HomeWizard brengt plug-inthuisaccu uit

HomeWizard heeft een plug-inthuisaccu uitgebracht met een opslagcapaciteit van 2,7kWh. De accu kan tot maximaal 800W aan vermogen leveren. Volgens HomeWizard kunnen gebruikers de accu zelf installeren.

De thuisaccu van HomeWizard moet enkel in een stopcontact gestoken worden. Daarna kunnen gebruikers hem toevoegen aan de HomeWizard Energy-app. Eenmaal actief, slaat de accu opgewekte zonne-energie op voor later gebruik. De accu kan volgens het bedrijf zesduizend laadcycli aan en heeft een verwachte levensduur van vijftien jaar. Het verbruik in stand-bymodus bedraagt 1W. Volgens HomeWizard kunnen gebruikers tot vier accu's koppelen, goed voor een totale capaciteit van 10,8kWh.

De thuisaccu kan sinds vandaag vooruitbesteld worden voor een aanbetaling van 50 euro. De prijs van de accu zelf bedraagt 1395 euro. De eerste exemplaren worden vanaf volgende maand geleverd aan klanten.

De thuisbatterij van HomeWizard - bron: HomeWizard
De thuisaccu van HomeWizard. Bron: HomeWizard

Door Andrei Stiru

Redacteur

25-06-2024 • 13:54

444

Submitter: user109731

Reacties (444)

444
444
131
9
0
280
Wijzig sortering
Als je deze "zomaar" kunt aansluiten op een stopcontact, dan zou je toch in theorie veel meer dan 16A uit een ander stopcontact (op dezelfde groep) kunnen halen, zonder dat er een stop doorgaat? Helemaal als je er 4 bovenop elkaar zet. Pak en beet 3.6KW wat uit het net komt + 4x800W = 6,8KW zonder dat de stoppen er door vliegen. Zonnepanelen moeten toch ook apart afgezekerd worden om dit soort situaties te voorkomen?
Standaard zijn ze gelimiteerd op 800 watt in totaal. Dit wordt gewaarborgd vanuit homewizard. Wil je meer, dus 800 per aangeschafte accu, dan moeten ze op een aparte groep en daarna ontgrendelt homewizard die feature.

Maar volgensmij kun je op deze manier inderdaad wel theoretisch 800 watt extra uit een stopcontact trekken.
Volgens de NEN normen mag dit (800 watt terugleveren op een stopcontact) gewoon.
Nu is het wel zo dat als je meter slim genoeg is, je P1 meter volgensmij per groep de belasting kan bekijken en dus kan zien of de situatie die jij omschrijft zich voordoet en dus op tijd de accu afschakelen.

Overigens hoef je echt niet bang te zijn dat je huis affikt. Je bent afgezekerd op 16A, maar je huis gebruikt zeer zeer waarschijnlijk minimaal 2,5mm2 intern en daar kan meer over dan 16A zonder gevaar.
Het is niet bekend of er binnen een bestaande zekeringgroep of aardlek een hogere (lek)stroom kan lopen dan waar de groep op is afgezekerd. De HomeWizard batterij veroorzaakt geen vertraging op het inschakelen van de aardlek in de installatie. De Plug-In Battery monitort op overbelasting via de hoofdaansluiting om de veiligheid te waarborgen en hogere stromen dan de zekering in te perken (patent pending).
https://helpdesk.homewiza...form-nen-1010-installeren
Maar misschien is de beveiliging veel conservatiever en stopt de accu gewoon altijd als er meer dan 16A in totaal in je huis gemeten wordt. Dat kan homewizard gewoon zien door je hoofdaansluiting, panelen en accu te verrekenen.

Zonnepanelen kunnen ook op de groep van de wasmachine geplaatst worden. De wasmachine wordt dan "achter" de zonnepanelen gezet en apart afgezekerd, zodat de stop beneden in de meterkast nog steeds correct kan functioneren.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:33]

Die 16Ampere in je meterkast kan je niet meten als je dat niet apart regelt. Je slimme meter ziet niets van zonneenergie die direct verbruikt wordt. Alleen overschot wordt gemeten en daarop kan batterij laden.
Ontladen is duidelijk beperkt tot max vermogen van 1 groep. (in de 4 gestapelde setup)
Dat kan homewizard zelf wel terugrekenen. Sterker nog, dat is een standaard feature als je je omvormer koppelt en een premium abbonementje van een euro neemt. Beide zijn vereisten voor deze accu.

Gewoon het door de omvormer gerapporteerde wattage en de hoofdaansluiting verrekenen.
Opgewekte watts uit omvormer - wat de hoofdaansluiting teruglevert = direct verbruikt vermogen

Ik heb in mijn homewizard app gewoon een grafiekje waarin direct verbruikte stroom geplot wordt in watts.

Als je dus voorzichtig wil zijn kun je het hele huis als 1 16A groep beschouwen. Is het totale verbruik > 3680W? accu stopt met terugleveren

Ontladen is standaard overigens beperkt tot 800 watt ook met meerdere accu’s, want meer mag standaard niet. Voor die 800 x aantal accu’s heb je een vrije groep nodig.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:33]

In tegenstelling tot wat hier beweerd wordt, stelt HW dat er géén abonnement nodig is...
Dat zal waarschijnlijk dan puur op basis van het gehele verbruik zijn zoals nu. Maar met het abonnement zou je misschien meer features kunnen ontgrendelen.

Met abonnement kun je in ieder geval per fase (als je 3 fase hebt) kijken wat de belasting is. Wat misschien handig kan zijn voor het aansluiten van de batterij (in het begin) zodat je hem aansluit in een groep die over het algemeen het minst belast wordt.
Ik heb begrepen dat de batterij het meest efficiënt werkt als je hem op de fase zet waar ook je zonnepanelen op zitten. Zelf heb ik twee sets zonnepanelen verdeeld over drie fasen. Ik ben van plan om de batterij op de fase te zetten waar mijn oost/zuid gerichte panelen op zitten zodat de meeste input qua stroom vanuit dezelfde fase zal zijn.
Hmm dat is interessant. Want die van mij zitten op een aparte groep (naast de groepenkast) die dan op een fase staat aangesloten. Wat je feitelijk zegt is dat ik bij wijze van spreken een stopcontact tussen de omvormer en de groep moet aansluiten waarop ik de batterij inplug voor optimaal gebruik?

Ik heb nu toevallig, vlag voor dit bericht, een offerte uitstaan voor een 5kW ESSY met hybride omvormer (huidige is 11 jaar) en 3 fasen wat mij zo'n 5200 incl BTW gaat kosten. Een omvormer+2 van deze zal me 3100 euro kosten. Dat is een serieus verschil en zeker de moeite waard om daarmee de aanbieder(s) te confronteren. Beide zijn LFP batterijen dus de techniek zal hetzelfde zijn.

Sure, de HW accu kan dan maar 800Wp aan als het ware bij ontladen, dus niet genoeg voor mijn kookplaat of magnetron, maar om daar dan gelijk 2000 meer voor neer te moeten leggen is toch wel een dingetje. Dan is ineens eentje van 2,7kWh voor het nachtelijk verbruik heel aantrekkelijk.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 22 juli 2024 13:33]

ah, dus je hebt geen abbo nodig. Das tof! bijna alle andere features anders dan de meter uitlezen zijn betaald
Nou ja betaald? 1 eurotje per maand of zo.
Voor een simpele bel ben je al 6 euro per maand kwijt.
Inderdaad je hebt geen Abbo nodig omdat de accu de panelen niet uit leest.
De accu kijkt alleen maar de P1 meter, om er achter te komen of je terug levert of verbruikt.
In alle gevallen dat de meter niet op "0" staat zal de accu laden dan wel stroom leveren (tot 800W).
Je krijgt wel +2 maar er klopt niks van je verhaal :-)
De accu werkt onafhankelijk van welke zonnepanelen dan ook. Je panelen koppelen is dus geen vereiste. Alleen de P1-meter is nodig en die kijkt simpelweg of je teruglevert. Lever je terug, dan gaat de accu laden.

Heb je meerdere accu’s op 1 groep goed aangesloten, dan kan Homewizard de accu’s ontgrendelen en leveren ze tot 3,2 kW aan stroom terug.
De accu werkt onafhankelijk van welke zonnepanelen dan ook. Je panelen koppelen is dus geen vereiste. Alleen de P1-meter is nodig en die kijkt simpelweg of je teruglevert. Lever je terug, dan gaat de accu laden.
Aha okay. Waarom staat er op de Homewizard site dan dit?
Heb ik zonnepanelen nodig?

Ja, om de HomeWizard thuisbatterij te gebruiken heb je zonnepanelen nodig. De Plug-In Battery slaat jouw opgewekte zonnestroom op die je op het moment van opwekken niet in je huis verbruikt, en anders zou terugleveren.
Zonder je zonnepanelen uit te lezen heeft de accu geen idee wat er in je huis gebeurt en kan hij dus ook geen enkele vorm van extra beveiligingen toevoegen om te garanderen dat de 800 watt die hij teruglevert er niet voor zorgt dat er niet onterecht een groep overbelast wordt. Daar heb je zowel de totale opgewekte stroom voor nodig als de hoofdaansluiting.
Beveiligingen waarvan homewizard claimt dat ze er wél zijn.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:33]

Ik bedoel het niet flauw, maar je moet echt even beter lezen wat er staat en wat ik schrijf.
Het staat er allemaal goed en alles klopt.
homewizard claimt dat de accu extra slimme overstroom beveiligingen heeft. Die zijn onmogelijk in de situatie die jij schetst. Dat maakt dus al duidelijk dat de situatie niet is zoals jij hem omschrijft.
De Plug-In Battery monitort op overbelasting via de hoofdaansluiting om de veiligheid te waarborgen en hogere stromen dan de zekering in te perken (patent pending).
Hoe werkt dit volgens jou zonder live meting van de omvormer? Wat vertelt de hoofdaansluiting jou over overbelasting zonder kennis van het opgewekte vermogen?

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:33]

De accu slaat stroom op zodra de slimme meter constateert dat je teruglevert aan het net. Om terug te leveren aan het net, heb je zonnepanelen nodig.

Kortom, als je zonnepanelen meer produceren dan je verbruikt, dan gaat de accu laden met wat je anders zou terugleveren. Uiteraard met een bepaald maximum.

De accu werkt onafhankelijk van je zonnepanelen.
HW FAQ
De Plug-In Battery monitort op overbelasting via de hoofdaansluiting om de veiligheid te waarborgen en hogere stromen dan de zekering in te perken (patent pending).
Leg mij dan eens uit hoe de accu, onafhankelijk van de zonnepanelen, aan de hoofdaansluiting kan zien hoeveel stroom er echt wordt verbruikt in huis en dus een overstroom beveiliging toe kan passen?

Gaat hij dan niks beveiligen als jij 5000 watt opwekt en de hoofdaansluiting 1000 verbruik aangeeft? Blijkbaar is je totale verbruik in huis dan dus 6000 watt, dus is het mogelijk dat de accu op dat moment een groep overbelast. welke extra beveiliging spreekt HW volgens jou van?

Of moet er wel degelijk gewaarborgd worden dat de accu met zijn ontladen niet ervoor zorgt dat de zekering van zijn groep onterecht niet tript?

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:33]

Denk dat dit met onder andere de voltages meten werkt.

Accu weet het voltage bij zijn stopcontact en bij p1 meter. Bij groot verbruik op de accu groep zal dat voltage inzakken vergeleken met P1. Is er een grote verbruikswijziging en een flink lager voltage bij de accu, kan hij beslissen tijdelijk niet terug te leveren. Blijft het verbruik constant en springt de zekering niet kan hij langzaam op rampen om je nettoverbruik omlaag te halen met max 800w / 3.5A.

Mocht ik het mis hebben en doet ie niks fancy geldt alsnog dat met vol verbruik + acculevering het verbruik op je 2.5mm2 kabel maximaal 19.5A is. Wat makkelijk kan over 2.5mm2 draad.

Niet voor niets dat het hoger vermogen terugleveren is gereserveerd voor een eigen groep. Daarmee valt dit probleem weg.

[Reactie gewijzigd door remy561 op 22 juli 2024 13:33]

Mocht ik het mis hebben en doet ie niks fancy geldt alsnog dat met vol verbruik + acculevering het verbruik op je 2.5mm2 kabel maximaal 19.5A is. Wat makkelijk kan over 2.5mm2 draad.
Dat klopt. Er is ook geen brandgevaar.
Bij groot verbruik op de accu groep zal dat voltage inzakken vergeleken met P1.
Ik kan me niet voorstellen dat die spanningsval significant genoeg is dat je die met enige zekerheid daarvoor kunt gebruiken, maar dat kan ik mis hebben.

Wat ik me inderdaad wel kan voorstellen is dat de accu gewoon stopt met leveren iedere keer dat er een significante verbruikstoename is om de zekering de kans te geven zijn werk te doen, voordat hij weer opbouwt.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:33]

wat vrow zegt klopt gewoon.
Als je stroom terug levert dan kan de accu die stroom opslaan.
Dat kan de accu uit de P1 meter lezen.
Voor terug leveren heb je natuurlijk wel een PV installatie nodig, maar de accu hoeft dit niet uit te lezen.
Ik heb het over het ontladen van de accu, niet over het opladen. Dus je reactie is NVT
Nogmaals: lees de FAQ op de site van Homewizard nog even goed. Alles staat daar duidelijk beschreven.
Nee, geef maar antwoord op mijn vraag. Ik quote de faq direct namelijk. Hoe ziet homewizard die overstroom volgens jou aan alleen het netto verbruik bij de hoofd aansluiting? Leg dat eens uit.

Daar zul je toch echt voor moeten weten hoeveel stroom er naast de hoofdaansluiting binnenkomt. Anders kun je dat niet terugrekenen en kun je niks beveiligen

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:33]

Hieronder geeft KoffieAnanas het antwoord.
Nope, die mist precies hetzelfde punt als jij :)
Lees alles nog eens goed door. Het staat duidelijk uitgelegd. Aan de hand van de meting van de P1 meter weet de accu wanneer hij zichzelf kan laden. Als de P1 meter aangeeft dat er stroom (via de hoofdaansluiting) aan het net wordt teruggeleverd, dan gaat de accu zichzelf opladen. Het concept is zo simpel als het maar zijn kan.
je blijft maar doorpraten over de situatie waar de accu aan het opladen is terwijl het hier gaat over ontladen ;)

Als de accu aan het opladen is, dan werken alle zekeringen correct. Als de accu gaat ontladen, dan belemmert hij de werking van de zekering.

Wanneer die accu laadt zal mij een biet zijn. Of hij dat nu doet als de zon schijnt of wanneer de stroom goedkoop is of instelbaar in de app. Dat zal wel.
Daar heb je inderdaad geen info van de panelen voor nodig. Gewoon if terugleveren -> laden. Maar nogmaals, om die situatie gaat het me dus niet.

Het gaat erom wanneer hij ontlaadt en ook wanneer hij dat vooral niet doet omdat hij potentieel een groep overbelast zonder de zekering te trippen.

Als de accu gaat ontladen op een groep waar andere apparaten op zitten dan wordt het aantal ampere waarmee hij ontlaadt namelijk afgetrokken van het aantal ampere dat de andere apparaten vragen binnen de groep. Je zekering werkt dan dus niet meer naar behoren, want het is mogelijk om het aantal ampere dat de accu ontlaadt boven de zekering uit te komen.
Die situatie zal je op de een of andere manier veilig moeten maken.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:33]

Ik heb geen letter van de handleiding, maar zonnepanelen mag je tot een bepaald vermogen ook gewoon inpluggen op het net. Blijkbaar kun je dus veilig 800 w extra in voeden. In een situatie dat je vier accu's gelijktijdig op een zelfde groep zet, dan ziet in ieder geval het systeem dat er vier accu's actief zijn (tenminste, dit is technisch mogelijk). Dan kun je technisch het terugleververmogen nog steeds beperken tot 800 W.

Overigens is dat wat mij betreft meteen het manco van het systeem. Genoeg apparaten die 2000 W trekken voor een korte duur. Dan haal je nog steeds 1200W duur van het net.
Anoniem: 217290 @youridv126 juni 2024 14:12
daar is dus die standaard voor en daarom ook beperkt tot 800W.

wil je meer weten verdiep je in elektrotechniek want dat hier uitleggen zonder basis elektro kennis is onbegonnen werk. Maar stroom kiest de weg van de minste weerstand. tevens zit er ook marge in de groep belastingen anders is de installeur sowieso al een prutser geweest.
heb gewoon een opleiding gedeeltelijk in de elektro hoor, geen zorgen ;)

en het lijkt mij ook dat die NEN norm voldoende is, maar HW claimt zelf in hun eigen FAQ dat zij extra beveiligingen toepassen. Alleen op basis van alleen de hoofdaansluiting valt er heel weinig te beveiligen, lijkt mij.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:33]

Anoniem: 217290 @youridv127 juni 2024 11:06
er is gewoon in de standaarden opgenomen dat er tot 800W terug geleverd mag worden. dit zal gebaseerd zijn op het feit dat een wasmachine bij het uitdraaien ook stroom op kan wekken. Daarom is het vermogen dus ook beperkt om geen gevaarlijke situaties te creeeren. Daarnaast werkt de accu met de p1 meter zelf zodat ze ook kunnen afstemmen op gebruik en teruglevering vanuit de zonnepanelen.

Vandaar ook dat de p1 meter verplicht is in deze anders hebben ze inderdaad geen zicht op gebruik en teruglevering.
Heel simpel youridv1.
Als je stroom van het net verbruikt zal de accu deze stroom leveren (tot 800W).
De accu zal de meter op "0" te houden.
Dit geld overigens voor zowel laden als ontladen.
totaal niet waar ik het over heb, maar goed.
Als je meerdere accu's aansluit op 1 groep kan je idd een groter vermogen op een groep aansluiten als waar hij voor ontworpen is. Zelfde heb je met PV installaties als je een grotere installatie hebt kan je de 1x35 of 3x25 ontwerpspanning van je installatie makkelijk overschrijden. Bij een PV installatie zou je nog een voorbeveiliging in je kast kunnen zetten waar de NET en de PV doorheen moeten om je installatie te beschermen.
Ik zie net als jij echter ook niet hoe je een stekkerbare installatie hier tegen beschermd. Laten we hopen dat de installatie in de basis klopt.
De amps die de apparaten trekken in die groep blijft gelijk, het is alleen dat die amps niet meer via de zekering binnen komen maar van de batterij.
Dus je kan in theorie 800 watt meer trekken op die groep voordat de zekering springt.

Als je de accu dicht bij de groepenkast hebt geplaatst maar wel via een stopcontact dan kan het zijn dat er over een stukje van de kabel van die groep 800 watt meer loopt dan voorheen mogelijk was. Dat kan een enigszins modern huis dat volgens de standaard van stroomkabels is voorzien wel hebben en het is als zodanig als veilig goedgekeurd.

Maar je zou wellicht de accu willen aansluiten op het laatste stopcontact van de groep en zo voorkomen dat die 16 A en 3.5 A samen over hetzelfde stukje gaan :-)
Oke, ik zal ook wat quoten dan:
“ Onafhankelijk
De Plug-In Battery werkt met elk merk zonnepanelen en omvormer. Je bent niet gebonden aan een energieleverancier en betaalt geen maandelijkse kosten.”

Daaruit blijkt overduidelijk dat er geen sprake is van een koppeling met de omvormer of het uitlezen van de opwek.
Verderop in de faq staat ook duidelijk vermeld dat je verder alleen de P1-meter nodig hebt.
Op al je andere vragen heb ik geen antwoord en dat hoeft ook niet. Ik werk niet bij Homewizard en ben ook geen elektricien maar ik lees gewoon wat er staat. En dit staat er. Hieronder heb je nog wel van @remy561 een inhoudelijke uitleg die best kan kloppen.
De accu gaat stroom opslaan als er geconstateerd wordt dat je teruglevert. Zonder zonnepanelen valt er weinig terug te leveren.
(Windmolens mag ook )
het gaat me om de situatie waar de accu stroom levert, niet de situatie waarin hij stroom opneemt
Daarmee weet homewizard nog steeds niks van de individuele groepen. Hij weet niet of mijn auto op 26A staat op te laden of dat er ergens anders 26A door een 16A draad gaat.
Hoeft ook niet als je gewoon standaard rekening houdt met 16A max voor de zwakste draad
Wat ik me afvraag, aangezien ik van de bovenstaande verhalen in dit draadje maar weinig snap, is of jullie elektriciens zijn of dat ik een vak gemist heb op school 25 jaar geleden. Plug n play lijkt me wat vergezocht voor deze home wizard op deze manier.
Je slimme meter ziet dat niet, maar de inverter wel. Thus,
zie ik precies wanneer de inductie platen staan te loeien, en dus ook de opgewekte energie vs de totaal gebruikte energie in het huis.
Anoniem: 2132032 @youridv125 juni 2024 17:17
Teruglevering met bijv panelen rechtstreeks op stopcontact max 600 lees je overal dus 800 lijkt me niet.
Wat mij betreft is homewizzard weer zo'n cowboy die een slaatje wil slaan uit al het gedoe omtrent boetes voor teruglevering.
Alsof dat beetje van die accu daar iets aan bijdraagt.
Moet ik er meer kopen dan kan ik het zo goed 1 bekende beproefde kopen. En niet zoiets nieuws.
2.7. kWh voor €1400 is qua prijs toch niet slecht te noemen? Ik ben enorm tevreden over hun p1 meter en ze bestaan toch al een aantal jaar. Ook wordt hun portfolio elk jaar een beetje groter dus ik zie ze niet direct als een speler die snel omvalt of snel wat geld wil verdienen.
De vraag is meer haal je het eruit en wat is de terugverdientijd. Als dat 10 aar is heb je er niet zoveel aan. Dan ga ik liever met die 1400 euro op vakantie.
Andere websites schrijven over een terugverdientijd van minimaal 10 jaar, dat zou betekenen dat je zo'n 10% rendement per jaar maakt. Lijkt me niet verkeerd. Echter is de vraag natuurlijk nog maar, of dit toch wel nieuwe product, het ook echt 10 jaar volhoudt met die maximale capaciteit. Het blijft natuurlijk gissen wat je terugverdientijd is. Met de huidige regelgeving denk ik echter dat het rekensommetje alleen maar gunstiger uitvalt, naar mate je hem langer in huis hebt.

Ik denk dat ik nog maar even wacht met het aanschaffen van dit soort producten totdat er wat meer concurrentie is en er wat meer in omloop zijn.
Probleem is, je moet direct 1400 euro op tafel leggen. Dat is voor veel mensen toch wel een behoorlijk bedrag. Als je dat pas na minimaal 10 jaar terug hebt verdiend is dat wel lang. Plus over 10 jaar zijn de accu's misschien al een heel stuk goedkoper geworden, of zijn er al nieuwere technieken die langer meegaan of met een hogere energie dichtheid.

Stel dat je die 1400 euro zou beleggen en je pakt elk jaar gemiddeld 5%, dan heb je na 10 jaar al 700 euro verdiend, dan lijkt me dat toch een betere optie.

Ik kijk voorlopig nog even de kat uit de boom.
De zonnepaneleninstallaties kosten een veelvoud. Zolang salderen blijft, is het niet interessant. Als salderen helemaal weg valt en je hebt de zonnepanelen al, dan is het wel interessant.
En wat is 700 euro nog waard over 10 jaar?
Je krijgt rendement op rendement, dus het is waarsch veel meer dan 700 euro.

Stel na 1 jaar heb je 5% rendement dan heb je 1470 euro. Dan weer 5% jaar erop. Dus uiteindelijk na 10 jaar heb je er bijna 2300 euro van gemaakt. Wat dat nog waard is? Ga uit van een inflatie van 2 a 3%, laten we 3% pakken in het slechtste geval dan gaat daar 700 euro waarde vanaf maar dan heb je nog 200 euro winst gecorrigeerd voor inflatie.

De vraag is of je dat met die thuisaccu redt, maar dat is een beetje koffiedik kijken want je weet ook niet wat de stroomrpijzen gaan doen.

Maar op dit moment lijkt het me zo' n thuisaccu gewoon een hele slechte investering. De techniek is er gewoon nog niet klaar voor. Ze gaan niet lang genoeg mee en ze degraderen te snel om zichzelf terug te laten betalen.
Rente op rente tikt aan hoor
Terugverdientijd is moeilijk te berekenen aangezien de elektriciteitsprijzen nogal fluctueren. Een bierviltjesrekening voor mijn geval: Ik heb 12 zonnepanelen met een SMA 3.0 omvormer. In 2023 had ik 278 dagen waarbij ik boven de 2.7kWh heb opgebracht (cijfers uit PVOutput). Daarvan zijn er 235 boven de 5kWh (sluimerverbruik e.d. van het huis van mijn opbrengst aftrekken).

Toen de prijzen aan €1/kWh stonden, was de terugverdientijd dus 1400/2.7 = 519 dagen / 235 = 2.2j
Nu is mijn prijs €0.20/kWh: 1400/0.54 = 2593 / 235 = 11 jaar

Waarschijnlijk gaan de elektriciteitsprijzen eerder stijgen dan dalen (kerncentraleuitstap in België, elektrificatie van het wagenpark, etc) dus ga je naar het positievere scenario qua terugverdientijd.

Voor die prijs vond ik het een goedkope en eenvoudige manier om al met een batterij te beginnen spelen. Geen elektricien nodig voor de aansluiting, geen nieuwe keuring van de elektriciteit nodig, etc.
2200 euro voor 10kwh accu vanuit AliExpress
Voor minder zelfs, ik sta er van te kijken, iemand ervaring mee? Kom je in de problemen met de verzekering als je huis hierdoor affikt?
Ervaring van mij met lfp accu 20ah 48v is zeer goed destijds gekocht voor 300 euro. Al 8jaar in gebruik met zware belasting elektrische 1000w bbshd mountainbike.

Thuis heb ik de 10kwh thuisaccu's gestacked en werkt als een zonnetje. Besteld op AliExpress en Binnen 5 dagen geleverd vanuit een ander EU land.

Op zonnepanelen Facebookgroepen zijn er ook enkele jongens die zelf een thuisaccu bouwen en prima werkzaam hebben voor nog een lagere prijs dan AliExpress.

Het is gewoon een heel geblaf om niks. Als je maar weet wat je doet of iemand inschakeld met goede kennis van zaken die het aansluit.
Behalve dat je zot moet zijn om voor iets waar zware stromen over lopen te kopen in AliExpress, is er in België ook een wetgeving die zegt dat alleen Synergrid goedgekeurde batterijen geplaatst mogen worden. Deze batterij is een grijs gebied trouwens.
“lees je overal 600”

dat getal is outdated. homewizard verwijst op de pagina die ik link letterlijk naar de normen waaraan ze moeten voldoen.

Denk je nou echt dat als de wettelijke grens op 600 lag, dat homewizard even met een accu zou komen aanzetten die daar met 33% overheen gaat?
Homewizard is geen aliexpress dropshipping grijze import merk dat zich niet aan wetgeving hoeft te houden. Ze spelen gewoon netjes volgens de nederlandse en europese wetgeving

“Dat beetje van die accu” draagt zeker wel iets bij. In de zomer heb je dus gewoon nooit verbruikt ‘s nachts, waardoor je dus eindelijk iets aan je zonnepanelen hebt buiten de zonuren.
In de winter kun je het leeuwendeel van je overtollige opwekking gewoon in die accu stoppen, waardoor je minder teruglevert en dus later wanneer salderen stopt minder boete betaalt.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:33]

Nou Ik heb veel van dat Home-wizzard spul hier draaiende i.p.v. overal dure domotica in en achter de stopcontacten te gaan bouwen.
Ik gebruik hier 13 van die Energy sockets en schakel alles op basis van verbruik en tijd, uit en in. daarnaast is er load balancing en een UPS functie aanwezig. Systeem kan als ik dat wil in een eiland modus draaien., moet alleen de meterkast nog aanpassen en daar ben ik voorzichtig mee. want er komt nog al wat bij kijken... Het is wel werkende te krijgen, m.b.v. van een extra en klein aggregaat voor nood situaties.
Er zal in een later stadium een groter en krachtiger diesel aggregaat komen. Ik gebruik als extra stroomvoorziening een 2 tal Sessy's 2x 5KWh batterij stacks en die doen exact het zelfde. Doel is 0-op de meter.

