Door Jeroen Horlings en Luke van Drie

Rijden in een waterstofauto - Bereik, tanken en kosten in de praktijk

14-06-2021 • 06:00

10

Er rijden al heel wat jaren waterstofauto’s rond. Net als accu-elektrische auto's stoten ze geen schadelijke stoffen uit en zijn ze op dat vlak dus een duurzaam alternatief voor auto’s op fossiele brandstof. Toyota is al sinds de jaren 90 van de vorige eeuw bezig met deze techniek en was een van de eerste autofabrikanten die waterstof omarmde. In 2015 kwam de fabrikant met de eerste Mirai, waarvan recent een nieuwe versie is verschenen. Los van de Mirai is de enige andere waterstofauto in Nederland en België de Hyundai Nexo. Een waterstofauto is een elektrische auto, maar komt in gebruik meer overeen met wat we nu gewend zijn. Je kunt immers 'gewoon' tanken. Los van die overeenkomst zijn er ook grote verschillen met benzine- en dieselauto's. In onderstaande video bespreken we hoe een waterstofauto werkt, wat de verschillen zijn ten opzichte van benzine- en elektrische auto’s, wat het kost en hoe rijden op waterstof in de praktijk gaat.

Reacties (10)

10
10
0
0
0
10
Wijzig sortering
Uiteraard is elektrisch niet 100% zuinig, je moet namelijk die energie eerst opwekken.
We weten ongeveer hoeveel vervuiling het kost om een elektrische auto kost om op te laden, maar hoeveel kost het om een gemiddelde waterstof auto op te laden?
Tja, technisch is het prima mogelijk maar praktisch en economisch blijft het een volstrekt onzinnig verhaal.
Uiteindelijk is het een kwestie van tijd. Waterstof is meest interessant voor zwaar vrachtvervoer. Flinke subsidies en een aantal jaren verder zorgt dan misschien voor een breed netwerk aan waterstof tankstations richting het oosten. Als diezelfde tankstations dan ook personenauto's kunnen bedienen word het misschien nog wat.

De grote vraag is of de logistiek daar wel aan wil, als de prijs zoveel hoger is tov de oude fossiele brandstoffen. Het streven naar schoner is sociaal gewenst, maar de bedrijven moeten ook winst maken. En zoals het nu klikt is de ROI nou niet bepaald gunstig.
Electrische vrachtwagens hebben ook een gigantische slechte Rio.

Electrische vrachtwagens wegen ook 2 keer zo veel dan een normale. Wat ook problemen gaat geven aan wegen infrastructuur. Dus in mijn ogen moet de wegen belasting dat flink om hoog voor deze weg slopers.

Ik zou naar LPG gaan, je kunt diesels om bouwen naar LPG . Geeft een ontzettend schone verbranding.

Verder denk zullem bedrijven creatieve oplossingen gaan bedenken ombde hele E troep te omzijlen. Nu ook zie je giganrische hoeveelheden buitenlandse chaufeurs en vrachtwagens hier rijden. Deze landen hebben vaak andere wetten. Maar rijden gewoon hier rond
Waterstof is voor de mens geen energiebron. Het komt in de natuur niet voor op een manier die voor ons bruikbaar is. We moeten de moleculen losmaken van andere stoffen. Dit kost energie... veel energie. Die moet ergens vandaan komen. Gek genoeg wordt bijna alle verkochte waterstof uit aardolie! Dit is namelijk verreweg de goedkoopste manier om waterstofgas te produceren.

Zelf zie ik meer in synthetische koolwaterstoffen. Dit kost nog iets meer energie dan het maken van waterstof op duurzame wijze, maar heeft niet de enorme nadelen van opslag en transport van Watersof. Bovendien verbrandt deze schone benzine, diesel en jet-fuel vrijwel zo schoon als waterstof en de CO2 kun je uit de lucht halen waardoor het een CO2-neutrale brandstof is. Vanwege de synthetische aard is het ook niet vervuild met Zwavel, Chloor en andere nasty vervuilende stoffen. Als nadeel heb je nog wel de NOx (stikstofoxiden) die vrij komt vanwege de relatief hoge verbrandingstemperatuur, maar dat komt door het type motor dat wordt gebruikt.

De infrastructuur ligt er al en geen enkele motor hoeft aangepast te worden om deze brandstoffen te gebruiken
Hangt er beetje vanaf hoe ver je naar de toekomst wil kijken en wachten.
Waterstof kun je overal maken en transporteren, bijvoorbeeld met windenergie op de Noordzee of zonnepanellen in Australie, daarmee op plekken werken waar de stroom kosten die nodig zijn erg laag zijn. Dat is een voordeel ten opzichte van accu's aangezien die stroom nagenoeg bij de bron gemaakt moet worden (verslepen van opgeslagen accu's is wel heel duur en zwaar).

Er zit zeker toekomst in waterstof in al moet ik ook toegeven dat momenteel elektrisch erg aantrekkelijk lijkt. Het grote probleem van accu auto wat ik zie is het 'tanken', hoe meer auto's er komen hoe groter dat probleem wordt in de binnenstad, iets wat met waterstof meer potentie heeft om opgelost te worden.

De onderlingen aanvulling van beide technieken is mooi om te zien en helpen elkaar, hoop dat deze techniek meer toegepast gaat worden.
Het maken van waterstof met behulp van de energie van low-density energy sources zoals wind en zon heeft niets te maken met milieu of klimaat. Dat is een puur financieel spelletje, omdat je die waterstof met meer winst kan verkopen dan de elektriciteit ondanks dat je misschien maar 10-20% van de energie over houdt waarmee je begon vanaf de bron
Maar kan je er een caravan achter hangen, want dat gaat niet met de meeste elektrische auto's?
Mogelijk niet met dit model, denk niet dat Toyota zich daar direct op richt in deze fase, maar als ze het willen toepassen op vrachtwagens en vliegtuigen gaat dat technische zeker moeten kunnen.
Het winnen van alle kostbare zeltzame aarden om de batterij pakketten te maken zie ik nergens, ook het niet aanwezig zijn van deze componenten om alle electrische auto's te maken die er nodig zijn.

het aanleggen van miljoenen laadpalen in Europa is niet gratis denk ik zo, terwijl tankstations redelijk eenvoudig waterstof kunnen handelen, ze doen ook vaak al aardgas en/of LPG.

het lage bereik van electrishe auto's wordt niet genoemd

en al helemaal niet het fijt dat 80% van de opgewekte stroom grijs is

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.