Jaguar komt met goedkopere versie van elektrische I-Pace-suv

Jaguar introduceert een variant van de bestaande elektrische I-Pace die minder vermogen krijgt. Daar hoort ook een lagere verkoopprijs bij. De beginprijs ligt zo'n 15.000 euro lager dan de startprijs die de suv kreeg bij de introductie in 2018.

Jaguar zegt dat de nieuwe versie, genaamd de I-Pace EV320 minder krachtig is dan de reguliere, bestaande EV400-versie. De fabrikant meldt dat het het gezamenlijke vermogen van de twee elektromotoren opnieuw heeft gekalibreerd om uit te komen op 235kW of 320pk. Het koppel van de nieuwe, minder krachtige versie bedraagt 500Nm en daarmee is een acceleratie van 0 tot 100km/u mogelijk in 6,4 seconden. De reguliere 400pk-versie doet dat in 4,8 seconden, dankzij een koppel van 696Nm.

Jaguar I-Pace EV320Jaguar I-Pace EV320

De fabrikant zegt dat de actieradius onveranderd is met 470km, conform de Europese wltp-norm. Ook de accucapaciteit is nog altijd hetzelfde met 90kWh en dat geldt ook voor de aandrijflijn. De nieuwe EV320-versie kan met een 50kW-snellader elke vijftien minuten 63km rijbereik toevoegen en dat is bij een 100kW-lader 127km per kwartier. Laden via de interne omvormer kan met een wisselstroomvermogen van 11kW, waarmee per uur 53km is bij te laden, zodat een lege accu in 8,6 uur weer helemaal vol zou moeten zijn.

Jaguar laat weten dat de prijzen van de I-Pace EV320 bij 65.990 euro beginnen. De al beschikbare EV400-versie begon bij prijzen die boven de 80.000 euro lagen.

Door Joris Jansen

Redacteur

24-08-2020 • 21:15

264

Reacties (264)

264
253
100
17
4
84
Wijzig sortering
Als EV400 bezitter baal ik hier wel een beetje van omdat dit de waarde van mijn auto naar beneden trekt. Ook omdat deze over de 3 fase lader beschikt.

Ik zie hier veel reacties over de kwaliteit van de iPace, maar die is gewoon goed. Dat ding rijdt als een droom en heeft goede interieur afwerking met een subliem geluid systeem. En sindskort OTA en betere range.

Deze EV320 lijkt een EV400 met softwarematig geknepen motor. En dat is dan 15000 euro goedkoper om Duitse subsidies te pakken. 15K plus een 3 fase lader is dus die 80pk waard, dat klopt niet helemaal.
Dat 4% bijtelling voordeel vervliegt bijna aan de afschrijving op deze manier. Maar goed dat weet je als je een nieuw product probeert.
Precies dit. Lijkt erop dat de originele gewoon €15.000 te duur was. En reken maar dat hier nog steeds marge op zit. Echter, het kan ook zo zijn dat ze door de hogere volumes ook echt besparingen realiseren.

Wellicht dat Jaguar nu de druk begint te voelen van de Model Y die eraan komt en ook de Ford Mustang Mach-e. Die zijn nog iets voordeliger dan de oorspronkelijke iPace, maar wel ruim en met lange range.
Je slaat de spijker op de kop. Vorige model was gewoon te duur en veel te duur.
Blijkbaar was hij toch aantrekkelijk genoeg om hem te rijden met 4 procent bijtelling... Er was toen iig geen auto meer te krijgen.

Ik denk namelijk dat de mensen die zo'n auto privé nieuw aanschaft op 1 hand te tellen is, ik herinner me ook nog de scheepswerf eind vorig jaar waar iedereen in de rij stond om zijn Tesla nog voor een lager bijtellingstarief op te halen.
Klopt ik was er 1 van
30-12
De Jaguar I-PACE en de oplopende verkoop van Range Rovers in China heeft het concern Jaguar Land Rover eindelijk weer uit de rode cijfers gekregen. Nu ze uit de rode cijfers zijn kunnen ze zich de lagere prijs misschien veroorloven?
Ze zullen iets moeten. De verkoop van de I-Pace is overal flink ingekakt. In de eerste zes maand van 2020 hebben ze nog geen 5500 verkocht. Dat zijn gewoon slechte cijfers als je het afzet tegen de markt en andere merken. Prijs is te hoog en op bepaalde vlakken lopen ze teveel achter. Ze hadden de prijs van de EV400 moeten verlagen en hem technisch weer up-to-date maken. Met name DC laden een upgrade geven. Nu blijft het lastig tov de Audi en de Mercedes.
Er zijn natuurlijk altijd mensen die de auto kopen voor de looks. Gewoon om erin gezien te worden. De Jaguar E-pace is bijvoorbeeld tehnisch inferieur aan de concurrentie, maar verkoopt vanwege de looks nog steeds.

Echter met de i-Pace was het andersom, ze hadden als eerste een Tesla concurrent en dus een voorsprong. Dit lijkt nu door de marketing strategie onderuit getrokken te worden.
Wie gaat er nou 15k betalen voor 80pk? En tegelijkertijd wie wil er nu de B variant van een auto hebben?
De ontwikkelkosten van de auto moeten gewoon terugverdiend worden dat zit voor een groot deel in de verkoopprijs. Als je meer auto's denk te verkopen of verkocht hebt kan je dat onderdeel verlagen om een betere concurrentie positie te bemachtigen.
Reken maar dat hier geen marge meer op zit. Dit is met alle waarschijnlijkheid een actie om aan de gemiddelde CO2 uitstoot normen te voldoen.
De originele I-pace is goed geprijsd, ik verwacht dat ze op deze nieuwe versie geen winst meer maken en misschien zelfs verlies. Audi heeft hetzelfde trucje uitgevoerd met zijn E-tron (en gaat hem waarschijnlijk nog goedkoper maken).

Dit alles heeft te maken met de CO2 boetes die ze anders krijgen. Ieder automerk moet gemiddeld een x aantal CO2 uitstoten. Premium merken hebben hier veel last van omdat ze over het algemeen grotere motoren verkopen die veel CO2 uitstoten. Een elektrische auto in je gamma is een makkelijke manier om dit te compenseren (0 CO2 uitstoot). Hierdoor stunten ze met goedkope prijzen om de verkoop te stimuleren. Auto's met verlies verkopen is goedkoper dan de boete.
Ik heb vorige maand hier in België een offerte voor een I-pace gevraagd. Ik heb uiteindelijk een audi e-tron gekocht. De kleine batterij versie nl de 50. Die prijs ligt zeker 10000 onder de e tron 55. Maar de batterij is dan ook echt kleiner. Door software beknotten en dan minder vragen stoort mij. ( de audi doet dat ook hoor zoals de lichten enz.......) Maar als dit model er was geweest had ik er misschien langer over nagedacht. Ik doe maar 10000 km per jaar dus rijbereik is niet het belangrijkste maar meer is altijd leuk. Wat bij mij de doorslag gaf was dat de garage van audi dichter bij mij thuis was en dat ik er een 11 kw laadpaal gratis bijkreeg (installatie is wel betalend). Maar de I pace is zeker niet duurder dan vergelijkbare EV's.
Sowieso zijn ze te duur, normal zit er BPM op en nu niet dus dat weten ze en pakken ze die BPM gewoon zelf door het in de prijs te stoppen. Als je kijkt dat sommige auto die en in brandstof en elektrisch er zijn dat de elektrische toch zo'n 20% duurder zijn. En geloof me dat het niet echt een verschil is qua kosten om te maken.
Dat gebeurt nu eenmaal in een sector waar de innovatie nog echt aan het gebeuren is.
De eerste producten zijn altijd duur, en je weet dat er nadien versies gaan komen die ofwel goedkoper worden, ofwel meer bieden.
Als battery day van Tesla echt waar maakt waar nu zo vlot over gespeculeerd wordt, dan gaat daar ook nog wel iets gebeuren.
Trouwens, heeft Tesla niet eens in één dag een paar modellen 20k goedkoper gemaakt?

Of anders... koop een nieuwe TV op de lanceerdag, en kijk dan 2 maand later hoe veel je te veel betaald hebt.
Tesla heeft de Model X Ludicrous editie ooit 35.5% goedkoper gemaakt. Goed klote als je die een paar weken eerder gekocht had

https://www.nu.nl/auto/57...ng-door-in-nederland.html
Neem aan dat een webshop aankoop zoals een Tesla ook gewoon WKO heeft?
Inderdaad, vergelijk de prijs van een nieuwe model S vandaag maar eens met die van 1 of 2 jaar geleden. En deze van vandaag kan verder rijden met dezelfde batterij.

Als er mensen zijn die de meerprijs willen betalen om er als eerste mee te rijden, de early adopters, waarom zou je het niet voor de prijs aanbieden?
Precies dit.
Gelukkig 5 jaar subsidie. Maar die TV vergelijking klopt aardig.

Voorlopig heeft deze auto nog een grote voorsprong qua techniek, maar ik denk dat de komende jaren dit heel hard ingehaald gaat worden.
Als je nu al een Polestar 2 voor 60K kan aanschaffen, die EV400 prestaties levert zie je welke kant het op gaat.
Als je leased, bezit je hem niet, je betaalt gewoon een maandbedrag, qua design zal ie nooit op mijn lijstje voorkomen...

[Reactie gewijzigd door Marcel3X op 25 juli 2024 08:38]

Als je hem leased heb je hem niet en als je dan een magere periode hebt mag je hem inleveren en heb je een schuld of lig je krom voor de auto...
Ik denk dat je spreekt vanuit ZZP of Prive lease? Met zakelijke lease van een salaris werknemer is dat probleem van de werkgever. De werknemer moet dan maar snel een andere baan vinden als het bedrijf ten onder gaat.

Dan heb je wel andere problemen, zoals mogelijk geen salaris.. dan is gebrek aan leasewagen even geen punt.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 25 juli 2024 08:38]

Ook bij zakelijk lease zijn er vaak afspraken in het contract dat als de werknemer ontslag neemt voordat het lease termijn afloopt er een bedrag gecompenseert moet worden. Dit zie je steeds meer, en lease contracten worden ook vaak langer (5 ipv 4 jaar) en met meer voorwaarden. Het hangt er natuurlijk ook van af of het een simpele vloot auto is (alle werknemers de keuze uit een paar modellen) of dat je een volledig zelf geconfigureerde 'willekeurige' auto hebt besteld die na ontslag niet zomaar aan een andere werknemer over te dragen is.
In Nederland kan je afgestraft worden omdat je ontslag neemt als je een leasewagen hebt? In België gebeurt dat hooguit eens als je een wagen boven budget neemt en daar maandelijks voor bijbetaalt, de bijdrage voor resterende maanden na je ontslag mag je dan vaak nog afdokken. Maar dat is dan je eigen beslissing geweest om een wagen boven budget te nemen.
Afgestraft? Jij kiest specifiek voor die auto en legt dat vast voor 4 jaar, als je dan binnen 4 jaar zelf weggaat mag/moet je vaak de auto (die specifiek op jouw eisen wensen ia afgesteld en besteld) meenemen als default tenzij ze iemand anders er voor kunnen vinden. Als een collega hem wel wil hebben dan kan je er makkelijk mee wegkomen, maar anders dan mag je hem meenemen. Met elektrische wagen zou ik dat overigens helemaal niet erg vinden. Volgende werkgever neemt die ws zonder problemen over, en die bijtelling ga je nooit meer krijgen dus je bent daarna hoe dan ook duurder uit.
Blijkbaar is dat dan helemaal anders in België. Wij krijgen een auto van de werkgever, keuze om deze te weigeren is er niet echt. En dat de werkgever ons de vrijheid geeft om zelf een auto te kiezen met bepaalde opties, is ook zijn risico. Als we ontslag nemen, hebben we geen enkele verplichting naar die auto toe (uitzonderingen daar gelaten). Vandaar dat ik het een afstraffing noem. En vaak moet een nieuwe werknemer eerst een wagen uit de pool nemen vooraleer ze zelf een nieuwe mogen kiezen, dus de eerste beste nieuwe werknemer krijgt de wagen van degene die ontslag nam.
Ik begrijp niet waarom je down gemodereerd wordt want je hebt gewoon gelijk. Bij diverse bekende ICT detacheerders betaal je een boete als je ontslag neemt en je lease contract loopt nog. Ook wanneer je een standaard Golfje hebt die binnen het lease budget valt. Hoe langer je leasecontract, hoe hoger de boete, en die kan in de duizenden euros oplopen.
Hierbij het leasereglement van 'een bekende ICT detacheerder':
17.1 Indien Werknemer op eigen initiatief, op welke gronden dan ook, zijn Arbeidsovereenkomst met <Detacheerder>
beëindigt, zal de Werknemer, dan wel diens nieuwe werkgever, <Detacheerder> vrijwaren voor de financiële
consequenties van de gemaakte keuze van de betrokken leaseauto voor de periode vanaf datum der
beëindiging van de Arbeidsovereenkomst op één van de volgende wijzen:
a) Werknemer neemt het leasecontract over van <Detacheerder>, voor zover en slechts indien dit door de
leasemaatschappij mogelijk wordt gemaakt en zonder bijkomende kosten voor <Detacheerder>.
b) Werknemer koopt de leaseauto onder de door <Detacheerder> en/of de leasemaatschappij vast te stellen
voorwaarden uiterlijk op de dag van beëindiging van het dienstverband. Alle kosten verbonden aan de
vroegtijdige contract beëindiging komen daarbij voor rekening van Werknemer.
c) Werknemer kan de leaseauto aan een andere werknemer overdragen onder exact dezelfde
voorwaarden. De wagen wordt in dat geval voor de nieuwe berijder gezien als “eigen keuze”, waarbij
o.a. de eigen bijdrage (artikel 5) en afkoopboete (artikel 17.1d) van toepassing zijn.
d) Indien bovenstaande opties niet van toepassing zijn, betaalt Werknemer aan <Detacheerder> een afkoopboete
volgens onderstaande tabel:

Afkoopboete o.b.v. resterende looptijd tot einde contract datum
Resterende looptijd
tot einde contract
1 mnd
2 en 3 mnd
4 en 5 mnd
6 t/m 11 mnd
12 t/m 15 mnd
16 t/m 21 mnd
22 t/m 27 mnd
28 t/m 33 mnd
34 t/m 39 mnd
40 t/m 44 mnd
meer dan 45 mnd
Cataloguswaarde tot
€ 30.000,00 € 39.999,00 € 49.999,00 € 59.999,00
v.a. € 60.000
€ 350
€ 450
€ 550
€ 675
op aanvraag
€ 700
€ 900
€ 1.100
€ 1.350
op aanvraag
€ 1.050
€ 1.350
€ 1.650
€ 2.025
op aanvraag
€ 1.575
€ 2.025
€ 2.475
€ 3.038
op aanvraag
€ 2.100
€ 2.700
€ 3.300
€ 4.050
op aanvraag
€ 2.800
€ 3.600
€ 4.400
€ 5.400
op aanvraag
€ 3.150
€ 4.050
€ 4.950
€ 6.075
op aanvraag
€ 3.500
€ 4.500
€ 5.500
€ 6.750
op aanvraag
€ 3.850
€ 4.950
€ 6.050
€ 7.425
op aanvraag
€ 4.200
€ 5.400
€ 6.600
€ 8.100
op aanvraag
€ 4.550
€ 5.850
€ 7.250
€ 8.775
op aanvraag
Dat is waar, maar dit zijn simpelweg de boetes die de leasemaatschappij berekent als je voortijdig van het contract af wil. Nog steeds niet netjes natuurlijk, want de detacheerder kan de auto waarschijnlijk wel bij een junior kwijt oid.
ZZP, DGA en als je Private Lease al zou doen, dan Private Lease. (Wat ik oprecht niet begrijp. Je betaald in je looptijd bijna de hele auto aan kosten, krijgt op het eind niks. Het geen onderhoud argument zou ik begrijpen als je een private lease auto van meer dan 5 jaar oud neemt, anders heb je garantie voor de grote kosten. Als je het geld niet hebt om een nieuwe auto te rijden, dan moet je dat ook niet doen, maar dat is mijn ongezouten mening en een hele andere discussie).

Ik rij in oude (representatieve) barrels van 15 jaar oud en dan is de bijtelling 35% over de dagwaarde ;) Zeer economisch gunstig, ook als je af en toe iets groter onderhoud hebt. Wordt onderhoud te groot, koop je een "nieuwe" barrel en gaat de oude op marktplaats dan wel sloop. Dit is gunstiger dan mn vorige nieuwe auto's van 14% bijtelling (Seat Ibiza ST)

(Ik zie mensen die en een lease auto van de baas hebben en een private lease erbij en schrik me kapot. Als de gene met de auto van de zaak zijn baan verliest (en ja dat kan echt gebeuren ondanks je een vast contract hebt) kunnen ze die auto inleveren. Echter daalt ook het inkomen en dan is de vraag of de private lease nog steeds leuk is met 300 euro per maand. Kans bestaat dat je die ook kwijt raakt of dat die als een molensteen om je nek hangt. En dan heb je helemaal niks. Maar wel in de vette tijden in een nieuwere auto gereden ;)

Verder is werknemer soms ook de sjaak bij ontslag (ivb de oude baas niet voor de kosten wilt opdraaien). Maar hier heb ik geen ervaring mee, dus kan ik niks over zeggen.
Dan heb je wel andere problemen, zoals mogelijk geen salaris.. dan is gebrek aan leasewagen even geen punt.
Zonder vervoer vindt je niet zo makkelijk een baan hoor, en afhankelijk zijn van OV is hier toch echt een minpunt. OV is een reistijdverdubbelaar en betekent, effectief, ook nog eens dat je regelmatig niet op tijd op je werk zult zijn, ofwel vanwege vertraging, ofwel vanwege overvol en dus niet meekunnen (in ieder geval voor Corona was dat zo).
Als het OV als zo'n minpunt wordt gezien, ieder geval in jouw ogen, waarom stimuleert de overheid het dan juist om te gebruiken? Wat heet, waarom krijgt niet iedereen dan een leaseauto? Nou, simpel weg omdat je als werknemer de verantwoordelijkheid draagt om op tijd te zijn voor je werk. Ga je structureel in de fout mag je langskomen voor een gesprek. Wat een nonsens dat je zonder vervoer niet makkelijk een baan kan vinden.
Als het OV als zo'n minpunt wordt gezien, ieder geval in jouw ogen, waarom stimuleert de overheid het dan juist om te gebruiken?
De overheid stimuleert OV vanuit een socialistisch oogpunt en tegenwoordig ook omwille van het milieu. Dat ze minder files willen zal ook wel in de lijst met redenen staan, maar is een drogreden. Ja als alle OV-reizigers in de auto zouden stappen, dan groeit het autoverkeer met zo'n 10% en de files met dik 50% tot mogelijk een verdubbeling. Dat is omdat men geen wegen wilt verbreden of bijleggen vanwege, wederom milieu, maar ook omdat verkeerskundigen zeggen dat mensen dan meer gaan rijden, iets waarvan ik denk dat het schromelijk overschat wordt. Omgekeerd echter, zou 10% van de automobilisten in het OV stappen, dan moet de capaciteit van dat OV verdubbelen, dus dubbel zoveel materiaal, dubbel zoveel spoor, en dat laatste gaat trouwens ook niet lukken omdat er vaak geen plaats is. De enige reden om files te verminderen overigens is dat het vrachtverkeer beter kan doorrijden, dat levert de bedrijven een besparing op en dus de overheid meer belastinginkomsten.

Daarnaast speelt ook nog mee dat de steden een parkeerprobleem hebben en de overheden daar, omwille daarvan de auto's buiten de stad willen houden. Dat komt dan weer omdat men sinds 1950 nooit voldoende rekening heeft willen houden met de mogelijkheid dat ieder gezin een of twee auto's zou willen aanschaffen. Bij ons in de straat zijn er twee keer zoveel woningen als parkeerplaatsen en op diverse adressen heeft men twee auto's op naam staan. Op één adres staan er dagelijks rond lunchtijd zelfs 6 auto's voor de deur, de mensen daar werken bij een garagebedrijf.
Wat heet, waarom krijgt niet iedereen dan een leaseauto? Nou, simpel weg omdat je als werknemer de verantwoordelijkheid draagt om op tijd te zijn voor je werk.
Dat is niet de reden. De reden is dat heel veel werkgevers geen geld willen uitgeven aan een leaseauto, of aan een vervoersbudget. Ze betalen minimumloon en alleen als de CAO hen daartoe verplicht betalen ze reiskostenvergoeding. Het tarief wat daarvoor geldt is in mijn geval ongeveer ½ van de benzine die ik verbruik om er naar toe te gaan, en met OV betaal je dus nog eens dubbel dat bedrag.

Wat betreft de verantwoordelijkheid dragen om op tijd op je werk te zijn, dat geldt altijd, ongeacht of je te voet, op de fiets, op de bromfiets, met de auto of met het OV gaat, maar als je vanaf hier met het OV naar je werk gaat, dan ben de door de vertragingen en de drukte dus inderdaad bijna structureel te laat.
In deze regio geldt dat als je niet met eigen vervoer naar het werk kunt komen (en dat mag fiets, bromfiets, motor, auto of wat dan ook zijn) dan wordt je meestal niet aangenomen.
Het OV is hier onbruikbaar slecht.

Ook in andere regio's waar ik gewoond heb gold trouwens iets vergelijkbaars, degenen die met het OV reisden dat waren alleen scholieren, studenten, ouderen (aow-ers) en werklozen.

Wat mij betreft mag die linkse hobby afgeschaft worden en houden we alleen nog museum-stoom-treinen over.
Het zou me oprecht verbazen als er iemand van z'n privegeld 100.000+ euro voor zo'n matige wagen heeft neergelegd zonder enige vorm van subsidie.
Een ZZPer kan een auto prima kopen, en daarnaast ook bijtelling betalen. Dus een prijsverlaging kan wel degelijk nadelig zijn. Op zich doet Jaguar het nog "netjes" door niet de EV400 flink te verlagen maar een ander uitvoering te maken die goedkoper is. Ook al is het alleen maar knijpen van de motoren. Zo houden ze toch de restwaarde van de EV400 iets hoger.
Financial lease ;-) Je bezit hem wel degelijk.
En qua design moet ik toegeven dat zonder 22" wielen hij er minder aantrekkelijk uitziet. Een kale versie als werknemer leasen lijkt mij ook niet sexy.
In België rijdt ik een Q8 diesel voor hetzelfde geld, die vindt ik iets mooier en praktischer...
Ik zou willen dat wij die vrijheid hier hadden.

Als ik een Q8 doorreken is dat precies 3 keer zo duur als wat ik nu per jaar betaal.
Maar goed dat weet je als je een nieuw product probeert.
Ik snap je frustratie helemaal, maar je legt zelf de zere vinger op de goede plek. Elke nieuwe ontwikkeling laat hetzelfde patroon zien. Ik ben vrij vroeg in de digitale fotografie gestapt en ik moet nu concluderen dat een groot deel van het geld dat ik in de beginjaren uitgaf voornamelijk is besteed aan het gevoel met iets nieuws bezig te zijn, te experimenteren en ook een beetje het gevoel speciaal te zijn. Allemaal niet verkeerd, verklaarbaar en normaal :)
Ik heb een beetje het idee dat waardevermindering bij elektrische auto's niet hetzelfde kan worden beoordeeld als bij fossiele brandstof auto's. Hoe wordt dat nu gedaan want ik heb ook geen idee om eerlijk te zijn?

Het lijkt mij dat elektrische auto's de aankomende 5 jaar nog sterk in waarde kunnen afnemen door voortdurende introductie van nieuwe/verbeterde technieken. Van het ene op het andere moment krijg je "ultra speed laden 2.0" en dat zit je met je oude spul dat niemand op de 2e hands markt nog wil hebben. Dat is de gok die je neemt en daar betaal je ook voor m.i. Innovatie kost vaak meer centjes en niet alles zal de test der tijd doorstaan.
Non nou - "niemand die het op de 2e hands markt meer wil hebben".

Verbeteringen van het snelladen hebben een afnemende meerwaarde. Nu duurt het nog zo lang dat je per generatie er 5 minuten van af kunt schaven. Dat is 2e hands misschien 1000 euro waard. Maar de volgende generatie haalt er misschien nog maar 3 minuten van af, en dat is dat 500 euro waard 2e hands. Laten we reëel wezen, snelladen is de uitzondering, dus die 1000 euro is voor 50 keer 5 minuten besparen - net 4 uur.

In elk geval is de impact niet zo dramatisch dat niemand 'm meer wil hebben.
Correct. Daarom heb ik onlangs ook een Nissan Leaf uit 2016 gekocht. Chademo snellader die er overal uit gaat (hier in België staan er al met moeite laadpalen en diegene die ze nu bijzetten, hebben uiteraard CCS). Dit in combinatie met een kleinere range dan nieuwe modellen, zorgt ervoor dat de vorige eigenaar van november 2016 tot juli 2020 een goede 20k heeft af mogen schrijven. Op 3.5 jaar vind ik dat redelijk veel voor een wagen met nog geen 40k km
EV's lijken in dat opzicht meer op PC's. Er ligt altijd een opvolger van het huidige product klaar dat net iets sneller, zuiniger etc is. De waardevermindering zal dan ook groter zijn dan bij benzine aangedreven auto's schat ik in.
Zou dan de eerste zijn van het concern. Als je kijkt naar de bouwkwaliteit van de andere SUV"s van Jaguar Landrover dan wordt je niet vrolijk:

https://www.autointernati...ouwbare-suv-modellen-aan/
Daar staat geef Jaguar F-Pace of E-pace tussen.
Deze auto is goed, scheelt ook dat er weinig bewegende delen zijn
50kW ‘snel’-lader. :|
Sorry hoor maar dat is toch om te huilen...

Ik rij een Model 3 LR en laad zo min mogelijk onderweg. Laadpaal thuis en op het werk. Als ik dan toch moet laden gaat dit met 150kW (straks 250kW); de enige reden dat ik electrisch rijden uberhaupt heb overwogen. Schijnbaar rijden Jaguar rijders alleen maar in en rond de woonplaats.
Mensen rijden elektrisch puur en alleen voor de bijtelling, als straks de normale auto goedkoper wordt laten mensen vrij snel de elektrische auto vallen als een baksteen.
Electrisch rijden heeft behalve directe en indirecte financiele voordelen nog een aantal voordelen:

- nooit meer tanken (ik laad alleen thuis en heb elke ochtend een volle accu)
- in mijn geval is de range van 350km meer dan genoeg voor 99% van mijn dagelijkse km's
- super relaxed rijden zonder motor lawaai/trillingen
- super vlot en relaxed optrekken zonder schokken van het schakelen
- ik mag elke stad inrijden, vanwege geen lokale uitstoot
- vaak vooraan parkeren omdat daar nu eenmaal de EV laders staan

De financiele voordelen zijn er ook buiten de fiscale voordelen:
- goedkoper rijden (ikzelf rijd voor € 3,5 / 100km, een vergelijkbare benzine auto kost € 10,- / 100km)
- veeel minder onderhouds kosten
- zeer waarschijnlijk veel minder afschrijving

De fiscale voordelen zijn:
- geen MRB (tot 2025)
- indien zakelijk minder bijtelling

Zelfs zonder die financiële voordelen zal ik geen ICE meer gaan rijden.
PS. ik rijd mijn EV geheel privé

[Reactie gewijzigd door t-force op 25 juli 2024 08:38]

- nooit meer tanken (ik laad alleen thuis en heb elke ochtend een volle accu)
Laden is niet “tanken”....
- in mijn geval is de range van 350km meer dan genoeg voor 99% van mijn dagelijkse km's
Mijn range is 925km.
- super relaxed rijden zonder motor lawaai/trillingen
Met welke auto vergelijk je het? Eentje uit 1978?
- super vlot en relaxed optrekken zonder schokken van het schakelen
Wederom, met welke auto vergelijk je het? We leven niet meer in de jaren 70 hé..
- ik mag elke stad inrijden, vanwege geen lokale uitstoot
Ik mag ook elke stad inrijden.
- vaak vooraan parkeren omdat daar nu eenmaal de EV laders staan
Dus ook nog een beetje lui? ;)
- goedkoper rijden (ikzelf rijd voor € 3,5 / 100km, een vergelijkbare benzine auto kost € 10,- / 100km)
Je aanschaf is veel hoger..
- veeel minder onderhouds kosten
Ik heb geen onderhoudskosten, rij er vier jaar in en daarna gaat hij weg, geen onderhoudskosten dus.
- zeer waarschijnlijk veel minder afschrijving
Veel meer afschrijving gezien de restwaarde zakt als een baksteen.
Zelfs zonder die financiële voordelen zal ik geen ICE meer gaan rijden.
PS. ik rijd mijn EV geheel privé
Dan ben je zeer zeldzaam, of je bent Jesse Klaver..? Oh nee die rijd een BMW diesel. ;)

[Reactie gewijzigd door Enchantress op 25 juli 2024 08:38]

Welke auto ken jij dan die net zo soepel schakelt (of eigenlijk niet) als een EV, met hetzelfde altijd beschikbare koppel, en die je met één pedaal kan rijden gedurende 90% van de tijd?

Hopelijk niet een BMW 4 serie oid, want dat zou gewoon onzin zijn.
Alle Toyota hybrides, alles met een DSG bak, alles met een moderne automaat

[Reactie gewijzigd door pagani op 25 juli 2024 08:38]

Haha, ik heb een 2009 Prius en hoewel ik inderdaad niet hoef te schakelen en de benzine motor op zich fijn draait merk je altijd dat hij aan staat: meer trillingen, een schokje hier en daar, meer geluid en als je het gaspedaal eens verder indrukt dan de eco stand giert dat ding als een malle. Daarnaast is hij in sport-stand ( :P ) tot 50km/h best vlot (met veel lawaai) maar daarboven kakt het hard in behalve het lawaai wat blijft. Ik merk dat ik zoveel mogelijk in de EV mode probeer te rijden ondanks dat je in dat geval verre van het gaspedaal moet blijven. Inhalen op de snelweg is net als bijv. de pre-turbo diesels een kwestie van ver vooruit kijken en op tijd rustig aan versnellen omdat anders de motor weer begint te janken.

Daarnaast ook in o.a. een e-Niro gereden, wat een verschil: altijd stil, soepel, "meer dan snel genoeg" en one-pedal driving. Je hoeft mij iig niet meer te overtuigen van het rijgemak en rijcomfort van een EV.

[Reactie gewijzigd door styno op 25 juli 2024 08:38]

Alle Toyota hybrides
Onzin. Bron: eigen ervaringen met mijn vrouw d’r Toyota Yaris hybride en mijn Kia e-Niro. Schakelen is erg goed voelbaar in de Yaris.
Een yaris hybride heeft geen versnellingen. Hoe wil je die dan voelen? Enkel bij verkeerd gebruik (met name digitaal gas geven, aan/uit in plaats van soepel) gaat de cvt zoeken naar de juiste stand zowel qua positie van de cvt als benzinemotor aan/uit, wat schokkerig kan voelen, maar dan rij je de auto verkeerd. En dat is géén schakelen. Sterker nog, een EV schokt dan nog veel harder door de regeneratie.

[Reactie gewijzigd door pagani op 25 juli 2024 08:38]

Haha, mooi dit.

Zodra iemand met eigen ervaringen duidelijk te kennen geeft dat een EV soepeler rijdt, dan "rij je de auto verkeerd".

Mooi staaltje recht lullen wat krom is hier.
Nu ga je ervan uit dat ik geen ervaringsdeskundige ben. Ik heb zowel dsg bakken als toyota hybrides 60k km per jaar gereden, bij beiden is normaliter geen schakelmoment voelbaar. Een toyota hybride kun je niet voelen schakelen, want het ding heeft een centrifugaalversnelling. Enkel door verkeerd gasgebruik kun je dan lastwissels voelen.

[Reactie gewijzigd door pagani op 25 juli 2024 08:38]

een yaris vergelijken met een Niro.... De Niro is 2x zo duur..

Het schakelen in een Toyota voelbaar? Dat is erg knap, google maar even naar de Toyota CVT.
Prius eigenaar hier. Het aanhaken van de brandstofmotor op de aandrijflijn voel je wel degelijk. Elke keer dat de motormanagement beslist dat de motor aan moet (gas bij na gas los, tijdens optrekken vanuit stilstand, bij batterij management beslissingen, bij afremmen rond 70km/h). Vaak dus.

En gas geven met de CVT betekend dat de motor hoog in toeren gaat zitten janken (tenzij je een fluwelen voet hebt), er is niet de bekende relatie tussen motortoerental (geluid en vibraties) en snelheid.

Dit alles heb je bij een EV eenvoudig niet.
“een yaris vergelijken met een Niro.... De Niro is 2x zo duur”

Nu doe je het zelf ook. :>
nogmaals, kan niet! De CVT van toyota schakelt helemaal niet.
Niet dus. Ik zou eens een EV proberen.
Tja, eerlijk gezegd weet ik niet waar deze mensen vandaan komen, maar discussiëren is onmogelijk. Zeker aangezien ze over het algemeen doen alsof ze ervaring hebben met elektrisch rijden maar dat helemaal niet hebben.
Laat gaan :)
https://xkcd.com/386/

[Reactie gewijzigd door Gluten Parody op 25 juli 2024 08:38]

Welke auto ken jij dan die net zo soepel schakelt (of eigenlijk niet) als een EV, met hetzelfde altijd beschikbare koppel, en die je met één pedaal kan rijden gedurende 90% van de tijd?

Hopelijk niet een BMW 4 serie oid, want dat zou gewoon onzin zijn.
Allereerst elke auto met een CVT. Want die schakelen ook niet. In de jaren zeventig en tachtig hadden we thuis een Daf 55 en later een 66, en die 'schakelen' net zo soepel als welke moderne EV dan ook! ;)

Grappig je opmerking over BMW, want zelf rij ik een 5-Serie, met die geweldige acht-traps automaat, en die voel je ook niet. Dus waarom zou het onzin zijn deze te vergelijken? En zo rijden er meer auto's rond met een moderne automaat waar je niet van voelt... in elke prijsklasse.

En voordat je gaat zeggen dat die CVT's ouderwetse dingen zijn: Mijn voorgaande auto's waren een Audi A4 en A5, beiden met MultiTronic. Audi's visie op 'het pientere pookje' waarmee de Daf'jes destijds waren uitgerust. Nu geheel electronisch gestuurd en communicerend met het motormanagement. En dat rijdt even fantastisch als een Model S (voldoende kilometers gemaakt in Tesla's om te kunnen vergelijken), en dan ook nog eens voor de helft van de prijs!! (want fiscale voordelen moet je gewoon niet meetellen... dat zijn tijdelijke kunstmatige prijsverlagingen om verkopen te stimuleren).

Betreffende het beschikbare koppel: Hoeveel Nm heb je nodig om lekker te kunnen rijden met een auto van rond de 2000 kilo? Hoe snel wil je van 0 naar 100 kunnen trekken? 3 tot 4 seconden? Dat is toch alleen maar een potje 'ver-pissen' wat je dan doet? Dan ben je gewoon een 'sjonnie'. Hoef je alleen nog maar een petje op in je auto. :)

Alles boven de 250Nm is goed genoeg voor een auto van rond de 2 ton. En voor kleinere auto's kan het gewoon een pak minder zijn. Dan kom je ook nog prima van je plek.

Met 1 pedaal rijden is inderdaad prachtig. Zonder meer. Echter als je in een automaat rijdt en jezelf goed kunt beheersen en kunt anticiperen heb je dat 2e pedaal ook maar vrij weinig nodig. Hoofdzakelijk om jezelf op je plek te houden als je voor een rood stoplicht staat te wachten.

Dus dat rijgenot in een EV valt allemaal wel mee. Sure, vergeleken met een handgeschakelde Opel Kadett 1300 uit 1990 is het absoluut een verschil, maar vergeleken met een modere ICE automaat vrijwel nihil.

Edit: Ongewenst??? Sjonge-jonge...Dit onderschrijft het faillissement van het moderatie systeem hier op de frontpage...

[Reactie gewijzigd door OCU-Macs op 25 juli 2024 08:38]

Mijn laatste ICE was een super luxe 2014 Peugeot 508 RXH, dat is dus van na 1978.

Ikzelf ben van de jaren 70 (1970 om precies te zijn) en heb al heel veel luxe auto's gereden.
Geen enkele schakelt of schakelde zo soepel als een EV (want die schakelt niet) en geen enkele was zo trillingvrij als een EV (want geen motor (onbalans) trillingen).

Ik ben echt een echte petrolhead, ik kwijl van het jankende geluid van een 911 GT3 of een AMG V8. Maar ben nu echt verknocht aan mijn EV(tje).

Kwa restwaarde ben ik geheel niet bang, als ik zie waarvoor 2013 Tesla S nog vlot weggaan. Probeer die afschrijving maar eens te evenaren met willekeurige 100k+ ICE auto.
"normale auto's" gaan niet goedkoper worden, elektrische auto's wel. Daarnaast zijn er, zeker in het segment van de I-Pace, weinig redenen te bedenken om een benzine auto te nemen als een elektrische even duur is.
Nee dus, inmiddels hebben we beide auto's vervangen voor een EV. Een EV is zoveel comfortabeler en fijner in gebruik, een ICE is voor ons dus echt een gepasseerd station.
Jij hebt duidelijk nog niet elektrisch gereden. Niet alles draait om geld.
In een elektrische auto rijden is een hele fijne ervaring vergeleken met een benzineauto.

[Reactie gewijzigd door carpebios op 25 juli 2024 08:38]

Ja zeker heb ik dat en de ervaring is slechter. Het enige voordeel (of voordeel is een groot woord) is het ietsjes snellere optrekken. Het grote voordeel is de bijtelling en daar houden de voordelen al op.

Jij vindt het ''fijner'' rijden, dat is een mening.

Hier op de werkvloer hoor ik hele andere verhalen en dan kom je tot maar 1 conclusie, en dat is puur omdat het goedkoper is en niets anders.
Dat sommige een andere mening hebben kan, maar het zijn nu eenmaal de feiten.
Ik hoor dit heel vaak van mensen die niet elektrisch rijden. Misschien wat voorbarig? Ik heb een I-Pace genomen 2 jaar terug, grotendeels omwille van de bijtelling. Ik was bang voor het bereik en had het zonder die bijtelling niet gedaan.

Nu ik m heb wil ik alleen niks anders meer. De volgende wordt echt wel weer elektrisch, ook als de lage bijtelling stopt. Het rijdt stil en de power is zó fijn. Daar komt het rijden met 1 pedaal nog bovenop en je draagt ook nog je steentje bij aan het milieu. En ja, er zijn schonere alternatieven (ov), maar dat gaat ten koste van gemak, comfort en reistijd.

Wat bereik betreft heb ik overigens in 2 jaar tijd pas 4x aan een 100kwh lader gestaan, ik laad gewoon op aan reguliere laadpalen en kom het hele land door.
Wat is dan het voordeel van de verbrandingsmotor? De herrie? De stank?

Ik rijd mijn ioniq plugin liefst in EV mode. Niet alleen wegens de kosten maar ook omdat het veel vloeiender is dan met de benzinemotor.
En dan wellicht ook spijt dat je niet de electric versie genomen hebt?
Goeie vraag :)

Het antwoord is ja en nee. Het liefst was ik voor volledig elektrisch gegaan. Maar ik kan thuis niet opladen, niet voor lange tijd in elk geval. Mijn gebruikspatroon bestaat uit vooral korte ritten in de omgeving en enkele keer een lange rit voor bijvoorbeeld vakantie. De meeste plekken waar ik kom en wat langer parkeer zijn voorzien van type 2 laadstations, vaak gratis, nooit erg duur. Ik kom dus meestal gewoon overal in EV mode, moet enkele keer weleens terugvallen op benzine. CCS laders zijn hier niet echt in de buurt.

Als ik thuis kon laden was het een eenvoudige keuze geweest. Maar zeker met het hogere verbruik in de winter durf ik het nog niet zo aan.
Als ik dat zo lees, had je makkelijk de Electric kunnen nemen :)
Geen daverende motor meer vooraan, geen schokken meer als je door de versnellingen gaat, geen stinkende brandstof meer tanken, geen duur en complex onderhoud meer dat moet gebeuren, altijd met een "volle tank" kunnen vertrekken thuis, rustigere rijervaring, vlot inhalen.
Dat sommige een andere mening hebben kan, maar het zijn nu eenmaal de feiten.
Meningne zijn geen feiten. Je kan niet zeggen dat anderen een andere mening kunnen hebben dan jij maar dat jouw mening gewoon feiten zijn. Neen, het blijft een mening.

Ik zie ook niet in hoe brandstofwagens ooit nog goedkoper gaan worden dan elektrische voertuigen. Over heel Europa liggen de plannen op tafel om tussen 2030 en 2040 de verkoop van nieuwe brandstofwagens te gaan verbieden.

En om dan even mijn eigen "feiten" neer te schrijven. Ik heb zelf een Ioniq gekocht. Ik ben daarmee van een grote SUV naar een C-klasse gegaan. Als Belg zijnde, en als particuliere eigenaar, heb ik dus geen voordeel van die Nederlandse bijtelling. Het fiscale voordeel dat ik eruit haal is klein en is zeker niet datgene wat mij over de streep heeft getrokken.

Wat dan wel? Onder andere de fijnere rij ervaring, het feit dat ik thuis kan laden, de technologie in het algemeen en weten dat je met jonge technologie bezig bent die binnen enkele decennia gemeengoed zal zijn. Ik merk ook dat sinds ik mijn Ioniq heb, ik gewoon veel meer kilometers met de wagen doe. Waar mijn SUV gemiddeld 1000km per maand aflegde is dat nu vlot over de 2000km.
Ik merk ook dat sinds ik mijn Ioniq heb, ik gewoon veel meer kilometers met de wagen doe. Waar mijn SUV gemiddeld 1000km per maand aflegde is dat nu vlot over de 2000km.
Da's niet best... zeker niet voor het milieu effect. Want door je dubbele gebruik halveer je dus de milieuwinst door over te stappen van ICE naar EV. Als een dergelijke gebruikstoename een structureel effect zou zijn, dan hebben we dus meer asfalt nodig, en zitten we nog steeds met grote fijnstof problemen.

Zelf rij ik een hybride die zowel op elektriciteit als bruine boterhammen loop ;) t: Een Stromer ST3. Met deze fiets leg ik dadelijk mijn woon-werk afstand van 75 kilometer (heen + terug) af, en verbruik daarbij ongeveer 1kw/h. Gemiddeld gezien kun je ongeveer 80% van de reisdagen fietsen qua weersomstandigheden, dus die overige 20% wanneer het (te hard) regent of te glad is door bevriezing doe ik dan met mijn ICE auto.

Ik heb mijn auto kilometers dus gereduceerd naar 20%, en daarmee is mijn auto dus jaar-over-jaar (en dus niet per kilometer!) 4 tot 5 keer schoner en zuiniger geworden. Ik durf zelfs te stellen dat ik hiermee een betere co2 footprint heb bereikt dan wanneer ik mijn ICE voor een EV had vervangen.

Wat ik ermee wil zeggen: Voor veel mensen zou een combinatie ICE + E-Bike waarschijnlijk beter werken dan die ICE vervangen door een EV. Want je moet niet vergeten dat die EV ook geproduceerd moet worden, en dat kost ook de nodige energie en grondstoffen.

Duurzaamheid is niet alleen spullen vervangen door schonere, maar ook langer doen met je spullen en ze minder gebruiken.
E-bikes zijn een geweldige oplossing, of zouden dat kunnen zijn. Voor mij de enige reden om er niet aan te beginnen is diefstal. Voor de dagelijkse commute niet zo'n probleem als je werkgever een goede stalling heeft, maar ik zou 'm niet voor de supermarkt durven zetten, zelfs met een goed slot.

Hoe ga jij hiermee om?
Niet bang voor diefstal. Naast dat ik hem goed verzekerd heb, en hij dus is voorzien van een goedgekeurd slot (Ik heb zo'n AXA slot waar meteen ook nog zo'n ketting aan geklikt kan worden om hem aan een paal of fietsenrek vast te maken) heeft de fiets zelf ook nog het nodige bij te dragen:

De fiets gaat zelf ook nog eens op slot met een pincode (dit kun je activeren middels het touch screen, of als je smartphone een aantal meters uit de buurt van de fiets is, doet hij dat ook). In die modus blokkeert hij middels de motor het achterwiel, dus ook al weet iemand het slot door te knippen, kan de fiets nog steeds niet rijden. Moet je hem tillen/slepen... dertig kilo, begin er maar aan...

Ze zouden hem natuurlijk in een busje kunnen tillen. Echter: Sowieso is een Stromer altijd verbonden met het internet en geeft hij middels GPS zijn positie door. (die kun je op je app zien, maar ook je dealer kan deze opvragen). Een soort 'find my Stromer' dus, zoals Apple dat ook heeft. De accu kan alleen elektrisch ontgrendeld worden, dus om dat systeem het zwijgen op te leggen moet je de accu uit het frame trappen ofzo. Want die accu is geïntegreerd in de onderste frame 'buis'.

Dus moet je aanzienlijke schade aan de fiets toebrengen om maar niet opgespoord te kunnen worden.

En dan nog het hele softwarematige gebeuren: Om de fiets te kunnen doorverkopen zul je hem moeten resetten, maar de firmware neemt sowieso weer contact op met de API's van Stromer en meldt zich aan met zijn account en framenummer als je hem weer tot leven brengt. Een slimme developer zou er natuurlijk custom firmware voor kunnen ontwikkelen, maar degene die hem dan koopt weet dan vrijwel zeker dat hij heler is (immers, de Stromer app werkt dan niet meer op die fiets, je krijgt geen over-the-air updates meer, en als je hem bij een dealer aanbiedt voor onderhoud val je ook meteen door de mand.).

Dus helemaal niet rendabel om zo'n fiets te stelen, danwel 'voor een prikkie' te willen kopen van een dief.

Oh ja, en hij staat op kenteken... Moet je daar ook nog eens iets voor regelen...

Nu lijkt het een hele procedure om de fiets op slot te zetten, maar eigenlijk is het heel simpel: Via de sleutel zet je hem op slot, en je loopt bij de fiets weg. Bluetooth doet de rest en zet hem in 'lock mode'. Eenmaal teruggekomen, binnen een straal van een paar meter bij je fiets gaat hij weer in operationele mode, en met de sleutel haal je hem van het slot af. Vertrouw je bluetooth niet, dan kun je hem middels het touchscreen locken en met je pincode weer ontgrendelen.

Sommige van mijn klanten hebben een bewaakte fietsstalling (ook handig met laden), en bij anderen staat hij aan de straat (Houten, Utrecht, Arnhem) en dan gaat de accu mee naar binnen om op te laden. Nooit last gehad.

Mijn dealer (Vietz in Andelst) gaf ook aan dat van alle Stromers die hij verkocht had (ze waren in 2018 Stromer dealer van het jaar, dus het waren er vast meer dan tien) er tot dan toe nog nooit eentje gestolen was.

Ik durf dus liever mijn Stromer bij de supermarkt neer te zetten dan mijn 15 jaar oude Gazelle... ;)
..., altijd met een "volle tank" kunnen vertrekken thuis, ...

Het fiscale voordeel dat ik eruit haal is klein en is zeker niet datgene wat mij over de streep heeft getrokken.

Wat dan wel? Onder andere de fijnere rij ervaring, het feit dat ik thuis kan laden,
Dat gaat dus voor 80% van de Nederlandse bevolking niet op. Die zitten op een flatje of in een tussenwoning zonder oprit en kabels over de weg trekken om je koekblik op te laden mag vaak ook niet.
Mag het wel, dan heb je in sommige gebieden het risico dat iemand die doorsnijd. Er is een groep Nederlanders die het bezitten/rijden van een auto asociaal vind en een misdaad naar het milieu en naar de fietsers, voetgangers en op straat spelende kinderen. Volgens mij is een dergelijke attitude ook in Gent, Brussel, Hasselt en andere Vlaamse steden in opkomst. Auto's daarom bekrassen of in brand steken doen ze er volgens mij nog niet maar is in Nederland al gebeurd.
Meningen van anderen zijn geen feiten...
Wat is er dan 'slechter' aan volgens jou? Ik kan eigenlijk niets bedenken.

Ben dus oprecht nieuwsgierig, heb al met quasi alle beschikbare elektrische wagens gereden en met redelijk wat high end standaard bedrijfswagens dus heb wel wat ervaring om mijn mening op te baseren..
Spreek voor uzelf. Ik rij een benzineauto maar zou graag elektrisch rijden. Heb alleen een tesla elektrisch gereden en alle extra foefjes hoeven van mij niet per se maar het elektrisch rijden zelf vind ik heerlijk. Helaas kan ik voor mijn budget nog geen elektrische auto kopen die qua ruimte ook aan mijn eisen voldoet.
Probeer eens de Opel Ampera-e die nu nog steeds goedkoop worden aangeboden.
€ 29000 - € 32000 netto incl. € 2000 euro subsidie (via RVO.nl).
De Ampera-e haalt met gemak 350km op 1 lading is zuinig (ik doe 6km/1kWh) is verrassend ruim van binnen en rijd zeer snel met z'n 150kW/204pk.
Familie station
Vlakke laadbak
Platen van 2.40 kunnen vervoeren
Balken tot 3m kunnen vervoeren
Max 5K uitgeven

Budget zou iets hoger kunnen omdat je er geen benzine ingooit. Maar de andere eisen worden lastig. En budget gaat zeker niet naar 30K.
Max 5K botst al met EV rijden.
Is er geen Golf-e variant trouwens?? Enige nadeel is de range van de Golf-e
Daarom zei mijn eerste post dan ook “Helaas kan ik voor mijn budget nog geen elektrische auto kopen die qua ruimte ook aan mijn eisen voldoet.“

Er is een Golf-e, weet niet of die al 100% elektrisch is. Maar is er dan zeker nog niet in de verlengde variant.
Ik hoop ook dat er over een jaar of 6 tot 9 als er weer twee tot drie generaties leasebakken overheen gaan dat het mogelijk word om een elektrische auto voor dat geld te kopen.
En je vergeet nog omdat de baas hem aanbied, zelf zouden ze het nooit kopen van hun eigen geld..uitzonderingen daar gelaten.
De 'normale' auto wordt niet goedkoper. Alleen maar duurder. En ja, ik ben het met je eens: 99% van de mensen rijdt alleen elektrisch omdat de baas het als leasebak aanbiedt. Het rijgemak, de snelheid en het comfort zijn dan leuke bijkomstigheden.

Dat gezegd, elektrische auto's zijn wel degelijk de toekomst en zijn op het moment eigenlijk al op elke mogelijke manier superieur aan een normale auto, het enige echte probleem is nog het laden- en dat is voor 95% van de mensen al opgelost met de huidige mogelijkheden.
Electrisch is het nieuwe normaal. Personenauto's met verbrandingsmotoren zijn over 5 jaar niet meer relevant. Leasetarieven van diesel/benzine zijn nu al hoger door onzekere restwaarde over 5 jaar.

[Reactie gewijzigd door RaymondD op 25 juli 2024 08:38]

In België is leasing van benzine/diesel nu al enorm duur geworden.

Met mijn huidig budget via mijn werkgever kon ik me dik 4 jaar geleden vlot een Audi a5 of een dikke bmw of zo veroorloven, viel bijna van men stoel toen ik merkte dat ik eind vorig jaar nog nauwelijks een bmw 1 of audi a3 reeks kon betalen, dan nog zonder opties.

Het is dan maar elektrisch geworden.. een Kona EV (geweldig om mee te rijden overigens).
Electrisch is het nieuwe normaal
Hoeveel elektrische auto rijden er en hoeveel normale auto’s....? Precies.
Personenauto's met verbrandingsmotoren zijn over 5 jaar niet meer relevant. Leasetarieven van diesel/benzine zijn nu al hoger door onzekere restwaarde over 5 jaar.
En dat baseer je op? Onderbuikgevoelens wellicht.
Steeds groter aandeel nieuw verkocht is elektrisch. In NL nu ongeveer 15%. Wordt ook gedwongen door europese uitstoot regelgeving. Gemiddeld mag max 94gr co2 zijn en dat haal je als fabrikant niet als je te veel benzineauto's verkoopt. Nu tellen volledig elektrische auto's nog dubbel mee in die norm. Volgend jaar als anderhalf en daarna gewoon als 1. Dus fabrikanten worden gedwongen meer elektrisch te verkopen.

Elektrische auto's zijn binnenkort goedkoper dan benzine. Dit omdat de motor veel goedkoper te produceren is. Accuprijzen dalen al jaren.

Over de leaseprijzen: Dat zie je nu al gebeuren. Leaseprijzen voor benzine zijn al relatief hoog aan het worden als je kijkt naar de catalogusprijs. Die verhouding is echt aan het veranderen. Ook gebaseerd op een interview laatst op youtube gezien met een directeur van een leasemaatschappij. Er is toenemende onzekerheid over de restwaarde over 5 jaar. Dat is een risico voor de leasemaatschappijen en dat moet afgedekt worden. Hogere prijzen dus.
Weg gemod... maar het is wel waar.
Dat is aan een 11kW (langzame) laadpaal, bijvoorbeeld 's nachts thuis op de oprit. Aan een snellaadpaal gaat het met 100kW. (127km per kwartier). Als je denkt dat je met een Jaguar geen lange afstanden kunt rijden moet je @fewips even om zijn ervaringen vragen...
Na trips richting Zweden, Spanje, Italië, Zwitserland, Engeland, kan ik alleen maar zeggen: het is een reiswagen pur sang. Voor ieder die het een keer wil proberen: Sixt Share heeft Jaguars staan in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Ik verwacht dat deze nog wat zuiniger kan rijden zeker op 18" 'sloffen' dan het huidige model. Maar voor de looks lekker 22" onder leggen en genieten. Een van de eerste auto's in Europa die aan een snellader meer dan 80kW-snelheid kon halen al in 2018. Hoe korter je blijft plakken bij de lader, hoe hoger je score. Binnenkort verschijnt het verhaal over mijn laatste trip met de I-Pace door Limburg, België, Duitsland en Frankrijk. Probleemloze zomertour!
@fewips dé fewips uit de FXP scène?!
Jazeker jongen, jazeker!
Electric roadtripper! :D Leuk man. Gave site. Taycan! O+

Niet lullig bedoeld, maar hopelijk gaat je advies in de nabije toekomst niet meer nodig zijn als het laden in europa een stuk makkelijker en toegankelijker gaat zijn. Gewoon 1 stekker en 1 pasje. Niet meer zoeken naar de juiste snelheid palen.

Ik zag overigens geen Tesla in je 'line-up'. Daarmee heb ik heel makkelijk al best wat europa trips gemaakt. Gewoon de superchargers automatisch in je routeplanner. Hooguit kijken of je er 1 kan skippen door iets rustiger te rijden. Lang niet zo avontuurlijk als jouw trips natuurlijk ;)
Voor ieder die het een keer wil proberen: Sixt Share heeft Jaguars staan in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.
En waar in Amsterdam, Den Haag of Rotterdam kan ik, als ik zo'n ding wil proberen, mijn verbrandingsmoterwagen, een dagje parkeren zonder een kapitaal kwijt te zijn aan parkeerkosten?
De I-Pace haalde al ongeveer 105KW bij de snellader, zie laadgrafiek verloop Fastned. 50KW laders werden als voorbeeld genoemd, dat is niet de max.

Jouw Tesla Model 3 LR doet niet straks 250KW, dat doet die nu al bij de ondertussen diverse v3 superchargers die Nederland rijk is. Zelfs Tweakers heeft erover bericht, en de meeste Tweakers zijn uiteraard al even wezen testen met hun Tesla.

Om precies te zijn: 250KW laden kan ondertussen in Middelburg, Akersloot, Apeldoorn en Rijswijk
https://supercharge.info/changes

[Reactie gewijzigd door Malarky op 25 juli 2024 08:38]

En door het verschil in energieefficientie is het snellaadverschil tussen de i-Pace en Tesla nog groter in kilometers bereik per minuut laadtijd.

Maar ik juich het Jaguar toe dat ze een goedkoper model op de markt brengen. Meer merken, meer modellen met lagere prijzen, meer keus = meer EV-rijders. Alleen maar goed!
Het is wat beroerd geschreven, maar er wordt bedoeld dat wanneer de snellader 50kW levert, omdat deze niet meer kan leveren, het 15 minuten duurt om 63km bereik er bij te krijgen. Dat is met een Tesla niet heel anders, 50kW is 50kW en dat is het dan. Een 100kW lader is een ander verhaal, maar niet overal beschikbaar.

Dat heeft Tesla zeker beter voor elkaar met een eigen netwerk. En elektrisch is het ook de betere auto. Toch ben ik Jaguar gaan rijden, vind ik mooier en voldoet voor mij.
Is full electric niet sowieso voor alleen maar in en rond de woonplaats ? :)
Met een 100 kW snellader gaat er 127km bij per 15 min laden, ljikt me snel genoeg om je reis verder te zetten zonder al te veel te moeten wachten. Dat er op dit moment nog niet zoveel laadpalen van 100 kW zijn is niet echt de schuld van jaguar...
2 weken terug nog in 6:30h 600km afgelegd met de SR+. Over twee weken trappen we in een dag naar Italië :)
Jij neemt geen pauzes bij een rit van 600 km? Bijzonder.
Gemiddelde van 140-150? Knappe jongen die dat haalt met alle Baustelles op de weg.
dan haal je ook geen 600km met 1 tank. Aangezien een gemiddelde Auris 35 liter ofzo heeft?
Pfff wat een niveau seg, ik heb tankinhoud van 52l en batterij 14kWh.
Haal daar gemakkelijk 750km mee.
wat voor een auto rij je dan?
een audi, niet dat dat er veel toe doet.
Ik geloof dat volvo xc´s ook wel 40-50 l inhoud hebben.
Niet zoveel? Genoeg om heel Nederland door te komen hoor. Ik laad bijna nergens anders meer dan bij (met name Fastned) 100kW+ laders. De concurrenten zijn ook in rap tempo 100kW+ laders aan het plaatsen.
Full electric met dit bereik is al lang niet meer voor alleen rond de woonplaats. Ik werk door heel Nederland en af en toe een kwartiertje koffie drinken om thuis te komen moet kunnen. Vaak heb je er dan toch al 2 uur rijden opzitten en ben ik wel toe aan een frisse neus en een bakkie.
We leven (gelukkig) niet met z´n allen in nederland ;-) Belgie loopt nog beetje achter en hier zijn meeste snelladers vrij prijzig, reken maar op 60 cent per kwh...

Ik vind trouwens dat je met moderne hulpsystemen veel ontspannender rijdt en makkelijk langer aan een stuk kan doorrijden.
Een bereik van 470 km en dan de conclusie trekken dat je alleen maar in en rond de woonplaats rijdt. :P
Jij hebt thuis een 150kW lader ?
Snel laden doet hij max op 100kW. Die 50kW is erbij gezet als indicatie op het moment dat je hem aan een 50kW paal hangt. Overigens vind ik 100kW nog steeds vrij krap voor EV met een 90kWh accu, maar opzich acceptabel aangezien je toch niet zo vaak onderweg laadt zoals jij ook zegt.

De upgrade naar 3-fase lader vind ik veel belangrijker. Gebrek daar aan was de reden dat ik destijds voor Tesla ging. Nu kun je tenminste een bezoekje brengen ergens en bijna vol weer naar huis. Op 1 fase had je bijna 24 uur nodig om vol te laden.
Ah, valt best mee hoor. Ik ben net terug van 2 weken oostenrijk. Je kiest je tussenstop en hotel(s) ter plaatse met (trage) laadpaal en je hoeft niet zoveel aan een publieke laadpaal te hangen. Als je een publieke laadpaal van 50KW dan nog combineert met onbijt of lunch dan is hij zo vol. Maar de i-Pace kan laden tot 100KW (als hij leeg is), daarna continue 80KW tot 80%. Tested&approved
Belangrijke tekortkoming aan de eerdere I-Pace, is dat deze maar 1 fasen kan laden, in plaats van 3 fasen. Dat betekent dat je bij de reguliere laadpaal in de straat op het vasteland in Europa dus maar 3.7KW kan laden wat wel heel erg traag is.

Dat had I-Pace met de duurdere versie echter ook al opgelost vanaf juli 2020.
Vind ik ook een dikke plus en 1 van de redenen waarom de originele nooit een optie was. Door deze versie ben ik te weten gekomen dat ze het in de 400 al aangepast hadden.

Ik mis een uitgebreid supercharger netwerk, maar voor de rest kan ie mee. Software is brak, maar ze doen tegenwoordig Apple of android car play.
Ik denk dat er ondertussen meer CCS laders zijn dan Tesla Superchargers. Er zouden in Europa ondertussen meer dan 10 000 CCS chargers moeten zijn. Betwijfel of Tesla aan dat aantal komt. 2 jaar terug hadden zij nog geen 4000 laders in Europa.

Ik blijf me dan ook altijd verbazen waarom mensen naar SuC verwijzen als voorbeeld van hoe het moet. Stel je even voor dat je morgen een Toyota koopt en deze enkel kunt tanken bij een Toyota dealer of Toyota pomp. Je zou ineens veel minder flexibel zijn. Er is een reden dat Tesla in Europa de Model 3 en Y voorziet van CCS. Het biedt je zoveel meer laadmogelijkheden.
Misschien omdat SuC een pak goedkoper is, beter onderhouden word, makkelijker in gebruik is en goed geintegreerd met de autonavigatie?

Hier binnen NL is Fastned en sinds kort Ionity prima als prijs je niet uitmaakt, maar binnen NL heb ik zelden een snellader nodig (Model 3 LR). Juist als je naar het zuiden wil rijden krijg je al snel te maken met een wirwar van pasjes, slecht onderhouden snelladers (vaak defect) en weinig gebruiksgemak. Zonder SuC zou ik een reis naar Italie toch echt wel spannend vinden, met SuC is het net zo spannend als met een ICE auto.
Ik ben akkoord met @Blokker_1999 dat het zo eigenlijk niet had moeten zijn. Tesla was verplicht om de SuC uit te bouwen om auto's te verkopen. Ze zien het niet als een melkkoe. Maar de prijzen vind ik nog eens zo belangrijk, aangezien ik niet zo vaak op reis ga.

Als je vergelijkt met Ionity, een samenwerking van constructeurs, die een armzalige 4 laadpunten per site bouwen, daar waar je met SuC er minimaal 8 hebt, maar vaak ook meer.
https://ionity.eu/en/where-and-how.html

Nu kan een Tesla ook andere netwerken gebruiken, maar niet andersom. Het nodigt niet uit om een andere auto te kopen als je er ook op reis mee wil gaan. Als je kijkt op https://chargemap.com/map en je gaat filteren op minimaal 100kW, wat aangenaam is voor een lange reis, heb je niet veel opties.
Juist als je naar het zuiden wil rijden krijg je al snel te maken met een wirwar van pasjes
Dat is voor mij, met afstand, de grootste irritatie! Echt ongelofelijk dat iemand heeft bedacht dat het een goed idee is om de zaken niet aan elkaar te koppelen. Met mijn bankpas (Maestro) kan ik al een eeuwigheid wereldwijd terecht, maar 2 laadpalen aan dezelfde snelweg, dat is dan onmogelijk.

Lijkt mij een mooi klusje voor de EU: laadpassen verplicht overal bruikbaar.
Begin dit jaar waren er 640 CCS ultra fast chargers in Europa. (https://www.transportenvi...ture%20Report%20Final.pdf)

Ik tel op dit moment 546 Tesla SuC locaties die open zijn in Europa met in totaal 5197 stalls. Dat zijn allemaal ultra fast laders.

Leuk dat er 9000+ CCS laders in Europa zijn. Daarvan is een groot aantal maar max 50kW. Onderhoud is slechter dan bij Tesla (zie Corridor laders) en meerdere pasjes nodig om overal te kunnen laden. CCS wil je ultra fast hebben, en in de buurt van een snelweg. Die paar duizend 50kW laders ergens in een centrum is leuk maar voor lange ritten is dit niet wat je zoekt.

Dus ja, ik zit nog steeds liever in een Tesla dan in een andere EV qua laden. :)

[Reactie gewijzigd door Inspired op 25 juli 2024 08:38]

Er kan zoveel meer nuance in imho.

Leuk die zeer snelle laders en SuCs, maar dan wordt vooral de laadcurve belangrijk. Kunnen laden aan 200kW is leuk, maar als je dat maar heel even kunt volhouden is het eerder een gimmick dan iets anders.

En ik zie liever een 50kW lader op de snelweg dan een supersnelle lader 5km naast de snelweg. Bij die laatste verlies je weer een pak tijd met het gaan zoeken van die lader. Ook dat moet je meetellen in je tijdverlies.

Over tijdverlies gesproken. Heb even een willekeurige route genomen Amsterdam-Salzburg (had wat afstand nodig) en dan aan ABRP gevraagd voor een Model 3 LR Performance vs een Taycan met 93kWh batterij. Tijdverschil: 4 minuten in het voordeel van de Tesla.
Taycan is inderdaad net zo doorsnee als een Model 3 LR.. Dat is appels met peren.

5km omrijden voor een ultra fast charger kan makkelijk uit. 20-80% bij een Model 3 LR kost je op 50kW zo een uur. Met een 150kW SuC 30 minuten.

Bij een langere vakantie rit scheelt je het zo een uur bij Model 3 LR vs P2 bijvoorbeeld. Overigens, is beide redelijk prima. Ik reageer op je stelling dat er veel meer CCS laders zouden zijn dan SuCs. Dat is in theorie waar maar in de praktijk heb je daar niks aan.
11KW is 3 fasen 16A neem ik aan (itt de 32A 1 fase (7KW) van het eerste model.

Nog vreemd dat een auto van dit kaliber en deze prijs geen 22KW lader heeft, zeker omdat een gemiddelde iPace thuislader al 32A kan leveren.
Er zijn in Nederland relatief weinig huizen met een 3x35A aansluiting. Dat is ook duurder dan een 3x25A aansluiting, scheelt zo'n 650 euro per jaar. Mocht je al 3x35 nodig hebben, dan is het handig, maar om alleen voor de auto een verzwaring aan te vragen, ik zou het persoonlijk niet doen.
Klopt, maar ik kan me zo voorstellen dat de eerste generatie kopers een 32A 1 fase aansluiting gemaakt hebben omdat je anders veel te lang bezig bent met laden en als ze de upgrade kopen meteen voor 32A 3fase zouden gaan (aangezien ze de dure verzwaring al hebben en als ze een beetje slim waren al een 3 fase kabel hebben laten aanleggen).
Wat wel merkwaardig is is dat de actieradius hetzelfde blijft. Ook met nieuwe gekalibreerde motoren, zou dit betekenen dat dit software gestuurd als update voor de andere modellen ook kan worden uitgevoerd?
Accu is hetzelfde
Aandrijflijn hetzelfde
Minder vermogen maar met dezelfde accu hetzelfde bereik???? Dat zou dus meer moeten zijn.
Wat gaat (staat) er niet goed in het artikel of mis ik iets?
Meer vermogen staat niet garant voor mindere rijweidte. Ligt nig altijd aan de rechtervoet. Het kan zelfs zo zijn dat de snellere versie het beter doet op de snelweg qua verbruik dan de zwakere.

Dat is ook mijn ervaring met bv de bmw 3 serie de 3 cilinder variant tegenover de 4 cilinder. Is de 4 cilinder met 250pk een stuk zuiniger dan de 3 cilinder met 135pk.

Dat is ook een van de redenen dat bmw in de nieuwe 3 serie geen 3 cilinders meer heeft. Want dat gewicht moet toch geduwd worden en dan helpt vermogen ook. Dat kan in dit geval ook het geval zijn. Als je gewoon een constante snelheid aanhoud op de snelweg, dan kan het verbruik met een sterkere motor in de praktijk gunstiger uitvallen omdat de motor minder moeite hoeft te doen om op constante snelheid te blijven.
Bereik heeft niets te maken met het maximale vermogen dat geleverd kan worden. Om 100km te rijden met een snelheid van 100km/h heb je een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Een electromotor die meer vermogen kan leveren heeft niet opeens meer energie nodig om diezelfde 100km op dezelfde snelheid af te leggen. Overigens heb ik het idee dat hier gewoon dezelfde aandrijflijn geleverd wordt die begrensd is op 235kW.
Ze gebruiken wel dezelfde motoren, maar de vermogenselectronica kan wel goedkoper uitgevoerd worden als die maar 235 kW aan de motoren hoeven te leveren. Dan maakt het weinig uit dat die motor theoretisch 300 kW had kunnen verbruiken.
De methode om t bereik vast te stellen benut vast niet t hele vermogen, dus nee, dat hoeft geen invloed te hebben. IRL trouwens ook niet, zo lang je niet continue plank'gas' wegrijdt zal er amper verschil zijn. Itt ice-motoren, die moeten continue meer massa in beweging houden (grotere zuigers etc., Turbo, doel ik dan op).
De WLTP test is ook hetzelfde. Die schrijft precies voor welk gesimuleerd testparcours wordt gereden. Daar zitten geen stukken in die hogere vermogens vergen.

En aangezien deze 'variant' alleen wat software aanpassingen heeft, kan ik me zelfs voorstellen dat ze die WLTP niet eens opnieuw hebben doorlopen.
Ze bedoelen "minder dure". Bij "goedkopere" heb ik andere voorstellingen 8-)
Duur en goedkoop blijven altijd relatief _/-\o_
Ik las €15000, dacht wow Jaguar voor dat bedrag dat is inderdaad nieuwswaardig. Toen zag ik dat er ‘lager’ achter stond :S
Het koppel van de nieuwe, minder krachtige versie bedraagt 500Nm en daarmee is een acceleratie van 0 tot 100km/u mogelijk in 6,4 seconden. De reguliere 400pk-versie doet dat in 4,8 seconden, dankzij een koppel van 696Nm.
Het is een beetje mierenneuken: de 0-100km/h tijden verkrijg je niet door de koppel (in z’n eentje), maar juist door het vermogen.
Voor de 0-100 tijd speelt koppel toch wel een heel belangrijke rol aangezien je in het begin van je sprint helemaal geen 400pk op de weg kwijt kunt. Dat vermogen wordt pas echt interessant vanaf iets hogere snelheden. Hou er rekening mee dat het vermogen van een auto altijd piek vermogen betreft, twee dezelfde auto's met een ander piek vermogen maar hetzelfde koppel kunnen prima dezelfde 0-50 of zelfs 0-100 tijd hebben doordat het piekvermogen bijvoorbeeld op een hoger toerental pas beschikbaar is.

[Reactie gewijzigd door StelioKontos op 25 juli 2024 08:38]

Natuurlijk speelt het een belangrijke rol, het is namelijk de arbeid die je verricht.
Echter, zoals ik al aangaf: koppel alleen zegt helemaal niks over 0-100 tijden, aangezien bij koppel (Nm) letterlijk geen rekening wordt gehouden met de tijd. Daarvoor moet je ook het toerental meenemen, en dus is het vermogen (of nog beter: het vermogenscurve) wat een grote rol speelt in de 0-100 tijden.

Jouw redenatie over 2 auto’s met verschillende vermogens mist weer ‘tijd’ als variabele: het klopt alleen als dezelfde koppel hebben bij dezelfde toerental.
En dus komen we weer terug bij het vermogen (bij elk willekeurige toerental).

Als we alleen zouden kijken naar koppel, dan zouden diesel auto’s per definitie betere 0-100 tijden moeten hebben vergeleken met benzine.
Bij acceleratie wordt je door twee dingen begrensd: energie (1/2 mv2) en impuls (mv). De toename daarvan is de afgeleide, dus vermogen (P=dE/dt) en kracht (F=dp/dt).

Je ziet dat bij hoge snelheden de kwadratische term in 1/2 mv2 belangrijk wordt, maar bij lage snelheden is kracht en dus koppel het belangrijkste. Sterker nog, bij v=0 heb je alleen koppel nodig om de statische wrijving (aanloopweerstand) te overwinnen. P=0 op dat punt.
Het is alweer een lange tijd geleden voor mij, dus ik zal het wellicht fout hebben. Voor v=0 heb je natuurlijk gelijk, maar is het daarboven niet belangrijker hoe snel je die koppel kunt leveren? (En ook het vermogen)

Anders kunnen we een wagen maken waarbij we m.b.v. een mechanisme met de hand de wielen kunnen aandrijven met 100Nm, maar dan zal je nooit de snelheid van 100km/h kunnen halen, laat staan sneller kunnen optrekken dan een auto die een piekkoppel kan leveren 100Nm.

Of zit er iets fout in mijn gedachteproces?
Ik heb geen idee wat je bedoelt met "hoe snel je het koppel levert". In een EV is dat letterlijk instantaan. Een ICE kan nog turbo-lag hebben.

Wat betreft "met de hand 100 Nm leveren", dat wordt best een uitdaging. Mijn auto heeft een vermogens & koppel display; ik heb zo'n 25 Nm nodig bij 100 km/h constant. Maar bij het optrekken kan ik vér boven de 100 Nm komen.
softwarematig wordt het koppel van een EV langzamer opgebouwd dit om te voorkomen dat je je banden in een paar duizend km op rijdt. Maar het is idd wel vrij snel (maximaal) beschikbaar
Meh, nog steeds snel zat. Een Ferrari in de jaren '80 was ongeveer zo snel. Alleen nog lang niet te betalen voor de gemiddelde mens, maar ik kijk uit naar over een paar jaar wanneer deze dingen massaal uit de lease komen. Dan wordt het pas echt leuk.
Daar hoop ik wel op, alleen voorlopig gaan de meeste elektrische auto’s blijkbaar direct uit de lease naar er buitenland. Jammer.
Misschien kunnen ze eerst hun dealernetwerk versterken. Door het succes van de electrische jaguar zijn de dealers overbelast en de wachttijden voor een simpele Software-Update (ja dat kan niet OTA bij Jaguar) onacceptabel lang. Ze zijn jarenlang alleen de aantallen van luxe auto's gewend en opeens hebben ze een leasetopper, ik juich een goedkopere variant toe, maar niet bij de huidige dealer capaciteit.
Klinkt bijna als een Model 3 rijder over het Tesla service center netwerk :)
Blijft de prijs van de 400 ongewijzigd? Je moet wel heel graag die seconde sneller willen zijn om er 15k meer voor te betalen.

Het lijkt me vooral een move om huidige 400-eigenaren niet op stang te jagen. Mijn glazenbolvoorspelling: over een jaar geeft Jaguar met een ota-update voor de 320 het extra vermogen weer vrij.
Je ziet het meer en meer: snellere of verbeterde versies tegen meerprijs in de vorm van een OTA-update. Tesla doet het al even, net als Porsche nu met de Taycan. Het gevaar bestaat dat "tuners" aan de slag gaan en bepaalde features gaan unlocken ( cfr Tesla gaat tuners keihard aanpakken )
Het is een hoop geld maar lang niet gek. De jag is heel fraai afgewerkt en behoorlijk ruim van binnen, veel groter dan de Kia e-Niro om maar een goed voorbeeld te noemen. Dit kan wel eens veel verkopen opleveren voor de I pace👍
Probeer je nu een Kia te vergelijken met een Jaguar?
Het zijn beide personenauto's in hetzelfde segment, waarom zou dat niet kunnen?
Nou, mijnsinziens komt de e-Niro toch wel een segment lager uit.
OK, de iPace is niet heel groot van binnen, maar is qua omvang en rij-eigenschappen toch echt wel iets verder.
Actieradius is in de praktijk bedroevend, dat wel. :'(
Dat dus. Kia’s zul je nooit kunnen vergelijken met Jaguar’s. Renaults vergelijk je ook niet met een Rolls-Royce
Nee de vergelijking Renault en RR is niet vergelijkbaar met kia en jaguar... Dat is gewoon Renault en een BMW/Mercedes/audi
Jawel, ze hebben allemaal 4 wielen!! :+
de afwerking in de kia is beter dan de jag, 80% van het interieur komt uit een ford fiesta.
Vergelijk je nou een Jaguar en een Rolls? ;) Of je moet Renault hoger inschatten dan KIA natuurlijk, maar ook dat vind ik bedenkelijk. :)
De Kia is lichter en goedkoper, de Jaguar is sneller en mooier afgewerkt.

Hoezo je kunt ze niet vergelijken? :>
Dat hoef ik hopelijk niet uit te leggen? Jaguars zijn van een beduidend hoger niveau en klasse dan een Koreaans budgetmerk. En ja ik heb wel eens in Jaguars gereden.
"Jaguars zijn van een beduidend hoger niveau en klasse dan een Koreaans budgetmerk."

Nu ben je Jaguar met Kia aan het vergelijken. Eerder zei je dat dat niet kan. Wat is het nou?
Je hebt in beide auto's gereden?
E-Niro kun je beter vergelijken met de E-Kona en de Model 3 qua prijsklasse (alle 3 rond de 47K)
Ja van de 400 Versie al, dus laat staan van de ‘goedkopere’
Kia is echt geen budget-troep meer, en Jag is ( en was) nooit heel kwalitatief geweldig. Dus ja, in hetzelfde segment en een vergelijkbare prijs kan je ze prima vergelijken.
Afgezien dan van het feit dat de Kia de helft kost :z
45000€ tegenover 65000€

Helft?
Lezen. De EV400 in deze vergelijking is minimaal 80K.
Grappig, de persoon die het vergelijkt geeft dat helemaal niet aan. EV320 of EV400 slaat alleen op PK heeft dus niets met de grote te maken ;)

🍐 🍎
Maar wel met de prijs, die ook in het artikel aangehaald wordt. Dat is inderdaad zéker appels met peren vergelijken.
Maar ik begrijp van Helgie dat ze ondanks het enorme prijsverschil (tussen de huidige e-niro en de huidige EV400, Fanatieks) toch goed vergelijkbaar zijn. Wat ik als e-niro berijder natuurlijk alleen maar kan beamen O-)
Kia of Jaguar is ondanks het prijsverschil toch een verschil. Nu kan ik een Kia kopen en over een Jaguar dromen. Niemand droomt over een Kia maar wil wel een Jaguar kopen.
Daarom staat er ook 'met een vergelijkbare prijs. ' Niet heel lastig, no?
En die vergelijkbare prijs is er dus niet.
Maar als ik het goed lees vind je ze redelijk vergelijkbaar qua alle andere factoren? Ik ken alleen de Kia, maar ben lichtelijk geschokt!
M'n punt was meer dat, in 2020, bijna alle merken, in hetzelfde segment en rond dezelfde prijs, redelijk vergelijkbaar zijn. Een Jag-badge op de kap doet er in dat opzicht weinig toe.
Mag ik vragen vanwaar de vraag?
Kia scoort hoog in de ranglijsten, t.o.v. jaguar en co...

Of had je misschien over de afwerking?

[Reactie gewijzigd door PhanToM__ op 25 juli 2024 08:38]

verschil is echter wel dat je een e-niro en bijna een gewone niro kan kopen voor dat zelfde geldt. ja het zit in datzelfde segment, maar het prijsverschil maak eigenlijk dat je dit niet kunt vergelijken.

een vergelijk zou natuurlijk een tesla model y zijn. laat die nu ook op 65000 beginnen.
Mooi afgewerkt, zal best.

Maar je betaalt ook voor het merk, mogelijk ook de uitstraling. Als je al dat geld neerlegt voor een Jaguar, dan wil je ook een Jaguar, niet zo'n breedbek kikker. Hier had je willekeurig welke badge op kunnen plakken en ik had het geloofd.
Iemand die geen tesla wilt en normaal een BMW zou leasen gaat echt niet een eniro rijden. Die haalt een jag.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.