Als de pv installatie operationeel is, levert deze zijn wisselspanning af aan de battery stacks. En deze worden dus gewoon opgeladen. Mocht de pv installatie stoppen met leveren dan nemen de Sessy's dat proces over en wordt er gewoon stroom geleverd, alsof er nog steeds een Pv installatie staat te draaien. Max 2 x 2.2KWh. Resultaat is dan dat je geen stroom afneemt. en wat jji niet afneemt, hoef je ook niet te betalen! Ik wil weten of autonoom electriciteit opwekken voor je zelf een haalbaar item is en vooral hoe duur.
EN ik wil straks het liefste van het Gas af, want alleen mn vastrecht en de belasting kost meer dan dat ik verbruik.
Gas gebruik ik alleen voor bijverwarmen en warm water.

Ja er is rendement verlies door het omzetten van Dc naar Ac en van Ac weer naar DC bij het laden.
Bij het ontladen is dat van Dc naar Ac. Maar het netto resultaat ligt toch dik boven de 77%

Iets wat vermoed ik niet gaat lukken met een maximaal 4 tal kleine batterijkes... even het rendements verlies meenemen en dat is al snel 30% verlies door omzetten en warmte onwikkeling. Iemand zal de proef op de som moeten nemen door dat uit te testen....

Ik krijg de batterijen relatief vlot en makkelijk vol met 11 panelen en een vermogen van 4,4 KWh op een zonnige dag. Hier laden we dan gewoon met 2.2 Kwh ! Ja in de wintermaanden is dat beduidend minder. De maanden oktober, december en januari zijn echt om te huilen. Maar goed alle andere maanden laten zien dat het netto stroom verbruik flink wordt gereduceerd Als de batterijen vol zitten dan draai ik daar bijna 2 avonden op, en heb ik vrijwel geen afname bij Essent. In de winter natuurlijk wel... Maar dat zij gelukkig maar 3 misschien 4 maanden... Voor de rest is het bij mij topscore ! Enne de grotere verbruikers staan dat uit he, Geen oven, inductiestoof (af)was machine ed.

Voor de die-hard onder ons. Ik heb een aantal nauwkeurige Kwh meters geïnstalleerd en vergelijk die data met de apps, omdat er nog al eens flink ge extrapoleert wordt in sommige api's. En ik kan je zeggen dat wat de P1 meter en dongle van Home-wizzard doorgeeft aardig in overeenstemming is met wat ik aan vermogens, afname teruglevering en netto/bruto verbruik kan zien. Net zoals de netspanning die ik 24 uur per dag kan monitoren op meerdere systemen, Zelfs de Cos -Phi. Uitvallen van het hele systeem heb ik in 5 jaar pas een keer meegemaakt. Niet door te hoge netspanning, maar door een defecte elco in de Solaredge.

Zoals ik er nu tegen aan kijk is de stroom afname met dik 75% gekelderd, doordat ik alles hier slim aan en uitschakel, de batterijen en de pv installatie optimaal heb draaien. En s'nachts dan draait de hele woning gewoon op de batterijen. Sluipverbruik is flink gereduceerd.
en alles wat niet aan hoeft te staan in een stand-by stand is gewoon uit, en gaat in de loop van de ochtend vanzelf weer aan
Ik ga het dus zien in Oktober als ik ga overstappen naar een leverancier die wel 3 jaar lang energie levert Ipv Essent die z'n trouwe klanten lekker mangelt. Weg bij die gasten... Ik probeer zo weing mogelijk terug te leveren dat dat gaat me aardig lukken...

Ik heb het vermoeden dat die jongens van Home Wizard gewoon een of andere luxe ups in elkaar hebben gedraaid die de opgeslagen prik terug leveren zolang dat kan, maar goed 800Watt dat zet geen zoden aan de dijk, en om nou dik 1400 € te gaan betalen voor een huis Ups dat vind ik niet echt jofel. Ik moet zien wat die dingen gaan doen als de inductie stoof op volle mep aangaat. Dan zijn ze vermoed ik zo leeg.
Bij mij krijg je dan netjes een melding dat ik een opvallend hoog stroom verbruik heb, maar de boel blijft wel draaien !

Er zijn ook pluspunten Want ondanks ook hier een beetje rendement verlies geld dat wat je niet afneemt hoef je ook hier dan niet te betalen.
Het kan dus wel. Het is alleen te kleinschalig. Ik juich het uitzoeken en pionieren om een zo laag mogelijk verbruik te realiseren alleen maar toe Zie ook alle andere Solar projecten en batterij verslagen die je op het tweakers net kan vinden

[Reactie gewijzigd door Omnicron1 op 22 juli 2024 13:33]

Leuke is... Bij volledige stroomuitval is homewizard accu 🔋 beveiligd afgesloten tot de net stroom er weer is.


Aangezien het niet je hele huishouden draait bij stroomuitval noem ik het dus geen UPS
Detail jongen, Detail.

De functie is exact hetzelfde. alleen met een beperkte hoeveelheid prik die je er eerst in moet stoppe.
Kost ook geld, want daarbij treed rendement verlies op. Het opmzetten van ac naar Dc, voor je batterijen kost nu eenmaal extra energie. Omgekeerd kost dat ook were energie of dc weer terug te toveren naar Ac.

EN daarvoor is de capaciteit van max 800 Watt veel te weinig. Hebben we het even niet over de prijs.
Het is nl niet zo dat als je voor dik 4500 € 3 van die dingen koopt je ineens 2400 Kw tot je beschikking hebt !
Een keer de inductie stoof aan en hij is leeg en met 2 x 5 kW Sessy's is dat toch een ander verhaal.
DIe ondersteund gewoon, m'n hele huishouden ! die draaien hier sinds Maart dit jaar en dat gaat perfect.
Dat moet ik dat spul van Homewizzard nog zien doen
IEr staat dus een meniningsverschil is het nu 600 of 800 wat. In de meeste EU landen is dit 800 mwat per groep van 16A. Echter in Duitsland is dit 600 wat. Ik heb dit terug kunnen vinden op de Eccoflow site. Hier wordt dit aan gegeven bij een balcon zonnepaneel/invertor set. Al dan niet met een accu.
Gaaf dat dat in duitsland anders is, maar deze accu is voorlopig exclusief voor de nederlandse markt en daar is het 800.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:33]

Ja maard at is een ander type. de Home wizzard ondersteund 800 Watt, en is vermoed ik binnen 3 uur leeg.
gezien de totale capaciteit.... Op 16 Amper kan je dit makkelijk aan want dat gaat tot 3680 watt, voordat je de zekering aanspreekt.

Beteket dus dat je 3 van deze dingen op een fase kan aansluiten 3* 2750 Watt aan capaciteit. Niet het vermogen wat je kan leveren in een kort moment, want dat is samen nog niet eens 2400 watt.
Deze dingen zien nl dat er meerdere batterijkes zijn en beperken dan de stroom toevoer.

Voorbeeld: ik gebruik per dag ong 12 KWh aan stoorm, Mijn Sessy's die hengel ik elke dag voor dik 80% vol en ik kan daarmee net geen 2 dagen vooruit ( in de nacht draait mn huis geheel op de Sessy's) 10 Kwh
Dat zie ik mij niet doen met 3 van die Home wizzards. die ook per stuk 1500 € kosten
Dus dik 4500 euries, terwijl ik voor 2 sessy's incl instalatie ong 6400 betaalde en daarvan 1540 € belasting retour kreeg ivm duurzaam investeren.

Maw, ze vullen een deel van de markt. EN ja als je dat op deze manier aan durft, kan dan is er niks mis mee, maar of het voldoende is betwijfel ik... Als dit nou een capaciteit had van ca 4 Kwh, ja dan wordt het een stuk intressanter
Beste,

Als de belgische regels niet veranderd zijn sinds ik ze bekeken heb dan wordt de waarde van de zekering bepaald door de dikte van de geleider,

een circuit met ENKEL verlichting mag geleiders van 1.5mm² gebruiken en moet gezekerd zijn met 16A

een circuit met ENKEL stopcontacten (maximum 8 enkele of dubbele) of een mengeling van stopcontacten en lichtpunten moet geleiders van 2.5mm² hebben en moet gezekerd zijn met 20A

geleider dikte van 4.0mm² zekering van 25A , .... en zo verder, ...

In theory kan je dus met deze spullen die je gewoon in het stopcontact plugt wel inderdaad voor problemen zorgen;

Theoretisch maar niet onmogelijk :

geleiders van 2.5mm , 20A zekering , 2 stopcontacten , het dichtste stopcontact daar steek je deze batterij in , dan het stopcontact verder zet je een verbruiker die 23A gaat verbruiken, 20A wordt dan geleverd door het net, en 3.3A wordt dan geleverd door deze batterij die 800Watt kan leveren, dat wilt dus zeggen dat door het stukje draad tussen het eerste en het tweede stopcontact 23A zal vloeien wat dus eigenlijk te veel is voor een geleider van 2.5mm² en de zekering van 20A zal NIET springen want het net levert maar 20A

interessant om eens over na te denken :)
een circuit met ENKEL stopcontacten (maximum 8 enkele of dubbele) of een mengeling van stopcontacten en lichtpunten moet geleiders van 2.5mm² hebben en moet gezekerd zijn met 20A
Dit is in nederland niet zo. Al mijn groepen zijn 16A, behalve die van de kookplaat uit mijn hoofd.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:33]

Ah ok,

Maar mijn voorbeeld blijft wel gelden, met die batterij kan je dus volgens mij wel meer stroom door geleiders doen gaan dan waar ze voor voorzien zijn zonder dat je zekeringen springen,

Vraag me af of daar aan gedacht is en hoe ze dit tegengaan ?
Het is niet bekend of er binnen een bestaande zekeringgroep of aardlek een hogere (lek)stroom kan lopen dan waar de groep op is afgezekerd. De HomeWizard batterij veroorzaakt geen vertraging op het inschakelen van de aardlek in de installatie. De Plug-In Battery monitort op overbelasting via de hoofdaansluiting om de veiligheid te waarborgen en hogere stromen dan de zekering in te perken (patent pending).
Dit is van de site van HW. Ze claimen dus dat de accu dat zelf waarborgt. Aan de hoofdaansluiting kun je niet zien hoe veel er in huis verbruikt wordt icm zonnepanelen tenzij je het opgewekte vermogen ook live kunt uitlezen. Je hebt dan namelijk 2 ingaande energiebronnen. Ik vermoed dus dat ze het direct verbruikte vermogen in huis terugrekenen uit de twee en een bovengrens aan dit totaal toekennen. Bijvoorbeeld 16A om de slechtst mogelijk situatie af te vangen, waar de accu op een 16A groep zit.

Iets anders kun je met de informatie die zij in hun systeem hebben niet namelijk en ze beweren dat ze iets beveiligen.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:33]

Ik zou echt zeggen: mail HomeWizard je vraag en deel het antwoord ook zeker hier even!
Dit klinkt als broodje aap :)

tenzij je zelf in je zekeringenkast nog eens een arduino of zo steekt met Ampere meting op elke kring, kunnen zij ONMOGELIJK zien hoeveel stroom er al extra gaat naar de kring waar zij hun accu bij op staan hebben. , ze kunnen dan via de digitale meter enkel de totale stroom meten die je huis trekt van het net, en NIET hoeveel stroom er naar elke kring gaat (tenzij je dit dus zelf voorziet) ze zeggen het zelf, ze monitoren op overbelasting via de "hoofdaansluiting" daar weten ze dus totaal niet mee naar welke kring het vermogen gaat,
dus ik ben redelijk zeker dat in mijn voorbeeld je effectief te veel stroom kan laten gaan door te dunne draden zonder er ook maar iets van beveiliging afgaat. (tenzij je het dus zelf gaat liggen voorzien)
Hoeven ze toch ook niet te kunnen zien? Als je weet wat de netto stroom bij de hoofdaansluiting is en hoeveel de zonnepanelen opwekken, dan weet je het totale verbruik van het hele huis. Als je het dan zo maakt dat de accu alleen kan terugleveren op het moment dat het totale verbruik van het huis, exclusief het terugleveren van de accu, onder de 3680W zit -> 16A, dan kan er zich geen situatie meer voordoen waarin je een groep overbelast. Je beschouwt dan het hele huis als 1 16A groep, wat ten alle tijden voorzichtiger is dan nodig.

Het is dus niet onmogelijk om dit af te vangen. Het is met de informatie die hen beschikbaar is onmogelijk om het per groep af te regelen, maar dat hoeft ook niet. Je krijgt dan wel false positives, zoals een verbruik van >3680 watt wat allemaal niet via de groep van de accu gaat, maar is dat zo erg?

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:33]

Op die manier beperk je het totale huis tot 16A (wat redelijk belachelijk is in veel situatie's)

Om mijn huis als voorbeeld te geven, ik heb 3x 25A (3 fasen + neuter 380/240V )

Wij hebben voor de living accumulatieverwarming (nog een overblijfsel van de vorige eigenaar zelf zou ik het nooit gedaan hebben) als die s'nachts aan het opwarmen zijn en de verwarmingen op de kinderen hun kamer springen ook aan (gewone electrische verwarming, 3000Watt per kamer) , ik kan je garanderen , mijn huis is op die moment een tikkeltje meer dan 16A aan het trekken van het net.

Dat moet natuurlijk zo snel mogelijk allemaal vervangen worden door warmtepompen, maar spijtig genoeg is het huis niet al te goed geïsoleerd :(
Op die manier beperk je het totale huis tot 16A (wat redelijk belachelijk is in veel situatie's)
Dat klopt. Ik ben dus ook benieuwd wat HW daadwerkelijk bedoelt met die "extra beveiligingen"

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik de opstelling van jouw huis een heel stuk belachelijker vindt dan de accu uitschakelen bij meer dan 16A verbruik. Ik bedoel het niet gemeen, maar ik wil jouw energierekening absoluut niet zien. Conventioneel elektrisch verwarmen is al ontzettend duur en dan ook nog 3000 watt per kamer. :'(

Mijn huis heeft een stand by verbruik van gemiddeld 70 watt en ik ben al actief in kaart aan het brengen welke apparaten dat exact zijn en aan het kijken of er iets te automatiseren valt om dat te drukken.
Dat moet natuurlijk zo snel mogelijk allemaal vervangen worden door warmtepompen, maar spijtig genoeg is het huis niet al te goed geïsoleerd :(
Je had t bij aanschaf direct om moeten zetten naar een conventionele CV, tenzij die leidingen totaal niet in je huis zitten.
Een gewoon CV systeem is zó veel goedkoper dan je huidige opstelling. De prijs per kWh ligt voor gas op een veel lager niveau.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:33]

nee, niks CV leidingen voorzien in huis,

Ik heb toen ik het huis kocht meteen het complete dak vol gelegd met zonnepanelen (dat is nu meer dan 20 jaar geleden)
Hadden toen ook terugdraaiende teller dus verbruik viel super mee (had eigenlijk van de hele familie de laagste jaarkosten voor verwarming + electriciteit)

Mijn huis is eigenlijk ook altijd al het meest groene huis mogelijk geweest, ons huis stoot namelijk NIETS rechtstreeks uit (geen gas, geen mazout)

natuurlijk hebben wij als een van de eerste belgen de digitale meter door ons keelgat geduwd gekregen, want bij grote zonnepanelen installatie's gaven ze natuurlijk prioriteit,

Valt voor moment nog mee, ik ben bezig om via HA alvast de boiler te doen warmen als de zon schijnt en zo, en de verwarming moet met de tijd naar warmtepompen overgaan, batterijen heb ik "nog" niet, dat zou bij ons ook enkel maar zijn om het nachtverbruik op te vangen, niet de accumulatie natuurlijk , maar vind dat er momenteel nog steeds geen echt goede batterij systemen zijn.

maarja, zoveel werk en zo weinig tijd :(
batterijen heb ik "nog" niet, dat zou bij ons ook enkel maar zijn om het nachtverbruik op te vangen, niet de accumulatie natuurlijk , maar vind dat er momenteel nog steeds geen echt goede batterij systemen zijn.
Wat is voor jou het grootste heikelpunt dan?
prijs / capaciteit,

maar vooral de verwachte levensduur, bij ons zouden ze dan eigenlijk constant in laad cyclussen gaan tijdens de dag van moment er teveel zon is, en s'nachts dan constant ontladen voor de kleine verbruikers s'nachts op te vangen. (ruwe schatting zeker 1000+ kleine laad/ontlaad cyclussen) volgens mij gaan de meeste batterijen dat niet veel jaren overleven,

Er is ook het aspect van de plaats (valt wel mee kan ik plaats voor maken met wat tegenwind van het vrouwke :) )
en ook het aspect veiligheid, alhoewel dat zeker meevalt , want als ik het zou doen dan zou het denk ik een zelfbouw pakket worden momenteel met LiPo4 batterijen.

Maar eigenlijk ben ik nog aan het wachten op een super ontdekking van de heilige graal van batterijen, licht, compact, hoge capaciteit, super lange levensduur, "star trek power crystal" ding :)

En mijn tweede optie zou zijn nog extra zonnepanelen leggen op de carport en die meteen aansluiten met batterijen op de DC kant van de zonnepanelen, dus voor de omvormers, zodat er al 2x verlies kan uitgespaart worden. dus DC van de panelen in de DC batterij ipv DC panelen-AC omvormer-AC-naar DC batterij.

MAAR, die carport zelf moet "ooit" nog eens gebouwd worden, dus zoals ik al zij, zoveel te doen, zo weinig tijd :)

Huis zal wel af zijn tegen dat de kinderen mij in de service flat steken zeker :) :)
Maar.... dat geldt dan in Belgie ?

Hier in Nederland is dat toch anders geregeld Circuits met 1.5mm² draad is slechts de zwarte schakeldraad.
de rest is allemaal 2.5mm².. en 20 A zekeringen of automaten kennen we meen ik niet Al met al is de maximale toegestane consumptie beperkt tot 3680 Watt, anders spreek je de groep aan,omdat je teveel gebruikt, of levert.... want die prik moet ergens naar toe en wordt dus over het hele netwerk terug verdeeld.

Alle aangesloten gebruikers die delen dat. ( Wet van Kirghoff ) stoorm verdeling in electriciteits kringen.
En ja dat geld ook voor AC. De stoorm die gaat lopen is nl weerstand afhankelijk.
Ja in belgie ja. Hier is gewoon alles afgezekerd met 16 A...per fase, en dat maakt niks uit of je daar nou 10 of 30 stopcontacten aanhebt hangen. Het gaat om het totale verbruik per fase.
De hoofdzekering hier is meestal 25 A, of anders, wanneer je krachtstroom gebruikt
niet als je omvormer slechts 800W kan leveren. Dat geldt voor deze batterij ook. Als je er dan 4 op 1 stopcontact gaat zetten wordt het anders uiteraard.

Ik heb zelf ook 2 panelen op de schuur liggen die gewoon op het stopcontact aangesloten zijn. Ik heb er om de opbrengst te meten een Shelly 1 pm tussen zitten die uit gaat boven de 1000W wat in de praktijk met 2 410Wp panelen niet zal gebeuren.

Als je natuurlijk 4 van deze sets op 1 groep zet is er een grote kans dat het mis (kan) gaan, vandaar dat je ook maar 800W per groep terug mag voeden.
Even aan nemend dan. Als ik ene fase aansluiting heb en 4 groepen in de meterkast en ik sluit op elke groep een zo'n Home-wizzard aan.
Dan gebeurd er niets ?
Hoe reageerd dat systeem dan als ik de inductie stoof op volle mep aan zet ?

Let wel die heeft een Perilex, en gebruikt dus 2 automaten, kan dus 2x 3680 maximaal consumeren.
Of wordt dat dan 2x 2880 Watt ? omdat de Home-wizzard batterij bij springt....
Hoe lang kan je dat dan volhouden. Hoe lang blijft die batterij bij,voordat ie leeg is.
als die batterij leeg is merk je daar uiteraard niets van, je stroomnet neemt het dan gewoon over. Die batterij levert stroom als het nodig is door de netspanning hoger te maken dan wat het net op dat moment is. Dit doet je omvormer ook, anders kan er geen stroom vanuit de omvormer naar je apparaten.

Als je de stroom vervangt door water is het wat makkelijker te begrijpen. Als je bv een pomp op je kraan zou aansluiten die een hogere druk levert dan de druk op je waterleiding, dan loopt er water de kraan in ipv eruit. Is je druk van je pomp lager, dus je omvormer of batterij is leeg, dan loopt er water uit je kraan je huis in. Zo werkt dat met elektriciteit ook
Hij levert dus schijnbaar altijd maximaal 800 watt terug, of je er nu 1 of 4 hebt staan.
het is dus niet 4x 800 watt = 3200 watt teruglevering, maar hij limiteerd dit automatisch naar 800watt in totaal terug leveren (laden kan wel met meer)
ok, in dat geval kunnen er dus wel meerdere op 1 stopcontact. Wat wel veilig is zo.
Het maximale uitgangsvermogen is 800 watt. Dat staat ook gewoon in het artikel:
De accu kan tot maximaal 800W aan vermogen leveren.
Ook als je de accu's stapelt blijft het uitgangsvermogen 800 watt. Het ingangsvermogen schaalt wel tijdens het stapelen omdat dit veilig kan.
Goed punt, dan zou het dus zo kunnen zijn dat je de wasmachine en de droger tegelijkertijd aan hebt staan (op dezelfde groep) en dat er (bij wijze van 26 ampère nodig is) 16 ampère uit het net over de stop heen gaat, die zal dus net niet triggeren, de andere 10 komen uit de accu en de bekabeling word dan zo ver belast dat het gevaarlijk kan worden?
Kleine kans met niet te lange 2,5mm2 bedrading. Dat wil echter niet zeggen dat het een goed idee is. Met 800 watt zul je niet veel problemen kunnen veroorzaken.
800W en 230V maken max. 3,5A.
Exact. dus 3860 Watt moet makkelijk kunnen mbv 2.5mm².

Het doet het voorkomen alsof we nu ineens niet meer dan de maximale prik door de bekabeling kunnen heen jagen ?
Jongens daar is de NEN3140 op gebaseerd. De hele bedrading moet die 3680 Watt, continue kunnen hanteren.
Ik durf zelfs te beweren daat dar nog, mist goed en correct uitgevoerd een marge in zit.

Door 16 A automaten te gebruiken, beperk je overbelasting. en gebeurd er weinig. Nogmaals Mits alles correct is uitgevoerd en ook klopt !
En dat kan ie ook. Zonder dat er iets gebeurd Dus op naar max 16A. 3.5A is een peulenschil.

De boel wordt dus gewoon geremd in het leveren als je meerdere HW-batterijen gebruikt.

En daar zit nou net het verschil met een dikke thuis batterij ! Die levert gewoon continue 2.2KWh op aanvraag En dat blijft gewoon in de lucht. de eerste waarschuwingen komen pas bij 4000 Watt. verbruik

Toch vind ik het wel een goeie zet. Ik vind alleen de prijs voor zo weinig vermogen veel te duur.
ik betaalde dit jaar voor 2 x een Sessy ca 7000€ daarvan ging 1510 € aan belasting af Netto dus 5430 € EN dan krijg ik een geïnstalleerd systeem, kant en klaar dat max 4,4 Kwh aan capaciteit kan leveren.
4 x een Hw systeem is dik 5400 € en dan maximaal 800 of geschaald miss 1200 Watt voor..... een uurke ?
Da's duur betaald... Maar nogmaals ook die jongens zien brood op de plank. Bedenk het maar eens...
Voordeel is natuurlijk wel dat ie sneller vol is. Maar wat als je nou geen Pv installatie hebt. Werkt het dan niet ? of kan je dan tijdens dal tarieven dat ding goedkoop weer opladen. Ja dan heeft het wel wat... Maar.... het ding blijft dan wel laden en dus consumeren...
Hoe goedkoop wordt het dan. Hoe goed is het in de praktijk getest?

Waar het om gaat is dat het voor de hardwerkende mens ook betaalbaar en schaalbaar wordt....
ipv ineens meer dan 14.000 € te betalen voor een Pv systeem met batterijen. Want hélaas net zoals ik hebben de meesten eerst alleen een pv systeem aangeschaft en nu de batterijen. Kassa! Nederland ligt vol met zonnepanelen. we zijn klaar nu gaan we tegen woeker prijzen batterijen verkopen.
Prijzen gaan wel heel rap naar beneden hoor. Nog maar een jaar geleden of zo (tijd gaat wel snel tegenwoordig) was het nog 800 euro voor een kwh opslag (2x zo duur als in een EV). Homewizard zit nog net boven de 500 euro, maar ik zie ook al prijzen van minder dan 350- euro.

En of het het terug verdient hangt af van twee mogelijke scenario's: zonnepanelen, maar geen of beperkte (boete) saldering. Of: geen zonnepanelen en terugverdienen met een dynamisch contract.

Maar persoonlijk zou ik sowieso veel meer vermogen willen hebben. 2 kW op één fase lijkt me wel minimaal nodig om echt stroom van het net te vermijden.
Allemaal fake reviews op die website van HomeWizard die in dit geval "scenario’s" genoemd worden. Zodra de accu leverbaar is veranderen ze dat kopje naar "reviews" zonder ook maar een woord te veranderen aan de prachtige verhaaltjes.
Dat viel mij ook al op. Het neigt tegen misleiding aan, het is in ieder geval niet netjes.
Kunnen dat geen (beta) testers zijn? Oprechte vraag. Als ze dit verzinnen is het natuurlijk niet in de haak.
Ik vond het al gek, die 'reviews' voelde onnatuurlijk aan toen ik ze las. Nu zie ik pas dat ze het hebben over 'scenario's'. Ik snap waarom ze dit doen, alleen zit dit wel tegen het misleiden aan voor mensen die niet heel goed lezen. Als ze hier reviews van maken zijn ze in overtreding.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @3raser26 juni 2024 18:09
Het ziet er inderdaad gek en een beetje misleidend uit. Als dat gaat gebeuren kunnen ze natuurlijk meldingen bij de reclame code commissie ea verwachten.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 13:33]

Ik heb het met de tool van https://mijn-thuisbatterij.be/ door gerekend met mijn actuele data.
https://mijn-thuisbatteri...js_afname=0.26&vermogen=3

Deze tool gaat even uit van een batterij van 3KW. niet de 2.7 die KW heeft. De tool rekend ook met een minimum (Dept of discharge) van 0.6 kWh.dus 2.4 KW te gebruiken van de 3. Ik weet niet wat de minimun dept of charge van de Kw is.

Ook gaat de tool er van uit dat het systeem 10 jaar 100% blijft, terwijl je er van uit moet gaan dat dis na 10 jaar misschien maar 80 of 70% is.

Hoe dan ook, ik kom op een besparing van 186 euro per jaar uit. nette 1880 in 10 jaar. Dus ik zou zeggen dat dit net uit kan. We zie ik in de laaste grafiek dat wij de batterij eigenlijk standaard in de avond al leeg trekken. Als ik simuleer met meer batterij tegen de HW prijs, dan word de terug verdien tijd alleen maar langer
Je kan de 3kw aanpassen naar 2.7 in de URL. :)
Als je dan ook nog rekening houd met andere zaken kan het zelfs gunstiger zijn.
Denk ook eens aan:
  • Minder terugleververgoeding. Zit nu op 1400-1800 aan saldering (bij 1800-2200 verbruik). Wat bij de leverancier bij bij vertaald in 8 euro tot 1000kWh en een extra 53 euro voor 1001-2001 kWh Als ik dus terug kan onder de 1000 saldering dan scheelt dat mij een extra 53 per jaar.
  • minder belasting, want sinds juli vorig jaar geld er een netto saldering. Dit betekent dat de BTW over de gebruikte energie wel betaald moet worden.
  • Als je een dynamisch energie contract hebt kan hier in NL de BTW van de batterij en installatie worden terug gevraagd. scheelt ook weer zo'n 230 in de investering.
Dan kan de terugverdien tijd meer richting de 8 jaar gaan.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 22 juli 2024 13:33]

Deze accu heeft een capaciteit van 2.7kWh, en een vermogen van 0.8kW.

Tevens wordt depth of discharge uitgedrukt in %, en nooit uitgedrukt als gereserveerde energie na een ontlading. Dat is de (bottom) buffer. Als de ontwikkelaar dat al niet correct kan hebben, weet ik niet hoe betrouwbaar dit is.
Als je 0,15 ct/kw teruglever vergoeding betaald dan moet je, zolang we nog mogen salderen 9000kw er in stoppen en uit halen voor je het terug verdiend hebt. Met een max van 2,7kw/nacht zit je aan de 10 jaar.
Als je 0,15 ct/kw teruglever vergoeding betaald dan moet je, zolang we nog mogen salderen 9000kw er in stoppen en uit halen voor je het terug verdiend hebt. Met een max van 2,7kw/nacht zit je aan de 10 jaar.
daarnaast het apparaat kan helemaal geen 2.7kW leveren, maar slechts 0.8, dus gaat het nog trager. Overigens betaal je de meeste terugleverboetes over de hoeveelheid energie die je teruglevert, niet het vermogen, dus de tijd maakt niet uit.
2,7 kWh per nacht wordt bedoeld. Voor mij komt dat niet uit, mijn verbruik in de nacht ligt daar ruim onder. In de nacht continue 2,7 kW verbruiken zou uitzonderlijk veel zijn.
2,7kWh is 2700 W gedurende 1 uur lang.
Een nacht heeft tussen [zon onder] en [zon op] tussen de 8 en 15 uur. Zomer en winter.

2,7 kW : 8 = 337W
2,7 kW : 15 = 180W

Andersom kun je ook de Wh waarde berekenen, door iedere seconden je verbruik in Watt te delen door 3600 (seconden in 1 uur) en deze uitkomsten vervolgens 3600 keer bij elkaar op te tellen. Dus gedurende 1 uur.
Bij benadering klopt dit.

Ter informatie

[Reactie gewijzigd door edterbak op 22 juli 2024 13:33]

https://www.rtl.nl/nieuws...%20hebben%20terugverdiend.

11 jaar, geloof dat er wel betere investeringen zijn

[Reactie gewijzigd door dooiedodo op 22 juli 2024 13:33]

En toch is 'vanaf 9% rendement' een top rendement.
Laat ze die businesscase maar eens hard maken. Wat ik lees is dat ze uitgaan van een variabel energiecontract en actief leveren/terugleveren obv prijsverschillen. Dat is wel echt een andere tak van sport dan je eigen opgewekte energie opslaan en 's avonds gebruiken.
Het rendement hangt af van de afschrijving. Als je een bedrag voor 10 jaar vastzet tegen 3% rente bij een bank (zoals Raisin), heb je na 10 jaar €1875.

Bij een accu die over 15 jaar afschrijft, kost deze in 10 jaar €930 en is daarna nog €460 waard. Met een jaarlijkse besparing van €120 kom je na 10 jaar uit op €1660 (€1200 + €460).

Dit betekent €200 minder rendement dan het risicovrij vastzetten van het geld. Daarnaast zijn er onzekerheden rond regelgeving en afschrijvingstermijnen. Het is imho verstandig om eerst de regelgeving af te wachten, zeker nu.
klopt ik was iets te snel, maar dan nog is een thuisaccu een prima investering.

Althans, als je de tussenhandel er uit haalt.
Het kan echt een goede oplossing zijn inderdaad. Ook voor mijn situatie.
Ik heb een oude, niet-modulerende warmtepomp van 16 jaar oud. Daardoor heb ik flinke schommelingen in mijn energieverbruik: als de pomp aanslaat, verbruikt hij 5 kW, en als hij uitschakelt, daalt het verbruik met 5 kW. Stel je voor: het is bewolkt weer en mijn zonnepanelen wekken slechts 2,5 kW op, dan gebruik ik bij inschakelen 2,5 kW van het net, en lever ik 2,5 kW terug als hij uitschakelt. Met de nieuwe regels is dit erg ongunstig.

Deze oplossing zou perfect kunnen zijn! Toch wacht ik liever op accu's met grotere capaciteit (en subsidie), zodat ik ook 's nachts goed doorkom. Ik ben ook benieuwd naar de regelgeving rond accu's.
Is 1500 euro voor 15kWh je nog niet goed genoeg om de berekening te doorstaan? Want dat is een reële prijs en alleen al waardevol puur voor het idee van zelfvoorzienender zijn en als je de juiste omvormer setup hebt ook nog eens off the grid UPS voor je hele woning. (Of op zijn minst de belangrijkste groepen, de warmtepomp evt handmatig door te schakelen).

Het is dat consumenten altijd maar die belachelijke prijzen van richting de 1000 euro per kWh te zien krijgen in plaats van de makkelijk te verkrijgen richting de 100 euro per kWh dat iedereen maar loopt te twijfelen over het nut van thuis accus en bang zijn voor een niet standvaste regering die regels blijft veranderen.

https://www.nkon.nl/recha...5a-3-2v-315ah-1008wh.html

16 stuks is 16kWh is 1000 euro plus een top BMS van 200 euro op 100A (dus 5000w laad/ontlaad vermogen) de beste kwaliteit busbars en klemmen en een paar kabels 300 euro. Heel ruim genomen (want die 500 is al snel maar 300) 1500 euro tegen Nederlandse prijzen voor B grade (niks mis mee!) +400 euro heb je A grade van A merk. Of wil je gewoon in 1x een complete batterij kopen en niet zelf cellen aan elkaar monteren, in Nederland 3400 euro voor 25kWh.. https://www.bol.com/nl/p/...2v-500ah/9300000178444617 (Ben er niet bekend mee, met NKON wel en die verkopen absoluut zeker goed spul)

Er zijn nog vele andere opties tussen de 60 en 200 per kWh

Ps. B grade is absoluut niet inleveren op veiligheid! B Grade wil zeggen dat de capaciteit iets lager is dan eigenlijk de bedoeling was. Heb je 300-315Ah ipv 315 bijv maar in de praktijk vaak alsnog 310+, alleen de A grade is dan juist 320 ipv 315

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 13:33]

Naast dat je mogelijk in de wintermaanden al niet eens 'm opgeladen krijgt, tenzij je echt veel panelen hebt. Maar dan is zo'n kleine 2,7kw accu mogelijk ook weer niet interessant.
Hier in Zweden gebruikt een vrijstaand huis makkelijk 15K kWh per jaar. Wij zitten zelf op 27K kWh, is inclusief 2 elektrische auto’s en warmtelampen voor onze moestuin. Toch zie je dat aardig wat huishoudens thuisbatterijen hebben, met name omdat dynamische contracten hier de norm zijn en de winterperiode duur is. En omdat de zon ook schijnt in de winter, ook al is het maar kort, helpen thuisbatterijen al gauw sneller om de kosten te drukken.

Deze dynamische contracten zijn overigens structureel goedkoper hier dan vaste contracten, een situatie die ook van toepassing zal zijn op Nederland.
Je laatste punt is ook mijn verwachting. Vandaag is er nog weinig business case voor een thuisbatterij, maar morgen zal die gaan ontstaan. Haters gonna say artificieel, maar dat maakt het niet minder waar. Zelf heb ik ergens nog wat angst w.b.t. brandveiligheid. Als het eenmaal in de fik vliegt heb je zo tientallen kilo's onblusbaar lithium in je huis - of zie ik dit verkeerd?
Anoniem: 718943 @N1ckk25 juni 2024 15:13
Daarom ben ik wel geinteresseerd in die zoutwater accus. Alleen ken ik er nog weinig pratkijkervaringen mee.
Naar mate het interessanter wordt om een batterij te bezitten, te meer je alternatieve technologieën ontwikkeld zal zien worden
Er was een Oostenrijkse leverancier van zout accu s, maar die is gestopt en heeft alle verkochte zout accu s weer teruggenomen.

Nadeel was ook dat je de energie er maar weer langzaam uitkreeg. Opladen ging normaal, maar een wasmachine kon je er absoluut niet op laten draaien.
Als het eenmaal in de fik vliegt heb je zo tientallen kilo's onblusbaar lithium in je huis - of zie ik dit verkeerd?
Gelukkig is dat niet het geval. Er zit geen metallisch lithium in deze accucellen. Lithium-ijzerfosfaat accu's zijn juist bijzonder vergevingsgezind bij beschadiging of kortsluiting. Wat brandveiligheid betreft is dit een prima keuze.
Deze dynamische contracten zijn overigens structureel goedkoper hier dan vaste contracten, een situatie die ook van toepassing zal zijn op Nederland.
Ja, dit kan ik beamen zelfs zonder panelen of erg veel op te letten wanneer ik mijn apparaten gerbuik.
Gezien hun app inmiddels ook dynamische contacten bewust is, kan ik me goed voorstellen dat deze batterij dus ook kan opladen op goedkope momenten en leveren als het duur is. Dan samen met terugleverboete kan het een stuk sneller gaan
Volgens de FAQ op de introductiepagina van het product, speelt de batterij niet in op energieprijzen.
Nee maar de wijzigingen in de app suggereren dat dit wel op hun interne roadmap staat.
Mogelijk, het lijkt mij technisch haalbaar met een software update. Ik vraag me alleen wel af of je daar echt veel aan hebt met zo weinig accu capaciteit. Je hebt ook nog eens te maken met degradatie van de accu en ‘s nachts wil je, vermoed ik, zelf uit je accu stroom tappen. Dat past natuurlijk niet in 1 batterij, dan moet je er ook echt meerdere aanschaffen.

[Reactie gewijzigd door RxTweak op 22 juli 2024 13:33]

In de zomer zeker, maar in de winter kan hij daardoor ook bijdragen.
Is het niet te doen als je een dynamisch contract hebt om op goedkope/gratis dagen de accu's op te laden en later te gebruiken. Het is misschien niet altijd 1 op 1 te berekenen?
Goedkope uren* en Jazeker dat kan. Momenteel betaal je all incl 13ct kWh lever je in de avond straks terug krijg je 30ct terug
Wij laden onze batterij via het net in de winter, dit steeds op de goedkoopste uren van de dag (of verkopen op de duurste) via een dynamisch tarief... Een batterij hoeft niet alleen voor de zon te zijn ;)
Dat gaat zonder saldering niet meer rendabel zijn.
Dit is in combinatie met grid balancing heel rendabel...
Vorige maand enkel voor het balanceren 95,32 euro ontvangen, reken daarbij nog de besparingen op het goedkoop aankopen en verkopen (of enkel exporteren op de duurdere momenten) dan loopt het aardig op...
Ik denk dat in de winter het probleem van over capaciteit veel minder groot is
Ik de wintermaanden kan de accu de hele dag (deels) opladen en kan je 's avonds in ieder geval je lampen en tv er mee aan houden. Overigens zijn er in de winter ook vaak stroomoverschotten door windmolens die meer opwekken dan er op dat moment nodig is, waardoor de prijs heel laag is (en je de accu daar mee kunt opladen? als dat een mogelijkheid is met de geleverde software).
Nope, de accu kan enkel opladen met je overschot aan zonnestroom
Ik heb 27 panelen verdeeld over oost-zuid-west. Afgelopen december heb ik in totaal 4,2 kWh teruggeleverd. Over de hele maand. Aangezien mijn huis gasloos is gebruik ik in die tijd de opwek vrijwel geheel meteen zelf (met name voor verwarming en warm water). In die maand was mijn totale opwek 68,2 kWh. In januari wekte ik 167 kWh op, en leverde daarvan 22 kWh terug.
Ik ben van plan om de batterij in die periodes uit te zetten (m.u.v. dagen dat het vriesweer met zonneschijn is, maar dat is alweer een tijd geleden). Dit om het aantal cycli te beperken ivm de levensduur. Maar gedurende de rest van het jaar kan 1 batterij een deel van mijn avond- en nachtgebruik dekken. Ik heb er 1 besteld om uit te proberen. Financieel haalbaar, en terugverdientijd is niet super belangrijk.
Ik denk dat in de toekomst de HW batterijen ook kunnen worden gebruikt voor dynamische tarieven aangezien HW hiervoor al taken heeft. Dan zouden meerdere batterijen een mooie optie zijn.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Tjark26 juni 2024 07:55
Naast dat je mogelijk in de wintermaanden al niet eens 'm opgeladen krijgt, tenzij je echt veel panelen hebt.
Daar komt nog eens bij dat we in de wintermaanden veel meer energie verbruiken. Dan valt die 800W helemaal tegen. Ter illustratie; een oven of elektrisch koken kan je al niet doen op basis van dit kleine buffer.
Dat is inderdaad wel heel erg klein. In de zomer wek ik met 30 panelen. 40-60 kWh op terwijl ik maar 10-15kWh verbruik. Warmtepomp is nog onderweg, maar die heeft in de zomer natuurlijk ook niet veel verbruik. Volgens mij wordt het pas interessant als je akku's van 20-40 kWh tegen een redelijke prijs kunt kopen, zodat je in de zomer een deel en in voor en najaar je hele overschot in de avond en nacht kunt terugleveren.
Die 2,7 Kw is bij minimale belasting. Als je de boel gaat belasten dan kakt dat al heel snel in.
Hoe hoger de weerstand ( lees afnemers, gebruikers), hoe sneller het opgeslagen vermogen zal terug lopen.
Ik geloof dat niet zulke kleine batterijen die 2,7 Kw leveren ? gedurende welke tijd ?
Ja in de wintermaanden is het pet, en neem je prik af, maar in maart is dat al weer gelijk en in april tot en met einde Okt verbruik ik per maand ong 44 Kwh. da's dus 352 KWh voor 8 maanden maximale winst. EN dat is hier de praktijk....

Alle energie die ik met 11 panelen ( max 4400 Watt) opwek gaat direct naar de batterij, die het s'nachts weer terug levert
Overdag grote verbruikers aan, en nachts zoveel mogelijk spul wat stand-by blijft uit! Gewoon uit!
Ben overgegaan naar Inductie en elektrisch verwarmen.... en dat scheelt al heel veel is dat te dure gas! want daar wringt de schoen !
Van die opgewekte kilowatt uur aan energie gaat toch wel wat verloren dik 30% en dat zal na de loop van der tijd alleen maar meer worden door degradatie van de batterijen.....

Voorlopig hoop ik straks met een voorschot van 180€ /mnd straks veel terug te krijgen, die ik danw eer investeer in mijn eigen infra.
Dit is dus het probleem. Lokaal gaan accu's nooit rendabel worden. Dit is iets dat de netbeheerder per wijkkast/regio getrapt moet regelen.
Juist niet. Hoe groter je het maakt hoe complexer het wordt en dat moet ook betaald worden. Je moet namelijk dan ook weer de bekabeling tussen je wijkkast en huis gaan verzwaren, je hebt monteurs nodig die die accu's gaan onderhouden - en zo een hele organisatie op touw gaan zetten met arbeidskracht waar al tekort van is.

Zo'n batterijtje thuis inpluggen heeft al die overhead niet en is perfect is om verbruik en opwek meer te balanceren.
Dus als ik het goed begrijp zou de (lokale) overheid tezamen met netbeheer naast een slimme meter mij ook een slimme batterij cadeau moeten doen / lees: forceren? (Knipoog)
Ik begrijp je knipoog, maar het zou natuurlijk een oplossing kunnen zijn. Als op deze manier het net ontlast kan worden en er geen tijdelijk stop hoeft te zijn voor nieuwe aansluitingen, kan dit zomaar een oplossing zijn die de netbeheerder wel ziet zitten. Geld kost het links- of rechtsom toch voor ze.
Als middenweg: als netbeheerder de helft van de investering op zich neemt, dan wordt mijn business case een stuk gunstiger bijv
Het is zelfs zo dat een netbeheerder geen accu's MAG plaatsen, omdat ze volgens de wet dan zouden leveren. Wellicht dat een accu leveren wel mag :)
Korting op netbeheer kosten mag ook. Vraag me af wat ze gaan mogen doen, wat ze gaan doen, etc.
Als ze bij mij een accu gratis willen plaatsen mogen ze me compenseren op de lasten want die krengen kosten me kostbare ruimte die ik eigenlijk niet heb. Het is dat ik nu alleen woon maar als er een vrouw.kind bij zou komen moet de game kamer leeg en dan heb ik daar geen andere ruimte voor.

Leefgenot is ook wat waard.
Ja, het is idd een veelkoppige vraag. Het moet je wat opleveren is wat je zegt en dat is onder aan de streep gewoon erg duur.
Ik zie het ook wel hoor. Het enige nadeel hier is dat je met 800 watt je inductie plaat niet ver brengt. Al zal het wel een stuk schelen.
Lokaal is in je huis. Daar is het probleem niet.
Problemen met congestie zijn er op wijk/regio-niveau.
Landelijk weer niet.

Daar (in de regio) moeten de problemen dus opgelost worden.
Als je lokaal thuis opslaat en weer uit de accu gebruikt 's avonds gaat er er dus veel minder over het net.
Als iedereen met zonnepanelen dit thuis zou doen kan het best de congestie op wijk/regioniveau flink verlagen.
Die kleine batterijtjes zijn in de zomer 's ochtends al vol. En in de middag is de congestie dus gewoon weer hetzelfde.
Dit.. en sta je in de middag de was te draaien en in plaats van het net te ontlasten staat de batterij jou verbruik aan te vullen.

Batterijen, gestuurd op verbruik, opwek of prijs hebben geen enkel voordeel voor de netbeheerder.
Klopt, maar dan moet je volgens mij wel veel grotere accu's plaatsen en het financiële plaatje lijkt me voorlopig nog een probleem.
En zodra salderen echt wordt afgeschaft, komt daar nog ongeveer hetzelfde bedrag aan energiebelasting bij, en halveert de terugverdientijd tot 5 jaar.

[Reactie gewijzigd door HandyLumberjack op 22 juli 2024 13:33]

Dat is sowieso een probleem, maar hoe verhoudt dit zich tot een Sessy?
Als ik kijk naar mijn huidige verbruik, dan zie ik meermaals per dag dat mijn energie opwek per uur hoger is dan mijn verbruik per uur, maar dat er binnen dat uur wel stroom van het net gehaald is omdat de zonopbrengst en het verbruik niet helemaal op elkaar aansluiten. Dat soort fluctuaties kun je er wel uithalen met zo'n accu en is ook goed voor 1-2KWh per dag.
Klopt, maar tot 800W verschil slechts. Dus als ik de oven aan heb op een zonnige dag (zeg a 3000W) en er schuift een wolk voor de zon, dan trek ik nog steeds 2200W van het net. Kortom: zet geen zoden aan de dijk.
Ik reken anders:
300 dagen laadt hij de accu vol en ‘s nachts weer leeg. De prijs voor stroom is ‘s nachts 0,30 euro per kWh.
Dat is 2,7x0,30x300=243 euro besparing per jaar.
Dan heb je hem in 5-6 jaar terugverdiend.
En ja, dit is ook maar een voorbeeld en er zijn heel veel variabelen.
Teruglevertarieven, boetes, saldering, de exacte prijs ‘s nachts, het is bijna onmogelijk goed te berekenen.
Ik ben er niet bekend mee maar mag je zo energie opslaan en aansluiten volgens NEN normen?
Mag een batterij op een stekker
?
Ja, dat mag. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vastgesteld dat je als consument gelimiteerd mag terugleveren op een stopcontact. Hiervoor houden wij de Europese (EN/IEC 50549) normering aan die een limiet tot 800 watt toestaat en additionele HomeWizard gepatenteerde beveiligingen die verder gaan dan deze norm om tot een veilig product te komen. Ben je een installateur? Lees het artikel: Kan ik de Plug-In Battery conform NEN 1010 installeren?

bron: https://www.homewizard.com/nl/plug-in-battery/

[Reactie gewijzigd door Mattie112 op 22 juli 2024 13:33]

In België dus blijkbaar (nog) niet, maar ze willen daar mogelijks verandering in brengen.

https://www.hln.be/woon/z...veren-minder-op~ac6f5d39/
Volgens mij gaat hier iets fout NEN 1010 is voor vermogens en sterkstroom installaties. Ik denk dat ze hier NEN-EN3140 bedoelen.

Zowel de NEN 1010 als de NEN 3140 zijn normen binnen de elektrotechniek. Maar de normen – en bijbehorende inspecties – worden voor andere zaken ingezet.

NEN 1010 is van toepassing op elektrische installaties in de woning- en utiliteitsbouw en de industrie. Dit kunnen nieuwe installaties zijn, maar ook wijzigingen en uitbreidingen van installaties, inclusief delen van de bestaande installatie die door wijzigingen en uitbreidingen worden beïnvloed. NEN 1010 is in beginsel een vertaling van de Europese installatievoorschriften voor laagspanning, vastgelegd in de HD 60364-reeks. Waar deze normenreeks niet toereikend was, is gebruikgemaakt van de mondiale IEC 60364-reeks, of zijn voorschriften gebruikt die gebaseerd zijn op de Nederlandse installatiepraktijk.

In het kort beschrijft de NEN 1010 waar een nieuwe of aangepaste elektrotechnische installatie aan moet voldoen.
Een NEN 1010 inspectie wordt dus alleen uitgevoerd bij de oplevering van een nieuwe of aangepaste installatie.
De NEN 3140 norm gaat daarentegen in op het veilig gebruik van een installatie. en deze dient periodiek geinspecteerd te worden.

In principe zijn de NEN 1010 of NEN 3140 niet verplicht. Maar de normen geven wel praktische invulling aan geldende wet- en regelgeving rondom elektrische installaties. In wetten zoals de Arbowetgeving of het Bouwbesluit 2012 wordt naar de NEN normen verwezen als richtlijn.
Tot 800 watt mag. Er zijn ook zonnepanelen sets te krijgen die je zo kan inpluggen.
Heb je daar zo toevallig een linkje of merk/type van? Die zonnepanelen? :)
Anker verkoop complete setjes bijvoorbeeld:
https://www.anker.com/eu-...ps&variant=43046658572478

Anders even in Duitsland kijken, daar is de markt voor dit soort Balkonkraftwerke erg groot.
Tja da's een goeie
Ik vermoed nu dat steeds meer Pv installateurs donker wolken zien aan de horizon.
Want als je dit zelf mag doen scheelt het nog al wat... Afgezien van de kwaliteit die sommige dakhazen neerleggen.
Er zitten ook goede bij, maar goed... Nederland ligt nu aardig vol. de rek is uit de markt en nu zie dus dit soort ontwikkelingen
Waar ook teveel geld aan verdien wordt..... We zullen het zien'
deze ontwikkelingen.... Hopenlijk wel beter voor het milieu
Staan gewoon bij hornbach
Ooh Dan ga ik ff zoeken....
Supersola maakte hier eerst veel reclame mee. Plug&play solarinstallatie. Zelfs de BCC verkocht ze, maar die is er niet meer. Het zijn wat duurdere zonnepanelen met een watertank er onder als ballast. Op je grasveldje zetten en op de zon richten. Inpluggen in je 230 volt (geaard) stopcontact en het levert spanning die je mee kan verhuizen.

Link: https://supersola.com/?ga...1kfgSdEAAYASAAEgJz-PD_BwE

In Duitsland zijn er meerdere van dit soort installaties te koop. Dan onder de naam "Balkon Kraftwerke". Zelfs de Aldi/Lidl had ze daar volgens mij.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 13:33]

Zag die van supersola laatst ook bij Praxis en Coolblue online staan. Mooi product lijkt het voor eigen verbruik. Maar door gebrek aan opslag nog even gewacht met aanschaffen. Wellicht interessant in combinatie met deze homewizard batterij inderdaad. Ga op onderzoek uit.
Ik dacht dat de max 600 watt is, sinds wanneer is het 800 watt?
Zie 3de post
Oh dat wist ik niet. Ik neem aan dat je met die panelen dan boven die 800 watt mag uitkomen?

Ik weet niet of het economisch rendabel is, maar het lijkt me leuk om zo’n systeem te hebben.
Je mag zoveel panelen neerleggen als je wilt, als de omvormer maar een maximaal uitgangsvermogen van 800watt heeft.
Als je het ook off-grid zou kunnen gebruiken.
Als je dat wilt moet je een mygrid module one aanschaffen, die kan dat wel.
Gaat vast niet werken, hij zal netspanning nodig hebben voor de fase, net zoals de omvormer van je zonnepanelen niets doet bij een stroomstoring
Dat heet dus off-grid, waarbij je niet met het net synchroniseert.

Mijn inverter (huawei) heeft daar een setting voor.
Settings met 5kW vermogen erachter worden beter afgeschermd, maar het blijft een setting
Omvormer zal niet meer dat 800t gebruiken om de Hw-batterij te laden.... eea ivm te hoge laadstroom en brandgevaar...
Ik weet het niet hoor Die Lithium batterijen zijn toch best onstabiel en gevaarlijk.
De batterij stack in een Sessy heeft in elke unit een eigen blus instalatie..
In feite is het toch niets anders dan een veredelde UPS voor je huisapparatuur?
En hoe zit dat dan met Electrische auto's met car2grid functionaliteit aan je huus?
Het verschil is dat bij 'n UPS je de apparatuur op de UPS aansluit - er loopt dus geen stroom van de accu terug het stopcontact in. Dat is bij deze dus _wel_ het geval.
Mijn vader wil dat met een electrische auto ook gaan doen. Hij is daar zijn volgende auto al op aan het selecteren (zijn er maar een paar die dat kunnen).
Dan moet ook je laadpaal dat toelaten, en die ga je toch moeten laten keuren, vermoed ik
Ik denk dat hij gewoon met zijn zonnepanelen wil laden.
Met alleen zonnepanelen laden kan met elke auto, dat zal dan geregeld worden door de paal. Zo laad ik mijn tesla vanaf de lente (niet deze lente met meer regen dan zon) op met 100% zon.
Ja, maar de stroom uit de auto gebruiken voor je huis kan niet met elke auto.
Vooralsnog met geen ekele auto (als in sommige auto's kunnen het wel maar het kan of niet) en ik vraag me af of het ooit zover gaat komen. (Voordat het toegestaan is)
Maar ook niet met de meeste laadpalen voor thuis op dit moment. Dus hij moet een auto die het kan EN een laadpaal die het kan. Gewone laadpalen gaan geen stroom terug doorlaten
Yep en de isntallatie daarvan is ook weer dik 110 a 1300 € EN dat voor een stopcontactje met kabel.
Vergeet even niet, de omvormer die zit in je auto ! en alleen die zorgt ervoor dat je de autobaterij oplaad.
Deze zit dus niet in je eigen laadpaal. Dus waarom die dingen zo duur moeten zijn weet ik niet
Ik weet niet of dat zo verstandig van je vader is. De levensduur van een elektrische auto wordt vooral bepaald door de levensduur van de accu en die wordt weer bepaald door hoevaak je zo n accu oplaadt en ontlaadt.
In een auto is energiedichtheid van een accu erg belangrijk, dat telt minder bij een thuisaccu waardoor je daar meestal
minder betaalt voor je opslag.

Zonde van je auto
Een UPS kan je apparatuur van stroom voorzien als de netstroom wegvalt. Deze accu kan dan niet, dus als UPS danwel eiland-modus is hij niet geschikt.
Dat snap ik. Vandaar ook m'n (relatief denigrerende) "veredelde UPS" opmerking.
Nu zit alleen "de UPS" niet tussen je huis en apparatuur maar áán je huis net als je apparatuur.
Ook denigrerend is het geen veredelde UPS want niet “ Uninterruptible”.
Het apparaat fungeert niet als noodstroomvoorziening, ook niet voor je huis.
Een generator (of dit nou PV of accu is) moet een eigen groep hebben. Een willekeurig stopcontact heeft natuurlijk geen eigen groep. Dit is sinds de NEN-2015. Dus een accu aansluiten op een willekeurig stopcontact mag niet volgens de huidige norm.

Dit specifieke punt uit de norm is er niet voor niks. Als je zomaar ergens gaat invoeden dan kunnen de totale stromen groter worden dan waarvoor de bedrading, contacten en apparatuur geschikt is.
Beetje heftig om huishoudens met NEN om de oren te slaan, vind je ook niet? NEN 3140 doen we thuis doorgaans ook niet. Daarbij staat op de site: "Wil je de batterij als installateur conform NEN 1010 aansluiten dan kun je de stekker verwijderen en deze aansluiten met vaste bekabeling."
Zou dit dan niet op te lossen zijn door net als bij een setje panelen op je wasmachinegroep met een pv-verdeler? Dus deze accu’s met een pv-verdeler op de wasmachinegroep, lijkt me ideaal…
Dus een accu aansluiten op een willekeurig stopcontact mag niet volgens de huidige norm.
Een installateur mag dat niet. Een consument is niet geboden aan een norm zoals de NEN.
Natuurlijk, als je het te bont maakt zal een verzekeraar er ook wel anders naar kijken, maar ik zou het mogen doen.
Stopcontacten zijn er voor eindgebruikers, niet voor installateurs. Uiteraard mag je dit doen want de fabrikant heeft gezorgd dat dit veilig kan. In theorie zou je een situatie kunnen creëren die de verzekeraar niet leuk vindt maar ik denk dat die kans in de praktijk erg klein is. Stekkerblokken en zonnebanken zijn praktisch grotere problemen.
Verschil NEN 1010 2015 norm, want dit geld alleen voor nieuw aan te leggen installaties, de oude regeling conform bouwbesluit blijft van kracht totda er wijzigingen worden aangebracht in de bestaande huis installatie !

Tot en met 1 juli 2016 mochten 3 fase groepenkasten verkocht en geïnstalleerd worden waarbij installatieautomaten (groepen) aangesloten worden op een 4-polige aardlekschakelaar. Een 4-polige aardlekschakelaar is een 3 fase aardlekschakelaar. Na ingang van de NEN 1010:2015 is dit niet meer toegestaan. De 4-polige aardlekschakelaar zal niet verdwijnen, maar zal enkel voor een andere toepassing gebruikt worden.

NEN 1010:2015 3 fase groepenkast
Volgens de NEN 1010:2015 mogen installatieautomaten enkel nog op een 2-polige aardlekschakelaar worden aangesloten. De regel blijft nog steeds dat er maximaal vier installatieautomaten op één aardlekschakelaar mogen worden aangesloten. Minder mag altijd! Het verschil tussen de toepassing van de aardlekschakelaar in de NEN 1010:2007 en NEN 1010:2015 is onder andere gebaseerd op de verdeling van de lekstromen van groepen in een 3 fase aansluiting.

Verschillen op basis van de aardlekschakelaar
Zoals hierboven omschreven zit een groot verschil tussen de NEN 1010 normering in de toepassing van de aardlekschakelaar in de groepenkast. Waar eerder een 3 fase aardlekschakelaar gebruikt werd in een 3 fase groepenkast, zullen nu ‘1 fase’ varianten gebruikt worden in de groepenkast. Met andere woorden: de 2-polige (2P) aardlekschakelaar wordt de standaard aardlekbeveiliging indien u installatieautomaten in uw groepenkast plaatst.

Waar u eerder drie maal een 4-polige (4P) aardlekschakelaar in uw 3 fase groepenkast zou selecteren voor bijvoorbeeld 10 installatieautomaten en een kookgroep (fornuisgroep), zullen dit vanaf 1 juli 2016 drie 2-polige aardlekschakelaars zijn.

Naast de installatieautomaten (1-polig + nul) mogen ook fornuisgroepen (ook wel kookgroepen genoemd) niet meer aangesloten worden op een aardlekschakelaar 4P. De aardlekschakelaar 2P zal zodoende toegepast gaan worden in de 1 fase en 3 fase groepenkasten.

Huidige groepenkast

Iedere woning in Nederland is voorzien van groepenkast in de meterkast, of wel van een stoppenkast in de oudere woningen. Ondanks de verandering van de NEN 1010 normering hoeft u uw groepenkast niet te vervangen. De eerder uitgeleverde en geïnstalleerde groepenkasten voldoen aan alle eisen die op dat moment gesteld waren en beveiligen de installaties volkomen. U hoeft geen nieuwe groepenkast aan te schaffen of uw huidige aardlekbeveiliging te vervangen.

Houd er echter wel rekening mee bij de aanpassing van de meterkast (vervanging van de groepenkast) dat u een kast besteld die voldoet aan de nieuwste norm.

3 fase aardlek

Een 3 fase aardlekschakelaar werd (lees: wordt tot en met 1 juli 2016) gebruikt voor de aardlekbeveiliging van installatieautomaten 1P+N. Voor 3 fase aansluitingen blijft de toepassing van een krachtgroep echter nog steeds mogelijk. Hier zijn geen veranderingen voor aangekondigd! De 4P aardlekschakelaar blijft zodoende ook nog steeds toegepast in groepenkasten, maar dan om een krachtgroep op aan te sluiten.
Ik mag hopen dat ze dat hebben uitgezocht.
dat hangt een beetje af van de implemementatie, maar volgens de NEN-norm moet een installatie met 1 handeling uitgeschakeld/spanningsloos gemaakt kunnen worden. zelfde reden dat omvormers niet werken zonder vaste spanning.
dus als deze batterij zichzelf uitschakelt zonder vaste (net)spannning dan mag het, anders niet.
Dat doet hij, binnen 20ms zoals de norm voorschrijft.
Ik vind het bijzonder hoe een accu die stroom levert aan het net kan meten of de stroom op het net zelf is weggevallen. Is daar een uitleg voor in Jip en Janneke taal?
Wanneer de accu energie levert, en de netspanning valt weg, dan zal die accu dat snel merken omdat de belasting ineens serieus verandert. Stel nu nog dat je op die fase exact zoveel verbruikt als dat je batterij levet, dan zou die belasting eigenlijk constant blijven (op voorwaarde dat het niet net net is dat zonder spanning valt, maar je hoofdschakelaar bijvoorbeeld die af gaat). In dat geval zou er ook geen gevaar zijn voor het net.

Wat nu bij een wijk die zonder spanning valt, omdat er aan de kabels gewerkt moet worden. Als die lokale productie en vebruikers redelijk in balans zijn, zou je verwachten dat dat systeem ook moeilijk kan detecteren dat de belasting verandert.

Blijkbaar is er nog een mechanisme dat gebruikt wordt om eilandmodus te detecteren, en dat is dat de omvormer (af en toe even?) probeert de netfrequentie te beïnvloeden, en dan meet hoeveel weerstand er is tegen die verandering. Het net is zo immens groot, dat je die frequentie met een paar omvormertjes echt niet noemenswaardig beïnvloed krijgt, dus is die weerstand zeer groot en zo weten die omvormers dan dat het net weggevallen is.
Exact hetzelfde hoe een omvormer van zonnepanelen ook werken :)
Die meten de spanning die binnen komt, ze moeten immers exact dezelfde 'sinus' vorm maken die synchroon loopt met het netwerk, anders krijg je onbalans. Dus als de 'sinus' wegvalt, valt ook direct op dat er geen spanning mee rop het net staat en schakelt het ding uit.
dat hangt een beetje af van de implemementatie, maar volgens de NEN-norm moet een installatie met 1 handeling uitgeschakeld/spanningsloos gemaakt kunnen worden. zelfde reden dat omvormers niet werken zonder vaste spanning.
dus als deze batterij zichzelf uitschakelt zonder vaste (net)spannning dan mag het, anders niet.
Zonne installaties en thuisaccu's die leveren aan je huisnet hebben een 50 Hz signaal nodig vanuit je stopcontact om te werken. Als ze dit niet detecteren of de frequentie gaat afwijken, dan schakelen ze automatisch uit.

Dat is ook de reden dat ze niet werken voor een eilandbedrijf. Dus een schuur of moestuinhuisje zonder 230 volt aansluiting.
Nen normen zijn niet wettelijk maar een richtlijn.
En dat komt omdat men die normen betaald heeft gemaakt.
Daarbij zijn het normen voor installateurs, niet voor consumenten.
Ach ik ken situaties waar gewoon 3200 watt via het stopcontact gaat en dat gaat al 11 jaar prima...
Zon norm is leuk maar vaak volkomen doorgeslagen qua veiligheid. De verbinding tussen de omvormer en de panelen is waar het meestal fout gaat.

Ik wou hier ook 3 a 4x 450 bijleggen (tot ze toch gingen afbouwen in 1x) en gewoon via het stopcontact in de schuur. Dit is een groep waar op zijn meest 1600 watt van wat tools in de schuur komt. Dit geld voor de meeste groepen. Eigenlijk staan grootverbruikers eigenlijk alleen in de keuken en die hebben aparte groepen.

Zelfs al gaan alle apparaten zoals 2 grote tv's, gaming computer, laptop, vriezer, koelkast, alles voor het internet en tv en opladers tegelijkertijd aan dan nog zit ik niet eens boven de 850 watt. Dus al zou dat samen met 3 van deze accu's op een groep zitten is dat een non issue.
Tot je kortsluiting krijgt en de stoppen niet klappen bij 16a, maar bijna het dubbele omdat er nog even 3200watt ingevoerd wordt vanaf de andere kant.
Punt is dus dat je dat bijna nooit haalt. Ik maak me neer zorgen om mijn 1 fase 35a hoofdzekering. Mijn kookplaat alleen zuigt al 5700 watt op met 1 pit op boost. Als je dan alle randapparatuur en panelen erbij rekend...

Veer groter probleem dan wat panelen of accu's op een gewone groep die realistisch bijna niet belast wordt.
We kennen allemaal wel situaties die goed werken en niet volgens de norm zijn. Of dat verstandig is, is een ander verhaal.

Je mag overigens prima van de NEN1010 afwijken, het is immers een norm. Dan ligt het risico alleen bij jou.
Ook als ik niet afwijk van de NEN1010 norm ligt het risico bij mij. Het is alleen kleiner
Dat is uiteraard waar. Alleen als je kunt aantonen dat je de richtlijnen volgt kan dat nergens een issue zijn. Als je iets anders doet zul je dit moeten kunnen verdedigen.
Leuk voor de hobby, maar niet rendabel zolang er saldering is.
Je kan er mee handelen. Energie inkopen als het goedkoop is en salderen wanneer je er veel voor terug krijgt.
Helaas niet mogelijk, want de batterij levert niet terug aan het net. De P1 dongle bepaalt dat als je panelen terugleveren, dat het in de batterij gaat.
Op het moment dat er stroom (op die fase) van het net wordt getrokken en je batterij heeft lading wordt er stroom uit de batterij gehaald.

that's it. Geen handel.

Oftewel zolang saldering bestaat heeft het geen economische meerwaarde. Sterker nog, je hebt alleen maar laad/ontlaad verlies.
Even een aanvullende vraag hierop en alvast excuses indien het een domme vraag is, maar ik ben een leek op het gebied van mijn meterkast. Je zegt "Op het moment dat er stroom (op die fase) van het net wordt getrokken en je batterij heeft lading wordt er stroom uit de batterij gehaald."

Stel dat ik twee groepen heb. Groep A wordt gebruikt door mijn wasmachine. Groep B wordt gebruikt door mijn vaatwasser. Ik heb een batterij aangesloten op groep A en zet mijn vaatwasser in groep B aan. Houdt wat jij zei in dat mijn batterij dan geen stroom levert aan de vaatwasser, omdat die op een andere groep aangesloten is?
Ik ben geen elektricien:)

Ik heb het over fasen, niet groepen. Zie het zo: 1 fase is een aparte draad waar stroom over geleverd wordt. Daarop kunnen meerdere groepen worden aangesloten.

Traditioneel wordt een huis op 1 fase aangesloten. Dat is te zien in je meterkast, dan heb je 1 grote fase zekering onderin je meterkast (dus voor je slimme meter en groepenkast) (1x35A).
Tegenwoordig zie je steeds meer verbruik, dus dan worden er ook aansluitingen verzwaard met 3 fasen: 3 aparte draden naar buiten, met elk een eigen zekering.(3 dus onder je slimme meter). Je kan dan meer stroom afnemen (3x 25 A bijv)

Omdat het eigenlijk 3 aparte aansluitingen naar buiten zijn, kan je slimme meter dus op het zelfde moment stroom terugleveren op fase 1 (bijv door je zonnepanelen) en stroom afnemen op fase 2 (je wasmachine staat aan).

In een 1 fase aansluiting komt alles bij elkaar en maakt het dus niet uit op welke groep de batterij geplaatst wordt. Je zonnestroom van je panelen kunnen de batterij vullen, en je wasmachine kan stroom uit de batterij halen.
Bij een 3 fase meterkast is het dus iets anders: daar zou je wasdroger wel eens op fase 3 aangesloten kunnen zitten en je batterij op fase 1, dan zou deze dus nooit je wasdroger (gedeeltelijk) van stroom kunnen voorzien.
Bedankt voor de opheldering! Ik ga zo eens kijken wat voor aansluiting ik heb in de meterkast
Met de toevoeging dat je meterkast maar 1 telwerk heeft en dus enkel het netto stroomverbruik bijgehouden kan worden.

Met een batterij op fase 1 en wasdroger op fase 3 zal HomeWizard dus proberen het netto verbruik op 0 te houden door evenveel stroom te leveren op fase 1 als er op fase 3 afgenomen wordt.
Mooie uitleg dank. Ik ben heel enthousiast na het lezen van het nieuwsartikel maar door deze reactie begin ik dan toch te twijfelen. Wij heb en 2 airco systemen die mogelijk (lees waarschijnlijk) op 2 verschillende fases zijn aangesloten. Ik wil best investeren in een batterij om beide airco’s ook ‘s nachte te kunnen gebruiken zonder stroom te onttrekken van het net, maar ik begrijp mi dat dat dus alleen mogelijk is als beide airco’s op dezelfde fase zijn aangesloten?
Nee, dat maakt niet uit.
De stroom gaat bij fase 1 het net op en komt bij fase 2 en 3 weer binnen, simpel gezegd.
Je hebt 1 meter dus voor de kosten maakt dit ook niet uit.
Als dit je bezwaar is, dan kun je dus gerust zijn want dit is geen probleem.
Het maakt niet uit wat op welke fase aangesloten is. Je verbruik wordt bepaald op basis van je netto verbruik, ongeacht wat er op de verschillende fases gebeurt.

Je energie leverancier weet niet wat er op de fases gebeurt. Enkel wat je telwerk doorgeeft.

Het YouTube kanaal KetelKlets heeft hier een aantal goede videos over (en ook over de HomeWizard accu)

[Reactie gewijzigd door AJediIAm op 22 juli 2024 13:33]

Dat is een keurige uitleg.

Per fase zou je dan een batterij willen hebben, die onderling niet kunnen uitwisselen.

En dan heb je nog dat een meter intern fasen saldeert om het nog lastiger te maken. Dat is puur administratief overigens.

Ik ben trouwens nog steeds geïnteresseerd in dit soort oplossingen.
Jawel, want de geleverde stoom in jou huis komt binnen in 1 circuit, tenzij je 3 fases hebt. dan heb je dus 3 keer 1 circuit.
Als je dus op een of een van de 3 circuits een batterij aansluit dan wordt dat hele circuit dus ook gevoed door die batterij.

als je dat bekijkt in een 1 fase aansluiting dan kan je zien dat in een circuit een aardlek automaat met daarachter 4 groepen kan zitten.
Mav pas vanaf elke groep wordt het dus vermogentechnisch opgesplist. maaar..... zolang de automaat ingeschakeld is, wordt de geleverde stroom verdeeld over alle automaten, ( even googelen op wet van Kirchhoff)

Wikipedia: Elektriciteitswetten van Kirchhoff

de stroom wordt gewoon over de gehele belastingen heen verdeeld. Het kan wel zo zijn dat er in groen a of net iets meer stroom benodigd is en ds ook wordt verdeeld.
Je kunt niet handelen op import, maar toch wel op export? Je gaat immers stroom terug aan je interne stroomnet leveren, maar die 'verbruiker' kan ook export zijn
In theorie, maar hoe wil je dat in de praktijk doen?
Home Assistant kan dat volgens mij. een aantal podcasts geleden in de Tweakers podcast werd dit uitgelegd.
Ja HA zal zoiets wel kunnen maar zoals ik het begrijp bij deze accu bepaalt de HomeWizard P1 meter wat er gebeurt. Ik weet niet of je dat kunt overrulen.
Dat kan in theorie, maar deze is te klein en te duur daarvoor en bovendien ontbreekt de koppeling met de onbalansmarkt. Ook de day-aheadmarkt zit niet in de HW app verwerkt voor zover ik gehoord heb.
Pfff... Ik weet niet of ik zo'n ding in mijn huis wil hebben staan. Grote accu's binnenshuis blijven risicovol. Als je ziet hoeveel branden er ontstaan door accu's van stepjes of fietsen, en deze is een stuk groter dan dat. Ik vraag me ten zeerste af of je inboedel en opstalverzekeringen dat wel gaan accepteren.
Het staat helaas niet in het tweakers artikel maar dit is een LFP accu waarmee de kans op brand extreem klein is.
Er is geen enkele commercieel verkrijgbare thuisaccu op de markt die gebruik maakt van andere batterij technologie. Maar het zou er inderdaad bij kunnen staan.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 13:33]

Ah, dat is nuttige informatie. Dank!
Kon het ook niet vinden op de productpagina, dank voor de info :)
Ben het met je eens hoor, maar wel twee voordelen:
- Veel accus gaan kapot omdat ze vallen en daarna aan de lader gaan. Dit ding blijft gewoon stabiel staan.
- Het type accu (LFP) is relatief veilig.
Dat accupark van Tesla in Australië stond ook gewoon stil. Toch ontstond er brand.

Ik zou het ding niet in de huiskamer naast de bank zetten. Wellicht wel in mijn schuurtje of een apart hok aan de buitenkant van mijn woning...
‘De oorzaak van de brand werd geïdentificeerd als samenvallende kortsluitingen op 2 specifieke locaties, waarschijnlijk veroorzaakt door een koelvloeistoflek buiten het batterijcompartiment’, aldus Neoen. ‘Deze deden zich voor terwijl de Megapack offline was in een servicemodus die foutbeveiligingen verwijderde. Dankzij deze onwaarschijnlijke opeenvolging van gebeurtenissen kon de fout onopgemerkt blijven en brand veroorzaken in het aangrenzende batterijcompartiment. 2 van de 212 Tesla Megapacks van de site gingen verloren in de brand.’
Tesla MegaPack is Lithium-Ion en NIET de brandveiligere LFP waar we het hier over hebben. Dus necht niet vergelijkbaar.
Ik zou verwachten dat deze thuisaccu kwalitatief iets beter is en betere veiligheidsmechanismen heet dan de gemiddelde elektrische step (die meestal ook niet gekeurd is voor gebruik op de openbare weg in Nederland). Desalniettemin zou ik ook niet zo snel een apparaat als dit in mijn woonkamer neerzetten.
Hoeveel branden ontstaan er dan? Ik kan 0,0 vinden over brand ontstaan door thuisbatterij. Zeker in Belgiën en Duitsland zijn die dingen redelijk in trek, dus ik zou verwachten dat daar meer over geschreven zou worden in de media.

https://www.google.com/se...AB&biw=1920&bih=919&dpr=2
@ATS refereerde naar brand door goedkope Chinese electronica. Niet helemaal een eerlijke vergelijking gezien de hoge veiligheidseisen van thuisaccus.
Het aantal branden door thuisaccus is inderdaad erg laag en zal voornamelijk door de zelfbouw versies komen.
Hier anders al 2 jaar een batterij van 11kWh geen centje pijn, staat in de garage en verzekering vond dit geen probleem.... moest zelfs niet meer betalen.
Tuurlijk. 998 van de 1000* werken uitstekend. Maar goed, die van jou staat in de garage, prima. Deze staat op de foto in de huiskamer...

*) Getallen compleet verzonnen, alleen maar om aan te geven dat het overgrote deel geen problemen geeft.
Kom je nog wel je bed uit of neem je dat risico niet en lig je nu nog getallen te verzinnen en scenarios te bedenken die eigenlijk niet voorkomen.

Eerste geval van een LiFePo4 thuis accu incident (wereldwijd!) moet ik nog van horen maar mensen die overlijden in het verkeer is dagelijks duizenden. Illegale stepjes hebben uiteraard helemaal niks te maken met dit spul.

Niet zo bang zijn en al helemaal geen zaken verzinnen en verbanden trekken die er niet zijn. Je gasfornuis/cv/apparaten met een stekker etc gebruik je toch ook gewoon ondanks dat daar allemaal wel ernstige incidenten mee gebeuren.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 13:33]

Maar dat is met alles zo, een afstandbediening van je tv kan zelfs al in brand vliegen. Komt het veel voor, nee, maar de kans is er wel.
Sure, maar dan maakt het nogal uit of je twee penlites of 2,7kWh aan energie erin opgeslagen hebt. Kans is één variabele, wat de gevolgen zijn als het gebeurt is de andere...

[Reactie gewijzigd door ATS op 22 juli 2024 13:33]

Yariva Moderator internet & netwerken @ATS25 juni 2024 14:40
Het argument gaat ook de andere kant op. Dit bedrijf heeft zich gespecialiseerd in batterij technologie. Je kan dan ook verwachten dat een BMS systeem de boel beter in de gaten houdt en ingrijpt waar nodig. Dit in tegenstelling tot een Alibaba stepje.
Oh! Zeker! Zo'n stepje komt er hier dan ook ook zeker niet in. De schuur (die zo'n 10m van mijn huis staat) is zover zoiets zou komen.
Garage is toegankelijk vanuit de keuken... dus deel van de woning, zoals door anderen aangegeven, is er werkelijk (search op google) in BE, NL en DE nog geen enkele keer een thuis batterij in brand gevlogen of inieder gevan de oorzaak van de brand dan. Als de verzekering ook niet lastig doet hierin dan vermoed ik dat jou 998 op 1000 eerder een 999,9 op 1000 zou moeten zijn. Alles kan stuk dat ben ik met je eens.

Maar ik heb zelf de hele installatie bijgewoond en kon toen idd zien dat eea zeer goed beveiligd is tegen vanalles en nog wat, denk aan 'oververhitting, Slijtage, Breuk'

Dus ik vermoed met een installatie van ons merk alleen al de laatste week 1011 stuks geplaatst, dat dit wel goed zit :)
Als je ziet hoeveel branden er ontstaan door accu's van stepjes of fietsen
Die cijfers zijn dus bar lastig te achterhalen. In 2020 betrof het 53 branden. Dat jaar zijn ongeveer 547.000 elektrische fietsen verkocht, maar goed, dat zegt niet zoveel over het totaal aantal fietsen.
Nog steeds is de wasdroger de grootste veroorzaker van brand onder de elektrische apparatuur. In maar liefst 63% van de gevallen van woningbrand kwam het door de wasdroger. Overigens is bij fatale woningbranden dan weer roken de grootste veroorzaker.
Maar het wordt wel benoemd door het NIPV, zij zien een stijging in het aantal woningbranden en noemen als mogelijke verklaringen "de stijging van het aantal elektrische apparaten zoals warmtepompen en omvormers, maar er zijn ook meer elektrische fietsen en elektrische auto's." maar ook de hogere energiekosten waardoor mensen die met gas hun huis verwarmde op zoek zijn gegaan naar alternatieven zoals een houtkachel.

Mijn punt: Maak het niet groter dan het is. Zeker met deze LFP-accu is het niet een significant risico wat je neemt door deze in huis te nemen. Zolang je niet rookt en het filter van de wasdroger regelmatig schoonmaakt is het risico op een woningbrand echt heel klein.
Voor thuis kan je ook gaan voor zout-accu's.
Volgens mij vervalt het brandgevaar argument dan.
Neemt wel wat meer plaats in, maar dat is niet voor iedereen een probleem.
De batterij zelf mag dan veilig zijn, hoge stromen door de kabels kunnen alsnog tot brand leiden.
Hangt allemaal een beetje af waar de stuurelektronica zit en op welke plek de AC/DC overgang gemaakt wordt. Tegelijk heb ik nu een 6kW inverter in de garage voor de zonnepanelen, ook daar gaan al joekels van kabels in!
Leuk item om door tweakers te reviewen?
Dat is wel de enige manier waarop hij rendabel is :X
Ik zat op t moment van de lancering op de website. Website kraakt een piepte aan alle kanten, kwam niet door de betaling heen, uurtje later werkte alles weer BAM "levering November".
Ok. :'(
Levering in November is voor iedereen, ook voor de mensen die er wel vroeg bij waren. Alleen de bèta testers mochten hem eerder ontvangen.
Levering in november is niet voor iedereen. Bij mij geeft de reservering (en na betaling) maart 2025 aan. Belangstelling is zeer groot
Dan zal inmiddels de november batch op zijn helaas.
Ooooh dat wist ik niet.
Dan liegt het artikel ook niet. Het mist alleen wat informatie. ;)
Mooi en voor de meeste mensen een zeer toegankelijk product. Scheelt een lastige aansluiting op je groepenkast van bijv. De Zonneplan accu.

Wel is natuurlijk de capaciteit zeer beperkt zowel in kWh (2,7kWh) als in vermogen (800watt).

Sowieso is HomeWizard een prima tool om je energieverbruik en opbrengst te monitoren. Zelf heb ik meerdere 3 fase kWh WiFi kWh en Energy Socket om alles goed te meten.
De eigen groep voor een thuisaccu is er om te zorgen voor een adequate beveiliging. Als je een accu op een stopcontact aansluit en de accu levert terug is er een hogere belasting achter de zekering mogelijk. De bedrading moet hier geschikt voor zijn. Blijkbaar wordt 800 Watt extra belasting (voor deze accu en stopcontact-PV) gehanteerd als een veilige waarde.
Die 800W invoer is vergelijkbaar met de 'stekker' zonnepanelen.
Dat snap ik en op zich is dit ook een mooi product. Zeer laagdrempelig.

Zelf zou ik gaan voor een systeem zoals die van Zonneplan of Sessy. En dan een mooi gebalanceerde 3 fase aansluiting maken. Maar ik ben ook redelijk handig met groepenkasten.
Precies mijn gedachte, dus de gok maar gelijk genomen !

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.