'China kocht in 2020 voor 32 miljard dollar aan machines voor chipproductie'

China heeft vorig jaar voor 32 miljard dollar aan machines voor chipproductie ingekocht. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse. Dit zou een stijging van 20 procent zijn ten opzichte van 2019. Ook de import van losse chips steeg fors.

Afbeelding via Bloomberg

De productieapparatuur is afkomstig uit Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Nederland en andere landen, schrijft Bloomberg. De machines zijn ingekocht door partijen als SMIC, een Chinese halfgeleiderfabrikant die onder andere werkt aan een 7nm-node. Volgens een rapport van SEMI was China in 2020 de grootste importeur van halfgeleiderproductiemachines.

De import van losse chips door China is ook aanzienlijk gestegen in 2020. Chinese bedrijven zouden grootschalig computerchips hebben ingekocht om voorraden aan te leggen, voordat de sancties van de VS ingingen. Daarmee zou de import van computerchips door China zijn gestegen naar 'bijna 380 miljard dollar'. Dat is goed voor achttien procent van China's totale importuitgaven in 2020, claimt Bloomberg.

Chinese bedrijven hopen zichzelf met dergelijke aankopen te beschermen tegen de sancties van de Verenigde Staten. De VS heeft de afgelopen jaren handelsverboden opgelegd aan verschillende Chinese bedrijven, waardoor Amerikaanse bedrijven geen zaken met dergelijke partijen mogen doen. Er geldt onder andere een handelsverbod voor smartphonefabrikant Huawei, waardoor het bedrijf sinds september geen chips meer kan laten produceren door TSMC. Ook SMIC is eind vorig jaar toegevoegd aan de 'zwarte lijst' van de Amerikaanse regering.

Op termijn hoopt China zijn eigen chips te kunnen produceren en daarbij minder afhankelijk te zijn van buitenlandse bedrijven. Het land is hier momenteel nog niet volledig toe in staat. China werkt al jaren toe naar onafhankelijkheid op technologisch gebied. In 2019 maakte de overheid land bekend dat de Chinese overheid ongeveer 26 miljard euro in de productie van halfgeleiders gaat investeren. Volgens het in 2015 gepresenteerde Made in China 2025-plan moet het land in dat jaar zo'n 70 procent van alle core-materialen voor high-tech producten op eigen bodem produceren. Bloomberg meldt dat China in maart een concreet economisch plan voor de komende vijf jaar onthult.

Afbeelding via Bloomberg

Door Daan van Monsjou

Redacteur

03-02-2021 • 20:53

93 Linkedin

Lees meer

Reacties (93)

Wijzig sortering
Huh!? Ik dacht dat ASML veruit het grootste marktaandeel had wat betreft chipbakmachines :? Volgens die eerste grafiek leveren ze nog geen 10 procent van deze batch chipmachinerie.
Je mist nog de track (typisch uit Japan), ion implanters, ovens, metrologie (microscoop / e-beam) en test & packaging machines. De litho stap, daar is ASML marktleider, maar het maar een klein deel van de totale investering nodig om chips te kunnen bakken.
En aanvullend daarop, zie je hier natuurlijk alleen wat *China* aan chipmachine-apparatuur heeft gekocht.
Dat zegt natuurlijk helemaal niks over het wereldwijde marktaandeel van ASML.
Zeker als je bedenkt dat de allerduurste machines van ASML, de EUVs, vanwege exportbeperkingen nog helemaal niet geleverd mogen worden aan China.
Wat er dus wél in dit lijstje aan China staat, is van ASML alleen maar “goedkopere” apparatuur voor “simpelere” chips.
(Tussen quotes, want hey, alles is relatief natuurlijk) ;)
Aanvullende daarop,

Applied Materials (VS), maker van o.a. ets-machientjes (stond nog niet in het lijstje), is het bedrijf dat in 2020 wereldwijd voor het meeste geld aan chipmaak-apparatuur verkocht. Meer dus dan ASML:

https://www.eenewseurope....loses-crown-semiconductor
Wat is de schatting voordat China hoog level chipsets kan maken voor eigen land?

Edit: Nvm, kan niet lezen. Maar is er enige indicatie dat ze dat gaan halen?
Hoe staat China er nu voor tegenover de huidige ARM en X86/64 processors.

