Hoe ga je laden dan? Ik zie dat als het grootste probleem.
Mercedes zegt 500km, wat het in de praktijk wordt moet nog uitwijzen (want ze rijden geen 80 maar bijna 90), dat strookt in ieder geval mooi met de rijtijd. Dat is positief.
Tenzij ze de regels voor vrachtwagen gaan wijzigen en meer aerodynamische vormen mogelijk zijn (denk aan maximale lengte voertuig e.d.), gebruik je nog steeds evenveel energie en moet je dus nog steeds met
gemiddeld 700kW laden om genoeg energie te hebben voor de volgende 4,5 uur rijden.
Je kunt laadgrafieken vinden, en heb het zelf ook gemerkt met de Tesla, dat vanaf circa15% tot rond de 50% het snelst geladen wordt (ik heb wel tot 500km/h gezien), daarna vlakt het erg snel af.
Idem voor hogere vermogens, het heeft effect op op een relatief klein deel van het laden, daarna vlakt het af en maakt het niet meer uit of je aan een 250kW of 150kW laadpaal staat, omdat de laadstroom tot ruim onder die waarde beperkt wordt.
E.e.a. zal best wel opgelost worden, maar dit zijn punten die gemakshalve niet genoemd worden. Door tesla niet, door Ford niet, door Audi niet, door Porsche niet etc.
Economisch gezien, elektriciteit is natuurlijk nauwelijks belast met accijnzen (in vergelijking met diesel en andere brandstoffen), dat zorgt voor een scheef beeld.
Qua gewicht, als je snel wilt kunnen laden, moet je veel overcapaciteit hebben. Als je 486kWh nodig hebt om 4,5h te kunnen rijden, redt je dat niet met een 500kWh accu, dan duurt het laden veel te lang. Dan heb je bijna 800kWh nodig om ook relatief snel te kunnen laden in de 45 minuten pauze. Je hoeft dan niet vol te laden (dat doe je tijdens je minimaal 8 uur rust), maar om snel te kunnen laden moet je de eerste helft van de accu pakken. Dat is efficiënter qua tijd. En 800kWh / 320Wh/kg is ongeveer 2500kg.
Bedankt voor je link naar Auke Hoekstra. Grappig om te zien dat hij praktisch dezelfde uitgangspunten heeft als ik. MWh accu (ik 800kWh). Gewicht 3500kg (ik 2500kg). Hij "vergeet" voor het gemak dat een accu niet alleen uit accucellen bestaat, maar dat koeling / verwarming essentieel is. Dat blijft en levert geen gewichtsbesparing op. En ik geloof niet dat een overheid geen extra belasting of accijns op elektriciteit gaat zetten, als compensatie voor het verlies aan inkomsten. Dat gaat gewoon gebeuren, linksom of rechtsom.
Hij "vergeet" voor het gemak ook het laden van de vrachtwagens, geen idee of indicatie daarvoor. Stel dat ik alleen tijdens rust moet laden, moet er nog steeds
gemiddeld met 80-100kW geladen worden. Per vrachtauto.
Ik zie het laden nog steeds als, laten we positief zijn, de grootste "uitdaging".
Leuke video daarover:
https://www.youtube.com/watch?v=pLcqJ2DclEg