Kia toont elektrische auto EV6 met gebogen breedbeeldscherm als dashboard

Kia heeft het exterieur en interieur van zijn EV6 getoond, het eerste model van de Zuid-Koreaanse fabrikant dat is ontworpen op basis van het E-GMP-platform voor elektrische auto's. Het dashboard en infotainmentsysteem bestaat uit een breed gebogen scherm.

Hoe groot het scherm precies is en welke resolutie het heeft, is nog niet bekend. Kia toont alleen afbeeldingen en spreekt in een persbericht over een high-definition beeldscherm. Op de renders is te zien dat het scherm achter het stuur begint en doorloopt tot de middenconsole. Het gedeelte achter het stuur geeft details weer over snelheid en bereik, terwijl de rechterkant gebruikt wordt voor het infotainmentsysteem en de navigatie.

Volgens Kia krijgt de auto een minimaal aantal fysieke knoppen. Boven de middenconsole, onder het scherm, zitten haptische 'knoppen' waarmee passagiers instellingen voor de verwarming, ventilatie en airconditioning kunnen regelen.

Kia heeft nog geen technische specificaties gegeven van de EV6. Dat zal later deze maand gebeuren bij de officiële onthulling. De auto is het eerste volledig elektrische model van de fabrikant dat is gebaseerd op het Electric-Global Modular Platform. Dat is ontwikkeld door Hyundai en werd eind vorig jaar gepresenteerd.

Alle elektrische auto's van Kia en Huyndai worden vanaf dit jaar op dit E-GMP-platform gebouwd. Het platform is geschikt voor auto's met een bereik van meer dan 500km en biedt ondersteuning voor een 800V-accusysteem, dat voor het laden ook naar 400V kan schakelen. Vorige maand introduceerde Huyndai zijn Ioniq 5. Omdat die op hetzelfde platform is gebaseerd, geeft die auto vermoedelijk een beeld van wat er van de specificaties van de Kia EV6 verwacht kan worden.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-03-2021 • 10:53

236 Linkedin

Reacties (236)

Wijzig sortering
Fysieke knoppen in een auto blijven wat mij betreft een absolute must om belangrijke functies veilig te kunnen bedienen. Liefst wordt dit dan nog aangevuld door een goed werkende stembesturing.

Ik las overlaatst nog een nieuwsartikel op VRT NWS waar geschreven werd over een onderzoek dat had aangetoond dat het bedienen van een touchscreen in de auto best gevaarlijk is. Er wordt in het artikel gesproken over drie keer gevaarlijker dan dronken rijden maar dat is natuurlijk een spannende titel om het artikel wat interessanter te maken. Het touchscreen bedienen doe je niet continu maar je bent wel continu dronken als je met alcohol op achter het stuurt kruipt.

Desalniettemin ben ik er wel van overtuigd dat het verplaatsen van belangrijke functies naar een touchscreen gevaarlijk is. Mijn huidige auto heeft nog fysieke knoppen voor zaken als temperatuurinstelling maar de fysieke knop in het midden is vervangen door een touchpad en dat werkt toch net iets minder fijn tijdens het rijden. Gelukkig werkt de spraakbediening erg goed en ik gebruik dat dan ook veel vaker dan het touchscreen of de touchpad.
Elke knop die je indrukt tijdens het autorijden zorgt voor afleiding volgens mij. Geen verschil of je op een scherm drukt of op een knop.

Het voordeel van geen fysieke knoppen is dat een auto nieuwe functionaliteit kan krijgen die nog geen toegewezen knop had.

[Reactie gewijzigd door floppyhoesje op 15 maart 2021 11:16]

Het probleem met touch knoppen is dat je ze niet blind kan vinden.
Ik kan de ventilatie in m'n auto aanpassen zonder te kijken, zou me niet lukken met een touch scherm.

[Reactie gewijzigd door ManIkWeet op 15 maart 2021 11:58]

Want dat pas jij continue aan dan?
Bij mijn nieuwe Octavia is dit via het display, maar het staat altijd in onderin beeld en is door simpel op de + of - te drukken aan te passen. Ik was ook van het kamp van knopjes, maar ik vind het prima om het op deze manier te bedienen. Wel als voorwaarde dat je niet door menu's heen hoeft. Maar om er nu vanuit principe tegen te zijn...
Wat pas je 'continu' aan tijdens een rit van een uurtje?
- De stand van de ventilatie; ik zet de ventilatie pas op stand 1 of 2 (van nul) nadat de motor een paar minuten draait zodat er geen koude lucht naar binnen wordt geblazen
- De temperatuur van de ventilatie
- Aan/uit zetten van de ruitenwissers
- Het aanpassen/aan/uit zetten van de interval van de wissers
- Radiovolume; mute, volgend muzieknummer/radiostation
- Ruitverwarming (gaat uit zodra de condens weg is)

Dit zijn allemaal zaken die je in een auto onder een voelbare knop wil hebben die altijd op een vaste positie zit. Enkel dan kun je ze bedienen zonder dat je blik/concentratie op de weg wordt afgenomen. En in de meeste auto's kan dat ook; daar zitten de knoppen op de midden console en/of op/aan het stuur. Vervang je de voelbare knoppen door een touchscreen kun je ze niet meer blind vinden (dus gaan je ogen van de weg af). Moet je ook nog door een menu heen dan gaan niet alleen je ogen maar ook je voertuig van de weg af....
Wat pas je 'continu' aan tijdens een rit van een uurtje?
Het interval van de ruitenwissers, dat is voor mij nooit "net goed" :+
Beetje fatsoenlijke (nieuwe) auto heeft tegenwoordig toch een regen sensor, of ben ik verwend?
Ook die gevoeligheid pas ik vaak aan. Soms is ie te snel soms te langzaam.
Volgens mij zijn dat juist allemaal zaken die prima zonder tussenkomst van de gebruiker geregeld zouden moeten kunnen worden, behalve volume maar die zit op het stuur en kan je prima zonder te kijken bedienen. Bij mij staat de temperatuur gewoon op 20 graden en blaast hij pas lucht wanneer die lucht is opgewarmd naar 20 graden, of zo voelt het tenminste. De ruitenwissers en de interval regelt de auto en van condens heb ik geen last (voorverwarmen of gewoon zorgen dat je geen vocht in je auto hebt).

Neemt niet weg dat ik knoppen nog steeds fijner vind hoor, en ik vind het ook wel mooi staan, anders is het ook maar zo kaal als een Tesla.
De stand van de ventilatie; ik zet de ventilatie pas op stand 1 of 2 (van nul) nadat de motor een paar minuten draait zodat er geen koude lucht naar binnen wordt geblazen
Bij een elektrische auto, wat hier ook besproken wordt, heb je direct warme lucht, er is geen motor die eerst moet opwarmen. Je hoeft deze actie dan ook nooit meer te doen.
De temperatuur van de ventilatie
Staat bij mij altijd standaard op 20. Maar als ik ik koud/warm heb, druk ik op één knop op het stuur en zeg: "ik heb het koud/warm".
Aan/uit zetten van de ruitenwissers
Ik denk dat er geen enkel auto is waar je dit zonder een fysieke hendel of knop kan inregelen. Naast het feit dat het vaak al automatisch gaat, kan je alsnog met de richtingaanwizer hendel van de Tesla 3 bijvoorbeeld de ruitenwisser aan zetten.
Radiovolume; mute, volgend muzieknummer/radiostation
Al deze handelingen kun je met de knopen op het stuur uitvoeren. Scroll wheel op en neer (volume), scroll wheel naar links of rechts, net zoals je bij een muis kan doen (volgend/vorige), scroll wheel indrukken (mute)
Ruitverwarming (gaat uit zodra de condens weg is)
Deze actie start je nog voordat je de weg op gaat (mag ik hopen ;) ) en als ik me niet vergis gaat het ook automatisch uit na een bepaalde tijd, geen omkijken naar.
De lijst met dingen die je aangeeft laten wel zien dat dit meer en meer een probleem van 'vroeger' is.
Het radio volume en de zender wissel ik nog wel eens (via het stuur), verder gaat alles automatisch.
Een keertje extra wissen met de ruitenwisser kan ook nog via een pookje aan het stuur, mocht je dat willen.
bv zoals van de week. Ineens en heftige hagelbui, temperatuur daalde van 9 naar 1 graad in enkele seconden. Direct een beslagen voorruit. Dan wil je wel graag de ontwaseming aan kunnen zetten. In mijn auto gaat dat volkomen feilloos op gevoel met een 'knopje'. Ik moet er niet aan denken dat via een touch screen te moeten doen.
Het icoontje daarvoor staat bij een Tesla gewoon permanent in beeld op dezelfde plek, het is echt niet zo dat je daar een heel menu voor door hoeft hoor.
Ik maak dit alleen mee bij een auto als de externe ventilatie geheel dicht staat, ofwel er komt geen lucht van buiten naar binnen en er ontstaat condens. Eerlijk gezegd gebruik ik die functie zo weinig dat ook bij een knopje ik eerst zou moeten kijken waar die ook alweer was, net zoals het instellen van je koplampen bij zware belading. Dat is ook een handeling die je liever doet als je stilstaat, toch?
Heb zelf ook de nieuwe Octavia en kom van een Octavia 3. Ook al is het strak dat het in beeld staat, ik vond toch de temperatuurregeling op mijn oude Octavia makkelijker werken via de draaiknop, alsook de zetelverwarming. Ivm de laatste heb ik graag standje 1 en via dat touchscreen kan je niet snel 3 keer na elkaar op het icoontje drukken. Vaak is het dan maar 1 of max 2 keer geregistreerd.

Tijdens het rijden(ook al mag het niet zelfs met fysieke knoppen) voelt het ook veel minder goed aan via dat touchscreen.

Ook de fysieke knoppen om naar radio/nav/car/... te wisselen vond ik een stuk fijner werken(zeker met dat het in de nieuwe Skoda gewoon niet vlot reageert)
Daar gaat het niet om. Op een display moet je kijken om op de juiste 'virtuele' knop te drukken. Een fysieke knop kun je op de tast vinden, waarbij je je ogen nog op de weg houdt.
Excuus, ik reageer niet vaak op deze manier maar jeetje mina wat ben jij vermoeiend zeg. Er is een artikel gelinkt waarin het gevaar van touchscreenknoppen ten opzichte van fysieke knoppen prima uitlegt gesteund door onderzoek en jij blijft maar met drogredenen komen. Lees dat artikel nou gewoon eens en hou op iedereens tijd te verdoen me je "ja maar" argumenten.
sry even een toevoeging op dat artikel maar dat gaat over het gebruik van android car en apple car tov normaal rijden. Wat namelijk niet onderzocht is bij het gebruik van een normale autoradio of verwarming verzetten.tov normaal rijden en dus het vergelijk wat je nu maakt kun je niet maken en dat deed het onderzoek ook niet. ze lieten gebruikers bijv een nummer opzoeken, ja lijkt mij wel logisch dan dat dit meer afleid dan bijv met 3 glazen op gaan rijden. maar dat zegt niets over het gebruik van knoppen vs touchscreen

verder hier nog even een onderzoekje waarbij ze onderzoeken welke invoer manier het beste werkt en geprefereerd wordt https://www.boreas.ca/blo...reen-with-haptic-feedback
Inderdaad, dat doe ik blind.
Het aantal clicks zorgt ervoor dat ik weet wat de temperatuur is.
Idem ongeveer met het ventilatierooster
In de huidige KIA van een vriendin luister ik naar het geluid van de ventilator, die gaat in verschillende situaties automatisch naar maximum. Heel irritant. Als ik iets wil veranderen draai ik zelf wel aan de knop.
"Maargoed, je zit in een Skoda, dus een autokenner ben je sowieso al niet."

Kerel...

En toch zoals je ziet met de grote luxere merken in de duitse markt gaan steeds meer voor een groter scherm waar ze jaren geleden ook een hoop heisa over maakte.

Naar mijn mening zijn ze juist touchscreens aan het tegen houden omdat ze geen goede software kunnen ontwikkelen die goed en vlekloos werkt.

Kijk maar eens naar reviews van de volkswagen id.4 hoe het software hapert. Draaien ze het op intel 4 ofzow wtf we leven in 2021.

Volkswagen id4 scherm lag rond 6:55-8:55
https://youtu.be/EotuxCptcM4

Recalls

Mercedes: https://news.cgtn.com/new...ina-YALLR9hG6Y/index.html

Volkswagen:
https://www.rtlnieuws.nl/...pdate-problemen-navigatie
"Het is niet voor niets dat men in de duurste Audi's nog een telefoon op de voorruit of ventilatierooster plakken voor de nodige navigatie."

Spreken we over auto's van het luxe klassement van de vebrandingsmotor leveranciers. Die dingen kosten 60-80k en jah dan zou er niet bezuinigd moeten worden op het infotainment systeem terwijl een samsung tablet bij wijze van het wel gwn goed zou doen. Dat terwijl dat soort systemen geen prikkie kosten.

Ik zeg en blijf er nog steeds bij VAG en andere bestaande auto fabrikanten hebben geen flauw benul wat ze doen met de software. Zelfs Nvidia heeft gezegd dat ze niet weten hoe ze het moeten aanpakken ten opzichte van Tesla.
Heel stom voorbeeld: je rijdt weg en je ruiten beginnen te beslaan. Mijn auto heeft hiervoor een mooie knop "Max" wat de blazers vol aan zet op de ruiten en de airco mee laat draaien. In de herfst is dit toch een vaak gebruikte knop. Verder staat het grotendeels op "Auto" ja.
Mijn Octavia4 heeft ook knop om de blowers op max te zetten.
Het een sluit het andere niet uit...
niet alleen jou auto, maar zon beetje elke auto heeft die knop, en die zet je normaal gesproken vaak aan voordat je gaat rijden, dan zie je namelijk nog niets door d het beslaan.

Maar het knoppen op de tast vind argument vind ik wel een beetje lastig want naast diezelfde knop zitten er namelijk nog twee die ik moet onderscheiden, dus moet ik naast tast alsnog kijken op welke knop ik druk.

Btw denk ik dat de meeste fabrikanten steeds meer ontwerpen naar bediening op spraak of stuurwiel, zodat jij sws niet meer hoeft te graaien naar knoppen.
Dus jij zou ik in het donker niet de belangrijkste knoppen van bijvoorbeeld je TV afstandbediening kunnen vinden? Daarnaast weet je op een gegeven moment ook gewoon alles blind te vinden. Hoe vaak kijk je in de auto waar je schakelpook is of je richtingsaanwijzer?
euh nee ik kijk eigenlijk nooit tv, maar belangrijkste argument daarbij is dat je die weet te vinden en dat je de knoppen individueel kan voelen en daar gaat je argument ook een beetje mank. Knop van de autoruitverwarming gaat bijv op mijn paneel gewoon over in de volgende knop daar voel je verder geen verschil in knop zegmaar. verder kan ik bijv sneller de terug knop van de auto radio vinden al zit die rechtsonder op het touchscreen gewoon omdat ik ergens rechtsonder moet drukken

en als je dan spreekt over muscle memorie dan werkt dat toch net zo met een touchscreen? ik kan de back knop van mn telefoon ook feiloos vinden rara hoe kan dat.....

kijk ik snap wel dat iedereen de feedback van een knop fijn vind als snelle inschatting knap aan of knop uit, maar dat zegt naar mijn mening niet zoveel over de vindbaarheid ervan


even als toevoeging ik wil hiermee niet zeggen dat ik niet denk dat een groot scherm niet afleid maar dat heeft naar mijn inziens meer te maken met informatie overflow bijvoorbeeld het zoeken van een nummer in een lijst ipv alleen op volgende drukken. Denk dat daardoor men ook meer afgeleid is ipv de vorm of feedback van de knop zelf

[Reactie gewijzigd door WeeDzi op 15 maart 2021 15:12]

Die fysieke knop zit gelukkig nog steeds op de nieuwe Octavia(al heb ik het eigenlijk nooit nodig, automatisch werkt goed genoeg
Gebruik je dan niet de scroll wieltjes van je stuur in de Octavia?
Tijdens rijden mag je echt niet komen aan het scherm. In België kunnen de slimme camera's het al detecteren, net zoals geen gordel dragen of gsm aan je oor houden. Ze zijn de wetgeving aan het aanpassen voor dat te mogen gebruiken om boetes op te maken. Momenteel kan het dus, maar mag het nog niet.

Maar ik zou wel gedacht hebben dat je de scroll wiel van het stuur zou gebruiken
Voor veel zaken zijn knopjes toch erg handig. Zeker de volume knop van de radio wil ik niet kwijt. Die gebruik ik wel heel veel (even snel het geluid uit als de telefoon gaat). Ook het knopje om van zender te wisselen mag blijven. Kachel en ventilatie ook graag als fysieke knop. De knoppen van de cruisecontrol zijn voor mij onmisbaar.
Het nadeel van de schermen is dat die vaak toch wat verder weg zitten. Het ontwerp van de interface is vaak niet echt intuïtief en als je de navigatie aan hebt staan zijn veel knoppen verdwenen. Blind bedienen via een touchscreen is haast onmogelijk. Even snel aan een knopje draaien gaat altijd goed, terwijl je je ogen gewoon op de weg kan blijven houden. Elke seconde dat je niet op de weg let is toch weer een potentieel gevaar!
Bijna alle knoppen die je noemt zijn er vaak gewoon hoor. Geluid zachter of op mute gaat via 1 druk op een knop op het stuur. Maar als mijn telefoon gaat, dan gaat automatisch het geluid uit...
Ik heb laatst een paar EV's bekeken en zeker het "climate control" is bij meerdere modellen uitsluitend nog via een touchscreen te bedienen. De zenderkeuze van de radio is bijna bij alle ev's naar het touchscreen verschoven. Ik heb dat (bijna) elke rit een paar keer nodig.
een aantal knoppen in mijn auto zitten allemaal naast elkaar, en ook al zou je dat misschien best op de tast kunnen doen er is geen zeker weten dat je de goede knop hebt. Dus ga je toch automatisch kijken.

Bovendien is het natuurlijk het argument van het niet wetende, het lukt mij namelijk prima op een touchscreen als je dat 2 a 3x hebt gedaan bent je het gewend net als een knop.

Autos uit de jaren 80 en 90 hadden allemaal mooie grote ronde draaiende knoppen en daar kan ik je argument wel vinden, maar bij nieuwere autos zitten alle knoppen zo mooi weggewerkt dat het zelfde argument op gaat voor deze, behalve dat je haptische feedback krijgt dat er een knop ingedrukt is
Firma wagen heeft leuke knop voor condens voorruit weg te nemen. Firma wagen heeft ook de neiging om bijna altijd de ventilators op max te laten wanneer deze uitschakelt, manueel of automatisch. Firma wagen heeft bediening airco uitluitend via touchscreen.

Met een ouderwets draai knop is het in minder dan een seconde aangepast zonder te kijken. Nieuwe firma wagen moet je eerst menu openen, airco functie selecteren, daarna per aanraking gaat het 1/10de minder hard blazen. Ben je al snel 2s naar een scherm aan het kijken en niet naar de weg.

De situaties waarbij je dergelijke functies activeert terwijl je rijdt zijn reeds gevaarlijker dan normaal. Extra afleiding is dan echt wel not done.
jij besluit gewoon om de laatste alinea gewoon te negeren?

Dus alle auto fabrikanten moeten maar weer terug naar de jaren 90? denk dat we straks gewoon richting spraak gaan oid of op het stuur
Zolang je een knop moet induwen vooraleer het geactiveerd wordt. Laatste mercedes al mee gereden? Regelmatig pikt de spraakherkenning verkeerd een commando op en begint het te spreken, gps in te stellen, radio te veranderen. Moet je telkens weer manueel ingrijpen. Zeer afleidend.
Ja, ik had vroeger een Polo en die had gewoon een draaiknop voor temperatuur. Beetje meer naar rood, beetje meer naar blauw en dat was het. Dat kan je wel op gevoel doen maar je kijkt onbewust toch altijd wel even.

Toen kreeg ik een Volvo en deze had al de mogelijkheid om per zone een temperatuur in te stellen, de auto heeft geen touchscreen maar je moest wel op het digitale scherm kijken wat je precies waar aan het aanpassen was. Op dit moment heb ik een auto met een groot touchscreen en voelt het instellen van de temperatuur voor mij niet anders dan in de Volvo.

Er zijn nu met een touchscreen meer mogelijkheden bijgekomen die het in mijn ogen wel onveiliger maken. Switchen van radiostation kan ik altijd nog met het knopje op het stuur of via stembediening maar het is toch verleidelijk om het visueel te zien op het scherm, liedjes in Spotify opzoeken e.d. idem. Uiteindelijk komt het allemaal neer op discipline maar de verleidingen worden alsmaar groter.
Vraag 90% van de mensen om hun mistlicht aan te zetten, en kijk nog eens hoe blind vindbaar fysieke knoppen zijn.
Of om de koplampen bij te stellen als er 3 volwassenen achterin zijn gaan zitten. Wedden dat het gros dat niet kan, maar het wel zou kunnen op een touch-screen?

Edit: Hoe is dat nu weer 'ongewenst' volgens 4 man?

[Reactie gewijzigd door killercow op 15 maart 2021 14:49]

Natuurlijk zit daar wel een verschil in
Fysieke knoppen zitten altijd op dezelfde plek en je voelt de knop zitten en voelt het als je er op drukt of draait. Zodra je eenmaal gewend bent aan waar de knoppen zitten kan je ze over het algemeen bedienen zonder er naar te kijken.

Bij een touchscreen is dat nagenoeg onmogelijk omdat je nou eenmaal geen fysieke feedback is.

Dat een touchscreen gewoon niet erg handig werkt voor de meest gebruikte taken is trouwens ook iets wat auto journalisten vaak zeggen.

Er zit toch totaal geen logica in om door drie menu's te gaan waarbij je perse naar het scherm moet kijken om iets simpels te doen zoals stoel verwarming aan te zetten?

Maar goed het ziet er modern uit dus dat zal het wel helpen met de verkoop.

Heb zelf het liefst zo veel mogelijk analoog in een auto. Dit soort compleet digitale dashboards zijn leuk, maar over 10 jaar ziet het er niet meer uit en moet je maar hopen dat alles op software gebied nog word ondersteund.

Met fysieke knoppen en een DIN slot heb je dat probleem niet. Je Fiat Panda van 30 naar oud kan gewoon nog met die nieuwste navigatie etc. rondrijden als je dat wil.

Zal me ook niet verbazen als dit gewoon een nieuw verdien model word voor fabrikanten. Je ziet het al bij Tesla waar je functies via software kan unlocken. Zal me niet verbazen als fabrikanten straks dik geld gaan vragen voor het ondersteunen van je mooie digitale dashboard na de eerste paar jaar.

Dat maakt voor de nieuw koper misschien niet zoveel uit maar wel voor de 3e, 4e etc. eigenaar.
Niet te vergeten dat touchscreens een beperkt helderheid hebben. Bepaalde lichtsterktes bij bepaalde invalshoeken maken het scherm volledig onbruikbaar. De ouderwetse backlit schermpjes zijn helder genoeg in alle omstandigheden.
"autojournalisten" zijn bij uitstek natuurlijk mensen die een bepaalde verwachting hebben. En die verwachting natuurlijk ook laten doorschemeren in hun publicaties, daar is echt niks wetenschappelijks aan.

Voor wat betreft de stelling dat basis-functies op een touch-screen niet altijd op de zelfde plek zouden kunnen zitten. Dat is natuurlijk onzin, en ook je verwachting of stelling dat je 3 menus door zou moeten voor stoelverwarming is onzin.

De verwachting extended software support geld zou moeten gaan kosten, ja dat zou kunnen, maar de auto is verkocht met bepaalde minimale functies, die zullen het gewoon moeten blijven doen omwille van garantie. Right to repair wetgeving in allerlei landen is er waarschijnlijk snel genoeg om spookverhalen over ontbrekende basis-functies tot het rijk der fabelen te verhelpen, en voor wat betreft software updates. Vooral de nieuwe lichting "software first" bedrijven doet het daar beter dan de traditionele automakers met hun super kostbare navigatie updates.
Die knoppen kunnen wel op dezelfde plek op het scherm zitten maar omdat er geen feedback is weet je nooit of je goed zit met je vinger.

Wat betreft het verbergen van basis functies achter teveel menu's, ik zou zeggen lees eens wat reviews van verschillende auto's want dat soort dingen zijn schijnbaar geen uitzondering.

En wie zegt dat allerlei functies als navigatie moeten blijven werken? Bv tv fabrikanten komen toch ook weg met apps die op een bepaald moment niet meer werken? Nee je ruitenwissers zullen niet stoppen met werken maar wat als een navigatie systemen bv gebruikt maakt van Google maps en Google hun API aanpast maar de fabrikant de software niet (gratis) wil updaten? Of wat als de hardware niet in staat is om met vernieuwde software te werken? Dit soort compleet geïntegreerde dashboards zijn totaal niet te upgraden en veel gevoeliger voor "outdated" aanvoelen dan een "oud" analoog dashboard.
Dat is natuurlijk onzin,
Hoe komt het dan dat Tesla bezitters er zoveel over klagen dat Tesla weer eens het menu heeft aangepast en basis functies van plek zijn veranderd?
Ik heb een tesla, ja er verander wel eens iets, en ja soms is dat even wennen, maar jemig, als je daar niet mee om kan gaan moet je wellicht uberhaupt geen autorijden, en helemaal nooit meer een auto van een ander lenen of huren. Dan is letterlijk alles anders, stel je voor!

Functionaliteit laten verdwijnen om er daarna geld voor te vragen, dat gaat in ons rechtsysteem niet 1/2/3 gebeuren, daarvoor wordt de consument (terecht) goed teven beschermt.

Dat er veel tesla bezitters zouden klagen zie ik graag wat bewijs voor, voor alsnog scoort tesla juist prima tot erg goed als je bezitters vraagt om hun ervaringen. Het Telegraaf-publiek dat geen tesla rijdt, ja die klagen steen en been over van alles en nogwat, maar dat zijn voor het grootste deel dus geen bezitters.

* https://www.consumerrepor...d-least-liked-car-brands/
* https://www.nu.nl/auto/60...ctioneren-aftersales.html
Lees nu eerst dat artikel eens voordat je iets zegt zoals 'geen verschil tussen en op knop of een toch screen duwen'.

Bij een touch screen hebben de overgrote meerderheid van de gebruikers visuele bevestiging nodig van de actie die ze proberen te doen. Bij een fysieke knop niet.

De studie in dat artikel toont ook zwart op wit aan dat touch screens bij de meest afleidende dingen in een auto horen.
Bij een touch screen hebben de overgrote meerderheid van de gebruikers visuele bevestiging nodig van de actie die ze proberen te doen. Bij een fysieke knop niet.
Autofabrikanten bevestigen dat gevaar natuurlijk, in hun keuze de pedalen voor versnellen en afremmen niet in een touchscreen te verwerken.
Hah, ik ben het helemaal eens dat fysieke knoppen veiliger zijn dan touchscreen, maar deze vergelijking is natuurlijk wel een beetje overdreven. Een touch screen non stop moeten gebruiken voor remmen/gas is niet alleen onhandig vanwege de veiligheid, maar ook gewoon ergonomisch een drama. Een pedaal laat je je voet op rusten, constant met je vingers op een touchscreen (op de juiste plek) blijven zitten is vragen om mega kramp :)
Bevestiging via audio signalen kan je ook niet op rekenen. Firma wagen geeft zelfde geluid of de functie nu geselecteerd is of niet. Moet altijd visueel controleren of aanraking correct geregistreerd is.
Geen verschil tussen een fysieke en virtuele knop? Fysieke knoppen kun je op tast vinden en gebruiken. Daarnaast zijn de knoppen vaak binnen een armlengte te vinden. Zonder je hele torso naar voren te moet buigen. Schermen zijn vaak in het midden en hogerop het dashboard geplaatst. Je draait dus niet alleen je gezicht naar het scherm, je hele bovenlijf leunt naar het scherm toe. En dan wil het scherm ook niet altijd goed reageren.

Ik heb vorig jaar in de nieuwe Seat Leon gezeten. Werkelijk alles is touch of swipe. Behalve de verlichting en de ruiten. Ik heb ook een aantal POV video gekeken naar hoe de reviewers rijden in deze auto. Levensgevaarlijk in mijn opinie.

Een voorbeeld die het wel goed doet is Mazda. En die hebben daarmee ook een bijhorende filosofie. Ook zij vinden fysieke knoppen belangrijk. Kijk maar eens naar de laatste modellen, zoals de Mazda 3 of de CX-30. De auto vormt zich helemaal naar je toe. Je hoeft helemaal geen gekke bewegingen te maken om iets in te drukken. Het infotainment scherm is daarbij bewust niet aanraakgevoelig. Je bedient alles met een draaiknop, a la BMW.

Hier het een en ander nader toegelicht:
https://www.motorauthorit...screens-from-its-vehicles

[Reactie gewijzigd door Aurora op 15 maart 2021 11:39]

100% akkoord!
Wil je een scherm goed kunnen aflezen, dan moet het zo hoog mogelijk staan en zo ver mogelijk van je af zodat je ogen niet moeten focussen.
Wil je een touch screen goed kunnen bedienen, dan moet het veel lager staan, binnen handbereik.
2 totaal conflicterende zaken. Je blik moet verder weg van de weg en is langer weg.
Mazda heeft dit inderdaad goed bekeken.

Ik had vroeger een Opel Vectra, die had toetsen en draai/drukknoppen op het stuur waarmee ik alles kon bedienen, tot navigatie toe. Scherm stond ook redelijk hoog in het dashboard (boven de ventilatieroosters)
Daarna een Passat met RNS510 met touchscreen. Veel mooier, meer functionaliteit ook, maar gevaarlijker om te bedienen. Viel me bij de eerste rit al op dat ik verscheidene minuten aan het rijden was geweest zonder echt te kijken. Die RNS stond ook veel lager, onder de ventilatieroosters, om gemakkelijk te kunnen bedienen.
Nu heb ik een Mazda 6, die heeft nog wel touchscreen, maar meestal gebruik ik de MMI druk/draaiknop tussen de stoelen. Scherm staat ook weer lekker hoog boven de ventilatieroosters.
Het grote verschil met touch en fysieke knoppen voor mij persoonlijk is dat je met een touch screen goed moet kijken of je de juiste knop indrukt omdat wanneer je het scherm aanraakt, er gelijk wat gebeurd. Bij fysieke knoppen kan je eerst voelen of je de juiste knop hebt en er pas wat gebeurd wanneer je iets indrukt.
Daardoor hou ik bij een touch screen langer mijn ogen van de weg als bij fysieke knoppen.
het maakt enorm verschil. Een scherm moet je kijken voor feedback. Een knop niet (je voelt het). Een niet al te luide biep zou ook niet werken. Alle dingen staan naast elkaar op een scherm, je weet nooit zeker of je de juiste aantikt *zonder* te kijken.

Knoppen zijn beter in een auto, dat is een feit (lees het VRT artikel). Stel je voor dat je met de tablet de pinkers moet aanzetten... die hendel is toch zoveel beter. Hetzelfde met voice commands, zie ik niet gebeuren (heeft hem wel begrepen, wat met lawaai op de achtergrond). Zelfde met cruise-control en andere zaken.

touchscreen keyboards zijn ook een drama vs. een fysiek keyboard. Zelf met alle gekke predictive/corrective swipping ding. Stel je voor dat straks zonder keyboard een PC moet bedienen, enkel met een touchscreen... aub.

Ik snap natuurlijk de verleiding, het moet allemaal "nieuw" "modern" "gadget" zijn...

Stel je voor dat oma en opa straks zo een auto moeten bedienen (omdat ze toch eens een nieuwe kopen). 50+ en 60+ zijn mensen dat al niet te goed hiermee om kunnen, en toch nog dagelijks werken.

Nota: ik rijd tegenwoordig met zo een auto met tablet voor vanalles, en ik erger me te pletter eraan. De GPS? in het tweede menu. De bluetooth mobiele telefoon? het derde menu (dus 3x aanraakscherm gebruiken). Vroeger was dat 1 knop, dat je blindelings kon gebruiken. Zelf de volumeknop is weg... gelukkig nog een knop op het stuur daarvoor (maar dus enkel de bestuurder).

Naast het feit dat je nog extra meldingen krijgt dat overlay doen, en alles kapen wat je nodig had.

[Reactie gewijzigd door bjp op 15 maart 2021 17:36]

Ik vind het in mijn oude autootje toch wel handig dat ik bijvoorbeeld na het zwemmen in sommige weercondities bij eerste tekenen van het beslaan van ramen vrij snel en zonder te zoeken naar knopjes de airco aan, blower vol op voorraam, verwarming naar hoog en ventilatie naar hoog. Bij mij is dat zeg maar 1 fysieke knop en 3 draaiknoppen naast elkaar draaien.
Ik bedien liever even die paar knopjes dan dat alles beslaat, toch?
Snap ik, maar een nieuwe auto regelt dat automagisch voor je. Een Tesla heeft bijvoorbeeld ook een vochtsensor in het interieur. Ik merk ook pas bij oudere wagens dat de ruiten idd nog kunnen aanslagen wanneer je bvb met nat haar instapt.
Automagisch is wat anders dan eea moeten intoetsen op een display. Dát is nog een stap verder.
Een extra sensor is ook weer een extra ding dat stuk kan gaan. En bij Tesla betekent dat ook gelijk dat het niet zomaar door een gewone garage gerepareerd kan worden.
Skoda heeft dat ook, het noemt clean air. Zodra de lucht vuil is buiten of binnen. Of er vochtigheid is, dan veranderd de computer je ventilatie.
Bijvoorbeeld je rijd in een tunnel vol smog, dan zet hij de lucht recycling aan, geen buiten lucht meer. Bij vochtigheid in de cabinr gebeurt het omgekeerde

Vreemd genoeg stond die feature standaard uit...

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 15 maart 2021 12:58]

Precies, en mijn 8 jaar oude Kia Rio heeft precies hetzelfde verhaal. Het systeem verbiedt mij zelfs de airco uit te schakelen als de ruiten beslagen zijn of dat dreigen te gaan worden. (Of ik moet het gehele climate systeem uitschakelen.)

En als mijn oudere Kia dat kan, kan deze nieuwe Kia dat zéker.
Grap bij een scherm is, dat je niets indrukt. Dus geen gevoel, dus ga je kijken.
Ik kan je verzekeren dat er wel degelijk een verschil is. Waar ik met mijn A6 blindelings alle knoppen kan vinden blijft het maar prutsen/zoeken met de e-tron. Voor mij geen schermen - haptisch of niet.
Ik zeg niet dat alles met een fysieke knop moet kunnen (mijn vorige auto had bijvoorbeeld nog alle cijfertoetsen :D) maar de basic functies wel. Een goed geplaatste fysieke knop zoeken kan je zonder je ogen van de weg te halen maar een knop op een touchscreen niet.
Er was ook zo'n (nucleaire?) onderzeeër waar ze ook schermpjes in hadden. Hebben ze toch, al dan niet gedeeltelijk, weer aangepast naar knoppen.
In vliegtuigen kun je aan de belangrijkste knoppen voelen waar ze voor zijn.
Je hoeft een fysieke knop natuurlijk niet permanent aan een functie te koppelen en je kunt er zelfs een OLED schermpje op zetten om de functie van dat moment weet te geven. Volgens mij gaat het enkel om het vinden van de knop en de feedback die je krijgt als je hem indrukt, of draait.
die nog geen toegewezen knop had.

macro knoppen... evt. met klein simpel LED/LCD schermpje erin zodat het een symbool kan tonen.
Ik ben het eens met Admiral Freebee dat fysieke knoppen gewoon beter zijn dan touchscreens.
Dit is zo voor telefoons.. en ook voor auto's.
Op m'n blackberry kon ik prima en snel blind typen, op elke andere telefoon (met touchscherm) niet en moet ik kijken naar t scherm terwijl ik typ.
Ben het helemaal met je eens knoppen zijn en blijven veel eenvoudiger te bedienen. Je hersenen weten waar ze zitten, je drukt er op of draait er aan en hebt je ogen nog steeds op de weg.
Voor zaken als verwarming en zelfs volume van radio wat mij betreft gewoon handiger dan een touchscreen.

Men heeft het over het gevaar van een mobieltje in je hand, is er al eens onderzoek gedaan naar het gevaar van bediening van je auto via een touchscreen ?
Hoe vaak pas je alleen de temperatuur nog aan in de auto? Staat bij mij gewoon op 21 graden en komt daar eigenlijk nooit vanaf. Volume zit bij nieuwe auto's toch bijna altijd wel op het stuur tegenwoordig.
Kijk even naar begin dit jaar winter.
Begint als met knopje om ventilatie op circulatie te zetten, zo wordt het geheel al sneller warm.
Knopje lucht op voorruit, als die goed schoon is aan de binnenkant daarna soms nog ventilatie harder zetten daarna zachter.
Zal wel ouderwets zijn maar knopjes werkt toch snel.
In het algemeen lees je veel mensen hier die klagen erover maar geen ev rijden bijvoorbeeld.

Ik heb zelf een id3 en beslagen ruiten ken ik niet, opwarmen is binnen een seconde of met voorverwarmen ook al geregeld.

Qua temperatuur heb ik het scherm, de touch knoppen eronder en via de voice kan ik het warmer of kouder zetten. Ik hoef echt nooit meer ouderwetse knoppen, via het scherm en met touch werkt perfect en op ooghoogte ben ik minder snel afgeleid dan de oude draaiknoppen op kniehoogte.
Kan me voorstellen dat bij een EV de verwarming elektrisch is d.w.z meteen op temperatuur. Bij ICE zul je eerst op hitte van de auto moeten wachten dat zal dus zeker een verschil zijn. Ik bekeek het vanuit ICE.
Kan me voorstellen dat bij een EV de verwarming elektrisch is d.w.z meteen op temperatuur. Bij ICE zul je eerst op hitte van de auto moeten wachten dat zal dus zeker een verschil zijn. Ik bekeek het vanuit ICE.
Ik rijd een aantal jaar electrisch en ben er uitstekend over te spreken, behalve over de electronica. Veel functies in het touchschreen (ver-schri-k-keli-ijk traag, categorie budget Android Froyo tablet na een half gelukte upgrade naar Kitkat).

Deze auto (Zoe) combineert het trage van electronica met het niet kunnen configureren van hardware buttons/draaiknoppen. De weinige hardwarebuttons die je ter beschikking hebt, zijn niet intuitief.

Anyway, /rant :-)
Nee hoor, het punt is dat het een appels en peren vergelijking is.

Jij hebt het over beslagen ramen als het buiten vriest en het inderdaad lang duurt voor een raam goed schoon is.
kurk_droog heeft het over het beslagen ruit bij een regenbui, die je inderdaad met een paar seconden schoon hebt.

Bij ICEs heb je ook autos waarbij de verwarming elektrisch is, maar bij vrieskou is dat echt niet met een seconde weg.

En EVs worden inderdaad vaak voorverwarmd, omdat vrieskou erg vervelend is voor een accu. Dat zou je met een ICE ook kunnen doen natuurlijk.
Conclusie veel scenario's en waar het bij ene auto goed werkt in dat scenario bij de ander dus minder goed.

Toch blijft ik erbij dat voor mij persoonlijk (draai)knoppen voor veel zaken snel werken waarbij je ogen nog steeds op de weg kan houden.
Conclusie veel scenario's en waar het bij ene auto goed werkt in dat scenario bij de ander dus minder goed.
Nee, dat is het tegendeel van wat ik schreef.
Bij die regenbui werken die EV en ICE even goed en bij die stevige vorst werken de EV en ICE net zo slecht.
Alleen laat de EV rijder zijn auto bij vorst voorverwarmen (niet erg mileuvriendelijk) terwijl de ICE rijder met een koude auto aan de slag gaat. Als die zijn auto zou voorverwarmen dan heeft ie ook meteen schone ramen als ie de auto in stapt.
Klimaatcontrrole staat bij mij voor een groot deel van de tijd uit. Als het niet te koud of te warm is gebruik ik de verwarming/ventilatie van de stoel en het stuur om wat te compenseren als het nodig is, en dat zijn toch echt knopjes die je moet indrukken.

Of iets eenvoudigs als de ruitenwissers bedienen. De snelheid ervan aanpassen. Automatisch werkt niet altijd even goed. Als dat via het touchscreen moet, kan het wel eens mislopen.
Ik pas het altijd aan, koud of warm. Af en toe zet mijn vrouw de verwarming te hoog aan. En dan moet ik het weer terug zetten, nee doe mij maar knopjes zoals altijd.

Vele autobloggers hebben dat ook als negatieve punt, alles achter de touchscreen, het is ook nog eens dom ingedrukt houden, of tikken totdat je de temperatuur hebt etc, terwijl 1 draai aan de knop veel handiger is en je kan direct op je wegverkeer letten.

audio heb ik ook op me stuur, skippen etc, maar toch wordt automatisch het scherm bediendt van de auto fysieke knopjes.
op het stuur zitten dus fysieke knoppen bedoel je?

Mee eens met je opmerking over temperatuur - overigens geldt dit voor meer functies - als het systeem goed werkt dan hoef je de knop ook niet te gebruiken.
- regensensor
- licht-sensor
- spiegel instellingen (doe je eigenlijk ook niet tijdens het rijden)

Maar juist al die andere handelingen zoals bellen, navigatie en media-selectie - daarbij gaat nogal wat aandacht voor het rijden verloren.
licht-sensor en anti-verblinding sensor in de achteruitkijkspiegel werken in meerdere autos al zo goed dat je ze nooit aanpast.
Ik ben echter nog nooit een auto tegen gekomen waar de regensensor zodanig werkt dat ik 'm niet aan hoef te passen.
Media selectie kan ik nu met stem doen. Dat is wel lekker, want dat is echt iets dat afleid tijdens het rijden.

Wij mij betreft zoveel mogelijk de handelingen met knoppen op het stuur en waar nodig indicatie in de Head up Display.
Voor mij zijn de touch knoppen even erg als een touch screen, soms zelf erger omdat ze zo dicht op elkaar zitten en ik dus nog meer moet kijken wat ik aanraak, in begrijp niet dat dit toegelaten word door de overheid.

Een volume draaiknop kon je blindelings intuïtief bedienen.

Ik kon onlangs kiezen tussen een nieuwe Elektrische wagen van Volkswagen of Skoda. Ik heb die van Skoda moeten nemen want de VW stuur bediening is allemaal touch... En het scherm is mini geworden... Wat een achteruit gang.

Ze zijn mijn als klant kwijt gewoon door hun stuur...

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 15 maart 2021 12:48]

Fysieke knoppen zijn overrated. In mijn Model3 zijn ze gelukkig tot een minimum beperkt. Je wil juist dat zoveel mogelijk automatisch gaat. Maar goed, dan moet dat wel goed werken. Licht gaat bijvoorbeeld goed aan en uit in het donker maar de automatische ruitenwisser in een Model3 is nog steeds een kreng met een eigen willetje... DeepRain of geen DeepRain.
Je vergelijkt nu dus fysieke knoppen met automatisch. Waar het hier om gaat is fysieke knoppen vergelijken met 'virtuele' knoppen.
Nee, ik zeg dat virtuele knoppen net zo goed werken als fysieke knoppen (mits de GUI goed deugt) maar dat je eigenlijk al die taken wilt wegautomatiseren. Ik schakel al in geen eeuwen meer m'n licht aan en uit, dat werkt eigenlijk flawless. En tegenwoordig is zelfs het automatisch schakelen tussen dimlicht en grootlicht geen probleem. Ook fatsoenlijk remmen en versnellen is middels ABS en tractiecontrole fatsoenlijk geautomatiseerd, dus de techniek is geen rocketscience. Tesla heeft voor de Model3 gewoon een foute keuze gemaakt om de regensensor middels een camera/vision te doen in plaats van via een traditionele regensensor. Das geen gebrek aan techniek maar een slechte keuze in constructie.
Nee, ik zeg dat virtuele knoppen net zo goed werken als fysieke knoppen (mits de GUI goed deugt)
En het is dus al meermaals in diverse studies bewezen dat dat niet zo is.
De bovenste reactie op dit artikel linkt er al een mooie.

Ook de links over Mazda die op eigen intiatief (door de resultaten uit studies) touch screens uit hun auto's bant staan op deze pagina gelinkt.

Edit: grammatica
Fair enough. Als er dan gevaar is dan zeg ik: technologie dóór ontwikkelen zodat het veiliger wordt. Niet terug gaan naar het oude. In mijn beleving: steeds meer taken controlerend en ingrijpend aan de computer overlaten met als ultiem doel: level 5 autonomie.
Je wil juist dat zoveel mogelijk automatisch gaat.
Alles wat automatisch gaat, gaat ook automatisch fout.
Licht gaat bijvoorbeeld goed aan en uit in het donker maar de automatische ruitenwisser in een Model3 is nog steeds een kreng met een eigen willetje...
I rest my case. Een sensor is leuk als het een beetje regent. Als het slecht weer is en plots hard regent, dan wil ik niet wachten totdat een sensor eens besluit om de ruitenwissers op de hoogste snelheid te laten werken. Dan geef ik liever blind een duwtje tegen een fysieke hendel die dat meteen voor mij doet.

Tijdens het autorijden heb ik geen tijd voor onzin waarbij ik mijn ogen van de weg af moet wenden. Fysieke knoppen en hendels zijn essentieel.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 maart 2021 11:45]

En dat blinde duwtje tegen de pook is gewoon een optie in de model 3.
Tot er iets stuk gaat, dan zijn al die "automatische" systemen niet te reparen door een gewone garage. Een ramp voor de repareerbaarheid, dat soort systemen.
Het recente onderzoek gemist dat aangeeft dat het bedienen van een touchscreen 3x gevaarlijker is dan dronken rondrijden?

Of die Duitser die een boete heeft gekregen omdat hij een ongeval heeft gehad omdat hij tijdens het rijden de instelling van zijn ruitenwissers aan het aanpassen was op zijn Tesla Model 3 via het toucschreen?

Ik kan perfect het volume van mijn radio aanpassen, de verwarming verzetten, mijn lichten en ruitenwissers bedienen, mijn zetel- en stuurverwarming bedienen, ... allemaal zonder dat ik mijn ogen van de weg moet halen. Met bediening via een touchscreen zal me dat niet meer lukken.
Meeste van de functies die je noemt, zitten knoppen voor op het stuur 🙄 verder: spraakbesturing.
En lichten? Dat staat standaard aan he tegenwoordig. 🥱

Rij nu 2 jaar met “zo’n tablet op wielen” en nog geen tel last gehad van het feit dat er minder knoppen in zitten. 🤷🏻‍♂️
Fantastisch dit soort reacties. Dat jij je niet bewust bent van het probleem, betekent niet dat het probleem er niet is. Dat betekent alleen dat jij je er niet van bewust bent. Als mens is het handig om je eigen beperkingen te leren kennen. Dat voorkomt gevaarlijke situaties.

Als je namelijk de bron van de bron hierboven even bekijkt, dan is dat het volgende dit onderzoek. Waarbij je beter met een joint in je waffel kunt zitten, dan met je auto praten.

Het is heel frappant dat uit heel veel onderzoeken het probleem blijkt, maar dat jij zo'n goed onderbouwd onderzoek vanuit een persoonlijke mening onderuit probeert te halen. Dat slaat nergens op. Zeker niet omdat je mening vooral op je gevoel gebaseerd is en absoluut niet op feitelijke kennis.
maar dat jij zo'n goed onderbouwd onderzoek vanuit een persoonlijke mening onderuit probeert te halen. Dat slaat nergens op
Je hebt grotendeels gelijk, maar tegelijkertijd snap ik ook wel dat mensen ook op hun persoonlijke ervaring vertrouwen.
Want ik weet ook nog zo'n onderzoek waarin werd beweerd dat handsfree bellen net zo onveilig was als handheld bellen.
Uit persoonlijk ervaring weet ik dat dat volledig onzin is. En een onderzoek zal wel ontzettend goed bewijs moeten hebben om mij daarvan te overtuigen.
Dit onderzoek waar je naar gelinkt hebt, laat duidelijk zien dat er wel een groot verschil is tussen hand-free en hand-held bellen. Welk onderzoek wil je geloven.

Verder gaat dit onderzoek niet specifiek over gebruik van touch screens in een auto interface.
Dit gaat specifiek over het gebruik van Android Auto en Apple Carplay.
Mag je dat één op één gelijk stellen met de touchscreen interface van de auto zelf? Dat lijkt mij niet.

Wat mij overigens verbaast is dat texting zo "goed" scoort in dat onderzoek?
Op de weg zie ik dagelijks hoe erg mensen daardoor afgeleid worden. In hoeverre zijn mensen in zo'n onderzoek voorzichtiger met texting dan in normaal?
Texting minder erg dan Apple Voice? Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Vanavond maar eens bestuderen
Ik ervaar het probleem zelf ook niet, maar dat is omdat ik nooit objectief naar mijn eigen gedrag op de weg kijk. Hier hebben we een wetenschappelijke studie waarbij objectieve parameters zijn bepaald en waar men een hele reeks mensen testen heeft laten uitvoeren om na te gaan hoe zij reageren.

En als je dan de conclusie leest, dan is dat voor mij wel even iets anders dan gewoon zeggen: mij overkomt dat niet. Want dat is zowat de ergste drogreden die je kunt hebben. Al te vaak zijn er mensen die zeggen: mij overkomt dat niet en hebben ze het even later alsnog zitten. Of denk je dat bijvoorbeeld die man met zijn Tesla die van de baan is gegaan omdat hij zijn ruitenwisserinstellingen wenste aan te passen niet dezelfde gedachte had, dat het hem niet zou overkomen, dat het zoveel kwaad niet kon?
Het wordt nog veel erger met het nieuwe ontwerp van de Tesla Model S en X, waarbij je helemaal geen fysieke hendels meer aan het stuur hebt, zelfs niet voor de richting aanwijzer (lijkt me toch wel redelijk essentieel), om nog maar niet te spreken over de belachelijke layout van het stuur....

Je kunt ook te ver gaan met je drift om alles anders te doen.
Ja maar een knop kan je vinden op gevoel terwijl een touchscreen overal glad is en je dus moet kijken om de juiste knop te vinden. De tijd die je nodig hebt en waarin je afgeleid bent om de actie uit te voeren is veel langer bij een touchscreen.

Ik begrijp de nood voor een touchscreen wel in de zin dat er steeds meer functies zitten in een auto en dat te complex wordt om te bedienen met knoppen. En het ziet er natuurlijk veel moderner uit. Maar het blijft voor mij gewoon belangrijk om zaken zoals ruitenwissers, temperatuurinstelling en radio te kunnen bedienen met knoppen. Spraakbesturing is ook belangrijk maar neemt niet de noodzaak tot aan aantal knoppen weg. Ik weet niet of je ooit eens hebt geprobeerd te praten tegen je auto met kinderen op de achterbank?

[Reactie gewijzigd door Admiral Freebee op 15 maart 2021 11:17]

Heb dat vaak geprobeerd, moet je soms even 2 commando's geven "Koppen dicht" en dan die aan de auto ;)

Maar goed, de temperatuur, ik pas hem eigenlijk zeer zelden tot nooit aan. 21 is altijd goed ;)
Stoelverwarming allen met voorverwarmen, dus als ik instap kan die uit.
Ruitenwissers zit gewoon een hendeltje voor, radio > spraak. (meeste is volume en skippen, dat zit op je stuur)

Geeft je wel een wagen zonder een console vol knoppen die je eigenlijk toch niet nodig hebt.
Idd, zou bijna zeggen dat zulke zaken wettelijk gezien met een knop bediend moeten kunnen worden.
Sowieso de 'belangrijke' dingen als ruitenwissers e.d. Misschien weel discussie over wat belangrijk is maar dat is dan een 2e.
Omdat je bij een touchscreen toch echt moet kijken of je de juiste knop ‘indrukt’ en/of de goede stand hebt.
Iets wat je bij fysieke knoppen op gevoel kan doen.

En “maar 2 tellen” is toch 55 meter afgelegde afstand met 100km/u

[Reactie gewijzigd door er0mess op 15 maart 2021 11:21]

Mijn Passat zit vol met knoppen, maar los van cruisecontrol, stoelverwarming en volume gebruik ik eigenlijk alleen het in en uitschakelen van de Climate Control om batterij te besparen. Het uitschakelen zit dan weer verstopt in het touchscreen. Bij BEV's laat ik de climate control meestal uit staan omdat de batterij toch groot genoeg is. Zeker met ACC heb ik echt geen problemen met bedienen van het (trage) touchscreen wanneer de situatie het toe laat.
Hangt echt van de auto.

Ik rij zelf een tesla en de stembesturing werkt er goed. Daarnaast hoef je al niet veel te doen en wordt alles vanzelf geregeld inclusief klimaat.

Als ik dan toch door het scherm moet zet ik hem op autopilot en doe ik het.

Prachtige auto trouwens, zoveel van binnen als buiten.

[Reactie gewijzigd door n3z op 15 maart 2021 11:56]

In de tekst staat dat er haptische knoppen komen, en de titel gaat over het dashboard, waar überhaupt geen knoppen zitten (muv evt trip-reset).
Eens, maar wat is nou iets wat je regelmatig moet wijzigen wat geen hendel/knop op je stuur is? Volume op je stuur en de temperatuur op automatisch. Navigatie via een stemcommando of gewoon voordat je vertrekt. Telefoon gewoon niet opnemen of ook knopje op je stuur en dan zijn we er toch wel :P
Aanpassen van gevoeligheid ruitenwisser zit bij Tesla niet op een hendel bij je stuur. Dat is het enige wat ik nog wel eens mis tijdens het rijden. Dat moet je weer via scherm doen.

En ik denk dat veel mensen nog wel muziek kiezen tijdens het rijden. Ik doe het ook wel eens. Moet ik wel zeggen dat ik dan bij voorkeur wel de autopilot aanzet als ik dat doe.
En ik denk dat veel mensen nog wel muziek kiezen tijdens het rijden. Ik doe het ook wel eens. Moet ik wel zeggen dat ik dan bij voorkeur wel de autopilot aanzet als ik dat doe.
Als je rijassistentie nodig hebt om een muzieknummer te kiezen, dan ben je eigenlijk te afgeleid tijdens het rijden, en kan je dat beter doen op een rustiger moment wanneer niet al je aandacht op de weg nodig is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 maart 2021 11:47]

Ik kies echt wel een rustig moment uit. Maar neem ik liever extra maatregelen zodat de kans vrijwel nihil is dat er iets gebeurd. Het gebeurd zelden dat ik tijdens het rijden muziek instel.
Hier ben ik het zeker mee eens, meeste besturing in het midden console zit tegenwoordig al op het stuur. Ik zit zelf haast nooit meer aan mijn temperatuur knop of wat dan ook, in de zomer / winter misschien eens de ventilatoren op volenbak zetten, maar meer ook niet.

Ik zie het probleem niet zozeer met een touchscreen zelf, maar meer met de implementatie van de interface. Een groot touchscreen, met grotere knoppen of gestures met een goede feedback maken het denk ik juist veiliger. Die kleine knoppen in het midden van je dashboard kan je ook in oudere auto's niet blind bedienen.

Voordeel van een touchscreen is dan wel dat ze dit met een update kunnen verbeteren, bij fysieke knoppen is dit ietsjes moeilijker.
Dan heb je nog nooit met een tesla gereden....

in de Model 3:
- sublieme stembesturing, meeste functies kan je op je stem bedienen
- druk knopje of een touchscreen geeft t zelfde effect als je je ogen van de weg moet halen
- zet even je autopilot aan, auto rijdt voor jou (wat zeker op 80 wegen en snelwegen perfect werkt) en druk dan iets aan op je scherm.
Dat verschilt per persoon, denk ik. Ik rij ook een Model 3 en ik zou voor sommige zaken graag een knop willen. Ik denk relatief traag en mijn concentratievermogen is ook niet geweldig. Dan is het echt wel lastiger.

Laatst in de mist gereden en dan ben ik best afgeleid om de mistlamp aan te krijgen. Met een hendel achter het stuur of een fysieke knop, zou ik echt veel minder lang mijn ogen niet op de weg hebben.

Autopilot aan tijdens het bedienen is inderdaad super, maar binnen de bebouwde kom niet echt bruikbaar.
Kia werd altijd geprezen op het feit dat zij overal nog fysieke knoppen voor hebben. Op zich bijzonder dat ze hier dus vanaf stappen. Maar ik moet wel zeggen, ik mis ze zelf helemaal niet in de Tesla*. Dus ik denk dat het ook wel of niet kan werken obv hoe het systeem is ingericht door de fabrikant.

* Je start de auto door aan de hendel te trekken dan gaat hij in drive, lichten en ruitenwisser zijn automatisch, temperatuur staat constant op 20 graden en de stoelverwarming zit op een makkelijk bereikbare plek op het scherm. Het bedienen van de entertainment en knippers gaan gewoon met het stuur. En als ik een ander nummertje wil, of navigeren naar een locatie dan vraag ik het de spraak assistent als hij het niet al uit mijn agenda had gehaald.
* Volgens mij 'start' je de auto door het rempedaal in te drukken, daarna kun je met de hendel D of R kiezen.
Ik zie op de foto toch wel ontzettend veel fysieke knoppen. Precies dezelfde rij als op mijn e-niro... en dat zijn er enorm veel. Van mij had het wel minder gemogen maar ik stoor me er ook niet aan.

Ik zie vooral die opmerking van KIA als marketingpraat die niet echt correspondeert met degene die de afbeelding heeft gemaakt. De enige knop die ik nu 'mis' is de knop om lane assist uit te zetten, rijgeluiden uit te zetten, Laden te plannen en voorverwarmen uit te zetten. De rest zie ik allemaal op de afbeelding (sommige wat verstopt in de rand van het midddenconsole). Knoppen die ze wel echt hadden weg mogen halen is: Navigatie, kaart, radio, usb, favoriete knop (die je zelf een functie kan geven). Een goed intuïtief scherm indeling kan dit veel beter (en je heb ook nog stuur bediening om deze functies aan te sturen).
Het lijken mij daarentegen wel touch knoppen. Wat in weze de zelfde nadelen heeft als een touchscreen met knoppen op een vaste plek.
Dit is jouw mening, snap niet waarom je daar een +2 voor krijgt.

Het valt allemaal wel mee in de praktijk, binnen een week ben je gewend waar alles zit.

En je bent toch nog steeds verantwoordelijk? Als de situatie het niet toe laat dan moet je opletten, dat geldt voor alles in de auto. Of ga jij bij een zebrapad altijd je radio station veranderen?
De ruitenwissen, richtingaanwijzer en dan nog wat knopjes op het stuur om de telefoon aan te nemen, volume te regelen en volgende nummer/radio station te kiezen is toch al prima.
Als alle functies via knoppen zouden moeten zou mijn hele middenconsole uit knopjes bestaan. Of dat nu overzichtelijker wordt...
Ach,

Als we nou eens haast zouden maken met zelfrijdende auto's is deze discussie een non-discussie.
Zelfrijdende auto's gaan sowieso een revolutie geven op de weg, gezien we per definitie een daling zullen zien van ongelukken (en nog beter als iedereen zelfrijdende auto's heeft, nog maar niet te spreken over de mogelijkheden van car-sharing en de daarmee overbodig zijn van bv taxi's etc etc etc.)

my 2 cents
Als het touchscreen goed is geimplementeerd (knoppen op zelfde plek) en de auto goede features heeft (climate control, stuur bediening etc) dan moet het geen probleem zijn. voor ik wegrij toets ik het adres in, als ik volume harder of zachter zet gebruik ik het stuur en voor stoelverwarming moet ik rechtsonder in het scherm zijn, dan ben ik net zo lang aan het zoeken naar de knop als op mijn oude auto die de knop onder de climate had zitten.

Het wordt een ander verhaal als basis elementen achter menu's zitten of mensen tijdens het rijden navigatie bedienen. De ID range van VW kan hierin vele verbeteringen maken.
Over dat dronken en alcohol valt ook nog wat te zeggen... als je bv 3 bier drinkt en net over de limiet bent merk je er misschien niks van maar ben je nog wel 'dronken', klein verschil met iemand die met een halve fles wodka op achter het stuur kruipt.. voordeel aan alcohol is dat je het kan meten... in tegenstelling tot bv vermoeidheid of medicijngebruik welke de prestaties net zo erg kunnen beïnvloeden.

Anderzijds vind ik al die functionaliteiten in de auto mooi, bv climat control waardoor je bijna nooit meer aan je instellingen hoeft te zitten.. Maar teveel wegstoppen achter zoon scherm is wel gevaarlijk.. liever niet voor dingen die je onderweg moet bedienen... Verder vind ik spraakbediening maar vervelend, doe mij maar gewoon een paar knoppen dan.
Ik snap op zich de ambassadeurs van fysieke knoppen wel maar heb toch het idee dat hier het grote plaatje en de veranderende rol van de autobestuurder een beetje uit het oog verloren wordt.

De auto krijgt steeds meer autonome functies. Dat betekent dat we de boel ook steeds minder actief handmatig gaan besturen, of je dat nou leuk vindt of niet. We hoeven dus steeds minder zelf te regelen en gaan steeds meer 'het proces monitoren. Ik hoef bijvoorbeeld zelden nog aan de klimaatregeling te zitten omdat de auto-functie bij mij eigenlijk prima werkt. In zo'n situatie worden interactieve infoschermen automatisch steeds belangrijker. Als je daar allemaal fysieke knoppen voor zou moeten maken dan kun je ze acht niet meer blindelings vinden en schiet het z'n doel toch echt voorbij.

Andere trend is dat de auto's achteraf via updates extra of nieuwe functies kunnen krijgen waarvoor we de mens-machine-interface flexibel moeten kunnen aanpassen. Dan loop je met fysieke knoppen toch echt snel tegen beperkingen aan (bij Tesla kun je de knoppen op het stuur soms een andere functie geven maar ook dat is meestal niet genoeg).

Het lastige aan deze overgangssituatie is dat de AI in de auto's soms nog niet optimaal werkt waardoor we nog regelmatig moeten ingrijpen. Daardoor missen we nu nog soms fysieke knoppen alhoewel ik bijna alle belanrijke zelfregelfuncties toch echt nog steeds op aan aan het stuur terugvind: phone, volume, richtingaanwijzer, ruitenwissers etc.
Welke afleiding als je level 2 of hoger autonoom kan rijden...?
Noem een belangrijke functie in de auto die je niet met een fysieke knop kan doen, in deze Kia of in bijvoorbeeld een Tesla model 3. En dan bedoel ik "echt" belangrijk. ;)

Ik kan er namelijk geen één bedenken. Zelfs voor het verhogen/verlagen van de temperatuur kan je zonder de ogen van de weg te halen het voor elkaar krijgen.
Het genoemde onderzoek in het artikel gaat specifiek over het bedienen van een smartphone met apple carplay of android auto. De touchscreens worden er wel bijgehaald maar er wordt ook gerefereerd aan een Amerikaans onderzoek dat er wel degelijk verschil zit in touchscreen bediening of smartphone bediening. Ik ben het ermee eens dat er goede ontwerprichtlijnen moeten komen voor het ontwerp van de bediening via een touchscreen. Tesla heeft dit bijvoorbeeld prima voor elkaar.

Uit eigen ervaring met een aantal jaar rijden in een Tesla kan ik in ieder geval aangeven dat de zorgen omtrent het verliezen van de fysieke knopjes in de meeste gevallen onterecht zijn. Moderne auto's doen tegenwoordig veel automatisch, zoals licht, climatecontrol en ruitenwissers. In het geval van een Tesla kan je nu sinds een jaar alles bedienen met je stem wat serieus goed en belangrijker nog, lekker snel werkt. Elk spotify album / nummer vindt hij binnen 3 seconden nadat je bent geeindigd met je stem. Smsjes dicteren werkt feilloos.

Het enige waar ik het touchscreen tijdens het rijden soms voor moet gebruiken is (in een enkel geval) de ruitenwisser bediening of de stoelverwarming. Deze knopjes kan ik blind vinden omdat ze altijd op dezelfde plek staan aan de rand van het scherm. En zelfs de stoelverwarming kan via voice worden geactiveerd, alleen het knopje aan de rand van het touchscreen aanraken is zo snel dat ik niet zou weten waarom.

Behalve een enkel Duits ongeval zijn er geen redenen om aan te nemen dat Tesla rijders vaker een ongeval veroorzaken door een touchscreen. Ik vermoed dat vasthouden aan wat je kent een grote rol speelt in veel emotie op deze site.
Jammer van die regel over Telegraaf lezers. Dat levert je meteen (terecht) een lading -1 op, terwijl je voor de rest een zinvolle reactie hebt geschreven.
Klopt inderdaad dat in het VRT artikel snel de sprong wordt gemaakt van Carplay-handeling naar 'alle touch screen handelingen'. Maar wanneer je jouw persoonlijke ervaring aanhaalt als tegenargument, val je door de mand. Jij bent één persoon. Die studies dienen juist om metingen te doen op een grotere groep.

En eerlijk gezegd: de interface van Carplay of Android Auto is beperkter, duidelijker, en handiger dan de touch interface van de volledige auto. Dus zou je kunnen stellen dat het effect van de gewone merkgebonden touchscreen interface nog rampzaliger is...

Hoe dan ook, er zijn hier al genoeg links gepost over erkende onderzoeken. Die onderzoeken kritisch doorlichten mag altijd. Maar waar zijn de studies die aantonen dat touch screens niet of minder afleidend zijn dan fysieke knoppen? En nee, jouw persoonlijke ervaring is geen studie :)
Ik zie geen onderzoek die specifiek kijkt naar de standaard functies. De auto van mijn vrouw heeft nog knoppen hiervoor maar ook een touchscreen voor eventueel navi en carplay. De meeste hier doen voorkomen dat dit veiliger zou zijn dan bijvoorbeeld een Tesla. Ik vraag me dat af. Maar zou graag een goed onderzoek zien.
Heel mooi allemaal maar het verdwijnen van tactile feedback is toch ontzettend gevaarlijk?
Wil je nu de airco wat hoger of lager zetten kan je dat niet blind meer doen. Ik snap deze trend niet zo.

Kan iemand mij uitleggen wat volgens de fabrikanten voordelen zijn van een touchscreen t.o.v. knoppen?

EDIT: Thanks voor de reacties iedereen. Ik snap het wel als fabrikant maar voor gebruikers zie ik meer nadelen dan voordelen zoals o.a. het niet meer blind in kunnen drukken van de knoppen.

[Reactie gewijzigd door Juggernaut1987 op 15 maart 2021 11:29]

Kan iemand mij uitleggen wat volgens de fabrikanten voordelen zijn van een touchscreen t.o.v. knoppen?
Goedkoper te maken dan fysieke knoppen en te customizen voor hun diverse modellen.
Kan iemand mij uitleggen wat volgens de fabrikanten voordelen zijn van een touchscreen t.o.v. knoppen?
Het is vooral een stuk goedkoper. In plaats van knoppen op maat in een dashboard op maat, met alle moeilijke dingen als speling, bewegende delen, afwerking, heb je een universeel inzetbaar beeldscherm dat statisch in het dashboard gestopt is, met enkel een flatcable voor datatransmissie.
Universeel inzetbaar, dat werkt ook maar beperkt.
Hoeveel telefoons bestaan er bijv. en welke delen daadwerkelijk een exact zelfde scherm?
Zijn verschrikkelijk veel formaten en kwaliteiten.
Zo hebben ook autofabrikanten niet allemaal hetzelfde scherm, en ook niet in alle modellen.
Ja, het lijkt mij ook wel goedkoper, en misschien universeler daar niet van :)
Fysieke knoppen en hun onderdelen zijn ook lang niet allemaal uniek.
Een tikje verbazingwekkend dat we een tweaker moeten uitleggen dat een scherm veel flexibeler is dan fysieke knoppen :-D

Je kunt nieuwe functies toewijzen, je kan makkelijker updaten, je kan de interface context-aware maken, je kan zaken die niet relevant zijn verbergen of blokkeren tijdens het rijden, etc etc.

[Reactie gewijzigd door Odie op 15 maart 2021 11:21]

En dat alles kan voor veel mensen verwarrend, hinderlijk en afleidend zijn.

Flexibiliteit is helaas vaak ook complexiteit.
Zelfs zonder verwarrende menustructuur en functies op rare plaatsen te zetten in het menu, is dit gewoon niet wenselijk bij het besturen voertuig van 2 ton :)
Maar als we jaarlijks over het aantal verkeersdoden spreken, hebben we het meestal niet over paardrijden.

Autorijden is nu éénmaal gevaarlijk. Daarom heb je er ook een rijbewijs voor nodig. Daarom zijn er verkeersregels en politiecontroles. We lijken dat allemaal te vergeten want 'het touchscreen is overal dus ook in mijn auto'.

Het verkoopt gewoon, en waarschijnlijk zal het ook wel ergens kostenbesparend zijn. Maar naar mijn mening hoort die technologie gewoon niet thuis in een auto.

Edit: interessant dat je zegt 'de techniek blijft zich ontwikkelen'.
In mijn ogen dient technologische ontwikkeling om ons leven gemakkelijker, veiliger, en simpeler te maken. Touch screens in een auto plaatsen doet exact het tegenovergestelde :+

[Reactie gewijzigd door humpus op 15 maart 2021 14:47]

Maar als we jaarlijks over het aantal verkeersdoden spreken, hebben we het meestal niet over paardrijden.
Vergis je niet hoeveel ongelukken er gebeuren met paardrijden.

Mijn werkgever moest een extra verzekering afsluiten voor een werkernemer omdat ze paard reed.
Grote kans op hoofd, nek of rug letsels als je van een paard valt. (af word gegooid door het paard)

De interface van paarden is nog een stuk slechter dan een auto met alleen touchscreens. :)
[...]

Vergis je niet hoeveel ongelukken er gebeuren met paardrijden.
(...)
De interface van paarden is nog een stuk slechter dan een auto met alleen touchscreens. :)
Hmmm, daar zie ik een gat in de markt voor integratie van touchscreens in paarden.
Ik durf te stellen dat mijn Model3 in z’n geheel aanmerkelijk veiliger is dan al mijn vorige auto’s. Met verbeteren van technologie doel ik meer op de auto als geheel. Alleen een glass cockpit is niet zozeer veiliger maar wel de gehele filosofie van de auto. Zo ben ik al twee keer door de autopilot “gered” van iemand die mij sneed cq op mijn rijbaan terecht kwam door mijn auto subtiel een stuk naar links op het vrije asfalt te duwen. Het ding houdt automatisch afstand oo cruise, blijft netjes tussen de lijnen (wat ik ook doe, of ik nu nies of afgeleid ben door passagiers of door telefoon of wat dan ook), dwingt me met zachte hand om me beter aan de maximum snelheid te houden, neemt automatisch de juiste snelheid aan op een nieuw stuk weg, regelt licht en ruitenwissers, is grotendeels te bedienen middels spraak en ontzorgd me helemaal op het gebied van laden… in geval van gladheid regelt het ding tractie en remkracht op alle vier de wielen, het zorgde ervoor dat ik met de winterse sneeuw vol het gaspedaal kon intrappen zonder dat de auto ook maar een krimp gaf door de sneeuw.

Dit is geen halleluja verhaal voor Tesla maar meer als illustratie hoe een moderne auto steeds meer taken uit handen geven. Een glazen cockpit helpt bij het realiseren van die taak, door de bestuurder dynamisch de juiste informatie en tools te geven die hij nodig heeft maar ook door fouten in de bediening achteraf te laten corrigeren middels updates (voortschrijdend inzicht). En zoals ik zei: wat veilig genoeg is voor een Boeing of Airbus of ruimtevoertuig is wat mij betreft zeker veilig genoeg voor een auto.
Al die automatisatie is geweldig tot het fout gaat of die dingen uitvallen/niet meer werken. In België/Nederland is het weer niet vaak extreem. Maar je moet is in het Noorden/Scandinavië horen hoe vaak die mooie systemen uitvallen bij grote koude, bij sneeuwval etc...
Ook werken die systemen soms niet zoals gewenst. Mijn oude Astra had een regensensor en die stelde de ruitewissersnelheid voor mij perfect af, sindsdien twee andere autos en merken en de ik zit de hele tijd zelf de snelheid aan te passen want het veegt ofwel te weinig of te vaak. Maar dat is denk ik het gevolg van een eigen voorkeur. Het is een beetje de loterij ofdat die systemen werken zoals je het graag hebt of niet. Er zijn ook mensen die ook liever zelf dingen doen. En bv esp enz kunnen uitschakelen is in bepaalde situaties goud waard.

En persoonlijk heb ik de pest aan spraakbesturing. Ik wil niet tegen mijn auto spreken en het vergt altijd meer tijd dan op het knopje te duwen. Dus wat voor jou werkt en goed voelt is niet noodzakelijk zo voor een ander.

Dus jij hebt geluk dat je Tesla werkt zoals je het graag hebt, voor anderen is het een nachtmerrie.
Belangrijkste is denk ik het idee dat de markt het wil en dus design, het ziet er modern uit, beetje het Tesla gevoel proberen na te maken en die is "HOT" dus dat willen de andere fabrikanten ook.
Daarnaast is het denk ik ook kosten, lijkt me dat dit iets goedkoper is dan een 50 tal knopjes.

Wachten tot Volvo inziet dat het idd gevaarlijker is en dus met een combi komt van knoppen voor de belangrijkste dingen en touch voor de rest. Als de Duitse 3 dan volgen (wat ze op veiligheid nog al eens doen) dan volgt de rest van VW ook (want die kopieert alles vanuit Audi naar de rest) en beetje bij beetje komt de rest er achteraan
Volvo is niet meer het merk dat voor veiligheid gaat. Dat imago blijft ze achtervolgen, maar ze scoren al jaren niet meer de absolute top in crashtests. Op dit moment zijn het Mazda en Mercedes die leidend zijn op het gebied van veiligheid. Al is dat bij Mercedes vooral de A-klasse en is de rest niet zo spectaculair. Het is wel idioot ergens dat een Mazda CX-30 qua veiligheid op veel vlakken beduidend hoger scoort dan een XC40, XC60 en zelfs een XC90. Ook Mazda is gestopt met touchscreens en dat zie je Volvo nu ook langzaamaan weer doen.

Volvo heeft als probleem dat ze te 'premium' willen worden, dus Audi, BMW en Mercedes aan willen pakken en daar willen ze best wat concessies voor doen op het gebied van veiligheid. Als 'premium' concurrentie hebben mensen het gevoel dat een mooi touchscreen daarbij hoort en Volvo gaat daar rustig in mee.

Merken veranderen hè. Goed om even te checken of een merk nog doet wat het ooit deed.
Dit hoor ik veel en ervaar dit zelf ook wel bij slechte UI-design.

Voordeel van tactile is inderdaad dat je voelt dat je op de juiste knop zit voordat je hem in drukt. Dit werkt natuurlijk niet op touch: voelen equals selecteren. Eigenlijk lever je dus al gelijk in op functionaliteit bij tactile en lijkt touch dus minderwaardig.

De oplossing bij touch UX is eigenlijk heel eenvoudig: grote knoppen. Het gaat mis als je moet 'mikken' met je vinger terwijl je rijdt. Maak knoppen minimaal 5 bij 5 cm en je probleem is eigenlijk al verholpen. Groter is beter.

Waarom touch? Dat is volgens mij ook obvious: touch kan je updaten. Met tactile kan je geen functies aanpassen of toevoegen na aflevering. Er zijn tal van voorbeelden te noemen waarbij dit wel wenselijk is. Veel van deze hebben te maken met verdienmodel van de fabriekant (functies activeren na betaling) en daar heeft de consument natuurlijk niets aan. Maar ik kan me voorstellen dat er na afleveren wordt bedacht dat het fijn is als de 'stoel profielen' ook gekoppeld worden aan climate-control (ik noem maar iets) dan kan je dus via een OTA update daar knoppen voor toevoegen.

Of simpeler: radio zender knoppen voorzien van logo's.

Of: Spotify doet nu steeds meer met podcasting en video. Dus misschien zijn een '2x speed' knop of 'skip 30sec' knop wenselijk.

[Reactie gewijzigd door yPop op 15 maart 2021 11:27]

Dat kan prima blind op een scherm, of nog beter: spraakbesturing.
En al die knoppen, de meeste gebruik je zelden of nooit en zitten dus alleen maar in de weg!
Ze hadden dus al amper functie, stop ze dus maar lekker weg in een scherm ;)
Ik zou echt eens cijfers willen zien over het gebruik van spraakbesturing. Volgens mij gebruikt hoogstens 10% het om de navigatie in te stellen. Vergeet niet dat we hier op tweakers zijn, maar de gemiddelde digibeet rijdt ook met de auto.

Touch screens zien er misschien opgeruimder uit omdat je knoppen kan weglaten, maar uiteindelijk rij je met een auto op de openbare weg. Je moet niet voor niks een rijexamen afleggen om aan een rijbewijs te geraken. Veiligheid zou prio moeten hebben. Al de rest is ondergeschikt.

Touch screens horen niet thuis in een auto, het is al meermaals bewezen dat het de meest onhandige vorm van bediening is. Toch blijft iedereen hier zijn edge cases en persoonlijke situatie als drogreden aanhalen. Maar mensen luisteren toch niet en zoeken excuses om de waarheid te ontkennen.
Leuk om je eigen mening "waarheid" te noemen en anderen die andere voorkeuren hebben dan maar weg te zetten als waarheid ontkenners :?

Mijn veiligheidsgerelateerde knoppen zijn fysiek (rijstand, alarmlicht, claxon, knipperlicht). De rest is op een touchscreen. Vind ik persoonlijk echt veel prettiger dan een fysiek knopje. Veel fysieke knopjes, zeker met backlights and what not, vind ik bijzonder afleidend. Is het voor iedereen? Vast niet, ik begrijp echt wel wanneer andere liever fysieke knopjes voor alles hebben.

Het hele veiligheidsaspect is trouwens ook een krom argument. Misschien gewoon niet aan je airco zitten tijdens het rijden? Kan je een touchscreen de schuld geven, maar volgens mij is het toch echt de bestuurder die besluit om tijdens het rijden iets te ondernemen wat niet met het rijden te maken heeft.
Leuk om je eigen mening "waarheid" te noemen en anderen die andere voorkeuren hebben dan maar weg te zetten als waarheid ontkenners :?
Ja je wilt niet weten wat al die studies mij gekost hebben. Allemaal zelf financierd...
Ik verzin dit niet he. Het is al meermaals bewezen.
Het hele veiligheidsaspect is trouwens ook een krom argument. Misschien gewoon niet aan je airco zitten tijdens het rijden? Kan je een touchscreen de schuld geven, maar volgens mij is het toch echt de bestuurder die besluit om tijdens het rijden iets te ondernemen wat niet met het rijden te maken heeft.
Dus iets wat bewezen 3x meer afleidend is mag volgens jou perfect in een auto zitten, want (nu komt het) het andere is ook afleidend. Welliswaar 3x minder afleidend, maar in jouw logica is 'ook afleidend' genoeg om beiden toch langs elkaar te plaatsen.

Het klopt 100% als je zegt dat iemand die aan zijn airco aan het prullen was schuldig bevonden wordt als hij daardoor een ongeval veroorzaakt. Of hij dat nu via touch aan het doen was of niet.
Maar als we de keuze hebben 'airco bedienen via touch of via knop' is het één 3x meer afleidend dan het andere. Dan kun je toch niet voor het meest afleidende kiezen 'omdat het prettiger is'?
Los van de al door anderen benoemde veiligheidsnadelen, vraag ik me ook af of ik de enige ben die fysieke knoppen mooier vindt dan een touchscreen.

Een touchscreen straalt voor mij uit dat de auto maar een "gadget" is. Fysieke knoppen geven een veel degelijkere en zelfs luxere uitstraling.

Toen het net nieuw was (in auto's) was een touchscreen nog hip en modern, maar dat is er nu toch wel een beetje af, vind ik.
Ik heb in mijn Audi idd nog fysieke knoppen, en zweer erbij. Het nieuwe model is helemaal touch, dat ziet er na 10 minuten al niet uit, los van het feit dat het niet intuïtief bedienbaar is. Je wilt toch niet dat mensen onderweg hun ogen van de weg halen om de verwarming een tandje hoger of lager te zetten...
Bij de e-tron GT hebben ze het wel weer goed gedaan
Ik vind de auto er tof uitzien, maar ik vind die gebouwen nog veel toffer. Even googlen levert dit linkje op, best leuk om te zien: https://worldarchitecture...igol_valley_of_korea.html
Ik hoop niet dat straks alles alleen nog maar 'touchscreen' is want ik heb daar regelmatig problemen mee.
Regelmatig moet ik heel vaak op een functie op een scherm tikken voordat er eindelijk iets gebeurt. Bijv. de temperatuur of functie van onze Bosch oven instellen is regelmatig een crime omdat er na 6 maal tikken nog steeds niets gebeurt. Geen idee of het aan het aanraakschermpje ligt of aan droge vingers maar het is zeer irritant.
Zoiets wil je in de auto al helemaal niet hebben: daar moet je letterlijk functies 'blindelings' kunnen activeren zonder afgeleid te worden van her verkeer.
De enorme discussie over al dan niet fysieke knoppen daar gelaten, ik vind het een mooie auto!
Je mag in Nederland niet op je mobiel zitten achter het stuur

Maar als je een Tesla rijd of elk andere auto na 2015 oid dan heb je alleen nog maar mega schermen om je heen zonder knopjes. En dat mag dan wel :/

Geen goede vooruitgang! Ik hoop dat er nog fabrikanten zijn die niet zo mee gaan in die hype.
Goed punt. Maar waarom mag je wel aan een autoradio zitten en niet op een scherm voor voertuigfuncties en navigatie. En als je wel op een scherm voor voertuigfuncties of navigatie mag zitten, waarom mag je dan niet Waze of TomTom op je telefoon instellen. En als je wel muziek op je radio mag aanzetten, waarom dan niet op je telefoon?

Maar schermen is vooruitgang en de toekomst, we moeten alleen zorgen dat het veilig is.

Maar heel veel kritiek is onderbuikgevoel. Toen Tesla met de Model3 de snelheidsmeter op het scherm rechts van het stuur plaatste in plaats van op het dashboard achter het stuur was er enorm veel kritiek: het wegkijken van de weg zou gevaarlijk zijn. Nu rij ik al weer ruim twee jaar een Model3 en onlangs heb ik wat ICE autos met traditionele snelheidsmeters gereden en ik kan eerlijk zeggen: het wegkijken naar een meter achter je stuur vergt net zo veel aandacht en refocus dan het kort naar rechts kijken.
De wetgever stelt dit: Je moet je aandacht bij het verkeer houden. Als ik in een auto rijd met een ouderwetse radio of ventilatie dan kijk ik daar een keer een seconde naar om de positie van de knop te bepalen en ik denk dat dit bij de meesten zo is. Andere toestellen zoals telefoons worden door zoveel mensen veel langer gebruikt dat men een verbod in het algeheel nodig vindt. Ik weet niet wat jij allemaal met het scherm in je auto doet maar ik kijk daar nooit 5 seconden naar, zou ik dat wel doen dan is ook dat verboden maar het probleem is het aantonen hiervan, algeheel verbod is niet uitvoerbaar omdat die schermen ook rijinformatie en settings bevatten die nuttig is voor het rijden zelf, iets wat bij een telefoon niet het geval is.
Als ik mijn navigatie in een willekeurige auto instel dan is dat echt wel meer dan 5 seconden werk. En het is legaal, BEHALVE als je gevaar veroorzaakt voor het wegverkeer (artikel 5). En dat is mijn punt, het is raar om telefoongebruik (of het vasthouden) zo expliciet te verbieden terwijl dezelfde handelingen op een ander apparaat wel legaal zijn.
Als je je mobiel netjes in een houder monteert mag je die ook gebruiken.

Maar niet alles wat mag is per se ook verstandig. Ik heb een auto zonder touchscreen met een 'muiswieltje' op het stuur en ik denk er niet over in druk verkeerd rustig door m'n CD verzameling op de interne schijf te gaan browsen. Je moet gewoon je ogen op het verkeer houden.
Nouja, moet je eerlijk zeggen dat ik zo'n full display dashboard recht voor je toch wel heel erg mooi vind. Die tablets in het midden is weer een heel ander verhaal, dat alleen al is een reden voor mij om geen tesla Model 3 te kopen.
De beeldschermen in de auto geven informatie over de auto en eventueel andere zaken die met de rit te maken hebben. Het scherm van je telefoon geeft je heel andere informatie, die in het algemeen niets met je auto of je rit te maken heeft.
Op die schermen staan dan ook doorgaans dingen die normaal op een traditioneel dashboard staan:
- Snelheid
- Temperatuur
- Bereik
- Waarschuwingen voor de bestuurder
- Navigatie
- Klimaatbeheersing
- Muziek

Je kan écht niet zomaar gaan appen/gamen/films kijken >OP< het scherm voor je neus, terwijl je aan het rijden bent. De software is zo ingericht dat je echt op rijden let. Zelfs als er extra zaken zijn, tot game consoles/doggy modes aan toe: de schermen zorgen er juist voor dat er minder knopjes nodig zijn, en je toch alle info hebt, terwijl je "meer" kan terwijl je stil staat (zoals eenvoudiger navigeren zonder mega-draaiknop menu's zoals bij Audi's)
Wat is er toch mis met gewoon een paar mooie ouderwetse analoge meters in het instrumentenpaneel, en de rest op de middenconsole... Blijf dat toch meer charme vinden dan die digitale meuk....
tja, zelf vind ik dus die analoge meters recht achter mijn stuur niet meer zo interessant, na het zien van die nieuwe dashboards zoals bij de Peugeot 3008 vind ik de metertjes in mijn Cherokee 96 toch erg saai. Enige wat ik wel denk is, wat gebeurd er als die display(aansturing) kapot gaat, dan zit je wel echt met een probleem, maargoed, met een kapotte analoge meter zit je ook met een probleem.
Enige wat ik wel denk is, wat gebeurd er als die display(aansturing) kapot gaat, dan zit je wel echt met een probleem, maargoed, met een kapotte analoge meter zit je ook met een probleem.
Verschil is wel dat met een display alles uitvalt, en wanneer het analoog is maar 1 metertje gewoonlijk. Als bv je toerenteller wegvalt is dat niet zo hinderlijk... is alle data weg omdat het schermpje uitvalt is het onmiddelijk een stukje spannender.
Analoge meters zien er veel luxer uit inderdaad. Nu ook goedkope auto's grote schermen hebben, zou het me niets verbazen als de duurdere auto's straks juist weer teruggaan naar analoog, om zich te kunnen onderscheiden.
Gezien de impressie foto's richten ze zich op villa-eigenaren.
Nee, ze verkopen het idee dat jij je kan voelen als een villa eigenaar wanneer jij in eentje rijdt en/of in bezit hebt.

Emotie, en dan voornamelijk angst, verkoopt. ‘Koop deze creme en eindig je avond niet alleen in de nachtclub!’ of ‘Als je schoonmaakt product X niet gebruikt zit je huis vol met gevaarlijke bacteriën!’ en in dit geval ‘Koop onze nieuwe auto en je hoeft je niet te voelen als arme sloeber!’.

[Reactie gewijzigd door er0mess op 15 maart 2021 13:41]

Daarom verkopen SUV's zo goed! De hele SUV hype is primair gericht om 1 emotie: angst. 'Rij in een SUV en jij en je familie zijn super veilig!!``1``1!!' :P
Terwijl heel veel van die crossovertjes juist voor de kinderen minder veilig zijn dan de hatchbacks waar ze op gebaseerd zijn, al scheelt het niet heel veel:

[Reactie gewijzigd door marcieking op 15 maart 2021 11:24]

Niet alleen voor de kinderen; hoe hoger de auto hoe eerder deze omrolt bij een aanrijding. Alleen elektrische SUV's zijn door het batterijgewicht wat stabieler.
Doordat je hoger zit, zie je meer en heb je een beter overzicht. Nu ik zelf weer van een SUV naar een sedan ben gegaan merk ik dat verschil en het is toch net iets minder prettig. Ook de hogere instap van een SUV achtige is voor vele mensen een voordeel.
Zijn er daadwerkelijk consumenten die een auto kiezen op veiligheid? Tegenwoordig heeft 90% toch 5 sterren en het onderscheid daarin wordt volgens mij echt niet naar gekeken. 5 sterren = veilig. Volgens mij gebruiken alleen Tesla en Volvo het argument dat ze toch echt veiliger zijn dan de andere met 5 sterren.
5 sterren in een grote auto is veilig ja. 5 sterren in een kleine auto is veel minder veilig.
Ik koop bewust een auto met voldoende ruimte voor een goede kreukelzone.

(los daarvan rijd een grote auto ook comfortabeler)
Ik heb van ellende mijn erg lage coupé ingeruild voor een auto waar ik opnieuw mee door de voorruit van de voorligger kan kijken, omwille van de veiligheid dus.
En het aparte is dat juist coupérijders vaak bumperklevers zijn...
Dat zijn ook de gene die door de voorruit van de voorganger kunnen kijken. Normaal zie je vrijwel niks van wat er voor je voorganger gebeurt.
Hoe kun je dat nou weten? Een coupe is zo laag dat je deze niet kunt zien in je achteruitkijkspiegel wanneer deze flink aan het kleven is.

Overigens is bumperkleven een rekbaar begrip, wat hier afstandhouden is, dat heet in NL bumperkleven. Altijd weer even aanpassen wanneer ik in NL ben O-)
Het verschil tussen Amsterdam en Voorne-Putten is ook niet onaanzienlijk...
Het zal wel zijn, hoe drukker de stad, hoe minder afstand, anders duurt alles te lang en staat verkeer stil in plaats van dat je ooit ergens komt. (Omdat alles meer ruimte kost is er minder plaats en kan je ook nergens meer naar toe, omdat je eerder het effect hebt dat er te veel verkeer is voor de wegen / straten)
Vandaar dat er op het platte land meer afstand wordt gehouden, er is meer ruimte om dat ook te doen...
Dit noem ik nou niet echt een SUV, dit is meer gewoon een standaard golf type oid. SUV is hoog IMHO, niet dit lage gevalletje.
Ik zeg ook nergens dat het een SUV is. Ik reageer alleen op het 'emotie' verhaal :P
Interessant, maar dat is schijnbaar niet mijn gedachte. :)
Onbewust wel. Meer dan genoeg studies die dat aantonen.
Grappig, ik geef direct aan dat dit villa-eigenaren is, en jij zegt nu dat ik onbewust het gevoel van villa-eigenaar wil hebben door deze auto te kopen.
En de grijze massa.
En ook nog lelijke villa's ook "buitenkant".Ik krijg daar echt zo een concrete jungle gevoel bij.Plukje groen onkruid hier en daar maakt het compleet. ;)
De enige bronvermelding is Kia en er worden geen technologische doorbraken of technische details besproken. Zijn jullie niet verplicht om gesponsorde artikels als "advertorial" of "gesponsord" aan te merken? :/

Waar is de Tweakers die de voor en nadelen van cpu's delidden uitlichtte? Elektrische auto's zijn super gaaf maar laat dan in ieder geval gave tech zien, niet "kijk, krom scherm". Ja, super. Die hebben we al jaaaren op onze bureaus staan. :O
Ja, nu krijgen we zelfs teasers van de schermen in auto's.
Jammer van het al hogere autoweek gehalte hier.
Je doet alsof Tweakers vroeger nooit nieuwsartikelen had met aankondigingen van stukjes hardware. Dat gezeur maar over dat zaken verkapte reclame is begint nu wel erg irritant te worden.
Vroeger woog het op tegen de kwaliteit en diepte van de technische artikelen. Die diepte is nu nergens meer te vinden en de advertorials zijn veel frequenter. Ik stop anders wel gewoon helemaal met reageren als het vervelend is. Ik mis het oude tweakers, toen er nog getweakt werd. :'(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee