Productie Audi e-tron in Brussel ligt een week stil door chiptekorten

De productielijnen van Audi Brussels liggen deze week stil als een gevolg van chiptekorten. In de Belgische fabriek worden de elektrische Audi e-tron en e-tron Sportback gemaakt. Audi zegt dat de jaarproductie niet in het geding komt door de tijdelijke stop.

Van maandagochtend tot vrijdagavond zal er geen productie zijn in de fabriek van Audi Brussels. Dat bevestigt een woordvoerder tegenover diverse Belgische media. VTM Nieuws bracht als eerste naar buiten dat de productie een week stilligt.

De tijdelijke stop heeft te maken met de chiptekorten waar autofabrikanten mee te kampen hebben. Sinds eind vorig jaar hebben diverse fabrikanten aangegeven dat ze de productie misschien moeten terugschroeven als gevolg van de tekorten. Verschillende fabrikanten hebben al tijdelijk fabrieken stopgezet.

Het is niet bekend van welke chips er precies tekorten zijn. Auto's gebruiken tal van chips, die op verschillende procedés worden gemaakt. De chiptekorten hebben mede te maken met de grote vraag naar consumentenelektronica. Ook zouden autofabrikanten hun chipbestellingen vorig jaar naar beneden hebben bijgesteld omdat de vraag afnam. Onder andere in China is die vraag echter weer sneller gestegen dan verwacht, zegt een analist tegen de BBC.

Audi e-tron

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-02-2021 • 10:08

110 Linkedin

Submitter: olivierjacobs

Lees meer

Reacties (110)

Wijzig sortering
Hoeveel chips hebben ze nodig? waarom niet 1 mobo met klein processortje erin, en vanuit daar alles uitsturen. Hoef toch niet allemaal “high end” te zijn?

Ws denk ik te simpel..

[Reactie gewijzigd door polord1 op 15 februari 2021 10:13]

De electronica in een auto zit op een communicatie bus. Dus elk onderdeel heeft in ieder geval een chipje nodig om dat te regelen. Daarnaast kun je je voorstellen dat de logica voor je elektrische raam beter afgehandeld word nabij het raam. Anders word het een kabelbos in plaats van een kabelboom.

Edit: Ook krijg je dan een onwijs moeilijk timing probleem. Veel processen zijn gewoon tijdgevoelig dus centraal regelen is dan op een gegeven moment een probleem. Je heb best veel IO en delen daarvan zullen op sommige momenten onverwacht reageren.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 15 februari 2021 10:17]

Centraal regelen is geen probleem als je een field bus gebruikt en je met je elektrische signalen naar een I/O kaart gaat => field bus => centraal sturingssysteem. Echter dat neemt veel plaats die er niet is terwijl de voordelen als flexbiliteit niet nodig zijn, eenmaal een wagen ontwikkeld is, er komt niet als de wagen al gebouwd is nog een uitlaatsysteem bij, dat is dus typerend iets wat je in complexe industrie gaat terug vinden maar niet in autosturingen.

Het timing issue is niet zozeer een probleem, wel moet je centrale sturing dan draaien op de cyclustijd (hoeveel keer per seconde de logica uitgevoerd word) die het meest kritische proces vraagt, de sturing van veiligheidssystemen draaien op heel lage cyclustijden maar ook die om een motor te sturen, de sturing pakweg van de verlichting mag op veel hogere cyclus tijden draaien maar als je gaat combineren moet alles op die heel lage cyclustijd draaien. Dat kan gevolgen hebben voor de kostprijs.

Een ander issue is dat met name veiligheidssytemen heel wat red tape hebben om aanpassingen te kunnen doen, als je dan alles in 1 steekt, niet zo handig om iedere keer heel dat proces te moeten doorlopen als je iets banaal aanpast maar ook een nucleaire reactor heeft dat probleem, men lost dat op door maar niet beperkt tot, aparte centrale safety sturing die de sturing overneemt als die iets ziet wat hem niet aanstaat. (en zonder dat de operator dit kan negeren/overrulen zoals gebeurd bij Tsjernobyl)

De I/O doortrekken naar een centraal punt is idd vragen om heel veel miserie, sommige elektrische signalen zijn héél gevoelig, bijvoorbeeld die van een lambdasonde. Zolang je met analoge signalen zit (0,25V tot 1.5V waarbij 0.25V 0 gram lucht en 1.5V 250 gram lucht voorstelt) wil je die I/O zo kort mogelijk houden. En begin dan inderdaad maar met troubleshooten als je al die elektrische kabels in een grote warboel samen brengt.

Een oplossing daarvoor is zuiver digitale aansturing te gebruiken, dat je in plaats van 12V naar een motortje sturen je een 1 of 0 stuurt. Hoewel dat de toekomst is, dat is een pak duurder dan anologe signalen te gebruiken. (en dat wilt eigenlijk zeggen dat je een mini controller/sturing op je meting/motor hebt)

Veel van die sturingen zijn dus in werkelijkheid maar heel simpele dingen, vergelijkbaar met de sturing van je wasmachine waar de analoge I/O van bijvoorbeeld de deur ingaan. De communicatiebus dient dan gewoon om metingen uit te wisselen of commands, bijvoorbeeld, deur rechts, activeer logica open raam waarop die controller de 12V uitstuurt voor het motortje dat de ruit bediend.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 15 februari 2021 16:14]

Technisch gezien is er geen reden waarom dit niet mogelijk zou zijn. Je moet echter denken vanuit het design proces van een auto. Elke electronische component in een auto kan in een andere fabriek gemaakt worden en wordt dus ook door een ander ontwikkelteam gemaakt. Daarnaast worden veel onderdelen gebruikt in meerdere typen of zelfs meerdere automerken.

Daarnaast is het veel makkelijker om een onderdeel te maken met een goed gedefinieerde interface dan om een hele bak geintegreerde software te schrijven voor een enkele chip in een auto. Als de software/firmware over meerdere apparaten wordt verdeeld hoeft je alleen rekening te houden met een goed gedefinieerde interface dan is onderdelen integreren in het centrale systeem van de auto relatief makkelijk.

De meeste chips in autos worden trouwens op een veel groter procede gemaakt dan de chips van intel of AMD. Voor eenvoudige chips wil je niet op de bleeding edge of technology zitten maar ga je voor iets dat zich heeft bewezen, dat robuust is en waarvoor uitontwikkelde design software voor gebruikt kan worden. Dat reduceerd complexiteit en ontwikkeltijd voor deze chips.
Vermoeddelijk is het 1 bordje, maar wel high end.
 • Zelf rijdende wagen level 5
 • Geen spiegels meer maar camera's
 • Comfort snufjes (b.v. verkeersdrempel detectie met actieve demping)
 • Veiligheid snufjes (b.v. automatisch stoppen).
Op de infotainment na is dit toch een specifieke auto chip/bord, mogelijks van Bosh want die leveren aan alle merken.

VW wil Bosh hierover al aanklagen voor de Golf https://europe.autonews.c...conti-over-chip-shortages

[Reactie gewijzigd door poing op 15 februari 2021 10:35]

Het zit regelmatig apart. dit maakt het hele veiligheids proces namelijk een stuk makkelijker. Dit verschilt per auto bouwer.

Veel componenten die voor veiligheid bedoeld zijn, moeten ook getest en geverifieerd worden, bijv een abs sensor mag niet ineens zorgen dat je stopt met remmen, dus dat moet getest worden en het programma wat erop draait moet buiten de deur door een andere partij ook getest worden.

Je kunt de abs functie inbouwen in je hoofd controller, of een controller inkopen bij een fabrikant en als je dan bijv een andere abs nodig hebt, of je aandrijving is anders, koop je een andere chip. Scheelt ontzettend in het testen en certificeren van je hoofd controller. Veiligheids functies zitten vaak ook in een andere bus en processor, omdat ze niet zomaar aangepast worden. Je media software is niet zo kritisch, en kun je dan dus wel makkelijk updaten.

Veel chips zijn ook decentraal, omdat dit simpeler is in uitvoering, het verstellen van je buitenspiegel bijvoorbeeld, kun je doen met een busaansluiting + voeding. of je moet verschillende signalen sturen met motor controller die je dan ergens anders kwijt moet. (maar een voorbeeld, ik weet niet zo goed hoe dit verdeeld is in auto's.)

Ditzelfde is ook het geval met sensoren, sommige sensoren zijn passief met een versterker, zoals temperatuur, maar als je de kabel direct van de sensor laat gaan, kun je weer storing krijgen door de kabel. Als je het al omzet naar een digitaal signaal hoef je daar geen zorgen over te maken. Heb je een ander type sensor nodig? Het signaal blijft hetzelfde.
Tja, hangt ervan af wat er in het contract tussen VW en Bosch staat en of Bosch zelfstandig heeft besloten om orders voor VW af te zeggen
Zo dat als dat stuk gaat de hele auto niet meer werkt? Je zult toch echt je veiligheid systemen redundant willen uitvoeren. Ook wil je het zo inrichten dat het ene systeem niet het andere gaat beïnvloeden als er iets niet klopt.

En sowieso, hebben de meeste producten hun eigen aansturing geïntegreerd. Echt niet alles is inhouse gemaakt. Bosh bijvoorbeeld maakt veel spul.
+1Anoniem: 310408
@LOTG15 februari 2021 10:27
Zo dat als dat stuk gaat de hele auto niet meer werkt? Je zult toch echt je veiligheid systemen redundant willen uitvoeren.
Er is in geen enkele auto die ik ken een reduncie in dit soort systemen. Soms is er een fall back systeem (bijvoorbeeld door toeren te beperken) of een mechanische backup (bijvoorbeeld bij sturen) maar geen enkel computer systeem in auto's die ik ken is dubbel uitgevoerd.
Ik denk dat hij bedoelt dat als 1 chip alles afhandelt en deze gaat kapot dan alles niet meer werkt, ipv dat bijvoorbeeld alleen de ramen niet meer open gaan.
Dus niet redundant maar wel degelijk gescheiden chips voor van alles en nog wat.
Seperation of Concerns zou inderdaad een betere term zijn, hoewel Single Responsiblity Principle ook niet zou misstaan..

Daarnaast zijn kritische systemen (zoals de remmen) wel redundant uitgevoerd. Ook worden veel sensoren en hun processing units dubbel uitgevoerd. Verreweg de meeste actoren worden in regel enkelvoudig uitgevoerd..

Er zijn ook autofabrikanten welke hard werken om externe invloeden zoveel mogelijk te beperken zoals bijvoorbeeld Tesla. Traditionele autofabrikanten hebben extreem veel externe factoren. Niet alleen wat betreft chips, maar Audi heeft in het verleden ook al problemen gehad met de levering van accu modules. LG Chem is na Tesla de grootste leverancier van li-ion accu cellen, veelal 18650 varianten. Echter omdat vrijwel alle traditionele auto fabrikanten afhankelijk zijn van LG Chem voor hun accu modules, is LG Chem al sinds 2019 bezig om hun prijzen te verhogen. Dit terwijl de kosten voor Tesla juist continue omlaag gaan. De nieuwe 4680 is zelfs helemaal in-house ontworpen en gaat ook in de eigen SolarCity fabriek geproduceerd worden. Ook bevatten de 4680 cellen opnieuw minder cobalt dan de 2170 generatie..

Als Bosch ooit een groot productie probleem krijgt, dan ligt waarschijnlijk de halve auto wereld stil..
Sowieso je gaspedaal heeft het, zitten 2 lopers in (bij normale auto's).
We weten niet eens om wat voor chips het gaat. Kan zomaar om de IGBTs gaan in de vermogenomvormer. Of het BMS bijvoorbeeld. Chips kan zoveel betekenen.
We weten het wel, alleen 'domme' Hollanders weten het inderdaad niet (dus Tweakers hoofdkantoor).

Het wordt hier in Noord Brabant gewoon verteld op het nieuws bij Studio Brussel: Het gaat om airbag IC's en motor management.
Met chips worden doorgaans niet IGBT's bedoeld...

Maar je punt blijft wel staan, het kan van alles zijn en goede kans dat het gewoon een combi is van verschillende soorten chips.
Accu's die allemaal aangestuurd moeten worden.
Er zit een duidelijke scheiding in auto's tussen de veiligheids en entertainment systemen. Ik weet het niet exact maar het zou me niets verbazen dat er >10 zijn.

O.a. Nvidia levert Tegra chips voor de entertainment systeem voor de VAG groep dacht ik. Die zullen op een vrij recent procede gemaakt zijn. Verwacht dat de veiligheid systemen op wat meer "proven" techniek gemaakt is.
Typisch zijn dat niet 10 aparte systemen, dat zou onhandig zijn. Het zijn vaak twee bussen, die door een speciale chip verbonden zijn. Die chip zorgt ervoor dat het entertainment systeem read-only toegang heeft. Zo kun je het radiovolume aanpassen aan de snelheid..
Ik bedoelde eigenlijk dat er misschien wel 10 chips in zitten voor allerlei modules die het een geheel maken?
10 ? eerder 100
Voeg er maar een nulletje bij toe, >20 jaar geleden waren het er misschien 10 maar het zal je werkelijk verbazen hoe groot elektronica tegenwoordig een onderdeel is van de moderne auto.
Je denkt niet helemaal simpel.
Tesla heeft idd veel meer systemen in een paar cpu's zitten.
Andere merken hebben over de auto nog steeds heel veel systemen verdeel. abs, tractiecontrole zijn bij tesla te updaten via hoofdsysteem, bij andere merken zijn dat vaste onderdelen.

High end vergis je je weer in. Het moet vooral betrouwbaar zijn, dat is niet altijd high end maar wel betrouwbaar. Zie probleem met tesla en de 8gb kaarten die vervangen moesten worden.
Enig idee hoeveel kabel je nodig hebt als je alles naar een centrale processor stuurt? Het maakt het aansluiten ook een stuk ingewikkelder met de montage. Wat ze wel zouden kunnen doen is diverse hubs in de auto aanbrengen en die weer verbinden met een centrale processor. Maar dan nog win je er niet zo heel veel mee en diverse kleine chips zal vast goedkoper zijn dan 1 grotere en ook makkelijker te repareren of vervangen.

De vraag is eerder waarom ze de productie niet grotendeels af kunnen maken en daarna de processors erin zetten. Ja het kost wat meer moeite per auto, maar dan kun je de rest van je pijplijn in ieder geval door laten gaan. De karkassen maken en onderdelen spuiten kan gewoon doorgaan lijkt mij. En ik denk dat het ook niet zo'n probleem is om wat reserveonderdelen te maken

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 15 februari 2021 10:49]

Het gaat oa om 'simpele' chips die taken uitvoeren. Zoals bijvoorbeeld de AdBleu Injectie ed.
AdBlue injectie in een eTron?!
Ik geef een voorbeeld. Ik bedoel maar dat het ontbreken van één chip de productie stil legt.
Tuurlijk, om die grijze stroom te vergroenen :+
Ik betwijfel of het om de kleine 'simpele' chips gaat. Denk eerder dat het in de high-end chips zit die de bijvoorbeeld worden gebruikt voor autonoom rijden. Ik weet dat Tesla deze circuits zelfs dubbel uitvoert om fouten te voorkomen.

Dan heb je het aan de ene kant over slechts 2 chips per auto, aan de andere kant is de productie van deze klasse chips gewoon erg lastig. Kijk naar de tekorten van videokaarten, processors en gameconsoles. Ik vermoed dat die uit dezelfde fabrieken van TSMC moeten komen.
Wel, heel veel sensoren werken analoog, dwz dat ze druk, temperatuur, mechanische spanning, elektrische stroom/spanning, zichtbaar/infrarood licht enzoverder, uitlezen en omzetten in een digitaal signaal die doorgestuurd worden naar de MCU. Dit kan gewoonweg niet centraal gebeuren want dat gaat over een pak data. En dat zijn er een hele hoop, hoor. Iedere moderne wagen heeft tegenwoordig tot wel 100 sensoren ingebouwd.
Een praktisch voorbeeld: je licht-en regensensor heeft een microchip met soms wel tot 10 kanalen die aan de hand van evenveel fotodiodes de lichtinval bepalen en daarop kiezen of het al dan niet licht of donker is en hoeveel regen er op de voorruit valt. Dit licht wordt in de fotodiode omgezet in een stroom die de microchip uitleest en omzet in een digitale waarde, waarop de MCU bepaalt of de koplampen moeten branden en hoe snel de ruitenwissers moeten zwiepen. Deze stroom kan door het enorme lichtbereik varieren van tientallen picoamps tot honderden microamps. Als je deze zeer gevoelige stroom moet sturen doorheen je wagen, parallel met allerlei andere signalen die daarentegen heel luidruchtig zijn, dan krijg je storende EMC koppeling die je hele gevoeligheid om zeep haalt. Om dan nog niet te spreken van ESD pulsen (electrostatische ontladingen die schering en inslag zijn in wagens owv de soms hoge spanning- en stroompieken afkomstig van de batterij en de starter/alternator). Voor je het weet begint je koplampen en je ruitenwissers als een gek te knipperen...
Deze microchips lijken eenvoudig, maar zitten tegenwoordig volgepropt met signaalverwerking, diagnostiek en veiligheidsmonitoren waardoor de complexiteit van elk vergelijkbaar wordt met een kleine processor. Uiteindelijk wordt de volledige complexiteit van de signalen die sensoren opvangen lokaal verwerkt, opgekuist en reduceerd tot een simpel digitaal resultaat.
Stel je voor dat alle verwerking door 1 of enkele centrale processoren moet gebeuren. Niet alleen wordt de bedrading een nachtmerrie, ook de interface van honderden analoge signalen die digitaal omgezet moet worden en verwerkt worden is gewoon technisch onmogelijk om te ontwerpen binnen een aanvaardbare termijn. En het vereist een op maat gemaakte processor voor ieder model (Want elke sensormodule heeft een andere interface) wat dus commercieel onmogelijk duur wordt.

[Reactie gewijzigd door potenstoemp op 15 februari 2021 23:05]

Ja, wij Tweakers klagen over het niet beschikbaar zijn van nieuwe videokaarten en CPU's, maar het tekort aan nieuwe chips speelt op meer plekken, zoals in de auto-industrie. Het heeft o.a. te maken met de pandemie waardoor er een grotere vraag is naar laptops, PC's, game consoles etc.

Zie bijvoorbeeld Carmakers have been hit hard by a global chip shortage — here’s why. Er zijn zelfs nog extremere verhalen dan dit van Audi:
Ford said in January that it was shutting a factory in Germany for a month, while Volkswagen said in December it will make 100,000 fewer cars this quarter as a result of the shortage.

[Reactie gewijzigd door jj71 op 15 februari 2021 10:18]

Dit is gewoon paniekvoetbal geweest door mismanagement.
“The events leading to the current auto chip shortage began during the second quarter of 2020, when automakers understandably reduced production and chip purchases as the virus spread across the globe
Ze hebben gewoon orders geannuleerd en verwachten nu ineens een plekje nadat andere bedrijven daar ingesprongen zijn.
Het is exact zoals je zegt, we hebben alles helemaal verkeerd ingeschat en plukken daar nu de rotte vruchten van.

Chipmakers werken met forecasts en capaciteit wordt daarop verkocht. Als je zaken annuleert en dat ook voor de toekomst hebt gedaan dan moet je niet janken als je nu achter in de rij moet aansluiten.
Ondernemen is risico nemen. In dit geval heeft de auto-industrie geen risico genomen door orders te annuleren zonder goed de gevolgen te overzien. Of dat konden ze wel en hebben ze DAT risico genomen. Hoe je het ook went of keert: Eigen schuld, dikke bult!

Dat klinkt heel kinderachtig, maar we hebben het hier over bedrijven die €250+ miljard per jaar omzetten die een 'paar euro' probeerden te besparen door de chip orders te annuleren. Het is niet alsof ze niet gebruikt konden worden als ze afgelopen jaar minder auto's konden produceren (door vraag). Dat betekende hoogstens dat ze het jaar erop gebruikt konden worden.
De meeste "chips" moeten op bepaalde temperaturen bewaard worden voor x maanden wil je ze daarna nog makkelijk kunnen stoppen in de oven. Je kan ze niet oneindig op de plank laten liggen he.
De gepackagede chips moeten vooral in een hele droge omgeving bewaard worden omdat er anders vocht in de behuizing gaat zitten. En bij het solderen op een printed circuit board in een soldeerbad levert dat een ontploffing op. Langdurig droog bewaren wordt ook nog beperkt door oxidatie van de contacten.

[Reactie gewijzigd door scholtnp op 15 februari 2021 11:48]

Iedergeval ze hebben gewoon een houdbaarheidsdatum.
Net als die in de supermarkt dus...
Chips die je langer wil bewaren moeten gewoon verpakt worden in een luchtdichte verpakking in stikstofatmosfeer --> droog en geen oxidatie.
We hebben het hier over een bedrijf dat in 2020 zijn winstgevendheid zal halveren. Aangezien de winst van grote invloed is op de koers en de prijs waartegen je kunt lenen op de kapitaalmarkt, snap ik heel goed dat je maatregelen neemt om het winstafname te beperken. Natuurlijk loop je het risico dat je niet volledig precies de crisis hebt ingeschat, maar wie heeft dat wel gedaan.....
Grapjas, je zegt het zelf, de omzet is 250 miljard per jaar. Door de forecast te verlagen hebben ze niet een paar euro geprobeerd te besparen, maar een paar miljard. Als ze 250 miljard forecasten naar hun leveranciers en maar 200 miljard omzet draaien zijn ze gewoon liable voor die 50 miljard aan componenten in de hele supply chain (waarvan sommige componenten gerust een lead-time hebben van meer dan een jaar).
Erm... Je gaat mij niet vertellen dat ze €50 miljard aan chips bestellen. Je gaat niet al je componenten op die manier bestellen. Je besteld waarvan je weet dat wanneer je je plekje opgeeft je gewoon geen componenten kan krijgen, dus chips. Dat is gewoon niet het geval met het gros van de andere componenten.

Laten we het vertalen naar een 'normaal' kantoor bedrijf. In deze tijden ga je niet alvast extra kantoorruimte, extra bureau's, stoelen, etc. inslaan. Maar wellicht dat je wel een aantal extra laptops op de plank heb liggen...
Ja, achteraf is alles duidelijk en ook heel makkelijk om dat precies aan te geven waar het niet goed ging. Waar waren al die mensen die het zo goed weten toen de beslissingen genomen moesten worden vraag ik mij altijd af...
Dat er een pandemie zou uitbreken stond vast. Of je daar als bedrijf volledig op kon voorbereiden wat minder, maar veel bedrijven hadden niets van voorbereiding.

Dit is in elk geval geen "Black Swan" in de economische zin.
Weet niet of het zo simpel is. Als je kijkt naar automotive chips van NXP, zie je dat van bijna alle chips de lead-times enorm zijn opgelopen, soms tot over een jaar, ook voor inkoop bij bedrijven als Digikey en Farnell. Het is dus niet zo dat die fabrikanten hun orders opgezegd hebben, en de chips ergens anders heen zijn gegaan. Er is daadwerkelijk een tekort, anders waren lead-times niet zo hoog opgelopen.

[Reactie gewijzigd door CykoByte op 15 februari 2021 14:15]

Kan ik beamen. Als je bv microntrollers wilt hebben zie je dat deze of niet te krijgen zijn of de prijzen zijn flink hoger en de voorraad klein. Van wat ik zie vooral ARM processors.
Ook de prijzen van producten gemaakt met die dingen stijgen flink, zelfs als de processors doe er in ziten een oudere productiedatum hebben.
Je kan het ook omdraaien: stel dat ze de orders niet hadden aangepast en nu met een groot overschot zouden zitten, was dat voor deze bedrijven dan beter geweest denk je? Dat zou bedrijven net meer gekost hebben in de long run. Stock houden is duur.

Je hebt een markt in een positie die ongekend is, dan moet je beslissingen nemen. Sommige maak je juist, andere foutief.
mismanagement is een groot woord (de beste stuurlui (in dit geval planner) staan aan wal?) Integendeel, gewoon je stock verder opbouwen in het midden van een pandemie is "mismanagement". Stock kost geld en veroudert.
Half waar, OEM's hebben allemaal contracten met flexibiliteit waar ze hun forecast flink kunnen verlagen en verhogen. Dit gebeurde massaal, waar normaal enkel verlagingen zo massaal zijn (doordat dit gebeurd in een crisis en het buiten algehele markt trends voor de rest vooral verschil is tussen auto X van brand 1 die het slechter doet en auto Y van brand 2 ipv een algehele verhoging) volgde hier een industrie brede verhoging boven op de oorspronkelijke (niet verlaagde) raming.

Die flexibiliteit die alle OEMs wilde gebruiken + de re-allocation van productie die al plaats gevonden had (van auto's naar bijv. consumer products) zorgt nu voor dit gat. Juridisch gezien gaat het interessant worden of dit gezien kan worden als een uitloper van corona als 'force majeure' wat ik betwijfel. Als dat inderdaad niet het geval blijkt te zijn zullen chip fabrikanten flink de zakken moeten legen gezien dit soort contracten normaal gesproken flinke liabilitiy clauses hebben waarbij er een enorme schadevergoeding betaald moet worden als de fabriek gestopt moet worden.

[Reactie gewijzigd door GoldenSample op 15 februari 2021 13:14]

Afgezien van de chiptekorten is de vraag naar nieuwe auto's ook nog nooit zo laag geweest, dus ik zie niet in waarom dit nu zo'n groot probleem is. Wat hebben autofabrikanten aan auto's die massaal opgeslagen moeten worden omdat ze niet verkocht worden.
Men heeft de productie zelf ook al omlaag gegooid zoals @Haruhi ook aangeeft en als de leveranciers hun tijd en energie dan in andere zaken steken en de productie niet direct kunnen omschakelen dan is dat de schuld van de autofabrikanten zelf. Nog afgezien van de tekorten die zijn ontstaan door de pandemie.
Er zijn ook problemen voor bedrijven die automotive producten maken voor bestaande voertuigen.

Vervangende modules of aanpasproducten die van dezelfde chips gebruik maken, kunnen nu ook niet geproduceerd worden. Dat terwijl de vraag naar zulke modules niet altijd samenhangt met de vraag naar nieuwe voertuigen.
Gaan de prijzen van die auto's dan ook met 100% stijgen zoals bij onze hardware ?
Denk dat dit wel ferm de verkeerde kant uitgaat voor onze economie met alle gevolgen van dien.
Auto industrie die ten gronde gaat door een chipke echt te absurd voor woorden.
Ik ga nog dik gelijk krijgen dat de moderne technologie de ondergang betekent van ongelooflijk veel jobverlies.
De kostprijs van een auto wordt niet gedicteerd door de prijs van chipjes.
Dat niet maar kijk naar smart tv's. Allemaal trage MediaTek SoCs terwijl je voor 15 euro meer waarschijnlijk al een heel wat performantere chip erin hebt zitten. Waarom besparen ze hier dan toch nog op?

Als de autofabrikanten dusdanig veel verlies gaan draaien door deze "stomme" chips, zullen ze hun verliezen van nu misschien proberen goed te maken door geleidelijk aan de komende jaren de prijs wat op te drijven. Een beetje dezelfde reden als dat intern geheugen ook relatief duur blijft, ondanks de schaarste van een paar jaar geleden.
Dank voor de link. Erg verhelderend
Opvallend want Europa verkoop is aan te krimpen...
Tsja, had je maar geen orders moeten cancelen in 2020Q2, maar nu krijgen we een nieuwe situatie.
De auto industrie heeft een aardige lobby (met overheid connecties) en dat gaat ten koste van de tech industrie, die het nog moeilijker krijgt

Playstation? Videokaart? Gaat nog meer geld kosten en nog langer erop wachten.
Op zich niks mis mee toch? Lijkt me logisch dat de productie van transportmiddelen voorrang krijgt op luxeproducten die puur voor entertainment zijn. Fijn is het niet, maar entertainment is wel de branche die het meeste kan hebben zonder daadwerkelijke impact op de wereld
Op zich niks mis mee toch? Lijkt me logisch dat de productie van transportmiddelen voorrang krijgt op luxeproducten die puur voor entertainment zijn. Fijn is het niet, maar entertainment is wel de branche die het meeste kan hebben zonder daadwerkelijke impact op de wereld
Transportmiddelen - 105.000€ en een beetje erbovenop
Nee, ik zie hier geen reden tot voorrang, behalve de exclusiviteitseisen van de rijkeren der aarde
Deze auto is net zoveel, zo niet méér luxe dan de rest die je noemt.
Maar het gaat niet alleen om deze auto, het gaat om een heleboel industrie die nu een flinke impact heeft gehad. Zo ook fabrikanten van vrachtwagens of tractoren, en die zijn toch zeker wel nodig
GPU's worden ook niet alleen maar voor entertainment gebruikt.

https://www.cnbc.com/2020...argest-supercomputer.html

“Tackling the world’s most pressing challenges in health care requires massively powerful computing resources to harness the capabilities of AI,” Huang will say in his keynote. “The Cambridge-1 supercomputer will serve as a hub of innovation for the U.K., and further the groundbreaking work being done by the nation’s researchers in critical healthcare and drug discovery.”

Dan kunnen ze ook wel even een jaartje door rijden in oudere vrachtwagens.

En anders schuiven ze toch wat chips door die oorspronkelijk voor consumenten autos bedoeld waren naar vrachtwagens?

Met andere woorden, laat het maar mooi op basis van wachtrij.
Transportmiddelen - 105.000€ en een beetje erbovenop
De e-tron begint op €67.000, misschien verwar je hem met de sportwagen e-tron GT?
Denk dat hij in de war is met de e-tron GT (sedan), die laatst op Tweakers werd aangekondigd. Daar dacht ik ook al even aan bij dit bericht. Die heeft een vanaf-prijs van 105K. De e-tron sportsback is inderdaad wat goedkoper, maar nog steeds een dure auto.
Autos zijn dat ook, luxe producten. Iedereen kan rustig een jaar wachten op de nieuwste auto's, die de gewone man toch niet kan betalen.
Voor de 'gewone man' elders in de wereld is jouw GPU net zo luxe als deze Audi voor jou is. Daar 'kun je toch wel een jaar op wachten'?
Ja, dat kan ook gewoon. En moet ook noodgedwongen, een jaartje op een GPU en nieuwe auto wachten.
Persoonlijk koop ik nooit een nieuwe auto, of een GPU het eerste half jaar na launch (GPU omdat er telkens gedoe mee is...)
Ik vind deze auto ook wel onder de luxe klasse vallen
Audi is net zo goed een puur luxemiddel. Als je op zoek bent naar een transportmiddel zijn er prijs/kwaliteit veel betere keuzes.
Degene die er het meeste voor betaalt zou voorrang moeten krijgen. Mensen waarderen dingen nou eenmaal op een subjectieve manier, dus als iedereen entertainment meer waardeert dan transport, zou dat voorrang moeten krijgen.
Maar tegenwoorden zijn die auto's entertainmentsystemen op wielen.
Alsof industrie op zo'n manier te scheiden is...

transportmiddel = auto en wordt gebruikt om mee naar werk te rijden of is ambulance (komt duidelijk minder vaak voor natuurlijk).
Als de entertainment branche zou ineen storten dan hebben natuurlijk ook veel andere bedrijven minder te doen. Want de mensen die daarin werken reizen ook gewoon (dus met transportmiddelen). Ook bestellen die onderdelen, voedsel, enz. - dat wordt vervoerd met transportmiddelen.
Een luxe product is een product waar je (als in 1 entiteit) zonder kan - maar als jij dat product niet meer afneemt dan raakt dit allerlei branches.
Als videokaarten niet meer worden gekocht zullen hier geen mensen per direct honger van gaan lijden. Maar als een industrie in elkaar zakt dat kost dit banen van mensen die direct werken in die industrie maar ook de industrie er omheen - al duurt het alleen wat langer.
Je moet het zo zien: doordat de auto-industrie een plekje vrij maakte in de fabs, was er eind 2020 meer ruimte voor andere chips. Die zijn dus naar voren gehaald - het was niet zo dat er fabrieken leeg stonden bij gebrek aan orders. Vanwege Corona was er vanuit andere sectoren genoeg vraag.

Even los daarvan; automotive gebruikt zelden de nieuwste node. Ik denk niet dat je een 7nm chip gaat vinden in de eTron, dat zal wel 14 nm of hoger zijn.
Waar haal jij vandaan dat ze orders hebben gecancelled in 2020Q2? En Audio is verre van de enige die kampt met problemen. Er zit heel wat anders achter, sowieso zal de overheid weinig kunnen doen aan hoe een chipbakker zijn productie indeelt.
De gedaalde verkoop van auto's heeft hier zeker niets mee te maken?...
Ze zouden geen chiptekorten hebben als er een minder auto's dan verwacht werden verkocht. Het probleem is grotendeels dat er meer dan verwacht worden verkocht, en ze daarvoor niet genoeg chips hebben ingekocht.
Deze tekorten zijn er adhv verkeerde provisies in 2020, deze chips zitten ook op een andere / ouder procede tov de GPU / console markt. Men had een dalende trend voorspelt, men had niet voorspelt dat het westen zen centjes niet kon uitgeven.

De tekorten op GPU / console zijn te wijten aan verschillende factoren, combo launches van GPU / CPU en 2 vd populairste console in een 90 dagen window, De bottleneck van te weinig chip fabrikanten en Corona Home Office, Home entertaiment toestanden.

PS : De bottleneck van te weinig chip fabrikanten : ook deze fabrikanten stellen contracten en provisies op, dus de top bij TSMC wist wel goed dat men productie problemen zou hebben in Q4 2020 en Q1 2021.

[Reactie gewijzigd door Thijzer op 15 februari 2021 10:23]

We hebben een aantal industriemotoren besteld bij een grote Zweed. Die kunnen ook niet leveren. Simpelweg omdat de chips voor de EAT niet beschikbaar zijn.
Dit is het zoveelste stukje van de supply chain waar we door de pandemie er achter komen waar de zwakke punten liggen. Het is nu van een niveau dat er ook op politiek niveau ingegrepen wordt. Daar uit kun je aflezen dat dit toch wel even van een andere orde is dan tijdelijk wat duurdere harde schijven door een overstroming in Thailand bijvoorbeeld.

Bloomberg: EU Weighs Deal With TSMC, Samsung for Semiconductor Foundry
Bloomberg: Biden Team Pledges Aggressive Steps to Address Chip Shortage

Als dit betekent dat we nu een sub 10nm foundry in Europa krijgen dan is wat wat mij betreft winst.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 15 februari 2021 11:33]

Dit soort effecten gaan we nu pas echt merken. Iedereen die 2020 'lekker heeft doorgewerkt' komt er in '21 nog wel achter. Vooral in de maakindustrie. De wereldwijde logistiek is één grote bende.
Mijn inbox staat vol met mailtjes over prijsverhogingen van grondstoffen en halffabricaten, of excuses voor een langere of compleet onbekende levertijd.
Ja, daar gaan we nog best lang effecten van zien. Wat mij fascineert op dit moment is het tekort aan lege zeecontainers. Althans, het tekort in Azië. Een flink deel van de lege zeecontainers waren op gegeven moment in Europa en Noord Amerika en met het wegzakken van het transport zijn die containers nooit in Azië teruggekomen. Dat schijnt nu een merkbaar effect te hebben op transportkosten omdat containers om producten of halffabricaten naar Europa te verschepen even schaars zijn/waren.

Hier in het Verenigd Koninkrijk is het op dit moment onduidelijk welke tekorten veroorzaakt worden door de Brexit en welke door Covid maar dat gaat op een gegeven moment wel duidelijk worden. Vooral als bepaalde zaken in bijvoorbeeld Nederland weer aantrekken terwijl ze hier een probleem blijven.
Hola. Eindelijk een thuismarkt voor ASML dan. Dat is goed nieuws. Ik denk ook voor de verdere research en development.

Zet die fabs maar neer ergens in Vlaams-Brabant nabij Leuven. Dan moeten jullie Nederlanders niet te ver rijden met de auto om een bezoekje te brengen.
Mis wat meer info in het artikel, welke chips? welke zijn het hoofd probleem en welke zijn minder noodzakelijk etc..
Het is niet bekend van welke chips er precies tekorten zijn.
Dat die info mist ligt denk ik niet aan het artikel.
In het bericht staat letterlijk "Het is niet bekend van welke chips er precies tekorten zijn.". Aangezien er meerdere bronnen zijn aangehaald kunnen we er van uitgaan dat Audi hier geen informatie over gedeeld heeft.
Ik denk niet dat je onderscheid kunt/hoeft te maken tussen de verschillende chips. Één chip die mist en de auto is niet af en dus nog niet de verschepen/verkopen.

Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ze die er later even bij een dealer voor je in kunnen zetten, maargoed da's een aanname van mijn kant.
Nee, maar het is waarschijnlijk wel een essentiële chip. Als het een chip voor een optie was geweest, dan was alleen die optie van de optielijst gehaald, en waren de bestaande bestellingen zonder die optie naar voren gehaald.
Zo werkt het in de bijna volledig geautomatiseerde productielijn van een auto fabrikant dus niet. Niet af = niet af.
Zo hebben er in 2019 (?) honderden Passat's een enorme leverachterstand opgelopen omdat de Tsjechische fabriek waar de dashboardkastjessloten gemaakt werden afbrandde.
Het dashboard is niet optioneel. Maar als je kalsflederen stoelen als optie hebt, dan is denkbaar dat die optie tijdelijk niet leverbaar is. Dat hieft de rest van de farbiek niet te blokkeren, juist omdat die flexibel genoeg is. Elke auto wordt vanaf het begin van productie met z'n eigen opties ingepland. Mist één zo'n optie, dan bouw je de volgende auto uit de planning die de optie niet heeft.
Wat je zegt klinkt aan de ene kant aannemelijk, maar dan zouden ze dus niet de hele productie stilleggen, dat lijkt me toch echt een noodoplossing.

Ik ben geen expert op auto gebied, maar worden tegenwoordig niet (bijna) alle opties "onder de motorkap/achter het dashboard" standaard ingebouwd maar niet geactiveerd/ingeplugd tenzij je betaald?
Nee, zo is vaak dezelfde motor leverbaar met en zonder trekhaak af fabriek. Als die trekhaak bij aflevering er niet op zit mis je ook zaken als een grotere radiateur, om maar iets te noemen.
Staat niet in de bron vermeld dus waarschijnlijk heeft Volkswagen dat niet gezegd.

Daarnaast zijn er voor het eindproduct geen chips die minder noodzakelijk zijn, zeker niet als je de fabriek stil moet leggen.
Alles bijna. De hele semi conductor industrie.
Heel flauw maar ik denk geen paprika.
Ontopic: Ook hier zie je de tekorten als gevolg van de coronacrisis.
De vraag naar chips wordt toch alleen maar groter, waarom spelen ze daar niet op in of komen er geen concurrenten bij? Waren komen er wel steeds nieuwe autofabrikanten, maar lees ik hier niks over bij chips. Is het te complex of een 'low margin' business?
Wie zijn "ze" die niets doen?
TSMC investeert in elk geval enorm veel geld.
Ondernemers, investeerders en (tech)bedrijven die deze chips nodig hebben. Als ik appelmoes maak, zou ik ook altijd vooruit kijken of ik voldoende appels heb, en niet enkele weken of maanden maar ook jaren. Ook zonder corona had je kunnen weten dat de vraag naar chips/tech alleen maar toeneemt.

[Reactie gewijzigd door maxkranendijk op 16 februari 2021 08:39]

In dit geval kost het aanleggen van een appelplantage miljarden, en produceert hij dan veel meer appels dan je zelf nodig hebt. Bovendien hebben verschillende appelsoorten verschillende plantages nodig.

Langdurige contracten zullen ze wel hebben, neem ik aan. Veel meer dan dat lijkt me niet realistisch.
welke zijn het hoofd probleem en welke zijn minder noodzakelijk etc..
Volgens mij zijn de Lays chips het grootste probleem.
Dan moeten ze ook niet die chips gebruiken die ook voor de vaccins gebruikt worden. Geen wonder dat er een groot tekort is.
Een MediaTek erin gooien?
Sure. En dan de boel moeten om-programmeren, testen, valideren, productielijn aanpassen. Beetje simpel gedacht he.
Ik ben benieuwd of mensen hier ook de schuld gaan geven aan "Bitcoin miners"

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee