Gerucht: volgende iPhone kan video met softwarematig geblurde achtergrond maken

De volgende generatie iPhones, vermoedelijk iPhone 12s of iPhone 13, kan video's maken met softwarematig geblurde achtergrond, zo vermeldt een nieuw gerucht. Ook zouden de telefoons een always-on-functie krijgen dankzij het nieuwe 120Hz-oledscherm.

Gebruikers kunnen video's in de portretmodus voor video opnemen en in nabewerking de achtergrondblur aanpassen, meldt EverythingApplePro op basis van informatie van Max Weinbach. De functie komt alleen op nieuwe iPhones beschikbaar door de vereiste processorkracht voor de functie.

Een dergelijke functie zit al langer op Android-telefoons. De eerste daarvan is de Huawei Mate 20 Pro uit 2018, maar intussen hebben ook andere fabrikanten een dergelijke modus geïmplementeerd onder diverse namen.

Behalve portretmodus voor video's krijgt de volgende iPhone ook een astro-modus zoals ook op bijvoorbeeld Google Pixel-telefoons zit, vermeldt EverythingApplePro. De modus wordt automatisch geactiveerd als gebruikers de camera op de sterren richten en stilhouden, waarbij een langere sluitertijd mogelijk is dan bij de reguliere nachtmodus.

Het LTPO-scherm van de volgende iPhone brengt volgens de video twee vernieuwingen; naast een verversingssnelheid van 120Hz zit er ook een always-on-functie in. Die laat altijd de tijd en accustatus zien, terwijl notificaties bij binnenkomst even oplichten. Always-on is een functie die op andere telefoons al jaren te vinden is, maar iOS ondersteunde dat tot nu toe niet.

Er gaan al maanden veel geruchten over de volgende iPhone, die mogelijk 12s zou heten. Het ontwerp zou ongeveer hetzelfde zijn als dat van de huidige iPhone 12-telefoons. Wel zouden de toestellen iets dikker zijn. Apple kondigt zijn iPhones doorgaans in het najaar aan.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

15-02-2021 • 08:55

94

Reacties (94)

94
88
48
4
0
27
Wijzig sortering
Ter verduidelijking: Het gaat hier over de "Portret"-functie waarbij de achtergrond met machine learning blurred wordt. Niet verticaal filmen. (ik was in eerste instantie ook heel verward 8)7)

Zie: De portretmodus gebruiken op de iPhone
Eerste wat ik dacht: Ah, dan maken mensen horizontale video's ook al houden ze de telefoon rechtop, lijkt me handig (ik heb zoveel leuke filmpjes van de kinderen van de (schoon)ouders die echt irri zijn om terug te kijken op een groot scherm). We zitten we af en toe een avondje oude filmpjes te kijken, die dan veel te vaak een strookje op een groot breedbeeld scherm zijn...

Het blijft toch lastig, gisteren bij heel Holland bakt: Andre van Duin laat een verticale video op een iPad zien, van een familie die er net niet in de breedte op past, terwijl hij de iPad dan weer wel in de breedte houdt :'(
In het verlengde van je opmerking, ik vraag me af waarom telefoonfabrikanten niet gewoon vierkante in plaats van rechthoekige sensoren gebruiken. Zo kan je links- of rechtsom altijd nog voor de modus kiezen.

Volgens mij maakt het voor de lens ook weinig uit, die wordt niet groter of kleiner. Enig nadeel lijkt een grotere sensor en meer beeldmateriaal om te verwerken. Maar het biedt voor zowel landscape als portrait wel de kans om het beeld een beetje te verplaatsen achteraf + mogelijkheid om verticale of horizontale bewegingen te compenseren.
De standaard voor beeldmateriaal is dat je in de breedte meer ruimte hebt dan in de hoogte. De meeste actie van beeldmateriaal vindt plaats in de breedte. Dat komt overeen met het blikveld van je ogen. Dat is breed en niet hoog. Tijdens het filmen moet je kunnen zien wat je precies op je beeld krijgt als je het weer gaat afspelen. Als je vierkant gaat filmen en achteraf het beeld gaat croppen, weet je zeker dat regelmatig een hoofd of een ander essentieel stukje beeld er van af valt.
Ik snap dat sommigen graag in het vierkant willen filmen maar het is absoluut niet praktisch. Overigens zijn de sensoren zo goed als vierkant. Technisch zou het dus gewoon kunnen, maar men doet het niet vanwege bovengenoemde reden.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 22 juli 2024 16:59]

Je moet natuurlijk niet een vierkante video opnemen en nadien croppen. Met een vierkante sensor zou je gewoon tijdens het opnemen de crop al kunnen doen en je telefoon geeft de preview met de crop, is geen verschil voor de eindgebruiker, maar je behoudt wel de flexibiliteit dat je in elke oriëntatie van de telefoon portret of landschaps-formaat kan filmen.

Sensoren zijn niet (zo goed als) vierkant, die zijn gewoon 4:3 in telefoons of 2:3 in de meeste interchangeable lens cameras.
4:3 noem ik zo goed als vierkant. Er is dus geen enkel technisch bezwaar om een vierkante sensor te implementeren. Wel een functioneel bezwaar
Als je je telefoon verticaal in je hand houdt om horizontaal beeldmateriaal te schieten zie je dus een relatief klein beeld op je telefoon. Als ik een horizontaal beeld wil houd ik mijn iPhone horizontaal, zodat ik het scherm van de iPhone maximaal kan benutten. Dat werkt gewoon niet lekker als je breedbeeld in de hoogte weergeeft.

Edit: ongeldig argument verwijderd

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 22 juli 2024 16:59]

Ik doelde inderdaad op deze vorm van implementatie. Met vanzelfsprekend de optie om hoe je je telefoon ook vasthoudt te kunnen kiezen voor landscape of portrait.

Daarnaast zou je ook kunnen werken aan een soort van RAW+ versie van het beeldmateriaal, waar op de achtergrond dus wel de extra pixels worden opgeslagen voor gebruik in bewerking. Ik snap overigens wel dat je in dat geval hele codecs opnieuw moet gaan schrijven om de oorspronkelijke crop te kunnen duiden en interpreteren. Ws is het dan effectiever om één filmpje/foto in de oorspronkelijke crop en een ander filmpje/foto met al het beeldmateriaal weg te schrijven.
Ja en nee. Wat je zegt klopt als een bus, maar het scherm zelf kan prima meer informatie tonen dan enkel de film. Dit ivm multitasking. Denk aan dual monitor setup, foldable, LG Wing, 3:2, enz.
Niet alleen telefoonfabrikanten maar ook camerafabrikanten zouden dit moeten doen. Het rechthoekige formaat is er alleen maar omdat de meeste camera's kleinbeeld waren waardoor dat de default was. Ik heb zelf jaren met een 2-oog-reflex gefotografeerd met 6x6cm negatieven. Achteraf kan je bepalen of het landscape of portrait werd. Of beide. Heb series gemaakt van dezelfde foto die ik in landscape, portrait en vierkant heb afgedrukt.

Voor de lens is het al helemaal geen probleem om dit te doen. Als je rechthoek kan doen kan vierkant ook zonder aanpassingen aan de lens.
Achteraf kan je bepalen of het landscape of portrait werd. Of beide.
Ik kan me vinden in je betoog, maar wil toch even een opmerking maken. Iedere vierkante millimeter sensor kost geld. Als je achteraf gaat bijsnijden heb je dus een significant deel van het oppervlak niet gebruikt; zelfs als je van 4:4 naar 3:4 bijsnijdt gooi je 25% van het sensoroppervlak weg, met als gevolg een lagere resolutie en een lagere lichtopbrengst dan waar je voor betaald hebt. Ik kan je argumentatie nog verder doortrekken; doordat ik me tijdens het fotograferen op het onderwerp en de focus concentreer moet ik vrijwel al mijn foto's een paar graden roteren (en bijsnijden). Sensoren zouden dus eigenlijk rond moeten zijn*. Nu heb jij op 36cm2 gefotografeerd dus een gebrek aan sensor-oppervlak heb je waarschijnlijk nooit gehad.

*Ronde sensoren leveren natuurlijk hele grote verliezen op bij productie, dus jouw vierkante voorstel is een mooi alternatief.
Het meeste wordt er in breedbeeld gefilmd, terwijl de sensor 4:3 bedraagt. Dan gebruik je ook een deel van de sensor niet. Dat je de sensor niet volledig gebruikt lijkt me dan geen argument.
Het meeste wordt er in breedbeeld gefilmd, terwijl de sensor 4:3 bedraagt.
Je hebt gelijk als het om filmen gaat, ik dacht aan foto's.
In het verlengde van je opmerking, ik vraag me af waarom telefoonfabrikanten niet gewoon vierkante in plaats van rechthoekige sensoren gebruiken. Zo kan je links- of rechtsom altijd nog voor de modus kiezen.
offtopic:
Ik snijd tegenwoordig alle foto's die ik via sociale media doorstuur bij zodat ze vierkant zijn. Ik heb geen invloed op hoe mensen hun telefoon houden en daarbij hebben sommige chat-clients ook nog de onhebbelijkheid de preview bij te snijden, dus dit is het beste compromis.
Smartphone fabrikanten zouden beter het vertikaal filmen gewoon blokkeren (met de melding dat je het ding horizontaal moet houden)... anders leren mensen het toch nooit |:(
Weer de discussie ... zucht ...
Ik gooi er een XKCD in,

https://xkcd.com/2119/
Een van de slechtere xkcds als je het mij vraagt, ten eerst zijn alle grote schermen breedbeeld, je ogen staan naast elkaar en niet boven elkaar. Het enige voor argument is "we may as well accept it". Wat mij betreft een argument voor de suggesties hierboven, bijv een vierkante sensor.
Ik denk dat de argumenten heel sarcastisch zijn; "ik film verticaal omdat ik weiger mijn telefoon te draaien" is niet de uitspraak van iemand die graag verticaal filmt.
Het blijft toch lastig, gisteren bij heel Holland bakt: Andre van Duin laat een verticale video op een iPad zien, van een familie die er net niet in de breedte op past, terwijl hij de iPad dan weer wel in de breedte houdt :'(
Dat was zó tenenkrommend!
En van dat verticale strookje kan 9 van de 10 keer ook nog de boven- en onderkant afgeknipt worden omdat dat beeldmateriaal totaal niks toevoegt. Feitelijk hou je dan slechts een kwart over 8)7 .
⚡ Vertical Video Syndrome is dangerous ⚡
https://youtu.be/dechvhb0Meo

(orgineel is van Glove & Boots maar die is niet meer online)
GeenStijl heeft zelfs een keer een demonstratie tegen vertical filmen georganiseerd, op het Malieveld. Gewoon omdat het kon.
Dat is net wat Teams van Microsoft doet en heel gebruikelijk is momenteel. Apple heeft vanwege geleende techniek een scheur in de broek gekregen. Mede hierom dat messenger en facetime niet compatible zijn met Windows of Android. Is er een nieuwe chatapp op komst voor de mac?
iPhones maken toch altijd video's en foto's in 4:3 formaat? Dan is het toch niet zo moeilijk om de camera horizontaal EN verticaal een video te laten maken?
Dat is niet wat men hier bedoelt. Video’s kunnen zowel verticaal als horizontaal gemaakt worden.

Portret modus (portrait-mode) is een instelling waarbij de camera het hoofdobject scherp fotografeert en de achtergrond wazig maakt. Dat kan nu al bij het nemen van foto’s (vanaf de iPhone X denk ik). Maar dat kan nog niet tijdens het maken van een video.
Dus je geeft een softwarefunctie exact dezelfde naam die al sinds jaar en dag gebruikt wordt voor schermoriëntatie? Klinkt als een goed plan, daar raakt niemand van in de war natuurlijk... 8)7
Ik ben het wel met je eens dat dat voor veel mensen verwarrend kan zijn. Mensen die zich iets meer bewust zijn van foto-technische aspecten begrijpen dat pas volledig. Bij een portretfoto is het gebruikelijk dat je de achtergrond onscherp wil hebben zodat die niet afleidt van de geportretteerde. Het hoofdonderwerp komt daardoor meer los van de achtergrond; een portretfoto is daardoor vrijwel synoniem aan een onscherpe achtergrond... Voor flink wat mensen wordt dit heus niet direct begrepen. Maar je kunt ook zeggen dat het voor veel mensen genoeg is om te weten dat ze voor het maken van een portretfoto de "portrait" modus kiezen. Het is maar hoe je het bekijkt.
Het is een modus, om portretten mee te maken. Portretmodus. Als niet iPhone gebruiker had ik deze direct door.
Je kan in de fotoapp op een iPhone gewoon kiezen of je een foto, portret, video, slomo, timelapse of panorama opname wil maken. Niemand die (in de praktijk) dan nog in de war raakt.

[Reactie gewijzigd door Banix op 22 juli 2024 16:59]

Portret mode bestaat ook al jaren... vanaf 2016 (iPhone 7 plus)
Nee hoor, je kan gewoon de aspect ratio kiezen. 1:1, 4:3 of 16:9.
Dat is niet portrait én landscape tegelijk. Maar daar gaat het verder ook niet om.
Ze doelen niet op het formaat maar op de techniek, met portret bedoelen ze dat je onderwerp scherp is en de achtergrond geblurred wordt.
Ik vermoed dat het niet gaat om de “oriëntatie” maar om de beeldbewerking waarbij filters en blurring specifiek voor gezichten (portretten) toegepast worden.
Samsung heeft al sinds jaar en dag Always-on display. Weet iemand waarom dit niet met het huidige scherm zou kunnen? Bovenstaande features lijken mij toch allemaal softwarematige zaken.
Wat met de huidige oled schermen nog geen procent per uur is.
In de praktijk merk ik het in ieder geval niet op een hele dag, mogelijk dat je een kwartier eerder je later moet pakken.
Dat zou betekenen dat de accu in één dag zeg 20% van de lading verliest door “always on”. Ik vind dat veel. Ik zou zeggen dat het onder de 5% per dag moet blijven om het acceptabel te houden.
Always on op mijn Apple Watch 5 kost 40% batterij extra per dag. Op dit moment (nieuwe telefoon) kan ik dat hebben op mijn telefoon, maar over 2 jaar haal ik dan geen hele dag meer op 1 batterijlading. Dit is in mijn ogen niet verwaarloosbaar.
Had 't op mn Lumia 920 en 950 ook, verbruik merkte je nauwelijks. En 's nachts ging de tekst van wit naar donkerrood, dan was 't niet irritant naast je bed ;-) Mis dit altijd nog 't meest aan de iphone (naast double-tap to wake-up)
Lumia's hadden het ook, gewoon met lcd, en weinig impact op batterijverbruik. Het kan dus prima.
Dat mis ik het meest op mijn iPhone 12. Kon op mijn S9 altijd de tijd zien op mijn telefoon.
Nokia had in 2009 al een toestel met een always on display. En de iPhone 12 heeft ook een OLED scherm dus om het AoD daarop te krijgen zou met een software update gewoon mogelijk moeten zijn. Het kan in theorie ook op LCD's maar dat moet je niet willen (batterij dood in een paar uurtjes)
Nokia gebruikte daar dure LCD paneeltjes voor die zelf een stukje geheugen hebben. Zo'n impact heeft het niet eens op de accuduur. backlight wordt niet gebruikt en slechts en beperkt aantal pixels staan dan aan.

Microsoft is voor de Lumia's goedkope LCD panelen gaan gebruiken, waardoor op de latere Lumia's weer geen Glance zat.

Toen de functionaleit op mijn Lumia 920 werd geintroduceerd. Ging ik er juist op vooruit kwa accuduur, door de vele optimalisaties die met de update kwamen. Het scheelt behoorlijk wat accuduur als je de helft van de tijd je telefoon alleen maar pakt voor de tijd of om te kijken welke random app je een notificatie stuurde. Dankzij Glance hoef je daarom vaak niet je telefoon uit zijn slaap te halen.

Glance was ook niet altijd actief, vooral in de latere versies gebruikte Nokia de nabijheidssensor en bewegingssensoren om Glance alleen actief te laten zijn als je de telefoon vast houd en niet als het in de je broekzak bleef zitten.
Welke latere Lumia's hadden geen Glance? De 640 en 950 reeks hadden het allesinds wel.
Ook zouden de telefoons een always-on-functie krijgen dankzij het nieuwe 120Hz-oledscherm
Dat heeft toch niet met 120hz te maken? Wel met oled natuurlijk. Maar dit leest zo vreemd alsof dat een parameter is wat gehaald moet worden icm oled.
Niet direct nee.
De Apple Watch gebruikt dit nu ook (en heeft geen 120 Hz). Maar niet alle schermen kunnen hun frequentie op 1 Hz zetten volgens mij. Ik weet het niet meer precies hoe het zat.
Dat heeft waarschijnlijk te maken met dat het 120hz display technologie (hardware/software) krijgt om dynamisch de refreshrate aan te passen. Dat zou gelijk gebruikt kunnen worden voor een hele lage refreshrate (1hz?) voor always-on toepassingen.
Wellicht wel.
Het is totaal onnodig omdat andere merken dat al vele jaren doen met gewoon een normaal oled display maar hebben wel grotere accu's.
Waarschijnlijk wilt Apple zoals gewoon kleine accu's blijven hanteren en niet teveel stroom verbruiken dus zullen ze de frequentie omlaag willen gooien.
Maar nogmaals, met ieder willekeurig Oled scherm is een AOD gewoon met software te doen en hoeft niet veel verbruik te kosten.
Apple zal willen claimen de zuinigste ooit te hebben en doen dat dus met dat LTPO display.
Als ze dat namelijk niet zouden doen dan kan de rest van de iphones (muv de sub X toestellen) allemaal een software update krijgen.
Ze gaan dus een stokoude feature (AOD is echt al meer dan een half decennium oud) gebruiken om een extra reden te geven voor de nieuwe 13.
Ik bereid mij nu al voor op de vele Apple-gebruikers die straks het internet vol gaan gooien met "Oh kijk hoe geweldig en innovatief Apple is met hun 120Hz scherm" nadat diezelfde personen mij vorig jaren aanvielen en zeiden dat een 120Hz volledig overbodig toen ik zei dat ik het belachelijk vond dat voor de prijs van een iPhone er nog steeds een 60Hz scherm in zat.

Dit is het nieuwste voorbeeld in de trend dat Apple functies weglaat uit telefoons om het later als selling-feature te gebruiken, want dit had gewoon in de iPhone 12 gekund maar hebben ze weggelaten zodat ze iets "nieuws en innovatiefs" hebben voor de iPhone 13.
Klopt helemaal ...
Gezien met Wireless charge , was immers een gimmick en onzin, en nu gaan ze vollop die kant op.
Big displays, het was een koelkast ....
Widgets ... Gimmicks en nergens voor nodig
App Library, Notifications, Oled, IP Rating ("ik ga er niet mee zwemmuh !!"), en ga zo nog maar even een half uur door.

Het is allemaal onzin en BS totdat Apple het heeft, dan opeens is het zinvol en innovatief.
Big displays, het was een koelkast ....
Je mág een grotere kopen, maar de enige full spec kleine smartphone is een iPhone. Geen Android telefoon die tegen de iPhone 12 Mini kan concurreren.
Gezien met Wireless charge , was immers een gimmick en onzin, en nu gaan ze vollop die kant op.
Tuurlijk joh. Dat hele wireless charging wat inmiddels op alle toestellen in huis die in gebruik zijn zit hebben we gewoon allemaal afgeschreven. 's Ochtends wakker worden: oh mijn telefoon lag niet recht, de hele nacht niet opgeladen.

Nou kom ik er tegenwoordig wel mee van A naar B als hem voordat ik vertrek nog even inprik maar echt lekker is het niet.
IP Rating ("ik ga er niet mee zwemmuh !!")
Graag even één persoon vinden die ooit heeft gezegd dat een waterdichte telefoon geen goed idee is. Daar heb ik destijds nog speciaal een Panasonic telefoon voor gehaald die dat zo'n beetje als eerste had.
App Library
Ken niemand die het nuttig vindt
Notifications
????
Oled
De eerste OLED schermen waren gewoon waardeloos. Groen oranje zweem op álles en kartelrandjes vanwege de pentile layout.
Je mág een grotere kopen, maar de enige full spec kleine smartphone is een iPhone. Geen Android telefoon die tegen de iPhone 12 Mini kan concurreren.
Je mist het punt hier.
Jaren terug hoorde ik constant Apple-fans zeggen dat ze geen groot scherm nodig hadden en dat Apple het goed deed door niet zulke grote telefoons te maken. En nu zijn we hier met de iPhone Max-modellen.
Tuurlijk joh. Dat hele wireless charging wat inmiddels op alle toestellen in huis die in gebruik zijn zit hebben we gewoon allemaal afgeschreven. 's Ochtends wakker worden: oh mijn telefoon lag niet recht, de hele nacht niet opgeladen.

Nou kom ik er tegenwoordig wel mee van A naar B als hem voordat ik vertrek nog even inprik maar echt lekker is het niet.
Punt weer gemist.
Waar Appl-fans jaren geleden zeiden dat Wireless Charging onzinning is, gaat Apple nu vol investeren in draadloos. Het zou mij niets verbazen als over enkele jaren iPhone überhaupt niet meer met de kabel zijn op te laden.
Graag even één persoon vinden die ooit heeft gezegd dat een waterdichte telefoon geen goed idee is. Daar heb ik destijds nog speciaal een Panasonic telefoon voor gehaald die dat zo'n beetje als eerste had.
Ik heb over de jaren heen meerdere personen gehoord die precies hetzelfde zeiden als wat Bomberman71 als voorbeeld gaf.
Ken niemand die het nuttig vindt
Dan moet je meer mensen leren kennen wat ik vind het absoluut verschrikkelijk als al mijn apps gedwongen op de home-pagina's staan en ik mijn schermen niet naar wens aan kan passen.
De eerste OLED schermen waren gewoon waardeloos. Groen oranje zweem op álles en kartelrandjes vanwege de pentile layout.
Oké. En?
Toen Apple eindelijk OLED schermen ging gebruiken was de techniek al jaren volwassen en geïmplementeerd in vrijwel elke high- en midrange Android telefoon, enkele uitzonderingen daargelaten.
Dit is geen weerlegging van Bomberman71's claim.

Het probleem is dit; bepaalde Apple-users verzinnen constant excuusjes voor features die missen in iPhones, maar zodra deze features worden toegevoegd worden ze de hemel in geprezen alsof Apple net het wiel heeft uitgevonden.
Mooi voorbeeld hiervan is een Twitter-bericht dat laatst 1.5 miljoen likes heeft gekregen over hoe geweldig en speciaal het wel niet is dat iOS automatisch verificatiecodes overneemt uit de Berichten-app; een feature die al langer bestaat op Android.
En als iemand dit zegt wordt het ze door de Apple-fans niet in dank afgenomen.
Yep, waarom je wordt geminned is mij een raadsel.
iPad pro 2017 had al een 120Hz scherm...
Maar is dat portret video maken niet softwarematig? Oftewel, iphone 11 kan het ook na een update?
Uit het nieuwsbericht zelf:
De functie komt alleen op nieuwe iPhones beschikbaar door de vereiste processorkracht voor de functie.
Wat echt raar is gezien android phones dat al jaren hebben met veel minder krachtige soc's.
Dat hoeft niet raar te zijn. Apple kan bijvoorbeeld een hele andere techniek gebruiken die een beter resultaat geeft, maar zwaarder is voor de componenten.
welke dan? Zijn meestal namelijk softwarematige truukjes die helemaal niet zulke goede resultaten geven en en niet gestuurd a.d.h.v depth sensing met meerdere sensoren of t.o.f. sensors.
Op sommige Android telefoons zit deze functie al een paar jaar. Zijn die processors dan zoveel krachtiger?
Het gaat waarschijnlijk om de implementatie. De kwaliteit van dit effect op android is nu niet echt om over naar huis te schrijven. De scheiding tussen scherp en geblurred onderwerp is dan rafelig of het systeem gat de mist in doordat een oor of een paardenstaart ook geblurred wordt als iemand een beetje draait voor de camera. Als je dit realtime echt goed wil doen komt er meer processorkracht bij kijken.
Met blurren wordt volgens mij Bokeh bedoeld.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bokeh
Nee, "Bokeh drukt de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit.". Niet de onscherpte zelf of de hoeveelheid onscherpte :)
Ik kan de verwarring wel verstaan. De huidige implementatie reduceert het effect tot meer of minder blur.

In de fotografiewereld zijn de bokeh cirkels rond lichtjes een felbegeerd streven, in mindere mate valt het ook te doen met andere objecten (zoals een achtergrond van bloemen). Maar de computationele manier in smartphones reduceert de lichtjes momenteel tot "je ziet ze" of "ze zijn vaag". Mogelijk zal dit in de toekomst verbeteren als de algoritmes na de blur ook weten hoe ze de cirkels correct moeten nabootsen en wanneer. Voorlopig is de focus van vele gebruikers nog "Is mijn haar nu verkeerdelijk geblurd of niet?" dus je ziet waar we momenteel nog staan qua evolutie. De Focos app lijkt in dat opzicht de beste simulatie te maken.

[Reactie gewijzigd door algalid op 22 juli 2024 16:59]

Gebruik de protret mode eigenlijk nooit op mijn iPhone 12 pro aangezien deze geen ProRaw ondersteund en ook erg veel fouten maakt met de uitsnede. Ze moeten goed kijken naar iets als bijvoorbeeld Focos die doet dat als losse app toch beter.

[Reactie gewijzigd door Furfoot op 22 juli 2024 16:59]

iPhones aankondigen in 2021 is toch wat anders dan vroeger:

Wat vroeger was: specs zijn niet belangrijk, iOS is efficienter:
alleen op nieuwe iPhones beschikbaar door de vereiste processorkracht
Een dergelijke functie zit al langer op Android-telefoons.
En innovatieve koploper?
krijgt de volgende iPhone ook een astro-modus zoals ook op bijvoorbeeld Google Pixel-telefoons zit
Always-on is een functie die op andere telefoons al jaren te vinden is, maar iOS ondersteunde dat tot nu toe niet
Gelukkig is een modern uiterlijk altijd hun kracht geweest...
Het ontwerp zou ongeveer hetzelfde zijn als de huidige iPhone 12-telefoons. Wel zouden de toestellen iets dikker zijn.
Ik vraag mij dit steeds meer af... Toen Apple de iPhone introduceerde werden ze geroemd om hun innovatie, hun nieuwe visie op het mobiel bellen en geprezen voor het samenvoegen van alles in één apparaat. Nu, 13 jaar later, is dit teruggedrongen tot elk jaar 0,1" groter scherm, groter scherm tot behuizing verhouding, betere batterij en een lading aan meer "apps" die bepaalde dingen kunnen doen. Er wordt onder tussen, niet alleen door Apple maar door alle makers, van alles uit een telefoon gehaald (audio jack, usb-poort, etc.) of beperkt (geseald toestel, zodat je zelf geen batterij kan vervangen) en zelfs het oude sim-kaartje is vervangen door een stukje software zodat de bouwer van het toestel "een mooiere look" kan hebben of het nieuwe model een fractie beter tegen regen beschermt is. We zijn nu aangekomen op een punt waar een toestel steeds meer een camera met telefoon en sms functie is geworden. Zes lenzen, acht lenzen, AI die herkenningen doet, locaties die automatisch worden mee genomen in de EXIF en blijkbaar vinden alle techneuten en tech-reporters dit allemaal fantastisch. Apple voegt een modus toe aan hun iPhone waarmee de achtergrond in opgenomen video's geblurt kan worden, Huawei voegt 8 (!) camera's toe aan hun nieuwe toestel inclusief een macro en wide-angle. Maar tegelijkertijd wordt er totaal geen stap gedaan richting een mobiel toestel met een 10.000 mAh batterij zodat je daadwerkelijk maar één keer per week hoeft op te laden. Nee, er wordt door alle techreuzen geïnvesteerd in software functies die voor maar een beperkt deel van hun doelgroep interessant is. En wij als tech-savy mensen, de tech-reporters van o.a. Tweakers zouden hier eens iets over moeten gaan zeggen. Want het is helemaal niet zo spectaculair dat een mobiele telefoon met de rekenkracht van een mid-range laptop uit 2010 dit soort dingen kan. Het is leuk dat ze een CMOS chip zo kunnen inrichten dat hij precies weet dat Henk op de foto staat, dat de foto is genomen om 12:35 op het strand van Schevening terwijl de luchtvochtigheid 45% was en er 3% kans op regen was. Maar het voegt geen ene fuck toe aan de innovatie waar de techreuzen altijd mee lopen te pronken. En het voegt ook helemaal niets bij aan het oplossen van het klimaat probleem.
De kritische noot is hier allang niet meer te vinden.
Je hebt helemaal gelijk maar de markt speelt in op de consument en die laat zich graag iets nieuws verkopen met eenn goed verhaal, oude wijn in een nieuwe zak zeg maar.
De echte tweaker is een verwaarloosbare factor, dat is een extreem klein segment waar niet de knaken gemaakt worden, net zoals de bejaarden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.