelijk ook die accu opladen met de zonnepanelen op de huizen als de zon hard schijnt en de kans is redelijk aanwezig dat je dan juist van huis bent.

[Reactie gewijzigd door PV85 op 22 juli 2024 16:16]

Laat overheden maar eens investeren in bedrijven die Solid State accu's produceren.
Daar heb je tenminste wat aan.
Kleiner en meer capaciteit
Ik denk dat we als de accu's echt goedkoop worden thuis accu's en V2G gaan gebruiken.

Voorlopig zitten we nog lang niet op de 20 GW bij 4 uur aan accu's die we ongeveer nodig hebben voor NPE. Dus alles wat er bijkomt en slim gebruikt word is goed.
Ik denk dat het helemaal niet zo'n grote aanslag is op zo'n batterij. Misschien wel zelfs vrij marginaal, gezien autorijden, en accelereren veel meer vermogen van zo'n batterij vraagt dan een huis welke af en toe wat pieken in het gebruik kent, en die pieken zijn ook niet zo groot. Maargoed ik ben geen wetenschapper die dat heeft onderzocht, maar over het algemeen is wel bekend dat snel laden/ontladen meer wear/tear aan een batterij veroorzaakt dat langzaam laden/ontladen.
Er zijn zelfs onderzoeken die aangeven dat het degradatie tegen gaat. Een aangesloten batterij en is een blije batterij want de BMS kan beter zijn werk doen.
Heb je een bron dat het niet mag, want dat is niet logisch. Los van dat er al diverse testen mee gedaan worden mag een thuis-accu toch ook gewoon? Er is technisch geen verschil tussen een thuis-accu en een V2G oplossing, behalve dat er een laadpaal tussen zit als koppelvlak. Verder werkt het in de basis hetzelfde.
En dat is dus wel een substantieel verschil.
Een huisaccu wordt vast aangesloten en ingesteld op het daar geldende E-netwerk.
Een Auto met V2G is ahw portabel en zou theoretisch iedere keer een andere kunnen zijn die aansluit. Zeker indien het een AC lader in de auto betreft, zou een verkeerde V2G het grid kunnen ontregelen, en gevaarlijke situaties voor mens en goed kunnen creeren.
Theoretisch kan het, in de praktijk heb je wel een geschikte laadpaal nodig en heb je waarschijnlijk ook een meldingsplicht net als een PV installatie. Maar mijn vraag blijft: heb je een bron dat het verboden is, want ik kan dat serieus niet vinden. Ik vraag het voor een vriend...
Verwachting is juist de de batterij conditionering beter zal zijn. Nu laad het meerendeel van de EV-gebruikers altijd op naar 100% = niet goed voor batterij.
Met V2G zal je minder vaak op 100% zitten en dus beter voor batterij.

Wat betreft het niet “mogen” in NL dit is een beetje kort door de bocht. Het mag, zie zonnepanelen en thuis batterijen.

Stukje definitie van de gridcodes moet nog officieel gemaakt worden, eerder administratief probleempje.
Ik heb nu 6 jaar een elektrische auto en tot dusverre heb ik geen ernstige degradatie
Wat noem jij enorm lijden? Het wordt steeds duidelijker dat de batterij van de meeste wagens de wagen zelf zal overleven. Er is dus marge om dit mee te doen.
degene die gratis laden op het werk hebben vermoedelijk de auto ook "gratis" van het werk... Het zal hen een worst wezen dat die batterij sneller kapot gaat dan.
Een leaseauto is verre van gratis, als je meer dan 500 km prive rijdt. Je hebt de gemiste inkomsten (een werkgever trekt een bepaalde som geld voor een functie uit en als jij een auto krijgt dan zal dat meestal betekenen dat je minder salaris krijgt) en je hebt de bijtelling. In 2024 gaat die bijtelling voor mij zover omhoog dat het qua TCO over 5 jaar inmiddels aantrekkelijker is om een nieuwe auto te kopen en exploiteren dan diezelfde auto te leasen. Maar ook de afgelopen 5 jaar was een auto zeker niet gratis, ook nooit geweest. Zelfs met 0% bijtelling (of eigenlijk: 100% korting op de bijtelling) is er altijd het gemiste deel aan inkomen.
En die mensen krijgen vaak ook weer een extra vergoeding (mobiliteit) ter grote van hun bijtelling.
Ik rij al meer dan 20 jaar zakelijk en ik heb geen werkgever gezien die de bijtelling compenseert met extra salaris. Het omgekeerde is meestal waar: bij een baan hoort een salaris + mobiliteitsbudget en dat mag je opsouperen met een lease contract of netto laten uitbetalen. Lease en een vergoeding: ik kom het niet tegen.
Het bestaat wel, een goede vriend van mij krijgt zijn volledige bijtelling gecompenseerd.
Maar ik denk zeker niet dat het vaak voorkomt!
Het zal vast wel eens voorkomen. Een voormalig werkgever vroeg mij ooit mijn eigen auto (een beschaafde Honda Civic) weg te doen en een Audi A3 DSG 2.0 te gaan rijden omdat mijn auto bijna uit de lease liep (1 jaar te gaan) en de A3 nog 3 jaar te gaan had en het duurder was dat contract af te kopen. Ik heb aangegeven dat ik dat best wilde maar dat ik geen in had in de extra bijtelling. Dat is toen ook gecompenseerd middels een afdoende bruto loonsverhoging. Was inderdaad geen slechte deal haha, maar het was toen ook een bijzondere situatie.

En ik zie momenteel een trend om lease-autos onaantrekkelijk te maken en vooral in te zetten om een mobiliteitsbudget of gewoon een hoger salaris. Sinds corona zijn sommige werkgevers niet meer zo happig op autos als ze voor de functie niet echt nodig zijn.
In België is de regeling anders. Hier is een lease auto in vergelijking met zelf een auto kopen te omschrijven als "bijna" gratis. Je moet misschien 300 euro loon afstaan...
Noem 300 euro maar gratis, dat is over 5 jaar bijna 20k aan cash-out voor het rijden van een wagen.

Maar je moet ook het deel gederfde inkomsten meetellen. Als een werkgever een functie creëert dan reserveert hij een bepaald budget, daaruit moet hij salaris betalen, je werkplek, belastingen, pensioen, maar ook secundaire voorwaarden zoals een auto, telefoon etc.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen (buitendienst medewerkers die een servicebus moeten rijden) maar verder is een auto van de zaak gewoon een component dat uit het totale budget moet komen. Als jij een auto neemt dan krijg je vaak gewoon minder loon aangeboden dan wanneer je geen auto neemt.

Mijn auto 'kost' mij dus niet alleen de directe cash-out in de vorm van extra ingehouden loonbelasting maar ook het deel salaris dat ik niét krijg wat ik wel potentieel had kunnen onderhandelen als ik geen auto had genomen.

Uiteraard is geen situatie gelijk, maar ik word erg allergisch als mensen met afgunst naar mijn auto kijken en zeggen dat ik die 'gratis' rij, wat dat is dus niet zo. Ik heb het onlangs nog helemaal doorgerekend, een Model 3 gaat bij in 2024 in de lease (onder Nederlands belastingregime en met het bovenstaande over gederfd salaris in acht genomen) zo'n 10.740 euro per jaar kosten. Als ik hem zelf koop en de TCO over 5 jaar bereken dan kom ik op zo'n 9923 euro per jaar uit. Onder het nieuwe 2024 belastingregime is leasen gewoon duurder dan zelf een nieuwe auto financieren en exploiteren.
ehh en hoe werken alle bestaande V2G en zonnepanelen dan ,

die leveren allemaal al AC terug aan het net >?
Ik zou de functie alleen willen eigenlijk als nood oplossing…

Verder is een EV9 een gigantische auto voor mensen die veel met 11tallen doen of grote gezinsplannen hebben - wat een vliegdekschip… jammer dat ze die tech niet in de 6 konden krijgen.

Ik zie meer markt voor Nios wisselbare accu’s bijvoorbeeld. Het bevalt me alleen niet dat je dan de accu ook verplicht moet huren.

Geef dan gewoon 5-7 jaar gebruikersrecht en daarna weer opnieuw betalen. Dat zou voor de vakantie wanneer je dat zou willen gebruiken ideaal zijn. Ook ben je af van het hekelingenpunt dat als de accu stuk is de EV volledig is afgeschreven.

Een autobody gaat namelijk echt wel langer mee dan een accu. Er zit best wat groei in de EV wereld hoor maar de autobranche wil liever wel hebben dat je elke 5-7 jaar een nieuwe auto koopt… dat merk je gewoon met hoe ze zaken op de markt brengen.

Bepaalde merken steken er met kop bovenuit, Tesla destijds met de EV beweging. Nio doet dat nu in mijn ogen met de accu.

Dan is ineens accu degradatie ineens niet meer heel erg, al moeten we wel opletten dat dit niet uit de hand loopt aangezien over 10 jaar de wereld niet vol halve kracht functioneerde accu’s moet liggen. Al zou je die technisch misschien weer kunnen inzetten als thuisaccu. Mja er moet nog genoeg in de wereld gebeuren.
Er zal een levendige markt komen (die is er feitelijk al) voor accu's die qua range niet meer adequaat zijn voor rondrijden in een auto, maar nog prima geschikt zijn om op een andere manier in te zetten. Neem mijn Model3 accu van 75 kWh: zelfs als die na 10 tot 15 jaar (ik roep maar wat) aan vervanging toe is omdat ie nog maar op 50% capaciteit zit dan nog is het ding goud waard om refurb ingezet te worden als thuisaccu. Een beetje accu van 10 kWh zit al snel tegen de 10.000 euro aan (pak hem beet) dus met 35 kWh restcapaciteit is mijn 'oude' Model3 accu gewoon nog tienduizenden euro's waard.
Als de auto industrie dit nou eens zou beseffen en gewoon meewerkt aan het thuisplaatsen van dit soort accu’s door bijvoorbeeld te zorgen voor een makkelijke uitbouw van de accu en de nodige systemen om het verantwoord aan te sluiten kunnen ze heel makkelijk de EVs die niet meer road waardig zijn doorverkopen als thuisaccu.

Een kennis van mij heeft een totaled tesla onder zijn garage liggen. Die heeft een schijntje betaald voor dat wrak 2-3 jaar geleden. Alleen het aansluiten was een hele weg. Jammer dat die dat niet vastgelegd heeft.
Wat is eigenlijk het technische verschil tussen V2H en V2G? Is dat het verschil dat bij V2H het match met mijn verbruik (of wat ik nodig heb) en dat bij V2G het netbeheerder een vraag doet uit mn accu? Of lever ik in beide gevallen gewoon 11 kW en wordt het overtollige het net op gezet (zoals zonnepanelen nu doen dus...)
Vehicle-to-grid betekent letterlijk ‘van voertuig naar het elektriciteitsnet’. Het is een technologie die ervoor zorgt dat elektriciteit niet alleen van het net naar jouw elektrische auto kan stromen, maar dus ook andersom. Dit is handig, omdat elektrische auto’s een grote accu hebben, die een aanzienlijke hoeveelheid energie kunnen opslaan.

Met V2G kan een elektrische auto tijdelijk energie van het net opslaan en, als dat nodig is, weer terugleveren aan het net. Met andere woorden wordt de accu van een elektrische auto, door middel van bidirectioneel laden tussen de auto en het elektriciteitsnet, ook als opslag benut.

[...]

Het concept vehicle-to-home (of V2H) lijkt veel op dat van vehicle-to-grid. Het verschil is dat de energie bij V2H wordt gebruikt om een huis van stroom te voorzien in plaats van terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

Vehicle-to-home geeft huiseigenaren meer controle over hun energieverbruik door ze in staat te stellen om een deel van de stroom die ze gebruiken al tijdens de daluren op te nemen van het net, wanneer de energieprijzen lager zijn.
Zie https://blog.evbox.com/nl-nl/v2g-v2h-verschil

Het één (V2H) levert dus alleen energie aan je eigen huishouden, maar niet aan het net. Terwijl V2G dus ook aan het energienet kan leveren.

V2G kan dus bijdragen aan een stabilisering van het energienet, om netcongestie te voorkomen, zoals het artikel al meldt.
Ja zover was ik ook gekomen. Maar dan verschilt dit dus met zonnepanelen waar dit onderscheid niet bestaat (S2H, S2G, het is in feite altijd S2G dan). Je beschrijft het functionele deel, maar waar zit de techniek voor dit onderscheid, in de laadpaal of in de auto? Dat vroeg ik me dus meer af.
Het verschil zit hem dus puur in hoe de installatie moet worden opgebouwd aan de kant van de woning. Bij V2H mag er dus alleen levering naar de woning mogelijk zijn wanneer de woning geisoleerd is van het net, daar heb je een bijkomende installatie voor nodig die kan detecteren dat de netspanning is weggevallen om op dat moment de woning te isoleren en stroom uit de wagen te trekken voor de woning. Komt de netspanning terug, kan deze mogelijks automagisch de woning terug omschakelen naar netspanning en aan de wagen melden dat deze terug kan laden ipv leveren.

Bij V2G is de setup een heel stuk eenvoudiger omdat je geen scheiding moet regelen.
Goeie vraag, zat me net hetzelfde af te vragen. Hoe regelen ze dat technisch dat het wel naar je eigen verbruikers kan vloeien, maar niet naar het net, dus voorbij je teller?
Niet, dat kan niet. V2H en V2G worden in mijn beleving in de praktijk een beetje door elkaar gebruikt. V2L zou je als een vorm van V2H kunnen zien, als je thuis installatie volledig gescheiden is van een openbaar net: het spreekwoordelijke off-grid hutje op de hei.

Als je installatie met het grid verbonden is dan moeten er maatregelen genomen worden om de batterij af te schakelen als het grid uitvalt. Wil je toch spanning op de huisinstallatie houden dan zul je het zo moeten inregelen dat je installatie van het net wordt afgeschakeld als het grid weg wegvalt.

Maar het komt op dezelfde neer: de auto zet DC spanning via de inverter om in AC spanning en levert het terug aan 'iets', de vraag is wat je vervolgens met dat vermogen doet. Wat natuurlijk wezenlijk anders is als de oplossing waarbij de auto zelf geen inverter gebruikt en puur de DC spanning teruglevert: je zult dan een inverter in je thuis situatie moeten hebben. Dat is weer een beetje te vergelijken met thuisbatterijen die je AC (voor de PV inverter) of DC (na de PV inverter) inkoppelt.
100% zeker weet ik het niet. Maar volgens mij zal V2H vooral vraag gestuurd werken (een apparaat moet de stroom uit je auto trekken simpel gezegd), terwijl voor V2G de auto aanbod gestuurd zal moeten werken (gaat zelf zijn stroom de grid in duwen). Als zonnepanelen stroom opwekken gaan ze die altijd het grid op duwen wanneer dat kan.

Met de juiste laadpaal die ook omvormer functionaliteit heeft om stroom te leven zal elke auto die V2H ondersteunt ook wel V2G kunnen werken gok ik. Als je V2G zou willen zonder tussenkomst van een laadpaal als omvormer (een directe kabel van je meterkast naar je auto dus), dan moet de auto de regelaar daarvoor zelf hebben. <- vervang auto met thuisbatterij en het verhaal veranderd verder niet, de techniek zal zo goed als gelijk zijn.
Het grote verschil is dat bij V2G er een synchronisatie met het net oftewel andere opwekkers dient plaats te vinden. V2H of V2L werkt alleen zonder spanning op de stekker die je aansluit.
Verbazingwekkend dat de EV6 die op hetzelfde platform gebouwd is niet in het lijstje van modellen staat waar deze optie voor beschikbaar komt. Ik ben benieuwd of hier een technische reden voor zou kunnen zijn.
Ehm, als ik dit eerdere artikel van Tweakers zie (tabelletje halverwege pagina), dan staat de EV6 al in de lijst en heeft die dus misschien al V2H?

Dus dat zou in dat geval verklaren dat hij dan hier niet vermeld wordt, aangezien dit artikel gaat over modellen die V2H op dit moment nog niet hebben, maar wel gaan krijgen.

En als hij dan alleen V2L heeft, komt V2H wellicht simpelweg op een later moment naar de EV6, bijvoorbeeld bij de eerstvolgende facelift of nieuwe generatie. Ze kunnen niet alle modellen tegelijk doen.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 16:16]

De EV6 heeft al wel V2L (vehicle to load) op dit moment. V2H nog niet.
En met een beetje tweaken kan je V2L natuurlijk ook al wel gebruiken voor V2H of V2G
Nee, dat gaat niet zomaar.
De V2L omzetter loopt al niet synchroon met het Grid. V2L is eiland bedrijf, wat bij V2G juist niet mag.
EV6 (en Ioniq 5, waar overigens wel een speciale DC-leverende variant van is) leveren vooralsnog alleen terug op basis van AC, er zit een 3600W 230V omvormer in.

Dat kán je aan je huis zetten, mits je ná de hoofdschakelaar invoed en de hoofdschakelaar afsluit, en snapt dat het 16A éénfase is (heb zo laatst thuis door kunnen werken door m'n netwerk, koelkast, en PC aan de auto te zetten toen Enexis een foutje had gemaakt).

Ik zal me er niet over verbazen als andere E-GMP auto's (zoals mijn Ioniq5) óók op basis van DC kunnen gaan terugleveren. De hardware zit er in. Certificering en communicatie is even wat anders. Net zoals via DC laden gaat communicatie op een heel andere, high level methode. Vraag/aanbod zal enkele keren per seconden moeten worden afgestemd, en je zal aan de kant van je woning moeten omvormen naar... whatever de vraag van je huis is. Overdag DC>DC>DC invoeden in de auto (zon, paal, auto), in de avond DC>DC>AC (auto, paal, huisomvormer) uitvoeren. We zien dit nu ook bij zonnepanelen. Eigenlijk zou ik de charme veel sneller een volgend soort 'apparaat' vinden:

"OmvormerMcOmvormereyface Ultra":
- DC in voor zon (meerdere strings) en/of kleinschalige thuis-wind
- DC >OF< AC-in voor een auto of aggregaat
- DC bidirectioneel voor een stationaire accu
- 3x25A AC uit voor invoeding naar woning (met 120 graden faseverschil)
- Zelf interactie met de hoofschakelaar om bij stroomuitval de huidige fasefrequentie door te zetten maar wel het huis af te schakelen van het huis als UPS
- Mogelijkheid om bij terugkeer van netvoeding om te her-synchroniseren op het net voordat er weer wordt ingeschakeld
- programmeerbaar met prioriteiten

Eigenlijk zal dit ook iets betekenen voor de manier waarop een huis als dit op het net staat. Natuurlijk zouden we mikken op net-0 "kabelknip" niveau, maar de combo van 10kWh opslag aan huis, 77kWh in de auto (waarbij we de thuisaccu vaker willen gebruiken dan de auto voor ontladen). Eigen gebruik als prioriteit vóór terugleveren (evt ook de optie om gebruik te triggeren door de legionellarun van het watervat te vervroegen, een watertank is immers ook een soort batterij), dat soort zaken. Om het geheel ook als UPS te willen gebruiken zul je echter meer moeten doen. Iets wat je gedeeltelijk omzeilt door zo veel mogelijk DC>DC te werken. Heck, toen ik mijn Ioniq5 als noodstroom gebruikte wist ik dat ik dat moest afsluiten vóórdat ik het huis weer aansloot, en dus niet écht uninterrupted was.
@Umbrah: dat is allemaal we erg gemakkelijk en kort door de bocht voorgesteld.
Ten eerste het ene DC net is het andere niet; er zijn grote spanningsverschillen, die alleen via een DC/DC omzetter gedaan kunnen worden, mogelijk zelfs geisoleerd voor de veiligheid. Bij die noodzakelijke vermogens is dat geen sinecure.
Ten tweede, als je richting het net wil, zul je nog eens aan allerlei extra eisen moeten voldoen. Echter er zijn al wel solar converters die ook nog een huisbatterij ondersteunen.
Maar om al die vermogens elektronica veilig in huis te installeren en te gebruiken, zal nog wel eens het grootste struikelblok kunnen zijn.
Waarschijnlijk is dit gewoon het eerste model waar ze mee beginnen. Gaat dit goed, dan wordt dit wel uitgebreid.
Joh, da's een oud beestje. Koop eens een nieuwe auto.
Je loopt toch ook niet rond met een telefoon van 3 jaar oud?
Benieuwd welke Zaptec laders dat dan worden? De Go&Pro kunnen dit niet.

Heb zelf een Zaptec Go thuis en de EV9 besteld, helaas hier in Noorwegen nog niks vernomen van V2H/V2G. Ben reuze benieuwd hoe het in praktijk uitpakt daar in Nederland.

Men kan het EV9 topic op GoT volgen hoe dit zal gaan.

Plus, beetje balen dat dit via AC gaat. Is natuurlijk te vroeg om te klagen, maar als het ‘maar’ 3.6 kW is zoals V2L is dat natuurlijk waardeloos voor V2H, er moet (voor mij althans) minimaal 10 kW aan capaciteit zijn om de boel hier ‘redelijk’ te laten draaien. Maargoed, ik ben benieuwd en wacht het af.

Edit: toevoeging

[Reactie gewijzigd door slijkie op 22 juli 2024 16:16]

Hoezo? Het is met nadruk niet bedoeld om offgrid te kunnen draaien, dat mag ook niet eens 'zomaar'. Er zal net als bij een inverter bij panelen op je dak gekeken moeten worden of er überhaupt spanning uit het net komt. Zodra die wegvalt dan moet de inverter onmiddellijk ook afschakelen om te voorkomen dat het net bij een bedoelde afschakeling (bv werkzaamheden of bij storing) toch onder stroom blijft staan vanuit de huizen.

V2h/V2g is vooral bedoeld om goedkoop geladen stroom (overdag van panelen of geladen in goedkope daluren) op dure momenten te gebruiken of zelfs terug te leveren. 3.6 kWh is dan niet heel veel, maar zeker niet zinloos.

Wel bizar dat ze zit koppelen aan een bepaalde leverancier en laadpaalaanbieder. Mijn laadpaal is in beginsel (Easee) ook geschikt voor V2h (Easee belooft dat er een update uit komt tzt) en samen met mijn leverancier Tibber moet dat gewoon kunnen werken: Tibber. (of mijn domotica) detecteert wanneer er teruggeleverd moet worden en start dat via de API van de auto. Waarom dan weer die verplichte koppeling met één bepaalde leverancier?

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 16:16]

Voor mij is het best zinloos, aangezien als dr V2H inschakelt ik al ver boven 3,6 kW zit en de boel eruit klapt.

Terugleveren is ook onzin tenzij je graag je cycles voor een paar ‘centen’ wilt misbruiken. Dat haal je er financieel nooit uit.

V2H is voor mij backup power en eventueel mijn hut in de bergen te voorzien van stroom als ik daar ben.

Maar nogmaals, ik wacht de officiele specs af en hoop dat het boven de 10 kW is. Dan is het ook weer goed nieuws aangezien een AC lader toch fors goedkoper is dan een DC lader (Wallbox bijvoorbeeld)
Als je boven de 3.6 komt klapt de boel er niet uit, jouw zonnepanelen leveren overdag toch ook niet alle stroom voor je huis en als je je kookplaat aanzet dat klapt je inverter er toch ook niet uit?

Stroom stroomt (badabing) van hoog naar laag, de bron is niet relevant. Ergo: als jouw huis 11 kW vraagt en je auto er 3 levert dan trekt je huis de resterende 8 uit het net.

Terugleveren gaat ENORM lucratief zijn. Ik heb in Mei meegedraaid met een initiatief van een partij die ik niet mag noemen maar hier binnenkort mee live gaat. Het concept is dat de leverancier het laden van de accu stuurt: bij een plotseling tekort ga je terugleveren en bij een plotseling overschot absorbeer je een stukje vermogen in de accu. Daar zitten twee incentives aan: de prijs van overtollige stroom is soms gratis en soms zelfs fors negatief. En je krijgt een vergoeding om mee te helpen te balanceren. Het is geen uniek concept, want Jedlix deed dit ook al alleen kreeg je daar een lachwekkend lage vergoeding.

Voor mij vertaalde zich dat een prive EV (waar we dus de stroom zelf van betalen) een maand lang stroom tankte tegen gemiddeld een paar cent (totaal) per kWh plus een vergoeding van 50 euro. Die auto reed dus gratis EN we kregen korting op de factuur de maand erop...

Me dunkt dat dit niet alleen goed is voor het net maar ook voor mijn portemonnee, ik kan niet wachten tot ze dit live gaan aanbieden.

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 16:16]

Mijn gemiddelde uur verbruik zit op ~5-6 kW in de winter, op de eerste reactie waar je op reageert geef ik al aan dat ik in Noorwegen woon. Met 3.6 kW red ik het niet. Tenzij ik flink wat ga uitschakelen.

Terugleveren ga je de degradatie van je batterij niet mee terug verdienen. Als je ervanuit zou gaan dat je de auto batterij nooit zal gaan vervangen misschien. Maar na X cycles kan je een nieuwe gaan kopen omdat je range gewoonweg graf is. Dus tenzij je echt een mega bedrag binnen trekt per maand en dan alles opzij zet voor de nieuwe batterij is dat niet rendabel. Plus ‘als’ die 3.6 kW zou terugleveren, schiet dat natuurlijk ook helemaal niet op. Heb je misschien een cappucino per week. Oftewel, degradatie van je batterij en winst van niks.

Als je echt winst met dat project wil maken die jij niet mag noemen, koop je gewoon X kWh aan LFP batterijen en dan ga je verdienen. Een NMC batterij van je EV ervoor vergallen lijkt mij totaal niet slim.
Ik rij nu 5 jaar in een Tesla met 160k op de teller mijn degradatie is nagenoeg nul (enkele procenten). In de praktijk zal dagelijks een tien tot twintig kWh nagenoeg onzichtbaar zijn over die 5 jaar.

Hoe kom je aan die cappuccino? volgens mij heb je geen idee hoe de markt van uurprijzen in elkaar steekt, want je verkoopt niet zomaar voor een paar cent. Netaanbieders hanteren soms actuele prijzen die diep DIEP in het negatief schieten, puur om het grid te kunnen stabiliseren. Hoe denk je dat die accus die in (oa) de Flevopolder hun geld verdienen? Niet op die paar cent verschil tussen 30 cent verkoop en 15 cent inkoop.
Ik weet precies hoe de markt met uurprijzen in elkaar steekt (Nordpool). Daar krijg je echt als particulier niet veel van terug. Wellicht iets, maar het dekt de ‘gemiddelde’ degradatie niet. Bjørn Nyland heeft duidelijke (feitelijke) tests met verschillende EV’s wat betreft degradatie, en de cijfers liegen er niet om. Tevens, de meeste EV fabrikanten waaronder Volkswagen schakelen V2H uit na X aantal kWh gebruik of je garantie op de batterij wordt korter of is niet meer geldig.

Wederom, als je dat plannetje wil uitvoeren om geld te ‘verdienen’ met de energiemarkt, zijn LFP thuis accu’s de manier. En niet de NMC accu van je EV te vergallen.

Tenzij je natuurlijk een zakelijke leasebak hebt en er lak aan hebt en dat ding leeg trekt en de leasemaatschappij/volgende eigenaar/milieu met het probleem wil laten zitten.
Je hebt naast de day ahead prijzen en de hour ahead prijzen ook nog (in Nederland in ieder geval) de realtime prijzen. Die swingen de pan soms uit en dat is waar deze partij kennelijk gebruik van maakt. Netaanbieders moeten stabiliseren door adhoc gebruik te verminderen of bij te schakelen. Met gas gaat dat lastiger en het kost veel geld, dus betalen ze partijen met accu's (zoals in Flevoland). Wat de door mij genoemde aanbieder gaat doen is allemaal EV's thuis combineren tot een virtuele accu die mee kan helpen het grid te balanceren.

Zoals gezegd: de praktijk wijst uit dat het enorm lucratief is. Ik kreeg 300 kWh vrijwel gratis plus tientjes onkostenvergoeding voor 1 maand. Op jaarbasis zou bijna 1500 euro zijn, over 5 jaar spreken we dus over 7500 euro. Hoezo niet lucratief? Voor dat geld kan ik bijna een aparte thuisaccu financieren puur voor dit doel, die heb ik er dan in 6.6 jaar uit. En dan reken ik het voordeel van een accu hebben überhaupt even niet mee.

Edit: lees eens over SADC en de SIDC: de eengemaakte Europese day-ahead en intraday power markets. Googlen op kreten als FCR aFRR mFRR doet een wereld voor je openen.

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 16:16]

Je merkt er misschien niet veel van maar degradatie moet echt wel rond de 10% liggen, zeker de eerste maanden gaat het hard en daarna stabiliseert het.
Ok dan kom ik nu maximaal 40 km minder ver, ik merk er vrijwel niets van.
Voor mij is het best zinloos, aangezien als dr V2H inschakelt ik al ver boven 3,6 kW zit en de boel eruit klapt.
Dan vraag ik mij af wat voor grootverbruiker je bent als je minimaal 10kW wilt hebben. Wat spook je dan allemaal uit? Zelfs toen mijn ouders een Jacuzzi, de elektrische kookplaat volledig bezet, de oven aan en koffie aan het zetten waren kwamen ze daar nog niet eens bij in de buurt.
Daarnaast...
V2H is voor mij backup power en eventueel mijn hut in de bergen te voorzien van stroom als ik daar ben.
Als je dan al met 10kW wilt gaan spelen trek je je batterij in no-time leeg.
2x inductiepit op 'boost' en je trekt al 7kW. Warmtepomp kan ook best aantikken.
Woon in Noorwegen, alles draait op electra, alle kachels, warmtepompen, waterboiler etc.

In de berghut zit al bovenstaande niet. Dus dat zal veel minder verbruiken, wellicht ~ 1-2 kW per uur.
Als ik mijn auto laad (3.8kw), 4pits inductie Kookplaat (6kw), Airco (1.5kw), elektrische kachel(1.5)....
Ja mijn loadbalancer voor de auto zegt dan al gouw "sorry er is geen capaciteit over"
Met twee ev’s is dat wel te doen. Maar dan moet je natuurlijk niet gaan thuis werken. Dan haal je dat niet.
Wellicht doel je op 3,6 KWh per groep in Nederland hebben de huizen bijna allemaal groepen die op 16 Ampere gezekerd zijn , bij mij thuis heb ik al 10 groepen kom je aan maximaal 36 KWh maar ik kan me vergissen.
Niet dat je dat allemaal volle bak moet leeg gaan trekken (slecht en duur plan :) )

[Reactie gewijzigd door Kingjohn55 op 22 juli 2024 16:16]

Houd dit dan ook in dat je b.v. op je werk (of met elke willekeurige laadpaal) je accu kan opladen en dat deze oplaadkosten door je baas wordt betaald dmv een zakelijke laadpas? Want dan kan je die stroom thuis weer inzetten voor prive doeleinden? Heeft de belastingdienst hier dan nog wat over te zeggen ivm loon in natura?
Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe lang je een gemiddelde rijtjeshuis kan ‘voeden’ met stroom. Is dat een dagje of meerdere dagen geen stroom afnemen, als je auto vol geladen is? Of is dat te optimistisch?
Hier een volledig elektrisch, gasloos huis. In de zomer gebruiken we ongeveer 10kwh per dag, in de winter afhankelijk van de temperatuur tussen de 15 en 40kwh. In theorie kan een 100kwh accu, ons dus 10 dagen van stroom voorzien in de zomer. Dan laat ik onze eigen opwek van zonnepanelen, en verliezen, achterwege. Praktisch zouden we zo'n 8 tot 9 maanden van het jaar zelfvoorzienend zijn als we een 100kwh accu plaatsen.
Wij hebben een gebruik van rond de 10 kWh per dag, aan apparaten en dus geen warmtepomp. Dit is gemiddeld voor 4p huishouden. Een WP gebruik als het vriest 40-50 kWh en een Tesla model 3 basis model heeft rond de 60 kWh batterij. Dus je kan 6 dagen zonder te verwarmen, zeg lente. Maar ook dus prima een winterdag overleven! Best interessant dus om een auto batterij in te zetten.
Misschien moet je je eens verdiepen in wat een warmtepomp echt verbruikt want 50kWh slaat nergens op. Het is eerder 5kWh op een goede koude dag (ik heb hier zelf een warmtepomp).
Tijdens 0 graden verbruikt mijn panasonic warmtepomp zeker 20-30 kWh per dag door alle defrosts etc... dit is met 21.5C continu binnen.

5 kWh lijkt me een utopie, alleen al SWW is al 2 kWh per dag ongeveer bij mij. Tenzei je echt een klein huis uit 2023 heb met WTW ventilatie etc en de kachel op 17C
Heftig. Ik heb een W/W warmtepomp die 150m² moet verwarmen naar 22 graden. Ik vraag me dan ook serieus af hoe de isolatie van je huis is als je 50kWh nodig hebt.
Misschien moet je je eens verdiepen in het feit dat niet ieder huis hetzelfde is en daarom niet met elkaar te vergelijken.
Afhankelijk van je energiecontract kan een warmtepomp die 50kWh gebruikt voor een redelijk geïsoleerd huis bij -5 al kosten effectief zijn VS een duur gascontract.

Voordat je de details weet kan je geen assumptie over het verbruik neerleggen.
Met continu 21,5 heb ik hier in huis gemiddeld 11 kWh verstookt afgelopen 30 dagen. Uitschieter naar 17kwh op 1 dag.
2 airco binnen units (split unit) die 24/7 het gehele huis warm houden.

Huis is uit 1975 met alleen spouwmuur isolatie.

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 22 juli 2024 16:16]

Nee 50kWh is echt veel te veel voor een degelijk geïsoleerd huis, zie de reactie hieronder van bazzi.

In plaats van 5kWh zou je twee of drie keer zoveel kunnen verbruiken maar tien keer is te gek voor woorden en dan is er iets niet in orde.
Thanks voor de verduidelijking want het komt inderdaad neer op wat is de toegevoegde waarde en hoelang gaat die batterij mee.

Zoals andere al melden gok ik dat je nog wel wat haken en ogen hebt want iedereen die op kantoor een laadpaal heeft ziet ze kans schoon :+
Mijn eigen visie hierop is, wanneer je auto versleten is. Zeg 60% van de capaciteit over na 300.000 km gereden te hebben. Dat je dan prima de batterij kan inzetten voor thuis gebruik want de slijtage vanaf dit moment is fiscaal niet meer zo erg. Het word dan ook meer een boodschappen auto, maar je zou prima nog 100 km heen en weer kunnen rijden ;).
40-50kWh is echt veel te veel voor een warmtepomp voor een normaal huis.

Hier een huis van bijna 500m2 en komen nooit boven de 80kWh voor alles, inclusief warmtepomp. Ga je even vanuit dat een gemiddeld huis met warmtepomp in Nederland 100m2 is, zal je dus eerder 16 a 20kWh trekken. (naar boven omdat warm water natuurlijk ook een stuk in beslag neemt en je dit niet deelt door m2).

Let wel op, een gemiddeld huis volgens het CBS is maar 75m2, dus dan zit je nog lager...
Ik ging uit van een vries dag, dus ergens in de -10 tot onder nul. Ik weet vrij zeker dat je op dat soort dagen wel wat kwh uurtjes maakt maar misschien heb jij een geheim om hoge COP te halen op lage temperaturen, die wil ik wel graag weten.
COP is heel stabiel ook als het vriest, schommelt rond de 4.3.

Maar heb dan ook hier een brine warmtepomp. Kortom lussen in de grond naar 125m diep.

Hiervoor een lucht/water warmtepomp in mn vorige huis. Die deed gewoon een COP van 2.3 bij -7. Ja dat had ik gemeten. Lager niet meegemaakt in dat huis.

Dus ik denk dat je echt een verkeerd beeld hebt van de huidige fatsoenlijke warmtepompen.
Een normaal gezin gebruikt ongeveer 15 kWh per dag. Dat was uit de periode dat we nog geen warmtepompen hadden. Maar ga er maar van uit dat de auto zeker niet meerdere dagen aan stroom kan leveren (als je ook nog wat wil overhouden om te rijden...)
Ligt volledig aan je verbruik natuurlijk. Een gemiddeld huishouden zonder warmtepomp heeft een verbruik van +- 10kWh per dag, dus dan kan je met een volle accu een weekje doen.
Ja dat kan. Dat heet 'stelen' als je geen toestemming hebt. Net zoals je ook pakken A4 papier en wc rollen van kantoor naar huis kan meenemen.

En ja al het prive voordeel wat een werkgever je doet toekomen wat niet onder de WKR valt is belast en moet de werkgever dus op je loonstrookje gaan zetten. Ergo: de meeste werkgevers zullen het gewoon verbieden in het lease regelement vermoed ik.
Maar wat verbiedt je dan? Je auto als thuisbatterij gebruiken? Dat lijkt mij enorm zonde van de technische mogelijkheden namelijk. Als saldering niet meer bestaat dan ben je toch idioot als je thuis een batterij ophangt terwijl je er ook één voor de deur hebt staan (ik weet dat hij dan niet altijd voor de deur staat)?
De werkgever zal zeggen: als je op kantoor 'gratis' laad dan mag je die niet thuis terugleveren aan het net of thuis gebruiken. En als ze het wel toestaan zal het verrekend moeten worden en op je loonstrook moeten komen als belastbaar privevoordeel.
Ik kan met mijn tankpas ook de privé wagen tanken, die pas ligt anders toch maar nutteloos in mijn portemonnee... Is technisch gewoon mogelijk.

Probleem is dat die stroom betaald is door je werkgever en je privé gaat gebruiken.

Maar even serieus:
De auto staat niet altijd voor de deur dus als je overdag op kantoor bent loopt de energie van de zonnepanelen alsnog het net is.
Maar als je laadpaal bi directioneel de kwh verrekend lijkt me dit niet zo'n issue.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 16:16]

Dat geldt ook als je je tankpas gebruikt bij je leaseauto die je ook privé gebruikt.
Die tankpas hoort bij de auto. Ik mag van mijn werkgever privé rijden. Ook van de overheid zolang ik maar een bak bijtelling betaal.

Dat is anders dan je accu volladen op kosten van je werkgever en die energie voor je privé woning gebruiken. Ik mag namelijk ook geen benzine uit mijn auto halen om voor andere doeleinden (auto's) te gebruiken.
Ja. Maar zolang je overdag teruglevert en PV hebt is het moeilijk te detecteren. Al helemaal als je slimme meter niet per kwartier maar per maand bijv uitgelezen wordt.
Hiervoor (of beter: tegen) zal ongetwijfeld een clausule in de leaseovereenkomst komen te staan. (ik neem aan dat je het over een zakelijke leaseauto hebt, anders krijg je geen zakelijke laadpas).

En als het er niet in staat kan je altijd nog problemen krijgen omdat je verbruik best wel wat hoger wordt dan begroot als je de energie stelselmatig gebruikt voor thuis. Als je de hoeveelheden gebruikt die hier genoemd worden dan wordt het dagelijks energieverbruik van de auto al gauw 2x zo veel als het gemiddelde. Kan natuurlijk af en toe maar niet iedere dag.
Je kan toch ook diesel tanken op de zaak en dat thuis in de generator gieten?
Ik zou heel Nederlands verwachten dat :

- voor leasecontracten moet je extra betalen om de auto als batterij te mogen gebruiken
- afhankelijk van de werkgever draai jij daar voor op
- de overheid geeft subside aan de leasemaatschappij als ze dit stimuleren
- werkgever zet vinkje bij 'groen' als ze dit toestaan
- werknemer heeft niet door dat ie extra betaalt voor de lease en denkt dat ie profiteert van de v2h
- leasemaatschappij krijgt dubbel geld, extra voor contract en extra vanwege subsidie

En dan in diverse smaakjes, van netto profijt voor werknemer tot netto juist duurder voor werknemer...
Kia wil vanaf volgend jaar in Nederland EV9 als thuisaccu en v2h mogelijk maken

Allemaal wel leuk en aardig.. maar jeetje wie o wie doet het design van de EV's..?? Dit doet toch pijn aan je ogen.. :O
Over smaak valt niet te twisten en die is heel persoonlijk.
Klopt, maar de algehele tendens is wel zo. Dit ziet er toch niet uit?

Er zijn zat andere merken die wel om de looks geven, dus die zullen dan ook sneller gekozen worden. Als die dan net deze functies missen dan loopt het weer achterop, dat zou zonde zijn. Ik begrijp deze reactie dus wel.

Maak gewoon normale auto's zoals we gewend zijn, zoals BMW bijv doet, en stop daar accu's in en de adoptie gaat veel sneller onder de consumenten. Lease-rijders geven er toch niet om (of mogen er niet om geven). Het is toch via de baas en als het maar goedkoop is. Merendeel rijdt Tesla en dat is niet voor niks. Niet omdat het mooi is, maar omdat het je door de strot wordt geduwd door werkgever, overheid (zeker beginjaren) en/of omdat het qua technologie gewoon de meest vooruitstrevende is. Mooi? De meesten vinden van niet, maar ja lekker boeiend. Is toch van de baas zoals ik al zei. Als ze zelf zouden aanschaffen dan kijken ze elders, en mi geheel terecht. Al vind ik de Model X wel gaaf, dat terzijde.
Ik ben sowieso niet zo'n fan van de Kia stijl, hoewel de EV6 van buiten dan wel weer aardig is. Het Kia plastic van binnen: meh. Maar mijn 2019 Model3 blinkt ook uit in rammelplastic, ik heb onlangs de nieuwe Model3 Highland gereden en dat was een wereld van verschil.

En hoe rammen werkgevers Tesla's door je strot?
Bij een aantal grote bedrijven waar ik kom als medeondernemer (en branchegenoot) is de verplichting van Tesla zowat een feit. De keus staat alleen op deze lijst óf de andere keuzes zijn zo ruk, dus dan valt er eigenlijk niets te kiezen. Die mensen zouden graag een ander merk rijden, maar die vinden het prima. Alles wordt voor ze geregeld. Lekker opladen erbij op de zaak of thuis etc. Ik zou het dan ook wel prima vinden.

De oude Kia's kon ik wel waarderen, in de zin van massaproductie. Alleen dit vind ik ook niet eruit zien.

Nieuwe Model 3 is inderdaad een stuk gestroomlijnder om te zien. Gisteren nog eentje bekeken in de rondte (ook in donker). Vooral de lichten zijn echt mooi geworden. Nu de Model X nog en dan wordt het in de toekomst misschien één van mijn auto's.

Ik ben nu nog een échte Dino met 8cyl haha. Dat zal ik ook nooit wegdoen, maar ik ben helemaal niet te beroerd om elektrisch te gaan rijden als daily. Ik hou wel van die gadgets allemaal, maar het moet wel smoelen.
Hm raar, ik ben zelfden zo'n verplichting tegen gekomen. Meestal zie ik wel beperkingen op kleur, type autos (geen sportauto's, vaak geen SUV, 4x4 etc) maar verder heb ik altijd vrije keus gehad binnen het budget.

Dat gezegd hebbende: mijn volgende auto gaat waarschijnlijk prive gekocht worden en Highland is de prime suspect. Erg veel beter en mooier dan de 2019 Model 3 die ik nu heb.
Als de regering nou een paar kerncentrales had gebouwd en het net hadden opgewaardeerd, was iedereen nu van het gas en reden we allemaal al elektrisch. Maar er zal nog wel genoeg verdiend worden aan accijns op aardolieprodukten, dus ja eerst die koe uitmelken en daarna de elektrische melkkoe.................
Als de regering nou een paar kerncentrales had gebouwd en het net hadden opgewaardeerd, was iedereen nu van het gas en reden we allemaal al elektrisch
Achteraf kijk je een koe in zijn kont.... Het heeft totaal geen zin om te miepen over fouten uit het verleden, tenzij je het wil gebruiken om niets te hoeven doen "want hunnie deden ook stom".

En ook miepen over de overheid die er op uit zou zijn Jan-met-de-Pet een poot uit te draaien helpt ook al niet.
maar dat kost vele miljarden en niemand die je applaus geeft om een probleem te voorkomen, want dat probleem bestaat dan helemaal niet.

'dat geld hadden we beter aan (migratie/vergrijzing/oorlog/pensioenleeftijd) kunnen uitgeven waar nu overduidelijk een probleem is!'
Hoe ga je dit combineren met de inkomstenbelasting als je werkgever de kwh betaalt voor je kilometers? Het grootste deel elektrische auto's is nog steeds zakelijk in gebruik. Ook vraag ik me af of dit in de praktijk wel haalbaar is; je moet dan iedere keer gaan aangeven dat je een volle auto wilt als je je bereik wilt benutten.
Ik dacht dat Kia met Wallbox samenwerkte en dat je de EV9 via de Quasar 2 zou kunnen gaan laden. Deze laadt de auto juist op DC ipv AC.

Na een klein beetje googlen lijkt het erop dat dit alleen de VS betreft. Blijkbaar gaan ze in Europa een andere kant op.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.