Door Luke van Drie en Jeroen Horlings

Kia EV6 en Hyundai Ioniq 5 - 'Betaalbare' gamechangers met 800V en V2G

18-10-2021 • 06:00

450 Linkedin

Eerder dit jaar werden de Hyundai Ioniq 5 en de Kia EV6 aangekondigd - twee verschillende auto’s, op hetzelfde E-GMP-platform. Ondanks veel overeenkomsten zijn er meer verschillen dan je wellicht zou denken op basis van andere auto’s die hetzelfde platform gebruiken, zoals MEB van Volkswagen (ID.3, ID.4, Enyaq, Q4, Cupra Born). Niet alleen de accu wijkt iets af, ook de prestaties, het bereik en het ontwerp zijn anders.

Ook gaan we uitgebreid in op de unieke eigenschappen van dit platform, zoals de 800V-accu waarmee je dankzij een hoger vermogen sneller kunt laden. Na 4,5 minuut is er al 100km bereik bij en in slechts 18 minuten kun je de accu van 10 naar 80 procent volladen. Ook blijven de wagens lang op hoog vermogen laden - pas na 76 procent gaat de laadcurve flink omlaag. Dat is vlotter dan alle andere elektrische auto’s van dit moment en tot nu toe werd deze 800V-techniek alleen gebruikt in de Porsche Taycan en Audi e-tron GT die beide significant duurder zijn. Een ander unicum van dit platform is de bidirectionele lader, waarmee je dus niet alleen stroom in de accu stoppen, maar dit er ook weer uit kunt halen. Er zijn twee stopcontacten, waarop je apparaten tot maximaal 3680 watt kunt aansluiten. In geval van nood kun je er zelfs een andere auto mee opladen. Maar het unieke is dat dit de auto in theorie ook geschikt maakt voor vehicle-to-grid, wat in de nabije toekomst interessant kan zijn, bijvoorbeeld door overdag overtollige stroom van je zonnepanelen op te slaan en dit als het donker is te gebruiken.

Maar bovenal zijn dit twee royale gezinsauto’s met een relatief betaalbare prijs - vanaf zo'n 43.000 euro. Dat is niet heel veel meer dan de gemiddelde nieuwprijs (35.000 euro) en zeker gezien de gebruikte technologie en het royale bereik maakt de wagens dat extra interessant. Toch is niet alles perfect en ook dat bespreken we in de video.

Reacties (450)

Wijzig sortering
Het is maar wat je betaalbaar noemt €44.000
En dan de rij kosten (weet de prijzen hier niet precies) maar zag een test in Engeland van onder naar boven en dat de elektrische auto qua geld voor brandstof / stroom 100 pond duurde was dan een diesel exemplaar
Dus niet alleen goed voor het milieu ook voor de stroomleveraars hun portemonnee
Dan zou ik even wat meer gaan lezen, want juist het gebruik van een EV is veel goedkoper. Niet omdat stroom zo goedkoop is, maar omdat het energieverbruik een stuk lager is. Tenzij je altijd aan een dure snellader hangt, is thuis- en publiek laden in de meeste gevallen goedkoper. Reken het zelf maar uit.
In Autoweek hebben ze recent een Tesla model S met 300.000 op de klok beoordeeld. Ze hadden ook alle rekeningen in kaart gebracht. Man man daar schrik je van. CPU vervangen bijvoorbeeld: reparatie van €2500,-. Daar kan ik nog 20 jaar de oliebeurt van geven.
300.00km's is aardig wat. Bij een ICE heb je dan ook al veel slijtage onderdelen moeten vervangen.

Heb je wel eens je distributieriem laten vervangen?
Defecte versnellingsbak?
Lekke koppakking?
Koppelingplaaten en drukgroep?

Dat zijn ook allemaal zaken die behoorlijk in de kosten lopen en die je bij een EV niet gaat tegenkomen omdat het er gewoon niet in zit. Dus ik weet niet of ze in de Autoweek ook een vergelijking hebben gedaan met een ICE en zijn onderhoud na 300.000 km's
daar noem je me wat met die koppeling !
Laatst nog vervangen van onze superbetrouwbare Yaris met 110k op de teller. Hoppa, zo 750 euro armer ! Bij de merkdealer wouden ze 150 euro extra en zelfs 300 euro extra voor de originele Toyota koppeling....
Eerlijk is eerlijk, ze heeft wat te verduren met enkel korte ritjes, die 110k is in 15 jaar gereden immers, maar had stiekem gedacht dat die langer mee zou gaan...

[Reactie gewijzigd door TIGER79 op 18 oktober 2021 11:23]

Als er iets dodelijk is zijn het korte ritjes. Dan doe je het nog goed. 110k in 15 jaar en dan pas de koppeling moeten vervangen.

Bij een Tesla moet je overigens ook de banden vervangen naar zoveel tijd. (Gekscherend bedoelt omdat er net wordt gedaan alsof Tesla's niet slijten en amper onderhoud nodig hebben).
Helemaal waar. En ze hebben sportieve banden nodig die een hoger gewicht aankunnen.
Ik was laatst 1400 euro kwijt voor 4 20" Michelin pilot sport 4 banden.

Maargoed. De remmen hoe je dan niet snel te vervangen als je er goed mee omgaat.
20 inch velgen en pilot sport 4 banden. Dat is misschien 0,001% van alle Yarissen in heel Nederland. Dat is geen vergelijking met andere auto's. Jij betaald meer aan banden dan dat ik doe op mn BMW met runflat en 19 inch.
Volgens mij heeft hij het over sportbanden voor een Tesla, niet de Yaris, voor het hogere gewicht. ;)
Tesla's hebben ook onderhoud nodig maar wel veel minder:
- setje banden na 50.000km tot 70.000km vervangen (> 700 euro)
- iedere 2 jaar controle : airco vloeistof, batterij koelingsvloeistof, rem olie, remmen schoonmaken (fijnstof kan veroorzaken dat ze niet goed meer functioneren), interieur filter vervangen
Dus iedere 2 a 3 jaar 600 euro voor een grote beurt.

RIj nu al 6 jaar een Tesla Model S met heel veel plezier en met weinig onderhoudskosten.
>250.000km op de teller en minder dan 3000 euro aan onderhoud
waterpompje in een aygo kost je ook al 400e, en dat is schijnbaar een semi-verbruiksartikel wat elke 150k km's stuk gaat.
150 euro onderdelen van A merk en ten hoogste 4 uur arbeid (en dan is de garagist echt traag bezig) a 50 euro per uur (eerlijk uurtarief maar uren voor de klus ruim bemeten dus). Zit je op 350,-

Mijn punt:
Bij ICE heb je opties, genaaid worden, hard genaaid worden, niet genaaid worden, zelf doen. Zelf doen had je 150 euro gekost. (en eventeel 30 euro voor huur van een brug + tools) superhard genaaid worden had je blijkbaar 1050 euro gekost.

Bij EV heb je alleen 1 optie voor de belangrijke zaken: Kostenplaatje slikken ongeacht of het naaierij is of niet.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 18 oktober 2021 19:02]

Koppeling vervangen bij 110k? Ik heb met mijn oude Fiat 500 voornamelijk korte ritjes gemaakt van max 20 km per rit en heb de auto verkocht bij 190k met de originele koppeling er nog in. :P
Vergeet ook vooral niet de remmen. Veel EV's geven je de mogelijkheid om d.m.v. regeneratief remmen de fysieke (schijf)remmen vrijwel niet te gebruiken.

Dit is ook de reden waarom je op Tesla's met 300K op de teller vaak nog de originele remmen aan boord hebben.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 18 oktober 2021 13:35]

Vergeet vooral niet de accu. Een ICE van 10 jaar oud durf ik zo te kopen. Maar wat als je een 10 jaar oude electrische auto koopt en het accu pakket is 1 jaar later aan de beurt?
Zie hiervoor deze reactie welke ik eerder heb geplaatst: Yariva in 'video: Kia EV6 en Hyundai Ioniq 5 - 'Betaalbare' gamechangers met ...

TLDR: valt gelukkig best wel mee :) En met dikke garanties vanuit de fabrikanten zou ik mij hier echt niet druk om maken.
Patrick, áls er iets kapot gaat in een Tesla, dan ben je direct een bedrag kwijt in de 4 cijfers.
Zelf eens met een auto tegen een Tesla gereden. Beiden kleine schade aan de kunststof.
Mijn kosten: 400€. Tesla: 3800€
Dus bijna 10x zo duur als een reguliere auto.
Bij de Hyundai hebben ze dat goed afgekeken. Autoreview van autoweek over een IONIQ:
"Afgelopen week was de auto helemaal dood. 12V accu leeg, oorzaak een lekstroom in de audio-eenheid (Infinity). De unit moet worden vervangen. Kosten, schrik niet, € 6300-. en veel werk is het niet. Helaas geldt voor de audio niet de 5 jaar garantie, die is maar 3 jaar. "
Voor een deel komen die hoge kosten doordat autobedrijven steeds vaker complete modules/onderdelen vervangen door nieuw, in plaats van revisie/reparatie te doen. In het extreme zie je dat al jaren met accupakketten sinds er hybride auto's rondrijden, als er 1 cel niet goed werkt wordt het complete pakket vervangen. Gelukkig komen er inmiddels steeds meer bedrijven die zich specialiseren in het uitvoeren van reparaties.

Als je alle onderdelen los zou kopen bij de dealer is je auto die normaal 20.000 euro kost ineens zomaar 100.000 euro. En dan moet je 'm nog in elkaar zetten...
LOL, al die punten die je noemt heb ik al wel eens moeten laten vervangen ja bij mijn jeep uit '96 met inmiddels 477K op de teller, en dat waren ook telkens behoorlijke rekeningen (maargoed je moet iets over hebben om een auto te rijden die je echt leuk vindt, naast dat een andere 2e hands auto je ook niet weet wat er mee gebeurd, zie genoeg collega's die met hun splinternieuwe auto al bijna vaker bij de garage hebben gestaan dan ik (in verhouding)). Ok, de distributieriem bij een Jeep is maar een paar tientjes, haha..

maar je hebt helemaal gelijk een ICE auto die meer dan 300K op te teller heeft staan, heeft in de tussentijd al lang wel meer dan 2500 euro aan reparaties gehad, al dan niet nog onder garantie.
Ik heb het tijdschrift helaas niet meer, maar het hield echt niet op bij de CPU. Er zaten nog andere zeer dure reparaties bij. Wij hebben zelf een 10 jaar oude diesel. Ik heb alle reparaties bij gehouden in een Excel. Het totaal bedrag van de Tesla kwam een stuk hoger uit.
Lekke koppakking: dan heb je hem wel heel mishandeld...

Binnen 300000 km hoef je de koppeling + drukgroep doorgaans ook niet te vervangen, tenzij je een Frans mobiel rijdt.

Maar bij diesel denk ik aan een roetfilter en benzine misschien aan een katalysator. Ook dure grappen.
Maar een oliebeurt is niet de enige kosten van jouw auto en de CPU vervangen niet de enige reparatie aan een Tesla. Overigens moest ik van onze Suzuki Alto ook de motormanagement unit laten vervangen, al was dat gelukkig een iets minder zware klap dan de Tesla (ik denk ongeveer een derde van de prijs na een derde van het gereden aantal kilometers). Point being: soms heb je pech.

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 18 oktober 2021 11:00]

Ik zie wel dat je bij Tesla 4 jaar garantie hebt of 80.000 km. Dat is niet zo heel veel. Bij Toyota bijv. is dat 5 jaar of 200.000 km. Bij Kia 7 jaar of 150.000 km.

Daar moet je dus ook wel op letten als je een auto koopt. En ik vind een Japanner toch nog altijd een stuk betrouwbaarder dan een Amerikaan. Ik heb gelezen dat die Model 3 bijv te wensen overlaat als het op betrouwbaarheid aankomt. Als je dan al boven de 80K zit kan die je veel geld gaan kosten. Nu is dat bij leasing natuurlijk geen probleem, wat de meeste mensen doen.
De Model 3 is wat dat betreft ook wel een van de bekendere 'zorgenkindjes' en ook een van de eerste EV's die écht massaal verkocht is en veel op de weg te vinden is (als in VW Golf-achtige verkoopaantallen). De bouwkwaliteit schijnt tegen te vallen (vocht in de lampen, slechte lasnaden die al gaan roesten) terwijl je er wel een serieus bedrag voor betaalt.

Maar goed, de 'traditionele' autobedrijven beginnen nu ook vol op de EV te storten en KIA geeft ook op de EV6 gewoon zijn 7 jaar garantie. Hyundai geeft nu 8 jaar of 180.000km garantie op de accu. De perikelen die nu naar boven komen bij EV's met veel kilometers zijn voor velen ook nog wel erg nieuw en tuurlijk, een CPU van 2.500 euro is een hoop geld. Maar wanneer je naar het gros van de auto's kijkt en de totale kosten die eraan hangen, dan is een EV nu al veelal goedkoper in onderhoud.
Ik geloof ook wel dat een EV goedkoper is. Maar er zijn andere reden voor mij om nog ICE te rijden anders had ik er al wel eentje gehad. Misschien over 5 jaar als de situatie met laden een keer verbetert maar ik zie dat somber in.

Hier in België moet heel het bedrijfswagenpark vanaf 2025 ofzo elektrisch zijn, maar dat is totaal onrealistisch. In een land waar ze soms in de zomer al moeten afschakelen omdat er teveel airco's draaien en kerncentrales platliggen.
Beter dat probleem hebben in eigen land (wat de overheid zelf kan aanpakken door subsidies voor verbeteringen en uitbreidingen van het stroomnet bijvoorbeeld) dan de volgende oliecrisis afwachten en dan de mannen in de lange jurken aankijken of ze de productie kunnen verhogen.
We hebben hem gevonden, iemand die nog vertrouwen heeft in de Belgische politiek :+

Nee, serieus nu, in snap @Marve79 wel. Alles wat je leest in verband met het Belgische elektriciteitsnet belooft gewoon niet veel goeds:
 • Onze kerncentrales zijn stokoud en staan meer uit dan aan
 • Vergunningen voor nieuwe gas-centrales worden by default geweigerd omdat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de beslissing (strategisch toevallig allemaal mensen van NVA) de kerncentrales nog langer open willen en ze dan als het zover is een excuse hebben
 • Windmolens worden er ook niet geplaatst want iedereen vecht het aan bij de raad van state als er zo een paal op minder dan 500m van zijn huis staat (en in Vlaanderen staat er op iedere 500m wel ergens een huis)
 • De plaatsing van zonnepannelen is ook stilgevallen nu je geen terugdraaiende teller meer kan hebben (terecht overigens, maar dat is een andere discussie, en de tarieven die je krijgt als leverancier mogen wel naar boven)
 • De mensen die wel zonnepannelen hebben klagen dat ze afslaan van het moment dat de zon schijnt omdat het net het niet aankan
En zo zijn er nog wel een aantal zaken (en sorry, ik heb geen goesting om hier allemaal bronvermeldingen voor te zoeken)...

Als je dan nog wil dat iedere bedrijfsauto elektrisch wordt vanaf 2025 (en dat zijn er in België ook een pak meer dan onze buurlanden), dan houdt ik mijn hart vast en hoop ik dat de overheid en distributienetbeheerders snel iets doen aan bovenstaande punten...
Die cpu die nu al een paar keer genoemd is, is onder coulance vervangen. Niet zonder slag of stoot, maar het heeft of niets gekocht of de eigenaar heeft zijn geld terug gekregen.
ik heb een 2019 e-niro en die moet elke 15k km of 2j voor een beurt naar de garage, geen idee waarom, want al mijn vorige auto's hadden onderhoudsintervallen van 25-40k km en een EV zou juist MINDER onderhoud nodig hebben.

Zo zie je dat Kia het traditionele dealer model gewoon in stand wil houden waar dat wellicht niet nodig is. Wat Tesla te weinig doet aan preventief onderhoud, doet Kia wellicht teveel aan onnodig preventief onderhoud.
Garantie bij Tesla (Model S,3,X,Y)

Basisgarantie voertuig
4 jaar of 80.000 KM

Garantie batterij en aandrijflijn
8 jaar of 192.000 km, wat het eerst van toepassing is, met behoud van ten minste 70% van de batterijcapaciteit gedurende de garantieperiode.

https://www.tesla.com/nl_BE/support/vehicle-warranty

[Reactie gewijzigd door procyon op 18 oktober 2021 11:32]

Bij die garanties moet je wel een beetje oppassen met de kleine lettertjes. Ik had een Nissan Qasqai. 7 jaar garantie of 150,000km. Maar niet op bewegende onderdelen. Dus toen na 30,000km de versnellingsbak kapot ging, moest ik gewoon €1500 betalen uit eigen zak.
Jij hebt het over de basisgarantie: dat is voor de lak, interieur ed.
OP de aandrijflijn en batterij zit meer garantie: 8 jaar of 240.000 km

[Reactie gewijzigd door ItIsTheRock op 18 oktober 2021 12:43]

Je kunt Japanse auto's niet in 1 zin met Amerikaanse auto's vergelijken. Die Amerikanen kunnen echt geen auto's bouwen, Chrysler, Chevrolet, Dodge etc bewijzen dat keer op keer.
De auto zelf 4 jaar, maar accu en drive unit hebben 8 jaar garantie bij Tesla.
In Autoweek hebben ze recent een Tesla model S met 300.000 op de klok beoordeeld. Ze hadden ook alle rekeningen in kaart gebracht. Man man daar schrik je van. CPU vervangen bijvoorbeeld: reparatie van €2500,-. Daar kan ik nog 20 jaar de oliebeurt van geven.
Onder garantie vervangen. Zoals zoveel vervangen was bij deze eerste iteratie model S.
Wat je niet hebt vermeld is dat deze Model S ook 346K heeft gereden met 0 euro brandstofkosten en 0 euro wegenbelasting.

Met een diesel zou je dat 17.000 liter gekost hebben + 8 jaar wegenbelasting..... *Mic drop*

Mijn punt is dat deze eerste versie een versie van extremen is. De huidige EV's kunnen niet meer gratis laden maar zijn ook heel veel beter gebouwd.

[Reactie gewijzigd door procyon op 18 oktober 2021 11:43]

n=1
Ze hadden ook een nog ongelukkigere tesla kunnen pakken met 50k op de teller, en ook een kapotte cpu (eigenlijk het geheugen).
Of, ze hadden een tesla kunnen pakken met een half miljoen op de teller zonder die vervanging, tjah. beetje waardeloze vergelijking of uberhaupt statistiek zo vindt je niet?
Zonder bron en verdere cijfers is het wel makkelijk claims maken, trouwens als jij 20 jaar lang die Tesla zou rijden hoef je nooit de olie te vervangen 8-)

Qua totale kosten: middenklasse elektrische auto's zijn al goedkoper.

In je reactie hieronder geef je ook verder ook niet de info waar het om gaat, we weten niet eens wat voor auto je mee aan het vergelijken bent, of je de eerste eigenaar bent, laat staan wat voor kosten je allemaal wel en niet in de Excel bestandje hebt gezet.

Tot slot n=1 is natuurlijk nooit betrouwbaar, moeten alle Tesla's na 300.000 km een nieuwe CPU? Heb jij veel mazzel gehad met je onderhoud aan je 10 jaar oude diesel?
De CPU is vergoedt door Tesla. :)
Mijn vorige wagen was een P508SW met 160000 km, leasing.
Laatste jaar in totaal 4 weken in de garage.
- vliegwiel
- oliekering cardanas
- volledige aandrijfas
- slang turbo/motor
- drukgroep
- waterpomp
- koppeling

voorheen
- ruitenwissermotoren
- schokdempers achteraan
- etc.

hoeveel was daarvan het totaal denk je?
Dik genoeg om nooit meer een P te nemen :). Een en al ellende die dingen. ;)
Ja dat is dus het lastige. Ik heb jaren in een appartement gewoond. Dan heb je geen optie tot lader aan huis. zo zijn er denk ik heel veel huishoudens die het niet kunnen. Was er pas ook al niet een hoop gezeik over een oplaadkabel over het trottoir? Dan ben je wel afhankelijk van openbaar laden.
Maar ook openbaar laden (+-0,35 vs 0,23 thuis) is meestal nog steeds goedkoper. Los daarvan wordt het in nabije toekomst makkelijker om een lader te installeren in een parkeergarage/-plekken van appartementen (als die er zijn). Nu kan een VVE, op basis van de meerderheid van stemmen, zoiets nog blokkeren.
dan ga je er nog vanuit dat er een parkeergarage is. In mijn oude situatie waren een aantal openbare parkeerplekken en het complex uit 6 koop appartementen. Niet echt netjes om anderen te forceren om mee te betalen voor je laadpaal. Ook was er genoeg huizen die niet meededen aan de VVE. Ik denk dat er in veel steden vergelijkbare situaties zijn. En zelfs al heb je de mogelijkheid, er komt ook steeds meer weerstand ivm het stroomnetwerk dat et niet aan kan. De voerheid pushed onnodig hard aan het hele EV gebeuren terwijl er genoeg mensen zijn die het niet kunnen betalen. Niet als ze die 40k nodig hebben voor warmtepompen, zonnepanelen en hr++ glas voor hun huis die mijn gemeente ook al liefst persoonlijk mijn strot in duwt.
dan ga je er nog vanuit dat er een parkeergarage is. In mijn oude situatie waren een aantal openbare parkeerplekken en het complex uit 6 koop appartementen. Niet echt netjes om anderen te forceren om mee te betalen voor je laadpaal.
Dat "forceren" van mee betalen kan je over iedere VvE uitgave stellen. Als het ventilatierooster bij iemand moet worden vervangen betaal jij daar ook indirect aan mee terwijl je er zelf geen profijt van ziet. En zo'n laadpaal is nou ook juist sentiment voor meerdere bewoners om een mooie EV te kopen. Al met al zou ik het initiatief eerder toejuichen!
En zelfs al heb je de mogelijkheid, er komt ook steeds meer weerstand ivm het stroomnetwerk dat et niet aan kan.
Deze situatie is tijdelijk en niet representatief over de aankomende 10 jaar. Maar inderdaad, het netwerk loopt nu goed vast. Iets waar de netbeheerders al 8 jaar geleden voor hebben gewaarschuwd en extra geld voor hebben gevraagd. Met dank aan onze huidige korte termijn denkende regering is daar geen geld voor vrij gekomen. Ook regelgeving belemmert de boel nogal. Maar goed ik ga hier wel erg off-topic.
De voerheid pushed onnodig hard aan het hele EV gebeuren terwijl er genoeg mensen zijn die het niet kunnen betalen.
Je hebt al een nieuwe Dacia, volledig elektrisch, voor 18K. Een nieuwe Opel corsa met verbrandingsmotor kost 22K. Daarnaast zullen de prijzen aankomende jaren alleen nog maar verder dalen. En daarmee de prijzen voor traditionele verbrandingsmotoren auto's alleen maar stijgen. Denk aan de benzine prijs, benzine belasting, wegenbelasting, Co2 tax, etc.
Niet als ze die 40k nodig hebben voor warmtepompen, zonnepanelen en hr++ glas voor hun huis die mijn gemeente ook al liefst persoonlijk mijn strot in duwt.
Er is wel een reden dat het "door je strot" geduwd word: de rechter heeft bepaald dat wij als Nederlanders onze uitstoot moeten terug dringen. De afgelopen 10 tallen jaren hebben we gezien dat wij deze verantwoording niet zelfstandig en vrijwillig op ons nemen.

Tja jammer maar dan zal het inderdaad maar "door je strot" geduwd moeten worden. Zelf snap ik de ophef niet zo. Zelfs in het scenario waarbij je geen reet geeft om de planeet en natuur zal het wel tot waardevermeerdering zorgen van je huis. Ook een laadpaal in de buurt is voor veel mensen meerwaarde, zeker met een appartement op bijv. 1 hoog.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 18 oktober 2021 11:48]

Je klinkt als iemand die een hoop spaarcenten heeft en veel geld te spenderen heeft. Ik kan je zeggen dat verduurzamen voor een heel groot deel van de Nederlanders extreem duur is. Als de overheid wil dat wij allemaal braaf verduurzamen, moeten ze daarvoor de portemonnee trekken. Je kan niet verwachten van een gemiddeld huishouden dat ze duizenden euro's uitgeven voor allerlei groene oplossingen en even 18k trekken voor een EV. Dat is gewoonweg niet realistisch.
Ik moet je helaas teleurstellen: "veel spaarcenten" en mijn leefsituatie gaan helaas niet op ;) Ik kan wel mijn hele leefsituatie op Tweakers plaatsen maar je moet mij hier helaas op de blauwe ogen op geloven. Daarnaast ben ik maar 25, hoe zou ik in hemelsnaam als ICT'er een degelijk vermogen moeten hebben :P
Verder wel jammer dat je meteen de aanname maakt dat ik "veel spaarcenten" en "veel geld te spenderen" zou hebben. Niet alleen een dooddoener van de discussie (want wat maakt de rijkdom van iemand uit?) maar ook een beetje raar om al meteen van mijn situatie uit te gaan, toch?

Los van het feit dat er zat Nederlanders zijn die wel voor 18K een nieuwe ICE kopen, ben ik het wel met je eens.

Je kan de verantwoordelijkheid van verduurzamen wel bij de invidivue leggen, maar als overheid moet je dan ook handvaten aangeven. Zoals inderdaad een warmtepomp of EV. Waarom zou je daar als overheid niet bijspringen en een lening van 0% aanbieden op zo'n warmtepomp? Gezien de maandelijkse kosten lager zullen zijn tegenover bijvoorbeeld een traditionele CV installatie (laten we zeggen 120 euro in de maand vs 80. Gewoon rekenvoorbeelden, niet realistisch ik snap het) dan blijft daar een gat over van, in dit geval 40 euro welke maandelijks kan worden terugbetaald aan de lening. Zo is er geen verschil voor de bewoner maar is er wel weer een huis een stukje duurzamer geworden.

En de overheid heeft alle baat om te verduurzamen. Anders zal er een fikse boete volgen vanuit milieuorganisaties en Europa gezien wij ons dan niet aan internationale verdragen houden.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 18 oktober 2021 13:33]

Ik gaf dat aan omdat men hier op Tweakers vaak de neiging heeft om heel makkelijk over geld te praten. Eventjes een auto aanschaffen van 18k zit er gewoon niet in voor mensen met een Jan Modaal salaris, laat staan 44k. Vandaar mijn aanname.

Ik ben zelf niet wars van vergroening, maar ik moet er wel baat bij hebben. Onze energierekening is bijvoorbeeld zó laag dat wij jaarlijks honderden euro's terugkrijgen én we maandelijks erg weinig betalen. Het heeft voor ons nauwelijks zin om te investeren in zonnepanelen, omdat wij nauwelijks stoken.

Een warmtepomp neem ik alleen maar als het niet anders kan. Ten eerste is de aanschafwaarde erg hoog en het apparaat maakt een hoop herrie (ligt eraan wat voor één je neemt).

De enige verduurzaming die niet extreem duur is en van waarde is voor mij, is HR++ glas. Dat wordt dan ook voorlopig mijn enige groene investering!

Ben het voor de rest 100% met je eens dat de overheid moet investeren in vergroening. Als ze mij iets willen verplichten (bijv een warmtepomp) moeten ze maar over de brug komen. Zolang er niemand in mijn huis komt om met geweld mijn CV af te koppelen, ga ik er geen geld in steken.
Tja deze mentaliteit kan ook, jij zit er al knus bij en toekomstige generaties krijgen het een stuk moeilijker.

In dit geval zal de overheid het slim moeten aanpakken om ook situaties zoals die van jou toch aan te pakken. Denk aan een keuze voorleggen:
- Nu een lening aanbieden voor een warmtepomp zodat je de kosten kan sprijden.
- Geen zin in: prima maar dan is de unit over 10 jaar verplicht en moet je de aanschaf volledig zelf regelen.

Daarnaast zijn er ook nog andere knoppen waar aan zal worden gedraaid. Zoals de belasting op het gas netwerk verhogen (hoewel dit eerder een natuurlijk proces zal zijn waarbij, door schaarste van gas, de prijs vanzelf omhoog zal gaan) en tegelijk nog meer subsidie bieden voor de overstap naar groene alternatieven en verduurzaming. Maar deze keuzes zijn aan de regering en kan ik nu niet degelijk voorspellen. Hoe dan ook zal er verandering moeten plaatsvinden, of we het nou wel willen of niet (jammer genoeg.)
Het leven is al duur genoeg: prijzen stijgen, de lonen niet en er zijn andere dingen waar je geld aan uit moet geven als je een koopwoning hebt. Vroeger kon de man in huis met een normaal baantje (lees: machinist bij de NS) een hele familie onderhouden, nu komen mijn vrouw allebei een baan hebben om het hoofd boven water te houden. Je kan dan niet van het volk verwachten dat ze dan ook nog eens duizenden euro's hebben liggen voor - in hun ogen - de beste oplossing. Daar ligt niet mijn prioriteit; dat ligt bij rekeningen betalen.
Okay, op het morele vlak komen we niet verder. Misschien moeten we het dan op economisch vlak presenteren gezien daar de prioriteit ligt.

Het milieu is op het moment onze grootste zorg. Van de gehele wereld. Het word continue vooruit geschoven terwijl de rekening alleen maar groter word. Zelfs DNB meld dat we het roer sneller moeten omgooien: https://www.nu.nl/klimaat...ste-voor-de-economie.html

Het pensioengeld van ons allen, wat nu nog naar wapenindustrie en fossiele industrie gaat, zal aankomende jaren steeds minder waard worden. Niet omdat U dat als klant bepaald maar omdat mensen zoals ik ervoor kiezen om mijn geld bij duurzame bedrijven te zetten.
hoofd boven water te houden
Die mooie zin steel ik toch even van je ;) Hoeveel geld heeft het onze verzekeraars wel niet gekost om de bewoners in Limburg te helpen en de materiele schade te herstellen na de overstromingen? En hoeveel had hiervan naar andere, betere alternatieven kunnen gaan?
Je kan dan niet van het volk verwachten dat ze dan ook nog eens duizenden euro's hebben liggen voor - in hun ogen - de beste oplossing
Los van het feit dat "in hun ogen de beste oplossing" simpelweg verandering betekend en dat dit word ondersteund door vrijwel iedere wetenschapper op deze aardbol, is het ook niet de bedoeling dat je geld gaat verliezen. Het zijn allemaal investeringen die je aan je huis, je mobilitiet etc. laat doen.
Daar ligt niet mijn prioriteit; dat ligt bij rekeningen betalen.
Als we met de huidige manier doorgaan, met gas uit Rusland, overstromingen zowel met de rivieren als het gevaar van dijkdoorbraak door de hoge zeespiegel (die Deltawerken met kosten a 3 miljard, zijn berekend op een steiging van 30cm zeespiegel. Volgens de laatste analyses krijgen we de aankomende 30 jaar te maken met een stijging die daar al boven zal zitten. In 200 jaar praten we over 2 meter), extreme hitte, extreme kou, klimaat vluchtelingen, ben ik bang dat de rekening voor iedereen alleen nog maar groter wordt.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 18 oktober 2021 14:07]

Je kan heel praktisch niet verwachten van het gros van het volk dat ze het kunnen ophoesten. De eerste prioriteit bij mensen liggen bij onderdak, voedsel en rekeningen. Als dat allemaal is betaald, kan je pas naar de rest kijken.

Ik ben het met je eens hoor: verduurzamen is beter voor het milieu. Je moet daarom als overheid investeren hierin. Zorg er maar voor dat er in elk huis in Nederland een warmtepomp komt. Zorg maar voor zonnepanelen. Zorg maar voor betaalbare EV's. Ik kan je zeggen: ik kan al die mooie, groene oplossingen niet betalen. Daarbij is het ook link om een early adopter te zijn, omdat je dan ook de kinderziektes meeneemt, met alle gevolgen van dien.

Het is mooi om idealistisch te denken, maar Jan met de Pet heeft daar niks aan. Die moet zich focussen om elke maand genoeg centjes opzij te kunnen zetten zodat ze een kapotte ketel of iets anders kunnen veroorloven. Of, zoals ik, meer dan 6.000 heb moeten uitgeven om de gevel te renoveren, aangezien nieuwe huizen niet te betalen zijn we moeten investeren in huizen van 60 jaar oud.

Moeten we van gas af? Uiteraard. Bouw maar een kerncentrale en zorg ervoor als overheid dat wij kunnen vergroenen zonder dat wij daar als hardwerkende burgers al onze spaarcenten er doorheen moeten jagen en dit minimaal terug zien op de uiteindelijke rekening. Zon- en windenergie gaat ons niet redden, dat levert niet genoeg op om heel Nederland te laten draaien. Bovendien brengt windenergie de nodige andere problemen mee, zoals geluidsoverlast, slagschaduw, ontbossing en horizonvervuiling.
Tja ik kan weer een heel verhaal opschrijven over ideeën, mogelijke oplossingen, we kunnen indiscussie gaan over hoe we van grijze naar groene stroom moeten gaan. Maar ik denk dat we er niet snel uit zullen komen ;)

Ik ben het met je eens dat je het niet zomaar aan de "jan met de pet" kan overlaten. Tegelijk heeft de rechter, de Nederlandse overheid en Europese verdragen bepaald dat we moeten verduurzamen, of we dat nou willen of niet. We weten vanuit de wetenschap dat op deze manier doorgaan gegarendeerd fout afloopt. Iets dat je ook meld in je post.

Dan zou ik je wel willen uitdagen om na te denken hoe we het proces tot verduurzaming beter en gemakkelijker kunnen maken voor iedereen :) Waar heeft Jan met de Pet wel iets aan, terwijl de energie en klimaat akkoorden worden behaald en er zo niet nog meer geld naar het putje zal gaan?
Ik heb altijd geleerd dat als je iets van iemand verwacht, dat diegene dan er ook voor moet zorgen dat het goed verloopt. Ergo, als de overheid wil dat ik een groen huis hebt, moet dat door de overheid geregeld worden.

Denk hierbij aan riante vergoedingen en renteloze leningen. Als IT'er heb ik altijd geleerd dat de user bij een transitie minimale hinder moet ondervinden en dat het gros van het werk (en de kosten!) bij het bedrijf liggen, niet bij de user zelf. Zo zou het ook moeten gaan bij de overheid versus de inwoners :).

Zorg er daarbij voor dat de alternatieven die je aanbiedt, op praktisch niveau geen overlast veroorzaken. Zo'n warmtepomp in je tuin maakt 24/7 herrie, wat de buren en jij constant zullen horen. Als mijn buren ooit zo'n ding aanschaffen, verhuis ik direct. Dit zijn dingen die de kwaliteit van het leven zo drastisch verlagen dat het ondraagbaar wordt. Zelfde geldt voor zo'n windmolen: het constante, onvermijdbare geluid gooit de kwaliteit van het leven drastisch naar beneden.

Ik kan ook nog een hele tirade houden over dat teveel isoleren zorgt voor te weinig verse zuurstof in je huis waardoor mensen al vaak klagen over hoofdpijn en vermoeidheid, maar ik zal het binnen de kaders houden :D
Schoolvoorbeeld van het financieel aantrekkelijk maken, door het alternatief duurder te maken.
Als je weinig kosten hebt aan stroom/gas dan hoef je ook niets te doen, of je hebt goedkope oplossingen.
Met een eigen huis en goede potentie voor zonnepanelen? die had je allang moeten hebben, je gaat met beleggen niet meer rendement halen, lening geen probleem. Hooguit bitcoin levert mogelijk meer op.

Vervuilen is nu gewoon te goedkoop en de benzinerijders gaan de transitie naar EV betalen.

Maar inderdaad een hoop mensen zullen de komende jaren een flinke achteruitgang gaan hebben als ze gewoon wachten.
Jouw verhaal over beleggen, rendement en bitcoin begrijp ik helemaal niks van. Wat heeft dit er allemaal mee te maken?
Ik vind niet dat je van andere bewoners kunt verwachten om mee te betalen aan jou vervoersmiddel. Ik betaal ook niet de scootmobiel van mijn buren dus ook niet een laadpaal. Ik zal daar niet de enige in zijn.

Stroom issues zijn inderdaad tijdelijk maar voorlopig niet opgelost. Zeker niet als je alleen afhankelijk wil zijn van wind en zonne energie. beide bronnen zijn enorm afhankelijk van timing. Als mensen lekker snachts blijven opladen heb je vrijwel niets aan beide bronnen.

Niet iedereen heeft geld voor een nieuwe auto. Dit is wat ik bedoel met het willen forceren. Het kost tijd om de huidige autos op te rijden en mensen te kunnen laten switchen, die tijd word op dit moment niet gegund. Ook van het gas af is leuk concept maar niet zo maar gerealiseerd. Dan kun je als gemeente nog zo pushen maar je hoeft pas van het gas af in 2050. Tijd zat dus. En dan nog: niet elk gezin heeft duizenden euros liggen voor deze enorme push naar groen. Mensen komen steeds meer onder de armoede grens in Nederland, Ik vind dat we daar eerst iets aan moeten doen. Het zijn er.nu al meer als een half miljoen. Te zot voor woorden.
Ik vind niet dat je van andere bewoners kunt verwachten om mee te betalen aan jou vervoersmiddel. Ik betaal ook niet de scootmobiel van mijn buren dus ook niet een laadpaal. Ik zal daar niet de enige in zijn.
Een scootmobiel is iemands eigendom. Een laadpaal binnen de VvE is publiek en voor alle leden. Deze vergelijking gaat niet op.
Stroom issues zijn inderdaad tijdelijk maar voorlopig niet opgelost. Zeker niet als je alleen afhankelijk wil zijn van wind en zonne energie. beide bronnen zijn enorm afhankelijk van timing. Als mensen lekker snachts blijven opladen heb je vrijwel niets aan beide bronnen.
Het "stroom probleem" is een netbeheerder probleem, geen productie probleem. Vooralsnog zijn er geen problemen op productie. Het probleem voor nu is transport. Dit betekend dikkere kabels graven in de grond, niet zo zeer een extra centrale plaatsen.
Niet iedereen heeft geld voor een nieuwe auto. Dit is wat ik bedoel met het willen forceren. Het kost tijd om de huidige autos op te rijden en mensen te kunnen laten switchen, die tijd word op dit moment niet gegund.
Genoeg 2de handsjes op autoscout24.nl welke elektrsich, hybride etc. zijn voor een degelijke prijs. Zeker gezien de maandelijkse kosten lager zijn dan bij een ICE. Zeker zodra je de kosten gaat uitsmeren over x jaar en nu nog mee profiteerd van geen wegenbelasting op volledige EV's.
Ook van het gas af is leuk concept maar niet zo maar gerealiseerd. Dan kun je als gemeente nog zo pushen maar je hoeft pas van het gas af in 2050. Tijd zat dus.
Moeder natuur wacht niet op regelgeving. Leuk dat de regelgeving 2050 zegt maar als het gas al in 2042 op is ben ik benieuwd wat we dan nog gaan doen.

Ook zou je nu het tegenovergestelde kunnen zeggen: hoe meer mensen we van het gas af trekken hoe lager de maandelijkse kosten worden zonder dure gas rekening. Al helemaal belangrijk voor de gezinnen die al bijna tegen die armoede grens zitten, die moeten beschermt worden.
En dan nog: niet elk gezin heeft duizenden euros liggen voor deze enorme push naar groen.
Volledig met je eens, het verwachtingspatroon dat nu op tafel ligt is te absurt voor woorden. Hoewel er subsidies op verduurzaming actief zijn dekt dit absoluut niet de lading. Hier is dan ook een grotere politieke rol voor in bestemt. We weten allemaal dat de aanschaf van zonenpanelen en warmtepompen etc. heel erg veel geld kost. Maar zodra je de kosten uitsmeert over 15 jaar er een kantelpunt ontstaat tussen een goedkope CV met dure gasrekening en een Dure warmtepomp met degelijke energie rekening.

De overheid heeft alle redenen om zo snel mogelijk onafhankelijk te zijn van gas. Waarom maak je het gezinnen dan niet gemakkelijk om die warmtepomp voor te schieten, terug te laten betalen over 10 jaar en die kosten gelijk te houden met hun huidige uitgaven.

Zo maakt het voor de bewoners niets uit kwa vaste maandelijkse kosten maar is een woning wel van het gas af en is dat dus weer winst voor de overheid.
Mensen komen steeds meer onder de armoede grens in Nederland, Ik vind dat we daar eerst iets aan moeten doen. Het zijn er.nu al meer als een half miljoen. Te zot voor woorden.
Eens. Echter hoop ik met het bovenstaande argument dat vergroenen niet gelijk staat aan een bak met geld uitgeven, mits er een degelijk politiek verhaal en sentiment achter zit. Ik hoop dit laatste zo snel mogelijk te zien met de onderhandelingen maar met een visieloze, kort denkende overheid van de afgelopen 8 jaar weet ik het zo nu nog maar niet.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 18 oktober 2021 14:10]

Komt er een nieuwe wet dan ofzo die dat blokkeren onmogelijk maakt? Ik zit namelijk ook in zo'n situatie waarbij ik afhankelijk ben van een VVE en wil wel graag zeker weten dat ik straks thuis kan opladen als ook ik gedwongen aan de EV moet..
Goed dat de VvE (onder voorwaarden) buitenspel wordt gezet, maar wel heel jammer dat dit nog jaren gaat duren (juli 2023): als je goede stappen wilt maken op relatief korte termijn moet je ervoor zorgen dat juist dit soort 'enablers' prioriteit krijgen en de weg snel vrijgemaakt wordt voor mensen die wel willen, maar niet kunnen.
Wel kan je de VvE verzoeken niet te wachten op deze wet en anders met juridische stappen uitzoeken om een eerdere uitspraak van de rechter.
Kan me niet voorstellen dat de VvE dan dwars blijft.
Juridische stappen zijn een flinke drempel voor veel personen; de maatschappij / overheid zou juist deze drempel weg moeten nemen om mensen over te halen een EV te kopen. Ik vrees alleen wel dat dat noodzaak is bij sommige VvE's.
Eens. Soms is na een paar vriendelijke verzoeken, wat drang noodzakelijk. Soms nog een stapje verder. Het vergroot niet het woonplezier, maar vooruitgang is nu eenmaal dat de EV algemeen goed is en geaccepteerd moet worden.
Ja, de regelgeving wordt aangepast. Niet dat je er perse blij van wordt: je kunt zelf een laadvoorziening aanleggen op je privé parkeerplaats en hoeft daar geen toestemming voor te hebben van de VVE, maar bedenk wel wat dit inhoudt:
- Je mag geen gebruik mag maken van gedeelde stroomvoorziening van de VVE. Dat is logisch want de gedeelde stroomvoorziening is qua capaciteit passend voor gedeelde voorzieningen zoals verlichting en de lift. Je moet dus op eigen kosten een nieuwe aansluiting realiseren waar je tevens zelf het vastrecht voor betaald of een kabel leggen van de meterkast van het appartement naar de parkeerplaats. Beide opties zijn kostbaar.
- Als de premie voor de opstalverzekering omhoog gaat wegens extra brandgevaar in de garage kan de VVE alsnog beslissen dat de extra premie hiervoor betaald gaat worden door de appartementen die een parkeerplaats met laadpunt hebben. Het is immers een voorziening waar andere appartementen geen gebruik van kunnen maken.

Mij lijkt het beter om VVE's bij wet te dwingen laadpunten te realiseren als gemeenschappelijke voorziening en geladen stroom individueel af te rekenen, net als met verwarming.
Makkelijker is hier de verkeerde bewoording: Komt ook nieuw bouwbesluit voor brandveiligheid. De VVE kan het niet tegenhouden, maar of dit voor de gebruiker betaalbaar zal zijn? https://www.poliswijzer.n...-parkeergarage-gevaarlijk
Zelfde hier, rijtjeshuis. Heb een plugin hybride puur belastingtechnisch maar opladen is onmogelijk. Amper laadpalen en zijn of bezet en laatst zelfs defect. Op kantoor staan er ook 5 laadpalen maar die zijn altijd direct bezet.

En ook al zou ik een laadkabel over het trottoir kunnen leggen, wat hier dus niet mag dan moet ik ook nog die parkeerplek hebben en dat is hier ook al vrijwel onmogelijk.
Dus je oplossing is: meer laadpalen! (?)

Heb je al bij je gemeente of werkgever nagevraagd of ze iets kunnen betekenen?
Start een whatsapp groep voor EV eigenaren in de buurt?
Briefje onder de ruit doen met de invite link.
Ik denk even hard op nu.
Ik hoor zelden dat iemand het niet voor elkaar krijgt namelijk.

Mijn schoonvader laadt bij een publieke paal is zijn straat en dat is tegen een normaal tarief, die is erg tevreden.
Toegegeven het is echt niet voor iedereen praktisch haalbaar maar het is een stuk beter te realiseren dan een paar jaar terug.
Dit is in Belgie dus ja vergeet het maar :)

En de site van de Gemeente zegt dit:

Om een laadpunt aan te vragen moet je wonen of werken in stad Antwerpen, mag je geen laadmogelijkheden hebben op eigen terrein en nog geen laadpaal hebben binnen een wandelafstand van 250 meter.

Er zijn hier 2 laadpalen op 200 meter afstand. Maar dat is voor heel de omgeving en die zijn altijd bezet. Toch zegt de gemeente dan: Dat is voldoende!
Hier in Nederland ook. Ik woon in een middelgrote stad, maar er is hier geen enkele laadpaal in de wijk ondanks dat dit een hele grote wijk is, en slechts een klein deel van de wijk heeft een eigen oprit of garage. En de gemeente is ook niet van plan om de komende jaren laadpalen te gaan plaatsen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 18 oktober 2021 11:54]

Exact hetzelfde in onze grote stad, er gaan de komende jaren geen extra laadpalen komen zoals het er nu uitziet. Conclusie; er zullen waarschijnlijk ook weinig EV's bij gaan komen aangezien weinigen aan huis laadmogelijkheden hebben of kunnen krijgen. Natuurlijk hebben velen voor wie zowel financiën als laden geen struikelblok vormen (maar eerder een behoorlijk voordeel!) al een EV, vaak de lease rijder die laad op de werkplek.
Er zijn veel regels omtrent het plaatsen van palen. Het ligt per gemeente, maar in onze gemeente plaatsen ze maar één paal per 300 meter.

Bovendien moet er ook ruimte voor zijn. Het is daarbij ook in sommige buurten asociaal dat jij een plekje 'inpikt' omdat jij de enige EV hebt. Je moet dat dus goed overleggen met je buurtgenoten.

Als je vanuit huis wil laten laden, kost je dat ook weer een hoop geld op je eigen energierekening (en het plaatsen van de mogelijkheden ervan).
Waar zet jij je auto dan neer? Ook bij rijtjeshuizen hebben de mensen die voor hun huis kunnen parkeren meestal een zachte claim op die parkeerplek. Een keer kan deze bezet zijn, maar meestal respecteert een ieder de plek van een ander.
In de grote stad niet hoor, hier is het het wilde westen als het om parkeren gaat. Soms sta ik voor de deur maar soms ook in een geheel andere straat.
Balen! Wel apart. Iedereen wil toch bij eigen huis parkeren.
Tja ik zit in exact de zelfde situatie maar zie toch minder beren op de weg. Ik snap de +2 daarom ook niet zo.

Het lijkt nu alsof thuis laden de enige denkbare optie is, alsof je volledig afhankelijk bent van dat ene tank station bij jou in de buurt.

Met een EV kan je:
- Thuis laden op de oprit
- Mocht je die niet hebben, een snoer netjes bedekt over de stoep
- Mocht je de investering niet willen doen om thuis te laden, publieke laadpaal
- Mochten de publieke laadpalen volstaan, check of je de auto niet op werk kan opladen
- Mocht dit alles tot niets lijden, snelladers bijv. langs de snelweg
En in het geval van een VvE zou je het zelfs daar nog door kunnen loodsen, mits de VvE eigen parkeer plaatsen in haar bezit heeft.

Net zoals dat je met een ICE gewoon prima kan uitwijken naar alternatieven.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 18 oktober 2021 11:56]

- Thuis laden op de oprit
- Mocht je die niet hebben, een snoer netjes bedekt over de stoep
Dat is makkelijk gezegd maar mag niet overal en volgens mij mag dat nu helemaal niet meer. laat staan dat het niet overal praktisch is zoals bij mij in de buurt, Ik woon bijvoorbeeld in het midden van een rijtjes huis, drukke buurt, veel auto's parkeerplek is altijd bezet op de makkelijke plekken voor een dergelijke kabel. Ik zou een kabel van pak weg 50 meter moeten hebben om over de hele spanwijdte van de parkeer vakken te kunnen reiken van af het stroom punt in de schuur. Deze zou dan netjes, boven de stoep gemonteerd moeten worden wat je ook weer aan moet vragen.... En als jij een van de weinige EV bestuurders ben kan je daar geen publieke laadpaal laten zetten tenzij je de parkeerplek huurt, en ook daar kunnen ze lastig over doen als je er een laadpaal wil neerzetten al doe je dat geheel op eigen kosten.
- Mocht je de investering niet willen doen om thuis te laden, publieke laadpaal
Dat is leuk en aardig maar afhankelijk van de locatie kan je er maar een paar hebben die dan 9/10 keer bezet zijn. In Elburg, waar ik woon, heb ik maar 2 locaties waar dat kan in de hele wijk waar ik woon, en van deze laadpalen maken meedere wijken gebruik. Dus dit is niet een optie voor de mensen die dagelijks op pad zijn. Dit zelfde kan je hebben met laadpalen onderweg.
- Mocht dit alles tot niets lijden, snelladers bijv. langs de snelweg
het kan zijn dat je niet langs de snelweg gaat of zoals ik, door het buiten gebied van flevoland naar werk moet rijden, langs de weg zijn geen laadpalen, althans, die zijn er wel maar deze zitten bij een hotel/restaurant aan een weg voor bestemmingverkeer. Onbruikbaar dus.
Mochten de publieke laadpalen volstaan, check of je de auto niet op werk kan opladen
Ik kan hem bij mijn werk laden uiteraard maar... Dit zijn er 2 en altijd bezet, ook zou ik een goedkeuring moeten vragen en een bedrijfspas moeten krijgen. Dit kan dus afgewezen worden. Proberen zeker waard, maar wel iets wat mee weegt.

Wat mij het meeste stoort is dat het land Nederland hevig pushed naar electrisch rijden en vervolgens weinig tot niets doet om dit makkelijk te maken. Je kan enorm pech hebben met het laden vna je auto dat het of veel gekloot is met de kabel die je dan wel over de stoep moet leggen wat niet mag... Dus... waar en hoe ga ik mijn auto opladen als alles bezet is? En dit is geen brandstof pomp die met enkele minuten je tank vol giet, nee dit is een proces dat uren duurt. Dus voor je wel gebruik kan maken van die laadpalen... en tegen de tijd dat je daar bent kan het weer bezet zijn. Toch is dit niet mijn grootste issue met EV's.

Shit accu kapot. En nu? kan een willekeurige garage deze vervangen? Enkel een Service Provider van Merk X of... kan ik dat zelf? wordt de connector gestandaardiseerd? - Dit weegt voor mij zwaarder dan waar ik moet laden, ik ben mijn auto liever niet meerdere weken kwijt omdat het krijgen van een accu lastig is, of enken via de fabrikant kan lopen. (Natuurlijk veiliger, maar opties hebben is niet verkeerd) En als ik een grotere accu wil.. of een verbeterde kan dat dan ook, meer range is altijd beter al heb ik dat niet nodig 90% van de tijd.
Je betoog is meteen wel het uiterste zeg: "de plekken op werk zijn altijd vol", "Ik kom geen laadpalen tegen op mijn route dus dat is compleet inbruikbaar" en "het is geen optie omdat er maar 2 laadpalen zijn".

Het is misschien ook nog wel een mentaliteitsprobleem hier in Nederland. We zijn altijd aan het zoeken naar excuses om iets niet te doen. Maar wanneer gaan we nou eens kijken naar wat we wel voor elkaar kunnen boksen!

En uit jou verhaal klinkt het alsof je de EV iedere dag aan een laadpaal wilt hangen. Hoewel dat natuurlijk prima kan, zou ik het toch anders willen voorstellen. Maak een groepsapp aan met de EV eigenaren op werk, in de straat, wat dan ook en reserveer de tijden alvast! :) Een populaire auto van dit en vorig jaar, de Hyundai Kona, haalt op 1 accu 340 km. De gemiddelde nederlander reist 40 km op 1 dag (20 heen en 20 terug.) Met nog zelfs wat ruimte voor in het weekend hoef je de auto maar 1x in de week op te laden! Combineer dat met thuis werken en het word zelfs nog minder! :)

Maar goed stel je voor het bovenstaande verhaal is 100% accuraat voor jou situatie, prima. Dan alsnog zal pak en beet 70% van de Nederlanders dit probleem niet hebben en is het voor jou een kwestie van tijd tot er nog meer laadpalen komen :)

Wat betreft de laadpalen: Nederland is in Europa koploper op de hoeveelheid (degelijke!) laadpunten. Sorry maar als je ze niet ziet op je route ben je er ook niet echt actief naar op zoek. Ik kijk even hier https://www.anwb.nl/auto/...aar-staan-de-oplaadpunten en zie dat in de buurt van jou woonplaats er een hele bak aan oplaad punten zijn! Nog veel meer dan bij mij in de buurt, jij geluksvogel! ;)

Verder moeten we ook niet vergeten dat een benzinepomp vaak genoeg ook vol staat en je even zal moeten wachten. Daarnaast maak je veel aannames (laden duurt enkele uren) terwijl met de nieuwste modellen d.m.v. fast charging dit proces al naar 15 a 20 minuten is gebracht voor 80% van je cappaciteit. Kortom je hebt je broodje nog niet binnen of je kan alweer een week rijden. Waar is dan precies het probleem hiermee? De prijs van deze technologie is natuurlijk duur, dat snap ik. Maar net zoals met de volledig nieuwe elektrische Dacia van 18K zal ook deze techniek snel in prijs verminderen.

Voor wat betreft je verhaal over een accu kapot en onderdelen van een private bedrijf. Volgens mij zijn er nog maar weinig auto's waarmee je dit risico niet hebt. Ik kan bijvoorbeeld in mijn Opel uit 2011 niet zomaar de autoradio vervangen, dit is een klusje wat de dealer zou moeten doen.

Ook het voorbeeld van de auto 3 weken weg. Even crue, maar so what? Je krijgt een tijdelijke auto ervoor terug bij de dealer, dit proces gebeurt nu ook al met ICE's. Zodra je waterpomp kapot gaat zal je ook 1 a 2 weken moeten wachten op nieuwe onderdelen, zeker met het huidige chip tekort.

Daarnaast, je range uitbreiden? Zet je om de 3 jaar ook een grotere benzinetank in je auto? Kom op we moeten de vergelijkingen wel redelijk houden.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 18 oktober 2021 13:03]

Je hebt hier nu al zoveel berichten geplaatst, maar je zegt steeds hetzelfde; 'er zijn nauwelijks/geen problemen om allemaal snel naar EV over te stappen'. Maar helaas is dat feitelijk onjuist.

Ik snap je insteek, je bent jong, positief en bereidwillig om zelf alles te doen wat je kan, dan lijkt alles prima en snel mogelijk. Met de nadruk op lijkt...
Ook jij kunt niet ontkennen dat we gezamenlijk afhankelijk zijn van de politiek en de wet- en regelgeving die uit deze politiek voortkomt, en als iets wel traag/inefficiënt (/en veelal met hele andere zaken bezig!) is dan is het de politiek. Feit.
De komende 4 jaar valt er v.w.b. verandering in klimaat maatregelen sowieso al niet veel te verwachten aangezien de politiek redelijk hetzelfde blijft. Bijna feit. ;)

Hoe zie jij al die snelle veranderingen wel gebeuren? Dat is wat vele anderen met hun reacties je eigenlijk vragen, en ik doe het nu expliciet, omdat je daar nauwelijks op ingaat terwijl dit de basis vormt van de hele klimaat (en dus ook EV) transitie.
Het beleid op dit moment is feitelijk niet meer dan een onsamenhangende hoeveel politieke losse flodders, er is geen lijn in te bekennen.

Wij (in dat geval mijn vrouw en ik) willen (en doen) ook alles wat kan, maar wij gaan niet lopen ontkennen dat erg veel dat ook zou kunnen/moeten voor ons nog vele jaren onmogelijk blijft omdat wij niet degene zijn die deze keuzes mogelijk kunnen maken. Waaronder o.a. valt; een EV.
Haha mooi berichtje. En ja, je hebt helaas 100% gelijk. We zijn volledig afhankelijk van de politiek en wetgeving om bepaalde keuzes om te vergroenen aantrekkelijker te maken. Het is ook vooral mooi om te zien dat jullie wel moedwillig zijn maar dat de financiele drempel / welke drempel nu ook gewoon te hoog is, daar kan ik alleen maar begrip voor hebben.

De reden waarom ik zo positief mogelijk in mijn berichtjes wil reageren is omdat de mensen die een minder hoge financiele drempel ervaren vaak naar de zelfde punten toe grijpen:
- Te weinig range
- Te langzaam opladen
- Te weinig laadpunten
- Onduidelijkheid over de accu leeftijd

etc. etc.

Als je mijn berichtjes heb doorgelezen zie je waarschijnlijk ook waarop ik reageer. Hoewel veel punten vanuit de politiek moeten worden opgelost. Tegelijk zjin er ook genoeg punten welke in een discussie kunnen worden ontkracht. Stel je voor dat je dit niet doet krijg je in een boel gevallen een kip - ei scenario. Waarbij de burger wacht op de overheid en de overheid wacht op de burger.

Maar ik zal proberen je vraag concreet te beantwoorden. Hoewel dit uiteraard minder interessant is voor burgers en meer een politiek verhaal is.

1. Grijze watergas zo snel mogelijk omzetten naar groene watergas. Niet zo zeer voor auto's maar wel enorm veel research pompen naar het gebruik in bijvoorbeeld vrachtschepen. En vooral: opwekken d.m.v. elektrolyse. Op het moment is waterstop een restproduct van de aardolie industrie en daarmee zeer vervuilend (en onhoudbaar.)
2. Netverbreding toepassen op het transport netwerk. De netbeheerders roepen hier al 8+ jaar om, met als resultaat dat nu alles dicht loopt. Hiervoor is meer geld nodig, minder regelgeving (zoals een vergunning traject), en vooral een bak aan monteurs die degelijk betaald krijgen. Op het moment is kabels in de kou graven voor een minimum salaris voor velen niet leuk.
3. Een hele bak aan winidmolens (niet de standaard wind turbines zoals we deze van op het land kennen, nog een factor 2 a 3 groter) plaatsen op zee. Stamp hier gelijk wat apparatuur in om stroom om te zetten naar waterstof. Hoewel dit met een groot verlies van energie gaat (ongeveer 33%) is dit alsnog mooi meegenomen bij een te grote toevoer aan het net. Dan kan het beter naar een vaste vorm worden gezet en worden opgeslagen / gebruikt als buffer.
4. Meer laadpalen plaatsen. Geccombineerd met punt 2 zou dit vrij rap moeten kunnen gaan. Hiermee zouden nog meer ICE's van de weg af moeten gaan.

Dit zijn de eerste 4 primaire punten welke gestuurd moeten worden vanuit onze regering. Eigenlijk is het veelal een herhaling van wat er uit de plannen van Urgenda is gekomen. Deze zijn ook gepresenteerd aan de overheid en overhandigt aan onze vriend Mark.

Maar dat is inderdaad het knelpunt, onze regering moet er ook wel achter staan en voor kiezen. Gezien ze er afgelopen 12 jaar een shitshow van hebben gemaakt zou ik hier, net zoals jou, niet al teveel van verwachten. En dat is jammer, gezien wij als Nederland de kans hebben om een potentieel leidende rol op ons te nemen op bijv het waterstof vlak.

Misschien is daarom een positievere toon en de verantwoording deels bij de burger neerleggen ook noodzakelijk. Onze overheid staat erbij en kijkt ernaar met veel te weinig subsidie potjes, het schrappen van bijv. minder vlees eten reclame spotjes omdat het "de industrie niet blij maakt". Af en toe kan ik mij er heel kwaad om maken maar om verschil te maken moeten we toch blijven drukken, mensen overhalen en zorgen dat we naar die neutrale toekomst werken. Anders kan ik net zo goed volgend jaar verhuizen naar Duitsland waar ik geen last krijg van overstromingen ;)
Dank! Deze, meer genuanceerde, reactie geeft direct een ander (en naar mijn mening een stuk realistischer) beeld van wat je voor ogen hebt.

Overigens is het voor ons zeker geen financiële 'onoverkomelijke drempel' maar een volledig infrastructurele. ;)
Als in; we gaan niet verhuizen en/of een andere baan zoeken om een EV te kunnen kopen.

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 19 oktober 2021 10:56]

Daar kan ik alleen maar begrip voor tonen. En hopelijk komen er dan binnen een korte tijd meer mogelijkheden tot laden zodat het ook voor jullie interessant word :)
De prijzen van een snellader als bv. Fastned of een publieke laadpaal zijn nog wel 2 totaal verschillende werelden. Een kWh bij Fastned kost bijna 80 cent. Een kWh "op straat" ongeveer 35.

Het maakt dus nogal uit waar je gaat laden.
jazeker,

Iemand kwam ook met een goede oplossing. Het is wel afhankelijk of je gemeente hierin meegaat, want de stoep is niet van jouw. zie link:

https://www.evservice.eu/ev-kabelgoot-tegel#/attributes=9127

In de straat waar ik nu woon heeft iedereen zijn eigen parkeerplaats (soort van ongeschreven regel en we hebben 2 parkeerplekken per huishouden). Mocht het zo zijn dat ik een tegel mag plaatsen dan zou ik toch wel een keer overwegen om elektrisch te gaan rijden, indien dit financieel leuk/haalbaar is.
Maar dan nog blijft de aanschaf een probleem. Leuk dat laden goedkoper is dan tanken, maar als je niet zoveel geld hebt, dan is een auto van €9000 al een uitdaging, laat staan een van €44.000. Er zijn zat mensen diet geen €44.000 kunnen neerleggen in Nederland, ook niet mensen die wat meer verdienen. Het is nu dus alsof je zegt ‘de iPhone 13 Pro Max van €1300 is een heel betaalbare telefoon’. Ja, het kan duurder met Sony of die vouwbare telefoons, maar het is nog altijd een smak geld voor een hoop mensen.
Dat heb je toch altijd bij een nieuw product waar een ook gebruikt een serieuze optie is?

Ten tijde van de T-Ford had je ook nog geen gebruikte markt en moest iedereen nieuw kopen. Na jaren werd de gebruikte markt pas substantieel van aard.

De consumentenprijzen van nieuwe EV's zijn in Nederland tov ICE's super concurrerend (los of je kunt laden of niet). Over 4 jaar zal het aanbod significant stijgen en zal een EV wellicht even duur of goedkoper worden (aangezien ICE schaarser wordt) dan een ICE.
Maar bij de T-Ford ging het om vrij nieuwe techniek. Hier gaat het in de basis om techniek uit 1890. Maar zelfs als je dat stukje even weglaat, dan nog zijn moderne elektrische auto's al sinds de jaren 90 op de markt, met dank aan Californië.
Dat klopt, maar voor de massa is het pas sinds 2012 met de Model S op gang gekomen.

Dus als reactie op:
Maar dan nog blijft de aanschaf een probleem. Leuk dat laden goedkoper is dan tanken, maar als je niet zoveel geld hebt, dan is een auto van €9000 al een uitdaging, laat staan een van €44.000.

Dus dat het al in 1890 is ontwikkeld en een handjevol auto's tot 2012 zijn gemaakt, wilt niet zeggen dat er daarom goede occasions van 9.000 euro te vinden zijn. Inherent aan een groeiend marktaandeel, is dat de gebruikte markt nog een paar jaar achter loopt.

Op gaspedaal staan nu 179 Tesla Model 3's te koop.. terwijl er 40.332 op kenteken in Nederland staan. Een leasecontract duurt gemiddeld 4 jaar, dus binnen 4 jaar komen er veel meer gebruikte Model 3's op de markt.

(voor het beeld staan er 9.274 Volkswagen Golf op gaspedaal en zijn er 267.000 op kenteken, dus zo'n 3,4% staat te koop en bij de Model 3 is dag 0,4% dat te koop staat.)

Edit: ik lees dat je bedoelt 9.000 euro voor een nieuwe.. dan kan ik je uit de droom helpen dat je daar ook geen nieuwe ICE voor koopt. In NL zijn 0,3 miljoen auto's t/m 10k (cat prijs), 1,1 miljoen auto's tussen 10k en 15.000 euro en 3 miljoen tussen 15 en 30k. Mensen met een budget van 9.000 euro zijn dus altijd op de gebruikte markt aan het zoeken.

[Reactie gewijzigd door dangerousp op 18 oktober 2021 14:08]

Er zal dan ook vanuit de overheid meer gestimuleerd moeten worden op prijs verlichting. Denk aan het potje van aanschaf vergroten. Maar ook met het verstrekken van een 0% lening voor een EV.

Maak die EV even duur als dat een ICE maandelijks zou kosten. Dan maakt het voor de particulier kwa uitgave niets uit maar rijd deze wel in een EV.

Even ter verduidelijking (voorbeeld nummers om het principe te demonstreren):

Een ICE, nieuw, kost 15K. Een EV, nieuw kost 30K. Dat is een gat van 15K.
Stel die ICE kost nu maandelijks 300 euro. Een EV 150. Dan blijft daar een gat van 150 euro.

Bij maandelijkse kosten: denk aan wegenbelasting, afschrijving, onderhoud, verzekering, brandstof etc.

Nu komt de overheid met een regeling: wij betalen die auto wel voor je. Maar dat gat van 150 euro ga jij gebruiken om maandelijks de 0% lening terug te betalen.

Effect: de situatie voor de particulier veranderd niet. De maandelijke uitgaven zijn gelijk gebleven. Maar deze rijdt nu wel in een EV, de overheid krijgt dat geld na x jaren terug en er is weer een potentieel ICE voertuig van de weg af gehaald.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 18 oktober 2021 13:40]

Probleem is alleen dat je bij private lease/leningen aan bepaalde voorwaarden moet voldoen qua inkomen, dus er valt nog steeds een groep mensen buiten de boot. Maar het zal voor een deel van de mensen inderdaad wel een heel pak helpen. :)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 18 oktober 2021 12:02]

Ik zou ook niet een lease regeling bij een dealer / fabrikant willen aanraden. Maar ik zie hier echt de overheid als geld verstrekker om een hele bak met geld over te maken met de afspraak dat dit na 10 jaar terug is betaald.

Ook de overheid heeft baat aan Co2 reductie en is gebonden aan de rechtelijke uitspraken, koste wat het kost. Het is controversieel, maar dan kan je beter met geld gaan smijten en zo veel mogelijk mensen in een EV plaatsen dan dikke boetes voor je neus krijgen omdat je als overheid niet aan de afspraken houdt.

Verder overigens wel met je eens dat er iets gedaan moet worden aan de prijs. Tegelijk zijn nieuwe modellen zoals de Dacia full electric al te koop voor 18K. Tja dat zijn wel prijzen waar je wat mee kan.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 18 oktober 2021 12:09]

Die 18K lijkt er inderdaad al een heel stuk meer op, dus er zit duidelijk verbetering in.

Vraag me trouwens wel af aan wie de overheid dan zulke boetes zou moeten betalen áls ze zouden kiezen om dat te doen in plaats van die leningen. Ze kunnen toch moeilijk aan zichzelf betalen. :P

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 18 oktober 2021 12:13]

Haha dat zou wel een mooie zijn! :P

Volgens mij zal het geld eerder naar organisaties zoals Urgenda gaan. Urgenda zou dat geld hierna direct gebruiken om te doneren aan groene alternatieven, organisaties etc.

Op politiek niveau zal het (vermoed ik) de kas van Europa an-sich vullen gezien de afspraken en verdragen ook gemaakt zijn vanuit Europa en niet zozeer dat de Nederlandse staat ambities voor zichzelf heeft gemaakt.
Met een lening met hele lage rente zou dat ook nog wel kunnen werken. goed idee wel.
het verschil is trouwens wel iets kleiner.
bv KIA Niro dynamic line 30.760
KIA Niro Dynamic line 64kwh 39.990

de elektrische is trouwens wel een heel stuk rapper.
Een auto van €9000 is ook niet nieuw van de dealer maar tweedehands.
EV's die nu nieuw gekocht worden stromen vanzelf over 3 jaar de tweedehands markt op. Een 4 jaar oude Ionic koop je al voor 17k
Oké, €9000 misschien niet, maar voor €10.000 heb je de Hyundai i10 nieuw van de dealer.

En ja, tweedehands elektrische wagens kan, maar hoe goed zijn de accu's nog, zeker met de techniek van 4 jaar geleden?
Volgens mij is de vraag eerder of er überhaupt wel een accu bij zit bij de 2de hands EV's want van wat ik zo snel zie, in de kleinere/goedkopere klasse, zijn er behoorlijk veel excl. accu.
Gelukkig valt dit reuze mee! Het is en blijft een hardnekkig fabeltje dat nu nog blijft rond circuleren.

Natuurlijk heb je de kans om een loterij te winnen en een slecht accu pakket te krijgen. Maar die kans heb je ook met een ICE waarbij er mogelijk iets mis kan zijn met de motor, koeling etc. Dat zal je met alle auto's hebben :) Maar dat terzijde toevallig is dit filmpje nog geen week oud:

https://www.youtube.com/watch?v=xOFxTzwG3S4

Keurige Tesla model S, uit 2013 met 350K op de teller. Gelukkig nog een keurige accu status!

[Reactie gewijzigd door Yariva op 18 oktober 2021 15:04]

en @Flying Hawkic
Tuurlijk kan je auto's vinden die goedkoper zijn, maar die zijn ook om meerdere redenen zo goedkoop. Compleet kale uitvoering, micro-segment, kleiner, waardeloze stoelen. Gooi er een paar opties zoals airco en navigatie bij en je zit zo een paar duizend hoger. Kijk je wat er beschikbaar is, dan kost een VW Up met een beetje opties €18k, en een e-Up €26k (het verschil in wegenbelasting, brandstof en onderhoud heb je zo terugverdiend)

Op dit moment zijn de EV's gewoon C (Polo, Clio) / D (Golf, Megane) / E (Passat) segment auto's, omdat daar domweg het gros in rijdt, en met name, als lease-auto heeft.

Behalve de eerste generatie Zoë en Leaf (luchtgekoelde batterijen) is de kwaliteit enorm goed, eigenlijk overal fors beter dan verwacht.
Alsof je met een tweedehands brandstofmotor weet wat je koopt, daarbij heb je net zo goed verhalen van motoren die altijd koud vol doorgetrapt werden, koppeling al aan gort, remschijven na 80k km al helemaal op. Weet je nog die eerste VAG DSG-versnellingsbakken, wat een drama die waren?

Laat ik zo zeggen, tot nu toe, en elektrische wagens zijn er ondertussen al een jaar of 10, heb ik nog geen echte problemen gehoord, of die met een beetje voorbereiding te vinden waren.
en @Flying Hawkic
Tuurlijk kan je auto's vinden die goedkoper zijn, maar die zijn ook om meerdere redenen zo goedkoop. Compleet kale uitvoering, micro-segment, kleiner, waardeloze stoelen.
En voor aardig wat mensen is dat gewoon voldoende.
i10 begint bij € 13.595. en dan heb je een hele 67pk en geen airco :)
Zal wel per dealer verschillen dan, want ik heb hem bij een aantal dealers toch echt voor €10.xxx-€11.xxx zien staan. 67 pk is inderdaad niet veel, maar voor sommige mensen genoeg. En geen airco idem dito: je kunt de ramen opengooien.

Ik zou het zelf niet doen, maar ik snap wel dat sommige mensen met een nog beperkter budget dan ik dat doen.
Nou ik denk niet dat mensen nieuw nog een auto zonder airco kopen. Een lokkertje dus.
Bij de dealer zijn het wellicht licht gebruikte of showroom modellen.
Dan kan je een elektrische ook voor een paar k minder krijgen.

Het is niet gek voor het geld, maar het is ook heel wat anders dan een corsa-e oid. Zeg maar onvergelijkbaar.
Nou ik denk niet dat mensen nieuw nog een auto zonder airco kopen. Een lokkertje dus.
Ja hoor, ik ken mensen die een nieuwe auto zonder airco hebben gekocht. En ik lees het op internet ook wel.
Bij de dealer zijn het wellicht licht gebruikte of showroom modellen.
Nee, zijn gloednieuwe modellen, dus niet gebruikt, en ook geen showroommodellen.
ow ok. wel leuke korting dan.
Goed dat de keuze er dan is.
Er zij ook zat mensen (of zelfs veel meer) die dat wel kunnen betalen.
De middenklasse zal de energietransitie betalen daar is geen twijfel over.
Het gebruik ja, maar zo'n aanschafprijs is voor heel veel mensen niet op te brengen. Reguliere auto's zijn 2e hands nog wel betaalbaar, dat worden EVs nooit.

Denk even aan de bijstandsmoeder of iemand met een uitkering die op zoek is naar een baan en daarvoor een autootje heeft aangeschaft om de baangarantie door middel van mobiliteit te verhogen.

Voor 2000 euro heb je best een aardig autootje waar je nog jaren mee vooruit kan. Indien het echt moet, lukt je een klein betrouwbaar koekblik van 500 euro ook nog wel, waar je 5 jaar probleemloos mee kunt rijden. Dat gaat met EVs echt nooit gebeuren. Ja de "brandstof" is gunstiger, zeker op termijn (wanneer meer dan 50% van het wagenpark elektrisch is, zal dat zeker invloed hebben op beschikbaarheid en hogere prijzen van fossiele brandstoffen), maar de lat om er aan te beginnen is simpelweg te hoog.

En: autoprijzen gaan nooit dalen, ook de traditionele auto's worden elk jaar duurder. Waar je 5 jaar geleden nog een dikke middenklasser station met alles er op en eraan reedt voor 27000 euro, moet je daar nu ook minimaal 34000 euro voor neertellen.
Gebrek aan depreciatie betekent dat het dus goedkoper is een EV te rijden.

Want je verliest in de X jaar dat je hem rijdt minder geld.

Totale kosten zijn:
(Koopprijs+brandstof+onderhoud)-verkoopprijs.
Dat de totale kosten lager zijn in jouw voorbeeld is uiteraard helder.

Maar stel dat er een huis bestaat zonder verdere stookkosten, rioolrechten etc (dus lage maandelijkse lasten of liever: 0) en die kost 10 miljoen euro, dan koop jij die nu direct? Ik vermoed van niet, omdat je dat bedrag niet kunt ophoesten. Dat zelfde geld voor bijstandsmoeders met de aanschaf van EV.

[Reactie gewijzigd door PageFault op 19 oktober 2021 09:11]

Dit is dan ook de reden waarom de overheid hier een rol ik kan nemen als geld verstrekker zodat de maandelijkse uitgaven voor die bijstandsmoeder gelijk blijven maar zij wel in een EV kan rijden.
Iedere subsidie gaat gepaard met een onwenselijke prijsstijging. Daar zijn inmiddels legio voorbeelden van... Enige wat kan helpen is deze auto's op basis van sharing aan te bieden zodat je 'm via een app kan reserveren en afrekent per km gesponsord door de fabrikant en de gemeente ofzo.
Naast dat je het genoemde effect nu niet ziet (sterker nog fabrikanten zoals MG hebben acties gemaak dat er 4k van de prijs af gaat nu het subsidiepotje van de overheid op is) is dit ook helemaal niet mijn insteek. Kansloos met geld schuiven gaat niets helpen en brengt onze overheid in een risicovolle positie.

Ik doel meer op een constructie zoals hier beschreven: Yariva in 'video: Kia EV6 en Hyundai Ioniq 5 - 'Betaalbare' gamechangers met ...
Er zijn ook lease constructies.
Betaal je X per maand maar bespaart je meteen in brandstof etc.

Kan in veel gevallen netto even duur zijn als je oude barrel houden.
Maar dan wel met een nieuwere auto.
Ja dat ze te leasen zijn, zag ik ;) Private lease betaal je rond de 300 euro voor bijv. Seat Mii. Voor 540 euro heb je een 2e hands Toyota Starlet van 780 kg. In mijn provincie is dat 20 euro per maand aan wegenbelasting. Verzekering kun je ook voor een paar tientjes per maand. Af en toe nieuwe banden en jaarlijks een paar tientjes voor de APK en ik weet waar de bijstandsmoeder voor kiest op dit moment.

Vaak zijn die koekblikken er alleen maar voor de kleine stukjes, dus als madam 1 keer in de maand tankt, dan loont de EV nog niet.

Je rijdt wel in ouwe zooi.

Ik moet zeggen dat ik het prijsverschil tussen een klein EV waar je nauwelijks in past (Zoals de Mii) en de iets grotere bakken, zoals een Audi Q4 e-tron niet eens zo heel hoog vindt. Vaak gaat dat maar over 100 a 150 euro.
die afschrijving is nu zo laag omdat er nog veel fiscale voordelen aan tweedehands EV's hangen. Nu deze langzaam verdwijnen verwacht ik dat de afschrijving wat 'normaler' zal worden, maar wel minder snel dan een ICE, dit uiteraard vanwege minder onderdelen en minder slijtage.
Hangt er sterk vanaf hoe je dit bekijkt…

Ik ben met een Kia Niro naar Zuidwest Frankrijk gereden deze zomer. Elke 250km een snellaadbeurt van bijna 40 euro….. dat is duurder dan diesel rijden.
Dat was je een stuk goedkoper uit geweest met een Ionity-abonnement, want dan kost het € 0,35/kWh - hetzelfde tarief als een openbare laadpaal. Bij Tesla Supercharchers is het nog goedkoper. Maar serieus: je gaat toch niet vakantie als maatstaaf voor de verbruikskosten nemen he? Dat is zo scheef als het maar kan. Snelladen is voor de meeste dagelijkse ritten onnodig. Ik doe het +-eens per twee maanden en ik rij 35.000km per jaar.
Maar serieus: je gaat toch niet vakantie als maatstaaf voor de verbruikskosten nemen he?
En waarom niet? Ik heb een dikke vieze stink Passat met gepachte sjoemelsoftware en die rijdt 10.000 km per jaar waarvan 5000 voor 6 weken vakantie naar Italië. Noem mij maar gek maar het rijdt heerlijk met 240PK en een Fendt 475 van 1650kg. Met één tank naar Innsbruck. Maar idd een Niro zal je wel niet kopen voor 10000 kms per jaar.
Wat een fantastische link. Meesten zullen leasen en dan gaat het vooral om de netto bijjtelling.
@Yero, uit de berekening:
Benzineauto van 35.000, 8000km per jaar, restwaarde na 5 jaar: 8305
Lijkt me erg pessimistisch? Denk eerder rond de 16.000 (bron: ANWB koerslijst).

[Reactie gewijzigd door matthijst op 18 oktober 2021 12:36]

Je kunt alle waarden zelf aanpassen als je wilt. Er wordt standaard in de berekening uitgegaan van 20% afschrijving in plaats van 25% bij benzine/diesel. De restwaarde is niet per definitie de uiteindelijke verkoopprijs. Gezien de vraag-aanbod situatie en de beperkte slijtage van onderdelen zou het verschil in de praktijk nog wel groter kunnen worden (zie de Model 3 na 2,5 jaar).
Het scheelt veel ten opzichte van benzine of diesel en als je thuis kunt laden is het gat tot 4 x zo groot. Ik heb nu 2 auto's. Zelfs de Toyota hybride lust tegenwoordig € 13 per 100 km aan brandstof. De Ioniq 5 die ik in december krijg hoeft maar 22 kwh per 100 km. Dat is bij mij € 3,87 op nachtstroom. En de eerste 2 jaar nog geen wegenbelasting.

Mja, als je permanent aan de snellader staat wordt het een ander verhaal. Elke situatie is weer anders maar alleen als je nooit aan de slow charger of thuis kunt laden is het voordeel er niet. Maar dan nog is het niet duurder.
Tot nu toe ben ik met de rekentool na 10 jaar nog steeds goedkoper uit met een ICE. Ik zal wel weer een bijzondere consument zijn. Ik wacht rustig af tot het daadwerkelijk goedkoper gaat worden. Wel jammer dat je tegen die tijd waarschijnlijk gewoon wegenbelasting moet betalen, een stroomtarief van 0,35 cent en er gewoon BPM over wordt gerekend.
Elektrisch rijden is op dit moment alleen interessant als je dat zakelijk kan doen of zolang de belastingvoordelen van de overheid blijven gelden.
Wat dit laatste betreft hebben we helaas te maken met een zeer onbetrouwbare overheid.
een nieuwe EV kopen voor meer dan 40k is alleen interessant als je erop vertrouwt dat je de hele levensduur die belastingvoordelen houd. Ik geloof daar niet in.
https://www.autoweek.nl/a...-meestal-het-voordeligst/

Leaseplan heeft in ieder geval ook berekend wat het verschil is in kosten, en daar komt men ook tot de conclusie dat een EV goedkoper is als een ICE als je kijkt naar de TCO (Total Cost of Ownership).

Afhankelijk van welke leaseregeling je hebt zou het zelfs voordeliger kunnen zijn om je ICE leaseauto weg te doen en een EV te kopen. Bvb als je je leasebudget als looncomponent krijgt indien je niet de lease auto neemt.

Leasen lijkt voordeliger maar dat hoeft het niet altijd te zijn.

Edit:
De CEO van VW deelt iets soortgelijks op LinkedIn:

https://www.linkedin.com/...vity:6855812666389229569/

Hier laten ze ook zien dat een EV structureel goedkoper is dan een ICE. Let op, er staat ergens een typefout..De Enyaq is EUR183/mnd bij 20k km per jaar ipv 283.

[Reactie gewijzigd door Devian op 18 oktober 2021 14:59]

Ik rijd al jaren Tesla. Mijn verbruik is in die tijd 5km per Kwh. Tot nu toe betaalde ik gemiddeld 0.22 per Kwh.

20 kilometer (denk gemiddelde van diesel auto) kostte dus €0.88 over deze periode.
Dus jij rijdt aan €0.044 / km
Ik rij aan €0.094545 / km (benzine wagen 5.5 L / 100km aan huidige max pompprijs van 1,719 €/L in België).

Catalogusprijs van mijn leasewagen is €29.444 (al zou ik nooit een full option nemen als ik hem zelf zou kopen) en die zal ik even vergelijken met de €44.000 elektrische wagen.
Benzine wagen is een ruime €14.000 goedkoper.
Elektrische wagen is €0.05 / km goedkoper.

Ik rij 15.000 km/jaar dus is mijn benzine wagen aan brandstof €750 / jaar duurder.
Ontploffingsmotor is meer onderhoud dus laten we zeggen dat mijn benzinewagen €250 extra aan onderhoud kost per jaar (het zit wel een pak complexer in elkaar want met mijn ontploffingsmotor zal ik naar een niet vakgarage gaan terwijl voor mijn elektrische wagen een merk garage waarschijnlijk verplicht is want te complex).
Op dit moment (met de huidige elektriciteitsprijzen) betaal ik overigens (in België) €0.40 / kWh. In "normale tijden is het meer gelijkaardig aan de prijs van €0.22 / kWh (al is België iets duurder en eerder richting €0.25 / kWh).
Ik rij best wel milieuvriendelijk, ik weet niet of er zoveel mensen 5.5 L / 100km halen (wagen is qua grootte vergelijkbaar met Audi A3).

Op 14 jaar zal ik ongeveer break even draaien. Er zijn betere investeringen dan dit lijkt mij.
Hier is wel iedere situatie uniek. Heb je zonnepanelen en/of veel km rijden per jaar zal een positief effect hebben op de terugverdientijd van de elektrische wagen.
Moet je veel gebruik maken van best wel dure publieke laadpalen (of erger, je kan gewoon niet thuis opladen) dan is volgens mij de terugverdientijd van de elektrische wagen nog steeds onbereikbaar.

Dit is overigens nog met de denkwijze dat ik een budget heb van €30.000 voor een wagen. Ik weet niet wat een gemiddeld gezin over heeft aan een nieuwe wagen maar ik denk dat dit misschien eerder richting €20.000 tot €25.000 gaat.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 18 oktober 2021 10:29]

Prima die berekening maar dit gaat alleen op als je appels met appels vergelijkt en niet met peren. Deze elektrische auto van 44k is een hele andere auto dan een benzine auto van 30k (segment/opties e.d.). Dus daarmee is de hele berekening al scheef. Ik begrijp overigens wel helemaal wat je wil zeggen maar dan kijk ik ernaar als particulier rijder. In de lease snap ben ik het dan niet met je eens. Auto's in hetzelfde segment benzine vs elektrische zal voor de lease elektrisch altijd goedkoper zijn (nu nog). Ik zelf heb een lease auto dus voor mij was elektrisch rijden een no brainer gezien ik niet elke dag 300 km hoef te rijden maar particulier had ik nu echt nog niet voor een elektrische auto gekozen.

[Reactie gewijzigd door thisisjazz op 18 oktober 2021 11:20]

Ik begrijp je redenering, maar het is natuurlijk wel een zeer complexe vergelijking. De wagens zijn niet "exact" vergelijkbaar. De Kia is natuurlijk krachtiger en net iets ruimer als mijn huidige wagen maar het zijn beide dingen die ik niet nodig heb. Ik heb nu wel een full option, dus open dak, zetel verwarming, lederen interieur, lane assist, verkeersbord detectie,... terwijl sommige van die opties niet in de basis Kia versie zitten.
Bouwkwaliteit denk ik is wel gelijkaardig.

Overigens, de grotere versie van mijn wagen was een meerprijs van €1.000 (dan was mijn wagen ter grootte van een een VW Passat break).

Maar finaal is mijn vergelijking wel hoe mensen gaan vergelijken.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 18 oktober 2021 11:03]

Dan zijn dit ook niet de juiste auto's om het mee te vergelijken. Je hebt het over een budget van 30.000 euro, dan zit je in het segment van een Golf 1.0 TSI te kijken (C-segment), de Polo zit daaronder, tussen de 20/25.000 euro. Die moet je dan weer vergelijken met een e-208 of Corsa-e, van om en nabij de 28/30.000 euro. Dit is in Nederland, waar per gram CO2 een boete BPM betaald wordt en waar onzuinige auto's (met name SUV's = groot frontaal oppervlak) behoorlijk bestraft worden en een EV versie niet.

Auto's zijn anno 2021 erg prijzig en je gaat niet meer voor 10.000 euro een nieuwe, degelijke auto kunnen rijden.
Maak die zelfde berekening eens met een Dacia Spring of een Volkswagen ID.3? Houd er ook rekening mee dat je geen wegenbelasting betaald. Voor de meeste auto's ligt dit zo rond de 62 a 82 euro per kwartaal, vrij lage kosten alsnog maar kosten die een EV (nog) niet heeft. Misschien verwaarloosbaar daardoor ook.

Een ID.3 heeft bijvoorbeeld, voor 33.490 euro
- Lane Assist
- Adaptive Cruise Control
- Navigatiesysteem Discover Pro
- Parkeersensoren voor en achter
- Koplampverlichting LED
- Automatische airconditioning.

Jou vergelijking klopt niet geheel omdat je die vergelijking ook kan trekken tussen een dure EV, zoals de Posche Taycan en de ID.3. Dat is niet hoe mensen vergelijken.

Mensen hebben een budget en kijken wat ze kunnen krijgen voor dat geld. als er auto's zijn die meer dan Xbedrag zijn wordt dan niet eens bekeken laat staan dat ze gaan rekeken over de kosten per maand/kwartaal.
Maar ook als je kijkt naar appels met appels, is elektrisch substantieel duurder in aanschaf prijs. Ik zat toevallig naar de elektrische versie van Peugeot 2008 te kijken, en daar zit bij gelijke uitrusting ongeveer een verschil van ruim 7.000 euro tussen benzine en elektrisch. Dit is na een prijsdaling van de elektrische variant heb ik begrepen.

Lang niet zo'n groot verschil als hierboven, met 15.000 euro, maar als ik dan dezelfde berekening zou volgen, zou het i.p.v. 14 jaar, zo'n 7 jaar terugverdien tijd betreffen. Nog steeds fors.

Dat gezegd hebbende is prijs natuurlijk niet de enige reden om voor benzine of elektrisch te kiezen, maar ik gok dat voor de lagere segmenten dit wel belangrijker is. De meeste mensen rijden niet eens een auto van 29.000 gok ik.
Je moet ook nog het verschil in wegenbelasting meenemen. Voor een EV betaal je (nu nog) minder wegenbelasting.

Ikzelf ben een e-208 aan het overwegen met private lease. Het maandbedrag van de EV versie is vergelijkbaar / gelijk met die van de benzineversie. De brandstofkosten zullen lager uitvallen, dus per saldo is de EV met private lease voordeliger. Daarnaast heeft elektrisch rijden nog meer voordelen:
- beter voor het milieu
- rijdt een stuk fijner (ik heb zakelijk al 4 jaar Tesla gereden en rij nu de electrische XC40)
- niet meer tanken (ik kan op mijn oprit opladen)
De voordelen ben ik het helemaal mee eens, maar die komen voor de gemiddelde consument pas aan de orde als de prijs te betalen is. Terecht of niet, prijs zal bijna altijd de doorslag geven, milieu staat ergens op plekje 25...

Enne...oprit? Dat is ook niet voor iedereen weggelegd he ;)
Heb als particulier wel degelijk voor een EV gekozen. Met de lagere onderhoudskosten en met thuis goedkoop laden een absolute aanrader. Zeker als je veel km's maakt voor het werk.
Hele andere variabelen.

In Nederland kost een KW/u 24 cent. We krijgen in Nederland ook elk jaar een korting op de energiebelasting van 460 euro. Vanaf 1 jan 2022 zal de belasting op stroom worden verlaagd ter compensatie van de (overall) stijgende energieprijzen.

Bovendien betalen we in Nederland langs de snelweg 2.10 euro per liter benzine. Dit zou zomaar eens snel duurder uit kunnen vallen de komende jaren.

Ander effect wat zorgt voor een waarschijnlijk goede tweedehandswaarde van EV's is dat de extra belasting die we hier heffen op nieuwe auto's (BPM) nu niet wordt toegepast op EV's. Als dat wel het geval was dan was een model 3 niet 60K maar 80K in Nederland. (want eerst BPM en dan + BTW).

Het is niet ondenkbaar dat ergens de komende jaren weer voorzichtig BPM wordt toegepast op nieuwe EV's waardoor deze flink duurder worden wat gunstig zal zijn voor de dan tweedehandsprijzen van huidige EV's.

[Reactie gewijzigd door procyon op 18 oktober 2021 10:44]

Zit achter paywall, maar titel zegt al veel: https://www.standaard.be/cnt/dmf20211014_97717539

Stukje uit het artikel:
In België kost een elektrische wagen uit het middensegment (D1, met modellen als Volkswagen Passat, Opel Insignia of Peugeot 508) gemiddeld 820 euro per maand, terwijl dat voor een diesel 939 euro is en voor een benzine 979 euro. Een plug-inhybride in die klasse (die een stopcontact heeft, maar ook een verbrandingsmotor) kost 1.117 euro per maand.
Hetzelfde geldt voor een klasse hoger (D2, met modellen als Audi A4 of BMW 3), waar een elektrisch model (gemiddeld 905 euro per maand), goedkoper is dan een diesel (1.039 euro), benzine (1.014 euro) of plug-inhybride (1.093 euro). Een elektrische Volkswagen ID.3 troeft in ons land zijn tegenhangers (de populaire Volkswagen Golf) op diesel en benzine af, blijkt uit de analyse.
Leaseplan wil volgens mij een duurzame vloot, omdat hier ook vraag naar is vanuit de bedrijven dus dan is een dergelijk artikel gunstig: waarheid of niet. Het is in mijn ogen een beetje een "wij van wc-eend"-artikel (maar ik kan de onderbouwing niet zien door de paywall). Hoewel ik hoop dat ze gelijk hebben denk ik dat niet dat een EV (in gelijke klasse) goedkoper is zonder daarvoor een solide berekening te zien. Zeker niet in klasses met zeer beperkte keuzes (bijv. station wagons).En ook leasewagens gaan daar denk ik last van hebben door de nieuwe bijtellingsregels volgend jaar (6% korting op de basis van je auto, maar voor de rest de volle mep betalen: ook voor "betaalbare" modellen van 44K door de grens van 35K).

[Reactie gewijzigd door Xirt op 18 oktober 2021 11:20]

In België is de fiscale aftrekbaarheid voor elektrische wagens veel hoger dan voor ICE.
Daarbovenop is de VAA (wat je als werknemer betaalt) veel lager voor elektrische wagens.
En zo zijn er nog wel belastingsvoordelen.

Artikels is wel gebaseerd op leasecontracten, niet privé-aankoop.
Dat verklaart een hoop, want het zou best wel eens kunnen zijn dat eerdere berekeningen / beredeneringen op deze pagina vanuit een Nederlands perspectief zijn gemaakt. Hier (in Nederland dus) is het belastingsvoordeel van elektrische auto's langzamerhand afgebouwd tot een niveau waarbij een benzine-auto (fiscaal) aantrekkelijker kan zijn voor de berijder.
Voor Nederland, volgens het artikel:
B1-segment (vb: Corsa): elektrisch & benzine even duur
C1-segment (vb: Astra): elektrisch goedkoper
D1-segment (vb: BMW 3): elektrisch goedkoper

Leasing, 4j, 30000 km/jaar.
Niet om het 1 of ander, maar vergelijk wel even wat betere appels met appels. Voor 30.000 euro ga je in Nederland geen auto vinden ter grootte van de Model3, EV6 of Ioniq5. Dit is echt een auto ter grootte van een Passat/Tiguan. Die kosten met een vergelijkbare uitrusting, 150pk en een automaat ook rond de 40/45.000 euro.

Een ID.3 met 58kWh accu (2e optie) is in prijs in Nederland ongeveer de prijs van een Golf (1.5 TSI DSG) vanaf 35.000 euro! De 77kWh versie kost 5.000 euro meer.

Dus het is super duur en zeker niet voor iedereen weggelegd.. maar alle auto's zijn nu super duur..
Binnenkort zijn EVs gewoon goedkoper dan de traditionele ICE wagens. We zijn de "early adopters" periode voorbij, maar laat ons zeggen dat het nog niet voor iedereen toegankelijk is, tenzij je voldoende hebt met een Renault Zoe of een Citroen Ami.

De personen die nu de investering maken kunnen, naast het onderhoud, nog wat geld besparen op de elektriciteit, maar dat gaat ook geen 10 jaar meer duren. De omschakeling is ingezet en het verlies aan accijnzen op brandstof gaar ergens gerecupereerd moeten worden.

Hier in België gaan de bedrijfswagen elektrisch worden. Na de lease gaan er een hoop tweedehandswagens op de markt komen, waardoor ze meer toegankelijk worden voor gewone gezinnen.

Een auto is nooit een goeie investering, maar ik zal elektrisch gaan omwille van de uitstoot.

Overigens zie ik niet in hoe, persoonlijke, zonnepanelen een positief effect kunnen hebben op de terugverdientijd. Je auto zal, zeker in de winter, maar een beperkt aantal uren kunnen opladen. Extra storage aanschaffen thuis is nu ook nog veel te duur, maar we gaan er wel komen.

Voorlopig zal het afhangen van de werkgevers. Ik kan op het werk gratis laden aan 3kW (als ik vroeg genoeg ben), en moet maar een beperkt aantal km afleggen. Dit is dus niet echt handig voor iemand die 200km per dag woon/werkverkeer heeft, gemiddeld is dit in België echter 46km. Ik vermoed dat ik per week wel een volle batterij zou kunnen krijgen op het werk, wat handig is, aangezien ik thuis moeilijk kan laden, wegens geen garage. Op zich zou dit de tankkaart wel eens kunnen vervangen.

We zijn er in ieder geval niet klaar voor om tegen volgend jaar iedereen elektrisch te laten rijden, maar dat het er komt is gewoon onvermijdelijk.
Waarom zonnepanelen toch kunnen bijdragen aan de terugverdientijd is dat we momenteel nog mogen salderen in Nederland.
Dus overproductie (teruglevering) in de zomer en het extra verbruik in de winter, streep je op jaarbasis tegen elkaar weg en betaal je alleen het verschil bij.

Dit gaat straks veranderen. Dan betaal je het verbruik in de winter gewoon voor normale tarieven (20~26 cent) maar krijg je voor je overproductie in de zomer maar een fractie (6~7 cent per kW/h) verrekend op de jaarafrekening

Het loont dan veel meer om je auto op te laden dan het te 'verkopen' voor 6/7 cent per kW/h).
Wil je de beste vergelijking, ga dan even bij leasemaatschapijen kijken naar het verschil tussen ICE en EV en je zal merken dat de EV stilaan in de buurt komt van een ICE in bepaalde segmenten en in enkele luxesegmenten er zelfs al onder duikt. En dat zijn de prijzen die een goed beeld vormen omdat zij werken met vaste investeringstermijnen en een goed ingeschatte restwaarde.
Ook voor een EV hoef je niet naar de merkgarage en kan je de slijtage gevoelige onderdelen gewoon zelf doen. Youtube staat er vol mee.

Allereerst moet het uitgangspunt gelijk zijn.

Een Model 3 LR van 60.000 euro vergeleken met
BMW 3 van 54.000 euro (ongeveer gelijkwaardige auto's)

Nu is onderhoud een lastige om te berekenen Wel is het duidelijk dat gas het duurst is, daarna benzine en daarna elektrisch.

ANWB: ANWB heeft een berekening vrijgegeven, welke aangeeft dat een kleine auto gemiddeld €0,31 kost per gereden KM, een kleine middenklasser €0,43 en een normale middenklasse auto €0,49. Deze berekening zegt ons niet zoveel. Het zijn gemiddelden.
en: https://www.businessinsid...ank-uit-de-gratie-530653/
https://www.nibud.nl/consumenten/wat-kost-een-auto/
https://teslafacts.nl/mod...20S%20kost%202.500%20euro.

Nu rijden we 40.000 km per jaar voor 4 jaar: + wegenbelasting (4 kwartalen * 4 jaar)

Gas

kosten brandstof : 0,07 ct/km -> 2800 euro 4 jaar: 11200 euro
wegen belasting :16*360 euro = 5760 euro
onderhoud: 1700 euro/ jaar *4 = 6800

Afschrijving (autotrack): BMW 3 2016 met 116000km --> 18.900 euro voor benzine... voor LPG is dat dan eerder 15000 euro (er is geen voorbeeld, maar wel veel waarschuwingen op het internet) Afschrijving - 39000 euro

Totale kosten LPG auto na 4 jaar => 62.760 euro

Benzine
kosten brandstof: 0,14 ct/km -> 5600 euro 4 jaar: 22400 euro
Wegenbelasting: 16* 180 euro = 2880 euro
Onderhoud: 1569 euro/maand * 4 jaar = 6276 euro
Afschrijving (autotrack): BMW 3 2016 met 116000km --> 18.900 euro Afschrijving = 35100 euro

Totale kosten Benzine auto na 4 jaar => 66.656 euro


EV

Electricity kosten 0,04 ct/km -> 1600 euro 4 jaar : 6400 euro
Wegenbelasting: -
Onderhoud : 1000 euro * 4 = 4000 euro
Afschrijvng: er is nog geen Model 3 van 4 jaar oud en hoewel deze veel meer waardevast is, nemen we de model S als uitgangspunt (in van ICE)

Model S nieuw 92700 euro nu 47000 euro: afschrijving = 45.700 euro

Totale kosten EV auto na 4 jaar => 55.500 euro Berekend met een Model S! Met een model 3 is deze nog beter.

Conclusie:
Na 4 jaar EV rijden ben je voor een middenklasse auto meer dan 7000 euro goedkoper uit dan LPG.

[Reactie gewijzigd door ItIsTheRock op 18 oktober 2021 12:59]

Ik heb het even in een datasheet gedraaid voor je. Speel zelf gerust eens met de parameters en merk dat je best veel auto kunt kopen om een gelijke TCO te krijgen na x jaar.

https://iserv.nl/files/pi...wbpi=111&aspi=25&ohpi=400
Mooi gedaan, complimenten.

Qua afschrijving. Deze is bijzonder laag tov zijn ICE broertjes. (hieronder bijvoorbeeld een Audi A4 vs Tesla model 3)

Goedkoopste Audi A4 uit 2019 met 50k KM.
https://www.autotrader.nl...02-45f0-b43b-fc66c85cc91d

Nieuwprijs 47K, huidige prijs 28K. Afschrijving 40%.
https://www.autoweek.nl/kentekencheck/L-198-NV/

Goedkoopste Model 3 uit 2019 met 41K KM.
https://www.autotrader.nl...f2-4916-b305-dd0b124e6a17

Nieuwprijs 51K, huidige prijs 46K, Afschrijving 10%
https://www.autoweek.nl/kentekencheck/N-058-GX/

[Reactie gewijzigd door procyon op 18 oktober 2021 12:53]

Ik haal gewoon 6 km per kw en in de zomer zelfs 7km. uitgerekent maar 66 cent per 18 km.
In verhouding zal een ice 1 lter benzine verbruiken a 1,90. Diesel 1,70.
Dan niet vergeten dat je met een EV t/m 2025 geen wegenbelasting betaald.

[Reactie gewijzigd door Franky205 op 18 oktober 2021 14:36]

En jij denkt dat ik het verzonnen heb ?
Ik zeg alleen dat hij met zijn eigen diesel auto 100 pond minder kwijt zou zijn ( in Engeland weet niet de prijzen daar en jij blijkbaar ook niet)
Ik zeg alleen wat ik gezien heb (maar daar kunnen de groene wannabee niet zo goed tegen blijkbaar)
Zo'n dikke kar als diesel rijdt geen 1op20. misschien de nieuwste BMW, maar 1x gas geven en 1op18 is ook al heel wat. Helemaal niet als het een diesel is met een beetje meer power dan 200Pk.
Het is maar wat je betaalbaar noemt €44.000
Ik heb geen auto van de zaak, dus heb ik de Ionic 5 eens door de private lease calculator van de dealer site getrokken. Als ik uit ga van het instap model, met enkel het grote 73 kWh accupakket en verder alles standaard, kom ik al uit op € 681 per maand. In mijn specifieke geval komt daar nog eens 100 euro per maand bij omdat ik ruim het dubbele rijd van de toegestane 10.000 km/jaar. Tel daarbij 'klein onderhoud' op (wasstraat e.d.) kom ik uit op een totaal van ca. 800 euro.

Ter vergelijking: ik rij nu in een tweedehands auto (bj. 2007), op benzine (Super 98 E5) met een verbruik van 1:14 @ 22.000 km/jaar. Deze auto kost mij, incl. afschrijving, onderhoud, verzekering en belasting ca. 550 euro per maand.

Conclusie: ik zie mezelf die stap ook nog niet heel snel maken.
Je kan eigenlijk alleen maar vergelijken met een nieuwe auto kopen.
Ik vind het verschil eigenlijk nog wel meevallen.
Je vergelijkt een 14 jaar oude auto met een gloednieuwe.

Vergelijk deze dan met een lease Tucson automaat: kom je op € 660,02 voor 20k km.

De Ionic 5 komt op € 751,95, met het grote accupakket, voor dezelfde 20k km. Dan heb je een grotere, snellere auto.

Voor die 90 euro verschil kun je niet zo heel veel tanken.
De vraag is daarnaast in hoeverre de Europese energiemarkt de extra vraag naar elektriciteit op korte termijn niet noodgedwongen moet opvangen met gas- en steenkoolcentrales. Dan verlies je ook het ecologische aspect van de vergelijking.
Zelfs op kolen en gas voorkomt een EV CO2 uitstoot ivm een fossiele auto. En dan is er nog het aspect van het voorkomen van lokale luchtvervuiling.

Om alle NL auto's te vervangen is uiteindelijk 20% meer elektriciteit nodig. Dat valt best mee. En dat is dus pas wanneer alle bestaande fossiele auto's zijn vervangen. Dat zal pas ergens tussen 2035 en 2045 het geval zijn.
Je gaat toch niet een korte termijn-overweging als uitgangspunt nemen voor een heel autoleven? Bovendien, heb je wel een berekend hoe een EV er uit komt op basis van een grijze energiemix met gas en (helaas tot 2030 nog) kolen? Dat is al meermaals gedaan. Ook dan is het ecologisch een vooruitgang, met als primaire reden dat een EV efficiënter is (lees: veel minder energie verbruikt). Bovendien, zelfs als gas en kolen tijdelijk stijgt, zal het aandeel duurzame energie in 2030 nog veel beter zijn dan nu (en nu is het al veel beter dan vijf jaar geleden). Oftewel, de ecologische footprint wordt ieder jaar kleiner. Dat kun je van een benzine- of dieselauto niet zeggen.
100 pond per dag week maand ? Linkje naar test?
Maar het unieke is dat dit de auto in theorie ook geschikt maakt voor Vehicle-to-Grid, wat in de nabije toekomst interessant kan zijn, bijvoorbeeld door overdag overtollige stroom van je zonnepanelen op te slaan en dit als het donker is te gebruiken.
Is dit niet V2H?
V2H is overigens imo veel interessanter dan V2G
Nee, wat ze omschrijven is V2G. Bij V2G gebruik je de wagen als thuisbatterij. Overtollige productie van zonnepanelen kan je opslaan in de wagen (als die niet 100% geladen is) en gebruiken wanneer de vraag in huis groter is dan wat de pannelen nog opleveren. Hiervoor heb je een thuislader nodig die met je elektriciteitsmeter kan praten en kan nagaan of je netto stroom afneemt van het net of injecteert op het net en die kan praten met de wagen omdat je ook limieten wenst te stellen tot hoe ver deze mag ontladen.

Bij V2H of vehicle to home heb je een vergelijkbaar iets, maar ben je ook in staat om bij stroomuitval je woning van energie te blijven voorzien. Hiervoor moet je lader wat extra dingen kunnen. Deze moet namelijk de stroom naar het net kunnen onderbreken. Doe je dat niet ga je proberen vanuit je woning heel de wijk van stroom te voorzien, iets waar je wagen niet voor gemaakt is en mogelijks zelfs gevaarlijk is als men de spanning net verwijderd heeft voor het oplossen van een storing. Daarnaast moet de wagen in staat zijn om spanning te leveren zonder dat deze zich moet synchroniseren met het net, en dat is een tweede reden waarom je de spanning naar het net moet onderbreken wanneer je V2H gebruikt.
Ik zit hier toevallig gister over te denken nadat ik een (amerikaanse )reclame zag over een auto met V2H.

Aangezien dat in Nederland een omvormer van je zonnepanelen moet uitschakelen als hij geen werkend net detecteert zal V2H in Nederland ook niet mogen.

Dit is zodat brandweermannen, monteurs etc zeker weten dat een kabel stroomloos is.
In de basis kan het wel vziw. Maar je moet dus automatisch een onderbreking realiseren met het net wanneer het net spanningsloos valt en je zal aan de buitenkant van je woning een noodlastschijfer moeten voorzien waarmee bijv. de brandweer de stroomvoorziening naar de woning weer kan onderbreken.

Uiteindelijk is dit maar 1 van vele vormen van noodstroomvoorziening
Bedankt voor de toelichting: zeer interessant!

V2H: moet de lader de stroom naar het net onderbreken?
Ik zou verwachten dat dat een apart toestel is tussen de meter en de verdeelkast die met de lader kan communiceren om de stroom te kunnen onderbreken.
Heb je links naar meer informatie daarover of voorbeelden van laders die V2G of V2H kunnen doen?
Waarom onderbreken. Levert gewoon stroom terug het net in. Meter loopt terug als het ware. Salveringsregels houden wel in dat je niet meer terug mag geven dan je gebruikt.
Zijn overigens tig laad en oplaad strategieën in een offgrid, tiedgrid systeem
Waarom onderbreken. Levert gewoon stroom terug het net in.
Volgens mij heeft @Blokker_1999 dat al uitgelegd:
Doe je dat niet ga je proberen vanuit je woning heel de wijk van stroom te voorzien, iets waar je wagen niet voor gemaakt is en mogelijks zelfs gevaarlijk is als men de spanning net verwijderd heeft voor het oplossen van een storing.
Mat andere woorden: als de stroom in jouw woonwijk is uitgevallen dan kan jouw auto wellicht genoeg energie leveren om jouw huishouden draaiende te houden, maar gegarandeerd niet energie genoeg leveren voor de hele wijk.
Inderdaad, onlangs kreeg ik brief dat men werken ging uitvoeren aan het net, met de vraag of zonnepanelen uitgeschakeld konden worden.
In de meeste gevallen gaan die zonnepanelen niets leveren als er geen stroom is, maar toch.
Hoe werkt dit dan met een publieke laadpaal?

Ik vermoed dat dit alleen maar V2G is? Zou echt geweldig zijn als dit in grote steden snel gaat lopen.
Momenteel is blijkbaar enkel Chademo gecertifieerd voor V2G.
https://thedriven.io/2020...cs-electric-car-charging/
Je hebt (gelukkig) niet zoveel wagens die deze standaard gebruiken, wegens vrij traag om te laden.

Ik was voorstander van V2G, maar het zou ook zo een 70 jaar duren om de investering terug te verdienen door de stroomverliezen.
https://www.youtube.com/watch?v=teEYmK1NJcA

Deze auto's hebben dus eerder V2L, met beperkte mogelijkheden. Bij het testen merkte Bjorn Nyland ook dat je de stopcontacten intern niet kon gebruiken als de wagen aan het laden was.
De investering van V2G moet echt niet lang duren. De vermogenelektronica zit uiteindelijk in de wagen ingebouwd en je hebt een kleine meerkost voor de laadinstallatie, zeker als het om massaproductie gaat. Ik ben nu niet in staat om het filmpje te kijken, maar het zou mij extreem verbazen.

Als je thuis aan het laden bent zal het zeker niet werken, de inverter kan dan niet gebruikt worden om een wisselspanning op te wekken, die is te druk bezig met de inkomende wisselspanning om te zetten in gelijkspanning voor de batterij. Bij het snelladen kan ik me inbeelden dat het vermogen ook langs de inverter gaat ondanks dat het in essentie een DC-DC process is waarbij de snellader zelf de stroom en spanning regelt.
De vraag is of je de investering moet terugverdienen puur door het terugvoeren van eigen opgewekt vermogen. Misschien ligt de meerwaarde wel in grid shaving en heeft de netbeheerder daar significant geld voor over. Ik bedoel: ze betalen grote exploitanten van PV ook om de installatie uit te zetten. Waarom zouden ze V2G gebruikers niet ook goed betalen voor shaving?
Nee, je definities zijn volgens mij niet juist:

Wat je bij V2G omschrijft is 'slim opladen'.

Bij V2G gaat het juist ook om terugleveren, waarbij de elektriciteit ook weer op het stroomnet terugkomt. Dit kan via een huisaansluiting, maar ook via een openbaar laadpunt.

V2H is Vehicle to Home, een mogelijkheid om stroom aan het huis te leveren. Dit is eigenlijk het inzetten van de auto als thuisbatterij.
Ah, what's in a name ;) Het voorbeeld is leuk als jouw wagen thuis staat maar wat als je gaan werken bent? Dan wil je laden wanneer het goedkoopst is en dan heb je het grid sowieso nodig. :)

[Reactie gewijzigd door D-Three op 18 oktober 2021 08:37]

Heel veel. Bij V2L kun je alleen een standalone load eraan hangen, bij V2L moet je synchroniseren met het openbare net en komt er een hele batterij (badabing…) aan veiligheidsmaatregel om de hoek om de thuisinstallatie en het openbare net te beschermen.
Die sync met het net is relatief eenvoudig toe te passen omdat je van een gelijkspanning vertrekt. Doen omvormers van zonnepanelen ook al jaren. Dat was wel iets anders in de tijd dat je een generator moest synchroniseren om de fases in lijn te krijgen.
Ach, in tijden dat we raketten naar Mars sturen is de rest peanuts natuurlijk. Maar mijn punt was dat V2L en V2H/V2G fundamenteel anders zijn en andere eisen stellen aan de installatie in de auto. Je kunt niet zomaar een V2L met een stekker in je huisinstallatie steken...
Het goedkoopst laden is natuurlijk bij de baas inpluggen, naar huis rijden en thuis met V2G de stroom uit je batterij gebruiken en/of terugleveren aan het net. De volgende ochtend sta je weer bijna leeg bij de baas te laden :o
V2L = Vehicle to load, je kunt er bv. een stofzuiger op aansluiten (of een andere auto mee opladen)
V2G = Vehicle to grid, de auto is geschikt om terug te leveren aan het net (dus als tijdelijke opslag ter compensatie van je zonnepanelen etc.)
Zaterdag de ev6 gezien bij de dealer. Erg mooie wagen, maar met drie kids helaas te klein. De kofferbakruimte viel ook tegen. Voor ons is het wachten op een slagschip maar dan elektrisch, mooi hoeft deze niet te zijn.

Als een auto niet alleen voor praktisch gebruik zou hoeven te zijn dan zou de ev6 m zijn! Er stond toevallig een tesla 3 naast geparkeerd en wat is dat dan een platgeslagen auto om te zien, met te grote voorruit en opgebouwd uit goedkope materialen, dan zie je gelijk waarom tesla hier last van gaat krijgen.
Precies dit. Voor 3 kids absoluut niet toereikend. Je hoeft niet eens te gaan kijken. Het zijn echte 4persoons autootjes. Het kinderstoeltje paste niet eens tussen de gordelpunten. Hoe kan zo’n brede auto binnen kleiner zijn dan een 5008?

Verder vind ik betaalbaar ook het oprekken van het begrip. Als particulier moet je toch flink investeren in milieubewust willen rijden…
Verder vind ik betaalbaar ook het oprekken van het begrip. Als particulier moet je toch flink investeren in milieubewust willen rijden…
Ik verbaas me al lang over hoe EV als financieel vergelijkbaar wordt neergezet t.o.v. ICE.
Kosten van een auto bestaan uit 5 componenten:
 • Afschrijving
 • Energiekosten
 • MRB (wegenbelasting)
 • Onderhoud
 • Verzekering
Uitgaande van dat je gemiddeld 15.000km per jaar rijdt, dan mag je er van uitgaan dat een compacte tot middenklasse auto zonder afschrijving tussen de €200 en €400 per maand kost.
Stel dat je een auto nieuw koopt voor €30.000 en je rijdt er 10 jaar in en schrijft 90% af (ik weet niet hoe precies dat is, maar ik gok dat de werkelijkheid hier niet heel ver van af zit). Dan schrijf je netto per maan €225 af. Dat is meer dan de helft van de rest van de kosten.
Een auto schrijft niet lineair af. Stel je koopt de auto tweedehands, 5 jaar oud voor 40% van de waarde en je rijdt er 5 jaar mee rond. Dan schrijf je €150 per maand af. Ook dat zal niet heel nauwkeurig zijn, maar het zal eerder €25 per maand verschillen dan €50 per maand.

Als je dan naar EV's kijkt, dan zie je hoge aanschafprijzen. Als ik een redelijk eenvoudige uitvoering van de EV6 vergelijk met een Ceed, dan betaal je €20.000 meer voor elektrisch rijden. De Ceed kost (excl afschrijving zo'n €300 in de maand, de EV6 €150 als je "gratis" thuis kan laden (daar moet je ook voor investeren). Dan zou je na 11 jaar quitte spelen met de EV6, mits je dus 100% gratis kan laden.

Dan zijn er een aantal onzekere factoren: MRB: die is er nog niet voor EV's, maar die zal er wel gaan komen. Daarnaast is snelladen asociaal duur. Laadsnelheid is de achilleshiel bij EV's (ik heb me voorgenomen dat ik pas naar EV ga als ik 100 échte kilometers kan laden in 5 minuten) en de snelste laders zijn al een factor 3 duurder dan de goedkope laders. Stel je voor dat je €5~€6 voor een liter euro95 zou moeten betalen ...

Plus EV's lijken vaak financieel aantrekkelijk doordat er voordelen gegeven worden. Korting op MRB, korting op BPM, subsidies op tweedehands auto's. Maar uiteindelijk betalen we dat ook.
Voorlopig is het allemaal niet zo spannend. EV's zijn voorlopig niet echt goedkoop als je vergelijkt met tweedehands ICE auto's en de voordelen zijn feitelijk sigaren uit eigen doos, al zal het voor individuen wel voordelig uitpakken.
Als ik zie hoe snel de ontwikkelingen (bijvoorbeeld qua laadsnelheid, bereik) gaan bij EV's, dan worden modellen al snel technisch voorbijgestreefd en dat heeft misschien ook wel effect op de restwaarde.

Overschakelen naar elektrisch rijden is trouwens wel een positieve ontwikkeling. Qua milieu is het wat beter (maar pak liever vaker de fiets, dat levert bijvoorbeeld veel meer op), maar de onafhankelijk van andere landen qua brandstoffen is in mijn optiek een groot voordeel. We zien nu bijvoorbeeld wat de gasprijzen voor effect hebben. Hoe eerder andere landen minder onze energieprijzen bepalen, hoe beter.
Prima berekening voor de gemiddelde Nederlander. Dat is dan ook totaal niet de doelgroep voor een auto vanaf 45k, waarbij je eigenlijk al de 52k versie wil vanwege de accu.

Als je 15.000km per jaar rijdt, kan het zeker niet uit. Maar verdubbel dat eens, of verdriedubbel. Ik ken genoeg mensen die 60k per jaar rijden. 8000 euro aan benzinekosten bij 1 op 15 tov 2750* aan stroomkosten bij een gemiddelde EV bij 24ct/kwh. Neem daarin het voordeel voor de bijtelling mee en je komt simpelweg een stuk goedkoper uit.

*wanneer je een eigen laadpaal hebt, met openbaar laden zit je dan tussen de 3900 (34ct/kwh) en 4600 (40ct/kwh). Met snelladers nog een stuk hoger. Thanks @MagicTempest

Dus inderdaad, voor de gemiddelde Nederlander is het financieel niet voordelig, zakelijk rij je hem gewoon goedkoper dan wat je voor een Golf kwijt zou zijn.

De EV's die uit de lease komen over 2 a 3 jaar, die worden voor de gemiddelde Nederlander het uitrekenen waard.

Overigens is de Kia Ceed 4.31 lang en de EV6 4,68, dat is een totaal verschillend segment auto.. De Sportage komt meer in de buurt met zn 4.48, wat nog steeds 20cm kleiner is. Maar dan scheelt de vanafprijs ineens nog maar 11k.

[Reactie gewijzigd door Thomas18GT op 18 oktober 2021 14:08]

Tikkeltje offtopic, maar laten we ons niet rijk rekenen met tweedehands-ex-lease-EV's. Dezelfde verwachting was er destijds ook met (plugin)hybrides. Quote uit TNO rapport destijds: "Typerend voor Nederland is dat er een aanzienlijk export van gebruikte auto's is, niet alleen late export van oudere gebruikte auto's, maar ook vroege export van redelijk nieuwe gebruikte auto's, vooral uit de zakelijke markt."

link naar rapport:
https://www.tno.nl/media/...npark_tno_2014_r10643.pdf
Zeker, maar de automarkt ziet er nu heel anders uit dan in 2014. Over 10 jaar mogen er in Nederland geen nieuwe benzine en diesels meer worden verkocht. De benzine en dieselprijzen zullen alleen maar verder oplopen waardoor EV vanzelf aantrekkelijker wordt, en dan houden we ze vanzelf ook meer in eigen land.
Wellicht dat het ontbreken van de BPM teruggaaf (die is immers voor een EV niet betaald, toch?) de export prikkel dit keer remt. Maar volgens mij heeft NL door/dankzij het (financieel) stimuleren van EV's een dusdanig (groter) aanbod dat exporteren loont omdat in het buitenland de vraag groter is naar EV's (en er dus ook meer voor een tweedehands EV gevraagd kan worden). Maar dat is dan weer kennis van horen-zeggen (wel van iemand uit de automotive industrie) en kan ik niet met een mooi TNO onderzoek onderbouwen ;)
Ik denk dat niemand precies weet hoe het gaat lopen. Wel worden er nu aardig wat EV's verkocht in Nederland en gezien dat de toekomst lijkt, zullen er ook heel wat in Nederland blijven voor particulieren.

Als wat @dangerousp zegt klopt, zullen er ook niet zoveel naar Duitsland gaan, wat ook weer gunstig is voor de Nederlandse particulieren.
Voor EV's zal dat niet het geval zijn. De Duitse markt wordt momenteel overspoeld met hoog-gesubsidieerde EV's. In Nederland zijn de meeste contracten op 48/60 maanden (zo'n beetje 80%). In Duitsland is voor de subsidie slechts 6 maanden registratie nodig. Momenteel vertrekken er al treinen met goedkope jong gebruikte EV's richting Denemarken.

De gebruikte markt voor EV's in 2024 zal veel groter zijn dan de PHEV markt (wat toch een beetje een NL feestje was) in 2019.
Ik ben het eens met je punt. Wel denk ik dat je aan de positieve kant rekent voor de stroomkosten. Veel mensen kunnen niet op hun eigen aansluiting rekenen, en dan is een prijs van 24ct/kWh erg positief. Openbare laadpalen zitten op dit moment meestal tussen de 34 en 40 ct/kWh. Snelladers zoals FastNed zitten daar nog zeker een factor 2 boven.

Zelfs de mensen die wel thuis kunnen laden zullen, indien ze 60k per jaar rijden, regelmatig op openbare laadpalen moeten aansluiten. De 2750 euro aan stroomkosten voor 60000 kilometer is dus zeer positief ingeschat. Ik zou rekenen op 30 tot 50% meer.
60k per jaar kan prima met 's nachts laden. Er vanuit gaande dat je het over 5 dagen per week verspreid.
Dat is maar 230km per dag.
Wel vreemd dat je denkt dat het afschrijfpercentage hetzelfde is voor een EV als ICE. Ik zal toch zeker de komende jaren verwachten dat de afschrijving van een ICE vele male harder zal gaan dan die van de EV aangezien je er steeds meer mee beperkt in zal worden waar je er mee kan rijden.

Ik weet niet hoe het in NL zit maar in Amerika is er nu al amper afschrijving in de tweedehandsmarkt voor je EV.
Als je auto nog maar 100 km ver komt gaat de afschrijving ineens keihard... genoeg tweedehandse Nissan Leafs te koop onder de 10k die niemand wilt hebben.
Dit zijn dan de Leafs uit ~2013 die nog geen wartmesysteem in hun batterij hadden waardoor de degradatie érg hard ging? Bij Tesla's van bijvoorbeeld taxibedrijven zie je dat batterijen met een goed warmtesysteem zich goed houden over de tijd.
Die Tesla's zijn ook niet zo duur meer. Zie marktplaats, ze staan bekend om dure vervanging van onderdelen. (scherm kapot, lamp kapot etc..)
Dat zal vast, maar de accu's zijn volgens mij nog prima in die wagens, niet?

Verder mag je van een groot conglomoraat als Hyundai of VW verwachten dat de service en reparatie beter is geregeld dan bij Tesla, die er om bekend staan hoe slecht het is.
ik lees allemaal aannames in je reacties.
"Volgens Mij", "Mag je verwachten"", vragend of we het over de oude Leafs hebben..

de feiten zijn momenteel anders. EV's zijn 2ehands nog nauwelijks interessant. Ze zijn in die markt nieuw en onbewezen. Auto's van nog geen 10 jaar oud hebben zo goed als geen waarde meer. (de Leafs.) Tesla's zijn 2ehands ook een "hard sell" vanwege de "over the air" aan/uit zetten van opties, dure onderdelen, kwaliteitsproblemen en een beperkt (niet bestaand) dealer netwerk voor onderhoud.

Dat het in de toekomst beter zal zijn, dat gelooft iedereen. Maar mensen zoals ik, die geen auto van de zaak hebben omdat ze voor de overheid werken of voor het openbaar vervoer hebben gekozen voor woon/werk verkeer zien nog niet veel redenen om in het weekend uit de ICE te stappen en in een EV.

Ik zou dolgraag een EV hebben. Maar... het feit is, met 3 kids, is er niks betaalbaars wat ons comfortabel van A naar B brengt. Een EV is simpelweg te duur.

ik rek mijn oude Opel nog een paar jaar en hoop dat het beter wordt.
Mijn diesel van nog net geen 10 jaar oud is inmiddels ook niks meer waard..

En ik heb hetzelfde probleem: er zijn nog geen EV's in Europa waarmee je met een gezin van 5 op vakantie kan gaan.

[Reactie gewijzigd door radicalbyte op 18 oktober 2021 10:00]

Dat zal vast, maar de accu's zijn volgens mij nog prima in die wagens, niet?
Volgens mij wel. En de actieradius is denk ik op zich ook wel redelijk ok.
Alleen blijven tweedehands Tesla's behoorlijk prijzig. Je zit zo op €30.000 en dat is een hoop geld voor een onzekere toekomst (wat doet de accu, wat doet de MRB), hoeveel gebreken mag je verwachten?
Mwah, het geld wordt ook terugverdient op de reparaties. Ga er maar vanuit dat die kosten bij de EV's hoger zullen zijn dan we gewend zijn. Het komt uit de lengte of de breedte.
Die Tesla's zijn ook niet zo duur meer. Zie marktplaats, ze staan bekend om dure vervanging van onderdelen. (scherm kapot, lamp kapot etc..)
Ik vind €25.000 tot €30.000 voor een tweedehands auto anders behoorlijk prijzig ...
En dat kun je relatief zien, maar ook relevant: hoe verhoudt het zich tot een tweedehands ICE? En dan zie je dat de prijzen misschien gunstig zijn, maar je hebt een aantal onzekerheden die de munt de ene of de andere kant laten vallen.
Als je auto nog maar 100 km ver komt gaat de afschrijving ineens keihard... genoeg tweedehandse Nissan Leafs te koop onder de 10k die niemand wilt hebben.
Je hebt het over auto's van bijna tien jaar oud. Een Volkswagen Golf schrijf je tussen 2012 en nu ook af van € 30K naar € 8K. Een Leaf lijkt wat waardevaster te zijn maar vergelijken is lastig omdat het aanbod van Volkswagens Golf veel groter is. Overigens suggereert het beperkt aanbod van vroege Leafs dat ze best wel gewild zijn.

We hebben zelf ook een eerste generatie Leaf met 24 kWh accu. Hij is dirt cheap om te rijden en daardoor een prima auto voor mensen die de kosten laag willen houden of 'm inzetten als tweede auto waarbij range van 80km voldoende is. We zijn nog geen 30 euro per maand kwijt aan verzekering en jaarlijks maar een paar honderd euro aan onderhoud voor dingen zoals APK, nieuwe banden, ruitenwissers en het bijvullen van de airco. Verder is het fijn rijden in de wetenschap dat er niet allerlei typische ICE-dingen kapot kunnen gaan. 90% van de ellende die je hebt bij een ICE zit niet op een EV.
Wat voor de eerste generaties EV's niet echt helpt is dat ze gewoon een beetje teveel zijn ingehaald door de modernere EV's. Deze EV's zijn juist behoorlijk waardevast. Hier een vergelijk tussen een Model 3 en een vergelijkbare ICE tegenhanger. Het verschil in afschrijving in de eerste 2 jaar is bizar.


Goedkoopste Audi A4 uit 2019 met 50k KM.
https://www.autotrader.nl...02-45f0-b43b-fc66c85cc91d

Nieuwprijs 47K, huidige prijs 28K. Afschrijving 40%.
https://www.autoweek.nl/kentekencheck/L-198-NV/

Goedkoopste Model 3 uit 2019 met 41K KM.
https://www.autotrader.nl...f2-4916-b305-dd0b124e6a17

Nieuwprijs 51K, huidige prijs 46K, Afschrijving 10%
https://www.autoweek.nl/kentekencheck/N-058-GX/
... aangezien je er steeds meer mee beperkt in zal worden waar je er mee kan rijden.
Dat zal wel meevallen. Allereerst is de enige beperking tot nu toe geweest dat je stadscentra niet in kan met vervuilende auto's, eventueel met een milieusticker.
Bij het beperken van ICE's, krijg je maatschappelijke discussie: mensen met een beperkt inkomen kúnnen geen EV betalen en die ga je dus onevenredig benadelen. En dat wil je niet realiseren.

De grap met diesel is eigenlijk tweevoudig: diesel zit in de verdomhoek, terwijl de meest recente emissie-eisen zo "goed" zijn, dat ze qua (bepaalde) uitstoot in de totale ecologische voetafdruk niet heel veel onderdoen voor EV. Uiteindelijk zijn de concrete maatregelen tegen diesels ook niet enorm, in 2020 zijn voor degenen met te hoge fijnstofuitstoot de MRB toegenomen. De auto die ik destijds had, bouwjaar 2008, had daar geen last van. En met een milieusticker kwam ik ook overal. Maar die sticker hebben minder vervuilende auto's ook nodig. Dus ik ervoer geen concreet nadeel.
Ik merk in de praktijk dat de kosten voor (groot) onderhoud voor een (onze) EV rond de 100 euro per keer ligt. Bij een net zo oude ICE is het misschien ook wel 100 euro voor een kleine beurt, maar de grote zit dan tussen de 200-400 euro.

In de toekomst kijken kan ik niet, maar als er bij beide auto's geen extra reparaties nodig zijn en je elk jaar een keer klein en groot onderhoud laat doen dan zit er in de 11 jaar die je noemt al een aardig verschil in kosten.
Ik rij nu 2,5 jaar een Model 3 en heb 0 onderhoudskosten.

[Reactie gewijzigd door Tassadar32 op 18 oktober 2021 12:30]

Banden slijten in theorie iets sneller bij een EV door het hogere gewicht, maar remmen gebruik je in vergelijking met een ICE echt amper omdat een groot deel van de snelheidsvermindering al wordt gedaan door de elektromotor als rem in te zetten (waarbij energie teruggewonnen kan worden).
Setje winter en setje zomer. Zijn nog niet versleten. Remmen zijn bij lange na nog niet aan vervanging toe, die gaan heel lang mee in een EV.
model 3 is nu 2,5 jaar op de markt.
Oeps, typo. Goed gespot!
Geen banden? Geen rubbers? Geen remmen? Geen filters voor de Airco?

of je rijd heel erg weinig (Wat ik me niet kan voorstellen met een M3) of je vergeet een paar dingen.
Ja, covid he? Deed makkelijk 30k per jaar maar zit nu pas op 47k.
Dan heb je de controle van de remvloeistof overgeslagen en de airconditioner-luchtfilter wissel Tesla adviseert dit iedere 2 jaar te doen.

- Bij Model S koelvloeistof van accu iedere 4 jaar of 75.000km vervangen (Bij model 3 niet nodig)
- A/C service iedere 6 jaar

En banden voor EV's zijn duurder en slijten harder. (vooral de banden van m'n model S waren redelijk prijzig, voor m'n model 3 zijn ze weer iets goedkoper)
Natuurlijk ook van tijd tot tijd nieuwe ruitenwisserbladen en ruitenwisservloeistof.

Dus onderhoud van EV's is zeker niet 0, maar wel lager dan bij ICE. Zijn genoeg online resources om dit te verifiëren.
en maar hopen dat er niets met het accupakket of de koeling daarvan gebeurd in die 11 jaar. want een defect accupakket en je zit met een gigantische rekening.
Een motorrevisie of ruilmotor is ook heel duur. De prijzen daarvan stijgen vaak uit boven de restwaarde van de auto (die dan dus total loss is) en daar zit weinig beweging meer in.

De prijzen voor een nieuwe accu gaan constant nog omlaag. Daarnaast; hoe vaker er problemen met accu's zijn hoe meer bedrijven zich gaan richten op het vervangen van alleen de cellen met problemen. Als een accupakket straks in 5 minuten onder een auto vandaan geschroefd kan worden, de kapotte cel in een minuut of 15 kan worden gevonden en vervangen en dan weer in 5 minuten teruggeplaatst, dan zullen de arbeidskosten uiteindelijk bijna net zo laag zijn als die van het vervangen van een set banden.
Depends of het gebeurd tijdens de garantie.
Maar evengoed heb je een hoop kosten al bespaard (o.a. distributieriemen) om dat op te vangen.
Dit kan je ook over een motor of versnellingsbak zeggen.

Zeker over een jaar of 10 is een accu een totaal ander verhaal (tuurlijk - hoge grondstof kosten) maar het vervangen van een accupakket is vele male makkelijker dan een motor. Ik onderschat het niet maar letterlijk vaak schroefjes en stekker verwisselen. Er zijn al diverse bedrijven die dit kunnen doen vooral voor de leafs en de zoe's van deze wereld.
Het vergelijken is ook altijd een beetje cherry picking.

Voor mij is een auto een vervoermiddel waar ik in principe zo weinig mogelijk aan kwijt wil zijn. Mijn vorige auto (Twingo) Reed ik voor 22 cent de kilometer. Afschrijving, verzekering, mrb, onderhoud, en brandstof.
95 % van de ritten waren ritten van 300 km op een dag of meer.

Iets vergelijksbaars elektrisch bestaat niet. Elektrisch rijden is voor rijke mensen.
De conclusie die je trekt (ev is voor de rijke) heeft werkelijk niks te maken met je verhaaltje waar je een vrij uitzonderlijk rijgedrag (icm je wens) hebt waar toevallig geen ev-oplossing voor is.

Er is gewoon nog niks wat echt in het goedkoopste segment past maar dat maakt het niet voor de rijke er is nog een grote groep tussen rijk en arm en die kan prima een ev betalen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 18 oktober 2021 09:29]

Kijk eens om je heen hoeveel a-segmenters er geparkeerd staan voor flatjes. Dat zijn mensen die geen eigen laadpaal kunnen plaatsen en geen of nauwelijks zonnepanelen kunnen plaatsen. Ook daar zullen veel mensen tussen zitten die vooral langere afstanden rijden. Stadsauto's rijden echt niet alleen in de stad. Integendeel.
De kans is vrij groot dat ik minder CO2 uitstoot dan jij.
Kan goed zijn maar dat is het punt helemaal niet.
De wielbasis van deze auto is bijna 3 meter en van ioniq 5 is die 3 meter.
Ruimer dan een BMW X5. Ik ben benieuwd wat voor kinderen je hebt.
Ik heb ook 3 kinderen en in de ioniq 5 heb ik meer dan genoeg ruimte.
Je doelt hier natuurlijk op een stukje verwend zijn en ik denk dat je daar gelijk in hebt. Vroegah reden we met 3 kinderen op de achterbank naar Zuid-Frankrijk in een Renault 5. De Alpen over.

Ik heb ze even niet naast elkaar staan hier maar ik gok dat de Renault 5 iets kleiner was achterin.
Als je zoveel ruimte wilt en EV wordt t het denk ik al gauw bmw ix, tesla x, s of de Y voor 7 personen.

In de ipace kan je ook wel drie kinderen kwijt op de achterbank als je een kind hebt dat geen stoeltje meer nodig hebt, qua kofferruimte voor bagage wordt dat mss wel krap.

Allemaal best prijzige auto’s inderdaad.
Het is momenteel gewoon een gemis in het 'elektro assortiment'. De echte beetje betaalbare familie wagen is er nog niet, terwijl het prima kan.
Ik mis de betaalbare station wagen. Rij nu een Lease Golf Variant circa 25k catalogus. Wil je beetje vergelijkbaars qua range, bagagruimte, trekhaak ga je al gauw naar 40k catalogus. Dit zijn vaak nog nog patserige modellen (SUV look a likes).
Het voordeel van die SUVs is wel vaak dat wat je in de lengte mist, je in de hoogte terugkrijgt. Zo kan een SUV verrassend veel bruikbare ruimte opleveren, soms zelfs meer dan een station en is 'ie beter te parkeren, want kleinere draaicirkel dan een station.
Dat geldt alleen voor de grote SUV's, die vaak veel duurder dan dan de gemiddelde station. Een SUV die qua prijs vergelijkbaar is met een (zeker) een Golf station of een Passat station, die is meestal erg krap. Voorbeeldje is de Volvo XC40, die is gewoon lachwekkend klein (en al zijn concurrenten hetzelfde natuurlijk).

Die kleinere draaicirkel snap ik trouwens niet. Over het algemeen is de wieluitslag de beperkende factor, niet de totale lengte van de auto.
Een kortere wielbasis kan een kortere draaicirkel opleveren. Er zijn zeker uitzonderingen natuurlijk, maar over het algemeen kun je met een kortere wielbasis een kleinere draaicirkel realiseren.
2x extra insteken en je staat overal. Rij hier een hybride station niets mis mee. (auris station 5 jaar oud gekocht voor net geen 12k euro) Daar koop ik geen EV voor. Mijn vorige auto was een tesla model 3. Daarvoor hyundai ioniq EV.
Heb je een goed punt, alleen die hoogte is minder handig voor lengte dingen zoals mijn fiets horizontaal erin liggen voor de zondag ritjes. Met 3 fietsen gebruik ik dan wel een fietsendrager (accu range omlaag ;-) )
Fietsen blijven inderdaad een lastige. Ik merk het zelf vooral met vakanties, dat ik in een SUV die beduidend korter is dan een station, eigenlijk hetzelfde mee kan nemen, omdat ik de hoogte meer kan gebruiken. Maar inderdaad, dat ligt grotendeels aan wat je mee wilt nemen.
Het voordeel van een een station is dat wat je in de hoogte mist, je in de lengte terugkrijgt. Daardoor verbruikt je auto minder energie en kan je er ook nog langere dingen in vervoeren.

In deze tijd is de nutteloze extra uitstoot door de verschuiving van station naar SUV een bijzonder slechte ontwikkeling.
Vooral als dan sommige modellen een conventionele neus hebben waarin de gril wordt vervangen door een plastic zilver/zwarte plaat. Luchtweerstand max ;-)
Kan ik beaamen, alleen heeft MG een station. Hoopte inderdaad dat er meer fabrikanten mee kwamen.
Mustang mach e is ook erg groot maar wellicht te sportief voor Kids achterin
Die ken ik niet persoonlijk maar die oogt inderdaad ook best groot.
Is ook groot, maar qua rijgedrag totaal niet sportief, behalve de acceleratie. De vering en stoelen zijn relatief zacht. Best goed te doen voor kinderen. Maar waarom ze het woord Mustang hebben geplakt op zo'n Amerikaanse stijl zachte bak snap ik niet helemaal.
Klopt, de Mach E haalde de elandtest niet eens.
Ik heb een tweeling.
En heb meer ruimte in mijn gekozen model 3.
Kinderwagen paste niet in de ID4. Wel in de model 3.

Autos kunnen er groot uitzien, maar zegt niets over de binnenruimte.
de id4 doet het nochtans goed in binnenruimte.
https://docs.google.com/s...echMVJH37kwgjE/edit#gid=0

misschien is de tesla koffer dieper en past de vorm van een kinderwagen daar beter in.
Als het om bananendozen gaat kan er in elk geval meer in de vw
Inderdaad veel dieper,
Echter door het Sedan ontwerp kan je niet stapelen.
Maar voor alsnog met een tweeling en een huge ass tweeling kinderwagen (geen paraplu model) op vakantie naar Spanje goed kunnen vol pakken.

Vond de ID4 een hele mooie auto, had de GTX als test genomen want ik wilde ook graag wat PK's :D

Maar helaas viel hij in beide dingen af, Kofferbak ruimte voor de kinderwagen en vermogen.
Nederland is een markt voor tweedehands auto's. Het is dan ook niet echt verwonderlijk dat we nog niet echt veel EV's in NL zien, dat komt vanzelf wel wanneer deze tweedehands EV markt volwassen wordt.

Overigens valt het me wel op bij meer EV's dat die eigenlijk niet zo ruim zijn van binnen. Ik heb hier zelf moeite mee met Tesla, bij een S kan ik niet achterin zitten zonder dat m'n hoofd leunt in het raam kader. Idem voor de X steekt m'n hoofd in de wing-bump. Ik ben geen auto-deskundige maar ik heb het idee dat de batterypack enerzijds mooi is voor stabiliteit maar wel ten koste gaat van de totale auot-hoogte. Ik ben zelf nog geen twee meter lang dus ik vraag me af hoe andere Nederlanders hiermee omgaan.
Klopt. Voorin in m'n 3 kan ik prima zitten maar achterin is het wat krap en is de vloer voor mijn gevoel te hoog om comfortabel m'n benen kwijt te kunnen.
Ioniq 5 is echt enorm van binnen. Als je daar geen 3 kinderen in krijgt... Ding heeft ook een wielbasis van 3 meter. Kan er zelf met mijn 2 meter 4 ook uitstekend in zitten.

[Reactie gewijzigd door grmpf op 18 oktober 2021 09:00]

En als particulier moet je niet flink investeren als je een vergelijkbare auto met benzinemotor wil rijden?
Tweedehands markt is natuurlijk veel aantrekkelijker bij ICEs.
Spot on. De tweedehands EV markt heeft simpelweg nog niet voldoende tijd gehad om zich volledig te vullen met autos in het hele prijsspectrum. Genoeg Model S'en te koop, maar lang niet iedereen wil in zo'n tank rijden. Gelukkig komen er momenteel in rap tempo meer en meer middensegment EV's op de markt. En ook daaronder zijn al voldoende Leafs en Zoe's te vinden....

Maar mijn punt is: het is niet helemaal eerlijk om de EV als verschijnsel af te straffen voor het feit dat jij een gebruikte wagen wil (en terecht, ik zou privé ook niet zomaar een volledig nieuwe wagen kopen) en dat je dus gedwongen kijkt naar nieuw en dan ook nog bovenin het middensegment (50 tot 60k range).
Zeker. Nieuwe brandstof auto's zijn vaak ook al erg duur, dus dan is die vergelijking al wat minder scheef.

Als je nu naar de tweehands EV markt kijkt dan zou ik zeggen dat vooral de Hyundai Ioniq's interessant zijn. ex-lease, veel uit 2018, en de auto's met 30.000-60.000km op de teller kun je ergens tussen de €18.000 - 22.000 vinden/kopen. Alsnog een bak geld, wat mij betreft, maar een stuk aantrekkelijker dan de vanaf nieuwprijs van €34.000 voor de meest uitgeklede.

Jammer alleen van het praktisch haalbare bereik van ong. 250km. En je moet natuurlijk maar van de auto houden, maar goed als je van auto's 'houdt' dan staat de EV sowieso nog steeds in haar kinderschoenen ;)
250 kilometer is niet heel dik, maar gebaseerd op 'real world usage' is dat echt wel bruikbaar hoor.
Vorm boven functie? Dat is nogal een trend met de auto's van deze tijd. Gewoon opgehoogde hatchbacks met nauwelijks ruimte achterin.
Waar zijn de ruime D-klassers en stationwagons gebleven...
Nauwelijks ruimte achterin?? Hoeveel ruimte wil je hebben?
Ruimte om 3 kinderstoeltjes naast elkaar te plaatsen...meer niet.
Hoeveel mensen hebben anno 2021 nog drie kinderen? Dat lijkt mij nou niet het bepalende uitgangspunt voor het ontwerpen van een auto voor de massa. Bovendien, 3 jonge kinderen en geld over hebben voor een nieuwe auto?

Je moet elke keer de hele breedte aan lucht wegduwen, terwijl de gemiddelde bezettingsgraad van een auto op ongeveer 1.2 personen zit. Behoorlijk nutteloos. Misschien een elektrische Espace? Het is aan de andere kant natuurlijk wel raar/onwenselijk dat de markt verzadigd wordt met onooglijke, inefficiënte en gevaarlijke SUVs achtigen, omdat je daar lekker makkelijk in kan stappen. Eigenlijk alleen maar omdat ouderen zo ongeveer de enigen zijn die wel een nieuwe auto kopen en hun wensen dus leidend zijn (en daar dus geld voor over hebben). Die worden vervolgens verkocht als tweehandsje aan mensen die eigenlijk hele andere wensen/noden hebben.

[Reactie gewijzigd door arnem_ op 18 oktober 2021 08:58]

Haha is ook best een contradictie, een milieu vriendelijke auto willen maar wel 3 kinderen neer zetten.. 8)7
Dat heb je niet altijd zelf in de hand, getuige de vele nieuw-samengestelde gezinnen.
Uiteraard! Toch mag het wat mij betreft wel vaker onderwerp van gesprek worden.
@Jazco2nd
Dank voor de aanvulling, dat was exact mijn punt.

Als je het aantal downvotes ziet dat ik heb gekregen.. Dan zijn er geloof ik best wat mensen met cognitieve dissonantie rondom dit onderwerp.
Misschien komt het niet door cognitieve dissonantie, maar door het totale gebrek aan nuance (en inlevingsvermogen) in jouw post.

Ja, minder populatie helpt. Maar dat is echt heel theoretisch en mondiaal niet haalbaar op dit moment. Juist het moment waarop we het zo hard nodig hebben.

Waar je beter naar kan kijken, in mijn optiek, is dat ik nog steeds een retourvluchtje AMS-NYC kan kopen voor pakweg 600 EUR, waarmee ik zo'n 1,5ton CO2 uitstoot.

Of "de groene werkgevers" die iedereen graag op kantoor willen zien. De hoeveelheid CO2 uitstoot die we het afgelopen corona-jaar hebben voorkomen omdat we noodgedwongen moesten thuiswerken is gigantisch. Zover ik heb kunnen achterhalen is de impact op de economie nihil negatief tot zelfs positief.

Kortom, nuance lijkt mij hier het sleutelwoord.
Denk dat al die discussies nuance missen. 50 man op 1 warm kantoor, met 5 koffie machines is waarschijnlijk weer een stuk beter voor het milieu dan 50 huizen verwarmen met 50 koffiemachines, radios, etc etc. En bij welke reisafstand en hoeveel ICE auto's is er een omslagpunt? Allemaal veel te complex. Beter iedereen zijn eigen stoepje vegen, beetje minder vlees, verwarming wat lager, zuinige autos rijden, isoleren etc etc... 2.1 kinderen heb je gemiddeld toch nodig om je beroepsbevolking in leven te houden. Zie de problemen in china , die 'plukken nu de vruchten' in negative zin van hun jarenlange 1-kind beleid.
2.1 kind is niet nodig: er komt juist heel veel technologische werkloosheid op ons af. We hebben nu al teveel mensen die niets bijdragen of economisch laagwaardig werk doen. We moeten de (wereld)bevolking juist afbouwen als we nog kwaliteit van leven willen hebben in de toekomst.
Dat roepen trendwatchers al 20 jaar, de robots komen.. ondertussen kun je een half jaar wachten op een schilder of stucadoor.. daarbij 2,1 kind heeft eigenlijk niets met beroepen of werk te maken maar met sterte en geboorte. Of die mensen werk hebben of een uitkering staat er eigenlijk al los van. Daar kun je andere oplossingen voor zoeken. Overbevolking komt niet door landen met 2,1 kind, maar door landen als inda en in afrika waar mensen 5-10 kinderen nemen als pensioenvoorziening. Meer welvaart in arme landen lost dat op lange termijn vanzelf op. In china (en nederland) willen veel mensen niet meer dan 1 kind ivm werk. En dat ga je merken. Ik neem aan dat iedereen hier de bevolkingsgroei grafiekjes nog wel kent van school vroeger? Dwalen wel af he? Mooie auto die ev6!
Velen beseffen het misschien niet, maar jouw punt is ijzersterk.

Check eens dit artikel en met name de visualisatie halverwege (je hoeft niet te registreren, klik op I'll do it later):

https://www.theguardian.c...hange-have-fewer-children

Behoorlijk shockerend.
1.5+ kids én milieuvriendelijk bezig zijn is dus eigenlijk een farce.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 18 oktober 2021 09:24]

Tja, kinderen zijn een gift, niet een gecontroleerde gezins-accessoire.

Ik dacht precies zo als jij, en toen bleek het 2-de geplande kind een tweeling...

Je punt blijft valide, maar als de autoindustrie alleen ontwerpt voor 1.2 kinderen, dan blijft er nog een groep die wat te wensen overhoudt.

[Reactie gewijzigd door Stangg op 18 oktober 2021 08:55]

Het komt ook vooral omdat in Europa de grotere auto's vaak nieteens op de markt gebracht worden. Dat is qua belastingen totaal niet te doen voor de merken. Of je krijgt van die extreem uitgeklede kale treurbakken.

Ik rij straks gewoon in een Mazda CX-80 met drie zitrijen met een 6 in lijn skyactiv-x motor. Dan maar geen elektrische auto hoor. Tja, kost mij wat. Maarja, alles in Nederland is duur.
Ja, maar op een gegeven moment is wel je geld op :)

Je kunt prima in een grotere auto rijden die normaal geprijsd is in Nederland. Ik denk dat de Skoda Kodiaq hiervan hèt voorbeeld is.
Ik vind de Kodiaq een heel lastige auto. Die auto is behoorlijk duur voor wat 't eigenlijk is ten opzichte van de concurrentie en de bezuinigingen tegenover de rest van het VAG concern zijn ook pijnlijk duidelijk. De ruimte die je extra krijgt is zodoende wel behoorlijk prijzig en dat zou toch anders moeten kunnen.

Je moet wel heel veel auto inleveren ten opzichte van de concurrentie voor die extra zitrij. Voor genoeg mensen is dat acceptabel, of die zijn niets beters gewend en we zijn in Nederland sowieso uitgeklede auto's gewend. Maar, als voorbeeld, als je gewend bent in een moderne CX-5 rond te rijden, of een XC40 en je stapt daarna in een Kodiaq, dan betaal je voor die Kodiaq vaak op papier minder, maar als je de opties die standaard zijn op eerdergenoemde auto's meerekent, dan betaal je weer meer en je gaat behoorlijk hard achteruit op veel te veel vlakken. Dat is wat ik bedoelde met uitgeklede kale treurbakken.

Stoelen, geluidsisolatie, entertainment systeem (ook het geupgrade pakket), ergonomie, materiaalgebruik, betrouwbaarheid van de motoren, de bewust 'minder' gemaakte ophanging om het verschil te behouden met duurdere VAG modellen op 't zelfde onderstel, de harde achterbank, het algehele rijcomfort enzovoorts moet je allemaal op inleveren.

Ik had graag gezien dat we wat meer grotere auto's voor grotere gezinnen beschikbaar hadden in Nederland. Zodat je niet bijna verplicht bent om naar zo'n relatief kale budgetbak te moeten.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 18 oktober 2021 10:14]

Jouw situatie is natuurlijk niet het punt van het artikel. Als je reeds 2 kids hebt, komt bij weinig mensen die graag een groter gezin hebben de vraag op of dat puur uit eigen behoefte is en of er wellicht ook wat verder dan dat moet worden gedacht, als je eenmaal 2 hebt of in jouw geval 2 succesvolle zwangerschappen hebt gehad.
Dat is sowieso bij veel auto's een uitdaging. In 2013 heb ik bv een Kia Sportage gekocht (2011 model) omdat het één van de weinige auto's was destijds waar ik makkelijk 3 kinderzitjes kwijt kon op de achterbank (dus zonder te moeten passen en meten).

Bij mijn huidige e-niro zou dat waarschijnlijk niet passen (ik heb nu sowieso nog maar 2 kinderen die in een zitje moeten).

Zelf ben ik aan het wachten op betaalbare 7 zitters (EV). Momenteel heb je eigenlijk alleen de Model X als fatsoenlijke 7 zitter en straks dan ook de model Y in 7 zits variant. Wellicht dat ik voor een ID. Buzz ga.

[Reactie gewijzigd door Killah_Priest op 18 oktober 2021 08:16]

De juiste stoeltjes kopen en dan past het in een Enyaq.
Makkelijk gezegd, die krengen zijn duur, zeker met ISO-fix, ik heb 4 (!) kinderen en bij kind nummer 1 ga je niet meteen alle stoeltjes kopen voor kind nummer 4...

Ik heb nu overigens een 7-zits Lodgy waar 7 volwassenen in passen dus voor nu geen probleem, hopelijk ook niet als ik op elektrisch over wil gaan t.z.t....
Game changer:

- 400/800 V laadsysteem
- kan tot 1600 Kg gewicht trekken
- Accu kan met speciale kabel en SW mode fungeren als EV laadstation voor andere EV's, elektrische fietsen of steppen, andere elektrische apparatuur.

Dus een aantal functies en mogelijkheden die Tesla's niet hebben.

EV=> Motoren zijn efficiënter.

EV batterijen => zijn (nog) niet efficiënter.

Tesla "wint nog steeds" omdat ze beide factoren goed "scoren".

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 18 oktober 2021 08:28]

Tesla "wint nog steeds" omdat ze beide factoren goed "scoren".
Totdat je, net als half Nederland, graag een vouwwagen of caravan mee wil slepen op vakantie.
Daarom zijn dit GAMECHANGERS:

EV's die tot 1600Kg kunnen trekken.

Efficiency is een andere maatstaf.

Heb een achtergrond als "automotive engineer"
Zo bedoelde ik het niet.

De Tesla Model X en Y kunnen ook een aanhanger trekken, maar zijn ofwel bijzonder duur of praktisch niet leverbaar. Met een Model 3 valt geen moderne doorsnee caravan te trekken (want die wegen meer dan 910kg).

Eén van de "gamechangers" die ik in jouw lijstje hierboven vind ontbreken is: "aanschafprijs".
Vanaf prijs is 44000 euro voor de Kia en de Iconic vanaf 43500 euro

maar als techneut vind ik dit veel belangrijker.

- 1600 Kg trekken, hoger dan Tesla's kunnen trekken (bijna 2 X zoveel)

- en dat ze een 400V / 800V accu / laadsysteem hebben (bijna alle EV's => 400V)

- Dat deze EV's als laadstation / stroom voorziening kunnen werken.

Vanuit een technisch perspectief zijn dit zeker gamechangers.
Een Model X mag 1580kg of 2268kg trekken (afhankelijk van de wielen die je eronder hebt).
Een Model Y mag 1588kg trekken.
Een Model 3 mag 910kg trekken.

Dus eigenlijk is het trekgewicht nauwelijks een gamechanger te noemen vanuit technisch perspectief.

De combi van trekgewicht + lagere aanschafprijs vind ik wel een gamechanger.
Ik vind het laadsysteem revolutionair, alleen Porsche en dure Audi's hebben 800V.
Zie ook mijn reactie op @Martinez- 's opmerking.

Een viertal collega's van mij hebben een Aiways U5, wat een auto met een zee van ruimte is. Ongeveer €40k.
https://www.aiways.nl/
Eén van hen heeft 3 kinderen van ongeveer 6 tot 12 jaar (ik ben niet zo goed met schatten van leeftijden 😉) en ze hebben plek zat.

Eerste versie had wat problemen met de software, maar de ontwikkelingen gaan hard. Ze zijn er ook mee op vakantie geweest naar Frankrijk en dat was (in de zomer) heel goed te doen.

[Reactie gewijzigd door Chicken op 18 oktober 2021 08:00]

De Chinezen komen op in de auromarkt, door gedwongen technologie-overdracht die partijen als Volkswagen moesten doen om daar auto's te kunnen bouwen en afzetten. Tegelijkertijd werd de eigen auto-industrie voor import afgeschermd. Auto's kopen van de Chinese merken is een volgende stap waarbij we onze eigen positie als Westerse wereld ondergraven. De Ionic 5 en EV 6 zijn een ander verhaal; dat zijn merken van een democratisch land waar wereldmacht niet voorop staat. China kan zo goedkoop produceren door niet te kijken naar de milleuconsequenties, hoe mensen behandeld worden en slim en goedkoop grondstoffen uit arme landen te halen. Met China als wereldmacht zal die haar invloed ook bij ons doen gelden, plus we verwarmen als Europa omdat we zelf steeds minder produceren (terwijl we dat duurzaam en innovatief kunnen). Men bepaalt met de portemonnee nu hoe hun kinderen het straks zullen hebben. Geldt overigens voor de gehele massa-import uit China. Ze zitten nu ruim in de auto....
Nb1: zie verhaal in de Trouw-bijlage vanmorgen of het boek "Van muur tot muur" van Jonathan Holslag eerder dit jaar.
Nb2: ik werk voor een business die z'n geld deels verdient aan de import uit China en begin daar steeds meer vragen bij te stellen
Op de korte/middellange termijn houd de goedkope productie onze koopkracht een beetje op peil die al 40 jaar stil staat.
I feel you. Een betaalbaar elektrisch slagschip: ik ben er al maanden op aan het wachten. De Skoda Enyaq zou een optie kunnen zijn, maar vind ik toch al stevig aan de prijs. De EV6 leek me een interessante optie, maar gezien je reactie zal dat toch gaan tegenvallen.
Vloeken in de kerk: de nieuwe jogger van Dacia vind ik oprecht voldoen aan volume, deze komt misschien ook electrisch.
@no_way_today Een viertal collega's van mij hebben een Aiways U5, wat een auto met een zee van ruimte is. Categorie slagschip. :) Ongeveer €40k.
https://www.aiways.nl/

Eerste versie had wat problemen met de software, maar de ontwikkelingen gaan hard. Ze zijn er ook mee op vakantie geweest naar Frankrijk en dat was (in de zomer) heel goed te doen.

[Reactie gewijzigd door Chicken op 18 oktober 2021 08:21]

Call me old fashioned, maar bij voorkeur geen auto van een Chinese fabrikant. ;)
Ik zit nu nog met 1 kleine, maar een tweede zal niet lang meer duren (en daarna willen we geen verdere gezinsuitbreiding). Waar zit het kleine aspect van de EV6 voor jou in? Ik heb namelijk enorm veel interesse in deze auto, maar wij zijn zelf al lang (ik ben 2,03 en de vrouw 1,81 lang) maar als het probleem meer op de achterbank zit (bijv in de breedte, lengte of hoogte) dan is dat geen probleem voor ons, want met zulke kleine kinderen is dat nog geen issue. Rijden momenteel in een QASHQAI, qua ruimte wel echt een top auto, en in het algemeen trouwens ook.
De bodem van de achterbank zit hoog. Tussen de voorstoelen wel ruimte, maar met grotere mensen achterin knikken je benen omhoog. Alsof je op een te lage stoel zit. Als je nog een baby hebt , niks aan de hand. De breedte vsb de bank viel ook tegen. Denk dat de auto een dikke body heeft, net als Audi dat bijvoorbeeld heeft.

De achterbak vond ik ook tegenvallen door de hoge bodem. Een atb plat mee gaat niet lukken (ik fiets graag).

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 18 oktober 2021 07:36]

Check! Dat is er een voor op het lijstje. Weet niet of deze naar Nederland komt en voor welke prijs, maar een slagschip is het zeker.
Die gat sowieso komen. In Noorwegen al present. Gaat niet lang meer duren. Prijs zal niet mals zijn. Maar zoek Bjorn ES8 op youtube.
Kijk eens naar de MG5, de eerste elektrische stationwagen in Europa (zeggen ze).
Die bewering zal wel kloppen want verder ken ik geen elektrische stationwagons. Heb er anderhalf jaar geleden naar lopen zoeken. En toen was die MG5 er ook nog niet. (bereik viel overigens nogal tegen toen ik 'm destijds bekeek)
Ze beloven nu 400KM WLTP bereik voor het long range model. Exacte prijs is nog niet bekend, maar de standaard uitvoering zou bij 30k beginnen.
Zaterdag de ev6 gezien bij de dealer. Erg mooie wagen, maar met drie kids helaas te klein.
Deze is er al: de VW ID.4! Ruime kofferbak, veel ruimte op de achterbank, ook voor grote kinderen / volwassenen.
De kofferbakruimte viel ook tegen. Voor ons is het wachten op een slagschip maar dan elektrisch, mooi hoeft deze niet te zijn.
Lelijke ruime EV's zijn er ook al, zoals de Kia eSoul.
Beide getest, helemaal niet te vergelijken met een VW Sharan of Renault Espace.
Het enige EV alternatief dat ik ken met ruim 7 zitplaatsen is een Tesla Model X (en zelf die is heel wat minder praktisch).
mercedes eqb (inklapbaar 7 zitter)
mercedes e-vito(?) busje
mercedes eqv luxe busje
De busjes zijn idd een alternatief voor een monovolume, alleen heb je daar niet de praktische oplossing dat je de achterste bank kan weg klappen.
De EQB is heel wat kleiner vanbinnen vs een echte monovolume.
Beide getest, helemaal niet te vergelijken met een VW Sharan of Renault Espace.
Het enige EV alternatief dat ik ken met ruim 7 zitplaatsen is een Tesla Model X (en zelf die is heel wat minder praktisch).
Dit onderwerp gaat over de Ionioc 5 en de EV 6.
"no_way_today" wilde een alternatief dat groter was en het mocht lelijk zijn.
Ik gaf 2 alternatieven.

Jij hebt het over een totaal andere klasse auto's, dat valt buiten de Ionic 5 en EV 6 alternatieven.
Enorm gapend gat in de markt, een EV geschikt voor 3 kids en wat bagage
Momenteel ga ik men Espace nog even houden.

Bij VW zou de ID6 de vervanging moeten zijn vd Sharan, maar nog geen release datum gekend
In de lokale VW garage (Belgie) dacht men van wel?
Welke wagens zijn nou in diezelfde klasse qua prijs en technisch vernuft (want, he.. Tweakers), een beetje de concurrentie? Skoda Enyaq, Ford Mustang Mach-E en de Tesla 3 zijn allen in dezelfde prijscategorie. Wat heb je nou nog meer? Ik vind een VW ID.4 persoonlijk een lagere klasse. Dus wat zit daar dan een beetje direct boven?
Je weet dat de Enyaq en de ID4 op hetzelfde platform staan? De Audi Q4 overigens ook nog. Ook qua formaat. Dus een andere klasse?

[Reactie gewijzigd door Thomas18GT op 18 oktober 2021 08:28]

Die drie zijn qua looks wel heel verschillende auto's. Q4 is heel traditioneel en de ID4 juist futuristisch. De Enyaq zit er zo'n beetje tussen in maar is eigenlijk ook niet des Skoda's: best een stapje richting Audi. Wij hadden eigenlijk gekozen voor de Hyundai maar vanwege de levertijden toch gekozen voor een snel leverbare (1st edition) Enyaq. Een grote tegenvaller is de MySkoda app. Hopeloos. We gebruiken die nu alleen maar om te kijken of we de auto moeten ophalen bij de (publieke) lader (geen thuislader).
Helemaal eens, maar technisch zijn ze dezelfde auto. Mijn reactie was dus vooral op dat de ID4 als lagere klasse werd beschouwd.

De 9K extra van een Q4 tegenover de Enyaq of ID4 zitten enkel in de afwerking. De ID4 en de Q4 wegen op 1kg na hetzelfde.
In de video van de Tesla Model Y (die wat duurder is) wordt een opsomming gemaakt van concurrenten vergelijke modellen (ruime wagens met een mooie range) in het prijssegment van 40-65k hebben.
video: Technisch vernuft van de Tesla Model Y - Betere Model 3 met hoger prij...

Los van de wagens die je noemt zitten daar ook de Polestar 2, Volvo XC40 en Audi Q4 (en de Tesla Model Y dus) in, maar er zijn ook een reeks (toekomstige) Chinese wagens die in een iets lagere prijsklasse zitten, maar ook overeenkomsten hebben (Aiways U5, MG5, Nio ES8). Daarna kom je in een hogere klasse (Mercedes EQE, BMW iX3, etc.)
Tesla model Y en dan mijlenver de rest pas.
Met dat verschil dat de Tesla Y long range nog eens 10k duurder is dan de KIA EV6 plus (ook long range). Het bereik van de EV6 (theoretisch) groter is en (maar dat is een persoonlijke mening) ziet er nog eens stukken beter uit.
Daarnaast denk ik dat onze Koreaanse vrienden de bouwkwaliteit een stuk beter onder controle hebben dan onze Amerikaanse vrienden. Ook ik krijg, naast veel positieve verhalen over Tesla, steeds meer te horen over problemen met de wagens, Model X die lekt bij de vleugeldeuren, spontaan in de ankers gaan op de snelweg en zo nog wat vreemde dingen.
Helaas is het bereik van Tesla wel gewoon nog onovertroffen.
Theoretisch bereik Tesla model Y long range: 507 km.
Theoretisch bereik KIA EV6 plus (dus ook long range) 528 km.
Kijk maar range vergelijken in de praktijk IPV theorie.
Is moeilijk om een echte praktijk vergelijking te doen.

Je zou dan dezelfde persoon, onder dezelfde omstandigheden, met dezelfde verkeersdrukte, dezelfde snelheden moeten laten rijden. Wel weet ik dat het theoretische WLTP bereik van een Tesla vaak beter klopt dan het theoretische WLTP bereik van andere EV's.
ok nu is het genoeg ik zoek een linkje :P
zie eind van het filmpje.
https://www.youtube.com/watch?v=Ir_74hEfoi4

het gaat dan om een ioniq die iets minder zuinig is, qua stroomlijn en iets kleinere accu heeft. Wel "kleine" wielen en de minder dikke motor. Motor zou 5% schelen tov 300pk en de wielen 6% tov 20". voornamelijk de motor zou ik toch wel liefst voor de 300pk gaan. helemaal in de vergelijk met Tesla.
tel er 30km bij en je zit nog steeds onder de tesla, die een kleinere accu heeft.

Het zou mooi zijn als hier nog iets meer uit gehaald kan worden.
de auto zelf is verder een klein droompje :)
Kun je daar ook goede argumenten voor geven of is dit gewoon fanboy gedoe?
Wat meer concurrentie zou beter zijn, maar telkens als ik vergelijk kom ik er inderdaad op uit dat de Model 3/Y gewoon de beste is voor onder de 60k qua techniek:
* Hoge laadsnelheid (niet alleen piek, maar ook als je kijkt naar hoeveel bereik in kilometers je kunt bijladen in 20 minuten)
* Laag verbruik (en dus kom je verder)
* Goede accutechniek (waaronder goed temperatuurmanagement)
* CCS + Supercharger netwerk (dus je kunt overal laden waar elk ander merk komt, maar daar bovenop heb je nog eens de Superchargers, zeker in wat minder ontwikkelde landen qua elektrisch rijden erg handig)

En dan nog diverse leuke extra'tjes, zoals entertainment tijdens het snelladen. Ja, soms is het fijn om de beentjes te strekken, maar soms is het ook gewoon fijn om even een 20 minuten aflevering op Netflix te kunnen kijken als het regent buiten.

Enige nadeel dat ik op dit moment zie is dat er geen 'normaal' stopcontact in de auto zit, iets wat sommige andere merken (zoals de Honda E) tegenwoordig wel doen. Kan handig zijn tijdens road trips. Die in de Honda E die 1500W kan leveren, waar je dus rustig een goede waterkoker op aan kunt sluiten.
Ik sluit je aan bij de efficiëntie van de auto en de goede software. Maar qua comfort in de breedste zin kan geen enkele Tesla tippen aan de id4, Enyaq, etron..

Die hebben een mooiere afwerking en vooral betere stoelen en isolatie.
Comfort is vrij subjectief, het is net wat je zoekt in een auto. Terwijl goed snelladen, een accu die langer meegaat door goed management en bijv. een laag verbruik objectief voordelen biedt.

Om toch in te gaan op het subjectieve deel en een tegengeluid te geven: ik kan me op zich voorstellen dat de auto's die je noemt meer comfort bieden dan een Model 3, maar mij trekt het sportieve juist. Voorheen was ik fan van automerken als Alfa Romeo, waar de focus meer op sportiviteit lag. Het plezier in rijden dat ik daar ervoer, ervaar ik ook in een Model 3. Het ding kan echt serieus hard bochten door. Maar met een gezinnetje heb je daar weinig aan, die gaan daar vermoedelijk niet blij van worden.

Overigens vind ik de stoelen van de Model 3 erg fijn. Ik kan ermee op vakantie en 10+ uur rijden op een dag, zonder last te krijgen van mijn rug, iets wat ik niet in elke auto heb. De achterbank is wel wat matig van de Model 3 vind ik (maar die wordt amper gebruikt, wij zijn met z'n tweetjes).

[Reactie gewijzigd door Cybje op 18 oktober 2021 08:53]

Ik ben vorige week voor het eerst ingestapt in een “3” als passagier en het eerste dat ik dacht was: waar is de rest van de auto? Nog nooit zo’n kaal ding van binnen gezien, voelde een beetje als een Ford Transit van 20 jaar geleden.
Het rijdt trouwens wel serieus goed inderdaad, als je achter het stuur zit en geen bezwaar hebt tegen stugge demping, maar dat is voor mij niet genoeg eerlijk gezegd, ik zou liever de Ionic hebben.
Ik vind juist het minimalistische fijn, maar als je dat niet als positief punt ziet dan snap ik inderdaad de associatie met een oude Ford Transit (of willekeurige andere 'basic' auto uit die tijd) wel. Enige verschil is dat er juist wel heel veel techniek achter zit en comfort mogelijkheden, inclusief Netflix, games, weergave van navigatie en de wegsituatie op je scherm, uitgebreide bediening van de klimaatcontrole, etc.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik een wat afwijkende smaak heb qua auto's. Veel mensen klagen ook over de kwaliteit van een Alfa Romeo interieur, terwijl ik dat altijd erg mooi en strak vind. Een Volkswagen interieur trekt mij juist niet, terwijl veel mensen hier erg positief over zijn (niet voor niks rijden er zoveel VW's rond). Dus dat geeft ook wel een beetje aan hoe subjectief het is.
Het is ook een kwestie van smaak, en ikzelf vind minimalistisch meestal juist fijn. In geval van de 3 vind ik het denk ik net te ver gaan, misschien ook omdat je als passagier in een auto nu eenmaal weinig te doen hebt.
De vergelijking tussen de EV6 en Ioniq 5 wordt vaak gemaakt maar prijs zie ik 'm niet zo. De EV6 en Ioniq 5 beginnen bij zo'n 45K en voor 55K heb je een volle achterwielaangedreven versie. De Model Y begint bij 64K. Is gewoon een klasse hoger. Het is ook een ander soort auto (SUV vs crossover). De Model 3 is dan weer een stuk kleiner dan een EV6 en Ioniq 5.
@Yero Ik meen in het filmpje te zien dat de Ioniq 5 met zonnepanelen was uitgerust, dit is toch ook wel een onderscheidende feature. Ik hoorde dit verder niet terugkomen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of dit werkt en in hoeverre dit in Nederland echt interessant is.

//Edit
Ik lees hier https://nl.hardware.info/...-ioniq-5-elektrische-auto overigens dat de panelen in spanje / zuid frankrijk ca. 5-6 km per dag kunnen opleveren. Ik weet niet wat deze optie kost, maar lijkt me voor Nederland niet echt een rendabele investering.

[Reactie gewijzigd door jswinkels op 18 oktober 2021 12:05]

Het zou interessant kunnen zijn, als je niet vaak je auto gebruikt en dan korte ritjes moet doen. Wij raken de auto soms een week niet aan, om vervolgens een ritje van 10-15km te moeten doen.

Uiteindelijk is het zeer interessant als 100 miljoen autos 5 km hun eigen energie opwekken per dag. Dit hoeft dan niet opgewekt te worden, uit op dit moment fossiele brandstoffen. Uiteraard, heeft dit voor jezelf niet direct heel veel zin. Daarnaast, de vraag wat kost een paneel en hoe lang gaat de auto mee, want de panelen moeten ook nog gemaakt worden en dat kost ook gas/olie weet ik veel wat.
Inderdaad, ik rijd gemiddeld nog geen 5km per dag. Hiermee zou ik dus de auto vrijwel nooit hoeven op te laden.
lekker fietsen en met de taxi in zo een geval.
Gemiddeld…
Betekent niet dat hij niet soms wel ver rijdt.
Voor die gevallen huur je een auto
Of niet, we mogen wel eens wat minder judgemental zijn.
Mogelijk heeft hij een reden waarom dat niet kan.
Mogelijk heeft hij een aanpassing nodig aan zijn voertuig weten wij veel.
Hoewel de toon van de mensen die boven jou reageren misschien beter kan, proberen ze wel een oplossing te zoeken voor bepaalde use-cases. En het is maar goed ook, hier moeten we zeker met ze allen over na gaan denken.

Als mensen over 10 jaar nog steeds geen EV kunnen kopen, welke alternatieven kunnen wij deze groep mensen dan wel aanbieden? Het is natuurlijk geen mooi nieuws om te horen, maar vanaf 2030 kan je geen nieuwe auto meer kopen met een ICE. Dat zal 100% een EV zijn.
Je kan dan wel uitwijken naar de 2de hands markt, maar de overheid heeft ook baat bij minder Co2 uitstoot. Ik gok dat daar dan ook naar gestuurd zal worden door bijvoorbeeld meer te investeren in OV en de prijs hiervan goedkoper te maken en tegelijk de belasting op benzine te verhogen. Of een (nog hogere) Co2 tax te introduceren naast bijv. de wegenbelasting.
Kortom traditionele ICE's ontmoedigen en OV aantrekkelijker maken zodat je de onderklasse in de samenleving geen slachtoffer maakt van de verduurzaming.

En als dit alles niet kan kom je inderdaad op een lijstje van alternatieven zoals een (elektrische) fiets, taxi, auto huren etc.

Al met al niet denken in problemen en opstakels maar denken in oplossingen zodat we geen mensen achterlaten in een energie transitie! :)

[Reactie gewijzigd door Yariva op 19 oktober 2021 11:24]

"...zodat je de onderklasse in de samenleving geen slachtoffer maakt van de verduurzaming"

Denken in "onderklasse" en bovenklasse? gaat het probleem wel oplossen. Hoe bedenk je het man. Je bent zeker een VVD mannetje uit de randstad.
Die "onderklasse" die moet dan maar met de bus of op de fiets als EV's niet betaalbaarder worden in de toekomst.
Buiten de randstad is OV geen optie en dat gaat het ook nooit worden.
Om eerlijk te zijn had ik dit soort reacties eerder onder nu.nl verwacht en niet op Tweakers. Een beetje maf om mij meteen in een hokje te zetten. Ook jammer, maar hopelijk begrijp je dat met teksten als "gaat het ook nooit worden", informatie uit context trekken en vervolgens een politieke partij aan mijn naam hangen ik absoluut geen zin heb om met jou in discussie te gaan.

Uiteraard kan je mijn andere commentaar lezen op deze pagina voor meer constructieve ideeën. Verder een fijne middag gewenst! :)

[Reactie gewijzigd door Yariva op 19 oktober 2021 16:14]

Mogelijk heeft hij als reden dat hij gewoon een auto wil?
Heb 8 dagen per maand een auto nodig, 80km per dag dat ik rij.

Kosten om dit met Greenwheels te doen: 150-200 euro per maand, met 300 eigen risico EN ik kan niet eens spullen/accessoires in de auto achterlaten EN ik moet lopen/fietsen naar de auto met mijn kind en kinderzitje.

Kosten om een auto te kopen: eenmalig 2k, 200,- reparatiekosten per jaar, 30,- verzekering. 20,- wegenbelasting en 70 euro benzine per maand. Na niet eens 2j is een privé auto een heel jaar voor de deur goedkoper en makkelijker en dan heb ik het niet eens over het feit dat ik nu de optie heb om een auto te gebruiken op alle andere dagen.

Ridesharing / Leaseauto's zijn gewoon te duur in NL als je meer wil doen dan 1x per week de boodschappen doen.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 19 oktober 2021 01:40]

Dus die auto die Greenwheels aan jou verhuurt is slechts €2k waard? En voor 200 euro per jaar wordt al het aanbevolen onderhoud uitgevoerd inclusief pechservice en reparaties?

Het is appels met peren vergelijken in mijn ogen. Overigens is 2x week al redelijk frequent en kun je inderdaad met een oudere auto goedkoper rijden.
De gemiddelde greenwheels die ik zie rijden is in categorie c1/up. Kijk je naar comfort niveau dan denk ik dat je niet ver uit elkaar ziet :+ Voor dat geld vind je wel een grande punto die op comfort level nog wel beter scoort.

Als ze nou eens een ruime middenklassers zouden aanbieden bij greenwheels dan wordt het echt een ander vergelijk en geef ik je volledig gelijk. Ik weet dat ze dat wel roepen, maar heb er echt nog nooit eentje van in het echt gezien.
Ik rij bij GreenWheels een Volkwagen Up, privé rij ik een Aygo. Ik merk eerlijk gezegd geen enkel verschil in comfort tussen de twee. Dat GreenWheels 15k moet betalen om een 'nieuwe' auto neer te zetten, is mij voor irrelevant.

Pechservice heb ik al vanwege een motorfiets. In het ergste geval nog een 80,- p.j. erbij optellen.

Al het onderhoud zit inbegrepen ja. Behalve slijtageonderdelen gaat aan Aygo's en andere kleine auto's zonder gizmo's vrijwel niks kapot.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 26 oktober 2021 01:28]

Een taxi is veels te duur joh
Dat klopt - dit is inderdaad ook een onderscheidende (optionele) feature. In preview video van de Ioniq 5 hebben we dit wel kort aangestipt.

Het totaaloppervlak is beperkt en daardoor niet te vergelijken met dat van de Sono Sion en de Lightyear One. De cellen worden vooral gebruikt om een deel van het actieve stroomverbruik op te vangen, hoewel hij ook de high voltage-accu kan laden. Helaas geeft de interface weinig informatie: het toont alleen de totaal opgewekte capaciteit - het realtime- of dagverbuik zou meer zeggen - er is dus lastig een concrete uitspraak over te doen. Volgens Hyundai gaat het in gunstige gevallen om enkele km's per dag. Maar... alles helpt.
In Spanje levert een zonnepaneel 1.5 meer dan in Nederland dus dan moet je aan 3-5 km per dag denken. Als je even 4km neemt zit je aan 365 dagen op 1460 km, op 5 jaar tijd tikt dat door naar 7300 km.

Terug omgerekend naar euro, 7300 km gerekend aan 15 Kwh/100 km = 1095 Kwh * €0.25 = 273,75 euro.

Of maw, je haalt die optie er van zijn leven niet meer uit, of je nu in Spanje zit of in Nederland maakt eigenlijk niet uit.

Dat is ook logisch gezien we zonnepannelen op 20 jaar afschrijven ipv 5 tot 10 jaar, de panelen in een auto niet georentieerd staan richting de zon alsook dat een dak van een auto iets steviger moet zijn dan wat je van een gemiddeld zonnepaneel op je huis verwacht.

Dan is het nog de vraag hoe realistisch zijn de cijfers die men opgeeft, een auto in een stad geparkeerd gaat nauwelijks zonlicht opvangen. En als hij ondergronds staat of in een garage al helemaal niet.

Enigste toegevoegde waarde die ik zie is dat als je afgelegen zit je stroom kan opwekken om wat op te koken of andere toestellen mee van stroom te voorzien. Echter ik zie het desbetreffende kleine publiek niet meteen een EV kopen.
Ik mis vaak details over de samenstelling van het accupaket. De Eene accu is een stuk innovatiever dan de andere, en helaas kan de koper nu moeilijk zien dat de accu in bv een model Y wel iets anders is dan die toegepast wordt in bv een ID3.
Maar wat maakt dat uit? Zolang het vermogen en de capaciteit zijn zoals geadverteerd maakt de gebruikte techniek een stuk minder uit. Op gebied van levensduur weten we ondertussen dat thermisch beheer de bepalende factor is voor zowat alle wagens, ongeacht de gebruikte cellen. Wat het type cell vooral doet is de prijs van het batterijpakket bepalen.
Voor het aanschaffen van een auto maakt het inderdaad minder uit. Range, thermisch beheer en prijs is dan voldoende. Als Tweakers vinden we de onderliggende techniek, in detail, juist ook interessant. Ook van mij mag het met meer detail, of eventueel in een aparte aflevering, uitgebreider behandeld worden.
Is de ene techniek en samenstelling misschien duurzamer dan dan de andere? Ik lees soms iets over cobalt en dat daarom alleen de duivel elektrisch zou rijden.
Je bedoelt waarschijnlijk iets over de chemie? Daar hebben we uitgebreid naar gevraagd, maar geen bruikbare antwoorden op gekregen. Dat geldt overigens voor de meeste autofabrikanten. Vaak worden er ook meerdere leveranciers gebruikt is er dus geen garantie dat je zeker bepaalde cellen krijgt. Kijkend naar het verleden is LG Chem een voor de hand liggende leverancier.

Wat betreft overige zaken: zowat alle moderne EV's in deze prijsklasse zijn ondertussen uitgerust met een goed thermisch systeem (meestal vloeistofkoeling op basis van koelvloeistof). In dit geval wordt de rest warmte van de accu's ook gebruikt voor de warmtepomp. Bij oudere EV's zit daar veel verschil in (geen koeling, lichtkoeling, waterkoeling, koelvloeistof).
Ze zijn misschien goedkoper dan de rest van de markt. Maar met een instapprijs van ongeveer 45k is dit toch gewoon nog prijzig in mijn ogen. Daarnaast denk ik dat de meeste mensen gaan voor een upgrade naar een model met 70+ kw. Dus dan zit je alweer op 55k. Als je de auto kan leasen is het natuurlijk een ander verhaal, maar goed dat is volgens mij ook in 95% van de gevallen gedreven op de bijtelling of het belasting voordeel. Maar hoeveel modale huishoudens kopen een nieuwe EV voor deze ‘relatief’ betaalbare prijs? En dat is een oprechte vraag.
Leasen zijn deze echt interessant, bijtelling is nog steeds een stuk lager dan een golf en je rijdt een mooie unieke wagen.

Ik neem aan dat niet veel mensen zo'n auto aftikken bij de dealer(sowieso denk ik dat 95% van de nieuwe wagens lease sletten zijn)
De gemiddelde nieuwprijs van een auto is zo'n € 35.000. Dat is dus gemiddeld - daar zit alles in wat verkocht wordt. Deze wagens zitten naar 10k boven en dat is relatief weinig voor wat je daarvoor krijgt, ook in vergelijking met de concurrentie (de grotere accu vanaf 52k). Natuurlijk dat is veel geld, maar ten opzichte van het gemiddelde dus geen enorm verschil. Nu kopen veel mensen alleen tweedehands en dan is het bedrag relatief hoog natuurlijk - de komende jaren zal moeten blijken hoe de tweedehandsprijzen worden, maar gezien de leverproblemen en het beperkte aanbod is dat mogelijk wel een probleem (weinig aanbod is hoge prijzen, vandaar dat er steeds meer tweedehands EV's uit het buitenland geïmporteerd worden).
Klein detail wat eigenlijk niet over deze auto's gaat, maar wel in de video genoemd wordt. De Soul is de Kia tegenhanger van de Kona. De Kia Niro is gebaseerd op het platform van de Hyundai Ioniq (de vorige).
Nee, dat klopt niet. 😉De (e)-Niro deelt het platform met de Kona.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kia_Niro
Letterlijk de eerste zin van je Wiki-link: The Kia Niro (Korean: 기아 니로, romanized: Gia Nilo) is a B-segment hybrid subcompact crossover manufactured by Kia since 2016. Based on the same platform as the Hyundai Ioniq

Zet de vier auto's bij elkaar en je kan zo ook qua formaat aardig koppelen, wat vaak al een goede indicatie is.
Lees eventjes verder:
It shares powertrain and battery configuration with the Hyundai Kona Electric. Niro EV is available in two battery versions: 39.2 kWh and 64 kWh. The batteries are liquid-cooled lithium ion polymer. Batteries are manufactured/supplied by SK Innovation, which is different from the Kona Electric, which uses batteries from LG Chem. [29]
Het gaat hier om het elektrische platform he - niet de benzine variant. Dat e-platform bestaat pas sinds 2018.
Dus omdat in een VW passat dezelfde motor kan zitten als in een Seat Ibiza, zijn die auto's op elkaar gebaseerd?

Volgens mij hebben we het bij auto's die gebaseerd zijn op elkaar dan vaak over platformen en dergelijke. Daarbij heeft de E-Soul diezelfde accupakketten en aandrijflijn. Zowel de Niro als de Ioniq zijn er in HEV, PHEV en EV uitvoeringen en zijn vanaf het begin af aan zo ontworpen. De accupakketen en aandrijflijn zijn dus uitwisselbaar en maken het niet ineens een andere auto.
Bel Hyundai/Kia even en dan hoor je dat de e-Niro inderdaad de Kia-versie is van de Hyundai Kona EV.
Interessant artikel, goed om te zien dat V2G mogelijk is, al ben ikzelf uit op V2H.

Ik rijd een Ford S-Max 2.2 Turbodiesel, en heb 3 volwassen kinderen. Deze auto heb ik 11 jaar en menige goede vakantie naar Oostenrijk, Denemarken en Zuid-Frankrijk gehad. Volgepropt met bagage -inclusie gitaren etc- tot aan het dak; die bagageruimte daar kunnen gewoon 12 lijken in.
Ik wil niet kleiner meer, want bij deze auto zijn er 3 volledige zitplaatsen op de 2-de rij. Niks zitten op de middenconsole, de rit is gewoon vol te houden in de middenstoel, en het wagenzieke kind kan daar goed naar voren kijken.
Daarnaast kan ik kids ophalen en hun fiets gewoon achterin leggen, met maar 2 van de 3 stoelen naar beneden.

Het is de ideale gezinsauto gebleken. Nu zoek ik een Elektrische auto die ook 3 volledige stoelen heeft, en bagageruimte. Eigenlijk kijk ik naar de Tesla X, maar ja, heel duur en heeft niet 3 volledige stoelen, minder bagageruimte dan mijn S-Max, en hij is ERG BREED. Een probleem in de NL-parkergarage.

Nu maar eens kijken naar deze twee. Voorlopig lijkt het erop dat al die grote bakken gewoon minder ruimte bieden binnen.
Tja, een wagen als een S-Max wordt gewoon niet meer nieuw ontworpen.
Het is SUV wat nu de rage is. Over 5-10 jaar komt er weer iets anders.
Mensen die een S-Max willen moeten nu uitwijken naar de personenversies van bestelbusjes.
Mogelijk wordt de ID. Buzz interessant voor je, maar hij lijkt qua design al helemaal niet zo cool te worden als het prototype.
Ik zal er eens naar kijken, dank je!

Voor mij is de S-Max echt ideaal. De motor is niet kapot te krijgen (nu 2+ ton km) en binnenin lekker veel ruimte voor mensen en ook bagage. Alleen de electronica is wat kwetsbaarder, want alle elektronica, ook die van je in huis, gaat na ca 10-15 jaar stuk, en dan zijn er wellicht geen onderdelen meer.

Het is jammer dat de diesel in 2025 restricties krijgt. Maar goed, geen auto kopen is nog altijd beter voor het milieu dan een nieuwe elektrische auto kopen.
Ik heb zelf even in de Ioniq5 gereden. Hij is heerlijk ruim van binnen en de electronica is ook heel goed. Vlotte reagerende schermen en de HUD is ook goed af te lezen. De kofferbak is ook aardig ruim en de bank kan nog een stukje naar voren als je kortere passagiers zoals kinderen hebt zodat je nog meer ruimte achterin krijgt. Er zijn upgrade pakketten die je eigenlijk wel wilt hebben en is dan in de private lease bij anwb nog goedkoper dan de concurrentie.

Dan het enige min punt:
De wegligging is het minste van alle EV die ik gereden heb. Zelfs bij de AWD. Veel overhellen. Hij stuurt wel scherp maar het is alsof je boven op een plaat zit ipv ín een auto. De Enyaq en Model Y rijden veel beter.

Als we dan toch bezig zijn is er misschien. Nog een nadeel. Je wilt eigenlijk de grotere accu en de extra features en dan zit je alsnog zo op 58k. En in het echt ziet de auto er, misschien door zijn futuristische uiterlijk, er meer uit als speelgoed dan als een dure auto. Daarnaast konden de dealer een importeur niet aangeven of V2G ipv V2L wel mogelijk is met de huidige lichting auto’s. Er worden wat selecte proeven gedaan.

[Reactie gewijzigd door Spockz op 18 oktober 2021 19:24]

Ik heb uitgebreide navraag gedaan over V2G. Het wordt nog niet formeel ondersteund, mede omdat hier certificering voor nodig is (aanvraag staat uit). Technisch is het mogelijk met de huidige componenten. We Drive Solar is bezig met de Ioniq 5 en V2G in Utrecht.
Ja idd. De KIA dealer heeft net bevestigd dat voor Europa V2G niet geïmplementeerd is op de EV6. Ze konden ook niet zeggen of dat achteraf nog aangepast kan worden… het is dus gokken… wat een gemiste kans :-(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee