Chinese chipfabrikant HSMC sluit deuren nadat productie in 2019 werd gestaakt

Hongxin Semiconductor Manufacturing Co. sluit definitief zijn deuren. De in het Chinese Wuhan gevestigde chipfabriek had zowel 14nm- als 7nm-chips moeten gaan produceren. De Chinese overheid zou vele miljarden in de fabriek hebben gestoken.

Volgens de website Taiwan News heeft HSMC alle werknemers gevraagd ontslag te nemen. Dat zou blijken uit een bericht op het Chinese WeChat. Het bedrijf zou aangeven dat het geen plannen heeft om de productie te hervatten. De productie werd eind 2019 gestaakt wegens een gebrek aan geld en het mislukken van het aantrekken van meer investeerders. Er zou nu in berichten gesproken worden over 240 mensen die hun baan verliezen.

Er zou omgerekend grofweg 16,5 miljard euro in het bedrijf zijn gestoken, schreef Technode vorig jaar op basis van uitlatingen van de lokale Chinese overheid. Het bedrijf zou sinds de zomer van vorig jaar geen geld meer hebben. Mede door deze financiële problemen nam de lokale Chinese overheid HSMC over, wat in feite als een reddingsoperatie beschouwd moest worden. Daarvoor bezat Beijing Guangliang Lantu Technology 90 procent van de aandelen.

HSMC begon in 2017. De South China Morning Post schreef in november vorig jaar dat de website van de chipfabrikant eerder aangaf dat er plannen waren om zowel 14nm- als 7nm-chips te produceren, met een aantal van 30.000 wafers per maand. Het bedrijf had een zeer moderne chipfabrikant moeten worden. Volgens de krant was de fabriek van de eerste fase, waaronder een productiefaciliteit en een r&d-gebouw van meer dan 390.000 vierkante meter, pas deels voltooid en was de bouw van de tweede fase nog nauwelijks van de grond gekomen.

In juni vorig jaar vertrok de toenmalige ceo van HSMC, Chiang Shang-yi. Hij was eerder werkzaam bij TSMC en omschreef HSMC als een 'nachtmerrie'. Er zouden ook berichten zijn over fraude, verlate betalingen voor de bouw en werknemers met geen enkele ervaring in de halfgeleidersector.

De Chinese investeringen in HSMC passen in het streven van de Chinese overheid om zoveel mogelijk zijn eigen chips te produceren, zodat het land minder afhankelijk is van buitenlandse bedrijven. Dat komt echter nog niet goed van de grond; net als HSMC zijn er meer Chinese chipbedrijven die te maken hebben met financiële problemen. Het streven van China naar onafhankelijke chipproductie hangt onder meer samen met het beleid van de VS. Dat land heeft in de afgelopen jaren handelsverboden opgelegd aan verschillende Chinese bedrijven, waardoor Amerikaanse bedrijven geen zaken met dergelijke partijen mogen doen.

Door Joris Jansen

Redacteur

01-03-2021 • 11:51

80 Linkedin

Reacties (80)

Wijzig sortering
Er zou omgerekend grofweg 16,5 miljard euro in het bedrijf zijn gestoken
Gezien ik regelmatig op Tweakers reacties zie langs komen waarom Europa niet gewoon met wat subsidies een moderne chip fabriek neerzet, hier heb je het antwoord. Na €16.5 miljard erin te hebben gepompt hebben ze dus nog steeds niks.
Het antwoord is: "Er zouden ook berichten zijn over fraude, verlate betalingen voor de bouw en werknemers met geen enkele ervaring in de halfgeleidersector."
En jij verwacht dat zo een situatie niet voorkomt in Europa? Er wordt ook in Europa bijzonder veel fraude gepleegd, veel bedrijven maken er een spelletje van om zo laat mogelijk te betalen en op hoeveel posities in bv. Nederland zit personeel met geen enkele ervaring in de betreffende branch...

Wil je personeel met ervaring, dan zal je dat ergens anders moeten wegpikken en ook die organisaties waar je het wegpikt kunnen maar x aantal onervaren personeel verwerken naar ervaren personeel in een periode van mogelijk jaren.
Tweakers heeft het over:
Er zou omgerekend grofweg 16,5 miljard euro in het bedrijf zijn gestoken, schreef Technode vorig jaar op basis van uitlatingen van de lokale Chinese overheid
in het verwijzingsartikel van Technode staat:
The local government said the project amounts to nearly RMB 128 billion (around $18.7 billion) in investment.
Dat betekent dat er $18.7 miljard aan investeringen bedraagt. Hoe kan Tweakers nou van maken dat 'omgerekend grofweg 16,5 miljard euro in het bedrijf zijn gestoken'
Kennelijk is maar een fractie vd projectsom werkelijk besteedt. Volgens Global Times https://www.globaltimes.cn/content/1200179.shtml is t/m eind 2019 maar RMB 15.3 mrd vd RMB 128 mrd besteed met verwachte uitgave van RMB 8.7 mrd in 2020. Dat zou betekenen dat er t/m 2019 nog geen 2 miljard euro in het bedrijf is gestoken ipv genoemde 16.5 miljard euros
According to the "Wuhan Major Project Plan in 2020" released by the city government in April this year, the HSMC project ranked No.1 among all projects with the highest investment value of a total of 128 billion yuan ($18.7 billion). As of the end of 2019, it had completed an investment of 15.3 billion yuan, and the investment in 2020 was expected to be 8.7 billion yuan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 1 maart 2021 13:12]

Als je 128 miljard yuan omrekent naar Euro, kom je (ten tijde van dit commentaar) uit op 16,43 miljard euro. Dat is best wel in de buurt van 16,5 miljard, zou ik zeggen.

Ik zou eerder zeggen dat de 18.7 miljard dollar onnauwkeurig is; dat komt eerder uit op 19.8 miljard.

[Reactie gewijzigd door Korben op 1 maart 2021 14:39]

In het verwijzingsartikel van Technode staat niet dat zoveel geld daadwerkelijk is het bedrijf is gestoken maar gaat het om een projectsom van 16.5 miljard euro. Kennelijk gaat het bij dergelijke investeringsprojecten niet zo dat je in begin het volledige bedrag gestort krijgt en kennelijk is maar een fractie vd projectsom daadwerkelijk besteedt. Blijkbaar zagen de geldschieters gaandeweg het niet meer zitten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 1 maart 2021 15:19]

Natuurlijk komt zoiets ook in Europa voor, maar dit is dagelijkse kost binnen China. Wanneer je verder leest in specifiek dit geval blijkt dat de eerste CEO zelfs een valse naam heeft gebruikt, credentials had bedacht die onbekend waren en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De initiele opzet was puur opgezet om miljarden te verduisteren, talloze sub-contractors en zelfs de aannemer waren stuk voor stuk scams. Zelfs de ene ets machine die ze hadden gekocht, hadden ze bij meerdere banken ondergebracht voor... nog meer geld. En ja, we komen ook soms grote scams tegen in het Westen maar in China lees je nagenoeg op z'n minst maandelijks hoe een groot bedrijf uiteindelijk weer een scam is. Zo schieten mij nu even snel Luckin Coffee, Ezubao, Kingold, Greenlands te binnen, stuk voor stuk goed voor 5+ miljard ieder. Ze zijn hier ook stukke gehaaider in scams, niet bestaande banken, banken die zelf op grote schaal scammen, zeer bekende platforms.. ga zo maar door.

Dus nee, laten we hier niet even "whatabout" doen, want ja in het Westen kan men er ook wel wat van (Wirecard hallo) maar spendeer een maandje of 2 in China en je bekt valt je gewoon open.

Source: ik heb 2 MKB in mainland.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 1 maart 2021 12:47]

Kan dit bevestigen .... Ja het gebeurt in het westen ook maar na 5 jaar China.... Heeft @n4m3l355 volledig gelijk ....

Een simpel voorbeeld : De meeste Nederlanders zullen hun onkosten vergoeding niet misbruiken, ja het gebeurt maar je loopt in NL niet naar je baas toe en zegt : Heb je nog bonnetjes voor me zodat ik ze kan inleveren op mijn naam.

Elk bedrijf waar ik mee gewerkt heb in China is dit bijv gewoon standaard practice. Medewerkers helpen elkaar aan genoeg fappiaos ( receipt) om zo eigenlijk de belastingdienst te benadelen er word ook niet raar naar gekeken.
En zelfs als je een paar miljard minder fraude hebt, dan nog steeds heb je een gigantisch project, wat enorm duur is, en absoluut geen garantie op succes. Te vaak denken mensen dat je voor paar miljard een clean room neerzet inclusief wat machines van ASML, stekker in het stopcontact steekt, en de chips komen eruit rollen. Maar het is toch allemaal wel wat complexer.

En hoewel ik vermoed dat hoeveelheid fraude hier dus minder zal zijn, wordt dat probleemloos gecompenseerd door verschillende landen die met elkaar gaan ruziën.
Ik ben er van overtuigd dat wij dit zelf ook kunnen doen. Deze hele techniek is bedacht in het westen en werd vroeger ook zélf in het westen gedaan. (NXP - Philips Nijmegen etc etc). De mensen hebben destijds toch ook voor hetzelfde dilemma gestaan om het van hier daar op te bouwen? Waar een wil is is een weg. Dat het met een paar miljard nog niet zal lukken wil ik best geloven maar onze onafhankelijkheid van China mag best wat minder. En dat is de principe vraag, willen we de macht van China inperken of niet? Een argument dat je er daarmee niet bent omdat de hele productieketen zich daar concentreert en het dus logistiek een nachtmerrie is voor de fabricage van elektronica vind ik wel een valide argument maar de plek waar de halfgeleider-plant staat en of dit haalbaar is niet.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 1 maart 2021 14:19]

Er zit nog steeds wel productie in Europa. STM, NXP en ik denk opvolgers van Siemens, Temic, HFO en Intermetall ook nog wel ergens hoewel ik dat niet nagekeken heb.

Verder helemaal eens met je overwegingen over de productieketen. Meer onafhanelijkheid van China is zowel technisch als politiek wenselijk.
Er zit genoeg productie in Europa, AMD (tegenwoordig GloFo, maar die bakken vooral voor hun broertje AMD) zit nog steeds in Dresden, Intel bakt in Ierland, en STM (ook geen kleintje) zit in Frankrijk en Italie.
Zie hier voor een quicky-overzicht. China heeft veel, maar grotere chipjes bakken doen ze nog beperkt. Weerstandjes, caps en aanverwanten wel meer. Heel veel wordt gedaan door hun nooit-erkende buren in Taiwan.

Packaging wordt er wel vaak gedaan, hoewel ook dat verschuift naar Maleisie, Phillipijnen en zo nog wat nog-lagere-lonen-landen.

[Reactie gewijzigd door FreezeXJ op 1 maart 2021 16:42]

maar onze onafhankelijkheid van China mag best wat minder.

:-)
Bovendien krijg je met Europese subsidies ook last van pork barreling: dan moeten verschillende onderdelen in verschillende lidstaten gemaakt worden zonder enig economisch voordeel. Meest extreme geval zijn natuurlijk de linker- en rechtervleugels van de Eurofighter Typhoon die in Spanje en Duitsland respectievelijk gemaakt worden.

daarnaast is een fab neerzetten in Europa vrij onzinnig wanneer de rest van je productieketen in Zuidoost-Azië blijft zitten, in verband met klimaatverandering is het niet slim om dies te gaan produceren in Europa, om die vervolgens naar Azië te verschepen om op een printplaat gesoldeerd te worden. De Verenigde Staten zijn het enige land waarbij nearsourcing enigszins haalbaar is doordat er al enige infrastructuur voor bestaat in Costa Rica, Mexico en de VS.
Eens met dat "verdeel alles eerlijk" wat geheid weer problemen gaat opleveren

maar die eco logische/nomische kosten van transport zullen wel meevallen.
Hier hebben ze het bv over 33.000 dies per maand. dat is in volume net een halve zeecontainer ofzo ?
Dat is echt peanuts met wat er allemaal nog meer verscheept word.
Doe het slim en bouw bijvoorbeeld spul wat anders toch al verscheept zou worden naar hier. Zoals losse CPU’s voor AMD of Intel, of chips voor autofabrikanten (zitten er een maar paar van in de EU).

Het hoeft niet allemaal gelijk op miljoenen schaal. Met een paar duizend stuks per maand kom je ook al een heel eind voor europa
Voor Intel/AMD zou het nergens op slaan als er een aparte productielijn moet zijn voor boxed CPU's, een markt die niet heel erg hard groeit vergeleken met de OEM-markt. (bovendien heeft Intel de mogelijkheid om een productielijn voor LGA-chips vrij vlot naar BGA om te bouwen indien noodzakelijk). Wat betreft de autofabrikanten zou het mogelijk moeten zijn, mits de printplaten voor de auto's dan ook in de buurt worden geproduceerd. Verder kan je voor "een paar duizend stuks" net zo goed de investering niet doen, dan is het simpelweg een financieel zwart gat wanneer je geeneens schaalvoordelen kan behalen.
Nouj het was ook een voorbeeldje he.

Intel oan momenteel jack shit omdat ze behoorlijk veel issues hebben met hun 10nm node. Best wel zonde, maar daardoor is er een hoop capaciteit niet bruikbaar.

Het gaat er meer om dat je ergens begint en dat dan langzaam uitbouwt. Het heeft geen zin om direct voor full blown gas te gaan geven zonder validatie dat het ook echt goed gaat komen opschalen kan altijd nog.
Als je nu alleen al naar de GPU tekorten kijkt... boeit het dan werkelijk dat een "GPU chip" uit Europa naar Azië moet alvorens deze op een complete kaart gebakken kan worden? Ik denk dat gezien de huidige problemen deze logistieke barrière peanuts is tov de verschijnselen van de tekorten zoals we die nu zien. Ik bedoel dat er ook al decennia lang laptops in Azië worden gebouwd met intel chips uit Fabs in Amerika, Israel en Ierland?
En vergeet niet dat het hier veel duurder zal zijn dan in China. Over het algemeen is land een stuk duurder, zeker in westers Europa. Hogere salarissen die doorsijpelen in alle kosten. Veel meer veiligheidsregeltjes waar men aan moet voldoen, etc.

Het is trouwens niet alsof er helemaal geen 'chip fabrieken' in Europa of de VS staan:
https://en.wikipedia.org/...ductor_fabrication_plants

Het grote verschil met bv. 10 jaar geleden, er zijn heel wat meer fabrieken in Azie erbij gekomen en slechts een handjevol in de EU/VS. Er is wel wat gesloten in de EU, maar relatief veel in de VS. Wat ik zo niet kan zien is of de Fabs in bv. de EU zijn terug geschaald of gewoon niet zijn opgeschaald.
Dat europeese chips gaan meer kosten is duidelijk. Maar hoeveel meer? Als het om tientalen procenten gaat, kan de overheid dat dekken.
En, ik betaal graag - nog steeds - meer voor “made in germany”.
En ik geloof niet dat het echt zoveel meer gaat kosten. Machines kosten ongeveer hetzelfde, er zijn genoeg leegstaande fabrieken, en je heb niet zoveel mensen nodig voor procedé - veel is geautomatiseerd.
R&D ga je zowizo financieren - via universiteiten, etc. China heeft weinig eigen R&D - meest is gestolen geleend van EU of VS. Op die manier ga je toch voor R&D betalen, maar ook krijg iets voor terug.
Een leegstaande fabriek maak je niet even een high tech chip foundry van. Is waarschijnlijk goedkoper een nieuwe plant op te zetten.
En vergeet niet dat het hier veel duurder zal zijn dan in China. Over het algemeen is land een stuk duurder, zeker in westers Europa. Hogere salarissen die doorsijpelen in alle kosten. Veel meer veiligheidsregeltjes waar men aan moet voldoen, etc.(...)
En natuurlijk duurder omdat je ueberhaupt laatste-generatie ASML-machines neer mag zetten, wat in China steeds lastiger is.
Ja in europa zou het er op neer komen dat het nederland noorwegen of zweden moeten zijn die zo'n project op starten op zich zelf

De corona crisis heeft duidelijk gemaakt dat zelfs in noodgevallen nationale belangen voorhang nemen op collaboratie en mensen levens
Ach je vergeet nog zelfs als het van de grond komt maar je 1 jaar te laat bent dan heb je al iets dat verouderd is.

Intel mooi voorbeeld, toch geen kleintje in deze industrie, ze beschikken over ruim voldoende geld en je zou ook kennis verwachten. Toch hebben ze met hun 10nm veel problemen.

Het is een illusie te denken gooi er miljarden tegen en het zal wel werken. Het geld zal het minste probleem zijn.
Fraude komt ook in Europa voor. Zo laat mogelijk betalen wordt nog niet onder fraude gerekend, maar is wel heel hinderlijk.
In Nederland zit wel voldoende personeel wat voor de productie van chips ingezet kan worden. Vermoedelijk heb je de fabrikant van chip-machines in Veldhoven (ASML) even vergeten. Ook bij NXP (Eindhoven) loopt heel wat volk rond met kennis van zaken. NXP is sinds 2016 wel in Amerikaanse handen (Qualcomm).
Elders in Nederland en Europa lopen ook nog wel wat mensen op de universiteiten rond die voldoende kennis hebben.

Het oprichten van een chipfabrikant is een kostbare zaak, maar dat hoeft niet direct in de vele miljarden te lopen. Zeker in Europa zou je eerst klein kunnen beginnen met eenvoudigere chips voor auto's ed. Direct voor de topklasse CPU's en GPU's gaan (wat in China wel een doel was) is kansloos, tenzij kunt beginnen met het in licentie maken van hun chips. De machines daarvoor komen voor minimaal 90% uit Veldhoven en die kan men in Nederland echt wel aan de praat krijgen.
ASML en NXP willen graag hun eigen personeel houden. Dus zal je het daar weg moeten pikken, waardoor daar gaten vallen die met personeel moeten worden gevuld die nog geen kennis van zaken hebben. En een bedrijf kan slechts maar x hoeveelheid van z'n kennis verliezen voordat er zaken mis gaan qua continuïteit.

Stel je kan procs maken voor auto's, de auto bedrijven verwachten daar bepaalde prijzen voor. Kunnen die wel geleverd worden vanuit de Benelux voor die prijzen? Ik verwacht van niet. En ik verwacht dat geen enkel bedrijf zit te wachten op hogere prijzen voor componenten die ingekocht worden. Voor verschillende componenten kan je de transportkosten/transporttijd als argument nemen voor lokale productie, die hogere kosten worden gecompenseerd door minder transportkosten/tijd. Maar hier maakte (voorheen) tijd niets uit en een chipje is niet zo groot of zwaar, dus aan de transportkosten zal het ook niet leggen. Het is niet voor niets dat dergelijke zaken vaak in goedkopere landen worden geproduceerd.
Er zijn zo langzamerhand best veel mensen die ooit voor ASML of NXP gewerkt hebben. Beiden hebben er ook voordeel van als er een chipfabrikant in de regio zou komen. Het zal voor allemaal wat lastiger zijn om aan personeel te komen, maar die worden vooral van de TUe gehaald en verder is de hele wereld hun zoekterrein. Met wat (onderhandse) samenwerkingen wordt er dan een soort silicon valley gecreëerd (wat Eindhoven en Veldhoven toch al graag willen) wat weer veel mensen aan zou trekken.
Wat de prijzen betreft is het koffiedik kijken. Het is grotendeels een automatisch proces, daardoor zijn de personeelskosten niet zo heel bepalend. Zeker in de auto industrie neemt de vraag om processorchips enorm toe. Dat zal de komende jaren alleen toenemen

Als men echt wil is de regio Eindhoven best geschikt om een chipfabriek op te zetten Er is veel geld voor nodig, maar door klein te beginnen in de juiste markt kan er redelijk snel geld binnen komen. Direct gaan concurreren met Intel is natuurlijk niet de weg.
NXP is niet in handen van Qualcomm maar nog onafhankelijk. Qualcomm heeft de verkoop afgeblazen omdat de Chinese overheid te lang wachtte met geven goedkeuring. Uiteindelijk werd NXP een speelbal tussen de Amerikaanse en Chinese overheid in de handelsoorlog.
Verschil is dat in Europa (lees: Veldhoven) genoeg talent zit om dit te kunnen realiseren
In het fabriceren van de machines, niet in het bouwen van een complete fab.
Klopt, dat is inderdaad wel een verschil ja,

Maar we hebben wel bijvoorbeeld NXP en een aantal kleine/middelgrote toeleveranciers. Het is niet alsof we alleen maar kennis van de machines hebben. Als er één land in Europa is die dit moet kunnen is het Nederland wel. Het bouwen van een fab duurt lang, investeringskosten zijn erg hoog en de kans dat het niet lukt is aanwezig. En toch zou ik zeggen, doen.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 1 maart 2021 13:55]

"We hebben NXP" is maar gedeeltelijk waar. Een hoop technologie en kennis (op chipgebied) bevind zich in Duitsland en Oostenrijk. Qua kennis is er ook nog eens een grote verbinding met België. Maar goed, NXP is inderdaad niet helemaal weg uit Nederland. Volume-productie van chips gebeurd al een hele tijd in Azië voor zover ik weet.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 1 maart 2021 15:18]

Als ze iets van de Philipstraditie hebben meegenomen in Veldhoven, dan weten ze ook wel genoeg over de inrichting van de fab, zelfs als ze die zelf niet leveren.
ASML werkt samen met het Belgische IMEC voor de kleiner dan 3mn fabricage en inrichting fab.
In Europa is genoeg kennis aanwezig voor het opzetten van fabs. Zo zit GlobalFoundries in Dresden (voorheen AMD). Verder hebben onder andere NXP, STM, Bosch en Intel fabs in Europa staan. Bij elkaar staan er behoorlijk veel fabs in Europa. Geen fabs meer voor geheugen, wel voor logica.
GloFo is alleen de meest recente afvaller in de afvalrace naar nieuwe nodes, bijvoorbeeld. NXP, STMicroelectronics etc zitten allemaal ook niet op 7nm of lager.
Voor 1 van de vele machines die nodig zijn in een fab. Goed, we hebben hier in Nederland nog 2 bedrijven die fab-machines maken, maar toch.
Volkswagen weet donders goed hoe ze auto's moeten maken, maar gaan zeker niet een hele F1 incl organisatie, teams en coureurs even regelen.
Dat is het probleem met subsidies. Het is gratis geld en trekt daarmee mensen aan die het zien als een kans om zoveel mogelijk geld te verdienen. Er zijn honderden falende Europese IT projecten gebaseerd op miljarden subsidies, waar niets van is terecht gekomen, behalve het vullen van zakken.
Bovendien is Europa notoir voor de prioriteiten niet op een rijtje hebben. Er worden miljarden aan directe en indirecte subsidies in oninnovatieve sectoren gepompt (zoals Franse boeren en vissers die een halve eeuw lang nauwelijks iets hebben gedaan om hun productieprocessen efficiënter te maken), te betalen door innovatieve bedrijfstakken die verzuchten onder een torenhoge lastendruk.
Vervolgens innoveren de Nederlandse vissers en zien hun investeringen verdampen door de macht van Europa.

Ik dacht dat de huidige president van China alles voor het vuurpeloton aan het gooien was wat corrupt was? Hoe zit dat eigenlijk (hij pakte het in iedergeval harder aan wat ik begrepen had)
Selectieve handhaving is wel echt een dingetje in China. Als je niet 'lastig' bent, niet de verkeerde mensen benadeelt, en indien van toepassing de juiste politieke richting hebt binnen de partij, kom je met veel weg, nouja tot het toch een keer misgaat en je een fanatieke overheidsafdeling treft want gewone dienstkloppers heb je vast ook wel.

Als je relatief braaf bent maar jezelf impopulair maakt bij de overheid (hallo Jack Ma!) dan loop je ook sneller in de kijker.

Het vuurpeloton wordt vooral gereserveerd voor voorbeeldgevallen en echt gevaarlijke politieke vijanden (interne machtstrijd binnen de partij). Eventuele overige doodstraffen worden subtieler uitgedeeld, beter voor de orgaanhandel etc.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 1 maart 2021 15:16]

Xi pakt niet zo zeer corrupte figuren aan, eerder mensen die rivalen van hem zijn en waar hij vanaf wil. Tenzij je het natuurlijk zo bont maakt dat zelfs de volledige steun van de Leider niet meer voldoende is, natuurlijk
Nouja, met dit soort berichten
fraude, verlate betalingen voor de bouw en werknemers met geen enkele ervaring in de halfgeleidersector.
is het niet vreemd, en ook wel redelijk typerend voor zaken doen in China (want op een andere manier gebeurt er sowieso nauwelijks iets.)...

[Reactie gewijzigd door DropjesLover op 1 maart 2021 12:10]

dat is in Europe niet anders.
Dat is waar maar de Chinezen zijn de Usain Bolt van dat.
Jawel de fraude daar is op een schaal die we eigenlijk niet/amper kennen in europa/westen .
Wellicht dat ze ook wat problemen hebben gehad door de exportrestricties van leading edge technologie. Een 7nm chip maak je niet met oude machines.
Corona lockdown in wuhan zal ook wel niet geholpen hebben
In 2019 werd de boel al platgelegd, dus dat was lang voor de lockdown.
daar zijn ze al lang van af
€16,5 miljard oplappen is echt niet het probleem. Je zet simpelweg niet even een chip fabriek neer. Met wat machines in een gebouw plempen ben je er niet. Dan moet je nog de kennis en productie ervaring opdoen voor je een redelijk product kunt afleveren. Zelfs Intel met veel kennis en ervaring op dit gebied heeft de handdoek in de ring moeten gooien omdat het geen sandkastenspiel is. Het scheelt natuurlijk dat ASML in Europa zit, maar zij leveren maar een soort machine (zij het, de belangrijkste waarschijnlijk).
Ja idd, met de onkunde van veel van de politici zou het een eindeloos project worden en gigantisch veel geld kosten.

Goed voorbeeld is een kerncentrale dat Frankrijk aan de kust bouwt die nog steeds niet af is en al het dubbele kost van de raming. Ze krijgen ze niet werkend wegens gebrek aan kennis.
Het is spijtig dat op 50 a 60j tijd zoveel kennis verloren is gegaan.
Als het onkunde is ligt er een schone taak voor mensen zoals wij (die alles beter weten). Helaas zijn de kieslijsten al bevroren, en moeten we weer 4 jaar wachten.
Goed voorbeeld is een kerncentrale dat Frankrijk aan de kust bouwt die nog steeds niet af is en al het dubbele kost van de raming. Ze krijgen ze niet werkend wegens gebrek aan kennis.
Het is spijtig dat op 50 a 60j tijd zoveel kennis verloren is gegaan.
Doel je daarmee op de bouw van Iter?
Ik denk Flamanville, maar aan gebrek van kennis zal het wel niet zo direct liggen denk ik dan. (Frankrijk is net één van die landen waar de kennis is, en mede dankzij hun kennis zijn vergelijkbare kerncentrales gebouwd / onderweg in Finland en China). Maar dat geheel off topic :-).
haha als jij denkt dat de gemiddelde kerncentrale van 60 jaar geleden nog steeds voldoen aan de huidige bouw- milieu- en veiligheidsvoorschriften dan ben ik maar wat blij dat jij niet in die sector werkzaam bent.

ik zou de reactie ook om kunnen keren, met de onkunde en de onwil om fatsoenlijk na te denken zie je steevast dat populistische bewegingen aan het lange koort trekken waardoor er zelfs in de bestuurlijke regionen van onze samenleving liever wat stom geblaat te horen is dan daatwerkelijk gedegen besluitvorming: en lang niet alleen omdat het om het graaien gaat maar ook zeerzeker om het domme volk tevreden te houden!

Met dat soort drogredeneringen wordt het natuurlijk NOOIT meer wat met onze samenleving
Los daarvan, moet je elke infrastructuur op de toekomst bouwen. Dat is 60 jaar geleden ook gedaan, met alle beperkingen van dien.

De 80 jaar oude noordzeekanaalponten voldoen in principe nog wel aan de belangrijkste eisen, maar daarop vooruitlopend kiest men nu toch voor nieuwe modellen met electrische tractie. Niet vergelijkbaar met kerncentrales qua complexiteit, maar een goed voorbeeld dat iets dat degelijk en doordacht gebouwd is, lang mee kan gaan.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 1 maart 2021 15:09]

Voor wat R&D met 240 mensen kan je niet zoveel geld uitgeven ... daar bouwt TSMC een hele fab voor, niet alleen een lijn voor onderzoek.
TSMC werkt samen met ASML als het gaat om fab inrichting - zeker als het gaat om EUV voor <3nm chips.
En dan is China nog een goedkoper land ook…
Je moet wel met een betrouwbare partner in zee gaan nattuurlijk.
Globalfoundries heeft al een Fabriek in Dresden Duitsland bijvoorbeeld.
Zelfs als het 10x hoger uitvalt, is het niet eens zoveel geld voor heel Europa. Vergelijk het maar eens wat er opgehaald is in Europa om de zuidelijke landen te steunen na een tegenvallend jaartje...
ASML heeft het ook enkel gered door grote overheidssubsidies. Ook niks? Het gros van de R&D wordt gedaan met subsidies.

De overheid is de belangrijkste durfkapitalist.
Loon en materiaal kost in Europa zal ook wel x aantal keer hoger liggen. En dan nog de Europese, nationale en lokale wetgevers die jaren gaan moeten disucssiëren en alle wetgeving die tig keer strenger is.
Valt mee tbh, gezien je kosten niet de schoonmakers zijn qua loon, maar eerder hoog opgeleiden. En die vinden niet minder in China dan hier, eerder meer.

Ik werk bij een multinational, en in Europa verdienen juniors significant meer dan in Azië, seniors vergelijkbaar, en hoger management verdient meer in Azië dan in Europa. En Amerika zit gewoon overall boven Europa :P .

Natuurlijk zal je wel idd hebben dat ze in China de bouw niet stil gaan leggen omdat iemand dacht een zandhagedis te zien.
heeft HSMC alle werknemers gevraagd ontslag te nemen.
Nu weet ik dat het China is, maar gebeurt dat vaker op deze manier?

Hier is het toch zo dat je ontslagen word bij faillissement / je arbeidsovereenkomst wordt opgezegd en niet dat je gevraagd word zelf ontslag te nemen met alle mogelijke consequenties.
Nee ik heb in China 5 jaar gewoond en het is op dat vlak niet anders dan in NL :+ als je zelf ontslag neemt krijg je niet je vergoeding.

Word je ontslagen is het vergelijkbaar met NL - 1 maand salaris per gewerkt jaar ongeveer volgens mij als je ouder bent krijg je wat extra en er zit een limiet op het aantal maanden dat je kan opbouwen.

Echter is de WW in China wel bedroevend laag .. me ex toen we samen in Beijing woonde heeft het uitgezocht en als ze een hele rits met papierwerk etc in zou leveren en dan ook nog langs bepaalde departmenten etc dan zou ze en schrik niet ..... 200 euro per maand krijgen als WW :+

Daar zou je in theorie van kunnen leven ... als je geen huur hoeft te betalen , geen extra kosten en puur alleen rijst met beetje vlees haalt dus ja wel een hele smalle definitie van ' leven'

Echter let op : Wat ik hierboven zeg is ook nog is alleen voorbehouden voor de mensen die een Hukou ( soort van chinees stads passpoort hebben voor Beijing) , heb je deze niet als chinees dan kun je bijv niet gebruik maken van scholen/hospitals/WW en heb je gewoon pech.

Ik heb de discussie wel een paar keer gevoerd met chinezen en als ik ze dan vertel over het sociale vangnet dat we in NL hebben dan geloven ze je in veel gevallen simpelweg niet :+ 3

On topic : Dit was al voorspeld ... Het probleem is dat de Chinese overheid het idee heeft dat ze met geld alles kunnen kopen en dat werkt in de simpelere processen of op 1 markt gedeelte .. echter betreft het hier meerdere producten die je niet zo 1-2-3 kunt opkopen.
Leuke reactie, leerzaam, bedankt :)
Nu weet ik dat het China is
Zo te zien heb je jezelf beantwoord
Dat was in eerste instantie mijn eerste uitleg naar mijzelf, maar ik was benieuwd of er ervaringsdeskundigen waren hier :)

Het is gewoon een bijzondere zin om te lezen.
Misschien slecht voor de statistieken
Ik denk dat het in de mentaliteit van de Chinese is.
Over het algemeen gaan Chinezen niet zitten klagen als iets niet lukt maar, gaan iets anders doen waar ze wel geld mee kunnen verdienen.
Het klinkt natuurlijk wel beter als je zegt dat je ontslag hebt genomen i.p.v. dat je bent ontslagen. In veel Aziatische culturen is dat best een belangrijk verschil.
Dat is ook zo, hier stiekem ook wel :P
Ergens wel jammer gezien de huidige staat van chip productie. Maarja dit had op zijn vroegst in 2025 pas producten geleverd dus nooit een oplossing geweest voor de huidige chip vraag.
Denk dat de productie schade wel meevalt, die chipmachines zullen wel weer een andere bestemming vinden, er is vraag genoeg.
Zouden het niet eerder 30 000 wafers per maand zijn dan 30 000 chips?
Anoniem: 428562
1 maart 2021 16:50
Nabij Wuhan staat ook de fab van Yangtze Memory Technologies waar o.a. flash voor SSD's wordt gemaakt. Ligt voor de hand dat Yangtze apparatuur en eventueel personeel van HSMC overneemt.
Als ik het goed lees hebben ze 16,5 mljard euro in gepompt voor 240 mensen een job te laten doen.
Ik weet het het gaat niet om die jobs omdat het veel geautomatiseerd is maar het leest toch heel raar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee