Kia EV6 krijgt bereik van 'meer dan 510km' en 800V-laadsysteem

Kia heeft de EV6 volledig onthuld, de eerste elektrische auto van het merk op het E-GMP-platform. Met het grootste 77,4kWh-accupakket en de achterwielaandrijving heeft de crossover een actieradius van 'meer dan 510 kilometer'. Prijzen maakt Kia nog niet bekend.

De EV6 lijkt in veel opzichten op de Hyundai Ioniq 5, die allebei het E-GMP-platform delen. Beide auto's worden met 58kWh-accu geleverd, al is er voor de EV6 ook een grotere 77,4kWh-accu beschikbaar. Kia zegt niet welke actieradius de EV6 met vierwielaandrijving of het kleinere accupakket heeft. Wel zegt het bedrijf dat de crossover minstens 125kW of 170pk en 350Nm produceert. Bij vierwielaandrijving krijgt de EV6 twee elektromotoren, dan levert de crossover maximaal 430kW of 585pk en 740Nm. Deze snelste uitvoering heet de EV6 GT, accelereert in 3,5 seconden van nul naar 100km/u en heeft een topsnelheid van 260km/u.

Bijzonder aan het E-GMP-platform is de mogelijkheid om met zowel 400V als met 800V te laden. Kia meldt niet met hoeveel vermogen de accu kan worden opgeladen. In theorie is een 800V-accu met 350kW op te laden. De EV6 moet in 18 minuten van 10 tot 80 procent op te laden zijn. Volgens Kia is dit ongeacht de accugrootte. De EV6 met achterwielaandrijving en 77,4kWh-accu moet per 4,5 minuut laadtijd 100km actieradius bij kunnen laden via 800V.

De EV6 heeft een integrated charging control unit, die twee v2l-poorten mogelijk maakt. Met deze poorten kunnen andere apparaten met maximaal 3,6kW worden opgeladen. Het kan om huishoudelijke apparaten gaan, maar ook om andere EV's. De crossover heeft hiervoor aan de achterzijde een aansluiting en bij de achterbank. Met deze v2l-poorten zijn een 55"-tv en airconditioner meer dan 24 uur tegelijk te laten werken, claimt Kia.

Het interieur van de EV6 toonde Kia al eerder, nu geeft het bedrijf meer details. De twee gekromde schermen meten allebei 12" en zijn als één display verwerkt. De EV6 heeft een AR-head-updisplay om onder meer de snelheid en navigatie-informatie te weergeven. Achter het stuur zitten twee pedalen om uit de zes recuperatiestanden te kiezen. Het regeneratieve remmen kan onder meer worden uitgeschakeld of in i-Pedal-stand worden gezet. In deze stand kan de auto maximaal recupereren en kan de EV6 ook tot stilstand worden gebracht zonder het rempedaal te hoeven gebruiken. De EV6 kent tevens rijhulpsystemen als rijstrookassistent en een adaptieve cruisecontrol waarbij de auto middenin de rijstrook blijft en van banen kan wisselen. De crossover kan ook op afstand geparkeerd worden.

Ten opzichte van de Ioniq 6 is de EV6 even breed, maar wel iets langer en iets minder hoog. De Kia EV6 heeft een wielbasis van 2,9 meter, is afhankelijk van de uitvoering 4,68 tot 4,695 meter lang, 1,88 tot 1,89 meter breed en 1,55 tot 1,545 meter hoog. De bagageruimte van de EV6 is 520 liter, of 1300 liter met neergeklapte achterbank. De frunk is 52 liter groot bij achterwielaandrijving of 20 liter groot bij vierwielaandrijving. Kia verwacht de verkoop van de EV6 in het tweede kwartaal te kunnen starten.

Accu Aandrijving Vermogen Koppel
77,4kWh Vierwielaandrijving 239kW/325pk 605Nm
Achterwielaandrijving 168kW/228pk 350Nm
58kwh Achterwielaandrijving 125kW/170pk 350Nm
77,4kWh EV6 GT Vierwielaandrijving 430kW/585pk 740Nm

Eerste drie foto's zijn van de EV6 GT-line, laatste drie van de EV6 GT

Door Hayte Hugo

Redacteur

30-03-2021 • 19:07

134 Linkedin

Reacties (134)

Wijzig sortering
De EV6 heeft een integrated charging control unit, die twee v2l-poorten mogelijk maakt. Met deze poorten kunnen andere apparaten met maximaal 3,6kW worden opgeladen. Het kan om huishoudelijke apparaten gaan, maar ook om andere EV's
Dit vind ik wel heel interessant. Daarmee kan de auto dus ook voor een deel als thuisaccu fungeren als ik het goed begrijp? Ik weet dat we met ons Nederlandse klimaat de winter niet door kunnen komen met dit formaat accu, maar alle beetjes kunnen helpen als het salderen van zonnepanelen stopt.

Zijn er ook al andere fabrikanten hiermee uitgerust, of is dit iets nieuws?
De ChaDeMo stekker die oa. op de Leaf zit is geschikt voor vehicle-to-grid. Op Tweakers heeft er ook wel eens een artikel over gestaan: reviews: Vehicle-to-grid - De elektrische auto als stroomvoorziening

[Reactie gewijzigd door BrokenTable op 30 maart 2021 19:20]

Alhoewel daar al jaren niks mee mogelijk is in de praktijk.... heb de e-evalia....

Aanvulling :

Ja er is ooit een proef geweest in een stadion :
https://www.edie.net/news...-s-energy-storage-system/

Nissan nederland kan je niet verder helpen

De dealers snappen het sowieso niet wat v2g en v2h is.

De dealer die ik gevonden heb waar een medewerker wel enthousiast was , en waar ik de auto dan ook heb gekocht , zei later : nissan weet niet wat v2g en v2h met hun accu s doet en dus zijn ze huiverig voor garantie claims ( ivm leeftijd en gereden km etc.)

De japanse uitvoering heeft een 110v aansluiting als optie in de auto , de eu versie niks....

Er is iemand die een apparaat heeft gemaakt zodat je ook 220 in je auto (e nv200 en e evalia) hebt maar die kan ik nergens meer vinden....

Dus tot nu toe , nog niet daadwerkelijk toepasbaar buiten wat testopstellingen

[Reactie gewijzigd door hatex op 30 maart 2021 22:28]

Voor upgrades kan je bij @mux terecht, een Tweaker die al jaren geleden bezig was met Nissan E upgradesa.

Inmiddels heeft hij een bedrijf opgezet genaamd muxsan
Het bedrijf is muxsan groeiende.
In de autoweek van 24-03 nummer 12 staat een heel artikel geweid aan het ombouwen van bestaande of benzine auto’s naar ev’s met de eigenaar van Muxsan: Emile Nijssen.

Zo heeft zijn eerste generatie Leaf nu 600km actieradius.
Heel interessant om te lezen!

https://muxsan.com/Nederlands/index.html
Als ik de site even snel doorloop zie ik niks wat met V2G, V2H of V2L te maken heeft.
Ik zie dat ze accu upgrades en extra accu's aanbieden voor voornamelijk de oudere nissans, snap even niet wat dat helpt i.v.m. het bovenstaande ? of zie ik iets over het hoofd ?

Dan bieden ze nog aan een trekhaak voor de NIssan : Er zijn maar weinig elektrische auto’s met een trekhaak, terwijl het vaak ideale auto’s zijn om zware ladingen mee te trekken.
en
Let op: de Nissan Leaf is niet goedgekeurd voor het trekken van een aanhanger. Deze trekhaak is dan ook uitsluitend bedoeld om een fietsenrek of bagagerek op te gebruiken. Als je toch een aanhanger gaat trekken met je Leaf is het je eigen verantwoordelijkheid.

Oftewel dat kan helemaal niet ( je bent dan niet verzekerd en de garantie is ook nog een vraag) , en dat dan promoten vanuit je bedrijf ....

Ik vind het helemaal tof als bedrijven extra's aanbieden en ontwikkelen , maar zie even niet de toepassing mbt vehicle 2 grid/home/load
Het maximaal vermogen op lange termijn wordt niet bepaald door de motor maar door de accu. Een stoplichtsprintje gaat prima maar zware lading over lange afstand geeft problemen met de accu. Bij electrische auto's is de accu eigenlijk een integraal onderdeel van de motor. En dit is ook nog eens het meest dure en risico volle deel dus vooralsnog zijn de fabrikanten daar heel voorzichtig mee.
Mijn E-Soul mag 300kg trekken. ik ben dus aan het kijken naar naar een hele lichte motortrailer maar zelfs dan is moeilijk om nog wat nuttig laadvermogen over te houden.
Daarnaast heb je ook nog een type goedkeuring , bij de rdw staat mijn e-evalia op zowel geremd als ongeremd op max 150kg trekgewicht.
Dan ben je eigenlijk al klaar want meer mag niet.... of het kan is een tweede

Ja , electromotoren zijn ongekend sterk qua koppel en het is ook nog eens direct beschikbaar. . Zou je dat niet goed regelen , dan sla je in 1 keer als een tacker alle tandjes van je tandwielen (vandaar ook de regelingen als "punch" bij modelbouwauo's)
Het geheel moet dus wel kloppen....

Wil je gaan trekken , dan heb je toch vaak een versnellingsbak nodig.
Mijn cayenne e-hybrid mag geremd 3500 kg trekken , de motor + electromotor liggen samen voor de bak.
Ook electrisch gaat hij door de 8 versnellingen heen...

Bij auto's zonder bak ga je teveel (langdurig) van de electromotor (en accu) vragen o.a. vanwege de niet ideale overbrenging op dat moment.
Maximaal vermogen is iets anders dan continu vermogen, de boel wordt te heet... tenzij het er voor gemaakt is.
Als de fabrikant het niet adviseert, beter niet doen.....

[Reactie gewijzigd door hatex op 31 maart 2021 13:20]

Niet direct. Dit is een zogenaamde V2L of Vehicle to Load uitrusting. Hiermee kan je een apparaat in een stopcontact steken om het zo van stroom te voorzien. Voor echt gebruik als thuisaccu heb je eigenlijk V2G of Vehicle to Grid nodig. Deze stelt je in staat om je huis van stroom te voorzien.

Meer en meer EVs komen met een V2L uitrusting. V2G maakt onderdeel uit van de aankomende CCS3 standaard, maar er is meer nodig dan alleen maar ondersteuning vanuit de wagen. Lokale energieregulatoren moeten het ook toestaan.
Lokale energieregulatoren moeten het ook toestaan.
Ooit zijn we niet meer van ze afhankelijk en dat weten ze maar al te goed.
Ik denk dat dit een beetje een utopie is. ‘S nachts moet jouw koelkast ook aan, en in de winter wil je je huis echt blijven verwarmen.

Men neemt het voor lief dat de energievoorziening in Nederland eigenlijk altijd gegarandeerd is. De vergroening van het net, waardoor er nu energie invoer en uitvoer op alle lagen en niveaus van spanning is, zorgt voor complexe vraagstukken. Niemand wil dat het vastrecht vertienvoudigd wordt, dus zullen er slimme oplossingen en investeringen moeten plaatsvinden.

Ja dit kan er voor zorgen dat je regionale netbeheerder nee zegt tegen een zonnepark, een windmolen of een experimentele energiebuffer.

Zeggen dat je netbeheerder “wel weet dat je ze niet lang meer nodig hebt” is naïef, kortzichtig en ondoordacht. De netbeheerder heeft daar geen belang in, die verdienen geen cent meer of minder als jij geen energie meer afneemt bij de partij die het verkoopt (jouw leverancier)
En daarbij gebruikt meer dan 90% van de huishoudens nog gas om het huis te verwarmen, te kunnen douchen en te kunnen koken. Als we van het gas gaan en echt alles op elektro moet, ga je dit never nooit niet redden met zonnepanelen en een EV op de oprit.
EV op de oprit gaat hem zoiezo niet worden in nederlandse gezinnen staat de auto pas na 20:00 aan huis en is vaak voor 9:00 sochtens weer weg.

Ga je dan in het donker de auto opladen met je zonnepanelen.?
Die EV staat vrijwel de hele dag stil ergens op een parkeerplaats en kan daar keurig worden opgeladen. Thuis laat je overdag, wanneer de zon schijnt, de stroomvreters zoals wasmachine, wasdroger, etc. hun werk doen. 's Avonds kan dan de auto bijspringen om de lampen en tv een paar uur hun ding te laten doen en dan ben je weer klaar voor die dag. Alleen de EV's die echt de hele dag onderweg zijn en een paar honderd kilometer per dag rijden, wat een kleine minderheid is, die zul je echt 's nachts moeten bijladen en die kunnen dus ook niet bijdragen in de stroomvoorziening in huis.

Overigens was mij niet bekend dat het gemiddelde Nederlandse gezin pas na 20:00 uur thuis is, dan zijn de aardappels toch echt wel koud wanneer je thuiskomt... Ik kan geen collega in NL bellen of ze zitten rond 18:00 uur aan tafel
ja maar dan koppel je de auto niet aan want na 18:00 beginnen alle hobby en sport clubs weer en is de auto toch echt weer van huis. Fietsen is niet iets wat de moderne ouder tegenwoordig als begrip heeft.

En die EV die still staat op de parkeer plaats te laden heb ik thuis weinig aan om de de pieken en dallen op te vangen want die wasmachine en droger verbruiken toch echt meer dan de panelen kunnen leveren aan piek.

Dus als er geen salderings regeling meer is wil ik een buffer aan huis niet een die constant er niet is als ik hem nodig heb.
Voor de thuiswerker kan het wel... maar dan is een elektrische auto weer wat minder zinvol.
tja dan kun je beter een vaste pack nemen,

maar wka prijs ligt het te ver uit elkaar een wall pack kost 7.500 per 10Kw. Een auto met 70 Kw pack kun je volgensmij best onder de 50K krijgen, dus je kan ook de auto strippen voor zijn batterij pack :P, of gewoon de auto aan de muur hangen.

Met de auto als auto zelf rijd hij alnog telkens weg. neem aan dat je geen auto koopt om op de oprit te hebben staan.
De Pruis heeft dit al jaren. Ik weet dat het in Japan een standaard uitrusting is en wordt gebruikt bij natuur rampen.

Van Toyota zelf.
https://www.toyotablog.nl/prius/prius-is-een-prima-generator

Tweakers artikel.
nieuws: Toyota Prius moet stroom kunnen teruggeven aan huishoudens

[Reactie gewijzigd door Willempie27 op 31 maart 2021 09:02]

in Belgie is de netbeheerder er een beetje mee begonnen/word aan gedacht.
het idee is dat je daar gaat betalen per kWpiekkwartier.

wat ongeveer betekent, gebruik je 15minuten gemiddeld 3,5kW op de meter, dan betaal je voor 1kW extra aan vaste lasten (2,5kW als minimale basis).
(en nog veel meer kleine/grote berekeningen er achter.)

dan word het wel leuk om, voor die paar kwartier per maand, stroom uit de auto te halen, en de rest van de tijd je auto te laden, zodat je altijd rond de 2,5kW peikkwartier blijft en zo lage netbeheerder kosten betaald.

(vergis je niet een 2,5kW per kwartier is altijd nog een 10kWh per uur.
ik gebruik dit in de zomer per dag en in de winter <20kWh per dag.)
Wat mij wel opvalt dat veel elektrische auto's weer terug gaan naar achterwielaandrijving terwijl juist in het verleden bijna alle merken zelfs BMW en Mercedes (gedeeltelijk) overgingen op voorwielaandrijving omdat dit een veel betere en veiliger wegligging gaf.
Volgens mij is dat voornamelijk omdat het bij een brandstof auto (ICE) goedkoper is en een ruimere auto oplevert (motor voor en aandrijving achter kost veel ruimte in de auto). Met de huidige rijhulpen (ABS, traction control etc.) maakt het volgens mij niet zoveel meer uit.

Bij een electrische auto kan de motor gewoon achterin liggen omdat deze vele malen kleiner is dan een brandstofmotor. Tevens schijnt het volgens de puristen beter te rijden en kan het meer vermogen op de weg krijgen (zelf geen ervaring mee).
Niet alleen volgens puristen, is gewoon logisch te beredeneren. Als je in een bocht zit een door de zijwaartse G-krachten zitten de voorbanden op de rand van de grip, als je nu gas geeft verlies je grip omdat je nog meer last brengt op de voorbanden.

Je ziet al wel gelijk dat dit inderdaad alleen waargenomen wordt door puristen, want je moet redelijk hard pushen om die grens te bereiken.
Tja , maar als je grip verloren hebt dan komen de problemen....

De aanname is dat onderstuur (wegglijden aan de voorkant) , voor de leek makkelijker te houden is dan overstuur (uitbreken van de achterkant) .
Voorwielaandrijving is dus veiliger is de gedachte.

Met de komst van de electromotor en hoe die zich gedraagt is er een verandering op komst.
Niet zozeer de PK's maar het koppel is enorm toegenomen. Lekker snel wegtrekken....
maar ook het gevaar daarvan. Allerlei hulpmiddelen zijn er inmiddels om dat in juiste banen te houden : traction control , esp...
De oudere porsches konden vroeger door de fabriek voorzien worden van een turbo, in die tijd noemde men dat "husband killers" , mede door de koppeltoename had je toch wat meer discipline nodig met je rechtervoet....


De hybride is vaak een met een electromotor opgewaardeerde brandstofauto.
De voorwiel aangedreven auto's kan men makkelijker aanpassen met een extra elektromotor op de achteras. vandaar die combi...

De nieuwere all electric platformen steken anders in elkaar.....
Nouja. Beetje logica en je weet waarom het beter is. Wat gebeurt er als je gas geeft? Gewicht van de auto blijft hangen (inertie) terwijl de onderkant vooruit wil. Gevolg is een draaimoment richting de lucht voor je. Hierdoor is er minder neerwaartse kracht op de voorwielen, maar meer op de achterwielen.

Achterwiel aangedreven voertuigen kunnen veel meer vermogen op de weg kwijt voordat de banden grip verliezen. Dat icm veel betere ESP maakt dat een Model 3 bijvoorbeeld vrijwel altijd op de weg blijf liggen. Met slip wegtrekken in rechte linn gebeurt gewoon niet. Dat terwijl een Kona in dezelfde omstandigheden bijna stuiterend wegrijd. Die krijg veel minder vermogen op de weg.
Voorwielaandrijving op een EV is niet zo´n goed idee. Ik heb een Passat GTE, en je moet niet veel 'gas' geven om wielspin te veroorzaken, zelfs in puur elektrische modus (+-100pk), dankzij het directe koppel.
Bij een electrische auto kan de motor gewoon achterin liggen omdat deze vele malen kleiner is dan een brandstofmotor. Tevens schijnt het volgens de puristen beter te rijden en kan het meer vermogen op de weg krijgen (zelf geen ervaring mee).
De motor achteraan geeft ook een grotere draaicirkel dacht ik.

Uiteraard gaan de grote merken allemaal hun eigen ding blijven doen, maar Ree Automotive heeft ook een interessant concept waarbij er gewoon op elk van de 4 wielen een motor zit verbonden met een skateboard.
https://www.youtube.com/watch?v=zcgqy-roQjY

Dit is niet echt iets voor een merk als Porsche, maar toch knap en uiterst modulair, waarbij een kleine constructeur ook wel eens een auto of bestelwagen kan bouwen.
Nee. Omdat het veel goedkoper was. Achterwielaandrijving rijdt veel lekkerder: meer tractie + geen aandrijfkrachten in het stuur.

Veiligheid voor bestuurders die hier niet goed mee om kunnen gaan is tegenwoordig geen issue meer sinds ESP/DSC bestaat.

Nu met electro kan het weer goedkoop. Omdat de motoren ook makkelijk achterin kunnen. En dus geen dure cardanas, overbrenginen en lengtegeplaatste verbandingsmotor meer nodig is.

[Reactie gewijzigd door demartijn op 30 maart 2021 19:47]

Zonder cardantunnel is het ook beter vertoeven met 3 man op een achterbank. Ik weet niet of dit ook echt een overweging is of meer een fijne bijkomstigheid.
Dat is een heel goed punt, en dat speelt zeker mee, dat is de hoofreden dat de nieuwe BMW 1 serie niet meer achterwielaangedreven is. Naast dat een dwarsgeplaatste motor minder cabineruimte aan de voorkant wegsnoept, daarom heeft de nieuwe 1 serie zo'n korte motorkap.
Klopt, al wordt de bodem wel weer gebruikt voor de accu’s dus vaak zit je met je voeten iets hoger in een EV
Ik herinner me nog de beruchte wegligging van o.a. de NSU 1200 en Prinz een oom van mij had er een en altijd een zak zand of wat dan ook voor in liggen om hem enigszins veilig te kunnen besturen. Ook de kever was berucht om de zelfde reden.
Mijn ouders hebben nog een kever. Daar gaat bij storm inderdaad een zak zand in vooraan.
Veiligheid komt volgens mij voornamelijk omdat de kreukelzone voorin dan steviger is. De motor vangt een groot deel van de klap op. Ben benieuwd wat ze met de elektrische aandrijving achterin gaan doen, of de voorkant daardoor verder ingekort gaat worden of wat het doet in de botstest.
Een motor is juist een groot stuk massa waar je niet veel mee kan bij een botsing. Het absorbeert weinig energie omdat een motor redelijk massief is.

Vaak komt de motor bij een heftige botsing de cabine in met verbrijzelde benen als gevolg. Bij de betere auto's schiet de motor onder de auto.

Zonder motor kun je meer metaal kwijt dat als een harmonica opvouwt om zoveel mogelijk energie te absorberen.
Een kreukelzone is net een stuk dat kan en mag platgedrukt worden tijdens een ongeval. Een motor zorgt er eerder voor dat dit niet kan gebeuren, dus is zeker geen argument voor de veiligheid...
Kreukelzone moet toch juist niet te stevig zijn zodat je vertraagd de klap opvangt?

Nu ben ik geen expert maar zoals je het verteld klinkt het ietwat vreemd voor mij.
De voorkant wordt inderdaad stevig ingekort. De wielbasis is langer zodat er meer plek is binnenin.

Ik betwijfel of het motorblok een kreukelzone is. Je wil de motor liefst intact houden en ook zorgen dat hij niet naar binnen schiet.
De motor is vertegenwoordigt een groot deel van de massa van de auto en zal daarom onevenredig “doorzetten” bij een botsing. Verder worden auto’s zo gebouwd dat de motor onder de auto schuift als de klap erg groot is en dus niet de cabine in gaat. Bij redelijke snelheden tenminste, boven de ~160 maakt het in geen enkel geval nog iets uit. Kijk hier maar eens naar, dan rij je nooit meer hard: https://youtu.be/LmRkPyuet_o
Ook nog een stukje grip met winter weer, ik merk dat achterwiel aangedreven auto's het toch net ietsjes moeilijker hebben in de sneeuw. Nu hebben we dat niet veel meer, dus geen groot probleem, maar wel iets om te overwegen.
Maar heeft dat ook weer niet voor een deel te maken met dat een groot deel van de massa van een klassieke wagen zich aan de voorkant bevindt?
Daar zit je motor en de chauffeur.

Bij een EV is het op dat vlak wel beter verdeeld - alles mooi onder de auto.

Maar goed - ik ben niet zeker.
Absoluut, dat hoorde ik ook van een BMW rijder in Canada: “Great car - 10 months of the year”.
De kreukelzone moet de kinetische energie absorberen van de massa erachter. Als de motor achterin zit, dan moet die kreukelzone dus ook de massa van die motor opvangen. Maar in een dergelijke harde crash wil je helemaal niet veel moeite doen om de motor te beschermen. Het is compleet acceptabel als de motor een harde klap maakt. De kreukelzone is er alleen om de passagiers te beschermen.
Ik vraag me af of dat klopt. Volgens mij was het grote voordeel van de voorwielaandrijving dat je er flink wat gewicht mee bespaard want je hebt geen lange en zware cardan-as nodig van de motor voorin naar de wielen achterin. Het gewichtsargument en de eenvoudiger constructie waren volgens mij de belangrijkste overwegingen.
Achterwielaandrijving heeft altijd al een betere wegligging gehad en dus veiliger. Een wiel draaien of aandrijven levert tractieverlies op dus zowel de voorwielen aandrijven als draaien = heel veel kans op tractieverlies.

Achterwiel aandrijving in sneeuw trekt op niets en als je in een bocht met achterwielaandrijving gaat dan schuif je gemakkelijk weg = foutief

Het probleem is dat klassiek al het gewicht voor in de auto ligt en niets achteraan. Hoe harder je een wiel tegen de grond duwt hoe meer tractie dat wiel heeft. Zeker in sneeuw en modder met een harde ondergrond wil je zoveel mogelijk gewicht om door de sneeuw te drukken, daarom dat men in de race wereld smallere banden gebruikt bij sneeuw, het gewicht is hetzelfde maar gewicht per vierkante mm rubber dat op de ondergrond drukt neemt toe vanwege de smallere band.

Het probleem van achterwielaandrijving was dus vooral dat de gewichtsverdeling niet ok was maar met batterij units in de bodem die het gewicht perfect verdelen tussen voor en achterkant is achterwielaandrijving de beste keuze.

Achterwielaandrijving was ook duurder want je moet van de motor helemaal naar de achterkant om aan te drijven. Elektromotoren zijn kleiner maar vooral veel flexibeler te plaatsen, bij een gewone motor moet daar een uitlaat aanhangen en daar moet een turbo dicht bij de motor zitten. Maar ook de airco moet dicht bij de motor om met een riem aangedreven te worden en niet pakweg in de koffer alsook tal van andere zaken. Elektromotoren is een totaal ander verhaal, je kan er 1 hebben maar ook 2 of ook 4 waarbij die overal geplaatst kan worden wat de meerkost ongedaan maakt. Gezien andere units zoals airco, verwarming, rembekrachtiging allemaal op elektriciteit werken zijn die nu ook flexibel te plaatsen.

Als laatse, indien een auto begint te schuiven gaan mensen instinctief het gaspedaal loslaten, dat is correct bij onderstuur (voorkant schuift) maar foutief bij overstuur (achterkant schuift). Daardoor word voorwielaandrijving als 'veiliger' beschouwd maar het is gewoon omdat de bestuurder foute technieken toepast. Echter zoals reeds aangehaald is dit opgelost met toenemende rijhulpsystemen waardoor de foute reactie van de bestuurder er niet meer toe doet.

(Ik negeer hier even het bestaan van vierwielaandrijving, differentiëlen en limited slip dif)

[Reactie gewijzigd door sprankel op 1 april 2021 16:55]

Ben benieuwd naar de prijzen.
Zover nog niet veel over gevonden.
Op de site van Kia:

Instapmodel iets meer dan 45K, topmodel iets meer dan 63K en nog een uitvoering van rond de 57K ertussenin.

Op zich best nette prijzen voor een leuke auto, maar zeker geen gamechanger.

De model 3 en model Y zijn voor vergelijkbare prijzen te koop (model 3 al meer dan 2 jaar volgens mij) en hebben evenveel of meer bereik.
Daarentegen kan het wel een gamechanger zijn voor mensen die eens wat anders willen. Ik rijd ongeveer een uur per dag als ik naar kantoor ga en zie dan gevoelsmatig 1 Tesla per minuut.

Kia doet het al een tijdje erg goed qua afwerkingen en materiaalgebruik. Ik vind deze auto er van binnen zeer fraai uitzien. Voorzijde buiten ook. Achter vind ik hem persoonlijk minder geslaagd.
Van voor valt me op dat ze breken met de huisstijl, de zogenoemde 'tiger nose'.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door nlmarvin op 30 maart 2021 19:58]

Het zou Kia sieren als ze echt een eigen identiteit ontwikkelen. Hier ook weer een samenraapsel van veel bestaande auto's, zelfs een beetje ID.4. Met een dashboard dat bijna een directe kopie is van de goedkopere BMWs. Heel jammer. Ze kunnen het namelijk wel. Met de huidige auto's doen ze dat ook veel. Ze kopiëren vooral Duitse merken, terwijl ze de potentie hebben om daar vrij ver voorbij te gaan.
Het zou kunnen dat dat jouw persoonlijke associatie is omdat je misschien meer gefocust bent op Duitse auto's. Je vergelijkt iets immers altijd met datgene dat je al kent en dan zie je altijd wel zaken die op elkaar lijken. Zo lijkt mij een ID4 weer 'afgekeken' van iets als bijvoorbeeld een Toyota RAV4 en probeert Skoda al jaren steeds meer richting de 'tiger nose' van Kia te gaan.

Het is daarnaast ook bijna onmogelijk om nu nog met iets te komen dat tegelijkertijd functioneel is EN helemaal origineel.
Dat is onzin, je ziet genoeg merken die wat origineels doen. Neem een Peugeot of Mazda die echt een eigen identiteit hebben, ook Renault heeft qua exterieur een volledig eigen identiteit. Zelfs Hyundai heeft grotendeels een eigen identiteit, terwijl dat samen met Kia zit. Je ziet Kia nog steeds heel veel elementen kopiëren van bekende merken, dat doen ze heel bewust om marktaandeel daarvan te willen opeten. Kia weet dondersgoed dat als ze de VW doelgroep willen hebben, dat ze iets moeten bieden dat die doelgroep verwacht, VW rijders zijn namelijk gewoontedieren die over het algemeen niets anders dulden. Dat is precies de reden dat VAG in hun auto's geen rigoureuze wijzigingen doorvoert per generatie, maar altijd heel subtiele wijzigingen. Zodra de wijzigingen te groot zijn, jagen ze hun huidige conservatieve doelgroep weg.

Ik vind dat jammer, want als de designers van Kia wel een beetje vrij spel krijgen dan komen er soms best leuke dingen uit.
Helemaal overheen gelezen. Thanks for pointing out!
De model 3 en model Y zijn voor vergelijkbare prijzen te koop (model 3 al meer dan 2 jaar volgens mij) en hebben evenveel of meer bereik.
Als je de Tesla model 3 met deze Kia vergelijkt dan begrijp je de doelgroep niet helemaal.
Dit is een concurrent voor model Y. Bereik is vergelijkbaar en de KIA laadt sneller dan de Tesla:
When it comes to electric car performance, charge time is usually more important than acceleration and top speed – and for this the Kia has a trick up its sleeve, thanks to using an 800-volt charging architecture, double the voltage of most other EVs.

This is the type of system also used by the Porsche Taycan and Audi e-tron GT, both of which are the fastest-charging EVs currently on sale. This means the Kia can refill its battery from 10 to 80 percent in as little as 18 minutes, when using a super-fast CCS charger from Electrify America or the Ionity network.

This is approximately seven minutes quicker than the Tesla Model Y, when using the most powerful type of Tesla Supercharger. Another charging stat from Kia is the EV6's ability to add 62 miles of range in 4.5 minutes. https://www.gearbrain.com/kia-ev6-vs-tesla-y-2651253452.html

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 30 maart 2021 21:58]

Doelgroep is mensen die een EV kunnen kopen of leasen denk ik.

Ik verwacht dat iemand die naar deze auto kijkt ook een IPace 320, model Y en model 3, id4 en misschien een ix3 of een etron op de shortlist heeft staan.

Als je doelgroep ziet als mensen die wat meer ruimte nodig hebben in een ev heb je gelijk en dat laden is gaaf, maar ik weet niet of dat vaak de doorslag gaat geven. Ligt aan je woonsituatie en je gebruik denk ik.
Er is niet voor niets een model Y, de model Y is bedoeld voor een andere doelgroep dan de model 3. Dat jij alle EV's op een hoop gooit betekent niet dat fabrikanten dit anders zien.

Een C klasse vergelijk je ook niet met een E of S klasse vindt ik.
Meeste mensen die ik ken kijken naar een auto in een bepaalde prijsklasse en naar een bepaalde hoeveelheid ruimte. Natuurlijk proberen ze met de model Y nog meer mensen aan te spreken dan ze met de model 3 doen, maar een heel andere groep is het naar mijn mening niet.

Model 3 en Model Y zitten in dezelfde prijsklasse, Y is iets ruimer. Ik gooi niet alles op een hoop, maar wel dingen die in mijn ogen (en de ogen van veel andere mensen) ongeveer hetzelfde zijn.

Een C, E en S-Klasse zitten nadrukkelijk niet in dezelfde prijsklasse (een S klasse kan zo 100K meer kosten dan een C klasse) en hebben ook een ander ruimteaanbod. Beetje kinderachtig om iets wat duidelijk onzin is erbij te halen om te proberen je gelijk te halen.
En verder heeft Kia laten zien dat ze het geadverteerde bereik ook daadwerkelijk benaderen in de praktijk. Bij veel andere EV’s waaronder die van Tesla is dat vaak een stuk minder het geval.
Vanaf prijzen heeft kia geplaatst op de website. Je kan ze zien als door klikt naar reserveren ;)
EV6 44.595
EV6 T-Line 56.895
EV6 GT 63.595
Daarmee is de Kia steeds net iets duurder dan de ID.4. Ik had zelf gehoopt dat we al wat meer opties in de lagere prijsklassen zouden krijgen, maar dit zijn wel mooie auto's.
Id4 is toch ook niet zo ruim als deze? Deze Kia heeft een 23cm langere wielbasis dan de id4, dat is enorm
Nee de wielbasis is 13 cm langer niet 23. En waar blijft die ruimte dan? De ID.4 heeft iets meer kofferruimte 543 vs 520. De EV6 heeft wel een frunkje, maar dat is 20 liter of 57, dus het ontloopt elkaar niet echt. Met de banken neergeklapt heeft de ID.4 wel een stuk meer ruimte: 1575 vs 1300 liter is een flink verschil in het voordeel van de ID.4.

Qua type auto is de EV6 meer te vergelijken met de ID.5 die later dit jaar komt.
De meest kale ID.4 kost 40k, kleed je hem een beetje aan dan mag je daar 47k voor neertellen.
Kortom, de ID.4 is geen 'lagere' prijsklasse. Daarvoor moet je bij de ID.3 zijn.
Ik zeg niet dat het een lagere prijsklasse is, alleen dat de ID.4 prijzen net wat lager zijn. Uiteraard is de meest kale versie uitgekleed, maar dat geldt ook voor de EV6.

De prijsranges van de ID.4 begint wat lager en eindigt wat lager. Eerlijk gezegd is de kleine batterij van de Kia wel een stuk groter dan bij de ID.4. Dan is die paar duizend extra wel gerechtvaardigd en de betere keuze.
Anoniem: 176636
30 maart 2021 19:27
Ze hebben goed naar BMW gekeken qua interieur. Erg geslaagd, het zal niet in de buurt komen van een BMW maar het gaat de goede kant op.
BMW? Voor mooie interieurs moet je bij Peugeot zijn. Kijk eens naar de nieuwe 308. Echt een prachtig interieur gemaakt van hoogwaardige materialen.

Tijden veranderen. Ook Kia zet gewoon puike auto’s op de weg. Voor premium kwaliteit moet je niet meer in Duitsland zijn. Alleen premium prijzen hebben ze nog.
Anoniem: 176636
@Naafkap30 maart 2021 19:57
Peugeot? Ook dat komt niet in de buurt... Userinterface ontzettend slecht, Geen draaiknop maar alles touch. 1001 knopjes. Het BMW I drive systeem wordt al sinds jaar en dag geroemd om zijn UI en dit komt in elke test weer naar boven. En zowel touch als de draaikbop

Dan als laatste de rijeigenschappen van een Peugeot... please hou op hoor. Een dweil op de weg. Vergelijk dit even met een 1 serie of een 3 serie. Ook hier zijn de testen unaniem, echte beleving en komt een Peugeot of Kia echt niet in de buurt...

Verder heeft Peugeot een hoop Spaceship gehalte, bepaalde rijders vinden dit geweldig, ik kan mij ook voorstellen de Tweakers. Net als hoop ledjes in toetsenbord en computer.

Bij BMW/Audi is het allemaal net even wat chiquer en minder bling bling.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 176636 op 30 maart 2021 20:05]

Peugeot? Ook dat komt niet in de buurt... Userinterface ontzettend slecht, Geen draaiknop maar alles touch. 1001 knopjes. Het BMW I drive systeem wordt al sinds jaar en dag geroemd om zijn UI en dit komt in elke test weer naar boven. En zowel touch als de draaikbop
Ah, jij weet al hoe slecht het scherm van de Peugeot werkt voordat ie op de markt is?

En BMW i-drive? Tekst invoeren met een draaischijf en knopje? Handig! 8)7 Daarnaast een kwestie van smaak, geen kwestie van kwaliteit waar het hier om gaat. Heb je weleens in een Peugeot gezeten?
Dan als laatste de rijeigenschappen van een Peugeot... please hou op hoor. Een dweil op de weg. Vergelijk dit even met een 1 serie of een 3 serie. Ook hier zijn de testen unaniem, echte beleving en komt een Peugeot of Kia echt niet in de buurt...
Dweil op de weg? De rijkwaliteiten van de huidige 308 zijn ongeëvenaard goed. Kijk hier eens naar: https://youtu.be/jMzaufUquys

En dan naar de 3-serie: https://youtu.be/oQZVo9kO9HI

Zo zie je maar weer. Vooroordelen en borrelpraat. De traditionele Duitse 3 hoeft geen moeite te doen.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 30 maart 2021 20:05]

Rijkwaliteiten van Peugeot vergelijken met BMW is beetje appels met peren (voor- vs achterwielaandrijving) etc. Volgens mij worden beide merken geroemd door prima weglegging.

Je punt dat tekst invoeren via draaischijf gaat laat zien dat je ook al een lange tijd niet meer in een nieuwe BMW hebt gezeten. Al geruime tijd heeft BMW naast de, in mijn ogen, perfecte Idrive controller ook een touchscreen en nieuwste generaties ook een prima spraakassistent. Kortom het beste van alle werelden. Touchscreen is perfect voor stilstaand voortuig, maar draaiknop is zoveel fijner en veiliger als je aan het rijden bent.
Volledig mee eens hoor. Het ging mij meer om het stukje kwaliteit en vooroordelen die mensen hebben over automerken, zowel in te positieve zin als in te negatieve zin. Een Kia of Peugeot is helemaal niks en een BMW is de foutloze benchmark. Het punt dat ik wilde maken is dat dat dus kolder is.
Anoniem: 176636
@Naafkap30 maart 2021 20:29
Ik zeg ook niet dat het slecht is maar als je het vergelijkt met een BMW komt het niet in de buurt wat ik zeg. Als je het nieuwe interieur bekijkt dan heeft dit veel weg van BMW. De UI echter zal echter nog steeds een draak zijn en daarnaast dus zonder de I drive.
Maar in the end is BMW simpelweg een hogere klasse dus moet je ook niet vergelijken met een Peugeot. Eerder een Volkswagen of een Skoda. BMW groep zit niet in de prijsklasse van een Peugeot.
Check even wat je zelf zegt: "de UI echter zal echter nog steeds een draak zijn en daarnaast dus zonder de I drive."

Zonder dat je de auto en zijn ui in het echt gezien hebt, heb je feitelijk je oordeel al klaar en ga je er al van uit dat het niks is. Dat doe je op basis van prijs, imago en misschien ervaringen uit het verleden en dat is precies waar premium merken op gokken: dat je op basis van de prijsklasse er van uitgaat dat het wederom goed zal zijn.

Wat jij 'allure' noemt, zou ik 'pauperbakken waar je teveel voor betaalt t.o.v. wat je ervoor terugkrijgt' kunnen noemen. Niet bedoeld om af te zeiken maar om aan te geven dat imago en allure voor iedereen verschillend kunnen zijn omdat iedereen weer andere dingen belangrijk vindt. Da's markteing.
Anoniem: 176636
@KevlarD31 maart 2021 09:29
Time will tell maar wat ik nu heb gezien op Youtube en in wat reviews ben ik nog niet overtuigd. Een aantal stappen zetten om de temperatuur aan te passen..

Nogmaals het is allemaal niet slecht maar de "duitsers" die denken hier net even een aantal stappen beter over na.

Gaat het een verkoopknaller worden: zeker, maar iemand die in de klasse van een BMW 3 of Audi A4 kijkt zal minder snel in de klasse van Peugot/Kia kijken.
Nu weet ik dat het systeem van Peugeot niet het beste is. Het werkt... Niet heel snel of intuïtief, maar het werkt...

Kia heeft eigenlijk wel een lekker systeem in de huidige modellen zitten. (Net zoals hyundai dat heeft.) Het werkt snel, logisch en ziet er nog best fraai uit. En bij Genesis heb je hetzelfde systeem ook met een draaiknop in de middenconsole, dus ze kunnen het weldegelijk.

Afgezien van de IDrive-bediening, wat doet een BMW dan nog beter? Zijn het wat 3D graphics die leuk zijn? Of echt nog iets bruikbaars? Ik ben oprecht geïnteresseerd.

Ik had begrepen dat je bij BMW bijvoorbeeld maandelijks moet bijbetalen om Android Auto of Apple Carplay te kunnen gebruiken, terwijl dat bij bijvoorbeeld een Kia al standaard wordt geleverd op goedkope modellen. Dan hebben ze de on board Navi eruit gesloopt in de goedkoopste uitvoering omdat je Auto/Carplay kan gebruiken. Is niet slecht toch?
Anoniem: 176636
@xFeverr31 maart 2021 09:22
Hetis lastig uit te leggen als je het nog nooit hebt gebruikt maar het is allemaal zeer intuïtief en snel. Daarnaast is bijv Spotify geintregeerd (wat vast meer hebben) maar het werkt ook gewoon goed

Als je eenmaal premiium gewend bent is het erg lastig naar andere systemen te gaan. De gemiddelde BMW gebruiker wil gewoon dat het spul werkt zonder allemaal lastige apps te installeren. Een gemiddelde tweaker wil bv zelf een pc samenstellen of het geheugen van een laptop kunnen uitbreiden (vaak discussie hier). Die zal dan ook graag veel knopjes willen en een hoop aanpassingen kunnen doen in een systeem.

Overigens gebruik ik ook wel eens Carplay in de BMW zonder extra kosten. Gewoon wifi verbinden en gaan! Maar gebruik het verder niet omdat alle apps in de auto zitten die ik wil gebruiken.

Ook handig: Parkmobile standaard in de auto. Kom je op een parkeerplek krijg je automatisch de mogelijkheid om parkmobile te starten. Hoe handig :-)

Maar zoals eerder aangegeven, het is appels met peren vergelijken. BMW kun je niet met en Kia of een Peugeot vergelijken echt een andere klasse.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 176636 op 31 maart 2021 09:23]

Dit is dus exact wat ik bedoel. Audi heeft bv de plank misgeslagen door de MMI knop er uit te halen. Ik wil niet enkel touch. Touch kun je tijdens het rijden veel minder fijn gebruiken. De draaiknop gebruik ik blindelings om door het menu te navigeren...
Peugeot heeft al wel een tijdje grotere touchscreens en die zijn niet heel gebruiksvriendelijk.
Voorbeeld van mijn vorige 308: Er staat een shuffleknop in beeld tijdens het afspelen van mp3 van usb. De shuffleknop kun je echter niet indrukken, het zit er om aan te geven of shuffle wel of niet aan staat. Als je hem aan of uit wil zitten ga je eerst 3 lagen het menu in (en daar is het een checkbox).
En dat is niet het enige onderdeel waar dat in mis gaat, die interface van 5 jaar geleden zat vol van dit soort zaken.

Grafisch kan het er heel mooi uitzien bij Peugeot, maar functioneel missen ze wel eens iets...
Maar mogelijk hebben ze de afgelopen 5 jaar iets geleerd en doen ze dat niet meer...

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 30 maart 2021 20:24]

Anoniem: 176636
@Naafkap30 maart 2021 20:11
Ik heb zeker in een Peugeot gezeten sterker nog een 308 gehad. Niet mijn stijl, nogmaals te veel een dweil en UI is ruk. Het is een kwestie van smaak maar feit is gewoon dat de BMW UI geroemd wordt in autoland en vele tredes hoger staat dan een Peugeot.
Nieuwe systeem van Peugeot op Youtube gezien en ziet er weer erg omslachtig uit.

De Spaanse video's laten het idd goed zien, extreme overstuur en zelfs de banden komen los Maar goed achterwielindrijving is dan ook niet te vergelijken met voorwiel...

Check deze maar even: https://www.youtube.com/watch?v=CsZw5ZC6HRg

Maar goed dit is een tech website dus laten we er maar over ophouden ;-). Waarom zou een BMW of Audi eigenlijk meer alure hebben dan een Peugeot in autoland? Enig idee ;-)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 176636 op 30 maart 2021 20:12]

Huidige i-drive systeem heeft touch gedeelte bovenaan, je schrijft de letters door er over te vrijwen. Lijkt mij redelijk snelle manier.
Er zij nog merken die zoeen systeem werken, audi geeft iets gelijkaardigs
Geroemd door velen, dus de verwachtingen waren hoog bij mijn nieuwe BMW, maar sorry hoor. Wat een afknapper was dat. En dan de belabberde navigatie en de enorm slechte contacten integratie, zeker als je ook nog CarPlay gebruikt. Volgende keer zeker weer een BMW want het rijdt geweldig, maar het i-drive systeem is imho behoorlijk overgewaardeerd.
Eens, ik vind het interieur van een BMW maar karig tegenwoordig. Het was ooit mooi, met wat luxe, maar ze worden links en rechts toch wel hard ingehaald door andere merken hoor. Als je nu kijkt naar BMW 3 / Audi A4 of de nieuwe mercedes C dan is de BMW toch wel de lelijkste (zowel buiten als binnen). Smaken verschillen, voor mij ontbreekt het premium gevoel.
Anoniem: 176636
@Elidibus31 maart 2021 20:20
Klaarblijkelijk ziet een zeer grote groep dit anders :+ :+

https://www.autoweek.nl/a...ooprecord-ondanks-crisis/

Weinig autobedrijven die dit soort cijfers laten zien in een crisis.
waar staat in dit artikel dat mensen het interieur mooi vinden?
Anoniem: 176636
@hans23531 maart 2021 20:26
Bijzonder. Wat zijn de problemen die je hebt?

Wel vreemd dat als je een belabberde experience hebt en het werkt niet goed toch weer voor een BMW gaat...

Probleem met contacten heb ik zelfs geen last van, sterker nog nu met de Google integratie als search type of zeg ik gewoon de naam van de plek waar ik naar toe wil en hup hij vindt hem. Nooit meer een adres of postcode invullen. Gewoon Navigeer naar Landal Noordwijk en hup hij start de navi.
Zoals ik al aangaf is het rijden geweldig en daarom weer een BMW. Ik gebruik hem in combinatie met Carplay. Je kan ook zonder carplay, dan kan je naar contacten navigeren. Zet je carplay aan, dan vervalt die mogelijkheid. er zijn dan nog wel contacten maar alleen die je zelf hebt opgeslagen. dus dan moet je eigenlijk de stappen nemen: carplay uit, navigeer naar contact (op telefoon), sla contact lokaal op, zet carplay weer aan. Gebruik je carplay neemt idrive aan dat je ook maps of kaarten gebruikt. Wil je de auto navigatie dan moet je weer scrollen in het menu want toetsen naast de i-drive sturen je naar carplay. lekker zappen tussen de voorkeuze radiozenders is niet makkelijk. wel van frequentie naar frequentie maar niet iets van <volgende> <vorige>. Koppelen van email gaat alleen via smtp, heb je exchange dan gaat het niet. bij de bestuurders profielen slaat hij niet op welke telefoon verbonden is. regelmatig rijden ik en mijn vrouw samen en dan verbind hij met de telefoon van mijn vrouw. Handmatig weer terug zetten dan. Zo kan ik nog wel even doorgaan met allerlei dingetjes die gewoon niet doordacht zijn of gewoon niet echt lekker werken. Naar mijn mening niet van het niveau wat je van een BMW zou verwachten.

[Reactie gewijzigd door hans235 op 6 april 2021 13:44]

Anoniem: 176636
@hans2356 april 2021 14:18
Als ik al deze problemen had dan had ik een auto direct wegedaan en omgeruild voor een ander merk. Een auto mag dan nog zo fijn rijden maar de vele problemen die jij omschrijft zijn bokke irritant lijkt mij...

Gelukkig heb ik de problemen die je omschrijft niet :-)
Het begon natuurlijk allemaal om aan te geven dat het BMW i-drive systeem niet de heilige graal van de auto-media systemen is. Ik denk zelf dat elke auto wel iets heeft wat niet lekker loopt, klikt of iets dergelijks. Om dan gelijk de auto weg te doen gaat mij persoonlijk wat te ver :) maar ja, ik heb dan ook niet direct een keuze met mijn leasebak.
Dat Peugeot interieur lijkt op Audi interieur van de Audi A5 uit 2012
Vind het een hele mooie auto en model deze Kia van neus tot aan zijkant mooie vorm en belijning, maar de achter vind ik totaal niet mooi en bij passen in het geheel het is net dat de achterkant door een andere designer er op toegepast en ziet er beetje bollig uit, dat is jammer van deze Kia dat ze de achter met de lijn van neus en zijkant niet hebben doorgetrokken.
het interieur ziet er goed uit en niets op aan te merken althans dat vind en smaken verschillen nu eenmaal
Dat interieur met die groene accenten en groene gamers ledverlichting :)
Een Xbox logo op het stuur zou er niet misstaan :o
Hmmm vind de achterkant niet heel geslaagd. Voorkant dan weer wel.

Benieuwd naar de afwerking t.o.v. de Hyundai. Destijds met de Kona en de E-Niro was de Kia duidelijk de betere van de twee.
Infotainment System bUI, is Tesla and Benz's MBUX is de mooiste in mijn mening.
Maar design wise.. is deze EV6 een knaller! wat een tof design zeg!
Ben erg benieuwd naar de prijs inc. btw in Nederland
Over smaak valt te twisten, mijn eerste indruk was wauw. Toen ging ik goed kijken en viel ik toch een beetje over de koplampen (net zoals bij een Leon 2015) en zijn spitse kont en het ontbreken van een raampje achter de achter portier (netzoals bij de polestar 2).

Ik denk ook dat als je hem straks in de praktijk op kleinere wielen gaat zien dat het design voor mij persoonlijk nog meer tegen valt.

[Reactie gewijzigd door dafallrapper op 30 maart 2021 21:49]

De snelheid waarmee deze twee merken zich ontwikkelen blijft me verbazen. Ik vind ze ook steeds meer premium worden, hoewel de meesten dat misschien zullen waarderen op het logo op de grille....

Tijdje ioniq gereden, weggedrag vond ik niks maar kwam ook uit een oude Volvo. Verder heel prima en standaard alles erop en eraan terwijl je daar bij de Duitsers per item dik voor bijbetaald
Zo is elektrisch rijden absoluut geen straf. Wat een mooie wagen en ook zeer nette actieradius.

Wat ik wel heel vreemd vind, is dat het formaat van de auto voor elke uitvoering anders is. Het is toch veel eenvoudiger en goedkoper om gewoon de grootste maat te nemen voor alle uitvoeringen. Nu heb je meerdere designs, machine-instellingen en productiestraten (even snel wissel van model is zo veel lastiger).
Mooie auto, mooie specs.
Maar ik zie mezelf geen 45k~63k betalen voor een KIA...
Jammer van de minnetjes. Nee, het draagt niet bij aan artikel of discussie maar is ook geen ongeweste reactie in mijn optiek. De gedachtegang begrijp ik namelijk heel goed. Als je naar huidige generaties kijkt ben je gewoon vaak 10-30% minder kwijt voor een KIA als voor een VW. En Gunter is nog niet overtuigd dat ze mogelijk dezelfde kwaliteit leveren, ik zou zelf ook mijn geld zetten op VW en niet op KIA. Dat is een mening/gevoelsding, maar niet fout. Zo worden ook veel oude franse auto's weer terug gekocht naar Frankrijk, wij hebben over algemeen minder vertrouwen in die merken op oudere leeftijd als de fransen zelf.
Statistisch zou KIA in ieder geval zeker geen slechte keus moeten zijn, het hangt onder Hyundai en die hebben de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Het gaat niet altijd evenlang mee als bij de Japanners, maar is bij vervanging dan weer stuk minder prijzig. En ja de prijzen daarbij moeten we niet vergeten dat ze allemaal prijzig zullen zijn en nog een tijd blijven omdat dat allemaal in de batterijen gaat zitten.
In veel gevallen blijven mensen hangen in gedateerde vooroordelen. Ik lees in jouw betoog ook kwaliteit en Volkswagen in 1 zin. En jouw beeld is dat Volkswagen betere kwaliteit levert dan een Kia of Hyundai.

De statistieken laten echter iets anders zien. Volkswagens zijn niet probleemloos. En ook niet beter dan een Kia als het aankomt op betrouwbaarheid.

Zelfde bijvoorbeeld zoals je noemt bij Franse auto’s. Ga eens een rondje rijden met een nieuwe Franse auto en je zal versteld staan.

De traditionele ‘kwaliteitsmerken’ profiteren enorm van gedateerde kwaliteitsverhalen. Statistieken echter laten heel andere feiten zien.
Ik zou zeggen lees eerst mijn bericht, ga dan een reactie schrijven.
OF lees hem nog eens, want je hebt wat delen gemist.

1. Ja ik zou zelf voor VW kiezen, omdat ik meer vertrouwen heb in VW als in KIA. Dit is geen goed of fout, dat is een mening. Die mening is niet gebaseerd op statistieken want ik heb geen 10000 auto's ik heb er 3 gehad en die heb ik nog altijd voordelig kunnen rijden. Statistisch zal ik goedkoper uit zijn met een Hyundai, daar ben ik het met je eens.

2. Ik zeg letterlijk hetzelfde over dat Hyundai een van de beste statistieken heeft wat betreft prijs/kwaliteit. Alleen de Japanners staan qua kwaliteit er zo'n beetje boven, maar die zijn vaak duurder met onderdelen. Dus nee, ik zeg niet dat Volkswagen betere kwaliteit levert, ik zelf heb alleen meer vertrouwen in Volkswagen.

3. Franse auto's is een statistiek die je kunt opzoeken, er rijden minder oude Franse auto's rond als oude Duitse auto's. Niet zozeer omdat ze minder betrouwbaar zijn, maar juist om het gevoel wat mensen erbij hebben. Vertrouwen is een gevoel wat je moet hebben in je product/merk, dat wordt in bijna alle gevallen niet gevormd door statistieken. Statistieken koop je uiteindelijk niets voor, dus als je met tegenzin merk X kiest i.p.v. je merk Y kan je ook niet terug naar de garage dat het statistisch niet had mogen gebeuren bij dat merk. Nee, je vertrouwen in dat merk gaat achteruit, en de volgende auto zal (mogelijk) een andere worden. Ook oude/doem verhalen werken hier aan mee, "Duitse degelijkheid" is daar een van. Maar de krassen in mijn lak van een keer een doosje erop zetten wegen bij mij 100 keer zo zwaar mee.

Ik probeer niemand te overtuigen, ik ben ene van mening terwijl voor andere logische redenen zijn, en ik notabene aandraag. Dus vraag me af waarom je mij wilt overtuigen dat Franse auto's geweldig zijn?
PS: Recentelijk in nieuwere Duitse auto's en Franse auto's gezeten, en kan je verklappen dat veranderd de mening niet in positieve zin. Ook dit, maakt het geen betere of slechtere auto, maar niet de keuze die ik zal maken.

En daar ging mijn bericht over. Waarom moeten mensen een - geven als ze het niet eens zijn. Gaat het om populariteit van mening of over moderatie?
Grappig. Ik heb zelf dan weer veel minder vertrouwen in een VW dan in een Kia. Tussen de twee zou ik ook altijd voor de laatste kiezen als ik de auto zelf zou kopen.

Een VW geeft je misschien wat meer 'merkbeleving', maar ze verkopen nieuwe electrische wagens met net lange garantietermijn als een electrische tandenborstel: 2 jaar. Dat geeft voor mij een heel slecht signaal af, omdat ik het gevoel krijg dat ze het zelf ook niet helemaal vertrouwen. Of het gaat ze héél véél geld kosten.

Heb je bij Kia 7 jaar tot 150.000km toch meer vertrouwen? Of Hyundai: 5 jaar, onbeperkte kilometers.

En dan wil ik toch nog even de statistieken erbij halen, waarbij de Koreanen in sommige uitslagen heel af en toe zelfs boven Toyota uitkomt. Daar komt VW dan niet eens bij in de buurt.

Zou zelf ook nooit 'merkenblind' willen zijn. Al is mijn huidige auto/telefoon/tv/printer nog zo goed, bij elke nieuwe aanschaf vergelijk ik gewoon weer alles.
Gelukkig zijn we allemaal verschillend, anders zou het vooral een hele saaie wereld worden.

De centen voor een elektrische auto heb ik de komende jaren nog niet dus in die tijd kan/moet elk merk zich nog bewijzen, op Tesla na. Ik zie een elektrische auto ook echt als een ander product als een benzine auto, behalve de functie en looks zijn het als een scheerapparaat en een stofzuiger.

Ik acht mijzelf niet merkblind, ik heb gewoon directe goede ervaringen met de Duitse merken tot nu toe. En als mij dat ooit tegenstaat dan ga ik bij andere kijken of die het beter doen. De garantie (bij Kia) is een mooie marketing truck namelijk. Meeste van de onderdelen zijn uitgesloten, omdat het of verbruiksonderdelen zijn of draaiende onderdelen. Motor? valt niet onder garantie, weet ik toevallig uit bekende kring die ooit ook heel trots kwam vertellen dat hij 7 jaar garantie erop had. 7 jaar garantie, 3 jaar gereden. Die hoeft nooit meer een Kia. Ook moeten ze bij Kia bij de merkdealer worden onderhouden, alsof mijn eigen garage minder is. Dat probleem heeft Ford ook, een vriend had schade achter op de auto, niet verzekerd binnen garantie omdat hij al 2 keer niet bij de Ford garage was geweest. Zo heeft iedereen zijn eigen ervaringen en eigen gevoel. Want met beetje pech kom jij toch met dat maandag ochtend model te zitten dat verwaarloosbaar was in de statistieken.

Ik baseer mijn mening daarom op eigen ervaringen, mijzelf en directe familie en vrienden, daarna pas op algemene statistieken. Statistieken zeggen meer over algemeen en zijn beïnvloedbaar, dat eerste niet. Voorbeeld daarvan is dat merken die Bosch pechhulp aanbieden minder hoog in het lijstje kwamen bij europese merken die vaak langs de weg kwamen te staan. Waarom? Omdat statistieken alleen afkomstig waren van grote wegbeheerders (ANWB, ADAC, etc).
In mijn 10 jaar dat ik rijd heb ik nog nooit langs de weg gestaan met mijn auto's en onderhoudskosten zijn alles behalve schokkend. Grootste uitgaves zijn denk ik distributieriem en de banden.

Wat betreft garantie, zoals gezegd, ik heb liever 2 jaar echt garantie op alles als 7 jaar een klein deel van de auto, helaas moet je hiervoor goed graven voordat je daar achter bent. Maar ik begrijp ook dat het niet direct een goed gevoel geeft. Gelukkig is daar nog de Nederlandse wet die beschrijft dat je garantie hebt op een degelijk product. Als er na 3 jaar iets aan een splinter nieuwe auto is kun je dat aanvechten, daar ga je namelijk niet vanuit.
Wat je beweert over die Kia-garantie klopt gewoon niet (eigen praktijkervaring, niet van een kennis of familielid). Ook een vroegtijdig versleten lager (slijtageonderdeel) en een injector werden netjes onder garantie vervangen toen de auto 4 jaar oud was.

Verder kun je wel degelijk van onderzoeken en cijfers uitgaan als je maar een gespreide sample pakt. Er zijn ook allerlei grote internationale betrouwbaarheidsstatistieken, onderzoeken en eigenaarsurveys die op verschillende manieren tot stand komen en waar echt wel een consistent beeld uit komt. Daar komt bijvoorbeeld Audi als prijzig premiummerk zelden gunstig uit naar voren maar Porsche en Toyota/Lexus vaak weer wel. Geluk kun je hebben natuurlijk maar als je dat niet hebt dan komt bijvoorbeeld ook de after sales van Pon niet bepaald lekker uit de hoek.

Komt nog bij dat ik het persoonlijk misdadig vind dat de VW-groep flink heeft verdiend aan allerlei door de Nederlandse staat ingestelde (milieu)subsidies maar ons vervolgens wel heeft laten zitten met minder presterende en onzuiniger TDI's en een behoorlijke waardevermindering. Onbegrijpelijk dat die mensen zich niet bedonderd voelen.
Dat jij een andere ervaring hebt is geen reden om mij een leugenaar te noemen. Dat verhaal komt van mijn beste maat, dus zeker waar, ze zijn er maanden mee bezig geweest zonder resultaat omdat het uiteindelijk in de kleine lettertjes als uitzondering staat. Dat ze bij hem zich aan de afgesproken regels hebben gehouden en bij jou collant zijn geweest is geluk voor jou of een nette garage houder of combinatie van beide. Niet in de regels die echter de 7 jaar garantie zitten.
Er kunnen legio redenen zijn waarom een verhaal uit de tweede hand niet klopt zonder dat je daar meteen een leugenaar voor hoeft te zijn. Het verhaal kan feitelijke onjuistheden bevatten, verkeerd geinterpreteerd zijn of (en dat kom het vaakst voor) niet volledig zijn overgebracht.
Ik heb je dan ook geen leugenaar genoemd, dat maak je er nu zelf van.

Dat gezegd hebbende: je hebt hier zeker wel ongenuanceerd en plompverloren gesteld dat Kia geen garantie op de motor geeft. Letterlijk. Op deze manier gesteld is dat gewoon aantoonbaar niet juist, hoe je ook probeert te draaien. Het is ook schadelijk omdat je ziet dat mensen hieronder dat ongenuanceerde verhaal meteen voor waarheid aannemen. Je hebt bovendien zelf in je reactie aangegeven dat hier kennelijk om een specifiek gedefinieerde uitsluiting ging, NIET omdat in het algemeen geen garantie op de motor geldt. Dat is al een veel genuanceerder verhaal, nietwaar? Verder ga je er zomaar van uit dat de garantie bij mij slechts werd toegekend op basis van coulance, wat wederom niet klopt. Mijn motordefect viel gewoon rechtstreeks onder de garantie, klaar.

Zoals bij ieder merk zijn er zeker voorwaarden verbonden aan de 7-jaar volledige fabrieksgarantie van Kia. Dat is ook logisch want zij gaan natuurlijk geen defecten vergoeden die ontstaan zijn door verkeerd gebruik van de auto. Als jij bijvoorbeeld regelmatig de motor koud in de toeren jaagt of met te weinig olie rijdt dan behouden ze zich terecht het recht voor om die niet te vergoeden. Dat soort zaken is gewoon via het motormanagement uit te lezen, evenals dat via de onderhoudsadministratie via de Kia-dealer bekend is hoe en met welke onderdelen de auto precies onderhouden wordt.

Dit zijn natuurlijk slechts algemene voorbeelden. Maar het gaat om je beste maat dus je kunt ons vast vertellen om welk type Kia het gaat, wat er precies in die motor kapot was en op basis van welke uitsluiting dat dan niet werd vergoed?
Wat een onzin. Alsof je als je er zelf mee te maken hebt alle ins en outs weet en als het bij iemand dicht in de buurt gebeurt je er niet meer als de helft van kan weten. Je logica is ver te zoeken, dat is namelijk aanname van niets. Iemand met kapotte motor, en aanneemt dat het niet onder de garantie valt weet al in bij voorbaat minder als iemand die erin is geintresseerd.

"Wat je beweert over die Kia-garantie klopt gewoon niet", beweringen die niet kloppen zijn leugens. Dus je noemt mij een leugenaar. Kun je leuk verwoorden, maar het feit is zo. En even ter verduidelijking, dat komt alleen door je verwoording. Als je zegt dat je andere ervaringen hebt zou dat enkel een postief effect hebben op mij (t.o.v. Kia), nu begin je met een klap in het gezicht. Misschien iets om over na te denken hoe je communiceert.

"je hebt hier zeker wel ongenuanceerd en plompverloren gesteld dat Kia geen garantie op de motor geeft. ". Nee, ik heb gezegt dat het niet onder de garantievoorwaarde valt. Weer een bewijs dat je zelf de voorwaarde minder goed kent als iemand bij wie het niet eerste hand is gebeurt. Lees alle kleine lettertjes van je voorwaarde maar door, dan zul je zien dat ik gelijk heb. Dat ze het wel hebben geboden, zoals eerder gezegd, is een collante regeling.
Jouw eigen quote was: "Motor? valt niet onder garantie". Daarmee beweer je iets feitelijks en dat is helemaal geen 'ervaring'. Hoe voorzichtig ik het ook bij je breng: die bewering klopt feitelijk niet want de motor valt wel degelijk gewoon onder de garantie. Mag je zelf bepalen of die misinformatie opzettelijk was (en je dus inderdaad hebt gelogen) of dat je gewoon verkeerde info hebt gekregen (en dus slordig bent geweest door het niet zelf te checken). Heb ik verder helemaal geen mening over en ging het me in eerste instantie ook niet om.

Even voor de volledigheid wat Kia zelf over de garantie verklaart:

7, zowel van binnen als van buiten
De 7 jaar Kia garantie is niet alleen de langste van Europa, maar volgens ons ook de beste van Europa. Elke Kia wordt geleverd met een fabrieksgarantie van 7 jaar. Maar weinig onderdelen zijn uitgesloten van dit unieke aanbod. Er zijn geen verborgen kleine lettertjes of verrassingen achteraf. Gemoedsrust wordt nu dus standaard geleverd bij elke nieuwe Kia.

1. Motor
2. Elektronische besturingseenheid (ECU)
3. Versnellingsbak
4. Elektrisch systeem
5. Interieurafwerking en bekleding
6. Carrosserie incl. doorroesten en glas
7. Ophanging incl. schokbrekers en veren


Blijft over de discussie over de uitsluitingen (die zijn er altijd, bij ieder merk) en het voorbeeld van je beste maat. Tot nu toe hebben we alleen jouw persoonlijke oordeel dat de Kia-garantie slechts 'een mooie marketing truck' is maar we zouden ons daar ook graag zelf een mening over willen kunnen vormen. Daarvoor moet je wel wat specifieker worden en dat wordt je steeds maar niet. Dus hierbij nogmaals de vraag:

1. Over welk type Kia gaat het? (bepaalde details qua garantie kunnen verschillen per type).
2. Welk motoronderdeel was binnen de garantietermijn kapot gegaan?
3. Wat zijn 'de kleine lettertjes' waar Kia naar verwees om de garantieclaim uit te sluiten?
Wat? Ik heb me altijd verbaasd over de KIA 7 jaar garantie... maar zonder motor en verslijtonderdelen Usher beslist te doen... en dus meteen vrijwel waardeloos! Juist dat soort geintjes ondermijnen mijn vertrouwen in dat merk. Wedden dat de dealer vergeet dat er even bij te melden?
Ik heb dan nog nooit een Kia gehad, maar wel enkele lease vw'tjes, en toch heb ik meer vertrouwen in Kia. Die golfjes en Passats die ik heb gehad waren gewoon bijzonder matig. Niet een merk dat ik als particulier zou kopen (tenzij je graag bij je dealer wat geld achterlaat.)
Ieder zijn voorkeur. Ik zou zelf niet over een merk oordelen als ik er geen ervaring mee heb. Dat heb ik veel met VW/Audi, en een enkeling heeft een Kia gehad. Ik ken meer verhalen van problemen met VW, maar als het bij Kia misgaat kun je hem beter bij de garage laten staan.

Daarnaast is leasen in mijn ogen een compleet andere tak van sport, elke garage probeert er zoveel mogelijk uit te halen, want het bedrag wordt toch wel gedekt. Elk puntje wordt dan ook aangepakt. Daarom heb ik al twee keer een ex-lease gekocht omdat die dingen gewoon top zijn onderhouden, en vrijwel geen kosten of mankementen aan gehad in de 6 jaar dat ik erin gereden heb. En mocht je die leenbakkies bedoelen van de garage, die worden ook helemaal afgestampt, die moet je dan weer nooit kopen (en als het even kan ook niet rijden).

Statistisch blijft de keuze tussen VW en Kia verstandig om voor de Kia te gaan, maar op basis van wat ik heb gereden, gehoord en betaald, blijf ik nog even trouw aan VW. In geen geval voelde het als bedonderen.
Het feit dat er "meer oude Duitse wagens rondrijden dan oude Franse" - ligt volgens mij niet zozeer aan "het slecht imago" van Franse auto's, maar meer aan het feit dat die Duitse merken een pak duurder zijn en ook luxemodellen verkopen, en dus ook een een zeker (artificieel) statussymbool hebben. Dat maakt het logischer dat mensen minder frequent een nieuwe Duitse wagen kopen of hun oude wegdoen.

Oud is natuurlijk relatief. Bepaalde BMW's (en Merc's) en motoren uit de jaren 2000 zijn bijzonder onbetrouwbaar en gaan gewoon ronduit total loss zijn als X onderdeel stuk gaat - en het gààt stuk.

"Duitse degelijkheid" is achterhaald. Mercedes uit de jaren 1970 & deels 1980s, ja dat waren werkpaarden en halve tanks. Die verkochten ze met het idee jou de komende 30 jaar mooi op onderhoud te zien komen met dezelfde wagen.
Maar een automerk is ondertussen al jaren een verzameling van onderdelen die door andere bedrijven worden fabriceert, uiteraard niet zelden in Azië. Dezelfde bedrijven die ook voor andere merken leveren. En als je die out-sourced onderdelen samenplakt kan je alsnog officieel zeggen "Build in Germany" natuurlijk. Wat niet wil zeggen dat een duurdere wagen geen duurdere onderdelen gebruikt die kwalitatief iets beter kunnen zijn. Maar de markt is zo competitief en de marges zo klein, dat ook daar compromissen worden gesloten ("...niemand rijdt toch langer dan 8 jaar met deze auto.")

Persoonlijk doe ik bij grote investeringen altijd voldoende research. Bijvoorbeeld bij aanschaf van een workstation, smartphone of gelijk wat. Maar ook een wagen. En dan ga ik niet op gevoel af of de mening van een collega, maar op statistieken en (vele) ervaringen.
Er is niets mis met emotioneel of op basis van anekdotes aan een merk verbonden te zijn, maar statistieken zijn per definitie veel relevanter. Zoals de Duitse drie die buiten de top 10 in de betrouwbaarheidsindex vallen.
Och... net mijn oude BMW weggedaan, cilinderkoppen begonnen wat ondicht te worden, dan komt die niet door de keuring. Maar ja die was 17 en had > 400.000 op de teller. Twee keer mee stilgestaan door de meter in de benzinetank (na de eerste keer had de garage de vlotter vervangen maar niet goed opgesteld waardoor het nog een keer misging). Het zal je niet verrassen dat ik weer een 3tje gekocht heb en niet meer naar die garage wil.
KIA is inmiddels wel een ander merk dan 10 jaar geleden, zij zijn echt een enorme (kwaliteits) inhaalslag aan het maken. Ik zou je zeker aanraden om eens een keer een proefrit te doen, ik denk niet dat je snel teleurgesteld gaat zijn en de voorwaarden qua garantie zijn verder ook erg goed. Ik had het zelf ook niet verwacht, maar ben erg positief verrast met o.a. de Kia (Pro)Ceed tijdens proefritten.
Je krijgt allesinds veel meer waarde en kwaliteit voor terug, vergeleken met de overpriced Duitsers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee