KIA: EV9 verschijnt in 2023 en krijgt ota-updates en modus voor autonoom rijden

KIA voorziet zijn komende elektrische EV9-auto van over-the-air updates en feature on demand. Daarnaast voorziet KIA de auto van AutoMode, een techniek voor autonoom rijden waar op termijn meer voertuigen mee uitgerust worden.

KIA's EV9 staat gepland voor 2023 en moet dan de eerste elektrische auto van het bedrijf worden met ota-updates, fod en AutoMode. De fod houdt in dat kopers van de EV9 moeten betalen voor extra functionaliteiten die KIA kan activeren. AutoMode moet na de EV9 naar meer elektrische auto's van het bedrijf komen en tegen 2026 in alle nieuwe KIA-modellen beschikbaar zijn.

Het is niet bekend in welke mate AutoMode in eerste instantie autonomie biedt, maar het doel van de fabrikant is dat de techniek uiteindelijk volledig autonoom rijden mogelijk maakt. Het bedrijf noemt ook de aanwezigheid van een Highway Driving Pilot-functie, voor rijden op snelwegen zonder dat ingrepen van de bestuurder vereist zouden zijn.

De EV9 is vooralsnog alleen als conceptauto getoond. Het gaat om een suv met een lengte van vijf meter, die in vijf seconde van 0 naar 100km/u moet kunnen accelereren. De actieradius moet op 540 kilometer uitkomen en na zes minuten laden, zou de auto tot 100 kilometer moeten kunnen rijden, is het streven van KIA.

De fabrikant kondigde de EV9-functies aan tijdens de publicatie van zijn roadmap. Daarop staat het doel om tegen 2027 een serie van veertien bev's te hebben. Tegen 2030 zou KIA dan 1,2 miljoen bev's moeten verkopen.

KIA EV9 conceptKIA EV9 conceptKIA EV9 conceptKIA EV9 conceptKIA EV9 conceptKIA EV9 concept

KIA's conceptauto EV9

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-03-2022 • 10:26

94

Reacties (94)

94
93
31
3
0
51
Wijzig sortering
Is het eigenlijk niet superbelangrijk voor de luchtweerstand dat een auto een gestroomlijnd ontwerp heeft in plaats van een koekendoos-model?
Als je een Tesla model 3 zou opschalen naar deze binnenruimte mag die de weg niet meer op. Er bestaat ook nog iets als maximale afmetingen voor toelating. Een doos is natuurlijk wel de meest optimale vulling van deze afmetingen. Je ziet dat de neus wel een beetje wegloopt dus denk dat ze wel rekening gehouden hebben met luchtweerstand...
Maar waarom zou dat bij elke EV de bovenhand moeten nemen? Begrijp me niet verkeerd, ik vind efficientie zelf zeer belangrijk, maar voor sommige mensen zijn er andere eigenschappen die belangrijker zijn. Anders maakten we al decennia lang zo gestroomlijnd mogelijke wagens.
Een gestroomlijnd ontwerp bereik je door de lucht zo effectief en efficient mogelijk om het lichaam heen te buigen. Dat wil niet zeggen dat alles puntig en tabs moet zijn. Je kunt heel veel doen rond de wielen en wielkasten, hoe de lucht onder het voertuig door gaat, en hoe je allerlei spleten e.d. wegwerkt. Dus beter aansluitende panelen, ramen die goed weggewerkt zijn, geen deurhendels e.d.
Het is belangrijk maar ik vindt looks of comfort ook belangrijk, en veiligheid ook wel aardig :)

Dat maakt dat het voor mij niet superbelangrijk is maar een soort verhouding/som van meerdere factoren die allemaal belangrijk zijn en een bepaalde verhouding moeten hebben, mijn auto's worden helaas steeds minder zuinig dan de vorige (picanto > rio > ceed), daar krijg ik dan weer andere factoren waar ik waarde aan hecht voor terug en lever ik iets in op zuinigheid. Daarom nu een automaat minder zuinig maar meer rij-comfort.

100% efficiëntie is gewoon niet de auto pakken ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 20:15]

Stroomlijn belangrijk ja maar de rol wordt groter afhankelijk van de snelheid.
Een EV is zuiniger in de binnenstad dan op de autoweg 80 90 120km/u maakt dan veel uit.
die EV race bakken met extreem acceleratie een hoge top is dat belangrijker.
Voor woon werk verkeer EV waar max 100km/u gereden wordt en veel stadsverkeer is de rol stuk subtieler.
Radius met veel autosnelweg kan dat aardig wat km schelen. tov minder gestroomlijnde meer SUV achtig bakbeest.
Ideale lijn maakt voortuig laag en lang
Kan iemand mij vertellen waarom EV auto's over het algemeen echt lelijk zijn, is natuurlijk een persoonlijke smaak maar ze wijken altijd behoorlijk af van standaard designs en worden er vaak niet mooier op.
Waarom zijn bestaande designs van bijvoorbeeld een ford focus of opel insignia of een Volvo v40/70 niet voldoende ?

[Reactie gewijzigd door Jeroenzer op 24 juli 2024 20:15]

Ik vermoed dat de industrie een serieus onderscheid wil creeren tussen ice en elektrisch net zoals de autos tussen de jaren 50 - 70 enorm zijn veranderd kwa uiterlijk.
Bij ev’s zou ik een meer aerodynamisch ontwerp verwachten. Dat zie ik bij dit model toch weer nauwelijks terug.
Ik denk dat dat te maken heeft met de populariteit van "dikke" voertuigen, dus SUV- en 4x4-achtige auto's. We nemen extra gewicht, minder efficiënt ruimtegebruik en mindere aerodynamica blijkbaar voor lief vanwege uiterlijke voorkeuren. De stationwagon is ouderwets en niet meer trendy, maar was volgens mij in al die opzichten wel beter. Misschien veranderen de voorkeuren op de langere termijn weer, maar voor nu is het gevoel boven specificaties. Deels logisch; auto's zijn ook gevoel. Maar toch zou ik niet willen rijden in zo'n inefficiënte vorm, waar de binnenruimte kleiner is dan je van buitenaf zou verwachten in plaats van andersom. Ongeacht EV of ICE.

Overigens zie ik niet echt een nieuwe beweging qua uiterlijk van EV's ten opzichte van ICE's. Het zijn mij eerder juist te veel dezelfde conventies, die voor elektrische voertuigen niet altijd nodig zijn maar die we wel gewend zijn. Maar dat komt vooral door wetgeving en veiligheidsvoorschriften, o.a. wat betreft aanrijdingen met voetgangers. Dus sommige zaken kunnen niet zomaar anders, totdat de ideeën en regels zich volledig hebben aangepast aan EV's.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 24 juli 2024 20:15]

Doe mij dus maar een station of sedan ipv al die nieuwe lelijke vormen die je overal ziet. Ik heb helemaal niets met suv's en al die tussen types. Er zit helemaal geen voordeel bij. Zo vind ik de polestar 2 op het moment de mooiste ev op de markt samen met de model S. Beide auto's zien er "normaal" uit en lijken mij een stuk efficiënter dan suv's etc. Ik moet zeggen dat de nieuwe Kia modellen wel erg mooi zijn. Hatchback achtig ofwel ook van de goede oude stempel :)
Er ligt om te starten een accupack van enkele honderden kilo's over de hele wagenbodem.
Die bodem is daardoor van een cm of 5 naar 15 tot 20 dikte gegroeit.
Het is niet logisch om daar vervolgens een normale sedan of station koets bovenop te zetten. Je raakt een boel interieur ruimte kwijt of je moet het accupack anders gaan vormgeven. Dit maakt de kosten hoger en capaciteit lager.
Een SUV staat hoger op de poten. Je kunt die extra dikke bodem dus makkelijker kwijt zonder direct als een sportwagen enkele cm's vloerspeling over te houden.
Een standaard SUV kan iedereen tekenen, je wilt als fabrikant opvallen en dus zie je nu onconventionele ontwerpen.
Vaak zijn ze functioneler dan het traditionele, maar wel heel afwijkend en dat schrikt veel mensen ook weer af.
Zou je zeggen he, maar in plaats daarvan worden er 22" pizzawielen onder geschroefd en krijgt de auto de vorm van een postkoets uit 1840.
Ik kan verkeerd zitten maar ik weet dat bijvoorbeeld de brandweer het erg belangrijk vindt om snel onderscheid te kunnen maken tussen EV of ICE zodat ze hierop kunnen afstemmen hoe ze blussen en de auto open knippen. Ze zijn daarom al niet zo blij met modellen zoals de Golf E en zeker niet als mensen de EV logo's/embleems eraf halen, dit kan hun zelf namelijk ook in gevaar brengen.

Wellicht is het een samenhanging hiervan met ook gewoon proberen nieuwe designs aan te halen voor een nieuw tijdperk van auto's.
Zolang er nog een kenteken op zit is een check snel gedaan.
Zolang er nog een kenteken op zit is een check snel gedaan.
Ongetwijfeld.

Toch is parate kennis en/of zien wat voor auto (ICE of E) het allersnelst, ik zou niet graag in een dringende situatie gegevens willen opzoeken...
Brandweer heeft gewoon een mobile device waar ze op basis van kenteken alles kunnen zien.
Bijvoorbeeld welke apparatuur/leidingen waar zitten etc., dus niet even een RWD check ofzo :)
Klopt, ter info: elk voertuig heeft een mobiele data terminal (MDT) waarop meestal de software crash recovery system draait https://www.moditech.com/crash-recovery-system/

Met dit systeem kan je zien waar je veilig in het voertuig kunt knippen zonder airbags, gordelspanners, (hoog)spanningssystemen te raken. Daarnaast staat er informatie over het afschakelen van de hoogspanning en toegepaste kreukelzones (waar dat mogelijk is, soms bij hybrides, vaak ook niet).

De centralist zal zo goed en kwaad dat kan proberen een merk/model of liefst kenteken uit te vragen bij een melding. Deze informatie wordt bij de melding naar de eenheid/eenheden direct in de MDT geschoten. Meestal hoeft er dus niet in alle hectiek iets gezocht te worden, maar heb je de informatie al paraat.

[Reactie gewijzigd door tkoosting op 24 juli 2024 20:15]

Ze zoeken het altijd op. Want waar zat ookalweer die elektriciteitskabel? Die liep rechts toch? Oh shit, dit is een rechtsgestuurde auto, daarbij zit de kabel aan de andere kant. Bijvoorbeeld..
Zelfs als de kentekenplaat eraf gevlogen is dan kun je nog snel aan de achterkant even onder de bumper kijken of je een uitlaat ziet hangen...
Denk je niet dat 'afwezigheid van uitlaatpijp en open grille' voldoende indicatie is? Lijkt me niet dat je van random design elementen afhankelijk wil zijn.
Nee, want er bestaan ook nog hybride modellen. Daar zit een ICE en een accu in.
Je zit verkeerd... hoe zit dat dan met hybrides, de golf EV, de BMW i4? De brandweer heeft er vast een ander trucje voor.
Dat is wat ik zeg, ze vinden de Golf E(V) dan ook niet leuk. Ja ze hebben er trucjes voor, ze hebben plaatjes van elke auto waar ze wel en niet mogen knippen en hoe ze herkennen welk model het is, maar een embleem helpt daarbij. Als mensen dan vervolgens dit embleem weglaten wordt het dus lastiger voor ze. Ze hebben dan wellicht meer tijd nodig, ik zeg niet dat het onmogelijk wordt maar elke seconde telt voor ze.

Ja ik ben het met je eens dat de BMW i4 een mooi voorbeeld is van hoe het ook kan.
Dus de brandweer beoordeeld nu op 'hoe de auto eruit ziet' of er een accupack in zit of niet? Dat zou een beetje vreemd zijn...
Daarnaast heb je ook nog hybride modellen die eigenlijk altijd hebben geleken op de versie zonder accupack.
Ik denk vooral het laatste; de EV s relatief nieuw en men wil zich (nog) onderscheiden van de "oude kliek". Dat is volgens mij de drijvende factor voor een marketeer en ook voor de klanten zelf.

Hoe de brandweer onderscheid maakt zal maar weinig mensen wat kunnen interesseren, is mijn inschatting.
Dit is een conceptversie, die zijn wel vaker wat extreem qua ontwerp.

Ik vind het wel leuk, die eenheidsworst van de afgelopen 15 jaar doet mij weer weinig
Voor ieder wat wils? Mijn mening hier alvast over:
Skoda en VW zijn vrij conservatief gebleven met hun ontwerp van hun elektrische modellen. Persoonlijk vind ik ze zeer saai met weinig uitstraling. Het is een ontwerp dat over 5 jaar even neutraal zal zijn.
De Kia EV6 vind ik persoonlijk zeer geslaagd en is eens iets anders op de baan. Het heeft een goede balans tussen toch iets anders en een look die je niet na 3 jaar beu bent.
De Hyundai Ioniq 5 gaat meer de richting uit van gewaagd. Het is even wennen, maar ik vind hem er wel knap uitzien, maar zou hem niet kopen. Zou schrik hebben om er over een paar jaar spijt van te krijgen.

Deze EV9, tja, het is wat speciaal, niet meteen mijn eerste keuze maar hij heeft wel iets.
Natuurlijk is smaak iets iets persoonlijks, maar de EV6 is inderdaad een mooie auto. Bij de EV9 krijg ik het idee alsof de KIA Soul een wat langere achterkant krijgt. En dat is een auto waar je liefhebbers van hebt of de grootste tegenstanders.
De vorm van een auto zoals wij die kennen is voor zeg 50% bepaald door een groot motorblok wat voorin de auto moet liggen en voor 50% om de binnenruimte te creëren waar we in zitten en bagage stoppen. Daar omheen maken we dan een zo aerodynamisch mogelijke vorm.

Bij EV's heb je geen groot motorblok voorin liggen, dus kun je de voorkant véél aerodynamische vormgeven óf veel meer vrijheid nemen in je ontwerp (ten koste van aerodynamica). Daarnaast ligt praktisch al je gewicht in de bodemplaat waardoor je auto en de zit hoger wordt, maar je wel meer kan spelen met de constructie erboven omdat overhellen veel minder speelt.

Kijkend naar dit model speelt bovenstaande echter minder. Het lijkt juist een Defender-kloon met EV-eigenschappen (dichtgemaakte roosters). Zo afwijkend van een gewone SUV vind ik dit model niet. De redenatie hierachter zal zijn dat het grootste deel van de markt een SUV wil.
Dat motorblok maakt niet zoveel uit. Zie bijv. de Renault Twingo en Smarts auto's met motor achterin, maar de voorkant ziet er net zo uit als elke andere voorkant. Hetzelfde geldt voor auto's met LPG-tank achterin.

Een motorblok kan in principe overal liggen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de Van Hool NewAG300-bussen, waar het motorblok direct achter de bestuurderscabine ligt (dus op de eerste as) in plaats van achterin, zoals bij vrijwel elke andere bus. Het ontwerp is er echter niet anders door, behalve dan dat je als passagier voorin iets hoger zit in plaats van achterin.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 20:15]

Welke Renault Twingo heeft de motor achterin? Ik ken ze niet.
https://www.anwb.nl/auto/...ot-108-vs.-renault-twingo
Renault heeft voor diens stadsauto de handen ineengeslagen met Smart, waarbij de lay-out van de Duitsers is gebruikt. Dat betekent dat de motor van de Twingo achterin ligt.
https://www.autozine.be/renault/twingo/test
Toch vond Renault minstens zo'n creatieve oplossing als de kunstenaars uit Nantes. Bij de meeste wagens zit de motor voorin en drijft deze de voorwielen aan. Dat is goedkoop, veilig en voorspelbaar. De Renault Twingo heeft de motor echter achterin en deze drijft de achterwielen aan.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 20:15]

Bedankt voor de reactie(s)! Dat wist ik niet. Tot de vorige Twingo was dat niet zo en ik had me nooit in deze verdiept...
Zeker wel, het huidige model heeft 'm achterin liggen.
https://www.topgear.com/c.../close-new-renault-twingo

[Reactie gewijzigd door curkey op 24 juli 2024 20:15]

Degene die op hetzelfde platform staat als de smart. Dat is het laatste model van de Twingo.
Daar omheen maken we dan een zo aerodynamisch mogelijke vorm.
Dat is dan bij deze auto totaal mislukt... Zelfs de Cybertruck van Tesla oogt aerodynamischer ondanks dat deze net zo foeilelijk is.
Er is dan ook een trend gaande (naast dat we allemaal in SUV's willen rijden blijkbaar) dat elektrische auto's steeds lomper worden, zeg de elektrische F-150/Hummer EV/Rivian. Op zich een logisch gevolg van dat je bij dergelijke auto's al een hoog gewicht verwacht en daarbij horend rijgedrag, maar goed voor het milieu is inderdaad anders.
Eigenlijk rijdt 90 procent van de jonge gezinnen die ik ken erin. Ik vermoed vanwege een gevoel van veiligheid en stoerheid. In een gemiddelde station heb je véél meer ruimte.
Dat vraag ik mij ook af. Er moet altijd iets 'futuristisch' of 'anders' aan zijn in vergelijking met een brandstof model. Vaak de velgen of het dak.
Er zijn anders voldoende EVs die niet veel afwijken van ICE wagens, neem mijn Ioniq bijvoorbeeld. Enige verschil met een gewone wagen is dat er geen grille vooraan de wagen zit maar dat het gewoon dicht is. Ook een Tesla Model S of 3 wijken niet zo heel veel af van ICE tegenhangers als je het mij vraagt.

Ik denk dat waar jij je vooral aan stoort is net het ontbreken van die grille vooraan de wagens, maar waarom zou je die nog houden als deze voor meer weerstand zorgt en de efficientie dus naar beneden haalt?

En ja, soms heb je sterk afwijkende wagens, maar die zijn wat mij betreft nog altijd eerder uitzondering dan regel.
Een brandstofauto is eigenlijk bij design inefficient, omdat het grootste deel van de energie al via de uitlaat wegstroomt. Een mindere stroomlijn heeft dan natuurlijk wel effect, maar is veel minder zichtbaar. Een EV is veel efficiënter, maar inefficiency gaat dan ook meteen meer opvallen. Waar de invloed van een niet-aerodynamisch ontwerp bij een ICE wellicht maar 5% meer brandstofverbruik geeft is dat bij een EV dan wellicht een verschil van 30%. Omdat range al een issue bij EV's en de lange duur die nodig is om range weer aan te vullen (laden) is het praktisch gezien dus interessant om de EV zo efficient mogelijk te maken.
Functie dicteert design. Wanneer de auto fundamental anders wordt opgebouwd (geen motor voorin, aandrijving rechtstreeks op de assen, accupakket in de bodem, geen benzine tank), gaat het ontwerp ook veranderen. Zaken als een luchtdoorlatende grille worden van noodzaak voor koeling ineens een last vanwege aerodynamica. De auto wordt wat hoger vanwege de batterij, maar kan korter door het ontbreken van een motor voorin, etc, etc
Dit is een concept model. En die zien er altijd excentriek uit. De EV6 is wel al in productie en wordt gezien als één van de mooiste en beste EV's van dit moment.
Klopt, en de EV6 lijkt ook
Nauwelijks op de Futuron concept due daarvoor model stond.
Ik denk vooral omdat men ze overdreven modern wil laten lijken, in dit geval ook weer.. Er zijn gelukkig ook genoeg uitzonderingen die nog wel de meer traditionele ontwerpen volgen, zoals b.v. de BMW i4 wat in feite gewoon een BMW 4-serie grandcoupe is.. Helaas werkt men daar dan weer vaak met overdreven en lelijke EV badging (in het geval van de i4 licht blauwe accenten)..

Het is allemaal inderdaad persoonlijke voorkeur en smaak.. Zo vind ik de hele digitalisering van auto's helemaal niks met touchscreens en digitale meters etc.. Ik ben nog van het analoge autorijden, gewoon knoppen voor de meest gangbare functies en analoge meters, dat vind ik het mooiste en meest praktische.. Dat vind je helaas amper nog in nieuwe auto's tegenwoordig, het worden met recht rijdende computers..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 24 juli 2024 20:15]

Vaak zijn het de velgen/wieldoppen. Denk er minder futuristische velgen onder en het hele beeld veranderd al een hoop.

Vaak zijn die velgen helaas ook een aerodynamische booster. Zie Tesla's, welke je met de bijgeleverde wieldoppen zo 2-5% extra range geven.
De Volvo’s zijn hetzelfde als de ice variant op de grille na zover ik weet
Denk ook dat het een kwestie van smaak is. BMW, Audi, Porsche, Tesla model S en X, EV 6 vind ik allemaal mooie EV's. Er zijn meer lelijke ICE auto's dan EV's durf ik wel te stellen :)

Verder lijkt dit een beetje op een Kia Soul en het is een render die helemaal niet op de uiteindelijke versie lijkt die op de weg verschijnt.
Wat 'we' mooi zijn gaan vinden, is een licht(gewicht) (uitziende) auto met een zware krachtbron. Dit is overigens ook bewust gecultiveerd door auto makers : de duurdere modellen legden hier meer de nadruk op dan goedkopere. Ondersteund door allerlei features zoals : diffusers, spoilers, velgen e.d.
Sleak=goed.

Probeer maar eens 'sleak' te zijn als 1 van de eisen is dat er een batterij-pack in moet van 485 KG (75 kWh) met bijbehorende cooling.

Je komt dan snel uit bij een model met hoge instap. En ja, dat heet tegenwoordig cross-over of SUV.

Wil je meer weten en wat perspectief? Video hier is best interessant: https://insideevs.com/new...ng-mache-battery-exposed/
Omdat wij het conventionele design gewent zijn. Sommige vinden bijvoorbeeld een flinke grill stoer uit zien.
Als motor moet goed ademen en gekoeld worden. Dus dan is grill loos design raar. Naast dat EV de motor ruimte voor een kleine trunc kan worden dus cabine en wielen verder naar voren. De accupack bodem je toch ook beetjede hoogte in gaat en dan meer de crossover SUV richting in gaat. vooral als normale zitplaats en hoogte wilt hand haven in midden maat zijn de verhoudingen anders en dat komt in de kleine auto sterker tot hun recht als het lijkt op suv met micro motor ruimte.

met mijn 50+ is hogere zit en goede overzicht fijn.
En lage zit lange hoge motorkap BMW z3 vind ik niet fijn alleen dat motor massa en flink kreukelzone voren beschikbaar hebt. Ja er zijn ook auto met extreme motor ruimtes.

De reden dat Mustang E eigenlijk icon naar crossover getoeverd heeft. Dat vonden auto puristen niet fijn.
Ergens vind ik het design van de nieuwe Kia's wel gaaf maar echt net te kort komen door al dat plastificeren van ze. Het zal wel met reden zijn voor gewichtsbesparing maar is er dan echt niet iets van een mooie coating voor o.i.d.?

Tevens zijn de velgen ook niet mijn smaak maar goed dat is persoonlijk.
Carbon panelen aan een frame, maar dat maakt het duurder, meer ding om supercars licht te maken.
Ik denk eerlijk gezegd dat dit een beetje een trend dingetje is. Over 20 jaar zien de huidige auto's er ouderwets uit met hun rondingen en 'sportieve' inkepingen.

Ik ga er daarbij wel vanuit dat de nieuwe modellen nog steeds aerodynamisch zijn, ondanks dat dat er niet zo dik bovenop ligt.
Dan worden de jaren '80-'90 Mercedes Benz W124/W201 weer helemaal in, deze zijn ook redelijk hoekig.
Ik denk dat aërodynamica dan geen grote rol speelt. Want voor EV is lage snelheid zuiniger en Autonoom EV die volledig autonoom rijd in 2030 of 2040 zit met 25miljoen of 30mil bevolkings dicht heid een vervoers probleem mate groter dan nu dat deze EV in slipstream van voorganger rijden en ook autonoom communiceren met elkaar dus het beeld eerder auto bumperkleef kolone omdat de reactie tijd de voorste auto is die aan de kolone doorgeeft . in 2050 wanneer randstad aangesloten bebouwing is en dus ook wereld stad wordt dat autonoom zelfs verplicht kan worden. En mogelijk meer Metro ondergronds moet komen.
Zoals in Japan dat hele korte compacte auto krijgt. In veel wereld steden verdwijnen auto ook soms uit beeld. omdat gewoon niet te doen is.

als 50+ die lang met de auto doet is mijn huidige 5de misschien daarop de volgende auto mijn ener laatste of laatste
Er zal vast wel een markt zijn voor van die boxy SUVs, zie Range Rovers en Mercedes G klasse. Die enorme wielen zijn wel echt karikaturaal.
Hoe mooi ik de EV6 vind, zo lelijk vind ik deze blokkendoos. Wat een spuglelijk ding.
Van de mooie EV6 naar dit lelijke hok :9
Gelukkig verschillen smaken.
Is het werkelijk.
Ik vind de EV6 ook niet echt mooi :)
Smaken verschillen, maar je ziet aan de buitenkant toch echt wel een meer klassieke ontwerptaal van Kia, eerste waar ik aan moest denken was namelijk een uitvergrootte Soul
En zo'n klein stuurtje, hopelijk wordt dit geen trend.
Highway Driving Pilot-functie zal vast wel weer niet mogen in NL. Bij de Tesla autopilot moet ik om de halve minuut het stuur weer bewegen anders stopt het. Erg irritant.
In een seconde kan veel gebeuren op de weg. Laat staan in een halve minuut.
Snap ik, maar dan moeten de fabrikanten niet gaan adverteren met autonoom rijden want daar is niet echt sprake van.
Precies. Daar is ook helemaal nog geen sprake van. Ondanks dat dat wel eens gesuggereerd wordt.
Wie verwacht er nu dat er in advertenties eerlijke en betrouwbare informatie gegeven wordt? Natuurlijk wordt er het randje opgezocht wat kan, kijk b.v. naar het bereik, daar wordt het meest optimistische cijfer gegeven.
Dat is bij elk merk met ‘auto pilot’ zo. Het is namelijk verplicht dit zo toe te passen.
We moeten oppassen met de term auto pilot. Er zijn genoeg mensen die denken dat wanneer het stuur mee beweegt dat dit auto pilot is en er zijn genoeg mensen die dan denken mooi dan laat ik alles maar even los. Dit is geen auto pilot dit is gewoon lane-assist of rijbaanassistentie (voor op de snelweg).
Het mag en kan wel, maar het moet gecertificeerd zijn. De enige met een wagen die tot op heden in Europa mag rijden zonder dat jij je aandacht erbij houdt op de snelweg is Mercedes.
Welke auto is dat dan? Want ik denk dat dit nog niet bestaat of mag in NL.
Er is maar 1 model natuurlijk waarin je de beste technologie eerst gaat vinden bij Mercedes, en dat is de S-klasse met het Drive Pilot systeem. Ik dacht dat Mercedes zijn certificering al een stuk langer had, maar blijkbaar toch pas enkele weken terug toegekend.

https://group-media.merce...nce/ko.xhtml?oid=52173961

Deze certificering zou van toepassing moeten zijn in heel de EU.
Het is een begin maar de eerste alinea geeft al aan dat er per land nog een goedkeuring gegeven moet worden.
The German Federal Motor Transport Authority (KBA) has granted system approval for this on the basis of the technical approval regulation UN-R157, thus paving the way for offering such a system internationally[2], provided that national legislation allows it.
Het probleem zit em in de aansprakelijkheid bij een ongeval. En tegen dat de grote verzekeraars daar uit zijn gaan we 20-30 jaar verder zijn. Want is het de producent of de "bestuurder". Als "bestuurder" die dan auto pilot gebruik vind ik persoonlijk dat het de fout is van de software. Nu ik ben zelf programmeur, dus ik snap het allemaal best wel. Maar hier ben jij verantwoordelijk als je gaat rijden. Zo zijn er veel dingen nog niet aangepast aan de nieuwe manier. Zoals recht op privacy ... Ik heb hier een parkeerboete liggen (compleet belachelijk), maar ik moet betalen via overschrijving aan een privé bedrijf ... Nee zij hebben geen zaken met mijn rekeningnummer en ik wil cash betalen. Komen ze aan met een wet van 1965 ! Maar er is nu ook privacy, dusja het ene spreekt het andere tegen. Ik heb geen probleem mee om die boete te betalen, maar aan de gemeente en niet aan dat privé bedrijf. Zij hebben geen zaken met mijn privé gegevens. Maar de wetgeving moet dus ook eerst aangepast worden, en dit zal dan op Europees niveau moeten gebeuren ... Voor van Diesel B1 te maken hebben ze 4 jaar aan het palaveren geweest ... De verzekeraars zullen onderling ook met iets moeten komen, daar moeten dan de Eu bobo's ook mee akkoord gaan. Maar wat heeft het nut van auto pilot als ik zelf verantwoordelijk ben bij een ongeval ? Dan kan ik beter zelf rijden. In Brussel auto pilot ... daar gelden de verkeersregels niet, het is eerder mercedes en bmw (hoe ouder, hoe beter) krijgen voorrang op alles, ook witte bestelbusjes hebben altijd voorrang en mogen overal parkeren :) En de verzekeraar die wilt de schade kunnen verhalen bij iemand. Een constructeur die kan zeggen, ja maar er moet altijd iemand aanwezig zijn en hij is verantwoordelijk. Er moet gewoon een beslissing komen daarover, maar daar zullen jaren over gaan. En dan komt er nog bij dat elk land wel net weer zijn eigen regeltjes zal willen hebben. Dus hier in België bijvoorbeeld mag het wel, maar kom ik in Frankrijk daar weer niet. Of in België ben ik gedekt door de verzekering, maar in Frankrijk niet, maar daar mag het wel.
Ik heb wel interesse in de functie ... ga je op café kom je buiten, vraagt de auto, genoeg op ? Ander café :)
20-30 jaar voor verzekeraars? Concurrentie is moordend. Als de eerste het aanbiedt, dan kan de rest niet 2 jaar wachten.

En als de self-driving mode veiliger is, dan is diezelfde concurrentie vrij effectief om self-driving goedkoper te maken. "Geen eigen risico als de autopilot aan staat" bijvoorbeeld.
Denk dat er sowieso zeer lange overgang tijd komt. Autonoom rijden zal begin toch verantwoordelijk zijn omdat wegen en andere verkeer daar ook slecht op voorbereid zijn en slecht mee omgaan.
Zo heb je asso die toch er voor knallen, tot moment dat auto geen driver seat heeft en je ook zonder rijbewijs vervoerd kan worden. uiteindelijk krijgt de auto goedkeuring en dus ook rijbewijs status op dat moment kunnen je kinderen zelf de auto nemen naar sport vereniging als passagier.
En is handmatig rijden optioneel.
Het straatbeeld is dan ook 80% autonoom rijden op de weg.
Dan zijn ze ook paar generaties verder met autonoom technologie en vooral de software.
Echt knap, alles eraan is lelijk...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.