[Reactie gewijzigd door Erazher op 3 februari 2021 21:03]

Ik zou zeggen enkele jaren. China kennende, zal het niet lang duren. Zou leuk zijn als AMD en Intel een extra concurrent krijgen. Tenminste... Leuk voor ons als consument.
Ik zou zeggen enkele jaren. China kennende, zal het niet lang duren. Zou leuk zijn als AMD en Intel een extra concurrent krijgen. Tenminste... Leuk voor ons als consument.
Klopt alleen dan ben je in de veronderstelling dat andere landen niet verder ontwikkelen en de persberichten zijn positief echter de realiteit is wat minder rooskleurig.
China’s most advanced chip foundry is Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), based in Shanghai. Like Huawei, SMIC is on both the U.S. Commerce and Defense departments’ watchlists, severely restricting its access to U.S. technology and finance. Without foreign help, SMIC is generations away from being able to produce a chip like the Kirin 9000. Like all of today’s flagship CPUs, the Kirin 9000 is designed for 5-nanometer silicon wafers. When it comes to semiconductors, thinner is better, and the best SMIC can currently manage is 14 nanometers. It has announced plans to produce 7-nanometer chips, but lacks the machine tools to make them.
Despite all the promised investment, China’s chipmakers and designers now seem to be short on cash. Huawei going cap in hand to the Shenzhen government is no surprise, given its high exposure to the U.S. and Indian markets. But other Chinese chipmakers with little connection to the United States are also facing financial difficulties. Wuhan’s Hongxin Semiconductor Manufacturing Company had promised to build China’s first 7-nanometer chip fab, but ran out of money in August. It has since been taken over by the municipal district government—effectively a bailout.
Also based in coronavirus-hit Wuhan, memory-chip maker Yangtze Memory Technologies announced plans in September to build a world-class $22 billion flash memory chip foundry. Two months later, its parent company, Tsinghua Unigroup, defaulted on a $198 million bond repayment.
https://foreignpolicy.com...wei-chips-semiconductors/

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 3 februari 2021 21:16]

Wat heeft een land nodig om fatsoenlijk mee te draaien met de wereld?

Met 14nm kom je best ver:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rocket_Lake

Stel dat China ook flink investeert in de software optimalisatie kant dan kunnen ze best iets goeds neerzetten.
Intel heeft te lang geen noemenswaardige concurrentie gehad. Daardoor is de ontwikkeling steeds trager geworden. De stap naar 7 nm is daardoor steeds verder doorgeschoven om verouderende technieken nog wat verder "uit te melken". Inmiddels is AMD wel naar 7 nm overgeschakeld en de prestaties van de AMD processoren hebben die van Intel inmiddels ingehaald.
Intel heeft te lang geen noemenswaardige concurrentie gehad. Daardoor is de ontwikkeling steeds trager geworden. De stap naar 7 nm is daardoor steeds verder doorgeschoven om verouderende technieken nog wat verder "uit te melken".
Da's volgens mij maar een deel van de waarheid, hoor. Ik werk nu als drie jaar niet meer in deze branche, maar ik heb acht jaar bij een firma gewerkt die zowel een deel van de cleanroom techniek verzorgde als toeleverancier was van ASML, en in die jaren (<2018) hadden ze, als ik het me goed herinner, nog de grootst mogelijke moeite om de yields van hun toen nog vrij prille EUV machines op commercieel rendabel niveau te brengen.
Intel is niet bezig met het uitmelken van bestaande technieken. Ze zouden dolgraag op 10nm produceren omdat ze daarmee voor al hun andere producten ruimte krijgen om ook door te schuiven naar de vrijgekomen capaciteit op 14nm.

Dat Intel pas in 2022 op 7nm gaat produceren kun je niet rechtstreeks vergelijken met AMD. De node afmetingen zijn tegenwoordig meer marketing dan werkelijke transistor groottes. Je moet daarom Intel's 10nm vergelijken met AMD's 7nm, en Intel's 7nm met de 5nm van AMD.
Het heeft ook met design te maken. Dat AMD schoon schip heeft gemaakt en alles van de grond af heeft gedesignd geeft hen een voordeel voor opschaling... Intel heeft wel te lang op hun oude design voortgeborduurd, waardoor AMD nu eindelijk weer mee kan.
Intel loopt net zo hard als andere foundries tegen de grenzen van de wetten van de natuurkunde aan. Weliswaar valt dat met een hoop tijd en geld te overkomen maar tegenslagen kunnen nu eenmaal gebeuren. Dat is waarom steeds minder bedrijven in de sector meekomen in de race naar nieuwe nodes (GloFo viel uit na 14nm, IBM, Freescale/Motorola, Sony, allemaal uitgevallen). Vergeet niet dat de kaarten niet al te lang geleden precies andersom lagen: waar Intel in 2012 al chips op 22nm produceerde moest AMD lijdzaam toekijken hoe GlobalFoundries jarenlang niet in staat bleek om 22nm te leveren, uiteindelijk sprong AMD gelijk naar 14nm. Ook heeft dat vrij weinig te maken met uitmelken, immers is produceren op kleinere procedés goedkoper.
Goede opmerking, maar produceren op 10nm is voor Intel duurder dan op 14nm.

In het begin ging bij 10nm ~90% in de prullenbak. In de beurs-documenten staat letterlijk dat door de overstap naar 10nm (_na_ de apart gespecificeerde kosten voor R&D en qualificatie-fase!) de winst met 1 miljard per kwartaal afnam tov 14nm.

Dus kleinere procedés zijn alleen goedkoper als de yield (aantal goede chips per wafer) goed is; wat vroeger meestal wel zo was maar nu niet meer. Samsung 7nm heeft er ook last van.
Daarom hebben we nu al een tijdje multi-core processoren omdat de schaling niet ver genoeg door kan gaan. Grafiet kan weer een gamechanger worden, waardoor de chips eventueel weer kleiner kunnen.
Dat staat compleet los van de vraag of China 2025 kan halen om volledig onafhankelijk iets goeds kan neerzetten

Zelfs met een generatie of 3 / 4 geleden kan je met gemak een land op laten draaien
Dat klopt, de echte 'strijd' zal binnen AI plaatsvinden; en dan gaat het om (nuttige) berekeningen per Watt.

Een GPU is 10x sneller dan een CPU, een FPGA / ASIC met het juiste geheugen misschien 10x sneller dan een GPU.

Dus een ASIC op 14nm kan makkelijk 8x zo snel (per Watt) zijn als een GPU op 5nm.
itt mobile processoren, zou je desktop processoren toch ook groter kunnen maken om dezelfde performance te krijgen? Stroomgebruik is alleen hoger maar voor desktops zou dit niet zo'n groot probleem moeten zijn.
China is voor het maken van de chips afhankelijk van machines uit het buitenland. Als ze die kunnen kopen, dan zal China geen moeite hebben om over vier of vijf jaar iets goeds neer te zetten.
De wetenschappers en technologen zijn de laatste jaren aardig op stoom geraakt en de technologische ontwikkeling gaat in China razend snel. Als ze daarbij wat technologie uit het buitenland kunnen pikken zullen ze dat niet nalaten. Dat zit Chinezen nu eenmaal in het bloed.
kan je ook nagaan dat 7nm niet de helft is van 14nm.... slechts een deel kleiner. Daarom dat ook bijvoorbeeld Intel het niet zo heeft om snel "kleiner" te gaan.
Omdat ze op dit moment door hun oud design niet kunnen.
Zo denk ik er ook over, chips op 14nm kunnen goed genoeg zijn voor iedereen. Om meer rekenkracht te bereiken moet Multi thread, dat kan over verschillend servers gaan. Zolang energie geen obstakel is, kan je uitbreiden.
Voor de westerse markt is energie, en mobiliteit heel belangrijk geworden, in china hoeft dat niet zo te zijn. Maar belangrijker is de architectuur, de implementatie, en de compiler, en de beschikbare software. RISC V zie ik als enige haalbare optie om te kunnen groeien, en wereldwijd te kunnen verkopen. En als OS uiteraard linux, of een port van AOSP. (en iemand heeft dat al gedaan: https://plctlab.github.io...oid-system-for-riscv.html)

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 4 februari 2021 10:06]

Precies, en een 14 nm processor etc. voor weinig geld is in veel gevallen een heel aantrekkelijk alternatief voor het grootste deel van de markt.
Also based in coronavirus-hit Wuhan, memory-chip maker Yangtze Memory Technologies announced plans in September to build a world-class $22 billion flash memory chip foundry. Two months later, its parent company, Tsinghua Unigroup, defaulted on a $198 million bond repayment.
Gelukkig voor Tsinghua Unigroup/Yangtze Memory Technologies is hun moederbedrijf weer een staatsbedrijf wat in feite betekent dat ze praktisch onbeperkt geld kunnen lenen bij een van de vele staatsbanken, dat die kredieten toxic waste zijn op de balans is uiteraard een detail.
Ik raad je aan het nogmaals te lezen.... default op leningen betekent niet een bail out en juist dit soort techniek kun je niet bemachtigen door er puur geld tegenaan te gooien zoals blijkt uit het verslag.
Tsinghua verkoopt juist belangen in de chip-bedrijven. Die bedrijven krijgen daarom geen leningen meer en faillissement dreigt:

https://www.nasdaq.com/ar...lled-by-debt-and-bad-bets

Verder is voor 'high ratio" NAND geheugen (96 lagen of meer) LAM Research (VS) apparatuur nodig, maar die kan China nou niet meer kopen.
Wel via Korea, als ze die 2de hands weg doen...Samsung is immers Koreaans.
Als deze landen de handen ineen zouden slaan komen ze een heel eind... ;)
Apple met de M1? Qualcomm met ander ARM spul?
Zijn dan geen x86 chips, maar ik zie Apple nu echt wel als “concurrent” voor Intel-AMD op het gebied van CPU’s. Qualcomm op de langere termijn waarschijnlijk ook.

Vraag me af hoe erg de import van Chinees geproduceerde(en ontwikkelde) CPU’s hier in Europa aan banden gelegd gaan worden ivm de nationale veiligheid. Ik verwacht ook niet dat de Chinese bedrijven hun design specs gaan delen zoals westerse bedrijven dat wel moeten in China.

[Reactie gewijzigd door Captain Jorg op 3 februari 2021 21:10]

Apple is *geen* concurrent voor Intel en AMD. De x86 architectuur is heel anders dan de RISC (ARM) architectuur. De meeste Operating Systems en applicaties zijn gecompileerd voor x86 chips en draaien niet op een ARM chip. Dat werkt ook de andere kant op, je kan geen ARM app draaien op een Windows computer. Op die manier zijn telefoons en computers niet compatible.

Wat er zou moeten gebeuren is dat Microsoft hard inzet op een ARM versie van Windows, waarbij IEDERE softwaremaker hun pakket ook geschikt moet maken voor ARM.

De enigen die in dat gat kunnen springen zijn de Linux distro's, Fedora in bijvoorbeeld in een ARM versie verkrijgbaar, net als Ubuntu maar Linux Mint dan weer niet. Helaas heeft Linux 3% marktaandeel dus voorlopig zijn de M1 en de Core serie processoren geen concurrenten.

Pas als Microsoft mee waait zal er wat veranderen. Eerder niet. Ze zullen alleen jaloers zijn om de performance/Watt getallen.
Ze hebben hun Intel CPU’s grotendeels vervangen door hun eigen (ARM) CPU toch?
Als ik voor een standaard consumenten laptop ga kijken, is een M1 chip in sommige gevallen (zoals de mijne) dan geen alternatief?
Overigens kan je met emulatie erg veel applicaties wel draaien op een ARM, en is de meest gebruikte software (teams, Office etc) al wel compatible.

Microsoft heeft hun eigen eerste ARM chip al gemaakt in samenwerking met qualcomm. Ook daar vervangt een fabrikant dus x86 voor ARM.
Ik zie niet in waarom IEDERE software maker ARM compatible moet zijn voor het concurrenten zijn. Ik denk dat we steeds meer die kant op gaan vanwege de efficiëntie van deze processoren.

Ik begrijp je punt; en het zijn nog geen volwaardige concurrenten; maar als je x86 en ARM als concurrenten zou zien begrijp je hopelijk mijn punt ook.
Apple bouwt hun eigen OS, wat diep in de krochten is afgeleid van FreeBSD. Dat is een heel ander topic wat ik niet ga aanraken nu.

Afijn, Linux versies zijn eenvoudig te compileren voor ARM processoren. iPhones en Android toestellen hebben allen een ARM chip en draaien een (verbouwde) Linux kernel. Dus het enige wat Apple moest doen was MacOS compileren naar ARM en Rosetta bouwen. Aangezien iedere app langs Apple moet hebben ze vat op het applicatielandschap en kunnen ze Rosetta tunen zodat het werkt.

Omgekeerd kent Linux Wine om Windows apps te draaien. Het is ook een emulator. Maar vanwege het feit dat iedere softwaremaker zelf mag doen wat ze willen doen veel dingen het wel op Wine, maar veel anderen ook niet. Beetje een hit and miss.
Wordt ARM niet meestal gebruikt voor mobiele apparatuur( telefoon, tablet etc) ? Voor desktop is het niet zo van belang? Daar blijft de x86 archtectuur wel leidend.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 4 februari 2021 20:09]

Volgens mij heeft Apple ook een heel goede emulator, Rosetta 2, ingebouwd voor x86 code-gebaseerde programma's? Die heeft, wat ik erover lees, weinig impact op de performance van de x86 programma's. Dat kan Microsoft ook maken als ze willen.
---
Ah, nou kijk aan, sinds december ook voor x64 bij Microsoft.

[Reactie gewijzigd door boschhd op 3 februari 2021 22:03]

Klopt, hij is er net!

En dan ga je even kijken en dan zie je dat Microsoft Office 64 bit al niet wil installeren omdat er zogenaamd geen 64 bit processor in zit.

Ik kan niet anders dan concluderen dat Apple hun huiswerk gewoon heel goed heeft gedaan en de rest van de wereld in een shock heeft achtergelaten. Nu gaat Microsoft proberen bij te komen maar dat gaat nog even duren als ik het zo zie.
Bij Microsoft is het net andersom, daar gaan ze nu ook voor open source, je kunt ook Linux draaien in Windows.
Mwah je onderschat emulatie, en qua performance is China nu in de buurt van een i5 2500 als ik het mij goed herinner, de prijs is alleen voor vrij hoog dus heb ik er nog geen haast achter gezet er een te bemachtigen. Ik verwacht dat je ze gewoon van online shops kan bestellen en de ook gewoon door de douane komen.
Apple verkoopt enkel devices, AMD en Intel verkopen voornamelijk chips voor devices in verschillende markten.
Vraag me af hoe erg de import van Chinees geproduceerde(en ontwikkelde) CPU’s hier in Europa aan banden gelegd gaan worden ivm de nationale veiligheid.
Als het een x86-chip is gaan ze vooral geplet worden wegens patentovertredingen (immers kunnen ze niet mee komen met verouderde VIA-designs zoals de Zhaoxin)
Totdat de overheids gesteunde patent overslaande productieindustrie AMD en Intel compleet de markt uit prijst.
Dat mag in een groot deel van de wereld niet verkocht worden.
De rechters leggen dan in de Europese landen meteen een verkoopverbod op de producten.
28nm zou mogelijk begin 2022 kunnen beginnen. Let wel, dat is de eerste machine.. dan kost het minstens 10 jaar om op de plek te komen waar ASML nu is https://www.verdict.co.uk...s-manufacture-technology/
Dat is wanneer ze de technologie niet stelen.
Die valt NIET te stelen.

Op Nieuwsuur al eens uitgelegd.
Ze hebben hele gevechtsvliegtuigen reverse engineered. Denk dat je dat grondig onderschat.
Ik denk dat jij onderschat hoe complex een EUV machine is.
Nee dat doe ik niet. Maar ze zijn zeer bedreven in reverse engineering.
Een euv machine en vooral de supply chain erom heen is echt vele malen complexer dan een een vliegtuig zelfs als het zo geavanceerd is als de jsf.

Daarom heb je wereldwijd zeker 4 of 5 fabrikanten van de laatste generatie gevechtsvliegtuigen en maar 1 asml en ook per belangrijk component maar 1 leverancier er zijn er gewoon niet meer.

Uiteindeljk kan alles maar dit is wel even een iets andere moeilijkheids graad.
Het probleem is, zij hebben voorbeelden. Ze hoeven het wiel niet openiuw uit te vinden, zij hoeven alleen het ontwerp te begrijpen en kunnen er dan op door bouwen. Zij beginnen dus niet van het nul punt. Wij konden het, dus waarom zouden zij dit opeens niet kunnen? De begin kennis is er. Er is notabene al data gestolen in het verleden. Aangezien er een leger aan hackers actief is binnen China voor het verkrijgen van data diefstal kunnen zij een achterstand zeer snel in halen. Ik onderschat de complexiteit van de EUV machines niet. Ik schat alleen hun drijfveer, resources om iets gedaan te krijgen en financiele middelen op de juiste waarde.

Of zijn we alweer de ASML hack vergeten in 2019? https://nos.nl/artikel/20...en-chinese-asml-hack.html

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 4 februari 2021 10:26]

Ik werk al 15 jaar in EUV lithografie, heb de EUV source ontwikkeling meegemaakt en zelf aan alle onderdelen gewerkt voor meer dan 10 jaar, nu actief in high-NA EUV. Succes met het namaken van de HW, dan nog de SW. HW wordt vaak maar door 1 partij gemaakt, met in-house ontwikkelde (meet)technieken. Daar zitten honderduizenden manjaren werk in. Dat haal je niet zomaar in.Ook de Chinezen niet. En ookal heeft ASML een EUV monopolie, Samsung en TSMC, maar ook Intel houden ons scherp en drijven ons naar kleine nodes.

[Reactie gewijzigd door Pe Nis op 4 februari 2021 19:38]

Maar wat als jullie data gejat wordt, wat helaas een mogelijkheid is. Hoe reëel is het om dan te gaan namaken puur op die data? Zijn er ook maatregelen aanwezig om bedrijfs spionage door middel van werknemers in te dammen?

Dank voor de reactie, om het direct te horen van iemand die direct met deze materie werkt geeft het toch meer gewicht!
Dan heb je nog geen machine. Of proces. En de zaak beduvelen is ontslag op staande voet.

[Reactie gewijzigd door Pe Nis op 4 februari 2021 19:38]

Waarvan ze de (verouderde) motoren nog niet zelf kunnen produceren.
De j31 is bijna een ripoff van de F35, helaas zijn ze al een stap verder onderhand. Denk dat jij naar de gekopieerde SU31 verwijst.
Als die inderdaad een range heeft van 1250 kilometer, dan zit het met de efficiëntie van de motoren inderdaad wel goed.

Het is niet een volledige 1-op-1 kopie van de F-35, want die heeft maar 1 motor.
MIjn punt was meer, dat zodra zij ook maar een beetje informatie hebben, en die verkrijgen zij bijna altijd door data diefstal etc. Dat zij dan opeens razendsnel toch met een tegenhanger weten te komen. Al is die tegenhanger maar 80 tot 90% net zo goed. Uiteindelijk pompt de staat er zoveel geld in dat ze de rest van de markt eruit kunnen concurreren als zij er iets in zien.
Alleen is het met 'normaal' UV niet mogelijk om tot dezelfde resolutie te komen als ASML. Ik kan niet halen uit het artikel welke golflengte gebruikt wordt maar ze spreken i.i.g. over UV vs EUV.
DUV heet dat, met immersie en multipatterning kan je een eind komen, maar de overlay gaat uiteindelijk een rol spelen, niet te vergeten de kosten vn multipaterning. Overigens mag immersie wel aan China verkocht worden.
Ik denk heel snel, in China gaan ontwikkelingen veel sneller dan in het Westen.
Zolang ze een achterstand hebben en kunnen afkijken wel. Maar om dan verder zelf te innoveren? Ik vraag het me af.
Zelf innoveren lukt ze ondertussen ook aardig ze doen niet alleen maar kopiëren, zijn niet voor niets voorloper in 5G technologie. Ook komt de meest verkochte consumentendrone maker uit China, niet te veel zwart-wit kijken.
Voorloper? ja in goedkoop equipment produceren en een consumenten drone is nu niet echt te vergelijken met een productielijn voor processoren.
Sinds wanneer is 5G technologie goedkoop equipment geworden? Jij leeft echt nog in de waan dat alle Chinezen te stom zijn om zelf iets te bedenken. Denk ook bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen op het gebied van AI, ik denk dat de rest van de wereld straks nog wel wat kunt leren van China. En wel eens opgevallen hoe vaak bijv WhatsApp features afkijkt van WeChat? Gewoon wat random feitjes...
Het een sluit het ander niet uit. Kun je een partij noemen, los van de prijs, die geavanceerder en technisch beter is Huawei op het gebied van 5G?
Amerika is bewust de boel aan het saboteren en heeft het tandje hoger gegooid toen HiSilicon de chipfabrikant Qualcomm voorbij ging in 2020. China kan erg goed chipset ontwerpen en dat heeft Huawei en Xiaomi ook bewezen en ze zijn erg zuiging en goed. Ook op camera chips is er een hele grote ontwikkeling en kijk maar eens naar de samsung 108 MP camera chip die samen ontwikkeld is met Xiaomi.

Ze zullen over 2 jaar nog niet snellere chips hebben, maar denk wel chips die veel zuiniger en goedkoper zijn. Huawei en Xiaomi hebben al bewezen dat ze goede chips kunnen maken die een stuk zuiniger zijn. Ik denk dat de inhaalslag ergens tussen 2025-2030 zal zijn. Ze zijn ook keihard aan het inzetten op een eigen OS die enorm breed is voor zowel PC, Laptops, Tablet, mobiel, iot en meer en het wordt vanuit de grond opgebouwd om allemaal samen te werken. Als je alleen al kijkt naar de Huawei play store die xiaomi ook gaat gebruiken en vermoed dat andere fabrikanten dat ook doen binnen azie en dat zal veel goedkoper zijn en mensen houden van goedkoop en denk dat het een breed publiek gaat bereiken in de toekomst .
Ontwikkeld, bedacht en gemaakt in het westen, in elkaar gezet in China bedoel je?

Mooie verhalen van mensen die denken dat China iedereen 1-2-3 voorbij gaat. Ze moeten wel enorm veel wetten en regels aan de kant schuiven om dat al te kunnen en dat lukt ze niet door regelgeving vanuit .. inderdaad het westen / Zuid Korea.

Wat de VS / Westen doet is dit soort oneerlijke concurrentie aan de kant schuiven en aanpakken en daar hebben ze ook gelijk in ook.
Bovendien beginnen bedrijven de praktijken van China zat te worden, tegen China ligt bijvoorbeeld Vietnam: die doen veel minder moeilijk over technologietransfers, sluit steeds meer handelsverdragen met de rest van de wereld en bovendien niet het soort agressieve geopolitieke ambities heeft wat een risico begint te vormen voor productie in China. Uiteindelijk blijven die bedrijven alleen om de Chinese binnenlandse markt te bedienen waarbij zo min mogelijk technologie binnengebracht wordt in China.
De reden waarom bedrijven uit China vertrekken is omdat het elders goedkoper is, niet vanwege technologie transfers, geopolitiek of mensenrechten. Uiteindelijk draait het om de euro's. Als ze echt zo'n hekel hebben aan China, dan moeten ze ook die hele markt negeren, Nu is het vaak een kwestie van wel de lusten (geld verdienen in/aan de Chinese markt), maar niet de lasten (delen van kennis).
Sinds wanneer maakt Xiaomi zelf chips die een stuk zuiniger zijn dan de concurrentie?
Die kopen ze toch in bij Qualcomm en Mediatek?
https://tweakers.net/nieu...oc-in-mi-5c-telefoon.html

Xiaomi presenteert eigen Surge S1-soc in Mi 5C-telefoon

Xiaomi heeft zijn eigen octacore Surge S1-soc aangekondigd. Deze is door Xiaomi zelf ontwikkeld en maakt gebruik van de big.LITTLE-architectuur. Het eerste toestel met de soc is de Mi 5C. Daarnaast komt de fabrikant met de Redmi 4X.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 4 februari 2021 00:03]

En is die een stuk zuiniger dan de concurrentie zoals de tweaker waarop ik reageerde zegt?
Ik weet dat Xiaomi eigen chips maakt, maar als die echt beter waren dan die van de concurrentie zouden die al minimaal in hun huidige midrange smartphones moeten zitten, wellicht in de toekomst, maar nu, zoals de tweaker waarop ik reageerde zegt, dat klopt gewoon niet.
Het is denk ik een verhaaltje van "Wat kies je?" Snelheid + Celsius/farhenheid (operating temperatures) of gewoon snel en zuinig/koel. Vooral dat laatste denk ik, aangezien the need for speed nogal softwarematig gebottlenecked wordt op menig platform.

Ik weet niet waarom hier iedereen onder het mom van chips klakkeloos aanneemd dat dat perse processoren moeten zijn, die markt is namelijk inmens groot! Groter als alleen processors in ieder geval.

China is en blijft nr.1 als het gaat om de Westerse luxe! Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven sterker nog ze hebben nu de wereld veroverd op chip gebied en aanbod!
Dat is niet altijd zo geweest, en zal ook niet altijd zo blijven. Er was een tijd dat de Chinese economie volledig op slot zat. Made in Taiwan stond er dan op producten. Het andere China (ROC) kon het wel. Japan heeft ook up en weer down gekend als chip- en electronicaindustrie. Dat kunnen wij ook moeten ze in Zuid-Korea gedacht hebben, China idem. Er zijn wel meer landen waar goedkope arbeid plus relatief kleine handen/vingers mogelijk is.
China heeft licenties op MIPS en AMD64 (de laatste via AMD). Wellicht ook ARM licenties. De vraag is in welke getalen ze wat produceren, en hoe de performance en prijs is. Is onderzoeksjournalistiek. Premium artikel waardig.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 3 februari 2021 22:44]

China heeft naar mijn weten geen licentie op AMD64, louter op een Zen 1-core waarvan het ontwerp alleen met goedvinden van de Amerikaanse ministeries van Defensie en Handel geëxporteerd mocht worden, en reken maar dat ze daarmee alleen akkoord zouden gaan wanneer China daarop niet kan voortborduren.
Daar is een interessante podcast over, door drie mensen die in de industrie werken /netwerken:

https://semiwiki.com/podc...icient-in-semiconductors/

TL, DL;
De een zegt dat het binnen tien jaar zou kunnen, de ander denkt van niet. Vooral EUV en het feit dat veel toegezegde miljarden nooit daadwerkelijk worden uitgegeven is een probleem; maar China kan al 14nm maken.
Huh, maar wacht even. Import uit Taiwan? Taiwan is toch China? Ik snap niks meer van die Chinezen.
Is de facto een onafhankelijke staat... alleen China vindt van niet.
De data voor de grafieken komt juist uit China
Niet alleen China niet. Er zijn volgens mij maar een paar landen die Taiwan officieel erkennen.
Dat is wel het trucje wat China uithaalt wanneer ze zelf iets niet voor elkaar krijgen: als het Taiwan wel lukt kan China het ook want Taiwan is onderdeel van China. Dus als Taiwan op 5nm voor het vasteland produceert beschikt China over 5nm fabs.
Kom maar op met die KX-7000-serie ben erg benieuwd hoe hard ze de achterstand op x86 inlopen, of zetten ze net als Apple in op ARM voor de toekomst?
ARM, MIPS (Loongson), RISC-V, POWER (Inspur), Alpha (Shenwei) en x86 (Zhaoxin) voor zover ik weet. China wedt niet op één paard, maar op vele paarden tegelijkertijd.
Kun je een reactie verwijderen op tweakers? :+

[Reactie gewijzigd door SillieWous op 3 februari 2021 21:23]

Met de bijelkaar gehackte kennis kunnen ze daar wel wat mee
China heeft zich eerst als doel gesteld om 70% zelf te kunnen maken, de resterende 30% is dan waarschijnlijk de 10 jaar voorsprong die wij hebben en waarvoor ze de producten bij ons kopen.
Ik denk dat dit haalbaar is. Het kost heel veel geld en is minder efficiënt, maar ze zijn dan wel minder afhankelijk en zij vinden dat heel belangrijk.

Ik snap de chinezen hierin wel en vind dat wij in Europa ook meer ons best mogen doen om minder afhankelijk te zijn.
Afhankelijk van andere landen zorgt ook voor vrede.
Nu moeten we niet klakkeloos alles gaan outsourcen naar lage lonen landen en ook wel kijken welke afhankelijk heden ongewenst zijn, maar afhankelijk zijn van andere landen kan uiteindelijk oorlogen voorkomen. Als je genoeg aan elkaar verdiend ga je over het algemeen niet snel met elkaar vechten, het geen garantie overigens
Ach tis maar net welk verhaal van de media je gelooft. Denk je dat Pakistan een atoombom kon maken zonder toestemming van de VS?

Los daarvan is het vrij normaal om met de technologie van een ander vandoor te gaan ipv de wiel opnieuw uit te vinden. Europa heeft ook niet alles zelf uitgevonden. Tijdens de vele oorlogen in de historie werden niet alleen edele metalen als oorlogsbuit meegenomen, maar ook boeken, onderzoeken van universiteiten & archieven om ervan te leren en om de vijand zonder die waardevolle info achter te laten (pre-computer tijd).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee