Door Mark van der Kruit en Jeroen Horlings

Volkswagen ID. Buzz - Veelzijdig bidirectioneel busje met mooi bereik

21-02-2022 • 06:00

484 Linkedin

Het klassieke ‘Type 2’-Volkswagenbusje doet veel mensen denken aan avontuurlijke vakanties. Hij wordt nog steeds gebruikt als compacte camper, ook al wordt hij al jaren niet meer geproduceerd. Nu is er echter een elektrische reïncarnatie: de ID. Buzz. Dit busje komt in drie varianten: als personenwagen, als bedrijfsbus en op een later moment als kant-en-klare camper. Hij staat op hetzelfde platform als de ID. 3 en 4, en de eerste uitvoeringen hebben dan ook dezelfde accucapaciteit van netto 77kWh. Hoewel de bus hoger en zwaarder is, is hij aerodynamisch ontworpen. Er zijn nog geen officiële WLTP-cijfers bekend en een prijs evenmin, maar een blik op het dashboard toonde een stand van ruim 350km bij 90 procent accucapaciteit, dus 300 tot 350km moet onder goede condities haalbaar zijn, mits niet te zwaar beladen. Voor een elektrisch busje is dat heel netjes. Iets waarmee de Buzz zich van andere busjes én auto’s onderscheidt, is de bidirectionele lader, waardoor hij meer is dan een vervoermiddel dat je van A naar B brengt. Je kunt er ook apparatuur mee van stroom voorzien en dat biedt allerlei nieuwe mogelijkheden. In de video bespreken we die, evenals onze eerste rij-impressie.

00:00 - Intro
00:20 - Reïncarnatie van een klassieker
00:51 - Verschil met het Volkswagenbusje
01:30 - Verschil met het prototype
02:23 - Eerste rij-indruk
03:26 - Het MEB-platform
04:11 - De interne bidirectionele lader
05:10 - Kanttekeningen
06:23 - Het interieur en varianten
07:22 - Voorlopige conclusie

Reacties (484)

-14840468+1204+227+30Ongemodereerd223
Wijzig sortering
In The Late Brake Show wordt (door een VW medewerker) aangegeven dat de WLTP range ongeveer 400km zal zijn.

https://youtu.be/2_Z9naxfRUc
Okay dus de realistische range is dus rond de 350 km.. dat is 75km meer dan mijn oude Model X uit 2017.. valt toch echt wel tegen. Had anno 2022 toch wel verwacht dat de auto's 'allemaal' een echte en realistische range hadden van 500 of 600+ km.. slechts een aantal nieuwkomers zoals Mercedes maken die sprong wel.
Ze kunnen niet zoals bij computerchips door steeds iets hogere dichtheid in het fabricageproces hogere capaciteiten bereiken. Een verdubbeling is dus nauwelijks realistisch in zo’n korte tijd, het is niet even zoals bij telefoons van 32 naar 64 naar 128 GB opslag…

Ik volg je vergelijking met Mercedes ook niet, hun productiemodellen halen dezelfde cijfers als de concurrentie gecorrigeerd naar kWh/km. Dat ze misschien een conceptje laten zien met veel lager verbruik is natuurlijk puur marketingpropaganda.
Een mercedes bus met een range van 5-600 km? Nice die ga ik kopen, welke is dat? Als je die nieuwe ubergestroomlijnde Merc bedoelt, snap je vast wel dat je dat niet kan vergelijken met een busje. Maar er komt ook nog een long range versie met een dikkere accu.
Precies die bedoelde ik ja - en nee die vergelijk ik niet met een busje :) Maar het valt mij op dat de range zo achterblijft bij nieuwe EV's.. had toch wel verwacht dat nu standaard een (echte) range van 600 km standaard zou zijn..
Busjes zijn natuurlijk veel minder aerodynamischer dan personenauto's (sedans en zelfs SUV's).
Lager bereik met soortgelijke techniek / accupakketten is dan wel te verwachten.
Dat klinkt redelijk aannemelijk inderdaad. Tijdens het event konden of wilden ze daar nog niets definitiefs over zeggen. Los van een toekomstige praktijktest was de waarde op de kilometerteller in combinatie met de resterende accucapaciteit dus ook een indicatie. En dat lijkt redelijk aan te sluiten bij 400km WLTP. De ID. 4 heeft een WLTP van 520km met dezelfde accu.
Zeer teleurgesteld.Ik vind dit een gemiste kans.

Ik zag heel erg uit naar de Idbus op basis van de plannen van 2017.
Kijk vanaf 1:36 hoe geweldig leuk dat eerste versie eruit zag, net zo geinig als de t1 en t2.

Nu heb ik zelf meerdere Multivans gehad. Ik heb nu mijn vierde 😁 Dat is een 180 pk diesel. Rijbereik 1000km plus. Bij normaal gebruik is 1 op 13 goed haalbaar. En 7 persoons.

Deze Id bus hem niet worden. Het is wat mij betreft niet meer of minder dan een t6. Hij ziet er uit als een doorsnee busje. Of zelfs als een grote touran.

Dan zou ik nog eerder de nieuwe Multivan overwegen. Hybride met een 1,4 ti motor. Dan rijd je ook groen en alsnog met een fatsoenlijk rijbereik.
Mijn hoop is dat die stijl nog wel gaat terugkomen in andere modellen.

De basis vormen zijn redelijk hetzelfde gebleven, ja hij ziet er wat minder futuristisch uit, maar de basislijnen zitten er nog wel in, in principe zou de 2017 stijl grotendeels kunnen worden gerealiseerd, in de 'hippie' versie.

Ik vond de Buzz direct leuk toen ik hem zag, het is zo overduidelijk de stijl van vroeger, maar dan wel in een heel nieuw jasje, en het gebeurd maar zelden dat dit zo goed lukt, dus laten we vooral hopen dat bijv de camper versie hier wel dichtbij komt.
Zo'n camperversie is toch helemaal niet handig als je elke 300km onderweg naar zuid Frankrijk op zoek moet naar een zeldzame DC-lader?

[Reactie gewijzigd door Grannd op 21 februari 2022 06:29]

Zo'n camperversie is toch helemaal niet handig als je elke 300km onderweg naar zuid Frankrijk op zoek moet naar een zeldzame DC-lader?
Waarop baseer je dat? Enkele jaren terug was dit wellicht nog een uitdaging als je weinig ervaring had, tegenwoordig is het aantal DC-laders veel groter. We hebben niet alleen Ionity, Fastned, Allego en anderen, maar sinds kort ook Tesla (dat nu ook beschikbaar is voor andere wagens). Kijk maar eens op https://chargemap.com/map (kies CCS combo), dan zie je dat het er heel wat zijn. En met slim plannen hoeft het niet heel veel extra tijd te kosten (eten, overnachten, boodschappen doen, plas pauze, etc.) Iedere 300km stoppen is sowieso wel gezond. In een dag naar Zuid-Frankrijk rijden is een optie, maar dat is vaak juist niet wat camperrijders doen. Die nemen juist vaak de tijd en rijden van plek naar plek.
Sorry, maar dat baseer je toch niet echt op de praktijk. Vorig jaar ook Chargemap gebuikt in Frankrijk en toch zeker 5 laders tegen gekomen die het gewoon niet deden en nog een flink aantal anderen die gewoon niet altijd goed aan de praat te krijgen waren qua betaalmethoden. Dan zit je toch best met samengeknepen billen op je laatste kilometers bereik en met flink wat tijdverlies door omrijden en een langzamere lader.
Ik baseer het wel op de praktijk, maar de ene praktijk is de andere niet. Ik reageerde vooral op 'zeldzame DC-lader', wat mijn inziens niet klopt en ik ben niet alleen in Frankrijk geweest, maar ook in Duitsland, Zwitserland, Tsjechië, Italië, Slovenië en Kroatië. Ja, ik ben me bewust van de Franse laders die defect zijn of een afwijkend betaalsysteem hebben - dat is irritant. Daardoor is het inderdaad altijd goed om een plan B te hebben voor het geval dat je nog iets verder moet rijden. Bij de grotere laders (Ionity, Fastned, Tesla) kun je vaak al van te voren zien of ze bezet (of defect) zijn.

Onderschat voor toekomstige reizen het netwerk van Tesla niet dat sinds kort open is gesteld. Dat maakt een enorm verschil aangezien dit met afstand het grootste netwerk is en iedere EV met CCS daar nu ook kan laden (hoewel het officieel nog in beta is). Dat komt dus bovenop de bestaande laders die ook toegenomen zijn. De kosten zijn, met abo, zelfs relatief laa (0,24 - 0,30 per kWh).
Wat ik aangaf is dat het vinden van een lader niet zaligmakend is als ze ook kapot kunnen zijn. Daarbij heb ik zelfs meegemaakt dat mijn backup ook niet werkte. De 3e dan wel, maar dan heb je inmiddels al 1 a 2 uur verspild. Nu reisden wij met zijn 2en, zaten we in de relax vakantie stand en maakten we ons niet al te druk. Daarnaast zijn we gelukkig niet echt zonder komen te staan. Als je kinderen op de achterbank hebt zitten en het gaat wel daarwerkelijk fout denk ik dat je voor je volgende auto nog wel even nadenkt of dit echt is wat je wilt.
Je spreekt daarnaast ook van tig voorbereidingen, extra pasjes, apps, abonnementen, etc. Dat is toch allesbehalve vanzelfsprekend en makkelijk. Zelfs als je de laders gewoon hebt gevonden moet je vaak nog steeds voor omrijden of zelfs een stuk heen en weer omdat ze maar aan 1 kant van de snelweg zitten.
Handig zou ik het dus zeker niet noemen (wat het initiele punt is waar je op reageerde).
En fijn dat je zelf betere ervaringen hebt in veel meer landen. Ik reageerde op het punt over Frankrijk en daar ligt dus wel echt degelijk een probleem. Later dit jaar gaan we in de herkansing en zullen we ons uiteraard inderdaad beter voorbereiden dan de vorige keer. Dat neemt niet weg dat het echt middeleeuws aanvoelt dat je er zo veel voor moet doen om het enigzins soepel te laten verlopen.
Dat is in elk topic op tweakers als het EV's aangaat. Het lijkt alsof de echte EV fans beredeneren met een tunnelvisie want zoveel klopt niet en kan helaas gewoon niet in de praktijk. Een camper van 3000kg elektrisch meenemen off the grid is er daar op dit moment een van.
Aan de andere kant is er blijkbaar ook altijd behoefte om een punt te maken van wat er niet kan. Eerst gezeur dat er geen snelladers waren buiten NL, toen waren ze ‘zeldzaam’, nu zijn er wel maar zijn ze ze ‘meestal’ kapot. Let wel, in een paar jaar tijd. En wat krijgen we erna, dan zijn ze niet kapot maar te duur? Of nog net niet precies op de plek waar die persoon dan langs komt? Het blijft zo’n rupsje-nooit-genoeg klaagzang. Echt in *elk* ev topic, en als het niet de snelladers zijn dan is er wel een ander aspect om over te mekkeren zoals wat precies de stroom produceert of hoe het net het ‘natuurlijk’ nooit aan kan of de drukte bij de laadpalen in de woonwijk te erg is enz enz

Maar nee dat is blijkbaar een gegeven en dan reageert er iemand met een can-do-mentaliteit wat er wel mogelijk is en dan wordt het als een ‘EV fan’ bestempeld met ‘tunnelvisie’. Kom op zeg elke technologische ontwikkeling gaat met horten en stoten, internet begon met een paar kB/s, mobiele telefonie was ook een ramp vaak in de begintijd en moet je nu eens kijken. Maar het op de man spelen bij mensen die wel proberen de zaken positief te bekijken, man dat is en nodeloos sfeerverlagend en het is zo onlogisch pessimistisch, want we weten allemaal dat het steeds wat beter wordt. Zie ook de reisverhalen op de diverse EV-blogs. Paar jaar terug mocht je blij zijn als je in een dorp een werkende laadpal vond, nu moet je moeite doen om nog een laadpaal nodig te hebben als je onderweg al hebt snelgeladen.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 februari 2022 20:25]

Ik kan het helaas wel beamen. Snelladers in Europa zijn nog niet helemaal volwassen. Ik heb daar regelmatig problemen mee gehad (buiten dienst gedurende meerdere dagen achter elkaar of ik moest een kwartier aan de lijn hangen om het werkend te krijgen).

De enige uitzondering is het welbekende merk met een eigen laadnetwerk. Dat is subliem en werkt zoals het zou moeten. Zonder dat netwerk had ik het (toen) niet aangedurfd om 2500km enkel reis te rijden.
Spot on. Ik heb de laatste 2 maanden behoorlijk wat moeten rijden door Europa, en zonder Tesla was ik absoluut de pineut geweest. Het Supercharger netwerk is 1 van de weinige echt betrouwbare opties. De hoeveelheid laders die kapot zijn, al je passen niet pakken of er simpelweg niet correct op aangegeven staan is enorm. In de praktijk heeft @xSNAKEX daarom volledig gelijk. Dat zal in de toekomst vast beter worden, maar zelfs in 2022 en met de EU is er geen sluitende manier om zorgeloos rond te rijden door West-Europa met een EV, tenzij je het Supercharger netwerk kan gebruiken.
Leuk Fastned, Allego, Tesla maar de stroomprijzen die ze daar durven vragen zijn nu ook niet echt aantrekkelijk. Dan is diesel bijna nog goedkoper, zelf met huidige hoge prijzen.
Daarbij als vakantieverkeer met heel veel ev's echt op gang komt krijg je nog veel langere wachtrijen dan je nu al ziet aan de pomp. Wat dat betreft is 300 km voor vakantie niet echt ver, in de winter zal het bereik nog minder zijn.

Deze bus is ook niet specifiek ingericht en bedoeld als camper, kan maar de meeste van deze busjes zijn geen campers. Iedere 300km stoppen, leuke advies en plek naar plek ook leuk maar de massa doet het nu eenmaal anders.

Moet er ook niet eens aan denken wat het bereik is met een caravan achter de bus.
Moet er ook niet eens aan denken wat het bereik is met een caravan achter de bus.
Het probleem van een caravan is natuurlijk met name omdat de aerodynamica van de auto te niet gedaan wordt. Echter als de auto al weinig aerodynamica heeft en een groot frontaal oppervlakte dan valt het extra verbruik van een caravan ook mee.

Grootste probleem van een caravan achter een EV is juist dat je niet meer fatsoenlijk bij een snellader terecht kan. Je moet hem afkoppelen, blokeert de weg of in het beste geval blokkeer je alleen anders laders.

Brandstofprijzen of energieprijzen op vakantie is wel het laatste waar je druk om moet maken in een camper van 80k+. Ik tank voor die paar euro extra gewoon langs de snelweg hoor.
Exact, die combinatie 'gebruikt' nu vier plekken.
"Moet er ook niet eens aan denken wat het bereik is met een caravan achter de bus."
Maar mischien is dat luxeprobleem niet het meest ernstige?

Ik ken jou niet natuurlijk, dit roep ik wat meer algemeen, maar mischien zouden we als mensheid eens kunnen kijken naar het anders invullen van het leven, gezien de problematiek die met de dag erger wordt.
Ik ken jou niet natuurlijk, dit roep ik wat meer algemeen, maar mischien zouden we als mensheid eens kunnen kijken naar het anders invullen van het leven, gezien de problematiek die met de dag erger wordt.
Dus vakantie met een caravan moet niet meer kunnen, want alles moet elektrisch? Veel plezier daarmee, maar ik vrees een volksopstand in Nederland dan...
Huh, is dat het enige wat je uit die zin kunnen halen? Waar staat dat je iets niet meer mag? Hij geeft een suggestie. Wellicht is het een beetje gek om elke keer een hele huis mee op vakantie te nemen. Terwijl er genoeg kant en klare huizen staan op je bestemming.
Huh, is dat het enige wat je uit die zin kunnen halen? Waar staat dat je iets niet meer mag? Hij geeft een suggestie. Wellicht is het een beetje gek om elke keer een hele huis mee op vakantie te nemen. Terwijl er genoeg kant en klare huizen staan op je bestemming.
Hij suggereert dat we onze gewoontes misschien maar moeten bijstellen… dat haal ik er uit ja. En jij denkt dat er genoeg huizen zijn wanneer alle kampeerders hun caravan thuislaten? Think again.
Dus je kan geen caravans daar zetten? Kom op, doe tenminste een beetje je best.
Hij suggereert iets, dus je mag je oude gewoontes nog steeds houden, maar of dat slim is is iets anders. Dus jouw conclusie dat caravans niet meer mogen is fout.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 21 februari 2022 20:42]

Ook caravans ontwikkelen door .... airstream is bezig met een caravan met ev accu en assist op de wielen ( dacht 100pk)....
Kom je weet verder en in t zonnetje laad hij lekker bij....
Verandert niets aan het feit dat het gek is om je hele huisraad mee te nemen voor 2 weken. Als je niet je hele huis meeneemt, is die extra accu ook niet nodig.
Dat de ontwikkeling doorgaat is goed, maar dat heet symptoombestrijding. De jaarlijkse volksverhuizing kan veel efficiënter.
Camperen is al zo oud als de weg naar kralingen , daar is volgens mij niks geks aan.

Die accu is nodig om de e.v. te ontlasten en volgens mij ging t onderwerp daar over.
Wie zegt dat kamperen gek is? Kamperen en je hele huisraad meenemen voor 2 weken zijn 2 totaal andere dingen. Je kan ook kamperen, zonder je hele keuken, slaapkamer, kledingkast, dak, wc etc. etc. mee te nemen.
Jij reageert op een post dat spreekt over een slechte gewoonte. Jij quote zelfs de uitspraak waar jij op reageert. Daar staats niets in over de accu ontlasten. Dus ik snap niet waarom jij opeens van onderwerp verandert.
Alko heeft al enige jaren een onderstel wat dit ondersteunt. Kennelijk is de markt er nog niet klaar voor? https://www.alko-tech.com...van-de-volgende-generatie
"Dus vakantie met een caravan moet niet meer kunnen, want alles moet elektrisch? Veel plezier daarmee, maar ik vrees een volksopstand in Nederland dan..."
Ik zal niet tegen mensen zeggen dat ze iets niet meer mogen of kunnen, maar ik bied wel context en info.

En ook denk ik dat het verstandiger is als we met zn allen serieuzer naar dit probleem gaan kijken en daar ook naar handelen.
Nu verwacht ik niets overigens, ik ken de algemene trend inmiddels wel.
Slechts weinig mensen handelen naar de ernst van de situatie en dat is niet altijd om dat men niet wilt.
En ook denk ik dat het verstandiger is als we met zn allen serieuzer naar dit probleem gaan kijken en daar ook naar handelen.
Nu verwacht ik niets overigens, ik ken de algemene trend inmiddels wel.
Slechts weinig mensen handelen naar de ernst van de situatie en dat is niet altijd om dat men niet wilt.
Laat duidelijk zijn, ik ontken het probleem zeker niet, hoewel ik me wel de gezonde vraag stel "wie wordt hier rijk van". Dat de aarde opwarmt is een vaststaand feit, maar de echte problemen worden niet aangepakt (industrie - vervuilende energieopwekking - luchtvaart - veeteelt - ontbossing).
De "gewone consument" (in sommige Europese landen) wordt met een schuldgevoel opgezadeld, betaalt zich blauw aan extra taxen, wordt gedwongen om waanzinnig dure "correcte" producten te kopen (de elektrische auto, warmtepompen, zonnepanelen,...) en moet in de nabije toekomst zijn levensstijl omgooien (door bvb zijn caravanvakantie maar niet meer te doen zoals hij het gewoon is). Ondertussen maken energiebedrijven megawinsten (o.a. met subsidies voor gas/bruinkool/...) en zien autoconstructeurs de cijfers heel groen worden tegen het eind van dit decennium (dat zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden).
Ik ben geen wetenschapper en ik pretendeer niet een expert te zijn, maar ik stel me ergens toch wel de vraag of het probleem niet iets ernstiger wordt voorgesteld dan het in werkelijkheid is (dat zagen we met corona trouwens ook al een paar keer) om enkelen rijker te maken... ik zeg iet dat het zo is, dat weten we waarschijnlijk pas binnen 30 jaar...
Door zowel de CO2 als stikstofproblematiek wordt de veeteelt aangepakt, o.a. Urgenda worden de kolencentrales eerder gesloten, het nieuwe regeerakkoord bevat ook het afschaffen van vervuilende biomassa, de luchtvaart moet elke paar jaar het aandeel bio-brandstof verhogen, ondertussen praat men over accijns op kerosine, is men begonnen met elektrische vliegtuigen te ontwikkelen en ga zo maar door. Dus los van je deskundigheid neem je hier een verkeerde stelling dat al die problemen niet zouden worden aangepakt.

Ik vermoed dan ook dat je meer vanuit gevoel en onderbuik redeneert dan een rationele afweging of je perceptie wel klopt dat de gewone man hier de grootste dupe van is. Ik vrees eerder voor de bedrijfstakken en economieën die op dit moment profiteren van de status quo en bij de overgang naar hernieuwbare bronnen de tent wel kunnen sluiten. Wat denk je dat de populariteit van vegetarisme en veganisme met de vleesindustrie en visserij gaat doen? Je ziet dat niet voor niets rijke oliestaten in hoog tempo aan het investeren zijn in andere bedrijfstakken om zo niet failliet te gaan als de vraag naar olie keldert. Dus is dan echt de gewone man zoals jij hier de pineut die een schuldgevoel krijgt? Dan heb je volgens mij wel iets te makkelijk de slachtofferrol gekozen.

En tja, met al het groeiende bewijs dat het klimaat er erger aan toe is dan we dachten nog beredeneren of het misschien ernstiger wordt voorgesteld dan het is? Dan ben je toch echt op een rare manier vraagtekens aan het zetten. Alsof er na eerst een brandlucht te ruiken er vlammen gezien worden dan nog vragen of mensen niet overdrijven en dat het misschien allemaal best meevalt… dat heeft niks met wel of niet een brandexpert zijn, dat is puur het aspect van kennis. Het gaat hier echter om een logische afweging te maken wat het meest aannemelijke scenario zou zijn. Dat het wordt overdreven is met het groeiende bewijs (vlammen zien) juist het minst logische scenario. Dus leg mij maar uit hoe anders dan gevoel+onderbuik zo’n stellingname kan verklaren.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 februari 2022 15:14]

Door zowel de CO2 als stikstofproblematiek wordt de veeteelt aangepakt, o.a. Urgenda worden de kolencentrales eerder gesloten, het nieuwe regeerakkoord bevat ook het afschaffen van vervuilende biomassa, de luchtvaart moet elke paar jaar het aandeel bio-brandstof verhogen, ondertussen praat men over accijns op kerosine, is men begonnen met elektrische vliegtuigen te ontwikkelen en ga zo maar door. Dus los van je deskundigheid neem je hier een verkeerde stelling dat al die problemen niet zouden worden aangepakt.
Veeteelt wordt aangepakt, yeah right. Wat schijnmaatregelen, meer als dat is het niet "de grootste vervuilers moeten eruit", jaja, in werkelijkheid is dat een druppel op een hete plaat.
Kolencentrales sluiten in Nederland -> Druppel op een hete plaat. Duitsland, het buurland, heeft sinds de kernuitstap net meer kolencentrales in gebruik.
Accijns op kerosine, nog zo'n druppel op een hete plaat. Luchtvaartmaatschappijen rekenen het door aan de toeristen, het gaat om een paar euro per ticket, niemand gaat zijn vliegreis daarvoor laten.
Dan komen we bij elektrische vliegtuigen.... een passagiersvliegtuig dat 250 mensen + bagage kan vervoeren elektrisch maken is nog niet voor de volgende 25 jaar. Zonne-energie staat nog niet ver genoeg, accu's zijn te zwaar.
Ik vermoed dan ook dat je meer vanuit gevoel en onderbuik redeneert dan een rationele afweging of je perceptie wel klopt dat de gewone man hier de grootste dupe van is. Ik vrees eerder voor de bedrijfstakken en economieën die op dit moment profiteren van de status quo en bij de overgang naar hernieuwbare bronnen de tent wel kunnen sluiten. Wat denk je dat de populariteit van vegetarisme en veganisme met de vleesindustrie en visserij gaat doen? Je ziet dat niet voor niets rijke oliestaten in hoog tempo aan het investeren zijn in andere bedrijfstakken om zo niet failliet te gaan als de vraag naar olie keldert. Dus is dan echt de gewone man zoals jij hier de pineut die een schuldgevoel krijgt? Dan heb je volgens mij wel iets te makkelijk de slachtofferrol gekozen.
Oliestaten diversifiëren, die zijn ook niet dom. Olieconsumptie zal wsl voor een stuk afnemen binnen 20 jaar, die inkomsten wil je vervangen. Blijft het feit dat landen als china en de VS ook binnen 20 jaar nog steeds olie zullen afnemen.
De populariteit van vegetarisme en veganisme is verwaarloosbaar. Vlees wordt nog steeds en masse geconsumeerd. Die industrie gaat heus niet kapot omdat enkelingen op een wortel gaan knauwen.
Dat schuldgevoel dat jij weglacht is er wel degelijk. Ik MOET een elektrische auto kopen wanneer ik in 2029 een nieuwe auto koop, een zeer dure elektrische wagen kopen (ik heb geen bedrijfswagen, die luxe van een door de overheid over gesubsidieerde wagen ken ik helaas niet). Nu ben ik een smerige vervuiler met een zeer zuinige benzinewagen. Bovendien gebruik ik gas om te verwarmen en te koken... dat is echt wel not done tegenwoordig.
En tja, met al het groeiende bewijs dat het klimaat er erger aan toe is dan we dachten nog beredeneren of het misschien ernstiger wordt voorgesteld dan het is? Dan ben je toch echt op een rare manier vraagtekens aan het zetten. Alsof er na eerst een brandlucht te ruiken er vlammen gezien worden dan nog vragen of mensen niet overdrijven en dat het misschien allemaal best meevalt… dat heeft niks met wel of niet een brandexpert zijn, dat is puur het aspect van kennis. Het gaat hier echter om een logische afweging te maken wat het meest aannemelijke scenario zou zijn. Dat het wordt overdreven is met het groeiende bewijs (vlammen zien) juist het minst logische scenario. Dus leg mij maar uit hoe anders dan gevoel+onderbuik zo’n stellingname kan verklaren.
Ik stel mij helemaal niet op een rare manier vragen. Jij vindt dat. Ik ontken heus niet dat de aarde opwarmt, ik vraag me gewoon af wie er rijk van wordt. Vanaf het ogenblik dat er iemand rijk van wordt, kan je je de vraag stellen of het geheel wel klopt. Nogmaals, ik weet het niet, maar ik zie wel een hoop mensen/bedrijven rijk worden... dus ik stel me gewoon vragen.
Veeteelt wordt aangepakt, yeah right. Wat schijnmaatregelen, meer als dat is het niet "de grootste vervuilers moeten eruit", jaja, in werkelijkheid is dat een druppel op een hete plaat.
Kolencentrales sluiten in Nederland -> Druppel op een hete plaat. Duitsland, het buurland, heeft sinds de kernuitstap net meer kolencentrales in gebruik.
Accijns op kerosine, nog zo'n druppel op een hete plaat. Luchtvaartmaatschappijen rekenen het door aan de toeristen, het gaat om een paar euro per ticket, niemand gaat zijn vliegreis daarvoor laten.
Dan komen we bij elektrische vliegtuigen.... een passagiersvliegtuig dat 250 mensen + bagage kan vervoeren elektrisch maken is nog niet voor de volgende 25 jaar. Zonne-energie staat nog niet ver genoeg, accu's zijn te zwaar.
Verre van perfect, daar ben ik het mee eens, maar jij maakt er dan van "de echte problemen worden niet aangepakt " en dat vind ik de boel verdraaien. N.b. gisteren nog in het nieuws dat Belgie de grootste boerenbedrijven uitkoopt en de varkens met 30% wil verlagen. Dat zijn rigoreuze maatregelen. Dat van Duitsland meer kolen is gaan gebruiken klopt gewoonweg niet, zie https://www.cleanenergywi...90-2021.png?itok=15hkw6zI, met name steenkool maar ook bruinkool zijn jaar voor jaar lager dan voor de inkrimping van de nucleaire productie.
Oliestaten diversifiëren, die zijn ook niet dom. Olieconsumptie zal wsl voor een stuk afnemen binnen 20 jaar, die inkomsten wil je vervangen. Blijft het feit dat landen als china en de VS ook binnen 20 jaar nog steeds olie zullen afnemen.
Dus dat geeft toch ook aan dat dit meer groepen treft dan alleen de gewone man? Het is net alsof je als je eens bent met een punt vervolgens zegt 'ja natuurlijk!' zonder te volgen dat dit dus in tegenspraak is met jouw stelling...
Dat schuldgevoel dat jij weglacht is er wel degelijk. Ik MOET een elektrische auto kopen wanneer ik in 2029 een nieuwe auto koop, een zeer dure elektrische wagen kopen (ik heb geen bedrijfswagen, die luxe van een door de overheid over gesubsidieerde wagen ken ik helaas niet). Nu ben ik een smerige vervuiler met een zeer zuinige benzinewagen. Bovendien gebruik ik gas om te verwarmen en te koken... dat is echt wel not done tegenwoordig.
We moeten nu een dure vervuilende industrie en distributienetwerk in gang houden om het mogelijk te maken dat jij met je zeer zuinig benzineauto kan tanken. Je kan er niet omheen dat elke liter benzine zowel milieuvervuiling veroorzaakt lokaal als op andere plekken, gewoonweg omdat benzine niet schoon geproduceerd kan worden. En door het op jezelf te betrekken met 1 auto doe je net alsof het dan peanuts is, maar we hebben het hier over miljoenen auto's in alleen al Nederland, laat staan op de wereldschaal. En waarom zou er voor jou (en mij want ik rij ook nog steeds fossiel) meer compassie moeten zijn als we een globaal probleem hebben op te lossen? Dan zou het toch raar zijn dat de rest wel schoner moet worden maar wij hoeven niks te doen want wij zijn zielige gewone mensen? Ja doei, ik vind dat de verantwoordelijkheid voor iedereen geldt en ik zal tzt dus ook elektrisch moeten gaan, so be it. Huilie doen helpt niemand en vind ik persoonlijk te makkelijk, gewoon schouders eronder en klaar is kees.
Ik stel mij helemaal niet op een rare manier vragen. Jij vindt dat. Ik ontken heus niet dat de aarde opwarmt, ik vraag me gewoon af wie er rijk van wordt. Vanaf het ogenblik dat er iemand rijk van wordt, kan je je de vraag stellen of het geheel wel klopt. Nogmaals, ik weet het niet, maar ik zie wel een hoop mensen/bedrijven rijk worden... dus ik stel me gewoon vragen.
In elk geval wordt er iemand rijk. Oliestaten en oliebedrijven als Shell zijn rijk geworden van het toejuichen van fossiele delfstoffen. Landen met kolenproductie zijn rijk geworden door hun industriele expansie, vaak gecombineerd met staalproductie. De EU begon niet voor niets als de "Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal". En dan veranderen dus de doelstellingen, ontstaan er verschuivingen en worden er andere bedrijven rijk en dan opeens ga je vragen stellen of het wel klopt "want er wordt iemand rijk van"? Dat vind ik een rare gedachtengang. Het zou juist apart zijn als niemand er rijk van zou worden, dat is vrij zeldzaam.

En waarom, als het niet zou kloppen, stel je alleen de vraag of het overdreven wordt? Dus in 1 denkrichting? Als jij zoals je zegt "het niet weet" waarom stel je dan niet de vraag of het niet onderschat wordt? Of dat er nog wat zaken spelen (corruptie, hidden agenda etc). Dat bedoel ik met "op een rare manier vragen stellen", want een gerichte vraag "het probleem niet iets ernstiger wordt voorgesteld dan het in werkelijkheid is" komt uit een gericht perspectief en is dus een weergave van jouw mening, niet een open mind dat "gewoon vragen stelt" alsof het daadwerkelijk wil weten wat er überhaupt het geval kan zijn.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 24 februari 2022 11:11]

Dat het geld en de macht bovenin de boom blijft hangen is zo oud als de mensheid en ook eigen aan de mens. We houden van zekerheid, dus als je in de positie bent ga je je eigen zekerheden vergroten. Alleen dat principe al is dodelijk voor een eerlijk systeem. Als je met jezelf bezig bent gaat dat vaak ten koste van de ander. We hadden ooit geleerd dat je dan de zaken beter collectief kan aanpakken, dan maak je zekerheden beter voor een grotere groep. Dat zijn we kennelijk weer vergeten de afgelopen tien jaar.

Kijk naar de wereld en hoe die zich beweegt. We bewegen naar autoritaire systemen toe waarin de macht bij nog minder mensen terechtkomt. Niet alleen corporate. Ook regeringen - inclusief die van onszelf, waar we nu praten over nieuwe bestuurscultuur die er exact hetzelfde uitziet als de oude - zelfs de poppetjes. Die golfbeweging ging heel even de goede kant op maar keert nu weer terug in al zijn perverse glorie. Het is onze eigen luiheid en apathie die dat heeft veroorzaakt én in stand houdt. Elke dag. We hebben te lang brood en spelen gekend en willen dat behouden - die zekerheden maken dat we niet massaal de straat op gaan en verandering afdwingen. Niet vragen - afdwingen.

Een volk krijgt de leiders die het verdient / waar het om vraagt. Het enige dat we nu zien is onze eigen hypocriete houding, als een spiegel, en oude- en nieuwe macht die daar misbruik van maakt, van Poetin tot Big Tech.

En die 'gewone' consument/burger laat zich paaien met verkiezings-oneliners over het favoriete gehaktballetje en of de horeca nu weer open kan. Een steeds grotere groep kiest dus voor de vlucht naar voren, zodat ze voorlopen op de rest. Gek, inderdaad, dat bedrijven steeds meer macht krijgen als we zelf zo plooibaar zijn. We hadden toch van de geschiedenis geleerd?

En dat alles bestaat TEGELIJK met de noodzaak iets aan het klimaat te doen. Er is geen groot complot, er is slechts de mensheid met al zijn overlappende en strijdende belangen.

En om dan die 0 te ontwijken... het design van de ID Buzz is daar het perfecte voorbeeld van. Is het een oude bestelbus? Is het een elektrisch wonder? Is het opvallende design behouden? Nee, het is het allemaal nét niet, maar een beetje :)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 februari 2022 10:16]

Probleem met caravan begin al op de eindbestemming. Veel grote campings in Frankrijk hebben luxeprobleem, overbezet dus huur je per week. Dat wil meestal zeggen Zaterdag wisseling van de plaats. Dus zondag aankomen betekend wel al moeten betalen voor zaterdag op zondag zonder er van te kunnen genieten. De reden waarom iedereen massaal vrijdag vertrekt om zaterdag in de file te staan om dat in de avond aan te komen vol stress.

als mensheid anders invullen, klinkt leuk maar net als wereldvrede een utopie.
"als mensheid anders invullen, klinkt leuk maar net als wereldvrede een utopie."
Exact. Maar dat is wel de hoofdreden waarom we hier waarschijnlijk dus nooit uit gaan komen.
Ik heb het te doen met onze kinderen en de mensen na ons.
Ik heb het te doen met onze kinderen en de mensen na ons.
De dat onze ouders, grootouders of nog verder terug er ook al zo over dachten.
Groter probleem is dat wereldbevolking toeneemt en dat er een punt komt waarop er wereldwijd problemen zullen gaan komen.
Geen zorgen, de mensheid zal elkaar wel de kop inslaan eens het zover is...
"Groter probleem is dat wereldbevolking toeneemt "
Deze groei vlakt al jaren af en het totaal zal uiteindelijk ook gaan afnemen.
Het grootste probleem blijft het consumptiegedrag.
De groei vlakt nog lang niet af. China heeft 1 kind politiek al losgelaten omdat er meer mensen nodig zijn voor groei. India groeit ook nog steeds. Met grotere groei en welvaart ook meer consumptiegedrag.
Water begint al een probleem te worden.
Ik kan zelf de cijfers niet controleren, maar verschillende sites tonen toch echt aan dat de groei er al jaren aan moet geloven.

"Met grotere groei en welvaart ook meer consumptiegedrag."
En ook door de welvaart minder geboortes.

Maar voor de rest blijf ik er wel bij dat wereldijd de manier van leven voorlopig structureel anders moet, als we nog een kans willen maken.
Ja, de vakantie is dan zeker wel het eerste waar je aan moet gaan sleutelen. Niet het vliegen naar legio bestemmingen, maar de caravan! Je kunt inderdaad véél beter op kerosine de halve aardbol over gaan om vervolgens in een glas-en-beton resort te gaan zitten op een tropisch eiland. Of in een platgewalst terrein waar bebouwing op staat met alle voorzieningen eromheen.

Nee, campings die volledig in het groen staan en waardoor dus geen permanente bebouwing en infra nodig is op de vakantieplek, die zijn duidelijk slechter voor klimaat en leefomgeving.

Heb je er nog een paar, dan kunnen we verder lachen om deze hele bijzondere manier van denken. Caravan- en kampeervakanties met auto zijn zo'n beetje de kleinste voetafdruk die je kunt maken om die behoefte te vullen zonder aan een groep verbonden te zijn. Tenzij je ideaalbeeld van vakantie is dat je met zijn allen in het zwembad om de hoek gaat liggen zoals in China. Dat is pas efficient. Of het ook leuk is...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 februari 2022 10:00]

Ik heb de reactie gemist eerder...

"Heb je er nog een paar, dan kunnen we verder lachen om deze hele bijzondere manier van denken."
Ik vlieg het liever wat serieuzer aan beste reageerder.
De situatie omtrent het klimaat is ernstig en de mensheid handelt hier niet of nauwelijks naar.
Als we met zn allen inzet tonen, dan komen we mischien verder.

Wat we nu massaal doen werkt in elk geval niet.

Ik ontken de feiten niet, ik biedt opties, context en informatie.

"Caravan- en kampeervakanties met auto zijn zo'n beetje de kleinste voetafdruk die je kunt maken om die behoefte te vullen zonder aan een groep verbonden te zijn. "
Dat wil ik best geloven, maar wat kan ik hiermee dan? En is dat dan een reden om gewoon door te gaan met wat we gewend zijn?
Ik snap niet waarom de mensheid niet massaal de rem zet op bepaalde dingen, echt niet.
Het leven houdt niet op als we wat anders met de situatie omgaan, maar het leven wordt wel echt slechter als we dat niet doen.
De alarmbellen gaan al jaren af, maar de mensheid komt tergend langzaam in beweging.

En als wij als burger massaal anders zouden handelen, dan gaat mischien Den Haag ook sneller mee hierin, alsmede bedrijven.

Als jij ideeen hebt over hoe we deze impasse kunnen doorbreken dan sta ik ervoor open hoor.
Met een camper sta je natuurlijk elke middag op een camping met een 6A of meer aansluiting te laden op je kampeer plek. Als ze slim zijn bij VW integreren ze dus een lader die je kan instellen op het maximale aantal A uit de blauwe stekker die je op de camping mag trekken, en binnenin de voorziening om je gewone magnetron aan te sluiten op een stopcontact. Uitrolbare zonnepaneel als zonnescherm/luifel en koeling van je accu’s op een warmtewisselaar voor een boilertje en je hebt een leuk EV camper concept.

In Frankrijk kan je bij elke zelf respecterende hypermarktleclercsuperU gratis laden. Snel laders zijn wat lastiger, maar met een camper heb je toch geen haast? Het is toch ook gewoon de reis waar het om gaat!

[Reactie gewijzigd door mjl op 21 februari 2022 23:34]

Daar zij ze op campings helemaal niet blij mee 6 amp continu....
De meeste zijn daar helemaal niet op ingericht.
En t schiet niet op... kan je 1000 watt laden ( heb je nog een klein beetje over voor je lampie tv en koelkast als t mee zit )
Leuke tesla meneer ! 80 kw ? Top dat zijn dan 4 overnachtingen , oh en de stroomprijs is dan dubbel .....
Dit is geen Tesla, het is een camper busje. Overigens laad ik de auto ook op op de camping voor de prijs die ze er voor vragen per dag in dat makkelijk uit met 6 of 10 ampere.
Om t even wat t is , je vraag met laden continu 6 amp. Daar is dat lokale net vaak niet op berekend.

Als je 40 kwh vol gooit snap je zelf ook wel dat dat niet meer kan voor de 3 a 5 euro die ze daar doorgaans voor vragen.

Dat stroompunt was ooit bedoelt voor een koelkastje , lampje en een tv....

[Reactie gewijzigd door hatex op 22 februari 2022 19:41]

Op de piekmomenten gaan alle magnetrons en waterkokers en TV’s op de camping ook redelijk gelijk aan vaak speciaal camping spul wat net geen 6A trekt dus dat net moet dat prima aan kunnen, het is niet voor niets maar 6A over het algemeen, als je een ‘slime’ oplaad installatie maakt kan je daar prima op inspelen met je electro camper door beperkte stroom te gebruiken voor het laden en dan ‘s nachts weer wat meer en met de accu je eigen piek verbruik opvangen. En dat langzame laden is ook weer prima voor de accu.
Ik snap wat je wil maar zo werkt het gewoon simpelweg niet overal:
Een magnetron gaat maar 7 minuten aan (en de rest uit) , en nee echt niet allemaal tegelijk. Tv's verbruiken weinig.
Ja je kan 6 ampere gebruiken , en nee lang niet iedereen tegelijk of langdurig. Dat is tig keer overboekt het is bij lange na niet zo dat iedereen tegelijkertijd 6 ampere kan gebruiken.
Alles kan op papier maar een slimme oplaadinstallatie is vaak helemaal nog niet realiseerbaar en al helemaal niet terug te verdienen.
Sommige campings draaien niet voor niets nog met 4 ampere en met "oudere" installaties.

Maar goed jij hebt je mening , ik mijn ervaring....
Is geen mening maar ervaring, op ons veldje in Frankrijk stonden 4 auto’s aan de stroom naast de tent/caravan. Dat ging goed, maar ik snap je punt we dat het waarschijnlijk niet hierop berekend is. Ergens zou er een keer een automaat je hogerop in de keten kunnen springen.
Maar die 6A is toch niet een soort eeuwige situatie wat ooit zo is aangelegd en dus voor altijd zo zal blijven? Als er vraag naar is dan gaat een exploitant toch investeren in een grotere capaciteit? En het lokale net groeit op zijn beurt toch ook weer mee?
Dat zou je zo denken, dat hangt allemaal af van terugverdientijd , haalbaarheid , technische staat van t geheel en vergunningen.
Daar gaan jaren overheen en 10 jaar geleden wist zo'n beetje niemand wat een tesla was dus die ontwikkeling gaat nu ineens heel snel.
Niet alle campings kunnen "effe" de hoofdaansluiting verzwaren en op dit moment is t allemaal best spannend.
Energie is kei duur en bij veel bedrijven is t spaarpotje aardig leeg....
Iedere 300km stoppen kan gezond zijn maar toch geen half uur.Reken 20min laden, stoppen, die kabel aanhangen en terug vertrekken. En dan moet je geluk hebben dat de palen niet bezet zijn.Wij rijden met 2 chauffeurs en dikwijls mits korte pauzes minstens 500km per stop. Nu is er de luxe nog van weinig auto's.. Eens dat keert zal het heel wat anders worden.. Daarnaast is dat wltp dus op autostrade tegen 120-130 blijft daar nog 250km over.. Er is momenteel geen enkele wagen die tegen 120kmh meer dan 350km haalt.. Geen enkele..

Tom
Er is momenteel geen enkele wagen die tegen 120kmh meer dan 350km haalt.. Geen enkele..
Dat is wel een erg gevaarlijke uitspraak.. ;) Echt geen enkele? Hoe weet je dat zo zeker, heb je in alle beschikbare auto's gereden? Nee toch. Waarom beweer je dan zoiets?

Het is dan ook aantoonbare onzin, weet ik ook uit eigen ervaring. Vorige week nog een BMW i4 gereden die dit makkelijk redt - in de winter zelfs.
Hier een lijstje van andere EV's die dit prima kunnen, gesorteerd op bereik.
In de praktijk zou hij best wel eens gelijk kunnen hebben, mijn Model 3 haalt het in ieder geval niet en die staat wel in je lijstje. Misschien haalt die nieuwe Mercedes of de laatste Model S het wel. Het zijn er in ieder geval heel weinig.
Volgens het lijstje van Bjorn Nyland zijn er wel een aantal die het halen.
https://docs.google.com/s...7kwgjE/edit#gid=735351678

Model S LR Raven (409 km)
Porsche Taycan 4S 93 kWh (368 km)
2021 Tesla Model 3 LR (82 kWh) (365 km)
Mercedes EQS 580 4Matic (350km) (winter)

De Model X valt net buiten de boot met 348km.

Hij heeft ook 2781km gehaald op 24u, dus 115km/u gemiddeld, met laden inbegrepen.
https://www.youtube.com/watch?v=R-2Yj-uVeB0

Uiteindelijk hangt het er allemaal een beetje vanaf hoe je gaat rijden. Omdat je met beperkte capaciteit zit, komt er wat rekenwerk bij te pas of https://abetterrouteplanner.com/ gebruiken.

Elektrisch rijden is gewoon aanpassen. Als je dagelijks naar een snellader zou moeten is een EV waarschijnlijk niks voor jou. Indien je er occasioneel gebruik van moet maken is een EV wel een optie. Ik ga er eentje kopen omdat ik dagelijks 30km doe ongeveer (en ik te lui ben voor een fiets). Ik ga ook gebruiken maken van het werk om te laden om ik thuis niet kan laden.

Ik denk niet dat ik meer dan 20 dagen per jaar aan een snellader ga staan.
Je kan met de Porsche 368 halen, maar niemand die dat gaat doen. Dat is het punt. Niemand gaat van 100 naar <5% rijden tenzij je heel bekend bent met de weg.
Stond pas nog ergens een stuk in een autoblad , bij 130 kmh mag je het opgegeven van 100kmh bereik zowat halveren...
Alleen de luchtweerstand is al 69% hoger bij 130 dan bij 100kmh.
SixtyNice.


Luchtweerstand is overigens het enige component wat je op dat moment moet overwinnen. Rolweerstand is een constante en gewicht speelt al niet meer mee als je eenmaal op snelheid bent (inertia).

Het probleem met luchtweerstand is de kwadratische toename van de hoeveelheid benodigde energie om die weerstand te overkomen volgens de formule: F = 1/2 p v^2 A Cw

A is daarin het frontale oppervlak van de wagen, Cw de weerstandscoëfficient , p de dichtheid van het medium en v^2 dus de snelheid in het kwadraat. Zoals je dus kunt zien is snelheid heel erg bepalend voor de benodigde kracht.

Het verschil tussen 100^2 en 130^2 is dan ook aanzienlijk (10.000 vs 16.900)

Dus ja 69% hoger, maar. Je stelling impliceert dat dat niet “alleen” het enige is wat meer energie kost.
Mooi lijstje! Als ik het goed zie zijn er momenteel dus 11 auto's die het halen, waarvan een aantal alleen in de zomer.

Model X Long Range Raven
Model S LR Raven
Model 3 Performance w/mudflaps
Porsche Taycan 4S 93 kWh
Tesla Model S LR Raven
Audi e-tron GT
2021 Tesla Model 3 LR (82 kWh)
Ford Mach-E LR RWD
Tesla Model Y LR (caps on)
Mercedes EQS 580 4Matic
BMW iX xDrive50
De nieuwste M3 heeft een grotere accu (82kWh - de oude had 75kWh). Die staat in die lijst en dat is net zoveel als de BMW i4 die ik recent reed (in de praktijk dus, snelweg) en de M3 heeft een lagere luchtweerstand. De Mercedes EQS, Model S, BMW iX, etc. halen dit ook. Uiteraard spelen verder tal van factoren mee - de maat velgen, het type banden, de weersomstandigheden, de snelheid, zomer of winter, warmtepomp, het rijgedrag van de chauffeur, etc. Weinig of niet, de bewering dat 'geen enkele' EV 350km haalt met 120km/u is gewoon onzin, ook in de praktijk. Het heeft verder ook weinig meer met dit VW busje te maken.
Het lijstje wat je noemt vermeld niet de kruissnelheid van 120 km/uur met daarbij de range. Daar heeft Kris50 het over. En er staat nergens dat de topsnelheid een bijbehorende genoemde range heeft. Dat er een lijstje is met een genoemde topsnelheid wil niet zeggen dat er een relatie met de range is. Ze kijken wel link uit. Jouw uitspraak is daarmee dan ook wat ambigu in die zin: je zegt niet iets over de werkelijk snelheid die je hebt gereden. In NL mag het niet over het algemeen (100). Het zou mooi zijn als er iemand de handschoen op pakt en al deze auto's test op 120 km/ uur en dan de range vaststelt. Kunnen we dat gedoe van WLTP ook achter ons laten... En is ook een mooie aanleiding om eens Frankrijk te bezoeken waar je dat makkelijk kunt doen: een WerkVakantie! Een WV-tje met een VW-tje... ;-)
En als dan ook nog eens de test gedaan wordt met 130 km/u nou dan weten we gewoon meteen wat de werkelijke stand van zaken is met de techniek. Verder filosoferend: Het zou een mooie aanleiding zijn om bijvoorbeeld voor elektrische auto's wel de snelheid weer omhoog te gooien naar 130 km/uur en is een mooie incentive om een elektrische auto te kopen ;-)

[Reactie gewijzigd door oks op 22 februari 2022 15:37]

Ik durf met zekerheid te stellen dat een model 3 long range dat in de zomer met zo’n 25 graden buitentemperatuur dat met gemak haalt.

Het enige probleem is die 120km/h gemiddeld. Dat haal je gewoon niet. Ook niet met benzine of diesel. Want files en pauzes. Je maximum snelheid moet dan zo rond de 150 liggen en dat is om meerdere redenen niet slim.
Maar voor echt kamperen moet je ook nog koken e.d. op de bidirectionele accu tijdens de pauze op reis, of wild kamperen.
Kan dat tijdens het opladen?

Gevoelsmatig zou ik voor een camper dubbele accu capaciteit willen omdat je niet alleen erop rijd, maar alles ermee doet. Uiteraard kunnen ook gasflessen mee voor verwarming en koken, maar dat zou niet de bedoeling moeten zijn met een elektrische camper.
Zolang je geen stoofpeertjes of suddervlees maakt.... zou je een half uurtje koken op 2000 watt ben je 1 kilowattje kwijt .. das op 60 nog te overzien...
Koffie zetten kan zelfs op een makita accu....
24 uur dik de kachel aan is een ander verhaal

[Reactie gewijzigd door hatex op 22 februari 2022 01:51]

Misschien dat Tweakers eens een special moet doen over laadpassen ;)
Ben benieuwd hoe oud je bent :-) Ik trek dat niet meer. Deed het vroeger ook op weg naar vakantie adres. Overigens dan 130km, 150 km vindt ik gekkenwerk. Een vriend van mij had laatst een bij 140km een klapband. Hij was blij dat het overleeft heeft... Vraag me of of dat geen jeugdige overmoed is. Gelukkig is er toen niks gebeurt...

[Reactie gewijzigd door oks op 22 februari 2022 10:51]

Wees gerust. Praktijktests wijzen uit;
- 300km ga je niet halen. In de praktijk zal het dichter bij de 200-250km zijn
- Het is niet alleen dit busje. De hele ID range heeft deze beperking. Ook de ID4 komt niet verder dan 250km op één lading

Er moet echt nog wel wat gebeuren voordat dit een serieuze optie wordt. Ik kan niet eens op en neer naar kantoor alwaar men nog geen laadpalen neer zet omdat niemand met een electrische auto naar kantoor komt.
Ik heb de ID.3 nu ruim een jaar en haal op het moment 280 - 300 km (met 100 % geladen accu). Met warmer weer haal ik de 300 km met 80% geladen accu. Ik rij twee keer per week naar Rotterdam (enkele reis 126 km) en kan dat zonder onderweg te laden. Thuis heb ik dan nog zo'n 20 - 40 km over. Ik heb de 58 kWh uitvoering. Ik heb nu ruim 22000 km gereden dus dat mag je wel praktijk ervaring noemen.
Dat zijn betere cijfers dan de testers uit de ID4 halen. Dit trok op 130km/h zo'n 30Wh/km waardoor de range van de 77kWh versie op minder dan 250km uit kwam.

Goed om te horen dat ze het bij de ID3 beter voor elkaar hebben. Alsnog komt het niet in de buurt van de WLTP cijfers dus ook die zijn zinloos gebleken.
Ik heb geen idee wat gebruikelijk is wanneer gesproken wordt over range en waar ze vanuit gaan bij die wltp test, maar is 130 rijden dan ook niet een beetje suf?
Sowieso mag dat natuurlijk ook alleen 's nachts, maar het kost je vooral veel meer van je accu om op de plek van bestemming te komen. Als je er met 100 km/u naar toe rijdt dan ben je zo te zien bijna 40% efficiënter uit, dan kom je al in de buurt van de 350 km range als je met 130 op 250 zou zitten.
Zie bv de cijfers hier: https://www.chargedfuture...20driving%20at%2075%20MPH.

Met mijn gewone benzine auto merk ik dat ook al, 130 of nog harder rijden is gewoon belachelijk energie inefficiënt...
Hoe sneller je met een EV rijdt, hoe efficiënter je de meeste afstand aflegt ... dat klinkt bizar maar is wel zo, verschillende real life tests hebben dat aangetoond (kijk maar eens op YT ik geloof dat TeslaBjorn er een test over gedaan heeft) ... Dus veel stoppen en bijladen van 10 tot max 60% (dan laad je het snelst) en vlammen ... Je zal dus veel meer moeten stoppen en dat kan wel een issue zijn want kans dat je een defect paal en of moet wachten nemen toe.

Als je het theoretisch wil toetsen, speel eens met de snelheid in Abetterrouteplanner ...
De luchtweerstand neemt kwadratisch toe met de snelheid. Dus het lijkt me behoorlijk onlogisch, wat je zegt.

Of de algemene natuurkunde moet niet meer van toepassing zijn op EV's
@temvdb heeft het niet over verbruik, maar snelste manier van A naar B over grotere afstand. Dus sneller rijden met meer verbruik, maar dan elke keer op optimale punten stoppen zodat je het snelste kunt snelladen. Dus 130km/u rijden, met de tijdswinst die je hebt stoppen bij fastcharger en laden. Tussen de 20 en 60% laden laad je vaak met veel hogere laadsnelheden dan boven de 60%. Bij Tesla fastchargers haal je 250kw/h onder de 60%, en daarboven valt het al vrij snel terug naar 170kw/h of 110kw/h
Het gaat er om hoe snel je van a naar b kan, hoe sneller je rijdt met een EV hoe sneller je van a naar b kan, ja je moet meer laden, maar je bent "overall" sneller ... je zal meer tijd aan de laadpaal spenderen dat wel. Iemand heeft ooit de test gedaan en kwam bij 190 km/h voor een model 3 ... voor een busje zal dat wel lager zijn, maar sneller dan als je trager gaat rijden om minder te verbruiken, dus je zal sneller zijn aan 120 dan aan 90 ... ook al verbruik je een pak meer aan 120.
Misschien kan je het woord efficiënter in "Hoe sneller je met een EV rijdt, hoe efficiënter je de meeste afstand aflegt" aanpassen naar "sneller" of "rapper".

Ik denk dat de meeste jouw zin lezen als elektrische (of energetische) efficiëntie, niet "tijd"-efficiëntie. Ik las het ook als "de grootste afstand afleggen met het minste energie" ipv "in de minste tijd".

[Reactie gewijzigd door AndrewF op 21 februari 2022 15:43]

Helemaal gelijk slechte woord keuze van mij … dat had sneller moeten zijn, maar ik zie snelheid met efficiëntie …
Ik denk dat veel mensen echter niet weten dat sneller rijden met eens EV, ondanks het feit dat je veel meer verbruikt en meer moet laden toch tijdswinst oplevert …
Dan heb je het puur over tijd neem ik aan want op energie is dat absoluut niet efficiënter.
Wat boeit dat voor die ene vakantie? Ik heb het hele jaar plezier van mijn tesla en ben gister met 130 met dakkoffer naar Oostenrijk gereden. Dan rijd je 2 uur van 80 naar 10%. 20 tot 30 minuten laden en weer gaan. Snelladers genoeg. 11 uur gedaan over 1000km. Autopilot aan. Door de vele stops stap je topfit uit. Ik wil nooit meer anders op vakantie.

50 euro tesla snelladen heeft het gekost.

[Reactie gewijzigd door __fred__ op 21 februari 2022 12:08]

Ik wacht wel tot elektrisch rijden een beetje vergelijkbaar wordt met brandstofauto's en vliegen. Ik rijd jaarlijks 6x op en neer naar Oostenrijk, en dan gaan reistijden van 11 uur of langer je heel erg de keel uit hangen.

Ik vind dat dus vreselijk langzaam nog steeds, 11 uur naar Oostenrijk. Zeker naar Oostenrijkse skigebieden rijd ik liever 200+ en dan ben ik er in 7 uur (8 uur als verder Oostenrijk in is). Om 11 uur onderweg te zijn duurt me echt te lang en voelt als een enorme stap terug. Dan zou ik liever het vliegtuig pakken en twee taxis, dat kost maar 5-6 uur deur tot deur en stoot minimaal net zoveel uit helaas.

Wat een stress ook....steeds maar die batterij in de gaten houden, veel stops, soms kapotte palen of wachttijden. Elektrisch rijden is echt wel een oplossing als je niet ver hoeft en weer bij je eigen laadstation kan komen. Maar op vakantie ermee heeft een hoog gimmick gehalte nog.

Uiteindelijk gaat de elektrische auto toch weer van het toneel verdwijnen en gaan we op waterstof rijden voor langere afstanden. Elektrisch zijn over 20 jaar alleen nog de stadsauto's.
Als je met stadsauto bedoeld dat je sporadisch de landsgrenzen over gaat ben ik het wel met je eens. Waterstof kost in dagelijks gebruik veel te veel energie en zo lang wij nog dingen moeten verbranden voor stroom kunnen we niet zo 2/3 van de energie per km meer gebruiken dan een accu. Zelfs diesel is duurzamer dan waterstof.
@tss68nl dan zal het straks toch tegenvallen als ze in Duitsland ook overal naar 130km/h gaan, en die discussie wordt toch ieder jaar weer sterker. En houd je adem maar niet in voor waterstof voor consumenten. De kans dat we die kant opgaan is nog steeds vrij klein. En tevens ga je dan weer andere uitdagingen krijgen. Op een druk traject krijg je dan dat je een half uur moet wachten voordat de waterstof weer op druk is, omdat er net 3 mensen voor je hebben getankt.
Dat "waterstof kost een half uur om op druk te komen" is een kip-ei verhaal. Dat is technisch nergens voor nodig; het is een economische afweging om een kleinere compressor neer te zetten. En die keuze wordt weer gemaakt omdat er niet genoeg waterstof-klanten zijn. Het scenario dat er net 3 klanten zijn geweest is nu extreem onwaarschijnlijk.

Je zou eenzelfde verhaal kunnen hebben over benzinepompen 100 jaar geleden. "Maar wat als iedereen een auto heeft, dan hebben we niet genoeg benzinepompen". Ja, maar toen iedereen een auto kreeg, zag je ook dat er meer pompen bij 1 benzinestation kwamen.
Zeker naar Oostenrijkse skigebieden rijd ik liever 200+ en dan ben ik er in 7 uur (8 uur als verder Oostenrijk in is)
Laat me raden, om deze belachelijke snelheden te halen (die onmogelijk zijn want in Duitsland heb je ook veel delen waar je max 120-100 mag rijden) rijd je in de nachtelijke uren en stop je niet elke twee uur. Na alcohol en drugs is vermoeidheid en te hoge snelheid de top redenen voor ongelukken op de weg. Om maar niet te spreken over 200+ rijden in de nacht. Jou zou ik niet graag tegenkomen onderweg naar Oostenrijk. Als het jou lukt om binnen 7 uur in Oostenrijk aan te komen dan ben je niet helemaal goed bezig, dat snap je hopelijk wel hé.

Je natte droom van waterstof voor de lange afstanden kun je wel vergeten, dat gaat echt niet gebeuren bij cosumenten auto's.
Heerlijk wat een vooroordelen. Iemand zegt dat hij 200 rijdt in Duitsland, dus hij zal ook wel te hard rijden waar het niet mag. Je zal wel 's nachts rijden, en je zal wel nooit stoppen. Je zal ook wel alcohol of drugs gebruiken, waarna je ongelukken maakt. Je zal wel vermoeid zijn en ongelukken maken. Lekker bezig met veroordelen? :+

Naar Oostenrijk in 7 uur is prima te doen, ik rijd overdag, en ik rijd niet na alcohol of drugs. Het ligt er namelijk aan waar je woont in Nederland, waar je heen moet in Oostenrijk, en waar je er voor kiest om hard te rijden en waar niet. Er zijn voldoende Duitsers die zelf ook zo hard rijden. Het is namelijk volstrekt legaal. Je sluit je gewoon aan in een groep auto's die flink doorrijden en je gaat zelf af en toe ook vooraan rijden op stukken die je goed kent.

Waterstof (directe verbranding) gaat een enorme vlucht nemen zodra de Gen IV kernreactoren in gebruik worden genomen. Het bijproduct is namelijk enorme hoeveelheden waterstof. En ondanks dat een verbrandingsmotor niet het meest efficiënt is....het is wel hernieuwbaar en veel milieuvriendelijker dan een batterij-lifecycle ooit zal kunnen zijn. En makkelijk om voldoende energie mee te nemen. Ook tanken is veel sneller. Heb je wel eens bedacht wat voor enorme rijen je gaat krijgen bij tankstations als iedereen een EV moet laden? En hoe dachten we die infrastructuur neer te leggen voor zoveel elektrisch vermogen? Dát kan je dus wel vergeten.... maar dat lijkt niemand zich te beseffen.

Publiek opladen met een EV is echt een gimmick en dat gaat de komende 20 jaar nog niet opgelost worden. Daarom zeg ik dat een EV een hele mooie oplossing is voor thuisladen en de actiaradius om je huis heen. Maar lange afstanden zal echt een andere oplossing voor moeten komen. Ik denk waterstof. Of anders gaan we meer vliegen. Maar of dat nou de milieudoelstellingen bereikt weet ik niet.
Heerlijk wat een vooroordelen. Iemand zegt dat hij 200 rijdt in Duitsland, dus hij zal ook wel te hard rijden waar het niet mag. Je zal wel 's nachts rijden, en je zal wel nooit stoppen. Je zal ook wel alcohol of drugs gebruiken, waarna je ongelukken maakt. Je zal wel vermoeid zijn en ongelukken maken. Lekker bezig met veroordelen? :+
Ik heb nooit gezegd dat je alcohol of drugs neemt, maar dat deze twee oorzaken naast oververmoeidheid én snelheid wel bovenaan staan wat betreft oorzaak van ongelukken. Met 200+ daar waar het mag is uiteraard geen probleem, maar na vele jaren naar oostenrijk rijden komt dat niet zo heel vaak voor, zeker niet overdag met al het verkeer. De keren dat je 200+ gaat rijden zijn dan ook uitzonderlijk, zeker in vakantie periode.

De kortste ruote van Nederland naar Oostenrijk is 645km. Als jij dit in 7 uur kan doen op een verantwoorde manier en waarbij je ook pauzes neemt en eet, dan is dat best wel knap overdag, ook al zou je op de trajecten waar het mag en kan 200+ rijden.

En wat betreft waterstof, gen IV kernreactoren? Die zijn voor 2030-2040. Die moeten dan wel heeeeeeel veel waterstof gaan produceren als bijproduct.
Heb je wel eens bedacht wat voor enorme rijen je gaat krijgen bij tankstations als iedereen een EV moet laden?
Als jij denkt dat je op een waterstof tankstation 150 autos per uur kan voorzien van waterstof op 700 bar, dan denk ik dat die wachtijden wel enorm gaan tegenvallen. De kracht en hoeveelheid van compressors die dan op elk tankstation aanwezig moet zijn is niet iets wat je eenvoudig kan wegstrepen.
En hoe dachten we die infrastructuur neer te leggen voor zoveel elektrisch vermogen? Dát kan je dus wel vergeten.... maar dat lijkt niemand zich te beseffen.
Daar wordt al zeker over nagedacht. Auto's zullen voornamelijk bij mensen thuis of in de wijk/werk opgeladen worden. Snelladers, waar je flink wat vermogen voor nodig hebt, zijn eerder uitzondering dan regel. Laten we ook niet vergeten dat als er 5 miljoen EV's in Nederland zouden rijden, dat je dan ongeveer een negende aan capaciteit nodig hebt van wat we nu gebruiken. Dat is misschien ook best fors, maar we hebben het hier dan wel over 2040 als vrijwel alle auto's electrisch zijn.

En je bewering dat EV's maar een rage zijn en tijdelijk is best wel absurd als je alleen al kijkt naar de investeringen in EV's die alle merken wereldwijd aan het doen zijn. Dat doen ze niet voor niks. Waterstof auto's? daar hoor je nauwelijks iets over....

edit: zie hier voor mogelijkheden om de piek vermogen bij opladen auto's te spreiden

[Reactie gewijzigd door david-v op 21 februari 2022 16:08]

Oef 200+ km/u? In de winter? Je weet dat je boven de 130km/u in Duitsland wel mede aansprakelijk bent bij ongevallen?

Als je zoveel haast hebt, dan kun je echt beter gaan vliegen...kans dat je dan wat overkomt is iig een stuk kleiner dan 6x per jaar met 200km/u over de autobahn knallen.
hij lult maar wat
Nou ben je gewoon aan het liegen , je kan naar Oostenrijk geen 200+ rijden er zijn constant werken waar je mag 80 of 60 mag dat is nu al jaren en jaren aan de gang. je kan ergens is een stukje het gas erop en dan met groot licht maar dreigen enzo
Een ernstige beschuldiging. Waarom kan je geen 200+ rijden richting Oostenrijk? Ter informatie, het mag overduidelijk zijn dat er geen 200+ gemiddeld wordt bedoeld, aangezien het 700 tot 1000 km is en met 200 km/u gemiddeld de reistijd op 3.5 tot 5 uur uit zou komen. Geen 7 tot 8.

In 7 uur naar Oostenrijk met 700 km is 100km/u gemiddeld. Exact het reisgemiddelde wat je haalt in Nederland als je je overal aan de snelheid houdt en zonder file, en zeker in Duitsland als het niet druk is en je niet boven de 130 km/u komt. Daar komen natuurlijk nog wat stops bij, dus in 8 uur is prima te halen zonder harder te rijden dan 130 km/u, én inclusief verplichtte stops.

En ja, ik rijd harder dan 130 km/u in Duitsland waar het kan. En dat scheelt op de hele reis gemakkelijk 30-60 min. Dus inclusief stops rijd ik het in ongeveer 7 uur. Niks mis mee.

Leg eens uit, waar dreigt iemand met groot licht eigenlijk mee? Of waarschuwen ze mensen gewoon voor een groot snelheidsverschil? Ik persoonlijk vind dat ook vervelend hoor als mensen dat doen, maar ik zie het niet als een dreigement? Wel vind ik dat je een behoorlijke frikandel bent als je plukken autos in gaat halen met een groot snelheidsverschil. Je weet maar nooit wanneer er ineens iemand een ander gaat inhalen en niet kijkt. Dus inhalen doe je gewoon netjes met 140 oid en alleen op lege stukken weg haal je 200?

Maar goed. Het punt is dus dat EV's maar langzaam zijn in vergelijking omdat je batterij op is voor je op snelheid bent. EV's worden stadsautos/woon werk-verkeer. Lange afstanden gaat echt iets anders voor komen, en als dat niet over de weg is, dan gaan we simpelweg meer vliegen en daarmee helpen we écht de planeet om zeep.
Pure onzin , want als je zulke stukken gaat rijden met zulke benzine prijzen kun je beter gaan vliegen.
Er zijn maar een paar stukken waar je nog meer dan 120km per uur mag rijden en dat is maar 2 baans dus je vliegt met hoge snelheid langs vrachtwagens. En 's nachts met groot licht rond rijden is erg verblindend voor het overig verkeer en het is ook nog is verboden
Wat jij schrijft is pas pure onzin. Ik ben vandaag weer naar Oostenrijk gereden. 847 km in 8 uur, inclusief 3 stops (netjes iedere 2 uur). Dat is gemiddeld net iets boven de 100 km/u en dat is een prima snelheid.

Er zijn talloze stukken waar je nog (binnen alle redelijkheid) onbeperkt hard mag rijden, en dat zijn vrijwel allemaal 3 of 4 baans wegen. Ondanks dat de meeste van dit soort stukken 180+ zijn als je met het snellere verkeer mee rijdt, waren er ook stukken waar 220-240 werd gereden op relatief nieuw aangelegde brede wegen en amper een kip op de weg. Waar jij de wijsheid vandaan haalt dat alle wegen waar je harder mag dan 120 maar 2 baans zijn? Geen idee. Ik ken er één bij Venlo over de grens, en je bent echt een enorm uilskuiken als je op die weg 200 gaat rijden. Vrij gevaarlijk.

"En 's nachts met groot licht rond rijden is erg verblindend voor het overig verkeer en het is ook nog is verboden". Nogmaals, ik rijd overdag. En wie heeft het over met groot licht rondrijden? Eerst ging het al over met groot licht seinen, nu weer met continue groot licht 's nachts.... allerlei onwaarheden en generalisaties over het Duitse wegennet.... waar haal je dat allemaal vandaan?
Zeker naar Oostenrijkse skigebieden rijd ik liever 200+ en dan ben ik er in 7 uur (8 uur als verder Oostenrijk in is).
Ik weet niet waar jij Duitsland inrijdt richting Oostenrijk, maar als ik ter hoogte van Enschede de Autobahn op ga, is structureel 200+ rijden echt niet mogelijk hoor. Ten eerste vanwege de drukte, vervolgens het Ruhrgebied (80/100/120), en dan heb ik het nog niet eens gehad over de Bauarbeiten en de gammele bruggen met beperkingen. Pas in het zuiden van Duitsland wordt het een beetje mogelijk om door te gassen/elektroën, maar ook daar is de verkeersdruk best wel toegenomen.
Wat een stress ook....steeds maar die batterij in de gaten houden, veel stops, soms kapotte palen of wachttijden. Elektrisch rijden is echt wel een oplossing als je niet ver hoeft en weer bij je eigen laadstation kan komen. Maar op vakantie ermee heeft een hoog gimmick gehalte nog.
Wat je stelt is gewoon echt niet waar, zeker niet in een Tesla. Ik ben met een Model 3 LR en een Model Y LR op pad geweest (Oostenrijk, Frankrijk, Noorwegen/Zweden/Denemarken), en ik heb echt geen seconde batterij-stress gehad. Route inklikken in de navigatie en de auto plant netjes je stops, die meestal een uurtje of twee/tweeënhalf uit elkaar liggen. Kwartiertje laden is met relatief jonge kinderen prima: kunnen ze even plassen en over de glijbaan rausen en zijn ze weer good to go voor de volgende stint.

De enige plekken in Europa die nog wat lastig zijn met EV's, zijn echt ver richting het oosten. Denk dan aan de Baltische staten en voorbij Slovenië richting zuid en oost - daar moet je echt nog wel gaan plannen voor je routes, hoewel ook daar het Supercharger-netwerk van Tesla al wel wat dekking biedt. Daarnaast (maar dat hangt wat af of je je reis onderdeel wilt maken van je vakantie) kun je ook voor slow-travel gaan: zelfs op een ordinaire 16A/220V-aansluiting laad je je auto gedurende een nacht wel weer vol genoeg, en veel hotels bieden een vorm van destination charging, waarbij je je auto bij het hotel met 3-fasen kunt laden - dat geeft bijvoorbeeld bij een uitgebreide lunch al weer een hoop extra prik.
50 euro... Dat is echt bijna gratis. Als ik nu 1000km zou rijden ben ik zo'n 150-200 euro kwijt. En dan is dit waarschijnlijk nog de dure variant van opladen die jij gebruikt. Het is dat ik nu nog geen elektrische auto kan kopen maar ik kan niet wachten als ik dit zo lees.

Het enige wat ik echt nog mis is een suv uitvoering die 2000kg kan trekken.
Ik ben bang dat het nog heel lang gaat duren voordat je zoveel kan trekken. Ik weet niet waarvoor je het nodig hebt maar met de caravan op vakantie gaan is misschien iets wat we achter ons moeten laten. Als je er over nadenkt is het ook een beetje absurd om allemaal ons eigen huis op wielen mee heen en terug te slepen naar onze vakantiebestemming in plaats van een huisje op lokatie te huren.
Paarden, en dan vooral wanneer je er een keer twee wilt meenemen. En dat is vaker dan je denkt. Maar goed de Tesla Model X kan dat. Maar ja die prijs he.
Dat klopt, alhoewel Tesla gemiddeld tussen de 30 en 35 cent per KWh is, de helft van ionity en consorten.
Heb een beetje vals gespeeld want mijn laatste charge was gratis:
https://www.activlease.nl...ulaire-wintersportroutes/

Op kantoor is de stroom tegen groot zakelijk tarief, daar lach ik me helemaal kapot.
Ja en doe dat is met een niet tesla of een tesla zonder gratis laden.. Ik vraag me trouwens af hoe lang dat gaat blijven duren want teslas gebruiken ook die autostrade en de wegen maar betalen geen wegentaks zoals een benzine vandaag doet
Als je puur op energie wil focussen kan je beter gaan fietsen...
Heb je daar een concrete berekening of link of zo bij? Want dat zou voor het eerst ooit zijn. Ik rij regelmatig in een elektrische auto en daar neemt het bereik altijd toe naarmate je langzamer rijdt, net als met ICE’s overigens.
Dat is meestal ook met een gewone auto hoor. Hier zijn vele wegen 60 en rijden mensen 50km per uur. Ook op 80 wegen heb je veel plekken waar mensen zo maar afslaan. Zelfs op de snelweg kom je regelmatig idioten tegen die nog net ff de afslag moeten hebben of niet doorrijden op de linker baan. Je bent dan continue aan het remmen en gassen. Ik rij als ik naar Italie rij in Duitsland een stuk zuiniger op 150 km per uur dan hier op weg naar werk.
Ik zou het iig niet kunnen, met 100 km naar je vakantie tuffen en regelmatig moeten stoppen. Ik vind het heerlijk om auto te rijden maar niet om langs de weg op een parkeerplaats te staan. Naast de range ben ik ook niet onder de indruk van de EV's die uitkomen. ze zijn allemaal 13 in het dozijn lelijke tanks in of grijs, wit of zwart.
In Frankrijk - waar deze draad over ging - mag je ook overdag nog 130km/h.

Overigens kunnen we hard rijden wel afdoen als suf, asociaal of zelfs verboden, maar daarmee lossen we het probleem niet op. Er zijn mensen die zo rijden, ook op vakantie, en die zullen dus alleen auto's kopen die dat ook aankunnen.

Daarbij ben ik ook wel benieuwd wat er gebeurt als je met dit campeerbusje de bergen in trekt. Levert het hergenereren voldoende op om toch nog een beetje een normaal aantal kilometers te halen? Iemand hier ervaring met elekrische bergritten?
Er zijn mensen die zo rijden, ook op vakantie, en die zullen dus alleen auto's kopen die dat ook aankunnen.
We gaan gewoon afscheid nemen van de ICEs, dus iedereen zal wel moeten uiteindelijk.
Accu's van BEV's gaan sneller leeg bij hoge snelheid. Is gewoon bekend. Niemand ontkent dat. Wat ik vreemd vind is dat er nog steeds mensen verbaasd over zijn. "Ik haal mijn WLTP-norm niet als ik 130(+) rijd!" Nee, dat klopt, dan moet je minder hard rijden (en dan haal je het nog niet).

Volgens mij zijn er geen auto's die bij 130(+)kmh hun opgegeven verbruik halen, ICE, BEV of anderszins.
Hergeneratie is juist in de bergen de winst. Je ICE moet berg-af de kinetische energie weer omzetten in warmte. Als je verstandig bent, doe je dat door op de motor te remmen. Die is namelijk prima gekoeld. In een EV rem je óók op de motor, maar die werkt dan als generator en produceert elektriciteit. Helling-op kun je die dan weer gebruiken.
maar is 130 rijden dan ook niet een beetje suf?
Sowieso mag dat natuurlijk ook alleen 's nachts, maar het kost je vooral veel meer van je accu om op de plek van bestemming te komen. Als je er met 100 km/u naar toe rijdt dan ben je zo te zien bijna 40% efficiënter uit,
Dit is echt een gigantische anti-reclame voor EVs.
Ja, de maximum snelheid is overdags nog maar 100km/h. Maar weet je wat pas echt suf is? Maximaal 100km/h rijden. Dit is nota bene een klimaat maatregel en geen veiligheidsmaatregel.

Uiteraard gaan de bijtelling-lovers van de EVs mij hiervoor downvoten, maar diep van binnen weten we allemaal wel dat (behoudens bij trajectcontroles en grote drukte onderweg) bijna niemand zich aan de maximumsnelheid houdt. De politie knijpt zelfs een oogje toe als de omstandigheden het toelaten.
Met mijn gewone benzine auto merk ik dat ook al, 130 of nog harder rijden is gewoon belachelijk energie inefficiënt.
Ja, maar het is op andere fronten dan juist wel weer efficient, en het maakt het autorijden ook leuk.
Als je uit bent op energie efficiëntie stap je toch in de trein/tram?
Ligt echt aan zoveel factoren, je kan nooit een algemene richting hierin geven.
De gemiddelde BMW loopt zuiniger bij 100KM dan bij 80KM
Zo zal een ander merk zuiniger lopen bij 80 dan bij 100KM per uur.
Dat ligt allemaal aan bepaalde verhoudingen.
Motor inhoudt, koppeling, banden, enz enz enz
Mijn auto is het zuinigst bij 108KM per uur volgens board computer.
Dus waar het voor de ene auto perfect is om 60 te rijden (zal wel een wat minder kwaliteit autotje van jou zijn)
En waar het voor de andere beter is om 130 te rijden.(meestal het wat hogere segment auto)
Is het moeilijk om te roepen dat iedereen 60 moet rijden omdat jouw auto daarop goed gaat.

En dan heb ik nog een leuke voor jou:
Al die EV zijn enorm zwaar en belasten de weg veel meer dan een normale benzine auto.
Waarom zijn die EV dan goedkoper in wegenbelasting dan een benzine auto?
Zou dat niet andersom moeten zijn? (tot 2025 betalen ze geen wegenbelasting)
Wat je zegt klopt echt niet en is mogelijk nog van de tijd dat auto’s 4 versnellingen hadden. Ook dat gewicht is wat gepruts in de marge.

Ik het hogere segment zijn de auto’s vaak wat groter waardoor er meer frontaal oppervlakte groter is en dus meer wind verplaatsen. Banden zijn vaak groter en hun aandrijving is meestal verfijnd met veel automatische versnellingen. Dus het meest zuinige punt zal hierdoor lager liggen. Bij een EV is dat trouwens eerder 15-35km/h.

Als je echt zuinig wil zijn, neem dan de fiets. Zonder meer de meeste efficiente manier van vervoer op aarde.

Ga je nu echt het woord wegenbelasting letterlijk nemen?

Vooraleer je gewichten gaat vergelijken weet dat dit voor ICE gewogen wordt zonder vloeitstoffen (olie motor, versnellingsbak, koeling, benzine etc)

Bijvoorbeeld:
Een 530D touring X-drive weegt leeggewicht 1840kg. (1950kg met alle vloeistoffen)

Een Model Y longrange awd weegt 1975kg.

Ook tussen de krachtigere 3-series en model 3’s met gelijkaardig vermogen zit weinig verschil op.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 21 februari 2022 12:38]

Uh ok je bent wel erg resoluut met je dit klopt echt niet.
Misschien een keer afspreken dan kan je het zelf ervaren wat ik uitleg en laten zien in het echt.
Ik zuig dit niet uit me duim namelijk en spreek gewoon letterlijk uit eigen ervaring.
Zo zijn er ook zat andere voorbeelden online te vinden.
En ook de reactie hieronder van waterbeesje en maevian die geven aan dat het voor hun klopt.
Vooral bij diesel zegt maevian.(wat ik ook eerst had en waar het verschil echt groot was.
Helemaal toen ik vaak bij utrecht de ring reed. (die 80 zone op de ring)

PS Mijn auto was een 6 bak diesel
heb nu een 6 bak benzine.

Dus voordat je nogmaals keihard roept dat het niet klopt zou ik eerst is wat onderzoek doen.
En dan heb ik het trouwens niet over emisie methodes (WLTP-testmethode)
Maar gewoon je eigen boordcomputer bekijken en zien hoeveel verbruik je eigen teller aangeeft.
En berekenen hoeveel je weer tankt.
Iets wat ik altijd al heb gedaan en geleerd omdat je daar soms vroegtijdig problemen in je auto opmerkt.

[Reactie gewijzigd door Creeperhaze op 8 maart 2022 14:08]

ICE wagens hun aandrijflijn wordt efficiënter met toenemende snelheid, omdat ze "onderbelast" inefficiënt zijn. Maar de luchtweerstand neemt toe met het kwadraat van de snelheid en waardoor je dus een efficiënt punt krijgt ergens rond de 90km/u. Het is de aerodynamica die bepaalt waar dat punt ligt, en die wordt deels door je wagen deels door omgevingsomstandigheden zoals wind en insluiting bepaalt. EV's hebben wel de aerodynamische drag, maar hun aandrijflijn is over het grootste deel van het snelheidsbereik ongeveer even efficiënt. Dus EV's hun meest efficiënte snelheid ligt laag, dat zie je bijvoorbeeld aan het range record van een Tesla model S dat werd gehaald met een gemiddelde snelheid van 40km/u.

Overigens: het klopt dat het gewicht per wiel de slijtage van het wegdek bepaalt, zelfs in die mate dat een gewone personen wagen nauwelijks schade aan het wegdek veroorzaakt. Ook EV's blijven gelukkig onder die grens. Significante slijtage is er enkel door vrachtvervoer (zo staat het toch in de studies van de Vlaamse overheid over de internalisering van de kosten). (niet onlogisch ook: een zware personen wagen weegt 2 ton, of 1 ton per as. Een vrachtwagen mag een asbelasting van meer dan 10 ton hebben.)
Leuk verhaal maar natuurkundig gezien niet te houden.

Bij constante snelheid is *iedere* auto het zuinigst bij het laagste toerental in de hoogste versnelling.
Mijn Focus rijd in zijn 6e versnelling bij 1000 toeren zo'n 60km/h.
Je gaat mij niet vertellen dat jouw BMW 108 rijd in de hoogste versnelling bij het laagste toerental.
@Croga Dit is dus gewoon niet waar bij brandstof motoren en dat heeft alles met de natuurkunde te maken van verbrandingsmotoren en hun aandrijflijn die niet gemaakt is om op inefficiente toerentallen te werken.. bij 1000 toeren verbruikt je auto (elke normale ice) per km meer dan op een normaler toerental puur omdat je zo nooit de bedoelde efficientie in de aandrijflijn haalt

[Reactie gewijzigd door RobLemmens op 21 februari 2022 11:17]

Misschien ligt het aan mij, maar ik kan me wel vinden in jouw verhaal.
Ik heb momenteel een Touran uit 2016, met 1.2 TSI koffiemolen.
Volgens de boordcomputer op het langere stuk:
60km/h rechtdoor: 1:28
80 km/h: 1:23
100km/h: 1:20
130km/h: 1:15.8
Met cruise control aan uiteraard.

Die buzzzz zou in personen-uitvoering trouwens wel een geschikte opvolger voor de Touran kunnen worden tzt :) ik hoop dat deze achterin genoeg isofix punten heeft!
Dat kan perfect zeker bij een diesel
Wat een flauwe dooddoener...
Je mag het grootste gedeelte van de dag ook al geen 130 rijden en je schiet er meestal ook weinig mee op omdat je vaak af moet remmen voor ander verkeer. 60 daarentegen is domweg niet toegestaan op de snelweg (onder normale omstandigheden).
Volgens jouw zelfde logica, waarom maar 130? Waarom geen 180?
Waar in het wetboek staat dat je geen 60 mag rijden op de snelweg? Er is geen minimumsnelheid, dus je mag tot aan de maximumsnelheid elke snelheid rijden die je wilt. Natuurlijk kan de politie je wel aanmanen om harder te rijden als ze vinden dat je het overige verkeer in gevaar brengt, maar dat is iets anders dan dat het helemáál niet zou mogen.
Ja ik bedoel in de praktijk, niet in een theoretisch geval. In de praktijk als jij 60 gaat rijden op de Nederlandse snelweg dan vorm je een gevaar op de weg en dat mag niet.
Ja ik bedoel in de praktijk, niet in een theoretisch geval. In de praktijk als jij 60 gaat rijden op de Nederlandse snelweg dan vorm je een gevaar op de weg en dat mag niet.
Ligt dus geheel aan de situatie. Wanneer ik als enige ergens rij (en die kans is niet heel klein midden in de nacht bijvoorbeeld) en er zijn meerdere rijbanen, is dat veel minder het geval wanneer er maar 1 rijbaan is.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 21 februari 2022 17:21]

De politie kan je gewoon een boete geven voor te langzaam rijden op de snelweg. Valt gewoon onder artikel 5.
Er geldt geen minimumsnelheid voor wegverkeer. Als u te langzaam rijdt kunt u wel het overige verkeer hinderen of in gevaar brengen. U krijgt dan een boete.
https://www.rijksoverheid...lheid-voor-het-wegverkeer
Nou, het ligt wel wat minder vrijblijvend dan zoals jij het stelt. Niet alleen aanmanen, maar ook wettelijk gereglementeerd een boete uitdelen als je het overige verkeer hindert. En dat doe je als je 50 rijdt op de autosnelweg, tenzij in files, natuurlijk.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersregels/vraag-en-antwoord/wat-is-de-minimumsnelheid-voor-het-wegverkeer
Nou, het ligt wel wat minder vrijblijvend dan zoals jij het stelt. Niet alleen aanmanen, maar ook wettelijk gereglementeerd een boete uitdelen als je het overige verkeer hindert. En dat doe je als je 50 rijdt op de autosnelweg, tenzij in files, natuurlijk.
Hoezo rij je met 50 km/u per definitie hinderend over de weg (zo laat je het wel overkomen nu)? Doe je dat om 03/04:00 's nachts ook? :)
Doe je dat, als er meerdere rijbanen zijn, zie ik zelfs nog minder waarom je dan hinderend zou zijn.

Het artikel dat je linkt, praat daarom ook over dat je aan de kant gezet kan worden, niet dat het altijd zo is, zoals jij met jouw post stellig lijkt te willen maken. Ja, de nuance is veiligheid en hinderen, maar dat is dus afhankelijk van de situatie.
Rij ik op de A1 bij Amsterdam (5 rijbanen zo uit mijn hoofd als het niet meer is) om 03/04:00 uur 's nachts en er verder geen kip op de weg is, wie hinder ik dan volgens jou?

Ja, is even een extreem gevalletje opzoeken, maar het geeft dus wel aan dat het per situatie verschilt.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 21 februari 2022 16:52]

In België geldt er een minimumsnelheid van 70km/h op de autosnelwegen.
Interessant - dat wist ik niet! 🙂
Maar Finraziel komt uit Nederland, dus we hadden het over Nederland.
https://www.rijksoverheid...inimumconstructiesnelheid.

Ik lees het mischien te zwart/wit, er staat "moet kunnen" maar er staat idd niet dat je dat dan ook moet rijden.
Hmm.
Voor de snelweg is er geen minimum snelheid. Wel moet de auto een minimum constructie snelheid hebben van 60km/h om op de snelweg te mogen komen, dit betekend simpelweg dat de auto een snelheid van 60km/u moet kunnen halen. Maar dat betekend dus niet dat je het ook daadwerkelijk moet rijden. Als je om 03/04:00 uur 's nachts naar huis strompelt met 40/50, omdat je zo dan wel thuis kan komen, zal niemand je zomaar van de snelweg plukken. Om 18:00 met een dergelijke snelheid over de snelweg wel, dan krijg je een artikel 5 aan de broek omdat je ander verkeer hindert en een gevaar bent voor jezelf (aangezien je dan midden in de spits rijdt).

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 21 februari 2022 16:47]

"Wel moet de auto een minimum constructie snelheid hebben van 60km/h om op de snelweg te mogen komen"
Dat dus idd, maar niet iedereen interpreteert dat correct ;-)
60 daarentegen is domweg niet toegestaan op de snelweg (onder normale omstandigheden).
Je weet dat de constructie snelheid van een auto 60km/u moet zijn om de snelweg op te mogen? Je mag dus wel degelijk 60km/h uur rijden op de snelweg, dat de maximale snelheid hoger is, doet daar niets aan af.

EDIT:
Wel even een kleine correctie op bovenstaande. In principe is er geen minimum snelheid op de snelweg. Een auto moet een snelheid van minimaal 60km/u kunnen halen om op de snelweg te mogen rijden, maar dat betekend niet dat een auto dan ook minimaal zo snel over de snelweg moet. Onder Artikel 5 (de welbekende "Kapstok") kan men jou alsnog beboeten, mits je een gevaar bent voor het overige verkeer of hen hindert (en daar zit het venijn).

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 21 februari 2022 12:10]

Je wordt er gewoon voor van de weg geplukt als je dat doet. Waarschijnlijk met een waarschuwing maar onder het artikel 'in gevaar brengen van overig verkeer' kunnen ze naar gelang prima een bekeuring ervoor uitschrijven.

Ot: vond de eerder uitgebrachte renders van de buitenkant een stuk leuker ogen, die futuristische binnenkant had ik niet verwacht maar vind het zonde van de buitenkant.

Wel een gemist kans niet meteen de stopcontacten op een wat hoger vermogen te laten draaien, het zou een ideale combi zijn voor de regionale ZZPer die niet perse ver hoeft maar wel graag wat aanspreekbaar vermogen wil hebben op werklocatie
Hmmm..het is wel een beetje conflicterende wetgeving.

Ja, je mag wettelijk met ieder voertuig dat minimaal 60km/h kan de snelweg op. Maar als je het dan daadwerkelijk doet ben je overgeleverd aan de omgevingsfactoren of je mogelijk word beboet voor het in gevaar brengen van het overige verkeer.

Ben benieuwd hoe dat juridisch overeind blijft.
Als je auto ook echt maar 60km/h kan dan verwacht ik niet dat ze je gaan bekeuren. Als jouw auto gewoon veel harder kan, dan is het onnodig overig verkeer hinderen en krijg je daar inderdaad een boete voor.
Is per situatie natuurlijk verschillend. Als er meerdere rijbanen zijn is het al een heel ander verhaal als er weinig verkeer is om 03/04:00 's ochtends, bijvoorbeeld.
Je wordt er gewoon voor van de weg geplukt als je dat doet. Waarschijnlijk met een waarschuwing maar onder het artikel 'in gevaar brengen van overig verkeer' kunnen ze naar gelang prima een bekeuring ervoor uitschrijven.
Dat is alleen als je een ander in gevaar brengt of hindert (artikel 5, de welbekende "Kapstok") bij voldoende rijbanen zal dat anders liggen dan wanneer er maar 1 rijbaan is, bijvoorbeeld. ;) In principe is er in elk geval geen minimum snelheid op de Nederlandse snelweg, maar moet een voertuig een snelheid van minimaal 60km/h kunnen bereiken om de snelweg op te mogen.

CC: @NatteKrant. :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 21 februari 2022 10:46]

Hangt er maar vanaf waar je rijdt. In België mag je niet trager dan 70, tenzij bij filevorming.

Edit: en die file mag je dus niet zelf aan het vormen zijn door trager te rijden :+
Edit 2: en uiteraard als er matrixborden staan die zeggen dat je (bvb bij wegenwerken) maar 50 mag, dan is dat uiteraard de geldende snelheid.

[Reactie gewijzigd door bramvandeperre op 21 februari 2022 14:49]

Idd, artikel 5 was een gouden ontwikkeling, je kunt er van alles mee.
Elke auto die ik tot nu toe gereden heb, las ik op Autoweek en dergelijke sites alleen maar belabberde verbruikscijfers. Ik vermoed dat die testers elke auto rijden alsof het een sportwagen is ofzo
In dit geval ging het om een gecontroleerde test. In een gecontroleerde studio op de rollerbank. Eerst op 100km/h waar het verbruik net boven de 20Wh/km uit kwam, daarna op 130km/h. Alles op 22 graden celsius.
Dit is geen belabberde afrag test geweest maar een goede, structurele benadering.

Ik ben het met je eens dat een "gewone" test alles behalve zinnig is. Maar deze test was een stuk beter op gezet. En als het verbruik van een ID4 dan slechter is dan wanneer ik mijn Passat GTE in full electric draaide dan vindt ik dat diep, diep triest.
Je bedoelt 200Wh/km neem ik aan? 20Wh/km is een enorm laag verbruik en zou je 3850 km ver kunnen brengen met 77kW.
8)7 laten we het er op houden dat rekenen niet mijn sterkste punt is |:(
In dit geval ging het om een gecontroleerde test. In een gecontroleerde studio op de rollerbank. Eerst op 100km/h waar het verbruik net boven de 20Wh/km uit kwam, daarna op 130km/h. Alles op 22 graden celsius.
Dit is geen belabberde afrag test geweest maar een goede, structurele benadering.
Op de rollenbank? Hoe doe je dan de luchtweerstand?
Op Autoweek sowieso. Op Frank Jacobs na hebben ze daar allemaal ‘plankvoeten’.
Je bedoelt zoals vrijwel elke leaserijder met zijn EV omgaat?
Dat is onzin. De meeste EV rijders die ik ken gaan ontzettend netjes ermee om - alleen de eerste paar weken leef je je even uit. Daarna ga je gewoon over in normale rijmodus.

Je zal alleen altijd iets sportiever rijden als met een ICE auto, vanwege het hoge koppel en het gebrek aan versnellingen. Bij een stoplicht ben je gewoon altijd vlot weg. En ook inhalen is appeltje eitje geworden.
Hmmz, de gemiddelde Tesla rijder doet niet onder voor een BMW/Audi rijder in mijn dagelijkse ervaring.

Maar goed, dat is misschien subjectieve beeldvorming.
Je weet dat 130 overdag nog steeds verboden is? Daarnaast, het verschil in verbruik tussen 100km/h en 130km/h is niet lineair. Als je zo ver mogelijk wil komen lijkt 100 me hoe dan ook verstandig. Als je sneller wil zul je uiteindelijk vaker/eerder moeten laden dus netto weinig tijdswinst.
130 in het busje uit de video lijkt me natuurkundig gezien sowieso niet verstandig als je verder dan 150 km wil komen.
Het gaat over afstanden van 300km, de kans dat je binnen Nederland 300km af legt is bijzonder klein. Tenzij Stevie Wonder je navigator is, zul je toch al snel in het buitenland belanden waar je wel zeker harder mag dan 100km/h.
Het gaat over afstanden van 300km, de kans dat je binnen Nederland 300km af legt is bijzonder klein.
Tegenwoordig woont en studeert iedereen verspreid over het land. Stel dat je in Den Helder woont en je dochter in Maastricht studeert en op bezoek wilt, dan zit je met de snelste route al op 294 km volgens Google Maps.
Of in geval van mijn familie waar een deel in het westen en zuiden en een deel in het oosten woont, dan zit je van west naar oost ook al boven de 230 km (wellicht niet gemiddeld, maar wel van/naar hún adressen).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 21 februari 2022 12:06]

Precies : je moet letterlijk van de ene uithoek naar de andere om de 300 te halen, van de Noordzee tot het drielandenpunt.

Het gemiddelde is dat inderdaad niet, dat is zo'n 50 kilometer per dag. Daarvoor is deze auto dus in principe geschikt (- aar deze auto is natuurlijk niet gericht op het typische gebruik, wat nog steeds woon-werkverkeer is.
Het gemiddelde is dat inderdaad niet, dat is zo'n 50 kilometer per dag. Daarvoor is deze auto dus in principe geschikt (- aar deze auto is natuurlijk niet gericht op het typische gebruik, wat nog steeds woon-werkverkeer is.
Dat klopt, maar er zijn zat mensen die geen tweede auto willen of kunnen betalen, dus zij zoeken een oplossing voor zowel woon-werkverkeer als de occasionele lange afstand. En dan valt deze auto dus af.
30Wh/km * 100 = 3000Wh/100km = 3kWh/100km :+

Maar het is zeker in de zomer prima mogelijk om 425+ km te halen met de id.3 met een volle 58kwh accu.
Vanochtend ondanks de wind (die ik tegen had en van opzij) zo'n 19kwh/100km getrokken. Heb nog 165 over op 49%. En het is 4 graden. Mensen die op 100% met welke vw elektrische auto dan ook (behalve misschien een 'pure' versie in de kou met de verwarming op gevaarlijk) geen 250km halen doen toch echt iets verkeerd IMO.
In Nederland overdag is de limiet 100km per uur, dus die 130km per uur is een slecht voorbeeld niet op de praktijk van ochtend en avondspits rijden gebaseerd.
Ik heb de ID.3 nu ruim een jaar en haal op het moment 280 - 300 km (met 100 % geladen accu). Met warmer weer haal ik de 300 km met 80% geladen accu. Ik rij twee keer per week naar Rotterdam (enkele reis 126 km) en kan dat zonder onderweg te laden. Thuis heb ik dan nog zo'n 20 - 40 km over. Ik heb de 58 kWh uitvoering. Ik heb nu ruim 22000 km gereden dus dat mag je wel praktijk ervaring noemen.
Hoeveel km/h rijdt jij gemiddeld op de snelweg? Ben je een sportieve rijder of rijdt je keurig rechterbaan?

Dat is erg belangrijke info, want een range zelf zegt weinig.
Ik zit niet steeds "keurig" rechts maar rij ook niet continue sportief. Ik hou me over het algemeen aan de snelheid maar niet altijd. Kortom niet overdreven netjes maar een redelijk rijgedrag.

Ik realiseer ongeveer 70% - 80 % van mijn kilometers op de snelweg.

[Reactie gewijzigd door Evertb1 op 21 februari 2022 10:12]

Voor mij is twintig km over genoeg (dat gebeurt niet veel trouwens). Ik passeer op weg naar huis voldoende snellaadstations om me niet zenuwachtig te maken. Als ik thuis ben laad ik per uur voldoende voor 50 - 60 km range. Als ik weer snel op pad moet ben ik binnen 9 km bij een Fastned station. Geen centje pijn dus.

Ik heb van dat "overbezet laadsysteem" nog weinig gemerkt. De paar keer dat ik een snellader nodig had kon ik gewoon terecht. Pas nog in de buurt van Rotterdam in de ochtend spits was ik de enige bij een Fastned laadstation met vier laadpunten.
Tesla netwerk is nu ook open voor andere merken, dus dat Tesla voordeel is weg.
Plus een relatief betaalbare model 3 (ook wel de moderne Kadett genaamd omdat er zo veel van zijn) is echt minder mooi dan een id.3 of ioniq 5.
Je chargeert nu met “Kadet” en “betaalbaar” neem je verlies gewoon ipv trollen.

[Reactie gewijzigd door Tomas_ op 22 februari 2022 08:29]

Haha, de model 3 wordt met de Kadett vergeleken vanwege de hoge verkoopcijfers en je ze overal ziet. Heb er zelf ook een gehad vorige eeuw.
Dat is wel echt weinig hey! ev-database geeft een praktijk range van 350km aan.

Voor mijn Kia e-Niro (64kwh, 97.000km) geeft hij 370 aan.
Ik haal met vies weer altijd 320km, en in de zomer 380-420.

Doet Volkswagen dus niet goed dan :(

[Reactie gewijzigd door marowi op 21 februari 2022 08:11]

Ach dat valt wel mee hoor. Vanaf het voorjaar met redelijke temperaturen gaat mijn bereik richting 400 km met volle accu. De opgegeven waarde is 420 km. Een puntje wat ook nog invloed heeft op mijn bereik zijn de winterbanden. Ik heb daar duidelijk een wat hoger verbuik mee.
Ja, al die smoesjes heb ik het niet zo op.
Ik rij ook op winterbanden, ik denk de meeste mensen die een nieuwe elektrische auto kunnen betalen.

Daarnaast ben ik bijvoorbeeld ook in de lente (~14-17 graden) met fiets en dakkoffer op het dak naar Zweden gereden. Toen deed hij 22kWh/100km, dan haal ik dus “maar”. 280-300km.
Maar dat is ook extreem gebruik (1700km snelweg enzo).

Gewoon sprit-monitor.de invullen en dan krijgen we vanzelf een genuanceerd beeld.

- Edit:
Wat ik bedoel met “smoesjes” is niet zo zeer een aanval als wel dat iedereen andere dingen doet. Ik denk dat je gewoon moet rekenen met een jaargemiddelde en eventueel een winter/zomer gemiddelde.

17.3kWh/100km voor het jaar bij mij.
15-16 in de zomer
18-19 in de winter

[Reactie gewijzigd door marowi op 21 februari 2022 09:00]

Hier met de ID4 in de zomer 425 en nu tussen de 325 en 350. Voor die 5 keer per jaar dat ik hem überhaupt in 1 keer leeg rijd (want hij is gewoon elke morgen vol) :+
ik mag hopen dat je je accu niet altijd vollaadt ongeacht of je het nodig hebt
Het is een 82kWh accu die je sowieso op "100%" maar tot 77kWh kan laden, "vol" is dus eigenlijk maar 94% geladen.

Na bijna een jaar merk ik nog geen degradatie in ieder geval :)
elke EV batterij heeft 'overcapaciteit'. Normaal is het 't beste om een Lithium batterij 20-80% regel te hanteren. Bij een EV batterij kun je de 10-90% regel aanhouden. Elke dag tot 100% laden is slecht voor de batterij en zonde van de verloren energie. Het laden van een accu naar 90-100% heb je heel wat meer energie voor nodig. Ook werkt je regeneratie nauwelijks de eerste 10-20% dus je gooit extra energie weg.

Degradatie merk je wellicht niet, het is wel degelijk aanwezig.
Ik zal hem eens op 90% zetten :)
Kun je dat zo instellen, dat de auto zelf het laden stopt bij 90% vol (of welk percentage dan ook )? Zou wel makkelijk zijn als je hem ‘s nachts aan de thuislader hangt.
Bij Tesla kan dat in ieder geval. Je krijgt zelfs ‘tips’ op je scherm dat je de limiet kan verlagen voor een langere accu levensduur als je de auto een paar keer achter elkaar tot 100% laadt.

[Reactie gewijzigd door Oeboema op 21 februari 2022 22:16]

Dat kan inderdaad, bij een VW ook. Ik vermoed bij alle EV's wel.
Enige bijkomstigheid is dat je weer moet nadenken wanneer je een lange rit gaat maken, dat je hem dan wel op 100% zet, anders heb je toch 40km minder range.

Als leaserijder (toch niet mijn auto :+) is het dus de afweging of dat het waard is.

Overigens geen zin in de discussie of dit wel of niet express schade toebrengen is aan de auto van de leasemaatschappij. Ik gebruik de auto gewoon binnen de gestelde limieten van de fabrikant.

[Reactie gewijzigd door Thomas18GT op 22 februari 2022 10:07]

Hier op het werk Nissan Leaf: deze doet bij goed weer 350-380 km afhankelijk van het wel of niet gebruiken airco.
In de winter is het bereik bij volle batterij 300 km met zetelverwarming, met de algemene verwarming aan 250 km.
Ik heb ook een e-Niro. Let wel dat Kia wel heeft gesjoemeld met de Accu - die is niet 64kWh maar richting 70kWh.

Ik haal met 45k op de teller nog altijd 350km met slecht weer, 450km met goed weer. Mijn record zit denk ik op de 480km (100% > 5%). 16-17kWh per 100km is prima te doen, mits je de snelheid in de gaten houdt. als je 130km/u gaat rijden word het wel 19-20kWh per 100km.

Verbaasd me dat de Volkswagen zoveel meer gebruiken.
16-17kWh per 100km is prima te doen, mits je de snelheid in de gaten houdt. als je 130km/u gaat rijden word het wel 19-20kWh per 100km.
Als je van 130 naar 100 gaat is de luchtweerstand 41% lager vanwege; kwadratisch!
Aangezien luchtweerstand bij 100 en 130 verreweg het grootste deel van je energieverbruik is zijn je genoemde cijfers bij 130 niet mogelijk, het verschil met 100 moet veel groter zijn.

Voorbeeld, de Kia EV6 onlangs in de praktijktest bij Auto Review:
- 19,3 kWh/100 km bij 100 km/h
- 28 kWh/100 km bij 130 km/h
Dat is niet sjoemelen, het verschilt gewoon per fabrikant of ze netto of bruto aangeven, het staat duidelijk in de specificaties.

Tesla is bijvoorbeeld een fabrikant die een veel kleinere buffer aanhoud dan andere merken. En klanten aanraad niet tot 100% te laden (en actief de instelling reset naar lager).
Is dat dan ook “sjoemelen”?

Ik kijk gewoon naar verbruik, kWh/100km.

Kia heeft het uitstekend gedaan, erg efficiënte auto voor een non-dedicated-EV platform, en erg dichtbij WLTP / WLTP is goed te halen in de zomer.
Dat zijn gewoon WLTP cijfers. Een manier van testen die voor elke fabrikant gelijk is. Dat dat totaal niet overeenkomt met de praktijk is wat anders, maar ook dat is dus bij elke fabrikant zo.
Ja met 100 km/uur neem ik aan? Dat geloof ik namelijk wel.
Wees gerust. Praktijktests wijzen uit;
- 300km ga je niet halen. In de praktijk zal het dichter bij de 200-250km zijn
- Het is niet alleen dit busje. De hele ID range heeft deze beperking. Ook de ID4 komt niet verder dan 250km op één lading

Er moet echt nog wel wat gebeuren voordat dit een serieuze optie wordt. Ik kan niet eens op en neer naar kantoor alwaar men nog geen laadpalen neer zet omdat niemand met een electrische auto naar kantoor komt.
Ik denk niet dat er veel mensen zijn die 250 km rijden om enkel een dag op kantoor te zijn. Voor de meeste EV bezitters zal dit wel genoeg zijn, zeker als ze bijvoorbeeld thuis kunnen laden.

Dat gezegd hebbend, ik heb jarenlang in een benzineauto met lpg tank gereden en met meerdere van die auto's mocht je ook blij zijn als je 400 km uit één tank lpg haalde, zeker toen de tanks in de ruimte voor het reservewiel kwamen te liggen; dat was mooi weg gewerkt, maar wel een enorme concessie aan het volume en dus rijbereik.
en toch is het fijner als je bereik heb en niet iedere dag of om de dag aan de lader hoeft.

net als met tanken. Ik ga ook niet iedere dag na het werk langs de pomp om de wagen vol te gooien. Dat doe ik 1X per week. (ik reis dan ook in een keer 220km en einde van de week weer 220km, gooi dan de wagen vol)

anyway wij hebben als tweede wagen een EV met een bereik van 150 want voor de vrouw is dat voldoende. zij moet wel om de twee dagen de ev aan de stekker zetten en de hele nacht laten laden. (doen het via stopcontact)

alsnog als haar bereik nu 350 of meer zou zijn zou dat dus inhouden dat het ipv 2/3X per week aan de stekker nog maar 1X per week of misschien zelfs 10 dagen. Dat is gewoon gebruikers gemak.

of dit weekend op bezoek bij vrienden en familie en toen toch even stress want konden geen laadpaal meer vinden die vrij was en daardoor niet thuis komen. dat zou dus met een bereik van 350 of meer geen probleem zijn geweest.
en toch is het fijner als je bereik heb en niet iedere dag of om de dag aan de lader hoeft.
net als met tanken. Ik ga ook niet iedere dag na het werk langs de pomp om de wagen vol te gooien. Dat doe ik 1X per week. (ik reis dan ook in een keer 220km en einde van de week weer 220km, gooi dan de wagen vol)
Het grote verschil is natuurlijk dat de pomp een eind weg is. Het stopcontact is gewoon thuis. Er is geen enkele reden om je EV níet iedere dag (of zelfs gewoon ieder moment dat je thuis bent) aan de stekker te hebben staan.

En dan kun je het dus omdraaien: En toch is het fijner als je niet eens in de zoveel dagen naar zo'n pompstation hoeft. Kost toch iedere keer weer tijd. Terwijl gewoon bij thuiskomst die stekker er in helemaal niets kost.
stopcontact is gewoon thuis. niet iedereen heeft toegang. mensen in een appartement. maar ook bij diezelfde familie en vrienden was dat dus niet mogelijk want dan zou je dus de auto op de stoep moeten zetten en met verlengsnoeren moeten gaan werken.

Dus leuke theorie in de praktijk geldt dat niet voor iedereen.

tankstation is meestal onderweg. maar prima.
Helemaal mee eens, de laadtheorie laat hier en daar nog wel wat te wensen over in de praktijk.
Maar realiseer je ook goed dat laden onderweg ook gewoon mogelijk is. En een paar meter verderop bij een laadpaal parkeren ook.

Wat ik vooral wil zeggen is dat electrisch rijden anders is en daarmee dus ook andere eisen stelt aan nadenken over hoe je de auto weer vol krijgt. En dat heeft twee kanten:
- De eigenaar van de auto zal anders moeten denken
- De inrichter van het dorp zal anders moeten denken
En beiden zijn niet makkelijk. De discussies die ik indertijd met de gemeente gehad heb over zaken als ICE die voor de laadpaal parkeren, laadpalen die niet werken, de afstand tussen laadpalen (allemaal in een woonwijk waar laden aan huis niet mogelijk was) zijn niet op de vingers van een hele familie te tellen.
Ik heb ook aangegeven in een ander bericht over laadpalen dat eigenlijk gemeentes bij nieuwbouw eisen moeten gaan stellen.

dus bij woningen een oprit met laadfuncties. in flats een parkeergarage met een parkeervak voor iedere woning met laadfunctie. Dat soort dingen.
dus bij woningen een oprit met laadfuncties. in flats een parkeergarage met een parkeervak voor iedere woning met laadfunctie. Dat soort dingen.
Huizen met opritten zijn het probleem niet. Daar hoeft de gemeente niets voor te doen. Veel stadskernen hebben echter rijtjeshuizen waar een oprit geen optie is. Parkeervakken met laadpalen zou wel kunnen.

Maar ook hier is weer het kip/ei verhaal. Als er niet genoeg electrische autos zijn is er geen reden voor de gemeente om palen neer te zetten. Als er niet genoeg palen zijn zal niemand een electrische auto overwegen.
ik bedoel dat gemeentes eisen stellen bij nieuwbouw. dat er verplicht een oprit komt bij woningen en bij flats een parkeergarage met laadfunctie.
ik bedoel dat gemeentes eisen stellen bij nieuwbouw. dat er verplicht een oprit komt bij woningen en bij flats een parkeergarage met laadfunctie.
In feite ga je dan naar een Amerikaans model waarbij er alleen nog flats en grote huizen bestaan. Lijkt me niet wenselijk. Nederland staat vol met rijtjeshuizen waar een oprit gewoon geen optie is. Zou je een oprit verplicht stellen dan zul je dus anderhalf keer zoveel ruimte per huis gaan gebruiken met hogere prijzen en een onprettige wijkindeling als gevolg. Ik ben geen voorstander.
Rijtjeswoning is een oprit ook mogelijk. Ik zie ze hier in de buurt ook. je voortuin word gewoon iets langer.
Rijtjeswoning is een oprit ook mogelijk. Ik zie ze hier in de buurt ook. je voortuin word gewoon iets langer.
Alleen als de straat breed genoeg is; iets wat in de meeste Nederlandse steden niet het geval is.
Daarnaast is ook een langere voortuin meteen een vergroting van het perceel en dus een duurdere woning.

Ik zie niet hoe je dit voor elkaar gaat krijgen zonder;
- Minder woningen te bouwen (er is namelijk meer ruimte nodig)
- De gemiddelde huizenprijs nog hoger te maken
Beiden geen wenselijke resultaten.
minder woningen hoeft niet per se. Je moet anders denken.

men plaatst nu parkeervakken. misschien plaats je dan minder parkeervakken omdat je nu parkeer ruimte hebt op eigen terrein. dus behoud je evenveel ruimte. dus kun je net zoveel woningen bouwen.

de huizenprijs gaat iets omhoog maar die 10/20K is niet schokkend als je ziet wat de stijging is van afgelopen jaar op een woning.
[...]

In feite ga je dan naar een Amerikaans model waarbij er alleen nog flats en grote huizen bestaan. Lijkt me niet wenselijk. Nederland staat vol met rijtjeshuizen waar een oprit gewoon geen optie is.
Weet niet of je wel eens in Manhattan, Queens in NYC, maar ook bijv. in Boston, MA, Baltimore, MD en Camden, NJ bent geweest, maar daar staan meer dan zat rijtjes-/herenhuizen, kan ik je vertellen. En dat zijn echt niet de enige steden.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 21 februari 2022 12:14]

Ik ben zo'n gewone Nederlander met een rijtjeshuis zonder oprit of zelfs maar voortuin, maar alsnog heb ik een parkeerplek in de achtertuin. En nee, dat maakt het geen "groot huis", het is gewoon een perceeltje in een VINEX wijk.

En om de hoek hebben we gestapelde bouw van 4 hoog - niet direct een flat, maar ook dat heeft inpandige parkeerplekken. Zo gek is dat niet. Het is prijzig, ja, maar niet vanwege het ruimtegebruik - juist omdat het gewild is.
Ik ben bang dat die paar meter extra lopen voor veel mensen al te veel moeite is. Men wil geen consessies doen om het milieu en de gezondheid van hun medemens te verbeteren. Feit dat mensen al beginnen te steigeren bij het idee dat ze mogelijk 2 ~ 3 uur langer moeten doen over hun wintersportreis of zomervakantierit vind ik imho te zot voor woorden.
Zijn vooral argumenten van mensen die toch al niet serieus een EV overwegen :+
Ik ben bang dat die paar meter extra lopen voor veel mensen al te veel moeite is.
Dat klopt als een bus. Ik zie het hier in de wijk al: een aantal mensen wil niet in de parkeervakken parkeren omdat het een paar meter extra lopen is, en een aantal anderen willen alleen in het parkeervak pal voor hun woning parkeren en niet in het parkeervak een paar meter verder als dat een keer moet. Gevolg: regelmatig auto's op de stoep.
Met EV zullen ze er echt niet anders over gaan denken.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 21 februari 2022 12:16]

Als je niet kunt thuis laden vindt ik een EV geen optie. Ik heb een thuislaadpunt en dat maakt het verhaal haalbaar wat mij betreft.
Vreemde redenatie, ik ken niemand die met een ICE auto een eigen tankstation voor de deur heeft liggen? Waarom moet dat met een elektrische auto wel? Ik woon in een hoekhuis met geen voortuin en dus geen optie om een laadpaal te fixen op eigen grond. Boeit mij ook niet, in de buurt zijn genoeg laadpalen en binnen 2 minuten lopen vanaf mij huis. Waarom zou ik dan perse voor de deur willen opladen? Als ik haast heb pak ik wel een snellader.
Hoezo vreemde redenatie? Ik vind het gewoon praktisch onhaalbaar. Wat jou wel of niet boeit heeft daar verder niets mee te maken. En je vergelijking met een benzinestation gaat nogal mank. Ik kan me de laatste keer dat het tanken van diesel me vier uur kostte niet echt herinneren.
precies en dat is dus reden dat gemeentes eisen moeten gaan stellen bij nieuwbouw projecten hierover. net als met glasvezel bijvoorbeeld.

Je zult straks over 5 jaar zien dat woningen zonder directe oplaadmogelijkheid aan huis een stuk lastiger te verkopen zullen zijn dan woningen met eigen oplaadmogelijkheid.

Dat moet je dus nu al tackelen.
Ik woon in een appartement en heb een eigen laadpunt. Het was niet eenvoudig om te regelen, maar ook niet onmogelijk. Verder is hier in de buurt een nieuw appartementencomplex neergezet met meteen gezamenlijke laadpunten erbij. Verder zijn er ook nog stuk of 3-5 publieke laadpunten in een staal van 500 meter.

[Reactie gewijzigd door mar88vdv op 21 februari 2022 09:47]

[...]
Terwijl gewoon bij thuiskomst die stekker er in helemaal niets kost.
Mits je over voldoende zonnepanelen én een Tesla Powerwall o.i.d. beschikt ;)
Mits je over voldoende zonnepanelen én een Tesla Powerwall o.i.d. beschikt ;)
Of een laadpas van de baas 😜
[...]

Het grote verschil is natuurlijk dat de pomp een eind weg is. Het stopcontact is gewoon thuis. Er is geen enkele reden om je EV níet iedere dag (of zelfs gewoon ieder moment dat je thuis bent) aan de stekker te hebben staan.
Toch vind ik dit altijd vreemde materie. Bij smartphones roept iedereen dat ze nooit meer een smartphone willen die elke dag aan de oplader moet, maar bij EV's is het blijkbaar geen probleem.
nu je het zegt ja. maar toen had je ook al mensen die erbij zweerden dat 18 uur accuduur lang zat was. en het echt onzin was ok voor 2 of 3 dagen aan stroom in je telefoon te hebben.
Uit je verhaal maak ik op dat je mogelijkheid hebt op eigen terrein te laden. In dat geval snap ik het probleem niet om vaker te laden; iedere dag bij thuiskomst de stekker erin steken kost alsnog minder tijd/moeite dan 1x per week naar de benzinepomp.
wij zetten hem achter opstraat en werken met een snoer over de stoep. (snoer word in een goot gelegd waarover voetgangers en rolstoel personen overheen kunnen en de goot is geel verlicht voor zichtbaar)

dus eigenlijk zoals veel nederlanders hebben wij geen eigen parkeerplek/oprit. dus nee. wij hebben het geluk dat wij wel dicht bij de woning kunnen parkeren.
Maar dat kan toch niet de bedoeling zijn of een lange termijn oplossing? Kan een moeder of vader met de babykar gewoon niet over de stoep omdat er voor elke deur een kabeldrempel ligt. Lijkt de straat ook meteen een constante werf. Is dat dan toegestaan door je lokale overheid? Of een tijdelijke oplossing?
onze straat is een doodlopende straat. ik heb dit gecommuniceerd met de buurt en dit is lange termijn oplossing. Ik heb expres een kabelbrug gedaan. laadpalen komen er niet bij. Wij zijn dan ook het kijken naar nieuwbouw met oprit. Dit omdat het laden in de toekomst echt issues gaat geven. Helemaal als de tweede wagen ook een EV is. Dus is het de bedoeling om bij de woning ook gelijk twee laadpunten te maken op de oprit.


https://www.hbm-machines....axmXcq4uerHkaArMgEALw_wcB zo een product is het
Mijn EV staat elke dag op de oprit aan de oplader. Niet meer langs de pomp elke week maar gewoon even stekkertje erin als ik thuis kom en volgende dag opgeladen de deur uit. Dat vind ik fijner :)

Altijd die standaard opmerkingen over range bij een nieuwe EV. iD3 en 4 zijn behoorlijk gestegen qua prijs en ondanks dat er een chiptekort is, zou VW de prijzen niet verhogen als er geen kopers waren (en nee ik heb geen VW EV). EVs met deze range verkopen gewoon, dus ook straks deze bus. En dat er mensen overblijven die toch voor een traditionele verbrandingsmotor gaan prima, maar dat deze range onvoldoende is voor de gemiddelde consument is door de verkoopcijfers allang onderuit gehaald
Lijkt mij heerlijk. Dat je nooit meer in de tocht in langs de weg dat ding staat te vullen, naar binnen moet om een magneetstrip pasje 8)7 pincode en kilometerstand en spaarpuntenpasje. Om vervolgens de 'aanbieding' van twee Marsen ofzo te moeten aanhoren.
Wegens gebrek aan oprit nog geen EV hier. Tot die tijd ben ik populair bij de collega's om mijn station te ruilen voor de wintersport. Maar oh een lease pasje wat je net als EV opladen tegen de pomp aantikt.. lijkt mij al een fijne verbetering
Mijn ID.3 heeft een bereik van 250 - 400 km afhankelijk van het weer, de (winter) banden en of de accu tot 80% of 100% wordt geladen.Ik heb gelukkig thuis een laadpaal voor maximaal 11 kWh. Dus het duurt echt niet de hele nacht om de auto naar 80 of 100% te laden. Dus ook op dagen dat ik een paar honderd kilometer moet rijden hoef ik onderweg niet te laden. Als ik van te voren weet dat het een verre rit wordt laadt ik tot 100%. Als ik geen verre ritten hoef te maken laadt ik 1 a 2 keer in de week. Ik heb in een jaar tijd hooguit een keer of 10 aan een snel lader gestaan.
Het hangt vooral van je woonsituatie af. Als je thuis een laadpaal kwijt kan, hoeft het merendeel van de Nederlanders bijna nooit meer te tanken/ te laden. Alleen mensen met flink woon/werkverkeer, mensen die een buitendienstfunctie hebben zal buiten de vakanties om het bereik een issue zijn.

Ik denk dat bij ons op 't werk het wagenpark zo'n 20/25% elektrisch is en meerdere collega's die buiten thuis/ op 't werk nooit meer hoeven te laden/ te tanken en, nu nog, voor vakanties de auto omruilen met een andere collega.
Hang een laadpaal met vaste kabel op, dan is elke dag stekkeren ineens veel fijner dan tanken.
Een LPG tank je dan ook weer in twee minuten vol. Dan doet het er niet toe dat je wat vaker moet tanken. Bij EV sta je gewoon lang stil voor je weer verder kunt.
ik haal 300km in de winter en 375 in de zomer. Er zijn maar weinig moment dat ik moet 'wachten' om weer te kunnen rijden.
LPG tanken duurt tergend lang, stinkt en je moet ook nog die knop vast blijven houden. Nee, nu steek ik gewoon de stekker in de auto bij thuiskomst, elke morgen 350 a 425km bereik. Na meer dan 3 uur vind ik het sowieso wel fijn om even de benen te strekken.
Aannames? Die ik continu weer zie?

Dat betekent dat genoeg mensen niet meer spontaan weggaan met de auto. (Ook voor Corona?)
Met dien verstande, dat je daar niet ongerust over was bij een lege tank, en dat je hem overal kon volgooien in 5 minuten (LPG én Benzine)
Jouw cijfers lijken me erg sterk, zelfs mijn e-Golf haalt in de winter onder nul 180km en in de zomer makkelijk de 280km. Die heeft een 35kWh accu en geen aerodynamische vorm. Zowel de ID.3 als de ID.4 zijn veel aerodynamischer ontworpen en hebben grotere accu's.

De e-Golf is voor mijn gebruik een prima serieuze optie, en ik denk eerlijk gezegd ook voor een groot gedeelte van Nederland. Hoeveel mensen doen meer dan 100km retour tussen werk en huis? Of koop je je auto omdat je eens per jaar met je caravan naar Zuid-Frankrijk wil rijden? Met de benzine- en onderhoudskosten die je uitspaart, kan je een auto huren om dat te doen ;)

Natuurlijk heb ik weleens ritjes waarbij ik tussentijds moet opladen. Zo'n 1 of 2 keer paar jaar, dus dat is wel te overzien. Dan sta ik 10 tot 20 minuten bij een snellader. Natuurlijk gaat tanken wat sneller, maar daar staat tegenover dat ik de rest van het jaar niet hoef te tanken
Jouw cijfers lijken me erg sterk, zelfs mijn e-Golf haalt in de winter onder nul 180km en in de zomer makkelijk de 280km. Die heeft een 35kWh accu en geen aerodynamische vorm.
Dan zou je verbruik lager zijn dan iedere andere electrische auto. Vindt je het erg als ik dat gewoon niet geloof? Mijn collega rijd een e-Golf en haalt in de winter krap aan 100km, in de zomer zo'n 150. Je gaat mij echt niet vertellen dat die e-Golf in de zomer 40% minder verbruikt dan een Tesla model 3.
Zowel de ID.3 als de ID.4 zijn veel aerodynamischer ontworpen en hebben grotere accu's.
Serieus? De ID4 is een vierkant blok wat anderhalf keer zo hoog is als de e-Golf. Daar is helemaal niets aerodynamisch aan. Daarnaast is hij een dikke anderhalf keer zo zwaar.
Met de benzine- en onderhoudskosten die je uitspaart, kan je een auto huren om dat te doen ;)
Wat bedoel je met bespaart?
Diesel: 1,70 euro per liter, 25 kilometer per liter, 7 cent per kilometer
Electra: 50 cent per kWh, 5 kilometer per kWh, 10 cent per kilometer
Op dit moment is benzine een stuk voordeliger dan electriciteit om mee te rijden. En dan kijken we nog niet eens snelladers die rustig nog eens twee keer zoveel kunnen kosten per kWh.
Natuurlijk staat je vrij om te geloven dat ik dat niet haal. Ik vraag me af wat je collega met z'n auto doet om aan zulke beroerde cijfers te komen. Ten eerste, heeft hij een eerdere uitvoering? De versie uit 2017 heeft bijvoorbeeld een kleinere accu dan de versie uit 2020 (die ik heb). 2017: 32 kWh, 2020: 35,8 kWh. Subtiel verschil, maar kan wel een paar km schelen.

Maar je hoeft niet eens perse mij te geloven, de EV-database heeft zelfs vergelijkbare cijfers (ook al nemen ze accucapaciteit van de 2017 e-Golf): https://ev-database.nl/auto/1087/Volkswagen-e-Golf. Ik rijd inderdaad vooral op de provinciale weg en vrij weinig op de snelweg, dus dat zal vast helpen bij de actieradius.

Dus als je collega enkel snelweg rijdt, en dan altijd 130 rijdt, kan ik mij inderdaad voorstellen dat hij niet voorbij de 100km actieradius in de winter komt. Punt is, dat doe ik dus niet, en niemand mag dat zelfs voor 7 uur 's avonds. En je collega is hiermee dus de uitzondering, niet de regel.

Waarom noem je cijfers van diesel om te bewijzen dat benzine goedkoper is? Ten eerste is de normale laadpaal hier bij mij thuis €0,31 per kWh, zelfs in de winter komt dat uit op zo'n 6 cent per km, in de zomer op 4 cent. En dan zijn recent de prijzen verhoogd van €0,26 per kWh. En mocht je thuis kunnen laden, is het nog goedkoper, zeker met zonnepanelen.

Voor een vergelijkbare Golf die 1 op 21 (en dus erg positief geschat) rijdt, komt het met de huidige benzineprijs (€2,18) op zo'n 10 cent per km uit. Maar ook met jouw dieselprijs is het 8 cent per km en dus alsnog significant duurder.

Edit: volgens de WeConnect app zat ik gemiddeld op de 16.5 kWh per 100km de afgelopen 7 dagen (ik heb 410km gereden), dat is zo'n 6km per kWh. Dat is 217km voor een acculading en ongeveer 5 cent per km. Je collega moet op de 3 km per kWh zitten in de winter, dat is gewoon bizar weinig.

[Reactie gewijzigd door purplevendetta op 22 februari 2022 09:11]

Mijn ID.4 rijdt rond de 340KM op één lading, in het huidige weer. En dat terwijl ik nooit 100 rij (als het even kan) maar eerder 120/130. Dus waar jij e.e.a. op baseert? Heb je überhaupt een ID.3/4?

Overigens met climate control aan, stoelverwarming aan én stuurverwarming.

[Reactie gewijzigd door Exorcist op 21 februari 2022 09:11]

Hier de ID4 nu bijna een jaar en de maximale afstand op 1 lading die ik heb gehaald is 425km :)
In de zomer zeer zeker, onze volt (2012) was goed voor 56km, dat halen we nagenoeg nog steeds. In de winter gaat dat anders worden natuurlijk.

Sowieso. Moet je ook elke 2 uur stoppen… Dus met wat planning (helaas) moet dat wel lukken.
Je moet helemaal niet elke 2u stoppen. Voor vrachtwagenchauffeurs staat elke 4,5u, voor particulieren mag je net zo lang rijden als je wilt en/of verstandig vindt. Ik ben toevallig vrachtwagenchauffeur en als ik naar Italië op vakantie ga, ga ik na 2u net de eerste keer verzitten, na 4u een keer naar het toilet en na een 600km als de tank leeg is eet ik iets. Dan rij ik daarna de laatste 400km nog ff naar de vakantiewoning. Er is geen wet die me dat verbiedt en ik doe dat omdat ik weet dat ik dat kan. Ik ben gewend om elke dag zo'n 10u achter het stuur te zitten maar zou het mensen die normaal alleen van huis naar kantoor en terug rijden niet aanraden.
leeftijd is volgens mij een belangrijke factor. Ik reed vroeger met gemak naar Perpignan in één keer. Nu na mijn 50ste begin ik echt hallucinaties waar te nemen en met een gezin en caravan totaal onverantwoord. Ik heb een keer in Kroatië, toen ze met de snelweg bezig waren niet goed opgelet en ging ik links rijden zonder te beseffen dat de snelweg nog niet klaar was (de 2 x linker baan van tegemoetkomend verkeer). Ik reed dus eigenlijk gewoon nog maar op een N weg zeg maar. En dat was echt een typisch voorbeeld van vermoeidheid. Dan zie je die dingen niet meer scherp.
de 1 is getrainder dan een ander, mafklappers zijn het die normaal 15km p/dag rijden en denken in 1x naar Italie te rijden. Uitzonderingen zijn er altijd.
Veelrijders zijn getraind/gewend om door te rijden en hun rit te plannen. Nu met de corona-periode achter de rug ga ik niet in 1x richting Italie, ik ontbeer nu de gewenning van veel en langdurig rijden.
Moet? Neuh hoor. Zeker als je de reis een beetje om de drukte heen plant kun je prima 3-4 uur sturen zonder vermoeidheid. Dan drinkje een bakje koffie, tank je bij en gaat iedereen even plassen en ga je 20 minuten later weer door. Een EV heeft dan net 100-200 kilometer bij geladen, bij de benzine zit de tank weer nokvol.
Ligt natuurlijk aan de paal en aan de auto. De IONIQ 5 en EV6 komen in 20 minuten een heel eind verder dan 100-200 km hoor :)
Ja, dat klopt. Als je een IONIQ 5 rijdt en een > 221 kW laadpaal vindt, de max snelheid van die auto, dan kun je in 20 minuten er weer 300 rated kilometers bijtanken. Alleen jammer als je een dakkoffer of een aanhanger bij je hebt, dan sta je er iets langer voor dezelfde range.

Maar ook dat is niet het hele plaatje. De Hyundai die je noemt en de Kia en een Skoda zijn namelijk de enige drie EV's op de nederlandse markt die je voor onder de 50K kunt kopen én die sneller kunnen laden dan ik inschatte. Voor andere EV's die > 600 kph kunnen laden, oftewel meer dan 200 in 20 minuten, zit je aan ~60K nieuwprijs.
Hier valt over te discussiëren, maar dat soort auto's neem ik eigenlijk gewoon niet mee in mijn berekening. Ja, ze zijn leuk, maar ze zijn niet representatief.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 21 februari 2022 15:15]

"Een EV heeft dan net 100 -200 km bijgeladen" onzin. Jouw informatie over EV's is 10 jaar oud
Zucht.

De ID.Buzz is gebaseerd op de ID.4, die met 500 kilometer per uur laadt. 500/3 = 166 kilometer. Oftewel exact in de range die ik benoemde.

"Maar bij lagere percentages laadt hij sneller!"
De ID.4 laadt in 33 minuten van 40 naar 320 kilometer. Dat is, omgerekend naar 20 minuten, nog steeds 170 kilometer.

Bron:
https://ev-database.nl/au...wagen-ID4-Pro-Performance

Dus als mijn info 10 jaar oud is, waarom klopt mijn inschatting dan met de werkelijkheid?
De hyundai IONIQ 5 en KIA EV6 zijn ook werkelijk de enige twee auto's die mijn inschatting overtreffen én die je voor onder de 50K aan kunt schaffen.
50K is veel meer dan de gemiddelde nederlander aan een nieuwe auto uitgeeft. Dus ik vind mijn inschatting zeer realistisch.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 21 februari 2022 15:11]

Verder helemaal met je eens hoor, alleen kan je die 33 minuten niet zo omrekenen naar 20 minuten, vanwege de laadcurve. In de ideale situatie (van ongeveer 10 naar 65%) lukt wel in 20 minuten (in theorie 54,1%). Dan kom je rond de 225km in 20 minuten uit, klinkt toch anders dan tussen de 100 en 200 :)
Reken even met mij mee, de ID.4 en bij extensie deze Buzz zijn piek gemeten laadvermogen zit op zo'n 140 kilowatt. Dat betekent dus dat bij in de meest ideale omstandigheden de 16 minuten zou moeten kunnen halen voor 200 kilometer, maar ook alleen dan, tussen 10 en 30%, waar deze piek ligt. Echter zul je van 10 tot ongeveer 60% moeten laden om de 200 aan te tikken. NA 30% vindt een lineaire daling plaats tot 80 kW bij 60%. Omdat dit lineair is, mag ik de gemiddelde laadsnelheid tussen 30 en 60% uitrekenen door in het midden te gaan zitten. Dan zit ik op 110.
Ik kan dus eerst 20% laden met 140 kW en daarna 30% laden met 110 kW.
Dus 15.4 kWh met 140 kW = 6,6 minuten
En 23,1 kWh met 110 kW = 12,6 minuten

Ik kom uit op 19,2 minuten voor ~200 km. Was mijn berekening te simpel? Jazeker. Is de werkelijkheid merkbaar anders? Niet echt, naar mijn mening.

De gebruikte grafiek staat hier.
https://ev-database.nl/au...wagen-ID4-Pro-Performance

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 21 februari 2022 15:42]

Nou helemaal top, dus dan zijn we eruit. Is het niet in 20 minuten laden tussen de 100-200km maar 200+ km. Ik vind dat nogal een verschil :)
Dat bedoelde ik dus ook met "naar mijn mening" Tussen de 100 en de 200 is dan ook niet 150, maar tussen de 100 en de 200. Omgerekend 210 km is buiten mijn inschatting, maar niet verschrikkelijk fout.

Dit is dan ook alleen als je met precies 10% aankomt bij de lader. Hoe hoger het percentage nog is, hoe langer je er staat. En gezien we in de ideale situatie al maar net boven mijn inschatting zitten ...

Idk, strict gezien heb je gelijk, maar in de praktijk kom je waarschijnlijk nog steeds op max 200 kilometer per 20 minuten uit. Die 410 kilometer waar ik mee rekende is immers best optimistisch, gezien het met louter snelwegkilometers op vakantie zeer waarschijnlijk lager uitvalt.
De EV database geeft als real world voor de ID.4 op de snelweg in de zomer 375 km op. Dan moet ik mijn laadtijd dus met 10% gaan ophogen. Bladiebla.
God forbid dat je naar een land gaat waar het niet vlak is zoals hier...

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 21 februari 2022 15:59]

Haha nou mijn record is 425 met de ID4, en dat was ook alleen snelweg. En dan sta je een paar minuutjes langer onderweg, big deal :)
Dat was dus net mijn hele punt. Het gaat om dat staan.

Stel we gaan op wintersport. Dakkoffer erop of niet. Je gaat 1000 kilometer afleggen. Stel je laadt iedere keer van 10 naar 60. Dus iedere keer 20 minuten, 210 kilometer. Je vertrekt met een volle tank en rijdt 90% weg, 370 kilometer. Daarna moet je 3x laden om met een volledig lege tank in oostenrijk aan te komen. Dan sta je dus bij elkaar een uur te laden. Ik reken hierbij met zomerverbruik, niet met winterverbruik.
Geen heuvels, geen dakkoffer, er mag niks fout gaan, dan sta je nog langer.
Het is te behappen, maar ik zit echt niet te wachten op nog meer verloren tijd.

Punt twee: wat als je met de caravan weg wilt? Toch een vrij populaire vakantiewijze in nederland. Met een caravan daalt je verbruik met een procent of 40, uit persoonlijke ervaring.
Nog een keer:
90% eraf rijden: 221 km
60% laden: 126 km
Sta ik dus meer dan 6x 20 minuten te laden. Daar zit ik al zeker niet op te wachten.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 21 februari 2022 16:24]

Tsja een uur laden op 1000 kilometer, ik ga niet op wintersport maar ik stop wel vaker als de kleine mee is, zeker elke 2 uur wel even.

Hoevaak ga je op wintersport? Dan duurt het misschien nog wel een uur langer; 2 uur laden. Zou je voor dat extra uur een heel jaar in een benzine/diesel-auto willen rijden, om elke week in een pomp te moeten komen? Ik zou in ieder geval al niet meer terug gaan naar een auto zonder standkachel. Wat is het lekker in de winter dat de auto al warm is, of koel in de zomer.

Met een caravan is zeker geen doen, dan moet je geen EV nemen of zorgen dat je op vakantie kan met de auto van een collega. Hetzelfde zeg ik altijd tegen mensen zonder oprit, lekker benzine/diesel blijven rijden. Zonder eigen laadpaal zou ik het ook maar een hoop gedoe vinden.

Mijn praktijk: ik kom nooit meer bij een benzinepomp, misschien 5 keer per jaar (sinds juni nu 2 keer zag ik in mijn Tronity account) bij een snellader om bij te laden zodat ik thuis kan komen (dan moet ik dus op die dag al meer dan 350 winter/425 zomer hebben gereden) en vakanties doen we met het vliegtuig (ook al voordat we een EV hadden overigens). Voor mij dus ideaal, maar dat zal zeker niet voor iedereen zo zijn.
Klinklare onzin == berekening met bron? 8)7
Geen tegenargument ook, gewoon een persoonlijke aanval en verder niks.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 21 februari 2022 15:32]

Clown, Zwakkeling == persoonlijke belediging / aanval. Wel opletten he?

In mijn oorspronkelijke reactie heeft altijd 20 minuten gestaan. Ik heb deze helemaal niet aangepast. Je kunt op tweakers namelijk gewoon zien [Reactie gewijzigd door .... op .... ] En wat staat er onder mijn oorspronkelijke reactie nou niet? Ach juist, je kunt dus gewoon doodeenvoudig verifiëren dat mijn reactie nooit is aangepast en dat je loopt te liegen. :)

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 21 februari 2022 15:49]

De reactie die ik bedoelde was ook aangepast, maar ik zie in een reactie daarboven wel 20 min 100-200 staan idd. My bad. Punt blijft hetzelfde, je schetst de laadsituatie zo negatief mogelijk (en foutief) neer. In 20 minuten laden auto's die tegenwoordig uitkomen (tesla/ev6/ioniq 5/e-tron/taycan etc) 200+km op. De lucid zou op max 480+km in 20 min moeten uitkomen. https://www.autoreview.nl...id-air-kan-1930-kmh-laden Laden
Koel, we kunnen nu dus stoppen met elkaar zwart maken? man man man.

Zoals ik eerder al zei, ik rekende met de EV waarover het nieuwsbericht gaat.

Maar goed. EV-database, 600 kilometer per uur laden, prijs oplopend. Dan zie ik onder de 50K 2 EV's, hyundai en kia.
Onder de 60K zie ik er 4, skoda enyaq en tesla 3 long range erbij.
Dat is dan dus al je keuze, al je andere auto voorkeuren kunnne het raam uit, dat zijn de enige auto's onder de 60K.

Maar ja nee leuk man die lucid air en die taycan. Daar heeft 5% van nederland geld voor. De Porsche 911 Turbo S heeft ook 600 pk, wist je dat al? Waarom gebruik je die dan niet als voorbeeld? Oja, omdat die auto totaal niet representatief is.

Mijn ford mondeo tankt met meer dan 12.000 kilometer per uur. Mooi is dat man. Maakt ook niet uit op hoeveel % benzine hij zit. Altijd die laadsnelheid. Dus het maakt niks uit of een EV nou met 500 kilometer per uur of met 1500 kilometer per uur laadt. Het valt in het absolute niks vergeleken doorsnee, goedkope, normale auto's

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 21 februari 2022 16:33]

Jij begon met "zucht", wat verwacht je dan precies?. Je comment had het over EV's, niet een specifieke prijs catagorie. Electrische auto's zijn vooralsnog gewoon duurder. Met je laatste zin laat je het weer overkomen alsof de taycan/lucid de enige opties zijn, onzin. Een kia EV6 is vanaf 45k te verkrijgen, en 1 van de beste auto's verkrijgbaar.
Duurt de reistijd langer, geen zin in.
Sowieso. Moet je ook elke 2 uur stoppen… Dus met wat planning (helaas) moet dat wel lukken.
Lange afstanden rijden doe ik vrijwel altijd samen met mijn vrouw en we wisselen elkaar af als bestuurder. De stop is daarom vaak niet langer dan de tijd die we nodig hebben om van stoeltje te wisselen, dus het argument dat de beperkte actieradius geen probleem is omdat je toch moet stoppen voor pauze is in onze situatie niet van toepassing.
Om je EV op te laden. Alleen willen veel EV fanaten niet toegeven dat lange afstanden gewoon niet handig zijn met een EV dus doen ze maar alsof iedere 2 uur stoppen sowieso beter zou zijn etc. en dat je in de tussentijd dus ook mooi je EV even kan bijladen (er voor het gemak even vanuit gaand dat er waar je stop ook beschikbare laadpalen etc. zijn waarbij ook voor het gemak de doorstroom even vergeten word. Tanken kost 5 minuten. Laden... Een stuk langer. Heel leuk als je op vakantie bent er en staan 10 man voor je te wachten;)).
Vanwaar de anti-ev houding? Dat is toch niet nodig? Prima dat je zelf geen EV wilt rijden. Maar waarom moet je zo'n houding aannemen?
Ik rijd zowel benzine als EV en geniet van beiden op hun eigen manier. Het is niet zo dat ik nu EV rijder ben ik ineens falikant tegen Benzine ofzo ben. We gaan deze zomer op vakantie met de ID.3 en ja het vergt iets meer plannen. Als zijn de laadvoorzieningen in zowel Nederland als Duitsland prima op orde dus daar maak ik me geenszins druk om.
Wij rijden met twee kleine kinderen (3 en 5 jaar) en die gaan echt geen 2 uur stilzitten in de auto.. dus wat we twee jaar geleden met de benzine auto deden was ook meer dan regelmatig stoppen om een speeltuin te pakken, even te plassen en wat te eten. Dat gaat nu met de electrische auto niet veel anders zijn en als we dan meteen de auto inpluggen is het zogenaamde laadprobleem ook van tafel.

Ben het met je eens dat als je normaal op vakantie gaat (zonder jonge kids) en niet regelmatig hoeft te stoppen je sneller bent in een diesel/benzine auto..
Aan de andere kant.. ik ga op vakantie.. dus heb sowieso geen haast.

De rest van het jaar laad ik 1x per week thuis aan de lader en heb ik geen laadstress want zoveel rijd ik helemaal niet.. dus is electrisch een prima uitkomst.

Ik neem geen auto voor de 1e keer in het jaar dat we op vakantie gaan.. ik kies een auto waar ik het hele jaar mee uit de voeten kan. En een ID.3 is daar voor mij prima voor..
De anti EV houding komt min of meer doordat het opgedrongen gaat worden terwijl ze i de verste verte niet toereikend zijn voor velen en veel nadelen hebben die niet weg zullen gaan.
Denk aan idle drain voor accu management en de computer, te lage radius in de winter, slecht kunnen tegen lang stil staan, het niet thuis kunnen laden en dus naar snel laders toe moeten om te laden wat een half uur + duurt en slechter voor de accu is, een peperdure accu die vroeg of laat vervangen moet worden en enorm veel elektronisch punten die kunnen falen en waarvan de reparatie enorm duur is.

Ik wil gewoon een dood simpel autotje die een paar duizend km per jaar doet zonder poespas drama of me aan moeten passen aan de auto en een EV gaat dat niet worden en een fatsoenlijke radius heeft. ik betaal liever 2.50 per liter benzine dan dat ik een EV moet nemen in de toekomst omdat me die dermate veel meer kost dat het eigenlijk onbetaalbaar wordt met alle kopzorgen van dien.

Het is een prima concept voor velen al is het stroomnet een groot zorgenpuntje waar heel nederland voor mag betalen (er is een reden dat mijn netbeheer dit jaar even met 15% omhoog gegaan is...) maar er is gewoon een groep die beter af is met een benzine autotje maar toch geforceerd gaat worden zoals het er nu uit ziet. Ik heb mijn auto al sinds 24 dec niet meer aangeraakt. Een ev had echt grote problemen opgeleverd. het gebeurt regelmatig dat mijn auto maanden stil staat iets dat met een EV gewoon niet goed is.
Anderzijds is het toch ook raar dat we door zouden moeten gaan met olie oppompen en omzetten naar brandstof zodat jij met de goedkoopste optie tevreden kan zijn? Jij en alle andere brandstofverbruikers betaalt maar 2,50 per liter, maar het milieu betaalt een hogere prijs. Ik ben het met je eens dat er nadelen aan EV’s zijn en dat je nu nog een ‘sweet spot’ hebt met een goedkoop en betrouwbaar benzineautootje, maar er speelt wel wat meer in de wereld dan de portemonnee van computerjunky. Dat betekent niet dat je niet mag genieten van je voordelige situatie, maar dan vind ik die anti-EV houding we een beetje lelijke manier van je persoonlijke zorgen opblazen tot een stekelige houding naar anderen in EV-discussies. Een beetje alsof je dan niet verder kijkt dan je eigen bubbel.
Ik zou met een peperdure tesla ook tevreden zijn. Maar dat wil ik er wel 10k per jaar bij hebben want het is gewoon aan alle kanten te duur.

En dat op deze manier autorijden weer een elite dingentje gaat worden terwijl de rest van de wereld juist aan de benzine bak gaat (china, india africa zuid amerika) dat is pas raar.

Ik hoef niet persee goedkoop te rijden, ik hoe niet perse benzine of diesel te rijden. Maar het idee en naderende feit dat mij me vrijheid ontnomen gaat worden vind ik meer als misselijkmakend. en dat is iets wat velen met een door de baas betaalde peperdure EV of dubbel of 3x zo hoog loon niet lijken te beseffen.

Als we echt om de natuur geven waarom dan ook niet de EV verbannen. dat is veel groener als wel een EV. Of raakt het dan de rijkere in de vrijheid en is dat van de zotte ?

En zo voordelig is mijn auto helemaal niet gezien de afschrijving en de gemaakte kilometers en dat ondanks dat de nieuwprijs maar 9k was. Maar ik heb wel volledige vrijheid wanneer ik dat wens. Met een EV raak ik dat kwijt omdat het niet betaalbaar is.

En dan heb je het over mij eigen bubbel terwijl de meeste EV houders/leasers het dure ding heilig verklaren zonder in staat te zijn i andere portemonnees te kijken.
Wat ik niet helemaal aan je verhaal kan volgen is dat je stelt dat EV nu niet betaalbaar is, maar dat je vervolgens een probleem van de verre toekomst, namelijk vanaf 2030 wordt pas de nieuwverkoop verboden, dus niet eens de tweede hands verkoop of het bezit, toepast op de situatie vandaag dag... Waarom ga je dan automatisch er van uit dat als het nu duurder is (ik bedoel je haalt nu een nieuwe e-corsa voor 30k en een dacia spring voor 18k nou poehe echt voor de elite hoor) het dan nog steeds onbetaalbaar is? Is jouw perspectief dermate bedroevend dat je koopkracht alleen maar af gaat nemen?
Als we echt om de natuur geven waarom dan ook niet de EV verbannen. dat is veel groener als wel een EV. Of raakt het dan de rijkere in de vrijheid en is dat van de zotte ?
Omdat het om de uitstoot gaat, en die uitstoot valt weg als het op stroom rijdt (evt vanuit een waterstof tank), klaar. Het gaat hier niet om iets verzinnen waardoor arme lui niet meer kunnen autorijden, elektrisch rijden is juist een eenvoudige manier om van veel acute problemen (CO2 voor het klimaar en NOx voor de omgeving) af te komen.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 februari 2022 00:11]

Dat laatste moet ik toch even op reageren. Je kan een EV ook prima een paar maanden stil laten staan. Ik ben afgelopen jaar vier maanden op vakantie geweest terwijl mijn elektrische auto gewoon stil stond.

Als je energieverbruikende zaken (zoals Sentry mode bij een Tesla) uitzet is, net als bij benzineauto's, het enige waar je dan even rekening mee moet houden de 12v accu. Ja, de hoofdaccu loopt langzaam leeg, maar die verliest geen 80% in 4 maanden tijd.

Dat gezegd hebbende, mijn reis had ik absoluut niet met een EV kunnen maken, zo heeft elke soort auto wel zijn eigen voor- en nadelen.

Overigens is het stroomnet in Nederland al jaren overbelast. Dat komt niet (alleen) door elektrische auto's. De enorme toename van zonnepanelen heeft hier ook een aanzienlijk aandeel in.
Maar die 12v batterij word in veel EV's weer geladen voor de main accu. Daarnaast is over het algemeen bekend dat het slecht is voor de accu capaciteit als een accu lange tijd niet gebruikt word. Ik maak mij dus ook zorgen over de lange termijn levensduur van een accu die niet gebruikt word. Ik heb reserve camera accu's liggen die ik 1x per jaar bij laad maar die zijn toch duidelijk capaciteit kwijtgeraakt ondanks dat ze maar een paar laad cycles hebben gehad. Nou zijn die ongereguleerd maar het is en blijft vooralsnog een soort van beta test met heel veel onzekerheden.

En ja de accu loopt leeg en dat is wel weer een kostenpost die stroom is niet gratis. Op het tesla forum in het meest gunstige geval (bij 20 graden) toch zo'n 200 kwh per jaar. Geen mega groot geld met 100 euro (of 50 als de prijs weer naar normaal gaat).

Van wat ik heb kunnen vinden is het wegzetten met zo'n 75% accu de beste keuze omdat dan de cellen het beste in rust status zijn maar dat is natuurlijk niet iets dat makkelijk te realiseren is in de praktijk tenzij je thuis kan laden en in kan stelen dat hij stopt met laden bij 75% (kan met sommige ev's wel en met andere weer niet).

En ja het is niet voor niets dat de liander netbeheer kosten met 31 euro omhoog gegaan zijn dit jaar. die half miljard die het extra gaat opleveren hebben ze hard nodig door het achterstallige onderhoud.
Overigens is het stroomnet in Nederland al jaren overbelast. Dat komt niet (alleen) door elektrische auto's. De enorme toename van zonnepanelen heeft hier ook een aanzienlijk aandeel in.
Ik zou de oorzaak niet bij zonnepanelen leggen. De oorzaak is dat onze liberale vrienden in Den Haag vooral niet hebben willen anticiperen op de plicht (Parijs) om voldoende aan de stikstof en CO2 crisis te doen. En nu te laat met veel te weinig middelen op een foute manier de boel denken te moeten 'oplossen'.
Als er vanuit beleid voor voldoende infrastructuur zou zijn gezorgd had je geen problemen met capacitieit gehad. Maar goed, alles moest zo nodig aan 'de markt' overgelaten worden. Met de huidige shit tot gevolg. /einde rant
Ja en nee, enerzijds klopt het dat de infrabeheerders overvallen zijn door het subsidiebeleid waardoor een groei die geraamd werd op zeker 5 tot makkelijk 10 jaar opeens in enkele jaren al overal had plaatsgevonden. Maar anderzijds hebben de infrabeheerders zich ook laten overvallen door met te optimistische modellen te rekenen, terwijl het algemeen bekend was dat de terugverdientijd voor zonnepanelen van de levensduur hard aan het dalen was naar een jaar of 5 en recentelijk al tot zelfs een jaar. Ook hier op het forum is daar al meer dan een decennium topics over gevuld. En laten we niet vergeten dat dit grapje ook al in Duitsland 10 jaar eerder is begonnen, toen daar opeens een rage op zonnepanelen kwam, dus ik vind het wat makkelijk om Den Haag weer eens clichematig de schuld van al het kwaad te geven. Ja, men heeft paniekvoetbal gespeeld maar als infrabeheerder komt men de laatste paar jaar pas echt uit de leunstoel opstaan en gaat om meer geld vragen e.d. terwijl dat ook gewoon al veel eerder had gemoeten.
Dat doen ze niet alsof, hoor. Het is vrij normaal om tijdens lange reizen elke 2 uur even te stoppen om de benen te strekken en van het toilet gebruik te maken indien nodig. Vroeger was de richtlijn dat je dan een kwartier moest stoppen, met EV's duurt het ietsje langer, maar dat weet je als je zo'n auto koopt.
En hoeveel mensen stoppen ook daadwerkelijk om de twee uur? Heel weinig volgens mij.
Iedereen met jonge kinderen in ieder geval ;)

Al zou ik ze niet hebben, een bakje verse koffie is ook heerlijk. Waarom stressen als je op vakantie bent?

In ieder geval: zolang er niemand gedwongen wordt om met een EV op vakantie te gaan zie ik het probleem überhaupt niet. Waar komt al die vijandigheid vandaan vraag ik me wel eens af?
Zeker waar als je alleen rijdt.

Maar als je met meerdere chauffeurs in de auto zit is dat toch anders. Dan kun je ook gewoon even van chauffeur wisselen en dat duurt 2 minuten.

Moet je je vrouw wel vertrouwen achter het stuur natuurlijk maar mijn partner kan prima rijden, ook in de bergen in de sneeuw etc.

Tanken is nodig om de 750 km of zo of nog meer als je rustig rijdt.

Zit je alleen dan is het anders en is het verstandig om af en toe te pauzeren.

Bovendien kom ik ook nog wel eens op plekjes met absoluut belabberde laadinfrastructuur.

[Reactie gewijzigd door Indoubt op 21 februari 2022 12:03]

Voor een belabberde laadinfra heb je gewoon de granny-charger bij je. Op vakantie ga je meestal toch niet dagelijks honderden km's rijden, maar blijf je doorgaans toch in de omgeving.
Thermoskan.
En verder zit ik niet te stressen achter het stuur. Daardoor kan ik wel makkelijk meer 2 uur achter elkaar door. Cruisecontrol op de 130 in het germaanse land en lekker relaxed doortuffen.
Of iets langzamer als het drukker word.

Lang verhaal kort, iedereen moet het zelf weten. Kom alleen niet BS verhalen over dat electrisch gelijkwaardig is brandstof aangedreven wagens op de lange afstanden. Dat is het simpelweg niet. Vanwege het grotere bereik kun je dan namelijk ook afwijken van je planning. Heb zelf al eens op 1 tank teruggereden uit Oostenrijk. Zwarte zaterdag, beredruk en brandstof niet te betalen. Gewoon hier in het dorp volggegooid met "goedkope" diesel. Probeer dat maar eens met een electrische.
Die auto`s zijn gewoon wat minder praktisch op de lange afstand, ook niet geholpen door de nog deels ontbrekende infra.
Het is inderdaad goed om elke twee uur te stoppen, maar helaas betekent dat met een EV vaak bij een tankstation langs de snelweg, een laadpaal bij een winkelcentrum oid, terwijl ik liever die pauze neem op een mooie stopplaats waar ik van de omgeving kan genieten. Ben tenslotte op vakantie.
Van alle lange rijzen met de auto heb ik nog nooit 2 uur gestopt. Hooguit 1x een uurtje om van het uitzicht te genieten op een plek waar geen tankstation was (alpen) de rest is tanken naar de wc snacks aanvullen en door anders kost het een dag van je vakantie ipv een halve dag.
Het is de bedoeling dat je deeg laat rijzen tot het in volume is verdubbeld. Bij kamertemperatuur duurt dat ongeveer 2 uur. Een uurtje is te kort. :+

Het advies voor langere ritten is al tientallen jaren: "Twee uur rijden, kwartiertje rust"
Bron (een van de vele): https://www.anwb.nl/verke...stuur-is-levensgevaarlijk

Voor mij begint de vakantie wanneer ik de huisdeur dichttrek, niet pas als ik aankom op de vakantiebestemming. Best jammer als je die halve dag als verloren tijd beschouwt. Maar misschien voelt het anders met jengelende kinderen op de achterbank of een partner die niet kaart kan lezen ;)

Confucius zei zoiets trouwens ook al: “De weg zelf is je bestemming". Maar ja, die had geen last van files.
Confucius zei zoiets trouwens ook al: “De weg zelf is je bestemming". Maar ja, die had geen last van files.
Dude... koffie op het beeldscherm! :D
Ai, suiker en melk erbij? :)
Van tankstation tot tankstation wat toch echt 500km is en ongeveer 4 uurtjes, daarna chauffeur wisselen 🙂
Vroeger was de richtlijn dat je dan een kwartier moest stoppen.
Nooit gedaan, ik stopte pas bij een lege tank of als iemand moest toiletteren.
Je kan immers niet iedereen verplichten om te toiletteren omdat jij moet laden.
Je kan immers niet iedereen verplichten om te toiletteren omdat jij moet laden.
Zeer zeker wel :*)
en wat is je punt nu precies? Als het af en toe stoppen bij de hele lange afstanden het enige nadeel is van een EV dan weet je zelf ook wel dat er weinig redenen zijn om een EV niet te kopen. Ik kan wel een paar nadelen opnoemen van een brandstofauto.

- krabben bij ijsvorming op je ruiten
- wachten tot de motor warm is tot je optimaal gebruik kunt maken van het vermogen
- duur in gebruik/onderhoud
- honderden bewegende delen die allemaal stuk kunnen gaan
- apart naar een tankstation rijden om bereik te krijgen
- smerige tankhaspels vasthouden
- schakelen (voor een leuke sportwagen is dit gaaf, maar voor een daily driver totaal nutteloos)
en waarschijnlijk kan ik nog wel een paar redenen bedenken
Dat mensen doen alsof het bereik geen probleem is. Voor a naar b verkeer maakt het mij verder niks uit waar iemand in rijd.

De punten die je opnoemt zijn niet al te sterk trouwens.

- Ramen opwarmen zou ook in een normale auto gewoon kunnen.
- Ja warmrijden is handig maar daar tegenover kan je ook stellen dat het bereik van je EV afhankelijk is van de temperatuur.
- Kan maar de gemiddelde aandrijflijn is met fatsoenlijk onderhoud gewoon betrouwbaar. Daarbij zijn mechanische onderdelen vaak een stuk goedkoper dan bv elektronica waarin juist veel meer van te vinden is in een EV.
- Ik geloof dat 99.9% onderweg met enige regelmaat langs een tankstation komt en daar geen omweg voor hoeft te maken...
- Doe een Michael Jackson en trek een handschoen aan.
- Is de meerderheid van de verkochte auto's tegenwoordig geen automaat?
- kan, dan moet je een standkachel kopen van 2500 euro. Of je moet de motor stationair laten draaien
- klopt, maar als een redelijke ev mag het bereik sowieso geen probleem zijn. Laatst moest ik vanuit Zwolle, naar Rotterdam, naar Lelystad, naar Kampen. Ik heb 10 minuten bij een normale lader gestaan in Lelystad. Dat was de tijd trouwens dat ik even wat op moest halen. Dus afgezien van even de kabel inpluggen heb je verder weinig last. En dus nagenoeg op 1 lading gedaan.
- Een nieuwe/moderne auto is complexer dan een EV. Moderne auto's hebben net zoveel elektronica, misschien wel meer dan een EV.
- Het ligt ook allemaal op de grond en je neem benzine/diesel mee je automatten in
- Dat zou kunnen, maar nog steeds niet zo soepel als de aandrijflijn van een EV. Want helemaal met die moderne 3 cilinders rijdt het allemaal toch niet zo soepel meer. Tevens zijn bijvoorbeeld de automaten van VAG hopeloos complex, onbetrouwbaar en erg duur. Aangezien de EV geen versnellingsbak heeft, kan het ook niet kapot ;-)

Verder is een EV gewoon veel comfortabeler dan een benzine/diesel. Een aandrijflijn die gewoon altijd bij de les is, bergen met koppel heeft en veel beter met energie omgaat dan een ICE.

[Reactie gewijzigd door SjonnieK op 21 februari 2022 11:12]

Behalve dat niet iedereen in een klein dichtbevolkt land met goede infrastructuur woont. Waar ik woon is het buiten de stad snel vrij leeg en veel bergen.

Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met een nieuwe auto is complexer dan een EV. In een EV zit meer elektronica dat de meeste normale auto's en dat is juist hetgeen wat meer kans heeft om kapot te gaan. De gemiddelde aandrijflijn is hartstikke betrouwbaar, met uitzondering van bepaalde "Duitse degelijkheid" dan. In een EV kan de batterij het ook gegeven. Of de regeneratie systemen.

Wat bedoel je trouwens met een EV is comfortabeler? Comfort komt vooral van de stoelen, ophangingen en geluidsdemping. Wind en weg geluid zijn over het algemeen storender dan de motor. Ik denk dat je in een Rolls beter zit dan een Tesla ;)

Aan de andere kant is alles beter dan een budget bak met een gare CVT. Maar goed er zijn volgens mij nog geen echt goedkope EV's om op dat niveau mee te vergelijken.
Een EV voor grote herstellingen een pak duurder. Deels door alle fijn afgestelde sensoren en camera's en door het batterijpakket dat met een béétje schade door de verzekering wordt afgekeurd en de wagen vaak total loss maakt, aangezien het accu pakket het kostbaarste onderdeel is.
Verder is een EV gewoon veel comfortabeler dan een benzine/diesel. Een aandrijflijn die gewoon altijd bij de les is, bergen met koppel heeft en veel beter met energie omgaat dan een ICE.
Comfort van een wagen is best meer dan allen de respons van het gaspedaal. Er zijn tal van EV's die te hard of te zacht of te droog zijn afgeveerd of te goedkope stoelen hebben. Of te weinig opties hebben dan ICE wagens. Alles hangt gewoon af van de prijscategorie, zowel bij ICE als bij EV. En daar zit ook meteen het probleem: waar je voor 30K al een comfortable ruime ICE auto had, moet je nu kijken naar 40-50K voor hetzelfde bij EV en momenteel een zeer klein aanbod.

En "goed met energie omgaan", het is maar hoe je het bekijkt. Ik doe veel liever 900km op één laad of tankbeurt dan dat ik in 3s of 5s van 0-100 ga. Het totale gebrek aan range anxiety, is ook een plus qua comfort bij ICE.

Verder zijn argumenten zoals "het is vies op de grond van een tankstation" best wel belachelijk, maar dat had je ook wel door hoop ik.
- Je moet niet alle EV's over één kam scheren, aangezien je het nu over Tesla hebt.

- Ik heb het niet over comfort icm respons. Ik heb het over een comfortabele aandrijflijn, veel koppel draagt ook bij aan een stukje comfort trouwens. En p.s. mijn EV heeft 150 pk ;-) niet bepaald een strepentrekker? Wel vlot.
- Vwb je vergelijk met de comfortabele ICE, dat vliegertje gaat niet helemaal op... Mijn partner heeft een splinternieuwe Ioniq gekocht voor 19.950 euro ;-) En ga voor de grap maar eens een Volkswagen Polo configureren met automaat en zo'n vreselijke 1.0 TSI. Dan denk ik dat je de 35k ook snel aantikt hoor. Dan leg ik liever een beetje geld bij en koop meteen een EV. aangezien de TCO veel lager ligt bij een EV.

- Wie trekt er steeds in 3 seconden naar de 100 op dan? Ik niet, ik zie overigens ook geen andere Tesla of EV rijders die dat wel doen.

- Nou ik heb weleens door diesel heen gelopen bij een pomp station, een uur later ruik je het nog omdat het in je vloermatten zit. Dus zo'n kul argument is het niet.
Waar heb ik het over Tesla? Ik vermeld geen enkel merk, dus geen idee waar je dit haalt. Of denk je dat bij andere merken de accu helemaal niet duur is?

Ironisch, jij blijft wel keihard VW en VAG gebruiken als voorbeeld.

En welk vliegertje gaat niet op? EV is nooit per definitie comfortabeler dan gelijk welke andere auto. Dat slaat gewoon nergens op. Alles is afhankelijk van de uitrusting, veercomfort, interieur, etc... Terwijl jij insinueert dat elke EV meer comfort biedt.
Jij hebt het over schades die veel hoger uitvallen of al snel totalloss zijn. Dat is een verhaaltje wat bij Tesla vandaan komt, waar onderdelen kneitersduur zijn. Als je met bijvoorbeeld een Ioniq EV schade rijdt aan je bumper heb je echt niet meer kosten dan bij een normale Ioniq hoor. Heb je schade aan de accu wordt dat inderdaad een ander verhaal, maar als de accu door een aanrijding schade heeft, is de auto vaak ook wel totalloss.

Ik noem inderdaad een Polo als voorbeeld omdat die redelijk populair zijn als B-Segmenter. En we leven gewoon in een slecht land qua autobelastingen. Ik zou in Noorwegen een Tesla Model 3 kunnen kopen voor de prijs van mijn Renault ZOE.

vwb het comfort, als je een Ioniq of Golf, of Twingo, of weet ik wat voor een type auto kiest en je krijgt de keuze: kies ik elektrisch of benzine/diesel. De EV versie is gewoon comfortabeler in de aandrijflijn, minder geluid, geen schakelmomenten, het gevoel van een krachtigere aandrijving zorgt voor heel veel comfort. Ik zou je ook echt eens aan willen raden om bijvoorbeeld van 1 type auto 2 verschillende aandrijflijnen uit te proberen. De EV aandrijflijn is gewoon veel fijner.
-krabben moet je toch wel... en als je dure ruitverwarming wil kan je die ook op je benzinebak krijgen...

-Wachten op de motor hoeft dan ook helemaal niet omdat je dat hele vermogen niet nodig heb. ik wacht nooit en kom met 65 pk overal even snel...

-duur onderhoud is ook een kul argument. mijn benzine auto kost me wat banden, ruitenwissers , vloeistof voor de ruitenwuissers en een flesje olie van 10 euro en een filter van 5 euro. en de meeste daarvan zijn even duur of duurder bij een ev omdat je meer banden slijtage heb en dat is de grootste kostenpost. die grote beurt is duurder bij een ev dan bij een benzinebak maar die hoef je niet te doen dat is een keuze. En ja je heb een koppeling na 30k km of meer afhankelijk van het model maar die 1000 euro heb je al bespaard op de auto. als je vervolgens gaat kijken naar het aantal points of failure bij een ev en wat die reparatie kost... Al die elektrische gadgets kosten een vermogen om re repareren en vervangen. Duur in gebruik tja het kost benzine maar minder in verzekering. en ja stroom is per km goedkoper maar als je auto vooraf al 25k meer kost da heb je al voor meer als 225.000 KM benzine vooruit betaald en dan moet je je ev nog laden. En wegenbelasting is een kwestie van tijd en zonnepanelen zijn geen argument omdat die anders je stromrekening lager maken dus die hoe dan ook betaal je gewoon voor je stroom.

-en de geschiedenis heeft aangetoond dat die honderden bewegende delen eigenlijk bijna niet kapot gaan als je normaal rijdt. En een ev heeft dan weer onderdelen zoals een terugwin systeem dat kan slijten die een ICE niet heeft en accu koeling en een geavanceerde boordcomputer waar de auto van afhankelijk is en vast nog meer.

-veel mensen hoeven helemaal niet 'apart naar een tank station te rijden' die zijn overal. ik kom niet eens bij de snelweg zonder er langs 5 te komen. snelladers daarentegen waar je van afhankelijk ben in veel gevallen moet je naar op zoek en vervolgens een half uur wachten en pas dan kan je verder en dat moet je nog vaker doen ook door de beperkte range. en voor een bedrijfswagen. Tijd = geld.

-En die gedeelde laadpalen zijn minder smerig? Staat er bij die laadpaal een papier dispenser rol om het af te vegen?

-Je kan gewoon een automaat kopen... een goede automaat is nog zuiniger ook tegenwoordig.

En dan zeggen ze dat ICE rijders naar problemen zoeken terwijl ze echte problemen hebben. Jij vind een EV leuk en betaalt daar graag extra voor of laat de baas ervoor betalen maar voor velen is het een peperduur onding tot de accu 15 jaar garantie heeft, 20k goedkoper is met een radius van 400 km in de winter en je makkelijk thuis kan laden wat vaak gewoon niet kan door of de gemeente of door dat palen vol zijn.
je vergelijkt appels met peren, waarschijnlijk heb je een oude roestbak van een paar knaken.


no way dat jij voor 10 euro olie kunt verversen bij een nieuwe auto. Althans een consument niet. Een litertje 5w30 kost al gauw 20-25 euro. Een basis beurt van een brandstof auto kost al gauw 199 euro. En dan heb je het over een a-klasse auto. Een grotere auto zit al snel op 250 euro.

- je hebt echt geen idee waar je over praat...

- Ik kom uberhaupt niet bij een tank station ;-) Waarom? Ik rij elektrisch ;-)

- Zuiniger dan? Een EV? ;-)

- je laatste argument: blijf vooral lekker duur betaalde benzine rijden. Elke week voor? 100 euro bij de pomp? ff doorrekenen jonge! als je de TCO van een nieuwe benzine of een EV vergelijkt ligt die van de EV veel lager. Een gemiddelde Nederlander rijdt zo'n 30km per dag. Waarom heb je in hemelsnaam 400km bereik nodig?
Ik heb geen idee waarover ik praat. Ik zou zeggen kom even langs dan kan je zien wat ik aan onderhoud uit geef. Dat iets in het boekje staat betekent niet dat het moet... Alleen voor de garantie maar die is al 2 jaar verlopen en daarvoor heb ik het ook niet gedaan.

En benzine is goedkoper als een dure ev bak omdat ik nu met mijn alto gewoon 500+ km kan rijden op een tank en in 2 minuten kan tanken. En hij brengt me overal waar ik heen moet en de benzine verdampt niet daar waar de accu wel leeg loopt. En de meerprijs van een ev met 500 snufjes die me niet boeien is genoeg voor 30 jaar kilometers met benzine voor mij....

Maar ik weet niet waar ik het over heb. Lol of je rijdt heel veel kilometers of je ben gewoon duurder uit als met een goedkope benzine auto.
Het is een beetje een 'ik heb gelijk' tegen 'nee ik heb gelijk' discussie.
En dat is jammer. Ik denk oprecht dat beiden kampen zo hun punt hebben.

Ik rijd zowel benzine (privé) als volledig electrisch (zakelijk én privé) en beiden autos hebben echt hun voordelen en nadelen.

Maar ik begrijp ook heel goed dat mensen met een kleine portemonnee, of wonende waar opladen op de oprit niet mogelijk is, niet staan te springen om een EV.

In het begin toen ik de EV kreeg was mijn laadpaal nog niet geïnstalleerd. Toen moest ik elke keer mijn auto twee straten verderop opladen.. savonds onbemand.. werd ik ook niet vrolijk van. Ik was toen ook onbekend met EV rijden en had absoluut last van de welbekende 'range-anxiety'.. maar hoe meer ik de auto leer kennen en hoe vaker ik zie dat de electrische laders bijna bij elk tankstation langs de snelweg staan (mocht ik het ooit nodig hebben.. tot nu nog maar 1x écht nodig gehad) hoe minder last ik heb.. en hoe meer ik van de auto geniet.
Ik kan me best scenario's bedenken waarin het wel een goede optie is zelfs met de huidige prijzen maar privé gebruik met minder als 20k km per jaar is er daar zeker geen van. Of het echt goedkoper is als een goedkope benzine auto in die situatie zal de toekomst uit moeten wijzen want we zitten in een uiterst onzekere tijd momenteel.

En naast de prijs zijn er ook gewoon gemeentes die tegen werken. In theorie kan ik en al mijn buren met het weghalen van wat niet onderhouden bosjes en verplaatsen van de stoep een klein autotje in de voortuin parkeren. Het huis is immers 5.2 meter breed een tesla zal das niet kunnen.
Of door het weghalen van de bosjes wat vooruit inleveren en 2 meter extra achtertuin erbij en we zouden in de achtertuin kunnen parkeren.
En dan zou ik al snel bereid zijn meer te betalen voor een auto omdat hij overdek en mogelijk in een garage staat als ik die mag bouwen. Nu staat hij buiten heeft hij 5 deuken, 8 krassen, constant onder de vogenschijt en boom hard die de lak aan tast en onder het mos/algen omdat hij de hele winter in de schaduw staat. En allemaal omdat niemand de waarde van andermans eigendom wat interesseert.

Maarja dan komt de gemeente om de hoek kijken en die houd doodleuk vast aan een groenbeeld en een aangezicht van de straat. We worden dus allemaal verwacht ons aan te passen maar als je datzelfde van lokale overheden verwacht...
Als je voor thuis tarief in je eigen tuin kan opladen dat scheelt dat al een hoop omdat het dan echt goedkoper is (uitgaand van het idee dat we terug gaan naar normale prijzen...) en je niet meer een half uur ergens je tijd hoeft te verdoen. Want hier in de straat aan een laadpaal zie ik niet zitten met al die vandalen.
Het maakt mij onder de streep niet uit waar ik in rijd. ik ben niet gebonden aan benzine of wat dan ook en een snelle bak zit niet in mijn budget maar wat me wel intereseert is het totale kostenplaatje en de risico's en die zijn voor mij bij een EV enorm als ik al een 400km ev voor in de winter zou kunnen kopen vor 25K blijft dat voor mij duurder als een benzine auto voor 16k met veel meer onzekerheden en mogelijke peperdure rekeningen. En die 25k is al een illusie en ik zie dat niet veranderen voor 2030.

Maar goed ik kijk gewoon het hele drama aan tot 2029 en ik koop dan of nog snel een benzine auto of ik hang mijn rijbewijs op want een EV zie ik niet betaalbaar worden. En je kan voor 50 per dag een auto huren als je geluk heb... maarja heb je dat niet heb je geen vrijheid.
Nooit voorlichting gezien over veilig op reis en dat je iedere 2 uur beter even kan stoppen ivm concentratie verlies enzo?? Hier even het eerste voorbeeldje dat ik heb gevonden over veilig voor langere ritten op reis: https://www.112schade.nl/algemeen/pauzeren-lange-autorit/

Dat zijn de adviezen. zelf neem ik mijn pauzes met wat meer tijd ertussen en neem ik ze als ik ze nodig heb.

[Reactie gewijzigd door Teigetje! op 21 februari 2022 08:39]

Nee, ik stop zodra ik het beu ben of naar het toilet moet. Is dat 4 uur dan is het 4 uur, als dat 2 uur is dan is het 2 uur.

Ik ervaar autorijden totaal niet als vermoeiend, zeker met adaptief cruise control.

Om de 2 uur stoppen heeft geen zin op een reis van 10 uur.
Klopt. Het is dus een enorm kip/ei verhaal. Wat niet nodig zou zijn als autobouwers gewoon fatsoenlijke electrische autos zouden bouwen....

Nagenoeg alle merken bouwen alleen maar electrische autos met de stroomlijn van een Borg cube. Daarmee hebben ze én een groot accupakket nodig én alsnog een slechte range.

De enige die hier een beetje fatsoenlijk mee om gaat is Tesla. Die dingen verbruiken de helft van een ID4 waardoor ze alsnog een fatsoenlijke range over houden en het me niet meer interesseert dat kantoor geen laadpaal heeft.
De ID4 77kWh komt gewoon verder dan de Standard range Model 3, en is een heel stuk ruimer en nog een paar duizend goedkoper ook :+

bron: ev-database.nl
Die "paar duizend" goedkoper (wel een mooie woordkeuze, het is inderdaad exact een "paar", namelijk twee duizend goedkoper) is als sneeuw voor zon verdwenen als je ook maar één optie durft aan te vinken op de ID.4.

Of je moet heel veel zin hebben om in een auto van >45K te rijden zonder:
- achteruitcamera
- warmtepomp
- meer dan één zone climate control
- Keyless acces (standaard alleen keyless start)
- verwarmde stoelen
- high beam assist

Maar goed, als al die opties je gestolen kunnen worden, dan is een ID,4 inderdaad krap tweeduizend euro goedkoper (al vraag ik me af of je zonder de warmtepomp optie daadwerkelijk verder komt dan een Model 3 SR. WLTP is 520 voor de ID.4 en 491 voor de Model 3, en bij hogere snelheden zal de slechtere stroomlijn van de ID.4 funest zijn voor het verbruik.)
Oh ik heb niks tegen een Tesla hoor, prima auto's en de acceleratie is geweldig. Als de model Y uit was toen ik de ID4 nam was het nog moeilijk geweest (hond moet achterin kunnen :) ) Ik reageerde enkel op dit:
De enige die hier een beetje fatsoenlijk mee om gaat is Tesla. Die dingen verbruiken de helft van een ID4 waardoor ze alsnog een fatsoenlijke range over houden en het me niet meer interesseert dat kantoor geen laadpaal heeft.
Wat dus simpelweg niet waar is in dezelfde prijsklasse, de range van de ID4 is simpelweg beter.
Maar lees nou eens wat er gezegd wordt? De ID.4 verbruikt meer, wat gewoon klopt aangezien hij een ruim anderhalf keer zo grote accu heeft om iets verder te komen. Als hij nou ook anderhalf keer zover kwam...
Lees jij eens wat er gezegd wordt? Ik wil het best voor je ontleden:
De enige die hier een beetje fatsoenlijk mee om gaat is Tesla.
Fatsoenlijk is subjectief, hier heb ik dan ook geen reactie op.
Die dingen verbruiken de helft van een ID4
Feitelijk niet waar, zie ev-database.
waardoor ze alsnog een fatsoenlijke range over houden en het me niet meer interesseert dat kantoor geen laadpaal heeft.
De range van de ID4 is groter dan die van de Standard range Model 3, die zijn qua prijs vergelijkbaar.

Ik snap het, een Tesla is zuiniger per kWh. Dat boeit alle leaserijders helemaal niets. Wat boeit is hoe ver je met een volle accu komt. Mijn punt is dat je voor 50k met een Tesla en een VW dus simpelweg net zo ver komt (met de VW dus zelfs iets verder, voor iets minder).

[Reactie gewijzigd door Thomas18GT op 21 februari 2022 14:01]

Lees jij eens wat er gezegd wordt? Ik wil het best voor je ontleden:
Je begint halverwege de reactie... Ik lees ook dit:
Nagenoeg alle merken bouwen alleen maar electrische autos met de stroomlijn van een Borg cube. Daarmee hebben ze én een groot accupakket nodig én alsnog een slechte range.
Het wordt gechargeerd gebracht, maar de strekking van dat hele verhaal is dat je op twee manieren een grotere range kunt bereiken: door efficiënter met je energie om te gaan (wat Tesla erg goed doet) en door een grotere accupakket toe te passen (wat VW in dit gevoel doet met de ID.4).

Je kunt wel zeggen "dat boeit de leaserijder niet", maar een accupakket is het duurste onderdeel by far in zo'n EV. Als VW een efficiëntere auto had gebouwd, hadden ze die euro's ergens anders in kunnen stoppen, of de auto goedkoper kunnen verkopen/leasen. We weten toch allemaal hoe schaars en vervuilend de accu-materialen zijn? Als alle fabrikanten gaan opschalen met EV's en de filosofie "alleen range telt, gooi er maar een paar extra cellen in" aanhangen, worden EV's eerder duurder dan goedkoper :)
Op die eerste regels wil ik ook wel reageren, want die klopt dus net zo mooi niet :+
Nagenoeg alle merken bouwen alleen maar electrische autos met de stroomlijn van een Borg cube. Daarmee hebben ze én een groot accupakket nodig én alsnog een slechte range.
De ID4 heeft wel een groot (/groter dan de Tesla van dezelfde prijs) accupakket, maar ook een betere range (en dan mag jij nu zeggen dat die range maar ietsie pietsie beter is ;) ).

Maar dan doet VW het dus wel héél goed eigenlijk (prijstechnisch dan), zo'n grote accu, wat het duurste onderdeel is, voor slechts 50k en krijg je bij Tesla maar zo'n kleintje voor 50k.

Waar ik naar keek, als leaserijder, is de range icm de prijs (per maand). Daarin deed de ID4 het simpelweg beter dan Tesla. Wel heb je bij Tesla als optie een grotere accu (de Long range), wat ik een voordeel vind mocht je budget wat meer toelaten :)

Ik ben alleen maar blij dat er qua EV's steeds meer (en betere) keuze komt, en dat heeft Tesla in ieder geval heel goed aangewakkerd. Als ik nu zou mogen kiezen had ik voor de IONIQ 5 gegaan vanwege de 800volt techniek overigens.
Ik zou in jouw geval dezelfde afweging hebben gemaakt en wellicht ook voor de ID.4 zijn gegaan. Ik snap ook wel dat voor de consument vooral de range telt en niet per se alleen het verbruik. Ik snap alleen niet waarom je dan zo in gaat tegen iemand die zegt dat het jammer is dat er weinig EV-bouwers zijn die proberen het maximale uit een kWh te halen.

Het is een beetje als zeggen "Maar mijn Hummer komt ook 800km ver, dus jouw Prius is helemaal niet zuiniger". Ja, ik chargeer, maar je begrijpt wat ik bedoel.

Puur als buitenstaander (ik heb geen EV en vind het als particulier nog niet te betalen), vind ik nml dat er wel degelijk meer ingezet moet worden op efficiënte(re) EV's. Het is toch ook een wanprestatie dat je met zo'n grote accu maar zo'n klein beetje verder komt? Hoe meer video's ik zie van Bjorn Nyland, waarin Tesla de meeste km's haalt uit een kWh, hoe meer ik onder de indruk raak van het merk. Ik was daarom ook blij te zien dat Mercedes het licht ook heeft gezien met de EQS. Want een efficiënte auto in combinatie met steeds sneller laden, is voor roadtrips veel belangrijker dan een grote range op 1 acculading. En laten die lange ritten nu net zijn wat menig consument nog naar hybride ipv BEV laat kijken :)

Overigens vind ik krap 300km geen goede range voor een accupakket van 77kWh.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 21 februari 2022 15:59]

Het is ook net wat je belangrijk vind, de Model 3 is een heel andere auto dan de ID4. Veel lager, de kofferbak is dicht (hatchback). De model Y van Tesla komt volgens EV-database ook maar 505km ver gecombineerd zomer, waar de ID4 op 470 staat. En dan hebben ze een 75kWh accu ipv 77kWh.

Dat verschil is ineens een heel stuk kleiner. Luchtweerstand en kilo's doen blijkbaar gewoon heel veel en daarin zijn de ID4 en de model Y gewoon wat minder goed dan de model 3.

Dan zie je dat veel Nederlandse gezinnen voor 50k toch liever een SUV hebben waar je alles van een afstand in kan gooien en waarbij ik m'n kinderen makkelijk in hun stoeltje kan zetten en de hond achterin kan. Zonder kinderen, hond en vriendin had ik ook liever een Porsche 997 gehad ;)
Daarmee bewijs je toch het punt dat gemaakt wordt? De ID.4 heeft 77kWh nodig om verder te komen dan een Model 3 SR met (als ik Google mag geloven) een 50kWh batterij. Wow, wat knap :P

Tesla haalt (misschien op Mercedes' nieuwe EQS na) altijd meer kilometers uit een kWh. Andere merken lossen het vaak op door een nog grotere batterij te monteren, terwijl dat een duur onderdeel is (te zien aan de karige standaarduitrusting van een ID.4) en veel gewicht toevoegt aan de auto. Willen we elektrisch rijden voor de massa voor elkaar krijgen, dan moeten we van die designfilosofie af.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 21 februari 2022 13:27]

Het punt dat werd gemaakt ging over range, dit is namelijk waar ik op reageerde, zoals ik hierboven ook al aangaf:
De enige die hier een beetje fatsoenlijk mee om gaat is Tesla. Die dingen verbruiken de helft van een ID4 waardoor ze alsnog een fatsoenlijke range over houden en het me niet meer interesseert dat kantoor geen laadpaal heeft.
Dus heel knap (oprecht, het verbruik van een Tesla is een topprestatie), alleen kom je in een Tesla van 50k dus net iets minder ver dan in een VW van iets minder dan 50k. En voor dat geld krijg je dus ook nog een kleinere accu in een Tesla, wat eventueel in de toekomst weer negatief is als je die voor je huis kunt gaan gebruiken.
Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt volgens Milieucentraal 7,5kWh elektriciteit per dag. Dus ook op de accu van een Tesla Model 3 SR kan een gemiddeld huishouden een ruime week draaien. Hoeveel meer heb je nodig? Volgens mij wil je zo'n accu vooral gebruiken om fluctuaties van dag tot dag op te vangen, zodat je op zonnige dagen met je overtollige PV-opbrengsten ergens naartoe kan en zodat op winderige dagen windenergie gebruikt kan worden om EV's op te laden.
Allemaal leuk en aardig, maar meer dagen is simpelweg altijd beter.
Daarnaast heeft een gemiddeld huishouden geen auto van 50k. Persoonlijk zit ik lachend op 2 keer het gemiddelde verbruik (blijkbaar :+), dus hoe groter de accu, hoe meer stroom ik van mn panelen erin op kan slaan en hoe langer ik vooruit kan zonder het net nodig te hebben.
JIj hebt echt geeeeeeen idee waar je het over hebt he?
als jij niet met een elektrische auto naar kantoor kunt komen kun je beter overwegen om een andere baan te nemen. Want dan werk je veel te ver weg. Ik heb een Renault ZOE ZE50 en kan van noord naar zuid NL op 1 lading. Ben er in december zelfs mee naar Londen geweest. En dat onderweg laden? valt best mee hoe lang dat duurt. En mijn auto is nog relatief traag met snelladen.
300 km axiradius ?
Naast het Dieselgate schandaal nu ook een Electrogate schandaal ?
Rij een ID3. Pro S (77kWh accu) en die range is echt prima. Daarom ook specifiek voor dit model gekozen.
Ritje Zandfoort heen en terug was 2x 180km (110 op de CC). Bij volle accu zegt hij 420km range te hebben en dat was bij temperaturen van 1-5 graden buiten. Weer thuis aangekomen gaf hij nog aan 40km te kunnen, dus hij zat "maar" 20km naast zijn 420km schatting.
Mag aan nemen dat ze met een Buzz ook wel met een 77kWh uitvoering gaan komen.
Wat een flauwekul dat de vw ID range de een zeer beperkte actieradius zou hebben. Ik heb een ID3 en haal in de zomer (6300 km, gem. snelheid 63 kmh, 12,7 kWh per 100 km). Ranges tussen de 400 en 450 km. In de winter is over langere tijd het verbruik 16,7 kWh per 100 km. Op dit moment met 80% lading rond de 300 km range. (375 km bij 100% lading). Het scheelt natuurlijk of je een beetje zuinig kan rijden. Vooruit kijken anticiperen, zoveel mogelijk laten rollen en als je dan moet remmen altijd binnen de grenzen van de regeneratie blijven. VW ID3 58kwh.

[Reactie gewijzigd door Gugi101 op 21 februari 2022 13:36]

Wat een onzin. Ik haal nu makkelijk 300km en in de zomer tik ik de 400km regelmatig aan.

Gevalletje ik roep maar wat en vind het leuk om negatief te zijn over iets dat ik niet heb.
Wees gerust, de ID.4 haalt makkelijk 400km, als je rustig rijdt in de zomer zelfs 450. De 250 km die jij noemt klopt niet helemaal.

Overigens rij ik zelf nog hybride aangezien ik frequent naar het buitenland ga en de range van ev’s daar meestal nog niet toereikend voor is. Binnen NL is het echter in de meeste gevallen ruim voldoende.
Ook niet vergeten die fast chargers zijn poke duur. Tegenwoordig durven ze €0,90 per kWh vragen. Een trapje naar het zuiden van Frankrijk zal zo wel snel duurder worden dan je benzine wagen.
de goedkoopste benzineprijs is op dit moment zo'n 70 cent per kWh voor 1.99. Langs de snelweg dit je daar continu boven.

EV's betalen naar mijn weten geen wegenbelasting de rest van het jaar en laden thuis voor een kleine fractie van de benzineprijs. Je pakt per slot van rekening maar 10-15% van je kilometers op vakantie. De rest gewoon naar de baas en de appie

Duurder dan je benzinewagen wordt het netto niet. Alleen in aanschaf valt de EV wat hoger uit tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 21 februari 2022 08:26]

Correct, die 0,90 / kWh is een snel lader in mijn buurt (150kW) die zeer recent op die prijs stond (waarschijnlijk door de gigantisch hoge prijzen hier (België). Inmiddels zit die op 0,71 / kWh.
Nu we reden naar Frankrijk hé, dus we moeten de prijzen van Frankrijk hanteren.
Een snellader zit daar aan €0.78 / kWh (random eentje genomen: A1, Aire de Resson Est, 60490, Ressons-sur-Matz op https://my.newmotion.com/) en de max benzine prijs is daar €1,774 / l

Mijn huidige Seat Leon:
50 l tank inhoud, 900 km met 1 tank (5,5l/100km), €1,774 / l.
€88,70 (volle tank), dat is 0,10 / km

Kia EV6 (mijn toekomstige wagen):
77kWh batterij, 450 km met volle batterij, €0,78.
€60,06 (volle batterij), dat is 0,13 / km

Tilburg -> Marseille = 1.140 km is €34,20 duurder als je enkel snelladers gebruikt.

Er zijn natuurlijk wel nuances die in het voor en nadelen spelen van elke optie: overnacht je tijdens je rit, dan zal je waarschijnlijk in de nacht geen snellader gebruiken (= goedkoper), je eerste volle batterij is niet via een snellader (= opladen thuis is goedkoper), benzine prijzen is de max prijs (= snelweg pompen zijn de duurste), bereik van die Kia is in goede omstandigheden (bereik van die Seat is wat ik nu haal),...

Kortom, ik aanzien een snellader als "even duur" als fossiele brandstof.
Okee, dus een vakantie naar Frankrijk kost wat meer, maar nu de rest van het jaar. De benzineprijs in Nederland ligt nu boven de €2, maar ook hiervoor al makkelijk boven de €1,80. De openbare laadpaal die ik hier gebruik kost €0,31 per kWh, dat was tot voor kort zelfs €0,26.

Dus je Kia EV6 zou bij €0,31 per kWh ineens 0,053 / km kosten, en je Leon bij een benzineprijs van €2.10 0,115 / km, bij €1,80 uiteraard weer 0,10 / km.

Dus in de vakantie duurder, maar de rest van het jaar de helft goedkoper. Ik rijd zelf het meeste in de rest van het jaar, maar dat is dan de afweging. Daarbij komt overigens dat ik hier in Nederland geen belasting betaal voor een elektrische auto en dat het onderhoud na het eerste jaar goedkoper zou zijn.
De Leon Break uitrusting Move kost €30.000 (eigenlijk €27.500 maar we zullen 30.000 vanwege de hogere inschrijving enz). De goedkoopste Kia EV6 (met kleinste batterij) kost €43.990.
Standaard EV6 is al een mooie wagen met wat opties, vandaar dat ik de Move variant heb genomen van de Leon (de basis versie kost €23.800, dus met een prijs van €30.000 toch wat opties om gelijk te trekken aan de Kia).

De EV6 is dus €14.000 duurder. Ik moet dus 280.000 km (aan €0,05 / km tov €0,10 / km voor de benzine) rijden voordat die Kia voordeliger wordt als ik puur kijk op brandstofkosten.
Ja, de elektrische wagen zal goedkoper in onderhoud zijn*, maar na 280.000 km (en de kleinste batterij optie) zal die misschien op het einde zijn van zijn latijn.
* hier kan je wel zwaar over discuteren. Die Kia zal naar de merk garage moeten vanwege zijn complexere inhoud, terwijl het aanbod aan garages voor de Leon een pak groter zijn.

Moest het geen bedrijfswagen zijn en ik de prijs dus niet moeten betalen, ik zou een elektrische wagen vandaag niet kunnen motiveren.
Inderdaad, de aanschafprijs had ik niet meegenomen. Zelf heb ik een e-Golf, waarvan de aanschafprijs niet veel hoger was dan een vergelijkbaar aangeklede, normale Golf.

Ik ben verder helemaal geen autokenner, dus houd ik het hierbij :)
Je kan voor de vakantie een abonnement afsluiten, dan betaal je in de regel 20-30ct per kWh minder, maar wel abo kosten. Kan snel gunstig uitpakken. Maar inderdaad, bij een prijs van zo'n 75ct/kWh is een EV net zo duur per km als een benzine auto.
In die berekening laat je wel mooi weg dat je voor je auto ~700-800 euro aan wegenbelasting per jaar betaalt. Stel je rijdt 30K KM per jaar. Dat is bovengemiddeld. Dan zit je over de 7000 euro aan wegenbelasting tegen de tijd dat je aan 280K kilometer zit.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 21 februari 2022 15:06]

Ik stop helemaal niet onder stoelen of banken dat ik in België woon en dan ook onder de Belgische belastingen val (hoe Nederland werkt weet ik niet). Mijn huidige Seat zou mij €124,93 kosten om hem in te schrijven en €205,48 / jaar om ermee te rijden (https://belastingen.fenb.be/ui/public/vkb/simulatie).
In België is dat bedrag hetzelfde ongeacht aantal km (of je hem in de garage laat staan of er 50.000 km mee zit rond te rijden). Om armere mensen (die eerder 2dehands wagens kopen) niet te discrimineren wordt rekening gehouden met de leeftijd. Een toen ecologische wagen zal een pak minder belastingen betalen dan een nieuwe wagen met dezelfde uitstoot.

De Kia kost mij inderdaad €0 inschrijving en €0 / jaar om ermee te rijden.
In SMGGM in 'video: Volkswagen ID. Buzz - Veelzijdig bidirectioneel busje met mo... neem ik al een ruime €2.500 meer op de initiële prijs voor de verhoogde kosten wat betreft inschrijving.

Verzekering daarentegen zal waarschijnlijk een pak hoger zijn gezien de Kia bijna de helft duurder is. Het voordeel van verkeersbelasting zal waarschijnlijk volledig teniet gedaan worden.


FYI, voor bedrijfswagens is het plaatje compleet anders. Jaarlijks zijn iets meer dan 10% van alle nieuwe voertuigen bedrijfswagens. Die worden nu fiscaal beter behandeld als hun niet elektrische variant. De Belgische overheid gebruikt die piste om het wagenpark elektrisch te maken. Na 4 of 5 jaar komen die op de 2dehands markt wat de prijzen zal drukken.
Dit maakt het in België als particulier vandaag niet interessant om te gaan voor elektrisch maar voor bedrijven juist wel.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 21 februari 2022 17:47]

Ik neem aan dat als je het hebt over Tilburg -> marseille dat het over een vakantierit gaat. Het is in mijn ogen niet erg zinvol om een brandstof prijs te berekenen gebaseerd op een vakantie. Ik kijk liever naar de brandstofkosten die ik maak voor het hele jaar. Ik rij op dit moment zo'n 20.000 km per jaar (was ooit 35.000). Ik laad voornamelijk thuis op. Gemiddeld zit ik nu op zo'n 5,8 cent per kilometer. Dat is een stuk goedkoper dan mijn vorige auto (Opel Astra Wagon Diesel) waar ik ongeveer aan 10,4 cent per km kwam.
Simpelweg misinformatie, beetje Tweakers-forum-lid die straks wegrijdt in z'n nieuwe BMW i4 betaalt bij IONITY zo'n 30 cent, zij hebben al bijna een geheel dekkend netwerk in Frankrijk om één voorbeeld te noemen.
Grapjas. Ik ben benieuwd hoeveel mensen hier een BMW i4 kunnen betalen. Ja dat zullen er vast procentueel meer zijn dan de gemiddelde Nederlander, maar toch...
Voor de gemiddelde Nederlandse stresskip, waarbij de vakantie pas begint wanneer die op de bestemming is, is het beperkte bereik een probleem.

Bij mensen waarbij de vakantie begint zodra de reis naar de bestemmingen aanvangt, lijkt mij dat niet zo’n probleem.

[Reactie gewijzigd door Jittikmieger op 21 februari 2022 07:51]

ik heb zelf altijd medelijden met mensen die zo gestressed zijn van de reis. ik heb heb mezelf aangeleerd me over te geven aan de situatie en dat is echt zn verademing! trein gemist? ach, de volgende komt vanzelf wel en dan heb ik nog leuk de tijd om deze plek even te bekijken. auto leeg? ideale moment om even de natuur in de buurt te bekijken.

ik weet nog wel dat mijn ouders altijd ruzie hadden door vakantie. dingen als je afslag missen enzo was gegarandeerd gezeik. nu denk ik ach, dan doen we er een half uurtje langer over, so what? mijn genot en rust zijn me meer waard dan die tijd.
Aardig persoonlijk, ik (en iedereen die ik ken) raak niet gestrest van het doorrijden en lekker vlot op bestemming aankomen. Met een beetje geluk op de weg zit ik rond 5-6 uur in de auto vanuit Nijmegen en ben ik rond 12-13 uur aangekomen in Tirol, heb ik mooi de hele middag om nog wat zaken te regelen en lekker uiteten te gaan om vervolgens een 6-7 dagen vol te gaan wintersporten.

Aardig doorrijden betekend iets vaker tanken, maar gelukkig kost me dat maar een kleine 5-10 minuten (incl plaspauze). Maar het heeft als effect dat ik een stuk meer kan genieten van mijn vakantie.

Een afslag missen of verkeerd rijden duidt meer op gebrek aan inzicht op de weg (en de weg voor je) en dat is misschien meer verontrustender.
komt met de leeftijd ;)
Volgens mij is het idee van een camper toch juist dat je als een slak door Europa trekt? Dus een stukje rijden, "Hey, hier is het ook wel leuk" en je zet je huis gewoon ergens neer. Als dat toevallig aan de laadpaal is op een camping, is dat toch prima? Ik denk dat je het "in 1 keer door naar Z-Frankrijk jakkeren" moet loslaten met dit soort voertuigen. Helemaal met een camper heb je je vakantiewoning altijd bij je, dus maak daar dan ook gebruik van :)
Hey, hier is het ook wel leuk
"wat een gezellige parkeerplek langs de autosnelweg, hier gaan we een paar uur van het uitzicht genieten terwijl de auto oplaadt" :+
Jouw idee van een camping wijkt erg af van dat van mij :)
tja, het is alweer een tijdje geleden, maar ik ben er nog nooit eentje met een (DC-)laadpaal tegengekomen voor EV's op de plaatsen. Meestal krijg je maar 6 of 10A AC en dan moet je dus nog wat extra omvormers meeslepen om dit ding op de juiste manier van stroom te voorzien
Das niet helemaal wat er in het filmpje bedoeld word.
Hij spreekt over een DC lader thuis.
Openbare DC snelladers zijn er in Nederland in overvloed, ook op je vakantiereis naar Frankrijk zijn er ook voldoende openbare DC snelladers.

[Reactie gewijzigd door Rdestructo op 21 februari 2022 07:37]

Een DC lader thuis is voor de meeste mensen niet echt een optie. In aanschaf zijn ze peper duur en ze vragen een hoge aansluitwaarde. Dat brengt je vastrecht lasten bij het energie bedrijf in een veel duurdere categorie.
Wat een onzin. Die DC laders zijn helemaal niet zo zeldzaam. Het is wel slim om te navigeren met een app als bijvoorbeeld Chargemap of ABRP. Ik ben met een Leaf met 130km reëel bereik naar Zuid Frankrijk gereden. Prima te doen. Wel elk uur / anderhalf uur even kwartiertje laden van 20 naar 80 procent. Sommige mensen vinden dat heel vervelend maar ik vond het met de kinderen heerlijk. Meest vervelende is nog wel dat er in Frankrijk relatief vaak kapotte laders staan. Daarom rijd ik m nooit leeg naar de lader.
Wellicht ben je er niet van op de hoogte, maar élke Franse aire krijgt laders dit jaar. Dus zeldzaam is wanneer deze BUZZ eenmaal te koop is, niet het juiste woord.
We zitten in een energie- en mobiliteitstransitie, ergo niet alles is met een grote "big bang" geregeld. ;)

Los daarvan is 300km nonstop rijden, iets wat ivm vermoeidheid en concentratie, niet word aangemoedigd. Tijdens een vakantie, is deze actieradius icm wat goed uitgekiende oplaadstops, prima werkbaar te maken, met wat goede wil.

En het is niet voor niks, dat veel bedrijven die overstappen naar een 100% EV wagenpark, hun rijders een cursus elektrisch rijden geven (want ja, je rijdt een EV net iets anders dan een ICE auto), in combinatie met een uurtje efficient agendabeheer, en een facilities afdeling die alleen nog hotels boekt met genoeg EV laadplekken.
ik denk dat juist camper busjes beter om kunnen met beperkte range. Als je met de camper op vakantie gaat hoef je niet in 1 ruk naar zuid frankrijk, je rijdt elke dag een charge of twee, en blijft misschien eens een paar dagen ergens hangen etc..

Als je met je Tesla inderdaad in 1 dag naar zuid frankrijk moet, omdat daar het huisje staat, en je niet op de bonnefooi onderweg ergens kan slapen heb je meer planningstress lijkt me.
Bij een camper heb je nog het voordeel dat je gelijk even een bakje koffie kan zetten en drinken, een hapje eten of even een dutje kan doen in een fatsoenlijk bed.
Voor een transport of personenvervoer is het laden puur tijdsverlies.
Ik heb zelf een jaar in een camper gewoond en door Europa gereden. Wij kozen er voor om vooral niet teveel te rijden en al helemaal niet de snelweg te pakken. Gemiddeld zaten we op 40km/dag. Dat zou makkelijk moeten kunnen dus. Misschien dat de huidige manier van reizen met een camper niet opgaat, maar een andere vorm, met minder kilometers per etappe, kan minstens even leuk of leuker zijn! Afhankelijk van wat jezelf wilt.
Ik denk eerder dat de beperkte grootte een groter struikelblok zal zijn, dan om de 250-300km een pauze houden van een half uurtje?
Ach men gaat niet zo snel met een camper... Kunnen ze mooi rustig wachten tot de zonnecellen de accu heeft opgeladen en weer terugrijden.
Onder welke hunebed kom jij vandaan?
En dan lekker zwaar beladen.. wat doet dat met je range...
Dat is een kwestie van mindset.
Vind het op vkantie niet zo een issue om elke 3 uur even een uurtje koffie te drinken, te eten terwijl de bus aan de lader hangt.
En feit dat je op locatie dingen kunt voeden vanuit je bus is best handig.

Maar met alles op dit vlak is het zo dat als je wilt je 100 redenen kan verzinnen waardoor het werkt en als je geen zin hebt in een elektrisxhe auto dan verzin je er 100 waarom het niet werkt
Wat een teleurstelling t.o.v. de concept auto. De look is het nu nét niet. Daarnaast zat er in de concept een 110 kWh accu (of zou iig geleverd worden met dit formaat). Kijk dan heb je iig een fatsoenlijke range.

Deze stond bovenaan mijn lijstje zodra ik de overstap ga maken naar elektrisch rijden.
De 111kWh versie komt in LWB versie eind volgende jaar.
Ah k, das goed om te horen. Thanks.
Hopelijk dat ze dan ook wat betaalbaarder worden (iig de accu's goedkoper kunnen produceren).
Grote accu en toch betaalbaar. Dat is een hoop/verwachting die alleen tot teleurstelling kan leiden.

@yec, qua prijs zou ik dan wel vergelijken met de ID4 met ~111kWh accupakket. Komt die er en is daar een prijsopgave van?

Ik heb voor de lol even gekeken naar het prijsverschil van een Nissan Leaf van 40kWh en 62kWh voor verder dezelfde modellen. Dat prijsverschil suggereert €209/kWh. Op basis daarvan schat ik een accu van 110kWh op zo'n €22000,- excl auto. Prijs is iets naar beneden afgerond. Ik vermoed dat een grote accu geen groot prijsvoordeel oplevert. Misschien kan iemand anders hier iets slimmers over zeggen dan deze quick-and-dirty berekening?

Enfin. Het lijkt me slim om voor het accupakket te kiezen dat je nodig hebt, niet voor overkill ivm range anxiety.
€209 is misschien wel teveel, ik zou eerder €150 rekenen volgens de laatste berekeningen. Daarnaast moeten we denk ik ook gaan kijken naar de prijsontwikkeling van LFP batterijen wat voor het klein/midden segment vast wel de norm zal worden. LFP is minder afhankelijk van zeldzame materialen (lithium is nog wel onderhevig aan prijs schommelingen, zeker de laatste jaren).

Persoonlijk denk ik dat een range van 400 km (in de winter en onder "normale" rijomstandigheden) voor iedereen die langere reizen maakt wel geschikt is. Dan kom je denk ik uit op een wltp uit van 600-650? ongeveer. Maar voor mensen die de auto alleen regionaal of lokaal gebruiken is de heft aan range ruim voldoende. Oplaadmogelijkheden moeten dan wel ruim zijn voor iedereen, zowel aan huis, dicht bij huis en snellaad netwerk.
Die €150 lijkt uit te gaan van de kosten voor de fabrikant van de accu, niet voor de koper van de auto (die er immers ook nog allerlei belastingen over betaalt). Begrijp ik dat zo goed? In dat geval kom ik namelijk toch weer snel bij die €200 uit, zeker in Nederland.

LFP's neem ik even niet mee, volgens mij worden die niet gebruikt in de Buzz. Maar het is wel gaaf om te zien dat prijzen voor de gebruiker gaan dalen en bruikbaar bereik (dat is voor iedereen iets anders) voor meer mensen binnen bereik komt. Hoewel, eerst zien, dan geloven.

Offtopic:
Als auto-accu's minder dan €250/kWh kosten, waarom kosten thuis-accu's dan nog zo'n €600/kWh?

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 22 februari 2022 14:49]

De prijzen van EV's moeten inderdaad flink gaan zakken en de tweedehands markt moet goed op gang komen. Dat gaat nog wel 5 tot 8 jaar duren. zijn we net op tijd als er vanaf 2030 geen benzine of diesels meer verkocht mogen worden. Hoewel, er blijven de komende 25 jaar nog wel benzine en diesel auto;s rond rijden. Dat gaat nog best lang duren.
Als auto-accu's minder dan €250/kWh kosten, waarom kosten thuis-accu's dan nog zo'n €600/kWh?
massaproductie?
Qua prijs bedoelde ik ID.Buzz met 82 kWh zal hetzelfde kosten als de ID4 met 82kWh…
Ik denk dat je de ID4 prijzen als indicatie kan houden. Weet niet of dat betaalbaar is...
De duitse VW vertegenwoordiger heeft het (in de 'The Late Brake Show' video) over:
"... aiming at 52-53k for Germany."
echt zo zonde, alsof ze geen geld willen verdienen. Nu is het net zo saai en veilig als de ID3 meuk. Dit is toch geen reboot van de iconische T1 serie
Ja, eens. Ik kijk al jaren uit naar de komst van dit model. Ik was laaiend enthousiast na het zien van het prototype en dit is gewoon teleurstellend te noemen. Eigenlijk alles wat het prototype iconisch maakte, hebben ze weggehaald. Het is nu "gewoon" een elektrische bus. Boeiend... Zo zonde.
Dit is gewoon een nieuwe versie van de VW Transporter, die vroeger ook al de basis was van de VW California, de camper versie. Geen enkel risico willen nemen, gemiste kans.
Mijn ervaring met verschillende niet-performance georiënteerde EVs (Ampera / Model 3 / Kona/ Ampera-E / Leaf) is dat je de WLTP ongeveer kan halen als je 100 op de snelweg cruised, rij je 130 dan gaat er zo'n 30% range vanaf (net als ICE's). In de winter moet je er helaas nog 10-20% extra afhalen.

Dit busje is wat groter dus ik zou rekenen op 4km / kWh dan is 300 haalbaar, maar bij winters weer met 130 is de accu wel leeg na ~200 km.
Als je wéét hoe druk de Nederlandse weg is, als je wéét dat 130km/h je (volgens jou) 30% verbruik kost. Waarom dan niet andersom: in de winter, bij 100km/h, is het zonder belachelijke storm zoals we nu hebben volstrekt realistisch om 300 km te rijden. Tenzij het ijskoud is (want er is geen warmtepomp in deze versie). En als je verder wilt, hóe is het dan een probleem om een tien minuten koffiepauze in te bouwen waarbij je dankzij 170kW laadsnelheid bijna 30kWh kan bijladen in het gunstigste geval, goed voor méér dan 100 km erbij.
Als je wéét hoe druk de Nederlandse weg is, als je wéét dat 130km/h je (volgens jou) 30% verbruik kost. Waarom dan niet andersom: in de winter, bij 100km/h, is het zonder belachelijke storm zoals we nu hebben volstrekt realistisch om 300 km te rijden. Tenzij het ijskoud is (want er is geen warmtepomp in deze versie). En als je verder wilt, hóe is het dan een probleem om een tien minuten koffiepauze in te bouwen waarbij je dankzij 170kW laadsnelheid bijna 30kWh kan bijladen in het gunstigste geval, goed voor méér dan 100 km erbij.
Ik stel alleen mijn verwachting van het bereik gebaseerd op mijn ervaringen met EVs tot nu toe.
Volgens mij heb ik niks gezegd of dit veel/weinig goed of slecht is.

Persoonlijk vind ik het aan de lage kant en zou ik in zo'n bus 90-100 kWh aan accu willen zien, rekening houdend met een levensduur van 300.000+ kilometers en accudegradatie zodat je ongeacht de omstandigheden en leeftijd van het accupakket altijd wel ongeveer 300 kilometer haalt.
Er komt een langere versie ('23/'24) met een grotere accu (rond de 100kWh).
Rijd nu zelf een Transporter voor het werk, zie me nog niet in zo'n busje rijden. Als de tank nu leeg is ga je tanken en binnen 5 minuten kun je weer 800 km rijden. Op de plekken waar ik moet zijn, zijn meestal niet eens laadpallen.

Vraag me ook af wat de actieradius doet op het moment dat alles volgeladen is met materiaal en gereedschap. Of als camperversie met spullen, en inrichting.
De vraag is natuurlijk hoeveel je op een dag rijdt. Want een EV laad je doorgaans ‘s nachts op tenzij je op een laaaange reis gaat.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 21 februari 2022 09:24]

Ook in de middag, omdat je iets spontaan wil gaan doen.
Ik weet niet precies welke werkgever het okay vind dat jij meer dan 50km gaat rijden in je pauze maar als je toch meer dan een uur uit je werkdag mag besteden aan iets waar je zomaar zin in hebt kan dat beetje snelladen er ook wel vanaf.
Of als bus voor pakket bezorger die met voornamelijk dozen van de helft lucht door de binnenstad rijdt, maximaal profijt kan hebben van recuperatie en je best moet doen om 250km op een dag te rijden. Voldoende doelgroepen waar deze bussen wel geschikt zijn.
Wanneer ze een goede KERS hebben ingebouwd zou dat weinig moeten uitmaken.
Bij een normale wagen is gewicht pas een probleem bij het remmen. zonder versnellen en vertragen maakt het qua verbruik niet veel uit of je met 1500kg of 2000kg rijdt. Een paar tienden bar extra in de banden compenseert dat al snel.
Een EV kan die energie grotendeels weer terug pakken. Al weet ik niet hoe goed een VW dat doet tov een Tesla.
Maar moet jij dagelijks 800km rijden dan? Als deze een praktijk-range van 250km hebt, kun je toch al aardig door Nederland heen crossen. Dan moet het wel heel raar lopen, wil je niet op locatie kunnen laden. Menig bedrijf heeft gewoon laadpalen staan voor de deur, alleen bij particulieren moet je daar niet vanuit gaan.

Ik vraag me alleen af of ondernemers hun gereedschap in de auto gaan laten liggen, omdat ze daar mooi kunnen opladen. Het is allemaal roofgoed en dat lijkt me een 2e reden om het 's nachts veilig aan de lader binnen te leggen, ipv het in je busje te laten liggen, toch?
Ik vraag me alleen af of ondernemers hun gereedschap in de auto gaan laten liggen, omdat ze daar mooi kunnen opladen. Het is allemaal roofgoed en dat lijkt me een 2e reden om het 's nachts veilig aan de lader binnen te leggen, ipv het in je busje te laten liggen, toch?
Je bus als bouwvakker, monteur oid elke dag helemaal leeg halen is gewoon ondoenlijk.
Je hoeft ook niet al je materiaal eruit te halen, maar accu's zijn roofgoed (veel waarde in een klein pakketje), er werd hier gesuggereerd dat die er iedere dag uitgehaald worden en dat je die nu kon laten liggen. Ik vraag me af of ze dat doen...
Je rijdt dus voornamelijk in het buitenland? Want in NL zijn zo ontzettend veel laders dat je altijd dichtbij een lader bent
Buiten het grote logo voorop doet er mij echt he-le-maal niets denken aan de T1.
En da's een hele prestatie van Volkswagen, want het prototype zag er juist wel retro uit met een futuristisch jasje. Zelfs de typerende bogen op de voorkant hebben ze weten te breken door de koplampen.
Mee eens, hopelijk komt dat nog. Het prototype was zo veel belovend, vooral het flexibele interieur. Wat ik in dit filmpje zag was vooral the same old stuff wat in alle andere auto's ook al zit.
Ik ben ook wel serieus teleurgesteld in het daadwerkelijke design tov het prototype.
Was het aan het overwegen onder motto: als ik dan toch alleen maar hoge hokken (SUV) kan kopen, dan best eentje dat wat handig is en er cool uitziet.
Ja hier ook. Wilde het echt overwegen als dagelijkse auto, eventueel in een leuke flexibele camper versie. Maar nu is het weer "gewoon" een busje geworden.
Buiten het grote logo voorop doet er mij echt he-le-maal niets denken aan de T1.
En da's een hele prestatie van Volkswagen, want het prototype zag er juist wel retro uit met een futuristisch jasje. Zelfs de typerende bogen op de voorkant hebben ze weten te breken door de koplampen.
Ik heb even wat afbeeldingen gegoogeld en zie waar het mis is gegaan: men heeft een horizontale lijn getekend tussen de koplampen en de two-tone kleur laten vallen. Dat maakt het verschil.

Maar ik ben het wel met je eens, het eerste prototype zag er beter uit dan het uiteindelijke dertien-in-een-dozijn model wat nu als productiemodel is gepresenteerd.
Behalve dat het nu extra saai oogt vind ik het jammer dat ze niet een aërodynamischer vorm hebben gevonden, zeker voor een EV wil je toch ook een stap vooruit in luchtweerstand.
Ja, ik deel je mening volledig. Zo'n gemiste kans eigenlijk, want rond koplampen zijn met LED-lampen ook prima mogelijk, zo'n spijltje door het midden van de ruit kan ook prima op een moderne, gebogen ruit en met die twee gebogen lijnen en duo-tone kleurstelling kun je toch ook wat creatieve dingen doen? Maak er led-strips van, als dagrij-verlichting en in het donker weet iedereen dat er een ID-Buzz aan komt :)
Dan vind ik deze retro beter geslaagd https://morris-commercial.com/ maar inderdaad deze vergelijking met de oude luchtgekoelde VW bus is naar mijn mening niet meer dan een goedkope marketing truc.
Totaal nutteloos op een gemiddelde bouwplaats voor oa afbouw van woningen waar over het algemeen nog geen stroom is aangesloten, laat staan een laadpaal aanwezig is. Moet je als je loodgieter, elektricien oid bent toch nog een 2e busje ernaast hebben. ‘Mits niet te zwaar beladen’ gaat dan ook niet op. Die busjes zitten vaak volgestouwd met zwaar gereedschap. Maar dat zal de doelgroep wel niet zijn dan.
Op de gemiddelde bouwplaats is al elektra door de energiebedrijven aangebracht of de aannemer heeft generatoren staan.

Als het eerste het geval is, kan je met de energiebedrijf afspreken wat zwaarder uit te voeren vanwege de busjes die komen.
Veel bouwbedrijven zijn al bezig met het regelen van laadvoorzieningen op de bouwplaatsen. Niet alleen voor de woon/werk- en werk/werk-verkeer maar ook voor elektrisch materieel dat in de komende jaren steeds meer ingezet gaat worden. Dat netbeheerders nog onvoldoende (met name snel) meewerken (ook vanwege personeelstekorten) is een feit. Maar 'totaal nutteloos' is dus behoorlijk overtrokken.
Als er geen stroom is dan is een bus waarvan je de accu kan gebruiken voor je gereedschap toch juist ideaal? Zet je hem 's avonds weer aan de lader voor de volgende dag.
Inderdaad. Het VW busje is net als de kever een ontwerpklassieker. Ze hadden om te beginnen ronde lampen erop moeten zetten. Porsche doet dat ook op de 911. Of wat hipper, de Honda E: https://www.autoblog.nl/files/2021/11/honda-e-2020-foto3.jpg
Persoonlijk vindt ik dat Europa het bidirectioneel laden gewoon verplicht moet maken op alle nieuwe EV's.
Kost niet zoveel extra en opent zoveel mogelijkheden om het elektriciteitsnetwerk te balanceren.

Gaan we nog nodig hebben met meer EV's en meer groene stroom die het netwerk gebruiken op manieren die men allang had kunnen zien aankomen, maar waarvoor men onvoldoende investeringen heeft gedaan.
Men zou bvb op bedrijvenparken meer zonnepanelen kunnen installeren en die gebruiken om wagens van personeel op te laden. Werknemer kan thuis hiermee de piek tussen 17u en 21u afvlakken en daarna auto weer wat opladen. Gaat niet voor iedereen lukken natuurlijk (appartement, rijwoning, ...), maar die gaan dus ook geen extra belasting vragen om thuis op te laden.

Geluidsinstallatie of elektrische BBQ aansluiten zijn leuk, maar eigenlijk slechts gadgets. Als het op iedere wagen zit, gaan we mogelijkheden zien waar we nu nog niet aan denken.
Eens, maar vooralsnog vindt men de aanschafprijs te hoog en de range te laag. Beide zorgen voor prijsdrukkend effect. Extra componenten zijn dus alleen prijs opdrijvend.

Overigens vind ik de range van meer dan 300 km in de winter voldoende voor het dagelijks gebruik.
Ja de diesels kunnen meer, maar die tijd gaan we verlaten, dat moet men maar gaan accepteren.
Misschien zou terugleveren geld moeten opleveren, je levert ten slotte een stukje infrastructuur.
Er is natuurlijk nog niet veel referentie materiaal.
Ik dacht dat de Leaf met Chademo bidirectioneel laden ondersteunt, maar daar ben ik niet zeker van.
De Hyndai Ioniq 5 in België vereist hiervoor het Solar Pack van 3.000€, als ik de prijslijst juist lees. Daar zitten ook nog zonnepanelen in, elektrische loungezetels met geheugen en nog wat andere dingetjes. Ruwe schatting: 500€ voor het bidirectionele laden?
De Kia EV 6 heeft het vanaf het 2e uitrustingsniveau. Dat kost 2.400€ meer en bevat nog een hele hoop andere opties. Dus ik blijf bij mijn schatting van 500€.

Niet gratis natuurlijk, maar als Europa het verplicht stelt, zie ik de prijs snel zakken naar bvb 200€.
200€ op 4 of 5 jaar, ik denk dat onze elektriciteitskosten meer gaan oplopen op die periode doordat de wagens het netwerk niet kunnen ondersteunen. Lijkt me persoonlijk een no-brainer, maar eer de politiek dat doorheeft...
voor loadbalacing een goed voorlopig alternatief
gewoon een bepaald % van de accu capaciteit beschikbaar stellen.

en dan een camper, die staat zeker meer dan 99,99 % van zijn tijd stil (weet ik uit ervaring)
Inderdaad. Gemiddeld gezin verbruikt 11kWh per dag.
Moderne EV heeft batterijen van rond de 60-70kWh.
Moet ook niet je hele huis de hele dag aandrijven, dus kan met de meeste EV's gemakkelijk met 10-15% van de batterij gedaan worden. Vermogens zullen ook niet gigantisch zijn, dus veel minder schade dan met bvb regelmatig snelladen. En software kan dat optimaliseren.
“ Bidirectioneel “ Ik dacht eigenlijk aan een stuur voor en achter of zo |:( . (Echt waar.)
Het bedoelt gewoon dat je ook achteruit kan rijden :+
“ Bidirectioneel “ Ik dacht eigenlijk aan een stuur voor en achter of zo |:( . (Echt waar.)
Ja, daar dacht ik dus precies ook aan :D
Zag al een soort minitrein voor me, haha.
Dat is ook wat de titel suggereert, ik dacht eerst ook dat de voorkant net zo lelijk als de achterkant was gemaakt zodat je aan beiden kanten 'vooruit' kan.. Maarja bidirectioneel laden is toch wat anders dan een biderectioneel busje. :+
De voorkant (neus) is erg lelijk, de achterkant gaat wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee