Elektrische Dacia Spring met actieradius van 230km kost in Nederland 17.890 euro

Dacia heeft de prijzen bekendgemaakt van de elektrische crossover Spring. De crossover gaat in Nederland 17.890 euro kosten, in België kost deze 16.990 euro. De auto wordt in beide landen in het najaar geleverd. Het is de goedkoopste elektrische auto in Europa.

De Dacia Spring heeft een 26,8kWh-accupakket waarmee een WLTP-actieradius van 230 kilometer mogelijk is. In de stad moet een actieradius van 305 kilometer mogelijk zijn. De accu is thuis met maximaal 7kW op te laden. Dan moet de accu binnen 4 uur en 27 minuten volledig opgeladen kunnen worden. Optioneel wordt de auto met een DC-laadaansluiting geleverd, dan is de auto tot 80 procent op te laden in 50 minuten. Deze 30kW-gelijkstroomlader kost 495 euro. In België kost deze 250 euro.

Met de enkele 44pk-sterke elektromotor moet de Spring een topsnelheid van 125 kilometer per uur kunnen halen. Een acceleratietijd geeft Dacia niet. De spring is 3,734 meter lang, 1,770 meter breed met spiegels uitgeklapt en 1,488 meter hoog. De kofferbak is 290 liter groot. De wielbasis bedraagt 2,423 en de bodemvrijheid bij onbeladen Spring is 150mm.

Optioneel is er een Comfort Plus-uitvoering, daarbij krijgt de koper een 7"-infotainmentscherm met ondersteuning voor Apple CarPlay en Android Auto. De Spring krijgt dan ook een achteruitrijcamera en achterparkeersensoren. Dit pakket kost duizend euro extra en is nodig voor de snellaadaansluiting. De Spring heeft standaard een 3,5"-instrumentenclusterscherm.

Naast de consumentenversie introduceert Dacia de bedrijfswagenversie Spring Cargo, zonder achterbank en grotere laadruimte van 1100 liter en een laadvermogen van 325kg. Deze zou begin 2022 leverbaar kunnen zijn, al onderzoekt Dacia nog of deze variant naar België en Nederland komt. De reguliere Dacia Spring is in Nederland vanaf 1 april te bestellen, in België start de verkoop twee weken later.

Dacia SpringDacia SpringDacia Spring
Dacia SpringDacia Spring

Door Hayte Hugo

Redacteur

18-03-2021 • 18:49

457

Lees meer

Reacties (457)

457
434
238
21
0
94
Wijzig sortering
Fantastisch dat er eindelijk een zeer betaalbare elektrische auto is. Het bereik vind ik meer dan prima voor een auto in die categorie. En voor de rest ziet de auto in zijn geheel er ook nog niet verkeerd uit.
Maar het is ook alles of niets met die elektrische auto's kwa pk's hé. Het is ofwel 200 pk+(die ook wel de prijs zal bepalen) ofwel is het dit dan met een schamele 44 pk(misschien valt het mee door het constante koppel natuurlijk). Maar de meeste brandstofauto's die worden verkocht zitten rond de 100-120 pk, waarom kan dat bij elektrische niet?

[Reactie gewijzigd door skelleniels op 24 juli 2024 01:54]

De meeste auto's hebben die pk's wel maar bijna niemand gebruikt ze. De meeste mensen trekken niet door tot 4500 a 5000 toeren wat je nodig hebt om die pk's te halen. Als ik even mijn benzinewagen er bij pak en kijk naar de 130kph toerentallen zit ik op ongeveer 60 pk op de wielen, ongeveer waar deze machine ook op zit. Deze motor levert effectief (give or take een paar procent) die 44pk over ale snelheden en het is dan ook niet nodig om een zwaardere motor er in te zetten dan strikt noodzakelijk. Dan moet je namelijk ook de kabels vergroten, de koeling etc. en dat is weer duurder.
ik heb volgens mij ergens gelezen dat deze Dacia van 0 naar 100 in 20 seconden gaat, dat is wel verschrikkelijk langzaam en lijkt me niet echt uit te nodigen tot inhalen op de snelweg :o
Dacia van 0 naar 100 in 20 seconden gaat
Dacia claimt 15 seconden overigens althans dat is wat er in de vakbladen staat

Als je kijkt naar moderne wagens zit de 17500/18000 euro in de groote/prijs categorie van de goedkoopste modellen van bijvoorbeeld de Ford Fiesta, Hyundai i20 of Opel Corsa. Al die auto's hebben 6075-84pk piekvermogen en een 0-100 tijd van 13 tot 15 seconden. En die tijd ga je niet halen zonder hem helemaal op zijn staat te trappen, iets dat moeilijker is met een benzinewagen dan een electrische.

Dus qua performance is hij ongeveer gelijk met zijn benzinebroertjes van dezelde prijs.

edit: had bij een de kw gelezen als pk... mijn fout. Maakt verder niet uit, die vermogens haal je er toch niet uit in de praktijk.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 24 juli 2024 01:54]

60 PK lijkt me ietwat aan de lage kant...
Heel eerlijk, ik rij zelf in een UP! welke 60pk heeft. Is inderdaad niet veel, maar er zijn echt maar heel weinig weggebruikers die echt gebruik maken van meer. Dat merk je pas echt goed als je in een auto rijdt die dat extra vermogen simpelweg niet heeft.
Voor in de stad is het prima, op de snelweg zou je soms wat meer vermogen willen hebben om in te kunnen halen, maar ik gok dat dat al makkelijker kan met een elektrische motor.

Ik vind het pakket van Dacia er goed uitzien en hoop dat dit een goed voorbeeld en inspiratie gaat zijn voor andere merken om ook in de prijsklasse 10-20k een goede elektrische auto neer te zetten.
In een auto met 500pk gebruik ik daadwerkelijk 300pk in een auto van 300pk benut ik er 200. Dat ik in een auto van 120pk 75pk benut wil niet zeggen dat een 75pk auto 'voldoende' is als je eigenlijk 120pk wilt rijden. Ik bedoel hiermee dus specifiek te zeggen dat 'mensen gebruiken toch niet die volle x pk van hun auto' niet echt een geheel relevante uitspraak is.

Ik vermoed dat deze auto redelijk te rijden valt, omdat inderdaad, vergelijkbaar met een kleine benzine 8
70pk bak. Ben wel benieuwd welke financiële gevolgen een 70-80pk electromotor zou hebben waarmee je de auto volwaardiger zou kunnen gebruiken. Maar voor 20k incl opties en een bereik van 250km gaan we een goede kant op.

Maar eerlijk is eerlijk, de dacia sandero is het benzine equivalent en die kost maar 10k incl wat opties buiten Nederland. Dan is 20k toch wel aanzienlijk.. Voor ons is dat verschil maar 2k en dan voelt dat inderdaad redelijk. In België is die sandero kaal 8999 en deze electrische 16999. Hier kost een kale sandero 14k en deze electrische kaal 17,5. Zullen waarschijnlijk wel een betere uitvoering krijgen in NL voor die 14k die in België dan wellicht 11,5k is maar toch die verschillen blijven tellen. Oh en die sandero in België van 11,5 rijdt dan ook op LPG (de standaard van 9k niet). Dan kosten je kilometers financiëel gezien alweer min of meer minder dan de electrische km's en kom je veel beter mee op de snelweg.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 24 juli 2024 01:54]

70-80pk electromotor zou hebben waarmee je de auto volwaardiger zou kunnen gebruiken
Mijn vermoeden ligt niet geheel bij de motor maar meer bij het accupakket. Dat moet ook gebouwd zijn op de piekvermogens en benodigde bijkomende koeling. Ze zullen alles vrij strak gedimensioneerd hebben om het voor die prijs te kunnen doen. Wellicht komen ze nog met een duurdere versie met meer vermogen, dat zou bijvoorbeeld met een accupakket/rangeupgrade samen kunnen gaan omdat je dan toch al meer cellen toevoegt wat meer vermogen makkelijker maakt.
De vraag blijft hetzelfde, ik snap uiteraard dat een snellere motor vrijwel niks extra zal kosten, sterker nog, de motor kan ongetwijfeld meer maar zal begrenst zijn. De vraag is dus wat kost het om een motor op 70-80pk te begrenzen. Incl dikkere kabels betere accu etc. Alle financiële gevolgen die er bij horen. Hebben we het over 2-3k 4-5k of meteen 10? We zullen het wellicht zien met een premium versie maar vermoed toch dat die niet zal komen.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 24 juli 2024 01:54]

Jawel, een premium Dacia is namelijk een Renault 😉 een elektrische Clio zal net als een 208 richting de 30k gaan denk ik. Range en vermogen zullen hoger liggen dan deze Dacia. En een hoger afwerkingsniveau, design etc etc.

Wat dat betreft heb je gelijk, we zullen nooit wat ‘extra vermogen’ nou echt meer kost. Maar als je de prijs wilt drukken, zullen alle beetje helpen.
Wat iedereen vergeet mee te nemen in PK-vergelijkingen is het gewicht van de auto. Jouw 500 PK is waarschijnlijk in een auto van 2000 kg en 44 PK kan zat zijn voor 800 kg (al denk ik dat de Dacia wel wat meer weegt...)
Even buiten dat ik zelf het idee heb dat men dat niet vergeet is het niet relevant voor mijn post/punt om het gewicht mee te nemen. Als je meer pk's hebt gebruik je in veruit de meeste gevallen ook meer pk's. Dat je met 44pk uit de voeten kan wil niet zeggen dat je meer pk niet zou gebruiken.

Ik reageer op 'er zijn weinig weggebruikers die meer gebruiken dan 60pk'.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 24 juli 2024 01:54]

Dat is wel relevant want die 50pk van een elektromotor heb je altijd tot je beschikking

Die 200 pk van een brandstofmotor heb je alleen heel eventjes tussen de 5000 en 6000 toern als je mazzel hebt. En daar zit je vrijwel nooit.

Ergo, van je 200 pk gebruik je er 100. En heel af en toe gebruik je heel eventjes 200 als alles meezit.
Jij niet, ik wel. Genoeg andere mensen ook. Feit blijft, dat 3000 toeren op 500pk max hele andere koek is dan op 70pk max en anders dan 44pk altijd tot je beschikking. Het punt blijft valide. Dat je uit de voeten kan met 44pk wil echt niet zeggen dat je meer niet zal gebruiken en geen hinder zal ervaren van die 44pk (ja ook electrisch), al gaat het enkel om degelijk inhalen op de snelweg, laat staan als je een sportieve rijstijl hebt. Die 100pk die je uit die 200pk benzine motor trekt is tenzij je een heel zware auto hebt weer wel voldoende om probleemloos mee te komen. Verder snap ik je reactie niet helemaal.. Ik begin er tenslotte zelf al mee dat ik van de xxxpk maar yyy gebruik.. Dat je bij een electro moter makkelijker het volle vermogen benut dat weten we hier op Tweakers allemaal wel. Dat maakt 44pk vol vermogen niet ineens geweldig, het maakt het enkel lastig om 1 op 1 met brandstofmotor pk's te vergelijken.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 24 juli 2024 01:54]

Vergeet ook niet dat brandstofauto's een versnellingsbak hebben waar significante vermogensverliezen optreden. Volgens mij geven autofabrikanten het vermogen aan de krukas aan, niet wat je wielen te zien krijgen. Ik denk dat er van het vermogen van een elektromotor dus meer overblijft, wat het beeld alleen maar vertroebelt.

Daarnaast ben ik het er helemaal mee eens dat je je max vermogen toch eigenlijk nooit gebruikt. Als je dat wel doet, kijkt iedereen je na "wat een idioot" :+ De meeste mensen schakelen conform "het nieuwe rijden" ruim voor de 3000 toeren alweer op naar de volgende versnelling. Voor mij is dat in ieder geval ruim voldoende om goed mee te komen in het verkeer.
Nou, dat een versnellingsbak tot veel verlies leidt valt denk ik wel mee. Als een auto al rijdend op de snelweg 50 kW aan motorvermogen genereert en de versnellingsbak zou hier bijv. 5% van dissiperen dan wordt er dus 2,5 kW aan thermisch vermogen toegevoegd aan de versnellingsbak. Dan zou 'ie loeiheet worden en de olie erin verbranden.
De bewegingen van alle motor- en aandrijflijnonderdelen zelf kost neemt nog de meeste energie op natuurlijk (kinetische energie). Je weet hoe heet een motorblok wordt van alleen stationair draaien. En die wordt ook nog actief gekoeld met een koelsysteem.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 24 juli 2024 01:54]

Zou je niet denken dat dat komt door de "ontploffingen" die in de cilinders plaatsvinden? :* Als al die warmte van frictie zou komen, zou je motor vrij snel vastlopen door alle slijtage die zou optreden.

Maar in beide gevallen, elektrisch en ICE, wordt het vermogen aan de krukas / output van de motor opgegeven door fabrikanten, dus ondanks dat die ICE bijzonder inefficient is vergeleken met zijn elektrische concurrent en bijna 3/4e van z'n energie in warmte omzet, wordt die verloren energie niet meegenome in het vermogen. Anders kon je alle vermogens van alle ICE-auto's x4 doen ;)
Ja, je hebt helemaal gelijk. Het rendement van een verbrandingsmotor is slechts 20% ;)
Driveline losses, which include the transmission, differential, and final drive gear, consume 5 to 6 percent of the energy input to the vehicle. Transmission losses alone consume approximately 4 percent of the energy.
Gelukkig waait er rijwind langs je versnellingsbak en worden sommige versnellingsbakken actief gekoeld.
Meer dan 10% van het vermogen blijft achter in de versnellingsbak.
Als je eenmaal op snelheid bent heeft de gemiddelde SUV <25kW nodig om 120km/uur te gaan.
Dus nee die versnellingsbak wordt niet loeiheet, moet je een keer met je auto een circuitdag doen dan sta je met versnellingsbak van 300 graden als je niet oplet.

Echt snelle auto's hebben allemaal oliekoelers (lucht/koelwater) op de versnellingsbak of automaat bak.

[Reactie gewijzigd door leonbong op 24 juli 2024 01:54]

Op platte van zal dat zeker genoeg zijn maar serieus bergop dat weet je wat pk is. Uiteraard is dat bij een stadsauto minder belangrijk, ge moogt daar toch meestal maar 30km of 50km/uur rijden. Als ik op vacantie ga naar Spanje bijvoorbeeld met mijn mobielhome dan merk ik toch heel goed het verschil tussen 75 en 120 pk.
Is het ook,
Ford fiesta instapper heeft 75 pk
Hyundai i20 instapper 84 pk
Opel corsa 75 pk voor de instapper
Ik had het inderdaad fout gelezen (kw/pk door elkaar gehaald) maar dat was een generatie terug wel nog de norm. Bovendien haal je die waardes in de praktijk niet tenzij je vol gas tot hoge toeren weggaat. Als je netjes "max 2500 toeren doorschakelen" zeker niet.
Ach, mijn oldtimer Mercedes 220D uit 1977 heeft ook 60PK. Kan nog prima mee in het verkeer. Optrekken gaat soms wat langzamer, maar soit... Overigens is de top van deze wagen volgens het boekje 135km/uur. ;-)

En nu je overdag toch in het land niet harder dan 100 mag is dat allemaal geen ramp. Of je nou 60 of 200pk hebt.
Ik heb ooit in een Renault Zoë gereden met 92 pk (0-100 13,5 secs). Tot 50 kmh versnelt dat prima, maar boven de 80 gebeurt er vrij weinig meer. Wat mij betreft geen snelwegmateriaal. En met de helft minder pk lijkt me die 15 seconde wat optimistisch.

Het is wel goed dat er in lage segment EV's komen, maar nog steeds koop je voor dat geld nog steeds veel meer ICE. Je moet dus echt niks om auto's geven en het echt voor je moeder natuur doen wil dit een interessante auto zijn. En als je zo goedkoop mogelijk wilt rijden, koop je gewoon een koekblik van 1000 euro. Kun je jaren vooruit met 16000 euro benzinegeld :)

Ik heb overigens ook nog nooit iemand zijn EV op z'n staart zien trappen. Tesla's met 600+ pk die de 0-100 niet halen in 13,5 secs komt vaker voor dan je denkt :D
Mijn oude Clio Diesel had als spec 0-100 in 13 sec. Dat is redelijk tot goed. Als al aangegeven is 20 sec bagger traag.
je maakt denk ik een geintje :-) :-)
deze auto gaat max 125, dus heel veel inhalen zal je sowieso niet doen, als je je al op de snelweg durft te begeven,
Met mijn EV rijd ik zelden sneller dan 110 a 115, gewoon een kwestie van Actie-radius optimalisatie.De wagen kan veel sneller, maar het is gewoon efficienter.

Plus het blijkt gewoon de snelheid van een gemiddelde verkeersstroom te zijn.
Ik zou het je echt eens aanraden, neemt redelijk wat stress weg, zeker op de langere ritten
Wel grappig, mijn auto lust alleen benzine en als ik zie wat de actieradius verschilt tussen 100 en 120 km/h (‘s avonds) dan is dat verschil in verbruik vergelijkbaar met wat jij beschrijft.
Maar doordat ik een actieradius van 800 km heb bij gemiddeld gebruik, is dat voor mij geen reden om economischer te rijden.

Een onverwacht gunstig bewustwordings-effect dus voor de EV :)

[Reactie gewijzigd door ZwolschBalletje op 24 juli 2024 01:54]

Dat jij jouw portemonnee daar voor wilt trekken is jouw keuze, het gaat de meeste dan niet om die KMs, maar om de besparingen die veel groter zijn dan je zou denken...
Ik heb eens een keer een weekje heel zuinig gereden. Scheelt me 120 euro per jaar. Die spendeer ik graag aan het gevoel dat ik vooruit ga en dat ik dichtbij mijn eindbestemming kom. De daadwerkelijke tijdswinst is inderdaad vaak minimaal. Maar het gevoel van progressie is mij wel wat waard.
Anoniem: 24916 @Tusk19 maart 2021 10:00
Ik zeg toch ook dat het jouw eigen keuze moet zijn ;-)
Ik denk net zo, zeker nu ik elektrisch rijd en 100% eigen stroom gebruik.
Maar zuinig rijden of doorrijden en dan slechts 120 Euro besparen, dan zit jij niet veel op de weg. Als je dat wel zit, dan heb je niet je best gedaan ;-)

Nog kom ik niet tot een besparing van de helft, daarom echt vraagtekens bij de actieradius die ze opgeven met slechts 27KWh.
De Renault Zoe haalt een 340-tal km met 40KWh, De Kona 390 met 65KWh
Het lijkt wat mij wel dat rond de 200km realistisch kan zijn
(behalve in de winter, dan zou ik rekening houden met 130-140) afhankelijk van de temperatuur
Anoniem: 24916 @Ryaka20 maart 2021 21:06
230 / 26,8 = 8,58 km/kWh
305 / 26,8 = 11,38 km/kWh

340 / 40 = 8,5 km/kWh
390 / 65 = 6 km/kWh

Ik denk dat het alleen gehaald kan worden bij extreem langzaam rijden...
je kunt ook een raampje wat openen tijdens de rit. ook een gevoel van snelheid.... (kost wel wat brandstof ja)
Heb het geprobeerd, maar probeer eens een rit van 200+ km te rijden met maar max 100km/u
Op een gegeven moment ben je geneigd andere dingen te doen, je telefoon erbij te pakken, omdat het gewoon ontiegelijk saai is.
Ik ben ook nog eens een halfuur langer onderweg dan als ik door rij, en de meeste kiezen dan toch voor de tijdswinst dan die 5 euro extra.
(Te zien aan het weinige aantal mensen dat zich aan de 100km/u houdt op de snelweg :) )
Voor mij was van de E-Golf met een max snelheid van 150km/u al een van de grote redenen om die niet te overwegen. Dat je gelimit op 150 wordt, vreselijk.
Heb het geprobeerd door mijn auto op 150 te limitten, als je houd van doorrijden kom je daar al wel snel aan. (150 = 140 echte kilometers namelijk, en waar je 130 mag en dus 10-15 km harder wil rijden, dan kan dat niet) Wil je dan inhalen dan merk je dat er geen extra snelheid meer mogelijk is. Ik voelde mij niet echt veilig.

(Yeah laat de haat maar komen dat 100km/u snel genoeg is)

[Reactie gewijzigd door jesse! op 24 juli 2024 01:54]

Ik ben ook nog eens een halfuur langer onderweg dan als ik door rij...
Dat ga je alleen in een best-case scenario halen waarbij je over 200 kilometer alleen maar snelweg hebt en heel constant kunt rijden. In de praktijk ga je dat niet halen of je moet echt overal asociaal te hard rijden.
(150 = 140 echte kilometers namelijk, en waar je 130 mag en dus 10-15 km harder wil rijden, dan kan dat niet)
In Nederland mag dat ook niet, dus tot zover geen probleem. :+ Wat je zegt snap ik wel, ik hou ook wel van doorrijden, maar je kunt ook lekker doorrijden zonder te hard te rijden. Mijn ervaring met 130 rijden is, dat als je op de GPS 130 rijdt je alleen nog maar ingehaald wordt door mensen die echt asociaal hard rijden. Het gros van de mensen rijdt geen 130.
best-case? Probeer vanaf Rotterdam maar eens richting Twente te rijden. Voornamelijk snelweg, en pas vanaf Amersfoort / Barneveld wordt het leuk, zie je bijna geen kip meer op de weg (Nja, in barneveld nog genoeg ;-) ) En dan maar 100km/u

Tuurlijk mag je niet harder dan 130 (in de nacht) maar ik vind (persoonlijk) 140/150 dan niet asociaal hard. Vind ik eerder vanaf 180. Maar daar heeft ieder zijn mening over uiteraard. Ik heb het bij mijzelf gemeten (voordat de 100 regeling in ging trouwens) en ik merkte dat mijn auto regelmatig inhield als ik wilde inhalen bijv of even wat gas bij wilde trappen. Omdat ik al aan de 150 zat.
En dan word je nog steeds aan alle kanten ingehaald op sommige plekken / momenten.
Voornamelijk snelweg, en pas vanaf Amersfoort / Barneveld wordt het leuk, zie je bijna geen kip meer op de weg (Nja, in barneveld nog genoeg ;-) ) En dan maar 100km/u
Je onderschrijft hier precies mijn punt. Op dat traject ben je bij Amersfoort/Barneveld ongeveer op de helft en daarna zul je constanter kunnen rijden. Dat betekent ook dat je op de tweede helft van dat traject behoorlijker harder moet rijden wil je aan de 100 km/h gemiddeld gaan komen omdat het eerste stuk een heel stuk drukker en dus onrustiger rijden is. Als je in de eerste helft 100 km/h gemiddeld hebt gereden, moet je in de tweede helft gemiddeld 160 km/h rijden om een half uur tijdswinst te realiseren. Dat gaat je nooit lukken. Dat halve uur snelheidswinst is echt alleen in een best-case scenario. In de praktijk ligt is die tijdswinst veel minder.
Tuurlijk mag je niet harder dan 130 (in de nacht) maar ik vind (persoonlijk) 140/150 dan niet asociaal hard. Vind ik eerder vanaf 180. Maar daar heeft ieder zijn mening over uiteraard.
Daar heb ik zeker een mening over. Die snelheidsbeperking van 130 is er niet voor niets en is in mijn ogen al hoog zat. Andere weggebruikers zijn er gewoon niet op berekend dat jij met 140/150 aan komt rijden. Dat kun jij niet asociaal vinden, maar netjes is het zeker ook niet.

En ik weet niet waar jij rijdt dat je met 150 alsnog van alle kanten wordt ingehaald, maar dat heb ik alleen op een circuit.
Ik weet niet wanneer jullie voor het laatst voorbij Barneveld zijn geweest? Ik mag nu héél af en toe naar kantoor in Amsterdam en ik moet met de auto, en als ik zie wat er op de weg zit dan is er geen sprake van 'geen kip op de weg'... was het maar zo'n feest.
(...) 150km/u is niet asociaal (...)
Daar heb ik zeker een mening over. Die snelheidsbeperking van 130 is er niet voor niets en is in mijn ogen al hoog zat. Andere weggebruikers zijn er gewoon niet op berekend dat jij met 140/150 aan komt rijden. Dat kun jij niet asociaal vinden, maar netjes is het zeker ook niet.
Los van medeweggebruikers, veel mensen hebben kinderen / kleinkinderen / etc. In mijn ogen weegt op de afstanden in Nederland de tijdwinst niet op tegen het milieuverlies als je topsnelheid 100km/u vergelijkt met topsnelheid 150km/u.
En ik weet niet waar jij rijdt dat je met 150 alsnog van alle kanten wordt ingehaald, maar dat heb ik alleen op een circuit.
Ja, inderdaad: spelen met auto's doe je maar op een plaats die daarvoor ingericht is. Snelwegen nodigen er misschien soms voor uit, maar zijn niet neergelegd als speeltuin.
Ik heb wellicht nieuws voor je... Je mag maar 100 km/h overdag in Nederland... En juist als je je daar aan houdt zul je regelmatig zowel in moeten halen (vrachtwagens) als ingehaald worden.

Maar goed, dat 0-100 langzaam is wil nog niet zeggen dat 90-100 dat ook is (relatief gesproken), wat prima is om mee in te halen. Je zult misschien een beetje meer moeten anticiperen...
dat 0-100 langzaam is wil nog niet zeggen dat 90-100 dat ook is (relatief gesproken),
Jawel, relatief en absoluut, dat is hoe natuurkunde/(lucht) weerstand werkt.

Luchtweerstand neemt kwadratisch toe met de snelheid en het motorvermogen blijft gelijk (we hebben het over een elektrische auto zonder versnellingsbak) >>> steeds minder versnelling tot je de top snelheid hebt bereikt door een gebrek aan vermogen.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 24 juli 2024 01:54]

Max snelheid in belgie is 120, geen probleem dus.
Ik heb een hybride Mercedes (C350), maar ik blijf normaal met de adaptive cruise control achter een vrachtwagen plakken met 90km/u. Het scheelt in mijn geval 6 minuten ten opzichte van 100km/u en 9 minuten met het oude 120/130 km/u en doe er nu 30 minuten over om in totaal 32km af te leggen. Wat betreft tijd scheelt het weinig, maar ik heb geen jojo snelheid (gas geven, remmen, gas geven, remmen, etc) en uiteraard geen afstand houden want het is een ongelooflijke ramp als iemand van de rechterbaan ineens gaat inhalen..

Alle winst welke je op de snelweg weet te halen met harder rijden, raak je in Nijmegen kwijt door de ongelooflijke slechts afgestelde verkeerslichten..
Je HOEFT in Duitsland toch geen 160 te rijden?
Daar heb je ook wel weer gelijk in ;)
Nee, maar als het mag, ga je toch geen auto kopen waarbij je max 125 kan?
Dat niet, maar de invoegstroken zijn over het algemeen een stuk korter dan in Nederland. Daarbij dat mensen harder mogen maakt het erg fijn als je op snelheid in kunt voegen.
160? Als je eindelijk mag zit ik er meestal wel boven.
En dan ingehaalt worden door een audi die waarschijnlijk 200+ rijd.
Blij dat ik rij sticker op de bumper😉. Een prima stap voor een betaalbare auto. Met een Acadiane tegen de berg op ging met 70 km/h en optrekken ging van nul tot honderd in 40 sec. Maar wat een lol.
Inhalen op de snelweg hoeft ook niet want hij gaat maximaal 125 km/h. :+
met een top van 125km/h ga je zo wie zo niet veel inhalen op de snelweg
ik heb volgens mij ergens gelezen dat deze Dacia van 0 naar 100 in 20 seconden gaat, dat is wel verschrikkelijk langzaam en lijkt me niet echt uit te nodigen tot inhalen op de snelweg :o
Je gebruikt ze stiekem wel, alleen niet helemaal. Als je optrekt of wilt versnellen dan gaat dat met een sterkere motor nou eenmaal makkelijker dan met een zwakkere. Als je op dezelfde manier zou willen versnellen met een tragere auto dan had je veel meer gas moeten geven en verder moeten doortrekken
Zijn punt is dat je bij een elektrische auto ook echt het aangegeven vermogen gebruikt, zodra je vol gas geeft (en genoeg snelheid hebt om het vermogen kwijt te kunnen)
Met een atmosferische brandstofmotor moet je wachten tot je vlak onder de red line zit, en dat is vaak zo'n kabaal en vibratie dat vrijwel niemand dat doet
Ook al zijn 44 ‘elektrische’ pk’s misschien meer waard dan 44 benzine pk’s, het blijven er slechts 44 en dat is écht heel weinig anno 2021. Het grote voordeel van elektrisch (maximaal koppel vanaf 0 toeren) uit zich vooral in stadsverkeer en daarin zal deze auto zich waarschijnlijk het meeste thuisvoelen, maar op de snelweg zal het echt afzien zijn: boven de 80 is alle fut er uit en je haalt de 130 niet eens volgens het boekje.
Ik heb regelmatig in de elektrische car2go Smarts gereden en die zijn echt vlot zat binnen de stad, maar zodra je er de snelweg mee op rijdt is het echt billenknijpen - en die Smarts zitten op 50-70pk geloof ik.

Met 44pk kom je simpelweg vermogen tekort om met enige reserve een snelheid van boven de 100km/u vast te houden, zeker in heuvelachtiger oorden ga je dat goed merken.
Want belgie/nederland zit vol bergen?
Nederland heeft niet veel nee, maar Belgie heeft de Ardennen, dat is soms best stevig.
Klopt, de snelwegen in de Ardennen hebben hier en daar dusdanig veel hoogteverschil dat zwakker gemotoriseerde auto’s moeite hebben om de toegestane 120km/u vast te houden in de hoogste versnelling. Dit was best schrikken voor mij toen ik als beginnende automobilist voor het eerst met een geleend autootje door de Ardennen reed.
Nee erger in belgië zit het vol me gaten :)
Want deze auto is gemaakt voor Nederland? Het is een Nederlandstalige techsite, daarom gaat het over de release in deze twee landen. Niet omdat ze speciaal voor ons een electrische stadsauto hebben gemaakt..

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 24 juli 2024 01:54]

Deze auto is gemaakt voor het overgrote deel van de verplaatsingen en die zijn echt niet "in de bergen".
Dat is er niet voor gemaakt is is duidelijk, het punt is dat 44pk simpelweg niet genoeg is om op een normale manier gebruik te maken van autosnelwegen. Echt: je komt er wel en die 100-110km/u haal je echt wel en kan je ook wel vasthouden in NL, maar prettig/comfortabel zal het niet zijn.
Ik vermoed dat 95% van de ritten niet over de snelweg gaan.
En het is helemaal perfect als je met de auto, niet over de snelweg, elke dag naar je werk rijdt.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 24 juli 2024 01:54]

Die is er inderdaad niet voor gemaakt echter zie ik geen probleem om een autostrade te nemen. Dat je 110 ipv 120 rijd is echt geen "probleem".
Je leeft nog in de wereld waar je 44pk met een brandstofmotor moet opwekken.

Dat schiet idd niet op, die dingen zijn niet bepaald efficiënt en als een brandstof motor 44pk heeft dan is dat piek vermogen en alleen beschikbaar bij het juiste toerental. En een vrij korte band ook nog eens. Zeg zu tussen de 4500 en 5500 toeren, een bereik waar je nooit zit.

Een EV heeft 44pk grofweg gezien over het hele toerenbereik en dat is ruim voldoende voor snelweg gebruik.

[Reactie gewijzigd door Flagg op 24 juli 2024 01:54]

Ik heb een suzuki alto gehad met een 40 PK benzine motor. Die haalde 140km/uur. Tel daarbij het efficientie verschil van benzine krukas vermogen versus elektrische overbrenging en je hebt een zeer capabele auto in deze Dacia.

Het is geen snelheidsmonster, het is geen auto voor lange afstanden. Maar dat is overduidelijk niet het doel. Met een range van 200 km is het doel lokaal vervoer. Heen en weer naar je werk, boodschappen, etc. Maar met die Alto reed ik ook met gemak ritjes van 140km. Het was alleen wat krapjes, maar dat was niet de schuld van de motor.

Ik zou hem persoonlijk niet kopen, maar dat is meer omdat ik regelmatig met de aanhanger rij en aan de wegligging van een Volvo gewend ben geraakt. Maar ook die rij ik zelden boven de 100 km/uur. Gewoon lekker de cruisecontrol aan en genieten van de rit.
Hij doet alsof hij al met de wagen gereden heeft, betwijfel ik ten zeerste.
Raar genoeg dat je daar niet op reageert.

En neen, doen alsof als je niet altijd 120 kan rijden "een probleem is" is gewoon onzin. Wat maakt het uit dat als je na wat heuvels nog 110 ipv 120 rijd(mocht dat hier het geval zijn)? Juist niks.

Edit: fyi de clio was een decennia lang de meeste verkochte wagen in frankrijk 1990-1999 en was toen iets van een 60-70pk. Raar genoeg geen probleem voor de fransen. Italie, fiat uno tussen de 40-70pk, geen probleem voor de italianen,...

[Reactie gewijzigd door k995 op 24 juli 2024 01:54]

Dan reageer ik er zelf wel even op: natuurlijk heb ik hier niet in gereden, maar ik heb wel in vrij veel verschillende auto's gereden, varierend van kleine hatchbacks uit de jaren 80 tot veel groter/moderner/sneller/etc. En ja, ook de 2 generaties elektrische Smarts die Car2go in Amsterdam als deelauto aan heeft geboden: de eerste generatie (±40pk) was prima binnen de stad, maar zodra je even de ring op moest was het simpelweg billenknijpen en naar mijn mening gewoon te langzaam om prettig met het verkeer mee te komen. De tweede generatie (75pk) gaat dat gewoon een stuk beter.
Ik denk dat mijn referentiekader van 'prettig op de snelweg' rijden wat anders is, want ik zou persoonlijk het niet altijd kunnen behalen van een snelheid van 120-130 wel ervaren als een probleem. Niet met deze auto in het algemeen, maar wel voor mezelf.

Het lijkt me duidelijk dat deze Dacia niet bedoeld is als autobahncruiser natuurlijk en door het elektrische koppel zal je zeker binnen de bebouwde kom weinig tekort komen.
Daarmee kan je nog niet: de "echte" range inschatten.

Ik heb ook heel lang met een oude versie Renault twingo gereden wat vergelijkbaar kracht en acceleratie heeft dan deze (15 s) en daarmee ging ik zonder problemen van Brussel naar Antwerpen.

En ja 120 reed ik niet want boven de 110 begon die te trillen maar dat stopte me er niet van om gewoon 110 te rijden en ook overal aan te komen wat rik moet zijn via de autostrade zonder ooit enige problemen gehad te hebben.

Dat JIJ je eruit goed invloed omdat je geen 100+pk beschikbaar hebt kan zijn dat betekend niet dat er een effectief probleem is. Veelal zit dat gewoon in het hoofd, die discussie van "ik moet snel gas kunnen geven om gevaar te ontwijken" heb ik al verschillende keren gevoerd en is imho een gevaarlijkere manier van rijden.
Inderdaad. En vergeet niet de Fiat Panda. De eerdere generaties kwamen rond de 45 PK uit voor het topmodel en 34 PK voor de kleinere motor. Tja en die dingen waren erg populair in de jaren 80.
Vergeet niet dat toen het overgrote deel van het verkeer tussen de 40pk en 70pk zat.
Je krijgt pas nare situaties als jij in 44pk aankomt en de rest van je weggebruikers op het 3 of 4 dubbele zitten. Die verwachten niet dat jij zo "langzaam" gaat en jij moet je best gaan doen om veilig "snel" te gaan.
Neen er is genoeg verkeer dat even "traag" is als jou, vrachtwagens rijden echt geen constante 120 .
Ben ik het helemaal mee eens. Ik rijd zelf in 170pk en die gebruik je niet 24/7 maar daar kan je wat mee als het nodig is, net voor 2 vrachtwagens uitkomen op een oprit, helling op zonder terugval in snelheid, maar bijvoorbeeld ook snel wegrijden als er achter je een ongeval plaatsvind. Je bent een stuk flexibeler in ieder geval. Met 44pk kan je dat allemaal vergeten, daar moet je wel tegen kunnen.

Daarnaast rijd ik ontzettend zuinig. Bekenden met minder vermogen verbruiken meer omdat die vaker plankgas geven om maar mee te kunnen komen met het verkeer. Ik denk daarom ook dat je de door Dacia opgegeven range niet gaat halen als je je pedaal verder moet intrappen om die 44pk te compenseren.

In Nederland kan je dan zeggen dat al deze nadelen wel meevallen voor woon werk verkeer maar rijd naar Duitsland. Daar zijn de invoegstroken soms 50 meter lang en heuvel op. Dan kom je in deze Dacia met 60kmpu de snelweg op. Levensgevaarlijk als je het mij vraagt.
Snel wegrijden als er een ongeval achter je plaats vindt.

Bril -jant. :)

Als je het van dat soort "voorbeelden" moet hebben... eerste 2 zijn ook niet bijzonder sterk, de eerste getuigt van geen verkeersinzicht, en de tweede zul weinig last van hebben met een EV met constant max koppel.
Dat zeg je tot je het een keer achter je mis ziet gaan en de boel al slingerend met hoge snelheid op je af komt. Precies eenzelfde reden waarom ik altijd ga voor dure banden met de kortst geteste stopafstand die ik kan vinden waar anderen het veilig vinden om op chinese bandjes van 20 euro de weg op te gaan.
Je bent blij als jij een keer wel op tijd stil staat.

Over de overige 2 heb jij je mening en dat is prima. Voor jou is 44pk met 135nm koppel blijkbaar genoeg, ook op invoegstroken van 50 meter lang die de helling op gaan. Voor mij en veel anderen in de comments hier absoluut niet. Ik zal in ieder geval remmen als je met 60 de snelweg op komt. De garantie dat iedereen dat doet kan ik je niet geven.
1. Er is vaak nog een vluchtstrook. Die mag je gebruiken als er een gevaarlijke situatie zich aandoet.
2. Vrachtwagens doen er ook wat langer over en voegen soms ook langzaam in.
3. Je hebt misschien een korte invoegstrook, maar vaak flink meer aanrijdafstand. Daarnaast neemt het koppel van elektromotoren flink af bij hogere toerentallen. Goede kans dat ie 80 best eenvoudig haalt.
Deze auto haalt de 130kph niet. :9
En dat is prima, want zo hard mag je in Nederland overdag nergens meer. Pas na 19:00 mag je op sommige stukken snelweg weer 130 km/h, maar ik merk dat ik in de praktijk toch nog vaak gewoon 100 km/h blijf rijden want dat rijdt een stuk zuiniger en is dus beter voor het milieu en voor het tijdsverschil hoef je het nauwelijks te doen.
Ik vind het vrij irritant. 's avonds mag je soms 100. soms 120 en soms 130. Doe dan gewoon 24/7 100km/h. Nu is het vooral onduidelijk, na 7 duurt het nog wel een tijd voordat iedereen doorheeft dat je weer harder mag. En voor buitenlanders is het helemaal wazig. 100 is ook snel zat in Nederland. Misschien dat het een kwartiertje scheel van Groningen naar Maastricht?
Los van of 100 of 130 beter geschikt is als standaard snelheid binnen Nederland: Het is 337 kilometer (over de snelweg) van Groningen naar Maastricht, dat is 156 minuten bij 130 km/u en 202 minuten bij 100 km/u. Dat is 46 minuten verschil, 3 kwartier dus.
En met 200km/uur is het slechts 101 minuten, what's your point?

Het gaat erom wat mag en haalbaar is. Praktisch de hele route die jij aangeeft is slechts twee banen breed. Overdag mag je al blij zijn als je gemiddeld 100km/uur haalt. Als je in de avond/nacht rijdt, dan ben je continue aan het remmen voor de snelheidscontroles en andere auto's.

In theorie is het verschil drie kwartier. In de praktijk mag je blij zijn met een 15-20 minuten. verschil. Elke normale chauffeur neemt ook nog eens een pauze, waarmee je relatieve winst nog minder interessant wordt. Je kan ook gewoon ietsje eerder vertrekken en rustiger rijden. Scheelt je bloeddruk, brandstof en je irriteert je weggebruikers ook niet met je drukke rijgedrag.
Als je nou mijn eerste zin even zou lezen, zou je begrijpen dat ik helemaal niet zeg dat 130 km/u beter is als standaard snelheid binnen Nederland.

Overdag is 100 km/u binnen Nederland denk hartstikke prima, want je kan inderdaad meestal toch niet sneller door drukte. Én misschien is deze snelheid ook meer dan genoeg voor in de avond en nacht, maar goed we moeten volgens jou kijken naar wat mag en haalbaar is. Dat gaan we dan ook even doen.

Wat mag én haalbaar is op dit moment, is op een een avond en nacht op dit moment rijden met een snelheid 120 tot 130 km/u over deze route. Dan hoef je als je 120 km/u rijdt, helemaal niet te remmen voor snelheidscontroles, want je mag gewoon 120. En op die route (zeker in de nacht), hoef je ook niet continue te remmen voor overig verkeer. Bij 120km/u zou het 168 minuten zijn, toch nog steeds een halfuur verschil. Én ja pauzes neemt iedereen, maar als je korter onderweg bent, heb je minder pauzes nodig toch? Daarnaast is 130 km/u is niet per se druk rijgedrag, dat maak jij er van. Jij vindt dat je relatieve winst nog minder interessant wordt.

Ja je zou inderdaad ook nog via Duitsland de route Groningen-Maastricht kunnen rijden, dan is 200 km/u haalbaar en mag het. Scheelt je een hoop tijd (van je leven), het geeft een goed gevoel om zo snel te gaan en geen irritante Nederlandse weggebruikers die niet mooi met het verkeer mee rijden.. Het is maar net hoe je er tegen aan kijkt, het is niet dat jij de wijsheid in pacht hebt ofzo.
Of dat prima is mag iedereen mooi voor zichzelf bepalen. Ik vind het persoonlijk wel prettig om situaties te kunnen oplossen door tijdelijk gas bij te geven (harder rijden) ipv alleen maar op de rem te kunnen.

Ook vraag ik me af wat er gebeurt met de topsnelheid als je hem een beetje gaat beladen + een fris windje tegen hebt. Als je de 100 dan niet gaat halen is dat toch jammer...
Ja maar dan is maximale snelheid niet zo belangrijk. Koppel wel. Met een EV heb je nou eenmaal veel koppel. Je hebt in zo’n situatie helemaal niks aan een auto die 300 kan maar er 2 weken over doet om dat te bereiken.

PK’s bepalen hoe hard je kunt rijden, koppel hoe snel je op dat punt komt.
Ik vraag mij af hoeveel koppel een 44pk elektromotor levert. Ik vermoed niet veel.

Los daarvan is hetgeen je zegt niet correct. Pk zegt niet persé iets over de snelheid die een auto kan behalen, zo simpel is dat niet. Pk zegt enkel iets over het vermogen dat de motor kan produceren. Dit is het equivalent van de Gigahertz race van weleer.

Een Mazda met 2.0 liter 180pk 220nm sterke benzinemotor haalt bijvoorbeeld een topsnelheid van 213km per uur. Een Mercedes hetzelfde koppel en 163pk haalt een topsnelheid van 220. Waarom? Aerodynamica, gewicht, overbrenging enz enz enz. En hetzelfde geldt voor koppel.

Hetzelfde geldt ook voor koppel, koppel zegt niets over hoe snel je op een specifieke snelheid beland. Als ik diezelfde Mazda weer aangrijp, 220Nm/180pk en vergelijk met mijn huidige auto met 420Nm/184pk, zou je denken dat mijn auto sneller de 100 bereikt. Maar dat is niet waar. Beide auto’s hebben exact dezelfde 8.2 seconden nodig om de 100 te bereiken.

Waarom? Die Mazda werkt met een atmosferische 2 liter motor zonder turbo. Dus hoewel de trekkracht lager is, is de stijging in snelheid zeer lineair, snel zonder dat je in je stoel gedrukt wordt zegmaar. Mijn 2.2 liter diesel moet eerst 2 turbo’s opspoelen die vervolgens na een korte periode van laag vermogen, een flinke duw in de rug geven.

Snap je wat ik bedoel? Dus die 420Nm koppel is het gemeten maximum. Niet wat de motor continu levert.

Ja een elektromotor heeft in principe altijd “maximaal” koppel in vergelijking met een fossiele brandstofauto, echter enkel tot plus minus 25-35% van het maximaal vermogen (PK). Daarna schiet de trekkracht aanzienlijk omlaag door een natuurlijk fenomeen wat “EMF” heet. Dus op hogere snelheden is de trekkracht aanzienlijk lager dan wanneer de auto vanuit stilstand vertrekt.

Van die 1000Nm koppel met een high-end Porsche, blijven er op hogere toeren (3-5000tpm) nog maar +/- 2-300 over. Dat is een van de redenen dat Porsche bijvoorbeeld een versnellingsbak in de elektrische Taycan heeft gebouwd, zodat de motor in die zone tot 3000 toeren kan blijven met maximale koppel.
K snap heel goed wat je bedoelt. Alles is afhankelijk vaan heel veel factoren. Gewicht, luchtweerstand, startsnelheid, bandenmaat, profieldikte, schakelgedrag, turbski of niet.

Ik chargeerde dan ook, Maar over het algemeen is dit wel het verband wat je moet maken. Bij ICE motoren is het helemaal slecht vergelijkbaar aangezien de maxima vaak op toerentallen zitten die je nooit gaat halen (Net niet redline). Leuk dat ie dan 420Nm kan hebben, maar als je daar nooit komt dan gebruik je het dus ook nooit. Bij een elektrische bak is het dan ook precies andersom. Daar heb je het op lage toerentallen juist wel altijd volle bak beschikbaar. Derhalve kan een ev veel makkelijker en sneller 0-100 met een lager opgegeven kopel.
De maximumsnelheid is natuurlijk wel belangrijk als deze onder de snelheid ligt die dagelijks gereden wordt. Als je 's avonds naar huis wil, dan kan je best eens 130 reiden, maar niet in deze auto, want dat ligt boven zijn maximumsnelheid. En ook als je net wat bij wilt geven om in te halen of te voegen, maar hij dat beetje extra niet kan leveren. Laat staan dat je eens op vakantie door Duitsland rijd, en die saaie stukjes iets sneller wilt. Een maximumsnelheid van 200 of 300 km/h is om het even, maar 125 is toch niet veel en wel hinderlijk.

Voor mij is dat relevanter dan iets extra koppel waarmee ik misschien net iets sneller wegtrek bij een stoplicht. Nu is het wel zo dat het rijbereik niet over houdt, en als je over de 100 gaat vast verder afneemt.

Dit is een auto die prima is voor stadsritjes plus misschien een keer op bezoek bij familie elders in het land, maar ik denk dat als je naar het buitenland wilt, je al snel wil huren, ookal blijf je in Europa. En misschien is dat wel prima, omdat je dan ook met een kleinere auto wegkomt, maar dan hangt er een stevig prijskaartje aan, en is het juist een crossover die geschikt is voor wat meer bagage en ritten op wat mindere wegen, die je in Nederland echt moet zoeken.

[Reactie gewijzigd door Niet Henk op 24 juli 2024 01:54]

Als je 's avonds naar huis wil, dan kan je best eens 130 reiden, maar niet in deze auto, want dat ligt boven zijn maximumsnelheid.
Nou ik reed vroeger vaak zat na 7 over de A2 terug naar huis en de mensen die daadwerkelijk 130 reden waren vaak op twee handen te tellen. Nu met corona heb ik me een paar maanden geleden wel afgevraagd of het wel echt 7 uur was omdat ik de enige was.

Het staat je natujrlijk vrij om gas te geven (graag zelfs), maar daar is dit wagentje sws al niet voor bedoeld.
Laat staan dat je eens op vakantie door Duitsland rijd, en die saaie stukjes iets sneller wilt. Een maximumsnelheid van 200 of 300 km/h is om het even, maar 125 is toch niet veel en wel hinderlijk.
Dan snap je niet hoe een EV werkt.

Als je harder rijd, gaat ie harder leeg. Je kunt dus minder kilometers afleggen op een lading en staat langer bij een laadpaal. Geloof mij. Sneller rijden met een EV kost je alleen maar tijd. Zeker als de actieradius niet heel hoog is.
Als je harder rijd, gaat ie harder leeg. Je kunt dus minder kilometers afleggen op een lading en staat langer bij een laadpaal. Geloof mij. Sneller rijden met een EV kost je alleen maar tijd. Zeker als de actieradius niet heel hoog is.
Als je tussendoor moet laden klopt dat niet (altijd). Simpel gesteld gaat het laden bij een snellader (+50Kw) sneller dan dat je de batterij leegtrekt tijdens het rijden. Het gevolg is dan dus dat je beter iets harder kunt rijden en iets meer bijladen dan langzamer rijden en een klein beetje moeten bijladen. Dit gaat natuurlijk alleen op als je tijdens een rit sowieso moet bijladen.

[Reactie gewijzigd door _--[]--__ op 24 juli 2024 01:54]

Dan ga je ervan uit dat je niet te vaak moet bijladen en dat je nog steeds dezelfde hoeveelheid stops maakt.

Als ik lange ritten maak plan ik m’n stops vaak zo dat ik met ongeveer 5% aan kan komen bij de snellader. Zeker een supercharger gaat dan het hardst.

Als ik dan harder ga rijden moet ik een stop of twee eerder pakken om niet leeg te zijn. En dat kan zo vijftig tot 100km schelen in mijn geval.

Doe je dat drie keer dan had je dat dus beter niet kunnen doen.
Dit gaat natuurlijk alleen op als je tijdens een rit sowieso moet bijladen
Nou ligt er aan waar je naartoe gaat natuurlijk, maar als je naar Duitsland bent is de kans groot dat je het niet met 200km praktische range gaat redden op standje 100%.
Datzelfde geldt ook voor benzine; hoe harder je rijdt, hoe sneller de tank leeg is. Alleen duurt het bijtanken dan wat minder lang. Voor mensen die graag hard willen rijden is dat dus dan de reden/excuus dat een benzine auto een betere keus is. Voor de meeste mensen is de EV rationeel gezien dan een prima optie.
Dat is zat. Voor een EV die dat koppel bij nul toeren kan geven is dat meer dan genoeg. Je moet er rekening mee houden dat je bij benzinewagens pas heel laat in de run de beste verhouding gaat krijgen. Ultieme plek genaamd de powerband waar de verhouding PK/koppel optimaal is om zo snel mogelijk te accelereren. Das maar een klein stukje van je toerenbereik en dankzij eindoverbrenging gaat daar ook nog weer een stuk verloren.

125 is niet heel veel, maar wel zat om vlot mee te kunnen rijden hoor. Bij een vergelijkbare handbak moet je echt je best doen om die 0-100 tijden te halen, maar met zo’n wagen niet. Gas onderin en je bent weg.
Mijn eerste nieuwe auto, Alfa Romeo 147 1.9jtd, was goed voor 115pk en 275nm. Dat leverde een 0-100 acceleratie op van 9.9 seconde. De Dacia Spring doet het (volgens mijn informatie) in 15 seconden. Dus die oude dieselgestookte handbak doet het gewoon heel veel beter!

En wanneer ik Autoweek mag geloven, zijn zo'n 88.000 auto's van de 94.000 auto's die zij in hun database hebben staan, sneller in de acceleratie dan deze Dacia Spring. Wanneer bijna 94% van de auto's sneller is, dan kun je onmogelijk volhouden dat deze Dacia "vlot" is. Dit ding is gewoon langzaam. Ook wanneer je het vergelijkt met de huidige ICE modellen van Dacia, die zitten zo rond de 11 seconden. Die Spring sprint dus niet zo best maar is ook geen lange afstandsloper.
De meeste rijders zullen niet veel sneller optrekken dan 15s naar de 100, wie geeft er in een brandstofslurper nu continue vol gas/maximale toeren?
Met deze ev kan je altijd vol gas geven en hij slijt er niet sneller door en je hoort de motor ook niet schreeuwen door de hoge toeren. Je hebt enkel het gevoel dat je vlot optrekt bij minimaal geluid.
Mijn VW polo diesel zat ook rond de 11 seconden. En hoewel ik het met alle liefde probeerde iedere ochtend weer is het in de praktijk vrijwel nooit bruikbaar.

Rijd nu een model 3 en de keren dat ik daadwerkelijk als eerste bij het verkeerslicht sta te wachten zijn op een hand te tellen.

Overigens zal de 0-100 tijd vooral zo lang zijn door het stukje 80-100. Eerste 50 à 80km/h zal ie ws redelijk vlot doen.

Ik denk dat je dit vooral in de praktijk moet ervaren. Elektrisch rijden is kompleet anders dan handgeschakelde benzine of diesel.

Voor €18K komt dit serieus in de range dat dit betaalbaar gaat worden als eerste auto (zeker tweedehands over een paar jaar).
Zolang je niet al helemaal tegen die top aan zat kun je gewoon nog accelereren. Ik zou hier gewoon 100 mee rijden, is zuinig en dan heb je nog genoeg over om even wat harder te gaan als dat nodig is.
Want 100 gaan rijden waar 130 gereden mag worden is relatief veilig. En dan met 100 een vrachtwagen in halen zeker?

Begrijp dat het prettig voor de portemonnee is, maar er komt meer kijken bij auto rijden.
Europa/de wereld is groter dan NL alleen :+
Qua bereik zou je zeggen prima stadsauto, qua vorm/grootte voor een lang weekendje weg.
Dus wie proberen ze hiermee te bereiken? Iemand met kinderen (en een hond) die perse electrisch wil rijden maar niet meer dan 20 mille wil betalen en een ritje naar de regionale IKEA al een belevenis is?
De meeste ritten die de mensen doen kunnen perfect met deze wagen gereden worden. Er is dus een heel groot publiek voor.
Dat is zo, maar de meeste automobilisten in Nederland willen een electrische auto die een groter bereik biedt dan dat ze nodig hebben.
Volgens mij valt dat "meeste automobilisten in Nederland" hartstikke mee. Dat is volgens mij (?) meer een onderbuik door de reacties onder artikelen als deze.

Ik overweeg deze auto serieus als eerste auto. Wij rijden maar zo'n 8k per jaar, eaarvan 1x 1500km en misschien 5x 200km? Voor de rest alleen mini ritjes die ik allemaal graag (betaalbaar) electrisch zou doen.
Ik bezit zelf geen auto in Nederland, en mijn vrouw reed tot afgelopen jaar een Mirai (niet in Nederland, als lease/test auto, ook electrisch maar dan via waterstof)
Dit is puur wat ik hier in Nederland om me heen hoor, ik heb niet bepaald een bijzondere kennissen of familiekring. Dus ik ga ervan uit dat dit ook de alg. gedachtengang is.
Je kan natuurlijk gewoon even bij het CBS kijken voor je een ongefundeerde uitspraak doet:
https://www.cbs.nl/nl-nl/...de%20werkplek%20te%20gaan.

Gemiddelde afstand is 17 km per dag voor woon-werk verkeer, dus in die zin voldoet de actie radius meer dan genoeg. Als je familie + vrienden dan ook nog binnen 75 km enkele rit wonen dan gaat dat allemaal prima lukken. Als ze wat verder weg wonen zul je onderweg even moeten laden maar dan ga je er ongetwijfeld ook niet elke dag heen. Binnen Nederland is een bereik van 200 km ruim voldoende voor het grootste deel van de mensen. Dat je denkt dat je aan 200 km niet genoeg hebt zit gewoon tussen de oren.

Rationeel gezien is een elektrische auto gewoon een goed onderdeel van de oplossing om onze mobiliteit duurzamer te maken. Het is uiteraard niet voor iedereen een oplossing, als je in een appartement/flat woont en geen laad mogelijkheid hebt en b.v. op je werk ook lastig laden is dan wordt het allemaal wat moeilijker natuurlijk. Daarnaast zitten we uiteraard met een elektriciteitsnet wat beperkt is in in capaciteit (als we alle 8+ miljoen auto's in één keer zouden vervangen door de elektrische variant dan gaat dat zeker weten niet goed).

Dat is gewoon realistisch bekeken en buiteom mijn persoonlijk voorkeur als petrol head zijnde ;-).
Bedankt voor de onderbouwing :*)
Wat absurd is, je betaald voor wat je nooit gebruikt.

Dat is gewoon een aanpassing die mensen langzaam aan, het maken zijn. Maar je ziet het zelfs hier op tweaker word er nog heel veel zo gedacht.
Ik vind dat niet absurd. Het is relatief gezien nog een nieuwe techniek en je rijstijl is bij een electrische auto belangrijk zeker in vergelijking met de vertrouwde brandstoffer. Veel autobezitters (in Nederland) willen niet bezig zijn met range en dat weerhoudt ze, zelfs als de range ruim voldoende is voor het merendeel van de afstanden.
De gemiddelde verplaatsing is 20km, de meeste autobezitters gebruiken hun auto niet om verder dan 70 km te rijden. Deze wagen kan dus het overgrote deel van waarvoor een wagen gebruikt word in BE/NL gewoon aan. Dus ja dat is wel absurd , net zoals de focus om de snelheid waarmee die optrekt, of de max snelheid allemaal zaken die er eigenlijk weinig toe doen voor de meeste mensen .
Nogmaals, ik heb het niet over de gemiddelde verplaatsing, ik heb het over de gemiddelde gedachtengang, en die is in Nederland: ik wil (veel) meer range dan ik nodig heb. Dat begrijp ik wel bij een (relatief) nieuwe techniek.
NU die range betaalbaar boven de 200km zit zal dat wel meevallen denk ik.
We zullen zien aan de verkoopcijfers.
Anoniem: 93050 @k99519 maart 2021 07:20
"Wat absurd is, je betaald voor wat je nooit gebruikt.". Ik ben het volkomen met je eens, maar dit is min of meer inherente aan het hebben van een auto.
Buiten Duitsland(en ook daar steeds minder) zijn er overal snelheidsbeperkingen. ruwweg zou eigenlijk niemand meer dan 100PK onder de motorkap hoeven te hebben (bij een personenauto). Het is alleen wel zo dat je de auto's met <= 100 PK met een lantarentje moet zoeken. Terwijl de PK kanonnen overal aangeprezen staan. Daarnaast las ik dat alle 'infotainment' functies voor velen ook te hoog gegrepen zijn, en dat veel van die functies nooit gebruikt worden. Het 'automatische' aandoen v.d. lichten is ook al een ramp voor veel mensen: dat ze .. oeps.. bij mist ZELF dat knopje moeten indrukken, snappen ze niet, zodat ze dan met alleen dagrijverlichting rondtoeren.
Het lijkt wel alsof de auto's steeds gekker, en de bestuurders steeds dommer worden (dit laatste vast en zeker veroorzaakt door de ziekelijke GSM verslaving, zelfs achter het stuur).
Waar is een auto zoals mijn oude Fiat 128. 55 PK, 140 km/uur. Alles wat nodig is zat er in, alle overbodige luxe niet, en dat kostte toen (ergens rond 1975) iets van 12.000 gulden (iets van 5400 euri dus). Gratis bijgeleverd een roestpakket, dat dan weer wel, en een verbruik van ong. 1 op 12, en uiteraard geen stoelverwarming, achteruitrijcamera, stuurverwarming, zelfs geen stuurbekrachtiging (oeps .. dat zou nu wel een dingetje zijn) enz. enz. Maar ja: wat er niet in zit, verbruikt geen stroom, en kan ook niet stuk. Mijn dochter had een Toyota Starlet, net zo'n luxe auto als de Fiat, maar wel 220.000 km op de teller, een jaar of 16 oud, originele uitlaat, koppeling etc. Mankeerde nooit wat aan.
Die wagens die je opsomt zijn er nog steeds hoor zeker Dacia verkoopt dergelijke wagens tegen prijzen die amper verschillen (met inflatie) van die dat je opsomt.
PKs wil je niet voor topsnelheid.
Die wil je om bij veel te korte invoegstroken veiliger in te voegen. Die wil je om in heuvels makkelijker in de stroom mee te rijden. Die wil je om stiller op te trekken.

Jouw oude Fiat woog maar een fractie van wat een huidige kleine Fiat weegt. Omdat er tegenwoordig veel meer veiligheid functies ingebouwd zitten. Daarom wil je automatisch wat meer pks. PK/gewicht verhouding wil je wel gelijkwaardig hebben. (vreemd genoeg zag ik hierboven een lange discussie over pks waar niemand gewicht in mee nam)

Dat die Totota nooit wat mankeerde komt omdat het een Toyota is. niet omdat er minder features in zitten :)
Tweede auto om de kinderen mee naar school te brengen/kinderwagen achterin lijkt me een prima markt, zeker voor deze prijs. Ik denk dat dit echt een gevalletje tweede auto is, dus dat is alleen maar toe te juichen met deze prijs. Hele mooie ontwikkeling.
Ja, dat is mogelijk een goede doelgroep, alleen dan is de prijs wel behoorlijk hoog?
idd, ik zou eerder een tweedehands EV kopen zoals de nissan leaf vind je rond de 10k en heeft praktisch evenveel range + meer opties en pks.
Ik verwacht dat op termijn EV's ook weer wegenbelasting gaan betalen. Dan is het gewicht van 950kg een stuk interessanter dan 1450 van de Leaf.
Maar zodra deze tweedehands weer op de markt komen zullen ze echt interessant geprijsd zijn.
Wij hebben slechts een auto op dit moment (mijn Model 3) die prima geschikt is voor lange trips. Een tweede EV zal er misschien wel bij moeten komen vanwege het werk van mijn vrouw en dan is deze een zeer aantrekkelijk alternatief voor een tweedehands EV met een kleiner bereik.
60pk op de wielen om 130 te rijden klinkt wel erg veel. Rijd je in een Jeep met terrein banden? :) Dat zou anders betekenen dat een C1 oid geen 130km/h kan.

Meestal is de topsnelheid van elektrische auto's ook begrenst om de accu en elektronica niet te laten oververhitten. Die kan wel een minuut een piekbelasting geven van de 100kW+, maar niet continu op kruissnelheid. En al helemaal niet als die wat leger is, de interne weerstand van de accu oploopt en dus nog meer interne hitte genereert.

Wie weet - misschien bespaart Dacia wel heel veel kosten met een passief, of op z'n minst droog, gekoelde accu/elektronica? Dat zou het lage vermogen wel verklaren. Daarintegen scheelt het heel wat actieve koeling (vloeistoffen en dus leidingwerk) in de auto. Ben dan wel benieuwd hoe ze de accu opladen in de winter.. want Lithium accu's opladen <0C gaat niet goed.

De afgifte van pk's is ook een belangrijk verschil. De hele reden waarom we met benzine auto's geintesseerd zijn in dat piek vermogen en toerental, is omdat pk's door de versnellingsbak (minus verliezen) constant blijft. Het is de snelste manier van acceleren zolang je alle versnellingen gebruikt, en definieert in grote mate de 0-100 tijd en tevens ook de topsnelheid.
Koppel daarintegen is de meeste acceleratie beschikbaar binnen 1 versnelling, en daarmee ook veel bepalender voor bijvoorbeeld tussen acceleratie tijden in bijvoorbeeld de hoogste versnelling. Voor dagelijks verkeer zijn die waarden een stuk interessanter.

Niettemin zal 44pk niet echt "snel" zijn, niet op papier en niet als "wow"-factor. Maar zet maar eens een stopwatch aan als je op een normale wijze invoegt op de snelweg. In een kleine hatchback zal je daar 30 of 40 sec over doen, ipv 10-14sec wat de auto kan (als je alle versnellingen op vol toerental gebruikt). Waarschijnlijk gebruik je bij normaal gebruik 'slechts' 30-40pk om te acceleren, plus schakeltijden, etc. Daarintegen schat ik zo in dat een gemiddelde personenwagen circa 15-20pk nodig heeft om 100km/h te rijden.

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 24 juli 2024 01:54]

60pk op de wielen om 130 te rijden klinkt wel erg veel. Rijd je in een Jeep met terrein banden? :) Dat zou anders betekenen dat een C1 oid geen 130km/h kan.
Misschien jezelf even in de specs van deze Dacia verdiepen?

De Spring Electric heeft bescheiden afmetingen met een lengte van 3737 mm, een breedte van 1622 mm en een hoogte van 1516 mm. Het totale gewicht is 950 kg.

Ter vergelijking: Een Tesla model 3 weegt tussen de 1584 en 1831 kg. Dus ja de Dacia heeft minder pk's nodig.
Je begrijpt hem niet, hij stelt juist dat als je in zo'n minibak 60pk op de wielen nodig hebt voor 130 er iets mis moet zijn want daar heb je echt geen 60pk voor nodig. Hij stelt dus exact het tegenovergestelde als dat jij denkt.

Heb overigens een keer een 10pk oid motor in een auto ingebouwd zien worden, snelweg rijden was spannend maar lukte wel!

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 24 juli 2024 01:54]

Volgens mij berekende hij de 60 PK uit de pk/toeren kromme. En dat zijn dus motor-pk's, geen wielen-pk's.
Daar zit 15 - 20% verlies tussen. Dus ruwweg 50 pk op de wielen.
Mijn Opel Corsa met 90 PK zit met 100 in z'n 6 op net 2000 toeren, Max is 90 pk, bij 6500 toeren, als ik de vermogenskromme goed interpreteer zou ik dan rond de 30 pk (motor pk) zitten. Uiteraard is de fut er volledig uit, inhalen = terugschakelen of heeeeeeeel veel geduld hebben, maar hij tuft dan wel beter dan 1 op 20, en dat telt voor mij zeker.
Op de rollenbank wordt het vermogen onder belasting gemeten. De motor kan het toerental ook met minder brandstof en dus vermogen draaien..

Het eenvoudigst kun je kijken naar het maximale vermogen en de topsnelheid. (100/top)^2 * max vermogen is wat je dus ongeveer bij benadering nodig hebt bij 100km/h.
Hangt ervanaf, het verschil in gewicht kan zo weg zijn als de aerodynamica het overneemt zeker aan 120km/h.
De spring is een suv achtig type in mijn ogen dus ook minder geschikt om op de snelweg te rijden. In dat opzicht zou ik wel vermoeden dat je zelfs een pak paarden meer zou mogen bijrekenen om dit goed te krijgen.
Aantal benodigde kW's is natuurlijk sterk afhankelijk van de massa van het voertuig, Luchtweerstand /cW waarde, rolweerstand , onafgeveerd gewicht vd wielen etc.
een 830kg A-segment auto heeft maar een fractie van de kW's nodig in vergelijking met een C of D segmenter.
Je kunt niet 44pk hebben over alle toeren. Het koppel begint hoog en zal omlaag gaan. Het maximale vermogen zal ergens halverwege zijn.
Dus het laatste zal relatief traag gaan, wat zeker niet fijn is als je op snelweg wilt komen.
Dat is bij een klassieke dc elektromotor onder constante spanning zo.

Bij dit soort aandrijflijnen zie je vaak dat ze het zo gedimensioneerd en afgeregeld hebben dat hij een constant hoog koppel heeft tot een bepaalde snelheid (waar het maximum vermogen bereikt wordt), daarna neemt het koppel af, maar dusdanig dat het vermogen min of meer gelijkt blijft tot de snelheidsbegrenzing.
Bedankt voor de uitleg, dat verklaart het een en ander.
Maar begrijp ik het goed dat het maximaal vermogen onder de snelheidsbegrenzing nooit constant blijft? (Dat is ook wat ik zie bij een powercurve van een tesla).
P=omega_m x T
Oftewel vermogen is gelijk aan toerental maal koppel. Een elektromotor wordt bij lagere toerentallen begrensd door het maximale koppel, dat bepaald wordt door de maximale stroom die geleverd kan worden. Bij oplopende toerentallen wordt op een gegeven moment het punt bereikt dat het maximale vermogen geleverd wordt. Vanaf dat punt zal het koppel lineair afnemen met het toerental. Totdat het maximum toerental bereikt wordt.
Op constante snelheid rijden kost minder vermogen en dan heb je wellicht minder pk's nodig, bij optrekken en invoegen komt dat echt wel van pas hoor. Als het 20 seconden duurt voor je 100 rijdt en je hebt een korte(re) invoegstrook, dan moet je met 60km/h invoegen en dat is gewoon gevaarlijk voor de rest van het verkeer.
Vrachtwagens trekken veel langzamer op dan deze voertuigen en die voegen, als het goed is en de bestuurder zijn werk doet, ook niet met 60km/h in. Beetje nonargument.
Bij een vrachtwagen verwacht je dit en deze zie je ook van verre afstand aankomen, van een normale personenauto verwacht je echt niet dat ze invoegen met 60 waar je 100 of harder mag.
Klopt. Vermogen = koppel x toerental.
Een Dacia Benzine met een 1.2liter turbo motor produceert 125k. Zijn koppel bedraagt 205Nm op 2000 toeren = 43Kw of 68pk op 2000 toeren. Ondanks de 125pk op 5500 toeren maar dat doe je dus zelden.

Zonder turbo - niet zolang geleden was dat bijna elke benzine wagen dat- is dat pakweg 100Nm op 2000 toeren = 34pk. Dus 44pk kan nog relatief vlot aanvoelen, zeker tot 60km/h gaat die erg vlot zijn. Omdat een elektromotor zijn volle vermogen kan leveren van bij de start tot halfweg zijn max toerental. Dat kan bijv 60-70km/h zijn. Mits een extra tandwiel gaat zal hij tot 125km/h vol vermogen kunnen geven.

Deze dacia is dus zeker geen spurtkanon maar elektromotoren hebben een meer vermogen op een breder toerentalbereik. Dus van bij de start tot op 125km/h in dit geval.

De Golf-e 100kw (136pk) van 2018 voelde op lage snelheden en gewoon rijden even snel aan als men toenmalige 3.0liter 6cilinder diesel met 500nm koppel en 218pk. En dat kan kloppen want 500Nm koppel op 2000 toeren is 100Kw vermogen. Eens je de snelweg opgaat voelde mijn diesel weer een stuk vlotter aan.

Een Tesla model 3 long range heeft 400pk ofzoiets. Die voelt altijd snel aan :)

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 24 juli 2024 01:54]

die pk's vertalen zich ook nog eens voornamelijk in koppel. Ik heb het aanbod elektrische autos in Nederland gereden en vind dat ze allemaal onnodig snel optrekken. Wel leuk, maar niet nodig.
Destijds toen Tesla op de markt kwam werd gezegd dat een snellere/sterkere motor in elektrische auto’s maar zeer beperkt duurder was.. En dat Tesla er daarom ook sterke motoren in had gelegd. Dit in tegenstelling tot een verbrandingsmotor waarbij de meerkosten significant zijn.
Heel veel EV's worden verkocht met een vermogen van 136PK (Ioniq, e-golf, peugeot e-208, Kona 39 kWh,MG ZA (143PK)).
Ik heb zelf de e-golf en mijn eigen ervaring is dat dit prima is, de auto is best zwaar (1515kg), maar rijdt door het hoge koppel en lage zwaartepunt als een lichte auto.

Wat ik knap vind, is dat de spring slechts 950kg weegt. Voor een EV echt heel erg licht en slechts 15kg zwaarder dan de 0.9 benzine uitvoering. Toch is het jammer dat ze net niet wat meer vermogen hebben gegeven. Met 60PK (36% meer vermogen dan 44pk) heb je al een auto dat ook na 19:00 met het verkeer mee kan op een 130 weg (en beter regeneratief kan remmen). Om de eventuele reacties voor te zijn dat door de lage range dit een stadsauto is en niet belangrijk is, met mijn EV met dezelfde range rij ik 70% snelweg en rij 130 (op GPS) waar dat mag.

De reacties die ik hieronder lees, dat het accupakket hoger vermogen niet aankan, is ook niet het geval. De 24kW Nissan Leaf heeft zelfs 109PK met dit kleine accupakket. De meerkosten voor 16pk meer PK zullen ook niet gigantisch zijn, dan heb je het voornamelijk over de motor, bedrading en BMS die ietsjes robuuster moeten zijn.
De 0-100 tijd is volgens https://ev-database.nl/auto/1319/Dacia-Spring-Electric zo'n 15 seconden, niet snel maar prima voor normaal gebruik.

Dat terzijde, is dit voor velen een zeer betaalbare EV die met (een beetje geduld met traag snelladen) door heel Nederland kunnen rijzen of een goedkope 2e woon-werk verkeer auto met zeer lage verbruikerskosten. Ik ben ook heel benieuwd wat het verbruik (kWh/100km) in praktijk zal zijn voor zo'n lichte auto.

[Reactie gewijzigd door Marko3333 op 24 juli 2024 01:54]

44pk is niet zo erg als je voldoende koppel hebt (wat gebruikelijk is bij een EV). Denk een prima tweede auto en voor sommige zelfs als enige auto. Als je hier de subsidie meepakt denk ik dat je helemaal geen slechte deal hebt.
Ooit een Peugeot 107 diesel gehad, 50pk 130km/h max en nooit een probleem gehad op de snelweg. 280.000 km mee gereden. Gewoon je rij stijl wat aanpassen en anticiperen op het overige verkeer.
Dit lijkt me ook een ideale bestel auto voor in de stad

[Reactie gewijzigd door dutchdaun op 24 juli 2024 01:54]

Die subsidie pot is al lang op...
1/1/2022 is er weer wat geld beschikbaar gedurende een dag of twee.
Ik weet het niet. De restwaarde zal praktisch niks zijn over 5 tot 10 jaar. Het bereik is (nu al) slecht, <200km in de praktijk, daar kom je Nederland niet eens mee door, laadsnelheid is laag en het vermogen is laag.
Maar goed, daar is de aanschafwaarde ook naar, dus de populariteit zal er nu wel zijn (en die drukt de restwaarde nog meer). Ik vrees dat veel van deze auto's na 10 jaar afgeschreven zijn en ik vraag me af hoe goed dat voor het milieu is ...
Waarom zou die na 10 jaar afgeschreven zijn? Vaak is, hoe simpeler, hoe beter(of in iedere geval goedkoper te repareren ).
Wat betreft de restwaarde, stel dat deze auto over 5 jaar nog de helft waard is, dan heb je ongeveer evenveel afgeschreven als je nu nu met je gloednieuwe VW Golf benzine de showroom uit rijd.

Edit: als ie nu 70pk had gehad , een 0-100 onder de 15 seconden en een top van 135, dan was deze auto een stuk interessanter. En dan had hij best een paar duizend duurder mogen zijn.

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 24 juli 2024 01:54]

Waarom zou die na 10 jaar afgeschreven zijn? Vaak is, hoe simpeler, hoe beter(of in iedere geval goedkoper te repareren ).
Wat betreft de restwaarde, stel dat deze auto over 5 jaar nog de helft waard is, dan heb je ongeveer evenveel afgeschreven als je nu nu met je gloednieuwe VW Golf benzine de showroom uit rijd.
Het bereik van de auto zal in de praktijk rond de 175km liggen (schatting, maar zal er niet ver van af liggen).
Aangezien de auto zo goedkoop is, zou het me niet verbazen als dit over 5 jaar 150km is. En eerder richting de 100~120km in de wintermaanden. Dat is leuk voor een boodschappenauto en de prijs zal navenant zijn (om en nabij de €5.000 gok ik). Dan verlies je €200 per maand aan waarde.

Wat ook mee zal spelen, is dat de MRB in de toekomst voor elektrisch rijden omhoog gaat. Dat gebeurde bij de spaardiesels, dat gebeurde bij de PHEV's en de geluiden zijn er al dat dit voor elektrisch ook zal gebeuren. Elektrisch rijden is niet goedkoop.
Daar is weer zo iemand die meent dat een elektrische auto in de winter plotseling 40% minder kan rijden op een lading. Dat slaat echt nergens op.

Ik zie maximaal gemiddeld 10-20% verschil tussen zomer en winter in mijn auto (Ioniq). Het verschil tussen 100 en 130 rijden is qua verbruik groter.

Waarop baseer je die 40% afname? Of is het gewoon bangmakerij?

Verder voorspel je 15% afname van de batterijcapaciteit in 5 jaar, gemiddeld is dat eerder 10%. Veroudering gaat sneller naar mate de batterij vaker wordt snel geladen. Ik denk juist dat deze auto eerder een tweede auto of een auto voor in de buurt is. Hij zal eerder minder worden snelgeladen. Als je de auto vooral voor korte ritten gebruikt kun je er ook voor kiezen tot 80% te laden met een laag vermogen. Volgens mij kun je dan juist verwachten dat de veroudering minder snel gaat dan gemiddeld.

Het klinkt allemaal een beetje als vooringenomen bangmakerij.
...
Waarop baseer je die 40% afname? Of is het gewoon bangmakerij?
...
Welke 40%?
... zou het me niet verbazen als dit over 5 jaar 150km is. En eerder richting de 100~120km in de wintermaanden.
Ik schat 25~30% afname.
Dat komt overeen met wat de ANWB schat:
... Kan een bepaalde elektrische auto bijvoorbeeld 350 kilometer ver komen op een volle accu, dan kan dat bij vrieskou zomaar dalen naar 250 kilometer.
Dat percentage is ook mijn praktijkervaring. Verwarming, hogere luchtdichtheid en winterbanden spelen hierbij een rol. Plus, de capaciteit van de accu is minder.

Maar dat maakt voor deze auto allemaal geen zak uit. Laat het 120 km zijn. Da's plenty genoeg als woon/werk en boodschappen auto. Dwz... als je 'm voor de deur/in de buurt aan de lader kan hangen, 's nachts.

Ik ben wel benieuwd hoor, of deze wagen heus 90 Wh/km kan gebruiken in stadsverkeer. Mijn ervaring met Zoe is dat hij juist in stadsverkeer (dat zijn korte ritjes, dus veel verwarming van accu en interieur etc) duurder loopt (180 Wh/km) dan rustig op de snelweg met 100 km/h (~ 130-150 afh van het weer).
Maar heeft een Ioniq geen warmtepomp? Deze Dacia heeft vrijwel zeker gewoon verwarming met een gewone weerstand, wat toch een grotere impact heeft op de range.
Het hangt er heel hard vanaf of je veel korte ritjes maakt, of vooral langere stukken rijdt. Bij vertrek met een koude cabine moet de verwarming telkens veel harder werken, waardoor je verbruik heel hard stijgt. Na 10 tot 15 minuten is dat verbruik al heel hard gezakt, maar op een korte stadsrit, zal makkelijk 30 a 40% van je verbruik de verwarming zijn, zeker als de wagen buiten staat.

Bij de Leaf heb ik het verschil goed gemerkt, en waar ik normaal rond de 13,3 kWh/100km zit, zat dat met de koude van enkele weken geleden toch eerder rond de 16 a 18 kWh/100km, en da's dan met ritten van pakweg een half uur. Nog altijd ruim voldoende bereik voor mij, maar het verschil is wel te merken. Op kortere ritten, waar de verwarming de eerste 5 minuten ook vrolijk 4 a 5 kW verbruikt, gaat snel 40% van het vermogen naar de verwarming in stadsverkeer.

De afname in bereik is uiteindelijk meestal niet zo'n drama, aangezien die in verhouding groter is bij korte trage ritten door het veelvuldig warm stoken van de cabine en het in verhouding lagere vebruik van de aandrijving. Bij korte ritten kan je tussendoor ook nog even aan de stroom en is dat eigenlijk geen probleem. Als dat wel zo zou zijn, heb je de verkeerde keuze gemaakt.

Eigenlijk vind ik dit een prima tweede wagen, of gewoon voor mensen die een stadsautootje nodig hebben en maar af en toe eens op de snelweg komen. Net in de steden ben je blij dat de auto's die er rijden elektrisch zijn, voor de luchtkwaliteit en geluidshinder.
Het verschil tussen zomer en winter kan best groot zijn.
EV-database geeft waardes die vrij aardig bij de realiteit die ik ervaar zitten.

Mijn auto heeft een WLTP van 400, in de zomer kan ik 300-350 km ver komen, in de winter 200-250 km ver.
Dat is dus een afname van bijna 50%.


Deze auto is wat mij betreft net teveel geknepen. De range is geschikt voor woon-werk, maar de Max snelheid is wel echt laag. Lange werkdag en vlot naar huis? Dan kan je niet eens de wettelijke Max snelheid rijden.
Daarnaast vrees ik voor de snelheid als je een heuveltje op moet...
Dat gecombineerd met een DC-snellaad snelheid die eigenlijk amper ‘snelladen’ genoemd mag worden krijg je nogal het beeld van ‘een 2e auto’.
Maar een 2e auto van 18k is nogal duur... dan kan je beter een 2e hands Zoe kopen ofzo.
Waarom zou die na 10 jaar afgeschreven zijn?
Dat is toch heel eenvoudig? Over 10 jaar is de technologie, het comfort, de "looks" en kwaliteit van deze auto volledig uit balans met auto's van die tijd.

Smaken verschillen maar dit is niet echt een hele mooie, tijdloze wagen.
Een stuk minder uit de tijd dan IEDERE andere auto in die prijsklasse me dunkt.
Gemiddelde trip is 20 km, 200km is dus meer dan voldoende.
EN wagens recycleert men gewoon .
Gemiddeld rijdt men in Nederland voor woon-werkverkeer minder dan 40km op 1 dag. Het komt maar weinig voor bij de meeste mensen dat ze 200km op een dag rijden. Met 200km kom je juist Nederland goed door. De restwaarde weten we nu nog niet, daar valt nog weinig over te zeggen.
... Het komt maar weinig voor bij de meeste mensen dat ze 200km op een dag rijden. ... De restwaarde weten we nu nog niet, daar valt nog weinig over te zeggen.
Het komt niet vaak voor, maar wat moet je doen als het wél voorkomt? Ik woon zelf in Eindhoven en een reisje naar de randstad wordt een stuk lastiger. Parkeren + laden is eigenlijk wel een must. Aangezien de prijzen van laden bij een laadstation al flink fluctueert, voorzie ik hetzelfde bij parkeren+laden.
Op vakantie gaan naar een bestemming in Europa (denk aan 1.000km of meer) is een no go of meerdaagse onderneming. Dat kost ook nog vakantietijd.

Ik verwacht wel dat de restwaarde minimaal zal zijn. Voor deze prijs verwacht ik erg weinig van de kwaliteit, voordeel is dat de auto basic zal zijn en er weinig stuk kán gaan.
Aangezien we in het verleden met de zogenoemde spaardiesels en PHEV-run al hebben gezien dat de voordelen verdwenen en de auto's na een paar jaar massaal tweedehands zijn aangeboden, en we dit fenomeen ook bij elektrisch gaan zien (nu lijkt het aantrekkelijk door de financiële voordelen, uiteindelijk is het een sigaar uit eigen doos als de voordelen weg zijn).

Ik koop pas elektrisch als de actieradius ongeacht jaargetijde gegarandeerd >500km is. Niet NEDC/WLTP, maar échte kilometers. Daarnaast verwacht ik dat de auto minimaal 100km/5minuten kan opladen (en sneller heeft de voorkeur). Als straks deze auto tweedehands op de markt komt en de laadtijden een flinke sprong heeft gemaakt, gok ik dat weinig kopers er nog interesse in zullen hebben.
Nou ja dan is deze auto niet geschikt voor jou (en voor mij). Maar ik denk dat er zeker een doelgroep is.
Zeker, ik denk dat zo'n auto voor iemand als ik ideaal zal zijn. Ik rijd dagelijks 80km heen en weer naar de zaak, dus met die actieradius zit het wel goed. Alle klanten waar ik de afgelopen paar jaar ben geweest hebben een laadpaal, dus ook dat geen probleem en aangezien m'n vriendin ook een auto nodig heeft, kan haar auto voor de vakantie ritjes gebruikt worden.

Helaas heb ik zelf geen 20k liggen voor een nieuwe auto, maar als deze over een aantal jaren voor 5 a 6k 2de hands beschikbaar is, kan het voor mezelf best aantrekkelijk zijn.
probeer je normale auto maar eens in de randstad te parkeren kost je ook al gauw een lieve duit.
daarbij heb je met een beetje oudere diesel al helemaal pech.

nee randstad is voor mij als mede-eindhovenaar een simpele keuze geworden, de trein.
Top, deze auto is niet voor jou. Weten we dat ook weer. Volgende kwestie...
Wat dus precies het punt is, je pakt je eigen situatie en denkt gelijk dat dit een vertegenwoordiging is voor heel NL en doet dan alsof dit echt een auto van niets is. Inderdaad, als je Max Vertappen heet en je de Nurburgring in 5 minuut 30 moet rijden dan kom je niet weg met een budget auto. Heet je tante bep en ga je 3x per week naar de appie en 1x per week naar je broer 2 dorpen verder op dan is dit meer dan voldoende.
26 kWh. Laten we daar 10% vanaf halen als reserve. Dan heb je +/- 24 kWh als usable capacity.
Echter, je komt nooit met knikkende knietjes op 0% aan op bestemming. Je wil een marge aanhouden voordat je leeg bent. Zeg 10%. Is bovendien beter voor je accu. Heb je nog 22 kWh over.

Een Model 3 doet ongeveer 180 Wh per km. En dat is erg laag, de meeste auto's zijn minder zuinig. Met 180 Wh/km kom je op een bereik van 122 kilometer.

In de winter kun je daar rustig 30% vanaf halen. Hou je 90 km bereik over. Da's toch niet zoveel.
Kun je niet laden op je bestemming, dan heb je effectief een bereik van 45 km. Dit is een uitstekend boodschappenkarretje annex tweede auto, maar ook niet meer dan dat.

Even in perspectief: Tesla geeft voor mijn Model S een range van 600km op. In de winter kan ik in praktijk ongeveer 300km doen, en dan zit ik op 0%. Met eerder genoemde 10% marge zit ik op +/- 260km. Ik zeg dit erbij om maar aan te geven dat een meer dan halvering van het bereik op een koude winterdag niet raar is.

Die 7 kW laadsnelheid zul je in Nederland ook niet halen. De meeste laadpalen hier zijn namelijk 3x16A (3 fasen). Deze auto is 1-fase en kan dus maximaal met 3,7 kW kunnen laden bij de meeste laadpalen.
Je denkt echt dat je een zware model S kunt vergelijken met een 44pk ev welke 950kg weegt ?

Met 24kw en 150wh/km haal je nog steeds 160km range.
In de winter met is dat ook echt te doen (laat de accu nog even op tot 100% vlak voordat je vertrekt voor nog wat extra range + voorverwarmen) , je hoeft dan alleen een winterjas een handschoenen aan te doen. Voor sommige mensen een prima compromis.
Geloof me, dat is nog een comfortabele rit vergeleken op de motor.

[Reactie gewijzigd door Yamahaman op 24 juli 2024 01:54]

Ja, want gewicht heeft amper invloed op de rolweerstand. Het kost meer energie met optrekken, maar dat regenereer je ook weer terug.

Je zegt het zelf al.. met 150 Wh/km. Alleen is 150 Wh/km niet realistisch op de snelweg.

Die 150 Wh/km kun je echt wel halen, maar dan moet je 80-weggetjes pakken. En dat is het stomme aan geadverteerde actieradius waarden.. Die gaan uit van een gemiddelde van stadsverkeer, lokaal verkeer en snelweg. Terwijl als je echt afstanden wilt rijden, dan zit je uitsluitend op snelwegen.

En nogmaals, die 24 kWh kun je nooit volledig gebruiken waardoor je die 160km niet haalt. Je komt (en wilt) namelijk nooit met 0% aankomen. Als je 10% reserve wil aanhouden heb je nog maar 144km bereik. En dan hebben we nog een reserve aan de boven- en onderkant kant, want die 24 kWh pack heeft geen 24 kWh usable capacity... Dat is misschien 22 kWh, en dan daarvan nog 10% marge aanhouden om niet volledig leeg bij een laadpaal te moeten aankomen.. Dan heb je effectief een bereik van 133km als je 80 weggetjes doet.
Gewicht heeft alles hiermee te maken, het is ook geen klein verwaarloosbaar verschil, het scheelt zo'n 1000 kilo (gewicht Tesla S varieert tussen de 1735 - 2239 kg).

Lichtere auto betekent zeker wel minder rolweerstand en ook vaak smallere banden, zeker het geval bij de Dacia. Minder rolweerstand en ook een lager banden gewicht = nog minder rolweerstand.

Volkswagen geeft aan dat het per 100 kilo aan extra gewicht je ongeveer 5km range verliest (dus met dezelfde banden alleen al een wezenlijk verschil), dit zie ik ook terug in mijn ev. Een volle auto met bagage merk je gewoon, je verbruikt echt meer dan dat je alleen zit.
Zou het 5km per 100kg zijn (dat is het natuurlijk niet precies), dan zou het gewicht alleen al 50km in range schelen als je vergelijkt met de model S.

Ook regeneratie noem jij alsof het 100% efficiënt is terwijl dit tussen de 80-85% zit. Waardes die bij een verschil van 1000 kilo echt een verschil maken. Ook vergeet je dat bij een volle accu de regeneratie minimaal is.

Alleen jammer dat bij deze auto de aerodynamica wat minder is dan bij Tesla of Nissan. Uit de praktijk zal blijken hoe goed deze auto het gaat doen..
Deze wagen weegt de helft van een tesla, WLTP is accurater dan de oudere manieren dus 200 km zal wel te doen zijn, in de winter dan een 140 km.
De gemiddelde rit is iets van een 20 km ruim voldoende dus voor de doorsnee gebruiker zelfs voor een verdere trip.
Gewicht zegt niet zoveel bij een EV, een zware EV is bijna net zo efficiënt als een lichte. Dat komt doordat zo'n 80% van de kinetische energie weer wordt teruggewonnen tijdens afremmen.
Het maakt wel uit, hij doet alsof de range van deze wagen die zelfs nog niet getest is amper bestaande is wat hij gewoonweg niet kan weten en hij gewoon een heleboel aannames op elkaar stapelt en steeds het slechtste neemt om "aan te tonen" dat die wagen geen bereik heeft.
Ik doe mijn aannames puur op het leine accupakket. 200km uit een accutje van een dikke 20 kWh is gewoon onmogelijk. Dan zou deze auto alle records breken wat betreft efficiëntie.
27 doen alsof dat het 20 is gewoonweg oneerlijk.

EN dit hangt natuurlijk af waar en hoe je rijd. Een Mini Cooper SE heeft vergelijkbare grootte (29) bruikbare batterij maar is een pak zwaarder en heeft een iets hogere range opgegeven.

https://www.youtube.com/watch?v=W-MgCYwNKBw

Getest tegen de 200km range. Koud/slecht weer zal aar idd effect op hebben maar pak er 30% af in extreme omstandigheden dan zit je op 140km, een pak boven wat men hier natte vinger berekent : 90km om die er slecht uit te laten komen.

Voor dagdagelijks normaal gebruik is zelfs dat genoeg voor de grote meerderheid van mensen laat staan de range bij normaal weer laat staan stads/plattelands gebruik dat niet inhoud dat je over autostrade gaat.

[Reactie gewijzigd door k995 op 24 juli 2024 01:54]

Anoniem: 310408 @Tozz18 maart 2021 20:02
Even in perspectief: Tesla geeft voor mijn Model S een range van 600km op. In de winter kan ik in praktijk ongeveer 300km doen, en dan zit ik op 0%.
Dan moet je echt even met Tesla bellen want dan is er werkelijk iets mis. Zeker als je je accu kan vooreverwarmen voor je weggaat kan het verschil veel en veel minder zijn. Ik verlies ongeveer 17% als de temp onder de 0 komt. Maar zoals gezegd, ik rij weg met een accu op 30 graden.
Wellicht spelen winterbanden ook een rol... bij mij ieg wel, 250-300 Wh/km met de wintersloffen, nu met goede efficiente zomerbanden iets boven de 200 Wh/km...
Overigens kan niet iedereen 'aan de stekker' opwarmen, en als je op de batterij voorwarmt heeft 't natuurlijk minder zin.
Mijn 'lifetime average' zit op +/- 250 Wh/km. Op een slechte dag (koud, regen, wind tegen) stijgt dat naar 375 Wh/km. Dan zit de auto vaak ook vol (4 personen) en ik rij wel lekker door (dwz +/- 140 km/h op cruisecontrol)

Met een trip van 250km gaat met 375 Wh/km de accu van helemaal vol naar helemaal leeg. Dan bedoel ik dus van 100% naar 0%.. De maximale usable capacity verbruikt.

Met 250 Wh/km zit ik op +/- 65 kWh voor een trip van 250km.

Ik verwarm overigens zelden voor. Maar ik probeer wel het laden af te stemmen op moment van vertrek, dus normaliter is de accu dan wel redelijk warm. Maar ik heb niet het idee dat dat heel veel uitmaakt. Wind heeft veel meer impact bijvoorbeeld.
Ik kan dit wel grotendeels beamen. Ik heb in een 22kWh zoe (2013) gereden. Je zit wat aan de negatieve kant. Maar ik reed nog vrij rustig en haalde daardoor wel een hoger bereik. De auto had 70000km op de teller toen ik hem verkocht na 5 jaar.
Mijn moeder (70) heeft een kleine Dacia voor de deur staan en rijdt er mee naar de kapper, de supermarkt, haar vriendin, het lokale restaurant en heeeeeel af en toe naar mijn zus die 40 km verderop woont. Ze zou haar langste rit dus met gemak round trip doen zonder tussendoor te laden. Prima wagen voor haar en nog heel veel andere mensen.
Een bereik van 45/90 kilometer is voldoende voor 5000 van de 8000 kilometer die ik jaarlijks rijd. Voor de iets verder weekend trips Kan er vast ergens geladen worden.

Het zal je echt verbazen voor hoeveel mensen dit gewoon echt voldoende is.
Een Model 3 doet ongeveer 180 Wh per km. En dat is erg laag, de meeste auto's zijn minder zuinig.
180 Wh/km is inderdaad erg laag, voor een auto van 1700/1850kg ;)
Deze Dacia doet het met 950kg heel wat beter, dat scheelt wel wat in verbruik.
En je hebt nog nooit een EV van dichtbij gezien blijkbaar 🤣

Die range klopt in de praktijk gewoon. Ja in de winter gaat er iets af.

M’n Zoe kan 390 WLTP, in de winter is dat 300. Als jij je range halveert rij je als een beginneling, en sommige mensen kunnen wél normaal rijden met een EV.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 juli 2024 01:54]

Wat een gekke reactie.
Jij ziet een verschil van 30% tussen WLTP en winter en hij ziet een verschil van 50%.
Ik zie een verschil van ongeveer 40%.
Toch helemaal niet zo gek? Dan hoef je toch niet zo op de man te reageren?

Het is gewoon goed om je te beseffen dat het verschil in bereik groot kan zijn. Als mensen zich inlezen en weten wat ze kopen is dat prima, maar je ziet vaak genoeg dat mensen totaal verrast zijn door het feit dat ze in de winter veel minder ver komen.
Websites als ev-database geven dan gewoon goed inzicht. Een Zoë R110 geeft dan ook een winter snelweg range van 220, bij een wltp van 395.
Dat is een afname van 45%...
Even in perspectief: Tesla geeft voor mijn Model S een range van 600km op. In de winter kan ik in praktijk ongeveer 300km doen,
Dat is niet goed hoor... -50% bereik!
Heb een oude Leaf gehad met effectief rond de 24kwh (van de 30), de range was inderdaad laag en stond vaker onderweg te laden dan ik zou willen, maar eenmaal gewend plan je dat in :) . Lidl heeft gratis opladen tijdens het winkelen, avondeten onderweg. Heeft me enorm veel geld bespaart, de reis duurde langer, maar stond niet een halfuur om me heen te kijken.

Dat 3.7 kW laden was nog het grootste probleem bij kleine batterijen. Op bezoek gaan en 4 uur later met volle accu terug is nog wel te doen, maar je zit niet altijd te wachten op 8 uur laden. :Y)
Benzine/diesel motoren kun je niet met elektrische motoren vergelijken op basis van pk’s. Met koppel kun je dat wel rekening houdend dat een reguliere motor zijn maximale koppel pas behaald bij een bepaald toerental.
Elektrische auto’s behalen altijd hun maximale koppel kracht. Maakt niet uit in welke versnelling je zit want een elektrische motor heeft er maar één (+ neuraal en achteruit).
Er zijn wel enkele uitzonderingen, BMW i8 en Porsche Taycan. Een EV is namelijk minder efficient bij hogere snelheden, vandaar dat 2de versnelling werd ingebouwed.
Ik zal wel de mechanica lessen vergeten zijn, maar ik dacht dag elektromotoren over het algemeen hun hoogste koppel bij 0 toeren hebben, dus hoe kan het dat de koppel altijd maximaal is?
Neutraal en achteruit zijn geen versnelling ;) want een elektrische wagen kan eigenlijk even snel vooruit als achteruit rijden (word elektronisch beperkt natuurlijk) en neutraal word de motor los gekoppeld of elektrisch geblokkeerd (wikkelingen kort gesloten).
Benzine/diesel motoren kun je niet met elektrische motoren vergelijken op basis van pk’s.
Want? Een pk is feitelijk niets meer dan gewicht over afstand in tijd.
Dat ze het motorvermogen meten klopt niet inderdaad, zonder je totale massa mee te rekenen.
De rest van de vergelijking is gewoon kloppend. Een pk is een pk. Alleen wordt het verkeerd geïmplementeerd als een soort van status cijfer ofzo.
Zoek maar eens de theorie van james watt op.

In jou opzicht kan je koppel juist niet vergelijken. Je weet de overbrengingsverhouding niet, voertuig massa niet je weet het koppel niet en je weet het toerental van de motor niet.

Wat we wel weten is dat het ding maximaal 44 pk levert en dat ze 0-100 tijden niet geven dis kan je feitelijk gezien zeggen dat de motor weinig koppel genereert en de 0-100 niet iets is om over op te scheppen tijdens een verjaardag. Als het überhaupt al haalbaar is, mijn auto kan ook 265. Alleen heb ik dat toerental niet genoeg vermogen dus kom niet verder dan 200...bult af.

Appels en peren, i know...eigenlijk kun je geen enkele auto met elkaar vergelijken omdat het vermogen vrijwel altijd gemeten word als de overbrenging 1:1 is...in de 6 wordt dat al snel 1:0.8 of nog minder,ergo: je mist al minimaal 20% puur de overbrenging. Dus zonder aandrijflijn verlies, aerodynamische eigenschappen, massa, rolweerstand en zwaartekracht.

Pk's en koppel in auto's is een marketing term.
Keyword is NM; Elektromotoren hebben relatief gezien veel meer koppel dan benzinemotoren. In mijn hybride van bijna twee ton (gewicht he!) zit een 68PK elektromotor met 200nm koppel waarmee ik prima met het verkeer mee kom en ook de snelweg mee op kan.. zo lang het duurt :-)

Waar het maximale koppel bij een brandstofmotor slechts beschikbaar is over een klein toerenbereik is het bij elektromotoren dus hoger en beschikbaar vanaf 0 toeren.

Vandaar dat je de vermogensbeleving van brandstof- en elektromotoren moeilijk kunt vergelijken. Je zou eigenlijk afscheid moeten nemen van de prehistorische paardenkrachten en alleen moeten gaan werken met een gemiddeld aantal kilowat gebaseerd op minimaal en maximaal motortoerental van de motor (dus zonder versnellingsbak).
Eigenlijk moet je juist terug naar dat paard en z'n kracht! Dat heeft echt wél trekkracht vanuit stilstand, net als de elektromotor :).
Kan perfect, maar is een afweging met kosten. Wil je meer vermogen dan moet je elektronica zwaarder uitgevoerd worden, de motor zwaarder uitgevoerd worden, de bekabeling zwaarder uitgevoerd worden en dat kost allemaal geld. Maar de grootste kost zit vermoedelijk nog altijd in het batterijpak dat ook geschikt moet zijn om die piekvermogens te leveren.

En voor een wagen die in de eerste plaats bedoeld is voor stadsverkeer, heb je dat nodig?
Ja.

Hoe kun je anders de stoplichtsprintjes met Sjonnie in zijn aftandse Golf 2 GTI winnen? :+
had ik maar een Golf 2 GTI. Prachtig. Alleen jammer dat zo veel mensen er een labeltje op plakken.

(of een 205 GTI, of een 309 GTI 16, of een Sunny GTI-R) :9

[Reactie gewijzigd door 107mb op 24 juli 2024 01:54]

Oh, ik zou ook wel een mooie Golf 2 GTI willen hebben hoor. Of de andere GTI's die je noemt. Of een Renault 5 Turbo of Clio Williams.
Onze 2010 ford Ka die we als 2e auto hebben heeft 69pk en 102nm koppel, maar enkel hoog in de toeren. Ik denk dat deze Dacia met 44pk maar altijd 120nm koppel net zo langzaam is, wat helemaal prima is voor waar deze auto voor gebouwd is. Ik zou zonder twijfel ruilen voor onze Ka.
Elektrische auto's hebben juist meer pk's dan brandstof auto's. Alleen de snelheid van ontladen het aantal kWh accu capaciteit bepaald hoeveel vermogen je ter beschikking hebt. Met meer accu capaciteit kan je meer tegelijk ontladen zonder problemen. En heb je meer pk's.
Deze heeft een kleine accu maat waarschijnlijk is hij geknepen om het actieradius een beetje te verhogen.

En de motor is natuurlijk niet onbelangrijk maar de accu is zo duur dat die vooral de bottleneck is voor alles

[Reactie gewijzigd door BottleNext op 24 juli 2024 01:54]

De Nissan Leaf zit al jaren op 90-100kw (100-130pk ofzo). Dus je statement klopt niet helemaal.
Dit komt omdat het een stuk duurder is om meer vermogen uit een motor, accu en aansturing te halen krijgt daarnaast ook meer warmte te verwerken bij veel pks en meer ontwikkelkosten voor sofware optimalisatie en accu beheer, daarnaaast moet het chassis stijver een duurder onderstel grotere remmen bredere banden etc etc etc.
Mijn ioniq phev heeft electrisch zo'n 60pk. Het is absoluut geen race monster maar kan best meekomen, zeker bij lagere snelheden. Wel is het fijn dat de benzinemotor even aangaat als je de extra acceleratie nodig hebt.
Lijkt me dat je voor dezelfde rijervaring elektrisch minder pk nodig hebt, voor een auto van gelijk gewicht. Dat komt omdat het koppel zo goed bij alle snelheden beschikbaar is. En ik zeg bewust gewicht, niet omvang: wel een paar pk compenseren voor 't gewicht van de accu's.

Toch zou ik wel graag diezelfde pk's hebben, juist omdat het regenererend remmen tot hetzelfde vermogen beperkt is. En 44 pk laat wel 'n enorm gat!

Toch heel nieuwsgierig hoe deze auto ontvangen wordt. Dit zet een betaalbare EV neer, voor stadsgebruik maar met toegang tot de snelweg. Probeert heel bewust een (relatief) nieuw segment te creëren en da's wel leuk!
Kan prima bij elektrische auto's ( zie Tesla natuurlijk), maar ook uberhaupt:
Een e-up! heeft 80pk en een enorme bult koppel (200+Nm?). Destijds (2013) had de snelste benzine up! slechts 75pk en nog niet de helft aan koppel (95Nm?),.. En zelfs de up! GTI komt maar net aan de 200Nm koppel..


Die 44 pk van deze Dacia Spring zijn er echt maar heul weinig dus. Geen idee hoeveel koppel dat ding geet hebben, maar ik vrees het ergste. En dat je de snellader als optie erbij moet bestellen.. oef.. Leuk zo'n lage prijs voor zo'n grote auto, maar er zijn betere opties.
Leuk zo'n lage prijs voor zo'n grote auto, maar er zijn betere opties.
Vertel, ben even benieuwd. En laat dat doorsnee verhaaltje over Tesla met PK's en bereik aub achterwege.
Ik rij zelf al jaren een e-up! met het kleine accupakket. Mij hoor je niet smachten naar meer bereik of pk's. (120km bereik).

Aanraden doe ik de skoda citigo iv met twee keer zo groot accupakket. Volgens mij met een nieuwprijs van rond de 20k. Met standaard ccs snellader en fatsoenlijke uitrusting. Of welke andere compacte ev dan ook. Honda EV Renault Zoe, Peugeot E-208, BMW i3, Ioniq, etc etc.

Edit.
Koppel van die Dacia ligt op 95Nm. Echt heul heul weinig. Met zo'n grote zware suv achtig auto echt geen grapje.

[Reactie gewijzigd door JayPe op 24 juli 2024 01:54]

Edit.
Koppel van die Dacia ligt op 95Nm. Echt heul heul weinig. Met zo'n grote zware suv achtig auto echt geen grapje.
Deze Dacia weegt nog geen 1000 kilo en mag max 325 kg trekken, dus dat koppel heb je helemaal niet nodig.
Nog geen 1000kg? Holy crap. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?
Respect!
Mijn e-up! weegt 1200kg, schoon aan de haak,..

Dat is wel heel netjes! (zonder sarcasme), want zo'n accu is zeker niet gewichtloos.
Massa Rijklaar = 950 kg, zie voor meer info https://ev-database.nl/auto/1319/Dacia-Spring-Electric

Deze Dacia is gebouwd op het RNMA CMF-A platform van Renault/Nissan dus ik verwacht nog meer EV's van deze merken die op dit platform gebouwd gaan worden.
skoda citigo iv = niet meer te kopen. Met wat gelijk vind je oude stock maar die produceert men niet meer.

De rest die je opsomt zijn pakken duurder. Die wagen weegt nog geen 1000kg trouwens dus dat valt wel mee. IK heb heel lang in een twingo van 800kilo gereden die gelijkaardige pk's en optrekvermogen had geen probleem hoor, deed er zelfs dagelijks autostrade mee.
Dat het de goedkoopste auto is, maakt 'm nog niet perfect hé?

Mijn eerste auto had ook maar 40pk, en nog iets minder koppel. Maar dat was in de jaren 80 voldoende om goed mee 't komen. Doet 't nu nog steeds prima, maar 't is aan de absolute onderkant (in mijn optiek)
En ik ben geen snelheidsmonster ofzo.
Dat zeg ik niet maar je somt een boel auto's op die duurder tot heel veel duurder zijn en voor zover zie ik buiten wat sneller optrekken ed niet echt een reden om die te kiezen voor die meerprijs. Qua range en grootte van wagens zijn die wel ongeveer aan elkaar gelijk.

Een BMW I3 is meer dan dubbel zo duur voor 25% extra bereik E 208 hetzelfde,
Zoe, 50% extra bereik voor 100% meerkost
...

Er is een groot verschil tussen 17 000 uitgeven en 30 000 uitgeven dat snap je nu toch zelf ook?

De echte concurrenten zijn Renault twingo ZE,fiat 500 e, smart EQ maar die zijn meestal iets kleiner, duurder en met minder range.

Je moet ook oppassen met benzine motor 40pk te vergelijken met electro motor 40PK, die elektromotor komt daar altijd beter uit qua optrekken, dit is eerder vergelijkbaar aan 60pk, iets wat ik had in een Renault twingo waar ik jaren mee reed. En idd autostrade doe je daar "maar" aan 110 en optrekken duurt idd 15+seconden maar ik heb echt nooit gedacht snelheid /optrekvermogen te kort te komen.
Dat is gewoon kinderachtig.
Het is maar wat je betaalbaar vind. Ik zou dan ongeveer 1.5 jaar me inkomsten moeten gebruiken. En dan moet ik mezelf even laten invriezen, me huis en me verzekeringen opzeggen zodat ik niets verbruik. Voor mij dus voorlopig geen elektrische auto blijkbaar :'(.
Als je een maandelijks inkomen hebt van €1000 dan denk ik dat een nieuwe auto sowieso niets voor u is...
Ik denk als je de evolutie volgt van automatiseren dat alles van zelf gaat zul je niet meer nodig hebben als dat.
Alleen vraag ik mij af wat deze weegt.
Het gaat niet om pk’s of kilowatt’s maar om trekkracht. Zolang de motor voldoende trekkracht (koppel) heeft om de auto naar 100km/uur te sleuren, is er voor een auto in deze prijs klasse en met deze actieradius niets aan de hand. Gebruik hem alleen niet voor de Autobahn, je kunt niet eens van stad tot stad rijden. Voor het doel zijn deze specificaties redelijk en het waar voor je geld gehalte is hoog. Andere EV’s kosten het dubbele en rijden vaak nog geen 100km verder.
Wat ik nergens terug lees is dat dit een voor europa aangepaste Renault K-ZE uit Azië is die al een tijdje wordt verkocht. Deze zal er behoorlijk op lijken. Wikipedia Renault K-ZE
Zou deze dan ook een verplicht huurcontract kennen voor de accu? Dat verklaart mogelijk de lage prijsstelling....
Welke verplichte accu huur heb je het precies over? Die Renault al een paar jaar niet meer heeft die?
Vraag me af als ze die al een paar jaar niet meer hebben waarom mijn ouders eind vorig jaar een Renault EV met accu-huur contract hebben gekocht....

Die snap ik even niet oprecht.
Bij Renault kan je al een paar jaar gewoon de accu kopen? Je kan hem ook huren maar dat is alles behalve verplicht.
Ah, verkeerd gelezen.

Ik dacht te lezen dat Renault al een paar jaar geen accu's meer "verhuurd"

Excuses. typische dyslect hier... moet echt beter gaan opletten haha.
Haha geen probleem het stukje "verplicht" triggerde mij in eerste instantie, want dat was het al een tijdje niet meer sterker nog bij de ZOE's van nu lijkt het niet eens een optie maar in het begin Renault Fluence was het wel verplicht (enige optie) als ik het mij goed herinner.
Is renault daar van af gestapt? Ook voor tweedehands modellen?
Volgens mij is het wel zo dat als de auto origineel met accu huur "verkocht" is dan kan je maar beperkt omschakelen naar accu koop, als een auto 2e hands aangeboden word is die termijn denk al verstreken.
Hm, goed opgemerkt over hoe de auto is verkocht.
250 euro voor een DC-lader van 30 Kw lijkt me niet te kloppen. Zou hier niet bedoeld worden dat je voor 250 euro de optie om te kunnen laden aan een DC laadstation hebt?
De lader zit daadwerkelijk in de auto. De oplaadstations doen niks anders dan met de lader communiceren wat ze aan stroom mogen leveren. Wat dat betreft zijn laadstations amper meer dan een stopcontact en is de auto zelf de lader.
In geval van DC laden is het net omgekeerd. Het laadstation vormt de wisselspanning om naar gelijkspanning en die gelijkspanning wordt rechtstreeks doorgegeven aan de batterij. De wagen gaat die niet nog een keer omvormen.

Bij AC laden is het de wagen die de omvorming diet van wisselspanning naar gelijkspanning.
Zou je die 30kw lader ook bij u thuis kunnen plaatsen of is dat die publieke laadpalen? Heb je daar enig idee van?
Nee, dat zit in de wagen en is dus een optie om bij een CCS lader te kunnen laden aan 30kW
Er zijn wel opties om 3 fasen om te zetten naar DC, vooral een oplossing voor auto’s die alleen een 1 fase AC lader hebben maar wel voorzien zijn van een DC poort, je zal dan 2x zo snel laden denk ik...

[Reactie gewijzigd door mjl op 24 juli 2024 01:54]

wel het is van ver de goedkoopste dacht ik. Als 2de auto is dit echt zalig, kindjes op en af naar school bijvoorbeeld.

Wat is zijn concurrentie daarna? Kan iemand een lijst van de goedkoopste EVs maken met actieradius?
Fiets of loop gewoon als je in de buurt woont denk ik dan. Alles met de auto naar school.
Als je kinderen oud genoeg zijn lopen of fietsen ze zelf wel.

Sommige ouders hebben wél wat beters te doen, of een baan, en hebben die auto na het wegbrengen ook gewoon nodig voor het werk, of studie of whatever.
Eigenlijk heb je en @The Chosen One ook best wel een punt.
Ik heb geen idee hoe de rollen in een druk huishouden zijn verdeeld.
Als je toch op de rit naar werk bent lijkt het me meer dan logisch.

Maar toch erger ik me continu dat de visite, afspraken en vooral ik niet kan parkeren omdat iemand voor school daar staat. Zelfs een laptop open heeft om dingen te regelen.
Sommige rijden weg met een telefoon aan de oren tijdens dat de kids gedropt zijn, de verbinding is continue. Moet beginnen over make-up op doen tijdens het aankomen rijden. Absurd.
Er steekt nog een lopend kind over.

Ik snap het elektrisch kinderen naar school brengen, maar het is met een auto. Dat mag wel.
De stint gooit roet in het eten. We zijn een van de landen waar elektrische steps niet mogen en rijden maar een klimaatdoel moeten behalen. Daar valt ook winst te pakken. Niet alleen met autos.

Ik geloof niet dat men denkt in het grotere plaatje omdat ik het idee heb dat mensen leven in het moment. Daar betrap ik mezelf ook nogal eens op.

Ik vind dat een 20K auto een energie label D naar B is.
Men zou een label F naar C kunnen brengen.
Wie heeft grafiekjes die passen bij dit statement?

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 24 juli 2024 01:54]

Die labels zeggen niet zo veel. Het gaat altijd om klasses. Zelfs mijn Ford Mondeo Wagon 2.0 SCTi met 203pk en een leeg gewicht van 1500kg heeft een B-label 8)7
Als dat het enige is wel. Maar meerdere kinderen, direct door naar het werk/winkel, e.d.
https://ev-database.nl/#s...entPage=0|paging:number=9

Daaraan wil ik toevoegen dat de actieradius van bijvoorbeeld de Smart wel erg bemeten is via deze website. Vorig jaar na 6 accu laden nog 120 kilometer gecombineerd elektrisch kunnen rijden. Zowel snelweg als binnenwegen.
Ga van de actieradius dus ook uit van reviews, vooral van gebruikers. Bijvoorbeeld Autoweek welke 10% onzuiniger rijdt dan ikzelf met verschillende auto's.
Daarbij is rijstijl de belangrijkste factor. Continu veel vermogen en overal het snelste weg willen zijn kost net zoals met een brandstofmotor veel actieradius.

[Reactie gewijzigd door J Kortje op 24 juli 2024 01:54]

dank U, ik wist dat de community dit al ging maken :)
Is er dan geen trucje met dit model om de prijs laag te krijgen zoals dat je de accu verplicht moet leasen zoals bij Renault? Aangezien Dacia ook van Renault is....

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 01:54]

De leaseoptie wordt vandaag zelfs niet meer aangeboden bij Renault. Ook daar koop je de batterij. En dat is hier niet anders. De besparing zit op andere gebieden zoals het lage vermogen van je tractieketen.
Eindelijk zijn ze daar van afgestapt, of wel koop je een wagen volledig of wel lease je hem volledig, niet 50/50.
Oh gelukkig, ik heb er al een tijd niet meer naar gekeken, maar destijds toen ik een auto kocht heb ik even electrisch overwogen en dat stond me heel erg tegen bij Renault. Daardoor leken de prijzen veel betaalbaarder daar. Maar het was gewoon een trucje. Als ik een auto koop dan wil ik niet ook nog aan een lease vastzitten. :/

Mooi dat ze daar niet meer aan doen. Dan is de prijs inderdaad prima laag, voor in de stad lijkt het me prima met die 44kW. Ik heb auto's gehad met even weinig zoals een 1-liter Peugeot 205 :) Al was die ongetwijfeld wel een stuk lichter dan deze. Zat niet eens stuurbekrachtiging of rembekrachtiging op omdat het gewoon niet nodig was met zo'n laag gewicht. Je kon gewoon met 1 been binnen de motorruimte staan, zo veel open ruimte was er :')

Achteraf heb ik wel geluk dat ik nooit een ongeluk heb gehad met dat ding want het was echt een koekblik :X

Maargoed, als je meesjouwt wat een moderne auto aan gewicht nodig heeft, dan is 44kW inderdaad niet veel.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 01:54]

Neen, accu is inbegrepen. De tijd dat het leasen van accu's als normaal werd gezien, lijkt achter ons. De Zoé lijkt men bv. niet meer aan te bieden via batterij lease. Ook de Leaf lijkt niet meer verkrijgbaar via lease.
Daarnaast was het trio e-UP, Mii, Citigo van de VAG groep vorig jaar tijdens het autosalon van Brussel erg aantrekkelijk geprijsd (startprijs vanaf 16-18 000 euro) voor een stadswagentje met 38kWh batterij. Dit wil dus zeggen dat deze prijzen duidelijk haalbaar worden. Het wordt interessant!
“ Kan iemand een lijst van de goedkoopste EVs maken met actieradius?”
Ja, die mag je wel maken.
https://www.egear.be/elektrische-stadswagens/

Renault Twizy 80 12.190€ 100
Renault Twingo ZE 19.750€ 175
Seat Mii Electric 21.190€ 200
Skoda Citigo-e iV 21.600€ 200
VW e-up 22.950€ 200
Smart EQ fortwo 24.000€ 130
Smart EQ forfour 24.500€ 130
Peugeot e-208 29.991€ 280

Voor die range dus heel goedkoop.

[Reactie gewijzigd door k995 op 24 juli 2024 01:54]

Ik rij zelf een MG ZS met een 44,5 kWh accu pakket die ook 250 haalt. Los dat de Dacia lichter is, vind ik het wel een vrij optimistische range met een helft kleiner accupakket.

Heb ook de eerste generatie i3 gehad, en die deed 90 km aan range met 18 kWh. Qua techniek is de i3 wel een een hoogstandje.
Nog beter, wij rijden een Seat Mii, wel veel op de snelweg, maar die komt met 200 kilometer voor 32,6 kWh, wel veel met de grootverbruikers gereden natuurlijk in de afgelopen periode. Dit is zeker wel optimistisch. Echter heb ik vorig jaar zomer ook 400 kilometer op de plaats van de actieradius zien staan. 2 weken lang alleen stadsgebruik geweest, gemiddeld verbruik van 8 a 9 kWh/100 km.
Met de enkele 44pk-sterke elektromotor moet de Spring een topsnelheid van 125 kilometer per uur kunnen halen. Een acceleratietijd geeft Dacia niet.
Euh... Dus je zou de maximum snelheid op de Nederlandse snelwegen niet eens halen, dan? Lijkt me nogal vervelend rijden.
Dus eigenlijk is het een stadsauto à la Smart met een crossoverformaat?

[Reactie gewijzigd door Tomvl117 op 24 juli 2024 01:54]

Ik rijd veel kilometers met de bakwagen van mijn werk welke op 100 is begrensd (ongeveer) en dat is zowel overdag (max=100) en in de avond (max=130) geen enkel probleem wanneer je goed anticipeert en je ego aan de kant schuift.
Wanneer je graag iedereen inhaalt is dit dus niet de auto die je moet kopen.
Daarnaast is deze auto gezien de actieradius niet gemaakt voor grote afstanden op de snelweg.
Met een top van 125 zou ik in ieder geval goed kunnen leven.
Ah, als je het van die kant bekijkt is het misschien wel wat passender. Wie weet opent dit een hele markt voor betaalbare elektrische wagens die meer voor transport en dergelijke bedrijfsmatige doeleinden bestemd zijn - daar zou ik altijd achter staan.
Ik ga met onze elektrische Smart Fortwo met een top van 130 (140 overboost) ook gewoon over de snelweg. Scheelt dat die leeg 920 kg weegt en 82 pk en 135 Nm koppel heeft. :)
0-100 10,2 is beduidend minder gevaarlijk dan 19 seconde :D
So? die 5kmph ga je niet merken hoor, terwijl de beperking op snelheid hen waarschijnlijk helpt om die afstanden te kunnen claimen. Dacia is een merk dat voor Bang for buck gaat. Gezien de prijs is het niet meer dan logisch dat er bepaalde 'beperkingen' zijn. Dat die beperkingen in realiteit wanneer men de wegregelgeving volgt praktisch geen effect hebben op het doel van het product, is dan ook een goede keuze van hen.
Er zijn veel voertuigen waarvoor dit van toepassing is en ook velen die uit zichzelf niet in de buurt komen van hun Vmax ondanks dat hun wagen wel in staat is om het te doen.

En ja, gegeven de PKs en actieradius is deze duidelijk bedoeld voor stadsverkeer.
Tussen 19.00 en 6.00 niet de snelweg op met dat ding ;)
Waarom niet, lekker achter een vrachtwagen hangen is nog zuinig ook :+
Met een sleepkabel wel ja :D
Laadkabel* ;-)
[...]

Euh... Dus je zou de maximum snelheid op de Nederlandse snelwegen niet eens halen, dan? Lijkt me nogal vervelend rijden.
Zijn er nog stukken in Nederland waar je 130 mag? Alles is toch naar 100 overdag en soms 120 in de avond/nacht?
Nee hoor, als je buiten de randstad komt is het na 19.00 uur 130 km/h
Waarzo? :+

Maar zonder gekheid, wist ik niet

[Reactie gewijzigd door Donstil op 24 juli 2024 01:54]

Zijn toch nog best wat stukken waar dat mag. Vaak genoeg 130 mogen rijden op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht (met de avondklok even niet). Desalniettemin zijn er toch behoorlijk wat die ook even wat rustiger aan rijden op die stukken.
Was dat niet omdat het milieu onvriendelijk is als je 130km/h rijdt? We hebben het nu over een EV dan mag het toch weer omhoog ;( ;(
Er schijnt ook een hoop fijnstof van de banden af te komen omdat EV's zwaarder zijn.
Naast het fijnstof argument dat soldaatje aanhaalde is er ook het veiligheidsaspect... we zitten in onze drukbevolkte ladjes bomvol af-en aanritten niet met lange autobahns :-)
Maar ook...
Je verbruik gaat belachelijk hard exponentieel omhoog vanaf een bepaalde snelheid (verschilt een beetje per wagen vanaf welk punt dat is, maar meestal vanaf 105/u of zo). En of je nu meer benzine verbruikt of elektriciteit, het is en blijft verspilling van energie.
En zeker in België, NL en Duitsland, waar de energiewinning zeker nog niet volledig groen (en ronduit duur) is, is het dus nog altijd aan te raden minder te verbruiken indien mogelijk hé.

In Noorwegen waar bijna alles uit waterkracht en wind en zo komt, be my guest :D
we zitten in onze drukbevolkte ladjes bomvol af-en aanritten niet met lange autobahns :-)
Dat is een beetje een drogreden en lang niet overal van toepassing.
De A2 als mooi voorbeeld; 100km/h is gewoon erg langzaam met een moderne auto over een afstand van 20km. Je ziet vaak genoeg mensen die dan afgeleid worden omdat het een beetje verveeld aanvoelt.
Huh? Zijn er stukken waar dat *niet* mag na 19.00 uur dan??
Ik zou het niet weten, elke snelweg die in mn buurt liggen mag je 130 na 19.00 uur..
Ja in "de rest van Nederland" schijnt dat gebruikelijker te zijn lees ik hierboven :P
Dat ze in de randstad nog niet zover zijn zegt gelukkig niks 😜
Ach hebben jullie ook wat joh!
Dit is absoluut een marktbreker, wat de "haters gonna hate" ook mogen zeggen. Wij zijn zelf al acht jaar ongelooflijk tevreden over dit merk. Wat de premium merken vaak aan manko's vertonen, hebben wij nog nooit ervaren.
Als deze Spring hetzelfde 'bang for your bucks' biedt, dan is Dacia niet de achternaloper meer, maar staan ze pal in de frontlinie.

Nu nog wachten op een elektrische Dacia met 6 plaatsen en ik ben verkocht!
Alleen halen de normale Dacia's nog wel een normaal rijbereik. 150km range, en belabberde snelheden voor lader maken dat je deze auto echt alleen voor minimaal gebruik gaat inzetten.
80% in 50 minuten met de DC lader is zeker nier beroerd. En als jouw use case is om in de nacht op te laden, is ook volledig laden in ruim 4 uur ook prima. Daarnaast is de range niet 150km maar afgerond naar beneden 200km. Dat heb ik de afgelopen maanden geen dag meer gehaald met mijn diesel ...
50 minuten bij een "snellader"? Dat is toch hartstikke teleurstellend?
Ja, echter als dat een eis is dan is deze auto niet geschikt voor die use case.
Anoniem: 1248692 @Houtenklaas18 maart 2021 22:33
Niet vergeten dat er nog 5 wachtende voor u zijn bij die snelladers.. Sorry maar zolang men echt niets beters vind wat bereik betreft en de verhouding rijden-laadtijd is een ev echt niet te massaal inzetbaar... Jammer van die massahysterie.. Enige echte oplossing is waterstof.. Die op en groene manier produceren en dan ben je al een heel eind ver.
Opslag is nog een dingetje, maar ik ben het met je eens, ook ik geloof meer in waterstof. Net zo snel tanken als met fossiele brandstof en niet allemaal massaal "tanken" in de nachtelijke uren. Maar ook de ontwikkeling van batterij opslag gaat ook stormachtig de goede kant op. De tijd zal het leren ...
Dus het verder uitbreiden van het laadnetwerk zie je niet gebeuren, maar een compleet nieuwe infrastructuur bouwen voor waterstof wel? Dan mogen we wel eerst een kerncentrale bouwen om genoeg energie op te wekken om al die groene waterstof te produceren. Snelladers gaan het niet zo druk krijgen als de gewone tankstations en de meeste mensen zullen ze vrijwel nooit gaan gebruiken.
Slaat toch nergens op, range is een pak meer dan 150 km, zat snel genoeg voor ergens te komen en deze wagen is echt niet bedoeld om 1000km aan een stuk te rijden, dat 1 uur opladen voor 80% is dus snel genoeg.

Niet alles moet een tesla S zijn hoor.
Er zit nogal wat ruimte tussen deze auto en een Model S.

Leuk voor de mensen die echt een pure stadsauto zoeken, maar zoals anderen eerder al zeiden: pak dan een (elektrische) fiets. 19 seconden tot de 100 is echt héél langzaam. Dan wordt invoegen echt een oefening van geduld en hopen dat je achter een vrachtwagen kunt aansluiten.
Die 19 seconden is mogelijks niet juist vind niet terug en er is ook sprake van 15s .
En deze wagen heeft dezelfde kracht als heel veel kleinere modellen die tot de 2000's verkocht werden.

Tegenwoordig zitten we aan dezelfde absurde "meer pk is beter" zoals ze in de VS hebben maar dit is toch wel te doen hoor zelfs op autosttrade.
Tja, "te doen" en dan 17.000 euro lappen. Dan zou ik eerder naar een tweedehands volwaardige EV gaan kijken. Het is mooi dat ze een EV in de markt zetten voor een scherpe prijs, maar dit is toch wel heel beperkt, zelfs als de prijs voor een nieuwe auto relatief laag ligt.

Kan me niet voorstellen dat je hier na een half jaar nog lekker in gaat zitten/nog tevreden mee bent.
Eens zien hier in belgie voor17 000 "lappen"

Volkswagen e-Golf van 2016 die nieuw minder range had laat staan na 5 jaar.
Smart Cabrio Electric EQ Prime minder range en veel kleiner
Renault R110 met huurcontract dus veel duurder
BMW i3 60ah : kleiner bereik nieuw laat staan na 4 jaar

ALs ik er een doorblader zie ik enkel wat nissan leafs 30kwh tegen een gelijkaardige prijs die in aanmerking zouden komen. Maar zelfs die zijn vergelijkbaar en niet opmerkelijk beter voor die prijs.

En hoe is die "beperkt" trouwens? Je moet toch echt niet kijken vanuit je eigen gebruik maar hoe de meeste mensen hun wagen gebruiken en dan is voor relatieve korte trips van 20km daar is deze perfect voor.
Waarom bouwt men de Dacia Spring als SUV? Zorgt enkel maar voor meer weerstand en dus een hoger verbruik. Iets wat je met deze specs liever vermijdt.
Meestal zit het met de luchtweerstand wel goed, het is geen renault kangoo uit de jaren 90 om maar iets te noemen, die had een cw waarde van een baksteen.
En veel mensen vinden een wat hogere auto fijn, ondanks dat je kleinere buitenafmetingen hebt, voelt het over het algemeen van binnen wat ruimtelijker aan.
omdat mensen een hoge auto willen, dan kun je wel je kop in het zand steken en als bedrijf een laag wagentje ontwikkelen, maar als niemand die dan wil kopen ben je gewoon dom bezig. :D
Vind een een hoge auto wel fijn rijden je hebt iets meer kijk op de weg en het fijne van de hoge instap.
vroeger zat je zowat met de kont op de bodem door de lage zit en halve ligging in de auto kon je net over het randje van je stuur heen kijken.
maar nu je het eenmaal gewend bent met hoger zit in je koets, en je stapt in een bak van 30 jaar oud heb je het gevoel dat je in een cart over de weg rijd zo laag zit je wel.

Maar het elektrisch rijden niet mijn ding vind het het helemaal niets al wel geprobeerd in een tesla wat een verschrikking laat staan een elektrische motor moet er niet aan denken dan vergaat mij het rijden op zich.

Rijd nog zo lang mogelijk door met een benzine motor, mocht dat niet meer kunnen dan neem ik de benen wagen wel als de gezondheid het toelaat of anders laat ik mij wel rijden.

[Reactie gewijzigd door J.E. Weinor op 24 juli 2024 01:54]

Meestal zit het met de luchtweerstand wel goed
Daar geloof ik dus weinig van. Het is algemeen bekend dat het gemiddelde verbruik van wagens (op benzine en diesel dan) niet meer afneemt, wel integendeel, omdat er tegenwoordig veel meer SUV's verkocht worden dan 20 jaar geleden. Dat zegt genoeg.
Zal voor een auto die hoofdzakelijk in bewoond gebied gaat rijden weinig uitmaken.
Hoog is gemakkelijk voor veel mensen, en ze zullen de accu's ergens kwijt moeten.
Accu's zijn heel zwaar dus deze wil je graag zo laag mogelijk bij de grond hebben voor een laag kantelpunt. Daardoor is er veelal geen ruimte voor veel batterijen + een lage zit. Daarnaast heerst er nu ook een cross-over trend.
İk kijk meer naar de lichte vracht versie, voor de gemiddelde koerier die enkel in de binnen stad levert voorbeeld pizza koerier kan dit best wel voldoende zijn. En al zeker met de 30Wat snellader aamgezien die dan op 50min voldoende bereik gaat bieden.
Dat de auto prijsverschillen heeft vanwege verschillende belastingen snap ik nog.
Maar
Deze 30kW-gelijkstroomlader kost 495 euro. In België kost deze 250 euro.
is gewoon oplichting.
Gaat er natuurlijk ook echt niet voor zorgen dat mensen even snel de grens over gaan om 250 euro te verdienen 8)7 . Kan iemand ook uitleggen waarom dit zo is?
Daar zat ik ook aan te denken. Maar misschien kan die alleen af-fabriek er wel of niet mee geleverd worden? Ik snap het ook niet helemaal.

Met de actieradius van deze auto ben in van en terug naar Groningen anders best lang onderweg om telkens te laden als het wel zou kunnen. De vraag is of dat 200 euro besparen waard is. Misschien combineren met een citytrip?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.